ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΥΦΥΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο Μέλος για να αποστείλετε μία απάντηση.
Για να εγγραφείτε, κάντε click εδώ. Η Εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Ανάλυση Οθόνης:
Όνομα Μέλους:
Password:
Διαμόρφωση: Bold Πλάγια Υπογραμμισμένα Κεντρική Στοίχιση Εισαγωγή Υπερσυνδέσμου Εισαγωγή Email Εισαγωγή Εικόνας Εισαγωγή Κώδικα Εισαγωγή Αποσπάσματος Εισαγωγή Λίστας Εισαγωγή Smilie
   
Μήνυμα:

* HTML ΑΝΕΝΕΡΓΗ
* Κώδικας Forum ΕΝΕΡΓΟΣ

 
Μέθοδος:
Επιλέξτε για να συμπεριλάβετε την ψηφιακή Υπογραφή του Προφίλ σας.
     
Α Ν Α Σ Κ Ο Π Η Σ Η     Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η Σ
Αρχική Τοποθέτηση
nik67 Απεστάλη: 19/11/2006, 15:07:23
ΤΕΛΙΚΑ ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΕΔΩ
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ ΠΡΟΗΛΘΕ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Η
ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΥΦΥΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ?
Η
ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ
ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΜΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ?
ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΧΕΙ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΕΝΑ?
ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ?


Edited by - nik67 on 19/11/2006 16:03:42

ΟΙ 7 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (** Από την Νεώτερη στην Παλαιότερη **)
medtech Απεστάλη: 09/12/2006, 18:06:08
quote:
Το αν ο άνθρωπος έχει πνεύμα αποδεικνύεται από το πνευματικό έργο που έχει να επιδείξει στο πέρας των αιώνων.

Υπάρχει τεράστια πνευματική κληρονομικά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και στη συνέχεια εμείς θα μεταδώσουμε στους απογόνους μας (αν προφτάσουμε και δεν καταστραφούμε πρώτα).

Αν εσείς γνωρίζετε να έχουν κάνει κάτι παρόμοιο και τα πιθίκια, τότε πάω πάσο!!



Τα ζωα μοιραζονται πνευματικα χαρακτηριστικα με τον ανθρωπο,απλα η ευφυια τους δεν φτανει αυτη του ανθρωπο (ισως ομως στο μελλον να τον φτασουν και να τον ξεπερασουν,ποτε δεν ξερεις ΕΞΕΛΙΞΗ ειναι αυτη!).Οσο δε πιο κοντα ειναι γενετικα με τον ανθρωπο ΤΟΣΟ οι νοητικες τους ικανοτητες ειναι πλησιεστερες του ανθρωπου.Πηγαινε να δεις τα πειραματα που γινονται στα ζωα και ιδιως αυτα που γινονται στους πιθηκους και θα εκπλαγεις.

Τα πιθηκια (και αλλα ζωα)πχ χρησιμοποιουν εργαλεια και διδασκουν το ενα το αλλο!(ανοιξε και κανα αλλο βιβλιο περαν απο οσα περιεχουν μυθολογια κειμενα).

Επιπροσθετως η πνευματικη ικανοτητα του ανθρωπου ΔΕΝ ειναι αποτελεσμα της ψυχης οπως εσυ την εννοεις.Τα αισθηματα και οι σκεψεις μας ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ.Το βλεπουμε σε ανθρωπους που παθαινουν εγκεφαλικες βλαβες και χανουν τις διανοητικες τους δυνατοτητες αναλογα με την εντοπιση της βλαβης ή και αλλαζει η συμπεριφορα τους (στις βλαβες στον μετωπιαιο λοβο).Εαν οι νοητικες τους διεργασιες ηταν αποτελεσμα ενος πνευματος ανεξαρτητου απο τον υλικο εγκεφαλο,οι βλαβες στον εγκεφαλο ΔΕΝ θα επηρεαζαν τις νοητικες λειτουργιες.


Μερικες ακομα πληροφοριες.

Στην εξελιξη η ισχυς δεν συνδεεται παντα μονο στην σωματικη ρωμη και στην διανοητικη δυναμη αλλα και στην ικανοτητα του ζωου να συνεργαστει με τα αλλα για να σχηματισει ομαδες για να επιβιωσει μεσω της συνεργασιας.Αυτο συμβαινει στο δικο μας ειδος και σε πολλα αλλα ειδη Συνεπως η Θεωρια της εξελιξης δεν υπερασπιζεται την αντικοινωνικη συμπεριφορα ουτε προωθει την αγριοτητα και την αναρχια.Αν και ακομα και εαν την προωθουσε,αυτο θα ηταν ασχετο αναφορικα με την εγκυροτητα της.Η εγκυροτητα της πιστοποιειται απο το πληθος των στοιχειων που την υποστηριζουν και οχι απο τα οποια ηθικα συμπερασματα αντλουμε απο αυτην.

Edited by - medtech on 09/12/2006 18:08:07

D.P.J. 10 Απεστάλη: 08/12/2006, 10:19:36
Καλημέρα σε όλους.
Φυσικά (και) στο θέμα της εξέλιξης η επιστήμη είναι σωστή , αφού έψαξε , μέτρησε ,υπολόγισε , και σύγκρινε. Η θεωρία της δημιουργίας σύμφωνα με τη βίβλο είναι κατά τη γνώμη μου αστεία . Ωστόσο φυσικά είναι δικαίωμα των οπαδών της να την στηρίζουν έστω εάν δεν στηρίζονται παρά μόνο στην θρησκεία.
Δημοκρατία έχουμε , όχι φυσικά κατόπιν ενεργειών της εκκλησίας (ευτυχώς).
Προς τον Giordano Manson που έθεσε ερώτημα σε τόπικ που απενεργοποιήθηκε μεταφερόμενο εδώ , όμως θέλω να επισημάνω κάτι.
Διάβασα αρκετά από την αθεϊστική διαδικτυακή "εφημερίδα" σας.
Τα περισσότερα με βρίσκουν σύμφωνο. Στο θέμα περί στρατού όμως έχω τις ενστάσεις μου. Δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα ο στρατός, ούτε οι συνθήκες (ιδίως για καλομαθημένους), και ειδικά ούτε οι εκνευριστικοί "βυσματάδες". Να μην ξεχάσω και ορισμένους κομπλεξικούς μόνιμους και μη με κάποιο αξίωμα που βγάζουν τα απωθημένα τους. Να καταργηθεί λοιπόν ; Οι πειναλέοι κυριολεκτικά ή μεταφορικά γείτονές μας θα κάνουν το ίδιο ; Δεν το νομίζω. Και ειδικά οι Τούρκοι ; Τι θα πεί "να αγαπάς και τον Τούρκο" ; Άς ξεκινήσει αυτός πρώτα που είναι και πιο ισχυρός (θεωρητικά τουλάχιστον). Δεν εξετάζω εδώ άν αντικειμενικά έχουμε δίκιο εμείς ή όχι , δεν με ενδιαφέρει κιόλας . καλή η προοδευτικότητα , αλλά απαιτεί μια κοινωνία αγγέλων που δεν υπάρχει ούτε στον ουρανό ούτε πολύ περισσότερο στη γη.Πάντα θα υπάρχει κάποιος με μεγαλύτερη και καλύτερη πέτρα , ακόντιο , τουφέκι , πύραυλο που ΘΑ ΘΕΛΕΙ.
Κλείνοντας ζητώ συγγνώμη που ξεφύγαμε από το θέμα , αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος να απαντήσω (και) στον φίλο παραπάνω.
Think_Math Απεστάλη: 01/12/2006, 18:07:02

Φίλε samuel :

Η εξελικτική θεωρία δεν λέει οτι επιβιώνουν οι πιό δυνατοί αλλά οι πιό ικανοί .
Και η ικανότητα δεν εξαρτάται μόνο απο την φυσική δύναμη , αλλά εξαρτάται επίσης και απο το μυαλό , και τις συνθήκες που επικρατούν.
Το πόσο σημαντικές είναι οι συνθήκες ειδικά , φαίνεται απο το γεγονός ότι μεγάλα και δυνατά ζώα όπως οι δεινόσαυροι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν όταν άλλαξαν οι συνθήκες στον πλανήτη μας , και το κατάφεραν τα πολύ μικρότερα τους θηλαστικά .

Στοιχεία λοιπόν του περιβάλλοντος όπως είναι η επάρκεια τροφής και νερού , οι θερμοκρασιακές μεταβολές , η αντοχή σε ασθένειες κ.ο.κ είναι ζωτικές για την επιβίωση η όχι ενός οργανισμού.
Οι δεινοσαυροι λοιπόν έχοντας ανάγκη περισσότερης τροφής και έχοντας μικρότερες αντοχές στις θερμοκρασιακές μεταβολές απο τα θηλαστικά υπέκυψαν παρότι ήταν δυνατότεροι.

Η φυσική επιλογή λοιπόν διατηρεί στην ζωή τους ικανότερους οργανισμούς ανάλογα με τις συνθήκες που τους περιβάλλουν .
αν οι συνθήκες αλλάξουν αντίστοιχα αλλάζουν και οι ικανότεροι.

Για το ανθρώπινο είδος ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι της εξέλιξης επηρεάζεται και απο την ίδια την εξέλιξη του εγκεφάλου .
Οταν το ανθρώπινο είδος υποχρεώθηκε να ζήσει σε δύσκολες συνθήκες (π.χ. εποχή παγετώνων) ένα δυνατό μυαλό ίσως να πρόσφερε περισσότερα απο ένα δυνατό κορμί .
Επίσης η οργάνωση σε κοινωνικές ομάδες ευνοεί και αυτή ένα δυνατό μυαλό που μπορεί να διαχειριστεί τις κοινωνικές συναναστροφές με τα άλλα μέλη της κοινότητας και έτσι να βοηθήσει στην επιβίωση του ατόμου .
Ακόμα και η ικανότητα να κάνει κάποιος φίλους μπορεί να είναι πιό σημαντική απο το να διαθέτει ένα δυνατό κορμί .

Γράφοντας τα παραπάνω θέλω απλά να σου τονίσω οτι το ζήτημα της εξέλιξης και πως αυτή λειτουργεί έιναι πολύ συνθετότερο ,είδικά για το ανθρώπινο είδος , απο το απλό : "ο δυνατότερος επιβιώνει ".
Η σύγχρονη εξελικτική θεωρία εξετάζει όλες τις παραπάνω παραμέτρους και έχει βγάλει πάρα πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για το γιατί οι ανθρωποι συμπεριφέρονται με τον τρόπο που βλέπουμε ατομικά και συνολικά.
Το βιβλίο που ανέφερα παραπάνω κάνει εκτενή αναφορά σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Τώρα για το κείμενο που ανέφερες είναι προφανές οτι μιλάμε για κείμενο του 1907 και νομίζω είναι αυτονόητο οτι τότε η θεωρία της εξέλιξης δεν είχε το βάθος και τις αποδείξεις που διαθέτει τώρα , και οτι προφανώς ο συγγραφέας του αγνοεί αυτά που γνωρίζουμε εμείς σήμερα .




samuel1974 Απεστάλη: 01/12/2006, 10:56:31
@ Think_Math

Γράφεις:
"Ο ρόλος της φυσικής επιλογής είναι επομένως να κατευθύνει τη γενετική ποικιλότητα των μεταλλάξεων προς συγκεκριμένη εξελικτική πορεία με μόνο κριτήριο το κέρδος για τη μακροχρόνια επιβίωση του οργανισμού."

Απαντώ με ένα άρθρο απο την εφημερίδα "Ο ΝΟΥΜΑΣ", που βρίσκεται στο βιβλίο: "Δημοτικισμός και κοινωνικό πρόβλημα"

Μεταφέρω αυτούσιο ένα απόσμασμα απο το άρθρο, που τιτλοφορείται "Η φυλή" και υπογράφεται απο κάποιον Έρμονα, που είναι ψευδώνυμο του Π. Βλαστού, που είναι ανώτερος υπάλληλος του εμπορικού οίκου Ράλλη και ζει στην Ινδία.

"...Η μονοκόματη αυτή εφαρμογή κάποιου φυσικού νόμου απο τη μία επιστήμη στην άλλη -δηλαδή απο μία αράδα γεγονότα σε άλλη ξένη αράδα- γίνεται πολύ συχνά απο τις φυσικές επιστήμες στην ηθική, στην ψυχολογία και στην κοινωνιολογία, και θα την ονόμαζα φυσιολατρική ψευταπάτη. Κάτι τέτοιο μου φαίνεται πως λαχαίνει και με το νόμο της ξετυλιξιάς: η επιστήμη το θεωρεί αποδεδειγμένο πιά πως στη ζωή νικούνε οι πιο δυνατοί κ οι πιο κατάλληλοι και πως οι φύτρες και τα είδη έτσι ασυνείδητα κ επίμονα τελειοποιούνται ολοένα. Αυτήνε τη νομοθεσία τήνε κουβαλήσανε και στην ανθρώπινη φυλή. Μ αφίνοντας κατα μέρος το ζήτημα αν κάθε ξετυλιξιά είναι και καλητέρεψη έχουμε να παρατηρήσουμε:
Πως ίσια ίσια δεν είναι οι πιο δυνατοί που κάνουνε το σόι της φυλής. Οι πιο δυνατοί απο φυσικό τους είναι πάντα και πολεμικοί κ η αρπακτική τους ιδιοσυγκρασία τους ρίχνει σε κιντύνους και τους καταστρέφει πολύ πιο γλήγορα απο τ άλλα μέλη μίας φυλής -και στα ζώα τα συναγελαστικά κα ιστους ανθρώπους- που δεν είναι στον ίδιο βαθμό γενναιόκαρδα. Ακολουθεί λοιπόν ότι τα παιδιά των παλληκαριών είναι λιγοστά ενώ οι συντηρητικοί βρίσκουν ευκαιρία με την προστασία του ηρωϊσμού των δυνατώνε να πολλαπλασιάζουνε το σόι τους..."

Karachi 25.12.1907
ΕΡΜΟΝΑΣ

Edited by - samuel1974 on 01/12/2006 11:00:52

Think_Math Απεστάλη: 01/12/2006, 03:45:07

Φίλε el.elyon :
Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς λέγοντας " Η αρχή του παντός " , αλλά αν καλά κατάλαβα , εννοείς το πως ξεκίνησε να υπάρχει ο κόσμος .
Νομίζω οτι ένα τέτοιο ερώτημα είναι λίγο άσχετο με το θέμα της συζήτησης μας , και ανήκει στο χώρο της κοσμολογίας και της φιλοσοφίας .

Δεν υπάρχει νομίζω άνθρωπος που να μπορεί να δώσει κατηγορηματική απάντηση , εκτός αν καταφύγει στην τετριμμένη υπόθεση " ολα τα έφτιαξε ο Θεός " , που για μένα τουλάχιστον δεν λύνει κανένα πρόβλημα , αλλά απλά το μεταθέτει σε άλλη διάσταση.
Θα έλεγα οτι επειδή ζούμε σε ένα σύμπαν για το οποίο γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα , κάθε θεώρηση της "προέλευσης του παντός" με τις σημερινές μας γνώσεις είναι τουλάχιστον ημιτελής.

Το μοναδικό μας όπλο να προσεγγίσουμε την αλήθεια είναι για μένα, η επιστημονική μέθοδος .
Η φυσική και τα μαθηματικά είναι το μόνο παράθυρο που έχουμε προς την αλήθεια , τουλάχιστον όπως την καταλαβαίνουμε εμείς .
Αν λοιπόν κάποια μέρα υπάρξει μια φυσική θεωρία που μπορεί να περιγράψει σωστά όλα τα παρατηρούμενα φαινόμενα στην φύση , τότε ίσως να πλησιάσουμε στην απάντηση του ερωτήματος αυτού.
Αυτή η μέρα ίσως να μην είναι πολύ μακριά , αν κρίνω απο την κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε δύο σπουδαίους κλάδους των φυσικών επιστημών .
Την θεωρία χορδών στην φυσική , και την θεωρία του χάους και της πολυπλοκότητας στα μαθηματικά .

Η μία προσπαθεί να ενοποιήσει τις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης ώστε να τεθούν επιτέλους κάτω απο ένα ενιαίο πλαίσιο μελέτης , και η άλλη μελετά την σχέση του χάους με την οργάνωση , και πώς είναι δυνατόν μία φαινομενικά τυχαία συμπεριφορά να περιέχει τάξη και το αντίστροφο .
Ειδικά η τελευταία μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση και στο πως εμφανίστηκε το φαινόμενο της ζωής αφου μελετά φαινόμενα όπως η αυτοοργάνωση και η συμπεριφορά πολύπλοκων συστημάτων οπως έναι τα βιολογικά συστήματα .

Θα ήταν όμως νομίζω συνετό να μην ξεφύγουμε απο το θέμα της συζήτησης που είναι η εξέλιξη , γιατί αξίζει να της δώσουμε λίγη προσοχή παραπάνω επειδή έχει γίνει αιτία μεγάλων παρεξηγήσεων.

Αν παρόλαυτά σε ενδιαφέρουν τα τελευταία πορίσματα της φυσικής για την προέλευση του κόσμου μπορείς να δείς τα παρακάτω Link:
http://www.physics4u.gr/articles/2004/understandingbigbang.html
και:
http://www.physics4u.gr/news/2001/nanopoulos.html

Το πρώτο αναφέρεται στην θεωρία χορδών και τις κοσμολογικές της προεκτάσεις . Ενδιαφέροντες είναι επίσης οι συνδέσεις στο τέλος της σελίδας που προσφέρουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες.
Το δευτερο έιναι μια σύνοψη των τελευταίων ανακαλύψεων απο τον κ. Νανόπουλο .

Βέβαια οι πληροφορίες που περιέχουν τα άρθρα αυτά μόνο ευκολοχώνευτες δεν είναι . Αυτό είναι και το μεγάλο τους μειονέκτημα . Οποιος δεν τις καταλαβαίνει , τις απορρίπτει αμέσως σαν ακαταλαβίστικες ανοησίες , και καταφεύγει στην εύκολη λύση της "ανώτερης δύναμης".

Κάποτε όμως , ακαταλαβίστικη ανοησία είχε κατηγορηθεί οτι είναι και η κβαντική φυσική , που μας δίνει το δικαίωμα να συνομιλούμε αυτή την στιγμή , μέσω ενός απο τα επιτευγματά της που λέγεται υπολογιστής ... (βλέπε φυσική των ημιαγωγών).


el.elyon Απεστάλη: 30/11/2006, 13:52:54
quote:

Φίλε el.elyon :

quote:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ.

Είναι ευχάριστο φίλε μου που τουλάχιστον ενδιαφέρεσαι να μάθεις .
Παρακάτω υπαρχει μία μικρή περίληψη σε πολύ αδρές γραμμές , για να περιγραφούν οι βασικοί μηχανισμοι με τους οποίους λειτουργεί η εξέλιξη .
Θα ήταν αστείο βέβαια να πεί κάποιος ότι απο αυτό το κείμενο μπορει να καταλάβει κάποιος το βάθος της θεωρίας και πόσα βιολογικά φαινόμενα εξηγεί .
Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα υπάρχει ένα θαυμάσιο βιβλίο του FUTUYMA J. DOUGLAS απο τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης που περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες τους μηχανισμούς της εξέλιξης .
Δες και το παρακάτω LINK οπου φαίνεται και το πλήθος των θεμάτων με τα οποία ασχολείται το βιβλίο :
http://www.cup.gr/catalogue/book.asp?bookID=205

Και τώρα τα βασικά :
Δαρβίνεια θεωρία για την εξέλιξη των ειδών
Οι Βρετανός βιολόγος Κάρολος Δαρβίνος (1809-1882). όπως και πολλοί άλλοι βιολόγοι της εποχής του. πίστευε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί εξελίσσονται. δηλαδή ότι. με την πάροδο του χρόνου, μερικά είδη μετατρέπονται σε συγγενικά είδη. ενώ άλλα εξαφανίζονται. Εκείνο που προβλημάτιζε τον Δαρβίνο ήταν ο μηχανισμός με τον οποίο πραγματοποιείται αυτή η εξέλιξη.
Το 1838 ο Δαρβίνος διάβασε το έργο του Τόμας Μάλθους (Δοκίμιο για τον πληθυσμό) και συνειδητοποίησε ότι ο άνθρωπος δεν είναι το μόνο είδος που πολλαπλασιάζεται σε σημείο ώστε να μην του επαρκούν οι διαθέσιμες πηγές τροφής - το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Επομένως, σε κάθε γενιά υπάρχει ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στα μέλη του κάθε είδους για την επιβίωση και από τον ανταγωνισμό αυτό. επιζούν εκείνα τα άτομα που κατορθώνουν να εξασφαλίζουν αρκετή τροφή και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τους εχθρούς τους. Με άλλα λόγια, η ίδια η φύση επιλέγει έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων για επιβίωση. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν πιο πιθανή την επιβίωση θα κληροδοτηθούν στους απογόνους των ατόμων που έχουν επιζήσει, ενώ ο μηχανισμός της Φυσικής Επιλογής, όπως ονομάζεται η αρχή της διατήρησης και επιβίωσης του καλύτερα προσαρμοζόμενου (ευνοούμενου) οργανισμού, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και στη γενιά των απογόνων. Ο Δαρβίνος θεώρησε ότι ανάμεσα στους απόγονους υπάρχουν πάντοτε τυχαίες και πολύ μικρές διαφοροποιήσεις και ότι η ίδια η φύση τις χρησιμοποιεί ως ένα μέσο επιλογής. Οι "καλύτερες" ποικιλίες δεν θα τα καταφέρνουν καλύτερα σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, αφού επιδρά και ο παράγοντας της τύχης, όμως μακροπρόθεσμα θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Είναι δε πιθανό, καθώς με τον χρόνο συσσωρεύονται ευνοϊκά γνωρίσματα σε ορισμένα άτομα, τα άτομα αυτά να γίνουν τόσο διαφορετικά από εκείνα του αρχικού πληθυσμού ώστε τελικά να αποτελέσουν ένα νέο είδος.

Αυτή είναι η θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής. Ο Δαρβίνος γνωρίζοντας τις έντονες αντιδράσεις που θα προκαλούσε η δημοσίευση της επιστημονικής του εργασίας στην κοινή γνώμη, λόγω της έντονης προσκόλλησης των ανθρώπων της εποχής σε προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, ανάλωσε γύρω στα είκοσι χρόνια συγκεντρώνοντας ενδείξεις για την ορθότητα της θεωρίας του. ώστε να μετριάσει τις αντιδράσεις. Το 1859 δημοσίευσε τελικά το σχετικό βιβλίο που είναι γνωστό με τον τίτλο Origin of spiecies (Η προέλευση των ειδών), το οποίο άλλαξε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων και αποτελεί ίσως μέχρι σήμερα το πιο αξιόλογο επιστημονικό έργο, μετά το κλασικό σύγγραμμα του Νεύτωνα.

Οι βασικοί παράγοντες στην εξέλιξη των ειδών, τους οποίους επισήμανε ο Δαρβίνος. είναι οι ακόλουθοι:

1. Μεταλλάξεις: Οι κληρονομήσιμες αλλαγές του γενετικού υλικού ονομάζονται μεταλάξεις. Οι διάφοροι τύποι μεταλλάξεων (γονιδιακές. χρωμοσωμικές) έχουν σαν αποτέλεσμα να μεταβληθεί η συχνότητα κάποιου ή κάποιων γονιδίων μέσα σε έναν πληθυσμό και να εμφανιστούν νέα χαρακτηριστικά μέσα στο είδος. Οι μεταλλάξεις, αν και αυξάνουν τη γενετική ποικιλότητα προσφέροντας έτσι υλικό και δυνατότητες για την εξέλιξη, δεν μπορούν από μόνες τους να καθορίσουν και την κατεύθυνση της εξελικτικής πορείας. Η φυσιολογική ζωή των γονιδίων επιβάλλει τον αυτοδιπλασιασμό τους ενώ τα χρωμοσώματα διαχωρίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός κυττάρου ή οργανισμού με μαθηματική ακρίβεια. Αυτό συμβαίνει χιλιάδες φορές χωρίς το παραμικρό λάθος. Διάφοροι συνδυασμοί γονιδίων προκαλούν τη δημιουργία ποικιλιών στους απογόνους, χωρίς να μεταβληθούν τα επιμέρους γονίδια. Σπάνια όμως εμφανίζεται σε έναν απόγονο μια ιδιότητα που δεν προϋπάρχει σε κανένα γονέα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε έχουμε μια αλλαγή στο γενετικό υλικό, η οποία ονομάζεται μετάλαξη. Στη βιολογία, ανάλογα με το σημείο του γενετικού υλικού στο οποίο συνέβη η μόνιμη αλλαγή και προξενήθηκε η μετάλλαξη, γίνεται διάκριση σε Γονιδιακή μετάλλαξη και Χρωμοσωμική ανωμαλία.

2. Φυσική επιλογή: Τα μεταλλαγμένα γονίδια, μαζί με τα νέα γνωρίσματα που δίνουν στον οργανισμό, αξιολογούνται με βάση τη χρησιμότητα τους: Όσα μεταλλαγμένα γονίδια ευνοούν την επιβίωση αυξάνουν τη συχνότητα τους. καθώς πληθαίνουν και αυτά μαζί με τα άτομα που τα φέρουν, ενώ αντίθετα όσα δεν ευνοούν την επιβίωση των ατόμων που τα φέρουν ή είναι αρνητικά για τη ζωή (θνησιγόνα γονίδια) εξαφανίζονται μαζί με τους φορείς τους. Η διαδικασία που "αποφασίζει" ποια μεταλλαγμένα γονίδια θα επιζήσουν και ποια θα εκλείψουν ονομάζεται Φυσική Επιλογή. Ο ρόλος της φυσικής επιλογής είναι επομένως να κατευθύνει τη γενετική ποικιλότητα των μεταλλάξεων προς συγκεκριμένη εξελικτική πορεία με μόνο κριτήριο το κέρδος για τη μακροχρόνια επιβίωση του οργανισμού.

3.Γενετικές απομονώσεις: Διάφορες αιτίες (π.χ. γεωγραφική απομόνωση) μπορεί να εμποδίσουν τη γόνιμη διασταύρωση ατόμων που ανήκουν στο ίδιο είδος, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική ανταλλαγή γονιδίων και να μεταβάλλεται η γονιδιακή συχνότητα. Οι γενετικές απομονώσεις αναφέρονται σε αιτίες και καταστάσεις που επηρεάζουν τη διακίνηση και ροή των γονιδίων μέσα σε έναν πληθυσμό. Τα εμπόδια αυτά αποτελούν τελικά τους φραγμούς ή τους μηχανισμούς απομόνωσης των πληθυσμών.

Το φαινόμενο της αναπαραγωγής λοιπόν, όπως παρατηρείται στη φύση. αποβλέπει στη δημιουργία απογόνων με αυξημένη ικανότητα επιβίωσης στο εκάστοτε περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της αναπαραγωγής είναι η μεταφορά βιολογικών πληροφοριών από γενιά σε γενιά. Οι πληροφορίες αυτές ή διαφορετικά το γενετικό υλικό ενός ατόμου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι ιδιότητες ή τα γνωρίσματα τα οποία βρίσκονται στους γονείς και μεταφέρονται στους απογόνους. Το γενετικό υλικό βρίσκεται στον πυρήνα ορισμένων κυττάρων (ευκαρυωτικά κύτταρα) αποθηκευμένο στα χρωμοσώματα, ο ρόλος των οποίων είναι η αντιγραφή, η διατήρηση και η μεταφορά της γενετικής πληροφορίας. Πάνω στα χρωμοσώματα βρίσκονται τα γονίδια τα οποία είναι αυτά που καθορίζουν την έκφραση της γενετικής πληροφορίας που μεταφέρουν.




el.elyon:
ΦΙΛΕ Think Math ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΕ ΚΟΥΡΑΖΕΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ, ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ''Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΩΣ'' ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ; ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΘΕΩΡΕΙΑ.
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Think Math, ΠΑΡΕ ΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

ΦΙΛΙΚΑ el.elyon
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Think_Math Απεστάλη: 30/11/2006, 01:01:07

Φίλε el.elyon :

quote:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ.

Είναι ευχάριστο φίλε μου που τουλάχιστον ενδιαφέρεσαι να μάθεις .
Παρακάτω υπαρχει μία μικρή περίληψη σε πολύ αδρές γραμμές , για να περιγραφούν οι βασικοί μηχανισμοι με τους οποίους λειτουργεί η εξέλιξη .
Θα ήταν αστείο βέβαια να πεί κάποιος ότι απο αυτό το κείμενο μπορει να καταλάβει κάποιος το βάθος της θεωρίας και πόσα βιολογικά φαινόμενα εξηγεί .
Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα υπάρχει ένα θαυμάσιο βιβλίο του FUTUYMA J. DOUGLAS απο τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης που περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες τους μηχανισμούς της εξέλιξης .
Δες και το παρακάτω LINK οπου φαίνεται και το πλήθος των θεμάτων με τα οποία ασχολείται το βιβλίο :
http://www.cup.gr/catalogue/book.asp?bookID=205

Και τώρα τα βασικά :
Δαρβίνεια θεωρία για την εξέλιξη των ειδών
Οι Βρετανός βιολόγος Κάρολος Δαρβίνος (1809-1882). όπως και πολλοί άλλοι βιολόγοι της εποχής του. πίστευε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί εξελίσσονται. δηλαδή ότι. με την πάροδο του χρόνου, μερικά είδη μετατρέπονται σε συγγενικά είδη. ενώ άλλα εξαφανίζονται. Εκείνο που προβλημάτιζε τον Δαρβίνο ήταν ο μηχανισμός με τον οποίο πραγματοποιείται αυτή η εξέλιξη.
Το 1838 ο Δαρβίνος διάβασε το έργο του Τόμας Μάλθους (Δοκίμιο για τον πληθυσμό) και συνειδητοποίησε ότι ο άνθρωπος δεν είναι το μόνο είδος που πολλαπλασιάζεται σε σημείο ώστε να μην του επαρκούν οι διαθέσιμες πηγές τροφής - το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Επομένως, σε κάθε γενιά υπάρχει ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στα μέλη του κάθε είδους για την επιβίωση και από τον ανταγωνισμό αυτό. επιζούν εκείνα τα άτομα που κατορθώνουν να εξασφαλίζουν αρκετή τροφή και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τους εχθρούς τους. Με άλλα λόγια, η ίδια η φύση επιλέγει έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων για επιβίωση. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν πιο πιθανή την επιβίωση θα κληροδοτηθούν στους απογόνους των ατόμων που έχουν επιζήσει, ενώ ο μηχανισμός της Φυσικής Επιλογής, όπως ονομάζεται η αρχή της διατήρησης και επιβίωσης του καλύτερα προσαρμοζόμενου (ευνοούμενου) οργανισμού, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και στη γενιά των απογόνων. Ο Δαρβίνος θεώρησε ότι ανάμεσα στους απόγονους υπάρχουν πάντοτε τυχαίες και πολύ μικρές διαφοροποιήσεις και ότι η ίδια η φύση τις χρησιμοποιεί ως ένα μέσο επιλογής. Οι "καλύτερες" ποικιλίες δεν θα τα καταφέρνουν καλύτερα σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, αφού επιδρά και ο παράγοντας της τύχης, όμως μακροπρόθεσμα θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Είναι δε πιθανό, καθώς με τον χρόνο συσσωρεύονται ευνοϊκά γνωρίσματα σε ορισμένα άτομα, τα άτομα αυτά να γίνουν τόσο διαφορετικά από εκείνα του αρχικού πληθυσμού ώστε τελικά να αποτελέσουν ένα νέο είδος.

Αυτή είναι η θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής. Ο Δαρβίνος γνωρίζοντας τις έντονες αντιδράσεις που θα προκαλούσε η δημοσίευση της επιστημονικής του εργασίας στην κοινή γνώμη, λόγω της έντονης προσκόλλησης των ανθρώπων της εποχής σε προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, ανάλωσε γύρω στα είκοσι χρόνια συγκεντρώνοντας ενδείξεις για την ορθότητα της θεωρίας του. ώστε να μετριάσει τις αντιδράσεις. Το 1859 δημοσίευσε τελικά το σχετικό βιβλίο που είναι γνωστό με τον τίτλο Origin of spiecies (Η προέλευση των ειδών), το οποίο άλλαξε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων και αποτελεί ίσως μέχρι σήμερα το πιο αξιόλογο επιστημονικό έργο, μετά το κλασικό σύγγραμμα του Νεύτωνα.

Οι βασικοί παράγοντες στην εξέλιξη των ειδών, τους οποίους επισήμανε ο Δαρβίνος. είναι οι ακόλουθοι:

1. Μεταλλάξεις: Οι κληρονομήσιμες αλλαγές του γενετικού υλικού ονομάζονται μεταλάξεις. Οι διάφοροι τύποι μεταλλάξεων (γονιδιακές. χρωμοσωμικές) έχουν σαν αποτέλεσμα να μεταβληθεί η συχνότητα κάποιου ή κάποιων γονιδίων μέσα σε έναν πληθυσμό και να εμφανιστούν νέα χαρακτηριστικά μέσα στο είδος. Οι μεταλλάξεις, αν και αυξάνουν τη γενετική ποικιλότητα προσφέροντας έτσι υλικό και δυνατότητες για την εξέλιξη, δεν μπορούν από μόνες τους να καθορίσουν και την κατεύθυνση της εξελικτικής πορείας. Η φυσιολογική ζωή των γονιδίων επιβάλλει τον αυτοδιπλασιασμό τους ενώ τα χρωμοσώματα διαχωρίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός κυττάρου ή οργανισμού με μαθηματική ακρίβεια. Αυτό συμβαίνει χιλιάδες φορές χωρίς το παραμικρό λάθος. Διάφοροι συνδυασμοί γονιδίων προκαλούν τη δημιουργία ποικιλιών στους απογόνους, χωρίς να μεταβληθούν τα επιμέρους γονίδια. Σπάνια όμως εμφανίζεται σε έναν απόγονο μια ιδιότητα που δεν προϋπάρχει σε κανένα γονέα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε έχουμε μια αλλαγή στο γενετικό υλικό, η οποία ονομάζεται μετάλαξη. Στη βιολογία, ανάλογα με το σημείο του γενετικού υλικού στο οποίο συνέβη η μόνιμη αλλαγή και προξενήθηκε η μετάλλαξη, γίνεται διάκριση σε Γονιδιακή μετάλλαξη και Χρωμοσωμική ανωμαλία.

2. Φυσική επιλογή: Τα μεταλλαγμένα γονίδια, μαζί με τα νέα γνωρίσματα που δίνουν στον οργανισμό, αξιολογούνται με βάση τη χρησιμότητα τους: Όσα μεταλλαγμένα γονίδια ευνοούν την επιβίωση αυξάνουν τη συχνότητα τους. καθώς πληθαίνουν και αυτά μαζί με τα άτομα που τα φέρουν, ενώ αντίθετα όσα δεν ευνοούν την επιβίωση των ατόμων που τα φέρουν ή είναι αρνητικά για τη ζωή (θνησιγόνα γονίδια) εξαφανίζονται μαζί με τους φορείς τους. Η διαδικασία που "αποφασίζει" ποια μεταλλαγμένα γονίδια θα επιζήσουν και ποια θα εκλείψουν ονομάζεται Φυσική Επιλογή. Ο ρόλος της φυσικής επιλογής είναι επομένως να κατευθύνει τη γενετική ποικιλότητα των μεταλλάξεων προς συγκεκριμένη εξελικτική πορεία με μόνο κριτήριο το κέρδος για τη μακροχρόνια επιβίωση του οργανισμού.

3.Γενετικές απομονώσεις: Διάφορες αιτίες (π.χ. γεωγραφική απομόνωση) μπορεί να εμποδίσουν τη γόνιμη διασταύρωση ατόμων που ανήκουν στο ίδιο είδος, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική ανταλλαγή γονιδίων και να μεταβάλλεται η γονιδιακή συχνότητα. Οι γενετικές απομονώσεις αναφέρονται σε αιτίες και καταστάσεις που επηρεάζουν τη διακίνηση και ροή των γονιδίων μέσα σε έναν πληθυσμό. Τα εμπόδια αυτά αποτελούν τελικά τους φραγμούς ή τους μηχανισμούς απομόνωσης των πληθυσμών.

Το φαινόμενο της αναπαραγωγής λοιπόν, όπως παρατηρείται στη φύση. αποβλέπει στη δημιουργία απογόνων με αυξημένη ικανότητα επιβίωσης στο εκάστοτε περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της αναπαραγωγής είναι η μεταφορά βιολογικών πληροφοριών από γενιά σε γενιά. Οι πληροφορίες αυτές ή διαφορετικά το γενετικό υλικό ενός ατόμου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι ιδιότητες ή τα γνωρίσματα τα οποία βρίσκονται στους γονείς και μεταφέρονται στους απογόνους. Το γενετικό υλικό βρίσκεται στον πυρήνα ορισμένων κυττάρων (ευκαρυωτικά κύτταρα) αποθηκευμένο στα χρωμοσώματα, ο ρόλος των οποίων είναι η αντιγραφή, η διατήρηση και η μεταφορά της γενετικής πληροφορίας. Πάνω στα χρωμοσώματα βρίσκονται τα γονίδια τα οποία είναι αυτά που καθορίζουν την έκφραση της γενετικής πληροφορίας που μεταφέρουν.


Φίλε dimsot :

quote:
ΕΝΤΑΞΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΛΑΘΟΣ ΛΕΞΗ

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ
ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΤΟ 1% ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΕΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ


Το 1% είναι πολύ μικρό , κάτι που φαίνεται και απο το γεγονός οτι υπάρχουν ανθρώπινες φυλές που έχουν μεταξύ τους αντίστοιχα ποσοστά απόκλισης .
Δες το παρακάτω αρθρο σχετικά :
http://www.physics4u.gr/news/2006/scnews2675.html

Η διαφορά μας απο τα άλλα προτεύοντα έχει εντοπιστεί σε ελάχιστα γονίδια . Αυτά όμως μας διαφοροποιούν απο τους πιο στενούς μας συγγενείς .
Δές και το παρακάτω ενδιαφέρον Link :
http://www.physics4u.gr/news/2006/scnews2573.html

Αυτά , και ελπίζω να μην σας κούρασα .

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.078125
Maintained by Digital Alchemy