ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Η διαφορά του "ΤΥΧΑΙΟΥ" από το "ΑΥΘΟΡΜΗΤΟ"...
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2009, 09:14:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Συχνά με προβληματίζει η σχέση των δύο εννοιών. Πιθανόν τα εξαιρετικά δυσδιάκριτα εννοιολογικά τους όρια να προκαλούν τη σύγχυση στη χρήση των δύο όρων που καθημερινά χρησιμοποιούμε στο λόγο μας.

Υπάρχει άραγε διαφορά της έννοιας του "τυχαίου" από αυτήν του "αυθόρμητου" τόσο σε επίπεδο ανθρώπινης συμπεριφοράς, όσο και σε επίπεδο κοσμικών φαινομένων?

Ισως σε επίπεδο ανθρώπινης συμπεριφοράς να διακρίνουμε ευκολότερα μια στοιχειώδη τουλάχιστον διαφοροποίηση. Συνήθως εμείς οι άνθρωποι δεν αφήνουμε τη ζωή μας στην τύχη, αντιθέτως θέτουμε στόχους, βάζουμε τάξη, οργανωνόμαστε με βάση ένα πρόγραμμα ή ένα χρονοδιάγραμμα, κανονίζουμε το είδος της συμπεριφοράς μας ανάλογα με τις εκάστοτε κοινωνικές απαιτήσεις. Κοντολογίς, δεν ακολουθούμε μια τυχαία συμπεριφορά, αλλά προμελετήμένη και σαφώς σχεδιασμένη. Αυτή η οργάνωση διαταράσσεται κάθε φορά που ενεργούμε αυθόρμητα λόγω μιας ιδιαίτερης περίστασης. Αυθόρμητη συμπεριφορά είναι αυτή που προκύπτει χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προμελέτη εκ μέρους μας, λόγω ενός συνταρακτικού για 'μας εξωτερικού ερεθίσματος.

Π.χ. η ενοχλητική συμπεριφορά ενός συνανθρώπου προς εμάς μπορεί να μας οδηγήσει σε ξέσπασπα θυμού και βίας, η αντιμετώπιση μιας επικίνδυνης κατάσταστασης σε εκδήλωση πανικού και φόβου, η φιλική συμπεριφορά ενός συνανθρώπου προς εμάς να μας κάνει να υπερβούμε τα προσχήματα οδηγώντας σε συμπεριφορές υπερβολικής εκδήλωσης αβροφροσύνης και επιθυμίας για οικειότητα κ.ο.κ...

Θα λέγαμε συνεπώς ότι το "αυθόρμητο", στα πλαίσια των ανθρώπινων σχέσων και αλληλεπιδράσεων ταυτίζεται με το απροσχεδίαστο, το ενστικτώδες και το αναπάντεχο...

Οταν περνάμε στα πλαίσια των κοσμικών φαινομένων τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αναγκαστικά εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας τύχη ή ευφυής διάνοια? Υπάρχουν δύο βασικές θεωρήσεις για τη μορφή του κόσμου μας. Η μία θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα κάποιου πάνσοφού και παντοδύναμου "σχεδιαστή" - ανεξάρτητα από πώς τον αντιλαμβάνεται ο καθένας μας ή το κάθε φιλοσοφικό και θρησκευτικό σύστημα - ο οποίος καθόρισε, καθορίζει και συντονίζει τους νόμους που διέπουν το σύμπαν, αυτός έχει αποφασίσει τα πάντα για το παρόν και το μέλλον του κόσμου, και αυτή που θεωρεί ότι όλα είναι αποτέλεσμα τυχαίων συνδυασμών των κοσμικών δυνάμεων(πιθανόν ακατάληπτων για 'μας) που αλληλεπιδρούν και ευθύνονται για τη μορφή και τους νόμους του σύμπαντος(μια ανακατανομή του τίποτα?)..
Δεν επιχειρώ εδώ να καταλήξω στην ορθότητα της μιας ή της άλλης άποψης (και πώς θα μπορούσα άλλωστε) αλλά θα προσπαθήσω να εντάξω τις έννοιες του "τυχαίου" και "αυθόρμητου" στις δύο θεωρήσεις.

Το αυθόρμητο εμπεριέχεται και στις δύο θεωρήσεις. Το αυθόρμητο αφορά ειδικότερες, επιμέρους διαδικασίες ενώ το τυχαίο (και η έννοια του πάνσοφου σχεδιαστή), συνιστούν γενικότερα σχήματα θεώρησης του κόσμου. Το αυθόρμητο είναι μια διαδικασία που προκύπτει με τρόπο φυσικό, που απορρέει από τις ίδιες τις ιδιότητες και αλληλεπιδράσεις ενεργειακών και υλικών δυνάμεων. Για παράδειγμα ένας σεισμός εκδηλώνεται αυθόρμητα ως αποτέλεσμα προηγούμενων γεωλογικών διεργασιών στο εσωτερικό της γης. Το ίδιο συμβαίνει και με την έκρηξη ενός ηφαιστείου. Το μάγμα, ο μανδύας και ο φλοιός δεν σχεδιάζουν, ούτε στοχεύουν σ'ένα αποτέλεσμα(αφού δεν έχουν νόηση) και οποιοδήποτε προμελετημένο σχέδιο πίσω από ένα φυσικό φαινόμενο αφορά μόνο την υπόθεση του πάνσοφου σχεδιαστή ο οποίος έχει τους δικούς του λόγους για να πράττει έτσι όπως πράττει με τα δημιουργήματά του...

Ο πάνσοφος σχεδιαστής μπορεί να ορίσει τα φαινόμενα να προκύπτουν αυθόρμητα, δηλαδή με τρόπο φυσικό, τον οποίο άλλωστε έχει ο ίδιος προκαθορίσει, αλλά δεν μπορεί να ανεχτεί την τύχη στο έργο του, διότι ο ίδιος έχει φροντίσει υποτίθεται για όλα, ώστε να εξελίσσονται τέλεια και αρμονικά με βάση τους δικούς του κανόνες και στόχους.

Θα μ'ενδιέφεραν όλες οι πιθανές θεωρήσεις για το θέμα. Υπάρχουν φιλοσοφικά ρεύματα που έχουν εξετάσει τις συγκεκριμένες έννοιες υπό ένα φάσμα διαχωριστικής γραμμής? Υπάρχει τελικά διαφοροποίηση των δύο εννοιών κι αν ναι, σε ποια επίπεδα και πλαίσια αναφοράς?

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Edited by - Agnostic on 24/04/2009 09:23:35

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2009, 12:54:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Agnostic:
Υπάρχουν δύο βασικές θεωρήσεις για τη μορφή του κόσμου μας. Η μία θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα κάποιου πάνσοφού και παντοδύναμου "σχεδιαστή" - ανεξάρτητα από πώς τον αντιλαμβάνεται ο καθένας μας ή το κάθε φιλοσοφικό και θρησκευτικό σύστημα - ο οποίος καθόρισε, καθορίζει και συντονίζει τους νόμους που διέπουν το σύμπαν, αυτός έχει αποφασίσει τα πάντα για το παρόν και το μέλλον του κόσμου, και αυτή που θεωρεί ότι όλα είναι αποτέλεσμα τυχαίων συνδυασμών των κοσμικών δυνάμεων(πιθανόν ακατάληπτων για 'μας) που αλληλεπιδρούν και ευθύνονται για τη μορφή και τους νόμους του σύμπαντος(μια ανακατανομή του τίποτα?)..

Εγώ προσωπικά δεν αποδέχομαι, τον παράγοντα τύχη, ως την κύρια κινητήρια δύναμη.
Βλέπω την απέραντη σοφία διάχυτη στο σύμπαν στο Γαλαξία μας, μέσα κι έξω από τη γη! και δεν τα θεωρώ όλα αυτά τυχαία.
Νομίζω ότι το «πέτυχε» είναι αυτό που υπερισχύει του έτυχε!

quote:
Agnostic:
Ο πάνσοφος σχεδιαστής μπορεί να ορίσει τα φαινόμενα να προκύπτουν αυθόρμητα, δηλαδή με τρόπο φυσικό, τον οποίο άλλωστε έχει ο ίδιος προκαθορίσει, αλλά δεν μπορεί να ανεχτεί την τύχη στο έργο του, διότι ο ίδιος έχει φροντίσει υποτίθεται για όλα, ώστε να εξελίσσονται τέλεια και αρμονικά με βάση τους δικούς του κανόνες και στόχους.

Θα σταθώ εδώ γιατί εδώ για μένα είναι το ζουμί!
Ο πάνσοφος σχεδιαστής ορίζει τα φαινόμενα να προκύπτουν αυθόρμητα, δηλαδή με τρόπο φυσικό, τον οποίο άλλωστε έχει ο ίδιος προκαθορίσει,
μπορεί ακόμη να ανεχτεί και "την τύχη" στο έργο του, αρκεί αυτή να μην αποβεί μοιραία στο σύνολο!
Διότι ο ίδιος έχει φροντίσει για όλα, ώστε να εξελίσσονται τέλεια και αρμονικά με βάση τους δικούς του κανόνες και στόχους και μέσα σε αυτούς βρίσκει θέση ακόμη και ο παράγοντας τύχη! μόνο που αυτός δεν είναι η κινητήριος δύναμη αλλά μία δευτερευούσης σημασίας!
η οποία δεν αφαιρεί τίποτα από τη σοφία του Δημιουργού! αλλά αντιθέτως την ενισχύει.

Όσο για το «αυθόρμητο» ως παράγοντα, αυτό έπεται πολύ μετά από τους αρχικούς κανόνες, οπότε και δεν στέκομαι καθόλου σε αυτόν!


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2009, 22:28:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εννοείται φίλε europaios2, ότι ο παράγοντας τύχης είναι
απίθανο να έχει επηρεάσει την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη και
γενικά στην εξέλιξη αυτού του κόσμου...
Δεν υπάρχει το πραγματικά τυχαίο στην εξέλιξη..Έχουμε μόνο το
καθ υπόδειξην τυχαίο, που κάλλιστα, μπορεί να είναι υψηλή τέχνη
δημιουργίας κι όχι τυχαίο....Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
makfor
Πλήρες Μέλος

Greece
1496 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/05/2009, 13:52:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
συνηθως το αυθορμητο το αποδιδουμε σε οντα , ειδικοτερα στον ανθρωπο , οπου αυθορμητα απλωσα το χερι και επιασα το τασακι που επεφτε ή αυθρμητα εδωσα το χαστουκι για αυτα που μου ειπες , στην πρωτη περιπτωση απλα ο εγκεφαλος υπολογισε τοσο γρηγορα την ενεργεια μας που νομιζουμε οτι ειναι αυθορμητο , αντιστοιχα στο χαστουκι οπου ομως δεν προλαβαμε την αντιδραση μας για διαφορους λογους και ετσι καταληξαμε σε μια εκρηξη βιας ...

το τυχαιο νομιζω οτι συνηθως το οριζουμε οταν δεν υπαρχει καποια λογικη ή καποια σκοπιμοτητα , ετσι θα ελεγα οτι τυχαια σκονταψα πανω σου , τυχαια επεσε ενα κεραμιδι στο κεφαλι μου ή τυχαια με κουτσουλισε ενα πουλι . στην περιπτωση ομως που σκονταφτω , δεν ειναι καθολου τυχαιο απλα αποτελει μια αποσεξια της στιγμης , στο κεραμιδι απλα προκειτε για κατασκευαστικο λαθος και μαζι με το πουλι μια πιθανοτητα που υπαρχει για ολους μας ...

σιγουρα οι δυο εννοιες καπου ακουμπανε η μια την αλλη , αραγε ειναι τυχαιο το ηφαιστιο που εκρηγνεται ή συμβαινει αυθορμητα λογω των καταστασεων κατω απο αυτο ?


εγω κινουμε ποιο πολυ προς την "τυχαια σκοπιμοτητα" :) οσο αστειο και εαν ακουγεται , βαζοντας την τυχη στο σημειου του δημιουργου ενος συστηματος και την σκοπιμοτητα στη λειτουργια του συστηματος. (χρησιμοποιω το τυχαιο ως τον ακαθοριστο παραγοντα που οδηγει στην εναρξη ενος γεγονοτος ανεξαρτητο ομως απο ολους τους παραγοντες που καθοριζουν το ιδιο το γεγονος)

σκοπιμα ή αυθόρμητα γυριζει η γη γυρω απο τον ηλιο λογω της βαρυτητας , αλλα η δημιουργια της ηταν πραγματικα ενα τυχαιο ή αυθορμητο γεγονος μετα απο μια σειρα διαφορων γεγοντων, βαση των ανακαλυψεων της επιστημης σημερα που ακομη βρισκεται στην αρχη , αλλα τα πρωτα βηματα ειναι ελπιδοφορα και φερνουν μεγαλες αλλαγες στο πως αντιλαμβανομαστε τον κοσμος γυρω μας , ισως καποια στιγμη μας βοηθησει στο να ξεχωρισουμε το τυχαιο και το αυθορμητο εαν υπαρχει τετοιος διαχωρισμος , γιατι νομιζω οτι και οι δυο εννοιες εχουν δημιουργηθει απο τον ανθρωπο για να περιγραψουμε καταστασεις που απλα δεν ελεγχουμε ή δεν προλαβαινουμε να ελενξουμε , τουλαχιστον στο γηινο επιπεδο , ενω σε κοσμικο επιπεδο αφορα ποιο πολυ την αγνοιας στον τροπο που δημιουργηθηκε και που αυτο λειτουγρει.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

korineto
Νέο Μέλος


1 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 01:45:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους korineto  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω στον πάνσοφο σχεδιαστή αλλά στο τυχαίο,απρόσμενο κλπ

Δεν με νοιάζει τίποτα, δεν θέλω τίποτα, είμαι λεύτεροςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/05/2009, 19:29:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
europaios2

Ο πάνσοφος σχεδιαστής ορίζει τα φαινόμενα να προκύπτουν αυθόρμητα, δηλαδή με τρόπο φυσικό, τον οποίο άλλωστε έχει ο ίδιος προκαθορίσει,
μπορεί ακόμη να ανεχτεί και "την τύχη" στο έργο του, αρκεί αυτή να μην αποβεί μοιραία στο σύνολο!


Στα παραπάνω λεγόμενά σου νομίζω ότι διακρίνω μια αντίφαση. Δηλαδή αναφέρεσαι σε πάνσοφο σχεδιαστή που αποδέχεται μεν την τύχη στο έργο του αλλά από τη στιγμή που αφήνεις περιθώριο αυτή να αποβεί μοιραία για το σύνολο, σημαίνει ότι ο πάνσοφος σχεδιαστής δεν κατασκευάζει και τόσο τέλεια ή ελεγχόμενα κάποιες πτυχές του κόσμου. Η τύχη επίσης ισοδυναμεί με ανεξέλεγκτες καταστάσεις, επομένως δεν συμπλέει με ένα σοφο, και εξαρχής τέλεια καθορισμένο έργο μιας ανώτερης αψεγάδιαστης θεϊκής διάνοιας.

Εν ολίγοις διαφωνώ με την ένταξη του παράγοντα τύχη στο έργο ενός τέλειου και πάνσοφου σχεδιαστή, διότι όπως κι εσύ άφησες να εννοηθεί, η τύχη προκαλεί ανεξέλεγκτα αποτελέσματα. Ο σχεδιαστής υποτίθεται ότι πάντοτε είχε, έχει και θα έχει τον έλεγχο στον κόσμο που δημιούργησε και συντονίζει.

.
.
.
.
.
Θα συμφωνήσω γενικά και με την ενδιαφέρουσα άποψη του φίλου makfor, ειδικότερα με το σημείο που λέει ότι οι έννοιες του τυχαίου και του αυθόρμητου ακουμπούν η μια την άλλη. Νομίζω κανείς δεν διαφωνεί σ'αυτό και είναι θέμα περαιτέρω προσεκτικής έρευνας ο καθορισμός της διαχωριστικής εννοιολογικής τους γραμμής από εμάς.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
makfor
Πλήρες Μέλος

Greece
1496 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2009, 13:28:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
εαν θελουμε να δουμε καθαρα τις δυο εννοιες που για λογους ευκολιας θα τις ενωσω σε μια στο ΤΥΧΑΙΟ , θα πρεπει να δουμε το γεγονος οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τιποτα τυχαιο

τι ειναι αραγε αυτο που συμβαινει στη τυχη , αραγε συμβαινει στην τυχη ή ΑΠΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ??

ο ανθρωπος μεσα απο την ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ παρατηρηση την εντονα εγωιστικη ,βλεπει τυχαια και φτιαχτα πραγματα , θεωρει οτι τυχαια σκονταψε ενω το επαθε γιατι δεν προσεχε , τυχαια τρακαρε ή ειδε κατι , τυχαια κερδισε ...

ας παρουμε την περιπτωση του τζοκερ , το κερδισε απο τυχη , οχι δεν το κερδισε απο τυχη απλα ΣΥΝΕΒΕΙ να το κερδισει , καποιος θα το κερδιζε , καποιος απο τους ανθρωπους που επαιξαν θα το κερδιζε , εαν εγω δεν κερδισα και κερδισε ο φιλος μου λεω οτι ηταν τυχερος , ΕΑΝ εγω ειμαι αυτος που κανει το τζοκερ , τοτε για μενα δεν υπαρχει κανενας τυχερος γιατι απλα ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ.

εαν ενας μετεωριτης περασει απο την γη και με κανει μαρμελαδα δεν ειναι τυχαιο γεγονος , Ο ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ θα περνουσε ουτε ή αλλως , εαν εγω δεν υπηρχα εχει τοτε το γεγονος δεν θα ηταν τυχαιο αλλα θα ηταν μια πορεια ενος κομητη προς την γη, ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑ και με πλακωσε ΚΑΝΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΥΧΑΙΟ , τυχη που την ειχε τον πλακωσε μετεωριτης !!!!

στην πραξη υπαρχουν γεγονοτα, συμβαντα , που εξελισονται καποια στιγμη , οχι απαραιτητα απροσδιοριστης αιτιας ή λογου , καποιος πεταξε το μπουκαλι απο το αυτοκινητο , το πατησα εγω με την μηχανη και το μπουκαλι χρυπησε την καρυδιά στο παρκο και το καρυδι επεσε στο κεφαλι καποιου , ΠΟΣΟ ΤΥΧΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ? εαν η παρατηρηση γινει απο αυτο που εφαγε το καρυδι στο κεφαλι , αποτελει ενα "τυχαιο" γεγονος (εισαγωγικα γιατι απλα μπορει να ωριμασε το καρυδι και ηταν η ωρα του και απλα καποιος βρεθηκε απο κατω) , εαν το δει ο παρατηρητης εξω απο το γεγονος θα δει οτι τιποτα δεν ηταν τυχαιο αλλα αποτελειτε απο μια σειρα ενεργειων ...

δεν υπαρχει τυχαιο , υπαρχει μια αλληλουχια γεγονοτων , που ειτε τα γνωριζουμε και τα κατανουμε ειτε οχι , στην πρωτη περιπτωση μιλαμε για γεγονος , στην δευτερη για τυχη

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Mi_Ki
Μέλος 2ης Βαθμίδας


257 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/05/2009, 16:11:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Mi_Ki  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Διατάσσεστε όπως προσέρχεστε αυθορμήτως!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.109375
Maintained by Digital Alchemy