Περιοδικό "ΑΒΑΤΟΝ"

4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Video Πνευματικής Αναζήτησης

Παρασκευή 19 - Κυριακή 21 Μαρτίου 2004

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και την ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό των τριών προηγούμενων διοργανώσεων (Απρίλιος 2001, Μάρτιος 2002, Μάρτιος 2003) και την καθιέρωση πλέον του Φεστιβάλ ως ένα από τα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στην Ελλάδα, το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Video Πνευματικής Αναζήτησης.
Στις τρεις ημέρες του Φεστιβάλ θα προβληθούν 19 ταινίες - οι περισσότερες για πρώτη φορά στην Ελλάδα - με θέμα την αυτογνωσία και τη σύγχρονη πνευματική αναζήτηση, τις ιερές παραδόσεις των λαών, την ιστορία, τους αρχαίους μύθους, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία.
Επίσης, για δεύτερη φορά φέτος, θα προβληθούν ταινίες Ελλήνων δημιουργών, φιλοδοξώντας η συμμετοχή αυτή να αποτελέσει ερέθισμα για τη δημιουργία και άλλων εγχώριων παραγωγών στη θεματική της πνευματικής αναζήτησης.

Εκτός από τις προβολές των ταινιών, το 4ο Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί με παράλληλες εκδηλώσεις που θα προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να προσεγγίσει τα θέματα και μέσα από άλλες μορφές έκφρασης, όπως ομιλίες και συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίου, δρώμενα κ.ά.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια μπορείτε να απευθύνεστε:
· Στα γραφεία του ΑΒΑΤΟΝ στη Θεσσαλονίκη (Λ. Μαργαρίτη 13, τηλ. 2310 226.166) και στην Αθήνα (Κωλέττη 11 - Εξάρχεια, τηλ. 210 38.10.565)
· Στον Πολυχώρο ΑΥΛΑΙΑ (Τσιμισκή 136, Μέγαρο ΧΑΝΘ, τηλ. 2310 243.006)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Η Θιβετανική Βίβλος των Νεκρών (1994)
Σκηνοθεσία: Ίσου Πατέλ. Αφήγηση: Λέοναρντ Κοέν. Διάρκεια: 45 λεπτά.

Η Θιβετανική Βίβλος των Νεκρών είναι ένα πανάρχαιο κείμενο που περιέχει οδηγίες για την ψυχή που αφήνει το σώμα τη στιγμή του θανάτου, σχετικά με το ταξίδι της μέχρι την επόμενη ενσάρκωση. Για πρώτη φορά η ιερή αυτή διαδικασία κινηματογραφήθηκε και παρουσιάζεται σε μία ταινία, όπου ένας Θιβετανός μοναχός με το μαθητή του καθοδηγούν την ψυχή ενός ανθρώπου αμέσως μετά το θάνατό του, σε ένα χωριό στα Ιμαλάια, στην περιοχή του Λαντάκ.

 

Τα Ημερολόγια του Νιζίνσκι (2001)
Σενάριο, σκηνοθεσία: Πωλ Κοξ. Μουσική: Πωλ Γκραμπόφσκι. Χορογραφίες: Αλίντα Τσέις. Αφήγηση: Ντέρεκ Τζακόμπι. Διάρκεια: 90 λεπτά. Διακρίσεις: Ειδικό βραβείο Διεθνές Φεστιβάλ Τορόντο (2001), Κωνσταντινούπολης (2002), Άμστερνταμ (2002).

Ο Βασλάβ Νιζίνσκι (1889-1950), γνωστός ως "ο θεός του χορού", θεωρείται ο μεγαλύτερος χορευτής όλων των εποχών. Το 1919, στο ζενίθ της καλλιτεχνικής του ζωής, αρχίζουν να παρουσιάζονται τα πρώτα σημάδια ψύχωσης, που σύντομα θα τον οδηγήσουν στην τρέλα. Την είσοδό του στην ψύχωση, τον καιρό που ακριβώς συνέβαινε, μαζί με τις αποκαλύψεις που είχε για το Θείο, ο Νιζίνσκι κατέγραψε στο ημερολόγιό του. Η συγκλονιστική αυτή μαρτυρία, με αποκαλυπτικά στοιχεία για τη ζωή του και εξαιρετικές χορογραφίες από το Εθνικό Μπαλέτο της Αυστραλίας, παρουσιάζεται τώρα σε κινηματογραφική μορφή από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Πωλ Κοξ, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

 

Το Μακρύ Καλοκαίρι του Έρμαν Έσσε (1997)
Σκηνοθεσία: Βέρνερ Βέικ. Παραγωγή: Σέλντον Ρόσλιν. Διάρκεια: 53 λεπτά.

Σιντάρτα, Λύκος της Στέπας, Ταξίδι στην Ανατολή, Το παιχνίδι με τις χάντρες. Έρμαν Έσσε, Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1947. Η πρώτη ταινία που ρίχνει φως στη ζωή και το έργο ενός από τους πιο αυθεντικούς στοχαστές του 20ου αιώνα, παρακολουθώντας την πορεία του από το 1919 με την εγκατάστασή του στην Ελβετία, μέχρι το θάνατό του το 1962, με ανέκδοτο υλικό και σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα, με τον ίδιο τον Έσσε να μιλάει για το νόημα της ζωής, για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το Θεό, το θάνατο, το επέκεινα…

 

Η Επανάσταση της Σιωπής (1997)
Σενάριο, σκηνοθεσία: Μυρτώ Παράσχη. Φωτογραφία: Βασίλης Καψούρος. Μουσική: Γεράσιμος Πυλαρινός. Διεύθυνση Παραγωγής: Σταμάτης Αθανασούλας. Διάρκεια: 82 λεπτά.

Ένα μυητικό ταξίδι στα μέρη που γεννήθηκε ο Χριστιανικός ασκητισμός. Μια προσωπική μαρτυρία της Μυρτώς Παράσχη που ακολουθεί τα βήματα των αναχωρητών μέσα από τις ερήμους της Αιγύπτου, του Σινά, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Συρίας, της Καππαδοκίας, και καταγράφει τους τρόπους άσκησής τους, τον κανόνα της καθημερινής τους ζωής, τα κελιά και τα μοναστήρια. Που συναντάει ανθρώπους "που πυρπολήθηκαν από τον έρωτα για το Θεό και βγήκαν να Τον αναζητήσουν στη σιωπή", και νιώθει το ξάφνιασμα γι' αυτή την απόλυτη πίστη τους "να μπορείς να ακουμπάς ολοκληρωτικά άμετρα τη μοίρα σου στα χέρια του Θεού, ξεπερνώντας το μέτρο της ανθρώπινης ζωής…"

 

Αγέλαστος Πέτρα (2000)
Σκηνοθεσία/ Σενάριο/ Παραγωγή/ Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής. Μοντάζ: Πολυχρόνης Θεοχάρης. Ήχος: Γιάννης Χαραλαμπίδης. Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα. Διάρκεια: 85 λεπτά. Διακρίσεις: Βραβείο ταινίας τεκμηρίωσης, βραβείο κοινού, βραβείο περιοδικού Σινεμά, βραβείο πανελλήνιας ένωσης κριτικών στο 41ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής αποκρυπτογραφεί την Ελευσίνα, την πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης, το κέντρο των Ελευσίνιων Μυστηρίων, την πόλη που εδώ και πολλά χρόνια στενάζει από την ακατάσχετη βιομηχανοποίηση, την καταστροφή της φύσης και την υποβάθμιση των ανθρώπων που ζουν εκεί. Μετά από συνεχή κινηματογράφηση για δέκα χρόνια στην περιοχή, ο Φίλιππος Κουτσαφτής καταγγέλλει -μέσα από την ταινία του- τη βεβήλωση του ιερού χώρου, και ως απλός προσκυνητής καταγράφει, με ένα ευαίσθητο -σχεδόν μαγικό τρόπο, την τελείως δυσαρμονική συνύπαρξη του αρχαίου μεγαλείου με τη σύγχρονη μουντή πραγματικότητα.

 

Κερδίζουμε Χρόνο Κάνοντας Βιπάσανα (1998)
Σκηνοθεσία: Ελόνα Αριέλ, Αγιελέτ Μεναχέμ. Διάρκεια: 52 λεπτά. Διακρίσεις: Χρυσό Βραβείο Διεθνές Φεστιβάλ Σαν Φραντσίσκο 1998.

Η ιστορία της Κίραν Μπεντί, της πρώτης γυναίκας Γενικής Διευθύντριας των Φυλακών στην Ινδία, που τόλμησε να εισάγει στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας της στο Νέο Δελχί, ένα πρόγραμμα διαλογισμού Βιπάσανα. Το φιλμ καταγράφει τις δυσκολίες και την εφαρμογή του πρωτοφανούς αυτού εγχειρήματος, καθώς και τις αλλαγές στη συμπεριφορά αλλά και την εν γένει ψυχική κατάσταση των φυλακισμένων που συμμετείχαν σ' αυτή την πανάρχαια τεχνική αυτογνωσίας.

 

Ο Εσωτερικός Κόσμος (1991)
Σκηνοθεσία: Σούζαν Βάγκνερ. Μουσική: Τζων Άνταμς. Διάρκεια: 60 λεπτά, έγχρωμο.

Μια αναζήτηση στο μυστηριώδη κόσμο του υποσυνείδητου, των ονείρων και των αρχετύπων του Καρλ Γιουνγκ. Η ταινία περιλαμβάνει σπάνια αποσπάσματα από συνεντεύξεις του ίδιου του Γιουνγκ, στις οποίες μιλάει διεξοδικά για τις ιδέες του, την προσωπική του εργασία και τη σημασία της φαντασίας και της τελετουργίας στην προσπάθεια της οντικής ολοκλήρωσης του ανθρώπου.

 

Βέζελεϊ (1996)
Σκηνοθεσία: Κεν Μπέρνς. Διάρκεια: 45 λεπτά.

Ο περίφημος ναός του Βέζελεϊ, στη Γαλλία, αποτελεί εδώ και αιώνες έναν από τους σπουδαιότερους ιερούς τόπους για τους προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Στο μοναδικό αυτό μνημείο, που αποπνέει μια ασυνήθιστη ηρεμία, ο Γουίλιαμ Σήγκαλ (φιλόσοφος, ζωγράφος και προσωπικός μαθητής του Γ.Ι. Γκουρτζίεφ) μιλάει για την αιώνια πνευματική αναζήτηση, την ψυχή και το θάνατο, τη σχέση της τέχνης με την αυτογνωσία και παραδίδει ένα σύντομο αλλά περιεκτικό διαλογισμό.

 

Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους (1979)
Σκηνοθεσία: Πήτερ Μπρουκ. Σενάριο: Ζαν ντε Σάλτσμαν, Πήτερ Μπρουκ. Φωτογραφία: Γκίλμπερτ Τέιλορ. Μουσική: Τόμας ντε Χάρτμαν, Λώρενς Ρόσενταλ. Βασικοί Ηθοποιοί: Ντράγκαν Μαξίμοβιτς, Τέρενς Σταμπ, Γουώρεν Μίτσελ. Διάρκεια: 108 λεπτά.

Μεταφορά στην οθόνη της πολύχρονης και περιπετειώδους αναζήτησης του Γ. Ι. Γκουρτζίεφ σε απομακρυσμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας, ψάχνοντας απαντήσεις για το νόημα της ζωής. Η ταινία, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου, έχει γυριστεί σε "απαγορευμένες" περιοχές του Αφγανιστάν που έχουν φωτογραφηθεί για πρώτη φορά και μέχρι σήμερα παραμένουν απρόσιτες για το μέσο ταξιδιώτη. Επίσης περιλαμβάνει ορισμένες σπάνιες επιδείξεις ιερών χορών που δίδαξε ο Γκουρτζίεφ στους μαθητές του.
Ο Μπρουκ, που θεωρεί τον Γκουρτζίεφ ως "τον μεγάλο πρωτοπόρο του κινήματος αυτογνωσίας του 20ου αιώνα", στο έργο αυτό ακολουθεί τη μακρά πορεία του και παρουσιάζει με καταπληκτική ζωντάνια τη δίψα για την αναζήτηση της Σοφίας και τη μεγάλη επιμονή, που μόνο αυτή μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια της καθημερινότητας και των συμβατικών αξιών, προκειμένου κάτι νέο να αναπτυχθεί στον άνθρωπο...

 

Η Ιστορία του 14ου Δαλάι Λάμα (2000)
Σενάριο, σκηνοθεσία: Μίκι Λεμλ. Μουσική: Φίλιπ Γκλας. Διάρκεια: 60 λεπτά.

Μια εξαιρετική καταγραφή τη ζωής, των δραστηριοτήτων και της πνευματικής πορείας του Δαλάι Λάμα, από τη στιγμή που αναγνωρίστηκε ως ο επόμενος θρησκευτικός και πολιτικής ηγέτη του Θιβέτ, μέχρι σήμερα που ζει εξόριστος στην Ινδία. Η ταινία παρουσιάζει σπάνιες σκηνές από την αιματηρή κατάληψη του Θιβέτ από τους Κινέζους πριν πενήντα περίπου χρόνια, τη δραματική απόδραση του Δαλάι Λάμα και το τι επακολούθησε μέχρι σήμερα, όπως και στιγμιότυπα από την πνευματική του ζωή, αποσπάσματα από ομιλίες και συνεντεύξεις του.

 

Περάσματα στον Παράδεισο (2002)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Λάμπρου. Σενάριο: Ανδρέας Τσέκος. Φωτογραφία: Γιώργος Παπανικολάου. Μουσική: Παναγιώτης Βούζας. Αφήγηση: Ανδρέας Μαριανός. Διάρκεια: 52 λεπτά. Διακρίσεις: Α΄ Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Μόσχας 2002.

Ένα μυητικό ταξίδι στο Άγιο Όρος που κράτησε τέσσερα χρόνια, αφηγείται ο Γιάννης Λάμπρου στην ταινία του αυτή. Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας που μοιάζει να στέκει ακόμη έξω από το χρόνο, όπου οι άνθρωποι προσπαθούν σιωπηλά από κοινού να προσεγγίσουν το Θείο, όπου η φύση του Άθωνα υποβάλλει ακόμη και τον πιο ανυποψίαστο, συντελείται ένα θαύμα, μια αλλαγή στις ψυχές, που ο φακός συλλαμβάνει και μας μεταφέρει μόνο κάποιες όψεις του...

 

Ο Δρόμος των Σούφι (1997)
Σενάριο, σκηνοθεσία: Έλντα Χάρτλεϊ. Διάρκεια: 30 λεπτά.

Μια αποκαλυπτική ματιά στο μυστικιστικό πυρήνα του Ισλάμ, τους Σούφι, μεταφέρει αυτή η ταινία. Με αυθεντικές εικόνες από την Ινδία και την κεντρική Ασία, μέχρι το Μαρόκο και την Τουρκία, η ταινία καταγράφει την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τα έθιμα αλλά κυρίως σπάνιες σκηνές από ιερές τελετές των Σούφι που δεν παρουσιάζονται δημόσια, και δίνουν μια μικρή γεύση από την αιώνια και διαχρονική πορεία τους για την αναζήτηση του Θεού.

 

Τζόζεφ Κάμπελ: Το Μυστικό των Μύθων (1990)
Σκηνοθεσία: Μπιλ Μάγιερς. Διάρκεια: 58 λεπτά.

"Ο άνθρωπος ζει σε ένα εσωτερικό χάος. Η σκέψη συνήθως περιπλανιέται εδώ κι εκεί σε ένα σωρό πράγματα, συχνά άχρηστα, κι έχει επιθυμίες που το σώμα δεν τις έχει ανάγκη. Οι αρχαίοι μύθοι και οι ιερές τελετές είναι διαχρονικά τα μέσα με τα οποία ο νους μπορεί να έρθει σε αρμονική σχέση με το σώμα, και συνολικά η ανθρώπινη ζωή σε αρμονία με τη Φύση". Ο διάσημος ανθρωπολόγος και φιλόσοφος Τζόζεφ Κάμπελ αναλύει την παραγνωρισμένη σήμερα σημασία των μύθων και των ιερών τελετουργιών στην εσωτερική ανάπτυξη του ανθρώπου, φέρνοντας εικόνες από τις παραδόσεις των Ινδιάνων, των Σαμάνων, των αρχαίων Αιγυπτίων, τη ζωή του Χριστού κ.ά.

 

Ταξίδι στα Μυστήρια του Κόσμου
Σενάριο, σκηνοθεσία: Μαξίν Χάρις, Σέλντον Ρόσλιν. Διάρκεια: 80 λεπτά.

Από την Κίνα μέχρι την Αίγυπτο, και από την Ελευσίνα μέχρι το Στόουνχετζ, ο μεγάλος ερευνητής και ανθρωπολόγος Τζόζεφ Κάμπελ ταξιδεύει στο χρόνο, στις μεγάλες μυθικές παραδόσεις του κόσμου, ανιχνεύοντας σύμβολα, τελετές και αρχαίες εικόνες που συνθέτουν το μεγάλο δράμα που παίζεται στη σκηνή του σύμπαντος. Ένα ταξίδι μυητικό που προτρέπει στην ανακάλυψη της προσωπικής ιστορίας του κάθε ανθρώπου, στην αναζήτηση του προσωπικού του δρόμου για τη Φώτιση και τη Χώρα της Ευλογίας.

 

Καρλ Γιουνγκ: Ο Ερευνητής της Ψυχής (1997)
Σκηνοθεσία: Βέρνερ Βέικ. Παραγωγή: Σέλντον Ρόσλιν. Διάρκεια: 55 λεπτά.

Η πρώτη ταινία που καταγράφει τη ζωή και το μνημειώδες έργο του κορυφαίου ψυχιάτρου και ακούραστη αναζητητή της Γνώσης, Καρλ Γιουνγκ. Η ταινία βασίζεται στην αυτοβιογραφία του (που ο Γιουνγκ άρχισε να γράφει σε ηλικία 82 ετών, το 1957, και η οποία έμεινε ανολοκλήρωτη με το θάνατό του, το 1961) και διεισδύει στην προσωπική διαδρομή του Γιουνγκ σε δύσβατες περιοχές της Γνώσης, όπως τα όνειρα, οι διαλογιστικές τεχνικές, τα παραψυχολογικά φαινόμενα, οι μεταφυσικές εμπειρίες κ.ά.

 

Σιντάρτα (2002)
Σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή: Κόνραντ Ρουκς, Σβεν Νίκβιστ. Μουσική: Χέραντ Κουμάρ. Ηθοποιοί: Σάσι Καπούρ, Σάμι Κάρεγουατ. Διάρκεια: 85 λεπτά.

Αριστουργηματική μεταφορά στην οθόνη του πασίγνωστου ομώνυμου βιβλίου του Έρμαν Έσσε (βραβείο Νόμπελ). Το Σιντάρτα είναι η ιστορία ενός νεαρού βραχμάνου που εγκαταλείπει τους πλούσιους γονείς του για να γίνει ασκητής. Η πνευματική του αναζήτηση όμως τον οδηγεί στο σεξουαλικό πάθος και στα υλικά αγαθά, ώσπου κάποια μέρα άδειος και απογοητευμένος εγκαταλείπει τα πάντα για να βρει στο τέλος τη Φώτιση σαν ένας φτωχός βαρκάρης… Η ταινία έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου σε περιοχές της Βόρειας Ινδίας και σε μέρη για τα οποία δόθηκε ειδική άδεια από τις τοπικές κυβερνήσεις.

 

Ράσομον (1950)
Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάβα. Σενάριο: Ακίρα Κουροσάβα, Σινόμπου Χασιμότο. Μουσική: Φούμιο Χαγιασάκα. Ηθοποιοί: Τοσίρο Μιφούνε, Μασίκο Κίγιο, Μασαγούκι Μόρι, Τακάσι Σιμούρα. Διάρκεια: 90 λεπτά. Διακρίσεις: Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας 1952, Πρώτο Βραβείο Φεστιβάλ Βενετίας.

Δεν έχει παρουσιαστεί σπουδαιότερη ταινία στον κινηματογράφο για την έννοια της Αλήθειας, από το κλασικό Ράσομον του μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα. Η ιστορία που διηγείται ο Κουροσάβα είναι εκπληκτικά απλή και ταυτόχρονα παράξενα πολυεπίπεδη. Ένας σαμουράι ενώ ταξιδεύει με τη γυναίκα του πέφτουν θύματα ενός ληστή. Ο σαμουράι αργότερα βρίσκεται νεκρός. Στη δίκη που ακολουθεί παρουσιάζονται τρεις διαφορετικές εκδοχές του συμβάντος από τα πρόσωπα που συμμετείχαν και μια τέταρτη από κάποιον που έτυχε να είναι μάρτυρας του περιστατικού. Τέσσερις καταθέσεις για το ίδιο γεγονός διαφορετικές τελείως μεταξύ τους, τέσσερις υποκειμενικές απόψεις για το ίδιο συμβάν, θέτοντας έτσι το διαχρονικό ερώτημα: υπάρχει τελικά Αντικειμενική Αλήθεια;

 

Οι Γιόγκι του Θιβέτ (2002)
Σκηνοθεσία, σενάριο: Φιλ και Τζο Μπόρακ. Διάρκεια: 80 λεπτά.

Τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια, από την εισβολή της Κίνας στο Θιβέτ, ο Θιβετανικός πολιτισμός έχει υποστεί συστηματικά μια ανυπολόγιστη καταστροφή. Μια από τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η παράδοση των θρυλικών Γιόγκι Δασκάλων. Προκειμένου η Γνώση τους να μην χαθεί και έστω κάποια στοιχεία να περάσουν στις επόμενες γενιές, δόθηκε για πρώτη φορά άδεια να βιντεοσκοπηθούν πρακτικές και ασκήσεις τους, που εδώ και αιώνες κρατούνται μυστικές. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η μοναδική ταινία που καταγράφει τις σχεδόν υπερφυσικές δυνάμεις τους κι ακόμη συνομιλίες με ορισμένους Δασκάλους για θέματα που πρώτη φορά συζητούνται δημόσια.

 

Η Θυσία (1986)
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι. Φωτογραφία: Σβεν Νίκβιστ. Ηθοποιοί: Έρλαντ Γιόζεφσον, Σούζαν Φλίτγουντ. Διάρκεια: 140 λεπτά.

Το τέλος του κόσμου πλησιάζει καθώς ξεσπάει ένας πυρηνικός πόλεμος. Ο καθηγητής Αλέξανδρος συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος θα καταστραφεί όχι εξαιτίας του πολέμου αλλά επειδή ο άνθρωπος απώλεσε την πνευματικότητά του. Έτσι, για να σώσει τον κόσμο, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να κάνει την προσωπική του θυσία. Κάνοντας το κρίσιμο βήμα και παραβιάζοντας τους κανόνες της "ομαλής" συμπεριφοράς, αντιμετωπίζεται από τους γύρω του ως τρελός. Όμως εκείνος απλά υπηρετεί την παγκόσμια αρμονία, που ίσως να διατηρείται με ατομικές προσπάθειες, όπως η δική του, που κανένας δεν προσέχει… Η Θυσία, το κύκνειο άσμα του Ταρκόφσκι, είναι μια από τις πιο σπουδαίες μεταφυσικές δημιουργίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η
16:00: Ταξίδι στα Μυστήρια του Κόσμου (80 λεπτά)

17:25: Ο Δρόμος των Σούφι (30 λεπτά)

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η
18:30: Ράσομον (90 λεπτά)

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η
20:30: Η Θιβετανική Βίβλος των Νεκρών (45 λεπτά)

21:20: Η Επανάσταση της Σιωπής (82 λεπτά)

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η
23:00: Η Θυσία (140 λεπτά)


ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004

ΕΝΟΤΗΤΑ Ε1
12:00: Ταξίδι στα Μυστήρια του Κόσμου (80 λεπτά) [Ε]

13:25: Ο Δρόμος των Σούφι (30 λεπτά) [Ε]


ΕΝΟΤΗΤΑ 1η
16:00: Τα Ημερολόγια του Νιζίνσκι (90 λεπτά)

17:35: Βέζελεϊ (45 λεπτά)

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η
18:40: Οι Γιόγκι του Θιβέτ (100 λεπτά)


ΕΝΟΤΗΤΑ 3η
21:00: Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους (108 λεπτά)


ΕΝΟΤΗΤΑ 4η
23:15: Τζόζεφ Κάμπελ: Το Μυστικό των Μύθων (58 λεπτά)

00:00: Κερδίζουμε Χρόνο Κάνοντας Βιπάσανα (52 λεπτά)


ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004

ΕΝΟΤΗΤΑ Ε1
12:00: Τζόζεφ Κάμπελ: Το Μυστικό των Μύθων (58 λεπτά) [Ε]

13:05: Οι Γιόγκι του Θιβέτ (77 λεπτά) [Ε]


ΕΝΟΤΗΤΑ 1η
16:00: Το Μακρύ Καλοκαίρι του Έρμαν Έσσε (53 λεπτά)

16:55: Η Ιστορία του 14ου Δαλάι Λάμα (60 λεπτά)

ENOTHTA 2η
18:15: Περάσματα στον Παράδεισο (52 λεπτά)

19:10: Αγέλαστος Πέτρα (85 λεπτά)

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η
21:00: Καρλ Γιουνγκ: Ο Ερευνητής της Ψυχής (55 λεπτά)

22:00: Ο Εσωτερικός Κόσμος (60 λεπτά)

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η
23:15: Σιντάρτα (85 λεπτά)

 

Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr