ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
 ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ - Τι είναι; Πώς επιτυγχάνεται;

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο Μέλος για να αποστείλετε μία απάντηση.
Για να εγγραφείτε, κάντε click εδώ. Η Εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Ανάλυση Οθόνης:
Όνομα Μέλους:
Password:
Διαμόρφωση: Bold Πλάγια Υπογραμμισμένα Κεντρική Στοίχιση Εισαγωγή Υπερσυνδέσμου Εισαγωγή Email Εισαγωγή Εικόνας Εισαγωγή Κώδικα Εισαγωγή Αποσπάσματος Εισαγωγή Λίστας Εισαγωγή Smilie
   
Μήνυμα:

* HTML ΑΝΕΝΕΡΓΗ
* Κώδικας Forum ΕΝΕΡΓΟΣ

 
Μέθοδος:
Επιλέξτε για να συμπεριλάβετε την ψηφιακή Υπογραφή του Προφίλ σας.
     
Α Ν Α Σ Κ Ο Π Η Σ Η     Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η Σ
Αρχική Τοποθέτηση
Πύρινος Απεστάλη: 08/04/2016, 02:48:38
Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, σκοπός του θέματος είναι να βρούμε τι σημαίνει τυπικά και πολύ περισσότερο πρακτικά η έννοια της εθνικής κυριαρχίας.

Η ουσία του θέματος, είναι τι ακριβώς συνεπάγεται η προσπάθεια επίτευξης εθνικής κυριαρχίας σε επίπεδο δράσεων ή επιλογών και αν τελικά αυτό είναι κάτι εφικτό και σε τι βαθμό στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο σκηνικό.

Με άλλα λόγια, αυτό που λέγεται εθνική κυριαρχία είναι κάτι πραγματικά υπαρκτό π.χ. για ένα μικρό κράτος σαν την Ελλάδα,
ή είναι ένα απατηλό όνειρο το οποίο χρησιμοποιείται για να οικοδομηθούν οι πολιτικές καριέρες του Α ή του Β;

Αν θεωρήσουμε οτι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό η εθνική κυριαρχία είναι κάτι προσιτό σε όλους, τότε ποιος είναι αυτός που την εξασφαλίζει;
Ο λαός, το κράτος;
Και ποια είναι τα γεγονότα που αποδεικνύουν οτι ένα κράτος κατέχει εθνική κυριαρχία (πώς γίνεται φανερή η ύπαρξη εθνικής κυριαρχίας σε έναν εξωτερικό παρατηρητή).

Πριν όμως προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα φλέγονται ζητήματα, δεν πρέπει να αμελήσουμε τον πρώτο "όρο" της φράσης: εθνική.

Η εθνική κυριαρχία, είναι το ίδιο με την κρατική κυριαρχία; Με άλλα λόγια η εθνική κυριαρχία είναι συνυφασμένη με την κρατική;
Και εκτός αυτού, είναι οι "δύο" παραπάνω κυριαρχίες, ταυτόσημες με την λαϊκή κυριαρχία;
Τέλος, αν όλες αυτές οι "κυριαρχίες" είναι διαφορετικές μεταξύ τους, ποιες έχουμε εδώ στην Ελλάδα (αν έχουμε), σε ποιες έχουμε ελλείψεις και τι θα πρέπει να γίνει για την κάθε μια.

Let the games begin
...


(Κυριαρχία, Wikipedia)

"Στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και στη διεθνή πολιτική σκηνή ο όρος κυριαρχία χρησιμοποιείται προκειμένου να υποδηλώσει την ανεξαρτησία αλλά και την αυτονομία ενός Κράτους, ακριβώς επί των σχέσεών του με άλλα Κράτη. Επίσης ο συναφής όρος εθνική κυριαρχία που χρησιμοποιείται και αυτός ευρύτατα, με λιγότερη ίσως αυστηρότητα, υποδηλώνει (καταδεικνύει) το δικαίωμα ή την αξίωση μιας εθνικής ομάδας για αυτοδιάθεση ή ελεύθερη εκλογή διακυβέρνησης."

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1


(Εθνική κυριαρχία, ξένο λεξικό)

"The supreme, absolute, and uncontrollable power by which an independent state is governed and from which all specific political powers are derived; the intentional independence of a state, combined with the right and power of regulating its internal affairs without foreign interference.

Sovereignty is the power of a state to do everything necessary to govern itself, such as making, executing, and applying laws; imposing and collecting taxes; making war and peace; and forming treaties or engaging in commerce with foreign nations."

Πηγή: http://legal-dictionary.thefreedictionary.com/National+sovereignty

(οποιοσδήποτε θέλει να προσθέσει λήμματα που θεωρεί πιο έγκυρα, είναι ελεύθερος να το κάνει - τα παραπάνω βρέθηκαν με ένα απλό google search)

ΟΙ 7 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (** Από την Νεώτερη στην Παλαιότερη **)
Πύρινος Απεστάλη: 23/06/2016, 13:15:11
Κατά τα άλλα τι λέει, πήγες σε καμιά διαδηλώση τελευταία;
Heretic Απεστάλη: 23/06/2016, 12:36:57
Σου είπα τι θα γίνει, τζάμπα κουράζεσαι. Ξεκίνα την αφισοκόλληση από αρχές του 2019, για να πιάσει τόπο.

Abyssus Abyssum Invocat

Πύρινος Απεστάλη: 23/06/2016, 11:09:11
quote:
Heretic
Αφού τους εκπροσωπείς εσύ εκπροσωπώ εγώ όλους αυτούς. Τι θέλεις τώρα, να βρίζουμε εσένα βρίζω τον εαυτό μου;

Όχι βέβαια
Τα παιδιά της αριστεράς καθίστε στα 4, ήρεμα
να περνάνε τα μέτρα
άλλωστε η στάση αυτή είναι σύμφυτη των αναπολούντων των Σοβιέτ

Heretic Απεστάλη: 23/06/2016, 00:48:54
Αφού τους εκπροσωπείς εσύ όλους αυτούς. Τι θέλεις τώρα, να βρίζουμε εσένα;

Abyssus Abyssum Invocat

Πύρινος Απεστάλη: 22/06/2016, 23:58:15
Εδώ πέρα έχουν βαλθεί να μας κάψουν το σπίτι και το πρόβλημα ορισμένων είναι η διακόσμηση
Ζαμάν φου η κατάσταση
Επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είχε κατακλυστεί το φόρουμ από "γερμανοτσολιάδες προσκυνημένους" και τώρα πια ούτε για γερμανοτσολιάδες ακούμε, ούτε για προσκυνημένους

Τι έγινε ρε παιδιά, έπεσε ρεπό;

Σταμάτησε το τραγούδι ή ξεχάσαμε τα λόγια;

Craven Απεστάλη: 16/06/2016, 18:58:49
quote:

Μιας και μιλάμε για "εθνική" κυριαρχία

Ο "κος" Φίλης, διαθέτει λέει μια ομάδα ατόμων στο Υπ. Παιδείας, οι οποίοι είναι υποστηρικτές της λεγόμενης "φωνητικής γραφής"
όπως το αντιλαμβάνομαι, μετά την εφαρμογή της φωνητικής γραφής, αν ποτέ γίνει, τα greeklish δεν έχουν μεγάλη απόσταση - ελληνικά δηλαδή με λατινικούς χαρακτήρες

Αυτό πώς μπορεί να επηρεάζει την εθνική κυριαρχία;



Ο ίδιος Φίλης που είπε ότι είναι παράλογο να διδάσκονται 3 ώρες Αρχαία Ελληνικά και 2 ώρες Νέα Ελληνικά και κάποιοι προφανώς σαν εσένα, το μετέφεραν στο διαδίκτυο σαν "ο Φίλης θέλει να καταργήσει τα αρχαία!";

Προφανώς η σύνδεση για μερικούς ανάμεσα στην φωνητική γραφή και τα Greeklish έγινε όταν κάποτε ο Λιαντίνης, αναφερόμενος στον Σολωμό ανέφερε πως έγραφε με αυτό που ανέφερε αυτός σαν "φωνητική γραφή" (όλα με γιώτα όπως ακούγονται χωρίς ορθογραφία) αστειευόμενος ότι έβλεπε μπροστά ενώ αμέσως μετά ανέφερε ότι μετα λύπης του προβλέπει πως θα αναγκαστούμε να εισαγάγουμε το λατινικό αλφάβητο κάποτε για να μην εξαφανιστούμε μέσα στην Ευρώπη που δεν μπορούν να μας διαβάσουν. Βέβαια το "μελαγχολικό" το "δίλημμα" και το "δυστυχώς" του Λιαντίνη, μετατράπηκε σε "ο Λιαντίνης θέλει greeklish!"..

Τώρα για την φωνητική γραφή. Ξέρω πως οι περισσότεροι θα διαφωνήσουν (άλλωστε λίγες γνώσεις έχω μπορεί να κάνω λάθος) αλλά νομίζω τα έχουμε μπερδέψει λίγο και όλοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο (απο πολιτικοί μέχρι και καθηγητές!)
Φωνητική γραφή μπορεί να είναι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ όσον αφορά την μεταφορά του προφορικού λόγου αρκεί να γίνεται πλήρης αποτύπωση των ήχων με κάποιο σύμβολο. Τέτοια όμως σύμβολα είναι και το αλφάβητου οπότε είτε "έρχομαι" είτε "ερχομε" είτε "erxome" είτε το γράψεις με στενογραφία όλα είναι φωνητική γραφή και δεν έχω καταλάβει ακόμα πως έχει μπει στο μυαλό ότι φωνητική γραφή = γραφή των Ελληνικών με λατινικά.
Αν συμφωνήσουμε όλοι εδώ πως το ! φωνητικά ακούγεται σαν Ε, το @ ακούγεται σαν ρ, το # ακούγεται σαν χ, το $ ακούγεται σαν ο, το % σαν μ και το ^ σαν ε τότε για να πω ότι έρχομαι θα μπορούσα να γράψω !@#$%^ και να το καταλάβετε. Το ίδιο όμως ισχύει και για το "έρχομαι".
Είναι λοιπόν άλλο το "φωνητική γραφή" έτσι σκέτο και εντελώς άλλο το "φωνητική γραφή με λατινικούς χαρακτήρες" που ουσιαστικά για να το πούμε σωστότερα πρόκειται για φωνητική ΜΕΤΑγραφή απο Ελληνικό σε Λατινικό αλφάβητο, δηλαδή το έρχομαι να γίνει erxome (μεταγραφή σε ένα διαφορετικό εντελώς σύστημα). Αυτά τα λίγα φιγουρατζίδικα και πιθανόν ανούσια και πάμε παρακάτω τώρα.

Σε σχέση με την φωνητική γραφή λοιπόν όπως την εννοούν όλοι στο διαδίκτυο, το αν θα πρέπει να πάμε κάποια στιγμή σε Λατινικά ή όχι είναι μια άλλη συζήτηση που θα πρέπει να γίνει στο μέλλον και δεν είναι του παρόντος. Η φωνητική γραφή (με την έννοια της απλοποίησης που την εννοούμε πάντα) μπορεί να ξεκινήσει με απλά βήματα και απλές παρεμβάσεις και δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να πάμε (τουλάχιστον όχι τώρα) στην τελευταία βαθμίδα που είναι τα Λατινικά, αν δεν είναι πραγματικά ανάγκη επιβίωσης (όπως είχε πει και ο Λιαντίνης).

Η γλώσσα είναι και ΠΡΕΠΕΙ να είναι κάτι "ζωντανό". Τα αρχαία Ελληνικά άλλαξαν και ήρθαν τα Λατινικά σαν πιο απλή γλώσσα (στηριζόμενα στα Ελληνικά σε μεγάλο βαθμό) που με την σειρά τους και εκείνα απλοποιήθηκαν και εξελίχθηκαν ενώ και για τα ίδια τα Ελληνικά μετά απο πολλές μεταλλάξεις στο μεσαίωνα και στην ανόητη μόδα της καθαρεύουσας φτάσαμε στα "νέα" Ελληνικά.

Το θέμα εδώ δεν είναι κάποιο μάθημα ιστορίας αλλά πως αντικειμενικά ούτε αυτά είναι πλέον τόσο απλοϊκά στην χρήση όσο επιβάλει η εποχή μας σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξουν όσο και αν συναισθηματικά ή "πατριωτικά" κάποιοι δεν θα το ήθελαν (φαντάζομαι το ίδιο δεν ήθελαν την δημοτική οι υπέρμαχοι της καθαρεύουσας). Στην προηγούμενη απλοποίηση λοιπόν αντιδράσαμε αλλά οι ίδιοι που φωνάζουν σήμερα δεν χρησιμοποιούν "ευθυνές δικαιολογίες" αλλά φτηνές. Είναι φτηνή πχ δικαιολογία η απομάκρυνση απ την ιστορικότητα των λέξεων. Δεν ενδιαφέρει την εξέλιξη μιας γλώσσας η ιστορικότητα (ή καλύτερα η νοσταλγία των αρνητών) και το αν μετά θα ταιριάζουν αυτές με τα "δάνεια" στις άλλες γλώσσες.

Το ποια θα είναι η επόμενη απλοποίηση θα πρέπει να συζητηθεί με καθαρό μυαλό και ο καθένας θα έχει σίγουρα άλλη άποψη αλλά θα πρέπει να γίνει σιγά σιγά. Πχ γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε τον τονισμό? θα πει κάποιος γιατί πρέπει να ξέρουμε που θα τονίσουμε την λέξη. Στα λατινικά πως ξέρουν? Αν γράψω "ειμαι" αντί "είμαι" δεν μπορείς να το διαβάσεις? στα κεφαλαία που δεν βάζεις τόνο δεν μπορείς να τα διαβάσεις? Πριν τον 2ο ΠΧ αιώνα που γράφαμε κεφαλαία και χωρίς τόνους είχαμε κάποια δυσκολία πραγματική? (και μιλάμε για αρχαία Ελληνικά και όχι για τα πολύ πιο απλοϊκά σημερινά). Το ότι επίσης εγώ χρησιμοποιώ "?" για ταχύτητα (τι να κάνω στην εργασία μου γράφω κάθε μέρα ένα σωρό email στα Αγγλικά) έχει κάποια διαφορά στην κατανόηση σε έναν Έλληνα σε σχέση με το ";" πχ?
Αν δεν βάλω διαλυτικά στις λέξεις που τα βάζουμε? Υπάρχουν πολλά με τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις να απλοποιείς μια τόσο πολύπλοκη γλώσσα λοιπόν.. τώρα αν το πας παραπέρα μπορείς να καταργήσεις και άλλα πράγματα και το γλώσσα να μπορεί αν γραφτεί γλωσα ή μπορείς να το πας παραπέρα και να γραφτεί γλοσα αλλά αυτά δεν γίνονται απ την μια μέρα στην άλλη, πόσο μάλλον το να το γράψεις glosa.

Όπως και να χει δεν μπορούμε αμέσως σε όλα να είμαστε αρνητικοί χωρίς να ξέρουμε γιατί αρχικά μιλάμε. Αν αύριο ερχόταν κάποιος και μου έλεγε ότι "prepi na grafo etsi apo do ke pera" εντελώς ξαφνικά τότε θα αντιδρούσα και εγώ που αν και ξέρω πως ίσως κάποτε πάμε εκεί αυτό ΔΕΝ μπορεί να γίνει σε μια μέρα ουτε καν σε μια 10ετία, το ίδιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα και μια πλήρης απλοποίηση αλα "Σολωμού" και θα έπρεπε επίσης να γίνει πολύ σταδιακα πχ το κόμμα μπορεί να είναι κόμα χωρίς επιπτώσεις αλλά το χωρίς τονισμό πχ και με απλοποίηση φωνηέντων τότε θα υπήρχε μια κατηγορία λέξεων στις οποίες θα υπήρχε μπλέξιμο με τις καταλήξεις ή με λέξεις που αλλάζει το νόημα τους ανάλογα το φωνήεν (άλλο λύρα άλλο λίρα) και αυτό θέλει προσοχή και σχεδιασμό και ίσως ακόμα και αλλαγή λέξεων.
Επίσης θα διαφωνούσα στην κατάργηση λέξεων καθώς μια πλούσια γλώσσα σε κάνει να σκέφτεσαι "πλούσια" ΑΛΛΑ το "πλούσιο" σε μια γλώσσα έρχεται μέσα απο το πλήθος των λέξεων που έχεις για να εκφραστείς και όχι στο πως θα τις γράψεις.

ΑΛΛΑ αν κάποιος μου έλεγε πως πλέον "μπορω να γραφω χωρις τονους" πχ και θα θεωρούνταν σωστό όπως και 5-10 άλλα ανούσια πράγματα που ούτε θα δυσκόλευαν κανέναν αλλά θα γλίτωναν κάποιες σχολικές ώρες ένα παιδί απ το να μάθει ανοησίες, δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να με ενοχλήσει σκεπτόμενος ψύχραιμα.

Πέρα απ όλα αυτά τα παραπάνω βέβαια, δεν βλέπω έτσι κι αλλιώς τον συσχετισμό της φωνητικής γραφής με την εθνική κυριαρχία. Έχασε την εθνική της κυριαρχία η Τουρκία κάνοντας ακόμα χειρότερα φωνητική μεταγραφή και πηγαίνοντας από το οθωμανικό (αραβοπερσικό) στο Λατινικό αλφάβητο? (ότι ήταν να χάσει το είχε ήδη χάσει πολύ πιο πριν)

Υ.Γ.1 Η ιδέα για απλοποιημένη φωνητική γραφή υπήρχε ΠΟΛΥ πριν τον Φίλη και γίνεται συζήτηση για αυτήν κάθε τόσο με αρκετές κυβερνήσεις στο παρελθόν να προσπαθούν να το προωθήσουν σαν ιδέα
Υ.Γ.2 Δεν μου κάνει εντύπωση που συνήθως όσους έβλεπα στο παρελθόν να το παίζουν επικριτές της απλούστευσης έγραφαν με επιτηδευμένο τρόπο με οξείες και περισπωμένες ενώ είναι οι ίδιοι που φωνάζουν για τα αρχαία Ελληνικά.. φυσικά οι αρχαίοι πριν τους Αλεξανδρινούς θα έβαζαν τα γέλια μαζί τους και φυσικά οι οξείες και οι περισπωμένες μπορεί να αλλάζουν την γραφή να φαίνεται πιο κουλτουριάρικη αλλά όχι και το IQ (δεν πάει για κάποιον εδώ αυτό).
Υ.Γ.3 Αν κάποιος θεωρήσει ότι έγραψα καμιά μπαρούφα (δεν είμαι γλωσσολόγος) ή διαφωνεί μπορεί να το κάνει κόσμια.. μεταξύ μας είμαστε :)
Υ.Γ.4 Ρε που έφτασα να "υποστηρίζω" και τον Φίλη...


Edited by - Craven on 16/06/2016 19:02:38

Heretic Απεστάλη: 12/06/2016, 14:12:46
Όχι δεν έχει σχέση ούτε με αυτό. Θα πας και θα βρεις ακριβώς τις αποδείξεις αυτών που ισχυρίζεσαι. Ότι ο Φίλης εμπλέκεται ή έχει τοποθετηθεί θετικά στην απλοποίηση της Ελληνικής γλώσσας στο σημείο να ταυτιστεί με φωνητική γραφή και στη συνέχεια της αντικατάστασή της από λατινικούς χαρακτήρες. Όταν δημιουργείς ένα θέμα θα το κάνεις ολοκληρωμένα. Για να ξεκαθαρίσω κάτι, ο συγκεκριμένος και ο Λιάκος έχουν διαπρέψει στην τρόμπα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν το υπουργείο. Για τους υπόλοιπους εντός του υπουργείου (Σια, Φωτάκης, Πελεγρίνης έχω θετική άποψη). Απλά να διαχωρίζουμε την είδηση από την λάσπη.

Abyssus Abyssum Invocat

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.03125
Maintained by Digital Alchemy