ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΜΕΓΑΛΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ: Στα άδυτα ενός μυστηριώδους πολιτισμού...

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο Μέλος για να αποστείλετε μία απάντηση.
Για να εγγραφείτε, κάντε click εδώ. Η Εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Ανάλυση Οθόνης:
Όνομα Μέλους:
Password:
Διαμόρφωση: Bold Πλάγια Υπογραμμισμένα Κεντρική Στοίχιση Εισαγωγή Υπερσυνδέσμου Εισαγωγή Email Εισαγωγή Εικόνας Εισαγωγή Κώδικα Εισαγωγή Αποσπάσματος Εισαγωγή Λίστας Εισαγωγή Smilie
   
Μήνυμα:

* HTML ΑΝΕΝΕΡΓΗ
* Κώδικας Forum ΕΝΕΡΓΟΣ

 
Μέθοδος:
Επιλέξτε για να συμπεριλάβετε την ψηφιακή Υπογραφή του Προφίλ σας.
     
Α Ν Α Σ Κ Ο Π Η Σ Η     Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η Σ
Αρχική Τοποθέτηση
Agnostic Απεστάλη: 12/01/2008, 18:42:29

Among the gold mines of the inland plains between the Limpopo and Zambezi rivers there is a fortress built of stones of marvelous size, and there appears to be no mortar joining them.... This edifice is almost surrounded by hills, upon which are others resembling it in the fashioning of stone and the absence of mortar, and one of them is a tower more than 12 fathoms high. The natives of the country call these edifices Symbaoe, which according to their language signifies court.

Αυτά ήταν τα "λόγια" του Πορτογάλου θαλασσοπόρου Vicente Pegado όταν αντίκρυσε πρώτος το 1531 τα εγκαταλελειμένα κτίσματα αυτού του εντυπωσιακού και συνάμα αινιγματικού πολιτισμού.

Η ανακάλυψη της Μεγάλης Ζιμπάμπουε προκάλεσε δέος στους Ευρωπαίους και έγινε αφορμή για πολλές διαφορετικες εικασίες οι οποίες απήχαν παρασάγγας από την πραγματικότητα....
Κάποιοι νόμιζαν ότι πρόκειται για την κατοικία της βασίλισσας του Σαβά, άλλοι ότι χτίστηκε από τον βασιλιά Σολομώντα αφού τα πολυάριθμα αποθέματα χρυσού στην περιοχή παρέπεμπαν στα περιβόητα χρυσωρυχεία του, ενώ μερικοί άλλοι πιστευαν ότι τα ερείπια της Μεγάλης Ζιμπάμπουε ήταν το βασίλειο του μυθικού Πρεσβύτερου Ιωάννη.

Αλλά ας κάνουμε μια αναλυτικότερη παρουσίαση του συνολικού συγκροτήματος...

Αποτελείται από τα κτίσματα του λόφου τα οποία αποτελούσαν την κατοικία του βασιλιά και το θρησκευτικό κέντρο της περιοχής.

Τον επιβλητικό Μεγάλο Περίβολο με την κεντρική του είσοδο

Μέσα στο Μεγάλο Περίβολο, υπάρχει ο εντυπωσιακός κωνικός πύργος ο οποίος κάποτε είχε ύψος 22 μετρα και του οποίου η χρήση παραμένει αδιευκρίνιστη

Μέσα στο Μεγάλο Περίβολο εκτός από τον κωνικό πύργο υπάρχουν εσωτερικά τειχώματα γεγονός που δείχνει ότι το όλο οικοδόμημα ήταν διαιρεμένο σε μικρότερα τμήματα στο εσωτερικό του.
Εδώ μια πανοραμική άποψη...

Περισσότερες φωτογραφίες του αρχαιολογικού οικοδομήματος εδώ
http://www.scholars.nus.edu.sg/post/zimbabwe/art/greatzim/gz1.html

Το τείχος του Μεγάλου Περιβόλου έχει μήκος 225 μέτρα,ύψος 10 μέτρα και πάχος 5-6 μέτρα. Είναι χτισμένο από 15.000 τόνους γρανίτη, πέτρωμα που αφθονεί στην περιοχή.

Ολα τα κτίσματα του αρχαιολογικού συγκροτήματος της Μεγάλης Ζιμπάμπουε είναι εξαιρετικά συμπαγή αφού η μη χρήση ασβεστοκονιάματος απαιτούσε μεγάλο όγκο και πολλές πέτρες για να εξασφαλίζεται σταθερότητα στα οικοδομήματα.

Ανάμεσα στο Μεγάλο Περίβολο και στα βασιλικά κτίσματα του λόφου υπάρχουν σκόρπια μισογκρεμισμένα τείχη και ερείπια από τις καλύβες των κατοίκων της περιοχής, η οποία κάποτε έσφυζε από ζωή(18.000-20.000 κάτοικοι).
Ο παρακάτω χάρτης μας δείχνει την συνολική εικόνα του αρχαιολογικού συγκροτήματος το οποίο κάλυπτε μια έκταση περίπου 7-8 τετραγωνικά χιλιομέτρων.

Η Μεγάλη Ζιμπάμπουε(που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει "πέτρινο σπίτι")άκμασε περίπου από τον 11ο μέχρι τον 15ο αιώνα, χτίστηκε από τους προγόνους των φυλών Σόνα που και σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας και υπήρξε απ'ότι φαίνεται πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας Monopotama,που περιλάμβανε εδάφη της σημερινής Ζιμπάμπουε και της γειτονικής Μοζαμβίκης. Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ σημαντική ήταν κάποτε η εμπορική δραστηριότητα με διάφορες περιοχές, ακόμα και αρκετά μακρινές οι οποιές περιλαμβάνουν εκτός από την Αραβία, την Ινδία και την...Κίνα!!

Από το 1986 η Μεγάλη Ζιμπάμπουε συμπεριλαμβάνεται στον Kατάλογο των Mνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

http://whc.unesco.org/en/list/364

Λοιπόν...υπάρχουν τώρα μερικά ενδιαφέροντα πραγματάκια που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και συζήτησης
Για να τα δούμε ένα ένα...

1)Η προκατειλημμένη στάση των Ευρωπαίων -ερευνητών και μη- για ένα μεγάλο διάστημα ύστερα από την ανακάλυψη του αρχαιολογικού συγκροτήματος! Με απλά λογια...κανείς δεν μπορούσε να δεχτεί εκείνες τις εποχές ότι την Μεγάλη Ζιμπάμπουε έχτισαν μαύροι!!! Βέβαια για την εποχή τέτοιες αντιδράσεις μπορούν να θεωρηθούν ας το πούμε "φυσιολογικές" αφού οι Ευρωπαίοι τους μαύρους τους θεωρούσαν κατώτερους ανθρώπους που χρησιμεύουν μόνο ως δούλοι! Πώς θα ήταν δυνατό λοιπόν να χτίσουν τα κολοσσιαία μνημεία αυτού του λαμπρού πολιτισμού? Γι'αυτό πέρα από τις ευφάνταστες απόψεις που ανέφερα στην αρχή, διατυπώνονταν θεωρίες για κατασκευή των μνημείων πάση θυσία από κάποιον λευκό πολιτισμό της Μεσογείου ή έστω της Μέσης Ανατολής με κύριους φανταστικούς υποψήφιους τους Αιγύπτιους, τους Φοίνικες και τους Αραβες. Όταν όμως από τα μέσα του 19ου αιώνα η αρχαιολογία άρχισε να γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη σαν επιστημονικός κλάδος γινόταν όλο και πιο σαφές ότι ο μυστηριώδης αυτός πολιτισμός ήταν "προϊόν" Μαύρων! Ταφόπλακα στα φανταστικά σενάρια έβαλε η αμερόληπτη έρευνα του αρχαιολόγου David Randall-MacIver, οποίος απέδειξε οριστικά πλέον ότι φορείς του συγκεκριμένου πολιτισμού ήταν οι αυτόχθονες αφρικάνικες φυλές Σόνα.

2)Ποια μπορεί να ήταν η χρήση του Μεγάλου Περιβόλου με τον επιβλητικό κωνικό πύργο μέσα σ'αυτόν? Μια λογική απάντηση είναι ότι αποτελουσε αποθηκευτικό χώρο τροφίμων και σιτηρών. Θα μπορούσε επίσης να ήταν χώρος εκτροφής ζώων.Ομως τα αρχαιολογικά ευρήματα μας μπερδεύουν λίγο αφου δεν έχουν ανακαλυφθεί στον Μεγάλο Περίβολο κάποια υπολείμματα από ζώα. Και γιατί να χτίσουν τόσο ψηλό τείχος για να φυλάνε αποκλειστικά ζώα? Μάλλον κάτι μεγαλύτερης αξίας προστάτευαν τα τείχη. Ισως κάποια σπουδαία εμπορικά αντικείμενα. Υπάρχει και περίπτωση να ήταν τόπος αγοραπωλησίας αγαθών, να διεξαγόταν δηλαδή κάτι σαν παζάρι με παράλληλες "cult" πανηγυρικές εκδηλώσεις. Στον πύργο πιθανόν να βρισκόταν ένας επόπτης του συνολικου χώρου και των δραστηριοτήτων που λάμβαναν χώρα. Θα μπορούσε να ήταν ένας χώρος εκπαίδευσης πολεμιστών ή και κάτι σαν αρένα? Ισως ο Περίβολος να είχε ποικίλες χρήσεις...
Ομως μια πιο αξιοπερίεργη και γοητευτική περίπτωση είναι η πιθανή χρήση του ως αστρονομικό παρατηρητήριο και υπάρχει μια θεωρητική στήριξη γι'αυτή την υπόθεση

http://www.newscientist.com/article/dn3137-eclipse-brings-claim-of-medieval-african-observatory.html

Λέγεται ότι ο κωνικός πύργος χτίστηκε ειδικά για την περίπτωση παρατήρησης ενός υπερκαινοφανή, που πράγματι εξερράγη το 1300...αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ούτε δυστυχώς γραπτές μαρτυρίες για τις αστρονομικές γνώσεις αυτών των ανθρώπων.

Τέλος η πιο ευφάνταστη και διασκεδαστικη εξήγηση που υποστηρίχθηκε κάποτε από αυτούς που υποστήριζαν ότι η Μεγάλη Ζιμπάμπουε χτίστηκε από Αραβες είναι ότι το εσωτερικό του περιβόλου λειτουργούσε ως χαρέμι του Αραβα ηγεμόνα και το ψηλό τοίχος εμπόδιζε τις χανούμισες να δραπετεύσουν
Φυσικά αυτή η εκδοχή απορρίπτεται...

3)Στον χώρο κυρίως του συγκροτήματος του λόφου βρέθηκαν αγάλματα από περίεργα πουλιά πάνω σε στήλες τα οποία πιθανόν να είχαν κάποιο τοτεμικό λατρευτικό χαρακτήρα όπως το παρακάτω

Ωστόσο, δεν θυμίζουν κάποιο είδος από αυτά που ζουν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος πουλιών που ζούσε κάποτε στην περιοχή και εξαφανίστηκε? Κι αν ναι, ποιο?
Οπως και να'χει είναι φανερή η σπουδαιότητα αυτών των πτηνών-συμβόλων για τους ντόπιους αφου στολίζουν και την σημαία του σημερινού κράτους της Ζιμπάμπουε

Αραγε υπάρχουν παρόμοια μοτίβα στις σημερινες παραδόσεις και έθιμα των κατοίκων που να συνδέονται με τα πουλιά αυτά?

4)Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι ακριβείς λόγοι κατάρρευσης του σπουδαίου αυτού πολιτισμού και της εγκατάλειψης της περιοχής από τους κατοίκους την οποία για λίγα μόνο χρόνια δεν πρόλαβαν να δουν "ζωντανή" οι Πορτογάλοι? Δεν φαίνεται πάντως να σημειώθηκε κάποια σφοδρή εξωτερική εχθρική εισβολή. Τα αίτια μάλλον πρέπει να αποδοθούν σε εσωτερικες και άλλες αιτίες, όπως η έξαρση κάποιας επιδημίας που "θέρισε" τον πληθυσμό και τα ζωά, η καταστροφή των αγρών από τις εντατικές καλλιέργειες, η αλόγιστη κατανάλωση πρώτων υλών(π.χ. ξυλείας) που οδήγησε σε έλλειψή τους αργότερα - επομένως και σε αναζήτηση νεών, η σταδιακή συρρίκνωση του εμπορίου που αποτελουσε βασικότατη οικονομική δραστηριότητα του εν λογω πολιτισμού μέχρι την οριστική κατάρρευσή του, διάφορες φυσικές καταστροφές, εμφύλιες διαμάχες και εσωτερικες έριδες που οδήγησαν σε παρακμη ή γενικότερα ένας συνδυασμός των προαναφερθέντων....

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες:
http://www.ccds.charlotte.nc.us/History/Africa/04/Rcluderay/Rcluderay.htm
http://africanadrenalin.co.za/zimsun/nyan.htm
http://www.archaeology.org/9807/abstracts/africa.html
http://www.geocities.com/CollegePark/Classroom/9912/greatzimbabwe.html
http://www.scienceillustrated.gr/index.php(τεύχος 23)
http://www.bbc.co.uk/worldservice/africa/features/storyofafrica/10chapter1.shtml
http://www.metmuseum.org/toah/hd/zimb/hd_zimb.htm

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 12/01/2008 19:02:07

ΟΙ 7 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (** Από την Νεώτερη στην Παλαιότερη **)
Dying_Incubus Απεστάλη: 24/01/2008, 11:39:17
quote:
Το ερώτημα που προκύπτει εδώ τώρα, είναι κατά πόσο σήμερα η ανθρωπότητα μπορεί να αποφύγει παρόμοιες ανώριμες συμπεριφορές?

Φίλε Agnostic, πιστεύω πως η ανθρωπότητα σήμερα μπορεί να αποφύγει σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι στο παρελθόν τέτοιου είδους ανώριμες συμπεριφορές - για τους λόγους που εξηγείς κι εσύ - αλλά δεν είναι εντελώς έτοιμη.
Από τη μία, είναι εν μέρει λογικό να συμβαίνει αυτό όταν ερχόμαστε για πρώτη φορά μπροστά σε ένα επίτευγμα ενός λαού που δεν έχει επιδείξει άλλα επιτεύγματα να είμαστε έκπληκτοι κι εν μέροι σκεπτικοί.
Από την άλλη όμως, δεν χρειάζεται να είμαστε κι αλαζονικοί ώστε να νομίζουμε ότι τα πάντα σε αυτόν τον πλανήτη είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης 2, 3 ή 5 λαών της αρχαιότητας.
Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να αφήσουμε όλα τα περιθώρια ανοιχτά και να αποδώσουμε αυτά που πρέπει εκεί που πρέπει.

