ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ζούμε σε μία ενδιαφέρουσα εποχή της ανθρώπινης ιστορίας. Σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας -επιστήμη, πολιτική, οικονομία, οικολογία, θέατρο, μουσική- παρατηρούνται ουσιαστικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές αναγκαστικά διεισδύουν και στο χώρο της Ιατρικής. Έτσι η καθαρά υλιστική άποψη για τη δομή του κόσμου αρχίζει να αμφισβητείται και ταυτόχρονα να ερευνάται η ενεργειακή δομή που συνυπάρχει με την ύλη. Η αντίληψη για τον άνθρωπο ως ολοκληρωμένο ον αντικαθιστά σιγά-σιγά τις απόψεις της σύγχρονης Ιατρικής, που βλέπει τον άνθρωπο σαν τμήματα, δηλαδή σαν όργανα κι όχι ως σύνολο. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο γίνονται γνωστές ξανά οι εναλλακτικές θεραπείες (βελονισμός, σιάτσου, ομοιοπαθητική, αρωματοθεραπεία, οστεοπαθητική, ιριδoλογία κ.ά.).

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργούν οι εναλλακτικές θεραπείες, πρέπει πρώτα να προσεγγίσουμε λίγο τη θεωρία όπου στηρίζονται: Δεν πρόκειται για μία απλή θεωρία, αλλά για μια κοσμοθεωρία. Σύμφωνα μ' αυτή, ο άνθρωπος θεωρείται ως ένα κομμάτι του Σύμπαντος που εξαρτάται από αυτό (μακρόκοσμος) αλλά ταυτόχρονα ο ίδιος είναι ένα σύμπαν που μέσα του συνυπάρχουν γαλαξίες, ηλιακά συστήματα και πλανήτες (μικρόκοσμος).  

Όταν μιλάμε για γαλαξίες μέσα στον άνθρωπο, εννοούμε τα διάφορα όργανά του, για ηλιακά συστήματα,  τα κύτταρά του κ.λ.π. Αυτό το ανθρώπινο σύμπαν βρίσκεται μεταξύ ουρανού και γης, δέχεται δηλαδή γήινες και ουράνιες ενέργειες και επιδράσεις, τις οποίες πρέπει να μεταλλάξει και να προσαρμόσει σ' ένα αρμονικό σύνολο. Παίζει δηλαδή το ρόλο ενός αυτορυθμιζόμενου μετασχηματιστή, παίρνοντας ενέργειες από το περιβάλλον του (τροφές, ηλιακή ενέργεια, κοσμική ακτινοβολία) και εκπέμποντας ενέργεια προς το περιβάλλον του. Σ' αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με δύο από τις πιο γνωστές Εναλλακτικές θεραπείες της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής: το Βελονισμό και το Σιάτσου.

Βελονισμός: Είναι μία αρχαία τεχνική της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής, που στηρίζεται στην εφαρμογή βελονών σε ειδικά σημεία του σώματος, σημεία που τα ενώνουν οι λεγόμενοι μεσημβρινοί. (Οι μεσημβρινοί είναι κανάλια ενέργειας που περνούν μέσα από τα διάφορα όργανα και τα ενεργοποιούν). Σε αυτά τα σημεία προκαλείται συχνά μπλοκάρισμα της ενέργειας απ' όπου ξεκινούν και όλα τα παθολογικά προβλήματα.

Η φιλοσοφία του Βελονισμού  

Ο Βελονισμός βασίζεται στην Κινέζικη Φιλοσοφία, η οποία μας μιλάει για μια ενέργεια διπολική, που ρυθμίζει το σύμπαν και καθετί που βρίσκεται μέσα σ' αυτό. Οι ενέργειες αυτές είναι το YANG (χαρακτηριστικά: αρσενικό, φωτιά, κίνηση, θετικό) και το YIN (χαρακτηριστικά: θηλυκό, γη, νερό, ηρεμία, αρνητικό). Όπου υπάρχει YANG υπάρχει και YIN και το αντίθετο. Αν χωρίσουν αυτά τα δύο, η δύναμη της ζωής χάνεται. Όταν οι δύο αυτές δυνάμεις βρίσκονται στους ζώντες οργανισμούς σε πλήρη αρμονία, τότε αυτοί είναι υγιείς, ενώ όταν βρίσκονται σε δυσαρμονία (υπερτερεί η μία της άλλης), τότε εμφανίζεται και η αρρώστια. Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι δυνάμεις επιδρούν και πάνω στο σώμα μας.

Έτσι οι εκκρίσεις, το αίμα, τα οργανικά υγρά είναι YIN, ενώ η θερμοκρασία, οι θερμίδες, η ενέργεια είναι YANG. Οι μεσημβρινοί και τα κανάλια ενέργειας  

Υπάρχουν 12 μεσημβρινοί σε κάθε πλευρά του σώματος, πάνω στους οποίους βρίσκονται 308 βελονιστικά σημεία για κάθε ημιμόριο του σώματος. Υπάρχουν 6 YIN μεσημβρινοί που ανεβαίνουν από το YIN, δηλαδή το εσωτερικό του σώματος και από τα πόδια, προς τα επάνω και συνδέονται με τα ονομαζόμενα "όργανα αποθήκευσης" (καρδιά, σπλήνα, συκώτι, νεφρά και πνευμόνια). Επίσης υπάρχουν 6 YANG μεσημβρινοί που κατεβαίνουν από το YANG μέρος του σώματος, δηλαδή το κεφάλι, και φτάνουν στο πάνω μέρος των δακτύλων και ενδυναμώνουν τα όργανα του κοιλώματος (ουροδόχος κύστη, χοληδόχος κύστη, λεπτό έντερο, παχύ έντερο). Κάθε YIN μεσημβρινός ενώνεται μ' έναν YANG κι έτσι δημιουργείται η ισορροπία των ενεργειών.

Τεχνική του βελονισμού 

Ο τρόπος χρήσης κάθε βελόνας, η στάση και η δράση των χεριών του θεράποντα ιατρού κατά την επέμβαση έχουν μεγάλη σημασία. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές, ώστε μόλις τις αισθάνεται ο ασθενής, είναι από ανοξείδωτο ατσάλι και αποστειρώνονται σε ειδικό κλίβανο για 24 ώρες τουλάχιστον. Κατά τον βελονισμό, ο άρρωστος πρέπει να είναι ξαπλωμένος ή καθιστός και ποτέ όρθιος. Η κανονική τάξη του βελονισμού είναι: Πρώτα το YANG και μετά το YIN. Δηλαδή, πρώτα πάνω και μετά κάτω, πρώτα η ράχη και μετά η κοιλιά. Πρώτα η κεφαλή και ο κορμός και μετά τα κάτω άκρα. Η είσοδος της βελόνας γίνεται είτε κάθετα, είτε λοξά, είτε παράλληλα προς το δέρμα. Η διάρκεια παραμονής της στο σώμα μπορεί να είναι από 10 λεπτά μέχρι μερικές ώρες. Η κατάλληλη επιλογή του σημείου, ο σωστός εντοπισμός του και η σωστή τοποθέτηση της βελόνας συνεπάγεται την πρόκληση του φαινομένου "άφιξης της ενέργειας" στο σημείο της (κοκκίνισμα, αίσθηση θερμότητας ή πόνος). Τότε μόνο ο βελονισμός μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα. Σε περιπτώσεις διασποράς της ενέργειας μπορεί να έχουμε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως: λιποθυμία, εμετός, ψυχρός ιδρώτας ή ακόμη και συγκοπή. Σ' αυτές τις περιπτώσεις -εξαιρετικά σπάνιες- βγάζουμε τις βελόνες και τοποθετούμε τον άρρωστο σε ύπτια θέση, με το κεφάλι χαμηλότερα. Σύμφωνα με το NEI-KING ο βελονισμός πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις μεγάλου θυμού, κόπωσης, φόβου, πυρετού και πριν ή μετά από σεξουαλική επαφή.  

Εφαρμογές του βελονισμού  

Αναλγησία: Είναι η πιο σπουδαία εφαρμογή και έχει πράγματι αποδειχτεί ότι κάτω από τη διέγερση των βελονών, αυξάνεται το όριο του πόνου. Δηλαδή έχει παρατηρηθεί ότι μετά τις περιφερειακές διεγέρσεις διαμέσου του βελονισμού παράγονται στο φλοιώδες τμήμα του εγκεφάλου κατεχολοιμίνες που αυξάνουν το όριο του πόνου.  

Ηρεμιστική δράση: Η ηρεμιστική δράση του βελονισμού (σε περιπτώσεις υπερευερεθιστότητας, αϋπνίες κ.ά.) μπορεί να αποδειχτεί από την αύξηση του πλάτους των κυμάτων άλφα στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Συχνά οι ασθενείς του βελονισμού αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ήρεμοι, ήσυχοι και χαλαροί, μετά τη θεραπεία, όχι μόνο όσον αφορά το ειδικό πρόβλημα για το οποίο πήγαν στο βελονιστή γιατρό.

Αντιφλεγμονώδης δράση: Μία ομάδα Ιταλών ερευνητών απέδειξαν ότι μετά από ηλεκτρική διέγερση καθορισμένων σημείων (των μεσημβρινών) οι γάμα-σφαιρίνες αυξάνονται και αυτή η αύξηση των αντισωμάτων έχει μεγάλη σημασία για τη θεραπεία οξέων παθήσεων που προκαλούνται από ιούς ή μικρόβια.  

Λειτουργική εξισορρόπηση: Αυτή η δράση μπορεί να ελεγχθεί καθημερινά με τη διέγερση ορισμένων σημείων, που δρα σε αντίθετα συμπτώματα: Π.χ. η διέγερση του σημείου 36 του στομάχου επιδρά και στη διάρροια και στη δυσκοιλιότητα, διορθώνοντάς τες, ενώ άλλα σημεία, για παράδειγμα, επιδρούν στην υπέρταση και την υπόταση ρυθμίζοντάς τες.

G.A.