ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ - Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ.
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 13
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/03/2007, 00:46:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Trainman
Με εντυπωσίασε η στάση του Μητροπολίτη Ιάκωβου, ο οποίος, παρά την προσβολή που υπέστη το σχήμα του και η πίστη του, υπερασπίστηκε δημόσια το νεαρό κορίτσι και της έδωσε κατ’ ιδίαν συγχαρητήρια. Χωρίς να γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες, (ο Macedon ως κάτοικος ΗΠΑ ίσως να ξέρει να μας πει περισσότερα) ψυχανεμίζομαι ότι πρόκειται περί σπουδαίου ανθρώπου, με βαθειά κατανόηση, μεγάλη καρδιά και αντίληψη. Μακάρι η ελληνική Εκκλησία, να είχε έστω και πέντε επισκόπους σαν τον Ιάκωβο

Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω το βίο και την πολιτεία του "κρυφού αρχιεπισκόπου" για τον οποίο το λήμμα "μηχανορραφία" έχει τη φωτογραφία του, ένα σχόλιο μόνο. "Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιους ανθρώπους" (δε λέω άντρες)

Να μου'λεγες για το Δημήτριο, να το καταλάβω. Μα για τον Ιάκωβο;

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Bartimaeus
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Turks and Caicos Isl
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/03/2007, 01:14:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Bartimaeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Trainman, θα μπορούσες εξαρχής να παραδεχθείς πως χρησιμοποιείς καταχρηστικά τους όρους χάριν της περιγραφής και να το τελειώνουμε. Δεν το έπραξες. Σου αρέσει και σένα η διελκυστίνδα...
quote:
Trainman:
Η μεταρρύθμιση του Σόλωνα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της ταξικής πάλης και η προσπάθεια αναστολής της σύγκρουσης χάριν της Πόλεως.
Ανάμεσα σε ποιες κοινωνικές τάξεις διεμείφθη η «ταξική πάλη», ποια ιδεολογικά ρεύματα συγκρούστηκαν και μέσα από ποιες πολιτικές δυνάμεις εκφράστηκαν; Ποια «ταξική πάλη» μπορούσε άραγε να προκύψει στα ασφυκτικά πλαίσια του μύθου και της ειμαρμένης, πέρα από την οιμωγή της δυστυχίας;
quote:
Trainman:
Με βάση την ιστορία του σοσιαλιστικού κινήματος (την οποίαν υποθέτω πως αγνοείς) και με γενναία δόση ιστορικού αναχρονισμού, ο Σόλων υπήρξε ένας κλασσικός δεξιός Φαβιανός. Όπως είπε και ο πρωτεργάτης της κίνησης, ο Τζωρτζ Μπέρναρ Σω, «η νομοθεσία του σοσιαλισμού δεν θα απαγορεύει στους ανθρώπους να είναι πλούσιοι και δεν θα καλεί τον αστυφύλακα, κάθε φορά που καθένας θα παραβαίνει το νόμο. Θα επεμβαίνει δραστικά στη μοιρασιά του εθνικού εισοδήματος και θα παίρνει κάθε μέτρο που θα χρειάζεται μια καινούργια υπηρεσία, ή η επέκταση μιας δημόσιας υπηρεσίας, για την εφαρμογή του».
Στο βιβλίο «Η Ιστορία του Σοσιαλισμού», ήδη από το 1ο κεφάλαιο, ο Michel Beaud επικαλείται στην υποσημείωση ως πρόδρομο κείμενο του σοσιαλισμού την «Ουτοπία» του Τόμας Μουρ (1510) και λίγο παρακάτω αποσαφηνίζει: «Τα συστατικά στοιχεία του σώματος της σοσιαλιστικής σκέψης - πριν καν επινοηθεί η λέξη "σοσιαλισμός" - είχαν εντοπιστεί από πολύ νωρίς (sic): Πριν βρει την ταυτότητά της η εργατική τάξη και πριν οργανωθεί. Πρώτα στην Αγγλία, σαν συνέπεια της απάνθρωπης σκληρότητας του νεογέννητου βιομηχανικού καπιταλισμού, κι ύστερα στη Γαλλία μέσα στην αναλαμπή της Επανάστασης»

Χρειάστηκε λοιπόν να περιμένουμε ως το 1510 μ.Χ. για τα πρώτα ψήγματα σοσιαλιστικής σκέψης και μέχρι το βιομηχανικό καπιταλισμό της Αγγλίας και τη Γαλλική Επανάσταση, τέλη δηλ. του 18ου αι., για να εμφανιστούν και τα πρώιμα δομικά στοιχεία της! Κι εσύ επιμένεις για «ταξική πάλη», με τη στενή έννοια του όρου, στην Κλασσική Αθήνα. Μάλλον μόνος σου θέλεις να πίνεις τη Weissbier...

Για δε τα «αταξικά οράματα», ο Beaud είναι εξαιρετικά ρεαλιστής: «Κατά συνέπεια, ακόμη και στη μετριοπαθή παραλλαγή της κοινωνίας χωρίς ανταγωνισμούς, η όλη ιδέα της αταξικής κοινωνίας οφείλει να τεθεί υπό επανεξέταση: γιατί, ενώ από τη μια μεριά, στα πλαίσια των σύγχρονων κοινωνιών, έχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα, από την άλλη, χρησιμοποιείται σαν ιδεολογικό όπλο για την επικάλυψη των αντιφάσεων και την αποσιώπηση των απαιτήσεων, μέχρι που καταντά όργανο καταπίεσης στο όνομα της απελευθέρωσης.» (Michel Beaud, Η Ιστορία του Σοσιαλισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, α΄ 1985, σελ. 294)

Ανέμενε στο ακουστικό σου... όχι εδώ, στην άλλη γραμμή


© unregistered essenceΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Συνοδινός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Germany
165 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/03/2007, 16:34:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Συνοδινός  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

«Η Γη είναι ένα παραλληλόγραμμο. Περιβάλλεται από τείχη, κυρτά στην κορυφή, ώστε να σχηματίζουν τον ουράνιο θόλο. Στο κέντρο υπάρχει ένα ψηλό βουνό, πίσω από το οποίο ο ήλιος χάνεται κάθε βράδυ»...
-ΚΟΣΜΑΣ Ο ΙΝΔΙΚΟΠΛΕΥΣΤΗΣ,βυζαντινός καλόγερος,γεωγράφος -


Η πλήρης υποταγή στην Εκκλησία εξηγεί την επιστημονική φτώχεια κι αυτή η πνευματική στάση ήταν που έκανε τους επιστήμονες της εποχής περισσότερο αφαιρετικούς και, άρα, πρακτικούς.

Πιο συγκεκριμένα, η Αστρονομία ανανεώθηκε τους τελευταίους αιώνες, χάρη στις περσο-αραβικές επιδράσεις. Κυρίως συνέβαλαν οι λόγιοι της Τραπεζούντας, που συνέκριναν και συνέθεσαν τα συγγράμματα των αρχαίων με έργα Περσών και Αράβων, βασισμένα στον Πτολεμαίο.

Στα Μαθηματικά, αντίθετα, ακόμη και τους τελευταίους αιώνες, επικρατούσε ο σχολιασμός και η παράφραση στο έργο αρχαίων Ελλήνων, όπως ο Ευκλείδης, ο Νικόμαχος, ο Διόφαντος.

Η Άλγεβρα, αν και ήταν γνωστή στην Κωνσταντινούπολη στον 14ο αιώνα, ποτέ δεν είχε πολλούς θιασώτες.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι στο Βυζάντιο δεν έγιναν νέες ιατρικές ανακαλύψεις, ούτε αναπτύχθηκαν νέα συστήματα Ιατρικής.
Ο βυζαντινός ιατρικός συγγραφέας δεν ενδιαφερόταν για ανανέωση της γνώσης.

Στη Βιολογία, τα προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξη των οργανισμών, τη φυσιολογία, τον ρόλο των οργάνων, που είχε εξετάσει ο Αριστοτέλης, ελάχιστα απασχόλησαν τους Βυζαντινούς.

Οι ερευνητές παρατηρούν επίσης πως η Βοτανική, η θεωρητική μελέτη των φυτών, ήταν επίσης άγνωστη στο Βυζάντιο και ο δρόμος που είχε ανοίξει ο Θεόφραστος, κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., δεν βρήκε συνεχιστές.

Το ίδιο συνέβη και με την ορυκτολογία, όπου και πάλι το έργο του Θεόφραστου (Περί λίθων) δεν βρήκε συνεχιστές. Αντίθετα, οι Βυζαντινοί περιέβαλαν την επιστήμη αυτή με ένα πλέγμα αποκρυφιστικών απόψεων. Όσα βιβλία εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή με τίτλο "Περί λίθων" ασχολούνται με τις μαγικές ικανότητες των ορυκτών και κυρίως των πολύτιμων λίθων.

Μετά τη σύγκρουση μεταξύ Ελληνισμού και Χριστιανισμού, όταν πια άρχισε να γίνεται αποδεκτή η αρχαιοελληνική σκέψη από τους "μηχανικούς" του Βυζαντίου, εμφανίζονται τα πρώτα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής

Τα παραπάνω αποσπάσματα, υπογράφουν τρεις καθηγητές από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών (οι κύριοι Γιάννης Χριστιανίδης, Δημήτρης Διαλέτης και Κώστας Γαβρόγλου) και ένας από το Τμήμα Ιατρικής (ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος). Ολόκληρη η εργασία τους έχει τίτλο «Οι Επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο και στον Νεώτερο Ελληνισμό» και συντάχθηκε για τις ανάγκες των φοιτητών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΑ
Μελέτη του "εχθρού"

Πρόκειται στην ουσία για μια «επιστήμη» που μελετά οτιδήποτε αφορά τα πνεύματα και τους δαίμονες και προέκυψε από την ανάγκη των χριστιανών να εξερευνήσουν τη φύση του «εχθρού», ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή του.
Εκείνο δε που την κατέστησε στο επίπεδο της επιστήμης είναι η πολυμορφική φύση των δαιμόνων, κάτι που απαιτούσε συστηματική μελέτη. «Foroellenico» (τεύχος 44

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/03/2007, 00:11:54  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Συνοδινός
Οι ερευνητές συμφωνούν ότι στο Βυζάντιο δεν έγιναν νέες ιατρικές ανακαλύψεις, ούτε αναπτύχθηκαν νέα συστήματα Ιατρικής.
Ο βυζαντινός ιατρικός συγγραφέας δεν ενδιαφερόταν για ανανέωση της γνώσης.


Δεν θα αναφερθώ στα άλλα που είπες, αλλά όσον αφορά τις ιατρικές προόδους, να πεις στους ερευνητές που συμβουλεύτηκες, ότι δεν τα γνωρίζουν καλά τα γράμματα και καλά θα κάνουν να ξαναπάνε στα "θρανία".

Πριν λίγο καιρό, είχα παραθέσει ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΟΝΟ από τα ιατρικά επιτεύγματα, ακόμη στα πρώιμα χρόνια του Βυζαντίου.

Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση παραχάραξη και παραποίηση της ιστορίας;
Μα τόσο ανόητο θεωρούν τον κόσμο;;

Αναρωτιέμαι τι στην ευχή είναι αυτό που κάνει κάποια άτομα, που θέλουν να ονομάζονται και ερευνητές, να βαφτίζουν ως «ιστορία» τόσο χονδροειδή ψεύδη;;
Γιατί τόση λύσσα και επιμονή να βγάλουν το Βυζάντιο σκάρτο;
Τι έχουν να προσφέρουν, στον κόσμο, άτομα που είναι ταγμένα στη συστηματική παραχάραξη της ιστορίας;

Δεν βλέπουν άραγε πως αυτό που προσπαθούν να σπείρουν, το θερίζουμε σήμερα στην κοινωνία μας και θα το θερίσουμε και αύριο; Άραγε, τα τελευταία γεγονότα δεν έκαναν καθόλου να αναλογιστούν τι κακό κάνουν;
Το λυπηρό είναι πως βρίσκονται άτομα που τους ακολουθούν και γίνονται υποστηρικτές τους.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/03/2007, 00:22:08  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οφείλω να παραθέσω την πηγή, στην οποία όποιος επιθυμεί, μπορεί να διαβάσει για τα ιατρικά επιτεύγματα που αναφέρω πιο πάνω.

Είναι η ιστοσελίδα του κυρίου Καραμπερόπουλου Δημητρίου που είναι Παιδίατρος και ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΦΕΡΩΝ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ-ΡΗΓΑΣ

Πηγή:http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/ergasies/61.asp

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

franandy2001
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Germany
107 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/03/2007, 15:12:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους franandy2001  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αρε ψηλε κατι μας ειπες τωρα...
Στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα.
Εχει ανανγη ο μεγας kομμεντατορ τωρα. Και πας να του ανοιξεις τα ματια.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
franandy2001
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Germany
107 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/03/2007, 15:12:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους franandy2001  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αρε ψηλε κατι μας ειπες τωρα...
Στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα.
Εχει ανανγη ο μεγας kομμεντατορ τωρα. Και πας να του ανοιξεις τα ματια.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/03/2007, 22:18:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Macedon: Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω το βίο και την πολιτεία του "κρυφού αρχιεπισκόπου" για τον οποίο το λήμμα "μηχανορραφία" έχει τη φωτογραφία του, ένα σχόλιο μόνο. "Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιους ανθρώπους" (δε λέω άντρες)

Να μου'λεγες για το Δημήτριο, να το καταλάβω. Μα για τον Ιάκωβο;


Ούτε τον έναν γνωρίζω, Macedon, ούτε τον άλλον. Αν είναι ραδιούργος πάντως ο Ιάκωβος, είναι ικανός ραδιούργος, γιατί δεν εκτίθεται. Απλώς φαντάζομαι την Προμηθέα να μιλά έτσι μπροστά στον Χριστόδουλο - και αυτός να την τραβάει από τ' αυτί!

Τώρα για το φύλο του...

quote:
Συνοδινός: Η πλήρης υποταγή στην Εκκλησία εξηγεί την επιστημονική φτώχεια κι αυτή η πνευματική στάση ήταν που έκανε τους επιστήμονες της εποχής περισσότερο αφαιρετικούς και, άρα, πρακτικούς.

Αγαπητέ Συνοδινέ, ή αφαιρετικός θα είναι κάποιος, ή πρακτικός. Δεν γίνεται να είναι και τα δύο.

Κι αν κάποιος τώρα είναι "περισσότερο αφαιρετικός" ή "περισσότερο πρακτικός", δεν νοείται η ιδιότητά του αυτή να ισοδυναμεί με την έκφραση "επιστημονικά φτωχός".

Θέλω να ελπίζω ότι η φράση αυτή δεν έχει γραφεί από καθηγητές Πανεπιστημίου, ή ότι την αντέγραψες λάθος.

quote:
Συνοδινός: Μετά τη σύγκρουση μεταξύ Ελληνισμού και Χριστιανισμού, όταν πια άρχισε να γίνεται αποδεκτή η αρχαιοελληνική σκέψη από τους "μηχανικούς" του Βυζαντίου, εμφανίζονται τα πρώτα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής

Δηλαδή, πριν την "αποδοχή της αρχαιοελληνικής σκέψης από τους μηχανικούς του Βυζαντίου", ποια "σκέψη" χρησιμοποιούσαν οι μηχανικοί; Την...εβραϊκή; Ή την χριστιανική; Και πώς συγκεκριμενοποιείται η χριστιανική σκέψη στη μηχανική επιστήμη; Για παράδειγμα, η Αγία Σοφία που χτίστηκε από τον...Πολ Ποτ , με βάση ποιους αρχιτεκτονικούς και φυσικομηχανικούς κανόνες κτίστηκε; Ή μήπως ίπταται στον αέρα;

Γνώμη μου: Το Βυζάντιο υστερεί μοιραία σε σχέση με τον ιδεατό εαυτό του στα εξής:

1) Λόγω της πρόταξης της εξ αποκαλύψεως γνώσης έναντι της εμπειρικής (σε γνωσιολογικό επίπεδο)

2) Λόγω του ελέγχου της ελεύθερης σκέψης από την Εκκλησία (σε ιδεολογικό επίπεδο)

3) Λόγω του ότι αποτελεί Αυτοκρατορία και όχι Δημοκρατία, (σε πολιτικό επίπεδο) με αποτέλεσμα οι ιδεολογικές διαμάχες να εσωτερικεύονται σε απελπιστικό βαθμό ("καμαρίλα", "διαδρομισμός", κλπ)

4) Λόγω του ότι το κράτος βρίσκεται σε μια συνεχή επιστράτευση, (σε διοικητικό επίπεδο) ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς αλλά και εσωτερικούς (ανταρσίες, συνωμοσίες, εικονομαχίες κλπ), με αποτέλεσμα τα χρήματα να δίνονται στην αγορά μισθοφόρων και όχι στην επιστημονική έρευνα, της οποίας οι ευεργεσίες μοιραία καθυστερούν - και πόσο δε μάλλον καθυστερούν την εποχή εκείνη που δεν υπήρχε, ούτε τυπογραφία, ούτε εύκολη ανταλλαγή απόψεων, με τις αποστάσεις να εκμηδενίζουν την επικοινωνία.

5) Λόγω του ότι κάκιστες επιλογές, όχι πάντα σχετικές με το θρήσκευμα, οδήγησαν σε μαρασμό των γραμμάτων για πολύ μεγάλες περιόδους, με αποτέλεσμα το Βυζάντιο να μην έχει ποτέ πάνω από δύο αιώνες συνεχούς πνευματικής ανάπτυξης: Κάθε φορά, έπρεπε να ξεκινά από χαμηλά.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/03/2007, 01:44:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Bartimaeus: Trainman, θα μπορούσες εξαρχής να παραδεχθείς πως χρησιμοποιείς καταχρηστικά τους όρους χάριν της περιγραφής και να το τελειώνουμε. Δεν το έπραξες. Σου αρέσει και σένα η διελκυστίνδα...

quote:
Bartimaeus: Ανάμεσα σε ποιες κοινωνικές τάξεις διεμείφθη η «ταξική πάλη», ποια ιδεολογικά ρεύματα συγκρούστηκαν και μέσα από ποιες πολιτικές δυνάμεις εκφράστηκαν; Ποια «ταξική πάλη» μπορούσε άραγε να προκύψει στα ασφυκτικά πλαίσια του μύθου και της ειμαρμένης, πέρα από την οιμωγή της δυστυχίας;

«Από τις αρχές του 8ου π.Χ. αιώνα σημειώνεται μια μεταβολή στην πολιτική και οικονομική ζωή της Αθήνας. Ως την εποχή εκείνη, οι Αθηναίοι ήταν γεωργοί. Τους κυβερνούσαν οι πλούσιοι γαιοκτήμονες – τα αριστοκρατικά γένη – που ψήφιζαν μεταξύ τους, τους 9 άρχοντες της πολιτείας. Η εκλογή των αρχόντων ήταν αποκλειστικό προνόμιο της αριστοκρατίας, ύστερα από την πατριαρχική μοναρχία. Αλλά τον 8ο αιώνα αρχίζουν να αναπτύσσωνται το εμπόριο και η ναυτιλία. Η θάλασσα ελευθερώνεται από την πειρατεία και τα αθηναϊκά πλοία διασχίζουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Δημιουργούνται τότε οι πρώτοι κεφαλαιοκράτες στην οικονομική ζωή της αρχαίας Αθήνας. Κι επειδή οι αριστοκράτες δεν καταδέχονταν να ασκούν το εμπόριο και τη ναυτιλία, τις μεγάλες περιουσίες τις σχηματίζουν έξυπνοι και τολμηροί άνθρωποι, που ανήκαν σε κατώτερες τάξεις. Με τους νεόπλουτους αυτούς έρχεται σε επιμιξία η παλιά αριστοκρατία της Αθήνας, που ως τότε ζούσε αποτραβηγμένη στο στενό κύκλο που κυβερνούσε το άστυ. Καθώς γράφει ο Μεγαρίτης ποιητής Θέογνις, ένας αριστοκράτης δεν ντρέπονταν να παντρευτεί «κακήν κακού θυγατέρα», αρκεί να έχη πολλά χρήματα. Και οι γυναίκες προτιμούσαν «των καλών καγαθών» τους πλούσιους. Και προσθέτει ο ίδιος: «Χρήματα γαρ τιμώσι και κακού εσθλός έγημεν και κακός εξ αγαθού, πλούτος έμιξε γένος».

Από την ανάμιξη αυτή της παλιάς αριστοκρατίας με τους νεόπλουτους δημιουργήθηκε η νέα ολιγαρχία της Αθήνας. Αυτή όμως δεν είχε, ούτε την παράδοση, ούτε την αρχοντιά των παλιών αριστοκρατών. Οι νέοι πλουτοκράτες, κοντά στο άστατο εμπόριο, θέλησαν να αποκτήσουν και μεγάλες ιδιοκτησίες στην Αττική, δανείζοντας τους κτηματίες με υπέρογκους τόκους, που δεν μπορούσαν να τους πληρώσουν. Και με τη νομοθεσία που ίσχυε, άμα ένας δεν είχε να πληρώση τα χρέη του, όχι μόνο έχανε την περιουσία του, αλλά αυτός, η γυναίκα του και τα ανήλικα παιδιά του, γίνονταν δούλοι του δανειστή. Νόμος τρομερός και απάνθρωπος που ανάγκαζε πολλούς, όταν χρωστούσαν χρήματα, να φεύγουν κρυφά από την Αττική σε μακρυνές χώρες. Η δυστυχία άρχισε να απλώνεται στους γεωργούς, που αποτελούσαν την παραγωγική τάξη. Και η δυσφορία του λαού μεταβάλλεται σε συνεχείς στάσεις. Οι προλετάριοι ζητούσαν «αναδασμό της γης». Δηλαδή, απαλλοτρίωση και καινούργια διανομή των χωραφιών σε ίσα μερίδια, όπως ήταν παλαιότερα.

Επί δύο αιώνες η Αθήνα συνταράχτηκε από την πάλη αυτή των τάξεων, που είχε οικονομικά αίτια… (Επαμεινώνδα Στασινόπουλου: Ιστορία των Αθηνών – Από την αρχαιότητα ως την εποχή μας (1973)).

Αν εξαιρέσω τη χρήση της λέξεως "προλετάριος", δεν μπορώ παρά να συνυπογράψω το έξοχο απόσπασμα του έξοχου βιβλίου. Όσο για τη διαπίστωση του Θέογνι, θα την προσυπέγραφαν όλοι: Από το ρομαντικό, μέχρι τον λαϊκό...

quote:
Bartimaeus: Μάλλον μόνος σου θέλεις να πίνεις τη Weissbier...

Τη μπύρα μου την πίνω στο σκοτεινό night club του Merovingian, με όποιον θέλει να μου κάνει παρέα, πλάι στον θείο Κάρολο και τον γιο της Μόνικας:

«Επιπροσθέτως, δεν υποκείμεθα στην αναγκαιότητα να υποθέσουμε ότι πρέπει να αναγγείλουμε διαφορετικά πράγματα και διαφορετικά είδη σωτηρίας, όταν το ίδιο πράγμα έχει αναγγελθεί με διαφορετικό ιερό λόγο και λατρευτικές τελετές - στη μία περίπτωση ως εκπληρωθέν και στην άλλη ως μελλούμενο (…) Γιατί, η αληθινή θρησκεία, καίτοι στο παρελθόν είχε διατυπωθεί και ασκηθεί με άλλα ονόματα και άλλες συμβολικές τελετές απ’ ό,τι τώρα (και είχε αποκαλυφθεί πιο δυσνόητα και σε λιγότερα πρόσωπα απ’ ό,τι σήμερα, την εποχή του καθαρότερου φωτός και της ευρύτερης διάχυσης), είναι μία και αυτή και στις δύο περιόδους». (Άγιος Αυγουστίνος: Επιστολή 102η, «Περί της αληθούς θρησκείας»).

«Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών, είναι η ιστορία ταξικών αγώνων. Ελεύθερος και δούλος, πατρίκιος και πληβείος, βαρόνος και δουλοπάροικος, μάστορας και κάλφας, με μια λέξη, καταπιεστής και καταπιεζόμενος, βρίσκονταν σε ακατάπαυστη αντίθεση μεταξύ τους, έκαναν αδιάκοπο αγώνα, πότε καλυμμένο, πότε ανοιχτό, έναν αγώνα που τελείωνε κάθε φορά με έναν επαναστατικό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας ή με την από κοινού καταστροφή των τάξεων που αγωνίζονταν.
Στις προηγούμενες εποχές της ιστορίας βρίσκουμε σχεδόν παντού μια πλήρη διαίρεση της κοινωνίας σε διάφορες κλειστές τάξεις, μια πολύτροπη διαβάθμιση των κοινωνικών θέσεων (…) Η σύγχρονη αστική κοινωνία που πρόβαλε από την καταστροφή της φεουδαρχικής κοινωνίας δεν κατάργησε τις ταξικές αντιθέσεις, έβαλε μονάχα στη θέση των παλιών νέες τάξεις, νέους όρους καταπίεσης, νέες μορφές πάλης. Ωστόσο, η εποχή μας, η εποχή της αστικής τάξης, χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι απλοποίησε τις ταξικές αντιθέσεις» (Καρλ Μαρξ – Φρήντριχ Ένγκελς: Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος)


Edited by - Trainman on 13/03/2007 02:12:36Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/03/2007, 01:56:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ – Μέρος Δεύτερο

Φίλε Αναγνώστη

Συνεχίζοντας την απάντησή μου για τις σχέσεις του Βυζαντίου με τους Αρμένιους (και κατ’ επέκταση, με τους Γότθους, τους Σλάβους, τους Βανδάλους και με όσα άλλα έθνη ήλθε σε επαφή) βλέπουμε την ίδια συνεχώς προσπάθεια, κοινή για κάθε αυτοκρατορία, είτε Ρωμαϊκή λέγεται αυτή, είτε…Αμερικανική: Όπου ο στρατός κρίνεται επικίνδυνο ή πολυδάπανο να πάει, στέλνεται ο ιερέας, ή ο δάσκαλος. Στη συνέχεια ακολουθεί ο δάσκαλος ή ο ιερέας. Αργότερα, μια ελίτ θα απορροφηθεί από την Αυτοκρατορία – και η ελίτ θα ρίξει τη σκιά της στη χώρα καταγωγής, αν η τελευταία εξακολουθεί να είναι αυτόνομη.

Ας δούμε τι αναφέρει σχετικά με τις αρμενοβυζαντινές σχέσεις ο Hrach M. Bartikian στο έργο του με τίτλο «Το Βυζάντιον εις τας αρμενικάς πηγάς» ( Έκδοση του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών - Θεσσαλονίκη 1981). Όπως είχαμε δει στο προηγούμενο κείμενο, οι Αρμένιοι θεωρούν «Έλληνες» τους κατοίκους του Βυζαντίου. Πλάι όμως στους «Έλληνες» αυτούς, διεκδικούν κι αυτοί μια αξιοζήλευτη θέση:

«Κατά τον μεσαίωνα, ουδέν κράτος διεδραμάτισε τόσον σημαντικόν ρόλος εις την ιστορίαν και τας τύχας του αρμενικού λαού, όσον η Βυζαντινή αυτοκρατορία. Ταυτοχρόνως πρέπει να υπογραμμίσωμεν ότι και εις το πολυεθνές Βυζάντιον, από όλας τας εθνικάς μειονότητας (sic), τον σημαντικώτερον ρόλον έπαιξαν οι Αρμένιοι».

«Η σημασία του Βυζαντίου επί των Αρμενίων ήτο διττή και θετική και αρνητική. Αρνητική εάν λάβωμεν υπ’ όψιν την σταθεράν επιδίωξιν της αυτοκρατορίας να κατακτήση την Αρμενίαν, να εξοντώση το αρμενικόν κράτος, να μετατρέψη την Αρμενίαν εις επαρχίαν του Βυζαντίου. Θετική, εάν λάβωμεν υπ’ όψιν την ευεργετικήν επίδρασιν του βυζαντινού πολιτισμού επί των Αρμενίων».

«Με την βυζαντινο-περσικήν σύμβασιν του 591, το μεγαλύτερον μέρος της Αρμενίας, περιήλθεν εις τας χείρας της αυτοκρατορίας. Η βυζαντινή επιρροή ενετάθη περισσότερον. Το Βυζάντιον ήρχισε να αναμιγνύεται και εις τας εκκλησιαστικάς υποθέσεις των Αρμενίων, εγκαθιδρύον ακόμη και αντίθρονον αρμενικόν πατριαρχείον επί του εδάφους του. Το ζήτημα είναι ότι, όταν το 301-303 οι Αρμένιοι εκήρυξαν τον χριστιανισμόν κρατικήν θρησκείαν, αντετάχθησαν ούτως εις την Περσίαν των Σασανιδών, εις την κατακτητικήν πολιτικήν αυτής, αλλά και αποκηρύξαντες την σύνοδον της Χαλκηδόνος (451) και τον διφυστιτισμόν, αντετάχθησαν και εις την πολιτικήν της συγχωνεύσεως μετά της αυτοκρατορίας. Αι θρησκευτικαί και αι δογματικαί έριδες ήσαν απλά προπετάσματα τα οποία εκάλυπτον πολύ ζωτικώτερα πολιτικά προβλήματα»

Όπως λοιπόν ο Αλάριχος επέμεινε στον Αρειανισμό, ώστε να είναι μεν κοντά στο Βυζάντιο, αλλά να μην απορροφηθεί απ’ αυτό, το ίδιο κάνουν και οι Αρμένιοι, εμμένοντας πεισματικά στον Μονοφυσιτισμό.

«Κατά την εποχήν αυτήν, εάν το Βυζάντιον επέδρασεν επί των Αρμενίων αρνητικώς, από απόψεως πολιτιστικής έπαιξε ρόλον πολύ θετικόν. Ο βυζαντινός (ελληνικός) πολιτισμός, έπαιξεν αισθητόν ρόλον και εις το ζήτημα της δημιουργίας του αρμενικού αλφαβήτου και της γενέσεως της αρμενικής εθνικής και μεταφραστικής λογοτεχνίας. Πολυάριθμοι Αρμένιοι δια την διεύρυνσιν των σπουδών των αναχωρούν εις Αθήνας, Κωνσταντινούπολιν, Αντιόχειαν, Αλεξάνδρειαν, Τραπεζούντα και με πλουσίας και βαθείας γνώσεις επιστρέφουν εις την πατρίδα αυτών και συντελούν εις την ανάπτυξιν του αρμενικού πολιτισμού. Ιστοριογραφία, λογοτεχνία, φιλοσοφία, γραμματική, μουσική, γεωγραφία, αρχιτεκτονική, τέχνη και άλλοι πολυάριθμοι κλάδοι της επιστήμης έλαβον μεγάλην ανάπτυξιν ακριβώς κατά την εποχήν αυτήν. Δια τους Αρμενίους και αι αρμενο-βυζαντιναί θρησκευτικαί και δογματικαί έριδες είχον θετικήν σημασίαν εξ επόψεως αναπτύξεως της φιλοσοφίας και της εριστικής (…)

(…) Εις την Αρμενίαν ιδρύεται η σχολή των Ελληνοφίλων, οι οπαδοί της οποίας μεταφράζουν εκ της ελληνικής πάμπολλα φιλοσοφικά, ρητορικά και άλλα έργα (του Πλάτωνος, Αριστοτέλους, Διονυσίου του Θρακός, του Θέωνος του Αλεξανδρινού και άλλων). Οι διαπρεπείς αντιπρόσωποι της σχολής των Ελληνοφίλων – ο Δαυίδ ο Ανίκητος, ο Δαυίδ εκ Χαρκ, ο Ιωάννης εκ Μαϊρακώμ – δημιουργούν τα διάσημα φιλοσοφικά των έργα, τα οποία συνέβαλον τα μέγιστα εις τον πλουτισμόν του λεξιλογίου της αρμενικής γλώσσης και της επιστημονικής ορολογίας αυτής».

Αυτά λοιπόν στους πρώτους βυζαντινούς χρόνους. Την ίδια περίπου εποχή, μια ανατρεπτική τάση με θρησκευτική χροιά, εμφανίζεται στη βυζαντινή Αρμενία. Είναι η αίρεση των Παυλικιανών, «Εις το μέσον του Η’ αιώνος, ο Κωνσταντίνος ο Ε’ εκ Θεοδοσιουπόλεως και Μελιτηνής, μετέφερε και εγκατέστησεν εις την Θράκην, μάζας Αρμενίων Παυλικιανών. Πλάι λοιπόν στους αρχαίους Θράκες, τους όποιους Γότθους είχαν απομείνει ή απορροφηθεί στην περιοχή, εγκαθίστανται στη Θράκη και Αρμένιοι. Καλοί έμποροι και ακόμα καλύτεροι στρατιωτικοί, θα αρχίσουν να καταλαμβάνουν θέσεις στη βυζαντινή κοινωνία.

«Κατά τους Ζ’ και Η’ αιώνας, στρατηγοί των μικρασιατικών θεμάτων ήσαν κυρίως Αρμένιοι (…) Η κατάστασις δεν ήλλαξεν και κατά τον Θ’ αιώνα. Οι Αρμένιοι ήδη καταλαμβάνουν τον βυζαντινόν θρόνον. Το 813, ο Λέων ο Ε’, ανέλαβε και διετήρησεν επί μίαν οκταετίαν τα ηνία του κράτους. Ο Θεόφιλος ενυμφεύθη την Αρμενίαν Θεοδώραν, η οποία μετά τον θάνατον του συζύγου της εκυβέρνησεν επί δέκα περίπου έτη ως επίτροπος του ανηλίκου Μιχαήλ του Γ’, ανεστήλωσεν τας εικόνας και κατετάχθη εις τον χορόν των αγίων της ελληνικής εκκλησίας. Κατά την τελευταίαν περίοδον της βασιλείας του Μιχαήλ του Γ’, κυβερνήτης του κράτους εις την πραγματικότητα ήτο ο καίσαρ Βάρδας, ο αδελφός της Θεοδώρας. Ο θείος της Θεοδώρας Αρμένιος Μανουήλ, ήτο στρατηγός του θέματος των Αρμενιακών επί Λέοντος του Ε’. Δεν διεδραμάτισεν ήσσονα ρόλον και ο άλλος αδελφός της Θεοδώρας, ο στρατηγός Πετρωνάς, ο οποίος με την νίκην του κατά των Αράβων το 863 έδωσεν την πρωτοβουλίαν του βυζαντινο-αραβικού πολέμου εις τας χείρας της αυτοκρατορίας. Οι Αρμένιοι παίζουν σημαντικόν ρόλον, όχι μόνον εις τον πολιτικόν και στρατιωτικόν τομέα, αλλά και εις τον πνευματικόν. Ο καίσαρ Βάρδας ήτο ο επανιδρύσας την σχολήν της Μαγναύρας, της οποίας πρύτανις ωρίσθη ο Αρμένιος Λέων ο Μαθηματικός. Τον πατριαρχικόν θρόνον καταλαμβάνει ο Αρμένιος Ιωάννης ο Γραμματικός, ο υιός του αστρονόμου Παγκρατίου, αδελφός του πατρικίου Αρσαβήρ και ανεψιός του Λέοντος του Μαθηματικού. Αρμενικόν αίμα έρρεε και εις τας φλέβας του πατριάρχου Φωτίου. Η μητέρα αυτού Ειρήνη ήτο αδελφή του Αρσαβήρ, του γαμβρού του καίσαρος Βάρδα και της Θεοδώρας. Τέλος, ο ιδρυτής της Μακεδονικής δυναστείας Βασίλειος ο Α’ «το … γένος είλκεν εξ Αρμενίων».

(…) Τους Αρμενίους (σ.σ. μιλάμε για τον 9ο αιώνα και εντεύθεν), όπως και κατά το παρελθόν, ενδιέφερε μεγάλως η αρχαία ελληνική λογοτεχνία και τέχνη περί των οποίων ελάμβανον γνώσιν μέσω του Βυζαντίου. Από τους διασήμους παράγοντας του μεσαιωνικού αρμενικού πολιτισμού πρέπει να υπογραμμίσωμεν το όνομα του Γρηγορίου Μαγίστρου, του διαπρεπούς φιλοσόφου, στρατιωτικού, μεγάλου γνώστου του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος, αν και ήτο μέγας πατριώτης, υπερασπιστής της ανεξαρτησίας της Αρμενίας από τας επιβουλάς της αυτοκρατορίας, συνάμα ήτο μέγας λάτρης της αρχαίας ελληνικής τέχνης, λογοτεχνίας, επιστήμης και μετέφρασεν έργα πολλών αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Κατά την εποχήν αυτήν, δεν έπαυσεν η στρατιωτική και πολιτική δράσις των Αρμενίων εις το Βυζάντιον. Ανέρχονται εις την σκηνήν νέα πρόσωπα, τα οποία θεωρούνται ως η δόξα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, καίτοι η δράσις αυτών ήτο, όχι μόνον ανωφελής, αλλά και πολλάκις επιβλαβής δια την Αρμενίαν. Από τους αυτοκράτορας πρέπει να υπογραμμίσωμεν τα ονόματα των Ρωμανού Λεκαπηνού, Νικηφόρου Φωκά, και Ιωάννου Τσιμισκή, ενώ από τους στρατηγούς, του Μελία-Μλεχ, και του «νέου Βελισαρίου» Ιωάννου Κουρκούα»

Εδώ σταματώ τις αναφορές περί Αρμενίων. Στο επόμενο κείμενό μου, θα αναφερθώ στον εκπολιτισμό των Σλαύων με αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον χειρισμό του θέματος αυτού από κάποιους γείτονές μας - και στο μεθεπόμενο, θα παράσχω και μερικές πληροφορίες περί του «ελληνικού» πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, για να μην με κατηγορούν οι άσπονδοι φίλοι μου ότι παρουσιάζω «ατεκμηρίωτα και αυθαίρετα συμπεράσματα».

Είμαι βέβαιος, ότι θα έχετε αρκετά να σκεφτείτε και να πείτε. Να θέσω κι εγώ ένα υποθετικό ερώτημα: Αν στη θέση του τίτλου «Βυζαντινή Αυτοκρατορία» είχαμε την «Μακεδονική Αυτοκρατορία», με επίσημη θρησκεία του κράτους τον χριστιανισμό, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα;

(Η συνέχεια επί της οθόνης)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/03/2007, 02:02:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
Ampere: Μιας και είναι το τελευταίο μου post στο forum, να ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, τους συντελεστές του για την φιλοξενία και όλα τα μέλη για τις αλληλεπιδράσεις. Να ‘στε καλά και καλή συνέχεια.
Farewell Esoterica

Φίλε Ampere, δεν σου είπαμε ούτε ένα γεια. Ήταν ανάγκη να αφιερώσεις το τελευταίο σου post σ’ εμένα;

Να πας στο καλό. Καλό ταξίδι.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/03/2007, 22:23:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Είμαι βέβαιος, ότι θα έχετε αρκετά να σκεφτείτε και να πείτε. Να θέσω κι εγώ ένα υποθετικό ερώτημα: Αν στη θέση του τίτλου «Βυζαντινή Αυτοκρατορία» είχαμε την «Μακεδονική Αυτοκρατορία», με επίσημη θρησκεία του κράτους τον χριστιανισμό, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα;



Θα λατρεύαμε όλοι τον Άμμωνα και θα ήταν όλα μια χαρά.


ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/03/2007, 23:08:38  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είδα απόψε το Λαζόπουλο (Στο Αλ τσαντίρ) που είχε αφιέρωμα στο βιβλίο της Ιστορίας της Στ' Δημοτικού.

Είναι τρομερός ο μπαγάσας!!!!!

Αναρωτιόταν, αν οι παππούδες μας, που συνωστιζόταν στην αποβάθρα του λιμανιού της Σμύρνης για να επιβιβασθούν στο πλοίο της γραμμής, όπως αναφέρει και το εν λόγω βιβλίο της Ιστορίας, φορούσαν το μαγιό τους για να επωφεληθούν από τον ήλιο;;;


***Είπε, επίσης, πως την κα Ρεπούση τη διόρισε, στη θέση που κατέχει σήμερα, ο κος Σημίτης όταν ήταν στα μαχαίρια με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Αληθεύει;;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Bartimaeus
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Turks and Caicos Isl
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2007, 01:07:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Bartimaeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Trainman:
Δημιουργούνται τότε οι πρώτοι κεφαλαιοκράτες στην οικονομική ζωή της αρχαίας Αθήνας. Κι επειδή οι αριστοκράτες δεν καταδέχονταν να ασκούν το εμπόριο και τη ναυτιλία, τις μεγάλες περιουσίες τις σχηματίζουν έξυπνοι και τολμηροί άνθρωποι, που ανήκαν σε κατώτερες τάξεις.
Όντως αξιοπερίεργη και αξιοθαύμαστη η ύπαρξη... κεφαλαιοκρατικού προλεταριάτου!

Προς επίρρωσιν ν' αναφέρω ότι ένας από τους πιο πλούσιους τραπεζίτες (ΚΑΙ πλοιοκτήτης!) στην Αθήνα του 4ου αι π.Χ., με δική του μάλιστα ιδιόκτητη τράπεζα, ήταν ο δούλος Πασίων! Κεκτημένο της «ταξικής πάλης» κι αυτό...

quote:
Trainman:
Με τους νεόπλουτους αυτούς έρχεται σε επιμιξία η παλιά αριστοκρατία της Αθήνας, που ως τότε ζούσε αποτραβηγμένη στο στενό κύκλο που κυβερνούσε το άστυ. Καθώς γράφει ο Μεγαρίτης ποιητής Θέογνις, ένας αριστοκράτης δεν ντρέπονταν να παντρευτεί «κακήν κακού θυγατέρα», αρκεί να έχη πολλά χρήματα. Και οι γυναίκες προτιμούσαν «των καλών καγαθών» τους πλούσιους. Και προσθέτει ο ίδιος: «Χρήματα γαρ τιμώσι και κακού εσθλός έγημεν και κακός εξ αγαθού, πλούτος έμιξε γένος».
Απορώ, με τόσο έντονη κοινωνική κινητικότητα να καταλύει εν μια νυκτί γάμου τους ταξικούς φραγμούς, τι νόημα είχε η «ταξική πάλη»;
quote:
Trainman:
Η δυστυχία άρχισε να απλώνεται στους γεωργούς, που αποτελούσαν την παραγωγική τάξη. Και η δυσφορία του λαού μεταβάλλεται σε συνεχείς στάσεις. Οι προλετάριοι ζητούσαν «αναδασμό της γης». Δηλαδή, απαλλοτρίωση και καινούργια διανομή των χωραφιών σε ίσα μερίδια, όπως ήταν παλαιότερα.

Επί δύο αιώνες η Αθήνα συνταράχτηκε από την πάλη αυτή των τάξεων, που είχε οικονομικά αίτια… (Επαμεινώνδα Στασινόπουλου: Ιστορία των Αθηνών – Από την αρχαιότητα ως την εποχή μας (1973)).

Αν εξαιρέσω τη χρήση της λέξεως "προλετάριος", δεν μπορώ παρά να συνυπογράψω το έξοχο απόσπασμα του έξοχου βιβλίου.


Trainman, για τον Ε. Στασινόπουλο, όπως συμβαίνει και με πολλούς άλλους ιστορικούς, είναι ολοφάνερο πως εφαρμόζει το κυρίαρχο θεωρητικό κοινωνιολογικό μας μοντέλο ως διαχρονική βάση ανάλυσης κι ερμηνείας των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου! Γι' αυτό και «ανακάλυψε» τους αρχαίους προλετάριους!! Κατά τον Gouldner, κάθε κοινωνική θεωρία βασίζεται σε ορισμένες «τομεακές παραδοχές» για την ανθρώπινη φύση και την κοινωνία. Οι παραδοχές αυτές συνιστούν την υποδομή της θεωρίας. Για να γίνει αποδεκτή μια θεωρία οι τομεακές παραδοχές της πρέπει να απηχούν τις παραδοχές του ακροατηρίου της (αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται)... Από τον «κανόνα» αυτό, δυστυχώς όπως φαίνεται, δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε ο Στασινόπουλος.

Στην «Ιστορία των Κοινωνιολογικών Θεωριών» των Timasheff & Theodorson θα βρεις παρά πολλούς νεώτερους & σύγχρονους θεωρητικούς να απορρίπτουν τον οικονομικό ντετερμινισμό του Μαρξ και τη διαλεκτική του πόλωση (π.χ. βλ. «Κοινωνιολογία του Βάθους» και «Υπερεμπειρική Διαλεκτική» του Gurvitch, σελ. 455-462 κ.α). Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει πως η δική μου πολιτική συμπεριφορά -και πολλών άλλων υποθέτω- με βάση τη μαρξιστική αντίληψη είναι ανερμήνευτη (ας μην αναφέρω τη μπαρούφα περί προλεταριακής ανωριμότητας κι επιπόλαιας κουλτούρας), καθότι, ενώ μικροαστός και χωρίς ιδιοκτησία μέσων παραγωγής, τελώ παρόλα αυτά ψηφοφόρος της Δεξιάς στις δυο τελευταίες αναμετρήσεις, κι έπεται συνέχεια (βεβαίως, το μη χείρον βέλτιστον). Η παραδοξότητα όμως της πολιτικής μου επιλογής αίρεται με βάση την κοινωνιολογία του Βάθους, η οποία κάνει λόγο για 7 επίπεδα κοινωνιολογικής ανάλυσης, μεταξύ των οποίων το επίπεδο των συμβόλων (π.χ. σημαία, σήματα τροχαίας...), το επίπεδο αξιών στα κοινωνικά φαινόμενα (εντιμότητα - διαφθορά, πατριωτισμός - διεθνισμός κλπ) και το επίπεδο του συλλογικού νου, που μορφοποιείται κάθε φορά από την άμεση κοινωνική πραγματικότητα και υπαγορεύει κριτήρια πολιτικοκοινωνικής συμπεριφοράς. Επομένως, το εγχείρημα υπαγωγής των κοινωνικών φαινομένων που αναδύονται (ή καταποντίζονται) από το ρου της ιστορίας στη μια και μοναδική αλήθεια του μαρξιστικού μοντέλου ερμηνείας είναι τόσο επιστημονικό, όσο και η προκρούστεια μέθοδος...

quote:
Trainman:
«Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών, είναι η ιστορία ταξικών αγώνων. Ελεύθερος και δούλος, πατρίκιος και πληβείος, βαρόνος και δουλοπάροικος, μάστορας και κάλφας, με μια λέξη, καταπιεστής και καταπιεζόμενος, βρίσκονταν σε ακατάπαυστη αντίθεση μεταξύ τους, έκαναν αδιάκοπο αγώνα, πότε καλυμμένο, πότε ανοιχτό, έναν αγώνα που τελείωνε κάθε φορά με έναν επαναστατικό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας ή με την από κοινού καταστροφή των τάξεων που αγωνίζονταν.
Στις προηγούμενες εποχές της ιστορίας βρίσκουμε σχεδόν παντού μια πλήρη διαίρεση της κοινωνίας σε διάφορες κλειστές τάξεις, μια πολύτροπη διαβάθμιση των κοινωνικών θέσεων (…) Η σύγχρονη αστική κοινωνία που πρόβαλε από την καταστροφή της φεουδαρχικής κοινωνίας δεν κατάργησε τις ταξικές αντιθέσεις, έβαλε μονάχα στη θέση των παλιών νέες τάξεις, νέους όρους καταπίεσης, νέες μορφές πάλης. Ωστόσο, η εποχή μας, η εποχή της αστικής τάξης, χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι απλοποίησε τις ταξικές αντιθέσεις» (Καρλ Μαρξ – Φρήντριχ Ένγκελς: Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος)
Για το αναμενόμενο χαρτί σου, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο - αν και πολύ γενικόλογη και αόριστη η ιστορική αναδρομή της εισαγωγής του, η προσπάθεια από τους συντάκτες του θεμελίωσης και προπαγάνδισης «αιώνιων» αληθειών ήταν και προβλέψιμη και κατανοητή και τους ασκήθηκε ουχ ολίγη κριτική και αμφισβήτηση από νεώτερους θεωρητικούς νεομαρξιστές και μη. Ρίξε όμως μια ματιά και στην Papyrus/Larousse/Britannica στο λήμμα «τάξη, -κοινωνική» για να διαπιστώσεις τους ενδοιασμούς και τα εννοιολογικά διλήμματα του ίδιου του Μαρξ, π.χ. ότι η ύπαρξη των τάξεων είναι συνυφασμένη με ορισμένες μόνο ιστορικές φάσεις ανάπτυξης της παραγωγής, όπως και την αποφυγή εκ μέρους του της διατύπωσης ενός τελικού ορισμού της "κοινωνικής τάξης".

Επίσης, αν διαβάσεις διεξοδικότερα το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, θα διαπιστώσεις πως δε νοείται ταξική πάλη χωρίς την ύπαρξη οργανωμένου πολιτικού σχηματισμού που θα αναλάβει την οργάνωση, το συντονισμό και τη διεξαγωγή της: «Από καιρό σε καιρό οι εργάτες νικούν, αλλά η νίκη τους είναι παροδική. Το πραγματικό αποτέλεσμα των αγώνων τους δεν είναι η άμεση επιτυχία, αλλά η συνένωση των εργατών που ολοένα επεκτείνεται. Η ενότητα αυτή προωθείται από τα αναπτυσσόμενα μέσα συγκοινωνίας που παράγονται από τη μεγάλη βιομηχανία και που συνδέουν μεταξύ τους τους εργάτες από διάφορα μέρη. Και φτάνει μονάχα να συνδεθούν μεταξύ τους για να συνενωθούν οι πολλοί τοπικοί αγώνες, που έχουν παντού τον ίδιο χαρακτήρα, σε μια εθνική πάλη, μια ταξική πάλη. Κάθε ταξικός αγώνας όμως είναι πολιτικός αγώνας. Και την ένωση, που οι αστοί του μεσαίωνα με τους καρόδρομούς του χρειάστηκαν αιώνες για να την πραγματοποιήσουν, οι σύγχρονοι προλετάριοι την πραγματοποιούν με τους σιδηρόδρομους μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτή η οργάνωση των προλετάριων σε τάξη και επομένως σε πολιτικό κόμμα, διασπάται πάλι κάθε στιγμή από το συναγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στους ίδιους τους εργάτες.» Αστοί και προλετάριοι

Υπήρξαν όμως πολιτικά κόμματα στην αρχαιότητα με σαφή και συγκεκριμένο ιδεολογικό κορμό και πολιτικό πρόγραμμα ταξικών διεκδικήσεων; Για να δούμε: «Μόνο καταχρηστικά μπορούμε να μιλούμε για "κόμματα" στην Αθήνα και στις άλλες ελληνικές πόλεις κατά την αρχαιότητα. Η κοινή γνώμη χωριζόταν βασικά σε δύο ρεύματα: ολιγαρχικό και δημοκρατικό. Στο εσωτερικό αυτών των ρευμάτων διακρίνονταν αποχρώσεις ακραίες και μετριοπαθείς, καθώς και ποικιλίες γνωμών... "Ρήτορες" λοιπόν ήταν ακριβέστερα οι πολιτικοί ηγέτες, ανώτερων και κατώτερων κλιμακίων, που δρούσαν αποκλειστικά στα πλαίσια της Εκκλησίας του Δήμου και της Βουλής» («Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», Εκδοτική Αθηνών, τ. Γ΄ 2, σ.22)

Αυτά που εσύ εννοείς επικαλούμενος τους όρους «τάξη» και «ταξική πάλη» για τις αρχαίες κοινωνίες, ακόμη και στο λεξιλόγιο της μαρξιστικής κοινωνιολογίας δηλώνονται διαφορετικά! «Νομοκατεστημένη τάξη» ή «κατάσταση» (estate / etat): βασική κοινωνική κατηγορία που αναφέρεται στο σύστημα κοινωνικής διαστρωμάτωσης προκαπιταλιστικών κοινωνιών, από τις αρχέγονες φυλετικές δομές μέχρι και το 18 αι., όπου έχουμε τη συγκρότηση συντεχνιών και την εμφάνιση της μανιφακτούρας, της πρώτης καπιταλιστικής επιχείρησης. Δες και: ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

quote:
Trainman:
Τη μπύρα μου την πίνω στο σκοτεινό night club του Merovingian, με όποιον θέλει να μου κάνει παρέα, πλάι στον θείο Κάρολο και τον γιο της Μόνικας:
Το στέκι σου απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το δικό μου! Οπότε καλό είναι και το... καταγώγιο του esoterica.
quote:
Trainman:
«Επιπροσθέτως, δεν υποκείμεθα στην αναγκαιότητα να υποθέσουμε ότι πρέπει να αναγγείλουμε διαφορετικά πράγματα και διαφορετικά είδη σωτηρίας, όταν το ίδιο πράγμα έχει αναγγελθεί με διαφορετικό ιερό λόγο και λατρευτικές τελετές - στη μία περίπτωση ως εκπληρωθέν και στην άλλη ως μελλούμενο (…) Γιατί, η αληθινή θρησκεία, καίτοι στο παρελθόν είχε διατυπωθεί και ασκηθεί με άλλα ονόματα και άλλες συμβολικές τελετές απ’ ό,τι τώρα (και είχε αποκαλυφθεί πιο δυσνόητα και σε λιγότερα πρόσωπα απ’ ό,τι σήμερα, την εποχή του καθαρότερου φωτός και της ευρύτερης διάχυσης), είναι μία και αυτή και στις δύο περιόδους». (Άγιος Αυγουστίνος: Επιστολή 102η, «Περί της αληθούς θρησκείας»).
Ο «ενδοιασμός» είναι του ιερού Αυγουστίνου ή δικός σου και της παρέας σου; Στην πρώτη περίπτωση, αποδέχομαι αυτή την άποψη του ι. Αυγουστίνου μόνο υπό την έννοια της διαδοχής των δύο περιόδων στην κοινή ιστοριογραμμή της Αποκάλυψης. Ως μετάβαση από την πρώτη (συγκαλυμμένη) στη δεύτερη (Ενανθρώπιση) και διαδοχή της μελλούμενης προσδοκίας από την εκπληρωθείσα. Στη δεύτερη περίπτωση, εφόσον συμφωνείς πως οι παράλληλες πορείες είναι οπωσδήποτε και ασύμπτωτες, και αποτάσσεσαι (μετά βδελυγμίας) το συγκρητισμό, συνυπογράφω τη δήλωση.

Γιατί έχω την αίσθηση πως η θεολογία του ι. Αυγουστίνου είναι η κερκόπορτα προς το Συγκρητισμό, Γνωστικισμό, Εσωτερισμό, Αποκρυφισμό etc; Να υποθέσω πως φταίει η προτεραιότητα που δίνει στην Ουσία της Θεότητας έναντι των Υποστάσεών της...; Οι θέσεις του Αυγουστίνου

© unregistered essenceΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Συνοδινός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Germany
165 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2007, 02:25:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Συνοδινός  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟΣ Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ
Ο ΛΑΚΗΣ Ο ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

quote:
Είδα απόψε το Λαζόπουλο (Στο Αλ τσαντίρ)

Είναι τρομερός ο μπαγάσας!!!!!


«Δεν θα βάλουμε τον Αριστοφάνη μέσα στην εκκλησία». Με τη δήλωση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος παρείχε πλήρη κάλυψη στον Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο, ο οποίος σε μια έκρηξη σκοταδισμού απαγόρευσε τη θεατρική παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε θέατρο που είναι κοντά σε εκκλησία.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Χριστόδουλος συντάχθηκε και με τις απόψεις του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου εκφράζοντας και αυτός την αντίθεσή του για την ανέγερση τεμένους στην Παιανία.
Ο κ. Χριστόδουλος, χθες, μία μέρα μετά την επιστροφή του από τις καλοκαιρινές διακοπές και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στην Αγία Τριάδα Πειραιώς με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του πνευματικού του πατέρα κ. Καλλίνικου, παρά τις αντιδράσεις, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγου. «Ο κ. Λαζόπουλος θέλησε να χρησιμοποιήσει ένα χώρο έξω από εκκλησία που έχει διαμορφωθεί για να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Άλλο όμως πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλο έργα του Αριστοφάνη που έχουν μια ιδιαιτερότητα», είπε. Όλοι οι Έλληνες ξέρουν πώς γράφει και πώς εκφράζεται ο σπουδαίος κλασικός Αριστοφάνης. H Εκκλησία άλλωστε διέσωσε τα έργα του μέσα από τα μοναστήρια και τους αντιγραφείς μοναχούς. Δεν έκανε εξαίρεση στα έργα του Αριστοφάνη. Εδώ όμως υπάρχει ζήτημα ιερότητας του χώρου. Δεν θα βάλουμε τον Αριστοφάνη μέσα στην εκκλησία. Μπορεί να πάει να δει κανείς τα έργα του στο θέατρο».
Αντιδράσεις στις Σέρρες
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στις Σέρρες μετά την έκταση που έλαβε η απόφαση των θρησκευτικών και δημοτικών αρχών της πόλης να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή παραστάσεων στον χώρο γύρω από το παρεκκλήσι στην ακρόπολη της πόλης.
Αναφορές στο θέμα με σαφείς αιχμές εναντίον του δημάρχου και του Μητροπολίτη γίνονται στις πρώτες σελίδες όλων των καθημερινών εφημερίδων των Σερρών, ενώ μία από αυτές κυκλοφόρησε χθες με τίτλο «Ξανά στον Μεσαίωνα» συνοδευόμενο από φωτογραφία προτομής του Αριστοφάνη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται σε έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να εξετάσει τις δυνατότητες επαναλειτουργίας του χώρου του υπαίθριου θεάτρου.
Διχασμένοι παρόλα αυτά και σ' ορισμένες περιπτώσεις μαχητικοί υπέρ της στάσης του δημάρχου εμφανίστηκαν οι κάτοικοι της πόλης, μέρος των οποίων στράφηκε εναντίον του μητροπολίτη κατηγορώντας τον ότι ... «παρέσυρε τον δήμαρχο και τώρα του ... ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών». Λίγοι ήταν αυτοί που στράφηκαν εναντίον του δημάρχου επικαλούμενοι όχι μόνο τη «μεσαιωνική στάση» του, αλλά και το χουντικό παρελθόν του (διατέλεσε διορισμένος από τη Χούντα δημοτικός σύμβουλος).
Λαζόπουλος: Ο Αριστοφάνης μπορεί να μην υπήρξε ποδοσφαιριστής, χαίρει όμως εκτίμησης 2.500 χρόνια
«Δεν γίνεται οι μοναχοί να φυλάνε τα κείμενα του Αριστοφάνη, αλλά οι Μητροπολίτες και οι εκκλησίες να ενοχλούνται όταν παίζονται». Αυτό απαντά ανάμεσα σε άλλα ο Λάκης Λαζόπουλος στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με χθεσινή δήλωσή του. «Εγώ απευθύνθηκα στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και όχι στον Πόντιο Πιλάτο», ξεκινάει τη δήλωσή του ο Λ. Λαζόπουλος, που συνεχίζει: «Μέσα στη δεκαετία που πέρασε ο Θεός δεν άλλαξε. Άλλαξε μόνο ο Αρχιεπίσκοπος και ο εκεί προστατευόμενός του Μητροπολίτης. Αφού ο Θεός άκουσε το '94, δεν βρίσκω τον λόγο γιατί να μην ακούσει τον Αριστοφάνη και το 2004». Και ο Λ. Λαζόπουλος συμπληρώνει: «Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας και ο πρωτοκαθήμενος των εκδηλώσεων για το ποδόσφαιρο, εκδηλώσεις τις οποίες όλοι βεβαίως τιμήσαμε και τιμούμε, είναι καλό να γνωρίζει ότι μπορεί ο Αριστοφάνης να μην υπήρξε ποδοσφαιριστής, χαίρει όμως εκτίμησης 2500 χρόνια τώρα και δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται τα έργα του σαν ιδιαίτερα. Αν ήταν ιδιαίτερα θα είχαν χαθεί στους αιώνες».

quote:
Το λυπηρό είναι πως βρίσκονται άτομα που τους ακολουθούν και γίνονται υποστηρικτές τους.
quote:
Αν εσύ και όσοι άλλοι, που μετά βίας γεμίζετε (σε αριθμό) ένα λεωφορείο (αναφέρομαι στις "θαυμάσιες" εκδρομές που οργανώνουν οι διάφοροι σύλλογοι αρχαιοφίλων), έχετε αντίθετη άποψη, δικαίωμά σας, αλλά όχι, ντε και καλά να μας παρουσιάζεις μια πλαστή πραγματικότητα που πηγάζει από τη φαντασία σου, ως την ισχύουσα!


Ψηλέ...
Αν συνεχίσεις έτσι, θα φάμε τα γένια μας, να μου το θυμηθείς.
Και ένας, που θα πικραθεί ποιό λίγο, θα είμαι σίγουρα εγώ.
Γιατί εγώ, δεν είμαι υποχρεωμένος να πηγαίνω με γένια στη δουλειά μου. Εσύ όμως..;
Αλλά αφού το θές, ας μετρηθούμε. Για σταθείτε να σας μετρήσω...
Λοιπόν έχετε...
Παπάδες (για τους λεβέντες λέω), Παπαδιές (κατά κόσμο "Μεντράνος"), ψάλτες (δεξιοί,αριστεροί), Ιερείς (επιθετικοί,αμυντικοί), άλλοι με εκκλησιαστικά συμφέροντα, γιαγιάδες (η βάση της παράταξης, που μειώνονται όμως, δραματικά, μέρα με τη μέρα) και όλοι οι franandy2001.
Τρία τα εκατό, αυτοί είστε, τόσο παίρνει ο καρατζαφέρης.
Τώρα που είπα franandy2001, ένα ρίγος με διαπέρασε. Νόμιζα ότι είχα ξεμπερδέψει μ΄αυτόν. Τώρα, κάτι θυμήθηκε, κάτι ξέχασε και ήρθε να το πάρει, δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι επέστρεψε. Μου έφερε στο μυαλό μου την ταινία τρόμου..."Καμιά φορά έρχονται πάλι... "
Επιστρέφω στο "τρία τοις εκατό". Αυτοί είστε. Για τους υπόλοιπους, υπάρχετε δεν υπάρχετε, το ίδιο είναι. Άν ξυπνήσουν ένα πρωί και διαπιστώσουν ότι έχετε εξαφανιστεί, το πολύ πολύ να πούν ένα, "κρίμα και ήταν τόσο καλά παιδιά" κι αυτό ήταν. Την επομένη θα είστε μια γλυκιά ανάμνηση.

Φίλε Trainman...
Εγώ είπα, να σε αφήσω να απολαύσεις το κατούρημά σου, μια και το έκανες παράπονο και εσύ σκέφτηκες, να δυσκολέψεις το δικό μου.
Όταν διάβασα αυτό...


quote:

Αγαπητέ Συνοδινέ, ή αφαιρετικός θα είναι κάποιος, ή πρακτικός. Δεν γίνεται να είναι και τα δύο.

Κι αν κάποιος τώρα είναι "περισσότερο αφαιρετικός" ή "περισσότερο πρακτικός", δεν νοείται η ιδιότητά του αυτή να ισοδυναμεί με την έκφραση "επιστημονικά φτωχός".

Θέλω να ελπίζω ότι η φράση αυτή δεν έχει γραφεί από καθηγητές Πανεπιστημίου, ή ότι την αντέγραψες λάθος.


...έτρεμα ολόκληρος. Πήγα στην τουαλέτα να κατουρήσω και έτρεμε το χέρι μου. Κατούρησα όλα τα πλακάκια. Δεν μπορούσα να σημαδέψω την λεκάνη με τίποτα. Με κούφανες. Τι τα ξεψειρίζεις τόσο..;
Λοιπόν, όπως θα κατάλαβες ίσως, πρόκειται για άρθρο εφημερίδας. Δικιά μου δεν είναι ούτε μια λέξη. Βέβαια έκοψα τα περιττά λόγια.
Η δημοσιογράφος έγραψε τα αποσπάσματα σε "ελεύθερη απόδοση" και όχι πιστή αντιγραφή. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να ξέρει, ποιές λέξεις ή φράσεις, είναι πιστή αντιγραφή και ποιές δικές της. Για μένα πάντως είναι κατανοητό αυτό που θέλει να πεί. Η φράση "τα αποσπάσματα υπογράφουν" είναι δικό μου λάθος. Το σωστό είναι "το βιβλίο υπογράφουν".Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2007, 04:01:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ψηλός
Είπε, επίσης, πως την κα Ρεπούση τη διόρισε, στη θέση που κατέχει σήμερα, ο κος Σημίτης όταν ήταν στα μαχαίρια με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Αληθεύει;;

Είναι όντως απολαυστικό να βλέπει κανείς με πόση αφέλεια πιστεύει κανείς ότι ανοησία εξυπηρετεί τις ιδέες του.

1. Το Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ. Αξιολογείται και προάγεται από το συμβούλιο των τακτικών καθηγητών με βάση την ύπαρξη κενής θέσης καθηγητή και το επιστημονικό έργο.

2. Η Ρεπούση έγινε καθηγήτρια Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης το 1993, τρία χρόνια δηλαδή πριν αναλάβει ο Σημίτης το ΠΑΣΟΚ.

Για την ενημέρωσή σου.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2007, 11:35:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
«Δεν γίνεται οι μοναχοί να φυλάνε τα κείμενα του Αριστοφάνη, αλλά οι Μητροπολίτες και οι εκκλησίες να ενοχλούνται όταν παίζονται».

Σωστές κουβέντες!

Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί απ' την μια να καλλιεργεί κλίμα συναίνεσης με τους αρχαιογνώστες και απ' την άλλη να τους αποκαλεί "Κάπηλους, πλανημένους, παγανιστές, φανατισμένους, Έλληνες ειδωλολάτρες, παραμυθολογούντες, θρασείς, ανθρώπους με νοσηρή φαντασία και έμμονες ιδέες, δηλητηριώδεις, διαστρεβλωτές, κλπ, κλπ,".

Με τέτοιες δηλώσεις η πόλωση είναι αναπόφευκτη.
Και όχι τίποτα, ο ίδιος δηλώνει ότι ανησυχεί απ' την ραγδαία εξέλιξη των πραγμάτων.

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2007, 13:37:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είδα, πρόσφατα, σε κάποιο ιδιωτικό ελληνικό κανάλι, σε μια πρωινή εκπομπή (τώρα μπορώ και βλέπω τα ελληνικά κανάλια μέσω δορυφόρου), που φιλοξενούσαν κάποιους αρχαιλάτρεις που ήταν "μασκαρεμένοι" με πολεμικές στολές.

Το γεγονός αυτό με έκανε να αναρωτηθώ, γιατί επέλεξαν τις εν λόγω στολές; Γιατί δεν ντύθηκαν, ας πούμε, όπως ντύνονταν οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι;;
Ποιος ο λόγος που εμφανίζονται, όπου εμφανίζονται, ΠΑΝΤΑ με περιβολές επιθετικές/πολεμικές;;

Πιστεύω πως η επιλογή τους δεν είναι τυχαία. Μήπως αυτό δηλώνει και, κάποιο είδος, προθέσών τους;;

****Όλοι οι χώροι δεν ενδείκνυνται για να, π.χ. να ανεβάσουμε μια παράσταση, επειδή εμείς θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να το κάνουμε.
Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ο καθένας λοιπόν στο χώρο του.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2007, 13:39:11  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είδα, πρόσφατα, σε κάποιο ιδιωτικό ελληνικό κανάλι, σε μια πρωινή εκπομπή (τώρα μπορώ και βλέπω τα ελληνικά κανάλια μέσω δορυφόρου), που φιλοξενούσαν κάποιους αρχαιλάτρεις που ήταν "μασκαρεμένοι" με πολεμικές στολές.

Το γεγονός αυτό με έκανε να αναρωτηθώ, γιατί επέλεξαν τις εν λόγω στολές; Γιατί δεν ντύθηκαν, ας πούμε, όπως ντύνονταν οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι;;
Ποιος ο λόγος που εμφανίζονται, όπου εμφανίζονται, ΠΑΝΤΑ με περιβολές επιθετικές/πολεμικές;;

Πιστεύω πως η επιλογή τους δεν είναι τυχαία. Μήπως αυτό δηλώνει και, κάποιο είδος, προθέσών τους;;

****Όλοι οι χώροι δεν ενδείκνυνται για να, π.χ. να ανεβάσουμε μια παράσταση, επειδή εμείς θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να το κάνουμε.
Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ο καθένας λοιπόν στο χώρο του.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2007, 21:23:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
****Όλοι οι χώροι δεν ενδείκνυνται για να, π.χ. να ανεβάσουμε μια παράσταση, επειδή εμείς θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να το κάνουμε.
Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ο καθένας λοιπόν στο χώρο του. Ψηλός Απεστάλη: 14/03/2007



Όλα τα μέλη της συντεχνίας των "Υποκριτών και Τεχνιτών".

...Τρέξε κόσμε ...τρέξε!!!

Τα διαφημιστικά, ποιος τα έχει αναλάβει;

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

franandy2001
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Germany
107 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2007, 22:06:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους franandy2001  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητε συνοδινε διαβαζωντας το post. Αφιερωσα λιγο χρονω να σου απαντησω αν και δεν γραφω ευχαριστως. Και επι του θεματος. Ακουωντας οτι εχει σχεσει με τον χριστο και την εκκλησια. Σας πιανει ιλαρα. Το μησως και η κακια το παραληρημα σας κανουν ολλους τους παγανιστες να
βγαζετε αφρους. Κρυμενοι προστα την οθονη του internet αλαζωντας ονομα.
Και απειλωντας καθε ανθρωπο που εχει αλλα πιστευω.
Δυστυχος για σας οι 3 προτοι αιωνες μχ περασαν και μαζη μαφτους και δωξα και τα εγκληματα κατα των χριστιανων. Σημερα δεν εισαστε ουτε μια ντουζινα Για να γεμησετε ενα λεωφορειο και αυτοι θα παραμηνετε. Συνοδινε δεν θα απαντησω οτι και να σχολιασεις αλοστε δικαιωμασου. Ευχαριστω ως αναγνωστης τους αγαπητους φιλους trainman bartimaues & recto για ολλα τα post και για την ενημερωση..........
Σας ευχωμε καλλο πασχα ανδρεας
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/03/2007, 08:08:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δέν κάνουμε συναγωνισμό δυνάμεων αγαπητέ, εσείς είσαστε μιά ντουζίνα εμείς ο υπόλοιπος κόσμος. Η θρησκεία σου μπάζει απο παντού, τα ιερά σου κείμενα αποδείχτηκε οτι κάθε άλλο παρά για αγάπη μιλάνε, κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, για τον Ιησού δέν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει οτι έζησε και ήταν ο Θεός.
Μπορείς να φέρεις καμιά απόδειξη για αυτό;;
Μετά τα ξαναλέμε.
Εσείς αδυνατείτε την αντιπαράθεση με αποδείξεις και αρκείστε να κρέμαστε σε μιά χούφτα ψυχοπαθών που βγαίνουν στα κανάλια με αρχαίες πολεμικές στολές διαλαλώντας οτι όσοι αμφισβητούν τον χριστιανισμό είναι όλοι ίδιοι με αυτούς.
Οι αναγνώστες ας σας κρίνουν.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
franandy2001
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Germany
107 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/03/2007, 13:38:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους franandy2001  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητε ΑPAITHS Να εισαι σιγορος η προτι μηχανι που θα βγει να τρεχει στον χρονο. Θα επιβαρυνθουμε τα εξωδα. Και θα σας στηλουμε στην αρχην του προτου αιωνα για τεκμηριωση.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/03/2007, 04:56:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Bartimaeus: Όντως αξιοπερίεργη και αξιοθαύμαστη η ύπαρξη... κεφαλαιοκρατικού προλεταριάτου!

Βεβαίως και είναι αξιοθαύμαστη. Το ίδιο άλλωστε έγινε αργότερα την εποχή της ανάδυσης της αστικής τάξης. Κανείς από τους εφευρέτες της εποχής της εκβιομηχάνισης δεν ήταν αριστοκράτης και το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τους αστούς.

Επίσης, το γεγονός ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κατέχει (όπως και η δική μας) λεόντειες μερίδες γης, ιδιωτικές Τράπεζες, κεφαλαία κεφάλαια κλπ., δεν εμποδίζει τους λειτουργούς τους να κηρύσσουν την ακτημοσύνη και ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα, να είναι και σε προσωπικό επίπεδο ακτήμονες (απολαμβάνοντας στην πράξη χλιδές αυτοκρατόρων). Κοινωνιολογικά δε, ο κλήρος αποτελεί ξεχωριστή τάξη.

quote:
Bartimaeus: Απορώ, με τόσο έντονη κοινωνική κινητικότητα να καταλύει εν μια νυκτί γάμου τους ταξικούς φραγμούς, τι νόημα είχε η «ταξική πάλη»;

Αν όλες οι γυναίκες είχαν το ίδιο κεφάλαιο ομορφιάς προς συναλλαγή, τότε δεν θα ήταν δυνατόν εν μία νυκτί γάμου να σπάσουν τους ταξικούς φραγμούς. Η υπερπροσφορά θα έριχνε και την τιμή. Το ίδιο θα συνέβαινε επίσης, εάν οι άνδρες το γύριζαν προς το gay.

Ο γάμος, είναι ένας διαχρονικός τύπος συμβολαίου, που προϋπήρξε της ανακήρυξής του σε «μυστήριο» εκ μέρους της Εκκλησίας. Η σημερινή δε, εικόνα και κατάστασή του, καταδεικνύει τη σαφέστατη υποχώρηση (αν όχι και εξευτελισμό) της δεύτερης ιδιότητάς του σε σχέση με την πρώτη.

Επέτρεψέ μου επίσης, να σχολιάσω, ότι η φύση του ερωτήματός σου (που εμπεριέχει και μία θέση) παραπέμπει ευθέως σε κοινωνιολογικές προσεγγίσεις τύπου Γιάννη Δαλιανίδη.

quote:
Bartimaeus: Επομένως, το εγχείρημα υπαγωγής των κοινωνικών φαινομένων που αναδύονται (ή καταποντίζονται) από το ρου της ιστορίας στη μια και μοναδική αλήθεια του μαρξιστικού μοντέλου ερμηνείας είναι τόσο επιστημονικό, όσο και η προκρούστεια μέθοδος...

Το να αναγάγεις κάθε ανάλυση που αναφέρεται σε «ταξικές συγκρούσεις» στη «μία και μοναδική αλήθεια του μαρξιστικού μοντέλου» την οποία, ούτε εγώ, ούτε οι πηγές μου, (αλλά ούτε και ο ίδιος ο Μαρξ ποτέ) επικαλέστηκαν, αποτελεί απλώς βολική υπεραπλούστευση. Το μόνο που σου λείπει είναι να μου υπενθυμίσεις ότι έπεσε η Σοβιετική Ένωση για να δέσει η Κακαουνάκεια ανάλυσή σου.

quote:
Bartimaeus: Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει πως η δική μου πολιτική συμπεριφορά -και πολλών άλλων υποθέτω- με βάση τη μαρξιστική αντίληψη είναι ανερμήνευτη (ας μην αναφέρω τη μπαρούφα περί προλεταριακής ανωριμότητας κι επιπόλαιας κουλτούρας), καθότι, ενώ μικροαστός και χωρίς ιδιοκτησία μέσων παραγωγής, τελώ παρόλα αυτά ψηφοφόρος της Δεξιάς στις δυο τελευταίες αναμετρήσεις, κι έπεται συνέχεια (βεβαίως, το μη χείρον βέλτιστον).

Ουδέποτε υπήρξε μαρξιστική αντίληψη η ταύτιση της ψήφου με την κοινωνική θέση – ειδικά σε ό,τι αφορά την τάξη των μικροαστών. Μαρξιστική αντίληψη είναι η αντιστοίχιση της εξέλιξης της συνείδησης με το κοινωνικό γίγνεσθαι, με βάση τη θέση που κατέχει κανείς στην αλυσίδα που συνδέει την ιδιοκτησία, την παραγωγή και την ανταλλαγή των εμπορευμάτων.

Η θέση αυτή (όπως και άλλες «μπαρούφες») συνυπολογίστηκε κατά την εμπέδωση του δυτικού μεταπολεμικού ευρωπαϊκού μοντέλου, το οποίο (miracolo, miracolo!) εστιάστηκε κατ’ εξοχήν στην «διατήρηση και ανάπτυξη της μεσαίας τάξης ως κορμού της κοινωνικής συνοχής». Με άλλα λόγια – για να συμπεριλάβω και το δικό σου υπόδειγμα, όπως το περιγράφεις – το μοντέλο χρειάζεται μια μεσαία τάξη που να είναι σε θέση και να ψηφίζει ό,τι θέλει, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη βιωσιμότητα του μοντέλου και χωρίς να επηρεάζει τη μεσαία τάξη καθεαυτήν. Ο λεγόμενος «μεσαίος χώρος» του έλληνα Πρωθυπουργού, Θεοδώρου Ρουσσόπουλου και των επικοινωνιολόγων του, αποτελεί την ύψιστη απόσταξη του μικροαστικού νέκταρ: Ο μικροαστός, που, αφού σταθεροποίησε τη θέση του με μανούβρες δεξιά κι αριστερά, κάνει ένα βήμα μπροστά με γνώμονα το Συμφέρον του (ή έτσι νομίζει).

Το τι ψηφίζεις (και πολύ περισσότερο, το τι πράττεις) ως μικροαστός, αξίζει να το δει κανείς σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Το μόνον ενδιαφέρον που παρουσιάζεις σήμερα, αφορά το τι αποδέχεσαι για να αποφύγεις μια τέτοια κρίση: Το πώς στηρίζεις για παράδειγμα τα σύνορά σου για να μην εισέλθουν πεινασμένοι ξένοι μετανάστες, το πώς η χριστιανική αγάπη σου προς τον συνάνθρωπο δεν ξεπερνά το επίπεδο μιας συμπτωματικής φιλανθρωπίας, το πώς συμπάσχεις με τους ομόδοξους Σέρβους κατά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ούτε καν θα μπορούσες να διανοηθείς να αξιώσεις από το Σημίτη ή τον Καραμανλή να κλείσει τα σύνορά του στο ΝΑΤΟ, ενώ όμως την ίδια ώρα ομολογείς «το θρίαμβο της ζωής επί του θανάτου» κάθε Πάσχα. Το πώς είσαι ανίκανος να βομβαρδίσεις μια χώρα ο ίδιος, (κάτι που ενδεχομένως να αξίωνε ένας μεγαλοαστός), αλλά είσαι εξίσου ανίκανος ή νωθρός, στο να αξιώσεις από την κυβέρνησή σου να μην υπογράψει τον βομβαρδισμό στο όνομά σου.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι επίσης, το πώς συμπεριφέρεται η χώρα σου, όντας η ίδια ένας «μεσαίος» στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας, προσδίδοντας κατά συνέπεια «μεσαία» χαρακτηριστικά ελπίδας, αυταπάτης, προδοσίας και ευεργεσίας στους πολίτες της. Και τι άλλαξε από την εποχή που η Ελλάς ήταν «πτωχή πλην τίμια» μέχρι σήμερα που παριστάνει τον «σκληροπυρηνικό ΟΝΕΐτη».

Η ψήφος σου; Ποιος σκοτίζεται για την ψήφο σου;

quote:
Bartimaeus: Στην «Ιστορία των Κοινωνιολογικών Θεωριών» των Timasheff & Theodorson θα βρεις παρά πολλούς νεώτερους & σύγχρονους θεωρητικούς να απορρίπτουν τον οικονομικό ντετερμινισμό του Μαρξ και τη διαλεκτική του πόλωση.

Υπάρχουν πολλά είδη ντεντερμινισμών. Ο απόλυτος «μηχανιστικός» ντεντερμινισμός (για ένα αίτιο υπάρχει μόνον ένα αποτέλεσμα, το σύμπαν ως ένα καλοκουρδισμένο ρολόι) έχει καταδικασθεί από τους μαρξιστές, ήδη από την εποχή του «Υλισμού και Εμπειριοκριτικισμού» του Λένιν. Ο μαρξισμός, συνηγορεί υπέρ ενός ευέλικτου ντεντερμινισμού που μπορεί να συμπυκνωθεί χάριν συντομίας, στο θεώρημα ότι «ακόμα και το τυχαίο υπόκειται σε κανόνες».

Η κοινωνιολογική αιτιοκρατία και η διαλεκτική πόλωση με βρίσκει βεβαίως σύμφωνο – αν και έχω πιάσει, ουκ ολίγες φορές τον εργοδότη μου τον Merovingian να φωνάζει μεθυσμένος: “Enough of Because! Be he damned for a dog!”. Υποθέτω δε, πως ως Μάγος, κάτι θα γνωρίζει παραπάνω.

quote:
Bartimaeus: Αυτά που εσύ εννοείς επικαλούμενος τους όρους «τάξη» και «ταξική πάλη» για τις αρχαίες κοινωνίες, ακόμη και στο λεξιλόγιο της μαρξιστικής κοινωνιολογίας δηλώνονται διαφορετικά! «Νομοκατεστημένη τάξη» ή «κατάσταση» (estate / etat)

Η κάθε θεολογία οφείλει να βασίζεται στα ιερά κείμενα και την ερμηνεία των Πατέρων. Και στα ιερά κείμενα, οι τάξεις εμφανίζονται την περίοδο της αποσύνθεσης του πρωτόγονου κοινοτικού συστήματος, με την εμφάνιση των παραγωγικών δυνάμεων, του κοινωνικού καταμερισμού της εργασίας και της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Ερώτημα για σένα και κάθε φίλο της Παλαιάς Διαθήκης: Υπό ποίες συνθήκες αξίωσε ο Ισραήλ από τον Σαμουήλ να χρίσει βασιλέα και για ποιο λόγο ο Σαμουήλ το αρνείτο πεισματικά; Γιατί τότε και όχι πιο πριν;

quote:
Bartimaeus: Ρίξε όμως μια ματιά και στην Papyrus/Larousse/Britannica στο λήμμα «τάξη, -κοινωνική» για να διαπιστώσεις τους ενδοιασμούς και τα εννοιολογικά διλήμματα του ίδιου του Μαρξ, π.χ. ότι η ύπαρξη των τάξεων είναι συνυφασμένη με ορισμένες μόνο ιστορικές φάσεις ανάπτυξης της παραγωγής, όπως και την αποφυγή εκ μέρους του της διατύπωσης ενός τελικού ορισμού της "κοινωνικής τάξης".

Χαίρομαι που μια σοβαρή εγκυκλοπαίδεια, αναγνωρίζει πως ουδέποτε ο Μαρξ υπήρξε οπαδός της «μιας και μοναδικής μαρξιστικής αλήθειας» και λυπάμαι που δεν αντελήφθης την αντίφαση αυτή στη δική σου απάντηση.

Το ζήτημα που θέτεις, το έχει πραγματευτεί ο Λένιν στο έργο του «Τι είναι οι φίλοι του λαού και πώς πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες», όπου και αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισαν το έργο του Μαρξ οι σύγχρονοί του καθηγητές της κοινωνιολογίας. Βασικό τους επιχείρημα ήταν, ότι ένας επιστήμονας που δεν ξεκινά από έναν σαφή ορισμό για να αναπτύξει μια σαφή θεωρία που να προσπαθήσει να ερμηνεύσει το σύνολο της ανθρώπινης ιστορίας παντού και πάντα, δεν δικαιούται να θεωρείται επιστήμονας. Αν σε ενδιαφέρει η απάντηση, μπορείς να αφιερώσεις ένα βράδυ για να διαβάσεις το εξαιρετικά εύκολο κείμενο.

Οι ιστορικοί τύπου Λιάκου και Ρεπούση, που υποστηρίζουν ότι τα έθνη δημιουργήθηκαν τον 18ο αιώνα, την εποχή των αναδυόμενων αστικών τάξεων, χρησιμοποιούν αντίστοιχη επιχειρηματολογία με σένα: Κατακεραυνώνουν τους «εθνικιστές», ότι δεν μπορούν να διατυπώσουν έναν τελικό ορισμό του «έθνους» και ότι προσφεύγουν σε μυθεύματα και σε ιστορικούς αναχρονισμούς. Μάλιστα, αυτού του είδους η κοινωνιολογία και η ιστορία, αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα στις μέρες μας.

quote:
Bartimaeus: Επίσης, αν διαβάσεις διεξοδικότερα το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, θα διαπιστώσεις πως δε νοείται ταξική πάλη χωρίς την ύπαρξη οργανωμένου πολιτικού σχηματισμού που θα αναλάβει την οργάνωση, το συντονισμό και τη διεξαγωγή της: «Από καιρό σε καιρό οι εργάτες νικούν, αλλά η νίκη τους είναι παροδική. Το πραγματικό αποτέλεσμα των αγώνων τους δεν είναι η άμεση επιτυχία, αλλά η συνένωση των εργατών που ολοένα επεκτείνεται (…) Αυτή η οργάνωση των προλετάριων σε τάξη και επομένως σε πολιτικό κόμμα, διασπάται πάλι κάθε στιγμή από το συναγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στους ίδιους τους εργάτες.» Αστοί και προλετάριοι
.

Ουδέποτε υποστήριξα πως η ταξική πάλη στην αρχαία Ελλάδα είχε τα χαρακτηριστικά της ταξικής πάλης της εποχής του Μαρξ. Ο ίδιος με τοποθετείς σε έναν προκρούστη για να σπεύσεις στη συνέχεια να τον αναιρέσεις. Όταν μάλιστα, σου λέω ότι δεν χρειάζομαι τον όποιον Μαρξ για να μιλήσω για την κοινωνική τάξη, μου αντιγυρίζεις ότι «χρησιμοποιώ καταχρηστικά τους όρους».

Υποστήριξα αυτό που διδάσκεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε μέσα από μια κοινωνική σύγκρουση οικονομικών αιτίων. Υποστήριξα ότι οι δούλοι που ακολούθησαν τον Σπάρτακο στην εξέγερσή του δεν χρειάζονταν κανέναν Μαρξ να τους εξηγήσει γιατί εξεγείρονται και πως ο χριστιανισμός υπήρξε εν πολλοίς ένα κοινωνικό κίνημα με πληβειανικά χαρακτηριστικά, τα οποία επεβίωσαν με συγκεκριμένο τρόπο στις γραμμές του, συγκρουόμενα με άλλα χαρακτηριστικά των ελίτ, ακόμα και κατά την περίοδο της επικράτησης και επιβολής του.

Κατ’ εσέ όμως, για να μιλήσω για κοινωνικές τάξεις και ταξική πάλη πρέπει να είμαι μαρξιστής και μάλιστα μαρξιστής όπως εσύ αντιλαμβάνεσαι τον μαρξισμό - αλλιώς «μου αρέσει κι εμένα η διελκυστίνδα». Ίσα ρε!

quote:
Bartimaeus: Ο «ενδοιασμός» είναι του ιερού Αυγουστίνου ή δικός σου και της παρέας σου; Στην πρώτη περίπτωση, αποδέχομαι αυτή την άποψη του ι. Αυγουστίνου μόνο υπό την έννοια της διαδοχής των δύο περιόδων στην κοινή ιστοριογραμμή της Αποκάλυψης. Ως μετάβαση από την πρώτη (συγκαλυμμένη) στη δεύτερη (Ενανθρώπιση) και διαδοχή της μελλούμενης προσδοκίας από την εκπληρωθείσα. Στη δεύτερη περίπτωση, εφόσον συμφωνείς πως οι παράλληλες πορείες είναι οπωσδήποτε και ασύμπτωτες, και αποτάσσεσαι (μετά βδελυγμίας) το συγκρητισμό, συνυπογράφω τη δήλωση. Γιατί έχω την αίσθηση πως η θεολογία του ι. Αυγουστίνου είναι η κερκόπορτα προς το Συγκρητισμό, Γνωστικισμό, Εσωτερισμό, Αποκρυφισμό etc; Να υποθέσω πως φταίει η προτεραιότητα που δίνει στην Ουσία της Θεότητας έναντι των Υποστάσεών της...;

Υπέκλεψα το απόσπασμα του γιου της Μόνικας και το έβαλα πλάι σ’ εκείνο του θείου Κάρολου, μήπως και καταφέρεις να αντιληφθείς ότι η θέση «ιδού τα πάντα έγιναν νέα» είναι εξίσου αληθής και ψευδής ταυτόχρονα (ως παλαιότατη), όπως η κοινωνική πόλωση είναι η ίδια αλλά πάντα διαφορετική, όπως και οι Έλληνες είναι αρχαίο έθνος αλλά συνελήφθησαν στο Βυζάντιο και ανδρώθηκαν στην Τουρκοκρατία.

Όπως επάνω έτσι και κάτω – όπως δεξιά, έτσι κι αριστερά. Ο Ερίωπις θα σου ‘λεγε ότι το ομολογείς κάθε φορά που μπαίνεις στην Εκκλησία…

quote:
Bartimaeus: Γιατί έχω την αίσθηση πως η θεολογία του ι. Αυγουστίνου είναι η κερκόπορτα προς το Συγκρητισμό, Γνωστικισμό, Εσωτερισμό, Αποκρυφισμό etc; Να υποθέσω πως φταίει η προτεραιότητα που δίνει στην Ουσία της Θεότητας έναντι των Υποστάσεών της...;

Έχεις την αίσθηση αυτή, διότι ο Αυγουστίνος είναι άγιος της Καθολικής Εκκλησίας, δεν θέλεις να ξέρεις τον Ωριγένη, τον Κλήμεντα, τον Ευάγριο και τον Συνέσιο, έχεις απορρίψει εκ προοιμίου τον «Συγκρητισμό, Γνωστικισμό, Εσωτερισμό, Αποκρυφισμό» και γνωρίζεις πολύ καλά το δόγμα περί Ουσίας-Υποστάσεων, το οποίο χρησιμοποιούν οι Μεταλληνοί με την ίδια συχνότητα που χρησιμοποιούν οι έλληνες μάγειροι την κρέμα γάλακτος.

quote:
Συνοδινός: Φίλε Trainman...
Εγώ είπα, να σε αφήσω να απολαύσεις το κατούρημά σου, μια και το έκανες παράπονο και εσύ σκέφτηκες, να δυσκολέψεις το δικό μου.

Λυπάμαι που αγνοείς τις λεπτομέρειες του συγχρόνου γνωστικού Ευαγγελίου, αλλά όταν ο μάγος Merovingian δήλωσε πως πηγαίνει στην τουαλέτα για να κατουρήσει, έλεγε ψέματα. Στην πραγματικότητα είχε μαγέψει μια ωραία αλλά θρασυτάτη νεαρά, δίνοντάς της να φάει μια μαγνητισμένη πάστα. Λίγο αργότερα, η δεσποινίς τον περίμενε στην τουαλέτα για να του πάρει μια πίπα.

quote:
Συνοδινός: Με κούφανες. Τι τα ξεψειρίζεις τόσο; Λοιπόν, όπως θα κατάλαβες ίσως, πρόκειται για άρθρο εφημερίδας. Δικιά μου δεν είναι ούτε μια λέξη. Βέβαια έκοψα τα περιττά λόγια.

Χαίρομαι που σε κούφανα. Ελπίζω έτσι να έχεις πεισθεί γιατί επιμένω στην αξία της πιστής παράθεσης των πηγών. Αλλιώς, εκεί που νομίζεις πως βρίσκεις λαυράκι, μπορεί να ανακαλύψεις πως το αγκίστρι σου έχει σκαλώσει σε παλιοπάπουτσο.

quote:
Συνοδινός: Η δημοσιογράφος έγραψε τα αποσπάσματα σε "ελεύθερη απόδοση" και όχι πιστή αντιγραφή. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να ξέρει, ποιές λέξεις ή φράσεις, είναι πιστή αντιγραφή και ποιές δικές της. Για μένα πάντως είναι κατανοητό αυτό που θέλει να πεί.

Για μένα πάλι, το μόνο κατανοητό είναι ότι το παρτσακλό εστάλη σε κάποια παρουσίαση βιβλίου, βούτηξε ό,τι πρόλαβε και πήγε για καφέ – ή τέλος πάντων, κάτι τέτοιο.

(Το βράδυ στο μπαράκι, γνώρισε κάποιον που διάβαζε το «Δαυλό»: «Για όλα φταίει εκείνος ο πούστης ο Ιουστινιανός»…)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Trainman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


536 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/03/2007, 04:58:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Trainman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ

Μιλώντας για την ειδικό πνευματικό βάρος του Βυζαντίου, την συνεισφορά του στον πολιτισμό, αλλά και την ενδεχόμενη «ελληνικότητά» του, δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε ένα μικρό αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς ιεραποστόλους, τον Κωνσταντίνο-Κύριλλο και τον Μεθόδιο. Δύο αδέλφια, που έδωσαν έδωσαν γραφή και πολιτισμό σε ένα γένος που ξεκινά από τον Βαλκανικό νότο και φτάνει μέχρι τον ειρηνικό ωκεανό.

Ο διαπρεπής βούλγαρος σλαβολόγος Emil Georgiev, συνέγραψε τη διάλεξη-μονογραφία του «Ο Κύριλλος και Μεθόδιος και η εξέλιξις του βουλγαρικού πολιτισμού» στα 1963, μια εποχή που ακόμα την Ελλάδα και τη Βουλγαρία την χώριζαν, όχι μόνον τα σύνορα, αλλά και απανωτές εσωτερικές μπάρες εντεύθεν. Τα ανοίγματα που εγκαινίασε ο Καραμανλής με τον Ζίβκωφ και συνέχισε ο Ανδρέας, δεν είχαν ακόμα σημειωθεί, ο ελληνικός στρατός τραγουδούσε ακόμα «έξω Βουλγαριά, ουστ!» και ο βουλγάρικος «ο τσάρος Συμεών βαδίζει για την Πόλη». Στο πλαίσιο αυτό, η μονογραφία του Γκεοργκίεφ (τυπωμένη από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου), είναι ενδεικτική εν πολλοίς για τις απόψεις που διατηρούσαν οι γείτονές μας, για το Βυζάντιο και τους δύο ιεραπόστολους.

Ο Γκεοργκίεφ λοιπόν, αναγνωρίζει πως «οι Κύριλλος και Μεθόδιος θεωρούνται ως οι θεμελιωταί του πολιτισμού μας εκείνου, όστις έχει άμεσον σχέσιν με την γραμματολογίαν» (…) Το έργον του Κυρίλλου και Μεθοδίου, προβάλλεται εις μέγιστον βαθμόν εις την γλώσσαν και τον πολιτισμόν της αντιστοίχου ιστορικής περιόδου της εξελίξεως των Σλαβοβουλγάρων. Και ως δημιουργοί του σλαβικού βιβλίου και ως προπαγανδισταί της χριστιανικής και πολιτιστικής κληρονομίας, οι Θεσσαλονικείς αδελφοί βασίζονται εις την κατάστασιν, τας παραδόσεις και τους πόθους των ευρισκομένων πλησίον του Βυζαντίου Σλάβων, ως ήσαν οι Βουλγαροσλάβοι.

Χάρις εις την δράσιν του Κυρίλλου και Μεθοδίου, ο μεσαιωνικός βουλγαρικός πολιτισμός αποκτά φιλολογικήν γλώσσαν, εξυψωθείσαν ως περιβολήν και όπλον της σκέψεως παρά των μεσαιωνικών ελληνικών και λατινικών φιλολογικών γλωσσών. Η ούτω αποκαλουμένη αρχαία βουλγαρική γλώσσα, διαθέτει ευρύ διαπασών φιλολογικών εκφραστικών μέσων και πολιτισμένων λέξεων. Εις την δημιουργίαν της γλώσσης ταύτης, ο Κύριλλος και Μεθόδιος δηλώνουν την φιλολογικήν των μεγαλοφυΐαν, την τόσον αναγκαίαν δια την μετατροπήν μιας ακατεργάστου γλώσσης εις όργανον, το οποίον είναι εις θέσιν να αποδίδη και τας πλέον αφηρημένας εννοίας και λεπτάς αποχρώσεις της σκέψεως.

Η μνημειώδης συμβολή των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, προερχομένων εκ βυζαντινού περιβάλλοντος εις την εξέλιξιν του σλαβικού πολιτισμού και εν γένει του σλαβισμού, επιβάλλει όπως καθορίσωμεν την θέσιν αυτών εις τας βυζαντινο-σλαβικάς σχέσεις. Συνήθως λέγεται ότι εις την Μεγάλην Μοραβίαν, οι εκ Θεσσαλονίκης αδελφοί εμφανίζονται ως πράκτορες του Βυζαντίου, έχοντες ως καθήκον να επεκτείνουν εκεί την επιρροήν του Βυζαντίου από κοινού με τον χριστιανισμόν. Ανεξαρτήτως όμως των προθέσεων των βυζαντινών αρχών εις την Μεγάλην Μοραβίαν, ο Κύριλλος και Μεθόδιος δεν εμφανίζονται ως κοινοί ιεραπόστολοι με τον αποκλειστικόν σκοπόν να μεταδώσουν τον χριστιανισμόν. Τούτο δεν ήτο απαραίτητον, διότοι οι Μεγαλομοραβίται ήσαν ήδη βαπτισμένοι. Οι Κύριλλος και Μεθόδιος εκτελούν εις τα εδάφη της Μεγάλης Μοραβίας εν πραγματικώς ασύνηθες δια την εποχήν εκείνην καθήκον: Εισάγουν και τον χριστιανισμόν και τον πολιτισμόν και όλην την τότε σκέψιν μεταξύ του λαού, μέσω της λαϊκής σλαβικής γλώσσης. Διαφωτίζουν τας λαϊκάς μάζας, τους δίδουν ιερείς, διδασκάλους, γραφή και βιβλίον. Τους βοηθούν δια την απελευθέρωσίν των από την πολιτικήν και πολιτιστικήν δουλείαν άλλων λαών και φυλών.

Το επίσημον Βυζάντιον ικανοποιούν την αίτησιν του ηγεμόνος της Μοραβίας Ροστισλάβου, αποστέλλει ως διδασκάλους εις τους Μοραβούς τους δύο Θεσσαλονικείς αδελφούς και δεν ενδιαφέρεται περισσότερον δια την δράσιν των. Από την δράσι των ταύτην, το Βυζάντιον δεν ηδύνατο να έχη μεγαλύτερον όφελος δια τον εαυτόν του. Έτι περισσότερον: Το έργον της σλαβικής γραμματολογίας και παιδείας, συντόμως αρχίζει να παίζη ρόλο ξίφους, εστραμμένου εναντίον των βλέψεων και των επιδιώξεων του Βυζαντίου εις βάρος των Σλάβων. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, είναι σαφές ότι δεν πρέπει πλέον να βλέπωμεν τους δύο Θεσσαλονικείς αδελφούς ως κοινούς πράκτορας του Βυζαντίου. Η αλήθεια απαιτεί από ημάς, όπως τους βλέπωμεν ως παράγοντας του σλαβισμού, ως αποστόλους του σλαβικού πολιτισμού και παιδείας και ως ενθουσιώδεις εθνεγέρτας της σλαβικής εθνότητος»

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν θέλει και πολύ ο συγγραφέας να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δύο τέτοιοι άνθρωποι, δεν θα μπορούσαν να είναι παρά Σλάβοι – αν όχι τελείως, τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Κάτι τέτοιο φυσικά, θα βοηθούσε και στην εμπέδωση της ιδέας ότι και η πόλη που τους γέννησε θα ήταν κι αυτή μισο-σλαβική. Στοιχεία δεν υπάρχουν για το πρώτο, αλλά…

«Ο πατριωτισμός ούτος, έχει τοιούτον χαρακτήρα, ώστε θα πρέπη να τον εντάξωμεν μεταξύ των επιχειρημάτων των συνηγορούντων υπέρ της σλαβικής καταγωγής των δύο αδελφών. Παραλλήλως με την βασικήν γνώσιν της σλαβικής γλώσσης, όπερ ευρίσκει έκφρασιν εις την δημιουργίαν της σλαβικής γραφής, εις την μετάφρασιν των χριστιανικών κειμένων και εις την πρωτότυπον φιλολογικήν δημιουργίαν των, ο πατριωτισμός του Κυρίλλου και Μεθοδίου παραμένει η πλέον ουσιώδης μαρτυρία περί της δι’ αίματος σχέσεως αυτών με τον σλαβισμόν, ότι δηλαδή, οι δύο αδελφοί κατάγονται από σλαβικήν, ή εν μέρει σλαβικήν οικογένειαν. Πράγματι, εξωτερικώς η οικογένεια αύτη είχεν όψιν ελληνικήν, με την χριστιανικήν και πολιτιστικήν αυτής διαπαιδαγώγησιν, αλλά διετήρει ακόμη την σλαβικήν αυτής συνείδησιν και την σλαβικήν αυτής γλώσσαν. Πρέπει να σημειώσωμεν, ότι οι Σλάβοι, κατείχον σημαίνουσαν θέσιν εις την βυζαντινήν αυτοκρατορίαν και οι αντιπρόσωποί των ανεδεικνύοντο εις την κοινωνικήν ιεραρχίαν. Εις Σλάβος αναμφιβόλως ηδύνατο να καταλάβη την θέσιν του υποδιοικητού εις την Θεσσαλονίκην και εις το θέμα της Θεσσαλονίκης, ως ήτο ο πατήρ του Κυρίλλου και Μεθοδίου, ο Λέων. Τούτο μάλιστα ήτο απαραίτητον. Εάν ο πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής της πόλεως και της περιφερείας, αι οποίαι εκατοικούντο πυκνώς εκ Σλάβων ήτο Έλλην, πολύ φυσικόν ήτο, ο βοηθός αυτού, ή εις εκ των βοηθών του να ήτο Σλάβος, ή τουλάχιστον να ήτο νυμφευμένος με Σλάβαν και να εγνώριζε την σλαβικήν.

Είναι αληθές, ότι δημιουργούντες μίαν νέαν περίοδον εις την εξέλιξιν του σλαβικού πολιτισμού, ο Κύριλλος και Μεθόδιος επωφελούνται του πολιτισμού του Βυζαντίου, ένθα ούτοι εγεννήθησαν και εμορφώθησαν. Είναι απαραίτητον όμως, να τονίσωμεν ότι εκείνο το οποίον ονομάζομεν βυζαντινόν πολιτισμόν, δεν είναι μόνον πολιτισμός των Ελλήνων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά και εκείνων των εθνοτήτων αι οποίαι συμπεριελαμβάνοντο εις την σύνθεσιν αυτής, ιδίως δε, των Σλάβων της αυτοκρατορίας. Ο πολιτισμός ούτος, είναι εις μεγάλον βαθμόν πολιτισμός της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Κύριλλος και Μεθόδιος, θα πρέπει να ανήκουν εις εκείνο το στρώμα των βυζαντινο-σλάβων, το οποίον επροώθει τον νοτιοανατολικοευρωπαϊκόν πολιτισμόν.

Τι προκύπτει λοιπόν από τα παραπάνω; Κατά την γνώμη μου, τα εξής: Οι Βούλγαροι (όπως και οι Αρμένιοι, όπως είδαμε) δεν αμφισβητούν ότι ο πολιτισμός του Βυζαντίου είναι ο πολιτισμός των Ελλήνων της αυτοκρατορίας, αλλά διεκδικούν για τους Σλάβους προγόνους τους, έναν δευτερεύοντα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του βασιλείου. Με δεδομένες δε, τις βλέψεις προς Θεσσαλονίκη μεριά, αλλά και το όντως τεράστιο εκπολιτιστικό έργο του Κύριλλου και του Μεθόδιου (για το οποίο, ο εθνικισμός τους δεν θέλει να αποδεχθεί, ότι τους ήλθε εισαγόμενο από το Βυζάντιο) προσπαθούν δια της πλαγίας οδού να αποδείξουν ότι οι δύο Έλληνες ιεραπόστολοι, δεν ήταν…καθαρόαιμοι! Από κει και πέρα, δεν μένει τίποτε άλλο, παρά σε συνδυασμό με διάφορες άλλες ανοησίες περί της…πλούσιας αρχαίας βουλγαρικής γλώσσας (των Τατάρων δηλαδή!) να καταλήξουν να διεκδικήσουν βουλγάρικη τη Θεσσαλονίκη και μέγιστη τη συνεισφορά της στον πολιτισμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για το ίδιο θέμα όμως, αξίζει να αντιγράψω από την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών, τα παρακάτω: «Ο αρχιεπίσκοπος του Σάλτσμπουργκ, Αλβίνος, σύγχρονος του Μεθοδίου, ονομάζει ρητά τον Μεθόδιο «Έλληνα» (Graecus Methodius nomine) σε μια αναφορά του προς τον πάπα Ιωάννη Η’. Εξ άλλου, ο γερμανός γλωσσολόγος-σλαβολόγος Bychner, διατύπωσε την άποψη ότι οι μεταφράσεις του ιδίου του Κωνσταντίνου-Κύριλλου στα σλαβικά, δείχνουν άνθρωπο που είχε μάθει βέβαια καλά τη σλαβική γλώσσα, αλλά δεν ήταν Σλάβος (…) Σήμερα, διαπρεπείς επιστήμονες σλαβικής καταγωγής, όπως ο Fr. Dvornik, o A. Dostal, o Igor Sevcenko, o Sp. Radojcic, o Grefenauer κ.ά., δέχονται ανεπιφύλακτα ότι οι απόστολοι των Σλάβων ήταν Έλληνες».

Εμένα βεβαίως, δεν θα με ενοχλούσε στο ελάχιστο, αν ο πατέρας των δύο ιεραποστόλων ήταν Σλάβος (αργότερα με την σύσφιξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, ο σλάβος πατέρας, έγινε…μητέρα!), ή αν ήταν τελείως Σλάβοι και οι δύο. Όπως θα δούμε αργότερα, οι Σλάβοι είχαν κατακτήσει σχεδόν την Ελλάδα και τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται σε επίπεδο γενετικής επιμειξίας – πόσο δε μάλλον, για τους Θεσσαλονικείς. Προσωπικά όμως, θα σταθώ σε δύο στοιχεία, αντιγραμμένα πάλι από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών, που αναφέρονται στην ιεραποστολή του Κωνσταντίνου-Κύριλλου στους Χαζάρους που προηγήθηκε εκείνης στη Μοραβία:

«Ο Κωνσταντίνος, στο διάλογό του με τους Μωαμεθανούς, υπογραμμίζει ότι «εξ ημών προήλθον πάσαι αι επιστήμαι» (…) Κατά τη χαζαρική αποστολή, όταν ο χαγάνος των Χαζάρων των ρώτησε τι δώρο ήθελε να του προσφέρει, ο Κωνσταντίνος απάντησε: «Δος μοι όσους έχεις αιχμαλώτους ενταύθα Έλληνας. Τούτο εστί δι’ εμέ, ανώτερον παντός δώρου»…

Σε ποιους «Έλληνες» στις εσχατιές της Αυτοκρατορίας αναφερόταν ο Θεσσαλονικιός ιεραπόστολος; Και σε ποιους προγόνους ομνύει, όταν, ως εκπρόσωπος του Βυζαντίου, υπερηφανεύεται πως «από μας ήρθαν όλες οι επιστήμες;»

Κι αν το είπε στους Χαζάρους, πώς δεν θα το έλεγε στους Σλάβους;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/03/2007, 06:39:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Κι αν το είπε στους Χαζάρους, πώς δεν θα το έλεγε στους Σλάβους;Trainman



Φίλε μου ψάχνω τα λεξικά για κάποια ξεχασμένα επίθετα. Μέχρι τώρα τα έχω εξαντλήσει όλα μαζί σου. Απομένει μόνο να σου πω ότι είσαι μοναδικός.
..Και άμα λάχει να ούμε πέφτει και κανένα μπινελίκι στους παρακαρισμένους στο Mobil Ave.

Για τους Χαζάρους τι γνωρίζεις;

Λουκάς

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Συνοδινός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Germany
165 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/03/2007, 22:03:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Συνοδινός  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΣΤΕΣ
"Ο Merovingian "

quote:
αλλά όταν ο μάγος Merovingian δήλωσε πως πηγαίνει στην τουαλέτα για να κατουρήσει, έλεγε ψέματα. Στην πραγματικότητα είχε μαγέψει μια ωραία αλλά θρασυτάτη νεαρά, δίνοντάς της να φάει μια μαγνητισμένη πάστα. Λίγο αργότερα, η δεσποινίς τον περίμενε στην τουαλέτα για να του πάρει μια πίπα.

Α, ώστε έτσι ο Merovingian..; Μπράβο...μπράβο...
Εγώ δεν μίλησα όμως για τον Merovingian, για σένα μίλησα.
Τί έχεις πάθει με τον Merovingian και όλο γι αυτόν μιλάς; Merovingian και Merovingian... Ο Μέγας Merovingian, Ο Μάγος Merovingian... Μη μου πείς ότι σου πρόσφερε και σένα μαγνητισμένη πάστα; Δεν πιστεύω να την έφαγες; Δεν πιστεύω να σε βρήκε τέτοιο κακό..; Τώρα καλό,κακό, αυτό είναι σχετικό. Ρε τον μπαγλαμά τον Merovingian...μπράβο...μπράβο...
"Μαγνητισμένη πάστα"...για να το σημειώσω.
quote:
Είναι βεβαίως υπερόπτης – αλλιώς δεν θα είχε μια τόσο ωραία γκόμενα σαν την Persephone που τον βάζει διαρκώς σε μπελάδες.

Ποιά να είναι αυτή η θεογκόμενα η Περσεφόνη; Έχει κάποια σχέση με την θρασυτάτη νεαρά; Μήπως είναι το ίδιο πρόσωπο; Μήπως την ξέρω; Νομίζω ότι είμαι πολύ κοντά στο να την μαντέψω. Πρέπει να΄ναι γνωστή...πολύ γνωστή...
quote:
«Για όλα φταίει εκείνος ο πούστης ο Ιουστινιανός»…)

Συμφωνώ απόλυτα..! Και όχι μόνο αυτός...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Bartimaeus
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Turks and Caicos Isl
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/03/2007, 05:44:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Bartimaeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Trainman:
Ουδέποτε υπήρξε μαρξιστική αντίληψη η ταύτιση της ψήφου με την κοινωνική θέση – ειδικά σε ό,τι αφορά την τάξη των μικροαστών. Μαρξιστική αντίληψη είναι η αντιστοίχιση της εξέλιξης της συνείδησης με το κοινωνικό γίγνεσθαι, με βάση τη θέση που κατέχει κανείς στην αλυσίδα που συνδέει την ιδιοκτησία, την παραγωγή και την ανταλλαγή των εμπορευμάτων.

Η θέση αυτή (όπως και άλλες «μπαρούφες») συνυπολογίστηκε κατά την εμπέδωση του δυτικού μεταπολεμικού ευρωπαϊκού μοντέλου, το οποίο (miracolo, miracolo!) εστιάστηκε κατ’ εξοχήν στην «διατήρηση και ανάπτυξη της μεσαίας τάξης ως κορμού της κοινωνικής συνοχής». Με άλλα λόγια – για να συμπεριλάβω και το δικό σου υπόδειγμα, όπως το περιγράφεις – το μοντέλο χρειάζεται μια μεσαία τάξη που να είναι σε θέση και να ψηφίζει ό,τι θέλει, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη βιωσιμότητα του μοντέλου και χωρίς να επηρεάζει τη μεσαία τάξη καθεαυτήν. Ο λεγόμενος «μεσαίος χώρος» του έλληνα Πρωθυπουργού, Θεοδώρου Ρουσσόπουλου και των επικοινωνιολόγων του, αποτελεί την ύψιστη απόσταξη του μικροαστικού νέκταρ: Ο μικροαστός, που, αφού σταθεροποίησε τη θέση του με μανούβρες δεξιά κι αριστερά, κάνει ένα βήμα μπροστά με γνώμονα το Συμφέρον του (ή έτσι νομίζει).

Το τι ψηφίζεις (και πολύ περισσότερο, το τι πράττεις) ως μικροαστός, αξίζει να το δει κανείς σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Το μόνον ενδιαφέρον που παρουσιάζεις σήμερα, αφορά το τι αποδέχεσαι για να αποφύγεις μια τέτοια κρίση: Το πώς στηρίζεις για παράδειγμα τα σύνορά σου για να μην εισέλθουν πεινασμένοι ξένοι μετανάστες, το πώς η χριστιανική αγάπη σου προς τον συνάνθρωπο δεν ξεπερνά το επίπεδο μιας συμπτωματικής φιλανθρωπίας, το πώς συμπάσχεις με τους ομόδοξους Σέρβους κατά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ούτε καν θα μπορούσες να διανοηθείς να αξιώσεις από το Σημίτη ή τον Καραμανλή να κλείσει τα σύνορά του στο ΝΑΤΟ, ενώ όμως την ίδια ώρα ομολογείς «το θρίαμβο της ζωής επί του θανάτου» κάθε Πάσχα. Το πώς είσαι ανίκανος να βομβαρδίσεις μια χώρα ο ίδιος, (κάτι που ενδεχομένως να αξίωνε ένας μεγαλοαστός), αλλά είσαι εξίσου ανίκανος ή νωθρός, στο να αξιώσεις από την κυβέρνησή σου να μην υπογράψει τον βομβαρδισμό στο όνομά σου.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι επίσης, το πώς συμπεριφέρεται η χώρα σου, όντας η ίδια ένας «μεσαίος» στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας, προσδίδοντας κατά συνέπεια «μεσαία» χαρακτηριστικά ελπίδας, αυταπάτης, προδοσίας και ευεργεσίας στους πολίτες της. Και τι άλλαξε από την εποχή που η Ελλάς ήταν «πτωχή πλην τίμια» μέχρι σήμερα που παριστάνει τον «σκληροπυρηνικό ΟΝΕΐτη».

Η ψήφος σου; Ποιος σκοτίζεται για την ψήφο σου;



Αυτά πες τα στον Αλαβάνο και την Παπαρήγα. Σίγουρα θα σου κλείσουν το μάτι με νόημα... Ή δεν έχεις δει τις βόλτες τους ανάμεσα στους μικροαστούς εμπορομαγαζάτορες και βιοτέχνες προς άγραν "κουκιών"; Τα δε συνδικαλιστικά κινήματα της Αριστεράς υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, την ίδια στιγμή που οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις πλειοδοτούν σε οράματα, διεκδικήσεις και υποσχέσεις προκειμένου ν' αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη και ν' αποκτήσουν τον έλεγχο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το ποιος λοιπόν σκοτίζεται για την ψήφο μου και την ψήφο του κάθε μικροαστού είναι ολοφάνερο. Αυτοί ακριβώς που προκρίνουν την προλεταριοποίηση της δράσης, που προτιμούν την «ύψιστη απόσταξη του μικροαστικού νέκταρ», όλος δηλαδή ο κομματικός μηχανισμός του φάσματος της Αριστεράς - από τα κόμματα της Βουλής μέχρι τις πολιτικές νεολαίες και τα εργατικά συνδικάτα. Από την άλλη βέβαια, όντως υπάρχουν κι αυτοί που δεν σκοτίζονται καθόλου για την ψήφο μου! Τα "δημοκρατικά" μπουμπούκια της extreme αριστεράς, οι διάφορες επαναστατικές στρούγκες των διαφόρων αναρχοκουμουλουκουμάδων τραμπούκων που επιχειρούν να κλιμακώσουν την προλεταριοποίηση των κοινωνικών συνθηκών με κάθε είδους παράνομη δράση, μετερχόμενοι ακόμα και μεθόδους 17ης...
quote:
Trainman:
Ουδέποτε υποστήριξα πως η ταξική πάλη στην αρχαία Ελλάδα είχε τα χαρακτηριστικά της ταξικής πάλης της εποχής του Μαρξ. Ο ίδιος με τοποθετείς σε έναν προκρούστη για να σπεύσεις στη συνέχεια να τον αναιρέσεις. Όταν μάλιστα, σου λέω ότι δεν χρειάζομαι τον όποιον Μαρξ για να μιλήσω για την κοινωνική τάξη, μου αντιγυρίζεις ότι «χρησιμοποιώ καταχρηστικά τους όρους».

Δηλαδή ρε Trainman, τζάμπα τρώμε τα μουστάκια μας τόσες μέρες!!! Και γιατί βρε άνθρωπέ μου δε το αποσαφηνίζεις εξαρχής; Το ότι μου ανταπαντάς: "Το αν ο Μαρξ διετύπωσε πρώτος την θεωρία της «πάλης των τάξεων», δεν συνεπάγεται ότι η πάλη των τάξεων ξεκίνησε επί των ημερών του και ότι οι τάξεις και οι συγκρούσεις τους δεν υπήρχαν πριν απ’ αυτόν. Επίσης, ποσώς με ενδιαφέρει εάν αυτά που γράφω συμφωνούν με την όποια μαρξιστική, ή άλλη θεωρία. Μου αρκεί να γίνομαι κατανοητός, χρησιμοποιώντας το πλουσιότατο λεξιλόγιο που ευτυχώς διαθέτει η ελληνική γλώσσα.", εμένα ασφαλώς και μoυ δίνεις την εντύπωση πως χρησιμοποιείς πλέον καταχρηστικά τους όρους, αφού ομολογείς πως γράφεις τις κοινωνιολογικές θεωρίες, του μαρξισμού συμπεριλαμβανομένου, στις παλιές σου παντούφλες. Γι' αυτό και θεωρώντας λήξαν το θέμα μαζί σου, δεν σου απάντησα στη συνέχεια. (Για τον Ιουστίνο και τον Μαρκίωνα, εάν κι εφόσον κατάφερνα να βρω κάποιες πληροφορίες, είχα υπόψη μου να σου απαντήσω, αλλά και τα ερωτήματα του Ερίωπα ήταν επίμονα...)

Όμως όταν εγώ συνεχίζω το διάλογο με τον Ερίωπα απαντώντας στο ερώτημά του για το πού εδράζεται η άποψή μου, ότι «μια οποιαδήποτε εξέγερση δούλων δεν μπορεί να λογιστεί ως ταξική πάλη, ούτε ιστορικά ούτε κοινωνιολογικά ούτε βέβαια από μαρξιστικής απόψεως», εσύ επανέρχεσαι στη συνέχεια με το εξής quote: "Η μεταρρύθμιση του Σόλωνα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της ταξικής πάλης και η προσπάθεια αναστολής της σύγκρουσης χάριν της Πόλεως. Με βάση την ιστορία του σοσιαλιστικού κινήματος (την οποίαν υποθέτω πως αγνοείς) και με γενναία δόση ιστορικού αναχρονισμού, ο Σόλων υπήρξε ένας κλασσικός δεξιός Φαβιανός. Όπως είπε και ο πρωτεργάτης της κίνησης, ο Τζωρτζ Μπέρναρ Σω, «η νομοθεσία του σοσιαλισμού δεν θα απαγορεύει στους ανθρώπους να είναι πλούσιοι και δεν θα καλεί τον αστυφύλακα, κάθε φορά που καθένας θα παραβαίνει το νόμο. Θα επεμβαίνει δραστικά στη μοιρασιά του εθνικού εισοδήματος και θα παίρνει κάθε μέτρο που θα χρειάζεται μια καινούργια υπηρεσία, ή η επέκταση μιας δημόσιας υπηρεσίας, για την εφαρμογή του». "

Ενώ δηλαδή προηγουμένως δήλωνες αδέσμευτος από τις κοινωνιολογικές θεωρίες στη χρήση των όρων, ξαφνικά αποφάσισες πως «με βάση την ιστορία του σοσιαλιστικού κινήματος (την οποίαν υποθέτω πως αγνοείς) και με γενναία δόση ιστορικού αναχρονισμού ο Σόλων υπήρξε ένας κλασσικός δεξιός Φαβιανός»!! Όταν λοιπόν εγώ, δικαιολογημένα νομίζω, σε πειράζω: «Σου αρέσει και σένα η διελκυστίνδα...» εσύ έρχεσαι στη συνέχεια με τα μπουρίνια σου και μεταξύ των όσων άλλων στρεψοδικιών μού καταλογίζεις ακούω και το εξωφρενικότερο: Κατ’ εσέ όμως, για να μιλήσω για κοινωνικές τάξεις και ταξική πάλη πρέπει να είμαι μαρξιστής και μάλιστα μαρξιστής όπως εσύ αντιλαμβάνεσαι τον μαρξισμό - αλλιώς «μου αρέσει κι εμένα η διελκυστίνδα». Ίσα ρε!

Ίσα ρε! Απορώ πώς να το εκλάβω! Σαν απειλή κι εκφοβισμό κάποιου (κακού) μάγου ή σαν προτροπή για δυνατότερη κόντρα στη διελκυστίνδα;

Λέγε, ρε Trainman, τις απόψεις σου υπό όποια ιδιότητα γουστάρεις! Διάλογο κάνουμε κι ο καθένας καταθέτει τα επιχειρήματά του. Άσε όμως την προκατάληψη στη μπάντα και σταμάτα να δικάζεις (του Ερίωπα συνεργούντος) τις προθέσεις μου. Ειδάλλως, ν' αποσυρθώ αν σας ενοχλούν τόσο πολύ τα σχόλιά μου. Περίοδο περισυλλογής διανύουμε άλλωστε...

quote:
Trainman:
Έχεις την αίσθηση αυτή, διότι ο Αυγουστίνος είναι άγιος της Καθολικής Εκκλησίας, δεν θέλεις να ξέρεις τον Ωριγένη, τον Κλήμεντα, τον Ευάγριο και τον Συνέσιο, έχεις απορρίψει εκ προοιμίου τον «Συγκρητισμό, Γνωστικισμό, Εσωτερισμό, Αποκρυφισμό» και γνωρίζεις πολύ καλά το δόγμα περί Ουσίας-Υποστάσεων, το οποίο χρησιμοποιούν οι Μεταλληνοί με την ίδια συχνότητα που χρησιμοποιούν οι έλληνες μάγειροι την κρέμα γάλακτος.

Καταρχήν, το Σχίσμα έγινε 700 χρόνια μετά από τη γέννηση του Αυγουστίνου. Οπότε είναι άγιος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας (15 Ιουνίου). Το πρώτο χριστιανικό βιβλίο που διάβασα στα 18 μου ήταν ο μάγος Κυπριανός και η αγία Ιουστίνη, αλησμόνητο! Γύρω στα 20, διάβασα και τις «Εξομολογήσεις» του γιου της Μόνικας. Γύρω στα 21-22 μου, στο "φόρτε" των υπαρξιακών μου αναζητήσεων και αναμετρήσεων - με είχαν διαλύσει οι δαίμονες εν τω μεταξύ, διάβασα και τα ασκητικά του Ευάγριου του Ποντικού, το υπέροχο κεφάλαιο περί διακρίσεως παθών και λογισμών που βρίσκονται στον Α΄ τόμο της Φιλοκαλίας. Δυστυχώς, ο οξύνους Ευάγριος υπέπεσε στην πλάνη του ωριγενισμού και καταδικάστηκε από την Εκκλησία. Αργότερα από ερευνητικό και μόνο ενδιαφέρον διάβασα και Κλήμεντα Αλεξανδρέα (μόνο αρχαίο κείμενο). Τον Ωριγένη, αν και μου δόθηκε ευκαιρία, πράγματι τον απέφευγα. Δεν είχα ουσιαστικό κίνητρο πέρα από την περιέργεια και επιπλέον τα μελετήματά μου τότε είχαν πρωτίστως υπαρξιακό χαρακτήρα και δευτερευόντως θεολογικό ή ερευνητικό. Τον Συνέσιο τον αγνοώ παντελώς.

Οι δε θετικές και αρνητικές εμπειρίες μου στον πνευματικό χώρο ήταν τόσο εναργείς, σημαδιακές και καθοριστικές για μένα, που όντως απέτρεψαν την είσοδο μου στο «μυστήριο της ανομίας», στα δελεαστικά μεν, σκοτεινά δε, μονοπάτια του "ανεξήγητου" και του απόκρυφου. Από τα αναγνώσματα εκείνης της περιόδου το πιο καθοριστικό βιβλίο που με κράτησε μακριά από Σολωμονικές, Λευκές & Μαύρες Μαγείες κττ ήταν οι «Ασκητικοί Λόγοι» του Αββά Ισαάκ του Σύρου, το οποίο θεωρώ ως το κατεξοχήν κορυφαίο ασκητικό βιβλίο του Ορθόδοξου Μοναχισμού, πλήρες Πνεύματος Αγίου. Τα αναφέρω αυτά όχι μόνο για να απαντήσω στο (προκατειλημμένο) σχόλιό σου, αλλά κι επειδή δεν σε θεωρώ άγευστο του Υπερβατικού και των μυστηρίων του, ιδίως των αποκρύφων! Είμαι λάθος;

Το τέλος εγγύς... Την ευχή του γιου της Μόνικας να 'χουμε, αγαπητέ, και τα τέλη του!

-----------
ΥΓ_1. Ο... θείος Κάρολος ποιος είναι; Μήπως ο Aleister;

ΥΓ_2. Πάντως για τα σχόλιά σου στα ιστορικά θέματα διατελώ ευγνώμων. Είσαι απίστευτη φάση βρε αδερφέ! Ρωμηός, Σαμάνος και (ιδιόρρυθμος) Μαρξιστής!! Confusion!

© unregistered essenceΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/03/2007, 11:36:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Είσαι απίστευτη φάση βρε αδερφέ! Ρωμηός, Σαμάνος και (ιδιόρρυθμος) Μαρξιστής!! Confusion! Bartimaeus Απεστάλη: 17/03/2007



Αα!! Βαρτίμαιε, τον φίλο μας Trainman όταν τον πρωτοβάπτισα "Σαμάνο"

το έκανα σε μια εποχή που κυριολεκτικά "πετούσε" "χόρευε"

και "εκστασιαζόταν" με το γράψιμο.

Δεν είχες πάρει χαμπάρι σε τι φάση "ευρίσκετο" εκείνη την εποχή.

"Μεταξύ" μας, δεν σε ξεχωρίζω και πολύ απ' τον Trainman.

Γλωσσικά φαίνεται σαν να έχετε καθίσει στο ...ίδιο θρανίο.

Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Τo βιβλίο "Τα κατά συνθήκην ψεύδη" του Max Nordau το έχεις υπ' όψη

σου;

Αν ήθελες δηλαδή να το ...ερεθίσουμε λιγάκι το "κοινωνικό" θέμα και

δεν μιλάμε για πολύ πίσω στον χρόνο, .

Ζητώ επίσης συγγνώμη που εμφανίζομαι λιγάκι αμελής στις απαντήσεις

μου αλλά η Εριώπιδα (μητέρα και δασκάλα) βρίσκεται εδώ και ένα μήνα

στην εντατική και όπως καταλαβαίνεις...ο Ερίωπας δίνει Ομηρικές

μάχες με το παντοκράτορα "Χρόνο" και το "Βαρκάρη" του τον "Ferryman".


Λουκάς
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/03/2007, 12:41:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου ΕΡΙΩΠΙΣ, ελπίζω ειλικρινά να πάνε όλα καλά με τη μητέρα σου και να αναρρώσει το συντομότερο δυνατόν!
Σου εύχομαι καλό κουράγιο και δύναμη αυτές τις δύσκολες στιγμές.


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 13 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.28125
Maintained by Digital Alchemy