Όσον αφορά τώρα τους διάφορους κύκλους οι οποίοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τα πάντα αυθαίρετα και χωρίς επαρκή ή αληθινά στοιχεία, είναι μια διαφορετική περίπτωση.
Είτε έχουμε να κάνουμε με μια πλάνη στην οποία έχουν υποπέσει τα άτομα που ανήκουν σ' αυτούς τους κύκλους είτε με μια επιθυμία τους να αποδειχθεί η ανωτερότητα του λαού από τον οποίον προέρχονται.
Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με διάφορες ψυχολογικές συμπεριφορές σε ομαδικό επίπεδο κι οι οποίες έχουν τις ρίζες τους αλλού.
Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση, αυτή της κερδοσκοπίας...

Όλα αυτά τα φαινόμενα όμως έχουν ως πρωταγωνιστές ανθρώπους που ανήκουν σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και, όπως γνωρίζουμε, μέσα σε μια κοινωνία αλληλεπιδρούν διάφοροι παράγοντες οπότε μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και μ' αυτόν τον τρόπο...

quote:
Πάντως απ'όλες τις πηγές που μελέτησα δεν φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί κάποια εισβολή μεγάλης κλίμακας και μάλλον οι άνθρωποι της Μεγάλης Ζιμπάμπουε απολάμβαναν σ'αυτό το βραχύ χρονικό διαστημα των 4-5 αιώνων της ευημερίας τους ειρηνικες και γαλήνιες στιγμές

Τι τυχεροί άνθρωποι!
Λες τελικά οι θεωρούμενοι "πολιτισμένοι λαοί" να μην ήταν τόσο πολιτισμένοι κι αυτοί που από πολλούς μπορεί να θεωρούνται ως "πολιτισμοί δεύτερης κατηγορίας" να ήταν πιο έξυπνοι κι ορθολογιστές;
Χμμμ!
Ενδιαφέρον!


In anticipation of my resurrection...

Agnostic Απεστάλη: 18/01/2008, 04:02:21
quote:
Όσον αφορά το πρώτο νομίζω πως πριν κάποιους αιώνες είναι λογικό να θεωρείται απίθανο ένας αφρικάνικος πολιτισμός να μπόρεσε να ακμάσει και να δημιουργήσει ένα επίτευγμα όπως αυτό του Μεγάλου Περιβόλου.
Όταν στη λευκή φυλή ήταν διαδεδομένη η αντίληψη ότι οι μαύροι ήταν κατώτεροι κι έπρεπε να χρησιμεύουν ως δούλοι, τότε η πιθανότητα να είχαν δημιουργήσει κάποιοι από αυτούς έναν σπουδαίο πολιτισμό θα φάνταζε όντως εξωφρενική.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει και τους λόγους που είχαμε διάφορα σενάρια περί λευκών στη Μεγάλη Ζιμπάμπουε, για τον Σολομώντα κλπ.

Σ'αυτό συμφωνώ κι εγώ.

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ τώρα, είναι κατά πόσο σήμερα η ανθρωπότητα μπορεί να αποφύγει παρόμοιες ανώριμες συμπεριφορές?

Δηλαδή αν ανακαλυφθεί ας πούμε ένας παρόμοιος ανεπτυγμένος πολιτισμός από μια άγνωστη φυλή Μογγολικών ομάδων στα βάθη της Σιβηρίας ή ιθαγενών σε κάποιο νησί του Ειρηνικού, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ότι τέτοιοι λαοί που δεν μας συνηθίζουν σε αντίστοιχες υψηλές πολιτισμικές επιδόσεις, δημιούργησαν οι ίδιοι του πολιτισμούς τους και όχι κάποιος άσχετος(εφόσον βέβαια το βροντοφωνάζουν και τα ευρήματα)? Πιστεύω ότι πλέον με την ραγδαία ανάπτυξη των επιστημών που ρίχνουν φως σ'αυτά τα ζητήματα(αρχαιολογία, ανθρωπολογία, γλωσσολογία), και το γενικά υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο του μέσου πολίτη σε σύγκριση με πολύ παλιότερες εποχές, η πλειοψηφεία είναι έτοιμη για τέτοιες ανακαλύψεις και μαλιστα επιδεικνύοντας αυξημενο ενδιαφέρον. Μοναδική παραφωνία αποτελούν οι ελάχιστοι ψευδοεπιστημονικοί κύκλοι που προσπαθούν να οικειοποιηθούν επιτεύγματα άλλων πολιτισμών και να προωθήσουν τις ανορθόδοξες θεωρίες τους. Π.χ. Αφροκεντριστές, ελληνοκεντρικοί και γενικότερα όλες οι ψευδοεπιστημονικές και παραϊστορικές ομάδες "ερευνητών" που καταφεύγουν σε τέτοιου είδους απαραδεκτες συμπεριφορές. Ευτυχώς, πάντως, έχουν μικρό αντίκρυσμα στο ευρύ κοινό και στο σύνολο του ακαδημαϊκου χώρου.

quote:
Σχετικά με την χρήση του Μεγάλου Περιβόλου και του κωνικού πύργου, ίσως να χρησίμευε κι ως αποθηκευτικός χώρος ή ως τόπος φύλαξης των ζώων.
Δεδομένης της εμπορικής δραστηριότητας της συγκεκριμένης φυλής, ίσως να φυλάσσονταν κι αγαθά περισσότερο πολύτιμα ή ίσως να ήταν κι ένας τόπος αγοραπωλησίας, ένα μεγάλο παζάρι.


Κι εγώ πάνω-κάτω σε αυτή τη λύση της αποθήκης και των αγοραπωλησιών καταλήγω. Το πιθανότερο είναι ότι είχε πάνω από μία χρήση.

quote:
Θεωρώ όμως αρκετά πιθανό το γεγονός ότι το όλο αυτό κτίσμα είχε έναν έντονα θρησκευτικό χαρακτήρα.
Στον πύργο πχ θα μπορούσε να στέκεται ο Αρχιερέας κι από κάτω το πλήθος.

Σίγουρα είναι γοητευτικό το σεναριο αυτό, αφου συχνα τα μεγαλεπίβολα οικοδομήματα των αρχαίων λαών συνδέονται άμεσα ή έμμεσα και με τη θρησκεία. Ομως οι περισσότεροι λατρευτικοί χώροι εμφανίζονται στο αρχαιολογικό τμήμα του λόφου.Οχι ότι αποκλείεται να διεξάγονταν και στο Μεγάλο Περίβολο κάποιες θρησκευτικές τελετές(π.χ. για να πάει καλά το εμπόριο), αλλά είναι λιγότερο πιθανό να ισχύει απ'ότι η άποψη για αποθηκευτικό χώρο και αγοραπωλησίας.

quote:
Εάν αποδειχθεί πάντως ότι ο πύργος δημιουργήθηκε για την παρατήρηση του υπερκαινοφανούς, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι είχαν κάνει σημαντικές προόδους στην Αστρονομία.
Επειδή όμως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, είναι δύσκολο να κάνουμε μια τέτοια υπόθεση.
Έχουν βρεθεί μήπως κάποια σχετικά όργανα που να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι είχαν αναπτύξει αυτή την επιστήμη;

Δυστυχώς όχι.

quote:
Τέλος, να αναφέρω και την πιθανότητα τα τείχη να χρησίμευαν ως μέσο προφύλαξης από γειτονικούς λαούς κι ο πύργος να ήταν το παρατηρητήριο για το τι συμβαίνει έξω από τα τείχη.

Αν ισχύει αυτό το σενάριο εμένα μου φαίνεται πιθανότερο σε περίπτωση εξωτερικής απειλής στο Μεγάλο Περίβολο να έμπαιναν για προστασία τα γυναικόπαιδα και ειδικότερα αυτά της κοινωνικης ελίτ. Γενικά οι κοντινες κατοικίες αναμεσα στο σύμπλεγμα του λόφου και του Μεγάλου Περιβόλου ανήκαν σε πιο εύπορες οικογένειες που λογικά θα κατείχαν κάποια υψηλότερη κοινωνική θέση από το σύνολο του λαού που κατοικούσε έξω από τον αρχαιολογικό χώρο. Αναφέρομαι μόνο σε γυναικόπαιδα και όχι σε πολεμιστές, διότι τα τείχη δεν έχουν εσωτερικά πολεμίστρες ή κάποιου είδους πλατφόρμα ώστε να μπορούν οι από μέσα να οργανώσουν άμυνα(π.χ. ρίχνοντας ζεματιστό λάδι από πάνω ή πέτρες και ακόντια). Πάντως απ'όλες τις πηγές που μελέτησα δεν φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί κάποια εισβολή μεγάλης κλίμακας και μάλλον οι άνθρωποι της Μεγάλης Ζιμπάμπουε απολάμβαναν σ'αυτό το βραχύ χρονικό διαστημα των 4-5 αιώνων της ευημερίας τους ειρηνικες και γαλήνιες στιγμές

quote:
Αυτό που σκέφτομαι πάντως είναι πως γίνεται κάποια σύμβολα να έχουν κοινή ή παρόμοια απήχηση σε λαούς που έχουν μεγάλη γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους.

Αυτό συμβαίνει όταν το ερέθισμα προκαλεί την ίδια ή παρόμοια αντίδραση σε διαφορετικους ανθρώπους που μπορεί και ποτέ να μην είχαν καμία επαφή μεταξυ τους.

Συγκεκριμένα για τον αετό, τα πράγματα νομίζω είναι απλά. Αν ακτικρύσουμε εμείς το συγκεκριμένο πτηνό, με παρόμοιες έννοιες και αρετές(περηφάνεια, ελευθερία, γενναιοτητα,κύρος, ευγένεια, ομορφιά) θα το συνδέσουμε, δε νομίζεις?

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 18/01/2008 04:22:27

Edited by - Agnostic on 18/01/2008 04:24:12

Dying_Incubus Απεστάλη: 17/01/2008, 10:15:18
Φίλε Agnostic, σχετικά με τα 4 σημεία που αναφέρεις ότι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας.
Όσον αφορά το πρώτο νομίζω πως πριν κάποιους αιώνες είναι λογικό να θεωρείται απίθανο ένας αφρικάνικος πολιτισμός να μπόρεσε να ακμάσει και να δημιουργήσει ένα επίτευγμα όπως αυτό του Μεγάλου Περιβόλου.
Όταν στη λευκή φυλή ήταν διαδεδομένη η αντίληψη ότι οι μαύροι ήταν κατώτεροι κι έπρεπε να χρησιμεύουν ως δούλοι, τότε η πιθανότητα να είχαν δημιουργήσει κάποιοι από αυτούς έναν σπουδαίο πολιτισμό θα φάνταζε όντως εξωφρενική.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει και τους λόγους που είχαμε διάφορα σενάρια περί λευκών στη Μεγάλη Ζιμπάμπουε, για τον Σολομώντα κλπ.

Σχετικά με την χρήση του Μεγάλου Περιβόλου και του κωνικού πύργου, ίσως να χρησίμευε κι ως αποθηκευτικός χώρος ή ως τόπος φύλαξης των ζώων.
Δεδομένης της εμπορικής δραστηριότητας της συγκεκριμένης φυλής, ίσως να φυλάσσονταν κι αγαθά περισσότερο πολύτιμα ή ίσως να ήταν κι ένας τόπος αγοραπωλησίας, ένα μεγάλο παζάρι.

Θεωρώ όμως αρκετά πιθανό το γεγονός ότι το όλο αυτό κτίσμα είχε έναν έντονα θρησκευτικό χαρακτήρα.
Στον πύργο πχ θα μπορούσε να στέκεται ο Αρχιερέας κι από κάτω το πλήθος.
Εάν αποδειχθεί πάντως ότι ο πύργος δημιουργήθηκε για την παρατήρηση του υπερκαινοφανούς, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι είχαν κάνει σημαντικές προόδους στην Αστρονομία.
Επειδή όμως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, είναι δύσκολο να κάνουμε μια τέτοια υπόθεση.
Έχουν βρεθεί μήπως κάποια σχετικά όργανα που να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι είχαν αναπτύξει αυτή την επιστήμη;
Τέλος, να αναφέρω και την πιθανότητα τα τείχη να χρησίμευαν ως μέσο προφύλαξης από γειτονικούς λαούς κι ο πύργος να ήταν το παρατηρητήριο για το τι συμβαίνει έξω από τα τείχη.

Σχετικά με τα πουλιά, συμφωνώ κι εγώ ότι μπορεί να απεικονίζουν ένα είδος αετού που συμβόλιζε την δύναμη, την περηφάνεια και την ελευθερία.
Ο ψηλός λαιμός του αγάλματος μπορεί να αποσκοπεί στο να προσδώσει μεγαλοπρέπεια σε αυτό το σύμβολο και να το κάνει πιο επιβλητικό.

Αυτό που σκέφτομαι πάντως είναι πως γίνεται κάποια σύμβολα να έχουν κοινή ή παρόμοια απήχηση σε λαούς που έχουν μεγάλη γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους.
Αλλά δεν ξεφεύγω...

Για τους λόγους κατάρρευσης του πολιτισμού, πιστεύω ότι κάθε λαός που ακμάζει υπόκειται κατά κάποιον τρόπο στον κύκλο της Ζωής και του Θανάτου.
Γεννιέται, ακμάζει, παρακμάζει και πεθαίνει για να δώσει την ευκαιρία να διαγράψει τον ίδιο κύκλο ο επόμενος πολιτισμός.
Οι πιθανοί λόγοι κατάρρευσης του πολιτισμού είναι πολλοί κι η έλλειψη γραπτών πηγών δυσχεραίνει όντως την συγκέντρωση πληροφοριών.
Θα αναφέρω όμως το ρητό που λέει ότι "ένας λαός δεν κατακτιέται από έξω αν πρώτα δεν έχει πεθάνει από μέσα".


In anticipation of my resurrection...

Agnostic Απεστάλη: 16/01/2008, 06:57:58
Ακριβώς όπως το είπες: "σκοτεινος" και γοητευτικός
Ίσως γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τους ντόπιους λαούς της Αφρικής παρόμοια επιτεύγματα εκείνα τα χρόνια.

Ας πάω τώρα σε λίγα ακόμα σημαντικά στοιχεία που βρήκα σχετικά με ορισμένες ιδανικές προϋποθεσεις που αποδείχτηκαν καίριας σημασίας για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου πολιτισμού, στη συγκεκριμένη περιοχή και με αυτή τη μορφή. Σίγουρα ρίχνουν περισσότερο φως στο θέμα της απαρχής του και της μετέπειτα ακμής του.

Όσο για τη συμβολή του χρυσού στην ανόρθωση της οικονομίας της Μεγάλης Ζιμπάμπουε, μπορούμε να επισημάνουμε ότι η θέση της πόλης δεν καθορίστηκε από την παρουσία των χρυσωρυχείων. Για τη φυλή των Σόνα, οι οποίοι ήταν βοσκοί και εκτροφείς, βασικά πλεονεκτήματα αποτελούσαν η διαθεσιμότητα σε βοσκοτόπια και κυρίως το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή ήταν απαλλαγμένη από τη μύγα τσε τσε, υπεύθυνη για τη νόσο του ύπνου και θανατηφόρα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα.

Η Μεγάλη Ζιμπάμπουε ξεπρόβαλε πίσω από το οροπέδιο όπου δεν υπήρχαν μύγες τσε τσε, δίπλα στα πεδινά βοσκοτόπια και στο κέντρο ενός υδροφόρου συστήματος με ποταμούς και λίμνες, το οποίο αποτελούσε εχέγγυο για την αφθονία νερού και υγρασίας.

Τους εξυπηρετούσε επίσης το γεγονός ότι η τοποθεσία περιβαλλόταν από τεράστιους όγκους γρανίτη, ο οποίος λόγω των μεγάλων εναλλαγών της θερμοκρασίας θρυμματιζόταν σε λεπτά φύλλα. Κατ' αυτό τον τρόπο δημιουργούνταν καλοφτιαγμένες και ισοπαχείς πλάκες, από τις οποίες ήταν εύκολο να φτιαχτούν τούβλα για την κατασκευή των τοίχων. Με τα τελευταία χτίστηκαν οι τοίχοι από τους οποίους αποτελούνταν η Μεγάλη Ζιμπάμπουε, ξεκινώντας από το λεγόμενο Μεγάλο Περίβολο, την πιο επιβλητική αρχαία κατασκευή της πέρα από τη Σαχάρα Αφρικής.


http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=13985

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 16/01/2008 07:00:10

Dying_Incubus Απεστάλη: 14/01/2008, 11:03:57
Φίλε Agnostic, πολύ καλή η σκέψη σου να ανοίξεις το συγκεκριμένο θέμα για έναν πολιτισμό "σκοτεινό" αλλά συνάμα πολύ γοητευτικό!

Θα επανέλθω με την πρώτη ευκαιρία, όταν έχω τον χρόνο που πιστεύω ότι αρμόζει για να αφιερώσω σ' αυτό το θέμα.


In anticipation of my resurrection...

Agnostic Απεστάλη: 14/01/2008, 09:13:24
Λοιπόν, ψάχνοντας λίγο το θέμα σχετικά με τα πουλιά-αγάλματα που βρέθηκαν στον χώρο των αρχαιολογικών μνημείων, βρήκα μια ικανοποιητική απάντηση. Αρχικά το μυαλό μου πήγε σε κάποιο επιβλητικό μεγάλο πτηνο και συγκεκριμένα στο Πουλί Ελέφαντα που εξαφανίστηκε τον 16ο αιώνα και ζούσε στα έλη της γειτονικής Μαδαγασκάρης. Σίγουρα οι πληθυσμοί της Μεγάλης Ζιμπάμπουε θα το είχαν συναντήσει κάποια στιγμή, αλλά δεν φέρει εμφανώς καμιά ομοιότητα(εκτός ίσως από το μακρύ λαιμό) το γιγάντιο χοντροκομένο αυτό πτηνό που δεν μπορούσε να πετάξει, με την κομψότητα που έχουν τα πουλιά των αγαλμάτων.

Οι πιθανοί υποψήφιοι είναι δύο:

- ο αετός "ακροβάτης"
που ζει στην υποσαχάρια Αφρική

http://www.thebigzoo.com/Animals/Bateleur_Eagle.asp

- και ο Αφρικάνικος "ψαραετός"

Περισσότερες φωτογραφίες των δύο όμορφων πτηνών μπορείτε να δείτε εδώ
http://www.pbase.com/paulca/eagles

Ας κάνουμε πάλι μια σύγκριση με ανακατασκευασμένο αγαλματίδιο του συγκεκριμένου πουλιού

Ο μακρύς λαιμός προβληματίζει....αλλά δεν υπάρχει κάποιο άλλο πτηνό στην περιοχή που θα μπορούσε να συνδεθεί μ'αυτά. Μπορεί βέβαια να πρόκειται απλά για μια σκόπιμη υπερβολή του γλύπτη ώστε να τονισθεί μια διαφορετικότητα, μια ανώτερη "ιερή" φύση του πτηνού...
Εχουμε και το παράδειγμα των Βυζαντινών που του "φύτρωσαν" δεύτερο κεφάλι, άρα δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει η κάποια απόκλιση του αγάλματος από το πραγματικό πουλί.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω μέχρι τώρα πώς ακριβώς συσχετιζόταν το εν λόγω πτηνό με την θρησκεία και τα έθιμα των Σόνα της εποχής της Μεγάλης Ζιμπάμπουε. Το μόνο που βρήκα αλλά για τον σύγχρονο πληθυσμό είναι ότι συμβολίζει την ενότητα του προαποικιακού πολιτιστικού παρελθόντος με το παρόν.

http://www.everyculture.com/To-Z/Zimbabwe.html

Symbolism. The national flag and the Zimbabwe bird (the African fish eagle) are the most important symbolic representations of the nation. The Zimbabwe bird is superimposed on the flag, and while the flag symbolizes independence, the Zimbabwe bird represents continuity with the precolonial past. Internationally, particularly in the tourist sector, photographs of Victoria Falls, Great Zimbabwe, and wildlife are symbols of the national history and natural heritage.

Σίγουρα η έλλειψη γραπτών μαρτυριών δυσχεραίνει την έρευνα, αλλά μπορούμε να κάνουμε μερικές ασφαλείς εικασίες σχετικα με το ιερό αυτό πουλί. Θα μπορούσε να ήταν ένα σύμβολο δύναμης, ευγένειας και μεγαλοπρέπειας.Το γεγονός ότι τα σχετικά αγάλματα βρέθηκαν κυρίως στο σύμπλεγμα του λόφου, όπου βρισκόταν η κατοικία του βασιλιά και της αρχούσας τάξης ενισχύει αυτή την άποψη.

Είναι επίσης αρκετά διαδεδομένη στις μυθολογίες, στις παραδόσεις και στη συμβολολογία πολλών αρχαίων λαών η παρουσία του αετού, που συνήθως συνδέεται με θετικές έννοιες και αξίες ποικιλοτρόπως

Στην ελληνική μυθολογία για παράδειγμα ο αετός είναι το αγαπημένο ζώο του Δία και προσωπικός του αγγελιοφόρος και εμφανίζεται σε διάφορους μύθους.

http://www.theoi.com/Ther/AetosDios.html

Στην μυθολογική παράδοση των Αζτέκων ο αετός επίσης παίζει ρόλο σπουδαιότατης σημασίας αφού συνδέεται με το θεϊκό σημαδι που έδωσε τέλος στην περιπλάνησή τους από την Αζτλάν στη νέα γη που επρόκειτο να εγκατασταθούν. Το θεϊκό σημαδι ήταν ένας αετός καθισμένος σ' ένα κάκτο πάνω σ'ένα βράxο της λίμνης Τεξκόκο, όπου κι έχτισαν την πρωτεύουσά τους Τενοχτιτλάν, το όνομά της οποίας σημαίνει "βράχος του κάκτου".

http://www.aztlan.net/quest_for_aztlan.htm

Σε παραδόσεις πολλών ινδιάνων θα τον συναντήσουμε επίσης, ενώ πριν ανέφερα την περίπτωση των Βυζαντινών, αλλά και σήμερα συνεχίζει ο αετός να αποτελεί σύμβολο δύναμης, ελευθερίας, περηφάνειας και γενικά συνδέεται με πολλες ακόμα αρετές. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και από πολλα artworks των ΗΠΑ

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο αετός είναι λογικό να εντυπωσιάζει και να συναρπάζει τον άνθρωπο με τη μεγαλοπρέπεια και την άγρια ομορφιά που τον διακρίνει, επομένως αυτή η εικόνα θα είχε περάσει και στις παραδόσεις πολλών λαών με διαφορους τρόπους. Κάτι ανάλογο πιστεύω ότι συμβαίνει και με τα αγάλματα των πουλιών της Μεγάλης Ζιμπάμπουε.

Αυτά μέχρι τώρα....

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι με τον πολιτισμό της Μεγάλης Ζιμπάμπουε έχει ασχοληθεί(σιγά μη τον ξέχναγε)κι ο ...Εριχ Φον Ντάνικεν για να στηρίξει μέσα και απ'αυτόν τις θεωρίες του περί αρχαίων αστροναυτών...

http://www.legendarytimesbooks.com/product.php?productid=186

Do the great ruins of Zimbabwe point to an impossibly detailed knowledge of astronomy?

Είπατε τίποτα?

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 14/01/2008 09:23:28

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.078125
Maintained by Digital Alchemy