ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Ο τρόπος Λειτουργίας της Σκέψης μας.

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο Μέλος για να αποστείλετε μία απάντηση.
Για να εγγραφείτε, κάντε click εδώ. Η Εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Ανάλυση Οθόνης:
Όνομα Μέλους:
Password:
Διαμόρφωση: Bold Πλάγια Υπογραμμισμένα Κεντρική Στοίχιση Εισαγωγή Υπερσυνδέσμου Εισαγωγή Email Εισαγωγή Εικόνας Εισαγωγή Κώδικα Εισαγωγή Αποσπάσματος Εισαγωγή Λίστας Εισαγωγή Smilie
   
Μήνυμα:

* HTML ΑΝΕΝΕΡΓΗ
* Κώδικας Forum ΕΝΕΡΓΟΣ

 
Μέθοδος:
Επιλέξτε για να συμπεριλάβετε την ψηφιακή Υπογραφή του Προφίλ σας.
     
Α Ν Α Σ Κ Ο Π Η Σ Η     Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η Σ
Αρχική Τοποθέτηση
oros777 Απεστάλη: 12/09/2006, 12:42:41

Όταν γεννιέται ένας άνθρωπος παρομοιάζεται με μία άγραφη πλάκα, που γεμίζει όσο προχωράει η ζωή του με διάφορες πληροφορίες. Στις μέρες μας η άγραφη πλάκα μπορεί να αντικατασταθεί με την πλέον επίκαιρη παρομοίωση, του υπολογιστή.
Καθένας μέσα του, έχει ένα σκληρό δίσκο, όπου καταγράφονται διάφορες πληροφορίες από τότε που γεννιέται έως ότου πεθάνει. Σε όλη του την ζωή ο άνθρωπος ζει χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες.
Ο τρόπος χρήσης αυτών των καθορισμένων πληροφοριών και η επεξεργασία τους, δίδουν υπόσταση, σ’ αυτό που ονομάζουμε, τρόπο λειτουργίας της σκέψης μας.

Πράγματι όταν γεννιέται ένα νέο παιδί, αγόρι ή κορίτσι, κάπου μέσα του έχει έναν σκληρό δίσκο, χωρητικότητας εκατοντάδων Gigabyte. Σ’ αυτόν τον σκληρό δίσκο καταγράφονται χιλιάδες πληροφορίες από το περιβάλλον του παιδιού. Πληροφορίες μέσο των πέντε φυσικών αισθήσεων, καθώς επίσης πληροφορίες συναισθηματικής και διανοητικής φύσης.
Η ποιότητα και η ποσότητα αυτών των πληροφοριών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον του παιδιού (Γονείς, δάσκαλοι, συγγενείς, τόπος και χρόνος … ), καθώς επίσης και από τις κληρονομικές προδιαγραφές που φέρνει μέσα του, το παιδί.

Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία κάνουν ερωτήσεις. Χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες ερωτήσεις.
Μαμά, μπαμπά, κύριε – κύριε, τι είναι αυτό, τι είναι εκείνο, γιατί αυτό, γιατί εκείνο … και συνέχεια γεμίζει με δεδομένα ο σκληρός δίσκος … Το παιδί αρχίζει να κάνει χρήση αυτών των δεδομένων και μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει υποτυπωδώς … να σκέπτεται.
Ναι, ακριβώς, η σκέψη του και ο τρόπος λειτουργίας της εξαρτάται από την χρήση και την επεξεργασία αυτών των πληροφοριών.

Μέσο των πέντε φυσικών αισθήσεων καταγράφουμε πληροφορίες.
Πληροφορίες μέσον της φυσικής όρασης – δεκάδες χιλιάδες εικονικές πληροφορίες αντικειμένων που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος (σπίτια, δρόμους, αυτοκίνητα, μηχανές, …) και πληροφορίες της φύσης (δέντρα, βουνά, λίμνες, ζώα, λουλούδια, σύννεφα, … αστέρια).
Πληροφορίες μέσον της ακοής – χιλιάδες ηχητικές πληροφορίες ανθρώπινων κατασκευών, αυτοκινήτων, πλοίων, τραίνων, …, μουσικών οργάνων, … και ηχητικών πληροφοριών της φύσης, βροχής, κυμάτων της θάλασσας, καταιγίδων, φωνές των ζώων και κελάηδημα των πουλιών, …
Πληροφορίες μέσον της γεύσης – εκατοντάδες πληροφορίες γεύσεων φαγητών, …
Πληροφορίες μέσον της όσφρησης και της αφής.
Όλες αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται μέσα μας, στον σκληρό μας δίσκο.

Πληροφορίες μέσον του συνόλου των επιθυμιών μας και των αντίστοιχων συναισθημάτων που δημιουργούνται από την εκπλήρωση ή μη αυτών των επιθυμιών. Ηδονής, πόνου, δυστυχίας, ευτυχίας, λύπης, ψυχρότητας, σκληρότητας, τρυφερότητας, οργής, …

Πληροφορίες μέσον του συνόλου των διανοητικών λειτουργιών, της σύγκρισης και διάκρισης των αντικειμενικών και συναισθηματικών δεδομένων που έχουμε καταγράψει και καταχωρήσει όλοι μέσα μας, από τις διάφορες εμπειρίες μας, την εκπαίδευση, … Σ’ αυτή την κατηγορία των διανοητικών πληροφοριών ανήκουν και οι πληροφορίες των μαθηματικών, της εργαστηριακής έρευνας και κάθε είδους τεχνολογική πληροφορία που έχει οικοδομήσει τον σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό των δορυφόρων, …, της ποικιλίας των ηλεκτρικών - μηχανικών συσκευών και όλων εκείνων των πληροφοριών της σύγχρονης μικροηλεκτρονικής συμπεριλαμβανόμενων των υπολογιστών.
Στο μικρό αυτό άρθρο δανειζόμαστε τον σκληρό δίσκο με συμβολικό τρόπο από την τεχνολογία των υπολογιστών, προκειμένου να παρομοιάσουμε και να πλησιάσουμε κάπως ποιο κοντά, σ’ αυτό το αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό που έχουμε όλοι μέσα μας και που ονομάζουμε σκέψη!

Εκτός όμως αυτών των παραπάνω πληροφοριών που μπορούμε να πούμε με κάποια ακρίβεια ότι ανήκουν στην σφαίρα δραστηριοτήτων και τρόπο λειτουργίας της σκέψης της προσωπικότητάς μας, μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την καταγραφή πληροφοριών καθαρά υποκειμενικού χαρακτήρα, που προέρχονται από τον κόσμο της Ψυχής. Η τελευταία κατηγορία πληροφοριών που έχει να κάνει με τον κόσμο της (πνευματικής) Ψυχής, αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό της σημερινής ανθρωπότητας, λόγω χαμηλού συνειδησιακού σταδίου εξέλιξης των ανθρώπων. Σε γενικές γραμμές οι συνηθισμένοι καθημερινοί μέσοι πολίτες δεν καταγράφουν πληροφορίες μέσα τους προερχόμενες από το ανώτερο τμήμα της διάνοιάς μας, όπου λέγεται ότι κατοικεί η ψυχή μας. Άλλωστε γι’ αυτό οι περισσότεροι μιλούν αόριστα για τον παράγοντα ψυχή, ακριβώς γιατί δεν καταγράφουν πληροφορίες προερχόμενες απ’ αυτήν, κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Ο καθένας μας κατά την διάρκεια της ζωής του με αφετηρία το σύνολο των πληροφοριών που έχει μέσα του, δημιουργεί τον δικό του κόσμο. Αυτός ο κόσμος αν είναι ανοικτός τότε μας δίνει την δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή και επικοινωνία με το περιβάλλον μας, αν είναι κλειστός αισθανόμαστε απομονωμένοι. Ας σκεφτούμε για λίγο τι κόσμο έχουν δομημένο οι εγωιστές. …

Οι σημερινοί υλιστές επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν την καταγραφή αυτών των δεδομένων και των πληροφοριών, και φυσικά της σκέψης, στον φυσικό εγκέφαλο και …όλο και κάτι τους ξεφεύγει! Αυτοί που μελετούν τις αρχές και τους κανόνες της προαιώνιας σοφίας και της εσωτερικής επιστήμης, βεβαιώνουν ότι η ποικιλία των πληροφοριών αποθηκεύεται και εκτός φυσικού εγκεφάλου κάπου … στο συναισθηματικό και το νοητικό σώμα. Μιλούν για συναισθηματικές και νοητικές μορφές σκέψεις … καμαμανασικής δομής …

Ανεξάρτητα με το που είναι καταγραμμένες οι πληροφορίες που έχουμε όλοι μέσα μας, αυτές είναι υπεύθυνες για τον τρόπο, την δομή και την σύσταση των σκέψεών μας!!! Αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες πληροφορίες που έχουμε όλοι καταγραμμένες μέσα μας, στον προσωπικό - συνειδησιακό σκληρό μας δίσκο, είναι υπεύθυνες για τον τρόπο λειτουργίας της σκέψης μας. Δομούν τον κόσμο μέσα από τον οποίο βιώνουμε όλοι την περιορισμένη προσωπική οπτική μας γωνία και που πολλές φορές νομίζουμε ότι αποτελεί όλη την αλήθεια!!!
Αλήθεια σε πόσο μεγάλη αυταπάτη και πλάνη βρισκόμαστε;
Τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πληροφοριών μας ξεφεύγουν και όμως πολλές φορές με πόσο πάθος στις διάφορες συζητήσεις με τους συνανθρώπους μας, νομίζουμε ότι εμείς μόνο κατέχουμε την αλήθεια προσπαθώντας να τις επιβάλλουμε στο περιβάλλον μας; Δημιουργούμε συνεχώς προβλήματα στους συνανθρώπους μας, υποστηρίζοντας με πάθος, ότι ο τρόπος της δικής μας περιορισμένης σκέψης, είναι ο μόνος σωστός τρόπος σκέψης! Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουμε όλη την διαδικασία καταγραφής των πληροφοριών step by step μέσα μας, καθώς επίσης ότι αυτές οι πληροφορίες οι οποίες προσδιορίζουν την ποιότητα των σκέψεών μας, μας κάνουν αυτό που είμαστε!!!
Όπως ένας άνθρωπος σκέπτεται έτσι και είναι. Η ενέργεια ακολουθεί την σκέψη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αγνοεί τέτοιου είδους φράσεις!!! Γιατί;

Αν κάποιος είναι ανοικτόμυαλος και ειλικρινής με τον εαυτό του (της), μετά την ανάγνωση των παραπάνω θα σκεφτεί ότι οι περισσότερες από τις χιλιάδες πληροφορίες που έχει αποθηκευμένες κανείς μέσα του, είναι λανθασμένες πληροφορίες.
Γιατί είναι λανθασμένες;
Μα γιατί αυτές οι πληροφορίες … είναι υπεύθυνες για τα χιλιάδες καθημερινά ανθρώπινα προβλήματα που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε, στους συνανθρώπους μας, στο περιβάλλον μας, στο έθνος μας, στην ανθρωπότητα. Ποιος μας λέει ότι οι πληροφορίες της πολιτικής, της θρησκείας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της τέχνης, της ψυχολογίας, της οικονομίας … ότι όλες αυτές είναι ορθές πληροφορίες; Μήπως πολλές από αυτές δεν είναι και τόσο σωστές, αλλά είναι παραποιημένες;
Κάποτε ο άνθρωπος όταν φτάσει σε κάποια ηλικία σταματάει να αποκομίζει δεδομένα από το περιβάλλον του, κλείνεται στον εαυτό του, αποκρυσταλλώνεται, σταματά να κάνει καταχωρήσεις νέων δεδομένων στον σκληρό φυσικό, συναισθηματικό και διανοητικό του δίσκο. Τότε φυσικά ο τρόπος της σκέψης του, λέμε, ότι είναι αποκρυσταλλωμένος!!! Χρησιμοποιώντας συνεχώς τις ίδιες καταγραφές μπορεί να εμποδίζει την πρόοδο για το καλό. …

Αλήθεια πόσοι άνθρωποι κατανοούν ότι έχουν λανθασμένες καταγραφές στον σκληρό δίσκο μέσα τους; Πόσοι είναι διατεθειμένοι να επέμβουν σε διάφορες εκτεταμένες περιοχές του δίσκου και να σβήσουν τα δεδομένα (Delete), τα οποία τους οδηγούν σε λανθασμένο τρόπο συμπεριφοράς και διαβίωσης; Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη νομίζουν ότι είναι και οι πρώτοι!!! Ποτέ δεν ασχολούνται με τον εαυτό τους και το μόνο που κάνουν είναι να ζουν μόνο για την ικανοποίηση των προσωπικών τους επιθυμιών. Αυτό φυσικά είναι πολύ γνωστό σ’ αυτούς που καθοδηγούν τον πλανήτη και κάνουν οτιδήποτε για να μην ξυπνήσει ο σημερινός μέσος πολίτης. Αν ξυπνήσει θα χάσουν την εξουσία και … την οικονομική ευμάρεια. Αυτό δεν το επιθυμούν καθόλου οι άνθρωποι της δύναμης, γι’ αυτό τον κοιμίζουν καθημερινά με χιλιάδες χιλιάδων λανθασμένων πληροφοριών δεδομένα που μεταδίδονται από την τηλεόραση και τον ημερήσιο τύπο, τα περιοδικά. Αυτό δεν χρειάζεται και πολύ για να το αντιληφθεί κανείς. Το κατανοούν ήδη αρκετοί, αλλά δεν κάνουν τίποτε για να αλλάξουν συμπεριφορά, να σβήσουν διάφορες καταγραφές του σκληρού δίσκου τους. Αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε δεδομένα και συνεπώς τρόπο σκέψης, πως θα αλλάξει η κοινωνία; Είναι δυνατόν να απαιτούμε οι άλλοι να αλλάξουν, όταν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάζουμε και είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας;

Αν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία, της οποίας μέλη είμαστε εμείς και των πληροφοριών των οποίων υπάρχουν σ’ αυτήν και κατά συνέπεια του τρόπου της προσωπικής, εθνικής και παγκόσμιας σκέψης, τότε μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και να εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε … τον ύπνο μας!!!
Είμαστε υπεύθυνοι της άγνοιάς μας!!!

Θα ασχοληθούμε άραγε ποτέ με το σβήσιμο χιλιάδων αποθηκευμένων καταγραφών του σκληρού (φυσικού, συναισθηματικού και νοητικού) μας δίσκου;


Γνώθι σαυτόν

ΟΙ 7 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (** Από την Νεώτερη στην Παλαιότερη **)
oros777 Απεστάλη: 04/05/2007, 13:21:10

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη σε καλημερίζω

Διάβασα με προσοχή όλα αυτά που έγραψες και σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο που έχασες με το προσεγμένο κείμενό σου.

Όπως σου έγραψα και στο προηγούμενό μου μήνυμα:

quote:
Πάντοτε θεωρώ φίλους τους προβληματισμένους συνανθρώπους μου.

Αρχικά θα ήθελα να ξέρεις ότι δεν θα με βρεις αντίθετο στα περισσότερα απ’ όσα αναφέρεις.

Ατομικά θα πρέπει να ξέρεις επίσης ότι είμαι υπέρ της επιστήμης γιατί άλλωστε τεχνοκράτης είμαι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Παρόλη όμως την καθημερινή αναγκαστική μου ενασχόληση με τεχνικά θέματα το κύριο ενδιαφέρον μου είναι ο εσωτερισμός και όχι μόνον θεωρητικά, αλλά ως τρόπος ζωής πλέον. Γι’ αυτό άλλωστε γράφω εδώ και λίγους μήνες στο esoterica, ένα site με πνευματικό προσανατολισμό.

Αλήθεια δέχεσαι τις αρχές του εσωτερισμού ή όχι;
Δηλαδή δέχεσαι τον ισχυρισμό (όλων αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων που μελετούν εσωτερική φιλοσοφία στην Δύση τα τελευταία χρόνια) ότι υπάρχουν τα λεγόμενα υπερανθρώπινα Βασίλεια της φύσης;

Από την προσεκτική ανάγνωση του γραπτού σου συμπεραίνω ότι έχεις μεγάλη εκτίμηση στην σημερινή επιστήμη και τον τρόπο που προσεγγίζει την πραγματικότητα. Αν δεν είναι έτσι θα σε παρακαλούσα να με διορθώσεις.
Επίσης στους σημερινούς ψυχολόγους και στις θέσεις τους έναντι της πραγματικότητας.

Ποιας πραγματικότητας όμως της αντικειμενικής ή της υποκειμενικής πραγματικότητας; Ή μήπως εκείνης της άγνωστης πραγματικότητας που ονομάζουμε ΖΩΗ και που διαπερνάει τα πάντα, δηλαδή και τους υποκειμενικούς αλλά και τους αντικειμενικούς κόσμους;
Ανέφερα τους αντικειμενικούς κόσμους γιατί αυτοί που ασχολούνται σοβαρά με τον εσωτερισμό δέχονται ότι και τα συναισθήματά μας και ο κοινός λεγόμενος νους θεωρούνται μέρος της αντικειμενικότητας. Αυτοί που ασχολούνται σοβαρά με τον εσωτερισμό γνωρίζουν ότι ολόκληρη η τρισυπόστατη προσωπικότητα (δηλαδή το φυσικό - αιθερικό σώμα, τα συναισθήματα και οι συνηθισμένες σκέψεις μας) είναι μέρος της αντικειμενικότητας.
Θα παρατήρησες στην παραπάνω πρόταση ότι χρησιμοποίησα την λέξη «γνωρίζουν». Το τι θεωρείται αντικειμενικό και τι υποκειμενικό προσεγγίζεται με αρκετά διαφορετικό τρόπο από τους υλιστές και από τους έχοντες εσωτερική - μεταφυσική μόρφωση.
Από πάρα πολλούς θεωρείται ότι ο εσωτερισμός είναι επιστήμη.
Μία επιστήμη όμως που ερευνά τον κόσμο, τους κόσμους, τους αόρατους υποκειμενικούς κόσμους των ενεργειών και δυνάμεων (δηλαδή τις εσωτερικές διαστάσεις των ενεργειών και δυνάμεων) με τα δικά της υποκειμενικά εργαλεία και τα δικά της κριτήρια. Όλοι οι σοβαροί εσωτεριστές δέχονται (γιατί το γνωρίζουν υποκειμενικά) ότι υπάρχουν τρισεκατομμύρια οντότητες εκτός του φυσικού ορατού κόσμου εκ των οποίων πολλά εκατομμύρια από αυτές τις οντότητες είναι υπερανθρώπινες.

Φυσικά οι παραπάνω θέσεις της σοβαρής μεταφυσικής κοινότητας (θα μου επιτρέψεις να την αποκαλέσουμε έτσι) τις περισσότερες φορές προκαλεί τον γέλωτα και την θυμηδία ενός μεγάλου μέρους της σημερινής δογματικής επιστημονικής κοινότητας, γιατί απλά δεν μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς της με τα σημερινά επιστημονικά αντικειμενικά κριτήρια. Και φυσικά έχουν δίκαιο οι περισσότεροι από τους σημερινούς υλιστές επιστήμονες προς το παρόν, … μόνον που δεν γνωρίζουν τι ανακαλύψεις θα κάνουν εκείνα τα ανοικτόμυαλα μέλη της σημερινής επιστημονικής κοινότητας τις αμέσως επόμενες δεκαετίες. …

Η επιστήμη φυσικά εξελίσσεται και απ’ ότι λέγεται από διάφορα δημοσιευμένα εσωτερικά κείμενα αναμένεται σε πολύ σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα μαζί με διάφορες νέες επιστημονικές ανακαλύψεις που θα γίνουν να επιβεβαιωθεί αντικειμενικά και το γεγονός ύπαρξης της ψυχής, από Γάλλους επιστήμονες.
Αν συμβεί αυτό καταλαβαίνει κανείς εύκολα το τι αλλαγές θα γίνουν στην σκέψη πάρα πολλών εκατομμυρίων της σημερινής ανθρωπότητας που έχουν υλιστικό προσανατολισμό.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι οι θέσεις της σοβαρής εσωτερικής κοινότητας δεν είναι εναντίον της ύλης, για τον απλούστατο λόγο, γιατί και η ύλη έχει θεία προέλευση. Η ενασχόληση όμως με την υλική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο αποκλειστικά και μόνο ως σάρκες και κόκαλα και τίποτε άλλο οπωσδήποτε έρχεται σε αντίθεση με αυτούς που έχουν πνευματικό προσανατολισμό.
Όσοι από τους υλιστές δεν δέχονται τίποτε άλλο εκτός από την ύπαρξη της αντικειμενικής ύλης που κατανοούμε μέσα από τις πέντε φυσικές μας αισθήσεις και δεν δέχονται ότι ο άνθρωπος συνεχίζει να ζει μετά θάνατον, οπωσδήποτε έρχονται σε αντίθεση με όλους αυτούς που υποστηρίζουν την συνέχεια της ζωής μετά θάνατον (ανεξάρτητα αν αυτό δεν επιβεβαιώνεται ακόμη με αυστηρά αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια).

Σε ερώτησα στο προηγούμενό μου μήνυμα αν γνωρίζεις κάποιον που έχει ασχοληθεί με την εσωτερική ψυχολογία.
Πιθανότατα γνωρίζεις ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει το «The Seven Ray Institute and University of the Seven Rays».

http://www.sevenray.net/

Αυτό το Πανεπιστήμιο των Επτά Ακτίνων βρίσκεται στην γραμμή της εσωτερικής ψυχολογίας (θεμελιώνει τις αρχές της) με αφετηρία το θέμα των ιδιοτήτων σε επιστημονική βάση έτσι όπως δόθηκε από τα βιβλία εσωτερικής φιλοσοφίας της Alice Bailey.
Αναμένεται μάλιστα από πολλούς προοδευτικούς σύγχρονους ψυχολόγους ότι οι επτά ακτίνες θα αποτελέσουν την βάση της νέας ψυχολογίας που θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον. …

Σ’ αυτή την νέα ψυχολογία λοιπόν ο εγωισμός, η αλαζονεία και η ιδιοτέλεια θεωρούνται αρνητικές ιδιότητες έναντι των θετικών ιδιοτήτων του αλτρουϊσμού, της ταπεινότητας και της ανιδιοτέλειας.

Πιθανότατα μάλιστα δεν θα έχεις ακούσει για την έβδομη ακτίνα της τελετουργίας τάξης και οργάνωσης.
Είναι η ακτίνα η οποία (όπως λέγεται) αυξάνει την επίδρασή της χρόνο με τον χρόνο και διαμορφώνει με τις ιδιότητες και τις ιδέες της τον ερχόμενο νέο πολιτισμό και την νέα τάξη πραγμάτων.
Το αν αυτή η νέα τάξη πραγμάτων βρίσκεται στην κατεύθυνση των ορθών ανθρώπινων σχέσεων και του μερισμού του παγκόσμιου πλούτου σε όλους τους ανθρώπους παντού στον κόσμο ή όχι, εξαρτάται άμεσα από την στάση την δική μας.
Τα εξήμισυ δισεκατομμύρια των ανθρώπων που φιλοξενεί η σημερινή Γη είναι ήδη αρκετά για να μην αστειευόμαστε με τους λιγοστούς πόρους του πλανήτη και να μην εξακολουθούμε να τον καταστρέφουμε (για πολλούς λόγω της αλόγιστου εγωισμού, της αλαζονείας και της ιδιοτέλειας).
Στα παραπάνω φυσικά συμφωνούν και οι περισσότεροι υλιστές (συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών ψυχολόγων) που αγαπούν τον πλανήτη και μ’ αυτή την προσέγγιση δέχονται ότι ο εγωισμός, η αλαζονεία και η ιδιοτέλεια, είναι αρνητικές ιδιότητες.

Με την έλευση αυτής της νέας έβδομης ακτίνας (της τελετουργίας, τάξης, οργάνωσης που τις τελευταίες δεκαετίες έκανε την εμφάνισή της) αναμένεται ότι οι θέσεις και οι ιδέες των υλιστών και των ιδεαλιστών - ιδεολόγων (πνευματικά προσανατολισμένων) θα γεφυρωθούν, για το καλό όλων μας.

Το θέμα της εισήγησης αναφέρεται «στον Τρόπο Λειτουργίας της Σκέψης μας».
Όπως είναι γνωστό παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες της επιστημονικής υλιστικής κοινότητας πολύ λίγα έχουν γίνει στο τι είναι η ΣΚΕΨΗ με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Ελπίζω μάλιστα ότι διάβασες το βιβλίο «Τι στο μπιιιπ ξέρουμε;». (Που είναι γραμμένο από επιφανείς επιστήμονες).

Δεν θα ήθελα να σε κουράσω άλλο για σήμερα.

Σε χαιρετώ ευχόμενος να έχεις μία καλή μέρα.


Γνώθι σαυτόν

Δημήτρης Απεστάλη: 04/05/2007, 03:51:56
Γεια σου φίλε oros777

Εχεις δίκιο σε ότι αφορά τους ψυχολόγους. Ηταν πολύ γενικός ο χαρακτηρισμός μου και ήθελα να το διορθώσω όταν το ξανασκεφτόμουν αργότερα, αλλά βρισκόμουν μακριά από τον υπολογιστή μου το χρονικό διάστημα που θα μπορούσα να επέμβω στο μήνυμά μου. Γι’ αυτό σπεύδω να το επαναδιατυπώσω άμεσα.

Επικρατεί η άποψη (δεν είναι δικιά μου) ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που επιλέγουν την ψυχολογία το κάνουν γιατί και οι ίδιοι έχουν κάποια ψυχολογικά ας πούμε «προβλήματα» ή ανησυχίες και κάποιες ιδιαιτερότητες ή κλίσεις στον χαρακτήρα τους. Επιλέγουν λοιπόν την κατεύθυνση αυτή συνειδητά ή ασυνείδητα για να βοηθήσουν και τον εαυτό τους. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι γενικά δεν είναι απροβλημάτιστοι, καταλαβαίνουν τον πόνο και απέχουν πολύ από την νοοτροπία του χαβαλέ (να περνάμε εμείς καλά σε βάρος των άλλων) που κάπως ισοπεδωτικά τους καταλόγισες παραπάνω.

------------------------

Δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι η λέξη "αιτιακή" ή "αιτιακά" δεν υπάρχει. Είναι συνώνυμο του "αιτιώδους" και πάντως στο λεξικό του Μπαμπινιώτη αναφέρεται.

quote:
Αν και δεν καταλαβαίνω από πού έβγαλες αυτό το συμπέρασμα, δηλαδή ότι η μη αποδοχή του γεγονότος ύπαρξης της ψυχής σχετίζεται με τον εγωϊσμό ενώ η αποδοχή με τον αλτρουϊσμό, τελικά ίσως μπορέσουμε να συνεννοηθούμε

Εβγαλα αυτό το συμπέρασμα από ετούτη την παράγραφο :


Αγαπητέ φίλε Dying Incubus φυσικά συμφωνώ με τον προβληματισμό σου και στο ότι σχεδόν ο περισσότερο κόσμος έχει σαν στόχο το βόλεμα και ότι ο εγωισμός τείνει να καθιερωθεί ως ο ενδεδειγμένος τρόπος ζωής. Δεν θέλω καθόλου να σκέφτομαι τις τεράστιες συνέπειες αυτής της τυφλότητας που έχει κυριεύσει όλο τον κόσμο.

Θα ήθελα επίσης να ξέρεις ότι οι σημερινοί ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι (οι περισσότεροι) δεν δέχονται την ύπαρξη της Ψυχής και του Ανώτερου Εαυτού. Η σημερινή ψυχολογία ασχολείται μόνο με την προσωπικότητα και η εφαρμοσμένη κλινική ψυχολογία (καθώς επίσης η ψυχιατρική)αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως μία οντότητα χωρίς ψυχή που χάνεται μετά τον θάνατο. Φυσικά αυτό είναι ένα καινούργιο τεράστιο πρόβλημα γιατί συμβουλεύουν τους ανθρώπους πως να την βρουν και να περάσουν καλά σ’ αυτή την ζωή, ... πολλές φορές σε βάρος του καλού των συνανθρώπων τους. Κατά κάποιο τρόπο συνηγορούν στον εγωισμό, την αλαζονεία και την ιδιοτέλεια.

Αν δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, η διατύπωσή σου υπαινίσσεται τουλάχιστον κάποια ισχυρή συσχέτιση. Αν όχι και αυτό, τότε τι να πω παραιτούμαι!

quote:
Όταν ανέφερα ότι οι σημερινοί ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι δεν δέχονται την ύπαρξη της Ψυχής και του Ανώτερου Εαυτού, εννοούσα ότι δεν την δέχονται γιατί δεν έχουν έμπρακτη γνώση του γεγονότος της Ψυχής.
Και δεν έχουν έμπρακτη γνώση του γεγονότος της Ψυχής γιατί δεν επιθυμούν να ψάξουν (και να εφαρμόσουν) αυτά που προτείνονται εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και από τους φιλοσόφους και από τους Θρησκευτικούς ηγέτες.
Οι άνθρωποι αρνούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τις οδηγίες και τις παραινέσεις των Σοφών!!!

Εδώ υπάρχουν μερικά προβλήματα. Κατ’ αρχήν δεν ξέρουμε τι βιώνει προσωπικά ο καθ’ ένας ως ψυχή, προσωπικότητα ή εκείνο που παραμένει αμετάβλητο και συνδέει ολόκληρη τη ζωή του σε έναν ενιαίο σύνολο. Ότι και να πιστεύει ο καθένας όμως είναι προσωπική του υπόθεση και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό που λέμε επιστήμη. Είναι διαφορετικό πράγμα η επιστήμη και διαφορετικό πράγμα οι προσωπικές εμπειρίες και τα πιστευω, όπως διαφορετικός είναι ο ρόλος των αντικειμένων και των εργαλείων και διαφορετικός είναι ο ρόλος εκείνων των εκφράσεων της ζωής που της δίνουν νόημα και ουσία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ψυχολόγος που θα προτείνει σε κάποιον να αγοράσει αυτοκίνητο για να βρει νόημα στην ζωή του και να γίνει καλά.

Ένα δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με το κριτήριο της αντικειμενικότητας. Αν δεχθούμε τους σοφούς ή τους θρησκευτικούς ηγέτες θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιους από αυτούς και όχι όλους, γιατί δεν συμφωνούνε ούτε οι σοφοί μεταξύ τους. Ποιους θα επιλέξουμε λοιπόν; Ποιος κατέχει την αλήθεια; Δεν νομίζω ότι θα έχει καλά αποτελέσματα αυτή η πρακτική και άλλωστε η κατοχή της αλήθειας είναι ένα παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολλούς αιώνες έχοντας οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές.

Λοιπόν, αυτό φίλε μου δεν θα ήταν επιστήμη αλλά .. καλύτερα να μην το χαρακτηρίσω. Δεν μπορεί να θεμελιώνεται η επιστήμη σε πίστη, θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να είναι υποκειμενικό. Ωστόσο οι προσωπικές προτιμήσεις σίγουρα επηρεάζουν τον τρόπο έκφρασης του επιστήμονα/ειδικού.

quote:
Μία από τις κύριες χαρακτηριστικές ιδιότητες της προσωπικότητας είναι η ιδιοτέλεια. Δηλαδή όποιος λειτουργεί καθαρά προσωπικά ζει για να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα και να δίνει όσο το δυνατόν λιγότερα.
Σύμφωνα με τον ορισμό των λεξικών: Εγωιστής είναι αυτός που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και αδιαφορεί για τους άλλους. Είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ως το κέντρο του σύμπαντος και ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του.
Λίγο πολύ αυτή είναι η στάση των περισσοτέρων ανθρώπων παντού στον κόσμο!!!

Και επανέρχομαι πάλι στην αρχική ένστασή μου. Αν γίνομαι κουραστικός μπορείς να μου το πεις και να αποχωρίσω από το θέμα. Συμφωνώ γενικά με το παραπάνω αλλά με την διαφορά ότι ο εγωϊσμός είναι ιδιότητα που δεν συνδέεται αναγκαστικά με τις πεποιθήσεις περί ανυπαρξίας της ψυχής ως άϋλης οντότητας. Παρατηρείται περισσότερο σε ανθρώπους με ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις (και όλο το σχετικό πακέτο με ψυχή, αθανασία, θεό κτλ) και λιγότερο σε άθεους (η πραγματικά αθεϊστική θέση και στάση είναι πολύ τολμηρή και μάλλον λίγο επιπόλαιη, οι περισσότεροι που χαρακτηρίζονται άθεοι κλίνουν περισσότερο προς τον αγνωστικισμό). Άλλωστε το θέμα έχει μελετηθεί από φιλοσόφους, ιστορικούς, στοχαστές και είναι διαδεδομένη η άποψη ότι το ψυχολογικό εγώ, η μοναδικότητα και το ανεπανάληπτο του ανθρώπου (ΟΧΙ ο εγωϊσμός) ουσιαστικά δημιουργείται και θεμελιώνεται με τον χριστιανισμό (Αυγουστίνος – Εσωτερικός Άνθρωπος / ανήσυχη καρδιά) και τις ενοχές που βιώνονται πλέον ως προσωπικές. Προέκταση δε αυτού είναι το γνωσιοθεωρητικό εγώ που ξεκινά με τον Ντεκάρτ (τον Ρενέ που λέει και ένας φίλος ).

Λες : Σύμφωνα με τον ορισμό των λεξικών: Εγωιστής είναι αυτός που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και αδιαφορεί για τους άλλους. Είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ως το κέντρο του σύμπαντος και ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του.

Ποιος ήταν το κέντρο του κόσμου μέχρι που ήρθε ο Κοπέρνικος και ο Γαλιλαίος για να τον βάλει σε μια άκρη του γαλαξία μέσα σε ένα απέραντο σύμπαν;

Ισως θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υλιστική αντίληψη απελευθερώνει τον άνθρωπο από τις ενοχές, τον φόβο της τιμωρίας και την ανάγκη της λύτρωσης. Οπότε αν αυτό εννοείς λέγοντας : "Κατά κάποιο τρόπο συνηγορούν στον εγωισμό, την αλαζονεία και την ιδιοτέλεια", δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Συνηγορούν, ναι, αλλά για ανθρώπους που είναι ήδη εγωιστές και έχουν κάποια μορφή θρησκευτικής πίστης μέσα από φόβο και ενοχή που τους δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα (γι’ αυτό πάνε στον ψυχολόγο). Ο συνειδητά υλιστής ή μονιστής ή ενιστής δεν είναι ανήθικος, αλλά η ηθική του θεμελιώνεται στη νόηση, στον κοινό λόγο που έχει με τους άλλους (και αυτή η θέση έχει πολλά προβλήματα).

Εν κατακλείδι αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από την δική μου πλευρά έτσι ώστε να υπάρχουν οι λιγότερες παρερμηνείες είναι ότι δεν τεκμηριώνεται άμεση συσχέτιση μεταξύ υλισμού και εγωϊσμού. Ο εγωισμός είναι μια παρεκτροπή θρησκευτικής ποιότητας που διευκολύνεται από τον θρησκευτικό αποχρωματισμό κατά το ότι δεν τον συγκρατεί.

Εύχομαι καλή συνέχεια στο θέμα!

Dying_Incubus Απεστάλη: 03/05/2007, 22:05:59
Φίλε oros777, αναφέρεις:

quote:
Όταν συμβεί αυτό το γεγονός ο άνθρωπος δεν το ξεχνά ποτέ και από τότε είναι σίγουρος γιατί (μέσα στην συνείδησή του) υποκειμενικά έχει πειστεί ότι η ύπαρξη του Ανώτερου Εαυτού ή της Ψυχής είναι κάτι που υπάρχει χωρίς καμία αμφισβήτηση.
Από τότε αναπροσανατολίζει τις δραστηριότητές του και τις προσαρμόζει σύμφωνα με τις επιταγές του Ανώτερου Εαυτού του και των μηνυμάτων που δέχεται.

Πιστεύω πως αυτό τελικά είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που μπορεί να κατορθώσει ένας άνθρωπος.
Πολλές φορές απλώνονται μπροστά μας πεποιθήσεις, στοιχεία που έχουν αποδειχθεί με 1002 τρόπους όμως μας αφήνουν κάπως "ψυχρούς" γιατί δεν τα έχουμε νιώσει.
Δεν έχουμε νιώσει να μας εκφράζουν, να μας κάνουν να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε παρόλο που ξέρουμε ότι αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι αληθινό.
Ή τουλάχιστον, είναι αληθινό σύμφωνα με μια όψη της αλήθειας...

Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντοτε πίστευα πως όταν πιστεύεις κάτι με όλη σου την δύναμη κι όλο σου το είναι, τότε η πίστη σου αυτή ούτε μπορεί να αλλάξει αλλά ενδεχομένως να μην έχει πλέον κανένα νόημα για σένα να προσπαθήσεις να την αποδείξεις.

In anticipation of my resurrection...

oros777 Απεστάλη: 03/05/2007, 13:56:55

Αγαπητέ φίλε Dying Incubus

Απαντώ στο προηγούμενό σου μήνυμα της 1/4/07.

Σ’ αυτό που έγραψες:

quote:
Ο Ανώτερος Εαυτός μπορεί να μας είναι άγνωστος ή μπορεί να είμαστε στην θέση να τον αφουγκραστούμε σε μικρό βαθμό.
Φυσικά είναι στο χέρι μας αυτή η σχέση μεταξύ Προσωπικότητας - Ψυχής να γίνει πιο δυνατή και να μπορέσει η πρώτη να λειτουργήσει σύμφωνα με τις επιταγές της δεύτερης, όμως αυτή η αλλαγή μας φοβίζει.
Μας φοβίζει επειδή έχουμε μάθει να λειτουργούμε όπως λειτουργούμε και να παραμένουμε σε όλα αυτά τα οποία μας είναι γνώριμα και μας κάνουν να φερόμαστε μηχανικά.

Δεν θα διαφωνήσω ότι ο Ανώτερος Εαυτός (Ψυχή) είναι άγνωστος στην συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας αλλά μπορεί κάποιος να τον προσεγγίσει αρχικά ευθυγραμμιζόμενος μαζί του μέσα από πρακτική διαλογιστική προσπάθεια και έπειτα μπορεί σταδιακά να ενωθεί (μαζί του) έτσι ώστε προσωπικότητα και Ψυχή να αποτελέσουν ένα αδιαίρετο όλο. Τότε η Ψυχή αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο επί της προσωπικότητας. Ακολουθεί μία περαιτέρω ένωση με την Μονάδα. …
Για το θέμα του φόβου θα αναφερθούμε στο θέμα του «Θανάτου».

Γι’ αυτό που έγραψες για την ξαφνική αφύπνιση κάποιων συνανθρώπων μας είναι γεγονός και μπορεί να συμβεί με τον πλέον απροσδόκητο τρόπο.

quote:
Έχεις δίκιο για την ξαφνική "αφύπνιση" κάποιου ανθρώπου ο οποίος μπορεί βαθμηδόν να αλλάξει τρόπο σκέψης κι αντίληψης.
Αυτό γίνεται συνήθως λόγω κάποιου "δυνατού" βιώματος τους ή κάποιου συνταρακτικού γεγονότος το οποίο είναι ικανό να τους μετατοπίσει λίγο από την θέση στην οποία βρίσκονταν πριν.
Αλήθεια, μπορούμε να φανταστούμε πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο με δομημένες αντιλήψεις, παγιωμένες θέσεις, συγκεκριμένους συναισθηματικούς μηχανισμούς και συνήθειες χρόνων να μπορέσει να προσεγγίσει τα πράγματα μέσα από μια άλλη σφαίρα?

Όταν συμβεί αυτό το γεγονός ο άνθρωπος δεν το ξεχνά ποτέ και από τότε είναι σίγουρος γιατί (μέσα στην συνείδησή του) υποκειμενικά έχει πειστεί ότι η ύπαρξη του Ανώτερου Εαυτού ή της Ψυχής είναι κάτι που υπάρχει χωρίς καμία αμφισβήτηση.
Από τότε αναπροσανατολίζει τις δραστηριότητές του και τις προσαρμόζει σύμφωνα με τις επιταγές του Ανώτερου Εαυτού του και των μηνυμάτων που δέχεται. Αυτό συμβαίνει από τότε που ο άνθρωπος θέτει τα βήματά του στην Δοκιμαστική Ατραπό και ολοκληρώνεται με την λήψη της τρίτης Μυήσεως.

Για τους καθημερινούς συμπαθητικούς μέσους συνανθρώπους μας δεν θα πρέπει να το σκεφτόμαστε καθόλου, … χρειάζονται πολλές ενσαρκώσεις για να φτάσουν στο σημείο να ενδιαφερθούν για τα πνευματικά θέματα.
Ο σκληρός τους δίσκος γεμίζει με πληροφορίες χωρίς να έχουν καθόλου επίγνωση αυτού του γεγονότος, γιατί σπανίως συνειδητοποιούν ότι … σκέφτονται.

Σε χαιρετώ


Γνώθι σαυτόν

oros777 Απεστάλη: 03/05/2007, 01:38:42

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη και πάλι γεια σου

Σκέφτηκα να μην απαντήσω άμεσα στο ερώτημά σου χθες σχετικά με το θέμα της αποδοχής και μη αποδοχής, γιατί νόμισα ότι θα γίνει κατανοητό, αλλά αφού δεν έγινε θα το επιχειρήσω σήμερα, με απλά λόγια, αφού το επιθυμείς.

Έγραψες λοιπόν;
Στο προηγούμενο μήνυμά σου στις 1-5-07

quote:
..χωρίς να έχω γνώσεις ψυχολογίας θα ήθελα να παρατηρήσω πως μου φαίνεται ότι δεν υπάρχει αιτιακή σχέση μεταξύ της θεώρησης των σύγχρονων ψυχολόγων περί ανυπαρξίας της ψυχής με τον εγωϊσμό, την αλαζονεία και την ιδιοτέλεια.

Δηλαδή για ποιον λόγο η άρνηση της αθανασίας της Ψυχής οδηγεί στον εγωισμό ενώ η αποδοχή της αθανασίας οδηγεί στον αλτρουισμό;


Και στις 2-5-07 περίπου τα ίδια:

quote:
Ανεξάρτητα από τα επιμέρους θέματα στα οποία μπορεί να συμφωνούμε ή και να διαφωνούμε κυρίως λόγω αρχών, δεν κατάλαβα πως σχετίζεται αιτιακά η μη αποδοχή της αθανασίας της ψυχής με τον εγωισμό. Πως είσαι τόσο βέβαιος;

(Αρχικά δεν υπάρχει λέξη αιτιακή ή αιτιακά, δεν πειράζει όμως μάλλον θα εννοείς την λέξη αίτιο, αιτιατό, αιτιότητα, αιτιοκρατία, ...)

Αν και δεν καταλαβαίνω από πού έβγαλες αυτό το συμπέρασμα, δηλαδή ότι η μη αποδοχή του γεγονότος ύπαρξης της ψυχής σχετίζεται με τον εγωϊσμό ενώ η αποδοχή με τον αλτρουϊσμό, τελικά ίσως μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.

Πιθανότατα δεν γίνονται κατανοητά αυτά που γράφω.

Όταν ανέφερα ότι οι σημερινοί ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι δεν δέχονται την ύπαρξη της Ψυχής και του Ανώτερου Εαυτού, εννοούσα ότι δεν την δέχονται γιατί δεν έχουν έμπρακτη γνώση του γεγονότος της Ψυχής.
Και δεν έχουν έμπρακτη γνώση του γεγονότος της Ψυχής γιατί δεν επιθυμούν να ψάξουν (και να εφαρμόσουν) αυτά που προτείνονται εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και από τους φιλοσόφους και από τους Θρησκευτικούς ηγέτες.
Οι άνθρωποι αρνούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τις οδηγίες και τις παραινέσεις των Σοφών!!!

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι υποκριτές!!!
Γιατί πηγαίνουν στις εκκλησίες και μιλούν για τους αρχαίους σοφούς αλλά οι πράξεις τους έρχονται σε αντίθεση με τα λόγια τους.
Λένε ότι είναι Χριστιανοί αλλά ζουν εντελώς διαφορετικά από τις αρχές του Χριστιανισμού.
Δηλαδή γνωρίζουν την θεωρία αλλά δεν την εφαρμόζουν στην πράξη.
Γνωρίζουν το «Αγαπάτε αλλήλους» αλλά σχεδόν κανείς δεν το εφαρμόζει στην πράξη.
Γνωρίζουν το «τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών» αλλά αυτοί φροντίζουν για το καλό των προσωπικοτήτων τους.
Ο Χριστός δίδαξε την ταπεινότητα αλλά αυτοί συνεχώς λένε είμαστε υπερήφανοι για το Α, το Β, το Γ, …
Ο Χριστός είπε «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτο».
Οι Χριστιανοί συνεχώς ρίχνουν συναισθηματικούς και διανοητικούς λίθους (μορφοσκέψεις) στους συνανθρώπους τους.

Μία από τις κύριες χαρακτηριστικές ιδιότητες της προσωπικότητας είναι η ιδιοτέλεια. Δηλαδή όποιος λειτουργεί καθαρά προσωπικά ζει για να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα και να δίνει όσο το δυνατόν λιγότερα.
Σύμφωνα με τον ορισμό των λεξικών: Εγωιστής είναι αυτός που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και αδιαφορεί για τους άλλους. Είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ως το κέντρο του σύμπαντος και ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του.
Λίγο πολύ αυτή είναι η στάση των περισσοτέρων ανθρώπων παντού στον κόσμο!!!
Εκτός και αν συμβαίνει διαφορετικά και οι περισσότεροι συμμετέχουν σε ανιδιοτελείς ομίλους. Δηλαδή σε μη κυβερνητικές και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Συμμετέχουν;

Αυτοί οι οποίοι εφαρμόζουν έμπρακτα στην καθημερινότητα τις αρχές και αξίες της Ψυχής (η οποία είναι ένα σύνολο θετικών ιδιοτήτων) αυτοί δεν είναι υποκριτές γιατί λειτουργούν ως Ψυχές μέσα στην καθημερινότητα.

Αν δεν γίνεται κατανοητό αυτό τι άλλο θα μπορούσα να πω;

Οι νοήμονες μεγαλογιατροί που παίρνουν το φακελάκι τους.
Οι πανέξυπνοι επιχειρηματίες που εξαπατούν με τις υπερτιμολογήσεις. …
Οι διάφοροι νοήμονες που πηγαίνουν στις χώρες του τρίτου κόσμου για να έρθουν σε ερωτική επαφή με ανήλικα φτωχά παιδιά. ……

Μπορεί να πηγαίνουν στην εκκλησία αλλά στην πραγματικότητα είναι υποκριτές γιατί τις θεωρίες που δέχονται δεν τις εφαρμόζουν στην πράξη.

Δεν αρκεί επομένως να δέχεσαι μόνο κάτι θεωρητικά αλλά θα πρέπει και να το εφαρμόζεις.

Φυσικά πρώτα θα πρέπει να αποφασίσει κάποιος να ερευνήσει την θεωρία της Ψυχής και συγχρόνως με την μελέτη της θεωρίας να εφαρμόζει (όσα μπορεί από αυτήν) την θεωρία στην πράξη.

Όσο γι’ αυτό που λες για τους ψυχολόγους:

quote:
[Νοημοσύνη είναι κάτι πλατύτερο από την απλή εξυπνάδα ή ευστροφία που μπορεί να έχουν οι επιχειρηματίες, οι ακαδημαϊκοί, κτλ. Είναι ευαισθησία και εξυπνάδα μαζί, κάτι που διαθέτουν οι περισσότεροι ψυχολόγοι λόγω ιδιοσυγκρασίας. Γι΄ αυτό επιλέγουν το συγκεκριμένο επάγγελμα ή κατεύθυνση. Σ’ αυτούς αναφέρθηκα παραπάνω ως νοήμοντες]

Μα πώς είναι δυνατόν να εκφράζεις άποψη για όλους του ψυχολόγους. Τους γνωρίζεις όλους; Πόσους γνωρίζεις; Aφού στο πρώτο σου μήνυμα είπες χαρακτηριστικά:

quote:
..χωρίς να έχω γνώσεις ψυχολογίας θα ήθελα να παρατηρήσω πως μου φαίνεται. …

Ατομικά εργάζομαι σε ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Ελλάδας (30 χρόνια περίπου) και γνωρίζω αρκετούς ψυχολόγους. ...(Δεν έχω τόσο καλή άποψη γι’ αυτούς και φυσικά αρκετοί γνωστοί μου).
Αλήθεια γνώρισες ποτέ κανένα εσωτεριστή ψυχoλόγο; Γνωρίζεις τί είναι εσωτερική Ψυχολογία; Έχεις διαβάσει;

Σύμφωνα με το λεξικό Νοημοσύνη είναι: Η ικανότητα της νόησης. Ευφυία. Ικανότητα αντίληψης.
Έξυπνος είναι αυτός που αφυπνίζεται από τον ύπνο!!!

Σύμφωνα με τον εσωτερισμό: Έξυπνος είναι αυτός που αφυπνίζεται από τον ύπνο της προσωπικότητας η οποία έχει άγνοια των πραγματικοτήτων της Αιώνιας Ψυχής και του Πνεύματος.

Φυσικά δεν ξέρω αν συμφωνείς με τα παραπάνω, αλλά και αν διαφωνείς δεν με πειράζει.
Εύχομαι να είσαι καλά!!!
Πάντοτε θεωρώ φίλους τους προβληματισμένους συνανθρώπους μου.

Δεν ξέρω κατά πόσο κατανόησα τον προβληματισμό σου και απάντησα σ’ αυτόν με ακρίβεια.

Σε χαιρετώ φιλικότατα


Γνώθι σαυτόν

Δημήτρης Απεστάλη: 02/05/2007, 17:40:50
Γεια σου αγαπητέ oros777,

Σ’ ευχαριστώ για την άμεση και ευγενική σου απάντηση.

Ανεξάρτητα από τα επιμέρους θέματα στα οποία μπορεί να συμφωνούμε ή και να διαφωνούμε κυρίως λόγω αρχών, δεν κατάλαβα πως σχετίζεται αιτιακά η μη αποδοχή της αθανασίας της ψυχής με τον εγωισμό. Πως είσαι τόσο βέβαιος;

Λες:

quote:
Με ποιο αιτιολογικό όλοι αυτοί οι νοήμονες μεγαλογιατροί παίρνουν το φακελάκι τους;
Με ποιο αιτιολογικό όλοι αυτοί οι (δήθεν) πανέξυπνοι επιχειρηματίες μας εξαπατούν με υπερτιμολογήσεις των διαφόρων καταναλωτικών προϊόντων;
Με ποιο αιτιολογικό τα πλούσια έθνη αποφάσιζαν και αποφασίζουν τον πόλεμο εναντίον φτωχών χωρών; Μήπως δεν είναι πανέξυπνοι οι ηγέτες τους;
Με ποιο αιτιολογικό διάφοροι νοήμονες πλούσιοι της Δύσης πηγαίνουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου για να έρθουν σε ερωτική επαφή με ανήλικα φτωχά παιδιά; … …
Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος της παγκόσμιας διαφθοράς!!!

Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν σε κάποια θρησκεία και πιστεύουν σε κάποια μορφή αθανασίας της ψυχής. Πολλούς θα τους δεις και στις πρώτες θέσεις της εκκλησίας ειδικά σε μεγάλες γιορτές. Γιατί λοιπόν η αποδοχή της αθανασίας κάποιας υπόστασης που τη λέμε ψυχή, οδηγεί στον αλτρουισμό, ενώ η μη αποδοχή της οδηγεί στον εγωισμό; Με απλή και μόνο παρατήρηση του κόσμου γύρω μας (χωρίς θεωρίες, γενικές σκέψεις και στοχασμούς) θα μπορούσαμε κάλλιστα να υποστηρίξουμε το αντίθετο.

[Νοημοσύνη είναι κάτι πλατύτερο από την απλή εξυπνάδα ή ευστροφία που μπορεί να έχουν οι επιχειρηματίες, οι ακαδημαϊκοί, κτλ. Είναι ευαισθησία και εξυπνάδα μαζί, κάτι που διαθέτουν οι περισσότεροι ψυχολόγοι λόγω ιδιοσυγκρασίας. Γι΄ αυτό επιλέγουν το συγκεκριμένο επάγγελμα ή κατεύθυνση. Σ’ αυτούς αναφέρθηκα παραπάνω ως νοήμοντες]

Σε χαιρετώ (και εγώ φιλικότατα )

oros777 Απεστάλη: 02/05/2007, 01:45:05

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη γεια σου

Είμαι σίγουρος ότι αν μελετήσεις για αρκετά χρόνια την λεγόμενη ακαδημαϊκή ψυχολογία καθώς επίσης και εσωτερική ψυχολογία τότε θα καταλήξεις σε παρόμοια συμπεράσματα που καταλήγουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον εσωτερισμό.

Βρισκόμαστε σε ένα forum «esoterica» που το αντικείμενο της μελέτης του είναι πρωταρχικά η εσωτερική φιλοσοφία, ο εσωτερισμός και ο αποκρυφισμός.
Η συμβατική ψυχολογία δεν αποδέχεται τις θέσεις, τα πορίσματα και τα αξιώματα του εσωτερισμού (συνήθως). Μελετάει την ανθρώπινη συμπεριφορά με εξωτερικά αντικειμενικά κριτήρια και όχι με τις αρχές και τις θέσεις του εσωτερισμού. Γι’ αυτό τον λόγο καταλήγει στα δικά της συμπεράσματα που συνήθως είναι εντελώς διαφορετικά από τα αποφθέγματα του εσωτερισμού.
Άλλωστε οι απόψεις της συμβατικής ψυχολογίας στηρίζονται στην έρευνα του ανθρώπινου χαρακτήρα εδώ και πολύ λίγο σχετικό χρονικό διάστημα, (λιγότερο από δύο εκατονταετίες περίπου) ενώ οι αρχές του εσωτερισμού έχουν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ιστορία, …στηρίζονται στις αρχές της προαιώνιας σοφίας.

Ο Σίγκμουντ Σλόμο Φρόιντ (1856-1939) θεμελιωτής της ψυχανάλυσης θα ξέρεις ότι μάλωνε με τον μαθητή του Κάρλ Γιούνγκ (1875-1961) για θέματα μεταφυσικής που ο Δάσκαλος δεν δεχόταν, ενώ ο μαθητής υποστήριζε ένθερμα την ύπαρξή τους, …
Επικράτησε περισσότερο η σημερινή ψυχολογία που επειδή δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη της ψυχής με τα σημερινά υλικοτεχνικά μέσα που διαθέτει καταλήγει σε μία επιστήμη που δεν έχει, … ψυχή μέσα της, …

Η σημερινή ψυχολογία δεν εξετάζει την «εξέλιξη της συνείδησης» ως μίας οντότητας ανεξάρτητης της υλικής υπόστασης του ανθρώπου, γιατί όπως είπαμε δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη της Ψυχής … που δέχεται όμως και ο εσωτερισμός και η … Θρησκεία, γι’ αυτό και τα συμπεράσματά της κινούνται στην σφαίρα του πώς να περάσει καλά ο άνθρωπος στην δεδομένη ενσάρκωση, γιατί δεν δέχεται ότι η ζωή συνεχίζεται μετά θάνατον.

Στην εσωτερική ψυχολογία ο άνθρωπος προσεγγίζεται ως μία οντότητα που σύμφωνα με τον νόμο της επαναγέννησης (νόμος του κάρμα) γεννιέται και πεθαίνει εκατοντάδες φορές και όλο αυτό το χρονικό διάστημα αναπτύσσονται διάφορες ιδιότητες. Ξεκινάει το ταξίδι του (στις πρώτες ενσαρκώσεις) με αρνητικές ιδιότητες αναγκαστικά, όπως το μίσος και η απληστία, η ζήλεια και ο φθόνος, η οργή και ο εγωισμός, …και στις τελικές ενσαρκώσεις επικρατούν οι θετικές ιδιότητες όπως ο αλτρουισμός (ανθρωπισμός) και η ανιδιοτέλεια, η ταπεινότητα και η αβλάβεια, … όλο και περισσότερο.
Στα αρχικά στάδια της εξέλιξης της συνείδησης ο άνθρωπος θεωρείται άξεστος και χοντροκομμένος και στα τελικά στάδια (έως ότου απελευθερωθεί από το ανθρώπινο Βασίλειο και γίνει μέλος του Βασιλείου των απελευθερωμένων ψυχών) ο άνθρωπος αποβαίνει μεγαλοφυής και εξυπηρετητής των συνανθρώπων του.

Οι σημερινοί ψυχολόγοι επειδή δεν παίρνουν υπόψη τους τις αρχές του εσωτερισμού γι’ αυτό θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ είναι όλοι ίδιοι με αποτέλεσμα να κάνουν αρκετά λάθη προς το παρόν στα συμπεράσματά τους(φυσικά πάντοτε με τις θέσεις του εσωτερισμού).

Σ’ αυτό που έγραψες:

quote:
Επίσης δεν νομίζω πως δίνουν τέτοιες συμβουλές οι ψυχολόγοι. Αν παροτρύνουν κάποιον να κοιτάξει περισσότερο τον εαυτό του και τις πραγματικές του ανάγκες το κάνουν γιατί πολλοί άνθρωποι είναι τόσο καταπιεσμένοι από το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον που οδηγούνται σε ψυχολογικά αδιέξοδα.

Επίσης η ψυχική υγεία είναι ένα αρκετά πιο περίπλοκο θέμα και καθόλου δεν στηρίζεται στην αντίληψη του να περνάμε καλά εις βάρος των άλλων. Το σωστό είναι να περνάμε καλά (αρμονικά είναι πιο κατάλληλη έκφραση) μαζί με τους άλλους. Και αυτό νομίζω πως έχει κατακτηθεί από τους νοήμονες ανθρώπους.


Σε γενικές γραμμές οι ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι σίγουρα κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους, για τον απλούστατο λόγο γιατί οι συνηθισμένοι άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ χαμηλό σημείο συνειδησιακής εξέλιξης και συνεπώς τους δίνουν τις πλέον κατάλληλες συμβουλές.
Σίγουρα επίσης συμφωνώ με αυτό που καταλήγεις ότι «Το σωστό είναι να περνάμε καλά (αρμονικά είναι πιο κατάλληλη έκφραση) μαζί με τους άλλους. Και αυτό νομίζω πως έχει κατακτηθεί από τους νοήμονες ανθρώπους».

Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω νοήμονες δεν είναι όλοι αυτοί οι πολιτικοί, δικαστικοί, οικονομικοί παράγοντες, εκκλησιαστικοί πατέρες, … που τα τελευταία χρόνια συνεχώς ακούγονται από τα παράθυρα της τηλεόρασης και τον έντυπο τύπο για την συμμετοχή τους σε κάθε λογής σκάνδαλα και απάτες, παρανομίες και βρωμιές;
Με ποιο αιτιολογικό όλοι αυτοί οι νοήμονες μεγαλογιατροί παίρνουν το φακελάκι τους;
Με ποιο αιτιολογικό όλοι αυτοί οι (δήθεν) πανέξυπνοι επιχειρηματίες μας εξαπατούν με υπερτιμολογήσεις των διαφόρων καταναλωτικών προϊόντων;
Με ποιο αιτιολογικό τα πλούσια έθνη αποφάσιζαν και αποφασίζουν τον πόλεμο εναντίον φτωχών χωρών; Μήπως δεν είναι πανέξυπνοι οι ηγέτες τους;
Με ποιο αιτιολογικό διάφοροι νοήμονες πλούσιοι της Δύσης πηγαίνουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου για να έρθουν σε ερωτική επαφή με ανήλικα φτωχά παιδιά; … …
Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος της παγκόσμιας διαφθοράς!!!

Τι έχουν να μας πουν οι ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι γι’ αυτή την σημερινή πανανθρώπινη άθλια συμπεριφορά εκατομμυρίων νοημόνων που εκμεταλλεύονται απ’ άκρου εις άκρον όλο τον πλανήτη και όλους τους μη σκεπτόμενους συνανθρώπους τους; Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Αυτοί που ασχολούνται με τον εσωτερισμό γνωρίζουν αρκετά καλά τι συμβαίνει!!!

Σε χαιρετώ φιλικότατα


Γνώθι σαυτόν

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.109375
Maintained by Digital Alchemy