ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ 1
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4983 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/09/2020, 18:03:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα ,

Με βάση την κλίμακα Καρντασεφ ο πολιτισμός μας είναι στο επίπεδο μηδέν και θέλει περίπου 200 ετη για να φθάσει στο επίπεδο 1.

Όπως λέει και στη σημείωση παρακάτω είμαστε στο κρίσιμο σημείο οπου είτε θα κάνουμε την υπέρβαση είτε θα αφανιστούμε στο σχετικά σύντομο μελλοντικο χρονικό διάστημα των 200 ετων .

Προσωπικά βλέπω ότι δεν είμαστε έτοιμοι πνευματικά και οδεύουμε προς το αρνητικο σενάριο αλλα η κατάσταση είναι ακόμα αναστρέψιμη αν αφυπνιστούμε σύντομα .

Ας αναρωτηθεί ο καθένας ξεχωριστά πιο μέλλον θέλει για τις επόμενες γενιες και ας δράσει ανάλογα.

Η περίοδος μετάβασης από ένα πολιτισμό Τύπου μηδέν σε Τύπου Ι θεωρείται η πιο κρίσιμη και πιο επικίνδυνη στην κλίμακα, καθώς ο πολιτισμός στο στάδιο αυτό δεν έχει αναπτύξει επαρκή συλλογική νοημοσύνη και η χρήση των νέων δυνάμεων μπορεί να αφανίσει εντελώς τον πολιτισμό αυτό, πριν την ολοκλήρωση της πλήρους μετάβασης σε Τύπου Ι (πυρηνικά, βιολογικά, γεωφυσικά όπλα μαζικής καταστροφής, ανεξέλεγκτη άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, καταστροφή των φυσικών μηχανισμών προστασίας όπως η μαγνητόσφαιρα, το στρώμα του όζοντος κλπ).

Κλίμακα Καρντάσεφ
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Κατανάλωση ενέργειας βάσει της κλίμακας Καρντάσεφ
Η κλίμακα Καρντάσεφ (ρωσικά: Шкала Кардашёва, αγγλικά: Kardashev scale) κατατάσσει έναν πολιτισμό σύμφωνα με την ενέργεια που είναι σε θέση να καταναλώνει και να χειραγωγεί, η οποία και αντιστοιχεί ταυτόχρονα στο βαθμό εξάπλωσης του πολιτισμού αυτού στον Κόσμο. Προτάθηκε το 1964 από τον Ρώσο αστρονόμο Νικολάι Καρντάσεφ (Nikolai Kardashev). Με την επέκταση της κλίμακας Καρντάσεφ και πριν τη μονάδα προκύπτει μέτρο αξιολόγησης και του ανθρώπινου πολιτισμού στην ιστορία του. Η βασική βαθμονόμηση γίνεται με βάση τρεις ενεργειακές θέσεις στην κλίμακα που αντιστοιχούν στην ικανότητα πλήρους διαχείρισης των ενεργειακών πόρων ενός πλανήτη που κατοικείται (τύπος Α), του άστρου του αντίστοιχου ηλιακού συστήματος (τύπος Β) και του γαλαξία του (τύπος Γ).[1][2]Δείγματα πολιτισμών που θα μπορούσαν να αντιστοιχιστούν στην επεκταμένη κλίμακα Καρντάσεφ, είναι ο ανθρώπινος και υποθετικοί πολιτισμοί.

Εν έτει 2012, ο ανθρώπινος πολιτισμός βρίσκεται στο 0,72 της κλίμακας, ενώ σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, πιθανώς να φτάσουμε τον Τύπο Α σε 100 – 200 χρόνια, τον Τύπο Β σε μερικές χιλιάδες χρόνια (κατά την εκτίμηση του Φρήμαν Ντάυσον, γύρω στο έτος 11.200) και τον Τύπο Γ σε 100.000 έως 1 εκατομμύριο χρόνια.[3]


Πίνακας περιεχομένων
1 Επίπεδα αντιστοίχισης πολιτισμών στην κλίμακα Καρντάσεφ
1.1 Τύπος μηδέν (προέκταση κλίμακας)
1.2 Τύπος Α
1.3 Τύπος Β
1.4 Τύπος Γ
1.5 Τύπος Δ (προέκταση κλίμακας)
2 Σημειώσεις
3 Αναφορές
4 Πηγές
5 Δείτε ακόμη
Επίπεδα αντιστοίχισης πολιτισμών στην κλίμακα Καρντάσεφ
Τύπος μηδέν (προέκταση κλίμακας)

Παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας από το 1960 έως το 2015
Ένας πολιτισμός που στηρίζεται στην ενέργεια από τον πλανήτη στον οποίο κατοικεί, αντλώντας την κυρίως από πηγές που οι μορφές ενέργειας είναι ήπια αποθηκευμένες, βρίσκεται πριν των ορισμένων τύπων (Α, Β και Γ) στην κλίμακα Καρντάσεφ. Έτσι ονομάζεται τύπος μηδέν καθώς βαθμολογείται κάτω της μονάδας στη λογαριθμική αυτή κλίμακα. Ένας τέτοιος πολιτισμός είναι ο σημερινός δικός μας που χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ενέργεια που έχει αποθηκευτεί από νεκρές πλέον μορφές ζωής σε πηγές όπως το κάρβουνο, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Καθίσταται αντιληπτό ότι δεν έχουμε ακόμη φθάσει την μονάδα στην κλίμακα Kardashev. Σύμφωνα με τον Καρλ Σαγκάν, που επέκτεινε και βαθμονόμησε την κλίμακα Καρντάσεφ πριν τον τύπο Α, κατά τη βιομηχανική επανάσταση, το έτος 1900, ήμασταν στο 0,58 και το 2012 βαθμολογούμαστε στο 0,72. Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, πιθανώς να φτάσουμε τον Τύπο Α σε 100 – 200 χρόνια.

Τύπος Α
Ο πολιτισμός Τύπου Α έχει καταφέρει να δαμάσει και καταναλώνει την ενέργεια που του προσφέρει ο ίδιος ο πλανήτης του, τον οποίο και ελέγχει πλήρως. Η θερμοκρασία και το κλίμα του πλανήτη ελέγχονται ή και αλλάζουν κατά βούληση, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα (τυφώνες και ισχυρές καταιγίδες) ελέγχονται απόλυτα και προσφέρουν την ενέργειά τους στον πολιτισμό αυτό. Πιθανώς και τα ηφαίστεια ή ακόμα και οι σεισμοί μπορούν να αλλάξουν κατά βούληση από έναν τέτοιο πολιτισμό. Επίσης, εμφανίζεται οίκηση σε απίθανα ως πρότινος μέρη, όπως στους ωκεανούς (με πλωτές πόλεις). Για τον ανθρώπινο πολιτισμό στη Γη, ορατά πλέον σημάδια μετάβασης σε πολιτισμό Τύπου Ι από Τύπου μηδέν, θεωρούνται η τιθάσευση της πυρηνικής ενέργειας, οι προσπάθειες παγκοσμιοποίησης στην οικονομία (Ευρωπαϊκή Ένωση), την γλώσσα, την κουλτούρα, το πολιτικό σύστημα, τη διεπικοινωνία (ίντερνετ), οι επιτυχημένες προσπάθειες πρόγνωσης και πρόκλησης σεισμών, οι τεράστιες κατασκευές που προστατεύουν την ξηρά από την εισβολή της θάλασσας (Κάτω Χώρες) κλπ.[Σημ. 1]

Τύπος Β

Η σφαίρα Ντάυσον θα μπορούσε πιθανώς να υλοποιηθεί από έναν πολιτισμό τύπου Β έτσι ώστε να απορροφά την ενέργεια κάποιου αστέρα
Ο πολιτισμός Τύπου Β ελέγχει την ενέργεια του άστρου του και έχει ήδη αποικίσει το αστρικό του σύστημα. Στην περίπτωση του ανθρώπου της Γης θα έλεγχε τον Ήλιο, αντλώντας την ενέργεια του από εκεί[Σημ. 2], έχοντας πια εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας του πλανήτη που κατοικεί και των πλανητών του ηλιακού συστήματος που έχει επίσης αποικίσει. Ο πολιτισμός σε αυτό το επίπεδο θεωρείται ήδη αθάνατος και κανένα γνωστό σημερινό όπλο μαζικής καταστροφής ή φυσική διεργασία δε μπορεί να τον αφανίσει, καθώς είτε μπορεί να σταματήσει τις πυρηνικές αντιδράσεις και να αποτρέψει την έκρηξη του άστρου του ως Υπερκαινοφανούς (Supernova), είτε να μετακινήσει τον ίδιο του τον πλανήτη ώστε να διαφύγει της έκρηξης, είτε απλώς να μετοικήσει σε άλλο ηλιακό σύστημα. Σημειωτέον ότι η ενέργεια που καταναλώνει είναι 10 δισεκατομμύρια φορές περισσότερη από την παραγόμενη ενέργεια ενός πολιτισμού Τύπου Α.

Τύπος Γ
Ο πολιτισμός Τύπου Γ ελέγχει την ενέργεια σε γαλαξιακό επίπεδο στο σύνολο του γαλαξία του και πιθανώς να έχει αποικίσει έναν ή περισσότερους γειτονικούς γαλαξίες. Ένας τέτοιος πολιτισμός έχει φτάσει σε επίπεδο να πειραματίζεται ενεργειακά ακόμη και με τις μαύρες τρύπες και τις σκουληκότρυπες. Μπορεί να πραγματοποιήσει ταξίδια στο χώρο και το χρόνο εντός του ιδίου σύμπαντος και έχει τη δυνατότητα να διαφύγει στο παρελθόν σε περίπτωση που στο σύμπαν του επέλθει θερμικός θάνατος. Παρομοίως, η ενέργεια που καταναλώνει είναι 10 δισεκατομμύρια φορές περισσότερη από την παραγόμενη ενέργεια ενός πολιτισμού Τύπου Β.

Τύπος Δ (προέκταση κλίμακας)
Ο Ζολτάν Γκαλαντάι έχει ορίσει μία θεωρητική προέκταση της κλίμακας, με πολιτισμό τύπου Δ (που βρίσκεται εκτός των ορισμένων τύπων της κλίμακας Καρντάσεφ) αυτόν που μπορεί και ελέγχει την ενέργεια ολόκληρου του ορατού σύμπαντος και πιθανόν και της σκοτεινής ύλης. Πιθανώς να μπορεί να ταξιδέψει σε άλλα σύμπαντα ή να στείλει πληροφορία σε αυτά, ώστε να αναπτυχθεί πολιτισμός Τύπου μηδέν, με προοπτική να εξελιχθεί σε πολιτισμό Τύπου Α. Ένας τέτοιος πολιτισμός προσεγγίζει ή και υπερβαίνει ακόμα και τα εξωτικά όρια της επιστημονικής φαντασίας, με βάση τις σημερινές μας επιστημονικές γνώσεις και ίσως να είναι αδύνατο να υπάρξει. Ο ίδιος ο Galantai μάλιστα έχει συμφωνήσει ότι ένας τέτοιος πολιτισμός δεν θα ήταν ανιχνεύσιμος, καθώς οι πράξεις του δεν θα διέφεραν από τις ίδιες τις φυσικές διεργασίες. [4][5]

Ο Μίτσιο Κάκου, στο βιβλίο του Parallel Worlds (Παράλληλοι Κόσμοι), έχει δώσει έναν εναλλακτικό ορισμό στον Τύπο Δ, ονομάζοντας έτσι τον πολιτισμό που μπορεί να ελέγχει και μη γαλαξιακές πηγές ενέργειας, όπως την λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια.[6]

Σημειώσεις
Η περίοδος μετάβασης από ένα πολιτισμό Τύπου μηδέν σε Τύπου Ι θεωρείται η πιο κρίσιμη και πιο επικίνδυνη στην κλίμακα, καθώς ο πολιτισμός στο στάδιο αυτό δεν έχει αναπτύξει επαρκή συλλογική νοημοσύνη και η χρήση των νέων δυνάμεων μπορεί να αφανίσει εντελώς τον πολιτισμό αυτό, πριν την ολοκλήρωση της πλήρους μετάβασης σε Τύπου Ι (πυρηνικά, βιολογικά, γεωφυσικά όπλα μαζικής καταστροφής, ανεξέλεγκτη άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, καταστροφή των φυσικών μηχανισμών προστασίας όπως η μαγνητόσφαιρα, το στρώμα του όζοντος κλπ).
Ένας πιθανός τρόπος πλήρους συλλογής της ενέργειας από ένα άστρο, θεωρείται πως είναι η Σφαίρα Ντάισον.


πηγή
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%86

Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3148 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/09/2020, 14:03:11  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θεωρώ πως θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχει κανένας υπόψη του το περιεχόμενο του βιβλίου Παράλληλοι Κόσμοι του Αμερικάνου φυσικού Michio Kaku, που αναφέρεται στο παραπάνω απόσπασμα. Εκτός του ότι είναι ένα βιβλίο αναφοράς στην εκλαϊκευμένη επιστήμη σχετικά με τα παράλληλα σύμπαντα, όπως ορίζονται μέσω των θεωριών χορδών, έχει και μια πολύ περιεκτική παρουσίαση των τύπων πολιτισμών σύμφωνα με την κλίμακα Kardashev, όπως και την κατηγοριοποίηση που έχει κάνει ο Carl Sagan. Η πληροφορία που περιέχει ένας πολιτισμός, είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον συγγραφέα, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να την μεταφέρει μαζί του στην περίπτωση που σχεδιάζει να αλλάξει πλανήτη κατοικίας, ακόμα και σύμπαν, στο μακρινό μέλλον που θα κινδυνεύσει λόγω εξάντλησης των φυσικών του πόρων. Ακόμα και ενός ενδεχομένου τέλους του σύμπαντός μας (από τον λεγόμενο εντροπιακό θάνατο)

Θα γνωρίσει το μυστικό του Αόρατου μόνο εκείνος που είναι ικανός να κλείσει τα χείλη του και να μείνει σιωπηλός (Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί)

Edited by - Heretic on 30/09/2020 14:05:47Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4983 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/09/2020, 21:00:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Heretic πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο που προτείνεις δεν σου κρύβω ότι είμαι θαυμαστής του kaku και με εχει επηρεάσει στο θέμα του πολυσυμπαντος .Είχα δει μια εκπομπή που τον είχαν ρωτήσει αν υπάρχει κίνδυνος να συγκρουστεί το συμπάν μας με κάποιο άλλο και είχε απατήσει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γι αυτό γιατί σε αυτή την περίπτωση θα γίνονταν όλα τόσο γρηγορά που δεν θα καταλαβαίναμε καν τι είχε συμβεί .θα τέλειωναν όλα ακαριαίαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3148 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/09/2020, 22:55:04  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θεωρώ ότι συγκρούσεις συμπάντων αν έχουν συμβεί, θα έγιναν κατά την περίοδο της πληθωριστικής επέκτασης του δικού μας. Και αυτό είναι φυσικά αμφισβητούμενο, μιας και θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα σύμπαντα αυτά βρισκονται μέσα σε κάποιον διευρυμένο χώρο, με το ερώτημα "και αυτός ο χώρος, που βρίσκεται τότε;" να πλανάται αναπάντητο. Από την άλλη, σύμπαν θεωρούμε τα πάντα, οπότε αυτό που αντικρίζουμε μπορει να ειναι πάλι ένα κλάσμα και το πραγματικό σύμπαν να ειναι κυριολεκτικά άπειρο. Μιας και οι έννοιες αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανθρώπινη διάνοια, συνήθως αντιλαμβάνεσαι αμέσως την αίσθηση του να "χτυπάς πάνω σε τοίχο" όταν προσπαθείς να αναλογιστείς που βρίσκεται η αρχή. Ειδικά αν αντιληφθείς ότι οι έννοιες χώρος και χρόνος ειναι ανθρώπινα δημιουργήματα για να κατανοήσουν αυτά που βλέπουν και η πραγματική υπόσταση των πραγματων παραμένει ασύλληπτη (για την ώρα).

Θα γνωρίσει το μυστικό του Αόρατου μόνο εκείνος που είναι ικανός να κλείσει τα χείλη του και να μείνει σιωπηλός (Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4983 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/10/2020, 16:38:50  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
HERETIC σιγουρά υπερβαίνουν την ανθρώπινη διάνοια αυτες οι έννοιες αλλα
το να γνωρίζουμε το πραγματικο μας μέγεθος μέσα σε ολο αυτό μπορεί να γίνει διδακτικο και να επιδράσει θετικά στην ύπαρξη μας .Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
AitheroVamon
Διαχειριστής

Greece
3627 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/10/2020, 17:12:40  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
το να γνωρίζουμε το πραγματικο μας μέγεθος μέσα σε ολο αυτό μπορεί να γίνει διδακτικο και να επιδράσει θετικά στην ύπαρξη μας

Δεν θυμάμαι αν ειπώθηκε παραπάνω, αλλα τι λέμε τώρα?
Εμείς τρωγόμαστε μεταξύ μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε!
βλέπεις κανένα "πολιτισμό" γύρω σου ?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4983 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/10/2020, 20:43:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Δεν θυμάμαι αν ειπώθηκε παραπάνω, αλλα τι λέμε τώρα?
Εμείς τρωγόμαστε μεταξύ μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε!
βλέπεις κανένα "πολιτισμό" γύρω σου

Ειπώθηκε ότι είμαστε πιο κοντά στην αυτοκαστροφη από το να κάνουμε την υπέρβαση.
Είναι χρέος μας όμως να προσπαθήσουμε για το καλύτερο οσοι έχουμε αυτές τις προθέσεις και ας είμαστε λίγοι για τις μελλοντικές γενιές!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3148 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/10/2020, 09:06:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
To "να γνωρίζουμε το πραγματικό μας μέγεθος μέσα σε όλο αυτό" που αναφέρεις, το θεωρώ ανέφικτο. Πρέπει να έχουν γνώση του όλου αυτού, της κατάστασης των πραγμάτων, η οποία ανάγεται σε γνώση της απώτερης πραγματικότητας. Ακόμα και εικασίες για το δικό μας μέγεθος, ανάγονται στην κυρίαρχη σχετικότητα των πραγμάτων, η οποία προϋποθέτει και γνώση του συστήματος αναφοράς.

Επίσης το ότι είμαστε κοντά στην αυτοκαταστροφή, είναι και αυτό μια εικασία. Σαφώς υπάρχουν ενδείξεις έως αποδείξεις για βλάβες στο φυσικό περιβάλλον, καλό όμως είναι να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα για να αποφεύγουμε εικασίες που δημιουργούν τετελεσμένα. Πχ αν κάποιοι θεωρήσουν σίγουρο ότι θα αυτοκαταστραφούμε, μπορεί να θεωρήσουν δεδομένο ότι μπορούν να κάνουν πια ότι θέλουν, και συνήθως το κάνουν σε βάρος των άλλων, αφού τίποτα δεν έχει σημασία.

Θα γνωρίσει το μυστικό του Αόρατου μόνο εκείνος που είναι ικανός να κλείσει τα χείλη του και να μείνει σιωπηλός (Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4983 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/10/2020, 16:28:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Heretic όλα εικασίες είναι όταν μιλάμε για θεωρητικά πράγματα δεν
μπορούμε να έχουμε τα πραγματικά δεδομένα για το μέγεθος του σύμπαντος
ουτέ να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι θα γίνει στο μέλλον
Μιλάμε με πιθανότητες και το πιο ενδεχόμενο φαίνεται πιο πιθανο με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε .
Από την στιγμή που βλέπουμε ότι το πιθανότερο σθεναροί είναι η αυτοκαταστροφή αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να δράσουμε έτσι ώστε να ανατρέψουμε τα προγνωστικά αν δεν αντιδράμε και στρουθοκαμηλίζουμε τοτε αναπόφευκτα θα καταλήξουμε στο απευκταίο σενάριο .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3148 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/10/2020, 11:28:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Διαφωνώ ότι είναι το πιθανότερο σενάριο. Θα ήταν, αν είχαμε απτά παραδείγματα ότι αυτή η πορεία έχει οδηγήσει ξανά στο παρελθόν εκεί. Εφόσον δεν υπάρχουν, ούτε μπορούν να αποδειχτούν, δεν μιλάμε για το πιθανότερο. Απλά για ένα από τα σενάρια.

Θα γνωρίσει το μυστικό του Αόρατου μόνο εκείνος που είναι ικανός να κλείσει τα χείλη του και να μείνει σιωπηλός (Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4983 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/10/2020, 13:44:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
[quote] Διαφωνώ ότι είναι το πιθανότερο σενάριο. Θα ήταν, αν είχαμε απτά παραδείγματα ότι αυτή η πορεία έχει οδηγήσει ξανά στο παρελθόν εκεί. Εφόσον δεν υπάρχουν, ούτε μπορούν να αποδειχτούν, δεν μιλάμε για το πιθαν
ότερο. Απλά για ένα από τα σενάρια./quote]
Οκ δεκτή η άποψη σου, Εγώ πιστεύω ότι πάμε προς το χειρότερο σενάριο και αν δεν κάνουμε κάτι οι επόμενες γενιές θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τα λάθη που έκαναν οι προηγούμενες.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3148 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/10/2020, 13:53:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η μεγαλύτερη εικασία φυσικά βρίσκεται στον τίτλο, στη δουλειά του Καρτνάσεφ συγκεκριμένα. Έχει κατηγοριοποιήσει του πολιτισμούς σε τύπους, θαρρείς και έχουμε ήδη απτά παραδείγματα πολιτισμών και μπορούμε να τους συγκρίνουμε. Υπάρχει επίσης μια σκοτεινή εικασία μέσα σε όλα αυτά, ότι λόγω του περιορισμού της κίνησης πλησίον της ταχύτητας του φωτός, οι όποιοι πολιτισμοί αναπτύσσονται, ειναι καταδικασμένοι σε αφανισμό. Γιατί αν δεν μπορέσουν να υπερβούν το όριο αυτό πριν εξαντληθούν οι φυσικοί πόροι του πλανήτη τους, τότε αυτοί δεν θα επιβιώσουν. Σύμφωνα με αυτό, αν κάποιοι πολιτισμοί επιβίωσαν, τότε θα έχουν πολύ διαφορετική μορφή από αυτές που φανταζόμαστε, δηλαδή μορφές βασισμένες σε οργανικές ενώσεις ή ακόμα και βασισμένες στο πυρίτιο.

Θα γνωρίσει το μυστικό του Αόρατου μόνο εκείνος που είναι ικανός να κλείσει τα χείλη του και να μείνει σιωπηλός (Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4983 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/10/2020, 19:35:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εντάξει όταν μιλάμε για θεωρίες όλες εικασιες είναι απλά συζητάμε ποιες είναι πιθανότερες από τις άλλες!.Εχει λογική η θεωρία του Καρντασεφ αν δεν καταφέρουν να κάνουν την υπέρβαση όταν τους τελειώνουν οι φυσικοί πόροι του πλανήτη τους τότε είναι καταδικασμενοι αν όχι να αφανιστουν σίγουρα δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
AitheroVamon
Διαχειριστής

Greece
3627 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/10/2020, 21:45:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν ξερω, αλλά την Κλίμακα Καρντάσεφ ποτέ δεν την πήρα στα σοβαρά.
Ειναι σαν τότε που (αυθαίρετα) "δημιουργήσαμε" ...τον χρόνο
Εινα σαν τοτε που "δημιουργήσαμε" την AU ως μονάδα μέτρησης αποστάσεων
κτλ κτλ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3148 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/10/2020, 23:27:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δυστυχώς δεν έχει καμιά λογική η κλίμακα του Καρντάσεφ. Μάλλον είναι επιοικώς ανθρωποκεντρική. Δεν υπάρχει για παράδειγμα κανένα όριο στην ενέργεια που πρέπει να περάσεις, ούτε κανένα όριο στην πληροφορία που πρέπει να αποθηκεύσεις. Πήρε κάποια μεγέθη αυθαίρετα και μάλιστα όλα αυτά που έβγαλε ειναι ξεπερασμένα, ακόμα και η κλίμακα του Σάγκαν. Όπως σου είπα, η υπέρβαση του τύπου Ι μπορει να ειναι και υπόθεση 10ετίας. Και μετά, τι;

Θα γνωρίσει το μυστικό του Αόρατου μόνο εκείνος που είναι ικανός να κλείσει τα χείλη του και να μείνει σιωπηλός (Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4983 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/10/2020, 20:07:15  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όλες οι θεωρίες σε τέτοια ζητήματα άνθρωπο κεντρικές είναι δεν γίνεται διαφορετικά!. Οι μελλοντικές γενιές θα μπορέσουν να κρίνουν με τα δεδομένα που θα έχουν τότε κατά πόσο ήταν σωστές!. Μέχρι τότε μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4983 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/10/2020, 16:26:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
θεώρησα ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση της συζήτησης να δουμε και ποιος
ήταν ο ΚΑΡΝΤΑΣΕΦ.

Ο Νικολάι Σεμιόνοβιτς Καρντάσεφ ή ορθότερα Καρντασιόφ (Никола́й Семёнович Кардашёв, 25 Απριλίου 1932 – 3 Αυγούστου 2019) ήταν Ρώσος αστροφυσικός, γνωστός για τις θεωρίες του περί εξωγήινων πολιτισμών.

Ο Καρντάσεφ γεννήθηκε στη Μόσχα στις 25 Απριλίου 1932 και απεφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1955. Στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Αστρονομικό Ινστιτούτο Στέρνμπεργκ της Μόσχας υπό τον Ιωσήφ Σ. Σκλόφσκι και πήρε το διδακτορικό του το 1962.

Το 1963 ο Καρντάσεφ εξέτασε τον κβάζαρ CTA-102, στην πρώτη σοβιετική απόπειρα για αναζήτηση εξωγήινων ευφυών όντων (SETI). Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας είχε την ιδέα ότι πιθανότατα κάποιοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας είναι εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια έτη πιο προοδευμένοι τεχνολογικά από την ανθρωπότητα, και εφηύρε για να τους κατατάξει το ταξινομικό σχήμα που είναι σήμερα γνωστό με το όνομά του: την Κλίμακα Καρντάσεφ. Οι σοβαρές σοβιετικές προσπάθειες στην έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη προηγήθηκαν των παρόμοιων αμερικανικών προγραμμάτων κατά μερικά χρόνια. Μεταξύ άλλων σοβαρών σοβιετικών ειδικών επί του θέματος ήταν και οι Βσέβολοντ Τρόιτσκι και Ιωσήφ Σ. Σκλόφσκι (ο παλιός καθηγητής του Καρντάσεφ).

Ο Καρντάσεφ εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών (Τομέας Γενικής Φυσικής και Αστρονομίας) στις 12 Δεκεμβρίου 1976 και πλήρες μέλος της (Ρωσικής πλέον) Ακαδημίας Επιστημών στις 21 Μαρτίου 1994. Πριν το θάνατό του, υπήρξε υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας, στη Μόσχα.

ΠΗΓΗ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B9_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%86

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4983 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/11/2020, 18:11:10  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένα ενδιαφέρον βιντεακι με τον Michio Kaku

Discussed: What If We Became a Type II Civilization? - with Michio Kaku | Episode 10

πηγή https://www.youtube.com/watch?v=1JcDKNblGTs

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1396484
Maintained by Digital Alchemy