ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Εξέλιξη εναντίον Δημιουργίας
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 11
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
skeptic
Πλήρες Μέλος

Greece
1434 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/09/2005, 15:11:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skeptic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σε αυτό το θέμα θα ήθελα να ασχοληθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την επιστημονική "κόντρα" που υπάρχει μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την δαρβινική θεωρία για την εξέλιξη της ζωής (φυσική επιλογή, τυχαιότητα μεταλλάξεων) και αυτών που πιστεύουν ότι η ζωή δημιουργήθηκε με κάποιο επεμβατικό τρόπο από ένα υπερφυσικό εξωκοσμικό όν, τον δημιουργό Θέο.

"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them … into the impossible." -- A.Clarke’s Second Law

galadriel
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


3264 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/09/2005, 16:35:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους galadriel  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
γειαααα

υπάρχει και μία τρίτη άποψη... ότι η Δημιοιυργία δεν είναι στατική... αλλά ότι συνεχίζεται και ακριβώς αυτός είναι και ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου....

ας πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο η Δημιουργία ακολουθεί μία εξελικτική πορεία...

παίζει κι αυτό...


Galadriel


in God we trust

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
rizitis
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
678 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/09/2005, 17:01:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους rizitis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ skeptic

Το θέμα που άνοιξες προσωπικά με ενδιαφέρει να το παρακολουθήσω
Πάρα πολύ.

Μια ερώτηση διευκρινιστική θέλω να σου κάνω.

Όπως το παρουσιάζεις μου δημιουργείτε η εντύπωση ότι η επιστημονική άποψη είναι η δαρβινική θεωρία .

Πραγματικά αυτό εννοείς ;
Αν κατάλαβα λάθος ζητώ συγνώμη.

ΕΠΙΣΗΣ γιατί η εξέλιξη πρέπει κατά ανάγκη να είναι εναντίον της δημιουργίας ;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


`
...Nachtischende

Edited by - rizitis on 20/09/2005 17:06:23Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

qubit
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
66 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/09/2005, 18:41:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους qubit  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Γειά σας
Κατα την άποψή μου, δεν υπάρχει καμμία αντίφαση ανάμεσα στην επιστήμη, που μελετά τους φυσικούς νόμους,
και στην ύπαρξη Νου Δημιουργού του Σύμπαντος και της Ζωής, ο οποίος Νους, έθεσε τους φυσικούς νόμους.
Η "τυχαία" εξέλιξη της άβιας ύλης (ύλης; πώς ορίζεται από την κβαντομηχανική, άραγε;)
σε νοήμονες πολύπλοκους οργανισμούς, μου μοιάζει ως εξής : σαν να βρίσκουμε θαμμένο στην έρημο, κάτω
από δεκάδες μέτρα προσχώσεων, ένα διαστημόπλοιο και ν' αναφωνούμε : "βρε! για δες τι έφτιαξε το χώμα και το νερό μετά από εκατομμύρια χρόνια σούρτα φέρτα !! Δώστου από δω, δώστου απο κει,
η φυσική επιλογή κατάφερε να συναρμολογήσει ένα μηχανισμό που δουλεύει, στ' αλήθεια!"
Νομίζω πως κανένας οπαδός του λεγόμενου "ορθολογισμού" δεν θα δεχόταν ως λογική αυτή την άποψη.
Θα θεωρούσε αυτομάτως, ότι το εν λόγω εύρημα, αποτελεί δημιούργημα έλλογου όντος και μάλιστα υψηλής νοημοσύνης και γνώσης. Αλλά το το ωάριο και το σπερματοζωάριο (ας αναλογιστούμε το μέγεθός τους
σε σχέση με το μέγεθος του Σύμπαντος) που περιέχουν ΟΛΗ την πληροφορία του ανθρώπινου οργανισμού,έγιναν μετά από τυχαίες άτακτες περιπλανήσεις και συνδυασμούς των ανόργανων στοιχείων. Κι αυτό θεωρείται επιστημονική σκέψη ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/09/2005, 19:16:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ skeptic,

Φαντάζομαι ότι στο εισαγωγικό σου μήνυμα αναφέρεσαι στους πολέμιους της δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης των ειδών, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει ακόμη και σήμερα να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους σε μια θεωρία η οποία, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, αντιτίθεται στα όσα μας λέει η Αγία Γραφή. Το κίνημα των αντι-δαρβινιστών κάνει αισθητή την παρουσία του ακόμη και σήμερα, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν να σταματήσει να διδάσκεται η θεωρία της εξέλιξης στα σχολεία, ενώ το τελευταίο τους "κόλπο" περιλαμβάνει την απαίτηση για ταυτόχρονη διδασκαλία και της δικής τους άποψης ακόμη και στα πανεπιστήμια. Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί και στο Esoterica και παραθέτω το link της πιο πρόσφατης συζήτησης :

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=7050

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται απλά για γελοιότητες κάποιων υπερσυντηρητικών χριστιανών των ΗΠΑ και ότι οι διδασκαλίες τους δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών, παρά τα όποια κενά της στην αρχική της διατύπωση από το Δαρβίνο, δεν βασίζεται απλά σε αόριστες ενδείξεις αλλά και σε τρανταχτές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν την κοινή καταγωγή των ειδών ζωής στη Γη. Και, το κυριότερο, σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με την πιθανότητα ύπαρξης ενός Ανώτερου Όντος Δημιουργού, ούτε και σκοπός της είναι να αντιμάχεται τα προσωπικά πιστεύω όποια κι αν είναι αυτά. Για μένα λοιπόν, δεν υπάρχει καμία τέτοια κόντρα, όπως την περιγράφεις, παρά μόνο μία μονόπλευρη και αστήρικτη πολεμική.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skeptic
Πλήρες Μέλος

Greece
1434 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 00:08:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skeptic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ξεκινάω με κάποιες σκέψεις, απόψεις και μαθηματικά στοιχεία από οπαδό της δημιουργίας σχετικά με το αν είναι επαρκής ή όχι ο χρόνος της ηλικίας της Γης (4.5 δισεκατομμύρια χρόνια) για να ξεκινήσει και να επιτύχει ή όχι μια εξελικτική διαδικασία για τη δημιουργία της ζωής με βάση τις τυχαίες μοριακές και κυτταρικές μεταλλάξεις...
Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα κατάθεσης επιστημονικών δεδομένων των αντιδαρβινιστών.
Φυσικά υποστηρίζει ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός για τις μεταλλάξεις και γι'αυτό γίνεται απαραίτητη επέμβαση ενός Θεού δημιουργού.

******************
Σημ: Τα παρακάτω δεν αποτελούν δική μου θέση, αλλά θέση ενός οπαδού της δημιουργίας, ενός αντιδαρβινιστή.
******************

Οι μεταλλάξεις, ευτυχώς για εμάς, είναι σχετικά σπάνιες. Συμβαίνουν περίπου μία σε κάθε δέκα εκατομμύρια αναδιπλασιασμούς του μορίου του DNA...

(1 με 7 μηδενικά, δηλαδή 10 εκατομμύρια !!).

Η πιθανότητα του να συμβούν δύο σχετιζόμενες μεταξύ τους μεταλλάξεις στην σειρά είναι το γινόμενο των επί μέρους πιθανοτήτων :
1 με 7 μηδενικά X 1 με 7 μηδενικά = 1 με 14 μηδενικά.
δηλαδή εκατό τρισεκατομμύρια.

Δύο μεταλλάξεις σε μία μύγα δεν θα προκαλούσαν τίποτε περισσότερο από μία αλλαγή, ίσως, στο ζάρωμα των φτερών της…
Η πιθανότητα να έχουμε τρείς στην σειρά σχετιζόμενες μεταλλάξεις είναι
1 με 21 μηδενικά
( δηλαδή ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια ) !
Ξαφνικά ούτε ο ωκεανός δεν φθάνει για να χωρέσει τόσες μύγες!

Τι γίνεται με τέσσερεις μεταλλάξεις;
1 με 28 μηδενικά !!!!!!!
Ούτε όλη η γη δεν φθάνει για να χωρέσει τόσους μικροοργανισμούς!
Και μιλάμε μόνο για τέσσερις μεταλλάξεις…

Χρειάζονται πολύ περισσότερες για να μετατρέψουν ένα ψάρι σε καθηγητή πανεπιστημίου !!!!

Για να “αλλάξει” το γενετικό υλικό από ένα είδος σε ένα άλλο είδος χρειάζονται αρκετά εκατομμύρια μεταλλάξεις στην σειρά , και για κάθε μία από αυτές, θα πρέπει να πολ/σιάζουμε επί 10 εκατομμύρια !!!!

Σε αυτό το σημείο οι νέο-Δαρβινιστές είπαν ότι ναι μεν οι πιθανότητες είναι ελάχιστες αλλά έχουμε (κατ αυτούς) όλο τον απαιτούμενο χρόνο, 5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου

Αλλά τα 5 δισεκατομμύρια χρόνια είναι σε δευτερόλεπτα, 1 με 17 μηδενικά
Πόσα άτομα περιέχει το όλο το σύμπαν ??
1 με 80 μηδενικά !!!!

Έτσι λοιπόν όλο το σύμπαν δεν είναι τόσο μεγάλο η τόσο παλαιό
για να χωρέσει την πιθανότητα της “εξέλιξης” ας πούμε του αλόγου,
την οποία ο ίδιος ο Huxley, υποστηρικτής της θεωρίας της εξέλιξης υπολόγισε σε 1 με 3.000.000 μηδενικά !!!

Βλέπουμε λοιπόν ότι η επιστήμη των μαθηματικών αποκλείει κάθε πιθανότητα οι μεταλλάξεις να δημιούργησαν “εξελικτικές αλλαγές”.

Συνεχίζεται . . .

******************

. . . σε συνέχεια του προηγούμενου . . .
Η θεωρία της αυτόματης γένεσης των αμινοξέων, με κάποια ηλεκτρική εκκένωση από την ατμόσφαιρα και συνθέσεων αζωτούχων και ανθρακούχων ουσιών σε αμινοξέα.
Πολλά μαζί αμινοξέα μπορούν να σχηματίσουν μια πρωτεϊνη ( λεύκωμα ) . Υπάρχουν βέβαια πολλά αμινοξέα και πολλά είδη λευκωμάτων. Για το κάθε ένα, σύμφωνα με τη θεωρία, θα πρέπει να έγινε μια ξεχωριστή εκκένωση.
Πώς το λεύκωμα πήρε ζωή ?
Γιατί η επιστήμη σήμερα με όλα τα μέσα που κατέχει δεν μπορεί να φτιάξει λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες?
Η πιθανότητα να σχηματισθεί τυχαία έστω και ένα απλό μόριο πρωτεΐνης μέσα σε μια οργανική σούπα ανέρχεται από τους εξελικτικούς στο 10 στην 113(δύναμη). Η πιθανότητα όμως 10 στην 30 ( δύναμη ) απορρίπτεται από τους μαθηματικούς σα να μην συμβαίνει ποτέ
Και ο αριθμός 10 στην 113 είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό ατόμων που υπάρχουν στο σύμπαν (10 στην 80)
Μερικές πρωτεΐνες χρησιμεύουν σαν δομικά υλικά του κυττάρου και άλλες σαν ένζυμα. Χωρίς τη βοήθεια αυτών το κύτταρο θα πέθαινε. Γύρω στις 2.000 πρωτεΐνες-ένζυμα χρειάζονται γιά τη δραστηριότητα του κυττάρου. Οι πιθανότητες να ληφθούν όλες αυτές στην τύχη είναι 10 στην 40.000 !!!!!!!
Ο άγγλος καθηγητής Hoyle χρησιμοποιεί ένα γνωστό παιχνίδι, τον κύβο του Rubic, για να δείξει πόσο ανόητο είναι να πιστεύει κανείς στην τυχαία δημιουργία της ζωής. "Δώστε μπερδεμένους κύβους σε ένα άτομο με δεμένα μάτια και αφήστε τον να κάνει μιά τυχαία κίνηση κάθε δευτερόλεπτο. Θα χρειαστεί εκατοντάδες φορές περισσότερος χρόνος από την ηλικία της γης την οποία ανεβάζουν σε 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, για να λύση το παιχνίδι των κύβων".
Χρειάζεται πολύ μεγάλος φανατισμός εναντίον της αλήθειας για να παραδεχθεί κανείς τέτοιου είδους παραδοξολογίες.
Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από το Θεό, γράφει η Αγία Γραφή. Η περιγραφή είναι απλή και λογική.
"Και έπλασε Κύριος ο Θεός τον άνθρωπον από χώματος εκ της γης και ενεφύσησεν εις τους μυκτήρας αυτού πνοήν ζωής και έγεινεν ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν". (Γένεση β:7)
Το ότι το σώμα του ανθρώπου είναι φτιαγμένο από χώμα, είναι αποδειγμένο από την αναλυτική Χημεία. Ο,τι στοιχεία περιέχει το χώμα, περιέχει και το σώμα. Το ότι το σώμα έχει ζωή, ψυχή και πνεύμα, φανερώνεται από την ενέργεια του Θεού, ο οποίος "ενεφύσησεν εις τους μυκτήρας αυτού πνοή ζωής". Ο Θεός δεν ενεφύσησεν ούτε οξυγόνο, ούτε αέρα, διότι ο Θεός δεν αναπνέει, αλλά ενεφύσησε Πνεύμα το οποίο, "εφύλαξε" μέσα σ' αυτό το σώμα.
Είναι συχνό το φαινόμενο η "επιφανειακή" επιστήμη να διαφωνεί με την "αληθινή" επιστήμη, το σίγουρο όμως είναι ότι η "αληθινή" επιστήμη δεν διαφωνεί με την Αγία Γραφή.-
Βασικά λοιπόν πως αρχίζει η δημιουργία ενός ζώντος οργανισμού; Ουσιαστικά, ένας οργανισμός αρχίζει με αμινοξέα. Έρχεται σε ογδόντα διαφορετικούς τύπους, αλλά μόνο είκοσι από αυτούς βρίσκεται στους ζώντες οργανισμούς. Εάν τα αμινοξέα δημιουργήθηκαν από την ακτινοβολία στην πρωτόγονη Γη, δεν θα υπήρχε καμία αποκάλυψη ποιος τύπος οξέος θα δημιουργούταν. Οι πιθανότητες που υπάρχουν είναι ακριβώς μια στις τέσσερις. Το τέχνασμα είναι να απομονωθεί ο σωστός τύπος αμινοξέων. Κατόπιν τα σωστά αμινοξέα πρέπει να συνδεθούν μαζί στη σωστή ακολουθία για να παραγάγουν τα πρωτεϊνικά μόρια. Φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό να γίνει από τις μη καθοδηγούμενες χημικές αντιδράσεις. Θα ήταν βέβαια απλό εάν κάποιος χρησιμοποιούσε τη νοημοσύνη του για να λύσει αυτό το πρόβλημα και σκόπιμα να επιλέγει και να συγκεντρώνει εκ νέου τα αμινοξέα ένα την κάθε φορά. Αλλά θα πρέπει κάποιος να του υπενθυμίσει ότι αυτή είναι μια μη καθοδηγούμενη εξέλιξη, και δεν είναι διαθέσιμη καμία οδηγία απ έξω.
Εκτός από αυτό, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπερδεύονται στο παραγόμενο υλικό, όπως οι πρόσθετες αντιδράσεις μέσα στην ακολουθία.
Άλλα μόρια τείνουν να αντιδράσουν ευκολότερα με τα αμινοξέα από ό,τι τα αμινοξέα αντιδρούν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια, υπάρχει το πρόβλημα με τα ξένα μόρια.
Ακόμα και στο επαναστατικό πείραμα του Stanley Miller μόνο δύο τοις εκατό του υλικού που παρήγαγε συντέθηκε από αμινοξέα, έτσι θα υπήρχαν πολλές άλλες χημικές ουσίες μέσα στο παραγόμενο υλικό, που θα χάλαγαν αυτή τη διαδικασία.
Υπάρχει επίσης και μια άλλη περιπλοκή.
Τα μισά από τα αμινοξέα είναι δεξιόστροφα και τα άλλα μισά είναι αριστερόστροφα. Μόνο όμως τα αριστερόστροφα βρίσκονται στην ζώσα ύλη.
Κόψτε λοιπόν τις μισές πιθανότητες.
Τα σωστά οξέα πρέπει να συνδέονται μαζί στη σωστή σειρά -ακολουθία. Επιπλέον, πρέπει να σχηματίζουν τους σωστούς δεσμούς - πεπτιδικοί δεσμοί για να είμαστε ακριβείς - στις σωστές θέσεις γιατί η πρωτεΐνη διπλώνεται με το σωστό τρισδιάστατο τρόπο.
Εάν όλα αυτά τα βήματα δεν πραγματοποιηθούν ακριβώς, η πρωτεΐνη δεν θα λειτουργήσει !!!!!
Ένα παρόμοιο παράδειγμα θα ήταν ένα παλιό τυπογραφικό μηχάνημα, με τα γράμματα του να επιλέγονται από το χέρι. Προκειμένου να τυπωθούν τα γράμματα, θα επιλέγονταν από ένα καλάθι και θα έμπαιναν πάνω στη μηχανή της εκτύπωσης. Εάν κάποιος ευφυής άνθρωπος καθοδηγεί αυτή την επιλογή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως υποθέστε ότι τα γράμματα λήφθηκαν από το καλάθι και τοποθετούνται πάνω στη μηχανή από ένα χιμπατζή. Εάν τα γράμματα επιλέχτηκαν τυχαία και τοποθετήθηκαν τυχαία επάνω στη μηχανή (που φυσικά τοποθετούνται προς τα πίσω και ανάποδα), τότε ποια θα είναι η αίσθηση που θα δημιουργηθεί αν το τελικό αποτέλεσμα ήταν λέξεις, προτάσεις και παράγραφοι με την σωστή σειρά; Είναι εξαιρετικά απίθανο.
Με τον ίδιο τρόπο, ίσως εκατό αμινοξέα πρέπει να τεθούν μαζί με ακριβώς το σωστό τρόπο για να κάνουν ένα απλό πρωτεϊνικό μόριο. Και θυμηθείτε, αυτό είναι απλώς το πρώτο βήμα. Ένα πρωτεϊνικό μόριο δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό για να κάνει έναν ζώντα οργανισμό. Περίπου άλλα διακόσια πρέπει να δημιουργηθούν με τον ίδιο τρόπο και να συγκεντρωθούν ακριβώς με τη σωστή σειρά για να κάνουν ένα χαρακτηριστικό ζωντανό κύτταρο. Υπάρχει ακόμη πιθανότητα για να γίνει;
Στα έμβια συστήματα, η καθοδήγηση που απαιτείται για να συγκεντρωθούν όλα τα μέρη προέρχεται από το DNA, το οποίο λειτουργεί μαζί με το RNA. Η παραγωγή αυτών των DNA και RNA είναι ένα ακόμη πιο περίπλοκο ζήτημα από αυτό των πρωτεϊνών. Η σύνθεση των βασικών ομάδων -κλειδιών- για το DNA και το RNA ποτέ δεν έχει επιτύχει εκτός από ιδιαίτερα μη πειστικές συνθήκες που δεν έχουν καμία ομοιότητα με εκείνες της πρωτόγονης Γης. Οι δυσκολίες του να συνθέσουμε DNA είναι, αυτή τη στιγμή, πέρα από τη φαντασία μας.
Μερικοί εξελικτικοί επιστήμονες θεωρούν ότι όλες οι ανωτέρω μη καθοδηγούμενες χημικές αντιδράσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την ιδέα της Τυχαίας Πιθανότητας. Αυτή η θεωρία συνδυάζει την τυχαία πιθανότητα με το χρόνο για να παραχθεί η ζωή. Αυτή εξετάσθηκε μαζί με τη θεωρία της στατικής κατάστασης του σύμπαντος (ότι το Σύμπαν ήταν απείρως παλαιό), και ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε ένα άπειρο χρονικό διάστημα; Αν δεν είχε τότε η θεωρία της σταθερής κατάστασης βγει λάθος, η θεωρία της τυχαίας πιθανότητας θα ήταν σχεδόν εύλογη.
Το 1965, με την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη θεωρία του Big Bang. Αυτή η θεωρία μετέβαλλε τις αντιλήψεις των κοσμολόγων και των οπαδών της θεωρίας της εξέλιξης, έτσι ώστε συμφώνησαν ότι το Σύμπαν ήταν περίπου 14 δισεκατομμυρίων ετών. Από το 1965, πρόσφατες εργασίες έχουν δείξει ότι η Γη είναι λιγότερο από 5 δισεκατομμυρίων ετών (αυτό συμφωνεί με τη θεωρία του Big Bang). Ακόμη μέσα σε αυτά τα 5 δισεκατομμύρια έτη, δεν παρέχονται οι πιο βασικές συνθήκες για να μπορέσει να σχηματισθεί η ζωή πάνω στη Γη. Σύμφωνα με τους εξελικτικούς η Γη πέρασε μια μακρά, πολύ μακρά περίοδο, ψύξης. Κάποτε έφτασε σε μια κατάλληλη θερμοκρασία όπου μπόρεσε θεωρητικά να υποστηρίξει τη ζωή. Βασισμένοι στην ανακάλυψη των μικροαπολιθωμάτων, οι εξελικτικοί επιστήμονες έχουν υπολογίσει τώρα, κατά προσέγγιση, ότι ο χρόνος ο οποίος πέρασε μεταξύ μιας σωστής θερμοκρασίας, που μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή, και της πρώτης εμφάνισης της πραγματικής ζωής ήταν μόνο περίπου 400.000 000 χρόνια. Αυτός όμως δεν είναι αρκετός χρόνος για να πραγματοποιηθεί μια χημική εξέλιξη. Όχι μόνο είναι ένας πολύ σύντομος χρόνος, αλλά οι καθαρές μαθηματικές πιθανότητες για τη συναρμολόγηση όλων των απαραίτητων στοιχείων ενός ζωντανού οργανισμού είναι αστρονομικές. Ακόμα κι αν οι συνθήκες βελτιστοποιήθηκαν, δεν θα υπήρχε καμιά πραγματική πιθανότητα.
Εάν όλος ο άνθρακας στο Σύμπαν τοποθετηθεί πάνω στην επιφάνεια της Γης - που δεν θα μπορούσε αναμφισβήτητα ποτέ να συμβεί - και του επιτραπεί να αντιδράσει με τον πιο γρήγορο δυνατό ρυθμό, και αφεθεί πάνω στη Γη για ένα δισεκατομμύριο χρόνια (έστω και αν το χρονικό διάστημα που αναφέραμε είναι μόνο 400 εκατομμύρια χρόνια), οι πιθανότητες δημιουργίας ενός και μόνου ζωντανού μορίου είναι 1 προς 1060 .
Ο Behe (συντάκτης του βιβλίου το Μαύρο Κιβώτιο του Δαρβίνου) έχει πει ότι η πιθανότητα να συνδεθούν μαζί μόνο 100 αμινοξέα θα ήταν ίση με την πιθανότητα ενός τυφλού που προσπαθεί να βρει ένα συγκεκριμένο κόκκο άμμου στην έρημο της Σαχάρας, και μάλιστα που το πετυχαίνει όχι μόνο μια φορά αλλά τρεις φορές!

Τα παραπάνω λοιπόν, δεν είναι θεωρία (όπως η εξέλιξη) , ούτε προσωπικές υποκειμενικές απόψεις, όπως οι δικές σου ή οι δικές μου, αλλά «ξερά» μαθηματικά !!

ΑΝ μετά από αυτά θέλει κάποιος να ΠΙΣΤΕΥΕΙ στην τυχαιότητα μιας εξελικτικής πορείας της ζωής, είναι βεβαίως δικαίωμά του.
Το να πιστεύει όμως κάποιος στην επέμβαση μιας διάνοιας, δεν θα πρέπει απλώς να είναι σεβαστό από όλους, αλλά είναι σαφώς πολύ απλούστερο, αλλά και πολύ λογικότερο . . .

"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them … into the impossible." -- A.Clarke’s Second Law

Edited by - skeptic on 21/09/2005 00:15:04Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skeptic
Πλήρες Μέλος

Greece
1434 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 00:12:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skeptic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Όπως το παρουσιάζεις μου δημιουργείτε η εντύπωση ότι η επιστημονική άποψη είναι η δαρβινική θεωρία.


Tα πράγματα είναι σχετικά απλά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια καθ’όλα επιστημονική θεωρία, την δαρβινική θεωρία της εξέλιξης
(ξεκίνησε ως ιδέα από τον Δαρβίνο το 19ο αιώνα με το βιβλίο του "η καταγωγή των ειδών") και με την παραδοσιακή από την εκκλησία διδασκαλία της δημιουργίας ότι δηλαδή ο εξωκοσμικός Θεός δημιούργησε αρχικά τη ζωή στη Γη και μετά έπλασε τον πρώτο άνθρωπο (Αδάμ) από το χώμα (μεταφορική έννοια προφανώς). Σημειωτέων ότι στην Αγία Γραφή δεν αναφέρεται πουθενά η περίπτωση δημιουργία ζωής από τον Θεό σε άλλους πλανήτες εκτός από τη Γη άρα η περίπτωση των εξωγήινων στην διδασκαλία της δημιουργίας απορρίπτεται. Βέβαια οι τότε συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης στο βιβλίο "γέννεση" ενδεχομένως δεν είχαν ιδέα από αστρονομία και αστροφυσική όποτε είναι λογικό.

quote:

ΕΠΙΣΗΣ γιατί η εξέλιξη πρέπει κατά ανάγκη να είναι εναντίον της δημιουργίας ;


Υπάρχει αδιαμφισβήτητα μια "κόντρα" στο όλο θέμα διότι απλά η θεωρία της εξέλιξης υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ζωή στη Γη δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στην τύχη (με καθ’ όλα φυσικούς νόμους να την πλαισιώνουν) και χωρίς την ανάγκη ενός δημιουργού ενώ η διδασκαλία της δημιουργίας υποστηρίζει την υπερφυσική παρεμβατικότητα μιας εξωκοσμικής διάνοιας πάνω στους φυσικούς νόμους με αποτέλεσμα την δημιουργία της ζωής και του ανθρώπινου είδους.
Η εξέλιξη δεν χρειάζεται δημιουργό και είναι μια αυτόματη φυσική διαδικασία. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη κόντρα και το όλο παιχνίδι, κατά πόσο μπορεί δηλαδή η όλη υπόθεση της δημιουργίας και εξέλιξης της ζωής στο σύμπαν να είναι μια αυτόματη και τυχαία φυσική διαδικασία...

"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them … into the impossible." -- A.Clarke’s Second Law
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skeptic
Πλήρες Μέλος

Greece
1434 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 00:25:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skeptic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

...Και, το κυριότερο(η θεωρία της εξέλιξης), σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με την πιθανότητα ύπαρξης ενός Ανώτερου Όντος Δημιουργού...


Πολύ φοβάμαι ότι έρχεται σε αντίθεση και μάλιστα σε ευθεία αντίθεση.

Η θεωρία της εξέλιξης δεν έχει την ανάγκη ενός Ανώτερου Όντος εξωκοσμικού Θεού Δημιουργού, διοτί πολύ απλά εξυπηρετείται από μόνη της μέσω της φυσικής επιλογής και των τυχαίων μεταλλάξεων.(100% φυσικές διαδικασίες)
Είναι δηλαδή μια θεωρία self-service!


"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them … into the impossible." -- A.Clarke’s Second Law
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

rizitis
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
678 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 00:40:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους rizitis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:

...Και, το κυριότερο(η θεωρία της εξέλιξης), σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με την πιθανότητα ύπαρξης ενός Ανώτερου Όντος Δημιουργού...


Πολύ φοβάμαι ότι έρχεται σε αντίθεση και μάλιστα σε ευθεία αντίθεση.

Η θεωρία της εξέλιξης δεν έχει την ανάγκη ενός Ανώτερου Όντος εξωκοσμικού Θεού Δημιουργού, διοτί πολύ απλά εξυπηρετείται από μόνη της μέσω της φυσικής επιλογής και των τυχαίων μεταλλάξεων.(100% φυσικές διαδικασίες)
Είναι δηλαδή μια θεωρία self-service!


"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them … into the impossible." -- A.Clarke’s Second Law



ΦΙΛΕ ΣΚΕΠΤΙΚ

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΤΑ ΑΡΧΗΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ ΠΟΣΤ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΥΠΩΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΩ ΣΕ ΟΣΟ
ΒΑΘΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟΙ
ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΔΑΡΒΙΝΙΚΩΝ ;

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΚΜΙΡΙΩΣΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ , ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΡΑΦΙΚΑ.
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΜΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΝΑΞΙΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΤΗ ΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΗΚΑ ΕΝΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ
ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


ΥΓ. ΑΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΕΝΑ MAIL.

`
...NachtischendeΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PY8AGORAS
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2330 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 02:00:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παιδιά, ρίχ'τε μια ματιά και σε αυτό το link αν δε σας κάνει κόπο....
νομίζω ότι ταιριάζει με το παρόν θέμα αρκετά...

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=7050


.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

rizitis
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
678 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 06:54:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους rizitis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΗΟΤΗ
ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ!


`
...NachtischendeΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 11:22:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Η θεωρία της εξέλιξης δεν έχει την ανάγκη ενός Ανώτερου Όντος εξωκοσμικού Θεού Δημιουργού, διοτί πολύ απλά εξυπηρετείται από μόνη της μέσω της φυσικής επιλογής και των τυχαίων μεταλλάξεων.(100% φυσικές διαδικασίες)
Είναι δηλαδή μια θεωρία self-service!

Εγώ πιστεύω την θεωρία της εξέλιξης, αφού όλες οι ενδείξεις και οι αποδείξεις μόνο σε αυτήν καταλήγουν. Δέν μπορώ να πιστέψω οτι κάποιο όν όπως ο άνθρωπος ήρθε ουρανοκατέβατος απο το πουθενά. Ακόμα και άν προέρχεται απο άλλον πλανήτη είναι προιόν κάποιας άλλης εξέλισης.
Συμφωνώ στο ότι η θεωρία της εξέλιξης δέν έχει την ανάγκη του ανώτερου εξωκοσμικού όντος, για το ανώτερο όν δέν είναι καθόλου εξωκοσμικό. Βρίσκεται μέσα στον κόσμο, και δέν μπορούμε να καθορίσουμε εμείς οι άνθρωποι με το φτωχό μας το μυαλό άν τυχόν είναι όν ή κάτι άλλο. Είναι παρακινδυνευμένες όλες οι απόψεις και μόνο υποθέσεις.
Όσον αφορά τον ρόλο του στο υλικό Σύμπαν δέν είναι άλλος απο την δημιουργία και εφαρμογή όλων των γνωστών φυσικών νόμων που καθορίζουν την πορεία του υλικού - ορατού κόσμου. Ένας απο αυτούς τους νόμους είναι και της εξέλιξης.

http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ThinkMath
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 12:05:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ThinkMath  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Sceptic οι συλλογισμοί που αναφέρεις παραπάνω είναι λανθασμένοι
Για 2 βασικούς λόγους :

1) Αναφέρεις αυθαίρετα νούμερα :
<< Οι μεταλλάξεις, ευτυχώς για εμάς, είναι σχετικά σπάνιες. Συμβαίνουν περίπου μία σε κάθε δέκα εκατομμύρια αναδιπλασιασμούς του μορίου του DNA...>>

ΛΑΘΟΣ.
Οι μεταλλάξεις δεν είναι τόσο σπάνιες .
Στο εργαστήριο δημιουργούνται μεταλλάξεις στις μύγες των φρούτων μέσα
σε λιγότερες από 10 γενιές .
Οι μεταλλάξεις δεν είναι απλό στατιστικό στοιχείο αλλά ο ρυθμός τους μπορεί να αλλάξει κάτω από την κατάλληλη εξελικτική πίεση .
Οι ίδιοι οι άνθρωποι μέσα σε λίγα χρόνια έχουν αλλάξει την μορφή ενός
Πολύ γνωστού ζώου ( μιλάω για τον σκύλο ) με κατάλληλη απομόνωση πληθυσμών. Μην μου πείς ότι ο Μολοσσός και το κανίς είναι το ίδιο !
Αν είχανε στην διαθεσή μας λίγες χιλιάδες χρόνια θα είχαμε δημιουργήσει 2 καινούργια είδη ζώων .

2) Μία μετάλλαξη μπορεί να καταλύει χημικά και να επιταχύνει μία άλλη .

Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες που αναφέρεις παραπάνω είναι
δεσμευμένες μεταξύ τους . Αρα τα νούμερα που αναφέρεις εντελώς
λανθασμένα .
Αν για παράδειγμα ένα ζώο εχει πιθανότητες 1/10 να χάσει το τρίχωμα του
Και μία στις 1/10 να γίνει παχύδερμο , η πιθανότητα να γίνει παχύδερμο
χωρίς τρίχες δεν είναι 1/10*1/10 = 1/100 αλλά είναι 1/10 γιατι αν δεν
γίνει παχύδερμο θα πεθάνει από το κρύο .
Ο παράγοντας κρύο αλλάζει τις πιθανότητες .
Οι άνθρωποι που γράφουν αυτά, πέρα από τους ύποπτους σκοπούς που
εξυπηρετούν , αντιγράφουν όπως τους βολέυει πράγματα που γράφτηκαν
από επιστήμονες πριν από 50 με 100 χρόνια και τα παρουσιάζουν ως
στοιχεία βιάζοντας και τα μαθηματικά . ΕΛΕΟΣ πιά .

Με αυτά που σου γράφω δεν διεκδικώ το αλάθητο η την απόλυτη γνώση
αλλά σου λέω τουλάχιστον , ότι η θεωρία της εξέλιξης μαθηματικά ΣΤΕΚΕΙ .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 13:14:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μια παρατήρηση θα ήθελα να κάνω, αγαπητέ skeptic, περισσότερο για να υπερασπιστώ κάπου τα λεγόμενά μου...

Όταν είπα πιο πάνω ότι η θεωρία της εξέλιξης δεν έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις περί της ύπαρξης του Όντος Δημιουργού σαφώς και δεν αναφερόμουν σε όσους υποστηρίζουν ότι πχ οι πρωτόπλαστοι Αδάμ και Εύα ήταν υπαρκτά πρόσωπα. Όπως είπα και παραπάνω, θεωρώ ότι οι γελοιότητες των υπερσυντηρητικών κύκλων των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν ούτε κατά διάνοια σε μια σοβαρή κριτική.

Εκεί όμως που βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, το "σκοτεινό" σημείο στην όλη υπόθεση είναι στη διερεύνηση της φύσης της δύναμης που κινεί την εξέλιξη. Θα υπογραμμίσω εδώ ότι θεωρώ την εξέλιξη των ειδών ως δεδομένη, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Άλλωστε, όπως προανέφερα, οι αποδείξεις υπέρ της είναι σχεδόν συντριπτικές. Αλλά, είναι διαφορετικό να περιγράφεται ένα φυσικό φαινόμενο στις όποιες μορφές μπορεί αυτό να πάρει, διαφορετικό να αναζητούνται οι τρόποι με τους οποίους επιτελείται αυτό και διαφορετικό να προβληματιζόμαστε ως προς το "ποιος κινεί τα νήματα". Και θα εξηγήσω τι εννοώ.

Το "υλικό" της εξέλιξης είναι αδιαμφισβήτητα οι μεταλλάξεις, οι οποίες μπορεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία να αποτελούν καταδίκη για τον οργανισμό που τις υφίσταται, όμως σπάνια, κάποιες από αυτές οδηγούν στην εμφάνιση νέων φαινοτύπων, νέων χαρακτηριστικών δηλαδή, τα οποία και παρέχουν στον οργανισμό αυτό νέες δυνατότητες και νέες προοπτικές επιβίωσης μέσα σ' ένα ούτως ή άλλως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Εκεί που, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται το κρίσιμο σημείο είναι στο τυχαίο ή μη των μεταλλάξεων αυτών. Η επιστήμη, που δεν είναι σε θέση ακόμη να γνωρίζει ή αν θέλετε, μη δυνάμενη και να πάρει θέση πάνω σ' ένα τέτοιο θέμα, δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει ότι οι μεταλλάξεις αυτές είναι προϊόντα της τύχης. Ποιος όμως μπορεί να αρνηθεί σε κάποιον να πιστεύει ότι εκεί ακριβώς που η επιστήμη θεωρεί πως έχουμε μια τυχαία μετάλλαξη, δεν έρχεται να βάλει αυτό το "Ον Δημιουργός" το "χεράκι" του; Να πιστεύει δηλαδή ότι οι μεταλλάξεις, τουλάχιστον αυτές που τροφοδοτούν την εξέλιξη με "υλικό", δεν δημιουργούνται χάρη σ' ένα παιχνίδι της τύχης, αλλά χάρη στην παρέμβαση κάποιου "Ανώτερου Όντος"; Μια τέτοια πεποίθηση σαφώς και δεν επηρεάζει την ισχύ ή τα συμπεράσματα της θεωρίας της εξέλιξης, δεν αλλάζει κάτι ως προς το "πως" και το "τι", πρόκειται απλά για μια διαφορετική οπτική ως προς το "γιατί". Το "γιατί" στο οποίο θα μου επιτρέψεις να πω ότι η επιστήμη πολύ συχνά και σε πολλά θέματα αδυνατεί να δώσει τις απαντήσεις.

Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι είναι απλά θέμα χρόνου η επιστήμη να απαντήσει σε όλα μας τα ερωτήματα και να μην υπάρχει πραγματικά η ανάγκη για πίστη σε κάποιο "Ανώτερο Ον" που κινεί παρασκηνιακά ή μη τα νήματα της τύχης του κόσμου. Αλλά αυτό φαντάζομαι μόνο το μέλλον μπορεί να μας το δείξει.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Angelos
Πλήρες Μέλος


884 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 13:41:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Angelos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Ο άγγλος καθηγητής Hoyle χρησιμοποιεί ένα γνωστό παιχνίδι, τον κύβο του Rubic, για να δείξει πόσο ανόητο είναι να πιστεύει κανείς στην τυχαία δημιουργία της ζωής. "Δώστε μπερδεμένους κύβους σε ένα άτομο με δεμένα μάτια και αφήστε τον να κάνει μιά τυχαία κίνηση κάθε δευτερόλεπτο. Θα χρειαστεί εκατοντάδες φορές περισσότερος χρόνος από την ηλικία της γης την οποία ανεβάζουν σε 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, για να λύση το παιχνίδι των κύβων".

Μια ερευνουλα στο διαδυκτιο αποκαλυπτει ποιος ειναι ο Sir Fred Hoyle
http://en.wikipedia.org/wiki/Fred_Hoyle
Του οποιου την επιχειρηματολογια παραποιουν οι Δημιουργιστες για να στηριξουν
την ψευδοεπιστημη τους.

Για οποιον απο εσας δεν βρισκει ευκαιρο το βιβλιο του "Lifecloud" οπου ο εξαιρετος
αυτος επιστημονας εκθετει την θεωρια του θα συνοψισω εδω.

Ο Fred Hoyle λοιπον ισχυριζεται οτι ειναι πολυ πιθανον τα βασικα στοιχεια της
ζωης, τα αμινοξεα, να σχηματιστικαν στα διαστρικα νεφη και οχι στην "Αρχεγονη Σουπα".
Για να το τεκμηριωσει, μιλαει λιγο για πιθανοτητες, αλλα κυριως βασιζεται σε
φασματοσκοπικες παρατηρησεις που τεκμηριωνουν την υπαρξη πολυπλοκων οργανικων
ενωσεων στα διαστρικα νεφη.

Απο την συμπηκνωση των διαστρικων νεφων, προεκυψαν μεταξυ αλλων και οι κομητες
που ειναι τεκμηριωμενο πλεον οτι ευθυνονται για τον εμπλουτισμο της αρχεγονης Γης
με το νερο της.

Η πολυ λογικη υποθεση του Hoyle ειναι οτι μαζι με το νερο ηρθανε και τα πρωτα τουβλακια
της ζωης που σχηματισαν τα αρχεγονα αυτοαναπαραγομενα μορια και μετα αυτα
εξελιχθηκαν (φυσικη επιλογη) στα ζωντανα το πλανητη μας.


Αντιγραφω απο το link που παρεθεσα για οσους δεν εχουν γρηγορη συνδεση.

Rejection of chemical evolution

In his later years, Hoyle became a staunch critic of theories of chemical evolution to explain the naturalistic Origin of life. With Chandra Wickramasinghe, Hoyle promoted the theory that life evolved in space, spreading through the universe via panspermia, and that evolution on earth is driven by a steady influx of viruses arriving via comets.

In his 1981/4 book Evolution from Space (co-authored with Chandra Wickramasinghe), he calculated that the chance of obtaining the required set of enzymes for even the simplest living cell was one in 1040,000. Since the number of atoms in the known universe is infinitesimally tiny by comparison (1080), he argued that even a whole universe full of primordial soup wouldn’t have a chance. He claimed:

The notion that not only the biopolymer but the operating program of a living cell could be arrived at by chance in a primordial organic soup here on the Earth is evidently nonsense of a high order.

Hoyle infamously compared the random emergence of even the simplest cell to the likelihood that "a tornado sweeping through a junk-yard might assemble a Boeing 747 from the materials therein." Hoyle also compared the chance of obtaining even a single functioning protein by chance combination of amino acids to a solar system full of blind men solving Rubik's Cube simultaneously.


Οπως βλεπετε καμια σχεση με τις κουταμαρες των δημιουργιστων.

Αγγελος.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Cosmos2001
Μέλος 2ης Βαθμίδας


188 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 15:46:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Cosmos2001  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μία σημαντική διευκρίνηση: H θεωρία της εξέλιξης ΔΕΝ λέει ότι οι οργανισμοί σχηματίζονται τύχαία.

Αυτό είναι μία συνηθισμένη συκοφαντία των θρησκόληπτων στην Αμερική.

Ρίχτε μία ματιά στο http://www.talkorigins.org

Φιλικά,
ΒΚΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/09/2005, 17:19:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μία σημαντική διευκρίνηση: H θεωρία της εξέλιξης ΔΕΝ λέει ότι οι οργανισμοί σχηματίζονται τύχαία.

Αυτό είναι μία συνηθισμένη συκοφαντία των θρησκόληπτων στην Αμερική.

Ρίχτε μία ματιά στο http://www.talkorigins.org


Πολύ καίριο το σχόλιό σου, Cosmos2001 και πολύ κατατοπιστικό το link που παραθέτεις.

Νομίζω ότι με μια ματιά λύνονται πολλές εκ των αποριών μας. Επίσης, ως προς το αν πράγματι η θεωρία της εξέλιξης αντιτίθεται με το ενδεχόμενο ύπαρξης και δράσης ενός "Δημιουργού", κοιτάξτε κι εδώ :

http://www.talkorigins.org/faqs/faq-god.html

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ThinkMath
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/09/2005, 10:23:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ThinkMath  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
<<Νομίζω ότι με μια ματιά λύνονται πολλές εκ των αποριών μας. Επίσης, ως προς το αν πράγματι η θεωρία της εξέλιξης αντιτίθεται με το ενδεχόμενο ύπαρξης και δράσης ενός "Δημιουργού", κοιτάξτε κι εδώ :>>

Φίλε durden_alie το συγκεκριμένο link που παρέθεσες προσπαθεί να
κατευνάσει τις ανησυχίες των θρησκευόμενων σχετικά με την εξέλιξη .
Η εξέλιξη δεν χρειάζεται κανένα δημιουργό για να λειτουργήσει ούτε καμιά
κατευθυντήρια λογική και αυτό αποδεικνύεται εύκολα .
Ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί θαυματουργική αλλαγή σε κανέναν οργανισμό ούτε
φαίνεται οι οργανισμοί να εξυπηρετούν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό .
Αν υπάρχει δημιουργός που επεμβαίνει , γιατί το κάνει ?
Γιατί δεν μας έφτιαξε όλους αμέσως χωρίς να περιμένει δισεκατομμύρια χρόνια ?
Γιατί δεν υπάρχει πουθενά στο φαινόμενο της ζωής κάποιο ίχνος του ?
Γιατί να χρειάζεται όλη αυτή η περίπλοκη χημεία της ζωής και να μην υπάρχουμε σαν από θαύμα με έναν λόγο του ?
Αν υπάρχει δημιουργός πρέπει να υπάρχει και τελικός σκοπός (εκτός αν ο δημιουργός είναι α-νόητος δηλαδή η ίδια η φύση ) . Ποιος είναι ο σκοπός αυτός ?
Ποιος είναι ο δημιουργός αυτός ? Είναι ο θεός κάποιας θρησκείας η κάτι άλλο ?
Αν θέλεις διαφώτισε με σχετικά με τις παραπάνω ερωτήσεις .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/09/2005, 11:02:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ ThinkMath,

Θα ήθελα καταρχήν να κάνω σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν υιοθετώ τις απόψεις των λεγόμενων "δημιουργιστών" όσον αφορά στη δημιουργία ή την προέλευση της ζωής. Αυτό προς αποφυγή οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων...

Ας πάρουμε λοιπόν τις θέσεις σου και τα ερωτήματά σου ένα προς ένα :

quote:
Φίλε durden_alie το συγκεκριμένο link που παρέθεσες προσπαθεί να
κατευνάσει τις ανησυχίες των θρησκευόμενων σχετικά με την εξέλιξη

Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι στο link διευκρινίζεται ότι από την πλευρά της επιστήμης δεν αναγνωρίζεται η περίφημη "κόντρα" και ότι δεν είναι πρόθεση της θεωρίας της εξέλιξης να αντιπαρατεθεί με οποιαδήποτε θρησκεία ή να γίνει "άγγελος κακού" όπως οι ανεγκέφαλοι και φανατικοί "δημιουργιστές" υποστηρίζουν.

quote:
Η εξέλιξη δεν χρειάζεται κανένα δημιουργό για να λειτουργήσει ούτε καμιά
κατευθυντήρια λογική και αυτό αποδεικνύεται εύκολα .

Δεν υποστήριξα ότι η εξέλιξη χρειάζεται το Δημιουργό, αλλά ότι δεν αποκλείει την ύπαρξη και δράση του. Φαντάζομαι αναγνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ των δύο θέσεων.

quote:
Ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί θαυματουργική αλλαγή σε κανέναν οργανισμό ούτε
φαίνεται οι οργανισμοί να εξυπηρετούν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό .

Θα μου επιτρέψεις να πω ότι αυτό είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και ειδικά όσον αφορά σε κάποιον υποτιθέμενο σκοπό. Και, η αναζήτηση κάποιου "σκοπού στη ζωή" ιδιαίτερα στους ανθρώπους υπήρξε ανέκαθεν ένα ζητούμενο. Το ότι ψάχνουμε για κάποιο σκοπό σαφώς και δεν σημαίνει ότι αυτός υπάρχει, αλλά επίσης δεν αποκλείεται η ύπαρξή του.

quote:
Αν υπάρχει δημιουργός που επεμβαίνει , γιατί το κάνει ?
Γιατί δεν μας έφτιαξε όλους αμέσως χωρίς να περιμένει δισεκατομμύρια χρόνια ?
Γιατί δεν υπάρχει πουθενά στο φαινόμενο της ζωής κάποιο ίχνος του ?
Γιατί να χρειάζεται όλη αυτή η περίπλοκη χημεία της ζωής και να μην υπάρχουμε σαν από θαύμα με έναν λόγο του ?
Αν υπάρχει δημιουργός πρέπει να υπάρχει και τελικός σκοπός (εκτός αν ο δημιουργός είναι α-νόητος δηλαδή η ίδια η φύση ) . Ποιος είναι ο σκοπός αυτός ?
Ποιος είναι ο δημιουργός αυτός ? Είναι ο θεός κάποιας θρησκείας η κάτι άλλο ?

Φίλε μου, αν μπορούσα να δώσω απάντηση στα ερωτήματα αυτά, τότε ίσως θα ήμουν εγώ ο Δημιουργός......Είναι ερωτήματα που απασχολούν επιστήμη, φιλοσοφία και διανόηση επί αιώνες. Και όπως σε όλα τα ανάλογα ερωτήματα, οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν είναι πολλές, εξαιτίας ακριβώς της μεγάλης άγνοιάς μας ή ίσως της αδυναμίας μας (μιλάω για το παρόν φυσικά) να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της ζωής.

Αγαπητέ μου, κακά τα ψέματα! Τα ερωτήματα που θέτεις απασχολούν τους πάντες και το να τα αγνοήσουμε προσποιούμενοι ότι δε μας απασχολούν νομίζω ότι αποτελεί ένα δείγμα "πνευματικού στρουθοκαμηλισμού". Και το σημαντικότερο, είναι ερωτήματα που θέτει η ανθρώπινη λογική στην προσπάθειά της να ερμηνεύσει τον κόσμο και καλά κάνει βεβαίως. Όμως, το να αντιμετωπίζουμε με τη λογική ένα ζήτημα που ξεφεύγει αυτής, όπως είναι η πίστη σε ένα ανώτερο ων, δε νομίζω ότι μας οδηγεί πουθενά. Η επιστήμη καλά κάνει και ψάχνει και θα συνεχίσει να ψάχνει και οι άνθρωποι καλά κάνουν και την υπηρετούν με συνέπεια και δίψα για γνώση όπως έκαναν πάντα κι όπως θα συνεχίσουν να κάνουν, παρά τα όσα εμπόδια έχουν υπάρξει κατά καιρούς λόγω της στενομυαλιάς, του φανατισμού και της δίψας για εξουσία των όποιων ιερατείων. Όμως, γνώμη μου είναι ότι όσο προσπαθεί να αντιπαραθέσει τα "εργαλεία" της--την έρευνα, τη μεθοδολογία και τη λογική επιχειρηματολογία--απέναντι σε ζητήματα όπου η λογική δεν έχει θέση, όπως είναι η πίστη, τότε εισέρχεται σ' ένα φαύλο κύκλο χωρίς επιστροφή. Έτσι λοιπόν, ακόμη και στο ζήτημα της θεωρίας της εξέλιξης, ένας Δημιουργός μπορεί να βρει τρόπο να "τρυπώσει"...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

qubit
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
66 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/09/2005, 13:09:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους qubit  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λοιπόν, σχετικά με τις απόψεις του Fred Hoyle : είναι καλύτερα πιστεύω να τις ακούσουμε από τον ίδιο. Αντιγράφω λοιπόν, από το βιβλίο ΣΥΜΠΑΝ – ΚΟΣΜΙΚΗ ΖΩΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ των Fred Hoyle & Chandra Wickramasinghe εκδ. ΚΟΝΙΔΑΡΗ, 1990 (στ’ αγγλικά COSMIC LIFE-FORCE, 1989. Ο Wickramasinghe είναι καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών & αστρονομίας στο Παν. Gardiff κι έχει γράψει αρκετά βιβλία μαζί με τον Hoyle)

«Η Ζωή στη Γη πρέπει να ήρθε με τη μορφή γενετικών πακέτων, που άρχισαν να συναρμολογούνται προοδευτικά και να γίνονται μια πολυάριθμη σειρά σχημάτων και μορφών που βρίσκουμε σήμερα. Βιολογικά φαινόμενα όπως μεταλλάξεις, διπλασιασμοί γονιδίων, ανασυνδυασμοί και ούτω καθεξής, στα οποία αποδίδεται κανονικά ολόκληρη η εξελικτική διαδικασία, δεν μπορούν, κατά τη γνώμη μας, να χρησιμεύσουν σαν τίποτε περισσότερο από μικρομετρικός συντονισμός, που πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στην πολύ μεγαλύτερη κοσμική διαδικασία συναρμολόγησης.
Το αξιοσημείωτο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, είναι η προέλευση του περιεχομένου πληροφοριών μέσα στα κοσμικά γενετικά πακέτα που συμβάλουν στην εξέλιξη της ζωής. Αυτό είναι κάτι που οι φιλόσοφοι θα θεωρούσαν ως αναζήτηση της Πρώτης Αιτίας. Μήπως αυτές οι πληροφορίες προήλθαν από μια καθαρά τυχαία διαδικασία συναρμολόγησης, κάπου στο Σύμπαν, ή μήπως το κοσμικό γενετικό σύστημα δημιουργήθηκε εσκεμμένα κατά κάποιο τρόπο; Για να επιχειρήσουμε ν’ απαντήσουμε σ’ αυτό το ευρύ ερώτημα, ας στραφούμε σε μια ομάδα μορίων που είναι γνωστά ως ένζυμα.»

Στη συνέχεια αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του, αντικρούοντας την άποψη της μηχανιστικής εξέλιξης, και καταλήγει :


«Η εναλλακτική λύση στη συναρμολόγηση της ζωής με τυχαίες και αλόγιστες διαδικασίες, είναι η συναρμολόγηση με την παρέμβαση κάποιου είδους κοσμικής νοημοσύνης. Μια τέτοια ιδέα θα απορριπτόταν αμέσως από τους περισσότερους επιστήμονες, αν και δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα για μια τέτοια απόρριψη. Με τις σημερινές γνώσεις μας, οι χημικοί και βιοχημικοί της Γης μπορούν να κάνουν κάτι που ακόμη και πριν από δέκα χρόνια θα θεωρούνταν αδύνατα κατορθώματα γενετικής μηχανικής. Μπορούν, για παράδειγμα, να συνδέσουν κομματάκια γονιδίων από ένα σύστημα σε άλλο και να υπολογίσουν, αν και με περιορισμένο τρόπο, τις συνέπειες τέτοιων συνδέσεων. Δε θα χρειαζόταν πολύ μεγάλη εικασία, ή πολύ μεγάλη φαντασία, για να πούμε ότι κάποια κοσμική νοημοσύνη που εμφανίστηκε με φυσικό τρόπο στο Σύμπαν, μπορεί να μελέτησε και να υπολόγισε όλες τις λογικές συνέπειες του δικού μας ζωικού συστήματος. Είναι η ανθρώπινη αλαζονεία και μόνο η ανθρώπινη αλαζονεία, που αρνείται αυτή τη λογική πιθανότητα.»

Παρακάτω, αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο που εξέθρεψε τη διαμάχη δαρβινιστών και χριστιανών φονταμενταλιστών και επισημαίνει :


«Ο φόβος ότι ο χριστιανικός φανατισμός θα σηκώσει το κεφάλι του προς ζημιά της επιστήμης, ίσως είναι ο κύριος λόγος για την απόρριψη ιδεών σαν αυτές που υπάρχουν σ’ αυτό το βιβλίο και αφορούν την κοσμική προέλευση της ζωής και νοημοσύνης. Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου οι φανατικοί χριστιανοί στις νότιες πολιτείες διεξάγουν μια μάχη με τις ομοσπονδιακές αρχέςγια να υπερασπιστούν τις διδασκαλίες της βιβλικής ιστορίας συγχρόνως με τη δαρβινική εξήγηση της εξέλιξης. Πιστεύεται πως οποιαδήποτε εξασθένηση του προσεχτικά κατασκευασμένου δαρβινικού οικοδομήματος, θα άνοιγε τις θύρες υδατοφράχτη στο θεμελιώδες δόγμα του χριστιανισμού. Αν ο δαρβινισμός αποδείχτηκε γεγονός και όλο το θεμελιώδες χριστιανικό δόγμα αποδείχτηκε ανακριβές, θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για την παράνοια που επικρατεί. Η αλήθεια πρέπει να είναι ότι υπάρχουν πολλά που είναι βασικά εσφαλμένα στον δαρβινισμό και πολλά που είναι στην ουσία, αν και όχι σε λεπτομέρεια, σωστά από την άποψη των φανατικών χριστιανών που πιστεύουν στις θεμελιώδεις αρχές του χριστιανισμού.
Οποιεσδήποτε και αν είναι οι ιστορικές περιστάσεις, δεν υπάρχει καθόλου δικαιολόγηση για να απορρίψουν πάραυτα την ιδέα κοσμικής ζωής και τη λογική μιάς δημιουργίας. Τα γεγονότα δείχνουν καθαρά προς αυτή την κατεύθυνση. Μιά κοινωνία που αρνείται πεισματάρικα να διακρίνει την επιστημονική αλήθεια από το ψέμα και την ανακρίβεια, πρέπει αναπόφευκτα να ακολουθεί ένα δρόμο που οδηγεί στην αυτοκαταστροφή, κατά τη γνώμη μας.»

Είναι σαφές ότι ο Hoyle, επιστρατεύοντας το οπλοστάσιο των επιστημονικών του γνώσεων, δεν βρίσκει ασύμβατα μεταξύ τους την ιδέα περί Δημιουργού Νοημοσύνης και τα ευρήματα της επιστήμης. Το κρίσιμο σημείο σ’ αυτή την αντιμετώπιση, είναι το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τον Δημιουργό.

«Κάθε θρησκεία που εξελίχθηκε μπορεί να ιδωθεί σαν μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε ένα μεγαλύτερο σκοπό για τον οποίο να ζήσουμε και να πεθάνουμε και να αναζητήσουμε την Πρώτη Αιτία για όλα τα ζωντανά πλάσματα. Από πολλές απόψεις, αυτές οι βασικές θρησκευτικές φιλοδοξίες συγκλίνουν με τις λογικές προσπάθειές μας ως επιστήμονες να καταλάβουμε το Σύμπαν και την Προέλευση της Ζωής μέσα σ’αυτό. Είναι ενδιαφέρον ότι, το αποτέλεσμα στο οποίο καταλήξαμε τώρα, συμφωνεί επίσης με τις δοξασίες των περισσότερων μεγάλων θρησκειών του κόσμου.
Μια τέτοια ιδέα εξετάστηκε ήδη φιλοσοφικά από τον Αριστοτέλη (384-332 π.Χ.) ως μέρος της Μεταφυσικής του. Ο Αριστοτέλης πρωτοπαρουσίασε την ιδέα του Πρωταρχικού Παράγοντα ή Θεού, αν και αυτό προήλθε εν μέρει από τις ατελείς γνώσεις του στη φυσική, στην έρευνά του για πρώτες αιτίες, ώστε να υποστηρίξει τέτοια φαινόμενα όπως οι κινήσεις των πλανητών. Τα φιλοσοφικά συγγράμματα του Αριστοτέλη όταν ανακαλύφθηκαν εκ νέου στις αρχές του δέκατου τρίτου αιώνα, θεωρήθηκαν πως αποτελούσαν τέτοια απειλή για τις στενά ερμηνευόμενες χριστιανικές δοξασίες, ώστε απαγορεύτηκαν από διάφορες εκκλησιαστικές αρχές επί πενήντα χρόνια και πλέον. Αργότερα ο Θωμάς Ακινάτος, στο έργο του Summa Theologica, στηριγμένο πάνω στις φιλοσοφικές βάσεις του Αριστοτέλη, υποστήριξε ότι η ύπαρξη του Θεού μπορούσε να «αποδειχθεί» μέσα στο αριστοτέλειο πλαίσιο.
Ο Δημιουργός, πήρε πολλές μορφές και ονόματα στους διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Ονομάστηκε Ιεχωβάς, Βράχμα, Αλλάχ, Πατέρας Επουράνιος Θεός, σε διάφορες θρησκείες, αλλά η βασική ιδέα ήταν η ίδια. Η γενική πεποίθηση, που είναι κοινή σε όλες τις θρησκείες, είναι ότι το Σύμπαν, και ιδιαίτερα ο κόσμος της ζωής, δημιουργήθηκε από ένα «όν» με ακατανόητα μεγαλοποιημένη ευφυία ανθρώπινου τύπου. Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έζησαν ποτέ σ’ αυτό τον πλανήτη, θα είχαν δεχτεί ενστικτωδώς αυτή την άποψη με κάποια μορφή, ολοκληρωτικά και χωρίς επιφυλάξεις. Εν όψει της θέσης αυτού του βιβλίου, θα φαινόταν πως είναι σχεδόν στη φύση των γονιδίων μας να μπορούν να αναπτύξουν μια συναίσθηση αυτού του είδους ακριβώς, σχεδόν σαν να είμαστε πλάσματα προορισμένα να αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια σχετικά με την καταγωγή μας, μ’ ενστικτώδη τρόπο.»
[b]Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Angelos
Πλήρες Μέλος


884 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/09/2005, 13:51:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Angelos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
[quote]
Είναι σαφές ότι ο Hoyle, επιστρατεύοντας το οπλοστάσιο των επιστημονικών του
γνώσεων, δεν βρίσκει ασύμβατα μεταξύ τους την ιδέα περί Δημιουργού Νοημοσύνης
και τα ευρήματα της επιστήμης. Το κρίσιμο σημείο σ’ αυτή την αντιμετώπιση, είναι
το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τον Δημιουργό.
[quote]

Νομιζω οτι αυτό ειναι το νηφαλιο συμπερασμα στο οποίο καταληγει οποιοσδήποτε
καλοπιστος ανθρωπος. Η επιστημη απαντά στο "ΠΩΣ". Η πιστη προσπαθει
δώσει ενα σκοπο, να απαντησει στο "ΓΙΑΤΙ".

Η διαμαχη που αναφερει ο συγγραφέας του θεματος, οφειλεται κατα κύριο λογο
στην αγνοια και την πνευμαιτή πενία που διακατέχει καποιους φονταμεταλιστες
"χριστιανους" στις ΗΠΑ.

Το να λεμε οτι η φυσική επιλογή εναντιώνεται στην χριστιανική πιστη ειναι
ιεροεξεταστικο υπολειμα της μεσαιωνικής εποχής που αντιμετώπισε ο Γαλιλαίος.


Αγγελος
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

qubit
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
66 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/09/2005, 13:55:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους qubit  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
[font=Verdana]
Φίλε ThinkMath, θα μου επιτρέψεις κι εμένα κάποια σχόλια (όχι απαντήσεις – δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες) στα ερωτήματά σου :

quote:

Ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί θαυματουργική αλλαγή σε κανέναν οργανισμό


Χιλιάδες γιατροί ανα τον κόσμο έχουν πλήθος παραδειγμάτων περί του αντιθέτου.
quote:

ούτε φαίνεται οι οργανισμοί να εξυπηρετούν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό .


Εξυπηρετούν το σκοπό της ζωής. Η Ζωή έχει καθαυτήν αξία.
quote:

Αν υπάρχει δημιουργός που επεμβαίνει , γιατί το κάνει ?


Η δημιουργία αφενός και η εν συνεχεία επέμβαση στο δημιούργημα αφετέρου, είναι ταυτόσημες έννοιες ;
quote:

Γιατί δεν μας έφτιαξε όλους αμέσως χωρίς να περιμένει δισεκατομμύρια χρόνια ?


Ο χρόνος, οι διαστάσεις και το μέτρο του, σχετίζονται με τις αντιληπτικές ικανότητες και ιδιότητες του δικού μας εγκεφάλου. Αυτό λέει η επιστήμη (και όχι μόνον).
quote:

Γιατί δεν υπάρχει πουθενά στο φαινόμενο της ζωής κάποιο ίχνος του ?


Τα ίχνη του υπάρχουν παντού. Αλλοι τα βλέπουν, άλλοι όχι.
quote:

Γιατί να χρειάζεται όλη αυτή η περίπλοκη χημεία της ζωής και να μην υπάρχουμε σαν από θαύμα με έναν λόγο του ?


Κάπως έτσι άρχισε (κατά πώς λένε κι οι διάφοροι σοφοί). Αλλά έθεσε και τους φυσικούς νόμους (την Ανάγκη, κατά τον Πλάτωνα), εντός των οποίων αναπτύσσεται η ελεύθερη βούληση.
quote:

Αν υπάρχει δημιουργός πρέπει να υπάρχει και τελικός σκοπός (εκτός αν ο δημιουργός είναι α-νόητος δηλαδή η ίδια η φύση ) . Ποιος είναι ο σκοπός αυτός ?


Εδώ, υπάρχουν μυριάδες απόψεις. Το ουσιώδες είναι να βρει μονάχος του ο καθένας τον σκοπό – τον σκοπό της δικής του ύπαρξης.
quote:

Ποιος είναι ο δημιουργός αυτός ? Είναι ο θεός κάποιας θρησκείας η κάτι άλλο ?


Χμμμ….. Αυτό πρέπει να το ψάξει κανείς. Οι έτοιμες απαντήσεις (από οποιοδήποτε σύστημα), μόνο σαν εφαλτήριο έρευνας αξίζουν, κατά την άποψή μου. Τα δύο τελευταία σου ερωτήματα, είναι πολύ σημαντικά και πολύ προσωπικά, για τον κάθε άνθρωπο, ώστε να εκχωρήσει το δικαίωμα της απάντησης σε άλλους,για λογαριασμό του, δεν νομίζεις ;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
xmavidis
Νέο Μέλος

Greece
20 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/09/2005, 22:00:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους xmavidis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εγώ θεωρώ πως δε πρέπει να συγχέουμε τη γένεση έτσι όπως τη παρουσιάζει η Βίβλος με τη δαρβινική θεωρία.

Σαφώς υπάρχει εξέλιξη των ειδών αλλά νομίζω αυτό λέει και η βίβλος. Πρώτα τα φυτά, μετά τα ψάρια και αυτά βγήκαν από τη θάλασσα κοκ. Σαφώς η θεωρία του Δαρβίνου έχει κάποιες ελλείψεις. Χρειάζεται κάποια περαιτέρω στοιχεία για να ολοκληρωθεί.

Η γένεση έτσι όπως τη παρουσιάζει η βίβλος νομίζω ότι είναι ένα καλογραμμένο κείμενο που περιγράφει την εξέλιξη απλοϊκά ώστε να εμπεδώνεται εύκολα από τον απλό κόσμο της εποχής. Το ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι έτσι όπως ακριβώς έγινε στη βίβλο έτσι έγινε φταίνε κάτι "κύριοι" όπως ο Bush που απαγορεύουν τη διδασκαλία της δαρβινικής θεωρίας.

Επιστήμη και θρησκεία δεν συγγρούονται καθώς ασχολούνται με διαφορετικά πράγματα. Και δύο διαφορετικά πράγματα δε συγγρίνονται.
Η επιστήμη ασχολείται με τη μελέτη του υλικού κόσμου και η θρησκεία με το άκτιστο.

-------------------------
[url=http://www.xmavidis.net][/url]Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skeptic
Πλήρες Μέλος

Greece
1434 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/09/2005, 23:36:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skeptic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Μία σημαντική διευκρίνηση: H θεωρία της εξέλιξης ΔΕΝ λέει ότι οι οργανισμοί σχηματίζονται τύχαία.

Μπορείς να το αναλύσεις λίγο καλύτερα αυτό το σκεπτικό;

...γιατί είχα την εντύπωση ότι η θεωρία της εξέλιξης βασίζεται στην τυχαιότητα των διαδοχικών μεταλλάξεων και στη φυσική επιλογή, δηλαδή στην επιβίωση της ικανότερης (ή πολλές φορες τυχερότερης) μετάλλαξης!

"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them … into the impossible." -- A.Clarke’s Second Law
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ThinkMath
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/09/2005, 23:39:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ThinkMath  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε qubit

quote:

Ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί θαυματουργική αλλαγή σε κανέναν οργανισμό .

Χιλιάδες γιατροί ανα τον κόσμο έχουν πλήθος παραδειγμάτων περί του αντιθέτου.

Και άλλες τόσες χιλιάδες δεν έχουν δεί κανένα .
Η ίαση ενός ατόμου δεν παραβιάζει την ανθρώπινη βιολογία . Αρα δεν είναι θαύμα . Μπορεί να οφείλεται σε δυνάμεις του ανθρώπου που δεν γνωρίζουμε .
Θαύμα είναι κάτι που παραβιάζει την ανθρώπινη βιολογία , όπως το να φυτρώσει ξανά ένα κομμένο χέρι . Εχεις ακούσει ποτέ για τέτοιο θαύμα ??

quote:

ούτε φαίνεται οι οργανισμοί να εξυπηρετούν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό .

Εξυπηρετούν το σκοπό της ζωής. Η Ζωή έχει καθαυτήν αξία.

Αν η ζωή είναι αυτοσκοπός τότε συμφωνούμε , γιατί τότε δεν χρειάζεται κανέναν δημιουργό .


Αν υπάρχει δημιουργός που επεμβαίνει , γιατί το κάνει ?

Η δημιουργία αφενός και η εν συνεχεία επέμβαση στο δημιούργημα αφετέρου, είναι ταυτόσημες έννοιες ;

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πείς .

quote:

Γιατί δεν μας έφτιαξε όλους αμέσως χωρίς να περιμένει δισεκατομμύρια χρόνια ?

Ο χρόνος, οι διαστάσεις και το μέτρο του, σχετίζονται με τις αντιληπτικές ικανότητες και ιδιότητες του δικού μας εγκεφάλου. Αυτό λέει η επιστήμη (και όχι μόνον).

Να σου θέσω το ερώτημα αλλιώς :
Γιατί μέχρι να φτάσουμε στον άνθρωπο έπρεπε να προυπάρξουν χιλιάδες ενδιάμεσα είδη πρόγονοι , καθόσον λέει η επιστήμη , και ο δημιουργός δεν
μας έφτιαξε αμέσως ?? .

quote:

Γιατί δεν υπάρχει πουθενά στο φαινόμενο της ζωής κάποιο ίχνος του ?

Τα ίχνη του υπάρχουν παντού. Αλλοι τα βλέπουν, άλλοι όχι.

Αφού εσύ τα βλέπεις μπορείς να μου αναφέρεις ένα ??
Υπάρχει κάτι στη χημεία του κυττάρου που να μην εξηγείται λογικά ??

quote:

Γιατί να χρειάζεται όλη αυτή η περίπλοκη χημεία της ζωής και να μην υπάρχουμε σαν από θαύμα με έναν λόγο του ?

Κάπως έτσι άρχισε (κατά πώς λένε κι οι διάφοροι σοφοί). Αλλά έθεσε και τους φυσικούς νόμους (την Ανάγκη, κατά τον Πλάτωνα), εντός των οποίων αναπτύσσεται η ελεύθερη βούληση.

Ενώ μέχρι εδώ τα πήγαινες καλά , εδώ μου τα χάλασες .
Είπαμε να μιλήσουμε επιστημονικά και μου το γύρισες στην (αμπελο)φιλοσοφία . Επειδή είμαι θετικός επιστήμονας μπορείς να το κάνεις λιανά το παραπάνω γιατί δεν το καταλαβαίνω ??

quote:

Αν υπάρχει δημιουργός πρέπει να υπάρχει και τελικός σκοπός (εκτός αν ο δημιουργός είναι α-νόητος δηλαδή η ίδια η φύση ) . Ποιος είναι ο σκοπός αυτός ?

Εδώ, υπάρχουν μυριάδες απόψεις. Το ουσιώδες είναι να βρει μονάχος του ο καθένας τον σκοπό – τον σκοπό της δικής του ύπαρξης.

Το μυριάδες απόψεις τα λέει όλα . Δεν υπάρχει καμιά απάντηση .

quote:

Ποιος είναι ο δημιουργός αυτός ? Είναι ο θεός κάποιας θρησκείας η κάτι άλλο ?

Χμμμ….. Αυτό πρέπει να το ψάξει κανείς. Οι έτοιμες απαντήσεις (από οποιοδήποτε σύστημα), μόνο σαν εφαλτήριο έρευνας αξίζουν, κατά την άποψή μου. Τα δύο τελευταία σου ερωτήματα, είναι πολύ σημαντικά και πολύ προσωπικά, για τον κάθε άνθρωπο, ώστε να εκχωρήσει το δικαίωμα της απάντησης σε άλλους,για λογαριασμό του, δεν νομίζεις ;

Συμφωνούμε απόλυτα . Αρα και εδώ δεν υπάρχει καμία απάντηση .

Όλα τα παραπάνω οδηγούν απλά για μένα στο εξής συμπέρασμα ( για να απαντήσω και στον φίλο durden_alie ) :

Η υπόθεση της ύπαρξης του δημιουργού που επεμβαίνει στην εξέλιξη
δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει .
Άρα σύμφωνα με την επιστημονική μεθοδολογία είναι μια άχρηστη υπόθεση .

Φυσικά κανένας δεν μπορεί να απορρίψει κάποια δημιουργική δύναμη σαν την αρχική αιτία της ύπαρξης , αλλά αυτή η δύναμη ακόμα και αν υπάρχει
δεν επεμβαίνει στην εξέλιξη , η οποία στηρίζεται στην τύχη και στην επιβίωση
του ικανοτέρου. Η φύση και η εξέλιξη είναι σκληρή και άγρια . Δεν συγχωρεί
και δεν κάνει θαύματα για να σώσει κανέναν . Τι το Θεικό ( με τα μέτρα και τα σταθμά της θρησκείας ) βλέπετε μέσα σε αυτήν ??
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skeptic
Πλήρες Μέλος

Greece
1434 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/09/2005, 00:11:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skeptic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Δεν υποστήριξα ότι η εξέλιξη χρειάζεται το Δημιουργό, αλλά ότι δεν αποκλείει την ύπαρξη και δράση του. Φαντάζομαι αναγνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ των δύο θέσεων.

Φίλε durden_alie εφόσον αναγνωρίζεις ότι η εξέλιξη δεν έχει την ανάγκη ενός δημιουργού για να λειτουργήσει τότε ποια νομίζεις θα είναι η δράση και η ουσία ύπαρξης ενός τέτοιου δημιουργού.
Εκτός και αν θες να πεις ότι ο δημιουργός είναι η ίδια η φύση ή ότι ο δημιουργός αρκέστηκε στην δημιουργία του σύμπαντος κόσμου και μετά άφησε τις υπόλοιπες λειτουργίες του στους φυσικούς νόμους, οπότε εκεί έχουμε να κάνουμε με μια άλλη ιστορία. Η εκκλησία όμως διδάσκει διαφορετικά το ζήτημα... Ο Θεός δεν είναι η φύση, αλλά είναι ο εξωκοσμικός δημιουργός.
Το μεγάλο θέμα όμως είναι ότι στη Βίβλο υποστηρίζεται ρητά ότι ο Θεός-δημιουργός εκτός από το σύμπαν (τους αστέρες και τους πλανήτες) δημιούργησε και τη ζωή στη Γη(αναφέρεται ΜΟΝΟ στη Γη) και επίσης έπλασε και τον πρώτο άνθρωπο (τον homosapiens ή μήπως τον neadertal???).
Πως λοιπόν μπορεί να συμβιβαστεί η διδασκαλία της Βίβλου και της εκκλησίας με την θεωρία της εξέλιξης και όλα τα παλαιοντολογικά ευρήματα;;;
Είδατε λοιπόν πως υπάρχει τελικά αυτή η αναπόφευκτη κόντρα μεταξύ εξελιστών και δημιουργηστών;


"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them … into the impossible." -- A.Clarke’s Second Law
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ThinkMath
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/09/2005, 00:20:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ThinkMath  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ Sceptic .
Φυσικά και η εξέλιξη στηρίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό στην τύχη .
Υπάρχει όμως και η φυσική επιλογή όπως εσύ ο ίδιος αναφέρεις που μετατρέπει τις πιθανότητες σε αναγκαιότητες .

Όπως στο παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω ένα ζώο μπορεί να υποστεί
μια τυχαία μετάλλαξη και να χάσει το τρίχωμα του. Αν κάποιοι από τους απογόνους του υποστούν μια τυχαία μετάλλαξη που τους κάνει παχύδερμα, τότε έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν αν εκτεθούν σε πολύ κρύο
σε σχέση με τους απογόνους που δεν είναι παχύδερμα .

Αρα οι τελευταίοι δεν θα επιβιώσουν στην περίπτωση αυτή . Η εξέλιξη λοιπόν του αρχικού ζώου σε παχύδερμο γίνεται λοιπόν αναγκαιότητα ώστε να μπορέσει να επιβιώσει .

Συνεπώς η εξελιξη δεν είναι καθαρή τύχη . Απλώς η τύχη είναι ο κινητήριος μοχλός της . Η κατεύθυνση όμως που θα πάρει εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες , από την απομόνωση ενός πληθυσμού και από την διαρκή πάλη για την επιβίωση .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/09/2005, 00:42:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ ThinkMath,

Βλέπω ότι στο μήνυμά σου αναρωτιέσαι :

quote:
Τι το Θεικό ( με τα μέτρα και τα σταθμά της θρησκείας ) βλέπετε μέσα σε αυτήν ??


Αν θέλεις φυσικά να μιλήσουμε για το Θεό όπως αυτός εκφράζεται μέσω των διαφόρων θρησκειών μπορούμε να το κάνουμε, αν και αυτό νομίζω αποτελεί ένα ξεχωριστό ζήτημα που ξεφεύγει από το θέμα μας. Εδώ, τουλάχιστον εγώ, δεν "προσωποποιούμε" το Θεό, δε μιλάμε για το Θεό των Χριστιανών, για το Θεό των Μουσουλμάνων κοκ, αλλά αναφερόμαστε στο Δημιουργό ως μια γενικότερη έννοια. Δεν εξετάζουμε αν αυτός είναι καλός, κακός, Έλληνας, Εβραίος, Άραβας κοκ.

Πέρα από αυτήν την αρχική παρατήρηση, θα ήθελα να επανέλθω στην ουσία του θέματος. Επειδή τυχαίνει να υπηρετώ κι εγώ μια θετική επιστήμη όπως κι εσύ, όπως ο ίδιος λες, δεν μπορώ να πω ότι δεν συμμερίζομαι τους προβληματισμούς σου. Διαβάζοντας όμως προσεκτικά το μήνυμά σου και φυσικά, ανατρέχοντας και στους αντίστοιχους δικούς μου προβληματισμούς, συνειδητοποιώ ότι συνεχίζουμε να κάνουμε--δεν βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω, το επαναλαμβάνω--το ίδιο "λάθος", αν μου επιτρέπεις την έκφραση. Επιμένουμε να χρησιμοποιούμε τη λογική και την επιστημονική μεθοδολογία, την οποία και διδαχθήκαμε, για να προσεγγίζουμε ζητήματα τα οποία ξεφεύγουν τόσο της λογικής όσο και του "πεδίου δράσης" της επιστημονικής μεθοδολογίας και επιχειρηματολογίας. Πως να ορίσεις λογικά το Θεό; Πως να τολμήσεις να κλείσεις μέσα σ' έναν σαφή ορισμό κάτι που δεν μπορείς καν να δεις, που δεν μπορείς να παρατηρήσεις και να πειραματιστείς μαζί του; Πως να αποδείξεις την ύπαρξή του; Αλλά και πως να αποδείξεις τη ΜΗ ύπαρξή του;

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η παραπάνω τακτική δεν οδηγεί σε τίποτε άλλο παρά σ' έναν διαρκή φαύλο κύκλο. Η άποψή μου είναι ότι το Θείο δεν μπορεί να προσεγγιστεί με επιστημονικά "εργαλεία" γιατί απλά τα εργαλεία αυτά είναι "λίγα" στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το Θείο μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσω της πίστης και η πίστη, όπως καλά θα ξέρεις, δεν υπακούσει σε κανόνες της λογικής. Οπότε, ο Θεός ούτε μπορεί να κλειστεί μέσα σε κάποιο μαθηματικό τύπο, ούτε να διδαχθεί μέσα σ΄ ένα αμφιθέατρο, ούτε και να προσωποποιηθεί για να γίνει ίσως περισσότερο "προσεγγίσιμος"--και αναφέρομαι εδώ στην τακτική των θρησκειών. Στο Θεό είτε πιστεύεις, είτε όχι! Και, αν πιστεύεις σ' αυτόν, καμιά επιχειρηματολογία περί του αντιθέτου δεν μπορεί να σε πείσει ότι δεν υπάρχει, ακριβώς γιατί η πίστη αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιχειρήματα κι αποδείξεις--αποδείξεις που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν, όπως προανέφερα.

Γι' αυτό λοιπόν, αν και σέβομαι τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά σου και θα μπορούσα ίσως να παραθέσω ακόμη περισσότερα αντίστοιχα ερωτήματα, δεν ξέρω αν προσεγγίζουν καν το θέμα, μιας και εντάσσουν την έννοια του Δημιουργού σ' ένα πλαίσιο στο οποίο αυτός απλά δεν "χωράει".

Edited by - durden_alie on 23/09/2005 01:37:03Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/09/2005, 01:22:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ skeptic,

Καταρχήν θα ήθελα και πάλι να κάνω σαφές ότι όταν μιλάω για την έννοια του Δημιουργού δεν αναφέρομαι ούτε στη χριστιανική ούτε και σ' οποιαδήποτε άλλη διδασκαλία περί αυτού, όπως και το ότι δεν αντιμετωπίζω φυσικά ως γεγονότα τα γραφόμενα στη Βίβλο ή σ' οποιοδήποτε άλλο "ιερό βιβλίο". Αν στο εισαγωγικό σου μήνυμα αναφέρεσαι στο Θεό της Βίβλου, τότε θα πρέπει να με συγχωρέσεις που δεν το αντιλήφθηκα.

Θα ξαναπώ όμως το εξής : Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών είναι μια επιστημονική θεωρία που όπως και όλες οι υπόλοιπες προσπαθεί να ρίξει φως στον κόσμο που μας περιβάλλει. Οι "ιεροκήρυκες" και οι υποστηρικτές της Βίβλου από την άλλη έχουν το ποίμνιό τους με τα γνωστά συνεπακόλουθα. Ο καθένας "κάνει τη δουλειά του", για να το πω και πιο "λαϊκά". Αυτό που λέω είναι το εξής : Είναι άτοπο να τοποθετούμε σε μια κόντρα δύο εντελώς ανόμοια πράγματα. Αν υπήρχε μια άλλη επιστημονική θεωρία που να πρότεινε κάτι διαφορετικό περί της προέλευσης της ζωής, τότε μάλιστα, μπορούσαμε να τις βάλουμε και τις δύο στην ίδια ζυγαριά. Αλλά τώρα δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο. Οι "δημιουργιστές" λογικό είναι να αντιδρούν σε μια θεωρία που πιθανώς θα τους στερήσει ένα μέρος του ποιμνίου τους, το γεγονός όμως αυτό δεν αφορά ούτε και πρέπει να αφορά τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη θεωρία της εξέλιξης, μιας και οι "αντίπαλοι" δεν έχουν τίποτε να αντιπροτείνουν--και φυσικά, τα όσα λέγονται στη Βίβλο δεν αποτελούν σοβαρή επιστημονική κριτική. Αυτά ως προς την "κόντρα"...

Φυσικά λοιπόν και δεν υποστήριξα ότι μπορούν να συνυπάρξουν ή να συγκριθούν τα λεγόμενα της Βίβλου με τη θεωρία της εξέλιξης. Αντιθέτως, υποστηρίζω ότι η αδιαμφισβήτητη ισχύς της θεωρίας της εξέλιξης δεν έρχεται σε αντίθεση με το ενδεχόμενο ύπαρξης και δράσης ενός Δημιουργού, μιας και ,θα το επαναλάβω, τα δυο τους δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά! Είπα και σε προηγούμενο μήνυμά μου, αλλά βλέπω ότι και ο αγαπητός Angelos το αναφέρει, ότι :

quote:
Η επιστημη απαντά στο "ΠΩΣ". Η πιστη προσπαθει
δώσει ενα σκοπο, να απαντησει στο "ΓΙΑΤΙ".

Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι : "Ισχύει η θεωρία της εξέλιξης ΑΡΑ δεν επεμβαίνει κανένας Δημιουργός στη ζωή", γιατί κάλλιστα μπορεί κάποιος να αντιπαραθέσει το πολύ απλό : "Εγώ ΠΙΣΤΕΥΩ πως επεμβαίνει!". Κι αν ο αντίλογος σ' αυτό είναι "Μα οι μεταλλάξεις είναι τυχαία γεγονότα!" μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να πει "Εγώ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι δεν είναι τυχαία!". Είπα και πριν ότι το "σκοτεινό" σημείο της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής είναι η "δύναμη" που τις κατευθύνει. Αν εσύ ή εγώ αυτή τη δύναμη τη λέμε "τύχη", κάποιος άλλος μπορεί να την πει "θεϊκή παρέμβαση" και άντε μετά να τον πείσεις για το αντίθετο! Απλά, δεν γίνεται!

Ελπίζω να έγινα κάπως κατανοητός και να απάντησα στα ερωτήματά σου. Εννοείται ότι κάθε διαφωνία είναι αποδεκτή και σεβαστή και ανοικτή προς συζήτηση.

Edited by - durden_alie on 23/09/2005 01:29:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ThinkMath
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/09/2005, 02:16:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ThinkMath  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ durden_alie νομίζω ότι παρεξηγήθηκα .

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε αυτά που γράφεις , ότι το θέμα του θεού δεν
χωρά σε κάποια επιστημονική απόδειξη , ούτε μπορεί κάποιος να αποδείξει με
μαθηματική λογική την ύπαρξή του ή όχι .

Μα εγώ δεν επιχείρησα κάτι τέτοιο . Απλά είπα ότι η θεωρία της εξέλιξης
λειτουργεί μια χαρά από μόνη της , και ότι η υπόθεση της ύπαρξης ενός δημιουργού προσθέτει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει .

Αν παρατήρησες καλά ο ίδιος έγραψα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο δημιουργός σαν αρχική αιτία της ύπαρξης .
Αλλά η θεωρία της εξέλιξης δεν τον χρειάζεται .
Αν αυτός έβαλε τις αρχικές συνθήκες για να λειτουργεί όπως λειτουργεί
και πάλι κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει .
Πάντως δεν φαίνεται να επεμβαίνει σε αυτήν με κάποιο ορατό τρόπο.
Παράθεσε μου τις απόψεις σου πάνω σε αυτό , για να καταλάβω τι ακριβώς υποστηρίζεις ότι μπορεί να συμβαίνει.

Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων .

Όσο για το θέμα της πίστης που έθεσες συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις αλλά για μένα προσωπικά η ύπαρξη πίστης σε τέτοια ζητήματα αφορά τους απλούς ανθρώπους που βολεύονται με μια πρόχειρη απάντηση , και όχι τους επιστήμονες και ακόμα περισσότερο τους ερευνητές .
Οι δημιουργιστές πιστεύουν , γιαυτό και δεν ερευνούν , έχοντας κρεμαστεί
πάνω στις αναφορές της Βίβλου (!) και απλά προσπαθούν να καταστρέψουν
τα συμπεράσματα της εξέλιξης με τα μαθηματικά της τράπουλας και με τους πιο έωλους ισχυρισμούς .
Ο ερευνητής άνθρωπος και επιστήμονας δεν πιστεύει τίποτα , έχοντας ανοιχτό το μυαλό του και στην πιο απίθανη δυνατότητα .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Cosmos2001
Μέλος 2ης Βαθμίδας


188 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/09/2005, 05:52:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Cosmos2001  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
skeptic,

quote:

quote:
Μία σημαντική διευκρίνηση: H θεωρία της εξέλιξης ΔΕΝ λέει ότι οι οργανισμοί σχηματίζονται τύχαία.

Μπορείς να το αναλύσεις λίγο καλύτερα αυτό το σκεπτικό;

...γιατί είχα την εντύπωση ότι η θεωρία της εξέλιξης βασίζεται στην τυχαιότητα των διαδοχικών μεταλλάξεων και στη φυσική επιλογή, δηλαδή στην επιβίωση της ικανότερης (ή πολλές φορες τυχερότερης) μετάλλαξης!


Έχεις δίκιο, εγώ δεν έχω εκφραστεί καλά. Αυτό που εννοούσα ήταν το εξής:

Μερικοί δημιουργιστές για να δηλώσουν την απιθανότητα εμφάνισης πολύπλοκων οργανισμών δείχνουν πόσο στατιστικά απίθανο είναι να δημιουργηθεί ένα πολύπλοκο ον, από το τυχαίο ανακάτεμα υλικών. Είναι προφανής η παρανόηση, αλλά το επιχείρημα αγγίζει όσους δεν έχουν πολυασχοληθέι με το θέμα, και τους κάνει να δυσπιστούν ως προς την θεωρία της εξέλιξης.

Αυτό που συμβάινει είναι ότι η εξέλιξη δεν παράγει ένα είδος Β με τυχαία ανάμιξη υλικών, από το μηδέν. Προυπάρχει είδη ένα είδος Α, μία πολύ γεννετική μικρή τροποποίηση του οποίου έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός όντως Β. Έτσι είναι στατιστικά δυνατό, μία προ-καμηλοπάρδαλη με μήκος λαιμού 1 μέτρο κάποια στιγμή πριν 10 εκ. χρόνια να αφήσει απογόνους με μήκους λαιμού 1.5 μέτρα, χάρη σε μία τυχαία αλλαγή του 0,1% του DNA του γενετικού της υλικού και κάποια άλλη χάρη σε μία άλλη αλλαγή απογόνους με 0,5 μέτρα λαιμό.

Οι απόγονοί με τον λαιμό μήκους 1.5 μέτρο, θα έχουν σαφές πλεονέκτημα επιβίωσης με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν σε σχέση με τα ξαδέρφια τους με τον κανονικό λαιμό, ενώ οι απόγονοι με τον μικρό λαιμό ίσως είναι χαμένοι από χέρι.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 11 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.25
Maintained by Digital Alchemy