ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)

Άλλες Βιβλιοπαρουσιάσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ
Σελίδα 7η
Σελίδα 6η
Σελίδα 5η
Σελίδα 4η
Σελίδα 3η
Σελίδα 2η
Σελίδα 1η

 Ο δικτυακός τόπος της Μεταεκδοτικής
URL: http://www.metaekdotiki.gr
Τίτλος: ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ - Σπάνια αποσπάσματα από τη θεοσοφική Καμπαλά

Συγγραφέας: Κώστας Θ. Ζάρρας

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Μάιος 2002

ΣΕΛΙΔΕΣ: 256

Ο Δρ Θεολογίας Κωνσταντίνος Θ. Ζάρρας, που γεννήθηκε και ζει στη Λαμία, σπούδασε Θεολογία και έκανε μεταπτυχιακά και έρευνα στον τομέα της Ιστορίας των Θρησκειών και του μυστικού Ιουδαϊσμού. Είναι ο συγγραφέας του κειμένου "Ο Δρόμος της Εκστατικής Καμπαλά" (βιβλίο "Δρόμοι της Γνώσης", συλλογικό έργο, Εκδόσεις Αρχέτυπο) και του βιβλίου "Η Αρχαία Ιουδαϊκή Μυστική Παράδοση του Θρόνου" (Τυποφιλία, 2000).

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη μελέτη άγνωστων για το ελληνικό κοινό κειμένων της Καμπαλά.

Απόρροια αυτών των μελετών και της διαπίστωσης ότι η ελληνική βιβλιογραφία παρουσιάζει ένα τεράστιο κενό σ' αυτούς τους τομείς, είναι το ανά χείρας έργο του.

Το έργο αυτό είναι μια ανθολογία επιλεγμένων κειμένων από το Βιβλίο της Λαμπρότητας (στα εβραϊκά Σεφέρ χαΖοχάρ). Κείμενα που μεταφέρουν στις γραμμές τους το μυστηριώδες άρωμα της πιο εκκωφαντικής μυστικής θεοσοφίας του Μεσαίωνα. Γιατί το Βιβλίο της Λαμπρότητας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Μεσαίωνα, στους κλειστούς κύκλους των μελετητών της Χερόνα και της Καστίλης.

Στις σελίδες του φανερώνεται μία νέα θεοσοφία του Ιουδαϊσμού της Διασποράς, διάτρητη από την επιρροή των νεοπλατωνικών και των γνωστικών κινημάτων, αλλά και οι απόκρυφες δοξασίες για το σώμα του Πρωταρχικού Αδάμ, για το Δένδρο της Ζωής, για τις άγνωστες όψεις του Θεού Δημιουργού και για την ανατομία της ψυχής.

Το κάθε κείμενο συνοδεύεται από σχόλιο επί των βασικότερων ιδεών ή δοξασιών που παρουσιάζει, άλλοτε σύντομο και άλλοτε πιο εκτενές. Τα σχόλια συνοδεύει αναλυτικός πίνακας υποσημειώσεων, ενώ στο τέλος της μελέτης παρατίθεται ξεχωριστή ενότητα με έγκυρη βιβλιογραφία.

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί η σημασία της μακροσκελούς εισαγωγής, που εκεί παρουσιάζεται η ατμόσφαιρα της εποχής που είδε τη γέννηση της ισπανικής Καμπαλά, αλλά και το φιλοσοφικό και ιδεολογικό περιβάλλον.


Τίτλος: Ο Πόλεμος ενάντια στο MATRIX

Συγγραφείς: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΚΟΣ, ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΩΝΣΤΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΙΖΟΣ, JONATHAN BRIGHT

ΣΕΙΡΑ: Μυστική Βιβλιοθήκη

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Το βιβλίο-σοκ
που οδήγησε 23.000 δραπέτες
έξω από τη φυλακή
στην οποία ζούμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλλάζει την όραση
του εαυτού και του κόσμου


Τίτλος: Υπόγειες Πολιτείες

Συγγραφέας: ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΜΠΡΑΪΤ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΚΟΣ, ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


ΣΕΙΡΑ: Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Υπόγειες Πολιτείες. Ακούγεται παράξενο κι όμως είναι αληθινό!

Σύμφωνα με τους θρύλους και τις παραδόσεις των λαών, από τα πανάρχαια χρόνια μέσα στη γη κατοικούν ξωτικά, υποχθόνια πλάσματα, έκπτωτοι άγγελοι, εξωγήινοι και οι θεοί του σκότους. Εκεί βρίσκονται και τα κέντρα διοίκησης των περισσότερων μυστικών εταιριών ή υπηρεσιών που προσπαθούν να κυβερνήσουν τον έξω κόσμο… Δαιδαλώδη δίκτυα υπόγειων πολιτειών, μεγαλουπόλεις της Υποχθονίας, μυστικές βάσεις μιας άλλης πραγματικότητας, ενός κόσμου κλειδωμένου για τα ανυποψίαστα όντα της επιφάνειας!

Καταδυθείτε, λοιπόν, στην ονειρική ουτοπία της Σαμπάλα, γνωρίστε τους Λεμούριους της πόλης Τέλος κάτω από το βουνό Σάστα, περπατήστε στις κατακόμβες και στους σκοτεινούς διαδρόμους της υπόγειας Καππαδοκίας, μάθετε τα μυστικά της περιβόητης βάσης Ντούλσι στις ΗΠΑ, διαβάστε για την υπόγεια αυτοκρατορία των Ναζί, αλλά και για τις δεκάδες μεγαλουπόλεις στη Ρωσίας που είναι κατασκευασμένες κάτω από το έδαφος …

Ένα μοναδικό βιβλίο που μας ταξιδεύει στις Υπόγειες Πολιτείες του πλανήτη μας. Στον παράξενο και μυστηριώδη κόσμο που απλώνεται κάτω από την επιφάνεια της "πραγματικότητας".


Τίτλος: Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

Συγγραφείς: Ρ. Αναστασάκης, Μ. Βερέττας, Μ. Δημόπουλος, Μ. Καλόπουλος, Μ. Κιουλάφα, Π. Μαρίνης, Χ. Μήνη, Στ. Μυτιληναίος, Γ. Σπυρόπουλος, Ο. Τουτουντζή, Γ. Τσαγκρινός


Εισαγωγή-Επιμέλεια: Εύα Αυλίδου

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Απρίλιος 2002

ΣΕΛΙΔΕΣ: 304

Από το όνειρο του Άγγελου Σικελιανού για την αναβίωση των Δελφικών Γιορτών στη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα, ομάδες και μεμονωμένοι ερευνητές στρέφονται στο αρχαιοελληνικό παρελθόν, αντλώντας γνώση. Παράλληλα, από το 1980, κυκλοφορούν αρχαιοελληνικά περιοδικά, ενώ οι εκδόσεις με κείμενα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και σε σχέση με αυτήν, πληθαίνουν διαρκώς.

Οι Εκδόσεις Αρχέτυπο, με ανοιχτά τα μάτια και τ' αυτιά στις ιδεολογικές ζυμώσεις που διαμορφώνουν κάθε στιγμή τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, μόλις εξέδωσαν τον τόμο αυτό, με κείμενα που εκπροσωπούν όλες σχεδόν τις τάσεις και απόψεις που έχουν εμφανιστεί σ' αυτό που λέμε Ελληνοκεντρικό Χώρο ή Αρχαιοελληνικό Ρεύμα.

Στον τόμο εκπροσωπούνται: μελετητές που το κέντρο βάρους της αναζήτησής τους τοποθετείται στην Ελληνική Φιλοσοφία, ένθερμοι υποστηρικτές της επαναφοράς της Δωδεκαθεϊκής Λατρείας, άτομα αριστερών πεποιθήσεων που στην Αρχαιοελληνική Σκέψη ανακαλύπτουν τη βαθιά τους συγγένεια με έννοιες όπως "δημοκρατία" και "οικολογία", οπαδοί ενός όψιμου "πατριωτισμού" και του ιδεώδους της "εθναφύπνισης", οι οποίοι παραμένουν πιστοί στις ιδεολογικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Διαφωτισμού και άλλοι.

Μ' αυτό το βιβλίο, οι Εκδόσεις Αρχέτυπο, έρχονται να απαντήσουν σε ερωτήματα που διατρέχουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, όπως του τι είναι, τελικά, αυτή η τάση Αναβίωσης της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας: Κληρονομιά και πηγή γνώσης που μέχρι τώρα παρέμεινε στο περιθώριο του ενδιαφέροντος; Αποστεωμένη απομίμηση τελετουργικών που έχουν χάσει την εσωτερική τους δυναμική; Ή μήπως είναι αρχή μιας νέας οπτικής που φέρνει μαζί της τη θρησκευτική ανοχή και την πραγματική δημοκρατία;


Τίτλος: ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΣ

Συγγραφέας: R.T. WALLIS


Μετάφραση: Γιάννης Σταματέλλος


ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Απρίλιος 2002

ΣΕΛΙΔΕΣ: 304

Ο Νεοπλατωνισμός υπήρξε η κύρια φιλοσοφική σχολή της ύστερης αρχαιότητας, εξέλιξη της μεταφυσικής και θρησκευτικής διδασκαλίας του Πλάτωνα, με γνωστότερους εκπροσώπους του τον Πλωτίνο, τον Πορφύριο, τον Ιάμβλιχο και τον Πρόκλο.

Όταν το βιβλίο του R.T. Wallis, καθηγητή Κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1972 στην αγγλική γλώσσα, έλαβε την ευρύτατη αποδοχή των ακαδημαϊκών κύκλων παγκόσμια και εντάχθηκε άμεσα στις βιβλιογραφίες των εγκυρότερων ερευνητικών συγγραμμάτων. Και τούτο γιατί, αφενός μεν το κίνημα του Νεοπλατωνισμού επηρέασε σημαντικότατα τον πολιτισμό της Δύσης και του Βυζαντίου, αλλά και αυτόν της Εγγύς Ανατολής, και αφετέρου γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχε μελέτη που να καλύπτει με τρόπο συστηματικό, έγκυρο και αποκαλυπτικό την ιστορική και φιλοσοφική περίοδο του Νεοπλατωνισμού.

Οι πηγές, οι στόχοι, οι επιδράσεις και οι κεντρικές φυσιογνωμίες του κινήματος έρχονται στο φως, μέσα από την πιο ολοκληρωμένη μελέτη που έχει γίνει πάνω σ'αυτό το σημαντικό θέμα.

Η μετάφραση του έργου του R.T.Wallis στα ελληνικά από τον Γιάννη Σταματέλλο και η έκδοσή του από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο, αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία. Πρέπει να αναφέρουμε ότι το βιβλίο συμπληρώνεται από μια πλήρη βιβλιογραφία αναθεωρημένη το 1995, όταν ολοκληρώθηκε η δεύτερη έκδοσή του.

Ένα βιβλίο-εργαλείο, τόσο για τους φοιτητές της φιλοσοφίας όσο και για τον ανεξάρτητο μελετητή της αρχαίας γραμματείας.


Τίτλος: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ - Μελέτες και Πειράματα από τη Σύγχρονη Έρευνα για τη Διεύρυνση της Συνείδησης

Συγγραφέας: STANISLAV GROF


Μετάφραση: Φώτης Τερζάκης

ΣΕΙΡΑ: Δρόμοι της Γνώσης

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Φεβρουάριος 2002

ΣΕΛΙΔΕΣ: 416

Με τον υπότιτλο Μελέτες και Πειράματα από τη Σύγχρονη Έρευνα για τη Διεύρυνση της Συνείδησης, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο το βιβλίο του διεθνούς φήμης ψυχίατρου Stanislav Grof.

O Grof, ένας από τους ιδρυτές και κύριους θεωρητικούς της υπερατομικής ψυχολογίας, διερεύνησε επί δεκαετίες τη δυσπρόσιτη περιοχή της ανθρώπινης συνείδησης. Αφορμή γι' αυτή του τη διαδρομή στάθηκε η συμμετοχή του ως εθελοντής σ' ένα πείραμα με LSD, την εποχή της αποφοίτησής του από την ιατρική σχολή. Όπως λέει και ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου του, η εμπειρία αυτή ξύπνησε μέσα του ένα έντονο και ισόβιο ενδιαφέρον για τις ασυνήθιστες καταστάσεις συνείδησης.

Το βιβλίο του Η Ψυχολογία του Μέλλοντος αποτελεί μία επιτομή του πρωτοποριακού του έργου, που φέρνει επανάσταση στο χώρο της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας.

Ο κορυφαίος ψυχολόγος ανοίγει νέους ορίζοντες στην επιστήμη μιλώντας για τις ευεργετικές επιδράσεις των ολοτροπικών εμπειριών και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον υποστηρίζει πως "αν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποστεί μία διαδικασία βαθιάς εσωτερικής μεταμόρφωσης, ίσως φτάσουμε σε ένα επίπεδο συνειδησιακής εξέλιξης που να αξίζουμε το υπερήφανο όνομα που δώσαμε στο είδος μας: "homo sapiens".

Για να φθάσει στα συμπεράσματα αυτά ο Grof παρακολούθησε και συμμετείχε σε άπειρες έρευνες, έλαβε μέρος σε τελετές ιθαγενών πολιτισμών ανά τον κόσμο, ήρθε σε επαφή με σαμάνους από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και αντάλλαξε πληροφορίες και εμπειρίες με πολλούς ανθρωπολόγους. Είχε επίσης εκτεταμένες επαφές με εκπροσώπους διαφόρων πνευματικών παραδόσεων, αλλά και με τους μεγαλύτερους πνευματιστές και παραψυχολόγους της εποχής μας, καθώς και με θεραπευτές, οι οποίοι ανέπτυξαν και άσκησαν ισχυρές μορφές βιωματικής θεραπείας που προκαλούν ασυνήθιστες καταστάσεις συνείδησης.

Η Ψυχολογία του Μέλλοντος είναι το πρώτο έργο του Grof που μεταφράζεται στην Ελλάδα.Ο Stanislav Grof γεννήθηκε στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας όπου και έλαβε την επιστημονική του εκπαίδευση. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Καρολίγγειου Πανεπιστημίου και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής από την Τσεχοσλοβακική Ακαδημία Επιστημών.

Το 1967 αποδέχθηκε μία πρόσκληση ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο John Hopkins της Βαλτιμόρης και μετά από δύο χρόνια συνέχισε την έρευνά του ως προϊστάμενος της ψυχιατρικής έρευνας στο Κέντρο Ψυχιατρικής Έρευνας του Μέριλαντ και ως επίκουρος καθηγητής της ψυχιατρικής στην Κλινική Henry Phipps του Παν/μίου John Hopkins. Το 1973 εντάχθηκε στο μόνιμο ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εσάλεν της Καλιφόρνια, όπου και έζησε ως το 1987.
Σήμερα είναι καθηγητής ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Ολιστικών Ερευνών (CIIS) της Καλιφόρνια και ζει στο Μιλ Βάλεϊ της Καλιφόρνια.

Έχει οργανώσει μεγάλα παγκόσμια συνέδρια σ' όλο τον κόσμο, γράφει βιβλία, διευθύνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και δίνει διαλέξεις.

Έχει γράψει περισσότερα από 15 βιβλία και περισσότερα από 100 άρθρα δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr