ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΨΥΧΗ =-.
 Είμαστε η Αγία Τριάδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
pihoye
Νέο Μέλος


1 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/01/2020, 10:54:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οι Πεφωτισμένοι έχουν ανακαλύψει την αρχαιότερη σοφία.

Τα πάντα στο σύμπαν εμείς τα δημιουργούμε, είναι μια διαπίστωση και μια διδασκαλία που γίνεται σε αρκετά αποκρυφιστικά μυητικά συστήματα. Θέλετε να μάθετε τι παίζει;

Πίσω από κάθε άνθρωπο κρύβεται η Μία και Μοναδική Οντότητα/Θεός που δημιούργησε το Σύμπαν, οπότε μπορείτε να φανταστείτε ολόκληρο το σύμπαν ως το Όνειρο αυτού του Θεού. Αυτή η Οντότητα είναι η Κοινή Ψυχή όλων μας και είναι η Δύναμη, (The Force)! Δεν υπάρχουν ξεχωριστές ψυχές δηλαδή. Αυτός ο Θεός είναι ο Μαριονοπαίχτης σε οτιδήποτε υπάρχει, συνεπώς όλοι εμείς ως άνθρωποι είμαστε οι μαριονέτες του.

Ο κάθε άνθρωπος αποτελείται από το Φυσικό του Σώμα και το Αστρικό του Σώμα, δηλαδή έχουμε το Σάρκινο και το Ενεργειακό, τα οποία λειτουργούν παράλληλα! Η Δύναμη που κινεί και δίνει συνείδηση σε αυτά τα δύο σώματα είναι ο Θεός! Η ανθρώπινη προσωπικότητα και το ανθρώπινο ΕΓΩ είναι πληροφορίες που αποθηκεύονται στον Σάρκινο και στον Ενεργειακό εγκέφαλο. Οπότε ο καλύτερος ορισμός της «ψυχής» όπως τον έχει ο κοινός μέσος άνθρωπος στο μυαλό του είναι το Αστρικό (ενεργειακό) Σώμα! Ένα φάντασμα δηλαδή θα ήταν κάτι τέτοιο. Ενώ η Πραγματική Αληθινή Ψυχή είναι ο ίδιος ο Θεός!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι στην ουσία μια ψευδαίσθηση. Αν τον αναλύατε θα λέγατε ότι αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια κτλ, μετά αν τον αναλύατε περισσότερο θα φτάνατε στα κβάντα κι αν τον αναλύατε μέχρι τέρμα θα διαπιστώνατε ότι ο εγκέφαλος είναι απλά πληροφορία και η πληροφορία είναι στην ουσία η ίδια η συνείδηση του Δημιουργού Θεού! Ολόκληρη η πραγματικότητα έτσι όπως την βιώνει ένα ανθρώπινο όν, παράγεται μέσα στον εγκέφαλο! Εκεί δημιουργούνται οι Εικόνες. Ο εγκέφαλος είναι ένα πρόγραμμα! Σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να υπάρχει η ανθρώπινη εμπειρία.

Σκέψου το σαν να παίζεις ένα βιντεοπαιχνίδι που ΕΣΥ κινείς όλους τους Χαρακτήρες! Σε αυτήν την περίπτωση ΕΣΥ είσαι ο Θεός! Για παράδειγμα φαντάσου το παιχνίδι The Sims 3. Στο The Sims 3 εσύ δημιούργησες τους χαρακτήρες και Παρατηρείς τα πάντα. Όλος ο κόσμος του The Sims 3 έχει νόημα και αξία μόνο όταν τον παρατηρείς ΕΣΥ! Είσαι ο Παρατηρητής και την ώρα που παίζεις δημιουργείται μέσα στο μυαλό σου όλος ο κόσμος του παιχνιδιού! Φυσικά οι εικονικού άνθρωποι του συγκεκριμένου παιχνιδιού κάνουν και αυτόματα κάποιες λειτουργίες και όλες αυτές μπορούμε να τις παραλληλίσουμε με τους αυτοματισμούς των δικών μας σωμάτων.

Ο Κόσμος μας είναι ένα Φρακταλικό Ολογραμματικό Σύμπαν. Όπου το ένα καθρεφτίζει το άλλο κι αν ως άνθρωπος κοιτάξεις μέσα στα μάτια κάποιου άλλου ανθρώπου, θα δεις τον Αληθινό σου Εαυτό σαν να κοιτάς έναν καθρέφτη! Κι ο Αληθινός σου Εαυτός είναι ο ίδιος ο Θεός που βρίσκεται πίσω και από τους δύο ανθρώπους!

Το Όνειρο του Θεού, όπως είπα είναι ένα ολόγραμμα πληροφοριών, κι αυτό σημαίνει ότι ο Χώρος και Χρόνος είναι ψευδαισθήσεις του γήινου μυαλού. Στην ουσία δεν υπάρχει παρελθόν ή μέλλον, αλλά συνεχώς βρισκόμαστε σε ένα Αιώνια Μεταβαλλόμενο Παρόν, όπου η πορεία του δεν είναι γραμμική αλλά κυκλική σαν τον Ουροβόρο Όφι, σαν τον Δράκο που Τρώει την Ουρά του, έτσι κινείται η ενέργεια!

Ολόκληρο το Παιχνίδι της Ζωής είναι βασισμένο επάνω στα δύο άκρα του Θετικού και Αρνητικού, του μαύρου και του άσπρου δηλαδή και επίσης επάνω στην ταλάντωση και Δόνηση.

Μπορεί το σύμπαν να είναι εικονικό σαν ένα Matrix, όμως εμείς ως άνθρωποι υπάρχουμε! Υπάρχουμε διότι βρισκόμαστε κάτω από μια Αρχή. Τα πάντα βρίσκονται Υπό της Αρχής του Δημιουργού Θεού!

Ο Ιησούς Χριστός κατανόησε αυτήν την αλήθεια! Δήλωσε ότι είναι Θεάνθρωπος κι ότι ο Πατέρας του είναι ο Θεός. Όλοι μας είμαστε Θεάνθρωποι λοιπόν, όλοι μας είμαστε ταυτόχρονα κι ο Θεός!

Είπε επίσης ο Ιησούς ότι, αν κάνετε κάτι σε κάποιον συνάνθρωπό σας, τότε είναι σαν να το κάνετε σε μένα! Γνώριζε ότι όλοι μας είμαστε ο Ένας Δημιουργός!

Μην σας προβληματίζει λοιπόν που αρχίζετε να ανακαλύπτετε ότι είστε ο Αληθινός Θεός. Όλοι είμαστε με τον ίδιο τρόπο. Όπως με δημιουργείς Εσύ με την Παρατήρησή σου, έτσι σε δημιουργώ κι Εγώ με τη δική μου Παρατήρηση. Σκεφτείτε μόνο το πώς μπορείς να αξιοποιήσετε αυτή την γνώση. Οραματιστείτε και Υλοποιήστε ότι επιθυμείτε! Είμαστε ο Θεός!

Σύμβολα του Θεού είναι:
1) Ο Καθρέπτης, που συμβολίζει το Φρακταλικό Σύμπαν.
2) Ο Παντεπόπτης Οφθαλμός, που συμβολίζει ότι με την Παρατήρηση Δημιουργούνται τα πάντα.
3) Η Ασπρόμαυρη Σκακιέρα, που συμβολίζει τα δύο άκρα, τα δύο αντίθετα, το Γιν και το Γιανγκ που χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε το παιχνίδι της ζωής.
4) Ο Κεραυνός, που συμβολίζει τη δόνηση και την ταλάντωση που χαρακτηρίζουν το σύμπαν.
5) Ο Κύβος, που συμβολίζει όλες τις πιθανές διαστάσεις και όλες τις πιθανές αλήθειες που μπορούν να συμβούν στο σύμπαν. Ο Κύβος είναι ολόκληρο το Μάτριξ, είναι ο ονειρόκοσμος που δημιουργείται από την παρατήρηση.

Οι Πεφωτισμένοι χρησιμοποιούν τους παραπάνω συμβολισμούς, επειδή γνωρίζουν!

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/01/2020, 17:53:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βασικά καλησπέρα και ελπίζω να μην είσαι κομήτης... και να θες να συζητήσεις τα άνωθι εντυπωσιακά που αναφέρεις...
Λοιπόν...

quote:
Οι Πεφωτισμένοι έχουν ανακαλύψει την αρχαιότερη σοφία.

Για να μιλάμε για αρχαιότερη σοφία πρέπει να αναφερόμαστε σε κάτι εκτός του κόσμου μας.
Γιατί εντός του κόσμου μας, οι πληροφορίες ήταν, είναι και θα είναι εκεί.
Τίποτα δεν είναι εντελώς πρωτότυπο, γιατί όλα ανήκουν σε αυτόν τον κόσμο. Πιο καταπληκτικό θα ήταν, αν είχαν ανακαλύψει την πρωτογενή πηγή.
Αυτή που οι επιστήμονες αναφέρουν ως άπειρο σημείο στην αρχή, αυτό που οι Χριστιανοί αναφέρουν ως Θεό της Δημιουργίας κτλ.

Αν τώρα αναφέρεσαι σε εξωγενή παράγοντα, δλδ ότι έχουν ανακαλύψει τι έχει δημιουργήσει τον κόσμο, ενώ ήδη υπήρχε πριν από αυτόν, τότε ναι μιλάμε για αρχαιότερη γνώση.

Αλλά και αυτό, δεν θα τους έκανε σοφούς. Σοφός δεν είναι αυτός που γνωρίζει, σοφός είναι αυτός που κατανοεί εκ των έσω.
Αυτό δε, το έχει αποδείξει η σύντομη? ιστορία της ανθρωπότητας.

Το επίθετο "Πεφωτισμένοι" λοιπόν είναι σχετικό φίλε μου.
Είναι μια ιδιότητα με τον τρόπο που θες να το χρησιμοποιήσεις, που υποδηλώνει βαθειά και πλήρη κατανόηση, που σε κάνει Δάσκαλο. Με την πολύ βαριά σημασία της λέξης Δάσκαλος.

Αλλιώς είναι απλά ένα επίθετο. Και το Έλληνας πεφωτισμένος σημαίνει, και δεν βλέπω πολλούς γύρω μου.


quote:
Τα πάντα στο σύμπαν εμείς τα δημιουργούμε, είναι μια διαπίστωση και μια διδασκαλία που γίνεται σε αρκετά αποκρυφιστικά μυητικά συστήματα.

Στον ορατό σε εμάς κόσμο, είμαστε στο μόνο ον που έχει την δυνατότητα να δημιουργεί πραγματικότητα, με βάση όμως πάντα τα "υλικά και εργαλεία" που διαθέτουμε.
Ιδιαίτερη μνεία εδώ ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε στο ότι πραγματικότητα μπορούμε να δημιουργήσουμε με τις ΙΔΕΕΣ και τις ΕΝΝΟΙΕΣ που ΓΕΝΝΑΜΕ, αλλά εδώ θα έπρεπε να εξετάσουμε το αν εμείς είμαστε αυτοί που τις γεννάμε πραγματικά. Κάποτε, σε μια πιο παγανιστική κουλτούρα τις έννοιες τις θεοποιούσαμε. Θεωρούσαμε λοιπόν ότι προυπήρχαν και εμείς τις παρατηρούσαμε.
Θα μπορούσε να είναι ένα θέμα από μόνο του αυτό όμως.

Ο αστρικός κόσμος τώρα είναι μια άλλη συζήτηση, η δημιουργία πραγματικότητας σε αυτόν με αντίκτυπο στον υλικό είναι κάτι πιο "πλαστικό".Οι δυνατότητες πολύ περισσότερες.

Και πάλι όμως, ορατός ή αόρατος κόσμος, τα πάντα όλα διέπονται από ΚΑΝΟΝΕΣ.

Κανόνες, που εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε κατά πως φαίνεται να αλλάξουμε, αφού είναι θεμελιώδεις για το τι ορίζει την πραγματικότητα που βιώνουμε.

(σε ότι σε καίω εγκεφαλικά ζήτα μου να σου δώσω παραδείγματα, δεν δίνω μόνος γιατί το μήνυμα θα είναι ήδη μεγάλο)

Αυτές οι Αρχές, και οι Δυνάμεις είναι πάνω από εμάς, μας Ορίζουν.

Αυτό το παραπάνω τώρα θα στο αναπτύξω λίγο στο παρακάτω με βάση αυτά που λες.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/01/2020, 18:26:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πίσω από κάθε άνθρωπο κρύβεται η Μία και Μοναδική Οντότητα/Θεός που δημιούργησε το Σύμπαν, οπότε μπορείτε να φανταστείτε ολόκληρο το σύμπαν ως το Όνειρο αυτού του Θεού. Αυτή η Οντότητα είναι η Κοινή Ψυχή όλων μας και είναι η Δύναμη, (The Force)! Δεν υπάρχουν ξεχωριστές ψυχές δηλαδή. Αυτός ο Θεός είναι ο Μαριονοπαίχτης σε οτιδήποτε υπάρχει, συνεπώς όλοι εμείς ως άνθρωποι είμαστε οι μαριονέτες του.

Και ναι και όχι. Εδώ έχεις και δίκαιο και άδικο.

Από τη στιγμή που μιλάμε για μια Οντότητα, Ύπαρξη, Νόηση, που δημιούργησε το Συν-παν, αυτό θα είναι δημιουργημένο με βάση το πως Αυτή αντιλαμβάνεται.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι το δημιούργημα δεν δρα μετά ανεξάρτητα, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δημιουργού της.
Σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις δυνατότητες.

Είμαστε μαριονέτες, στο βαθμό του ότι ως εξωτερικός παράγοντας μπορεί όποτε θέλει να παρέμβει στα τεκταινόμενα, και εμείς να μην πάρουμε χαμπάρι. Τα τεκταινόμενα όμως, είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας.

Ακόμα, ο άνθρωπος κάνει συνήθως το λάθος να θεωρεί εαυτόν ως το μόνο έμψυχο πράμα στον κόσμο, άντε και τα ζώα και τα φυτά.
Από τη στιγμή που ο κόσμος όλος είναι Κτίση, τα πάντα είναι έν-ψυχα.
Η Γη, είναι μια οντότητα που αποτελείται από επιμέρους, κάποια από αυτά τα επιμέρους είμαστε εμείς. Ο κάθε πλανήτης δε, ο κάθε γαλαξίας, το ίδιο.

Κάποιοι το συμπτύξανε όλο αυτό με τη λέξη αιθέρας. Κάποιοι μεταγενέστερα μιλήσανε για Μάτριξ. Όλοι προσπαθούν να περιγράψουν το ίδιο πράμα.

Για να κλείσω τα παραπάνω, αν μιλούσαμε για έναν Θεό, να ονοματίσουμε έτσι κάπως αυτό το κάτι που προϋπήρχε, είμαστε μάλλον διαφορετικές εκφάνσεις αυτού του Θεού, όλοι μεν ενωμένοι υπό του Αιθέρα, υπό μιας Ψυχής, όπως θες πες το, αλλά διαφορετικοί μεταξύ μας.
Αυτή η διαφορετικότητα, είναι πολύ σημαντική στο ρόλο που παίζει η Επιλογή στη ζωή μας.

Η ελεύθερη Βούληση, είναι κάτι που μπορεί να σε φέρει και σε αντίθεση με τις Αρχές και τις Δυνάμεις. Αυτό βέβαια θα σε οδηγήσει μάλλον σε αυτοκαταστροφή. Και όμως έχεις τη δυνατότητα να πάρεις και αυτόν τον δρόμο.

Η Ελεύθερη Βούληση δε, είναι αυτό που διαφοροποιεί το παιχνίδι της ζωής από αυτό του Sims 3. Ένας, Sim, δεν θα πατήσει ποτέ μόνος του το Exit. Ούτε θα πάρει τόσο λάθος δρόμο που για να γαντζωθεί από τη ζωή όντας ψυχικά νεκρός, θα "τρώει" την ζωή των άλλων.


Το μαριονέτα λοιπόν είναι βαριά λέξη, περισσότερο ένας παίχτης χαμηλού level είναι ο άνθρωπος, σε ένα παιχνίδι DND. Κάποιοι ανεβαίνουν επίπεδα, κάποιοι μένουν πάντα Commoners.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2020, 22:47:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κομήτης λοιπόν... πραγματικά γεμίσαμε γνώστες... Κανείς δεν θέλει να μάθει, να σκεφτεί, να συζητήσει... Τα ξέρει όλα άλλωστε το Google Search...

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2020, 23:06:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τα ερωτήματα παραμένουν, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ωραίες οι μυήσεις και τα σύμβολα, κάποτε τσουτσούριαζα, μετά μου φυγε, αλλά και πάλι:

1. Ποιοι είμαστε.
2. Που είμαστε. Το ερώτημα εδώ είναι διπλό. Υλικό, και Πνευματικό.
3. Γιατί είμαστε εδώ.

Όλα τα άλλα, είναι να χαμε να λέγαμε.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ilias1990
Μέλος 2ης Βαθμίδας


319 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2020, 10:58:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Τα ερωτήματα παραμένουν, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ωραίες οι μυήσεις και τα σύμβολα, κάποτε τσουτσούριαζα, μετά μου φυγε, αλλά και πάλι:

1. Ποιοι είμαστε.
2. Που είμαστε. Το ερώτημα εδώ είναι διπλό. Υλικό, και Πνευματικό.
3. Γιατί είμαστε εδώ.

Όλα τα άλλα, είναι να χαμε να λέγαμε.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...


Περίμενες να μην είναι κομήτης; Από τον καιρό που έκανα εγγραφή (περίπου τρία χρόνια πριν),παρατηρώ το ίδιο μοτίβο μια-δυο φορές το δίμηνο,να μπαίνει ένας με ένα σεντόνι, να αραδιάζει τα ίδια με κάποιες παραλλαγές και να εξαφανίζεται. Προφανώς πρόκειται για ένα και μοναδικό άτομο, το οποίο (λογικά) έχει μπόλικο ελεύθερο χρόνο...

Όσον αφορά στα ερωτήματα που έθεσες, όσο μεγαλώνω, τείνω να συμφωνώ με τους σοφιστές -και πιο συγκεκριμένα με τον Πρωταγόρα- στο ότι είναι τόσο μικρή η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και τόσο "μακρινά" αυτά που ψάχνουμε, που καθιστούν ανώφελη την αναζήτησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να μην θέτουμε τόσο βαρύγδουπα ερωτήματα, αλλά να επικεντρωνόμαστε και να παρατηρούμε τα απλά, τα καθημερινά, ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον εαυτό. Μπορεί και να βρούμε απαντήσεις που θα μας κάνουν να εκπλαγούμε

Edited by - ilias1990 on 25/01/2020 11:33:12Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2020, 23:53:40  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Περίμενες να μην είναι κομήτης; Από τον καιρό που έκανα εγγραφή (περίπου τρία χρόνια πριν),παρατηρώ το ίδιο μοτίβο μια-δυο φορές το δίμηνο,να μπαίνει ένας με ένα σεντόνι, να αραδιάζει τα ίδια με κάποιες παραλλαγές και να εξαφανίζεται. Προφανώς πρόκειται για ένα και μοναδικό άτομο, το οποίο (λογικά) έχει μπόλικο ελεύθερο χρόνο...

Ο λόγος που μπαίνω και απαντάω φίλε Ηλία σε τέτοιου είδους άτομα, δεν είναι γιατί περιμένω κάποια απάντηση, αλλά για τα 10-15 πιτσιρίκια που θα "περάσουν" και από αυτό το Φόρουμ και θα επηρεαστούν από το ύφος του "γνώστη". Να τα κάνω να καταλάβουν ότι πρώτα από όλα πρέπει να φιλτράρουν οι ίδιοι τι είναι αυτό ακριβώς που διαβάζουν. Η παπαγαλία και η ημιμάθεια είναι ο χειρότερος σύμβουλος, σε έναν κόσμο που μεγαλώνει "παπαγάλους".
Για τα 10 παιδιά φίλε μου, τόσο ρομαντικός...

Από κει και πέρα, θα συμφωνήσω, στα απλά κρύβεται η αλήθεια, και η ευτυχία επίσης.

Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.
Όμως δεν είναι ανώφελα.
Το να αναρωτιέσαι να αμφισβητείς και να ψάχνεσαι γενικότερα στη ζωή σου, σε κάνει πιο οξυδερκή.

Μιας και πιάσαμε τους αρχαίους...γενικότερα από μικρός είχα μια κλίση προς τον Σωκράτη, ακόμα και πριν μάθω κάτι για αυτόν...

Γενικά όμως προσπαθώ να διαμορφώνω τη δική μου άποψη σε αυτά που καταπιάνομαι.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/01/2020, 00:01:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Οραματιστείτε και Υλοποιήστε ότι επιθυμείτε! Είμαστε ο Θεός!

Κρύβει τόσες παγίδες για κάποιον εντυπωσιασμένο η παραπάνω φράση, που ουσιαστικά είναι και ο λόγος που μπήκα για να γράψω.

Μπορείς να χωρέσεις μέσα εγωισμό, αλαζονεία, όλα τα κακά που κουβαλάει ως ύπαρξη ο άνθρωπος.
Πουθενά στο παραπάνω κείμενο, δεν χρησιμοποιήθηκε η λέξη σεβασμός.
Σεβασμός στον άλλο, στη ζωή την ίδια, σε τίποτα.

Ουσιαστικά, όσο χυμαδιό και αν είναι το παραπάνω κείμενο που άνοιξε το θέμα, αυτή η φράση σαν κλου είναι και η χειρότερη εντύπωση που θα μπορούσε να αφήσει στον αναγνώστη, έστω και υποσυνείδητα.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...

Edited by - Italos on 26/01/2020 00:02:10Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3148 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/01/2020, 12:02:49  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Από κάποιο παρανοϊκό troll έως επαγγελματία "ψαρά" που περιμένει ποιος αφελής θα τσιμπήσει από αυτές τις μεγαλόστομες αρλούμπες. Ίσως να ευελπιστεί να αρχίσουν στη συνέχεια τα π.μ με πληροφορίες με το που ακριβώς θα βρει τον "δάσκαλο" για την δια ζώσης μετάδοση διδασκαλιών.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Βερεκυνθος
Νέο Μέλος

United Kingdom
16 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/02/2020, 11:32:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παιδιά στο φόρουμ,σε παλιά θέματα του 2011 κ πριν πως παίζει να τα βρουμε;Είναι κλριδωμενα;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ilias1990
Μέλος 2ης Βαθμίδας


319 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/02/2020, 12:35:21  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Παιδιά στο φόρουμ,σε παλιά θέματα του 2011 κ πριν πως παίζει να τα βρουμε;Είναι κλριδωμενα;Όταν μπαίνεις σε μια κατηγορία θεμάτων, π.χ ''Η ΨΥΧΗ'' που είμαστε τώρα, πάνω δεξιά έχει μια μπάρα. Εκεί θα επιλέξεις το ''εμφάνιση όλων των θεμάτων''.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Flavios Mavrikios
Νέο Μέλος


15 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/02/2020, 07:47:35  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ο κάθε άνθρωπος αποτελείται από το Φυσικό του Σώμα και το Αστρικό του Σώμα, δηλαδή έχουμε το Σάρκινο και το Ενεργειακό, τα οποία λειτουργούν παράλληλα! Η Δύναμη που κινεί και δίνει συνείδηση σε αυτά τα δύο σώματα είναι ο Θεός! Η ανθρώπινη προσωπικότητα και το ανθρώπινο ΕΓΩ είναι πληροφορίες που αποθηκεύονται στον Σάρκινο και στον Ενεργειακό εγκέφαλο. Οπότε ο καλύτερος ορισμός της «ψυχής» όπως τον έχει ο κοινός μέσος άνθρωπος στο μυαλό του είναι το Αστρικό (ενεργειακό) Σώμα! Ένα φάντασμα δηλαδή θα ήταν κάτι τέτοιο. Ενώ η Πραγματική Αληθινή Ψυχή είναι ο ίδιος ο Θεός!

Το φυσικό σώμα είναι φθαρτή ύλη γερνά και πεθαίνει όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή πεθαίνουν, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με όλα τα ζώα ακόμα και με τα φυτά. Ο άνθρωπος κάνει το λάθος να αντιλαμβάνεται το ΕΓΩ του μόνο με το φυσικό σώμα όπως κάνουν και τα ζώα. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό επειδή αυτό αντιλαμβάνεται με τις φυσικές του αισθήσεις το άλλο το αστρικό δεν το αντιλαμβάνεται με τις φυσικές αισθήσεις συνεπώς όσο ζει δεν το αναγνωρίζει. Ο άνθρωπος ειδικότερα έχει κάτι που δεν έχουν τα υπόλοιπα ζώα την νοημοσύνη, το προσόν αυτό θα μπορούσε να τον βοηθήσει κάτω από κατάλληλες συνθήκες να το αντιληφθεί αυτή είναι η μοναδική διαφορά με τα ζώα, δυστυχώς συμβαίνει σπάνια γι΄αυτό η ανθρωπότητα έχει ακολουθήσει τόσο λανθασμένο δρόμο.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2020, 00:18:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ο άνθρωπος κάνει το λάθος να αντιλαμβάνεται το ΕΓΩ του μόνο με το φυσικό σώμα όπως κάνουν και τα ζώα.

Φίλε Μαυρίκιε δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τα ζώα αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως εμείς. Βασικά, ούτε για τα φυτά είμαι ιδιαίτερα βέβαιος ότι δεν αντιλαμβάνονται με τον δικό τους τρόπο.
Το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, πλην εμάς, είναι ξεκάθαρα "δεμένο" με τον πλανήτη μας. Με τη φύση και τη φύση τους εν γένει. Αυτό δεν τα κάνει κατώτερης αντίληψης, τα κάνει διαφορετικά. Για να μη μιλήσω για άλλα πλάσματα και με πείτε γραφικό.

Έχεις παρατηρήσει γάτα να ακολουθεί με το βλέμμα της... το τίποτα και να του νιαουρίζει;

Φυτά, που αν τα χαιδεύεις και τους μιλάς καρποφορούν και ανθίζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα;

Σκύλους, που δεν πατάνε σε κάποια δάση για κανένα λόγο ή αν πατήσουν το προσπερνάνε χωρίς να μυρίσουν τίποτα, σα να μη γουστάρουν που είναι εκεί;

Πραγματικά, δεν έχουμε ιδέα τι σκέφτονται. Όνειρα πάντως βλέπουν, και εφιάλτες ενίοτε.

Ίσως, αντί να συμβαίνει αυτό που νομίζουμε, ότι έχουμε ερωτήματα για την ύπαρξη μας, άρα είμαστε οι γαμάτοι ενώ τα υπόλοιπα ζώα όχι, να συμβαίνει γιατί αυτά ξέρουν το ρόλο τους, όντας απόλυτα κομμάτι αυτού του πλανήτη.
Εξάλλου, έχουν ξεκάθαρες δομές στην κοινωνία τους.

Ο άνθρωπος, δείχνει να μην ανήκει αποκλειστικά σε αυτή τη γωνιά του σύμπαντος.
Και εξελικτικά να το πάρεις, καταναλώνουμε όλους τους πόρους και ήδη κοιτάμε για αλλού. Σωματικά έχουμε ανάγκη ότι υπάρχει γύρω μας, αλλά το μέσα μας παράγει κοινωνίες μακριά από οτιδήποτε άλλο ζωντανό.
Ο άνθρωπος έχει πνευματικό χάος μέσα του, σαν να έχει... δυο φύσεις...δύο πνευματικές υποστάσεις, ή σαν κάτι να πήγε λάθος στο "σχεδιασμό" του.

Ίσως αυτή η ίδια η εξέλιξη μας να είναι μια προσπάθεια να φτάσουμε αυτό το κάτι μας που δεν ανήκει εδώ.

Η απλά είμαστε παρασιτικά όντα σε μια Ερμητική κλίμακα, όπου ο πλανήτης είναι κάτι που ούτε φαίνεται, σε έναν πολυδιάστατο κόσμο, στο παχύ έντερο ενός τύπου που νοσεί και σε "λίγο" θα μας κοπανήσει μια "αντιβίωση" να ισιώσουμε.
Σε μια κλίμακα χρόνου που για εμάς θα φαίνεται αιώνια.

Κλείνοντας, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι τα ζώα δεν αντιλαμβάνονται την πνευματική τους υπόσταση. Ούτε το αντίθετο, αλλά δεν παύουν να με εκπλήσσουν.

Αιρετικέ,

τους μουλωχτούς και τους πονηρίδηδες ποτέ δεν του συμπάθησα. Δεν ξέρω αν ο θεματοθέτης είναι άλλος ένας τέτοιος ή ένας πιτσιρικάς παραπλανημένος ή τρολλ, αλλά το γεγονός ότι εξαφανίστηκε, δεν είναι καλό στοιχείο.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ilias1990
Μέλος 2ης Βαθμίδας


319 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2020, 17:34:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Italos, δεν πιστεύω ότι κάτι πήγε λάθος με μας τους ανθρώπους, αν υπονοείς ότι το λάθος αυτό υπήρξε εξαρχής στο είδος μας. Για να υπάρχει τέτοιο λάθος, πρέπει να υπάρχει και αυτό που προκάλεσε το λάθος (Θεός, ανώτερη οντότητα, συμπαντική νοημοσύνη), μια έννοια δηλαδή αόριστη, η οποία δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει.
Επίσης, για να εντοπίσουμε το λάθος, πρέπει να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Έναν άλλο πλανήτη δηλαδή, στον οποίο έχει αναπτυχθεί ζωή παρόμοια με αυτή του δικού μας. Το μόνο που μπορούμε να συγκρίνουμε τώρα είναι το ανθρώπινο είδος με τα υπόλοιπα θηλαστικά αλλά και όλα τα άλλα είδη ζωής που υπάρχουν στη γη, ζουν αρμονικά μαζί της, χωρίς να κάνουν κατασπατάληση των πόρων, όπως επισήμανες.
Αν θες να βρεις ένα "λάθος", μια αδυναμία, το τρωτό σημείο του ανθρώπου, αυτό που θα τον οδηγήσει νομοτελειακά στο να κάνει μη βιώσιμο αυτόν τον πλανήτη είναι ξεκάθαρα ο ατομικισμός, που συνεχώς κερδίζει έδαφος έναντι της συλλογικότητας. Μια συλλογικότητα η οποία υπάρχει ακόμα π.χ σε ασιατικές χώρες, αλλά σταδιακά θα εκλείψει και εκεί.
Γι'αυτό το λόγο δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο "λάθος" εξαρχής, αλλά ότι εμείς επιλέξαμε έναν δρόμο, ο οποίος εντυπώθηκε σταδιακά στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας και, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες, έγινε τρόπος ζωής.
Αν, από την άλλη μεριά, δεχτούμε μια έννοια όπως αυτή που ανέφερα αρχικά (ανώτερη οντότητα, συμπαντική νοημοσύνη κτλ), τότε εκ των πραγμάτων είμαστε άμοιροι ευθυνών, γιατί πολύ απλά έτσι είμαστε κατασκευασμένοι και είμαστε το προϊόν ενός λάθους, ένα κατασκευαστικό λάθος, ένα αποτυχημένο πείραμα, πεστο όπως θες.
Όπως και να'χει, όποια και να είναι η αλήθεια, είναι ένα μεγάλο βήμα το ότι μπορούμε να διακρίνουμε τις αδυναμίες μας σαν ανθρωπότητα. Όπως και για έναν καταθλιπτικό, το πρώτο βήμα θεραπείας του είναι η αποδοχή του προβλήματός του, έτσι και στο ανθρώπινο είδος, η αποδοχή μπορεί να αποτελέσει αφετηρία. Το θέμα είναι αν προλαβαίνουμε και αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3148 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2020, 23:56:11  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο λόγος που το σύμπαν δεν φαίνεται (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα) να σφύζει από ζωή, πιθανόν να είναι το ότι η νοήμονα ζωή έχει την ιδιότητα να αυτοκαταστρέφεται μετά από κάποιο σημείο. Χρονικό ή εξελικτικό. Οι λίγοι που επιβίωσαν και εξαπλώθηκαν, πιστεύω ότι είναι σε θέση να ανιχνεύουν νωρίς τα καμένα χαρτιά και να μην θέλουν πάρε-δώσε μαζί τους. Ή απλά να είναι πραγματικά φιλάνθρωποι (όπως λέμε φιλόζωοι) και δεν θέλουν να μας το πουν κατάμουτρα. Μέλλον χειρότερο κι από το γνωστό μυθιστόρημα του A.C.Clarke δηλαδή (το τέλος της παιδικής ηλικίας).

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Flavios Mavrikios
Νέο Μέλος


15 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2020, 18:50:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Φίλε Μαυρίκιε δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τα ζώα αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως εμείς. Βασικά, ούτε για τα φυτά είμαι ιδιαίτερα βέβαιος ότι δεν αντιλαμβάνονται με τον δικό τους τρόπο.

Τα ζώα και τα φυτά όπως είναι γνωστό συμπεριφέρονται με βάση τα ένστικτα της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής τα οποία έχει και ο άνθρωπος, σε αυτό που υπερέχουμε είναι η νοημοσύνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το καλό αλλά και για το κακό.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2020, 22:55:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τα ζώα και τα φυτά όπως είναι γνωστό συμπεριφέρονται με βάση τα ένστικτα της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής

Τα ζώα έχουν συγκεκριμένους κώδικες στη δομή των κοινωνιών τους.
Λειτουργούν με αυτούς και δεν τους αλλάζουν, αλλά αυτό δεν τα κάνει να στερούνται νοημοσύνης. Έχουν προτιμήσεις, συμπάθειες και αντιπάθειες, χαρακτήρες, χούγια.

Αλλά ας αφήσω στην άκρη την συναισθηματική νοημοσύνη.

Νοημοσύνη είναι για τα δικά μας μέτρα τα δελφίνια να μαθαίνουν σε ανθρώπους πως να ψαρεύουν.

Νοημοσύνη είναι για τα δικά μας μέτρα γορίλλες να μαθαίνουν νοηματική.

Νοημοσύνη είναι για τα δικά μας μέτρα λιοντάρι να έχει καβάτζα δεύτερη οικογένεια κρυμμένη μη και του σφετεριστούν τα πρωτεία.

Νοημοσύνη είναι για τα δικά μας μέτρα ο σκύλος μου να ανοίγει το φως, μετά να ανοίγει την πόρτα με το χερούλι και να σπρώχνει την μπαλκονόπορτα και να βγαίνει έξω.

Αλλά αυτά , είναι για τα δικά μας μέτρα.

Για να καταλάβουμε τη νοημοσύνη τους στα δικά τους μέτρα, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε την δική τους κοινωνία.

Η δική μας νοημοσύνη τώρα, δεν χρησιμοποιείται μόνο για κακό και κακό, χρησιμοποιείται και εις βάρος μας (κυρίως) ή υπέρ μας ως είδος, δηλαδή για σωστό και λάθος. Το πε πολύ ωραία ο Ηλίας παραπάνω, ο άνθρωπος τείνει να εξαλείψει τη συλλογικότητα ως είδος. Που είναι και τεράστιο λάθος.

Το να καις τον Αμαζόνιο για κέρδος, δεν δείχνει νοημοσύνη, αφού θα το πληρώσεις πικρά σε βάθος χρόνου, δείχνει ηλιθιότητα. Η παντελής ανικανότητα να τηρήσεις κάποιους κανόνες στην κοινωνία σου με σκοπό την ευημερία σου, οδηγούμενος πάντα από πρόσκαιρα συμφέροντα δεν δείχνει νοημοσύνη, δείχνει τη βλακεία μας.

Η κοινωνία που έχουμε φτιάξει λίγα κέρδη μας αποφέρει, τα οποία λόγω βασικών μας χαρακτηριστικών όπως η πλεονεξία και ο εγωκεντρισμός, μας οδηγούν με ταχείς ρυθμούς στην καταστροφή μας.

Τα ζώα δεν έχουν τέτοια θέματα. Εγώ θα μαντρώσω 10000 σφαχτά για να χω απόθεμα να τρώω. Το σαρκοβόρο δεν θα πηδήξει την τροφική αλυσίδα αν δεν πεινάει. Αυτό που για μένα και για σένα είναι νοημοσύνη και προνοητικότητα, για κάτι διαφορετικό από μας μπορεί να θεωρείται πανιβλακίαση.

Η δε πρόοδος μας στην τεχνολογία, έχει φέρει στο προσκήνιο τις τεράστιες αδυναμίες μας να ισορροπήσουμε με τη φύση. Τα θέλουμε όλα, αλλά δεν μπορούμε να γείρουμε τη ζυγαριά. Γιατί απλά δεν γέρνει.

Επίσης, το ότι είμαστε έλλογα όντα, δεν κάνει τα υπόλοιπα λιγότερο έλλογα με το δικό τους τρόπο. Είναι και τι θέλεις, είναι και τι χρειάζεσαι.

Και το θέμα είναι για να το φτάσω εκεί που το άφησα σε προηγούμενο ποστ, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν διαφορετικούς από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, δεν απαντώνται σε κανένα άλλο έμβιο οργανισμό που γνωρίζουμε. Και αυτό δεν στέκει. Γιατί αν ανήκαμε πλήρως εδώ, όλα τα χαρακτηριστικά μας θα υπήρχαν, έστω μονομερώς εδώ και κει.
αλλά ο άνθρωπος, από την αρχή της ιστορίας του, κοιτάει τον ουρανό.

Ο άνθρωπος παγκοσμίως, για να απαντήσω και στον φίλο Ηλία σε αυτό που είπαμε για τη δημιουργία μας,
από τη στιγμή που αναζήτησε την αιτία στην παρατήρηση, μίλησε για δημιουργία του από άλλα όντα και θεούς ή "θεούς", που στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ανακάτεψαν και τα έκαναν μπάχαλο. Σε καμία θρησκεία ή διδασκαλία δεν γίνεται λόγος για τη δημιουργία του υπεργαμάτου όντος, παρά για το ον με τις μεγαλύτερες ανισότητες πάνω του.

Για να κλείσω, η πνευματικότητα είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό με αισθήσεις που δύσκολα εξηγούνται, ακόμα πιο δύσκολα αποτυπώνονται σε νούμερα, σπάνια έχουμε καταγράψει οτιδήποτε με επιστημονικά μέσα.

Μην είσαι σίγουρος ότι επειδή εμείς το αντιλαμβανόμαστε και προσπαθούμε να το μελετήσουμε, σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ζωντανά δεν το αντιλαμβάνονται και απλά έχουν μάθει να ζουν με αυτό.
Είναι η άρνηση που έχουμε σε ένα τέλος, που μας κάνει να το ψάχνουμε περισσότερο. Είναι η άρνηση να μας φτάσει αυτό που βλέπουμε ότι είμαστε επίσης, κάτι που μας κάνει φαινόμαστε περισσότερο παράταιροι με οτιδήποτε άλλο ζει γύρω μας.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2020, 23:16:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ο λόγος που το σύμπαν δεν φαίνεται (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα) να σφύζει από ζωή, πιθανόν να είναι το ότι η νοήμονα ζωή έχει την ιδιότητα να αυτοκαταστρέφεται μετά από κάποιο σημείο. Χρονικό ή εξελικτικό. Οι λίγοι που επιβίωσαν και εξαπλώθηκαν, πιστεύω ότι είναι σε θέση να ανιχνεύουν νωρίς τα καμένα χαρτιά και να μην θέλουν πάρε-δώσε μαζί τους. Ή απλά να είναι πραγματικά φιλάνθρωποι (όπως λέμε φιλόζωοι) και δεν θέλουν να μας το πουν κατάμουτρα.

Άσχημο. Πολύ άσχημο. Σχεδόν όσο η θεωρία ότι είμαστε πειραματόζωα υπό παρακολούθηση. Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.
Ας ελπίσουμε απλά να είμαστε φρέσκοι και να μην μπορούμε να αντιληφθούμε διαφορετικούς τρόπους ζωής. Η ξεχασμένοι στην Αυτοκρατορία του Ισαάκ Ασίμωφ.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Flavios Mavrikios
Νέο Μέλος


15 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/02/2020, 05:57:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πραγματικά μου διέφυγε αυτό έχουν πολλά είδη ζώων υποτυπώδεις μορφές νοημοσύνης, μερικά από αυτά υψηλά αναπτυγμένες. Οι θεωρίες για την μετάβαση από αυτές τις μορφές νοημοσύνης στην ανθρώπινη ποικίλουν, προσπαθούν οι θρησκείες να δώσουν κάποια εξήγηση αλλά με τρόπο λίγο ακατανόητο. Μια πιθανή εξήγηση είναι η περίπτωση εξωγήινης επέμβασης, οι Σουμέριοι τους έλεγαν Ανουνάκι, οι υπόλοιπες θρησκείες τους είπαν θεούς ή θεό που κατοικεί στον ουρανό δηλαδή πέρα από την γη. Με την θεωρία των Ανουνάκι που είναι η περισσότερο γνωστή η επέμβαση έγινε στον πίθηκο με την πιο εξελιγμένη νοημοσύνη εκείνη την εποχή.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2020, 10:51:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πραγματικά μου διέφυγε αυτό έχουν πολλά είδη ζώων υποτυπώδεις μορφές νοημοσύνης, μερικά από αυτά υψηλά αναπτυγμένες

Βασικά δεν είναι κακό, μπορούμε κάπου εδώ να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στον τρόπο που το βλέπουμε, ποικιλία να υπάρχει και να γίνεται διάλογος. :)

Βασικά αναφερόμουν στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπινου είδους, όχι τόσο στις πιθανές εξηγήσεις. Η επιστήμη προσπαθεί και κάνει αλματώδη βήματα εξάλλου, για να δώσει απαντήσεις, όσο μακριά και αν είμαστε.

Για τους Αννουνάκι δεν γνωρίζω πολλά, οι Εβραίοι είχαν τους Watchers, οι Έλληνες τον Προμηθέα και ούτω καθεξής.
Το θέμα είναι ότι εμείς είμαστε εδώ και είμαστε μόνοι μας.


Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PY8AGORAS
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2330 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/07/2023, 01:11:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τα ερωτήματα παραμένουν, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ωραίες οι μυήσεις και τα σύμβολα, κάποτε τσουτσούριαζα, μετά μου φυγε, αλλά και πάλι:
1. Ποιοι είμαστε.
2. Που είμαστε. Το ερώτημα εδώ είναι διπλό. Υλικό, και Πνευματικό.
3. Γιατί είμαστε εδώ.

Όλα τα άλλα, είναι να χαμε να λέγαμε.


Συν το 'Από πού ερχόμαστε' και 'Πού πάμε' αναφερόμενοι στο πριν και στο μετά του στιγμιότυπου της ζωής μας. Που μάλλον εμπεριέχεται συνελικτικά στα ερωτήματα 2 και 3 ούτως ή άλλως.

quote:
Το θέμα είναι ότι εμείς είμαστε εδώ και είμαστε μόνοι μας..
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kangaro
Μέλος 3ης Βαθμίδας


634 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/07/2023, 07:23:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τα ερωτήματα παραμένουν, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ωραίες οι μυήσεις και τα σύμβολα, κάποτε τσουτσούριαζα, μετά μου φυγε, αλλά και πάλι:
1. Ποιοι είμαστε.
2. Που είμαστε. Το ερώτημα εδώ είναι διπλό. Υλικό, και Πνευματικό.
3. Γιατί είμαστε εδώ.
Όλα τα άλλα, είναι να χαμε να λέγαμε.

Τα ερωτήματα δεν παραμένουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Εμείς επιμένουμε να τα θέτουμε, προφανώς γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως τις απαντήσεις τους ή γιατί οι απαντήσεις τους δεν χορταίνουν το αδηφάγο "εγώ" μας. Και οι τρόποι με τους οποίους έχουν απαντηθεί είναι πολλοί : μέσα από την τέχνη, μέσα από την ποίηση, από την φιλοσοφία, μέσα από το χιούμορ.

Το βασικό πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι γλωσσικό, επικοινωνιακό. Ο κώδικας επικοινωνίας μας έχει μία έννοια η οποία μας μπερδεύει διαρκώς και μας δημιουργεί ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε : την έννοια του "είμαι". Στην φύση, στην ύπαρξη ή στο σύμπαν αν θέλετε, δηλ. σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση όπου τα πάντα ρει, όπως έλεγε ο Ηράκλειτος, δεν υπάρχει "είμαι". Το "είμαι" είναι μια κατάσταση στιγμής. Αυτήν την στιγμή "είμαι", αυτήν την στιγμή "γράφω", την επόμενη "δεν είμαι", την επόμενη "δεν γράφω". Στην ύπαρξη υπάρχει μόνο "γίγνεσθαι", "γίνομαι". Το "είμαι" υποδηλώνει παύση, στάση, μη μεταβολή. Μόνο οι νεκροί "είναι". Είναι νεκροί. Τέλος.

(ακόμη όμως και σ' αυτήν την κατάσταση, δηλ. στην κατάσταση των νεκρών, της παύσης, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως οι νεκροί δεν "είναι" : ζωή μετά θάνατον κτλ)

Αν λοιπόν πούμε και αναρωτηθούμε : "ποιοι είμαστε ;" είναι σαν να χαρακτηρίζουμε τους εαυτούς μας νεκρούς, ή σαν να τους στερούμε την δυνατότητα της μεταβολής, της αλλαγής. Ποιος είμαι ; Αν δώσω μια τελεσίδικη απάντηση, π.χ είμαι καθισμένος σε μια καρέκλα, ναι μεν περιγράφω μια κατάσταση, αλλά μπορώ να "είμαι καθισμένος σε μια καρέκλα" επ' άπειρον ; Όχι φυσικά. Το είμαι περιγράφει στιγμή. Εμείς όμως δεν ζητάμε να δώσουμε μια απάντηση στο "ποιοι είμαστε¨ της στιγμής, έτσι ; Αν λοιπόν χρησιμοποιούμε την έννοια του "είμαι", δεν πρόκειται ποτέ να δώσουμε μια απάντηση τελεσίδικη σ' αυτά τα ερωτήματα.

Δοκίμασε φίλε, να αλλάξεις τα ερωτήματά σου κι αντί για το "είμαι", βάλε στην θέση του κάτι πιο ... υπαρξιακό, πιο ζωντανό, βάλε το "γίνομαι". Τότε θα αρχίσουν πολλά πράγματα να γίνονται πιο ξεκάθαρα ...


"Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μιλάς", Berthold Brecht, "Η όπερα της πεντάρας"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
kangaro
Μέλος 3ης Βαθμίδας


634 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/07/2023, 07:41:41  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το θέμα δεν είναι απλώς να γίνει μια αντικατάσταση του "είμαι" με το "γίγνεσθαι". Πρέπει αυτή η "αντικατάσταση" να γίνει κατάσταση, βιωματική. Να συνειδητοποιήσουμε δηλ. ότι "δεν είμαστε" και να ζούμε με αυτήν την κατάσταση, να επικοινωνούμε δηλ.

Υπάρχει μια ιστορία, η οποία λέει αυτό το πράγμα : Πήγε λέει κάποτε κάποιος στον Βούδα. Και μόλις τον είδε, τον έφτυσε κι έφυγε. Ο Βούδας ... βούδας, ατάραχος. Δεν σάλεψε, δεν κούνησε βλέφαρο. Μετά από λίγο, ο τύπος που τον έφτυσε ξαναγύρισε πίσω στον Βούδα και του ζήτησε συγνώμη για την συμπεριφορά του. Και ο Βούδας του απάντησε "γιατί ζητάς συγνώμη ; ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ πια αυτός που ήσουν".

Αν σταματήσουμε την ιστορία στο σημείο που ο άνθρωπος φτύνει τον Βούδα και φεύγει. Τι θα πούμε γι' αυτόν ; Το λιγότερο δηλ. πως αυτός ο άνθρωπος ΕΙΝΑΙ ανάγωγος. Αν ολοκληρώσουμε την ιστορία, μετά την συγνώμη του, εξακολουθεί να ΕΙΝΑΙ ανάγωγος ; Όχι. Έχει αλλάξει, έχει συνειδητοποιήσει το λάθος του και έχει δείξει μια μεταμέλεια ας πούμε.

Συνεπώς, το "είναι" υποδηλώνει κάτι στιγμιαίο. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε εκεί. Τώρα βέβαια, φανταστείτε τι θα σήμαινε αυτό πρακτικά ...

"Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μιλάς", Berthold Brecht, "Η όπερα της πεντάρας"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
kangaro
Μέλος 3ης Βαθμίδας


634 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/07/2023, 08:01:54  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Που είμαστε ;

To "είμαστε", το είπαμε. Πάμε τώρα στο "που". Εδώ τώρα, πάλι έχουμε πρόβλημα επικοινωνίας, γλωσσικό. Τι εννοείς "που" ; Οριοθέτησε το "που". Στον περιβάλλοντα χώρο που είμαστε ; Εγώ τώρα π.χ είμαι στο γραφείο μου. Στη Γη που είμαστε ; Στο σύμπαν που είμαστε ; (υλικό επίπεδο)

(πνευματικό επίπεδο). Που είμαστε στο επίπεδο της κατανόησης ; Αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί, με την χρήση του "είμαστε". Φίλε μου είμαστε, εκεί που ήμασταν. Δεν έχουμε εξελιχθεί καθόλου. Είμαστε πίθηκοι με βόμβες, γορίλες με αεροπλανοφόρα και μπαμπουίνοι με smartphones. Αυτό είμαστε σε πνευματικό επίπεδο. Όταν πεθαίνουν άνθρωποι περιμένοντας να έρθει το ΕΚΑΒ, όταν συγκρούονται τρένα τον 21ο αιώνα, τι ρωτάς που είμαστε ; Πουθενά δεν είμαστε σαν ανθρωπότητα. Σκατά τα έχουμε κάνει. Ή μήπως η ερώτησή σου αφορά μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων ; Αλλά και ξεχωριστή να αφορά, η ευθύνη είναι συλλογική. Στο μηδέν είμαστε.

"Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μιλάς", Berthold Brecht, "Η όπερα της πεντάρας"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
kangaro
Μέλος 3ης Βαθμίδας


634 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/07/2023, 08:17:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γιατί είμαστε εδώ ;

Τώρα πάλι, το "εδώ" τι σημαίνει ; Εδώ στο φόρουμ ; Εδώ στην Ελλάδα ; Εδώ στον πλανήτη ;

Ας αρχίσω από το τέλος. Εδώ στον πλανήτη, ο καθένας είναι για τους δικούς του λόγους. Δεν μπορείς να πεις ότι είμαστε όλοι εδώ για κάποιον σκοπό ή για τον ίδιο σκοπό. Πρόσεξε : αυτό που σου λέω, ισχύει είτε το "εδώ" αφορά το φόρουμ, είτε την Ελλάδα, είτε τον πλανήτη, είτε το σύμπαν. Δεν μπορείς δηλ. να βάλεις όλη την ανθρωπότητα σε μια τελεσίδικη απάντηση του τύπου "είμαστε όλοι για τον Τάδε σκοπό". Πρέπει να ρωτήσεις έναν έναν. Γιατί, π.χ κάποιος έχει ως σκοπό της ζωή του να θεραπεύει κόσμο, είναι γιατρός. Κάποιος άλλος έχει ως σκοπό της ζωή του να κάνει οικογένεια, να μεγαλώσει τα παιδιά του κτλ. Και κάποιος άλλος, δεν έχει σκοπό, απλά ... ζει. Ο σκοπός της ζωής μας, είναι κάτι προσωπικό. Κάποιος έχει, κάποιος άλλος δεν έχει. Γιατί δηλ. σώνει και ντε πρέπει να υπάρχει ένας ΚΟΙΝΟΣ σκοπός ;

"Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μιλάς", Berthold Brecht, "Η όπερα της πεντάρας"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
kangaro
Μέλος 3ης Βαθμίδας


634 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/07/2023, 08:24:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Από που ερχόμαστε ;

Εννοείς από που ερχόμαστε ως άνθρωποι ή πως προήλθε η ζωή ;

quote:
Που πάμε ;

Φίλε, πολύ χλωμό το κόβω. Πουθενά δεν πάμε. Έχουμε κολλήσει στην λάσπη.

Τώρα, αν εννοείς που πάμε μετά θάνατον, πάλι χλωμό το κόβω. Πάλι πουθενά θα πω. Πεθαίνεις ; Πάπαλα. Τέλος. Finito. Η αθανασία είναι μεγάλη υπόθεση και για να περάσει κάποιος σ' αυτήν, πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις όταν είναι ζωντανός. Δεν περνάνε όλοι οι άνθρωποι στην αθανασία. Εξαρτάται τι έχεις αφήσει πίσω σου, τι έχεις κάνει δηλ. το έργο σου όταν ζούσες.

"Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μιλάς", Berthold Brecht, "Η όπερα της πεντάρας"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/07/2023, 21:31:01  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που φιλοσοφούν;

Kangaroo (καλησπέρα κατ'αρχάς, και το ότι υπάρχει άνθρωπος που ακόμα ασχολείται με τέτοια θέματα με εξέπληξε μπορώ να πω) όλα αυτά που λες, εμπεριέχουν την έννοια του Χρόνου. Για να μην ανοίξω ολόκληρο θέμα με τον Χρόνο (αν θες το κάνω), θα κάνουμε μια συμφωνία: από εδώ και κάτω, πάτα ένα pause.

Βγες από αυτόν τον κόσμο, και παρατήρησε τον απ΄έξω. Όλα είναι ακίνητα σε αυτή τη συνθήκη. Η Γη, οι πλανήτες, η κίνηση γενικότερα. Εκεί, πάνω στη Γη, βλέπεις τον Άνθρωπο. Ως σύνολο και ατομικότητες.

Ξαναδιάβασε τώρα τα ερωτήματα:
1. Ποιος είναι (αν θες βάλε και το ίσταμαι, τώρα είσαι ακίνητος) ο άνθρωπος. Ή αν δεν σου αρέσει, ΤΙ είναι ο άνθρωπος. Τι κάνει εκεί, τι ρόλο βαράει, από που κρατάει η σκούφια του.

Το κακό με αυτόν τον κόσμο, είναι ότι τα πάντα, έχουν μια Αρχή. Κάτι τα Ορίζει. Έχουν μια Αιτία. Η τυχαιότητα, είναι η αποδοχή μας ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.
Οι Αφρικανοί δεν είναι μαύροι κατά λάθος. Εχει ήλιο στην Αφρική.
Οι μαιμούδες δεν έχουν μεγαλύτερα χέρια κατά λάθος. Πρέπει κάπως να ανεβαίνουν στα δέντρα, κάτω δεν είναι ασφαλή τα πράγματα. Τα ψάρια δεν έχουν βράγχια κατά λάθος, το νερό δεν είναι φιλικό σε πλάσματα δίχως βράγχια. Τα φύλλα των δέντρων επίσης δεν παίρνουν τυχαία το πράσινο χρώμα, και βασικά τα χρώματα δεν είναι τυχαία, υποδεικνύουν θερμοκρασία.
Μπορώ να στο πάω μικρο και μάκρο απεριόριστα, αλλά δεν βρίσκω το λόγο.
Πάμε τώρα στο ζητούμενο: Εμείς τι ρόλο βαράμε;
Τι κάνουμε εδώ, τόσο παράταιροι με το περιβάλλον, που του αλλάζουμε τον αδόξαστο; Μήπως είμαστε εδώ να καταστρέφουμε, να κάνουμε τον κύκλο και να αρχίζει όλο πάλι από την αρχή; Δες το σε μεγάλη κλίμακα για να το καταλάβεις, όχι με τα μάτια σου. Δες τον άνθρωπο σαν είδος, σαν ένα, σαν να είσαι απέξω.

Και τώρα που δεν βρήκαμε την απάντηση, πάμε στο δεύτερο και τρίτο ερώτημα.
Αυτό το εδώ, τι είναι. Που είναι; Και κυρίως γιατί υπάρχει; Από υλικής πλευράς, οι απαντήσεις μας μπορεί να ναι από εντελώς δυσοίωνες έως παράξενες. Άλλοι την ψάχνουν με διαστάσεις, άλλοι με Matrix και εικονικούς κόσμους, άλλοι με παράλληλα σύμπαντα, αλλά όλοι, πάντα, το κοιτάμε από μέσα. Και η αιτία για την ύπαρξη του χώρου, μάλλον, βρίσκεται απέξω.

Από πνευματικής πλευράς, μπορεί να μην είμαστε καν εδώ, εσύ στην καρέκλα σου, και γω στο γραφείο μου.
Γιατί καλέ μου φίλε Kangaroo, αν είμαστε εδώ, και άλλα ερωτήματα γεννιούνται, όπως το ότι γιατί έχουμε τέτοιες απορίες ενώ είμαστε αποκλειστικά μέρος αυτού που βιώνουμε, και όχι και παρατηρητές. Αλλά αν δεν είμαστε εδώ, πως ορίζεις κάτι σαν χώρο όταν δεν ξέρεις τι είναι;

Και Kangaroo, γιατί είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε και έχουμε τέτοιες απορίες; Γιατί είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε να έχουμε απορίες γενικότερα;

quote:
Τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Εμείς επιμένουμε να τα θέτουμε, προφανώς γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως τις απαντήσεις τους ή γιατί οι απαντήσεις τους δεν χορταίνουν το αδηφάγο "εγώ" μας.

Α γεια σου. Αυτό το "εγώ", γιατί αποτελεί προνόμιο του ανθρώπου; Από αυτό το εγώ ξεκινάνε όλα, και εκεί καταλήγουν. Αν εμείς δεν έχουμε αντιληφθεί τις απαντήσεις, γνωρίζεις κάποιον να τις έχει αντιληφθεί να απευθυνθώ; Κάποιον έλλογο, με φαντασία, ικανό να δημουργεί, να μετατρέπει, να παράγει, να εξελίσσει και όχι μόνο να εξελίσσεται.

Στην πραγματικότητα, αυτή σου η τοποθέτηση, ενισχύει τα παραπάνω μου ερωτήματα, καθώς και το ότι είμαστε μόνοι μας.
Τι έχει αυτός ο άνθρωπος που αντιλαμβάνεται αυτή την ατομικότητα και το εγώ, ο εγωίσταρος, που δεν έχει όλη η υπόλοιπη πλάση, και το ψάχνουμε παντού; Από που το κληρονομήσαμε το προνόμιο; Τι στο καλό είμαστε;

Τα ερωτήματα δεν είναι δικά μου. Η προσπάθεια να απαντηθούν στο παρελθόν, για το διαχωρισμό του ανθρώπου από τη Φύση, και την ίδια τη φύση της ύπαρξης του, έγινε με τον Προμηθέα, με τη Γεννεση, με χίλια δυο. Μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια, τα ερωτήματα παραμένουν εκεί.
Η επιστήμη παρατηρεί, η θρησκεία, ο εσωτερισμός υποθέτει, τα ερωτήματα παραμένουν.

Εγραψες σε άλλο θέμα για την τεχνητή νοϋμοσύνη. Η ΑΙ είναι κατ εικόνα και καθ ομοίωση μας, αυτό που αλλάζει είναι το περιβάλλον. Εμείς είμαστε στο τρισδιάστατο σύμπαν μας, αυτή στο περιβάλλον που δημιουργείται. Περιβάλλον Java,περιβάλλον Python, βάλε ότι θες. Does this ring a bell?

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Italos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1829 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/07/2023, 21:39:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Από πνευματικής πλευράς, μπορεί να μην είμαστε καν εδώ, εσύ στην καρέκλα σου, και γω στο γραφείο μου.
Γιατί καλέ μου φίλε Kangaroo, αν είμαστε εδώ, και άλλα ερωτήματα γεννιούνται, όπως το ότι γιατί έχουμε τέτοιες απορίες ενώ είμαστε αποκλειστικά μέρος αυτού που βιώνουμε, και όχι και παρατηρητές. Αλλά αν δεν είμαστε εδώ, πως ορίζεις κάτι σαν χώρο όταν δεν ξέρεις τι είναι;

Και Kangaroo, γιατί είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε και έχουμε τέτοιες απορίες; Γιατί είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε να έχουμε απορίες γενικότερα;


Δικαιούσαι μια εξήγηση. Επειδή εγώ σκέφτομαι αχταρμά,δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε έτσι.

Ότι στοιχείο έχουμε πάνω μας, είναι πεπερασμένο. Είμαστε φτιαγμένοι, από υλικά αυτού του πλανήτη. Επιβιώνουμε, με βάση το πως επιβιώνουν και τα υπόλοιπα ζώα. Αναπαραγόμαστε το ίδιο. Υπάρχει ένα μοτίβο.
Και αν δεν υπάρχει, πιθανώς το κληρονομήσαμε από κάποιο άλλο σημείο του σύμπαντος. Τα πάντα, είναι πεπερασμένα.
Τα πάντα εκτός από ένα: Το εγώ.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν εξωγήινοι. Προς το παρόν, δεν τους βλέπω πουθενά.
Ξέρω ότι αυτή τη διαφορετικότητα από τα υπόλοιπα έμβια στη Γη, από κάπου πρέπει να την τσιμπήσαμε. Αν δεν είναι από τη Γη, από που είναι; Από άλλο γαλαξία; Από άλλο κόσμο; Από ένα Θεό που το κληρονόμησε μόνο σε μας, και τώρα είμαστε μόνοι;
Τώρα, ελπίζω να κατάλαβες το ερώτημα.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PY8AGORAS
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2330 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/07/2023, 13:55:01  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τα ερωτήματα δεν παραμένουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Εμείς επιμένουμε να τα θέτουμε, προφανώς γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως τις απαντήσεις τους ή γιατί οι απαντήσεις τους δεν χορταίνουν το αδηφάγο "εγώ" μας. Και οι τρόποι με τους οποίους έχουν απαντηθεί είναι πολλοί : μέσα από την τέχνη, μέσα από την ποίηση, από την φιλοσοφία, μέσα από το χιούμορ.

Δεν θα έλεγα ότι έχουν απαντηθεί, στον απόλυτο βαθμό. Προφανώς σκιαγραφήθηκαν ή αφουγκράστηκαν τις απαντήσεις ή μέρος αυτών, μέσω τέχνης, ποίησης, φιλοσοφίας, κλπ, αλλά δε νομίζω ότι απαντήθηκαν εις το όλον και απολύτως. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε, και ίσως δεν μπορούμε να βρούμε όλες τις απαντήσεις, τουλάχιστον επί του παρόντος.

quote:
Δοκίμασε φίλε, να αλλάξεις τα ερωτήματά σου κι αντί για το "είμαι", βάλε στην θέση του κάτι πιο ... υπαρξιακό, πιο ζωντανό, βάλε το "γίνομαι". Τότε θα αρχίσουν πολλά πράγματα να γίνονται πιο ξεκάθαρα ...

Στη διαφορά μεταξύ του Είμαι και του Γίνομαι/Γίγνεσθαι, συμφωνώ.
Δεν είμαστε κάτι στατικό, κυρίως στο πνευματικό πεδίο, στο πεδίο της νόησης, των ιδεών, της συμπεριφοράς, των αισθημάτων, και περισσότερο ταιριάζουμε στο 'τα πάντα ρεί'.

Είμαστε ίσως λίγο πιο σταθεροί στο βιολογικό/σωματικό κομμάτι, αλλά κι εκεί γίνονται αλλαγές, απλώς όχι τόσο κραυγαλέες άμεσα, και όχι τόσο γρήγορες (πχ. το ότι γερνάμε παίρνει κάποια χρόνια για να δείξει τη φθορά και την κατάπτωση βαθμιαία)

quote:
Που είμαστε ;
To "είμαστε", το είπαμε. Πάμε τώρα στο "που". Εδώ τώρα, πάλι έχουμε πρόβλημα επικοινωνίας, γλωσσικό. Τι εννοείς "που" ; Οριοθέτησε το "που". Στον περιβάλλοντα χώρο που είμαστε ; Εγώ τώρα π.χ είμαι στο γραφείο μου. Στη Γη που είμαστε ; Στο σύμπαν που είμαστε ; (υλικό επίπεδο)

(πνευματικό επίπεδο). Που είμαστε στο επίπεδο της κατανόησης ; Αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί, με την χρήση του "είμαστε". Φίλε μου είμαστε, εκεί που ήμασταν. Δεν έχουμε εξελιχθεί καθόλου. Είμαστε πίθηκοι με βόμβες, γορίλες με αεροπλανοφόρα και μπαμπουίνοι με smartphones. Αυτό είμαστε σε πνευματικό επίπεδο. Όταν πεθαίνουν άνθρωποι περιμένοντας να έρθει το ΕΚΑΒ, όταν συγκρούονται τρένα τον 21ο αιώνα, τι ρωτάς που είμαστε ; Πουθενά δεν είμαστε σαν ανθρωπότητα. Σκατά τα έχουμε κάνει. Ή μήπως η ερώτησή σου αφορά μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων ; Αλλά και ξεχωριστή να αφορά, η ευθύνη είναι συλλογική. Στο μηδέν είμαστε.


Το πού είμαστε το αντιλαμβάνομαι ως αναφορά σε διάφορα πεδία.
Προφανώς στο υλικό, γεωγραφικό, κλπ πεδίο, γνωρίζουμε πού είμαστε. Στην πόλη μας, στη χώρα μας, στη Γη, στο Ηλιακό μας σύστημα.

Σε άλλες 'σφαίρες' όμως, δεν ξέρουμε τί μας γίνεται. Σε πνευματικό, ιδεολογικό, ανθρωπιστικό επίπεδο, και όλα αυτά που συνδέεουν τη λεπτή υφή που μας ξεχωρίζει υποτίθεται από τα υπόλοιπα ζώα. Επομένως εκεί το ερώτημα έχει σημασία, γιατί δεν νομίζω να το έχουμε προσδιορίσει επαρκώς. Επίσης εκεί ο χρόνος τρέχει διαφορετικά για τον καθένα.
Γι'αυτό λέμε πχ. αυτός είναι πολύ μπροστά για την εποχή του για κάποιον πρωτοπόρο, δημιουργικό ή οραματιστή, ενώ για άλλους ότι είναι 200 χρόνια πίσω (στα μυαλά και στα ήθη) με τις πρακτικές, τις συμπεριφορές και τη βιοθεωρία τους.


.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PY8AGORAS
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2330 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/07/2023, 14:17:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και πάμε τώρα στα πραγματικά βαριά ερωτήματα.

quote:
Γιατί είμαστε εδώ ;

Απλή και ευθεία απάντηση: Δεν το ξέρουμε, δεν το γνωρίζουμε. (όπως και να ορίσουμε το 'εδώ').
Γενικά τα ερωτήματα που αρχίζουν με το Γιατί, είναι συνήθως και τα δυσκολότερα.
Το 'τι συμβαίνει', το βλέπεις, το μετράς, το περιγράφεις, το απαντάς.
Το Γιατί συμβαίνει, πάει ένα σκαλί παραπάνω. Πρέπει να κατανοήσεις μιαν αλληλουχία, έναν 'σκοπό', ένα σχέδιο, έναν μηχανισμό.
Στα φυσικά φαινόμενα, ίσως είναι πιο εύκολο, αν και εκεί μας πήρε κάτι αιώνες να καταλάβουμε γιατί πχ. βρέχει, γιατί χιονίζει και γιατί κάνει ανεμοστρόβιλους, ή γιατί τους κεραυνούς δεν τους ρίχνει ο Δίας.

Στα πνευματικά όμως γίνεται... το έλα να δεις.
Επίσης αυτό το ερώτημα, είναι αναγκαστικά συνδυαστικό και συνελικτικό. Εξαρτάται και από τα άλλα ερωτήματα, που είναι εξίσου δύσκολο να απαντήσει κάποιος.

Δηλαδή όχι μόνο τον ορισμό του 'παρόντος χώρου' / χωρόχρονου,
αλλά και το τί υπήρξε/ήταν/γινόταν, ΠΡΙΝ από αυτόν (=από πού ήρθαμε) αλλά και το τί θα υπάρξει/γίνει/είναι ΜΕΤΑ από αυτόν (=πού πάμε).

Επίσης το ερώτημα είναι τόσο ατομικό, όσο και συλλογικό/σε επίπεδο είδους (ανθρωπότητα), σε επίπεδο πλανήτη/Γης, σε επίπεδο Σύμπαντος κλπ.

quote:
quote:
Από που ερχόμαστε ;

Εννοείς από που ερχόμαστε ως άνθρωποι ή πως προήλθε η ζωή ;


Αυτό είναι μόνο το ένα σκέλος, και ίσως αυτό που έχουμε προχωρήσει αρκετά [πάλι επί του βιολογικού πεδίου]. Αλλά ακόμα και εδώ όχι 100% και...πέραν πάσης αμφιβολίας.


quote:
Που πάμε ;
Φίλε, πολύ χλωμό το κόβω. Πουθενά δεν πάμε. Έχουμε κολλήσει στην λάσπη.

Τώρα, αν εννοείς που πάμε μετά θάνατον, πάλι χλωμό το κόβω. Πάλι πουθενά θα πω. Πεθαίνεις ; Πάπαλα. Τέλος. Finito. Η αθανασία είναι μεγάλη υπόθεση και για να περάσει κάποιος σ' αυτήν, πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις όταν είναι ζωντανός. Δεν περνάνε όλοι οι άνθρωποι στην αθανασία. Εξαρτάται τι έχεις αφήσει πίσω σου, τι έχεις κάνει δηλ. το έργο σου όταν ζούσες.


Αυτό είναι η καυτή πατάτα.
Πάμε στο τίποτα πραγματικά, και ματαιότης ματαιοτήτων...?
Πόσο απόλυτο είναι αυτό?
Βιολογικά γνωρίζουμε τα περί αποσύνθεσης, κλπ βεβαίως. Τον κύκλο της ύλης, ανόργανα οργανικά όλο το τουρλουμπούκι και η ανακύκλωση.
Και φυσικά είμαστε αστερόσκονη, και φυσικά κάποτε όλοι μας θα γίνουμε τροφή για σκουλήκια ή στάχτη, αναλόγως την τελευταία μας επιθυμία για τα της κηδείας μας....

Όμως η υπόλοιπη άυλη κληρονομιά? Οι εγγραφές, το αποτύπωμα? Και δεν μιλάμε μόνο για αυτό που μένει στις μνήμες των άλλων.
Εκεί δεν νομίζω πάλι να ξέρουμε τι μας γίνεται, ούτε να έχουν δοθεί καρατσεκαρισμένες απαντήσεις.

quote:
Το κακό με αυτόν τον κόσμο, είναι ότι τα πάντα, έχουν μια Αρχή. Κάτι τα Ορίζει. Έχουν μια Αιτία. Η τυχαιότητα, είναι η αποδοχή μας ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Συμφωνώ με αυτό, και αυτή η Αιτιότητα είναι ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος. Αν τα περισσότερα ή όλα έχουν μια Αιτία, τότε λογικώς επαγόμενα θα έχονυ αιτία όλα. Τα πάντα όλα.
Ο κόσμος δεν φαίνεται να είναι, ούτε πιθανόν να έγινε, ως αποτέλεσμα του βαράτε βιολιτζήδες στου καραγκιόζη το γάμο. Και αυτό μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Την οποία και τις οποίες ακόμα αποκωδικοποιούμε.

Άρα ναι, συμφωνώ στο κομμάτι του ότι η έυκολη λύση/απάντηση είναι...Τυχαία, τύχη, κλπ. Είναι ομολογία άγνοιας, ελλιπούς κατανόησης, αποφυγής, υπεκφυγής, .... γνωσιακής ήττας

Τι θα πει τυχαία?

quote:
Η τυχαιότητα, είναι η αποδοχή μας ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Η τυχαιότητα είναι ο στόκος που σπατουλάρουμε για να βουλώσουμε τις πνευματικές τρύπες και τις ρωγμές της άγνοιας. Μια βολική εφεύρεση για να κρύψουμε τη σκόνη κάτω από το χαλί και να ξεμπερδεύουμε.


quote:
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που φιλοσοφούν;


Θέλουμε να νομίζουμε πως ναι.
Αν και βαίνουν συνεχώς μειούμενοι...


.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PY8AGORAS
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2330 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/07/2023, 14:19:34  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ότι στοιχείο έχουμε πάνω μας, είναι πεπερασμένο. Είμαστε φτιαγμένοι, από υλικά αυτού του πλανήτη. Επιβιώνουμε, με βάση το πως επιβιώνουν και τα υπόλοιπα ζώα. Αναπαραγόμαστε το ίδιο. Υπάρχει ένα μοτίβο.
Και αν δεν υπάρχει, πιθανώς το κληρονομήσαμε από κάποιο άλλο σημείο του σύμπαντος. Τα πάντα, είναι πεπερασμένα.
Τα πάντα εκτός από ένα: Το εγώ.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν εξωγήινοι. Προς το παρόν, δεν τους βλέπω πουθενά.
Ξέρω ότι αυτή τη διαφορετικότητα από τα υπόλοιπα έμβια στη Γη, από κάπου πρέπει να την τσιμπήσαμε. Αν δεν είναι από τη Γη, από που είναι; Από άλλο γαλαξία; Από άλλο κόσμο; Από ένα Θεό που το κληρονόμησε μόνο σε μας, και τώρα είμαστε μόνοι;
Τώρα, ελπίζω να κατάλαβες το ερώτημα.

Αργά ή γρήγορα όλες οι ερωτήσεις θα συγκλίνουν εκεί.
Γιατί αυτό είναι στην ουσία το μέγα ερώτημα.


.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1875
Maintained by Digital Alchemy