ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Μεγάλες φυσικές καταστροφές του παρελθόντος
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/04/2011, 07:19:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όπως είναι γνωστό στον άνθρωπο ο πλανήτης που μας φιλοξενεί έχει βιώσει στιγμές φυσικών καταστροφών τεραστίων διαστάσεων με πολύ απρόβλεπτες συνέπειες για τα είδη ζωής που φιλοξενούσε επάνω του ή ακόμη και για κλιματολογικές αλλαγές που σηαμτοδοτήθηκαν με αφορμή αυτά τα γεγονότα.
Σκοπός λοιπόν αυτού του θέματος είναι να προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως σε κάποια από αυτές τις φυσικές καταστροφές, να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε κάποια στοιχεία και πληροφορίες γύρω από τις αιτίες που τα προκάλεσαν, τις επιπτώσεις τους αλλά και το κατά πόσο υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί κάτι ανάλογο και στο μέλλον.

Αφορμή για αυτή μου την σκέψη ήταν κάποια ντοκιμαντέρ που παρακολούθησα πρόσφατα στο κανάλι του ΣΚΑΪ (Animal Armageddon & Planet Science) τα οποία προβάλλονται κάθε Παρασκευή βράδυ - μάλιστα προτείνονται και στο θέμα Εβδομαδιαία τηλεοπτική ενημέρωση ESOTERICA.gr .

Μια μεγάλη φυσική καταστροφή που μπορεί θεωρητικά να πλήξει τη Γη είναι η έκρηξη ενός υπερηφαιστείου.
Η έκρηξη ενός υπερηφαιστείου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική γιατί απελευθερώνει τεράστια ποσότητα μάγματος τα οποία μπορούν να καταστρέψουν σχεδόν τα πάντα στο διάβα τους σε μια πολύ μεγάλη διάμετρο από την τοποθεσία του υπερηφαιστείου.
Το πιο καταστροφικό όμως είναι η τεράστια ποσότητα θείου το οποίο απελευθερώνεται και το οποίο παραμένει στην ατμόσφαιρα της Γης κι εμποδίζει την ακτινοβολία του ηλίου να φτάσει στην επιφάνεια της Γης.
Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως ηφαιστειακός χειμώνας και μπορεί να διαρκέσει έως κι αρκετά χρόνια οπότε είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτηθεί μια εποχή παγετώνων στον πλανήτη.

Όπως γράφεται και στον υπερσύνδεσμο που παρέθεσα παραπάνω, τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια έχουν σημειωθεί 4 τεράστιες εκρήξεις υπερηφαιστείων (Yellowstone, Long Valley of California, Taupo of Zealand και Lake Toba of Sumatra).
Η έκρηξη του υπερηφαιστείου της Λίμνης Τόμπα στη Σουμάτρα συνέβη πριν από 75000 χρόνια κι εκτιμάται ότι προκάλεσε ηφαιστειακό χειμώνα διάρκειας σχεδόν 10 ετών κι ο οποίος προκάλεσε μια εποχή παγετώνων.
Εκτιμάται ότι απελευθέρωσε ποσότητα 2500 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος στην επιφάνεια της Γης.
Οι συνέπειες της συγκεκριμένης έκρηξης ήταν να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των διαφόρων ανθρωποδοειδών φυλών του πλανήτη, επιτρέποντας συνάμα μόνο στις δυνατότερες ομάδες την επιβίωση.In anticipation of my resurrection...

gianipseftis
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/04/2011, 18:47:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένα παράξενο φαινόμενο ήταν και η έκρηξη στις 27 Ιουνίου 1908 στην Τουγκούσκα της Σιβηρίας.
Μια έκρηξη ισχύος 2.000 φορές μεγαλύτερη της Χιροσίμας, χωρίς ίχνη κρατήρα.

Τα ακρυβή αίτια είναι ένα μεγάλο μυστήριο το οποίο παραμένει ουσιαστικά άλυτο. Εκτός από την επικρατούσα επιστημονική θεωρία που μιλάει για την έκρηξη κάποιου μετεωρίτη σε συγκεκριμένο ύψος στην ατμόσφαιρα, διάφοροι ερευνητές και συνονωμοσιολόγοι έχουν προτείνει μια σειρά από εξωτικές ερμηνείες και θεωρίες στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν το μυστήριο και την καταστροφή

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/04/2011, 08:54:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε gianipseftis, μπορώ να πω ότι κατά κάποιο τρόπο "προλέγεις" την επόμενη φυσική καταστροφή που σκόπευα να εξετάσουμε σε λίγες ημέρες στο παρόν θέμα.

Είχα ακούσει για την έκρηξη της Τουγκούσκα όμως δεν είχα ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό σχετικά με τα αίτια της ή με τις συνέπειες της.

Όπως αναφέρεται και στο λήμμα που επισύναψα, η επικρατούσα άποψη είναι πως πρόκειται για την έκρηξη κάποιου μετεωροειδούς σε ύψος περίπου 5 - 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης και μάλλον είχε διαστάσεις μερικών δεκάδων μέτρων.
Η ενέργεια που εκλύθηκε ήταν όντως πολύ μεγάλη ενώ εκτιμάται πως καταστράφηκαν περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση 2,15 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Επίσης, εάν η έκρηξη αυτή είχε πραγματοποιηθεί περίπου 5 ώρες αργότερα, λόγω της περιστροφής της Γης, θα είχε καταστραφεί ολόκληρη η Αγία Πετρούπολη.

Όντως, έχουν υπάρξει διάφορες θεωρίες για τα αίτια της συγκεκριμένης έκρηξης όπως η έκρηξη ενός εξωγήινου ιπτάμενου αντικειμένου, η έκρηξη κάποιας μαύρης τρύπας που πέρασε στην γήινη ατμόσφαιρα, η έκρηξη κάποιας ποσότητας αντιύλης κλπ χωρίς όμως την ύπαρξη αποδείξεων για κάποια από αυτές.

Εάν πάντως η πτώση ενός μετεώρου μεγέθους μερικών δεκάδων μέτρων στη Γη μπορεί να προκαλέσει τέτοια φυσική καταστροφή όπως αυτή της Τουγκούσκα, φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ένας αστεροειδής διαμέτρου 10 χιλιομέτρων έπεφτε στον πλανήτη μας...


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Συντονιστής

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/04/2011, 10:55:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ ενδιαφέρον θέμα που αξίζει να ερευνήσει κανείς. Είναι εντυπωσιακή (αν και κάπως μακάβρια) η διαπίστωση της ύπαρξης αναρίθμητων πλασμάτων πάνω στη Γη μεγάλο ποσοστό των οποίων εξαφανίστηκε ύστερα από κάποια ευρείας έκτασης φυσική καταστροφή.
Καταθέτω στη συνέχεια επιγραμματικά 5 μεγάλες καταστροφές που γνωρίζω, με τις κατά προσέγγιση χρονολογίες τους και με τα εκτιμώμενα αποτελέσματά τους στην βιόσφαιρα κάθε εποχής.

1) Πριν από 443.000.000 χρόνια - το 60% των θαλάσσιων ειδών αφανίστηκε. Πιθανή αιτία οι δραματικές αλλαγές στη στάθμη των ωκεανών.

2) Πριν από 364.000.000 χρόνια - Το 55% των θαλάσσιων ειδών αφανίστηκε. Πιθανές αιτίες η πτώση αστεροειδούς ή το φυσικό φαινόμενο θερμοκηπίου με συνακόλουθη έκλυση υδροθείου από τις θάλασσες.

3) Πριν από 251.000.000 χρόνια - Αφανίστηκε το 90% των θαλάσσιων ειδών και το 70% των χερσαίων ειδών. Πιθανή αιτία ένα φυσικό φαινόμενο θερμοκηπίου.

4) Πριν από 200.000.000 χρόνια - Το 52% των θαλάσσιων ειδών αφανίστηκε. Πιθανές αιτίες η ακραία ηφαιστιακή δραστηριότητα, ακολουθούμενη από φαινόμενο θερμοκηπίου και έκλυση υδροθείου από τη θάλασσα.

5) Πριν από 65.000.000 χρόνια. Το 75% των θαλάσσιων ειδών αφανίστηκε καθώς και το 18% των χερσαίων σπονδυλωτών, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων. Η πιο πιθανή αιτία είναι η πτώση αστεροειδούς αλλά αναφέρονται και εκρήξεις ηφαιστείων.

ΠΗΓΗ- Science Illustrated, τεύχος 32, Νοέμβριος 2007, σελ.70-75.

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 22/04/2011 10:57:09Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/04/2011, 11:11:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ D.I και ένας μετεωρίτης 200 μόνο μέτρων
θα ήταν αρκετός,για καταστροφη τεραστίου μεγέθους!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2011, 11:24:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έχεις δίκιο, φίλε ΝΙΚΟΜΑΧΕ.
Η αιτία που συμβαίνει αυτό δεν είναι μόνο η πτώση του μετεωρίτη ή αστεροειδούς - εάν είναι αστεροειδής τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα... - αλλά τα φυσικά φαινόμενα που ακολουθούν μετά την πρόσκορουση όπως το ωστικό κύμα, ένας πιθανός σεισμός, το παλλιροιακό κύμα που μάλλον θα ακολουθήσει κλπ.

Τα δύο επόμενα φυσικά φαινόμενα που θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε λίγο παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο μήνυμα του Agnostic και συγκεκριμένα είναι οι επιπτώσεις από την πτώση αστεροειδούς και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/04/2011, 07:52:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όπως είχα γράψει και στο προηγούμενο μήνυμα μου, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τις επιπτώσεις από την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στην επιφάνεια της Γης.

Μια μεγάλη μερίδα επιστημόνων συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι πριν από 65 περίπου εκατομμύρια χρόνια ένας αστεροειδής με διάμετρο 10 χιλιόμετρα προσέκρουσε στην επιφάνεια της Γης στην περιοχή της χερσονήσου Γιουκατάν που εκείνη την περίοδο ήταν θαλάσσια περιοχή, ανοίγοντας έναν κρατήρα διαμέτρου 200 χιολιομέτρων.
Η ταχύτητα του εικάζεται ότι ήταν 90.000 χιλιόμετρα την ώρα ενώ οι καταστροφές που ακολούθησαν εκτιμώνται ότι ήταν απλώς ασύλληπτες για ολόκληρο τον πλανήτη και τις μορφές ζωής που τότε φιλοξενούσε.
Αν κι υπάρχουν ενστάσεις από ορισμένους επιστήμονες για αυτή την πτώση αστεροειδούς, τα ευρήματα ιριδίου - το οποίο είναι σπάνιο στον γήινο φλοιό και περισσότερο κοινό σε μετεωρίτες - σε αρκετά απολιθώματα εκείνης της εποχής συνηγορούν υπέρ της πτώσης του συγκεκριμένου αστεροειδούς στην επιφάνεια του πλανήτη της Γης.

Καταρχάς, εξαιτίας της πρόσκρουσης το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε υπολογίζεται ότι ατμοποίησε τα πάντα σε μια διάμετρο 400 περίπου χιλιομέτρων εντός δευτερολέπτων.
Τα δάση της κεντρικής και βόρειας Αμερικής κάηκαν σχεδόν ολοσχερώς ενώ είναι πολύ πιθανόν να ακολούθησε ένας σεισμός 13 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ περίπου, ακολουθούμενος από ισχυρούς μετασεισμούς.
Τα παλλιροιακά κύματα τα οποία προκλήθηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης και των σεισμών ήταν τόσο δυνατά και μεγάλα που παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους σε πολλές παράκτιες περιοχές.
Επιπλέον, εξαιτίας της σύγκρουσης και της εξάτμισης στην ατμόσφαιρα βράχων και χημικών συστατικών όπως θείο, ακολούθησε ο λεγόμενος "πυρηνικός χειμώνας" ο οποίος προκάλεσε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης οδηγώντας έναν αριθμό ζώων και φυτών στην εξαφάνιση ενώ οι όξινες βροχές που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα και την εξαφάνιση άνω του 60% περίπου των θαλάσσιων ειδών.

Ανάμεσα στα είδη ζώων που εξαφανίστηκαν ήταν οι δεινόσαυροι, οι πτερόσαυροι κι αρκετά είδη θηλαστικών.
Αν κι αρκετοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η πτώση του αστεροειδούς κι οι επιπτώσεις του γεγονότος αυτού στο κλίμα του πλανήτη είναι η αιτία της εξαφάνισης αυτών των ειδών, δε μπορούν εντούτοις να προσδιορίσουν την ακριβή χρονική στιγμή αυτής της εξαφάνισης.

Αν κι η πτώση αστεροειδούς στη Γη - κι ειδικά τέτοιου μεγέθους - δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο, εάν συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον οι συνέπειες που θα έχει για την ανθρωπότητα θα είναι αρκετά καταστροφικές...

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.09375
Maintained by Digital Alchemy