ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Χαμένες Ήπειροι και η Προέλευση των Αρχαίων Θεών και Μύθων

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο Μέλος για να αποστείλετε μία απάντηση.
Για να εγγραφείτε, κάντε click εδώ. Η Εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Ανάλυση Οθόνης:
Όνομα Μέλους:
Password:
Διαμόρφωση: Bold Πλάγια Υπογραμμισμένα Κεντρική Στοίχιση Εισαγωγή Υπερσυνδέσμου Εισαγωγή Email Εισαγωγή Εικόνας Εισαγωγή Κώδικα Εισαγωγή Αποσπάσματος Εισαγωγή Λίστας Εισαγωγή Smilie
   
Μήνυμα:

* HTML ΑΝΕΝΕΡΓΗ
* Κώδικας Forum ΕΝΕΡΓΟΣ

 
Μέθοδος:
Επιλέξτε για να συμπεριλάβετε την ψηφιακή Υπογραφή του Προφίλ σας.
     
Α Ν Α Σ Κ Ο Π Η Σ Η     Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η Σ
Αρχική Τοποθέτηση
A. Kircher Απεστάλη: 18/10/2006, 06:27:28
Αφορμή για αυτό το θέμα στάθηκε μια συζήτηση που ξεκίνησε στο topic «Ες Έδαφον Φέρειν» του φίλου crucifire.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με την προέλευση των αρχαίων Ελλήνων θεών. Μία από αυτές τις απόψεις είναι και ότι οι αρχαίοι θεοί δεν είναι απλά προιόντα της ανθρώπινης φαντασίας αλλά «ιστορικά» πρόσωπα που έζησαν σε μιά μακρυνή εποχή και που αργότερα θεοποιήθηκαν. Αυτή την άποψη είχε εκφράσει και στην αρχαιότητα ο Ευήμερος που έζησε γύρω στο 316 π.Χ. και ο οποίος ερμήνευσε την ελληνική μυθολογία και την ύπαρξη των αρχαίων θεών με ένα ορθολογικό τρόπο, δηλαδή τους θεούς ώς ιστορικά πρόσωπα και τους μύθους ως αναφορές σε φυσικά γεγονότα του παρελθόντος.

Το δεύτερο μέρος του θέματος έχει να κάνει με το πως σχετίζεται η παραπάνω άποψη με τις διάφορες θεωρίες σχετικά με ηπείρους που πιθανόν υπήρξαν στο παρελθόν και καταστράφηκαν. Στο μυαλό έρχονται κυρίως οι αναφορές στην Ατλαντίδα και στην Λεμουρία. Μπορεί άραγε οι αρχαίοι θεοί, αν δεχτούμε την παραπάνω «ορθολογική» προσέγγιση, να είναι όντα που προέρχονται από αυτές τις ηπείρους και μετά την καταστροφή τους και την παραποίηση της αρχικής αλήθειας έμειναν στο συλλογικό ασυνείδητο της μετέπειτα ανθρωπότητας ως «θεοί»;

Ας σκεφτούμε εδώ τις αναφορές στον Προμηθέα που παρουσιάζεται ως διδάσκαλος της ανθρώπινης γνώσης και τιμωρείται από τον Δία για το πρωτοβουλία του να διδάξει τους ανθρώπους.

Ποιά η πιθανότητα ο Προμηθέας να ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο που μετέδωσε στην ανθρωπότητα την γνώση μιας χαμένης κοινωνίας του παρελθόντος;

Χρήσιμο εδώ θα είναι να λάβουμε υπόψη μας τις διδασκαλίες της Έλενας Μπλαβάτσκυ σχετικά με την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με την Μπλαβάτσκυ η εξέλιξη της ανθρωπότητας πέρασε και περνάει μέσα από εξελικτικούς κύκλους. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στον πέμπτο εξελικτικό κύκλο, ο προηγούμενος τέταρτος εστιαζόταν στην χαμένη ήπειρο της Ατλαντίδας και ο πριν από αυτόν στην ήπειρο με το όνομα Λεμουρία.

Εν κατακλείδι και για να μην μακρηγορώ:

1) Τι πιστεύετε για την προέλευση των αρχαίων Θεών και για την πιθανότητα της ιστορικής τους υφής/ύπαρξης;

2) Πως μπορεί αυτό να σχετίζεται, αν σχετίζεται, με τις θεωρίες περί χαμένων ηπείρων και την γνώση που μεταφέρθηκε στην παρούσα ανθρωπότητα μέσω όντων από αυτές.


Infinitum Finitum Producit

_____________________________________________________
ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ Χαμένες Ήπειροι και
η Προέλευση των Αρχαίων Θεών
ΣΕ Χαμένες
Ήπειροι και η Προέλευση των Αρχαίων Θεών και Μύθων
.
20/10/2006
_____________________________________________________

ΟΙ 7 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (** Από την Νεώτερη στην Παλαιότερη **)
allzzaro Απεστάλη: 16/12/2009, 22:49:41
Τι έγινε ρε παληκάρια?
Γιατί σταματήσατε να γράφετε
ZeusE Απεστάλη: 30/05/2008, 03:56:07
quote:

σχετικα με τον ηρακλη...
προπερσυ με πλησιασε ο φυσικος μου, μου εδωσε ενα αποκομμα εφημεριδας και μου ειπε "κρυψ' το γιατι αν το δει κανενας θα σε δουλευει"

το αρθρο εγραφε για ενα σπιτι [κατι που ηταν παλια σπιτι για την ακριβεια!] το οποιο ισχυριζονται οτι ανηκε στον ηρακλη.

εχει καποια αγαλματιδια που παριστανουν τον ιδιο [σαν ηθοποιος που παιρνει τον εαυτο του σε action figure... lame] ενα βομο [του απολλωνα αν δεν απατομαι] και κανα-δυο πετρινους παγκους. εννοειται πως οτι "επιπλο" και αντικειμενο υπηρχε εκει μεσα εχει καταστραφει.
το ωραιο ειναι οτι βρισκεται σε ιδιωτικο οικοπεδο!
φαντασου να εχεις στην αυλη σου το σπιτι του ηρακλη.

παρεπιπτωντως, "ηρακλης" λεγεται οτι ηταν τιτλος, αυτου που ηγουταν των εξερευνειτικων εκστρατειων... κατι σαν το μεγα αλεξανδρο, χωρις να σκοτωνει... και ο γνωστος που εκανε τους αθλους πρεπει να ηταν ο τριτος. αν ισχυει αυτο, η θεωρεια οτι ο ηρακλης ειχε ταξιδεψει στη εσπερια, βγαζει νοημα... τωρα βεβαια, απο που κι ως που εχει χρυσα μηλα η αμερικη... μαλλον κανα εξωτικο φρουτο...

______________________________________________
ΕΣ ΕΔΑΦΟΣ ΦΕΡΕΙΝ ...


3 Ηταν ο Πρωτος Μαλιστα ειναι ο μεγαλιτερος ολον σε κατορθοματα και ανδρεια απλα τους αναφερουμε σαν 1 στον τελευταιο Ηρακλη που εκανε τους 12 αθλους.

Chupa minha pica pichu
Chupa minha pica pinto

Dying_Incubus Απεστάλη: 20/05/2008, 09:23:19
Αγαπητέ Αpolonical, απ' όσο γνωρίζω η Ατλαντίδα φαίνεται να καταποντίστηκε ύστερα από δυνατό σεισμό.
Βέβαια η πρόσκρουση ενός μετεωρίτη μεγάλου μεγέθους στην επιφάνεια της Γης ίσως να προκάλεσε κάποιες πολύ ισχυρές δονήσεις...



In anticipation of my resurrection...

Αpolonical Απεστάλη: 19/05/2008, 16:18:14
Αν όντως έπεσε ο μετεωρίτης που μιλάτε δεν είναι πιθανόν να δημιούργησε το τσουνάμι που βύθισε την Ατλαντίδα; Επίσης μήπως η Θούλη ήταν προτέβουσα της Υπερβόρειας;
Ωό Απεστάλη: 16/05/2008, 08:50:03
Γεια σας και συγχαρητήρια για την πολύ καλή ανάπτυξη του θέματος.
Θα ήθελα να συμπληρώσω και τον ορισμό του Όγμιου Ηρακλή μέσα από το αρχαιοελληνικό λεξικό της ΜΑΤΖΕΝΤΑ:
όγμος -ου, ο
(ουσ.) {ρίζα άγω], κάθε τι που άγεται, σύρεται σε ευθεία γραμμή, το αυλάκι του αρότρου στο χωράφι, η αυλακιά || κάθε γραμμή γενικώς, η πορεία, και μάλιστα η πορεία των ουράνιων σωμάτων.


A. Kircher
βρήκα και ένα άρθρο για τους Μινύες γραμμένο από τους σύγχρονους Βοιωτούς :)

http://exeisminima.gr/2008/05/15/minye-2/#comment-2431

Dying_Incubus Απεστάλη: 23/05/2007, 08:35:29
Φίλε A. Kircher, σύμφωνα με τη μυθολογία μας απ' ότι θυμάμαι ο Ήλιος δεν έκανε το καθημερινό του ταξίδι στον ουρανό δύο φορές.
Η μία ήταν μετά τον χαμό του Φαέθοντα λόγω του θυμού και της θλίψης του.
Η άλλη ήταν όταν ο Δίας τον διέταξε να μην βγει στον ουρανό το πρωί όταν ήθελε να περάσει ένα βράδυ με την Αλκμήνη.

Στο αντίστοιχο θέμα που είχα ανοίξει για το μύθο του Φαέθοντα είχαν ακουστεί διάφορες απόψεις.
Ανάμεσα σ' αυτές ήταν η πιθανότητα να υπήρχαν 2 ακόμη πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα.
Ο Ήφαιστος που ήταν ο πιο κοντινός στον Ήλιο κι ο Φαέθοντας που βρισκόταν ανάμεσα στον Δία και τον Άρη.
Δεν ξέρω όμως κατά πόσο η καταστροφή του - αν υπήρξε βέβαια - θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην Γη.

Αυτό που μου ακούγεται πιθανότερο είναι να έχουμε με την σύγκρουση ενός κομήτη με την Γη ο οποίος θα είχε πολύ μεγάλες διαστάσεις αλλά και πολύ μεγάλες επιπτώσεις κι η θερμική έκρηξη να είχε τα αποτελέσματα που ανέφερε κι η Ostria.

Και λόγω της ύπαρξης ανάλογων μύθων από άλλους πολιτισμούς καταλαβαίνω ότι οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγάλης κλίμακας οι οποίες θα τους επηρέασαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.


In anticipation of my resurrection...

A. Kircher Απεστάλη: 22/05/2007, 17:17:55
Πολύ καλή παρατήρηση Dying Incubus

Σύμφωνα με το παρακάτω άρθρο στο cambridge-conference του 1999 είναι πιθανόν πως ένα τέτοιο γεγονός, πτώση κομήτη ή αστεροειδούς, επέφερε και κλιματολογικές αλλαγές, όπως ακριβώς αναφέρει και η θεωρία που παρέθεσε η Όστρια. Επίσης το άρθρο χρησιμοποιεί ως αναλογία την σύγκρουση του Comet P/Shoemaker-Levy 9 με τον Δία το 1994.

http://abob.libs.uga.edu/bobk/ccc/ce070799.html

Στα ερωτήματα του OANNHSEA θέλω να σκεφτώ πριν απαντήσω.

Πίσω στο μύθο του Φαέθοντα που ανέφερε ο Dying Incubus...

Προσέξτε τα παρακάτω στοιχεία:

O Φαέθων υψώνεται στο στερέωμα νωρίς και ο πατέρας του ο Ήλιος τον ακολουθεί πολύ κοντά για να τον προλάβει (Λουκρίτιος και Ευριπίδης). Όταν ο Φαέθοντας πέφτει ο Ήλιος παίρνει τα χαλινάρια από το άρμα. Ο άπειρος Φαέθοντας φτάνει μέχρι την μέση του ουρανού αλλά δεν καταφέρνει να φτάσει μέχρι την δύση. Ταξιδεύει αντίθετα προς την κίνηση των άστρων (incursent stellis--Οβίδιος, Met. II: 205) πριν τον χτυπήσει ο κεραυνός του Δία καθώς η γη πιάνει φωτιά.

Το παρακάτω είναι σημαντικό. Ο Ήλιος, εξαιτίας της οργής του, αρνείται να φέρει φως στον κόσμο. Δηλαδή; Αερολύματα τα οποία μπλοκάρουν την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα στοιχεία νομίζω συνηγορούν πως ο μύθος του Φαέθοντα πρέπει να αναφέρεται στο γεγονός της σύγκρουσης κομήτη ή αστεροειδή με την γη.

Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με το παραπάνω.

Comet Phaethon's Ride

Εξετάζει τα περιστατικά που ίσως δημιούργησαν τον μύθο. Επίσης αναφέρει ανάλογους μύθους από το Μεξικό, την Βίβλο, την Κίνα και την Ινδία.


ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.0625
Maintained by Digital Alchemy