ΣΑΤΑΝΑΣ:
(αλλιώς: Ο Διάβολος, Βελζεβούλ, Λούσιφερ, Μεφιστοφελής, Πρίγκιπας του Σκότους, Καταραμένος Όφις, Δόλιο Πνεύμα, Σατανική Δύναμη, Κύριος της Απάτης, κ.λπ.)
Γ΄ Μέρος

 

 

www.religioustolerance.org

Μέρος 3o:

Δαιμονοληψία, Δαιμονική τυραννία και Εξορκισμός.


"Κάποιοι παράτολμοι άνθρωποι έχουν βεβαιώσει ότι, όπως δεν υπάρχουν ποντίκια όπου υπάρχουν γάτες, έτσι και κανείς δεν είναι δαιμονισμένος, όπου δεν υπάρχουν εξορκιστές". Georg Christoph Lichtenberg, (1742-1799), Αφορισμοί F 134 .

Πρόλογος

Ο Χριστιανισμός έχει διδάξει παραδοσιακά ότι, ο Σατανάς και οι ορδές των δαιμόνων του διατρέχουν τη γη προσπαθώντας να βλάψουν, να βασανίσουν και να καταστρέψουν τους ανθρώπους. Η πίστη αυτή, εισήλθε στο Χριστιανισμό απ' τον Ιουδαϊσμό, στον 1ο αιώνα μ.Χ. "Μεταξύ άλλων, οι δυνάμεις του κακού (θεωρούνταν ότι) προωθούν την αδικία, την καταδυνάστευση των ανθρώπων του Θεού, την ειδωλολατρία, την πλάνη και τη βία"."1" Πολλοί θεολόγοι πιστεύουν ότι οι έννοιες πήγασαν απ' την Ζωροαστρική πίστη στην Περσία πολλούς αιώνες πριν.

Υπάρχουν πολλές ντουζίνες αποσπασμάτων στις Χριστιανικές Γραφές που περιγράφουν την πίστη ότι οι δαίμονες μπορούν να κατοικήσουν σ' ένα ανθρώπινο ον και να το κάνουν να συμπεριφέρεται περίεργα. Πολλές ψυχικές και φυσικές ασθένειες αποδόθηκαν στην πηγή αυτή του 1ου αιώνα μ.Χ. Ένα μεγάλο μέρος του μηνύματος των Ευαγγελίων αφορά στην θεραπευτική θητεία του Ιησού στον εξορκισμό. Αναφέρεται να έχει θεραπεύσει πολυάριθμους άρρωστους αποβάλλοντας ένα ή περισσότερους δαίμονες απ' το σώμα τους.

Η πίστη για τα ενοικούντα δαιμονικά πνεύματα και έτσι και στην ανάγκη του εξορκισμού, συνεχίζει να υπάρχει στις μέρες μας, μεταξύ συντηρητικών Χριστιανών, τόσο Ρωμαιοκαθολικών όσο και Προτεσταντών. Αναφερόμενοι γενικά, πιστεύουν στο αλάθητο της Βίβλου. Οι Χριστιανικές Γραφές περιέχουν τόσες πολλές αναφορές σε εξορκισμούς απ' τον Ιησού και τους Αποστόλους, ώστε οι πιστοί που ερμηνεύουν τη Βίβλο κατά γράμμα, έχουν υποχρεωθεί να πιστέψουν στους δαίμονες, στη δαιμονοληψία και στον εξορκισμό.

Οι προοδευτικοί Χριστιανοί έχουν προ πολλού εγκαταλείψει την πίστη στους δαίμονες. Θεωρούν τις Βιβλικές αναφορές σαν γραφική φιλολογία από μια προ-επιστημονική εποχή, που είναι άσχετη με την πραγματικότητα. Αλλά οι πολιτισμικές εικόνες πεθαίνουν δύσκολα. Το Χόλιγουντ συνεχίζει να βγάζει δεύτερης ποιότητας ταινίες και το περιστασιακό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει δαιμονοληψία και εξορκισμούς σαν κύριο θέμα.
Η φυσική κακομεταχείριση στη διάρκεια εξορκισμών προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς "23" ή θάνατο "24"
Ανθρωποκτονίες, κατά λάθος, παρουσιάζονται με ρυθμό περίπου μία το χρόνο στη Βόρεια Αμερική. Στα αμέσως προηγούμενα χρόνια, έχουμε καταγράψει νέα στοιχεία για τους φόνους των εξορκισμών στο Waterloo ON Canada, στην Καλιφόρνια και στο Νιου Τζέρσεϊ.

 

Δαιμονοληψία και εξορκισμός στις Εβραϊκές Γραφές (Παλαιά Διαθήκη)

Οι παγανιστικοί πολιτισμοί που περιέβαλαν τους αρχαίους Ισραηλίτες έχουν ψύχωση με αυτά τα δύο θέματα. Αλλά ο Ιουδαϊσμός ήταν μια εξαίρεση στη Μέση Ανατολή. Οι Εβραϊκές Γραφές περιέχουν μερικές αναφορές σε δαιμονοληψίες και καμία σε εξορκισμό. Οι μόνες αναφορές σε κακά πνεύματα που κατοικούν στους ανθρώπους βρίσκονται σε τρεις ιστορίες για τον Abimelech (Ιούδας 9), μερικούς προφήτες (Βασιλείς Α΄ 22) και στον Σαούλ (Σαμουήλ Α΄ 16, 18 και 19). Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο Θεός που έστειλε ειδικά ένα διάβολο ή ψευδές πνεύμα να βασανίσει ανθρώπους.

Υπάρχει η θεωρία ότι, οι Εβραϊκές Γραφές περιείχαν αρχικά περιγραφές επαφών μεταξύ ανθρώπων και δαιμόνων, αλλά το υλικό αυτό διαγράφηκε απ' το κείμενο. Για παράδειγμα:

· Η περιγραφή στο Γέννεσις 32 του Ιακώβ που παλεύει με ένα άγνωστο κακοποιό στοιχείο στην όχθη ενός ποταμού, ίσως να αναφέρονταν κάποτε στον Ιακώβ που πολεμούσε ένα δαίμονα του ποταμού.

· Η περιγραφή στο Έξοδος 4 όπου ο Θεός προσπαθεί να σκοτώσει το Μωυσή, μπορεί να είχε αρχικά περιγράψει τη μάχη του Μωυσή με ένα δαίμονα.

· Η περιγραφή του επιχρίσματος με το αίμα του αρνιού στο πλαίσιο της πόρτας στο Έξοδος 12, ίσως να είχε παρθεί από ένα αρχαίο τελετουργικό που προστάτευε το σπιτικό από δαιμονικές επισκέψεις.

Αλλά αυτές και παρόμοιες νύξεις πρέπει να παραμείνουν απλές εικασίες. Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται την κατοχή ενός ανθρώπου από ένα δαιμονικό πνεύμα ή αναφέρουν ένα τελετουργικό εξορκισμού.

Δαιμονοληψία και εξορκισμός στις Χριστιανικές Γραφές (Καινή Διαθήκη)


Πολυάριθμες περιπτώσεις δαιμονοληψιών και εξορκισμών απ' τον Ιησού και τους μαθητές του αναφέρονται στα Ευαγγέλια και στις Πράξεις των Αποστόλων. Οι Επιστολές και η Αποκάλυψη σιγούν σε αυτά τα θέματα. Μπορούμε να συγκεντρώσουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τη μέθοδο του εξορκισμού από τις Γραφές:

· Αιτία του δαιμονισμού: Στη Βίβλο, τα θύματα του δαιμονισμού δεν θεωρούνται ποτέ υπεύθυνα για την κατάστασή τους. Δεν υπάρχουν αναφορές στις Χριστιανικές Γραφές που υποδηλώνουν ότι ο δαιμονισμός τους προκλήθηκε από κάποιο αμάρτημα στη ζωή τους. Κανένα απ' τα θύματα δεν κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε στον εαυτό του να καταληφθεί.

· Τα ζώα μπορούν να δαιμονισθούν: Ματθαίος 8:30 και αντίστοιχα αποσπάσματα, περιγράφουν ότι οι δαίμονες μπορούν να καταλάβουν γουρούνια.

· Πολλαπλή δαιμονοληψία: Πολλά αποσπάσματα αναφέρονται στην δαιμονοληψία ενός ατόμου από πολλούς δαίμονες. Το Λουκάς 8:30 περιγράφει ένα άνδρα που είχε καταληφθεί από πολλούς δαίμονες. Χρησιμοποίησε τον όρο "λεγεώνα", που ήταν μονάδα 6.000 στρατιωτών.

· Δώρα των δαιμόνων: Οι δαίμονες μπορούν να παραχωρήσουν ιδιαίτερες δυνάμεις στους ανθρώπους. Στο Πράξεις Αποστόλων 16:16, δόθηκε σε μια γυναίκα η δύναμη να προλέγει το μέλλον απ' το δαιμονικό πνεύμα που την είχε καταλάβει. Αλλά αυτό εμφανίζεται σαν εξαίρεση. Τα άλλα αποσπάσματα περιγράφουν, πώς οι δαίμονες βλάπτουν τους ανθρώπους.

· Αρρώστιες και διαταραχές που δημιουργούνται από δαίμονες: Το Λουκάς 9:39 περιγράφει ξεκάθαρα μία περίπτωση επιληψίας που προκλήθηκε από ένα δαίμονα. Το Λουκάς 11:14 καταγράφει ένα άτομο που δεν μπορούσε να μιλήσει εξαιτίας ενός ενοικούντα δαίμονα. Το Λουκάς 13:10-13 περιγράφει μια γυναίκα που δεν μπορούσε να ισιώσει την πλάτη της, για σχεδόν δύο δεκαετίες, εξαιτίας ενός δαιμονικού πνεύματος.10

· Δαιμονικά λόγια: Πολλά αποσπάσματα στη Βίβλο περιγράφουν δαίμονες που έχουν κάνει κατάληψη, να μιλάνε στον εξορκιστή, παίρνοντας ίσως τον έλεγχο των φωνητικών χορδών των ατόμων.

· Η δύναμη των δαιμόνων: Το Μάρκος 5:4 περιγράφει πώς ένα ενοικούν πνεύμα κάνει το θύμα να κατέχει υπεράνθρωπη δύναμη, ώστε δεν μπορούσαν να τον κρατήσουν δεσμά και αλυσίδες.

· Οι δαίμονες ποικίλουν στην κακία: Το Ματθαίος 12:45 περιγράφει πώς ένα πνεύμα εγκατέλειψε ένα άτομο, αλλά επέστρεψε με άλλα επτά που ήταν μοχθηρά απ' το αρχικό.

· Οι εξορκισμοί είναι συχνά εύκολοι: Με μία εξαίρεση, ο Ιησούς ή ένας Απόστολος απλά διέταζαν το δαιμονικό πνεύμα να εξέλθει και ο δαίμονας συμμορφώνονταν αμέσως.

· Κάποιοι εξορκισμοί απαιτούν ειδική προετοιμασία: Οι μαθητές του Ιησού δεν μπορούσαν να απαλλάξουν ένα αγόρι από ένα δαιμονικό πνεύμα που έκανε το παιδί να είναι φαινομενικά μουγκό και επιληπτικό. Ο Ιησούς θεράπευσε το παιδί και εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος να απαλλάξεις κάποιον απ' αυτό το είδος του δαίμονα, ήταν μέσα από προηγηθείσα προσευχή και νηστεία.

· Χρησιμοποιώντας είδη ιματισμού: Το Πράξεις 19:12 περιέγραφε πώς, είδη ιματισμού ή πετσέτες προσώπου που χρησιμοποιήθηκαν κάποτε απ' τον Παύλο είχαν μαγικές δυνάμεις και χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύσουν ανθρώπους που υπέφεραν από αρρώστιες και δαιμονικά πνεύματα.

· Μόνο οι Χριστιανοί μπορούν να εκτελέσουν εξορκισμούς: Το Πράξεις 19:13 περιγράφει, πώς 7 μη-Χριστιανοί προσπάθησαν να εξορκίσουν δαίμονες στο όνομα του Ιησού και του Παύλου. Απέτυχαν. Όλοι δέχτηκαν επίθεση και ξυλοκοπήθηκαν από τον δαιμονισμένο άνδρα, ο οποίος τους έσκισε τα ρούχα.

· Προστάζοντας στο όνομα του Ιησού: Μετά την εκτέλεση του Ιησού, γίνονταν εξορκισμοί στο όνομα του Ιησού:

- Το Πράξεις 16:16 περιέγραφε μια δαιμονισμένη σκλάβα. Ο Παύλος εξόρκισε ένα "πνεύμα μαντείας" από αυτήν. Διέταξε το πνεύμα να φύγει "στο όνομα του Ιησού"

- Το Πράξεις 19:13 περιέγραψε πώς, κάποιοι πλανόδιοι Ιουδαίοι εξορκιστές, προσπάθησαν να εξορκίσουν ένα δαίμονα λέγοντας "στο όνομα του Ιησού, το οποίο κηρύσσει ο Παύλος, σε διατάζω να εξέλθεις". Ήταν ανεπιτυχείς, προφανώς επειδή δεν ήταν πιστοί του Χριστιανισμού.

· Κίνδυνος στον εξορκισμό: Στο Πράξεις 19:13 ο δαιμονισμένος άνδρας επέδειξε υπεράνθρωπη δύναμη. Επιτέθηκε σε 7 Ιουδαίους εξορκιστές τους ξυλοκόπησε τους έδιωξε απ' το σπίτι με τα ρούχα τους σκισμένα. Προφανώς το δαιμονικό πνεύμα αναγνώρισε ότι οι εξορκιστές δεν ήταν Χριστιανοί και αρνήθηκε να εκτελέσει τις εντολές τους.

· Οι άρρωστοι πήγαιναν στον εξορκιστή: Ο άρρωστος μεταφέρονταν μπροστά στους Αποστόλους· οι Απόστολοι δεν αναζητούσαν τους αρρώστους. Με μια εξαίρεση, όλοι θεραπεύτηκαν, είτε υπέφεραν από εισβολή δαιμόνων, είτε από φυσική ασθένεια. Κανείς στη Βίβλο δεν είχε θητεία εξορκιστή.

· Επιστροφή των δαιμόνων: Το Ματθαίος 12:43 περιγράφει ένα δαίμονα που εγκατέλειψε έναν άνδρα, προφανώς εξαιτίας εξορκισμού. Επέστρεψε αργότερα με άλλα επτά δαιμονικά πνεύματα για να επανακαταλάβει το άτομο. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει αναφορά κανένας εξορκισμός του Ιησού ή των μαθητών του να είχε προσωρινές θεραπείες.

· Ο εξορκισμός εξαρτάται απ' την πίστη του θύματος: Στο Μάρκος 9:18, ο Ιησούς εξήγησε σε έναν άνδρα ότι όλα τα πράγματα είναι δυνατά σε αυτούς που πιστεύουν, συμπεριλαμβανομένου του εξορκισμού του γιου του.

 

Ισχύουν σήμερα η δαιμονοληψία και ο εξορκισμός;

Οι προοδευτικοί Χριστιανοί και αυτοί που κατατάσσονται στους σκεπτικιστές, αρνούνται γενικά την ύπαρξη των ενοικούντων δαιμονικών πνευμάτων που ελέγχουν τις διάνοιες και τα σώματα των ανθρώπων. Θεωρούν συχνά τις περιπτώσεις εξορκισμού στις Γραφές, ως μη έχουσες βάση στην πραγματικότητα. Οι περιγραφές αναπαριστάνουν συχνά, το πώς οι συγγραφείς του 1ου αιώνα ερμήνευσαν τα γεγονότα, π.χ. οι συγγραφείς των Ευαγγελίων περιέγραψαν ιστορίες για δαίμονες που διατάχτηκαν να εγκαταλείψουν τα θύματα. Στην πραγματικότητα, ο Ιησούς απλά χρησιμοποιούσε τις ικανότητές του πίστης-θεραπείας για να θεραπεύσει αυτούς που υπόφεραν.

Οι συντηρητικοί Χριστιανοί που δέχονται το αλάθητο της Βίβλου, έχουν ένα φάσμα απόψεων όσον αφορά τη δαιμονοληψία στη σύγχρονη εποχή. Δύο άκρα είναι:

· Η κατάληψη δεν είναι πια συνηθισμένη: αυτή είναι η πεποίθηση ότι η δαιμονοληψία και η αναγκαιότητα του εξορκισμού ήταν διαδεδομένη μόνο στη διάρκεια της βασιλείας του Ιησού και λίγο μετά. Είναι σπάνια ή ανύπαρκτη σήμερα. Ίσως η παρουσία του Ιησού στη γη προκάλεσε την ασυνήθιστη δράση του Σατανά και των δαιμόνων του. Ή ίσως, ο Ιησούς και οι μαθητές του θεράπευσαν τόσους πολλούς δαιμονισμένους ανθρώπους για να αποδείξουν στο κοινό ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας. Με την ίδρυση της Χριστιανικής εκκλησίας, η ανάγκη εξορκισμών ελαττώθηκε. Έτσι, κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι οι σύγχρονες αναφορές κατάληψης από δαιμονικά πνεύματα προκαλούνται στην πραγματικότητα από ψυχικές ασθένειες. Οι εξορκισμοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και προσβλητικοί για τα θύματα.

· Η κατάληψη είναι ακόμα συνηθισμένη: αυτή είναι η πεποίθηση ότι, η δαιμονοληψία και η αναγκαιότητα του εξορκισμού είναι τόσο ισχυρή σήμερα, όσο και στην Παλαιστίνη του 1ου αιώνα. Πολλοί άνθρωποι που παρακολουθούνται από ψυχίατρους και ψυχολόγους και άλλους θεραπευτές, είναι στην πραγματικότητα δαιμονισμένοι και θεραπεύονται μόνο με εξορκισμό. Αναρίθμητα εκατομμύρια δολάρια σπαταλούνται άδικα απ' τους ψυχοθεραπευτές ή ακόμα σε επικίνδυνες θεραπείες.

Δαιμονοληψία, Δαιμονική τυραννία και σχιζοφρένεια.

Το Πράξεις 10:38 αναφέρει δυναστεύσεις απ' τον Σατανά, οι οποίες κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ένα διαφορετικό φαινόμενο από την δαιμονοληψία.20 Κάποιος δυναστεύεται απ' τον Σατανά με το να δέχεται επιρροές στη συμπεριφορά του σε μια περιοχή της ζωής του - π.χ. στο να μη μπορεί να αντισταθεί στο αλκοόλ. Βασανίζονται αλλά δεν καταλαμβάνονται από καταληψίες δαίμονες.19 Η δυνάστευση συχνά οδηγεί στην δαιμονοληψία.

Η ανώνυμη σελίδα του Web "Eternal Destinies" διδάσκει ότι ο Σατανάς κυβερνά τις συχνότητες, τα ΜΜΕ και το Χόλιγουντ. Έχει "μια κυριάρχουσα επιρροή πάνω στην παγκόσμια πολιτική και σε διάφορες θρησκείες". Ο Webmaster διαφοροποιείται μεταξύ των συμπτωμάτων της δαιμονικής δυνάστευσης και του δαιμονισμού:

· Συμπτώματα δυνάστευσης: αφύσικος και παράλογος φόβος, άγχος και μοναξιά, έλλειψη στόχων, κατάθλιψη, έλλειψη ικανότητας λογικής αιτιολόγησης, αναζήτηση δύναμης και ελέγχου κ.λπ.

· Συμπτώματα δαιμονισμού: ανεξέλεγκτο βρίσιμο, υπερβολική φυσική δύναμη, απροσδόκητα υψηλό IQ, έντονα αρνητικά αντίδραση όταν προφέρεται το όνομα του Ιησού, πολλαπλές προσωπικότητες, υπερβολικός φόβος στην παρουσία Χριστιανών, βίαιη συμπεριφορά, επίδειξη παραφυσικών ικανοτήτων, έντονη κατάθλιψη, κ.λπ.

Στην "Eternal Destinies" πιστεύεται ότι η δυνάστευση και ο δαιμονισμός έχουν διαφορετικές αιτίες:

Αιτίες δυνάστευσης:

· Δραστηριότητες όπως η φιλική στάση, τα ραντεβού ή η σεξουαλική επαφή με έναν δαιμονισμένο ή άτομο που δυναστεύεται, το να παίζεις με τους πίνακες Ouija, να διαβάζεις επιστημονική φαντασία, να βλέπεις σαπουνόπερες, να βλέπεις πορνογραφικό υλικό κ.λπ.

· Θρησκευτικά μπλεξίματα όπως: ψευδο-θρησκείες, αιρέσεις, η απαγγελία ψαλμών, ο μη-Χριστιανικός διαλογισμός, κ.λπ.

Αιτίες δαιμονισμού:

· δραστηριότητες όπως: ακραίες περιπτώσεις σεξουαλικής ακολασίας, η απειθαρχία· η βλασφημία, το να κάνεις τεστ ESP ή άλλων παραφυσικών ικανοτήτων, η ανάμιξη στην αστρολογία, το να πηγαίνεις σε μάντεις, να κατέχεις ή να χρησιμοποιείς αποκρυφιστικά φυλαχτά, τάλισμαν, γραπτό υλικό, μουσική, κ.λπ.

 

Ρωμαιοκαθολικές πίστεις και πρακτικές για τον εξορκισμό:

Στο παρελθόν, οι πεποιθήσεις της εκκλησίας για τη φύση των γυναικών και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας οδήγησαν στην πίστη ότι κάθε νεογέννητο είχε καταληφθεί από ένα ενοικούντα δαίμονα, εξαιτίας της στενής επαφής με το γενετήσιο κανάλι της μητέρας του. Η εκκλησία συνήθιζε να εξορκίζει κάθε νεογέννητο την ώρα της βάπτισης με το ακόλουθο τελετουργικό:

"Σε εξορκίζω ακάθαρτο πνεύμα στο όνομα του Πατέρα, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Εξήλθε και άφησε αυτόν τον υπηρέτη του Θεού [όνομα του νηπίου]. Αναθεματισμένο και καταραμένο πνεύμα, άκουσε την προσταγή του ίδιου του Θεού, αυτού που περπάτησε πάνω στη θάλασσα και πρότεινε το δεξί του χέρι στον Πέτρο καθώς βυθίζονταν. Γι' αυτό, αναθεματισμένε διάβολε, παραδέξου την καταδίκη σου … και φύγε απ' αυτόν τον υπηρέτη του Θεού [όνομα του νηπίου] … Ποτέ μην τολμήσεις, αναθεματισμένε διάβολε, να παραβιάσεις το σημάδι του ιερού σταυρού που τοποθετούμε πάνω στο μέτωπό του/της. Με τη βοήθεια του Χριστού του Κυρίου μας."

Μικρότερης σημασίας εξορκισμοί εκτελούνται ακόμα στις βαπτίσεις, στον αγιασμό των Αγίων Υδάτων, στον αγιασμό ενός σπιτιού ή άλλης τοποθεσίας κ.λπ.2

Μέσα στην ιστορία της, η εκκλησία έχει αναγνωρίσει δαιμονικά πνεύματα σε δαιμονισμένα άτομα και τα αντιμετώπισε με ολοκληρωμένους εξορκισμούς. Η πρακτική έχει αυστηρά ελεγχθεί στη σύγχρονη εποχή. Ο εκκλησιαστικός κανόνας απαιτεί τώρα μια απ' ευθείας εντολή "του επισκόπου, μετά από δύο προσεκτικές έρευνες, βασισμένες σε θετικές ενδείξεις ότι ο δαιμονισμός είναι γεγονός".3

Πιστεύεται ότι οι δαίμονες βλάπτουν με ένα-δυο τρόπους τα θύματά τους: Μπορούν να προκαλέσουν μια ψύχωση, κατά την οποία ο δαίμονας γεμίζει το μυαλό του θύματός του με κακές σκέψεις. Η δεύτερη είναι η δαιμονοληψία, κατά την οποία ο διάβολος καταλαμβάνει την εξουσία του ανθρώπινου σώματος.

Διάφορα σημάδια δαιμονοληψίας είναι: πλάνες στην πίστη, εξαπατήσεις, ανακρίβεια, ψέματα και σύγχυση, "το να μιλάει με μεγάλο αριθμό λέξεων από άγνωστες γλώσσες, ή να τις καταλαβαίνει, κάνοντας γνωστά πράγματα μακρινά ή κρυμμένα, επίδειξη δύναμης υπεράνω της θέσης κάποιου, μαζί με έντονη αποστροφή προς τον Θεό, την Παναγία, τον Σταυρό και τις ιερές εικόνες".4

Στις 26 Ιανουαρίου του 1999, ο Καρδινάλιος Jorge Arturo Medina, επιμελητής της Συνόδου για τη Θεία Λατρεία και της Πειθαρχίας των Μυστηρίων, παρουσίασε ένα ανανεωμένο τελετουργικό εξορκισμού για την εκκλησία.4 Ο προηγούμενος σημαντικός εκσυγχρονισμός κυκλοφόρησε ως Rituale Romanum κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Πάπα Παύλου του Ε΄ το 1614 μ.Χ. Το τελετουργικό περιγράφεται σε 84 σελίδες, δεμένο κατάλληλα σε ένα κόκκινο δερμάτινο βιβλίο. Το τελετουργικό είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στα λατινικά· θα μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες σε μελλοντικό χρόνο. Το τελετουργικό εξορκισμού περιλαμβάνει: "προσευχές, τον αγιασμό και το ράντισμα με Αγίασμα, την τοποθέτηση των χεριών πάνω στον δαιμονισμένο και τη δημιουργία του σημείου του σταυρού, την επίκληση του Χριστού, του Αγίου Πνεύματος και των αγίων της εκκλησίας".5 Κατόπιν ακολουθεί το τυπικό της επίκλησης: απαριθμούνται οι δαίμονες του Σατανά και ζητείται απ' το Θεό να απελευθερώσει το θύμα απ' τη δαιμονοληψία. Κατόπιν ακολουθεί το τυπικό της προσταγής κατά το οποίο ο διάβολος διατάσσεται να αφήσει το άτομο. Τελειώνει με "Ως εκ τούτου, απομακρύνσου Σατανά".

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Βατικανού, τονίζουν ότι, οι περισσότερες συμπεριφορές που παρουσιάζεται να προκαλούνται από δαιμονοληψία, προκαλούνται στην πραγματικότητα από ψυχιατρικές ασθένειες.6 Ο Monsignor Corrado Balducci, ο κορυφαίος εξορκιστής του Βατικανού, εκτίμησε ότι μόλις 5 ή 6 μεταξύ χιλίων ανθρώπων που ζητάνε τη βοήθεια ενός εξορκιστή, κατέχονται πραγματικά από δαιμονικά πνεύματα. Οι υπόλοιποι "χρίζουν ψυχιατρικής βοήθειας"8. "… οι ιερείς που έρχονται σε επαφή με εξορκισμούς, πρέπει να αντιμετωπίζουν το Κακό σαν μια δύναμη 'ενεδρεύουσα σε όλα τα άτομα, παρά σαν μια δύναμη, που παραδοσιακά ενσαρκώνει ο Σατανάς, απειλώντας τους ανθρώπους απ' έξω … Οι αξιωματούχοι του Βατικανού λένε ότι, κάτω απ' τα νέα τελετουργικά, οι ιερείς θα ενθαρρύνονται να μην αναφέρονται πια στον Πρίγκιπα του Σκότους, στον Καταραμένο Όφη, στο Δόλιο Πνεύμα, στη Σατανική Δύναμη ή στον Κύριο της Απάτης. Αντίθετά, τα τυπικά αναφέρονται πιο ακαθόριστα στην 'αιτία του κακού'. Επίσης συστήνουν για πρώτη φορά μια επίκληση στην Παρθένο Μαρία για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κακού σε ένα 'πάσχον άτομο', μια αντανάκλαση της προσωπικής οφειλής του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ στην Μαρία."8

Παρ' όλα αυτά η εκκλησία δεν αντιμετωπίζει "μαλακά" την πίστη στον Σατανά και τους δαίμονές του. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Καρδινάλιος Jorge Medina Estevez, τόνισε ότι: "Η ύπαρξη του διαβόλου δεν είναι μια γνώμη, κάτι που μπορεί να το εκλάβει κάποιος όπως θέλει. Όποιος λέει ότι δεν υπάρχει, δεν θα έχει την πληρότητα της Καθολικής πίστης". Είπε ότι η παρουσία του διαβόλου είναι ορατή στην πλατειά αποδοχή "του ψέματος και της απάτης … στην ειδωλολατρία του χρήματος … στην ειδωλολατρία του σεξ…". Η παρουσία του διαβόλου … εξηγεί τη δραματική κατάσταση του κόσμου, που υποφέρει κάτω απ' τη δύναμη του κακόβουλου".
Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Καρδινάλιου Jacques Martin, του πρώην επιστάτη του υπηρετικού προσωπικού του ποντίφικα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄, εξόρκισε επιτυχώς μια γυναίκα το 1982. Όταν του την έφεραν, σπαρταρούσε στο έδαφος.7

 

Συντηρητικές Προτεσταντικές πίστεις και πρακτικές για τον εξορκισμό:

Οι Φονταμενταλιστές και άλλοι Ευαγγελικοί Χριστιανοί εκθέτουν ένα ευρύ φάσμα πεποιθήσεων όσον αφορά στη δαιμονοληψία και τον εξορκισμό. Αλλά κυρίως μοιράζονται κάποιες βασικές αρχές:

· Όπως και οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα αποσπάσματα για δαίμονες στην Καινή Διαθήκη είναι ακριβείς περιγραφές της δύναμης και της δράσης των κακών πνευμάτων.

· Ο Σατανάς και οι δαίμονές του πιστεύεται ότι είναι ζωντανές οντότητες που περιπλανιούνται στον κόσμο αναζητώντας να βασανίζουν και να καταστρέψουν ανθρώπους.

· Πολλοί θεωρούν ότι οι Σατανικές δυνάμεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ζωές των ανθρώπων σήμερα. Βιβλία στα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία και προγράμματα στο Χριστιανικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση αναφέρονται συχνά σε δαιμονικές επιρροές και προειδοποιούν τους πιστούς να είναι συνέχεια σε επαγρύπνηση.

Μερικές Ευαγγελικές πίστεις:

Ο J.F. Cogan έχει γράψει ένα "Εγχειρίδιο για τη Δαιμονοληψία για Εργάτες στην Υπηρεσία της Ανθρωπότητας [sic]". Είναι μια πολύ πλήρης περιγραφή της δαιμονοληψίας και του εξορκισμού και θα ασχοληθούμε εδώ μαζί του λεπτομερειακά. Το εγχειρίδιο έχει σκοπό να γνωστοποιήσει σ' αυτούς που ασχολούνται με την υπόθεση, στους εργάτες της εκκλησίας και σε 22 άλλα επαγγέλματα για αυτό που αυτός αισθάνεται ότι είναι η πραγματικότητα για τη δαιμονοληψία.10 Σχολιάζει: "… Ο Σατανάς και οι δαίμονές του έχουν αληθινή δύναμη.

Στα όρια που ο Θεός έχει ορίσει, ο Σατανάς και οι δαίμονές του μπορούν να κάνουν πραγματική πνευματική ζημιά στους ανθρώπους που δεν πληρούνται, και γι' αυτό δεν προστατεύονται, απ' το Άγιο Πνεύμα." Παρακάτω γράφει: "Ο σκοπός του Σατανά και των δαιμόνων του είναι η αιώνια καταδίκη των ψυχών όσων το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων για να απορρίψουν τη σωτηρία του Ιησού Χριστού και να είναι καταραμένοι για πάντα στην τιμωρία της κόλασης." Παραθέτει ένα αριθμό συμπεριφορών και δράσεων που συνήθως προκαλούνται από δαιμονοληψία, σήμερα:

· "… όσοι διαπράττουν σειρά φόνων και εμπρησμών είναι δαιμονισμένοι."

· Η διακεκομμένη δαιμονοληψία είναι η αιτία της συζυγικής κακομεταχείρισης

· "Η αυτοκτονία συχνά συνδέεται με δαιμονοληψία."

· "Όταν δύο άνθρωποι είναι και οι δύο δαιμονισμένοι, ίσως έχουν λάγνα έλξη ο ένας για τον άλλο, πέρα από κάθε λογική … Συχνά η λαγνεία που προκαλείται από δαίμονες, οδηγεί στο φόνο …"

· Το παράλογο κλέψιμο καταστημάτων

· Μαθησιακές ανικανότητες και προβλήματα συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας.

· Διάφορες φυσικές ασθένειες.

· Ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια

· Η μετα-υπνωτική υποβολή.

· Οι δαίμονες καταλαμβάνουν σπίτια όπως και ανθρώπους· ένα στοιχειωμένο σπίτι ίσως είναι μια "φωλιά" δαιμονικών πνευμάτων.

· Συγκεκριμένα παιχνίδια μπορεί να οδηγήσουν σε μπλεξίματα με δαίμονες: οι πίνακες Ouija, το dungeons and dragons και άλλα παιχνίδια ρόλου, τα παιχνίδια με δράκους, κ.λπ.

· Η διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (αλλιώς, διαταραχή χωριστής ταυτότητας)

· Ψευδείς μνήμες να εμφυτευτούν από δαίμονες στο μυαλό ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία ανάκλησης της μνήμης.

· Αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη

· Απαίσια και υβριστική γλώσσα με φωνή διαφορετική απ' τη φυσιολογική φωνή του θύματος.

Γράφει ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που να έλκουν δαίμονες στα άτομα που εμπλέκονται με:

· Παράνομο σεξ.

· Ομοφυλοφιλικό σεξ.

· Θέαση πορνογραφίας.

· Χρησιμοποίηση ψυχοτροπικών ναρκωτικών

· Ύπνωση

· Άκουσμα μουσικής ροκ, ειδικά αν οι μουσικοί εμπλέκονται οι ίδιοι με τους δαίμονες.

Αναφέρει συγκεκριμένα επαγγέλματα, ρόλους και καθήκοντα που συχνά προκαλούν δαιμονοληψίες:

· Αρχηγοί θρησκευτικών αιρέσεων

· Όλοι οι λάτρες του Σατανά θα καταληφθούν τελικά από δαίμονες.

· Αστρολόγοι

· Παραψυχολόγοι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δρουν μέσω τηλεφώνου, και παραψυχολόγοι που βοηθούν σε αστυνομικές έρευνες.

Αναφέρει ότι, αν ένα άτομο ανοίξει το μυαλό του "σε δυνάμεις που δεν είναι καθαρά Ιερές", τότε το μυαλό του μπορεί να γεμίσει με ένα δαίμονα.

Τα Ευαγγέλια περιγράφουν ότι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιησού, λέγονταν ότι οι δαίμονες καταλάμβαναν ανθρώπους και προξενούσαν φυσικές και ψυχικές ασθένειες. Αλλά μετά την εκτέλεση του Ιησού, ο Παύλος έγραψε σε ευρεία έκταση για τον τομέα των δαιμονικών πνευμάτων. Στο Προς Κορινθίους Β΄ 11:13-15, προειδοποιούσε ότι υπηρέτες του Σατανά (πιθανά δαιμονισμένα άτομα) προσποιήθηκαν ότι ήταν απόστολοι του Χριστού, ακόμα και διαδίδοντας ψεύδη και διαφωνίες. Τα αποσπάσματα Προς Τιμόθεο Α΄ 4:1 και στο Προς Τιμόθεο Α΄ 4:3-4 δηλώνουν ότι οι διδασκαλίες των δαιμόνων θα διαδοθούν ευρέως. Μας δίνει σαν παράδειγμα τους καθηγητές Ευαγγελικών ιερατικών σχολών που υποστηρίζουν ίσες ευκαιρίες χειροτονίας για τους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τους ετεροφυλικούς.

Ο .F. Cogan έχει αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα ιδέα του "δαιμονικού μοιράσματος του χρόνου". Σκέπτεται ότι ο αριθμός των δαιμόνων έχει προσδιοριστεί για τα προηγούμενα μερικές χιλιάδες χρόνια. Έτσι, κάθε δαίμονας έχει πολύ περισσότερα άτομα να κατέχει σήμερα από ό,τι σε παλιότερες εποχές. Επειδή είναι δημιουργημένα όντα, οι δαίμονες μπορούν να είναι μόνο σε ένα τόπο σε κάθε στιγμή. Γι' αυτό πρέπει να "μοιράσουν το χρόνο" στους ανθρώπους που τους αντιστοιχούν. Έτσι, συγκεντρώνονται στο να βασανίσουν ένα άτομο, κατόπιν ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα σε άλλο άτομο και τους βασανίζουν. Σκέπτεται ότι ίσως μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ των θυμάτων με "την ταχύτητα του ηλεκτρισμού, 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο". [Αυτό είναι απίθανο, αν οι δαίμονες έχουν μη-μηδενικό βάρος, επειδή η μάζα ενός σώματος αυξάνεται προς το άπειρο καθώς προσεγγίζεται η ταχύτητα του φωτός]. Υποστηρίζει αυτή τη θεωρία, παρατηρώντας ότι οι δολοφόνοι, αυτοί που παρενοχλούν σεξουαλικά παιδιά και αυτοί που κακομεταχειρίζονται τις συζύγους τους, μπορεί να εμπλέκονται με εγκληματικές δράσεις τη μια στιγμή και να είναι απόλυτα ήρεμοι και λογικοί λίγα δευτερόλεπτα πριν και μετά.

Προτείνει μια διαδικασία πολλών βημάτων για να προκαλέσει την απελευθέρωση από την δαιμονοληψία. Τα άτομα:

· Πρέπει να σωθούν και ν απληρωθούν απ' το Άγιο Πνεύμα.

· πρέπει να προσευχηθούν στο Θεό ώστε "η δύναμη του εκχυνόμενου αίματος του Ιησού Χριστού να τους προστατεύσει"

· να βρουν ένα σύμβουλο να τους βοηθήσει

· να προσευχηθούν για την απελευθέρωση

· να προσδοκούν απελευθέρωση από τους δαίμονες. Ίσως να μην θέλουν να τους αφήσουν εύκολα, πέρα από το ότι οι δαίμονες ίσως προσπαθήσουν να τους επανακαταλάβουν

· να προσεύχονται τακτικά

· να διαβάζουν τη Βίβλο

· να παρακολουθούν τακτικά την εκκλησία

Η Αλληλεπιδραστική Βίβλος11 παραθέτει το Προς Ρωμαίους 8:35-39 για να αποδείξει ότι οι δαίμονες δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιον που έχει σωθεί.

Το περιοδικό Viewpoint, a Mission Outreach στο Joplin MO, μάζεψε σχόλια από ένα αριθμό Ευαγγελικών Χριστιανών, για τη δαιμονοληψία. Κάποιες πεποιθήσεις που εκφράστηκαν:

· όταν κάποιος καταλαμβάνεται επανειλημμένα από δαίμονες, πρόκειται για τον ίδιο δαίμονα κάθε φορά.

· δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος για να διαφυλάξεις απ' τους δαίμονες, κάποιον που δεν είναι σωσμένος. Ο δαίμονας μπορεί να επιστρέψει κάθε στιγμή.

· όταν το Άγιο Πνεύμα εισέλθει σε κάποιον, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να τον καταλάβει ένα δαίμονας

· εύκολα μπορείς να καταλάβεις, αν κάποιο πνεύμα προέρχεται απ' το Θεό ή τον Σατανά. Απλά ζήτησέ του να πει "ο Ιησούς είναι ο Κύριος". Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να πει τη φράση, τότε είναι δαίμονας.

· Ο Σατανάς ξεγελάει τους ανθρώπους, ώστε να δημιουργούν ένα ιερατείο για να εξορκίσει τους δαιμονισμένους.

Αυτό τους απασχολεί απ' το να κηρύσσουν το Ευαγγέλιο.

· Το να αποβάλλεις τους δαίμονες από ένα δαιμονισμένο είναι επικίνδυνο, επειδή μπορεί να καταληφθεί

χειρότερα από πριν. Το άτομο πρέπει να σωθεί και να λάβει το Άγιο Πνεύμα για να αποτραπεί μια επανακατάληψη.

· Οι Ευαγγελιστές πρέπει να συγκεντρωθούν στο να κηρύσσουν το Ευαγγέλιο και όχι στην αναζήτηση ανθρώπων για να τους εξορκίσουν.

· Ένας συνεργάτης προτείνει ότι είναι σπάνιες οι πραγματικές θεραπείες και οι εξορκισμοί στις μέρες μας και ότι, ο Σατανάς δεν καταλαμβάνει τώρα ανθρώπους, όπως έκανε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Αφού αναστήθηκε ο Ιησούς, "η δύναμη του Σατανά μειώθηκε κατά πολύ."

Ο Bob Vaugn έχει την σελίδα "Uncommon Answers" στο Web, που πραγματεύεται την δυνάστευση από δαίμονες και άλλα θέματα20. Υποστηρίζει ότι:

· Οι πιστοί Χριστιανοί έχουν τη δύναμη και τη δικαιοδοσία να αποβάλουν διαβόλους από δαιμονισμένους.

· Δεν προκαλούνται όλες οι αρρώστιες από δαιμονικά πνεύματα. Κάποιες προκαλούνται από ιούς και άλλες φυσικές αιτίες.

· Κάποιος που είναι δαιμονισμένος είναι ανήμπορος να αντισταθεί στις εντολές του δαίμονά του.

· Πολλά αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης αναφέρουν ή υποδηλώνουν ότι, κάποιος που έχει σωθεί δεν μπορεί να καταληφθεί από ένα δαίμονα.

Ο Rex W. Rosenberg, ένας συντηρητικός Χριστιανός κλινικός ψυχολόγος που ειδικεύονταν σε διαταραχές πολλαπλής προσωπικότητας και διαταραχές χωριστής ταυτότητας (MPD/DID), πιστεύει ότι η δαιμονική διείσδυση μπορεί να οδηγήσει σ' αυτό που αποκαλεί "διχασμός με δαιμονική μεσολάβηση" (DMD). Βεβαιώνει ότι οι θεραπευτές θα ανιχνεύσουν στους πελάτες τους τόσο την παρουσία πραγματικά πολλών προσωπικοτήτων (αλλιώς alters, μερικές απ' τις οποίες θα έχουν δαιμονικές διασυνδέσεις), όσο και δαιμόνων (κάποιοι απ' τους οποίους θα μεταμφιεστούν σαν alters). Μπορεί να γίνει μεγάλη ζημιά στον ασθενή, αν δεν καθοριστεί ακριβώς η ακριβή φύση των οντοτήτων και δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.13

Έχει δημιουργήσει μια πειραματική "Μελέτη Απόκρυφων Δραστηριοτήτων και Επιδείξεων", που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο για να ανιχνεύσει το βαθμό της ανάμειξης του με το απόκρυφο. Απαριθμεί 96 εμπειρίες ή επιδείξεις αποκρυφιστικής δραστηριότητας π.χ. η θέαση τεράτων, νεράιδων, η ανικανότητα ανάγνωσης ή κατανόησης της Βίβλου, δαιμονικές σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκα. Απαριθμεί 79 αποκρυφιστικές δραστηριότητες και οργανισμούς π.χ. τις κάρτες Ταρώ, τους πίνακες Ouija, το Ι Τσινγκ, το διάβασμα φύλων φοινικιάς ή τσαγιού, τους χάρτες βιορύθμων, το ρίξιμο ρούνων, την αριθμολογία. Περιλαμβάνονται ένας αριθμός θρησκειών και πνευματικών ατραπών: Christian Science, Eckankar, Hare Krishna, Santeria, Scientology, Unification Church, Μαγεία/Wicca. Άλλες παραπομπές στο Internet για δαιμονοληψία και MPD είναι στα 15, 16, 17. Μια περιγραφή εξορκισμού ενός ατόμου που του είχε διαγνωστεί MPD είναι στο 18.

 

Υλιστικές, αμφιβάλλουσες και θρησκευτικά προοδευτικές πεποιθήσεις:

Υλιστικές, αμφιβάλλουσες και θρησκευτικά προοδευτικές ομάδες και άτομα έχουν προ πολλού εγκαταλείψει κάθε πίστη στο Σατανά, στους δαίμονές του, στη δαιμονοληψία σαν αιτία ψυχικών και φυσικών ασθενειών και στην αναγκαιότητα του εξορκισμού. Λίγοι δίνουν σημασία σήμερα σ' αυτά τα θέματα. Οι περισσότεροι θεωρούν τις δήθεν δαιμονοληψίες, να έχουν τη ρίζα τους σε νοητικές διαταραχές, όπως η επιληψία ή το σύνδρομο του Tourette, σε ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια ή "σε ανθρώπους των οποίων τα μυαλά είναι λίγο-πολύ υγιή, αλλά οι οποίοι δυστυχώς απορροφούνται στο να παίζουν ένα κοινωνικό ρόλο με πολλές δυσάρεστες συνέπειες."22

Πολλοί θεραπευτές έχουν εμπλακεί στη διάγνωση διαταραχών πολλαπλής προσωπικότητας και διαταραχών χωριστής ταυτότητας στους ασθενείς τους. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι επαγγελματίες ψυχικής υγιεινής έχουν παραμείνει απρόθυμοί να πειστούν για την ύπαρξή του. Θεωρούν το MPD/DID σαν μια ιατρογενή διαταραχή.- ένα πρόβλημα που δημιουργείται από τον γιατρό ή τον θεραπευτή. Σήμερα, πολύ λίγοι θεραπευτές πιστεύουν ακόμα στην πραγματικότητα του MPD· σχεδόν κανείς τους δεν αποδίδει την αιτία σε ενοικούντες δαίμονες.

Το Χόλιγουντ έχει κάνει μια μεγάλη σειρά ταινιών τρόμου Β΄ κατηγορίας για δαιμονικά πνεύματα και ακόμα μερικές βασικές ταινίες, όπως ο Τρόμος του Amityville, Κάρι, ο Διάβολος στην κυρία Τζόουνς (ταινία XXX), ο Εξορκιστής, τους Γκοστμπάστερς, τα Γκρέμλινς, Halloween, το Παιδί της Νύχτας, το Omen, το Poltergeist και το Μωρό της Ρόσμαρι.25 Συνεχίζουν να κάνουν ταινίες προωθώντας μια φανταστική μορφή της λατρείας του Σατανά που δημιουργήθηκε απ' την εκκλησία πάνω από 500 χρόνια πριν. Στα παιδιά αρέσει ακόμα να τρομάζουν από δαιμονικά πνεύματα, "μάγισσες", σκελετούς, στοιχειωμένα σπίτια, φαντάσματα κ.λπ. την παραμονή των Αγίων Πάντων (Halloween). Αλλά τα περισσότερα "πιστεύουν" σ' αυτά τα όντα, με τον ίδιο τρόπο που πιστεύουν στον Άη Βασίλη και στον πασχαλινό λαγό - σαν ένα διασκεδαστικό παραμύθι από μια προ-επιστημονική εποχή.

Πρόσφατες εξελίξεις:

Απρίλιος 2000: Ο αιδεσιμότατος Jim Peasboro του Savannah GA έγραψε το βιβλίο "Ο Διάβολος στη Μηχανή: Κατέχεται ο υπολογιστής από ένα δαίμονα;" Μερικά σημεία που θίγονται στο βιβλίο είναι:

· Αν και η εποχή των υπολογιστών έχει προαναγγείλει πολλές προόδους, έχει επίσης άλλη μια πόρτα μέσω της οποίας ο Λούσιφερ και οι ευνοούμενοί του μπορούν να εισέλθουν στις ψυχές των ανθρώπων και να τις διαφθείρουν.

· Οι δαίμονες μπορούν να καταλάβουν καθετί που έχει εγκέφαλο, ακόμα και ένα κοτόπουλο, ένα άνθρωπο ή ένα κομπιούτερ.

· "Κάθε προσωπικός υπολογιστής κατασκευασμένος μετά το 1985, έχει την αποθηκευτική χωρητικότητα για να στεγάσει ένα δαιμονικό πνεύμα."

· "… οι περισσότεροι απ' τους νέους που εμπλέκονται σε πυροβολισμούς σε σχολεία, όπως στην τραγωδία του Columbine, ήταν λάτρεις των υπολογιστών … Δεν έχω αμφιβολία ότι δαίμονες των υπολογιστών άσκησαν επιρροή πάνω τους."

· καθώς υπολογίστηκε "… ένας στους 10 υπολογιστές στα σημερινά νοικοκυριά της Αμερικής, στεγάζει ένα δαιμονικό πνεύμα."

· "Οι τεχνικοί μπορούν να αντικαταστήσουν το σκληρό δίσκο και να εγκαταστήσουν ξανά το λογισμικό, ώστε να ξεφορτωθούν μόνιμα το αμαρτωλό πνεύμα."

Ο αιδεσιμότατος Peasboro είπε: "Έμαθα ότι πολλά μέλη του ποιμνίου μου έρχονταν σε επαφή με μια σκοτεινή δύναμη κάθε φορά που χρησιμοποιούσαν τους υπολογιστές τους. Τίμιοι, ευτυχισμένοι στο γάμο τους οικογενειάρχες, ρίχτηκαν ασυγκράτητα σε πορνογραφικές σελίδες και εξαναγκάστηκαν να γίνουν μάρτυρες ακατονόμαστων εξευτελιστικών πράξεων. Νοικοκυρές που δεν είχαν ποτέ εκφράσει μια ανήθικη σκέψη έμπαιναν στα chat room του Internet και βρίσκονταν να χρησιμοποιούν πρόστυχη, εξευτελιστική γλώσσα που δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ φυσιολογικά … Μια γυναίκα θρηνούσε καθώς μου εξομολογούνταν 'Αισθάνομαι όταν είμαι στον υπολογιστή, σαν κάποιος άλλος ή κάτι άλλο να παίρνει τον έλεγχο'".

Είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει ένα μολυσμένο υπολογιστή. Βρήκε ότι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ξεκινούσε αυτόματα. Είπε ότι: "Το πρόγραμμα άρχισε να μου μιλάει απευθείας, εμπαίζοντάς με ανοιχτά. Έγραψε στην οθόνη, 'Ιεροκήρυκα, είσαι ένα ανθρωπάκι και ο Θεός σου είναι ένας καταραμένος ψεύτης.' Μετά η συσκευή έγινε έξαλλη και άρχισε να τυπώνει αλαμπουρνέζικα … Αργότερα, έβαλα ένα ειδικό στις νεκρές γλώσσες να εξετάσει το κείμενο. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια σειρά από αισχρολογίες, γραμμένες σε μια διάλεκτο της Μεσοποταμίας, 2.800 ετών!"

Παραπομπές:
1. S.H.Y. Page, "Powers of Evil: A Biblical study of Satan & demons," Baker Books, (1995), Page 82
2. R.C. Brodeick, "The Catholic Encyclopedia,"Thomas Nelson (1987), Page 207.
3. Fr. J. Mahoney, "Cast Out What?", at http://www.jmahoney.com/castout.html
4. Cardinal Jorge Arturo Medina, presentation of the new guidelines is available in Latin at: http://www.vatican.va/news_services/pns_en.htm
5. "New rules set to purge Satan: first update to exorcism ritual since 1614," Associated Press - Reuters, Toronto Star, Toronto ON, 1999-JAN-27, Page A1
6. Frances D'Emilio, Associated Press, 1999-JAN-26
7. Cardinal Jacques Martin, "My Six Popes."
8. Richard Owen, "Satan gets a facelift," http://www.theaustralian.com.au/world/4214671.htm, , The Australian, 1999-JAN-26
9. "The work of devils in the lives of saved and unsaved alike," at: http://www.sounddoctrine.com/
10. J.F. Cogan, "Handbook about Demon Possession for Human Service Workers," at: http://www.gelservices.com/hs.html
11. "Demon Possession," The Interactive Bible, at: http://www.bible.ca/su-demon-poss.htm
12. "Inquiry for comments about demon-possession" at: http://www.ipa.net/~outreach/indexdem.html
13. Rex W. Rosenberg: web site dealing with Demonically-Mediated Dissociation" (DMD) at: http://www.awav.net/wzeroall/
14. Rex W. Rosenberg, "Occult Activities and Manifestations Survey," at: http://www.awav.net/wzeroall/survey.html
15. Freedom Resource Ministries (FRM) is "a network of individuals committed to resourcing persons involved in spiritual warfare and healing. We are a core group represented by pastors, counselors, missionaries, and lay persons involved in care-giving ministries." They specialize in Satanic Ritual Abuse, and appear to believe that MPD alters are actually indwelling demons which require exorcism. Their home page is at http://www.frdm.org/index.htm
16. "Possession, multiple-personality disorder", at: http://www.physics.wisc.edu/~shalizi/notebooks/possession.html 17. David Guzik, "Study Guide for Luke Chapter 13 Luke 13 - Repentance, False Religion and the True Way," at: http://www.khouse.org/blueletter/Comm/david_guzik/sg/Luk_13.html
18. "Freedom For Mary!" at : http://members.tripod.com/~J17912/MPDemonPossession3.html
19. "Demonic Oppression and Possession," at: http://www.primenet.com/~etdt/DDemons.html
20. Bob Vaughn, "Uncommon Answers," at: http://www.uncommonanswers.com/
21. Steven Waterhouse, "How to differentiate Demonic Possession from Schizophrenia," at: http://www.nami-nyc-metro.org/coping/demon.html and http://www.schizophrenia.com/ami/coping/demon.html
22. "Exorcisms," an entry in The Skeptic's Dictionary at: http://www.dcn.davis.ca.us/~btcarrol/skeptic/exorcism.html 23. D. Trull, "Crucifixes in throat hospitalize woman," at: http://www.parascope.com/en/exorcism.htm
24. "Woman admits guilt in exorcism death," at: http://wchat.on.ca/humanist/rlv03.htm
25."The Exorcist made me do it!- Possession films of the 1970's," at: http://users.aol.com/monsterint/1996/possession.html

ΣΑΤΑΝΑΣ

Γ' Μέρος


Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

Σχετικά Άρθρα:
ΣΑΤΑΝΑΣ :
"Πρόλογος. Αποσπάσματα απ' τη Βίβλο. Σύγχρονες δοξασίες"
ΣΑΤΑΝΑΣ :
"Η Ανάπτυξη της έννοιας του Σατανά"