ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Κατασκευάζοντας τη «θρησκεία»
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 22
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/03/2010, 23:22:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μέσα από αυτό το τόπικ θα προσπαθήσουμε να δούμε και να εξηγήσουμε την προέλευση και την μεγάλη ποικιλομορφία των θρησκευτικών αντιλήψεων που συναντάται παντού ανά τον κόσμο, το τι είναι λογικό πίσω από κάθε υπερφυσική (θρησκευτική) έννοια, και το πώς αντιλαμβάνονται την θρησκεία (την κάθε θρησκεία) μέσα από ένα γενικό πρίσμα οι επιστήμες που μελετούν τους ανθρώπινους πολιτισμούς.
Πολλοί μελετητές θεωρούσαν και θεωρούν την θρησκεία ως έναν αυτόνομο τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, ο όποιος δεν συνδέεται με οποιονδήποτε άλλον τομέα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με αυτήν την άποψη η μελέτη της θρησκείας (θρησκευτικών αντιλήψεων) απαιτεί ειδικές και μοναδικές μεθόδους, οι όποιες δεν είναι, και δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στις άλλες επιστήμες.
Μια τέτοια προσέγγιση αρνείται τη δικαιοδοσία και το δικαίωμα της επιστημονικής σκέψης να εξετάζει τα θρησκευτικά φαινόμενα και απορρίπτει τη χρησιμότητα της επιστήμης για την εξήγηση και την ερμηνεία της θρησκευτικής δράσης και συμπεριφοράς.

Η ιδεολογία της «sui generis» θρησκείας προκύπτει από τον φόβο ότι η επιστημονική εξέταση της θρησκείας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην κατάρριψη της και θα μόλυνε την ουσία της θρησκείας, όποια και να είναι αυτή.
Οι μελετητές της θρησκείας θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουν να κατανοήσουν και να περιγράψουν το αντικείμενο της μελέτης τους και όχι να το εξηγήσουν.
Μια τέτοια ιδεολογία θεωρεί τη μελέτη της θρησκείας ως αποκλειστικό προνόμιο των θεολόγων ή στην καλύτερη περίπτωση, ως μια ενασχόληση αυστηρά περιορισμένη μέσα στα πλαίσια των ανθρωπιστικών σπουδών, προσδίδοντας την ερμηνεία και απορρίπτοντας την εξήγηση των θρησκευτικών φαινομένων.

Στον αντίποδα της θρησκείας διάφοροι άλλοι στοχαστές πρότειναν κάποια μοντέλα για την μελέτη της θρησκείας, πχ. ο Freud ισχυρίστηκε ότι η θρησκεία επιβιώνει επειδή είναι ριζωμένη σε βαθιές ανθρώπινες ανάγκες, υποσυνείδητες φοβίες, επιθυμίες και παράλογες νευρωτικές εμμονές, ότι αποτελεί μια παγκόσμια νεύρωση του ανθρώπινου είδους.
Ο Emile Durkheim βάσισε την δίκη του ανάλυση σε κοινωνιολογικό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι η θρησκεία έχει έναν λειτουργικό ρόλο, συμβάλλοντας στην διατήρηση της κοινωνικής τάξης ως μια συμβολική έκφραση της αφοσίωσης των ατόμων στο σύνολο.
Ο Karl Marx πως, παρ’ ότι οι θρησκευτικές ιδέες είναι καταφανώς λανθασμένες, επιβιώνουν επειδή είναι χρήσιμες σε μια τυραννική κοινωνική ιεραρχία, ενισχύοντας τους καταπιεστικούς μηχανισμούς της και λειτουργώντας ως όπιο των λαών.

Ωστόσο ενώ αυτές οι προσεγγίσεις καταδείκνυαν σημαντικές πτυχές της θρησκείας, δεν κατάφεραν να εξηγήσουν τα βαθύτερα αίτια και την φύση των θρησκευτικών αντιλήψεων, όπως επίσης δεν αναφέρονται γιατί κάποια συγκεκριμένα αποκυήματα της ανθρώπινης φαντασίας και όχι κάποια άλλα, συναρπάζουν τους ανθρώπους σε βαθμό που τους οδηγούν να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους και συχνά την ζωή τους με βάση αυτές τις ιδέες.

Η εξήγηση των θρησκευτικών αντιλήψεων και συμπεριφορών θα πρέπει να αναζητηθεί στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος νους, ο ανθρώπινος νους γενικά και όχι μόνο ο νους των θρησκευόμενων ανθρώπων.

Συνεχίζεται…


europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2010, 00:55:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
elo:
Ωστόσο ενώ αυτές οι προσεγγίσεις καταδείκνυαν σημαντικές πτυχές της θρησκείας, δεν κατάφεραν να εξηγήσουν τα βαθύτερα αίτια και την φύση των θρησκευτικών αντιλήψεων, όπως επίσης δεν αναφέρονται γιατί κάποια συγκεκριμένα αποκυήματα της ανθρώπινης φαντασίας και όχι κάποια άλλα, συναρπάζουν τους ανθρώπους σε βαθμό που τους οδηγούν να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους και συχνά την ζωή τους με βάση αυτές τις ιδέες.

Η εξήγηση των θρησκευτικών αντιλήψεων και συμπεριφορών θα πρέπει να αναζητηθεί στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος νους, ο ανθρώπινος νους γενικά και όχι μόνο ο νους των θρησκευόμενων ανθρώπων.



Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτό που είπε ο Φράνσις Μπέικον:
"Η επιφανειακή φιλοσοφία στρέφει τον ανθρώπινο νου στην αθεΐα, αλλά η σε βάθος φιλοσοφία οδηγεί τον ανθρώπινο νου στη θρησκεία."

ΞΥΛΟΥΡΗΣ - ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2010, 01:30:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πως θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε ένα φαινόμενο (θρησκεία/ θρησκευτικές αντιλήψεις) που είναι τόσο μεταβλητό με βάση κάτι (ανθρώπινος εγκέφαλος) το οποίο είναι παντού ίδιο;

Για πολύ καιρό θεωρούσαμε ότι ο εγκέφαλος ήταν ένα σχετικό απλό όργανο και δεν γνωρίζαμε πολλά σχετικά με τον τρόπο που “αναπτύσσεται” ο νους , επομένως δεν υπήρχαν στοιχεία που θα κατέρριπταν την ψευδαίσθηση μιας άγραφης πλάκας (tabula rasa) που πάνω της θα άφηνε το αποτύπωμα της η εμπειρία.
Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε περισσότερα για τον εγκέφαλο και όσο περισσότερο ανακαλύπτουμε πως λειτούργει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, τόσο λιγότερο συμμεριζόμαστε την έννοια ενός άγραφου πίνακα, ο εγκέφαλος μας δεν είναι πραγματικά προετοιμασμένος να αποκτήσει κάθε είδους έννοια εφ’ όσον αυτή βρίσκεται εντός του πολιτισμού γιατί κανένας «εγκέφαλος» δεν θα μπορούσε να μάθει τίποτε χωρίς να κατέχει έναν ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο διανοητικό εξοπλισμό που είναι προετοιμασμένος να αναγνωρίζει σχετικές πληροφορίες στο περιβάλλον και να διαχειρίζεται αυτές τις πληροφορίες με έναν ειδικό τρόπο.

Ο λόγος για τον οποίο οι ψυχολόγοι και οι ανθρωπολόγοι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις έννοιες της πρόσληψης και της μετάδοσης είναι ότι η εξέλιξη δια της φυσικής επιλογής μας έδωσε ένα συγκεκριμένο είδος νου, ώστε να μπορούν να προληφθούν συγκεκριμένα μόνο είδη θρησκευτικών αντιλήψεων.
Βέβαια δεν είναι όλες οι πιθανές έννοιες εξίσου καλές, αυτές που προσλαμβάνουμε εύκολα είναι όσες βρίσκουμε ευρύτατα διαδομένες σε ολόκληρο τον κόσμο, μάλιστα γι’ αυτό τον λόγο τις βρίσκουμε διάσπαρτες σε όλον τον κόσμο.

Οι σύγχρονοι ανθρωπολόγοι έχουν καταλήξει μετά από σειρά ερευνών και πειραμάτων στο συμπέρασμα ότι όλες οι επιτυχείς θρησκευτικές αντιλήψεις προκύπτουν από κάποια καταχώρηση σε οντολογική κατηγορία, η οποία όμως παραβιάζει κάποιο από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά αυτής της κατηγορίας (οντολογική παραβίαση).

Επιτυχημένη θρησκευτική αντίληψη θεωρούμε αυτήν που μπόρεσε να επιβιώσει και να διαδοθεί πολιτισμικά από γενιά σε γενιά. Π.χ. ο χριστιανικός θεός είναι πανταχού παρών, δηλαδή Πρόσωπο το οποίο κληρονομεί τις ιδιότητες του να σκέπτεται, να γνωρίζει, να θέλει, να αγαπάει κ.α., παραβιάζει όμως το χαρακτηριστικό που θέλει κάθε πρόσωπο να βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο του τόπου και του χρόνου κάθε φορά.
Εισάγετε λοιπόν στον εγκέφαλο σας μία νέα καταχώρηση σε οντολογική κατηγορία και έχετε τη διαδικασία της εκμάθησης, η οποία μάλιστα ενισχύεται από την επανάληψη .

Εισάγετε μια νέα καταχώρηση σε οντολογική κατηγορία, εισάγοντας παράλληλα και ένα παράδοξο για την κατηγορία χαρακτηριστικό, και έχετε αμέσως μια εξωφρενική ιδέα, μια ιδέα που «μένει» στο μυαλό, έναν υπερφυσικό φορέα ο οποίος διαθέτει όλα τα εξελικτικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία κάποιας θρησκείας που δεν θα σβήσει στο πέρασμα των χρόνων.
Εισάγετε μια νέα καταχώρηση σε οντολογική κατηγορία, παραβιάζοντας, περισσότερα του ενός, θεμελιώδη χαρακτηριστικά της κατηγορίας, και το μυαλό δυσκολεύεται πλέον να αντιληφθεί και συνθέσει τη συγκεκριμένη έννοια.

Για παράδειγμα, μπορούμε να φανταστούμε έναν θεό ο οποίος βρίσκεται παντού και γνωρίζει τα πάντα (Πρόσωπο, το οποίο όμως δεν υπόκειται στους περιορισμούς τόπου και χρόνου) και προσευχόμαστε σε αυτόν οπουδήποτε ή μπορούμε να φανταστούμε μια θαυματουργή εικόνα, η οποία ακούει τις προσευχές μας και τις πραγματοποιεί (βιολογικά χαρακτηριστικά, ακούει, αξιολογεί, ικανοποιεί αιτήματα κ.λ.π.), οπότε πηγαίνουμε στο σημείο που βρίσκεται για να προσευχηθούμε. Ο εγκέφαλος μας όμως θα πάρει μόνος του την πρωτοβουλία να απορρίψει μια εικόνα που πραγματοποιεί τις προσευχές μας και είναι και πανταχού παρούσα (Τεχνούργημα με δύο οντολογικές παραβιάσεις, δεν υπόκειται στον περιορισμό τόπου και χρόνου και έχει παράλληλα και βιολογικά χαρακτηριστικά).

-Πηγές αυτού του θέματος έχω πάρει από το βιβλίο του Pascal Boyer… «Και ο άνθρωπος έπλασε τους θεούς», από το βιβλίο του Russel… « Κατασκευάζοντας τη θρησκεία» και από διάφορες ιστοσελίδες που ασχολούνται πάνω στο θέμα αυτό.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/03/2010, 23:05:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η θρησκεία (αντιλήψεις) συναντάται παντού ανά τον κόσμο με μια ατελείωτη ποικιλομορφία, πολλές φορές αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί οι άνθρωποι έχουν τέτοιες σκέψεις, γιατί έχουν τόσο διαφορετικές πεποιθήσεις, γιατί είναι τόσο έντονα αφοσιωμένοι σε αυτές, ποια είναι η προέλευση των θρησκευτικών ιδεών, γιατί τις συναντάμε παντού και πάντα αν κοιτάξουμε και πίσω στο παρελθόν;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποια άποψη σχετικά με τον λόγο ύπαρξης της θρησκείας, το τι προσφέρει στους ανθρώπους, συχνά είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τη «γνώση» τους, ενώ άλλες φορές υπαινίσσονται ότι η εν λόγο ενασχόληση με αυτόν τον σκοπό (ερμηνεία) είναι μάταιη.
Συνήθως οι περισσότερες αναφορές που έχουμε για την προέλευση της θρησκείας ισοδυναμούν με μια από τις παρακάτω ερμηνείες, ο ανθρώπινος νους απαιτεί εξηγήσεις, οι καρδιές των ανθρώπων αναζητούν παρηγοριά, η ανθρώπινη κοινωνία απαιτεί την τάξη, η ανθρώπινη σκέψη είναι επιρρεπής στην ψευδαίσθηση.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά αυτά τα σενάρια.

-Η θρησκεία προσφέρει εξηγήσεις:

1-Οι άνθρωποι δημιούργησαν τη θρησκεία για να εξηγήσουν αινιγματικά φυσικά φαινόμενα.
2-Η θρησκεία εξηγεί την αινιγματική συμπεριφορά, ονείρων, προαισθήματα, κλπ
3-Η θρησκεία εξηγεί την προέλευση των πραγμάτων.
4-Η θρησκεία εξηγεί γιατί υπάρχει το κακό και ο πόνος.

-Η θρησκεία προσφέρει παρηγοριά:

5-Οι θρησκευτικές εξηγήσεις κάνουν την θνητότητα λιγότερη αβάσταχτη.
6-Η θρησκεία καταπραΰνει την αγωνία και κάνει τον κόσμο υποφερτό.

-Η θρησκεία προσφέρει κοινωνική τάξη:

7-Η θρησκεία διατηρεί την κοινωνική συνοχή.
8-Η θρησκεία διαιωνίζει μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη πραγμάτων.
9-Η θρησκεία στηρίζει την ηθική.

-Η θρησκεία είναι μια νοητική ψευδαίσθηση:

10-Οι άνθρωποι είναι προληπτικοί, είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν σε οτιδήποτε.
11-Οι θρησκευτικές έννοιες είναι αδιάψευστες.
12-Η διάψευση είναι δυσκολότερη από την πιστή.

Εξετάζοντας κάθε μια από αυτές τις ερμηνείες πιο αναλυτικά, θα δούμε πως όλες όμως αποτυγχάνουν να μας πουν γιατί έχουμε θρησκεία και γιατί αυτή έχει τόσες μορφές (ποικιλομορφία).
Και αυτό γιατί κάνουμε συχνά το λάθος να εξηγούμε την θρησκεία στο σύνολο της με βάση ένα από τα χαρακτηριστικά της, ιδιαίτερα αυτό που είναι χαρακτηριστικό της θρησκείας με την οποία εμείς οι ίδιοι είμαστε εξοικειωμένοι.
Για αυτό το λόγο και οι ανθρωπολόγοι για να αποφύγουν αυτό το λάθος, ερευνούν τη θρησκεία μέσα από ένα διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον από το δικό τους, καταγράφοντας τα εξαιρετικά ποικίλα είδη θρησκευτικών εννοιών, πεποιθήσεων και πρακτικών, γνωρίζοντας (ερευνώντας) τις μεγάλες θρησκείες σε κάθε χώρα, τις διαφορετικές αντιλήψεις (πιστή) που υπάρχουν, αλλά και τις μεγάλες φυλετικές ομάδες (ανιμιστικές) που υπάρχουν .

Η ποικιλομορφία της θρησκείας δεν έγκειται απλά στο γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι αυτοαποκαλούνται χριστιανοί, βουδιστές, μουσουλμάνοι, κλπ .
Το ζήτημα είναι βαθύτερο, γιατί έχει να κάνει με το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους υπερβατικούς φορείς , με το ποια μορφή και τι ικανότητες πιστεύουν ότι έχουν αυτοί οι φορείς, με την ηθική που πηγάζει από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις τελετουργίες που γίνονται και με πολλές άλλες παραμέτρους.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2010, 06:13:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οπως εύστοχα είχε γραφτεί και παλιότερα εδώ για το φαινόμενο της θρησκείας...όταν κάτι το έχεις ανάγκη, θα βρεθούν κι αυτοί που θα σου το προσφέρουν.

Κατά τ'άλλα, πολύ ωραία και ενδιαφέροντα όσα μας έχεις παραθέσει φίλε elo.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2010, 13:21:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πάντα επίκαιρο και πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες , φίλε elo.

Δυο κουβέντες θα πω κι'εγώ σαν εισαγωγή:

Το θέμα των θρησκειών έχει απασχολήσει εδώ κι αρκετούς αιώνες της ανθρωπότητας και πολλές φορές έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες είτε για κάποια οφέλη σε επίπεδο οργανωμένων κοινωνιών είτε για κάποια δεινά …

Έχουν γίνει θρησκευτικοί πόλεμοι , έχουν πεθάνει εκατομμύρια ίσως ανθρώπων στο όνομα κάποιου Θεού κι όλα αυτά για την επικράτηση κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας έναντι κάποιας άλλης .

Σκέφτομαι όμως ότι η Ανώτερη Δύναμη , το Θείο ή όπως αλλιώς θέλουμε να το ονομάσουμε δεν έχει κάποια ανάγκη να επιβληθεί και να δοθεί στην ανθρωπότητα μέσω κάποιας συγκεκριμένης οδού .

Αυτά προς το παρόν.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2010, 13:30:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Συνεχίζοντας την ανάλυση περί της ποικιλομορφίας της θρησκείας, ας δούμε κάποια «ευρήματα» των ανθρωπολόγων που ασχολήθηκαν με αυτά.

Οι υπερβατικοί φορείς μπορούν να διαφέρουν ιδιαίτερα. Η θρησκεία σχετίζεται με την ύπαρξη και τις αιτιώδεις δυνάμεις μη παρατηρήσιμων οντοτήτων και φορέων.
Μπορεί να πρόκειται για έναν και μοναδικό Θεό ή πολλούς διαφορετικούς μεταξύ τους Θεούς, πνεύματα ή προγόνους, καθώς και για οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών των διαφορετικών ειδών.
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν έναν υπέρτατο Θεό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντοτε πως αυτός ο θεός είναι άκρως σημαντικός.
Σε πολλές περιοχές της Αφρικής υπάρχουν δυο υπέρτατοι Θεοί, ο ένας είναι μια αφηρημένη ύψιστη θεότητα και ο άλλος είναι πιο προσιτός, καθώς δημιούργησε όλα τα πολιτισμικά αγαθά.

Ορισμένοι Θεοί πεθαίνουν. Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι οι Θεοί θεωρούνται πάντοτε αιώνιοι, μπορεί ακόμη και να θεωρούμε πως αυτό πρέπει να είναι μέρος του ορισμού του Θεού.
Εν τούτοις πολλοί βουδιστές πιστεύουν ότι οι θεοί όπως και οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε έναν ατέρμονα γεννήσεων και μετενσαρκώσεων, οι Θεοί λοιπόν θα πεθάνουν, όπως και τα άλλα πλάσματα.
Ωστόσο ζουν πάρα πολλά χρόνια και γι΄αυτό τον λόγο οι άνθρωποι από αμνημονεύτων χρόνων προσεύχονται στους ίδιους Θεούς.

Πολλά πνεύματα είναι πραγματικά ανόητα. Για έναν χριστιανό φαίνεται αρκετά προφανές πως κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει τον Θεό, σε πολλές περιοχές όμως η εξαπάτηση των υπερφυσικών όντων είναι εφικτή, και μάλιστα απαραίτητη.
Στη Σιβηρία για παράδειγμα οι άνθρωποι είναι προσεκτικοί στο να χρησιμοποιούν μεταφορική γλώσσα όταν μιλούν για σημαντικά θέματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα κακά πνεύματα συχνά κρυφακούν τους ανθρώπους και προσπαθούν να χαλάσουν τα σχεδία τους, τα πνεύματα παρά τις υπερφυσικές τους δυνάμεις δεν μπορούν να καταλάβουν τις φραστικές μεταφορές.
Οι άνθρωποι λοιπόν μπορεί να θεωρούν πως τα υπερφυσικά όντα έχουν εξαιρετικές δυνάμεις, άλλα παρ’ όλα αυτά μπορούν ξεγελαστούν εύκολα.

Η σωτηρία δεν αποτελεί πάντοτε πρωταρχική μέριμνα. Για όσους είναι εξοικειωμένοι με τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ ή τον Βουδισμό, φαίνεται ξεκάθαρο ότι η έγνοια της θρησκείας είναι η σωτηρία ή η λύτρωση της ψυχής.
Σε πολλά μέρη του κόσμου όμως η θρησκεία δεν υπόσχεται πραγματικά ότι η ψυχή θα σωθεί ή ότι θα απελευθερωθεί και στην πραγματικότητα δεν έχει πολλά να πει σχετικά με τη μοίρα της ψυχής.
Σε αυτά τα μέρη οι άνθρωποι δεν θεωρούν ως δεδομένο ότι η ηθική κρίση καθορίζει τη μοίρα της ψυχής.
Οι νεκροί απλά γίνονται φαντάσματα ή πρόγονοι.

Η επίσημη θρησκεία δεν αποτελεί το σύνολο της θρησκείας. Όπου και να ταξιδέψει κανείς θα δει ότι οι θρησκευτικές έννοιες είναι πολύ πιο πολυάριθμες και ποίκιλες από ότι θα παραδεχόταν η επίσημη θρησκεία.
Σε πολλά μέρη της Ευρώπης οι άνθρωποι υποψιάζονται πως υπάρχουν τριγύρω τους πνεύματα που τους επιβουλεύονται . Στο επίσημο Ισλάμ δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ, αλλά πολλοί άνθρωποι τρέμουν τα τζίνι και τα πνεύματα, στις Ηνωμένες πολιτείες η θρησκεία είναι επισήμως ομολογιακή, χριστιανοί διαφορετικών αποχρώσεων.
Ωστόσο αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ειλικρινά σε αλληλεπιδράσεις με φαντάσματα, πνεύματα, κλπ.

Μπορεί κάποιος να έχει θρησκεία δίχως πίστη. Πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα το έβρισκαν περίεργο εάν τους έλεγε κανείς πως πιστεύουν σε πνεύματα, φαντάσματα, προγόνους, δαίμονες, κλπ.
Για εμάς του δυτικούς είναι πολύ δύσκολο να αναληφθούμε ότι η έννοια «πίστης σε κάτι» είναι μια παράξενη έννοια.
Φανταστείτε αν κάποιος εξωγήινος σας έλεγε πόσο ενδιαφέρων είναι το γεγονός ότι πιστεύετε σε βουνά, ποτάμια, αυτοκίνητα, τηλέφωνα.
Θα θεωρούσατε ότι ο εξωγήινος έχει παρανοήσει τα πράγματα. Δεν πιστεύουμε σε αυτά τα πράγματα, απλά τα αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε ότι υπάρχουν τριγύρω μας.

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο θα ισχυρίζονταν το ίδιο σχετικά με τα πνεύματα, φαντάσματα, κλπ, βρίσκονται τριγύρω μας όπως τα υπόλοιπα πράγματα , μόνο που είναι πιο δύσκολο να κατανοηθούν, οπότε δεν απαιτείται κάποια αφοσίωση ή πίστη για να αναληφθούμε την ύπαρξη τους.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι σαφές. Εάν κάποιοι λένε πως “η θρησκεία είναι η πίστη σε ένα δόγμα που μας διδάσκει πώς να σώσουμε τις ψυχές μας υπακούοντας σε έναν αιώνιο δημιουργό του σύμπαντος” τότε αυτοί οι άνθρωποι πιθανότατα δεν έχουν ταξιδέψει αρκετά ή δεν έχουν διαβάσει αρκετά.
Σε πολλούς πολιτισμούς οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι νεκροί επιστρέφουν για να στοιχειώσουν τους ζωντανούς, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καθολικό.
Σε ορισμένες περιοχές πιστεύουν πως κάποια ιδιαίτερα άτομα μπορούν να επικοινωνούν με τους θεούς ή τους νεκρούς, αλλά και πάλι αυτή η ιδέα δεν συναντάται παντού, σε κάποια άλλα μέρη οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν μια ψυχή η οποία επιζεί μετά τον θάνατο, άλλα και αυτό πάλι δεν είναι κάτι καθολικό.

Αυτό λοιπόν που συχνά εμείς ονομάζουμε πίστη, άλλοι μπορεί κάλλιστα να το ονομάζουν γνώση.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2010, 21:53:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Κηφεύς:
Έχουν γίνει θρησκευτικοί πόλεμοι , έχουν πεθάνει εκατομμύρια ίσως ανθρώπων στο όνομα κάποιου Θεού κι όλα αυτά για την επικράτηση κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας έναντι κάποιας άλλης .

Kάποιες χιλιάδες ίσως, κάποια εκατομμύρια ούτε μία στο εκατομμύριο.
Πάρε για παράδειγμα τις σταυροφορίες. Γινόντουσαν δήθεν για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων, αλλά η ιστορία απέδειξε ότι όχι μόνο γινόντουσαν για τα πλούτη και τα μεγαλεία, αλλά και ότι οι εκτελεστές πιόνια είχαν και αυτοί μερίδιο από τα πλούτη αυτά, άρα ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν.

Η απληστία του ανθρώπου βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που πάντα θα βρίσκει τρόπο να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.
Ακόμη και σήμερα παρακολουθούμε το δράμα του Ιράκ, όπου στο όνομα της ελευθερία και του Θεού, οι Αμερικάνοι προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στο Ιράκ.....στο όνομα λοιπόν του Θεού και της ελευθερίας κατέστρεψαν το Ιράκ και έβαλαν τα πετρέλαια στο χέρι τους.....άρα φταίει τι?...η κακή ελευθερία ή ο κακός Θεός...τίποτα από τα δύο είναι η απάντηση.

Πάμε στην Ελλάδα μας.
Στο όνομα της Ελλάδας, τα λαμόγια μας ξεζουμίζουν ληστεύοντάς μας..... υπάρχει όμως μία διαφορά....
Τόσο τότε, επί Σταυροφοριών ή επί των Ισπανών κονκισταδόρων, αλλά και επί Μπους με το Ιράκ, γνώριζαν τα πιόνια-εκτελεστές, περί των πραγματικών διαθέσεων και σκοπών των αφεντικών τους.....σήμερα οι Έλληνες στον ύπνο του Δικαίου οι περισσότεροι....το έχουν πιστέψει.....και δέχονται αδιαμαρτύρητα ότι τους επιβάλουν τα λαμόγια,.....στο όνομα της Ελλάδας μας λοιπόν....ας προμηθευτούμε όλοι βαζελίνη.... και ας είμαστε οι πρώτοι που θα δράσουμε σαν πιόνια-εκτελεστές, που θα έχουν πιστέψει στο ρόλο τους ...στην κατασκευασμένη οικονομική κρίση.. ...τουλάχιστον τότε ήξεραν.....δεν τους έπιανες κότσο...

ΞΥΛΟΥΡΗΣ - ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 28/03/2010 21:58:15Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

geostat
Μέλος 3ης Βαθμίδας


768 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2010, 22:29:21  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σα'να λεμε,
κατα το σπιτι οσο χωρεις
δανεισου οσα μπορεις
και γη οση θωρεις
για να τους πεις
παρτε τα αρχιδια μου και'σεις...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
geostat
Μέλος 3ης Βαθμίδας


768 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2010, 22:33:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καίσες σουρουκλεμες η θρησκεια
χωρις την πιστη θρησκεια υπαρχει χωρις θρησκεια δεν υφισταται πιστη,εδω παραμονευει η προσμονη,,,ελεω ελο οω οω οω!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2010, 23:49:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο είναι αυτό, αλλά λόγο ότι είναι αρκετά μεγάλο δίνω το λίνκ για όποιον ενδιαφέρετε να το διαβάσει.

Πως τρυπώνουν οι θρησκευτικές ιδέες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Γνωσιακοί επιστήμονες εξηγούν πως μεταναστεύουν από νου σε νου οι έννοιες για το υπερφυσικό.

Ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου νου είναι το πώς μεταδίδονται οι θρησκευτικές ιδέες μεταξύ των γενεών. Και ο Pascal Boyer, ένας ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο Washington του Saint Louis, είναι δικαίως συνώνυμος με αυτήν ακριβώς την έρευνα. Το λεπτομερές μοντέλο που προτείνει ο Boyer παρέχει μια διαφορετικής απόχρωσης εκδοχή της άποψης του εξελικτικού βιολόγου Richard Dawkins, σύμφωνα με την οποία η θρησκεία είναι ένα ιδεολογικό παράσιτο που φωλιάζει στους νόες αθώων ξενιστών (όπως εύπιστα παιδιά) και τα εμβολιάζει εναντίον κάθε μορφής κοινής λογικής.

Συνέχεια..

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 00:07:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
geostat ευχαρίστως να σχολιάσεις ότι θες μέσα από αυτά που γράφονται σε αυτό το θέμα του φόρουμ, αλλά το συγκεκριμένο ποιηματάκι που έγραψες στις .. «28/03/2010, 22:33:43».. δεν καταλαβαίνω που κολλάει…

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 01:10:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
elo:
Ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου νου είναι το πώς μεταδίδονται οι θρησκευτικές ιδέες μεταξύ των γενεών. Και ο Pascal Boyer, ένας ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο Washington του Saint Louis, είναι δικαίως συνώνυμος με αυτήν ακριβώς την έρευνα.

Και γιατί είναι δικαίως συνώνυμος με αυτήν ακριβώς την έρευνα?.....επειδή παρακάτω λέει: ότι "η θρησκεία είναι ένα ιδεολογικό παράσιτο που φωλιάζει στους νόες αθώων ξενιστών (όπως εύπιστα παιδιά) και τα εμβολιάζει εναντίον κάθε μορφής κοινής λογικής."?

Όποιος προσπαθεί με όρους πολιτικού καφενείου να προσβάλει τον πιστό της κάθε θρησκείας και να τον αποκαλεί "θύμα"...κ.λ.π., εξυβρίζοντας έστω με αυτόν τον τρόπο, το ιερό και όσιο ενός ανθρώπου, δε νομίζω ότι έχει διαφορετική ποιότητα από το όποιο "παράσιτο".

Εάν ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ποιότητα επάνω του θα μπορούσε να αντικρούσει την ιδεολογία μιας θρησκείας με ουσιώδη επιχειρήματα και όχι με ανούσια.
Επειδή δεν θα μπω στη διαδικασία να τρέχω να διαβάζω τις βλακείες του καθενός, εάν πιστεύεις ότι έχει ουσιώδη επιχειρήματα, μιας και διάβασες τις απόψεις του, δεν έχεις παρά να τα φέρεις να τα δούμε.
Με βάση αυτών που μας έφερες αυτό είναι το συμπέρασμά μου.

-Αυτός δηλαδή ξέφυγε από το εμβόλιο όταν ήταν μικρός?....έλειπε από το σπίτι?....δεν τον βρήκαν στο σχολείο ή στη γειτονιά? τον είχε κρύψει κάπου ο παππούλης του? και αυτό το εμβόλιο έχει τέτοια επίδραση που το παιδί μεγαλώνοντας και ανεξαρτήτου μόρφωσης δεν μπορεί να ξεφύγει από το παράσιτο αυτό?

Και ποια δηλαδή είναι αυτή η κάθε μορφή κοινής λογική? αυτή που έχει όποιος δεν του αρέσει η διαφορετικότητα του άλλου ατόμου? αυτός δηλαδή επειδή δεν πιστεύει είναι ο "έξυπνος" ο "αμόλυντος" και όλοι οι άλλοι είναι τα θύματα και οι μολυσμένοι?

ΞΥΛΟΥΡΗΣ - ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 01:53:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
europaios2 -Επειδή δεν θα μπω στη διαδικασία να τρέχω να διαβάζω τις βλακείες του καθενός, εάν πιστεύεις ότι έχει ουσιώδη επιχειρήματα, μιας και διάβασες τις απόψεις του, δεν έχεις παρά να τα φέρεις να τα δούμε.
Με βάση αυτών που μας έφερες αυτό είναι το συμπέρασμά μου.

Ευρωπαίε πως μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα από την στιγμή που ούτε καν διάβασες το άρθρο.
Αν σε ενδιαφέρει πραγματικά να αντικρούσεις αυτά που γράφει μπορείς να το διαβάσεις μόνος σου και να αντιγράψεις το απόσπασμα που θέλεις να σχολιάσεις (διαφωνήσεις).

Επιτέλους δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο αυτής της ανούσιας άμυνας από πιστούς όταν ασχολούνται « άλλοι» με την θρησκεία τους ή μήπως νομίζεις ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο δικό σου/σας να την εξετάζεις/ται…


Ένα μεγάλο μέρος από αυτά που έχω γράψει μέχρι στιγμής είναι του Pascal Boyer, διάβασε και αυτό να δεις αν πέφτει έξω…

"Σύμφωνα με αυτήν την άποψη η μελέτη της θρησκείας (θρησκευτικών αντιλήψεων) απαιτεί ειδικές και μοναδικές μεθόδους, οι όποιες δεν είναι, και δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στις άλλες επιστήμες.
Μια τέτοια προσέγγιση αρνείται τη δικαιοδοσία και το δικαίωμα της επιστημονικής σκέψης να εξετάζει τα θρησκευτικά φαινόμενα και απορρίπτει τη χρησιμότητα της επιστήμης για την εξήγηση και την ερμηνεία της θρησκευτικής δράσης και συμπεριφοράς.
Η ιδεολογία της «sui generis» θρησκείας προκύπτει από τον φόβο ότι η επιστημονική εξέταση της θρησκείας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην κατάρριψη της και θα μόλυνε την ουσία της θρησκείας, όποια και να είναι αυτή.
Οι μελετητές της θρησκείας θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουν να κατανοήσουν και να περιγράψουν το αντικείμενο της μελέτης τους και όχι να το εξηγήσουν.
Μια τέτοια ιδεολογία θεωρεί τη μελέτη της θρησκείας ως αποκλειστικό προνόμιο των θεολόγων ή στην καλύτερη περίπτωση, ως μια ενασχόληση αυστηρά περιορισμένη μέσα στα πλαίσια των ανθρωπιστικών σπουδών, προσδίδοντας την ερμηνεία και απορρίπτοντας την εξήγηση των θρησκευτικών φαινομένων".

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 02:02:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
elo:
Ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου νου είναι το πώς μεταδίδονται οι θρησκευτικές ιδέες μεταξύ των γενεών. Και ο Pascal Boyer, ένας ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο Washington του Saint Louis, είναι δικαίως συνώνυμος με αυτήν ακριβώς την έρευνα.

Και γιατί είναι δικαίως συνώνυμος με αυτήν ακριβώς την έρευνα?.....επειδή παρακάτω λέει: ότι "η θρησκεία είναι ένα ιδεολογικό παράσιτο που φωλιάζει στους νόες αθώων ξενιστών (όπως εύπιστα παιδιά) και τα εμβολιάζει εναντίον κάθε μορφής κοινής λογικής."?

Όποιος προσπαθεί με όρους πολιτικού καφενείου να προσβάλει τον πιστό της κάθε θρησκείας και να τον αποκαλεί "θύμα"...κ.λ.π., εξυβρίζοντας έστω με αυτόν τον τρόπο, το ιερό και όσιο ενός ανθρώπου, δε νομίζω ότι έχει διαφορετική ποιότητα από το όποιο "παράσιτο".

Εάν ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ποιότητα επάνω του θα μπορούσε να αντικρούσει την ιδεολογία μιας θρησκείας με ουσιώδη επιχειρήματα και όχι με ανούσια.
Επειδή δεν θα μπω στη διαδικασία να τρέχω να διαβάζω τις βλακείες του καθενός, εάν πιστεύεις ότι έχει ουσιώδη επιχειρήματα, μιας και διάβασες τις απόψεις του, δεν έχεις παρά να τα φέρεις να τα δούμε.
Με βάση αυτών που μας έφερες αυτό είναι το συμπέρασμά μου.

-Αυτός δηλαδή ξέφυγε από το εμβόλιο όταν ήταν μικρός?....έλειπε από το σπίτι?....δεν τον βρήκαν στο σχολείο ή στη γειτονιά? τον είχε κρύψει κάπου ο παππούλης του? και αυτό το εμβόλιο έχει τέτοια επίδραση που το παιδί μεγαλώνοντας και ανεξαρτήτου μόρφωσης δεν μπορεί να ξεφύγει από το παράσιτο αυτό?

Και ποια δηλαδή είναι αυτή η κάθε μορφή κοινής λογική? αυτή που έχει όποιος δεν του αρέσει η διαφορετικότητα του άλλου ατόμου? αυτός δηλαδή επειδή δεν πιστεύει είναι ο "έξυπνος" ο "αμόλυντος" και όλοι οι άλλοι είναι τα θύματα και οι μολυσμένοι?

ΞΥΛΟΥΡΗΣ - ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Πες τα βρε ευρωπαίε, πες τα.

Τζάμπα μάγκες και «παν να βάψουν αυγά με κλανιές» (με το συμπάθιο δηλαδή).

Παχιά και μεγάλα κούφια λόγια.
Ή μάλλον, κουτοπόνηροι που ρίχνουν το δηλητήριό τους με εκείνο το ύφος του διανοούμενου της πεντάρας που αρέσκεται στο να αμολάει (ωσάν τις κλανιές) λόγια του αέρα χωρίς ουσία και περιεχόμενο (σαν εκείνες τις κλανιές - πώς τις λέγαμε βρε μαμώτο στο στρατό; ........ που ήταν βροντερές, περίμενες να πεταχτείς έξω από το θάλαμο για να μην σε πιάσει η βρώμα του θανατά, αλλά ............. ήταν ζούφιες ......

****Και εσύ ψάχνεις να βρεις ποιότητα σε τέτοιους ανθρώπους;;;


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 02:14:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ψηλός-Τζάμπα μάγκες και «παν να βάψουν αυγά με κλανιές» (με το συμπάθιο δηλαδή).

Ακούγεται μια ηχώ από το υπερπέραν ή μου φαίνεται…

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 09:40:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
elo:
Ευρωπαίε πως μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα από την στιγμή που ούτε καν διάβασες το άρθρο.
Αν σε ενδιαφέρει πραγματικά να αντικρούσεις αυτά που γράφει μπορείς να το διαβάσεις μόνος σου και να αντιγράψεις το απόσπασμα που θέλεις να σχολιάσεις (διαφωνήσεις).

Γιατί θα πρέπει να διαβάσω ότι διαβάζεις κι εσύ?
Φέρνεις κάτι ……σωστά? ....
άρα το κατέχεις και το γνωρίζεις αφού το ασπάζεσαι...άρα υπεράσπισε την άποψή σου......εκτός αν θέλεις να γράφω κι εγώ μία πρόταση και μετά να σε παραπέμπω να διαβάσεις την πηγή και εάν διαφωνείς για την πρόταση αυτή που έφερα και έχεις διαβάσει τη σελίδα ή τις σελίδες που σε παρέπεμψα να μας πεις αν σε ενδιαφέρει πραγματικά να αντικρούσεις αυτά που γράφoνται στην πηγή τα σχόλιά σου....

quote:
elo:
Επιτέλους δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο αυτής της ανούσιας άμυνας από πιστούς όταν ασχολούνται « άλλοι» με την θρησκεία τους ή μήπως νομίζεις ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο δικό σου/σας να την εξετάζεις/ται

Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που κάποιος το παίζει Δον Κιχώτης πολεμώντας τα τέρατα (ανεμόμυλους)....αλλά δεν το κάνω και θέμα!

quote:
elo:
Σύμφωνα με αυτήν την άποψη η μελέτη της θρησκείας (θρησκευτικών αντιλήψεων) απαιτεί ειδικές και μοναδικές μεθόδους, οι όποιες δεν είναι, και δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στις άλλες επιστήμες.
Μια τέτοια προσέγγιση αρνείται τη δικαιοδοσία και το δικαίωμα της επιστημονικής σκέψης να εξετάζει τα θρησκευτικά φαινόμενα και απορρίπτει τη χρησιμότητα της επιστήμης για την εξήγηση και την ερμηνεία της θρησκευτικής δράσης και συμπεριφοράς.

Ποιος έχει αυτή την προσέγγιση? και....τι άποψη έχει η "επιστημονική σκέψη" για την Αγία Τριάδα?
και το κυριότερο όταν ένας "επιστήμονας" είναι υπέρ της θρησκείας και ένας άλλος κατά....εγώ ποιον θα πρέπει να ακούσω?
..και για να στο πω Ξαμιλιώτικα....γιατί προσπαθείς να περάσεις στο υποσυνείδητο του αναγνώστη, ότι η επιστήμη απορρίπτει τη θρησκεία την οποία τη δέχεται μόνο η μή επιστήμη?....σου φαινόμαστε για τίποτα χαϊβάνια εμείς οι χριστιανοί που θα αφήσουμε να περάσει στο ντούκου κάθε τέτοια προσπάθεια?και ποιος έχρισε τον παραπάνω κύριο "Pascal Boyer" εκπρόσωπο της επιστήμης?...η επιστήμη?...... αυτοχρίστηκε?..... ή εσύ?

quote:
elo:
Η ιδεολογία της «sui generis» θρησκείας προκύπτει από τον φόβο ότι η επιστημονική εξέταση της θρησκείας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην κατάρριψη της και θα μόλυνε την ουσία της θρησκείας, όποια και να είναι αυτή.
Οι μελετητές της θρησκείας θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουν να κατανοήσουν και να περιγράψουν το αντικείμενο της μελέτης τους και όχι να το εξηγήσουν.
Μια τέτοια ιδεολογία θεωρεί τη μελέτη της θρησκείας ως αποκλειστικό προνόμιο των θεολόγων ή στην καλύτερη περίπτωση, ως μια ενασχόληση αυστηρά περιορισμένη μέσα στα πλαίσια των ανθρωπιστικών σπουδών, προσδίδοντας την ερμηνεία και απορρίπτοντας την εξήγηση των θρησκευτικών φαινομένων".

Κανείς δεν απορρίπτει την έρευνα και σε κανέναν, αυτά είναι κουραφέξαλα.....μιας και έκανε την έρευνα όμως ο "επιστήμονας" που μας παρουσίασες, για πες μας ποια είναι η ερμηνεία που δίνει για το Άγιο Πνεύμα του χριστιανισμού, μιας και είναι η θρησκεία των Ευρωπαίων αλλά και εκατομμυρίων Αμερικανών?....
με λίγα λόγια πέρα από την αμπελοφιλοσοφία υπάρχει κάτι το ουσιώδες να μας πει αυτός ή εσύ?

ΞΥΛΟΥΡΗΣ - ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

http://img265.imageshack.us/img265/899/innocent0006rf9.gif

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

allzzaro
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
6226 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 20:32:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους allzzaro  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ακούγεται μια ηχώ από το υπερπέραν ή μου φαίνεται…


εεε.. είναι η κλανιά δίνει βάθος στις αρμονικές..Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alex22
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1934 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 21:20:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alex22  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οι άνθρωποι είναι ανόητοι,μπορουν να κρίνουν κάτι χωρίς κάν να γνωρίζουν τί είναι. Δέν διαβασα όλα αυτά που γράφει ο elo αλλά μέσες άκρες έπιασα το νόημα.

Όλες αυτές οι έρευνες είναι της πλάκας.Μπορεί να συνοδευονται απο ανθρώπους που έχουν κάποιες ταμπέλες που λένε φιλόσοφος και δέν ξέρω και εγώ τί αλλά μιλάμε για κάτι επιφανειακό.


Science without religion is lame, religion without science is blind.

-Einstein-

Αυτό απο έναν αληθινό επιστήμονα.

θέλω να πώ με αυτό ότι είναι λάθος η προσπάθεια που γίνεται για την εκμηδένιση της θρησκείς απο την επιστήμη.Είναι σαν κάποιος να προσπαθεί σκοτώσει τον εαυτό του.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

αθεος
Ανεπιθύμητη Συμμετοχή


2069 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 21:28:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους αθεος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

alex22 λέει
quote:
Οι άνθρωποι είναι ανόητοι,μπορουν να κρίνουν κάτι χωρίς κάν να γνωρίζουν τί είναι.

και αμέσως μετά

quote:
Δέν διαβασα όλα αυτά που γράφει ο elo αλλά μέσες άκρες έπιασα το νόημα.

Όλες αυτές οι έρευνες είναι της πλάκας.


είσαι ο μόνος που βρίζεις τον εαυτό σου χωρίς να το καταλαβαίνεις και νομίζεις ότι είπες κάτι έξυπνο

«Σε εκείνα τα μέρη του κόσμου όπου η μάθηση και η επιστήμη έχουν επικρατήσει, τα θαύματα έχουν παύσει· αλλά στα μέρη όπου επικρατεί βαρβαρότητα και αμάθεια, τα θαύματα είναι

ακόμα της μόδας.»

—Ethan AllenΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alex22
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1934 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 22:07:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alex22  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αθεε μόλις έκανες μια σκέψη ενός 10χρονου παιδιού.

Πρόσεξε, λέω "να γνωρίζουν".Δέν είναι το ίδιο να κρίνεις μια θρησκεία και να αμφισβητεις την αλήθεια της με το να κρίνεις κάτι που γράφει κάποιος το οποίο φένεται ξεκάθαρα τί θέση έχει.

Edited by - alex22 on 29/03/2010 22:11:08Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

allzzaro
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
6226 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 22:14:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους allzzaro  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλοι μου
Αν και έχω τις αμφιβολίες μου για το αν στρατηγική της επιστήμης είναι να διαφωτίσει τον άνθρωπο γιατί είναι πολύ πιθανόν να θέλει να τον στραβώσει σκοπίμως, απο την αλλη η θρησκεία δεν έχει ελπίδες αν δεν αλλάξει και αυτή στρατηγική. Ηδη αλλάζει σε ολο της το φάσμα αλλά χάνει το κύρος της.
Σε γενικές γραμμές και απο τις δύο πλευρές διαπιστώνω παραπληροφόρηση..Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
αθεος
Ανεπιθύμητη Συμμετοχή


2069 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2010, 22:34:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους αθεος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αθεε μόλις έκανες μια σκέψη ενός 10χρονου παιδιού.

Πρόσεξε, λέω "να γνωρίζουν".Δέν είναι το ίδιο να κρίνεις μια θρησκεία και να αμφισβητεις την αλήθεια της με το να κρίνεις κάτι που γράφει κάποιος το οποίο φένεται ξεκάθαρα τί θέση έχει.

Edited by - alex22 on 29/03/2010 22:11:08


όσο και να προσπαθείς η πατάτα σου δεν διορθώνεται

«Σε εκείνα τα μέρη του κόσμου όπου η μάθηση και η επιστήμη έχουν επικρατήσει, τα θαύματα έχουν παύσει· αλλά στα μέρη όπου επικρατεί βαρβαρότητα και αμάθεια, τα θαύματα είναι

ακόμα της μόδας.»

—Ethan AllenΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2010, 01:05:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
europaios2 -Γιατί θα πρέπει να διαβάσω ότι διαβάζεις κι εσύ?

Δεν σε υποχρεώνει κανένας, οπότε γιατί το ρωτάς ..

quote:
europaios2 -Φέρνεις κάτι ……σωστά? ....
άρα το κατέχεις και το γνωρίζεις αφού το ασπάζεσαι...άρα υπεράσπισε την άποψή σου......εκτός αν θέλεις να γράφω κι εγώ μία πρόταση και μετά να σε παραπέμπω να διαβάσεις την πηγή και εάν διαφωνείς για την πρόταση αυτή που έφερα και έχεις διαβάσει τη σελίδα ή τις σελίδες που σε παρέπεμψα να μας πεις αν σε ενδιαφέρει πραγματικά να αντικρούσεις αυτά που γράφoνται στην πηγή τα σχόλιά σου....

Όταν κάτι με κάνει να το σχολιάσω, πάει να πει ότι θα κάνω και τον κόπο να διαβάσω (κατανοήσω), ανεξάρτητα αν είναι μια παράγραφος, μια σελίδα ή πολλές, και αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτά που γράφει θα μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, είτε θετικά είτε αρνητικά, βέβαια μπορεί και να μου είναι εντελώς αδιάφορο οπότε δεν θα κάνω καν τον κόπο να ασχοληθώ μαζί του..

Αν εσύ μέσα σε ένα θέμα γράψεις κάτι που με ενδιαφέρει θα κάτσω να το διαβάσω, να το ψάξω, να το κατανοήσω, ακόμα και να μην συμφωνώ θα προσπαθήσω μέσα από την δική μου (λογική) αντίληψη να έχω έναν διάλογο κοπιάροντας κάθε κομμάτι σου που διαφωνώ, αλλά ποτέ δεν θα πω .. «ότι επειδή δεν με ενδιαφέρει να διαβάσω τις βλακείες που γράφει κάτσε και γράψε μου αποσπάσματα για να τα σχολιάσω»… Απεστάλη : 29/03/2010, 01:10:11 …

quote:
europaios2 -Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που κάποιος το παίζει Δον Κιχώτης πολεμώντας τα τέρατα (ανεμόμυλους)....αλλά δεν το κάνω και θέμα!


Δίκιο έχεις..!!!

Άλλωστε ένα μέρος αυτού του θέματος έχει να κάνει και με αυτά…

Το πώς το μυαλουδάκι κάποιων (europaios2 ) πιστεύουν ακόμα σε τέρατα και ανεμόμυλους..

quote:
europaios2 -Ποιος έχει αυτή την προσέγγιση? και....τι άποψη έχει η "επιστημονική σκέψη" για την Αγία Τριάδα?
και το κυριότερο όταν ένας "επιστήμονας" είναι υπέρ της θρησκείας και ένας άλλος κατά....εγώ ποιον θα πρέπει να ακούσω?

Ο επιστήμονας ερευνητής (π.χ. ανθρωπολόγος) ανεξάρτητα αν είναι πιστός ή όχι, είναι υποχρεωμένος να παραμερίσει τις προσωπικές του πεποιθήσεις, προκειμένου να κατανοήσει μια θρησκεία , ενδιαφέρετε λιγότερο για θεολογικά ερωτήματα του τύπου ποιές αλήθειες θα έπρεπε να πιστεύει κανείς και περισσότερο για το πώς και γιατί εμφανίζονται δεδομένες θρησκευτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις.

quote:
europaios2 -..και για να στο πω Ξαμιλιώτικα....γιατί προσπαθείς να περάσεις στο υποσυνείδητο του αναγνώστη, ότι η επιστήμη απορρίπτει τη θρησκεία την οποία τη δέχεται μόνο η μή επιστήμη?....σου φαινόμαστε για τίποτα χαϊβάνια εμείς οι χριστιανοί που θα αφήσουμε να περάσει στο ντούκου κάθε τέτοια προσπάθεια?

Πράγματι έχεις δίκιο, έχω εκπαιδευτεί στο να περνάω υποσυνείδητα μηνύματα σε όσους με διαβάζουνε , τώρα τελευταία στέλνω και CD με ομιλίες μου που έχουν και κρυφά (υποσυνείδητα) μηνύματα…

Και κάτι άλλο, γιατί αναφέρεσαι στον πληθυντικό… «σου φαινόμαστε για τίποτα χαϊβάνια εμείς οι χριστιανοί».. από πότε χρήστηκες υπερασπιστής των άλλων …

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2010, 09:12:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
elo:
Δεν σε υποχρεώνει κανένας, οπότε γιατί το ρωτάς ..

Μιας και το θετεις..

quote:
elo:
Όταν κάτι με κάνει να το σχολιάσω, πάει να πει ότι θα κάνω και τον κόπο να διαβάσω (κατανοήσω), ανεξάρτητα αν είναι μια παράγραφος, μια σελίδα ή πολλές, και αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτά που γράφει θα μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, είτε θετικά είτε αρνητικά, βέβαια μπορεί και να μου είναι εντελώς αδιάφορο οπότε δεν θα κάνω καν τον κόπο να ασχοληθώ μαζί του..

Πολύ ωραία ...περιμένω λοιπόν απαντήσεις σε αυτά που ρώτησα.

quote:
elo:
Αν εσύ μέσα σε ένα θέμα γράψεις κάτι που με ενδιαφέρει θα κάτσω να το διαβάσω, να το ψάξω, να το κατανοήσω, ακόμα και να μην συμφωνώ θα προσπαθήσω μέσα από την δική μου (λογική) αντίληψη να έχω έναν διάλογο κοπιάροντας κάθε κομμάτι σου που διαφωνώ, αλλά ποτέ δεν θα πω .. «ότι επειδή δεν με ενδιαφέρει να διαβάσω τις βλακείες που γράφει κάτσε και γράψε μου αποσπάσματα για να τα σχολιάσω»… Απεστάλη : 29/03/2010, 01:10:11

Εγώ σε αυτό που θα φέρω, ότι και να με ρωτήσεις θα τοποθετηθώ.
Σε αυτά όμως που έφερες έκανα ερωτήσεις.....αλλά απάντηση δεν πήρα ...οπότε τι σόι κατανόηση έκανες?

quote:
elo:
Το πώς το μυαλουδάκι κάποιων (europaios2 ) πιστεύουν ακόμα σε τέρατα και ανεμόμυλους

Ακόμη να δω κάποιο επιχείρημα...

quote:
elo:
Ο επιστήμονας ερευνητής (π.χ. ανθρωπολόγος) ανεξάρτητα αν είναι πιστός ή όχι, είναι υποχρεωμένος να παραμερίσει τις προσωπικές του πεποιθήσεις, προκειμένου να κατανοήσει μια θρησκεία , ενδιαφέρετε λιγότερο για θεολογικά ερωτήματα του τύπου ποιές αλήθειες θα έπρεπε να πιστεύει κανείς και περισσότερο για το πώς και γιατί εμφανίζονται δεδομένες θρησκευτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις

Αυτό το θεωρείς απάντηση σε αυτό που ρώτησα?

quote:
elo:
Πράγματι έχεις δίκιο, έχω εκπαιδευτεί στο να περνάω υποσυνείδητα μηνύματα σε όσους με διαβάζουνε , τώρα τελευταία στέλνω και CD με ομιλίες μου που έχουν και κρυφά (υποσυνείδητα) μηνύματα…

Για τα cd δεν ξέρω...αλλά για τα μηνύματα, είναι οφθαλμοφανέστατο.

quote:
elo:
Και κάτι άλλο, γιατί αναφέρεσαι στον πληθυντικό… «σου φαινόμαστε για τίποτα χαϊβάνια εμείς οι χριστιανοί».. από πότε χρήστηκες υπερασπιστής των άλλων …

Από τότε που με βλέπετε διπλό, τριπλό .... και αν θυμάμαι σωστά ένας με είδε και τετραπλό...οπότε έχω όλο το δικαίωμα να χρήσω κάποιον από τους ευατούς μου ως εκπρόσωπο των υπολοίπων....

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/04/2010, 00:23:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
europaios2
Από τότε που με βλέπετε διπλό, τριπλό .... και αν θυμάμαι σωστά ένας με είδε και τετραπλό...οπότε έχω όλο το δικαίωμα να χρήσω κάποιον από τους ευατούς μου ως εκπρόσωπο των υπολοίπων....

Από το συντακτικό και το ύφος γραφής των απαντήσεων , είναι πασιφανές ότι πίσω από το ψευδώνυμο europaios2 , βρίσκονται δύο εντελώς διαφορετικά άτομα εκ των οποίων το πρώτο είναι εντελώς αστοιχείωτο .


*Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/04/2010, 00:30:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Sesostris:
Από το συντακτικό και το ύφος γραφής των απαντήσεων , είναι πασιφανές ότι πίσω από το ψευδώνυμο europaios2 , βρίσκονται δύο εντελώς διαφορετικά άτομα εκ των οποίων το πρώτο είναι εντελώς αστοιχείωτο .

Ποντιακή Ιστορία

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/04/2010, 20:55:13  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βρε παιδιά,

Τουλάχιστον, θρησκευόμενοι άνθρωποι, πήγαν και ήλθαν (σύμφωνα με μαρτυρίες δικές τους, αλλά και άλλων - πέρα από το αν τους πιστεύουμε ή όχι) και είπαν πώς "κάτι" υπάρχει .... μετά. Γενικότερα, υπάρχουν μαρτυρίες ή/και στοιχεία περί τούτου.

Υπάρχει κανείς άθεος ή μη θρήσκος που να έκανε το ίδιο, και να μαρτύρησε πως δεν υπάρχει τίποτα;

Μπορεί κάποιος να αποδείξει την ύπαρξη του "τίποτα";

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/04/2010, 23:12:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Διανοητικά σενάρια: ο νους απαιτεί μια εξήγηση.

Οι εξηγήσεις για τη θρησκεία είναι σενάρια, περιγράφουν μια ακολουθία γεγονότων στο νου των ανθρώπων ή στις ανθρώπινες κοινωνίες, πιθανώς κατά τη διάρκεια ενός μακρότατου διαστήματος στον ιστορικό χρόνο που οδήγησε στη θρησκεία όπως την γνωρίζουμε.

Όμως οι αφηγήσεις είναι επίσης παραπλανητικές, σε μια καλή ιστορία το κάθε στοιχείο οδηγεί σε άλλο με μια τέτοια προφανή λογική, ώστε ενδέχεται να ξεχάσουμε να ελέγξουμε αν το κάθε επεισόδιο συντελέσθηκε σύμφωνα με την περιγραφή.
Έτσι ένα καλό σενάριο μπορεί να μας βάλει στο σωστό δρόμο, αλλά μπορεί και να μας φέρει σε αδιέξοδο, αγνοώντας ένα εύκολο ή περισσότερο ενδιαφέρον μονοπάτι το οποίο βρίσκονταν μόλις λίγα βήματα πιο δίπλα.

Αυτό μπορεί και να συμβαίνει και με κάθε γενική εξήγηση της θρησκείας, και γι’ αυτό θα περιγράψουμε κάποια «πολύτιμα» σημεία της, (-Η θρησκεία προσφέρει εξηγήσεις-«27/03/2010, 23:05:59») παίρνοντας ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Το πιο γνωστό σενάριο υποθέτει ότι γενικά όλοι οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες γενικές διανοητικές ανησυχίες.
Οι άνθρωποι θέλουν να κατανοήσουν διεργασίες και γεγονότα, να τα εξηγήσουν, να τα προβλέψουν και ίσως να τα ελέγξουν, αυτές οι πολύ γενικές και μάλιστα καθολικές διανοητικές ανάγκες έδωσαν την αφορμή για τη γέννηση των θρησκευτικών εννοιών σε κάποιο χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης πολιτισμικής εξέλιξης.

Αυτό δεν ήταν απαραίτητα ένα και μοναδικό γεγονός, μια ξαφνική εφεύρεση που συνέβη για πάντα, θα μπορούσε να είναι μια διαρκής επαναδημιουργία, καθώς η ανάγκη για την εξήγηση των φαινομένων υποδεικνύει κατά περιόδους έννοιες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καλές εξηγήσεις.

Ορισμένες παραλλαγές σε αυτό το φάσμα είναι οι εξής:

1- Οι άνθρωποι δημιούργησαν τη θρησκεία για να εξηγήσουν αινιγματικά φυσικά φαινόμενα.
Οι άνθρωποι περιτριγυρίζονται από κάθε λογής φαινόμενα που δείχνουν να αποτελούν πρόκληση για την καθημερινή αντίληψη των πραγμάτων.
Το ότι ένα τζάμι σπάει αν του πετάξετε μια πέτρα δεν αποτελεί πρόβλημα. Ποια είναι όμως τα αίτια των θυελλών, της βροντής, της ξηρασίας, των πλημμυρών; Τι είναι αυτό που “σπρώχνει” τον ήλιο από τη μια άκρη του ουρανού στην άλλη και κινεί τα άστρα και τους πλανήτες;
Οι θεοί και τα πνεύματα εκπληρώνουν αυτήν την εξηγητική λειτουργία. Σε πολλά μέρη οι πλανήτες είναι θεοί, πιο γενικά οι θεοί και τα πνεύματα κάνουν τη βροχή να πέφτει και τα χωράφια να αποδίδουν καλές σοδειές.
Εξηγούν ότι βρίσκεται πέρα από το φάσμα της καθημερινής αντίληψης.

2- Η θρησκεία δημιουργήθηκε για να εξηγήσει αινιγματικά νοητικά φαινόμενα.
Τα όνειρα, τα προαισθήματα, όπως και η αίσθηση ότι τα νέκρα πρόσωπα βρίσκονται ακόμα τριγύρω υπό κάποια μορφή (και συχνά εμφανίζονται στους ζωντανούς) είναι όλα φαινόμενα που δεν έχουν κάποια ικανοποιητική εξήγηση στην καθημερινή αντίληψη.
Η έννοια ενός πνεύματος δείχνει να ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Τα πνεύματα είναι ασώματα πρόσωπα και τα χαρακτηριστικά τους τα καθιστά παρόμοια με εκείνα των προσώπων που εμφανίζονται σε όνειρα ή παραισθήσεις, οι θεοί, καθώς και ο ένας μοναδικός θεός, αποτελούν περαιτέρω εκδοχές αυτής της προβολής νοητικών φαινομένων.

3-Η θρησκεία εξηγεί την προέλευση των πραγμάτων.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φυτά προέρχονται από τους σπόρους, τα ζώα και οι άνθρωποι αναπαράγονται, κλπ. Αλλά από πού προήρθαν τα πάντα;
Όλοι έχουμε εξηγήσεις που βασίζονται στην κοινή λογική σχετικά με την προέλευση κάθε συγκεκριμένου στοιχείου του περιβάλλοντος μας, αλλά αυτό που κάνουν όλες αυτές οι εξηγήσεις είναι να μεταθέτουν το βάρος σε κάποιες άλλες διαδικασίες ή παράγοντες και ούτω καθ’ εξής.
Παρόλα αυτά οι άνθρωποι αισθάνονται πως κάπου θα πρέπει να τερματίσει η αναζήτηση, και τα μη «δημιουργημένα όντα» όπως ο θεός ή οι πρώτοι πρόγονοι, πληρούν αυτήν τη λειτουργία.

4-Η θρησκεία εξηγεί το κακό και τον πόνο .
Αποτελεί κοινό ανθρώπινο χαρακτηριστικό ότι η δυστυχία επιζητά μια εξήγηση, γιατί υπάρχει δυστυχία ή το κακό γενικά.
Σε αυτό το σημείο οι έννοιες της Μοίρας, του Θεού, των δαιμόνων και των πρόγονων είναι εξυπηρετικές. Μας λένε γιατί και πως προήρθε το κακό στον κόσμο, και ορισμένες φορές προσφέρουν λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο.


Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτές τις εξηγήσεις;
Υπάρχουν πράγματι αρκετά προβλήματα. Λέμε πως η προέλευση των θρησκευτικών αντιλήψεων είναι η ανάγκη εύρεσης μιας ικανοποιητικής εξήγησης για ορισμένες γενικές πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας.
Οι ανθρωπολόγοι έχουν δείξει ότι (α) η ανάγκη για την εξήγηση τέτοιων γενικών γεγονότων δεν είναι εξίσου έντονη σε όλους τους πολιτισμούς (β) η εξηγήσεις που παρέχονται από τη θρησκεία δεν μοιάζουν καθόλου με τις συνηθισμένες εξηγήσεις.

Αναρωτηθείτε με την ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν να εξακριβώσουν την γενική αιτία του κακού και της δυστυχίας, αυτό όμως δεν είναι τόσο προφανές όσο νομίζουμε.
Σε όλον τον κόσμο οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα αίτια συγκεκριμένων κακών και συμφορών, αλλά η ύπαρξη του κακού γενικά δεν αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερου προβληματισμού.
Υπάρχει ένα ωραίο παράδειγμα από τον βρετανό ανθρωπολόγο Evans Pritchard όταν έκανε έρευνα για της θρησκευτικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις της φυλής των Zande του Σουδάν.
Κάποια μέρα η οροφή ενός σπιτιού από πηλό κατάρρευσε , μέσα σε αυτό το σπίτι εργαζόταν ο Pritchard .
Οι άνθρωποι που βρίσκονταν κάτω από αυτήν την οροφή αμέσως εξήγησαν αυτό το γεγονός με βάση τις αντιλήψεις που είχαν περί μαγείας, δηλαδή ότι κάποιοι εδώ μέσα θα έπρεπε να είχαν ισχυρούς εχθρούς.
Με βάση την κοινή λογική ο Pritchard έδειξε στους συνομιλητές του ότι οι τερμίτες είχαν υποσκάψει το σπίτι , άρα δεν υπήρχε τίποτα ιδιαίτερα μυστηριώδες στην κατάρρευση τις οροφής.
Εκείνοι όμως δεν ενδιαφέρονταν γι’ αυτή την πλευρά του γεγονότος και όπως επισήμαναν γνώριζαν πολύ καλά ότι οι τερμίτες ροκανίζουν τις κολώνες τον σπιτιών από πηλό και οι εξασθενημένες κατασκευές αναγκαστικά θα καταρρεύσουν κάποια στιγμή.
Αυτό που τους ενδιέφερε να μάθουν ήταν γιατί η οροφή κατέρρευσε στην συγκεκριμένη στιγμή , όταν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονταν από κάτω, και όχι μια στιγμή μετά ή πριν.

Σε αυτό το σημείο η μαγεία παρέχει μια καλή εξήγηση, αλλά τι είναι αυτό που αιτιολογεί την ύπαρξη της μαγείας;
Κανείς δεν φαίνεται να θεωρεί αυτό το ερώτημα συναφές ή ενδιαφέρον, στη πραγματικότητα, αυτή είναι μια συνήθης κατάσταση σε περιοχές όπου οι άνθρωποι πιστεύουν σε πνεύματα ή μαγεία.
Η συμπεριφορά αυτών των όντων αποτελεί μια εξήγηση συγκεκριμένων περιστάσεων, αλλά κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει την ύπαρξη της δυστυχίας γενικά.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/04/2010, 00:05:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
europaios2-Πολύ ωραία ...περιμένω λοιπόν απαντήσεις σε αυτά που ρώτησα.
Εγώ σε αυτό που θα φέρω, ότι και να με ρωτήσεις θα τοποθετηθώ.
Σε αυτά όμως που έφερες έκανα ερωτήσεις.....αλλά απάντηση δεν πήρα ...οπότε τι σόι κατανόηση έκανες

Ευρωπαίε τα έχεις μπερδέψει τα πράγματα ή μήπως νομίζεις ότι με αυτά που γράφεις θα μπερδέψεις και μένα…
Η απάντηση που σου έδωσα στην πρώτη παράγραφο στις «29/03/2010, 09:40:54» έχει να κάνει με αυτό το μήνυμα σου..

quote:
europaios2-Φέρνεις κάτι ……σωστά? ....
άρα το κατέχεις και το γνωρίζεις αφού το ασπάζεσαι...άρα υπεράσπισε την άποψή σου......εκτός αν θέλεις να γράφω κι εγώ μία πρόταση και μετά να σε παραπέμπω να διαβάσεις την πηγή και εάν διαφωνείς για την πρόταση αυτή που έφερα και έχεις διαβάσει τη σελίδα ή τις σελίδες που σε παρέπεμψα να μας πεις αν σε ενδιαφέρει πραγματικά να αντικρούσεις αυτά που γράφoνται στην πηγή τα σχόλιά σου....


Δηλαδή με απλά λόγια αν σε ενδιαφέρει κάτι από εδώ μέσα μπορείς να το διαβάσεις μόνος σου μέσα από αυτά που έχω γράψει μέχρι στιγμής και από το λινκ που έχω δώσει, αν όχι άντε να παίξεις με κανένα άλλον…

Και κάτι σημαντικό, δεν έχω να υπερασπιστώ καμία άποψη μου, και αυτό γιατί δεν ασπάζομαι τίποτα, απλά ερευνώ και αν βρω κάτι ενδιαφέρων το καταθέτω εδώ μέσα για να το κουβεντιάσω με όποιον ενδιαφέρεται, και όχι για να περάσω μηνύματα όπως υποστηρίζεις, αλλά για να έχω την ευκαιρία (βοήθεια) να αντιληφτώ, καταλάβω, ακόμα και να αναιρέσω (λανθασμένες) απόψεις μου μέσα και από άλλες γνώμες και τοποθετήσεις.
Βλέπεις το συγκεκριμένο κομμάτι (ανθρωπολογία της θρησκείας) είναι καινούριο κομμάτι στις έρευνες μου και γι’ αυτό το «μοιράζομαι» εδώ μέσα …!!!

Όπως καταλαβαίνεις δεν έχω μάθει να το παίζω ξερόλας και εξυπνάκιας..

quote:
europaios2 -Αυτό το θεωρείς απάντηση σε αυτό που ρώτησα?

Την απάντηση στην έδωσα, από εκεί και πέρα μπορείς να διαβάζεις ότι θέλεις.

quote:
europaios2 -Από τότε που με βλέπετε διπλό, τριπλό .... και αν θυμάμαι σωστά ένας με είδε και τετραπλό...οπότε έχω όλο το δικαίωμα να χρήσω κάποιον από τους ευατούς μου ως εκπρόσωπο των υπολοίπων....

Διχασμένη προσωπικότητα και βαλε…


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/04/2010, 14:31:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωραία δουλεία elo!!!
Ελπίζω μόνο να την συνεχίσεις να να φτάσεις και στην ψυχολογία του τύπου "η δική μας θρησκεία είναι ανώτερη από την δική σας, η οποία και δεν ταιριάζει με τον πολιτισμό μας"...

Εκεί έχει να πέσει το μεγάλο γέλιο...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 22 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy