ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)

Παλαιότερες Βιβλιοπαρουσιάσεις
Σελίδα 7η
Σελίδα 6η
Σελίδα 5η
Σελίδα 4η
Σελίδα 3η
Σελίδα 2η
Σελίδα 1η

 Ο δικτυακός τόπος της Μεταεκδοτικής
URL: http://www.metaekdotiki.gr

Τίτλος: ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ;

Συγγραφέας: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ X. ΜΗΤΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούνιος 2005

ΣΕΛΙΔΕΣ: 192

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ;

Ποιο είναι το σκοτεινό παρασκήνιο της συνωμοσίας εναντίον του Μεγάλου Μακεδόνα Στρατηλάτη; Τι μας αποκρύπτει η επίσημη άποψη; Ποια είναι η αλήθεια για τα επίμαχα θέματα (μύηση, συνωμοσία, δολοφονία, ομοφυλοφιλία, όρκος Όπης κ.λπ.); Ποιοι και γιατί "σκοτώνουν" τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι σήμερα;

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που αποκαλύπτει το μέγεθος της μαζικής εξαπάτησης και της άγνοιας των ανθρώπων για τις κρυφές πτυχές της αληθινής ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο συγγραφέας παρακολουθώντας βήμα προς βήμα τις διηγήσεις και τις περιγραφές των αρχαίων βιογράφων διεισδύει στα ανεξερεύνητα μονοπάτια του παρελθόντος και πραγματοποιεί μια εξονυχιστική έρευνα στην αθέατη πλευρά των γεγονότων όπως αποκαλύπτονται στα αρχεία της ελληνικής γραμματείας.Ο Αλέξανδρος Χ. Μήτσιου είναι συγγραφέας, διπλωματούχος φιλοσοφίας & ιστορίας και διδάκτωρ ερευνητής κοινωνικών & πολιτικών επιστημών. Ειδικεύεται στην φιλοσοφική αποκατάσταση και στην πολιτική ανθρωπολογία και επίκεντρο των ερευνών του είναι η Αρχαία Ελλάδα, ο ελληνικός πολιτισμός και η μαρξική διαλεκτική αντίληψη. Η τεράστια αρθρογραφία και οι απόψεις του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε ευρύ φάσμα εντύπων, ενώ είναι σταθερός συνεργάτης περιοδικών. Είναι μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος. Είναι γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης, στην οποία ζει και δημιουργεί. Ασχολείται με την εκπαίδευση ως καθηγητής φιλόλογος.

Από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ κυκλοφορεί το βιβλίο του Ιουλιανού Ιερή Σοφία. Ήδη το πρώτο του επιστημονικό σύγγραμμα Πολιτική Θεολογία & Ιουλιανός (Α.Π.Θ. 1998) θεωρείται κλασσική μελέτη στον τομέα της. Καινούργια έργα του πρόκειται να εκδοθούν σύντομα.


Τίτλος: ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Αναθεωρημένη Έκδοση)

Συγγραφείς: Σ. Ελμάζης, Π. Γιαννουλάκης, Ε. Αυλίδου, Γ. Στάμκος, Ν. Θεοδοσιάδης, Ρ. Βούρτση, Ν. Κανακάρης, Σ. Αυγερινός, Γ. Ιωαννίδης, Μ. Σταματιάδου, Φ. Τζίκου

ΣΕΙΡΑ: Μυστική Βιβλιοθήκη

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Απρίλιος 2005

ΣΕΛΙΔΕΣ: 324

Παρ' όλο που οι εξελίξεις στον 20ό αιώνα και κυρίως στις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιφέρει σημαντική αύξηση της πληροφόρησης σε ένα όλο και πιο ευρύ κοινό παγκοσμίως, εν τούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν μυστικές γνώσεις που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αληθινή ιστορία της ανθρωπότητας και στην αθέατη ιστορία του κόσμου. Μυστικές γνώσεις που μεταβιβάζονται μόνο από μυημένο σε μυημένο και από εποχή σε εποχή μέσα σε περίκλειστες λέσχες, ομάδες, στοές ή εταιρίες.

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Αναθεωρημένη Έκδοση)

Η νέα αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση του συλλογικού βιβλίου Μυστικές Εταιρίες των εκδόσεων Αρχέτυπο μας παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας, που αποτελούν πρόκληση για περαιτέρω έρευνα και κατανόηση σε βάθος των στοιχείων που παρουσιάζονται, τα οποία είτε χάθηκαν κάποια στιγμή και πέρασαν στον κόσμο του αθέατου και του απόκρυφου είτε δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα. Ένας πλούτος πληροφοριών παρατίθεται για γνωστές, αλλά και άγνωστες Μυστικές Εταιρίες με διάφορους σκοπούς και προθέσεις, καθώς και με ποικίλη συμμετοχή στα δρώμενα της Ιστορίας, όπως: οι Πυθαγόρειοι, οι Τέκτονες, οι Ναΐτες Ιππότες, οι Καθαροί, οι Ροδόσταυροι, οι Ιησουίτες, οι Ασσασίνοι, ο Ναός της Σιών, η Μεγάλη Λευκή Αδελφότητα, οι Ιλλουμινάτοι, η Χρυσή Αυγή, η Ομάδα Ε, κ.ά.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τα ίχνη τους, που άλλοτε χάνονται, άλλοτε επανεμφανίζονται στο χρόνο και άλλοτε συνεχίζουν την πορεία τους δίπλα μας, πότε φανερά και πότε αθέατα...


Τίτλος: ΑΣΤΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ

Συγγραφείς: Γ. Ιωαννίδης, Ν. Περιστερίδης, Μ. Σταματιάδου, Σ. Κατσαντάμης, Β. Στάμου, Γ. Κωνσταντινίδης, Γ. Μουρατίδου, Κ. Μαυραγάνης, Χ. Ελμάζης

ΣΕΙΡΑ: Μυστική Βιβλιοθήκη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Μάιος 2005

ΣΕΛΙΔΕΣ: 224

ΑΣΤΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, το ανεξερεύνητο θέμα των Αστικών Θρύλων (Urban Legends) παρουσιάζεται μέσα από μια πλήρη συλλογή διηγήσεων που ξεδιπλώνει το αλλόκοτο θέμα της νεομυθολογίας που κυριαρχεί στις πόλεις του 21ου αιώνα.

Στο νέο βιβλίο των εκδόσεων Αρχέτυπο θα ανακαλύψετε κτίρια χτισμένα ανάποδα, στοιχειωμένους δρόμους, απόκρυφα σύμβολα στα πεζοδρόμια, μυστηριώδη μεταλλαγμένα όντα που κατοικούν στους υπονόμους, παράξενες δοξασίες και φήμες για υπόγειους κόσμους στις μεγαλουπόλεις, αποκρουστικές ιστορίες που ακούγονται στις φοιτητικές εστίες, επικίνδυνα ιατρικά περιστατικά, αστικά αινίγματα που κατέγραψε ο μεγάλος Τσαρλς Φορτ, διηγήσεις για ψεύτικα σπίτια και μαγικά πλάσματα. Θα προσεγγίσετε το μυστήριο με τα απαγορευμένα snuff movies αλλά και τους σατανιστές, τα παράξενα Gremlins αλλά και τις αόρατες πολιτείες. Θα εξερευνήσετε εγκαταλειμμένα εργοστάσια και θα ανακαλύψετε αλλόκοτες συνωμοσίες.

Αστικούς θρύλους από το Παρίσι του παρελθόντος και το Λονδίνο του σήμερα. Από την πολύβουη Αθήνα και τη μελαγχολική Θεσσαλονίκη. Από τη σκοτεινή Πράγα και το άγνωστο Point Pleasant. Αστικούς θρύλους που ίσως συμβαίνουν και στη δική σας πόλη...

Κάτι Υπάρχει Εκεί Έξω!


Τίτλος: ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Συγγραφέας: ZECHARIA SITCHIN

Μετάφραση: Θανάσης Βέμπος

ΣΕΙΡΑ: Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Φεβρουάριος 2005

ΣΕΛΙΔΕΣ: 416

Άνθρωπος σημαίνει "άνω θρώσκω", δηλαδή κοιτάζω ψηλά, και αυτό ακριβώς έκαναν οι άνθρωποι στη γη από τα πανάρχαια χρόνια. Σήκωναν το βλέμμα τους προς τον ουρανό, παρατηρώντας την αέναη κίνηση των άστρων τη νύκτα που εναλλασσόταν με την εμφάνιση του ζωοδότη ήλιου, καθώς έφερνε μαζί του την κάθε καινούρια ημέρα. Έπειτα, με αφετηρία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία η διάρκεια της ημέρας ήταν ίση με τη διάρκεια της νύκτας, δηλαδή την Ισημερία, άρχισε ο άνθρωπος να μετρά το γήινο χρόνο.

ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σ' αυτό το πέμπτο βιβλίο των Χρονικών της Γης με τίτλο Όταν Άρχισε ο Χρόνος, ο Ζαχαρίας Σίτσιν εντοπίζει, ερευνά και συσχετίζει γεγονότα που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό μας τις προηγούμενες χιλιετίες, προσδιορίζοντας με εκπληκτική ακρίβεια την ταραχώδη αφετηρία του χρόνου όπως τον ξέρουμε και αποκαλύπτοντάς μας την αδιαμφισβήτητη συμμετοχή εξωγήινων θεών, η οποία αποτυπώθηκε ανεξίτηλα με πολύπλοκα ημερολόγια σκαλισμένα πάνω στην πέτρα, αλλά και με αρχαίους ναούς που η θέα τους ακόμη προκαλεί δέος. Αυτοί οι "φύλακες των μυστικών" διασφάλιζαν τη συνεχή επικοινωνία Ουρανού και Γης, οδηγώντας την ανθρωπότητα, μέσα από τις δικές τους διαμάχες, σε νέα επίπεδα συνειδητότητας και τη συνόδευαν στα περάσματά της από την κάθε προηγούμενη Εποχή στην αμέσως επόμενη.

Σήμερα που οδεύουμε προς την Νέα Εποχή του Υδροχόου, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε προσεκτικά το παρελθόν μας, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το μέλλον μας που, άστοχα, το θεωρούμε απρόβλεπτο. Επειδή λοιπόν οι Κύκλοι του Χρόνου, εναλλασσόμενοι, επαναλαμβάνονται επ' άπειρον και κάθε Νέα Εποχή που προηγήθηκε της τωρινής, μαζί με όσα την ακολούθησαν, εμπεριέχουν σημαντικά μαθήματα για τη σημερινή μας κατάσταση μέσα στην πορεία του χρόνου, έτσι, με την ίδια λογική, μπορούμε και να προβλέψουμε κατά προσέγγιση το πιθανό μας μέλλον.


Τίτλος: ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Συγγραφείς: Γ. Ιωαννίδης, Μ. Σταματιάδου, Σ. Μακρής, Ν.Κ. Περιστερίδης,
Χ.Ζ. Κώνστας, Β. Σάιτ, Φ. Μιχαλόπουλος, Θ. Βαλκάνος


ΣΕΙΡΑ: Μυστική Βιβλιοθήκη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Μάρτιος 2005

ΣΕΛΙΔΕΣ: 232

ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τι είναι άραγε ένας μύθος; Είναι μια παγκόσμια αλήθεια καλυμμένη με τα πέπλα του μυστηρίου, που όταν την αποσυμβολίσουμε μας φανερώνει την απόλυτη αλήθεια για το Θεό, το Σύμπαν, τον Κόσμο, αλλά κυρίως για την ίδια μας την Ύπαρξη;

Οι 8 Έλληνες συγγραφείς του νέου συλλογικού βιβλίου των εκδόσεων Αρχέτυπο με τίτλο Απόκρυφες Ιστορίες, για πρώτη φορά στα χρονικά της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, συγκεντρώνουν 14 μοναδικές ιστορίες από το σύνολο της Δυτικής Εσωτερικής Παράδοσης και εξιστορούν με έναν πραγματικά ιδιαίτερο τρόπο τα γεγονότα, αλλά και τα σύμβολα που αυτές κρατούν σφραγισμένα, αποκαλύπτοντάς μας τα κωδικοποιημένα τους μηνύματα.

Ανακαλύψτε μαζί τους το Μυστικό Πρόσωπο του Ιησού και την Ιερή Θυσία του Μίθρα. Την ιστορία του Ορφέα που κατέβηκε στον Άδη, αλλά και το θρύλο του Φάουστ που πούλησε την ψυχή του στο Διάβολο. Τον Τεκτονικό μύθο του Χιράμ, την πτώση της Θεϊκής Σοφίας και το μυητικό ταξίδι του Χριστιανού Ροδόσταυρου. Ακολουθήστε τους ήχους του Μαγικού Αυλού και τα βήματα του Περιπλανώμενου Ιουδαίου. Ζήστε το θρύλο του ιππότη Σίγκφριντ στο έπος του Χαμένου Δαχτυλιδιού και ταξιδέψτε στους μαγικούς κόσμους του Μέρλιν, στους φοβερούς τόπους του Μονόφθαλμου Όντιν και στα χρονικά των Έκπτωτων Αγγέλων του προφήτη Ενώχ.

Αν ποτέ αναρωτηθήκατε πραγματικά τι σημαίνει ένας μύθος, στις Απόκρυφες Ιστορίες σας αποκαλύπτονται οι πιο σημαντικοί από αυτούς.


Τίτλος: ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΙΕΡΗ ΣΟΦΙΑ

Συγγραφέας: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ X. ΜΗΤΣΙΟΥ

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούλιος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 112

Από τη σειρά Δρόμοι της Γνώσης των εκδόσεων Αρχέτυπο κυκλοφόρησε το βιβλίο Ιουλιανού Ιερή Σοφία του καθηγητή φιλόλογου Αλέξανδρου Μήτσιου. Ένα βιβλίο πρωτότυπο που περιλαμβάνει σοφές διατυπώσεις πνεύματος και ανθρωπισμού από το έργο του φιλοσόφου αυτοκράτορα Ιουλιανού (331-363 μ.Χ.).

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΙΕΡΗ ΣΟΦΙΑ

Ο φιλόσοφος Ιουλιανός, που οι εχθροί του τον απoκάλεσαν "Αποστάτη" ή "Παραβάτη", ενώ οι φίλοι του Μέγα, υπήρξε ο τελευταίος Έλληνας κοσμοκράτορας. Το φιλοσοφικό του έργο αποτελεί τομή στη φιλοσοφία, καθώς στις πραγματείες του συνοψίζεται το πνεύμα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

Η αξία του έργου του είναι διαχρονική και πολλά από όσα διατυπώνει έχουν σχέση ακόμη και με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ένα μέρος από αυτά τα αποσπάσματα παρουσιάζονται εδώ ως προτάσεις ιερής σοφίας, δηλαδή ακμαίας ευφυΐας του βίου, χρήσιμα στην καθημερινή μας ζωή!

Το βιβλίο προλογίζουν ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Χουρμουζιάδης και ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος.Ο Αλέξανδρος Χ. Μήτσιου είναι γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε σπουδές προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου στη φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, παιδαγωγικής, ιστορίας, αρχαιολογίας, ψυχολογίας, φιλολογίας και πολιτικής. Ειδικεύεται στη φιλοσοφική αποκατάσταση και στην πολιτική ανθρωπολογία και επίκεντρο των ερευνών του είναι η Αρχαία Ελλάδα και ο Ελληνικός Πολιτισμός.
Η τεράστια αρθρογραφία και οι απόψεις του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε ευρύ φάσμα εντύπων, ενώ είναι σταθερός συνεργάτης στα περιοδικά Δαυλός, Ελλάνιον Ήμαρ και Strange. Πραγματοποιεί συχνά ομιλίες και διαλέξεις, λαμβάνει μέρος σε ημερίδες και συνέδρια, καθώς και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, και είναι μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος. Απασχολείται στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγητής φιλόλογος.
Κυκλοφορούν τα βιβλία του Πολιτική Θεολογία και Ιουλιανός (Β΄ έκδοση, Ερωδιός 2002) και Πυθαγόρας και Μουσική (Γεωργιάδης 2002).


Τίτλος: ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Συγγραφέας: ΝΤΕΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

ΣΕΙΡΑ: Βιβλιοθήκη των Χρωμάτων


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Δεκέμβριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 176

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο Ντέμης Κυριάκου, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Μαρτυρία που εντάσσεται στη σειρά Βιβλιοθήκη των Χρωμάτων των εκδόσεων Αρχέτυπο, είναι ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής.

Οι σελίδες της Μαρτυρίας είναι αποσπάσματα από το προσωπικό του ημερολόγιο και καταδεικνύουν την εξέλιξη της εσωτερικής ζωής και πορείας του συγγραφέα τα τελευταία είκοσι χρόνια, μέσα από σημειώσεις, παρατηρήσεις και συνειδητοποιήσεις του χωρίς χρονολογική σειρά. Αποτελούν τις "προσωπικές του αλήθειες" οι οποίες μπορούν ωστόσο να λειτουργήσουν ως ερεθίσματα και για όσους επιθυμούν να δουλέψουν με τον εσωτερικό τους κόσμο και την κατανόηση της Ψυχής τους, χωρίς να πρέπει να ανήκουν σε κάποια σχολή εσωτερισμού, θρησκευτικό δόγμα, σχολή ψυχολογίας ή οργάνωση.
Σε μια τέτοια πορεία όμως, η βοήθεια είναι απαραίτητη· γι' αυτό και σχεδόν πάντοτε εμφανίζεται από κάποιο ανώτερο επίπεδο με διάφορους τρόπους και μορφές. Διότι, όπως συχνά λέγεται σε διάφορες εσωτερικές παραδόσεις "όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος εμφανίζεται".

Ίσως λοιπόν η Μαρτυρία αποτελέσει και για σας έναν "δάσκαλο", αφού έρχεται να συμβάλλει με τον τρόπο της στην κατανόηση του εσωτερικού ταξιδιού κάθε ατόμου που έχει διαλέξει τη στενή ατραπό του "μαθητή".Ο Ντέμης Κυριάκου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μεγάλωσε στην Κύπρο. Είναι Ψυχίατρος, Δραματοθεραπευτής (R.Dth.-U.K.), Ομοιοπαθητικός (μέλος της Διεθνούς Liga) και συγγραφέας. Επίσης τακτικός συνεργάτης του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ, αρθρογράφος σε ξένα περιοδικά και ποιητής. Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Μωβ Πυξίδα έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, ενώ συμμετείχε και σε συλλογικά έργα των εκδόσεων Αρχέτυπο ("Τι Είναι η Ψυχή;", "Τυπολογία", "Ο Μαγικός Κόσμος των Ονείρων" κ.ά.). Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.


Τίτλος: ΜΥΣΤΗΡΙΑ - Το Απόλυτο Βιβλίο για το Υπερφυσικό, το Απόκρυφο και τα Παραψυχικά Φαινόμενα

Συγγραφέας: COLIN WILSON

Μετάφραση: Θανάσης Βέμπος

ΣΕΙΡΑ: Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Δεκέμβριος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 768

Το πολυθρύλητο βιβλίο Μυστήρια του Κόλιν Ουίλσον κυκλοφορεί τώρα και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Αποτελεί μια πλήρη και εμπεριστατωμένη έρευνα στον κόσμο του Απόκρυφου, των Παραφυσικών και Υπερφυσικών Φαινομένων.

ΜΥΣΤΗΡΙΑ - Το Απόλυτο Βιβλίο για το Υπερφυσικό, το Απόκρυφο και τα Παραψυχικά Φαινόμενα

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιστημονικές έρευνες και ανατροπές που συνέβησαν από την εποχή της Αναγέννησης έως τον 20ό αιώνα, αλλά και τις φιλοσοφικές θεωρίες από τον Πλάτωνα και τους Γνωστικούς έως τους σύγχρονους υπαρξιστές φιλοσόφους, τον Ανατολικό Μυστικισμό, την Αλχημεία, την Καμπαλά και τη σύγχρονη Εσωτερική Δυτική Παράδοση, ο συγγραφέας διερευνά και απαντά σε πάμπολλα ερωτήματα όπως:

Υπάρχουν μέσα στον άνθρωπο περισσότεροι του ενός εαυτοί; Πώς μπορούμε να φθάσουμε σε μια κατάσταση "υψηλότερης" συνείδησης; Τι είναι η αστρική προβολή και πώς επιτυγχάνεται; Πώς συμβαίνει να βλέπουμε προφητικά όνειρα; Τι είναι το συλλογικό ασυνείδητο; Έχουν τα ζώα ασυνήθιστες δυνάμεις; Τι είναι τα φαντάσματα; Πώς λειτουργεί η διαδικασία του υπνωτισμού; Έχουμε ζήσει προηγούμενες ζωές; Με ποιο τρόπο μπορεί η ενέργεια να επηρεάσει ανθρώπους, καταστάσεις και αντικείμενα; Πώς συνάγεται ότι η γη είναι ένα ζωντανό πλάσμα και με ποιο τρόπο μπορούν οι δυνάμεις της να αλληλεπιδράσουν με τον ανθρώπινο νου; Ποια είναι η απόκρυφη σημασία των χρωμάτων; Τι ακριβώς σημαίνει η λέξη "μαγεία"; Τι είναι και πώς γίνεται αντιληπτός ο χρόνος; Η αλχημεία λειτουργεί πραγματικά; Τι είναι τα θαύματα; Είναι οι γραμμές Λέυ ενεργειακές πύλες; Υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα; Ήταν οι μεγάλιθοι αστρονομικά παρατηρητήρια ή "οδοδείκτες" για διαστημόπλοια; Είναι τα Α.Τ.Ι.Α. επισκέπτες από άλλες διαστάσεις; Για ποιο σκοπό κατασκευάστηκε η μεγάλη Πυραμίδα; Τι αποκάλυπταν τα αρχαία ελληνικά Μυστήρια; Τι συνέβη κατά τη διάρκεια του περίφημου "Πειράματος της Φιλαδέλφειας"; Μπορούμε να κατασκευάσουμε χρονομηχανή; Λυγίζουν τα μέταλλα μόνο με τη δύναμη της σκέψης; Τι αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες Κίρλιαν, και άλλα πολλά.

Ο Κόλιν Ουίλσον είναι πεπεισμένος ότι ο άνθρωπος είναι πολύ πιο εξελιγμένος από όσο ο ίδιος νομίζει ή προσπαθούν να τον πείσουν ότι είναι, καθώς η γνώση του απλώνεται πολύ πιο πέρα από τα όρια του συνειδητού νου και μπορεί να αφυπνιστεί με το κατάλληλο κάθε φορά κίνητρο.Ο Κόλιν Ουίλσον είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς και πολύπλευρους Άγγλους συγγραφείς σήμερα. Γεννήθηκε στο Λέιστερ το 1931 και παράτησε το σχολείο σε ηλικία δεκαέξι χρονών. Αφού πέρασε αρκετά χρόνια αλλάζοντας συνεχώς δουλειές, δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Ο Παρείσακτος το 1956, το οποίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ. Έκτοτε έχει γράψει πολλά βιβλία με θέμα τη φιλοσοφία, το απόκρυφο και το έγκλημα, όπως και ορισμένα επιτυχημένα μυθιστορήματα που του χάρισαν διεθνή φήμη. Η δουλειά του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Πέραν της συγγραφικής του καριέρας, ο Κόλιν Ουίλσον είναι πασίγνωστη τηλεοπτική προσωπικότητα, εκφωνητής και δημοσιογράφος.


Τίτλος: ΤΑ 10 ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συγγραφείς: Α. Κυρατζόγλου, Σ. Μαργαριτίδου, Σ. Πράσινος, Χ. Ρίζος, Π. Συμεωνίδης, Μ. Χαριτάκης

ΣΕΙΡΑ: Μυστική Βιβλιοθήκη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Δεκέμβριος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 240

ΤΑ 10 ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Άραγε μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για το τέλος του κόσμου; Μάλλον όχι. Μπορούμε όμως να εντρυφήσουμε μέσα από το βιβλίο των εκδόσεων Αρχέτυπο με τίτλο Τα 10 Σενάρια Καταστροφής του Κόσμου στα διάφορα εσχατολογικά σενάρια που είναι απόρροια της σημερινής πραγματικότητας, της επιστημονικής έρευνας και γενικά της γνώσης μας για τον κόσμο, όπως τον αντιλαμβανόμαστε.

Να λοιπόν μερικές από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για ενδεχόμενη καταστροφή του πλανήτη μας:

· Απότομη αλλαγή στο κλίμα, υπερθέρμανσή του και κατόπιν ολικό πάγωμά του, που θα τον κάνει παντελώς ακατοίκητο.
· Αντιστροφή των πόλων, που θα φέρει τα πάνω-κάτω με ανυπολόγιστες συνέπειες.
· Αλυσιδωτές ηφαιστειακές εκρήξεις, που θα σκεπάσουν τη Γη με καυτή λάβα και τον ουρανό με ένα μαύρο αποπνικτικό σάβανο καπνού.
· Σύγκρουση αστεροειδούς που, αν έχει διάμετρο περί τα 1.000 μέτρα, θα μετατρέψει τη Γη κυριολεκτικά σε σκόνη.
· Χρήση πυρηνικών όπλων, με αποτέλεσμα ένα παγκόσμιο πυρηνικό ολοκαύτωμα.
· Εξάπλωση θανατηφόρου ιού, που μπορεί να προκαλέσει πανδημία.
· Εξόντωση του ανθρώπινου είδους από πανίσχυρους αυτοπρογραμματιζόμενους υπολογιστές ή από ρομπότ που θα μας κηρύξουν τον πόλεμο, διεκδικώντας την εξουσία.
· Το "σβήσιμο" του Ήλιου μας και το καθολικό πάγωμα του ηλιακού μας συστήματος.

Όλα ή ένα από αυτά μπορούν να συμβούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ή το 2012 όπως προβλέπει το περίφημο ημερολόγιο των Μάγιας ή όταν ο Δίας σχηματίσει επτάγωνο με άλλους 37 πλανήτες ή μετά από 7,8 εκατομμύρια χρόνια, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες ή… ας δώσει ο καθένας μας τη δική του απάντηση…


Τίτλος: Αναζητώντας την Αιώνια Ζωή - ΘΑΝΑΤΟΣ & ΤΑΡΙΧΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Η.Μ. ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ

ΣΕΙΡΑ: Πλοηγός

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Δεκέμβριος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 224

Οι χρονικές καταβολές για την προσπάθεια διατήρησης της μνήμης των νεκρών είναι πανάρχαιες. Στην αρχαία Αίγυπτο συγκεκριμένα, αυτή η προσπάθεια αναδείχθηκε σε πραγματική τέχνη, την τέχνη της ταρίχευσης.

Αναζητώντας την Αιώνια Ζωή - ΘΑΝΑΤΟΣ & ΤΑΡΙΧΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ

Η εμμονή στη φροντίδα του βιολογικά νεκρού πλέον σώματος και εν γένει η νεκρική φιλοσοφία, είχε επίκεντρο, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, όχι το θάνατο αλλά τη ζωή "μετά". Οι μούμιες των αρχαίων Αιγυπτίων πάντα γοήτευαν όσους τις πλησίαζαν. Γιατί άραγε; Ίσως επειδή δηλώνουν με τον πιο προφανή τρόπο την κατάργηση του ισχυρότερου φόβου του ανθρώπου, του φόβου του θανάτου.

Καθώς λοιπόν το σώμα θεωρούνταν ως ο τόπος συνάντησης των διαφόρων στοιχείων που συνέθεταν την προσωπικότητα του νεκρού, η ταρίχευση επιβαλλόταν ώστε να συνεχίσει ο νεκρός να "ζει" και στον Άδη και με αυτόν τον τρόπο να αποφευχθεί η εξαφάνιση της υστεροφημίας του και η λήθη ως προς το πρόσωπό του.

Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τον καθηγητή Παναγιώτη Η.Μ. Κουσούλη σε αυτό το ενδιαφέρον οδοιπορικό σε αρχαίες γνώσεις, πρακτικές, συμβολισμούς, τελετουργίες και μνημειώδη ταφική αρχιτεκτονική μέσα από το βιβλίο του Θάνατος & Ταρίχευση στην Αρχαία Αίγυπτο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.Ο Δρ. Παναγιώτης Η.Μ. Κουσούλης είναι Λέκτορας Αιγυπτιολογίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), κατέχοντας τη μοναδική θέση Αιγυπτιολογίας σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Έλαβε το διδακτορικό του από τη Σχολή Αρχαιολογίας και Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ (Μ. Βρετανία). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στις μαγικές και θρησκευτικές αντιλήψεις των αρχαίων Αιγυπτίων, την αιγυπτιακή δαιμονολογία, την αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα και γραφή, την αιγυπτιακή αρχαιολογία και επιγραφική. Έχει δημοσιεύσει πολλές πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Από το 1995 διεξάγει ανασκαφικές και επιγραφικές μελέτες στην Αίγυπτο (Μέμφιδα, Μοάλλα, Δέλτα του Νείλου) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το Πανεπισήμιο του Καΐρου και αρχαιολόγους από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.


Τίτλος: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Συγγραφείς: Ν. Κανακάρης, Χ. Κώνστας, Σ. Μαργαριτίδου, Α. Μήτσιου, Χ. Μπαντάουι, Χ. Ντικμπασάνης, Φ. Τζίκου, Ν. Τσιγαρίδας, Γ. Χατζηδάκης

Επιμέλεια: Φωτεινή Τζίκου

ΣΕΙΡΑ: Άγνωστη Ιστορία


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούλιος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 256

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Πόσο καλά γνωρίζουμε σήμερα τη ζωή, τη στρατιωτική ιδιοφυΐα ή το εύρος του εκπολιτιστικού έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Στο νέο συλλογικό βιβλίο των εκδόσεων Αρχέτυπο με τίτλο Ο Άγνωστος Μέγας Αλέξανδρος φωτίζονται, με τρόπο γλαφυρό, πτυχές της ζωής και του έργου του, άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Οι σωζόμενες πηγές άφησαν κενά στη γνώση μας για το βίο και την πολιτεία του Μακεδόνα στρατηλάτη τα οποία κάλυψε η λαϊκή μυθοπλασία, με αποτέλεσμα το ιστορικό πρόσωπό του να εμφανίζεται ως ιστορική πραγματικότητα αλλά και ως μύθος.

Οι συγγραφείς του βιβλίου προσπαθούν να ρίξουν φως ακριβώς σε αυτά τα ασαφή σημεία της ζωής του, όπως:

· Η γέννησή του
· Η σχέση του με τον πατέρα του Φίλιππο
· Η σχέση του με το δάσκαλό του Αριστοτέλη
· Η στρατηγική, οι τεχνικές μάχης και τα νέα όπλα που εισήγαγε
· Το εξερευνητικό και εκπολιτιστικό του έργο
· Ο θάνατός του
· Το αίνιγμα του πραγματικού τόπου ταφής του
· Η λατρεία προς το πρόσωπό του
· Η Αλεξανδρινή περίοδος που επακολούθησε κ.ά.

Ανακαλύψτε και εσείς τον άνθρωπο που σφράγισε την εποχή του και άλλαξε το ρου της Ιστορίας με το τεράστιας σημασίας έργο του!


Τίτλος: ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΙΝΙΓΜΑ

Συγγραφέας: PATRICK CONTY

Μετάφραση: Στέλιος Μεταξάς

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Νοέμβριος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 368

O Λαβύρινθος είναι ένα πανάρχαιο, θεμελιακό σύμβολο που συναντάται σε διάφορους πολιτισμούς σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, από την αρχαία Ελλάδα και την Αφρική έως την προκολομβιανή Βόρεια και Νότια Αμερική. Παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγηθεί με πλήρη και συνεκτικό τρόπο, ενώ υπάρχει διαθέσιμος εντυπωσιακός όγκος γνώσης γύρω από αυτόν.

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΙΝΙΓΜΑ

Ο Patrick Conty μέσα από το βιβλίο του Λαβύρινθος: Το Μεγάλο Αίνιγμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, έχοντας πραγματοποιήσει μια πρωτοποριακή μελέτη που προέκυψε ύστερα από έρευνες τριάντα χρόνων, συσχετίζει το αρχαιότατο αυτό σύμβολο με τις σύγχρονες επιστημονικές αρχές και εξηγεί γιατί ο λαβύρινθος λειτουργεί ουσιαστικά ως "κλειδί" ερμηνείας των αρχαίων μύθων και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η ανάλυση του θέματος επιτυγχάνεται μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες: η πρώτη αφορά στα προβλήματα που ενσκήπτουν σε σχέση με το πραγματικό και πολυδιάστατο νόημα του λαβυρίνθου, η δεύτερη σκιαγραφεί μια μέθοδο ερμηνείας του συμβόλου για την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εξήγησή του, ενώ η τρίτη το διερευνά γεωμετρικά και μας αποκαλύπτει τις μεθόδους μεταμόρφωσής του και τις αντιστοιχίες που προκύπτουν μεταξύ αυτού και πολλών αφηρημένων σχεδίων της αρχαϊκής και πρωτόγονης τέχνης.

Έτσι λοιπόν η πολυδιάστατη αυτή μελέτη μάς αποκαλύπτει ότι, ερμηνεύοντας τη σημασία του λαβύρινθου, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το μυστήριο της ίδιας της ζωής, αφού συνιστά τον τέλειο χάρτη για τις ανεξερεύνητες πτυχές του σύμπαντος και να διέλθουμε την "πύλη" που ανοίγει άλλες διαστάσεις της πραγματικότητας στους κατέχοντες τον πολλαπλό αποσυμβολισμό του.


Τίτλος: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συγγραφείς: Χ. Κώνστας, Σ. Μακρής, Σ. Μαργαριτίδου, Ν. Τσιγαρίδας

Επιμέλεια: Δώρα Γιαννιού

ΣΕΙΡΑ: Μυστική Βιβλιοθήκη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούλιος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 192

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαιολογικά Μυστήρια στην Ελλάδα υπάρχουν τόσα πολλά που θα γέμιζαν πραγματικά χιλιάδες σελίδες με σκέψεις, υποθέσεις και αποδείξεις για τη λύση τους.

Στο ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Αρχέτυπο διερευνώνται τα πιο γνωστά από αυτά:

· Η πραγματική καταγωγή των Ελλήνων
· Η αιφνίδια εξαφάνιση της αρχαίας Κρήτης
· Η Γραμμική γραφή Α
· Ο "σκληρός" δίσκος της Φαιστού
· Η εκπληκτική ανακάλυψη του ναού και του αγάλματος του Δία στο Δίον
· Τα χρυσωρυχεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Παγγαίο
· Η αναζήτηση του τόπου ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου
· Ο Κολοσσός της Ρόδου
· Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία
· Μινύες: ο προϊστορικός λαός στην περιοχή της Βοιωτίας
· Οι αρχαιότερες των αιγυπτιακών ελληνικές πυραμίδες
· Η Ομηρική Ιθάκη: πού πραγματικά να βρίσκεται;
· Ήταν η Ατλαντίδα στο Αιγαίο;
· Δισπηλιό: ελληνική προϊστορία 8000 χρόνων
· Οι προϊστορικές βραχογραφίες στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας
· Είναι ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων 750.000 χρόνων;
· Τα Δρακόσπιτα στις κορυφές των βουνών της Εύβοιας
· Το τέλειο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα του Παρθενώνα
· Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς στον Παρθενώνα
· Η Θόλος της Σοφίας του Ασκληπιού στην Επίδαυρο και οι τελετές εγκοίμισης
· Ο άγνωστης τεχνολογίας υπολογιστής των Αντικυθήρων


Τίτλος: ΜΑΥΡΟΣ ΗΛΙΟΣ

Συγγραφέας: NICHOLAS GOODRICK-CLARKE

Μετάφραση: Νάσος Κυριαζόπουλος

ΣΕΙΡΑ: Σύγχρονα Θέματα


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούλιος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 576

Το σύμβολο του Μαύρου Ήλιου που χρησιμοποιείται από τους αποκρυφιστές νεοναζί στη Γερμανία και το εξωτερικό από το 1990, είναι εμπνευσμένο από ένα μεσαιωνικό γερμανικό κόσμημα, που το συναντάμε και ως διακοσμητικό στο μαρμάρινο δάπεδο του κάστρου του Βέβελσμπουργκ -το κολλέγιο του Χάινριχ Χίμλερ για το προσωπικό των Ες-Ες- κοντά στο Πάντερμπορν της Γερμανίας. Με τον ίδιο ακριβώς τίτλο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο μια συναρπαστική και βαθύτατα ανησυχητική μελέτη επάνω στο φαινόμενο του νεοφασισμού.

ΜΑΥΡΟΣ ΗΛΙΟΣ

Το βιβλίο είναι βασισμένο σε συνεντεύξεις και διεξοδικές έρευνες από το χώρο των περιθωριακών ομάδων και εξετάζει την καινούρια νεοφασιστική ιδεολογία και πώς οι διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις προσπαθούν να διευρύνουν την επιρροή τους σε έναν κόσμο που αγωνιά για την οικονομική παγκοσμιοποίηση, τα μέτρα υπέρ των μειονοτήτων και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση από τον τρίτο κόσμο προς τη δύση. Οι νέες ναζιστικές και φασιστικές σέκτες που αναδύθηκαν κατά τη δεκαετία του ΄70 σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν φανερώσει έως τώρα ένα σκοτεινό πρόσωπο, με υπόβαθρο τον Άριο μυστικισμό της χρονικής περιόδου του μεσοπολέμου και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι φαντασιώσεις συνωμοσίας των οποίων θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον του δυτικού πολιτισμού.

Ο Νίκολας Γκούντρικ-Κλαρκ προσφέρει μια μοναδική παρουσίαση του ακροδεξιού Νεοναζισμού, αντιμετωπίζοντάς τον σαν ένα νέο θρησκευτικό κίνημα με τα δικά του είδωλα, τελετουργίες και προφητείες, ο οποίος θα μπορούσε ίσως, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, να αποκτήσει πολιτική ισχύ και να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει τις επικίνδυνες φαντασιώσεις του.


Τίτλος: ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΖΩΗΣ

Συγγραφέας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΕΙΡΑ: Πλοηγός


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Σεπτέμβριος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 136

ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΖΩΗΣ

Η απαρχή των θρύλων και των παράξενων παραδόσεων για το Ιερό Δισκοπότηρο, το Γκράαλ, βυθίζονται μέσα στη σκοτεινιά του χρόνου. Ξεκίνησαν σαν παραμύθι, έγιναν τραγούδι και καταγράφηκαν από τους αρχαίους συγγραφείς για να φθάσουν στη σημερινή εποχή, περιβαλλόμενοι πάντα από την αχλύ του μυστηρίου.

Στο βιβλίο Το Ιερό Δισκοπότηρο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, ο Γιώργος Ιωαννίδης επιχειρεί να διερευνήσει το μυστήριο που το περιβάλλει και να αποκωδικοποιήσει το συμβολισμό του, στηριζόμενος στη μελέτη των εσωτερικών παραδόσεων της μεσαιωνικής και προαναγεννησιακής Ευρώπης.

Η προσφορά του Γκράαλ, που συμβολίζει το ιερό κέντρο της ύπαρξης όπου ο θεϊκός κόσμος έρχεται σε επαφή με τη γήϊνη πραγματικότητα, είναι ένα δώρο στον αγώνα της καθημερινής μάχης που δίνει κάθε ψυχή, με σκοπό να επιτύχει τη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα. Αν λοιπόν η προσφορά του για τους ιππότες του Αρθούρου ήταν η αναγέννηση του εαυτού και η αιώνια ζωή, το δώρο του στην ιστορία του πνευματικού πολιτισμού είναι αναμφίβολα η ζωντανή επιθυμία του ανθρώπου να μεταστοιχεωθεί και να μπορέσει έτσι να "αγγίξει" το θεϊκό που πάντα τον καλούσε πίσω.

Το βιβλίο αποτελεί ένα ταξίδι στην πνευματική ιστορία του δυτικού πολιτισμού, μέσα από τα μυστικά του εσωτερικού Χριστιανισμού, τη μεταμορφωτική τέχνη της αλχημείας, τους χαμένους θησαυρούς των Ιπποτών του Ναού και των Καθαρών, καθώς και πλήθους άλλων άγνωστων στοιχείων!Ο Γιώργος Ιωαννίδης γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, πραγματοποιώντας σπουδές Ψυχολογίας και Ψυχανάλυσης στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο αντίστοιχα. Αναζητητής του εσωτερισμού, ήρθε σε επαφή με την ανατολική φιλοσοφία σε μικρή ηλικία όπου και γνώρισε τη σοφία της απλότητας του Τάο, για να επιστρέψει πνευματικά στο δυτικό μυστικισμό της ερμητικής αλχημείας και της ελληνικής φιλοσοφίας του Πυθαγόρα και στη συνέχεια του Πλωτίνου. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα www.esoterica.gr, στα περιοδικά Φαινόμενα και ΑΒΑΤΟΝ, ενώ από τον εκδοτικό οίκο Αρχέτυπο κυκλοφορεί το βιβλίο του Ο Δρόμος του Βουβαλιού: Η Σοφία του Ζεν μέσα από 10 εικόνες. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.


Τίτλος: Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΛΟΣ ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ - Μαθητεία στη Μαγεία

Συγγραφέας: AMY WALLACE

Μετάφραση: Χάρης Γιαννουλάκης

ΣΕΙΡΑ: Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Οκτώβριος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 544

Η Ζωή μου με τον Κάρλος Καστανέντα:Μαθητεία στη Μαγεία των εκδόσεων Αρχέτυπο είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο γραμμένο από την Έιμι Γουάλας, η οποία υπήρξε φίλη του διάσημου Κάρλος Καστανέντα επί 20 ολόκληρα χρόνια και μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από τη ζωή, το χαρακτήρα, τη διδασκαλία, αλλά και την καθημερινότητά του, μέσα από απίστευτα γεγονότα που έζησε κοντά του.

Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΛΟΣ ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ - Μαθητεία στη Μαγεία

Με τη δεξιοτεχνία ενός αριστοτέχνη μυθιστοριογράφου και το ψυχικό σθένος ενός παντοτινού αναζητητή, η Γουάλας μας ταξιδεύει από την περίοδο των πρώτων συναντήσεών της με τον Καστανέντα μέχρι το ρομαντικό τους ειδύλλιο στο Μεξικό, μοιράζεται μαζί μας αδημοσίευτο υλικό σχετικό με τη διδασκαλία του και εξερευνά τα οδυνηρά περιστατικά που ακολούθησαν το θάνατό του, συμπεριλαμβανομένου και του μυστηρίου της εξαφάνισης τεσσάρων μαθητών που πιθανώς να "έφυγαν" από το Λος Άντζελες αυτοκτονώντας ομαδικά! Μέσα από μια περίοδο τεσσάρων ετών, όπου η Γουάλας αποτελούσε ενεργό μέλος του ερμητικού εσωτερικού κύκλου των μαθητών του Καστανέντα, πρόλαβε να δει να αναιρούνται οι υποσχέσεις του για αιώνια ζωή και θεία αγάπη και παράλληλα να αποκαλύπτεται ο χαρισματικός αλλά συνάμα απάνθρωπος δάσκαλος και εραστής Καστανέντα. Τελικά, όταν η Γουάλας αντιλαμβάνεται τους κινδύνους της απόλυτης υποταγής σε μια ομάδα, αποδρά και κατορθώνει να ανακτήσει την ψυχική της δύναμη, μια δύναμη που υπάρχει μέσα σε όλους μας.Η Έιμι Γουάλας έχει εκδώσει έως τώρα δώδεκα βιβλία εκ των οποίων τα δύο έγιναν μπεστ σέλερ. Ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.


Τίτλος: ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: η ζωή και η διδασκαλία του

Συγγραφείς: JOHN STROHMEIER & PETER WESTBROOK

Μετάφραση: Δώρα Γιαννιού

ΣΕΙΡΑ: Πλοηγός


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιανουάριος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 144

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: η ζωή και η διδασκαλία του

Με το παρόν βιβλίο με τίτλο Πυθαγόρας: Η Ζωή και το Έργο του των John Strohmeier και Peter Westbrook οι εκδόσεις Αρχέτυπο εγκαινιάζουν μια νέα σειρά βιβλίων με την ονομασία Πλοηγός μέσα από την οποία ο αναγνώστης θα κάνει μια πρώτη γνωριμία με θέματα και πρόσωπα διαχρονικά και άκρως ενδιαφέροντα.

Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε διαβάσει κάτι για τον Πυθαγόρα, τον μεγάλο αυτό φιλόσοφο και δάσκαλο του αρχαίου κόσμου. Για τη ζωή και τις ιδέες του κυκλοφορούν πολλά βιβλία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Για πρώτη, όμως, φορά παρουσιάζεται το έργο του Πυθαγόρα και η ζωή του κατά τρόπο τόσο άμεσο και περιεκτικό.

Οι δυο συγγραφείς καταφέρνουν μέσα σε λίγες σελίδες να παρουσιάσουν μια πιστή εικόνα του Πυθαγόρα, βασισμένη στα πιο τεκμηριωμένα μέχρι σήμερα ιστορικά στοιχεία, όπως επίσης μια πανοραμική και ταυτόχρονα μεστή καταγραφή της διδασκαλίας του στους μαθητές του και εν γένει της πυθαγόρειας παράδοσης.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το πλαίσιο, η κεντρική ιδέα που διατρέχει όλο το βιβλίο, η οποία μας εφιστά την προσοχή σε κάτι πολύ σημαντικό: "Οι διδασκαλίες του Πυθαγόρα έχουν αξιοσημείωτη εφαρμογή στην κατανόηση όχι μόνο των πηγών του πολιτισμού μας, αλλά και εκεί όπου πιθανόν κατευθύνεται (ο πολιτισμός μας) ή μπορεί να χρειάζεται να κατευθυνθεί. Για να το εκτιμήσουμε όμως αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε τον Πυθαγόρα με σύγχρονους όρους".


Τίτλος: ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Συγγραφέας: ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΜΠΟΣ

ΣΕΙΡΑ: Πλοηγός

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούνιος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 176

Στη νέα σειρά Πλοηγός των εκδόσεων Αρχέτυπο κυκλοφόρησε το βιβλίο του Θανάση Βέμπου με τίτλο Χαμένοι Εξερευνητές, μέσα από το οποίο θα γνωρίσουμε μεγάλες μορφές εξερευνητών που περπάτησαν, κυριολεκτικά, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της γης, πέταξαν στον αέρα και έφθασαν έως και το διάστημα.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Ξεκινώντας το ταξίδι μας από το 18ο αιώνα, γνωρίζουμε τους Γάλλους Ζ.Φ. ντε Γκαλώ κόμη του Λαπερούζ, ο οποίος ανακάλυψε νέες χώρες στον Ειρηνικό Ωκεανό και Σαλομόν Αντρέ, τον πρώτο άνθρωπο που ξέφυγε από τα στενά δεσμά της γης, πετώντας με αερόστατο.

Περνώντας στο 19ο αιώνα συναντάμε τον Άγγλο Τζων Φράνκλιν που χαρτογράφησε τις βόρειες περιοχές του Καναδά και της Αρκτικής Θάλασσας και το Σκωτσέζο Ντέιβιντ Λίβινγκστον που εξερεύνησε την Κεντρική Αφρική.

Τον 20ο αιώνα, καθώς τα βοηθητικά μέσα εξελίσσονται, οι εξερευνητές πληθαίνουν. Ο Νορβηγός Ρόαλντ Αμούδσεν θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει το πόδι του στην Ανταρκτική. Ο Άγγλος Πέρσυ Χάρρισον Φώσεττ ήταν αυτός που χαρτογράφησε τα σύνορα της Βολιβίας και εξερεύνησε τους χαμένους πολιτισμούς της Ν. Αμερικής. Ο εξαιρετικός Άγγλος ορειβάτης Τζώρτζ Μάλλορυ θα χαθεί 240 μέτρα πριν την κορυφή του Έβερεστ, χωρίς ποτέ να μάθουμε εάν πρόλαβε να την "πατήσει" πρώτος. Η Αμερικανίδα Αμέλια Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό με αεροπλάνο. Τέλος ο Ρώσος Γιούρι Γκαγκάριν θα έχει την εκπληκτική πρωτιά του ανθρώπου που εγκατέλειψε το λίκνο της γης και "πέταξε" στο διάστημα.

Ακολουθείστε βήμα προς βήμα τα χνάρια των χαμένων εξερευνητών που κατάφεραν να κάνουν τα οράματά τους πραγματικότητα. Γιατί, όπως είχε πει και ο μεγάλος οραματιστής-συγγραφέας Άρθουρ Κλαρκ "αν οι άνθρωποι πάψουν ποτέ να ονειρεύονται, η ιστορία της ανθρώπινης ράτσας θα φθάσει στο τέλος της".Ο Θανάσης Βέμπος γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Προγραμματισμό Η/Υ και Δημόσια Υγιεινή, πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την έρευνα, τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή. Μιλά αγγλικά και ρωσικά. Έχει μεταφράσει πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα και έχει γράψει περισσότερα από 300 άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, την αστροναυτική - αστρονομία κ.ά.

Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει εννέα βιβλία: τρία επιστημονικής φαντασίας - που έχουν διακριθεί επανειλημμένα - μία δημοσιογραφική έρευνα, τρία πάνω στην έρευνα του "άγνωστου" και ένα οδοιπορικό σε διάφορους τόπους αυτού του πλανήτη.


Τίτλος: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΣΑΓΚΑΝ

Συγγραφέας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ

ΣΕΙΡΑ: Βιογραφίες


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Μάιος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 272

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΣΑΓΚΑΝ

Ο Καρλ Σαγκάν, γνωστός ανά την υφήλιο από το σημαντικό έργο που έχει προσφέρει στον τομέα της αστρονομίας, σκιαγραφείται με λεπτομέρεια στη βιογραφία των εκδόσεων Αρχέτυπο με τίτλο "Ο Κόσμος του Καρλ Σαγκάν".

Μαθαίνουμε για την πολύπτυχη δραστηριότητά του, όχι μόνον ως αστρονόμου και αστροβιολόγου, αλλά και ως φιλοσόφου, μύστη του αγνώστου, πολιτικού ακτιβιστή, δάσκαλου και εκλαϊκευτή της επιστήμης, πλανητολόγου ερευνητή, πολεμιστή της άγνοιας, της αμάθειας και του δογματισμού και ακόμη σφοδρού αντίπαλου των σχεδίων των πολεμοχαρών διεθνών πολιτικών.

Ανέπτυξε καινοτόμες δραστηριότητες, με μεγάλο αντίκτυπο στο παρόν αλλά και στο μέλλον του πλανήτη μας:
· Βοήθησε στην ανάπτυξη του προγράμματος SETI (Έρευνα για την Εξωγήινη Νοημοσύνη).
· Ήταν από τους λίγους ανθρώπους που συμμετείχε σαν ερευνητής σε μη επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα, αντικρίζοντας για πρώτη φορά την επιφάνεια του Άρη, το σύστημα του Δία, την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, τα δακτυλίδια του Κρόνου.
· Συνέθεσε τα μόρια της ζωής, αναπαριστώντας το περιβάλλον της προϊστορικής Γης μέσα σ' ένα δοκιμαστικό σωλήνα και στη συνέχεια εντόπισε τα ίδια αυτά μόρια σε κομήτες, πλανήτες και νεφελώματα.
· Ήταν συμπαραγωγός και παρουσιαστής του πιο επιτυχημένου ντοκιμαντέρ για το διάστημα με τίτλο "Cosmos".

Όλη η μαγεία του σύμπαντος ξεδιπλώνεται μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, με οδηγό το μοναδικό επιστήμονα - ανθρωπιστή Καρλ Σαγκάν.Ο Μιχάλης Χαριτάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δασολογίας και Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος της Γεωπονοδασολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί από το 1989 στα περιοδικά Πτήση & Διάστημα, Τρίτο Μάτι, Άβατον και Strange, σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις, τη διαστημική εξερεύνηση και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις των σύγχρονων ανακαλύψεων. Ασχολείται με τη φωτογραφία (τοπίου, αστροφωτογράφηση και μέσω μικροσκοπίου) και είναι μέλος της Planetary Society.
Το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, Αλλόμορφοι: Η Αναζήτηση για την Εξωγήινη Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, ενώ συμμετείχε και στα συλλογικά έργα Ιστορία του Μέλλοντος (2002) και Γαία ο Μυστικός μας Πλανήτης (2002) των ίδιων εκδόσεων.


Τίτλος: ΑΛΙΣΤΕΡ ΚΡΟΟΥΛΥ - Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Συγγραφέας: LAWRENCE SUTIN

Μετάφραση: Σοφία Λειβαδοπούλου

ΣΕΙΡΑ: Βιογραφίες

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Μάρτιος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 640

Στην παρούσα βιογραφία των εκδόσεων Αρχέτυπο με τίτλο Άλιστερ Κρόουλυ: "Η Ζωή και το Έργο του", γνωρίζουμε διεξοδικά μια από τις πιο αινιγματικές φυσιογνωμίες όλων των εποχών, αυτήν του μυστικιστή, εξπρεσιονιστή ζωγράφου, ορειβάτη, ποιητή και συγγραφέα Άλιστερ Κρόουλυ.

ΑΛΙΣΤΕΡ ΚΡΟΟΥΛΥ - Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Η δημόσια εικόνα του Α. Κρόουλυ (1875 - 1947) εξακολουθεί να φαντάζει "εκτός ορίων" μέχρι και σήμερα, καθώς ο τρόπος ζωής του, η προσωπικότητα και η δράση του συνιστούν μια περίπλοκη περίπτωση. Συχνά ο ίδιος προκαλούσε το μίσος και το φόβο προς το πρόσωπό του, αφού οι διδασκαλίες του στρέφονταν συστηματικά κατά της επικρατούσας υποκρισίας της ηθικής της εκχριστιανισμένης Δύσης. Οραματίστηκε τον εαυτό του ως "προφήτη" του Νέου Αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που αφοσιώθηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του με συνέπεια στις διδασκαλίες που διακήρυττε.

Ό,τι και να ειπωθεί γι' αυτόν, όπως και να κριθούν τα μειονεκτήματά του, σίγουρα επρόκειτο για έναν άνθρωπο εξαιρετικά πολύμορφο, ευφυή, θαρραλέο και γεμάτο εκπλήξεις, που άσκησε καταλυτική επίδραση στην εποχή του, ο απόηχος της οποίας συνεχίζει και στον 21ο αιώνα. Η βιογραφία αυτή δίνει τη δυνατότητα στον οξυδερκή αναγνώστη να διεισδύσει με κριτικό πνεύμα στο βάθος του ανθρώπου και δασκάλου Άλιστερ Κρόουλυ.


Τίτλος: Là - Bas - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ

Συγγραφέας: JORIS-KARL HUYSMANS

Μετάφραση: Πόπη Ζαχαριάδου

ΣΕΙΡΑ: Λογοτεχνικό Σύμπαν

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούνιος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 448

La - Bas - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ

Το περίφημο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Joris-Karl Huysmans παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι εκδόσεις Αρχέτυπο, με τίτλο La-Bas (που σημαίνει "εκεί κάτω") Ταξίδι στη Σκοτεινή Πλευρά, το οποίο είναι το πρώτο μιας τετραλογίας που έχει ως πρωταγωνιστή το συγγραφέα Ντιρτάλ, alter ego του ίδιου του Huysmans.

Ο Ντιρτάλ είναι ένας λογοτέχνης που έχει σημαδευτεί από τις πνευματικές ανησυχίες του καιρού του και έχει συμμετάσχει στο κίνημα του νατουραλισμού. Ωστόσο, μια απροσδιόριστη αίσθηση ανικανοποίητου τον ωθεί να εγκαταλείψει σταδιακά τα Παρισινά φιλολογικά σαλόνια. Παράλληλα, η φιλία του με το γιατρό Ντεζερμί και οι συζητήσεις που έχει μαζί του τον κάνουν να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη σύγχρονη πνευματική ζωή. Εκπλήσσεται δε ακόμη περισσότερο όταν μαθαίνει από τον ίδιο ότι η λατρεία του Σατανά έχει επιβιώσει στο "μοντέρνο" Παρίσι. Μια παράξενη σύμπτωση τον φέρνει κοντά σε μια αινιγματική γυναίκα που, όπως δεν θα αργήσει να διαπιστώσει, διατηρεί επαφή με τους σατανιστικούς κύκλους που δρουν στην καρδιά του σύγχρονου κόσμου. Η περιέργεια θα ωθήσει τον Ντιρτάλ να αντιμετωπίσει το φαινόμενο καταπρόσωπα.

Ένα βιβλίο-κατάβαση στη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, όπου τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται...


Τίτλος: ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΝΤΟΓΚΟΝ ΚΑΙ Ο ΣΕΙΡΙΟΣ

Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΙΖΟΣ

Ειδικές έρευνες πεδίου και βιβλιογραφική τεκμηρίωση: ΠΑΥΛΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

ΣΕΙΡΑ: Πλοηγός

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Απρίλιος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 144

Μέσα από το νέο αυτό βιβλίο των εκδόσεων Αρχέτυπο με τίτλο Οι Μυστηριώδεις Ντόγκον και ο Σείριος, ο Χρήστος Ρίζος μάς γνωρίζει τη γλώσσα, την ιστορία, τη γεωγραφία, τις θρησκευτικές παραδόσεις, τις λατρευτικές τελετουργίες, την κοινωνική διάρθρωση, το πολιτικό σύστημα, αλλά κυρίως τις κοσμογονικές αντιλήψεις της μοναδικής αυτής μαύρης φυλής των Ντόγκον, που ζει στο Μαλί της δυτικής Αφρικής σε χωριά σκαρφαλωμένα στις βραχώδεις πλαγιές της κοιλάδας του ποταμού Νίγηρα, που δεν κατάφερε ακόμα να αγγίξει ο πολιτισμός και η σύγχρονη σκέψη και που κρατούν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους. Πρόκειται για μια πολύπλευρη επιστημονική, ανθρωπολογική και αστρονομική έρευνα, που σε πολλά σημεία θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα.

ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΝΤΟΓΚΟΝ ΚΑΙ Ο ΣΕΙΡΙΟΣ

Βαδίστε στα χνάρια των ερευνητών και δείτε από κοντά το μύθο και την πραγματικότητα, τις δοξασίες και την επιστημονική σκέψη, να υφαίνουν το μυστηριακό τους ιστό, που αποτελεί την σύγχρονη πραγματικότητά μας. Ζήστε από κοντά τη γοητεία του ορθολογισμού, το άγνωστο και το μυστήριο, την επιστημονική εξήγηση και τον προβληματισμό σε ένα από τα άλυτα μυστήρια της σύγχρονης εποχής.

Ο μύθος και η αλήθεια, η γνώση και το μυστήριο εναλλάσσονται σε κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου, οδηγώντας μας πίσω στα μονοπάτια του χρόνου και των θρύλων των Ντόγκον.Ο Χρήστος Ρίζος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νοσηλευτική, προγραμματισμό και ανάλυση ηλεκτρονικών υπολογιστών και νομική, όπου και εξειδικεύτηκε στην ανακριτική και εγκληματολογία, αλλά και στον τομέα των διεθνών σχέσεων, με κύριο αντικείμενο το διεθνή αφοπλισμό και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Συνεργάστηκε με περιοδικά στρατιωτικού και επιστημονικού περιεχομένου, όπως τα Πτήση και Διάστημα και Επιστήμη και Τεχνολογία. Τα τελευταία δύο χρόνια αρθρογραφεί στο περιοδικό Strange. Επίσης συμμετείχε σε πολλά συλλογικά έργα των εκδόσεων Αρχέτυπο: Μυστική Ελλάδα, Τα Μεγάλα Μυστήρια του Κόσμου, Υπόγειες Πολιτείες, Τυπολογία, Ο Πόλεμος ενάντια στο Matrix, Ιστορία του Μέλλοντος, Απαγορευμένα Βιβλία, Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Αορατότητα.


Τίτλος: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ - Τα μυστικά των ισχυρών

Συγγραφέας: ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ

ΣΕΙΡΑ: Σύγχρονα Θέματα


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Φεβρουάριος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 496

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ - Τα μυστικά των ισχυρών

Τι συμβαίνει πραγματικά στις σημερινές δημοκρατικές κοινωνίες μας; Ποιοι καταδυναστεύουν και ελέγχουν τον πλανήτη;;; Σε αυτά και σε άλλα παρόμοια, αλλά τρομακτικής σημασίας ερωτήματα για το μέλλον μας, απαντά το βιβλίο του Νίκου Κανακάρη Παγκόσμιοι Εξουσιαστές, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.

Ο συγγραφέας αναφέρεται διεξοδικά στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διάφορες λέσχες δύναμης, προκειμένου να επιβάλλουν τα σχέδια και τα συμφέροντά τους παγκοσμίως. Επίσης, με ποιον τρόπο η "παγκοσμιοποίηση" εξυπηρετεί τα συμφέροντα των διεθνών οργανισμών και των πολυεθνικών εις βάρος των λαών. Ακόμη διερευνάται η πραγματική διάσταση της τρομοκρατίας και πώς αυτή χρησιμοποιείται για να εδραιωθεί ο πλανητικός έλεγχος και η καταπάτηση κάθε ατομικής και πολιτικής ελευθερίας. Τέλος, προσπαθεί να φέρει στο φως τα "γιατί" και τα "πώς" των δύο τελευταίων πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ και να προβλέψει ενδεχομένως κάποιες από τις μελλοντικές εξελίξεις, λαμβάνοντας εύστοχα υπόψη του τη δράση του αποκαλούμενου "κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης", που ίσως καταφέρει να ανατρέψει τα σχέδια των "Παγκόσμιων Εξουσιαστών" για απόλυτη κυριαρχία.

Ένα βιβλίο για υποψιασμένους αναγνώστες και για εκείνους που αναζητούν τις αλήθειες πίσω από την "εικονική πραγματικότητα" των καιρών μας.Ο Νίκος Κανακάρης γεννήθηκε στη Σύρο, όπου ζει και εργάζεται. Ασχολείται με τη φανταστική λογοτεχνία, τις εναλλακτικές θεωρίες, την ιστορία και τη μυθολογία.

Είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Strange και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί επίσης στα περιοδικά Ανιχνεύσεις και Άβατον, ενώ διηγήματά του έχουν φιλοξενηθεί στα ερασιτεχνικά περιοδικά Ανδρομέδα και Χωροχρόνος. Έχει μεταφράσει συλλογές διηγημάτων για τις εκδόσεις Terra Nova και συμμετείχε σε πολλά συλλογικά έργα των εκδόσεων Αρχέτυπο, από τo οποίo κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Μύθοι της Δημιουργίας (1999), Η Σκοτεινή Πλευρά της Νέας Παγκόσμιας Τάξης (2001) και Αινίγματα της Αρχαιότητας (2002).


Τίτλος: BESTIARIO - ΟΙ ΜΥΘΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Συγγραφέας: JEAN-PAUL CLÉBERT

Μετάφραση: Κλέων Ρέγγας

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Φεβρουάριος 2004

ΣΕΛΙΔΕΣ: 480

Το Bestiario, ή αλλιώς Ζωολόγιο που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, είναι ένα εικονογραφημένο λεξικό με μακρά παράδοση.

BESTIARIO - ΟΙ ΜΥΘΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Το αρχικό κείμενο πιστεύεται πως εμφανίστηκε το πρώτο μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα, πιθανότατα στην Αλεξάνδρεια, και περιείχε ανάμικτα στοιχεία φυσικής ιστορίας και μυθολογικών παραδόσεων. Αναφερόταν δε όχι μόνο στα ζώα αλλά και στα άλλα δύο βασίλεια, αυτά των φυτών και των ορυκτών. Οι ιστορίες του είναι βασισμένες στις παρατηρήσεις και τους "νόμους" της φυσικής ιστορίας όπως παραδόθηκαν από κάποιον με το όνομα Φυσιολόγος, καθώς και στα σχόλια και τις πεποιθήσεις του ερευνητή που συνέταξε τις παρατηρήσεις του Φυσιολόγου. Κατά το Μεσαίωνα ήταν το πιο διαδεδομένο ανάγνωσμα μετά τη Βίβλο, στην εποχή μας όμως έχει πέσει στην αφάνεια, γιατί πιστεύεται ότι δεν ενδιαφέρει το σύγχρονο άνθρωπο, καθότι ανήκει σε ένα "παρελθόν προλήψεων".

Ωστόσο, οι μύθοι και οι παραδόσεις οι σχετικές με τα ζώα δεν είναι απλά διασκεδαστικές, αλλά αποθησαυρίζουν αλήθειες τις οποίες ο άνθρωπος οφείλει να γνωρίζει. Κατά συνέπεια, το Bestiario δεν αποτελεί ένα απλό ανάγνωσμα, όπως πολλοί αφελώς νομίζουν, επειδή εδώ ο άνθρωπος δ ε ν είναι το κέντρο ενός σύμπαντος φτιαγμένου με σκοπό να τον υπηρετεί· αντίθετα, πρωταγωνιστής είναι το ζώο και ο άνθρωπος ένας ταξιδιώτης στο δρόμο της μεγάλης περιπέτειας, έτοιμος πάντα να διαβάσει και δυνητικά να κατανοήσει τα "μυστικά σύμβολα". Γιατί, όπως λέει και ο Μιρτσέα Ελιάντε: "Η αδιάκοπη αποστέρηση της ιερότητας από το σύγχρονο άνθρωπο αλλοίωσε το περιεχόμενο της πνευματικής του ζωής, δεν συνέτριψε όμως τη μήτρα της φαντασίας του. Ολόκληρο μυθολογικό ίζημα επιβιώνει σε ζώνες ανεξέλεγκτες...".


Τίτλος: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Συγγραφέας: ΑΝΩΝΥΜΟΣ

Μετάφραση: Νίκος Σταμπάκης

ΣΕΙΡΑ: Λογοτεχνικό Σύμπαν


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Νοέμβριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 240

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Η τυχαία ανάγνωση της αγγλικής μετάφρασης μιας γαλλικής ανθολογίας με θέμα τα φαντάσματα, στάθηκε η αφορμή για τους Λόρδο Μπάιρον, Πέρσι Μπις Σέλεϊ και Μαίρη Σέλεϊ, Δρ. Τζον Πολιντόρι και Κλερ Κλέρμοντ να κάνουν μεταξύ τους ένα... διαγωνισμό. Έτσι, όταν συναντήθηκαν το Μάιο του 1816 στη Βίλα Ντιοντάντι και επηρεασμένοι από τις ιστορίες που διάβασαν, συμφώνησαν να γράψουν ο καθένας μια ιστορία τρόμου ανάλογη του βιβλίου. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε, αποτέλεσε όμως την πιο γόνιμη αποτυχία, καθώς, χάρη σε αυτόν το διαγωνισμό γεννήθηκαν δύο από τις πιο σημαντικές ιστορίες τρόμου των νεότερων χρόνων: Ο Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλεϊ και ο Βρικόλακας των Πολιντόρι - Μπάιρον.

Το παρόν βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, είναι η πρώτη παγκόσμια έκδοση αυτής της ανθολογίας από το 1813.


Τίτλος: Τ Ο Λ Τ Ε Κ Ο Ι - Η Γνώση του Δράκοντα (Γ' Τόμος)

Συγγραφέας: THÉUN MARES

Μετάφραση: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

ΣΕΙΡΑ: Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Οκτώβριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 352

Η Γνώση του Δράκοντα είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς Τολτέκοι του Θέουν Μάρες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο μονοπάτι αυτογνωσίας και Ελευθερίας το οποίο οδηγεί κατ' ευθείαν στην ίδια την καρδιά του Δρόμου του Πολεμιστή, που δεν είναι άλλος από τον εσώτατο πυρήνα της παράδοσης των Τολτέκων, η έσχατη πηγή της δύναμης.

Τ Ο Λ Τ Ε Κ Ο Ι - Η Γνώση του Δράκοντα (Γ' Τόμος)

Εξηγώντας τους ύπουλους κινδύνους που παραμονεύουν όταν προσπαθεί κανείς να αποκτήσει τη δύναμη με το "γρήγορο και εύκολο τρόπο", ο Μάρες, δίνει τα κλειδιά που χρησιμοποιούν οι Πολεμιστές της Ελευθερίας και μας δείχνει πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε έμπρακτα, ώστε να αποκτήσουμε έναν απαράμιλλο βαθμό πραγματικής ελευθερίας και αυτο-προσδιορισμού στη ζωή μας.

Η Γνώση του Δράκοντα μας εισάγει στον κόσμο των πολεμιστών και στον τρόπο που αυτοί αντιμετωπίζουν με επιδεξιότητα τις προκλήσεις της ζωής. Πρόκειται για ένα ευρύ μονοπάτι προς τη διανοητική ελευθερία, την πνευματική χαρά και την απόλυτη προσωπική δύναμη.Ο Théun Mares γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αφρική μέσα στην πλούσια λαϊκή παράδοση των ιθαγενών της Ζιμπάμπουε. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν κι εργάστηκε γι' αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση. Το 1992, μετά από μια σειρά ταξιδιών που κάνει στην Ευρώπη και στην Αμερική, παραιτείται από τη δουλειά του κι αρχίζει να προετοιμάζεται ως ναγκουάλ (πνευματικός δάσκαλος των Τολτέκων). Από το 1994 και μέχρι σήμερα ασχολείται με την εκπαίδευση ομάδων και τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με τις τολτέκικες διδασκαλίες. Ζει στο Κέιπ Τάουν.


Τίτλος: Τ Ο Λ Τ Ε Κ Ο Ι - Η Κραυγή του Αετού (Β' Τόμος)

Συγγραφέας: THÉUN MARES

Μετάφραση: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

ΣΕΙΡΑ: Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Μάρτιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 416

Τ Ο Λ Τ Ε Κ Ο Ι - Η Κραυγή του Αετού (Β' Τόμος)

Ο όρος Τολτέκος σημαίνει "άνθρωπος της γνώσης" και κοινός σκοπός όλων των πραγματικών Τολτέκων είναι να περπατήσουν το Μονοπάτι της Γνώσης, το οποίο οδηγεί τελικά στην ελευθερία. Η πνευματική παράδοση των Τολτέκων είναι ένα σύστημα διδασκαλίας που μας έρχεται από την περίοδο ανάμεσα στον 7ο και τον 12ο αιώνα, τότε που στην κοιλάδα του Μεξικού ήκμασε ο πολιτισμός αυτού του λαού.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, Τολτέκοι: Η Κραυγή του Αετού, είναι το δεύτερο της σειράς (μετά το Τολτέκοι: Η Επιστροφή των Πολεμιστών) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.

Σ' αυτό, ο Θέουν Μάρες προχωρά ακόμη παραπέρα και μας δείχνει πώς να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη της ζωής μας και των πράξεών μας, αποβάλλοντας την κυρίαρχη νοοτροπία του θύματος.

Μέσα από προχωρημένες τεχνικές, που περιγράφονται αναλυτικά, βήμα προς βήμα με τρόπο προσιτό στον καθένα, μαθαίνουμε να διεκδικούμε τη δύναμή μας, να χειριζόμαστε τους τέσσερις φυσικούς εχθρούς του ανθρώπου, να αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας και να σταματάμε τον εσωτερικό μας διάλογο. Επίσης, μέσα από τη γνώση των Τολτέκων, μαθαίνουμε για το μυστήριο της Συνείδησης, για τη φύση και το νόημα των ονείρων, καθώς και τεχνικές Ονειρέματος, μαζί με ένα κατατοπιστικό οδηγό για ανάλυση των ονείρων κ.ά.


Τίτλος: ΟΙΚΟΔΥΝΑΜΗ - ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ

Συγγραφέας: ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

ΣΕΙΡΑ: Άγνωστη Ιστορία


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούνιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 288

Μετά από έρευνα πολλών ετών, ο συγγραφέας Σπύρος Μακρής παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το χωροθεσιακό σύστημα των αρχαίων Ελλήνων με ένα βιβλίο που είναι ουσιαστικά η εισαγωγή σε αυτό που ονομάζεται Οικοδύναμη.

Ο συγγραφέας αναφέρεται στις βασικές αρχές της, χωρίς να εξαντλείται σε λεπτομέρειες που θα κούραζαν ή που δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από ένα μέσο ένοικο ενός σπιτιού. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη όπου στο πρώτο αναφέρονται τα αποτελέσματα της έρευνας του συγγραφέα για την Οικοδύναμη - τα οποία πηγάζουν από την αρχαία ελληνική γραμματεία - ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται μία πρόταση για ένα οικοδυναμικό σπίτι.

ΟΙΚΟΔΥΝΑΜΗ - ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ


Ο Σπύρος Μακρής είναι ερευνητής, συγγραφέας και αρθρογράφος. Εμφανίστηκε στο χώρο τον γραμμάτων με το μονοσέλιδο λογοτέχνημα Έρωτας στον ποταμό του Ηράκλειτου. Στο χώρο της αναδίφησης παρουσιάστηκε με τη μελέτη Αθηνά, Εριχθόνιος και Τεχνητή Γονιμοποίηση στην Ελληνική Αρχαιότητα. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη του τρόπου σκέψης των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ο οποίος ακόμη και σήμερα έχει σημαντικότατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της σύγχρονης κοινωνίας μας.


Τίτλος: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Συγγραφείς: Τ. Αργυριάδη-Σταθοπούλου, Κ. Βαλεοντής, Φ. Δημητρακόπουλος, Σ. Δωρικός, Μ. Καραβά-Γαλάνη, Γ. Καράμπελιας, Κ. Καρκανιάς, Α.-Γ. Κρασανάκης, Α. Κωνσταντινίδης, Ν. Μάρκου, Εμ. Μικρογιαννάκης, Γ. Σπυρόπουλος, Μ. Στούπη, Β. Φίλιας, Χ. Χαραλαμπάκης, Κ. Χατζηγιαννάκης, Γ. Χρυσάφης

Επιμέλεια-Εισαγωγή: Εύα Αυλίδου

ΣΕΙΡΑ: Σύγχρονα Θέματα


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Οκτώβριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 320

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Με το βιβλίο Το Μέλλον της Ελληνικής Γλώσσας οι εκδόσεις Αρχέτυπο ανατέμνουν κρυφές και φανερές πτυχές ενός πολυσύνθετου θέματος που αγγίζει τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική ύπαρξη των σύγχρονων Ελλήνων κι Ελληνίδων. Ένα έργο που τολμά να θίξει κατεστημένες απόψεις αλλά και να περιγράψει με όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένο τρόπο τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα επίλυσης ενός μακροχρόνιου προβλήματος.

"Αν ισχύει η ρήση πως μόνο τα γνήσια ερωτήματα βρίσκουν την απάντησή τους, τότε τ' άλυτα προβλήματα που, αιώνες τώρα, κατατρέχουν την ελληνική γλώσσα - και μαζί της την ελληνική διανόηση και παιδεία - πρέπει να έχουν μπει σε λάθος βάση. Κι όσο δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, το μόνο που θ' αναπαράγουμε θα είναι πολιτιστική παρακμή που θα μας κάνει να σερνόμαστε πίσω από τα γεγονότα, πλημμυρισμένοι από ένα μίγμα αδυναμίας κι ενοχής γι' αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά δεν πραγματοποιήσαμε ποτέ…"

Ε. Αυλίδου


Τίτλος: ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Συγγραφέας: STEPHANIE CLEMENT, Ph. D.

Μετάφραση: Βαγγέλης Συκιώτης, Κασσάνδρα-Μαρία Τσαροπούλου

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούνιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 224

Ο διαλογισμός είναι ένας αξιόπιστος, ακίνδυνος τρόπος για να εξερευνήσουμε τόσο τις εσωτερικές λειτουργίες του πνεύματος όσο και τις εξωτερικές εκδηλώσεις της υπερβατικής πραγματικότητας. Είναι ένας τρόπος για να συναντήσει κανείς την ίδια του την προσωπικότητα και να κάνει φιλίες με όλες του τις πλευρές - καλές ή κακές, αλλά και για να αγγίξει την ευρύτερη φύση του Σύμπαντος με τρόπους βαθιά παρηγορητικούς και θεραπευτικούς.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Στο βιβλίο αυτό η Στέφανι Κλέμεντ καθοδηγεί τον αναγνώστη, σαν ένα πολυαγαπημένο αρχάριο μαθητή, ώστε να φτάσει, μέσα από δεκάδες διαφορετικά μονοπάτια, στην υπέρτατη εμπειρία: στην Αποδοχή του Εαυτού, στη χαλάρωση και στην πολυπόθητη ηρεμία.Η Στέφανι Κλέμεντ έχει Μ.Α. στην Ανθρωπιστική Ψυχολογία και Διδακτορικό στην Ψυχοσύνθεση (Υπερπροσωπική Ψυχολογία). Είναι επαγγελματίας αστρολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Αμερικανικής Ομοσπονδίας Αστρολόγων. Είναι επίσης πιστοποιημένη υπνοθεραπεύτρια και ακαδημαϊκό μέλος του Πανεπιστημίου Kepler.


Τίτλος: ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ - η Ζωή και το Έργο του

Συγγραφέας: GERHARD WEHR

Μετάφραση: Αργυρώ Πατσού, Ματθαίος Βελούδος

ΣΕΙΡΑ: Βιογραφίες


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Σεπτέμβριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 640

ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ - η Ζωή και το Έργο του

Σε μια επιστολή που έστειλε ο Καρλ Γιουνγκ το 1948 έγραφε: "Δεν ευελπιστώ να υποδείξω ένα δρόμο στους άλλους ανθρώπους... Προσπαθώ μονάχα να είμαι ένα εύχρηστο εργαλείο και δεν αισθάνομαι καθόλου σπουδαίος".

Κι όμως η βιογραφία του Καρλ Γιουνγκ που κυκλοφορεί, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, έχει να δείξει και πολλούς δρόμους για τη ζωή μας, αλλά και τη χαρισματική προσωπικότητα του Γιουνγκ που η εμβέλειά της ξεπερνάει τα όρια της επιστημονικής κοινότητας.

Σ' αυτό το μνημειώδες έργο, πέρα από τον ίδιο τον Γιουνγκ, έχει συμβάλλει τα μέγιστα ο συγγραφέας Gerhard Wehr - γνωστός τόσο για τις μελέτες του στην ιστορία του πνεύματος όσο και για τις βιογραφίες προσώπων που έχουν σημαδέψει την εποχή μας- οι μεταφραστές Αργυρώ Πατσού και Ματθαίος Βελούδος, αλλά και ο Ντέμης Κυριάκου που έκανε την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου.

Επιστολές, σχόλια του ίδιου του Γιουνγκ αλλά και συνεργατών, φίλων, εχθρών και τιμητών τα παράλληλα με ιστορικά γεγονότα της εποχής του και λεπτομέρειες της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής και της επιστημονικής κοινότητας συνθέτουν μια βιογραφία τόσο πλούσια και γοητευτική, όσο ήταν ο ίδιος ο Γιουνγκ. Ένας ακούραστος ταξιδευτής που τόλμησε να εισχωρήσει εμπειρικά και βιωματικά σε περιοχές γνωστές μόνο από κείμενα αρχαίων πολιτισμών και "διδασκαλιών". Άγγιξε το σημείο όπου ύλη και πνεύμα διαπλέκονται άρρηκτα και μέσα από την Ανθρώπινη Τυπολογία και τη σύλληψή του της Συγχρονικότητας πάντρεψε τη Φυσική με την Ψυχολογία.

Περιπλανήθηκε στη γη σαν γνήσιος ανθρωπολόγος, για να συρράψει εκείνα τα ψυχικά κομμάτια που γι' αυτόν, από πολύ νωρίς, σχημάτιζαν ένα μεγαλύτερο σύνολο, αυτό του Συλλογικού Ασυνείδητου.

Τη διαδρομή και τη γνώση αυτής της σύνθετης προσωπικότητας θα προσεγγίσετε με την ανάγνωση αυτής της μυθιστορηματικής βιογραφίας.

Επίσης θα βρείτε πλήρη Βιβλιογραφία των έργων του και συνοπτικό Χρονικό της ζωής του, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΣΑΜΠΑΛΑ

Συγγραφέας: NICHOLAS ROERICH

Πρόλογος: Παντελής Γιαννουλάκης

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Πέγιου

ΣΕΙΡΑ: Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούνιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 272

Το θρυλικό βιβλίο ενός επίσης θρυλικού δημιουργού, του Νίκολας Ρόεριχ, τώρα και στην Ελλάδα. Ο Ρόεριχ (1874 - 1947), γεννημένος στη Ρωσία και μεγαλωμένος σε περιβάλλον συγγραφέων, καλλιτεχνών και επιστημόνων, επιδόθηκε σε πολλές τέχνες -΄ζωγραφική, μουσική, συγγραφή - και διακρίθηκε και ως δάσκαλος αυτών των τεχνών. Σήμερα τα έργα του - πίνακες, βιβλία, σκηνικά, κουστούμια κ.ά. - φιλοξενούνται στο ομώνυμο Μουσείο-Ίδρυμα στη Νέα Υόρκη, που έχει ως βασικό σκοπό να προάγει και διαδίδει τα επιτεύγματα αυτού του ανήσυχου και δημιουργικού καλλιτέχνη, του Νίκολας Ρόεριχ.

ΣΑΜΠΑΛΑ

Μεγάλος εξερευνητής, ταξίδεψε σε απίθανα μέρη, από τη Ρωσία στην Ευρώπη κι από κει στην Αμερική και μετά στην Ινδία, στο Θιβέτ, στα Ιμαλάια. Απόρροια του ταξιδιού στο Θιβέτ είναι το σπάνιο αυτό βιβλίο για τη Σαμπάλα. Ένα βιβλίο που πυροδότησε στη Δύση το μυστηριώδες ζήτημα της Σαμπάλα, ενός μυστικού βασιλείου για το οποίο η πρόσβαση κρύβεται κάπου στις ερημιές των Ιμαλαΐων, του Θιβέτ ή της Μογγολίας.

Η σανσκριτική λέξη Σαμπάλα σημαίνει "ο τόπος της ειρήνης, της ηρεμίας". Φήμες και ιστορίες γι' αυτόν τον επίγειο παράδεισο έφταναν στη Δύση από τον Φιλόστρατο το φιλόσοφο, που μαζί με τον Απολλώνιο Τυανέα ταξίδεψε στις ερημιές των Ιμαλαΐων του Θιβέτ και κατέγραψε την περιοχή ως "η Απαγορευμένη Χώρα των Θεών".

Αργότερα, πληροφορίες σχετικές με την περιοχή έδιναν οι πρώτοι χριστιανοί ιεραπόστολοι. Η χώρα της Σαμπάλα αναφερόταν ακόμη και σ' ένα χάρτη της Ασίας που εκδόθηκε από τις Καθολικές αρχές στο Άντβερπ (1625). Εκατό χρόνια αργότερα ο Ούγγρος φιλόλογος Κσόμα Ντε Κόρος έδωσε την ακριβή γεωγραφική της θέση. Και έπεται συνέχεια από μελετητές, φιλοσόφους, ερευνητές, συγγραφείς, εθνολόγους και εξερευνητές, που καταγράφουν και προσθέτουν μέχρι σήμερα πληροφορίες για τη μυθική Σαμπάλα.

Αναζητείστε την μαζί με τον Νίκολας Ρόεριχ σ' αυτό το συλλεκτικό, παράξενο κι αποκαλυπτικό βιβλίο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ & ΚΟΛΑΣΗ

Συγγραφείς: Ε. Αυλίδου, Α. Γερούκη, Κ. Ζάρρας, Κ. Θεοδωρόπουλος,
Δ. Μπεκριδάκης, Χ. Ντικμπασάνης, Γ. Παπαζαχαρίου,
Γ. Σπυρόπουλος, Κ.-Μ. Τσαροπούλου, Δ. Τσινικόπουλος


Εισαγωγή-Επιμέλεια: Εύα Αυλίδου

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Απρίλιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 192

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ & ΚΟΛΑΣΗ

Τι είναι, τελικά, ο Παράδεισος και η Κόλαση; Πού βρίσκονται και τι σημαίνουν στον 21ο αιώνα; Μακρινοί γεωγραφικοί τόποι που υπήρξαν κάποτε και πέρασαν στο χώρο του μύθου; Σύμβολα μιας μυητικής διαδικασίας που, μέσα από την "κάθοδο" στο υπαρξιακό μας άγνωστο, οδηγεί στο φως της αυτογνωσίας; Απόρροια των πλέον εσώτερων φόβων και επιθυμιών μας;

Γι' αυτό το μεγάλο θέμα καταθέτουν τις απόψεις τους και τα αποτελέσματα της ερευνητικής τους δουλειάς δέκα επιστήμονες-μελετητές: Στις Χώρες της Ζωής και του Θανάτου (Γ.Σπυρόπουλος), Παρντές: η Πύλη για το Μυστικό Κήπο της Τορά (Κ.Ζάρρας), Στην Κόλαση δεν Καίει Καμιά Φωτιά (Δ.Τσινικόπουλος), Κολάσεις και Παράδεισοι (Κ.Μ.Τσαροπούλου), Γιατί Χάνουμε την Εδέμ; (Χ.Ντικμπασάνης), Νόστος Παραδείσου (Δ.Μπεκριδάκης), Εμάνουελ Σβέντενμπορκ: Ταξίδια στις Σφαίρες της Συνείδησης (Κ.Θεοδωρόπουλος), Οι Τεχνητοί Παράδεισοι των Ψυχεδελικών (Γ.Παπαζαχαρίου), Η "Καθαρή Χώρα" και τα Δηλητήρια της Σαμσάρα (Α.Γερούκη), Είμαστε Νεκροί; (Ε.Αυλίδου).

Αυτή η πλουραλιστική προσέγγιση του θέματος αναδεικνύει τις ιδεολογικές συγκρούσεις και καταφέρνει να συνδέσει την παραδοσιακή γνώση με το σύγχρονο προβληματισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ - "Το Πέταγμα του Φοίνικα"

Συγγραφέας: PHILIPPE FRANCHINI

Μετάφραση: Καλλιόπη Ζαχαριάδου

ΣΕΙΡΑ: Λογοτεχνικό Σύμπαν


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούλιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 432

Τον πρώτο τόμο της διλογίας του Φιλίπ Φρανσινί - Γάλλου συγγραφέα που έζησε πολλά χρόνια στην Άπω Ανατολή - στον οποίο εξιστορείται με μυθιστορηματικό τρόπο η ζωή του Κομφούκιου, μόλις κυκλοφόρησαν οι Εκδόσεις Αρχέτυπο.

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ - "Το Πέταγμα του Φοίνικα"

Με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο Το Πέταγμα του Φοίνικα ο συγγραφέας θα σας διηγηθεί πώς ο Κομφούκιος, μέσα από τη μουσική, τη μελέτη των αρχαίων κειμένων και την επαφή του με τη φύση, αναγεννάται ως άλλος Φοίνικας μέσα από τις στάχτες του παλιού και διεφθαρμένου συστήματος της Κίνας, και διαμορφώνει ένα νέο μονοπάτι γνώσης και κοσμοθεώρησης.

Ο άνθρωπος που στάθηκε ορόσημο στην ιστορία αυτής της αχανούς χώρας, της Κίνας, θα βιώσει τον αδυσώπητο χαρακτήρα αυτής της πατριαρχικής κοινωνίας, θα μεγαλώσει με τις προκαταλήψεις και την ιεραρχία της, θα αμφισβητήσει τους μάγους και τους δασκάλους της εποχής του, θα ζήσει τον έρωτα και τις αντιφάσεις του, θα γνωρίσει τη θηριωδία των αρχόντων του τόπου του, θα εντρυφήσει στις παραδόσεις αυτού του πολιτισμού, θα διαβεί όλα τα μονοπάτια της φιλοσοφικής αναζήτησης, για να καταλήξει σε μια σοφή διδασκαλία που οδηγεί τον άνθρωπο στο δρόμο της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Διαβάζοντας το μυθιστόρημα αυτό θα γνωρίσετε όχι μόνο την περιπετειώδη ζωή του σοφού Κομφούκιου, αλλά και το έπος του κινέζικου πολιτισμού που αριθμεί 3.000 χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΘΑΝΑΤΟΣ και Εσχατολογικά Οράματα - Θρησκειοϊστορικές Προοπτικές

Συγγραφείς: Β. Αδραχτάς, Π. Ευαγγελίδης, Κ. Ζάρρας, Δ. Κυρτάτας, Α. Μιχαηλίδης, Μ. Μπέγζος, Δ. Μπεκριδάκης, Θ. Παραδέλλης, Σ. Ράγκος, Φ. Τερζάκης, Α. Τσορτού, Μ. Φραγκόπουλος, Σ. Ψάλτου, Ε. Ψυχογιού

Εισαγωγή-Επιμέλεια: Φώτης Τερζάκης

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Απρίλιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 416

ΘΑΝΑΤΟΣ και Εσχατολογικά Οράματα

Με τον τίτλο Θάνατος και Εσχατολογικά Οράματα και τον υπότιτλο Θρησκειοϊστορικές Προοπτικές, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρχέτυπο ένας τόμος αφιερωμένος: α) στους τρόπους με τους οποίους οι ανθρώπινες κοινότητες, οι πολιτισμοί και οι θρησκείες αντιμετώπισαν πρακτικά το θάνατο και β) στους μύθους που κατασκεύασαν για τη μεταθανάτια διαδρομή της ψυχής.

Αυτός ο τόμος - προϊόν διετούς σεμιναριακού κύκλου (1999-2001) της Εταιρίας Θρησκειολογικών Ερευνών - έχει για συγγραφείς θρησκειολόγους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς, θεολόγους και ειδικούς ερευνητές και επιμελητή του το γνωστό δοκιμιογράφο Φώτη Τερζάκη.

Οι συγγραφείς του ξετυλίγουν το κουβάρι μιας δαιδαλώδους αναζήτησης που ξεκινάει από τις φυλετικές κοινωνίες της Ωκεανίας και της Αφρικής, περνάει από τις αρχαίες αυτοκρατορίες του Μεξικού, της Αιγύπτου και του Ιράν, εξετάζει τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και τα τελετουργικά ήθη της σύγχρονης αγροτικής Ελλάδας, στέκεται στο "αιρετικό" ρεύμα του Γνωστικισμού και στις μεγάλες μονοθεϊστικές παραδόσεις του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, για να καταλήξει στους ασιατικούς πολιτισμούς της Ινδίας, της Κίνας, του Θιβέτ και της Ιαπωνίας.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι γραπτές μαρτυρίες, οι προφορικές παραδόσεις και οι επιτόπιες καταγραφές που παραθέτουν οι συγγραφείς του τόμου, ανασυνθέτουν ένα γοητευτικό και μυστηριώδες μωσαϊκό απαντήσεων στο μεγάλο ανθρώπινο αγωνιώδες ερώτημα: Τι υπάρχει πίσω από το θάνατο;

Η συγκροτημένη και αναλυτική εισαγωγή του επιμελητή της έκδοσης Φώτη Τερζάκη, η εξαντλητική βιβλιογραφία των συγγραφέων και το φιλοσοφικό επίμετρο του καθηγητή Μάριου Μπέγζου, συμβάλλουν στη μέγιστη δυνατή πληρότητα του ερευνητικού και θεωρητικού εγχειρήματος που μας δίνει αυτό το έργο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Συγγραφείς: Α. Αντωνιάδης, Θ. Βέμπος, Σ. Ελμάζης, Μ. Κιουλάφα,
Μ. Κοσάνοβιτς, Π. Κουμεντάκης, Ε.-Α. Κωστάκη, Σ. Μακρής,
Σ. Μαργαριτίδου, Γ. Μηνούδης, Χ. Ντικμπασάνης, Β. Συκιώτης,
Κ.-Μ. Τσαροπούλου, Δ. Τσινικόπουλος


Εισαγωγή-Επιμέλεια: Εύα Αυλίδου

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούνιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 272

Ο κόσμος αλλάζει κι αυτό καθρεφτίζεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο σε μια από τις βασικότερες παραμέτρους της ζωής, ατομικής και συλλογικής: στις διατροφικές μας συνήθειες.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, παλιές ιδέες αμφισβητούνται και καινούρια φαινόμενα προκαλούν ερωτηματικά. Η υγιεινή διατροφή, η αναζήτηση τρόπων για να ζήσουμε περισσότερο, η επιστροφή σε αναβαθμισμένες παραδοσιακές κουζίνες, η διερεύνηση πιθανότητας επιβίωσης σε άλλους πλανήτες, τα διλήμματα σχετικά με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και άλλα πολλά θέματα, όλα διαγράφουν τη μεγάλη στροφή που συντελείται στον πλανήτη, με πολλές παραμέτρους κι ακόμη περισσότερες διαστάσεις.

Τις διαστάσεις αυτού του θέματος, της Διατροφής, προσεγγίζουν από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου: Από Τα ταμπού και τις απαγορευμένες ζωϊκές τροφές στις παραδόσεις του κόσμου (Χ. Ντικμπασάνης) στο Η ανθρωποφαγία χθες και σήμερα (Α. Αντωνιάδης), από τη Θεοφαγία (Δ. Τσινικόπουλος) στο Δεκάλογο της υγιούς σεξουαλικότητας (Δρ Π. Κουμεντάκης), από τη Δίαιτα του αστροναύτη (Θ. Βέμπος) στο Τι τρώμε και τι τρέφεται μέσα μας (Σ. Ελμάζης) και πολλά άλλα θέματα.

Σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση αλλάζει πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, οι διατροφικές συνήθειες των λαών αντανακλούν την πάλη ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο.

Μελετείστε το.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Συγγραφείς: Π. Γιαννουλάκης, Λ. Αδαμοπούλου, Δ. Ευαγγελόπουλος, Χ. Κώνστας, Γ. Στάμκος, J. Bright, Ν. Καϊμακάμης, Σ. Μαργαριτίδου, Α. Χότζογλου, E. Cranston

Εισαγωγή: Παντελής Γιαννουλάκης

ΣΕΙΡΑ: Μυστική Βιβλιοθήκη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Απρίλιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 240

ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κάτι που δεν έχει διαψευστεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι ότι οι θεωρητικές επιστημονικές εξελίξεις -αυτό που θα λέγαμε "επιστημονικές επαναστάσεις"- περιφρονούν τα όρια της κοινής λογικής και συνήθως πορεύονται ενάντια στη δομή της καθημερινής πραγματικότητας. Αναλογιστείτε τη Σχετικότητα, τα συμπεράσματα της Κβαντικής Φυσικής, τον Κλωνισμό, τη Θεωρία του Χάους κ.λ.π.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιστημονικές έρευνες προσπαθούν να ανατρέψουν την κατεστημένη καθημερινή πραγματικότητα μέσα από τις ανακαλύψεις τους, γι' αυτό και η εξέλιξη του "Συστήματος" δεν συμβαδίζει ποτέ με τις επιστημονικές εξελίξεις, αφομοιώνοντας μονάχα αυτές που έχουν συγκεκριμένες εφαρμογές και του χρησιμεύουν λειτουργικά. Αυτό το γεγονός χωρίζει τις επιστημονικές έρευνες σε δύο αυθαίρετα πεδία: ένα γνωστό κι ένα άγνωστο.

Αυτό το βιβλίο προσεγγίζει μερικές από τις πιο σύγχρονες έρευνες που διεξάγονται σήμερα όπως: Τι είναι το Υπερδιάστημα; Είναι ο Χρόνος γραμμικός; Τι συμβαίνει με τις Συχνότητες; Πού είναι το Virtual Reality; Τι λέει γι' αυτά η σύγχρονη Φυσική; Τι λένε οι Έλληνες Επιστήμονες;

Αυτός ο συναρπαστικά πολύπλοκος κόσμος που ζούμε, ανοίγεται μπροστά σας. Διαβάστε το.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ - O "Σκοτεινός" Φιλόσοφος

Συγγραφέας: RICHARD GELDARD

Μετάφραση: Σοφία Λειβαδοπούλου

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Μάϊος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 192

Με φόντο την πολυπολιτισμική Έφεσο του 500 π.Χ. -την οποία διοικούσε η οικογένειά του- ο Ηράκλειτος προτίμησε τη μελέτη και αναζήτηση των νόμων της φύσης, από την εξουσία.

Οι φυσικοί φιλόσοφοι -ομάδα στην οποία ανήκε ο Ηράκλειτος- ως πρωταρχικό έργο είχαν να εξετάζουν τη φυσική τάξη του κόσμου με όσο το δυνατόν λεπτομερειακή προσέγγιση, προκειμένου να εξηγήσουν τα αίτια της δημιουργίας της και τους λόγους της διατήρησής της.

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ - O "Σκοτεινός" Φιλόσοφος

Η θέση του συγγραφέα Richard Geldard είναι πως ο Ηράκλειτος δεν ενδιαφερόταν απλώς να επικοινωνήσει νέες πληροφορίες σε ανθρώπους προσηλωμένους σ΄ένα ξεπερασμένο σύστημα μυθολογικών δοξασιών, αλλά να αφυπνίσει και να κεντρίσει τους πολίτες στο δρόμο της συνειδητότητας.

Αυτή η εμπεριστατωμένη μελέτη του Richard Geldard έρχεται να συμβάλει στην αποκρυπτογράφηση του νοήματος που κρύβει το έργο του μεγάλου φιλοσόφου. Γιατί, λόγω της δισημίας και του αινιγματικού ύφους που χαρακτηρίζει τα διασωθέντα αποσπάσματα του λόγου του, χαρακτηρίστηκε από σύγχρονους και μεταγενέστερους μελετητές του ως "σκοτεινός" και γρυφώδης.

Ο συγγραφέας, με γνώσεις λογίου και καρδιά ποιητή, πλησιάζει με σεβασμό τη διδασκαλία του αρχαίου σοφού και με επίκεντρο τις αρχαίες ελληνικές λέξεις Απόφασις, Λόγος, Φύσις, Νόμος, Ήθος και τέλος αναλύει τη σκέψη του Ηράκλειτου, παρουσιάζοντάς τον ως μία από τις κύριες πηγές της δυτικής σκέψης.Ο Richard Geldard έχει διδακτορικό στη δραματική λογοτεχνία και στους κλασικούς. Δίδαξε φιλοσοφία στο Yeshiva University ως αναπληρωτής καθηγητής, και έχει γράψει τρία (3) ακόμη βιβλία, εστιασμένος πάντα σε φιλοσόφους ή ερευνητές που με το έργο τους αναζητούν τη φύση και την ουσία της ύπαρξής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ W.B. YEATS - O Μάγος του 20ού Αιώνα

Συγγραφέας: SUSAN JOHNSTON GRAF

Μετάφραση: Νίκος Σταμπάκης

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιούνιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 256

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ W.B. YEATS - O Μάγος του 20ού Αιώνα

Ο νομπελίστας ποιητής Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, και κατά κοινή παραδοχή ο μεγαλύτερος ποιητής της Ιρλανδίας, συνδέει με το έργο του δύο αιώνες, το 19ο και τον 20ό. Είναι μοντέρνος, παραμένοντας κλασικός. Η ποίησή του θεωρείται αξεπέραστη -μας έχει δώσει μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματα του 20ού αιώνα- και είναι αδύνατον να αποσπάσεις το αποκρυφιστικό περιεχόμενο των ποιημάτων του από το συμβολικό. Τα δοκίμια, τα γράμματα και τα ημερολόγιά του τον σκιαγραφούν, όχι μόνον ως έναν από τους πλέον σημαντικούς ποιητές, αλλά και έναν από τους μέγιστους αποκρυφιστές του 20ού αιώνα.

Αλλά οι μοντέρνοι και μεταμοντέρνοι κριτικοί παρέκαμπταν πάντα τις εσωτεριστικές αναζητήσεις του Γέιτς, επειδή έβρισκαν τον αποκρυφισμό του "ενοχλητικό". Δεδομένου ότι οι δικές τους πεποιθήσεις αντιτίθενται σε μια μαγική κοσμοθεωρία, βρίσκουν την ιδέα της μαγικής άσκησης ανόητη και απεχθή. Οι Νέοι Κριτικοί, που εστιάζονται στο ίδιο το έργο, αγνοώντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα βιογραφικά στοιχεία, είχαν μια εύκολη διέξοδο. Ισχυρίστηκαν ότι δεν είχε καμιά σημασία τι πίστευε ο Γέιτς. Έτσι η συνεχιζόμενη άγνοια των ενδιαφερόντων τού Γέιτς μετατράπηκε σε πάγια τακτική.

Η Σούζαν Τζόνστον Γκραφ -διδάκτωρ στην αγγλική φιλολογία- σπάει το φράγμα της σιωπής, διερευνά τη ζωή και την ιστορία των μυστικιστικών αναζητήσεων του Γέιτς με κάθε λεπτομέρεια (αποσπάσματα από τα ημερολόγιά του, αναφορές στα ιδιόμορφα δρώμενα της εσωτερικής ζωής του, αναλύσεις πάνω στις πεποιθήσεις του), καταδεικνύει τις ρίζες των έργων και των ποιημάτων του, και ταυτόχρονα "αφήνει" τον ίδιο να μας μιλήσει για το ρόλο του Βάρδου, που εξιστορεί τα μυστικά του εαυτού του και του Σύμπαντος.
Ακούστε τον.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Συγγραφείς: Μ. Ιμβρίδης, Λ. Καβακόπουλος, Ν. Καϊμακάμης, Ν. Κανακάρης, Μ. Κοσάνοβιτς, Χ.Ζ. Κώνστας, Χ. Ντικμπασάνης, Γ. Στάμκος

Εισαγωγή-Επιμέλεια: Γιώργος Στάμκος

ΣΕΙΡΑ: Μυστική Βιβλιοθήκη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Μάρτιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 224

Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια συλλογική προσπάθεια καταγραφής κι εξερεύνησης των Μυστηρίων του Χρόνου και ταυτόχρονα μια προσπάθεια να απαντηθούν προαιώνια ερωτήματα που αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με το χρόνο. Γιατί δεν υπάρχει ανθρώπινο πλάσμα που να μην έχει αναρωτηθεί σχετικά με τη φύση και τα παράδοξα του Χρόνου: "Τι είναι ο Χρόνος;", "Υπάρχει πραγματικά ο Χρόνος;", "Μπορούμε να ταξιδέψουμε στο Χρόνο;".

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Το ζήτημα του χρόνου προσεγγίζεται εδώ πολυεπίπεδα: μέσω της φυσικής, της κοσμολογίας, της θεολογίας, της ψυχολογίας και της φιλοσοφίας. Κυρίως όμως προσεγγίζεται ως ένα κατεξοχήν πεδίο του "παράδοξου" και γι' αυτό θα βρείτε στις σελίδες του προσεγγίσεις για τις μαύρες τρύπες, ταξίδια στο χρόνο και τις χρονοπύλες, κβαντική τηλεμεταφορά και βιορυθμούς, συμπτώσεις και συγχρονικότητα.

Αναμφίβολα το ζήτημα των Μυστηρίων του Χρόνου, που βρίσκεται στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, δεν μπορεί να εξαντληθεί στις σελίδες ενός βιβλίου.

Διαβάστε το γιατί είναι ένα βιβλίο που μιλά για τη φιλοσοφία και την τέχνη του χρόνου, που είναι ταυτόχρονα και η τέχνη της ζωής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΒΑΛΙΟΥ - Η Σοφία του Ζεν μέσα από 10 εικόνες

Επιλογή κειμένων - Σχόλια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΕΙΡΑ: Βιβλιοθήκη των Χρωμάτων


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Απρίλιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 112

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΒΑΛΙΟΥ - Η Σοφία του Ζεν μέσα από 10 εικόνες

Ο Δρόμος του Βουβαλιού που κυκλοφόρησε από τη σειρά Βιβλιοθήκη των Χρωμάτων των εκδόσεων Αρχέτυπο, παραπέμπει σε ένα από τα πιο γνωστά έργα ζωγραφικής και λογοτεχνικής έκφρασης της ανατολικής φιλοσοφίας, και έχει καταφέρει να μεταφέρει στον άνθρωπο της Δύσης θεμελιώδεις θεωρήσεις των σοφών της Κίνας.

Πρόκειται για μια κλασική αλληγορία, η οποία βασίζεται σε 10 αρχαίες εικόνες που αναπαριστούν το ταξίδι ενός νεαρού αγοριού μέσα στη φύση, προς αναζήτηση ενός ζώου που έχασε. Το νόημα της ιστορίας δεν είναι άλλο από τη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης συνείδησης και των κατώτερων ενστίκτων. Τη φύση αυτών των ενστίκτων πρέπει να ανακαλύψει και να τα υποτάξει, με άλλα λόγια, σαν ένας βοσκός κι αυτός, να αναζητήσει και να βρει το χαμένο του ζώο με απώτερο στόχο την εσωτερική του ολοκλήρωση και αρμονία.

Ένα ζωντανό βιβλίο, που ζητά την ενεργή παρουσία όλων των αισθήσεων, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια που βρίσκεται κρυμμένη μέσα στην απλότητα της καθημερινότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: TAO KAI XΡHMA

Συγγραφέας: WALTER LUBECK

Μετάφραση: Bαγγέλης Συκιώτης

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Μάρτιος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 192

Τι σχέση έχει το χρήμα με τον ταοϊσμό; Το χρήμα έχει ουδέτερη δυναμική. Αποκτά συγκεκριμένη ποιότητα, ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε. Ο ταοϊσμός είναι φιλοσοφική σχολή, που επικεντρώνεται στην καλλιέργεια ενός αυθεντικού αυθορμητισμού, και αφορά το γνήσιο, φυσικό άνθρωπο που ακολουθεί, μέσα από τις πράξεις του, τη συλλογική αρμονική ροή του κόσμου.

TAO KAI XΡHMA

Κι επειδή στη σύγχρονη ζωή έχουμε λησμονήσει τον τρόπο να είμαστε απλοί και φυσικοί και ως εκ τούτου έχουμε χάσει αυτό το είδος δύναμης που είναι γνώρισμα του Ταό, ο συγγραφέας Βάλτερ Λούμπεκ έρχεται με το βιβλίο του να βοηθήσει τους αναγνώστες του και να τους θυμίσει ότι "ο πλούτος δεν βρίσκεται στην κατοχή αγαθών, αλλά στη γνώση του πώς να τα χρησιμοποιούμε". Και αμέσως συμπληρώνει ότι: "μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα χρήματα και τα αγαθά είναι οι ρίζες του Κακού στον κόσμο… Δυστυχώς αγνοούν ότι κακός είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίον οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα αγαθά - η χρήση τα κάνει φορείς ευτυχίας ή καταστροφής".

Αυτή τη λεπτή ισορροπία επιχειρεί -εκθέτοντας τον εαυτό του και την προσωπική του διαδρομή- να μας "διδάξει" ο συγγραφέας Βάλτερ Λούμπεκ. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιήσετε ποτέ τις "ασκήσεις" που δίνει, ακόμα κι αν ξεχάσετε αυτά που λέει μετά το τέλος της ανάγνωσης, σίγουρα θα σας μείνει η στοργή του προς όλα τα ανθρώπινα όντα και η πίστη του πως ό,τι κι αν κάνετε, θα το κάνετε καλά, επειδή αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στο δικό σας μονοπάτι.Ο Βάλτερ Λούμπεκ παραδίδει σεμινάρια Εναλλακτικών Θεραπειών και Ολιστικής Ανάπτυξης της Προσωπικότητας από το 1988. Περισσότερα από 8.000 άτομα έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια, τις διαλέξεις και τα εργαστήριά του σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ουγγαρία και Ολλανδία. Έχει εκδώσει 19 βιβλία, που μεταφράστηκαν σε 13 γλώσσες και πολυάριθμα άρθρα σε εξειδικευμένα περιοδικά. Η επαγγελματική κατάρτισή του περιλαμβάνει εκπαίδευση στη Φυσιοπαθητική, 10 χρόνια σπουδών στην κλασική και σύνθετη Ομοιοπαθητική, στη Φυτοθεραπεία, στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό και περισσότερα από 15 χρόνια ενασχόλησης με το Reiki, τις Εναλλακτικές Θεραπείες και τη Διατροφολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

Συγγραφείς: Λ. Καβακόπουλος, Π. Γιαννουλάκης, Α. Αντωνιάδης,
Ν. Κανακάρης, Χ. Κώνστας, Κ. Πέγιου, Δ. Δελαρούδης


Εισαγωγή-Επιμέλεια: Λουκάς Καβακόπουλος

ΣΕΙΡΑ: Κόσμοι του Φανταστικού


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Φεβρουάριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 272

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

Σε μια εποχή που ο όρος "reality"(πραγματικότητα) μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων, προτείνοντας την απάθεια και την παθητικότητα, οι εκδόσεις Αρχέτυπο χαρτογραφούν -για πρώτη φορά στα εκδοτικά χρονικά- τους σημαντικότερους κόσμους της λογοτεχνίας του Φανταστικού:
Τλον του Χ.Λ. Μπόρχες, Καντάθ του Χ.Φ. Λάβκραφτ, Μέση Γη του Τόλκιν, Γαιοθάλασσα της Ούρσουλα Λε Γκεν, Χώρα του Οζ του Φ. Μπάουμ, Γαλαξιακή Αυτοκρατορία του Ασίμωφ, είναι μερικές από τις μαγικές χώρες που δημιούργησαν μεγάλοι και αναγνωρισμένοι συγγραφείς, οι οποίες παρουσιάζονται και εξερευνούνται σ' αυτό το βιβλίο.

Μια εξερεύνηση που προσεγγίζει τη μυθολογική σημειολογία των Κόσμων και των ηρώων τους, τις "επιδιώξεις" των δημιουργών τους, αλλά και τον τρόπο που έχουν ενσωματωθεί στο σημερινό συλλογικό συνειδητό και ασυνείδητο.

Ταξιδέψτε σ' αυτούς τους Φανταστικούς Κόσμους. Είναι ο μόνος τρόπος για να εμβαθύνετε στην πραγματικότητα και να κατανοήσετε τη φύση της. Εξάλλου, όπως λέει και ο Τίμοθυ Λήρυ "όλες οι πραγματικότητες είναι απόψεις".
Σ' αυτή τη διαλεύκανση του τι είναι "πραγματικό" και τι "φανταστικό", θα σταθεί πολύτιμος οδηγός σας το κείμενο-εισαγωγή Φανταστικοί Κόσμοι; του Λουκά Καβακόπουλου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: Ο ΠΑΡΣΙΦΑΛ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΙΘΟΣ

Συγγραφέας: LINDSAY CLARKE

Μετάφραση: Μαριάννα Σταυροπούλου

ΣΕΙΡΑ: Λογοτεχνικό Σύμπαν


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιανουάριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 288

Ο Lindsay Clarke, καταξιωμένος συγγραφέας -έχει διακριθεί με το λογοτεχνικό βραβείο Whitbread το 1989- κάνει σ' αυτό το βιβλίο του μια ελεύθερη και δεξιοτεχνική προσαρμογή του μύθου του Πάρσιφαλ. Ενός μύθου που, όπως όλα τα μεγάλα έργα, έχει ασκήσει ιδιαίτερη γοητεία σε συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοητές, σε όλους τους αιώνες και προμήθευσε με υλικό έργα τόσο διαφορετικά, όπως η όπερα του Βάγκνερ "Πάρσιφαλ", η νουβέλα του Τόμας Μαν "Το Μαγικό Βουνό" και η ταινία του Τζωρτζ Λούκας "Ο Πόλεμος των Άστρων".

Ο ΠΑΡΣΙΦΑΛ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΙΘΟΣ

Δεδομένου δε ότι το ποίημα "Πάρσιφαλ" γράφτηκε την εποχή των Σταυροφοριών από τον Wolfram von Eschenbach, σχηματοποιώντας το ανεξάντλητο μίγμα των υλικών και θρησκευτικών παθών που διέτρεχε την Ευρώπη τον 11ο και 12ο αιώνα, με τρόπο πυκνό, αποφθεγματικό και συνειδητά γνωμικό, μια πιστή του μετάφραση ενδεχομένως θα απογοήτευε τους σύγχρονους αναγνώστες.

Η προσαρμογή του Lindsay Clarke είναι μια εμπνευσμένη εκδοχή του αφηγηματικού ποιήματος του Wolfram von Eschenbach, που ενώ μένει πιστή στο πνεύμα του πρωτότυπου και με αφηγηματικό ύφος που ταιριάζει περισσότερο στο πνεύμα των αδελφών Γκριμ, προβάλλει τη σημασία των σύγχρονων θεμάτων. Θεμάτων που αφορούν την ισορροπία μεταξύ αρσενικών και θηλυκών αρχών, τη σχέση μεταξύ του πολιτισμού και της φυσικής τάξης αλλά και αυτήν της συνειδητής και της ασυνείδητης πλευράς μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Συγγραφέας: MICHEL MEURGER

Μετάφραση: Νίκη Μάρκου

ΣΕΙΡΑ: Άγνωστη Ιστορία


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιανουάριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 304

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Για πρώτη φορά ένα έργο εγκαταλείπει τα συνηθισμένα μονοπάτια της συμβολικής, μυθικής και θρησκευτικής προσέγγισης των δράκων για να διηγηθεί τη φυσική ιστορία τους.

Ξεκινώντας από τον Πλίνιο και το έργο του Φυσική Ιστορία (βιβλίο όγδοο), όπου περιγράφονται σφοδρότατες μάχες μεταξύ ελεφάντων και δράκων, προχωρώντας στη συνέχεια στον Πλούταρχο, που καταγράφει τον έρωτα ενός δράκου για μια νέα κοπέλα στην Αιτωλία, και με πλήθος αναφορών σε δράκους που γίνονται σε κείμενα διαφόρων συγγραφέων, καταλήγουμε στον Μισέλ Μεργκέρ, που διαβεβαιώνει την ύπαρξη και εμφάνιση των δράκων στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Στηριζόμενος σε πλήθος μαρτυριών και ευρημάτων, ο βραβευμένος γάλλος ερευνητής Μισέλ Μεργκέρ μας δίνει έναν αξιόλογο αριθμό δεδομένων, σταχυολογημένων στην πάροδο των χρόνων. Έχοντας δε συνείδηση της ευρύτητας του πεδίου ανάλυσης του θέματος, προτίμησε να δώσει βαρύτητα στην ακρίβεια των δεδομένων, σε βάρος μιας απατηλής πληρότητας.

Βέβαια, τα φτερά του δράκου είναι πολύ μεγάλα για να βρουν θέση στις σελίδες ενός μόνο βιβλίου ...

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Συγγραφείς: Θ. Βέμπος, Δ. Ευαγγελόπουλος, Ν. Κανακάρης, Σ. Αικατερινίδης, Α. Αντωνιάδης, Ν. Ορφανουδάκης, Χ. Κώνστας, Χ. Ρίζος, Σ. Μακρής, Γ. Σπυρόπουλος

Εισαγωγή-Επιμέλεια: Αντώνης Αντωνιάδης

ΣΕΙΡΑ: Άγνωστη Ιστορία


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Ιανουάριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 272

Στη σειρά Άγνωστη Ιστορία των Εκδόσεων Αρχέτυπο κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο Αρχαία Ελληνική Επιστήμη. Ένα βιβλίο που έρχεται να συμπληρώσει τις γνώσεις μας για την ιστορία αυτού του τόπου. Γιατί, την ιστορία ενός λαού και μιας χώρας τη δημιουργούν τα επιτεύγματα στο χώρο της τέχνης και της επιστήμης, παράλληλα με τις αναγκαίες εδαφικές κατακτήσεις ή αμυντικές κινήσεις.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χωρισμένο σε τρία μέρη, το βιβλίο έχει την εξής λογική:
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η εξέλιξη των επιστημών και των τεχνολογικών επιτευγμάτων των αρχαίων προγόνων μας, δηλ. Αρχιτεκτονική και Ρυμοτομία, Τηλεπικοινωνίες, Ιατρική και Χειρουργική, Μαθηματικά, Αστρονομία, Πολεμική Τεχνολογία κ.λ.π.

Στο δεύτερο μέρος θα γνωρίσετε αναλύσεις κάποιων μύθων που έχουν σχέση με την επιστημονική γνώση της εποχής, δηλαδή η μυθική τεχνολογία στα Έπη του Ομήρου, Τάλως αρχαία ελληνική ρομποτική, Αργώ το αρχαίο διαστημόπλοιο κ.ά.

Τέλος, στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται τα αίτια της καταστροφής της ελληνικής επιστημονικής γνώσης, με ταυτόχρονη ανάλυση των λόγων για τους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τη βιομηχανική επανάσταση 1000 χρόνια πριν αυτή εμφανιστεί στη Δυτική Ευρώπη.

Γνωρίστε τις επιστημονικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Συγγραφέας: ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΜΠΟΣ

ΣΕΙΡΑ: Μυστική Βιβλιοθήκη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Φεβρουάριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 368

ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ο Θανάσης Βέμπος στο καινούριο του βιβλίο, παρουσιάζει τις προσπάθειες του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος.

Ο συγγραφέας, απαλλαγμένος από τις προκαταλήψεις των ιστορικών και τις νευρώσεις των συνωμοσιολόγων, εξετάζει τα διαστημικά προγράμματα και τα επιτεύγματά τους, σε σχέση με την ανθρώπινη ιστορία και τις υπόγειες διεργασίες της κοινωνίας. Αποκαλύπτει τα μυστικά που κρύβονται πίσω από την αστραφτερή βιτρίνα των διαστημικών προγραμμάτων. Ερευνά τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των επιτευγμάτων της διαστημικής τεχνολογίας και της πολιτικής ιδεολογίας. Παρουσιάζει αλήθειες, καμουφλαρισμένες πίσω από το προσωπείο του μύθου, μύθους που θέλουν να "περάσουν" για αλήθειες, δεδομένα και συσχετισμούς που σοκάρουν, στοιχεία που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Όπως λέει ο Θ. Βέμπος στον πρόλογό του "Η επίσημη Ιστορία μπορεί να είναι ευαγγέλιο για τους εκπροσώπους του κατεστημένου, αλλά κάθε ευαγγέλιο στηρίζεται σε δόγμα και κάθε δόγμα είναι ένα τραγικό αδιέξοδο. Όποιος θέλει ευαγγέλια και δόγματα, ας ασχοληθεί με τη θρησκεία, το ποδόσφαιρο ή την πολιτική. Όχι με την πραγματική έρευνα." Και συνεχίζει, ισορροπώντας μεταξύ επίσημης Ιστορίας και συνομωσιολογικών θεωριών: "…Θα κάνουμε (σ' αυτό το βιβλίο) ένα βήμα πιο πέρα από κάθε λογής εκκεντρικές θεωρίες, χωρίς όμως να κάνουμε το σφάλμα να τις περιφρονήσουμε ολότελα. Θα τις εξετάσουμε με πλαστικά γάντια …".Ο Θανάσης Βέμπος γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Προγραμματισμό Η/Υ και Δημόσια Υγιεινή, πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την έρευνα, τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή. Μιλά αγγλικά και ρωσικά. Έχει μεταφράσει πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα και έχει γράψει περισσότερα από 300 άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, την αστροναυτική - αστρονομία κ.ά.

Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει οκτώ βιβλία: τρία επιστημονικής φαντασίας - που έχουν διακριθεί επανειλημμένα - μία δημοσιογραφική έρευνα, τρία πάνω στην έρευνα του "άγνωστου" και ένα οδοιπορικό σε διάφορους τόπους αυτού του πλανήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ - 10000 π.Χ. - 21ος αιώνας μ.Χ. Η Μυστική Πορεία του Ελληνισμού και ο Σύγχρονος Πόλεμος Ανατολής - Δύσης

Συγγραφέας: ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

ΣΕΙΡΑ: Άγνωστη Ιστορία


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Φεβρουάριος 2003

ΣΕΛΙΔΕΣ: 336

Με τον όρο "Ανατολική Αυτοκρατορία" ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Χειλαδάκης προσδιορίζει τη γεωγραφική έκφανση του Ελληνισμού.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ - 10000 π.Χ. - 21ος αιώνας μ.Χ.

Μέσα στα τέσσερα μέρη του βιβλίου: α) Η εμφάνιση και η εξέλιξη των Ελλήνων, β) Ελληνικά Μυστήρια, γ) Χριστιανισμός και Ισλάμ και δ) Νεοέλληνες και Ανατολική Αυτοκρατορία, ο Νίκος Χειλαδάκης παρακολουθεί την πνευματική πορεία των Ελλήνων, από το λίκνο της ιστορίας μέχρι και τους σύγχρονους χρόνους. Από τους Πελασγούς και τα μεγάλα αρχαία μυστήρια, τον Πλάτωνα και τους Χριστιανούς Πατέρες, τους Ησυχαστές και τους δυτικόφιλους Βυζαντινούς, τους Οθωμανούς σουλτάνους και την Επανάσταση του ΄21, τις προσπάθειες για την ανασύσταση της αυτοκρατορίας, μέχρι την ίδρυση του ελληνικού και τουρκικού κράτους, την πορεία του Ελληνισμού στους νεότερους χρόνους και την "επιδημία" της Παγκοσμιοποίησης.

Το βιβλίο αυτό, αν και έχει το χαρακτηριστικό της καταγραφής μιας ιστορικής πορείας, δεν είναι ιστορικό. Καταγράφει την "εσωτερική πορεία" του Ελληνισμού, από τον Ορφέα μέχρι τον Μιχαήλ Ψελλό και από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο μέχρι τον Οδυσσέα Ελύτη, μια τεράστια πορεία, που έχει το ίδιο χαρακτηριστικό αποτύπωμα, το οποίο βρήκε την καλύτερη έκφρασή του στις αρχαίες τραγωδίες· ο αγωνιζόμενος άνθρωπος, ο ήρωας, ενσωματώνει μέρος από τις ιδιότητες του πεπρωμένου και εξελικτικά γίνεται ο ίδιος το πεπρωμένο, ώσπου στο τέλος το ξεπερνάει και στέκεται υπεράνω αυτού. Τέλος, παρατίθεται εκτενής βιβλιογραφία.

Διαβάστε το βιβλίο αυτό, για να γνωρίσετε εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν αποφασιστικά, όλους αυτούς τους αιώνες, την ψυχοσύνθεση και τη νοοτροπία των Ελλήνων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
κ. Άννα Μπινιτζή (2310) 226.166


Τίτλος: ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ SEX

Συγγραφείς: Δ. Αναγνωστόπουλος, Ε. Δημοπούλου, Δ. Ευαγγελόπουλος, Γ. Κολοκοτρώνης, Μ. Κόμη, Ε.- Α. Κωστάκη, Σ. Λειβαδοπούλου, Δ. Μαλασπίνας, Α. Μέσκος, Χ. Μήνη, Δ. Μπεκριδάκης, Δ. Ουλής, Γ. Σπυρόπουλος

Εισαγωγή-Επιμέλεια: Εύα Αυλίδου

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Νοέμβριος 2002

ΣΕΛΙΔΕΣ: 288

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ SEX

Τα Μυστήρια του Sex και του έρωτα βρίσκονται κάπου βαθιά στη συνείδησή μας, καλυμμένα με επιστρώσεις επίκτητων θεωριών, μαγκωμένα μέσα σε μηχανισμούς που διαιωνίζουν την άγνοια και διογκώνουν το φόβο. Ταυτόχρονα μια απλώς προσεκτική ματιά στην καθημερινή μας ζωή, αποκαλύπτει τον τεράστιο χώρο που καταλαμβάνουν: κρυφές και φανερές σκέψεις που σχετίζονται μαζί του (sex), ανομολόγητες μνήμες κι επιθυμίες, κοινωνικές αξίες, στερεότυπα και ταμπού.

Η ψυχολογία και γενικότερα οι κοινωνικές επιστήμες θεωρούν το sex ως τον καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του ανθρώπινου ψυχισμού.
Οι εσωτερικές παραδόσεις μιλούν για την κοσμική ενέργεια του έρωτα που άλλοτε την ταυτίζουν με το sex κι άλλοτε όχι. Η σύγχρονη τέχνη το χρησιμοποιεί ως αντίδραση και πρόκληση στο κατεστημένο.

Οι Εκδόσεις Αρχέτυπο δημιούργησαν και εξέδωσαν αυτό το συλλογικό έργο με στόχο να διερευνήσουν τις άγνωστες πτυχές του sex.
Οι συγγραφείς του, επιστήμονες και μελετητές διαφόρων ειδικοτήτων - ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, φυσικοί, ιστορικοί τέχνης κ.ά - μελετούν, αναλύουν, εμβαθύνουν και παρουσιάζουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια μέσα στο χρόνο. 

 

Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr