ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
 Η τεχνολογία των αυτομάτων στα Ομηρικά Έπη
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2011, 22:04:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία των Ομηρικών Επών είναι οι περιγραφές προηγμένης τεχνολογίας οι οποίες μάλιστα έχουν προκαλέσει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε Έλληνες και ξένους επιστήμονες και μελετητές.

Οι περιγραφές αυτές είναι τόσο λεπτομερείς και εκπληκτικές που μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως είτε η επιστημονική φαντασία του Ομήρου ήταν στην ουσία επιστημονική διορατικότητα, διότι διέβλεψε την μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας των επόμενων 30 αιώνων από την εποχή του, είτε πως στην αρχαιότητα η τεχνολογία είχε ήδη προχωρήσει πολύ περισσότερο απ'ότι εμείς νομίζουμε!


Τα χωρία είναι πολλά και από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.
Ο μεγάλος επιστήμονας και συγγραφέας Isaac Asimov είχε ορθώς παρατηρήσει πως "ο Όμηρος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε ένα ρομπότ", ας δούμε λοιπόν πρώτα τη θρυλική περιγραφή της Σ ραψωδίας, όπου και διεισδύουμε μαζί με τη θεά Θέτιδα στο πιο απόκρυφο μέρος του Ολύμπου, στο εργαστήριο του θεού Ηφαίστου!

Το θέαμα που αντικρύζουμε εκεί ο ίδιος ο Όμηρος το περιγράφει σαν "θαύμα για τα μάτια"!! Μηχανικοί εργάτες προγραμματισμένοι από το θεό να πηγαινοέρχονται αυτόματοι στις συνελεύσεις των θεών, αυτορυθμιζόμενα φυσερά που πότε φυσούν γρήγορα και πότε αργά, ανάλογα με τις προσταγές του θεού, και χρυσές θεραπαινίδες, ανθρωπόμορφα όντα, που υποβαστάζουν τον Ήφαιστο!!

Για να δούμε: Ιλιάδα, ραψωδία Σ (372-473) από την εξαιρετική μετάφραση του Δούκα.


"Τον βρήκε ιδρώνοντα ελισσόμενο γύρω από τα φυσερά να σπεύδει, γιατί τρίποδες είκοσι συνολικά έφτιαχνε, να στέκονται στον τοίχο γύρω του ευσταθούς μεγάρου, και χρυσές ρόδες έθετε υπό τον πυθμένα εκάστου, ώστε αυτόματοι στις θεϊκές να τρέχουν συγκεντρώσεις, και πάλι προς το δώμα να τρέχουν, θαύμα να τους βλέπεις! Εκείνοι είχαν σχεδόν αποτελειωθεί, μόνο τα αυτιά τα πλουμιστά ήταν να βάλει, αυτά προσαρτούσε και κτυπούσε τους δεσμούς....

Είπε κι από τον ακμοθέτη το πελώριο τέρας ανέστη χωλαίνοντας, κι οι αδύναμες του κνήμες κινούνταν γρήγορα. Τα φυσερά μακριά έθεσε από το πυρ, και όλα τα σύνεργα σε λάρνακα αργυρή συνέλεξε, μ'αυτά που κατεπονείτο. Με σπόγγο το πρόσωπο και τα δυο του χέρια καθάρισε και το στιβαρό αυχένα και τα τριχωτά στήθη κι ενδύθηκε χιτώνα, πήρε χοντρό ραβδί κι έβη προς τη θύρα χωλαίνων. Και υπηρέτριες έτρεξαν κοντά στον άνακτα χρυσές, με ζωντανές νεάνιδες μοιάζοντας. Σ'αυτές νους υπάρχει στις φρένες τους, και λόγος και σθένος, και από τους αθανάτους έμαθαν κάθε έργον. Αυτές τον άνακτα κρατούσαν ξεπνεωμένες....

Ως είπεν την εγκατέλιπεν αυτού, κι έβη στα φυσερά του, τα έστρεψε προς το πυρ και τα εκέλευε να εργάζονται. Και οι φυσούνες στις χοάνες είκοσιν όλες φυσούσαν παντοίους ατμούς με σφοδρότητα βγάζοντας, άλλοτε καθώς βιαζόταν να τον παραστέκουν, άλλοτε πάλιν, όπως ο Ήφαιστος ήθελε και το έργο να τελειώνει".


Τα σχόλιά σας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2011, 23:04:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κοστ

Οπως και εσυ ειπες δυο πραγματα συμβαινουν.
Φαντασια-προφητεια-ενοραση του Ομηρου.
Περιγραφη οπτικοακουστικης μαρτυριας.

Θεωρω το δευτερο ως πιο πιθανο και ας ερχεται σε
συγκρουση με ολη την γνωστη αρχαιολογια,ιστορια,
θεολογια και τα συναφη.
Οπως και να θελουν να μας παρουσιασουν τα πραγματα
κανεις δεν μπορει να με πεισει οτι μου λενε την
αληθεια.Και αυτο γιατι αρνουμαι να σκεφθω με το
σερβιρισμα που γινεται,της ιστοριας της αρχης του κοσμου.
Παραβλεποντας τα κραυγαλεα ανεξηγητα,κωφευοντας και
δημιουργωντας,εξυπνες θεωριες,προσπαθουν να συγκαλυψουν
το εμφανες.
Υπηρχε καποτε στη Γη πολιτισμος πολυ ανωτερος του σημερινου.
Δεν εχει σημασια αν ηταν γηινος ή ξενοφερτος.Υπηρχε.
Ευκολα εξηγεις το ανωτερω κειμενο του Ομηρου,λεγοντας οτι
ειναι φαντασια.Δυσκολα ομως το εξηγεις αν ειναι πραγματικη
περιγραφη.Και ετσι αποφευγεις αυτο τον σκοπελο λεγοντας οτι
προκειται περι φαντασιας του συγγραφεα-ποιητη.
Αν ειχε τοση φαντασια ο Ομηρος,τοτε καθε φορα που θα τολμουσε καποιος να αναφερει το ονομα του,επρεπε να του δινει και ενα Νομπελ!

Φιλε Κοστ
Εγω στο κειμενο του Ομηρου βλεπω,ρομποτικες μηχανες.
Στην πλακα του Παλενκουε βλεπω χειρισμο πιλοτηριου.
Στις Πυραμιδες δεν βλεπω ανθρωπινο εργο.
Στα σχεδια αεροπλανων και ελικοπτερων στην Αιγυπτο
βλεπω αυτο ακριβως που δειχνουν.
Στο σπηλαιο των Πετραλωνων βλεπω αρχαιο πανω απο 300.000 ετων.
Στο Δισπηλιο βλεπω ελληνικη γραφη πολυ πριν γεννηθουν οι Φοινικες.
Στις προφορικες και γραπτες παραδοσεις των λαων,βλεπω καποιον
αλλον ανωτερο πολιτισμο.
Τωρα θα μου πει ευλογα κανεις,που ειναι τα ιχνη του πολιτισμου
αυτου και τι απεγινε.
Και η απαντηση ειναι,ας παραδεχθουμε πρωτα την υπαρξη του και
μετα θα βρουμε τι απεγινε.Αν δεν παραδεχεσαι κατι,δεν ψαχνεις να
βρεις που πηγε.


ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 03:02:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εύγε kost που
άνοιξες το θέμα για τα αυτόματα στην αρχαιότητα!

Λοιπόν, είναι τρομερή αυτή η ιστορία. Οι περιγραφές του Ομήρου για τις τεχνολογικές κατασκευές του Ηφαίστου πρώτα απ' όλα. Έπειτα, ας μην ξεχνάμε και τον τρομερό Τάλω στην Κρήτη. Και τέλος, οι διάφορες κατασκευές και κυρίως, τα αγάλματα του Δαιδάλου, που λέγεται ότι έμοιαζαν σα ζωντανά και μπορούσαν να επιτελέσουν ανθρώπινες λειτουργίες:

Ο Δαίδαλος ήταν Αθηναίος από γέννα και ήταν γνωστός ως ένας από την οικογένεια των Ερεχθειδών, εφόσον ήταν γιος του Μητίονος, γιού του Ευπάλαμου, γιού του Ερεχθέα… Στη γλυπτική τέχνη ως τώρα επέδειξε υπεροχή μεταξύ όλων των άλλων ανδρών έτσι ώστε οι επόμενες γενιές εφηύραν την ιστορία γι’ αυτόν ότι τα αγάλματα που έφτιαχνε ήταν ακριβώς σαν τα ζωντανά τους μοντέλα• μπορούσαν να βλέπουν, έλεγαν, και να περπατούν και, με μια λέξη, εξασκούσαν κάθε σωματική λειτουργία έτσι ώστε τα τεχνουργήματά του έμοιαζαν να είναι ζωντανά όντα.

Η παραπάνω αναφορά προέρχεται από τον Διόδωρο το Σικελό - βιβλίο ΙV

Αναζητώντας κι εγώ τον τελευταίο καιρό αναφορές για αυτόματες μηχανές και για μηχανικά ανθρωποειδή (ή ανδροειδή) στη μυθολογία και στην αρχαιότητα εντυπωσιάστηκα. Ότι κι αν συμβαίνει εκ των δύο εκδοχών (προϊόν φαντασίας ή προϊόν μαρτυρίας) είναι το ίδιο εντυπωσιακό.

Ίσως βέβαια να μας φαίνεται ότι δεν είναι και κανένα κατόρθωμα να φανταστεί κανείς πριν από 2500-3000 χρόνια ανθρωπόμορφες ή ζωόμορφες μηχανές που έμοιαζαν σα να είναι ζωντανές. Αλλά αυτό το λέμε εμείς με τις χιλιάδες παραστάσεις που έχουμε από την τεχνολογική μας πραγματικότητα, αλλά και από την τηλεόραση, κινηματογράφο, κ.λπ. Δεν είχαν όμως ανάλογες παραστάσεις στην αρχαιότητα. Ή, μήπως...

Ή μήπως είχαν;
Εδώ πάμε στην άλλη εκδοχή. Που είναι δύο εκδοχές, για την ακρίβεια. Αναφέρομαι, είτε στην πιθανή επίσκεψη κάποιας υπερεξελιγμένης φυλής από το διάστημα στη Γη κάποτε στο μακρινό παρελθόν, είτε στην ύπαρξη κάποιου αρχαίου υπερεξελιγμένου πολιτισμού. Ειδικά οι αναφορές στην Σ Ραψωδία της Ιλιάδας είναι ικανές να σε προβληματίσουν έντονα. Οι αναφορές εκφράζονται με μια φυσικότητα που μοιάζουν σαν μαρτυρίες.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 14:25:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Βέβαια Αμαλία, είναι και αυτές οι εκπληκτικές περιγραφές των δημιουργημάτων του Δαιδάλου καθώς και του γιγάντιου χάλκινου φύλακα της Κρήτης, του Τάλω, που λέγεται ότι διέτρεχε περιμετρικά την Κρήτη μέσα σε τρεις ημέρες, και τον οποίο ο Πλάτωνας θεωρούσε υπαρκτό πρόσωπο, φύλακα των νόμων της νήσου, που κουβαλούσε τους νόμους της Κρήτης γραμμένους σε χάλκινες πλάκες!

Νικόμαχε και εγώ τείνω να πειστώ προς την δεύτερη εκδοχή για την οποία μπορούμε συζητήσουμε εκτενώς παρακάτω. Βέβαια όπως λέει η Αμαλία δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο απλώς κάποιοι άνθρωποι να διέβλεψαν προς τα πού θα πήγαινε η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Για παράδειγμα είναι λογικό οι αρχαίοι να φαντάζονταν τον Όλυμπο ως μία ουράνια πολιτεία η είσοδος και έξοδος από την οποία γινόταν μέσω αυτόματων πυλών και μηχανισμών. Λέει μάλιστα ο Όμηρος ότι το αυτόματο ανοιγόκλειμά τους ρυθμιζόταν από τις Ώρες μέσω νεφών(Ιλιάδα: E 748-751), "Η Ήρα με μαστίγιο γρήγορα κτύπησε τους ίππους και αυτόματα οι πύλες μυκήθηκαν του ουρανού, που τις έχουν οι Ώρες, γιατί σ'αυτές έχει ανατεθεί τον μέγαν Ουρανό και τον Όλυμπο, ν'ανοίγουν με πυκνό νέφος και να κλείνουν".


Εξίσου εκπληκτικές είναι και οι περιγραφές της Οδύσσειας με τα αυτόματης πλοήγησης πλοία των Φαιάκων (θ 579) που "έβρισκαν από μόνα τους την σκέψη των ανθρώπων....γνώριζαν όλους τους τόπους του κόσμου...και δεν χρειάζονταν ούτε τιμόνι ούτε κυβερνήτη" και μετέφεραν τον εν υπνώσει Οδυσσέα πίσω στην Ιθάκη, καθώς και τα χρυσά και ασημένια ζωόμορφα σκυλιά που φυλούσσαν το παλάτι του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου και τα οποία ήταν αγέραστα και αθάνατα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 14:48:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Δεν μπορούμε λοιπόν να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι δεν υπάρχει κάποιο φοβερό μυστήριο από πίσω και ότι οι αρχαίοι απλώς διέβλεψαν και οραματίστηκαν την πρόοδο της τεχνολογίας, και αυτό το έκαναν όχι με κάποιο μαγικό τρόπο αλλά απλώς μέσω της παρατήρησης και πρακτικής σκέψης.

Ο Αριστοτέλης κάπου γράφει ότι όσο μία πολιτεία βασίζεται στη χειρωνακτική εργασία τόσο περισσότερο θα στηρίζεται στο θεσμό της δουλείας, ενώ όσο πιο αυτοματοποιημένες γίνονται οι εργασίες τόσο μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας θα απολαμβάνουν οι πολίτες της!

Παρατηρώντας δηλαδή τον καθημερινό μόχθο των εργατών καθώς και την τόσο σημαντική βοήθεια που τους παρείχαν τα διάφορα εργαλεία κατανοούσε ότι όσο πιο πολύ εξελιχθούν τα εργαλεία αυτά από τον άνθρωπο τόσο περισσότερο θα δουλεύουν μηχανικά και αυτόματα και τόσο πιο πολύ θα απαλάσσουν τον άνθρωπο από τον καθημερινό μόχθο.

Με αυτή λοιπόν τη λογική και ένας διορατικός διανοητής του σήμερα, όπως πχ. ο Άρθουρ Κλαρκ ή ο Ισάακ Ασίμοφ, οι οποίοι εύστοχα ονομάστηκαν οι «Προφήτες της Νέας Εποχής», θα μπορούσε κάλλιστα ενδεχομένως να οραματιστεί την εξέλιξη της τεχνολογίας στους επόμενους αιώνες, χωρίς να υπάρχει κάποιο φοβερό μυστήριο από πίσω. Και εξάλλου η ίδια η οραματική σκέψη ενός μεγάλου συγγραφέα ίσως και να οδηγεί τον πολιτισμό προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δηλαδή για να το πω και πιο εσωτεριστικά, για να υλοποιηθεί κάτι πρέπει πρώτα να έχει εκδηλωθεί στο νοητικό πεδίο, να έχει υπάρξει σαν φαντασία ή ιδέα. Ή αυτό τέλος πάντων που λέγεται συχνά ότι «η ζωή συχνά μιμείται την τέχνη» διότι η τέχνη οξύνοντας το ανθρώπινο φαντασιακό ωθεί το ανθρώπινο πνεύμα σε δημιουργία.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 14:57:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


Ακόμα και έτσι όμως τείνω να πειστώ για την αλήθεια της δεύτερης άποψης. Πιστεύω ότι οι αρχαίοι μυθοπλάστες είχαν πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία που είχαν καταγεγραμμένη την ιστορία και τα επιτεύγματα παλαιότερων πολιτισμών. Συμφωνώ δηλαδή με τη θεωρία της κυκλικής ιστορίας και ότι κατά καιρούς συμβαίνουν μεγάλες φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί και κατακλυσμοί οι οποίες κατέστρεψαν μερικούς από τους πιο προηγμένους πολιτισμούς της ιστορίας.


Συμφωνώ απόλυτα με τον ιστορικό Κορδάτο ότι ο Όμηρος προερχόταν από την ιερατική τάξη της εποχής του, η οποία μεταξύ άλλων είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα των επιστημών, τεχνών καθώς και την πρόσβαση στα εν λόγω αρχεία. Σύμφωνα με τον Πορφυρίωνα, ο Αριστοτέλης έλεγε ότι ο Όμηρος ποίησε όχι για τα πράγματα της εποχής του αλλά για παλαιότερες εποχές. Και όπως παρατηρεί ο Κορδάτος φαίνεται πως τα εν λόγω αρχεία διασώθηκαν κυρίως στην Αίγυπτο και όχι στην Ελλάδα, κάτι που μαρτυρεί και ο Πλάτωνας, ο οποίος μάλλον είχε επισκεφτεί την Αίγυπτο και μας μεταφέρει τα λόγια του ιερέα της Σάιδος προς τον σοφό Σόλωνα. Και εάν αναλογιστούμε κάποιες εκπληκτικές ομοιότητες της Οδύσσειας με το σουμεριακό έπος του Γιλγαμές, το αρχαιότερο διασωθέν επικό ποίημα, τότε φαίνεται πως τα ελληνικά ιερατεία μάλλον να κατείχαν γνώσεις για χιλιάδες έτη πίσω...


Ο Πλάτωνας στους «Νόμους» θεωρούσε επίσης την ομηρική περιγραφή των γιγάντιων Κυκλώπων ως «πιθανή μαρτυρία περί προγενέστερων πολιτισμών» ενώ συχνά αναφερόταν στη χρυσή εποχή του Κρόνου, την παλιά εποχή όπου ο άνθρωπος ζούσε ευδαιμονικά και σε πλήρη αρμονία με τη φύση και τον ίδιο του τον εαυτό.

Λέει μάλιστα στον «Πολιτικό», ότι κατά την εποχή του Κρόνου «τα πάντα αυτόματα», δηλαδή ο άνθρωπος δεν χρειαζόταν να κάνει απολύτως τίποτα διότι η φύση του παρείχε από μόνη της τα πάντα σε αφθονία. Οι δε κυβερνήτες του κόσμου ήταν τότε οι Δαίμονες (δηλαδή «αυτοί που γνωρίζουν»), γένος ανώτερο των ανθρώπων, στους οποίους ο Κρόνος ανέθεσε την διακυβέρνηση του κόσμου, όντας βέβαιος ότι εάν κυβερνούσαν άνθρωποι θα υπήρχε πάντα αδικιά και κακό!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 16:54:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σωστα φιλε Κοστ
Οι αναλυσεις που παραθετεις συμπληρωνουν αυτην ακριβως την αποψη.
Της οπτικοακουστικης μαρτυριας,ισως οχι των ιδιων των συγγραφεων,
αλλα προγενεστερων αυτων,προκατακλυσμιαιων ακομη.

Θα προσθεσω,με τη σειρα μου,ενα συλογισμο.
Ας παρουμε ως σημεια αναφορας τα Ομηρικα Επη,την Θεογονια του
Ησιοδου,τις καταγραφες των Ενκι,Εα,Ανου,Μαρντουκ και τον Ιουλιο
Βερν.
Πως ταιριαζει τωρα ο Βερν με τους υπολοιπους?
Δεν ταιριαζει καθολου.Αυτη ομως η διαφορετικοτητα τους ειναι το
κλειδι,της δικης μας κατανοησης.

Ο Ιουλιος Βερν κατεστη ο περιγελως της εποχης του,ο συγγραφεας
του φανταστικου,ο οραματιστης του αδυνατου!Το μελλον ομως,τον
δικαιωσε.Ο Βερν οραματισθηκε,φαντασθηκε,κατι που ΘΑ γινοταν.
Ειχε μια φαντασια του τι θα γινει στο μελον.
Οι αλλοι προαναφερθεντες αρχαιοι συγγραφεις,οση φαντασια και να
ειχαν,κανεις τους δεν την τοποθετησε στο μελλον.
Ολοι στο παρελθον.Τι εμποδιζε τον Ομηρο,αν ηταν οντως φαντασια τα
επη του,να τα τοποθετηση χρονικα στο μελλον?
Τον εμποδιζε το γεγονος οτι,αυτα πραγματι εγιναν.Ισως μια εποχη πολυ
προγενεστερη της δικης του.Πριν απο την αυγη του κοσμου της δικης
του εποχης.
Αυτη η διαφορα του εγινε,απο του θα γινει με κανει να κλεινω προς
την αποψη των πραγματικων γεγονοτων.
Αλλωστε οι περιγραφες,με σημερινη τεχνολογια παραπεμπουν σε αντικειμενα του σημερα και του μελλοντος ακομη.

Σκεψου κατι φιλε μου.
Αν σημερα,εσυ δυο αλλοι φιλοι και εγω,πετουσαμε με ενα ελικοπτερο
πανω απο την ζουγκλα του Αμαζονιου,σε ενα μερος οπου κατω ζει μια φυλη ανθρωπων,που ποτε της δεν εχει δει συγχρονο ανθρωπο.Και το
ελικοπτερο μας παθαινε μια ζημια και επρεπε να προσγειωθει να το
επιδιορθωσουμε.Εβγαζε και καπνους η χαλασμενη μας μηχανη.Τι θα
ελεγαν οι ανθρωποι κατω,που θα μας εβλπαν?Να το σιδερενιο πουλι
ερχεται.Οι θεοι κατεβηκαν στην γη.Και ολοι κατω να μας προσκυνουν.
Δεν ειχαν λεξεις στη γλωσσα τους να πουν ελικοπτερο,ουτε την γνωση
να ξεχωρισουν τις πομπωδεις στολες μας με τα κρανη.Τελος ειμαστε
θεοι για αυτους.Και αναγκαστικα μενουμε λιγο καιρο μαζι τους μεχρι
να φτιαξουμε τη μηχανη μας.Και βλεπουμε καποιον αρρωστο και του δινουμε μια ασπιρινη απο το κουτι επιβιωσης.Θαυμα εγινε καλα ο αγριος.Και δωστου προσκυνηματα.Και βλεπουμε και ενα ελαφι,τραβας το
οπλο σου και παρτο κατω.Ο κεραυνος του θεου!Δεν εχουν ιδεα για κολτ.
Και υπαρχουν και κανα δυο ομορφουλες εκει.Ε,θεοι ειμαστε,δεν θα τις
δοκιμασουμε?Και οι θεοι εσμιξαν με τους ανθρωπους.Και διαφορα αλλα,
να μην μακρυγορουμε.Καποια στιγμη φευγουμε,αφου φτιαξαμε τη μηχανη
και γυρναμε στον πολιτισμο μας και στα σπιτια μας.Θα εχεςι κανεις απο
μας το ενδιαφερον να παει να δει τι γινεται με τους αγριους?
Δεν νομιζω.Τωρα ας σκεφθουμε τις προφορικες παραδοσεις των αγριων
για μας απο γεννεα σε γεννεα,μεχρι να ανακαλυψουν τον γραπτο λογο.
Πραματα και θαματα!!
Και οι περιγραφες των μηχανηματων μας?Σιγουρα φαντασιες!!

Ετσι ισως εγιναν τα πραγματα και τοτε και πριν απο το τοτε.
Και ξανα πριν.Η κυκλικη ιστορια!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

αθεος
Ανεπιθύμητη Συμμετοχή


2069 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 19:03:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους αθεος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΛΕΟΣ συγνώμη αλλά τι λέτε; η αυθαιρεσία της αυθαιρεσίας ΕΛΕΟΣ και πάλι ΕΛΕΟΣ

τι να πρωτοπώ, δεν έχετε ικανούς τους ανθρώπους 1500 πχ να σκεφτούν μηχανικές κατασκευές; μηχανικά πλάσματα φτιαγμένα από θεούς;
θεούς που έφτιαξαν(σύμφωνα με αυτούς) τον άνθρωπο και τα ζώα δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν μηχανικά πλάσματα;
η φαντασία του ανθρώπου είναι απεριόριστη και εσείς θέλετε να την κάνετε τόσο πεζή, η φαντασία είναι αυτή που δίνει το κίνητρο για όλα τα επιτεύγματα


“«Καταραμένε Έλληνα, τά βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, τίποτα δέν άφησες γιά εμάς».
Φρίντριχ φον Σίλλερ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 20:38:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Νικόμαχε συμφωνώ με τα λεγόμενά σου, έχω όμως σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με αυτό που λες περί μελλοντικής προβολής των αρχαίων ποιητών. Έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι ο Όμηρος μεταξύ άλλων επιχείρησε να "δει" το μέλλον και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό...θεωρώ δηλαδή πως ο Πλάτωνας είχε δίκιο όταν μιλούσε για την "προφητική μανία των ένθεων ποιητών" όπως του Ομήρου. Τις απόψεις μου όμως πάνω σε αυτό τις αφήνω για άλλη φορά διότι αν τα γράψω τώρα θα μπλεχτούμε πολύ και το θέμα θα πάει αλλού...


Άθεε, μάλλον δεν διάβασες το προτελευταίο μου μήνυμα...εάν το διάβαζες θα έβλεπες ότι αυτό που λες το έγραψα πριν από εσένα

Είναι αυτονόητο άθεε ότι ο Όμηρος διέθετε εκπληκτική φαντασία και όραμα...αυτό είναι κάτι που και ένα παιδάκι μπορεί να καταλάβει...το ερώτημα εδώ είναι εάν είχαν ήδη αποκτηθεί από την αρχαιότητα κάποιες προχωρημένες επιστημονικές γνώσεις ή εάν απλώς οι περιγραφές ήταν αποτέλεσμα της πλούσιας φαντασίας του ποιητή.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

hunter1
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
547 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 22:01:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους hunter1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
καλησπερα σε παλιους κ καινουργιους!! μου αρεσουν τα καινουργια θεματα πολυ!το θεμα Ομηρος Πλατωνας κ οχι μονο πιστευω οτι ανηκει σε μια μεγαλη ιστορια που ξεφευγει πολυ απο την απλη φαντασια!αυτοι οι ανθρωποι ειδαν ή ακουσαν πραγματα που το δικο μας το μυαλο ή πιο απ΄λά η δική μας υπεροψία αρνειται να αποδεχτεί..

d.kΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 23:08:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωραίο και πρωτότυπο το θέμα με τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις να χρειάζονται προσοχή

Ενημερωτικά, υπάρχει και το πολύ γνωστό χωρίο του Ηρόδοτου που μιλάει για όπλα που μετακινήθηκαν μόνα τους μπροστά στο ναό των Δελφών λίγο πριν φτάσουν οι Πέρσες εκεί.
...όπλα αρήια αυτόματα φανήναι έξω προκείμενα του νηού.(8,37)

Πιστεύω ότι τέτοιες υπερφυσικές περιγραφές έχουν έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, εκφράζοντας συχνά ευσεβείς πόθους των ανθρώπων της κάθε εποχής και περίστασης. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα ιδιόρρυθμα πλοία των Φαιάκων. Οπως έχω ξαναπεί...μήπως τα αναφερόμενα καράβια χωρίς τιμόνια, χωρίς κυβερνήτη και με αυτόματη κίνηση δίχως φόβο εκτροπών και ζημιών, αντανακλούν ορισμένους ανθρώπινους ευσεβείς πόθους για καλυτέρευση των συνθηκών ναυσιπλοϊάς, για μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια στη διαδρομη, μεσα από μια διαδικασία κατά την οποία η φαντασία προηγείται της υλοποίησης? Αν αναλογιστούμε ότι την εποχή του Ομήρου ένα ταξίδι με βάρκα ή καράβι μπορούσε με την παραμικρή καταιγίδα να καταλήξει σε εφιάλτη για τους επιβαίνοντες παρασύροντάς τους σε μακρινές ακτές, εκτρέποντάς τους κατά πολύ από την πορεία τους προκαλώντας παράλληλα φθορές και πιθανώς ανθρώπινες απώλειες, τότε όλο και κάποιοι ναυτικοί θα είχαν φανταστεί πόσο άνετα θα ήταν όλα αν τα καράβια πήγαιναν μόνα τους στον προορισμό τους χωρίς κίνδυνο παρεκτροπών και απωλειών.

Σχετικά με το έργο ενός θεού μάστορα όπως ο Ηφαιστος που ο ρόλος του είναι κυρίως "κατασκευαστικός" θα ήταν αναμενόμενο για την ποιητική φαντασία να του αποδώσει ένα εργαστήριο με αυτοκίνητη τεχνολογία και "ρομποτικό" προσωπικό. Θέλω να πω ότι το αναφερόμενο εργαστήριο ταιριάζει με το προφίλ του συγκεκριμένου θεού ως τεχνίτη που έπρεπε να παρουσιάζει κάτι παραπάνω από έναν απλό θνητό συνάδελφό του.

Επίσης δεν νομίζω ότι χρειάζεται για όλες τις μυθολογικές αναφορές ένα ακριβές πρότυπο από τον πραγματικό κόσμο. Η ψαλίδα της νοητικής μετατόπισης από ένα πραγματικό αντικείμενο που χρειάζεται την ανθρώπινη παρέμβαση για να μετακινηθεί, μέχρι την αυτόματη μετακίνηση του αντικειμένου ίσως να μην είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε. Ειδικά αν εμπλέκεται ο παράγοντας "ευσεβείς πόθοι" (αχ, τι ωραία να πήγαιναν όλα μόνα τους).
Βρίσκουμε περιπτώσεις όπως οι μεταμορφώσεις θεών σε ζώα που δεν αντανακλώνται στον πραγματικό κόσμο (κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να μεταμορφωθεί σε ζώο) αλλά δημιουργούνται από την γόνιμη φαντασία του ανθρώπου μυθογράφου. Συνεπώς δεν χρειάζεται να υποθέσουμε ότι οι αρχαίοι άνθρωποι γνώριζαν την ύπαρξη εξελιγμένων τεχνολογικών αντικειμένων με αποτέλεσμνα να τις περιγράψουν στα έπη τους(πέρα από την απουσία σχετικών ευρημάτων που δυσκολεύει την επικράτηση τέτοιων θεωριών "απαγορευμένης αρχαιολογίας")...

Αυτά ως πρώτες σκέψεις και αναμένω με ενδιαφέρον τα υπόλοιπα αποσπάσματα για την αυτόματη τεχνολογία στα ομηρικά έπη

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 26/02/2011 23:14:47Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 23:20:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το θεμα της φαντασιας των ανθρωπων πριν απο 3.500 χρονια,
που ορθα θιγουν και ο Αθεος και ο Αγνοστικ,δινει μια πολυ
καλη και αληθοφανη εξηγηση,σε ολα αυτα τα αρχαια γραπτα.
Τα γραπτα που αναφερουν,μηχανες,ρομποτ,υλοποιησεις θεων,
εξυπνα οχηματα κ,λ.π.
Δημιουργουν ομως ενα σοβαρο ερωτημα:

Αφου το 1.500 π.χ.,οι ανθρωποι ειχαν τοση ζωηρη και γονιμη
φαντασια,γιατι χρειασθηκαν 3.300 χρονια για να ανακαλυψουν
μια απλη ατμομηχανη?
Και η ατμομηχανη,μπροστα στις ΅φαντασιες¨ των συγγραφεων
ειναι σαν ενα μολυβενιο στρατιωτακι,μπροστα στους τρανφορμερς!

Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα,στις σκεψεις μας.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AitheroVamon
Διαχειριστής

Greece
3627 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 23:40:32  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα συμφωνήσω κι εγω με τον ΝΙΚΟΜΑΧΟ
ο Ιουλιος Βερν έγραφε φανταστικά μυθιστορήματα,
στα οποία η φαντασία σαφώς και δε μπορεί να χαλιναγωγηθεί,
και σε πολλές περιπτώσεις γιατι οχι να αποδειχτεί και προφητική .
Εύκολα μπορεί ο καθένας να αφήσει την φαντασία του ελεύθερη σε θεμα κατασκευών και δυνατοτήτων και να είναι σίγουρος οτι σε μέλλοντα χρόνο... θα είναι ξεπερασμένος.
Τα Ομηρικά κείμενα όμως δεν έχουν να κάνουν με μυθιστορήματα,
αλλά για καταγραφή γεγονότων (ποιητική μεν αλλά οχι φανταστική)

Η άποψη μου είναι ότι κάτι είδε ο κόσμος τότε,
γιατί οχι και με τα ιδια του τα μάτια ο Όμηρος,
ή άκουσε να του διηγούνται,
και η ερμηνεία αποδόθηκε με τεχνολογία εποχής .

Αυτό που αποκλείω προσωπικά είναι να πρόκειται για παλιότερους πολιτισμούς, τεχνολογικά ανεπτυγμένους,
που ενδεχομένως έχουν περάσει πάνω από τη γη,
κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην έχουν ανακαλυφθεί υπολείμματα κατασκευών εκείνου του πολιτισμού ,
αν κι εφόσον αυτός είχε ξεπεράσει(έστω) το σημείο της εποχής του χαλκού-σιδήρου .


Hellas at War
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 23:53:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ

Αφου το 1.500 π.χ.,οι ανθρωποι ειχαν τοση ζωηρη και γονιμη
φαντασια,γιατι χρειασθηκαν 3.300 χρονια για να ανακαλυψουν
μια απλη ατμομηχανη?
Και η ατμομηχανη,μπροστα στις ΅φαντασιες¨ των συγγραφεων
ειναι σαν ενα μολυβενιο στρατιωτακι,μπροστα στους τρανφορμερς!


Απλές ατμομηχανές πρέπει να ήταν ήδη γνωστές στην ύστερη αρχαιότητα αν λάβουμε υπόψη εφευρέσεις όπως η αιολόσφαιρα του Ηρωνα όμως η περαιτέρω εξέλιξή και επικράτησή τους δεν έγινε στην αρχαιότητα αφού αφθονούσε η μυική δύναμη των δούλων. Οι αρχαίοι λαοί αξιοποιούσαν αυτά τα εργατικά χέρια με προθυμία και για ένα μεγάλο διάστημα φαίνεται έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους χωρίς να χρειάζεται η άμεση αντικατάστασή τους από πιο εξελιγμένα μέσα.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
hunter1
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
547 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2011, 23:56:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους hunter1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
τελικα δηλαδη ολοι οι δυσπιστοι τι περιμενετε να εμφανιστουν μπροστα σας ολοι οι θεοι για να πιστειτε?τι πιο απλο απτο να ριξει καποιοος μια ματια σε ιστορια κα μυθολογια παγκοσμιως πως ειναι δυνατον αυτα που εβλεπαν οι σουμεριοι να τα βλεπουν κ οι δικοι μας αρχαιοι κ οι κινεζοι π.χ κ ουτο καθεξης....?

d.kΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2011, 00:05:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
hunter1

τελικα δηλαδη ολοι οι δυσπιστοι τι περιμενετε να εμφανιστουν μπροστα σας ολοι οι θεοι για να πιστειτε?τι πιο απλο απτο να ριξει καποιοος μια ματια σε ιστορια κα μυθολογια παγκοσμιως πως ειναι δυνατον αυτα που εβλεπαν οι σουμεριοι να τα βλεπουν κ οι δικοι μας αρχαιοι κ οι κινεζοι π.χ κ ουτο καθεξης....?


Υπάρχουν ορισμένες παρόμοιες δομές σκέψεις στους ανθρώπους που αντανακλούνται στη μυθολογία των λαών. Ομως πρέπει να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με το τι αναφέρει ο ένας και τι ο άλλος για να τσεκάρουμε πού υπάρχει σύγκλιση και πού διαφορετικότητα. Φυσικά υπάρχει και το πολύ συχνό φαινόμενο των πολιτισμικών δανείων μεταξύ των λαών στα οποία περιλαμβάνονται και οι μύθοι, άρα οι παρόμοιες μυθικές αναφορές δεν είναι τόσο εντυπωσιακές σε αυτή την τελευταία περίπτωση.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
hunter1
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
547 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2011, 00:20:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους hunter1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ακομα μια εξηγηση δυσπιστου αν καταλαβα καλα...ωραια ας τα παρουμε απτην αρχη ...ποσες εμφανισεις ατια εχουμε ανα τους αιωνες ανα πολιτισμους με χιλιομετρικες αποστασεις δυσκολες να καλυφθουν κ τι γνωριζετε για το παγοσμιο φαινομενο της επιμηκυνσης των κεφαλιων?

d.kΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2011, 01:07:34  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητε Αγνοστικ

Εχεις ενα τροπο,να τοποθετεις δυσκολα και πολυερμηνευομενα
ερωτηματα,μεσα σε ενα καλουπι λογικης,τεχνογνωσιας και μιας
καποιας σταθερας του νου σου,κατι σαν αξιωμα,που δεν επιδεχεται
αμφισβητηση και γυρω απο αυτο υπαρχουν ολες οι απαντησεις.
Το ξερω και το νοιωθω αυτο το καλουπι.Ετσι ημουν κι εγω.
Απεριπτα τα παντα,που φανταζαν εξω-πραγματικα,που ηταν
αντιθετα στις επιστημονικες επιταγες,ολων των επιστημων.
Αλλαξα γνωμη οταν στην φυσικη εκαναν την εμφανιση τους οι νεες
θεωριες και δημιουργησαν στο μυαλο μου ερωτηματα.
Τα αδυνατα διαστρικα ταξιδια,αρχισαν να υπακουν σε αυτες τις νεες
θεωριες.Και αν?σκεπτομουν...τοτε να πως εξηγειτε αυτο εκεινο το αλλο.
Βεβαια ισχυει και ο δικος σου τροπος σκεψης,αλλα ας αφησουμε και
ενα παραθυρακι στον αγνωστο τροπο.Στην μη γνωστη σιγουρη 100%
εξηγηση!
Θα μπορουσαμε να συζηταμε μερες,εσυ με τον τροπο σου και την σταθερη σου εξηγηση και εγω με τις αμφιβολιες μου,που θα κατεθετα με την μορφη ερωτηματων.Και θα συμφωνουσαμε και θα διαφωνουσαμε και το
παραδοξο ειναι οτι θα το καναμε ταυτοχρονα.Π.χ. ως παραδειγμα:

Λες οτι δεν επεκταθη η εφευρεση της ατμομηχανης επειδη οι κοινωνιες
στηριζονταν στη μυικη δυναμη των δουλων.Και ερωτω:
Συνεφερε περισσοτερο τις κοινωνιες να κανουν πολεμους και να χανουν
σε ζωες και χρημα,για να πιασουν αιχμαλωτους να τους κανουν δουλους,απο το να κατασκευασουν τις μηχανες?
Και εσυ κατι θα βρεις να πεις για να υποστηριξεις εκεινη την σταθερα
του μυαλου σου.Και παει λεγοντας...
Η ουσια ειναι οτι για τιποτα δεν ειμαστε σιγουροι.
Ουτε καν οτι τα αρχαια γραπτα,ειναι αυθεντικα!


ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Edited by - ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ on 27/02/2011 01:12:08Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2011, 01:13:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η επεμβαση μου αφορουσε το κομματι για τους πολεμους
και την φραση αιχμαλωτους για δουλους,που παρελειψα στο αρχικο ποστ.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

XD
Πλήρες Μέλος

Greece
892 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2011, 09:02:34  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για τις τεχνολογικές περιγραφές των Ομηρικών επών μπορούν να λεχθούν (και έχουν λεχθεί) πολλά πράματα. Προσωπικά διατηρώ «ανοιχτό μυαλό» και δεν αποκλείω τίποτα, ταυτόχρονα όμως προβληματίζομαι από μια μικρή πρόταση της παρατήρησης «β» του καθηγητή Παϊπέτη όπως αυτή διατυπώνεται στην σελίδα 62 του βιβλίου του «Η Άγνωστη τεχνολογία στον Όμηρο» (εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ - 2005) το οποίο ασχολείται με τις τεχνολογικές περιγραφές των Ομηρικών επών εις βάθος. Αυτό το οποίο έχει σημασία λοιπόν κατά την γνώμη μου στην μελέτη των Ομηρικών αυτοματισμών (ειδικά εκείνων που αφορούν την Ισχυρή Τεχνίτη Νοημοσύνη) δεν είναι αν υπήρξαν ποτέ (στο σύνολο τους ή μερικός –καθώς προσεκτική μελέτη των μηχανικών περιγραφών υποδεικνύει έναν βαθμό «επιστημονικής γνώσης») αλλά το γεγονός της «ύπαρξης πρακτικής ανάγκης για αυτοματοποίηση». Ότι δηλαδή (όπως το βλέπω εγώ), ήδη οι άνθρωποι εκείνης της μακρινής εποχής διακατέχονταν όπως και εμείς από την ίδια, διαχρονική, επιθυμία ή πιο σωστά ελπίδα κατασκευής τέτοιων αυτόματων μηχανισμών ελπίζοντας όπως και εμείς σήμερα ότι αυτοί οι μηχανισμοί θα κάλυπταν τις πρακτικές τους ανάγκες (εκ των οποίων και πήγαζε ουσιαστικά η σύλληψη τους τότε και τώρα) και συνάμα θα βελτίωναν το επίπεδο της ζωής τους κάνοντας την αν μη τι άλλο (όπως προσδοκούμε και εμείς σήμερα όταν επιτύχουμε την κατασκευή τους) ευκολότερη.

Edited by - XD on 27/02/2011 09:16:15Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2011, 11:56:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν καταλαβαίνω γιατί προκαλεί εντύπωση ο όρος "αυτόματος" ή για να το θέσω καλύτερα, κάθε είδους μηχανική συσκευή και τεχνολογικού επιτεύγματος που θα χρησίμευε για διάφορους λόγους, πχ. Τελετουργίες, δύσκολες εργασίες, διακόσμηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ακόμα και για θέμα εντυπωσιασμού.
Άλλωστε είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως ο όρος αυτόματος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις μηχανικές διατάξεις και τις συσκευές οι οποίες τίθενται σε κίνηση και λειτουργούν από μόνες τους και τέτοιου είδους αυτοματισμός προϋπήρχε στην ίδια την φύση ή ακόμα μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε και στα πρώτα εργαλεία που κατασκευάζει ο άνθρωπος ως επέκταση των φυσικών του λειτουργιών.
Βέβαια όταν λέω αυτόματος, δεν αναφέρομαι για ιπτάμενα πλοία και άλλες συμβολικές αναφορές (πλοία των Φαιάκων, Αργώ, η αυτόματη γυναίκα του Πυγμαλίωνος…κλπ) αλλά σε κατασκευές που πράγματι είχαν κάποιο πρακτικό σκοπό να δημιουργηθούν από τους «αρχαίους τεχνίτες».

Ο όρος αυτόματος ( αυτός+ μέμονα) εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Όμηρο για να περιγράψει τον αυτοκίνητο, τον αυθόρμητο, τον αφ΄ εαυτού πράττοντα, μέσα από πολλές αναφορές που γίνονται στην Ιλιάδα (Σ372-377, Σ 400, Σ410-422, Σ468-477, Ε749).
Και τέτοια κατασκευάσματα γνωρίζουμε αρκετά από την αρχαιότητα… (πτυσσόμενοι κινητοί τρίποδες, τεχνητά αυτόματα (αγάλματα) που είχαν την δυνατότητα να κινούν τα μέλη τους, κινούμενοι βωμοί, αλλά και σε συνδυασμό με αγάλματα που είχαν και αυτά την ικανότητα κίνησης, θεατρικά αυτόματα ανθρωποειδή,.. κλπ.).
Τώρα πως είχαν την ικανότητα να έχουν κίνηση όλα αυτά τα κατασκευάσματα;
Έχουμε πολλά ευρήματα που μπορούμε να γνωρίζουμε πλέον σε ποιο σημείο είχε φτάσει η δημιουργικότητα των αρχαίων τεχνιτών, από πτυσσόμενους κινητούς τρίποδες, πλαγγόνες ή νευρόσπαστα είδωλα, χάλκινοι τροχοί και οδοντωτά επίσχεστρα, βαρίδια τα οποία αποτελούσαν μέρος του ανυψωτικού μηχανισμού των ειδώλων, ακόμα και λεπτομερείς περιγραφές από αρχαίους συγγραφείς για το πώς κατασκευάζονταν όλα αυτά τα αριστουργήματα.

Για σκεφτείτε τώρα το πώς θα αντιμετώπιζε ο «αμύητος» άνθρωπος όταν έβλεπε όλα αυτά τα κατασκευάσματα, το δέος, θαυμασμό ή ακόμα και τον φόβο που θα βίωνε παρακολουθώντας εκστασιασμένος κάποιο από αυτά τα τεχνουργήματα.
Ακόμα και το πώς θα πέρναγε από στόμα σε στόμα και θα καταγράφονταν όλα αυτά τα αυτόματα, αγάλματα, θεάματα (θέατρα, μαντεία) στο πέρασμα του χρόνου…

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2011, 13:11:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η αλήθεια είναι πως είναι ενδιαφέρουσες οι αναφορές περιστατικών προηγμένης τεχνολογίας τόσο στα Ομηρικά Έπη αλλά και στην ελληνική μυθολογία εν γένει.

Ένα από αυτά είναι το περιστατικό όπου η Θέτιδα μπήκε στο εργαστήριο του θεού Ηφαίστου κι αντίκρυσε τα όσα περιγράφονται στη ραψωδία Σ της Ιλιάδας.
Γενικότερα ο Ήφαιστος σχετίζεται με οτιδήποτε θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με το σημερινό όρο "τεχνολογία" καθώς ήταν περίφημος τεχνίτης.
Στη ραψωδία Φ επίσης αναφέρεται πως ο Ήφαιστος νίκησε τον ποτάμιο θεό Σκάμανδρο "καίγοντας" τον κι αναγκάζοντας τον με αυτόν τον τρόπο να υποχωρήσει και να μην πνίξει τους Έλληνες.

Θα μπορούσα να αναφέρω κάμποσα παραδείγματα αναφοράς πιθανής "προηγμένης τεχνολογίας " - αναφέρω αυτόν τον όρο για να περιγράψω γεγονότα και περιστατικά όπου είναι ασύμβατα με τα μέσα που υπήρχαν στην αρχαιότητα - όμως θα κινδύνευα να βγω εκτός θέματος αφού αυτά δεν περιορίζονται μόνο στα Ομηρικά Έπη.



In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2011, 16:58:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θίχτηκαν σημαντικά ζητήματα.

από τη δική μου πλευρά δεν βλέπω και τόσο το ζήτημα ως ένα δίλημμα μεταξύ λογικής-πίστης, δηλαδή πως είτε ερμηνεύουμε τις αρχαίες περιγραφές με βάση την καθαρή λογική (φαντασία και ευσεβείς πόθοι των αρχαίων, διορατική πρόβλεψη αυτόματων μηχανισμών και ανάγκη αυτοματοποίησης) είτε με βάση κάποιο παράδοξο ή και μεταφυσικό κριτήριο (απόκρυφη γνώση, παλιοί πολιτισμοί, εμφανισθέντες θεοί κτλ).
Γι’αυτό και η πληρέστερη ίσως εξήγηση των εν λόγω ομηρικών αναφορών είναι ο συνδυασμός της υπάρχουσας γνώσης στην εποχή του Ομήρου, που ήταν αποδεδειγμένα σημαντική, της φανταστικής επινόησης αυτόματων μηχανισμών, στα πλαίσια της ανάγκης αυτοματοποίησης που αναφέρθηκε, αλλά και στην πολύ πιθανή πρόσβαση σε παλιά αρχεία που είχαν καταγεγραμμένη την ιστορία και τα επιτεύγματα αρχαίων λαών.


Συμφωνώ επίσης με την ορθολογική προσέγγιση του φίλου XD που λέει «κρατάω ανοιχτό μυαλό και δεν αποκλείω τίποτα», τονίζοντας παράλληλα την «ύπαρξη πρακτικής ανάγκης για αυτοματοποίηση», κάτι με το οποίο μάλλον όλοι συμφωνούμε!

Η περίπτωση του Ηροδότου φίλε Agnostic είναι αρκετά μυστήρια....εδώ και τόσους αιώνες το πρόσωπό του απαξιώθηκε από πλήθος ιστορικών ως «σημαντικός ιστοριογράφος, αλλά αναξιόπιστος ιστορικός». Τις τελευταίες δεκαετίες όμως φαίνεται ότι ο Ηρόδοτος έχει αρχίσει σιγά-σιγά να παίρνει μία μεγάλη εκδίκηση καθώς διάφορα σύγχρονα ευρήματα επιβεβαιώνουν ορισμένες κραυγαλέες και τερατώδεις περιγραφές του όπως η φοβερή αμμοθύελλα στην έρημο Σίβα που έθαψε 50.000 Πέρσες, ή τα «γιγάντια μυρμήγκια» που εξόρυσσαν χρυσό και πολλά άλλα (www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=33&artId=287047&dt=10/01/2010).

Συνεπώς δεν αποκλείεται και η περιγραφή του Ηροδότου που αφορά την αυτόματη μετακίνηση των όπλων στους Δελφούς να αποτελούσε αληθινή περιγραφή και όχι μία υπερφυσική δοξασία από απλώς κάτι που άκουσε, πίστευε ή φαντασιωνόταν! Ήδη από την Ιλιάδα (Ι 405) διαβάζουμε πως στους Δελφούς, στο «λίθινο κατώφλι του τοξευτή», είχε συσσωρευτεί πολύ μεγάλος πλούτος επομένως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο του να είχε αναπτυχθεί εκεί μία εκπληκτική μυστική τεχνογνωσία που οδήγησε σε τέτοιου είδους εφευρέσεις. Ειδικά μάλιστα αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα -παρά το δημοκρατικότερο πνεύμα της σε σχέση με άλλους λαούς- η σημαντικότερη γνώση φαίνεται πως βρισκόταν και εκεί υπό την αποκλειστική κατοχή της ιερατικής τάξης.


Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι στην εποχή του Ομήρου φαίνεται πως υπήρχε σημαντική επιστημονική γνώση και αυτό αντικατοπτρίζεται με τον καλύτερο τρόπο στα δύο Έπη. Όπως παρατηρεί και ο καθηγητής Μηχανικής Παϊπέτης που αναφέρει ο XD, η κατασκευή των θρυλικών ασπιδών του Αχιλλέα και του Αίαντα αποδεικνύει την ύπαρξη γνώσης μηχανικής υλικών μιας και σε προσομοιώσεις που έγιναν μέσω της κατασκευής ειδικού λογισμικού επιβεβαιώθηκε ότι «Και οι δύο ασπίδες αποτελούνταν από επάλληλα στρώματα υλικών, ώστε να εξασφαλίζουν την μέγιστη αντιδιατρητική ικανότητα». ««Αυτό που διαπιστώσαμε, λέει ο καθηγητής, ήταν ότι τα πέντε στρώματα της ασπίδας του Αχιλλέα παραμορφώνονταν με τέτοιον τρόπο, ώστε να εκμηδενίσουν τη διατρητική ικανότητα του ακοντίου. Είχαν επιλεγεί για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα με όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος...Η δε ασπίδα του Αίαντα κατάφερε, ακόμη και στην πειραματική της μορφή, να εξουδετερώσει το βλήμα, και να το ακινητοποιήσει στην έβδομη επίστρωση. Όπως ακριβώς περιγράφει και ο Όμηρος ότι συνέβη με το ακόντιο του Αινεία, όταν εκείνος έβαλε κατά του Αίαντα....Οι επιστρώσεις από δέρμα, μόλις δέχτηκαν την κρούση του βλήματος, άρχισαν να τρίβονται μεταξύ τους εξουδετερώνοντας την κινητική ενέργεια» (http://oionoskopos.blogspot.com/2011/01/blog-post_5397.html, http://www.phorum.gr/viewtopic.php?t=2370).


Αυτό πάντως elo που μου κάνει κυρίως εντύπωση στις αυτόματες περιγραφές είναι η φυσικότητα και λεπτομέρεια που τις συνοδεύει στα Έπη, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες αρχαίων όπως ο Πλάτωνας και ο Ηρόδοτος που δεν είμαι καθόλου βέβαιος εάν έδιναν απλώς «συμβολικό» χαρακτήρα σε αυτές! Όταν ο Πλάτωνας αναφέρει το γιγάντιο ρομπότ Τάλω ως υπαρκτό πρόσωπο, και όταν ο Ηρόδοτος περιγράφει έναν γιγάντιο πολεμιστή που εκτόξευε τεράστια βλήματα στη μάχη του Μαραθώνα καθώς και όπλα που μετακινούνταν αυτόματα η εύκολη λύση είναι σίγουρα να τα θεωρήσουμε ως ευφάνταστη μυθοπλασία. Δεν μπορώ όμως καθόλου να αποκλείσω το αληθές αυτών των περιγραφών, όχι μόνο γιατί θεωρώ πολύ πιθανή την ύπαρξη πολύ προηγμένων αρχαίων πολιτισμών (πχ. Ατλαντίδα) αλλά και επειδή η γνώση μας ακόμα και για την ίδια την αρχαία Ελλάδα είναι πιστεύω πολύ ελλιπής! Ποιός θα φανταζόταν για παράδειγμα πριν την ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων ότι ήδη από τον 2ο-1ο αιώνα π.Χ. μπορούσε να κατασκευαστεί ένας τόσο πολύπλοκος και μικροσκοπικός υπολογιστής?


Dying Incubus, δεν θα βγεις καθόλου εκτός θέματος με τις αναφορές που λες, εξάλλου δεν μου έρχεται στο μυαλό κάποια άλλη αναφορά από τον Όμηρο, τουλάχιστον όσον αφορά τα αυτόματα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/02/2011, 03:37:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ

Εχεις ενα τροπο,να τοποθετεις δυσκολα και πολυερμηνευομενα
ερωτηματα,μεσα σε ενα καλουπι λογικης,τεχνογνωσιας και μιας
καποιας σταθερας του νου σου,κατι σαν αξιωμα,που δεν επιδεχεται
αμφισβητηση και γυρω απο αυτο υπαρχουν ολες οι απαντησεις.
Το ξερω και το νοιωθω αυτο το καλουπι.Ετσι ημουν κι εγω.
Απεριπτα τα παντα,που φανταζαν εξω-πραγματικα,που ηταν
αντιθετα στις επιστημονικες επιταγες,ολων των επιστημων.
Αλλαξα γνωμη οταν στην φυσικη εκαναν την εμφανιση τους οι νεες
θεωριες και δημιουργησαν στο μυαλο μου ερωτηματα.
Τα αδυνατα διαστρικα ταξιδια,αρχισαν να υπακουν σε αυτες τις νεες
θεωριες.Και αν?σκεπτομουν...τοτε να πως εξηγειτε αυτο εκεινο το αλλο.
Βεβαια ισχυει και ο δικος σου τροπος σκεψης,αλλα ας αφησουμε και
ενα παραθυρακι στον αγνωστο τροπο.Στην μη γνωστη σιγουρη 100%
εξηγηση!


Φίλε ΝΙΚΟΜΑΧΕ δεν υπονοώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφισβήτηση σε αυτά που γράφω ή στην οδό σκέψης και εξαγωγής συμπερασμάτων που ακολουθώ. Τουναντίον μέσω της αμφισβήτησης επιτυγχάνεται η πρόοδος και αποκαλύπτεται ποιες θεωρίες πατούν σε στέρεη βάση και ποιες αποδεικνύονται προβληματικές. Βέβαια πιστεύω ότι μέσω της λογικής και των αρχαιολογικών ευρημάτων μπορούμε να δώσουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη απάντηση, να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα καλύτερα αν θες, πάνω σε θέματα που άπτονται των ομηρικών περιγραφών από το να αφήνουμε συνεχώς ανοιχτά παραθυράκια, τα οποία γενικά μιλώντας μπορούν φυσικά να υπάρχουν αλλά εξαρτώνται από το επίπεδο τεκμηρίωσης του εκάστοτε ζητήματος που διερευνούμε. Είναι κατανοητό αυτό που αναφέρεις για τις νέες θεωρίες στη φυσική αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτές αποτελούν ένα ικανοποιητικό πράλληλο με το μέγεθος του παραθύρου που πρέπει να αφήσουμε ανοιχτό για το παρόν θέμα. Δε νομίζω ότι ο βαθμός θεωρητικολογίας είναι ίδιος σε όλα τα θέματα και όλους τους επιστημονικούς κλάδους.

quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ

Λες οτι δεν επεκταθη η εφευρεση της ατμομηχανης επειδη οι κοινωνιες
στηριζονταν στη μυικη δυναμη των δουλων.Και ερωτω:
Συνεφερε περισσοτερο τις κοινωνιες να κανουν πολεμους και να χανουν
σε ζωες και χρημα,για να πιασουν αιχμαλωτους να τους κανουν δουλους,απο το να κατασκευασουν τις μηχανες?
Και εσυ κατι θα βρεις να πεις για να υποστηριξεις εκεινη την σταθερα
του μυαλου σου.Και παει λεγοντας...
Η ουσια ειναι οτι για τιποτα δεν ειμαστε σιγουροι.
Ουτε καν οτι τα αρχαια γραπτα,ειναι αυθεντικα!


Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα φίλε μου. Κάτι που είναι ιστορικά τεκμηριωμένο όπως η εφαρμογή του θεσμού της δουλείας και η χρησιμότητά της στην παραγωγή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε δίλημμα που σχετικοποιεί την έρευνά μας. Θα διαφωνήσω ότι για τίποτα δεν είμαστε σίγουροι. Κάθε φορά που αφηνόμαστε στην έλλειψη σιγουριάς ίσως θα έπρεπε να σκεφτόμαστε "μήπως εγώ δεν το έχω ψάξει όσο πρέπει ένα θέμα και μετατρέπω την άγνοιά μου σε βεβαιότητα?"...
Πιστεύω ακράδαντα φίλε ΝΙΚΟΜΑΧΕ ότι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στον ατέρμονο σχετικισμό των πάντων λόγω έλλειψης ενασχόλησης και ειδικότερων γνώσεων πάνω σε ποικίλα θέματα που συναντούν.

quote:
kost

Η περίπτωση του Ηροδότου φίλε Agnostic είναι αρκετά μυστήρια....εδώ και τόσους αιώνες το πρόσωπό του απαξιώθηκε από πλήθος ιστορικών ως «σημαντικός ιστοριογράφος, αλλά αναξιόπιστος ιστορικός». Τις τελευταίες δεκαετίες όμως φαίνεται ότι ο Ηρόδοτος έχει αρχίσει σιγά-σιγά να παίρνει μία μεγάλη εκδίκηση καθώς διάφορα σύγχρονα ευρήματα επιβεβαιώνουν ορισμένες κραυγαλέες και τερατώδεις περιγραφές του όπως η φοβερή αμμοθύελλα στην έρημο Σίβα που έθαψε 50.000 Πέρσες, ή τα «γιγάντια μυρμήγκια» που εξόρυσσαν χρυσό και πολλά άλλα (www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=33&artId=287047&dt=10/01/2010).


Το έχω υπόψη το άρθρο με τους "μύθους του Ηροδότου που βγήκαν αληθινοί" φίλε kost αν και ορισμένες αναφορές χρειάζονται περισσότερη τεκμηρίωση και σαν θέματα είναι πιο σύνθετα(όπως αυτό για την καταγωγή των Ετρούσκων) απ'όσο τα παρουσιάζει το σύντομο αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέρον άρθρο. Καταλαβαίνω πάντως τις θες να πεις.

quote:
kost

Συνεπώς δεν αποκλείεται και η περιγραφή του Ηροδότου που αφορά την αυτόματη μετακίνηση των όπλων στους Δελφούς να αποτελούσε αληθινή περιγραφή και όχι μία υπερφυσική δοξασία από απλώς κάτι που άκουσε, πίστευε ή φαντασιωνόταν! Ήδη από την Ιλιάδα (Ι 405) διαβάζουμε πως στους Δελφούς, στο «λίθινο κατώφλι του τοξευτή», είχε συσσωρευτεί πολύ μεγάλος πλούτος επομένως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο του να είχε αναπτυχθεί εκεί μία εκπληκτική μυστική τεχνογνωσία που οδήγησε σε τέτοιου είδους εφευρέσεις. Ειδικά μάλιστα αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα -παρά το δημοκρατικότερο πνεύμα της σε σχέση με άλλους λαούς- η σημαντικότερη γνώση φαίνεται πως βρισκόταν και εκεί υπό την αποκλειστική κατοχή της ιερατικής τάξης.


Εγώ την θεωρώ περισσότερο συμβολική/υπερφυσική διότι τα όπλα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη. Είναι μια απλή αναφορά και τίποτα περισσότερο. Οπότε τείνω να τα θεωρώ περισσότερο ως μια φήμη που διαδόθηκε ίσως για την τόνωση του ηθικού, ως ένας οιωνός ότι "οι θεοί είναι μαζί μας" και τα σχετικά μυθολογήματα που εμπλουτίζουν τις σημαντικές πολεμικές αναμετρήσεις. Πλούτος μπορεί να είχε συσωρευτεί αλλά δεν συνεπάγεται τεχνολογική ανάπτυξη που θα προσέφερε τέτοιου είδους όπλα. Γενικότερα οι μυθολογίες είναι γεμάτες μυθικά και μαγικά αντικείμενα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα όπλα αλλά δεν μπορούν σχεδόν ποτέ να τεκμηριωθούν στο αρχαιολογικό υλικό.

Εμένα με προβληματίζει και αυτή η έννοια της μυστικότητας της υποτιθέμενης εξελιγμένης τεχνολογίας υπό την κατοχή των ιερατείων. Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να την έκρυβαν επιτυχώς τα ιερατεία (πού την έκρυβαν?), αν κιόλας μπορούσαν οι ιερείς να την συντηρήσουν από τεχνικής πλευράς(χρειάζεται εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό). Συνήθως τέτοια επιτεύγματα διαρρέουν και διακρίνουμε μια ιστορική εξελικτική πορεία τους στο ιστορικό γίγνεσθαι, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση που εξετάζουμε. Επιπροσθέτως ο μεγάλος βαθμός ελευθερίας όσον αφορά την συμμετοχή στο ιερατικό προσωπικό στην αρχαία Ελλάδα δεν αποτελεί κατά τη γνώμη μου παράγονται υπέρ της υπόθεσης διαφύλαξης αναπτυγμένης τεχνολογικής γνώσης στα ιερατεία αφού πολλά αδιάκριτα μάτια θα έρχονταν σε επαφή με αυτήν.

Τέλος δεν βρίσκω λογικό η στρατιωτική τεχνολογία να βρίσκεται υπό την αποκλειστική κατοχή των ιερατείων διότι το αναμενόμενο θα ήταν να βρίσκεται στην κατοχή των πολιτικών αρχόντων, των αξιωματούχων και του στρατού γενικότερα. Είναι σα να λέμε ότι τα κανόνια των Οθωμανών βρίσκονταν στην κατοχή μουσουλμάνων ιερέων στα τζαμιά και στους τεκέδες και όχι σε αυτήν του οθωμανικού στρατού, ότι το αρκεβούζιο ήταν αποκλειστικό προνόμιο των χριστιανικών εκκλησιών της Ισπανίας και Πορτογαλίας κι όχι του πορτογαλικού και ισπανικού στρατού, ότι η τεχνογνωσία κατασκευής αμερικανικού στελθ nighthawk είναι προνόμιο των Ευαγγελιστών και των εκκλησιών τους κ.ο.κ.
Τα ιερατεία είναι μάλλον τα πιο ακατάλληλα για τη διατήρηση και παραγωγή τέτοιας γνώσης.

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 28/02/2011 04:15:01Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Craven
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
583 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/02/2011, 12:51:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Craven  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είμαι της άποψης και εγώ ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα για το πραγματικό παρελθόν της ανθρωπότητας και δεν μπορώ να απορρίψω πως στο απώτατο παρελθόν μπορεί να είχε υπάρξει ένας η περισσότεροι ανεπτυγμένοι πολιτισμοί καθώς θεωρώ πως η γνωστή κυκλική θεωρία βρίσκεται σε λειτουργία σε όλο το σύμπαν και επίσης είναι πολύ πιθανό μέχρι μια εποχή να υπήρξαν έγγραφες αποδείξεις αυτών των πολιτισμών ή και των επιτευγμάτων τους (τα οποία να χρησιμοποιήθηκαν διάφορα ιστορικά κείμενα ή κείμενα μυθοπλασίας). Από εκεί και πέρα όμως όπως σωστά ειπώθηκε, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποτιμάμε την φαντασία του ανθρώπου, πόσο μάλλον των αρχαίων Ελλήνων, όχι γιατί ήταν καλύτερη απ τον άλλων αλλά γιατί είχαν την "ελευθερία" να την αναπτύσουν και να την εκδηλώνουν περισσότερο. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν θεωρώ πως το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλα, απ όσα διαβάζουμε είναι μέρος αυτής της φαντασίας των συγγραφέων που κακά τα ψέμματα είναι και το καλύτερο προτέρημα ενός συγγραφέα όταν φτιάχνει μια φανταστική ιστορία (βασιζόμενη πάντα σε ιστορικά γεγονότα όπως αυτά ενός πολέμου). Επίσης όπως πάλι ειπώθηκε δεν πρέπει να υποτιμάμε τόσο τις εφευρέσεις ή τους αυτοματισμούς των αρχαίων Ελλήνων της εποχής εκείνης που ήταν σε αρκετές περιπτώσεις "μπροστά" από την εποχή τους αν και όχι απαραίτητα με την έννοια που εμείς τους προσδίδουμε (της super duper τεχνολογίας). Ο συνδυασμός λοιπόν φαντασίας μαζί με υπαρκτές εφευρέσεις ή θεωρίες κάνει θαύματα και αυτό δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερη σχέση με τυχόν προγενέστερους υπερανεπτυγμένους λαούς. Μιλάω πάντα για κείμενα μυθοπλασίας της εποχής και όχι για μεγαλιθικά μνημεία ή για ανεξήγητες χειροπιαστές ανακαλύψεις. Το σίγουρο είναι πάντως ότι συνεχώς αναθεωρούμε τις θεωρίες περί του ανθρώπινου γένους (πχ απ τα 60000 χρόνια του homo sapiens πήγαμε στα 200.000 χρόνια και τώρα με νέα ευρήματα πήγαμε στα 400.000 χρόνια..) καθώς και είναι σίγουρο πως αυτή την στιγμή υπάρχουν ευρήματα που είναι εκ των πραγμάτων ανεξήγητα για την αποδεκτή τεχνολογία και τεχνογνωσία κάθε εποχής. Εγώ προσωπικά δε έχω δει αριστουργήματα (και μάλιστα αρκετά απο μέταλλο) σε μουσείο στην Ρόδο που η χρονολόγηση τους είναι ΠΟΛΛΕΣ χιλιάδες χρόνια προ Χριστού τα οποία δεν επιτρέπεται να φωτογραφήσεις καν ενώ σύμφωνα με τις ως τώρα γνώσεις μας για τις δυνατότητες κάθε πολιτισμού αυτά απλά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν (κρατάω πάντα την επιφύλαξη η χρονολόγηση να μην ήταν σωστή), καλό είναι να έχουμε λοιπόν το μυαλό μας πάντα ανοιχτό καθώς και η ίδια η επιστήμη δεν είναι απόλυτη απ την φύση της.

Edited by - Craven on 28/02/2011 12:54:15Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

hunter1
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
547 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2011, 09:00:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους hunter1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
κρατω την τελευταια φραση του craven η επιστημη οντως δεν ειναι απολυτη κ αυτο σιγουρα εχει αποδειχτει με το περασμα των αιωνων με την επαναδιατυπωση διαψευση κ εξελιξη καποιων θεωριων...οποτε γνωμη μου οι μεγαλες διατυπωσεις ερμηνειες κ αναλυσεις ισως ειναι περριτες...το ερωτημα ενα...τι ειμαστε ικανοι ετοιμοι προθυμοι να πιστεψουμε καθως παντα σε καθε λογο θεωρια υπαρχει καποιος αντιλογος...

d.kΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2011, 02:46:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αgnostic, συμφωνώ ότι δεν πρέπει να δίνουμε πίστη σε κάθε εντυπωσιακή εξιστόρηση και ότι συνήθως υπάρχει μία λογική ή και συμβολική εξήγηση πίσω από περίεργες αναφορές...οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αρκετά δεισιδαίμονες σε κάποια πράγματα, γι’αυτό και δαιμόνιοι πολιτικοί όπως ο Θεμιστοκλής μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τις προκαταλήψεις τους προς την περάτωση κάποιου σκοπού, περισσότερο ή λιγότερο ιδιοτελούς.

Αυτό πάντως που είναι σίγουρο είναι ότι πολλές γνώσεις κρατούνταν ως «επτασφράγιστα μυστικά» από τα ιερατεία στην αρχαία Ελλάδα...και η διαρροή μερικών εξ'αυτών ξεκίνησε από τον Όμηρο, κάτι που πρώτος ισχυρίστηκε έμμεσα ο Ηρόδοτος!


Όσον αφορά τα ιερατεία δεν γνωρίζω για τον μεγάλο βαθμό ελευθερίας που αναφέρεις στη συμμετοχή τους. Από ένα σημείο και έπειτα υποθέτω θα δέχονταν και μέλη από μη-αριστοκρατικό γένος όμως η φύλαξη των μυστικών τους θα ήταν οπωσδήποτε επιβεβλημένη (ειδικά των μυστικών που γνώριζαν λίγα μονάχα από τα μέλη τους).

Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να υπήρχε όντως εξειδικευμένο επιτελείο σ’αυτά. Σε αυτό πείστηκα όταν πρωτοδιάβασα τις απόψεις του ιστορικού Κορδάτου γύρω από το Ομηρικό ζήτημα. Εν ολίγοις, λέει ότι στην προ-κρατική Ελλάδα (όπως και στην Αίγυπτο, τη Βαβυλώνα και την Παλαιστίνη) η γνώση μονοπωλούνταν στα πάντα από το ιερατείο. Μονάχα η ιερατική τάξη είχε πρόσβαση σε ιερά βιβλία, παραδόσεις και στο αποκλειστικό δικαίωμα όχι μόνο των τελετουργικών έργων αλλά και των συζητήσεων για θρησκευτικά ζητήματα. Επίσης η γραφή, σύμφωνα με τον Κορδάτο, φαίνεται πως ήταν γνωστή μονάχα στους σοφούς, δηλαδή στο ιερατείο, ενώ η καταγραφή και η γνώση της ιστορίας και των παλιών πολέμων, μαζί με την επιστημονική έρευνα και τις τέχνες, το ευρύτερο δηλαδή αντικείμενο των Μουσών, ήταν επίσης όλα ζητήματα υπό την αυστηρή αρμοδιότητα των ιερέων. Τα αρχαία ιερατεία της προ-κρατικής περιόδου ήταν επίσης τα επιτελεία των ειδικών και σοφών που λόγω της ανάγκης εκτέλεσης και συντήρησης μεγάλων υδραυλικών και λοιπών τεχνικών έργων είχαν ειδικευθεί τόσο πολύ ώστε να βάλουν τις βάσεις ορισμένων επιστημών.

Και με βάση αυτό το τελευταίο θεωρώ ότι η μυστική ανάπτυξη εκπληκτικής τεχνολογίας παρ'ότι φαίνεται παράλογη σαν ιδέα δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί. Και αυτή την πιθανότητα την υποστηρίζει η ίδια η αποδεδειγμένα προηγμένη τεχνολογία του ελληνικού πολιτισμού. Για παράδειγμα η απίστευτη κατά τους ιστορικούς αναλογία των νεκρών στη μάχη του Μαραθώνα εξηγείται πρώτιστα από αυτό και ύστερα από το ηρωϊκό φρόνημα των Αθηναίων, ενώ οι προαναφερθέντες απόψεις ειδικών όπως ο καθηγητής Παϊπέτης δείχνουν με σαφή τρόπο τις προηγμένες γνώσεις μηχανικής που κατείχε ο Όμηρος.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2011, 02:59:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αυτό που λες πάντως φίλε Agnostic για τη χρήση υπερόπλων είναι σίγουρα λογικό. Δεν πείθει δηλαδή και πάρα πολύ το ότι ένα υπερόπλο ήταν στα χέρια των ιερέων και όχι των στρατιωτικών!

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε το ρόλο κάποιων πολύ μυστήριων φαινομένων κατά τη διάρκεια μεγάλων μαχών. Το αποκορύφωμα όλων ήταν η περιγραφή από τον Ηρόδοτο της μάχης των Πλαταιών που έκρινε τους περσικούς πολέμους. Η αναφορά και μόνο στο ρόλο των οιωνοσκόπων, στων οποίων τα κελεύσματα πείστηκαν ακόμα και οι αρχηγοί του πολέμου, είναι πιστεύω τουλάχιστον εκπληκτική! Αυτό βέβαια είναι άλλο κεφάλαιο που μπορούμε να το συζητήσουμε σε άλλο θέμα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

XD
Πλήρες Μέλος

Greece
892 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2011, 08:56:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένα μεγάλο μέρος της "ιερής" γνώσης υπήρξε (πράγματι) φυλαγμένο σε περίφημες μυστηριακές τελετές των οποίων το περιεχόμενο ήταν απόρρητο για τους λαϊκούς καθώς οι συμμετέχοντες δεσμεύονταν με βαρύτατους όρκους σιωπής για τα δρώμενα που συνέβαιναν κατά την διάρκεια τους (ότι δρώμενα και αν ήταν αυτά –υπάρχουν πολλές υποθέσεις και ελάχιστες περιγραφές) και την γνώση στην οποία μετείχαν και δεν έπρεπε να μεταδοθεί στους αμύητους.

Μάλιστα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στην αρχαιότητα η λέξη «μυστήριο» πέραν της θρησκευτικής σημασίας δήλωνε και την «επιστημονική γνώση, απαιτούσα ειδική διδασκαλία και μάθηση» ενώ μεταφορικά ως μύστης μεταξύ άλλων θεωρείτο και «ο κατέχων επιστήμη ή τέχνη κατά τρόπο πλήρη» (βλ. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος - Λαρούς) οπότε ας διατηρήσουμε εκ νέου «ανοιχτό μυαλό» για το είδος της μεταξύ άλλων γνώσης που μπορεί να μετέφεραν για τους μυημένους στα μυστήρια τους τα διάφορα ιερατεία.

Υ.Γ.
Η παράδοση που ήθελε διάφορες επιστημονικές γνώσεις μυστικές και περιοριζόμενες σε έναν συγκεκριμένο κύκλο μυημένων συστηματοποιήθηκε αργότερα σε Κύκλους Μαθητών και Ακαδημίες φτάνοντας ύστερα ως τις Μεσαιωνικές Συντεχνίες, τους Αλχημιστές κ.α., μέχρι να καταστεί κοινός τόπος άμεσα προσβάσιμος σε οποιονδήποτε φιλομαθή (Σύγχρονη ανοιχτή εκπαίδευση, Πανεπιστήμια κλπ).

Edited by - XD on 03/03/2011 11:02:43Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2011, 12:51:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
Μάλιστα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στην αρχαιότητα η λέξη «μυστήριο» πέραν της θρησκευτικής σημασίας δήλωνε και την «επιστημονική γνώση, απαιτούσα ειδική διδασκαλία και μάθηση» ενώ μεταφορικά ως μύστης μεταξύ άλλων θεωρείτο και «ο κατέχων επιστήμη ή τέχνη κατά τρόπο πλήρη»

Σωστό. Ένα απλό παράδειγμα: Όταν ο αϊτός τρώει το συκώτι (το "ήπαρ") του Προμηθέα, κάποιος βλέπει απλώς μία μυθική περιπέτεια, άλλος βλέπει τα πάθη του πάνσοφου ευεργέτη της ανθρωπότητας ως το δεύτερο μέρος της χαμένης "μυητικής" τριλογίας του Αισχύλου, κάποιος άλλος όμως πίσω από την περιγραφή του συκωτιού που ξαναφυτρώνει θα διακρίνει και την ιατρική γνώση των αρχαίων. Οι ιατροί αποκαλούν το συκώτι "σουρωτήρι" και χημικό εργοστάσιο του σώματος, όντας το πιο εκπληκτικό ίσως όργανο του ανθρώπου. Γνωρίζουν ότι ακόμα κι όταν χάνει σχεδόν όλα τα κύτταρά του εκτελεί και πάλι σχεδόν όλες τις λειτουργίες του ενώ ακόμα και αν αφαιρεθεί με επέμβαση το μεγαλύτερο μέρος του αυτό μέσα σε λίγες ημέρες αναπλάθεται!!


Είναι γεγονός ότι ο τρόπος διδασκαλίας των παλαιών σοφών ήταν η αλληγορική μυθοπλασία. Ο κορυφαίος αλληγοριστής και μυσταγωγός της αρχαιότητας, ο Όμηρος, ήταν ο παν-επιστήμων, ο homo universalis της εποχής του, και το περιεχόμενο των δύο Επών ουσιαστικά ήταν η αλληγορική διδασκαλία περί του παντός: στρατηγική, πολιτική, ρητορική, ιστορία και γεωγραφία, ιατρική και φαρμακολογία, αστρονομία και ασφαλής ναυσιπλοία, περί θεολογίας, περί μαντικής και οιωνοσκοπίας, περί θανάτου, ονείρων, Κάτω κόσμου και χίλιων δυο πραγμάτων.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2011, 17:54:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ένα μεγάλο μέρος της "ιερής" γνώσης υπήρξε (πράγματι) φυλαγμένο σε περίφημες μυστηριακές τελετές των οποίων το περιεχόμενο ήταν απόρρητο για τους λαϊκούς καθώς οι συμμετέχοντες δεσμεύονταν με βαρύτατους όρκους σιωπής για τα δρώμενα που συνέβαιναν κατά την διάρκεια τους (ότι δρώμενα και αν ήταν αυτά –υπάρχουν πολλές υποθέσεις και ελάχιστες περιγραφές) και την γνώση στην οποία μετείχαν και δεν έπρεπε να μεταδοθεί στους αμύητους.

Έχεις δίκιο σε αυτό που αναφέρεις, φίλε XD.
Οι συμμετέχοντες στα Ελευσίνια Μυστήρια δεν είχαν την ελευθερία να μιλήσουν και να αναφερθούν στο αντικείμενο της τελετής και των μυήσεων, στο Ομακοείον οι Πυθαγόρειοι μαθητές ανήκαν σε 3 κύκλους όπου έπρεπε να περάσουν από ένα στάδιο σιωπής για κάμποσα χρόνια - εάν θυμάμαι καλά για 5 - κι αρκούνταν μόνο στο άκουσμα της διδασκαλίας.
Εάν ανατρέξουμε και σε μεταγενέστερες ακομα περιόδους θα δούμε κι άλλες ομάδες και τάγματα τα οποία έχουν ακολουθήσει αυτό το πρότυπο της σιωπής προκειμένου να μην διαρρεύσει κάποια ανώτερη γνώση.

quote:
Επίσης η γραφή, σύμφωνα με τον Κορδάτο, φαίνεται πως ήταν γνωστή μονάχα στους σοφούς, δηλαδή στο ιερατείο, ενώ η καταγραφή και η γνώση της ιστορίας και των παλιών πολέμων, μαζί με την επιστημονική έρευνα και τις τέχνες, το ευρύτερο δηλαδή αντικείμενο των Μουσών, ήταν επίσης όλα ζητήματα υπό την αυστηρή αρμοδιότητα των ιερέων.

Φίλε kost, όντως στην αρχαία Αίγυπτο πχ υπήρχαν 3 τρόποι γραφής, τα ιερογλυφικά ήταν η γραφή που χρησιμοποιούνταν από τους ιερείς και τα μέλη του εκάστοτε ιερατείου.
Έχεις δίκιο όταν αναφέρεις ότι η καταγραφή κι η γνώση της ιστορίας, παλιότερων πολέμων κλπ ήταν έργο των ιερέων, από την άλλη βέβαια προκύπτει το ερώτημα εάν αυτό ήταν κάτι θετικό ή αρνητικό...


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy