ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Το παραμυθι της επικρατησης της μιθραικης λατρειας πριν το χριστιανισμο.
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/07/2011, 20:02:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ολοι μας εχουμε ακουσει η διαβασει,τα τουρκαλβανικα τρολ της οοδε και τους αντιγραφεις αυτων,να μας λενε πως οταν επικρατησε ο χριστιανισμος,οι αρχαιοι ελληνες ειχαν ηδη αντικαταστησει τους αρχαιους ελληνες θεους,με τη λατρεια κυριως του μιθρα.Επειδη αυτο ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα ψεμματα,ρωταω και θελω συγκεκριμενες απαντησεις.


Ο παυσανιας κανει τις περιηγησεις του,το 2ο αιωνα μ.χ.Που αναφερει ιερα του μιθρα στον ελληνικο χωρο;

Απο τη στιγμη που μας λενε οτι η μιθραικη λατρεια ειχε επικρατησει,αυτο σημαινει οτι πρεπει να εχουν βρεθει εκατονταδες ιερα του και λατρευτικοι χωροι κυριως σε σπηλαια κ.τ.λ.Σε ποια μερη της ελλαδος μπορω να παω και εγω να τα θαυμασω;

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/07/2011, 21:47:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Mία σημαντική ένδειξη για την ταύτιση του υπόγειου σπηλαιώδους θαλάμου στο Αίγιο με ιερό του Μίθρα είναι το αποσπασματικά σωζόμενο ερυθροβαφές μικρό πινάκιο ή φιάλη με την ανάγλυφη διακόσμηση στο εσωτερικό του (Α.Μ.Α. 1845). Γύρω από το μετάλλιο διακρίνεται ταύρος που τρέχει προς τα δεξιά και πόδια ανθρώπινης μορφής σε διασκελισμό επίσης προς τα δεξιά .
Σε Μιθραία έχουν βρεθεί αρκετά δείγματα ερυθροβαφούς κεραμικής που έχουν ανάγλυφη διακόσμηση με θέμα το κυνήγι του ταύρου και τη θανάτωσή του από το θεό ή άλλα μοτίβα και ζώα που έχουν σχέση με τον Μίθρα και γενικότερα σκηνές που απαντώνται και στα λατρευτικά ανάγλυφα. Φαίνεται ότι τα αγγεία αυτά ήταν αναθήματα των πιστών και κατασκευάζονταν ειδικά για τα μιθραϊκά τελετουργικά γεύματα. Σχεδόν όλα τα παραπάνω αγγεία ανήκουν στη βορειοαφρικανική ερυθροβαφή κεραμική, όπως η φιάλη του Αιγίου. Το αγγείο πιθανώς απεικόνιζε σκηνή από το κυνήγι του ταύρου, καθώς το ζώο εμφανίζεται να τρέχει.
Χαρακτηριστική είναι και η κεραμική από τον υπόγειο θάλαμο που αποτελείται από μεγάλο αριθμό οστράκων μαγειρικών σκευών με έντονα τα ίχνη της χρήσης τους, επιτραπέζιων αγγείων, αμφορέων, λεκανών και πρόχων. Τα αγγεία αυτά είναι συνήθη ευρήματα στα περισσότερα Μιθραία, καθώς πρόκειται για σκεύη που έχουν άμεση σχέση με τις τελετές και κυρίως με τα κοινά δείπνα και την προετοιμασία τους.
Το ανάγλυφο της Πάτρας αποτελεί τη δεύτερη μαρτυρία για τη λατρεία του Μίθρα στην Αχαία. Φυλάσσεται στο Μουσείο Πατρών και ......


http://www.styga.gr/index.php?sid=1af&act=detail&article=4779

Δεν γνωρίζω αν αυτό βοηθήσει αλλα το εθεσα υπ'οψιν σου και συ μπορείς να εκτιμήσεις...


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/07/2011, 00:14:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Skartado πιστεύω αυτό το λίνκ να σε καλύψει…

Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΘΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Τώρα από εκεί και πέρα είναι γνωστό πως η Μιθραϊκή θρησκεία διαδόθηκε περισσότερο κατά τα μέσα του 1ου αιώνα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εξαιτίας των ρωμαίων λεγεωνάριων αλλά συγχρόνως και από τους Σύριους έμπορους που ανθούν λόγω της Ρωμαϊκής ειρήνης.

Τώρα για το συγκεκριμένο που ρωτάς…. «πως οταν επικρατησε ο χριστιανισμος,οι αρχαιοι ελληνες ειχαν ηδη αντικαταστησει τους αρχαιους ελληνες»… η αλήθεια είναι πως υπήρχε μια μεγάλη παρακμή της αρχαίας ελληνικής θρησκείας (μυστήρια) καθώς και υπήρχε μια μεγάλη εισροή άλλων θρησκειών και διανοητικών ρευμάτων.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/07/2011, 06:30:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εγώ πάλι θεωρώ τον χαρακτηρισμό του Σκαρτάδου ("τουρκαλβανικά τρολ") για την ΟΟΔΕ κάπως βαρύ και άστοχο.

Επίσης καλό θα ήταν να δίνεται η πηγή όπου βρίσκονται οι συγκεκριμένες θέσεις της ΟΟΔΕ, οι οποίες και επικρίνονται από τον θεματοθέτη.

Τώρα για τα ευρήματα της λατρείας του Μίθρα στην Ελλάδα πέρα από αυτά της Πάτρας και του Αιγίου, να προσθέσω το Μιθραίο της Άνδρου καθώς και το βωμό του Μίθρα στον Πειραιά (αφιερωμένος και στον Ήλιο επίσης). Υπήρχαν και άλλα Μιθραία που δεν αναγνωρίστηκαν, ιδίως σε σπηλιές που μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Στον 4ο αιώνα επί Ιουλιανού και λίγο αργότερα (οπότε και ένας ιεροφάντης του ελευσινιακού τελεστηρίου κατείχε των ανώτερο βαθμό της ιεραρχίας στα μυστήρια του Μίθρα), υπήρχαν στην Ελλάδα περισσότεροι από κάθε άλλη εποχή οπαδοί της θρησκείας του Μίθρα, ποτέ όμως δεν ήταν τόσο πολλοί όπως στη Δύση.

Ο μιθραισμός άρχισε να παρακμάζει από το τέλος του 4ου αιώνα και στην αρχή του 5ου με τα μέτρα που έλαβε ο Θεοδόσιος και οι διάδοχοί του εναντίον όλων των θρησκειών πλην της χριστιανικής.

Περισσότερα στοιχεία για τη διάδοση της λατρείας του Μίθρα υπάρχουν στο έργο του Ν. Παπαχατζή - "Η Θρησκεία στην Αρχαία Ελλάδα" (Εκδοτική Αθηνών).

Και ένα ακόμη χρήσιμο link:
http://asiaminor.ehw.gr/Forms/fLemmaBody.aspx?lemmaid=5333

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/07/2011, 19:32:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Skartado πιστεύω αυτό το λίνκ να σε καλύψει…

Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΘΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Τώρα από εκεί και πέρα είναι γνωστό πως η Μιθραϊκή θρησκεία διαδόθηκε περισσότερο κατά τα μέσα του 1ου αιώνα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εξαιτίας των ρωμαίων λεγεωνάριων αλλά συγχρόνως και από τους Σύριους έμπορους που ανθούν λόγω της Ρωμαϊκής ειρήνης.

Τώρα για το συγκεκριμένο που ρωτάς…. «πως οταν επικρατησε ο χριστιανισμος,οι αρχαιοι ελληνες ειχαν ηδη αντικαταστησει τους αρχαιους ελληνες»… η αλήθεια είναι πως υπήρχε μια μεγάλη παρακμή της αρχαίας ελληνικής θρησκείας (μυστήρια) καθώς και υπήρχε μια μεγάλη εισροή άλλων θρησκειών και διανοητικών ρευμάτων.





Φιλε ελο,ας παρουμε τα πραγματα με τη σειρα.Υπαρχει η πεποιθηση,οτι οι αρχαιοι ναοι ειχαν εγκαταλειφθει λιγο πριν το χριστιανισμο.Αυτο το ψευδος,το εχουν καλιεργησει,οι διαφοροι απολογητες και οι αντιγραφεις τους.Που στηριζονται;Βαζουν χωρια του παυσανια που μιλανε για γκρεμισμενες στεγες εγκατελειμενων ναων και βγαζουν απο αυτο το συμπερασμα,οτι οι ελληνες ειχαν εγκαταλειψει την αρχαια θρησκεια.Δυστυχως,εχουν κατορθωσει να επικρατησει αυτο το μεγαλο ψεμμα,στηριζομενοι στην μη γνωση,στην αγνοια των ελληνων για τις αρχαιες πηγες.....

Αν με ζητηθει,μπορω να γεμισω 10 σελιδες απο περιγραφες ναων υπερλαμπρων,που κανει ο παυσανιας στις περιηγησεις του στην ελλαδα.


Ναι περιγραφει κατεστραμενους και εγκατελειμενους ναους.Ζημιες,οι οποιες μπορει να εγιναν ειτε απο φυσικα αιτια,π.χ σεισμους,ειτε και απο ανθρωπινο παραγοντα,ρωμαικο πλιατσικο-πολεμος.Και ερχονται και λενε οτι ο κοσμος εγκατελειψε τη θρησκεια του,οριστε και οι αποδειξεις στον παυσανια.Ειναι τοσο τρολ τουρκαλβανικα,που νομιζουν οτι η αποκατασταση ενος αρχαιου ναου,ειναι ενα απλο πραγμα,που μπορουσε να γινει ανα πασα στιγμη στη σκλαβωμενη αρκαδια,βοιωτια κ.τ.λ.Το ποσο δαπανηρη ειναι μια αναστηλωση και ποσο τεχνογνωσια χρειαζεται,φαινεται απο τις σημερινες προσπαθειες,π.χ επικουριος-παρθενωνας.

Βλεπεις φιλε μου,το αρχαιο ιερατιο δεν πηρε προνομια απο τους ρωμαιους,οπως καποιοι απο τους σουλτανους για να αυγατισουν τη περιουσια και τους ναους τους.Ασχετα αν εγω ο ιδιος τους θεωρω μαγκες για αυτο που καταφεραν με τη περιουσια τους....


Αν ξαναπαμε ομως στις περιηγησεις του παυσανια,θα δουμε οτι απουσιαζει εντελως ο χριστος και ο μιθρας.....

Ωσον αφορα τις πηγες για το μιθρα που εφερες εσυ και ο δημητρακης ο φιλος μου,απο που να αρχισει και που να τελειωσει κανεις.Αν τις διαβασετε καλα,θα δειτε οτι προκειται περι αστειοτητας.Οταν θα εχω περισσοτερο χρονο,θα σας τα υπογραμμισω,για να τα δειτε και μονοι σας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/07/2011, 18:04:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για αυτο το θεμα,εχει γραψει ο αριστοτελης ων
quote:
αλλα ετσι κι αλλιως αν δεν εσβηνε απο το Χριστιανισμο θα εσβηνε απο το Μιθραισμο, ηταν μια θρησκεια που δεν ειχε τη δυναμικη πια να επιβιωσει γιατι οι Ελληνες της Αυτοκρατοριας της ειχαν γυρισει την πλατη προτου ο Θεοδοσιος κανει τις πρωτες απαγορευσεις του: ηταν πια Μιθαιστες

ο ευρωπαιος μαλιστα εφερε και τα εξης στοιχεια

quote:
Τα μυστήρια του Μίθρα γνώρισαν μεγάλη διάδοση στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 2ο και 3ο αι. μ.Χ.
Με σχετική βεβαιότητα μπορούν να αποδοθούν στη μιθραϊκή λατρεία ευρήματα από τους Φιλίππους, την Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Πειραιά, την Ελευσίνα, την Άνδρο, το Άργος, την Πάτρα, το Θύρρειο της Ακαρνανίας, απ' όπου προέρχεται το σύμπλεγμα του Μίθρα που σκοτώνει τον ταύρο, ενώ πρόσφατα βρέθηκε ιερό του θεού στο Αίγιο....

Η επιγραφή της Άνδρου, που αναφέρεται στην ίδρυση Μιθραίου στο νησί από ρωμαϊκή φρουρά και πιθανώς τα ανάγλυφα των Φιλίππων, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας αποτελούν ενδείξεις ότι η λατρεία του Μίθρα στον ελληνικό χώρο προήλθε από την Ιταλία.....

Ασφαλώς η εύρεση στην Αχαία δύο μαρτυριών για τη λατρεία του Μίθρα δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, όταν μάλιστα είναι τόσο σπάνια ανάλογα στοιχεία από τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στο β’ μισό του 2ου και στον 3ο αι. μ.Χ. η μιθραϊκή λατρεία είχε διεισδύσει στην Αχαία, όχι μόνο στην Πάτρα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και στην Αιγιάλεια.....

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, θεωρείται ότι η λατρεία του Μίθρα διαμορφώθηκε σε μυστηριακή θρησκεία με τη σύνθεση περσικών και ελληνορρωμαϊκών στοιχείων επί Δομιτιανού, στην περίοδο βασιλείας του Τραϊανού και του Αδριανού είχε αρχίσει να διαδίδεται, αλλά σε περιορισμένο κύκλο, ενώ η περίοδος της μεγαλύτερης διάδοσης της ήταν το β’ μισό του 2ου αι. μ.Χ. Συνεπώς η πιθανότερη περίοδος εισαγωγής των μιθραϊκών μυστηρίων στην Αχαία είναι ο 2ος αι. μ.Χ., και μάλιστα το δεύτερο μισό του, χρονολόγηση άλλωστε, με την οποία συμβαδίζουν και τα ανασκαφικά στοιχεία από το σπήλαιο του Αιγίου, αλλά και η χρονολόγηση του αναγλύφου της Πάτρας.

Η επιγραφή του αναγλύφου του Μουσείου Πατρών αποδεικνύει ότι και ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της πόλης είχαν υιοθετήσει τα μιθραϊκά μυστήρια. Βέβαια στην Πάτρα οι σωστικές ανασκαφές δεν έχουν αποκαλύψει ως σήμερα λείψανα ιερού του Μίθρα.
Αντίθετα, στο Αίγιο δεν σώθηκε κάποια επιγραφή που να έχει σχέση με τα μυστήρια του Μίθρα, αλλά διατηρήθηκε ο χώρος λατρείας, αν και μικρών διαστάσεων. " πηγή

Η ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΙΘΡΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ
Τα Πομακοχώρια των Θερμών για τους αρχαιολόγους και τους μελετητές της ιστορίας είναι γνωστά και για την περίφημη βραχογραφία του αρχαίου θεού Μίθρα, η οποία βρίσκεται σε ύψωμα στα αριστερά του δρόμου μετά τις Κάτω Θέρμες. Το ανάγλυφο είναι χαραγμένο πάνω σε βράχο ενώ υπολογίζεται ότι έγινε μεταξύ του τέλους του 2ουκαι των αρχών του 3ου αιώνα μ.X.. Η βραχογραφία δείχνει τον θεό Μίθρα να σκοτώνει έναν ταύρο.

Η ιστορική της αξία είναι μεγάλη καθώς αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη για το ότι η περιοχή των βουνών της Ροδόπης κατοικούνταν στα αρχαία χρόνια από θρακικά φύλα και πιο συγκεκριμένα από τους Αγριάνες (που αργότερα πολέμησαν μαζί με το Μέγα Αλέξανδρο). Κατά συνέπεια, συνδέει τους Πομάκους με τους προγόνους τους, τους αρχαίους Αγριάνες. πηγή


Δηλαδη με λιγα λογια,τα εξης αποτελουν τεκμηρια επικρατησης του μιθρα στον ελληνικο χωρο

quote:
Με σχετική βεβαιότητα μπορούν να αποδοθούν στη μιθραϊκή λατρεία ευρήματα από τους Φιλίππους

quote:
πιθανώς τα ανάγλυφα των Φιλίππων, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας αποτελούν ενδείξεις ότι η λατρεία του Μίθρα στον ελληνικό χώρο προήλθε από την Ιταλία.....

quote:
Βέβαια στην Πάτρα οι σωστικές ανασκαφές δεν έχουν αποκαλύψει ως σήμερα λείψανα ιερού του Μίθρα

quote:
Ασφαλώς η εύρεση στην Αχαία δύο μαρτυριών για τη λατρεία του Μίθρα δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, όταν μάλιστα είναι τόσο σπάνια ανάλογα στοιχεία από τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/07/2011, 18:19:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
To κειμενο φυσικα του ευρωπαιου,ειναι το ιδιο με του φιλου ελο.

Το οποιο λεει ακομα,οτι το πιθανοτερο ειναι το ιερο αυτο να ηταν ιδιωτικο και οχι δημοσιο,και οι επιγραφες που βρεθηκαν ηταν λατινικες.


Εχουμε λοιπον πολυ περιορισμενα και αυτα με πολες υποθεσεις ιερα του μιθρα,πιθανοτατα απο ρωμαιους στρατιωτες και ομως υπαρχει η πεποιθηση οτι η λατρεια του μιθρα,ειχε επικρατησει των πατρωων θεων.Κρινοντας ομως απο τη μη αναφορα του παυσανια σε αυτα,καθως και απο τη σχεδον παντελη ελειψη ευρηματων,καταληγουμε στο ασφαλες συμπερασμα,οτι οχι μονο δεν ισχυουν τα παραμυθια της οοδε και των αντιγραφεων τους,αλλα οτι οι ελληνες κατα ενα τεραστιο ποσοστο,ουτε καν γνωριζαν τι ειναι ο μιθρας ,ειδικα στην ελληνικη επαρχια.

Εγω εχω να πω κατι σε ολους τους φιλους,ειτε χριστιανοι,ειτε μη.Η αληθεια για τα παντα μπορει να βρεθει με λιγο ψαξιμο.Δεν χρειαζεται το ψεμα,ουτε για την επικρατηση του χριστιανισμου,ουτε οτι δηθεν προλαβε στη στροφη το μιθραισμο και τον καθε ισμο.Ο χριστιανισμος εχει προσφερει και καλα και δεινα.Δεν υπαρχει ομως λογος να τρυπαμε τον αρχαιο μας πολιτισμο για να βγαλουμε λαδι τον χριστιανοταλιμπανισμο,που πρεσβευουν διαφοροι τουρκαλβανοι δηθεν χριστιανοι απολογητες.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1559753
Maintained by Digital Alchemy