Ο φανατισμός σε όλο του το μεγαλείο
ή
Κριτική στο Β' τόμο της Ισιδας Αποκαλυμμένης από κάποιον που ΔΕΝ είναι εσωτεριστής

 

 

 

Παρατηρώντας τα διάφορα κείμενα-άρθρα των forums (τόποι συζήτησης) στον διαδικτυακό τόπο (site) του Esoterica.gr είδα με χαρά μεγάλη ομολογουμένως, να αναφέρονται όλο και περισσότεροι συνομιλητές στο όνομα της Ελένης Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ καθώς και στο τιτάνιο (ας μου επιτραπεί ο όρος) έργο της.


'Οπως είναι φυσικό όμως, πάντα υπάρχουν κάποιοι που ή δεν έχουν διαβάσει τα έργα της, ή δεν γνωρίζουν για την ζωή της, παρά ΜΟΝΑΧΑ από τα διάφορα έργα των επικριτών της, αλλά παρόλα ταύτα κάνουν κριτική (αν και εμένα μου φαντάζει περισσότερο σαν επικριτική).

Φυσικά το να κρίνει κανείς ένα έργο ή έναν συγγραφέα ΚΑΙ θεμιτό είναι ΚΑΙ επιβεβλημένο ΙΣΩΣ. Αλλά η όποια κριτική θα πρέπει να γίνεται με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, και ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, κάτι που ομολογουμένως, λείπει από πολλά μα πάρα πολλά βιβλία ή κείμενα που φιλοδοξούν να "ρίξουν" φώς σε σημεία που ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ για εκείνους είναι σκοτεινά.

'Ετσι λοιπόν αποφάσισα να παραθέσω σε όλους τους φίλους των άρθρων του Esoterica.gr καθώς και στους πολύ καλούς φίλους των forums του Esoterica.gr μια επιστολή- διαμαρτυρία που είχα στείλει πρίν από 4 χρόνια περίπου στις 27 Φεβρουαρίου του 1998 σε γνωστή Κυριακάτικη εφημερίδα ως απάντηση, μίας βιβλιοκριτικής που είχε δημοσιεύσει στο ένθετο της στις 22/2 του ίδιου μήνα.
Η βιβλιοκριτική έγινε από κάποιον συγγραφέα (έτσι υπέγραψε το άρθρο του) που δεν είχα την "τιμή" να έχω διαβάσει έργα του.
Το ύφος του όμως και οι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΤΗΡΙΚΤΕΣ θέσεις που εξέφρασε προσπαθώντας να κάνει "κριτική" στο Β' τόμο της "'Ισιδας Αποκαλυμμένης" των εκδόσεων ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ, με "ανάγκασαν" να αποστείλω ΚΑΙ στην εφημερίδα ΚΑΙ στον ίδιο τον αρθρογράφο την παρακάτω επιστολή.


Για την "ιστορία" σας λέω πώς ΟΥΤΕ η εφημερίδα, ΟΥΤΕ και ο αρθρογράφος μπήκαν στο κόπο να μου απαντήσουν.


'Οχι ότι περίμενα και κάποια απάντηση.

Από τη παρούσα θέση θα ήθελα να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ εκ βάθους ψυχής τον εκδοτικό οίκο ΙΑΜΒΛΙΧΟ για την πολύτιμη συνεισφορά του στην έκδοση βιβλίων ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ και ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ.


Και επί ευκαιρίας, περιμένουμε ΟΛΟΙ οι αναζητητές του ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ και της ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ, την ολοκλήρωση της σειράς "Ισιδα Αποκαλυμμένη" καθώς και την δημιουργία νέων σειρών που να βοηθούν την ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.


"Από τις Διαχρονικές Τερατολογίες στις Σύγχρονες (ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΕΣ) Συκοφαντίες"


Ομολογώ, ότι μόλις είδα ότι υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα για το βιβλίο της Ελένης Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ, "Ίσις Αποκεκαλυμμένη", σε μια μεγάλη εφημερίδα που ανελλιπώς διαβάζω, χάρηκα πάρα πολύ.

'Ομως την χαρά, αμέσως μόλις διάβασα τον τίτλο του αφιερώματος, την διαδέχθηκε η στεναχώρια. Και αυτό έγινε όχι γιατί κάποιος ΑΓΝΩΣΤΟΣ (σε μένα) συγγραφέας άσκησε κριτική στο έργο αυτής της μεγάλης (κατά την δική μου γνώμη, της μεγαλύτερης) μορφής στον χώρο της Εσωτερικής Αναζήτησης, αλλά γιατί όσα της καταμαρτυρεί είναι και ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ. Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά, τα κάνει ο κος Β…….. χωρίς να έχει διαβάσει, όχι ολόκληρο το γιγάντιο έργο της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ (ένα έργο 14τομο των 1.000 σελίδων ο κάθε ένας τόμος), αλλά ούτε καν τον Α' τόμο της " 'Ισιδος Αποκαλυμμένης" μιας και ο τόμος που κάνει "κριτική" είναι ο δεύτερος!!!

Θεωρώ καθήκον μου να απαντήσω για λογαριασμό της συγγραφέως και θα το κάνω με λόγια και σκέψεις της ίδιας της Ελένης Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ, που βρήκα μέσα στις ελληνικές μεταφράσεις των έργων που είχε γράψει.

Η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ και ο Δάσκαλός της "Μόρυα",
από πίνακα του Ρώσου ζωγράφου Grev Kafi


Καταρχάς γιατί η Ε.Π. Μπλαβάτσκυ έγραψε τα βιβλία της;

Όπως λοιπόν μας λεει η ίδια :


"… για να δείξω ότι η Φύση δεν είναι μια τυχαία συνένωση ατόμων… … να δώσω στον άνθρωπο την δικαιωματική θέση στην σκηνή του Σύμπαντος… … να διασώσω από την υποβάθμιση τις αρχαϊκές αλήθειες που αποτελούν την βάση όλων των θρησκειών… … να αποκαλύψω, ως ένα βαθμό την θεμελιώδη ενότητα από την οποία πήγασαν όλες οι θρησκείες… … και τέλος να δείξω ότι η απόκρυφη όψη της φύση δεν προσεγγίστηκε ΠΟΤΕ από την επιστήμη του σύγχρονου πολιτισμού…"

Υπάρχει η ερώτηση : για ποιόν έγραψε η Ε.Π. Μπλαβάτσκυ;

Και να η απάντηση:


" γράφω για την υπηρεσία της ανθρωπότητας και πρέπει από την ανθρωπότητα και τις μελλοντικές γενεές να κριθώ. Η συγγραφέας (όπως και κάθε συγγραφέας φαντάζομαι) δεν αναγνωρίζει ΚΑΝΕΝΑ άλλο κατώτερο δικαστήριο"

Kαι αλλού μας λεει:


"Το έργο μου προσφέρεται σ' εκείνους που είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν την ΑΛΗΘΕΙΑ, όπου κι αν βρίσκεται, να την υπερασπιστούν και να αντιμετωπίσουν καταπρόσωπο την λαϊκή προκατάληψη."


Όπως βλέπετε κύριε Β…….. αναφέρει την λέξη ΑΛΗΘΕΙΑ και ξέρετε γιατί;


"… γιατί ΟΛΑ είναι εφήμερα, μόνο η ΑΛΗΘΕΙΑ μένει ενθρονισμένη στο αδαμάντινο βράχο της. Εκεί επάνω μένει αιώνια και υπέρτερη".


Κάπου αλλού λεει για την ΑΛΗΘΕΙΑ ότι:


"είναι η ηλιόλουστη μέρα του Λόγου, ενώ το ψέμα (και η συκοφαντία) είναι η σκοτεινή νύχτα του ΝΟΥ".


Άλλωστε κύριε, αν δεν πολεμούσε για την ΑΛΗΘΕΙΑ , δεν θα υιοθετούσε το ρητό του Μαχαράτζα του Μπεναρές:

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ('Η ΝΟΜΟΣ)
ΑΝΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΑΛΗΘΕΙΑ"

Διαπιστώνω κύριε Β…….. ότι, η Αλήθεια ανήκει σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως αναρωτιέμαι, ποιος μπορεί να την αντέξει και να την αποδεχθεί;


Ας δούμε τώρα τι γράφει γι' αυτούς που άσκησαν κριτική στην εποχή της αλλά και τους επόμενους (μέσα σ' αυτούς είσαστε και εσείς).

Λεει λοιπόν ότι:


"…στους κριτές μου, παλιούς και καινούριους - είτε πρόκειται για σοβαρούς κριτικούς, είτε για εκείνους τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες της φιλολογίας που κρίνουν ένα βιβλίο από τη δημοτικότητα ή μη του ονόματος του συγγραφέως, χωρίς να ρίχνουν ούτε μια ματιά στα περιεχόμενα, δεν έχω τίποτα να πω.
Ούτε θα δεχθώ να προσέξω εκείνους τους παλαβούς συκοφάντες, ευτυχώς είναι ελάχιστοι, οι οποίοι ελπίζοντας να τραβήξουν την δημόσια προσοχή κατηγορώντας κάθε συγγραφέα, το όνομα του οποίου είναι περισσότερο γνωστό απ' το δικό τους, αφρίζουν και γαβγίζουν την ίδια την σκιά τους. Χρόνια με κατηγορούν για τα γραπτά μου ότι είναι πλαστογραφημένα και κλεμμένα από άλλους συγγραφείς. Το έχω πει πολλές φορές, μα θα το ξαναπώ:
Κύριοι, ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΔΩ ΜΟΝΑΧΑ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΝΩΝΕΙ.
Κόψτε το σχοινί και κάντε το κομμάτια, αν θέλετε. Όσο για το ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, δεν θα μπορέσετε ΠΟΤΕ να απαλλαγείτε από αυτά".

Στο ερώτημα που γεννιέται για το πως θα πρέπει να μελετηθεί το έργο της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ;

Η ίδια μας παροτρύνει στα εξής:


"Ο αναγνώστης που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ, καλείται για μια ακόμα φορά να θεωρήσει το έργο μου σαν ένα παραμύθι αν θέλει. Στην καλύτερη περίπτωση σαν μια αναπόδεικτη ακόμα υπόθεση ονειροπόλων και στη χειρότερη, σαν μια επιπρόσθετη υπόθεση ανάμεσα στις τόσες επιστημονικές υποθέσεις περασμένες, τωρινές και μελλοντικές, που μερικές απορρίφθηκαν, ενώ άλλες εξακολουθούν να υφίστανται.
Δεν είναι κατά κανένα τρόπο χειρότερη από πολλές από τις επονομαζόμενες επιστημονικές θεωρίες και οπωσδήποτε είναι πιο φιλοσοφική και πιο πιθανή".

"Στην προσβολή είμαι συνηθισμένη, με τη συκοφαντία έρχομαι σε καθημερινή επαφή, στη δυσφήμιση χαμογελάω με σιωπηλή περιφρόνηση"

"Με τα μηδαμινά ΔΕΝ ασχολείται ο νόμος (ο Παγκόσμιος)"

 


Αυτά θα σας έλεγε σήμερα η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ. Όμως εγώ αναρωτιέμαι πως γράψατε το πεντάστηλό σας χωρίς να γνωρίζετε το θέμα. Γράφετε ανακρίβειες, αστήρικτες υποθέσεις, συκοφαντίες. Γιατί;;;;;

Αν έχετε αποδείξεις παρακαλώ δημοσιεύσετέ τις, να ξέρετε όμως ότι το βρίσιμο ΔΕΝ αποτελεί επιχείρημα, πόσο μάλλον απόδειξη. Τα γραπτά της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ μπορεί να μη φαίνονται λογικά. Ο Αριστοτέλης (ο πατέρας της λογικής) είπε ότι και η λογική υπόκειται σε λάθη. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή. Ας μη ξεχνάμε ότι με το μοχθηρό πρόσωπο του ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ (είτε θρησκευτικού, είτε επιστημονικού ή άλλου) ο κόσμος κρατήθηκε πολλά χρόνια στο σκοτάδι και στην άγνοια.


Αυτά είναι που έκαναν (και δανείζομαι τους στοίχους από τον Λόρδο Βύρωνα)
"τον ήλιο σαν αίμα, τη γη έναν τάφο, τον τάφο μια κόλαση και την ίδια τη κόλαση ένα ζοφερό σκότος"


Αυτά κύριε Β……… θα σας τα έλεγε η ίδια η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ. Έχω και εγώ όμως να προσθέσω μερικά σχόλια στο πεντάστηλό σας.
Να είστε σίγουρος ότι το διάβασα αρκετές φορές και δεν κατάλαβα τελικά τον λόγο που δημοσιεύτηκε.
Δημοσιεύτηκε για κριτική στο εν λόγο βιβλίο της συγγραφέως, (Β' τόμος της "'Ισιδος Αποκαλυμμένης") ή δημοσιεύτηκε για να συκοφαντηθεί στο πρόσωπο της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ ολόκληρη η "Αποκρυφιστική" (και όχι μόνο) βιβλιογραφία;

Ας δούμε όμως τι ανακρίβειες και αστήρικτες ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ και αναθέματα γράφετε.


"Η αποκρυφιστική φιλολογία δεν αντέχει κατά κανόνα σε σοβαρή κριτική"

Για να κάνετε κριτική σε αυτό το τεράστιο κομμάτι της "φιλολογίας" (δεν ήξερα ότι υπάρχει και τέτοιο κομμάτι!!!) θα πρέπει όχι να φυλλομετρήσετε τα βιβλία που το αποτελούν ΑΛΛΑ να εντρυφήσετε και να ασχοληθείτε ΣΟΒΑΡΑ με αυτό.
Επιδερμικές μελέτες χωρίς υπόβαθρο γνώσεως σε αυτά τα θέματα, ΣΙΓΟΥΡΑ καταλήγουν στις θέσεις που εκφράζεται.
ΑΡΑ,
συμφωνώ μαζί σας μιας και σήμερα δεν υπάρχουν "σοβαροί κριτικοί" για να ασκήσουν την κριτική τους.


"Αυτή η ρωσικής καταγωγής τυχοδιώκτης…"

Δύο παρατηρήσεις έχω να κάνω.
Ποιος είναι τυχοδιώκτης;
Βγάζετε αυτό το συμπέρασμα επειδή ταξίδεψε;
Αν ναι σας πληροφορώ ότι δεν ταξιδεύουν ΜΟΝΟ οι τυχοδιώκτες. Ταξιδεύουν και όσοι αναζητούν και επιθυμούν να γνωρίσουν νέες σοφίες, νέες θρησκείες (εσείς θα το λέγατε 'κουλτούρα' ) από διάφορους λαούς.
Μην ξεχνάτε ότι σχεδόν ΟΛΟΙ οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι ταξίδευαν σε όλες τις γνωστές τους χώρες.
Σκοπός ήταν, (όχι μόνο των Αρχαίων Ταξιδευτών αλλά και των νέων) να μυηθούν στην Εσωτερική Γνώση - Σκέψη - Τρόπο ζωής των λαών που επισκέφτηκαν.
Με λίγα λόγια ταξίδευαν εκείνοι που ζητούν να "ξεδιψάσουν" από την πηγή της Αιώνιας Σοφίας -Γνώσης που ευτυχώς , δεν βρίσκεται ΜΟΝΟ σ' ένα τόπο ή λαό.

Όσον αφορά τώρα την ίδια την Ε. Π. Μπλαβάτσκυ, μόνο τυχοδιώκτη δεν μπορείτε να την χαρακτηρίσετε. Αυτό γιατί ίσως δεν γνωρίζετε ότι ήταν γόνος μιας από τις πιο σημαντικές οικογένειες της Τσαρικής Ρωσίας.
Μητέρα της ήταν η πριγκίπισσα 'Ελενα Αντρέγιεβνα Μιχαήλοβιτς Ντε Φαντάγιεφ, κόρη του στρατάρχη Ντε Φαντάγιεφ, κυβερνήτη της επαρχίας Σαρατόβ και της πριγκίπισσας Πάβλοβνα Ντολγκορούγκοφ.
Πατέρας της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ ήταν ο συνταγματάρχης Πήτερ Φον Χάαν γιος του στρατηγού Αλέξις Φον Ρότενστέρν Χάαν.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Σε ηλικία 18 χρονών παντρεύτηκε τον διοικητή της επαρχίας Εριβάν, Νικηφόρο Μπλαβάτσκυ. Ο γάμος τους όμως δεν ολοκληρώθηκε ΠΟΤΕ μιας και για την Ε. Π. Μπλαβάτσκυ δεν σήμαινε τίποτα. Προς τιμή όμως αυτού του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ευγενικού ανθρώπου του Νικηφόρου Μπλαβάτσκυ, κράτησε το όνομά του που με αυτό έμελλε να γίνει παγκοσμίως γνωστή.

Βλέπετε λοιπόν ότι η συγκεκριμένη "τυχοδιώκτης" δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ λόγο να γίνει τυχοδιώκτης. Και όνομα και περιουσία αν ήθελε θα είχε.
Τα απαρνήθηκε όμως ΟΛΑ για να ψάξει να βρει τις πηγές της Αιώνιας Σοφίας.

"… το κίνημα του αριοσοφισμού … … στο οποίο βρίσκονται οι ρίζες του ναζιστικού αποκρυφισμού… … μια μαγική ελίτ με την οποία αργότερα προσπάθησε να έλθει σε επαφή ο Χίμλερ, αρχηγός των SS…"

Αυτή η δήλωσή σας κύριε Β…….. είναι εντελώς αστήρικτη. Δύο μόνο επιχειρήματα φτάνουν (από μεριάς μου μιας και εσείς δεν έχετε ΚΑΝΕΝΑ).


Πρώτον: 'Ολα τα κείμενα της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ είναι γεμάτα με την Εβραϊκή Μυστική Γνώση της Καμπάλα.
Αυτό και μόνο ήταν υπεραρκετό από μέρος των ναζιστών να την κυνηγήσουν και να προσπαθήσουν να την εξαφανίσουν, όπως άλλωστε έκαναν σε κάθε τι που είχε σχέση με την Εβραϊκή Παράδοση.


Δεύτερον: Η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ είχε έναν πιστό μαθητή και στενό συνεργάτη τον Γερμανό Franz Hartmann, ιατρό στο επάγγελμα.


Ο Hartmann υπήρξε πολυγραφότατος με ένα μεγάλο συγγραφικό έργο πάνω στον Τεκτονισμό, την Θεοσοφία, τον Ροδοσταυρισμό. Όμως δυστυχώς σήμερα δεν έχουμε παρά ελάχιστα έργα του που διασώθηκαν από τη ναζιστική πυρά όπως και όλων των συγγραφέων που τα βιβλία τους αφορούν τον εσωτερισμό.

"… στον οποιονδήποτε τσαρλατάνο της εποχής της που πειραματίζεται με τα πιο απίθανα φαινόμενα…"

Σε ποιους "τσαρλατάνους" αναφέρεστε κύριε Β……..;
Μήπως εννοείτε κάποιον σαν τον 'Αγγλο Γουλιέλμο Κρούκς (1832 - 1919), ο οποίος σαν χημικός κατάφερε να ανακαλύψει το στοιχείο θάλλιο το 1861 και να εφεύρει το ραδιόμετρο το 1875. Αλλά που σαν άνθρωπος με εσωτερικές ανησυχίες ασχολήθηκε ΚΑΙ με τον πνευματισμό (που εσείς τόσο πολύ υποτιμάτε) και απέδειξε περίτρανα και στους σύγχρονούς του αλλά και στους σημερινούς επιστήμονες, ότι ο κόσμος των Πνευμάτων είναι Υπαρκτός;;; Αναφέρομαι στο θέμα "Κάτια Κίγκ" που λεπτομέρειες θα βρείτε στον Α' τόμο της "'Ισιδος Αποκαλυμμένης" που μάλλον αγνοείτε και πολλά περισσότερα στοιχεία θα βρείτε στα έργα του Σερ Κρούκς :
"'Ερευνες στα φαινόμενα του Πνευματισμού"
"Πνεύματα με την ψυχική δύναμη"
"Πνευματισμός στο φως της σύγχρονης επιστήμης"
"Το τέλος της Κάτια Κίγκ"

Λοιπόν αυτοί είναι οι "τσαρλατάνοι";
Δεν νομίζω και σίγουρα δεν είναι άγνωστοι καθηγητές και δόκτορες

Όμως αναφέρεστε σε κάποιον στρατηγό Πλίζατον σαν να έχετε κατανοήσει πλήρως τα κομμάτια που χρησιμοποιεί η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ από το έργο του στρατηγού.
"Η επίδραση της Μπλέ ακτίνας του ηλιόφωτος και του Μπλέ χρώματος του ουρανού, στην ανάπτυξη της ζωής των ζώων και φυτών".

Και εδώ κύριε Β…….. κάνετε λάθος.
Η συγγραφέας μέσα στο κείμενό της παραθέτει την άποψη του Πλάτωνα πάνω στο σωστό και καλό βίο του ανθρώπου. Λεει ο Πλάτωνας " ότι αν ένας άνδρας ζήσει μια ζωή ενάρετη, ηθική, τίμια, στην επόμενη γέννηση θα είναι και πάλι άνδρας. Αν όμως ζήσει μια ζωή άσωτη μέσα στην κραιπάλη θα γεννηθεί γυναίκα. Αν τώρα ως γυναίκα ζήσει και πάλι άσωτα, στην επόμενη γέννησή του θα γεννηθεί σαν κάποιο ζώο".
Αυτή είναι και η θεωρία της μετεμψύχωσης κατά τον Πλάτωνα. Τώρα αν ο Πλίζατον μπορούσε να αποδείξει (όπως ο ίδιος υποστηρίζει) αυτό, λίγο μας απασχολεί. Απλά αναφέρεται η θέση του.
Όμως σε 2 διαφορετικά σημεία η ίδια η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ λεει τα εξής για τον στρατηγό: "'Ισιδα Αποκαλυμμένη Β' τόμος 237 σελ.
"Οι καβαλιστικές απόψεις δέχονται απρόσμενη υποστήριξη από τις ΕΤΕΡΟΔΟΞΕΣ θεωρίες του στρατηγού Πλίζαντον" και στην επόμενη σελίδα: "Αν αυτός ο κύριος (Πλίζαντον) ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕ την υπόθεσή του…"
Αυτά τα σημεία εμένα τουλάχιστον δεν μου αποδεικνύουν ότι η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ αποδέχεται τις θέσεις του στρατηγού και βεβαίως χαίρεται που υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να μπουν μέσα στα μυστικά της φύσης.

Συμφωνώ μαζί σας και σε κάτι, στον προσδιορισμό της "Ισιδας Αποκαλυμμένης". Ναι, το βιβλίο αυτό (όπως και ολόκληρο το 14τομο έργο της) Ε.Π.Μπλαβάτσκυ είναι η αντίταξη - αντίδραση του Πνευματικού κόσμου απέναντι στον ορθολογισμό, τον Θετικισμό (λες και υπάρχει και Αρνητισμός) και τον Υλισμό της εποχής μας.

Η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ ποτέ δεν προσπάθησε να φτιάξει μια "νέα θρησκεία" γιατί πίστευε ότι αρκετές ήδη υπάρχουν. Αυτό όμως που δεν υπάρχει είναι η αναγνώριση της κοινής καταγωγής τους. Και αυτό ήταν το τιτάνιο έργο της. Η απόδειξη ότι το να "τσακώνονται οι θρησκείες" για το ποια έχει την Αλήθεια είναι μάταιο, μιας και η Αλήθεια βρίσκεται σε όλες.
Η Αλήθεια κύριε Β…….. είναι ένας Κύκλος που το κέντρο του βρίσκεται Παντού και η περιφέρειά του Πουθενά.

Όσο για την φοβία που δείχνεταi στον τρόπο που μας εξηγεί η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ τον Πλάτωνα (και όχι μόνον αυτόν) σας απαντώ τούτο:

Το ίδιο ακριβώς κάνετε και εσείς με το έργο της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ. Το παρουσιάζετε, (σε αυτόν που δεν το έχει μελετήσει) όπως λετε ότι παρουσιάζει τον Πλάτωνα, δηλαδή ΑΓΝΩΡΙΣΤΟ!!!

Καλό θα ήταν να λετε στον κόσμο ότι "εγώ αυτό κατάλαβα" και να εξηγείτε "πως το καταλάβατε", όχι να γράφετε σαν να έχετε εντρυφήσει μέσα στο έργο της.
Αυτός ήταν και ο λόγος που σας κούρασα. Γιατί δεν θέλω ο κόσμος να νομίζει και να υιοθετήσει τις απόψεις σας (μιας και είναι αστήρικτες και αναπόδεικτες) για το έργο και τη ζωή της μεγάλης αυτής Ρωσίδας Εσωτερίστριας.


Φίλος προς όλους και όλα,


"Κέλσος"

 

(Μπορείτε να συμμετέχετε στη συζήτηση που άνοιξε ο Κέλσος στα Forums Συζήτησης του ESOTERICA.gr προς τιμήν της επετείου του θανάτου της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, ένα θέμα με πλούσια βιογραφικά στοιχεία: Ελένη Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ (1831 - 1891) )

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