ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Χρονολογηση των Ελληνικων κατακλυσμων.
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 16
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2012, 01:46:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ανοιγω αυτο το θεμα,οχι για να αντιγραψω καποιες απο τις συνηθισμενες ατεκμηριωτες βλακειες καποιων δηθεν ελληνοκεντρικων,αλλα για να δουμε με στοιχεια αγνωστα στους πολλους ποτε εγιναν οι κατακλυσμοι στην προιστορικη ελλαδα.Φυσικα το θεμα θα ειναι και απαντηση στους συνηθως υποπτους που πιστευουν οτι οι αρχαιοι μας προγονοι αντεγραψαν την ιστορια με τους κατακλυσμους απο βαρβαρικες φυλες της ανατολης,π.χ σουμεριους.

Παρακληση προς συντονιστες,αν υπαρχουν παρεμφερη θεματα,να μην παει το θεμα μου σε αυτα....αλλα να μεινει μονο του.

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4892 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2012, 23:21:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
skartados
Ανοιγω αυτο το θεμα,οχι για να αντιγραψω καποιες απο τις συνηθισμενες ατεκμηριωτες βλακειες καποιων δηθεν ελληνοκεντρικων,αλλα για να δουμε με στοιχεια αγνωστα στους πολλους ποτε εγιναν οι κατακλυσμοι στην προιστορικη ελλαδα.Φυσικα το θεμα θα ειναι και απαντηση στους συνηθως υποπτους που πιστευουν οτι οι αρχαιοι μας προγονοι αντεγραψαν την ιστορια με τους κατακλυσμους απο βαρβαρικες φυλες της ανατολης,π.χ σουμεριους.

Φίλε skartado , η απάντηση στην ερώτησή σου βρίσκεται σε ένα ωραίο δημοσίευμα ενός από τα παλαιότερα μέλη του esoterica , του Βασίλη Χλέτσου (ΠΛΩΤΙΝΟΣ) που βρίσκεται στα άρθρα του esoterica και αναφέρεται σε όλους τους μύθους περί κατακλυσμών , αλλά και σ' αυτήν την σελίδα , η οποία ομως αναφέρεται μόνο στους ελληνικούς μύθους .


*Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/02/2013, 11:39:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κατακλυσμοι ιναχου και πιθανως του ογυγου,γυρω στο 2900 π.χ.

Ο μυθολογούμενος αργολικός κατακλυσμός

Ο αργολικός μύθος στηρίζει τις απαρχές του στο γεγονός ενός κατακλυσμού που ακο­λουθείται από τη δημιουργία του αργολικού πο­λιτισμού και του περίπλοκου γενεαλογικού δέν­δρου. Γενάρχης των Αργείων θεωρείται ο Ίναχος, ο οποίος πρώτος συγκεντρώνει και οργανώνει τους διασκορπισμένους πληθυσμούς στην Αργολίδα αμέσως μετά τον κατακλυσμό. Στον Ίναχο αποδίδεται η αποστράγγιση του αργολι­κού κάμπου από τα λιμνάζοντα νερά και η χάραξη κοίτης ποταμού. Οι άνθρωποι μετά τον κατακλυσμό και πριν από τον Ίναχο ζούσαν στα ψηλά βουνά. Ο Ίνα­χος παρουσιάζεται ως γιος του Ωκεανού και ως σύζυγος μιας Ωκεανίδας. Οι απόγονοί του – δεύτερης γενιάς ο Φορωνέας και ενδέκατης γε­νιάς ο Δαναός- συνδέονται με τη δημιουργία και την εξέλιξη του αργολικού πολιτισμού.

Παρεμφερής είναι ο αττικός και ο βοιωτικός μύθος – φυσική καταστροφή, ανάδυση από το υγρό στοιχείο, ανασυγκρότηση των πληθυσμών και πολιτισμική ενεργοποίηση από έναν “χαρισματικό” ηγέτη -, που θέλει τον Ώγυγο (Κακριδής, 1986, σσ. 60-62) γενάρχη και πρώτο βασιλιά της Αττικής και της Θήβας, στα χρόνια του οποίου ανάγεται επίσης ο κατακλυσμός. Οι περισσότεροι ελληνικοί μύθοι έχουν στον πυρή­να τους το γεγονός του κατακλυσμού και ανάγουν τους πρώτους κατοίκους και τον γεννήτο­ρά τους αμέσως μετά. (Κακριδής, 1986, σσ. 56-62.) Η περιοχή της Αργολίδας, πλούσια σε μύ­θους και αρχαιολογικά ευρήματα, παρέχει τη δυνατότητα να ταυτιστούν τα μυθολογούμενα γεγονότα με συγκεκριμένα γεωλογικά και κλιμα­τικά φαινόμενα.

3. Τα γεω-αρχαιολογικά στοιχεία στην Αργολίδα

Κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (Π.Ε.Χ.) η αργολική πεδιάδα υπέστη σημαντι­κές διαφοροποιήσεις, αμέσως μετά το μέγιστο της θαλάσσιας επίκλυσης (προσχώρηση της θάλασσας στην ξηρά: transgression). Η μετά-πλειοκαινική στάθμη της θάλασσας έπαψε να ανυψώνεται στις αρχές της Εποχής του Χαλκού, όταν μια περιοχή προς το μέρος της ξηράς, μέχρι 4,7 χιλιόμετρα από τη σημερινή ακτογραμμή, είχε καλυφθεί από τα νερά. Ένα φυσικό παράκτιο φράγμα και μια λίμνη γλυκού νερού σχηματίστηκε στη δυτική ακτή της πεδιά­δας (όρια της λίμνης: Λέρνα-Μαγούλα κοντά στο Κεφαλάρι και συνεχίζεται στο Ελληνικό-Νέα Κίος). Ως φυσική συνέχεια, με τις πρώτες πλημμύ­ρες και την υπερχείλιση του ποταμού Ίναχου, οι γύρω πεδιάδες παρουσίασαν πλούσιες αλλουβιακές αποθέσεις, δηλαδή ποτάμια ιζήματα. Σε όλους τους πυρήνες γεωτρήσεων (Zangger, 1993) το πρωτοελλαδικό (ΠΕ) στρώμα καλυπτό­ταν από 1-3 μέτρα αλλουβιακού ιζήματος. Η χρονολόγηση με ραδιοάνθρακα σε κάρβουνο από τον νεολιθικό/πρωτοελλαδικό ορίζοντα έδωσε 2564 ±220 για την αλλουβιακή απόθεση (Zangger, 1993. σ. 52).

Την ίδια περίοδο ΝΛ/ΠΕ, συναφές φαινόμε­νο ιζηματογένεσης από πλημμύρες εντοπίζεται στην Αττική, στο κροκαλοπαγές στρώμα Κρατύλου – έναρξη 3200 π.Χ., τέλος 2600 π.Χ. (Paepe et al., 1984, 1985). Τόσο στην Αργολίδα όσο και στην Αττική το φαινόμενο της επίκλυ­σης και των πλημμυρών ήταν αρκετά έντονο ώστε να αποκρυσταλλωθεί στον κατακλυσμό του Ίναχου και του Ωγύγου. Αμέσως μετά την ύφεση της επίκλυσης, η υψηλή απόθεση των ιζημάτων στη διαβρωνόμενη αργολική ακτή προκάλεσε μια πρώιμη από­συρση της θάλασσας –regression-, όπως κυρίως εντοπίζεται στην περιοχή της Τίρυνθας. Η κατάσταση της πεδιάδας έκτοτε παρέμεινε στα­θερή και πλούσια σε αλλουβιακές αποθέσεις. Οι αποθέσεις αυτές της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού κατέστησαν την αρ­γολική πεδιάδα εύφορη και οπωσδήποτε κατοι­κήσιμη, εφόσον τα νερά αποσύρθηκαν.

Στην Αττική παρατηρήθηκαν ποτάμιες επι­στρώσεις επί των εδαφών 2, 3, 4, που αντιστοι­χούν στις ΝΛ περί το 6300-6000 π.Χ., ΠΕ περί το 2700 π.Χ., ΜΕ περί το 1850 π.Χ, φάσεις (Paepe et al., 1984). Είναι επομένως πιθανόν το ΠΕ έδα­φος 3 της Αττικής και το χρονολογούμενο περί το 2564+220 π.Χ. της Αργολίδας να ανταποκρί­νονται στη “μετακατακλυσμιαία” φάση που θρυ­λείται στους μύθους. Συγκεκριμένα, ένα κομμάτι κάρβουνο προ­ερχόμενο από τον ορίζοντα α της διατομής 3 (πυρήνας ΑΡ 10: 3,4 μ.) ΝΝΛ/ΠΕ στρώματος χρονολογήθηκε με ραδιοάνθροκα στα 2564 ± 220. Ο ορίζοντας ΝΝΛ/ΠΕ περιείχε πληθώρα ρι­ζών και φυτικών υπολειμμάτων μαζί με όστρακα χαρακτηριστικά της κεραμικής αυτής της περιό­δου.

Επίσης έδωσε πλούσιο περιεχόμενο φωσφατικών ουσιών ώστε η χρονολόγηση του κάρβουνου να δίνει τη μέγιστη ηλικία για την εναπό­θεση του ΝΝΛ/ΠΕ αλλουβιακού στρώματος και για την ακμή της θαλάσσιας επίκλυσης, δηλ. το στρώμα αυτό εναποτέθηκε περίπου πριν από το 2500 π.Χ.

Στο διάστημα μεταξύ του 6000 με 2600 π.Χ. σημειώνεται σταδιακή αύξηση του πληθυσμού και κυρίως κατά τη χαλκολιθική περίοδο και ΠΕ II ανάπτυξη της γεωργικής καλλιέργειας και μό­νιμη εγκατάσταση. Έτσι: στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού εντοπίζονται 206 θέσεις κατοίκησης στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια έναντι των 136 της Νεολιθικής 172 στην Πελοπόννησο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού έναντι των 81 της ΝΛ περιόδου (Συριόπουλος, 1994). Η εγκατάσταση αυτή εντοπίζεται κυρίως στις πιο γόνιμες περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας.

Η οικιστική και πολιτισμική ανάπτυξη στην Αργολίδα υπονοείται στη μυθολογούμενη δραστηριότητα του Ίναχου. Η πεδιάδα έγινε κατοι­κήσιμη αφού την αποστράγγισε και χάραξε κοί­τη ποταμού. Στο σημείο αυτό ίσως εντοπίζεται η φυσική απόσυρση των υδάτων και κάποια τε­χνητή αποστραγγιστική δραστηριότητα εκμε­ταλλευόμενη την κοίτη του ποταμού Ίναχου, δυ­τικά της Τίρυνθας, όπου η πρώιμη απόσυρση και επανάληψη του φαινομένου κατά την Υστεροελλαδική II Β/Γ (πλημμύρα, υδροφράχτης και κανάλι, Zangger, 1993). Επιπλέον, στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού σχηματίστηκε το προαναφερθέν φυσικό παράκτιο φράγμα και η λίμνη με όρια την Λέρνα-Κεφαλάρι-Νέα Κίο. Οι πηγές της Λέρνας και του Κεφαλαρίου αργότερα και μέχρι σήμερα τροφοδοτούν τον ποταμό Ερασίνο του ΝΔ τμή­ματος της Αργοναυπλιακής πεδιάδας.

Πριν από τον Ίναχο οι άνθρωποι ήταν δια­σκορπισμένοι στα βουνά (σύμφωνα με το μύθο), καθώς η αργολική πεδιάδα ήταν πλημυρισμένη κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Στη Λέρνα, ενώ η κατοίκησή της ανάγεται σε δυο οικιστικές φάσεις, Λέρνα I και Λέρνα IΙ κατά τη Νεολιθική Εποχή, στην ύστερη φάση της Νεολιθικής η χρήση της θέσης διακόπτεται ως την επανακατοίκησή της στην ΠΕ II (Caskey, 1960). Το κενό εντοπίζεται στις αρχές της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, οπότε και οι μεγάλες πλημμύρες. Από τα μέσα περίπου της τρίτης χιλιετίας εμφανίζονται σημαντικές εγκαταστάσεις στο ζωτικό χώρο της πεδιάδας, όπως το μνημειώδες BG κτήριο ή η “Οικία των Κεράμων” στη Λέρνα III και η Θόλος -Rundbau – της Τίρυνθας, ή εξ ολοκλήρου νέοι οικισμοί (Συριόπουλος, 1994, ΝΛ περίοδος, θέσεις: 397-407, ΠΕ περίοδος, θέ­σεις: 467-489).

Η θρυλούμενη συγκέντρωση των πληθυ­σμών επί Ινάχου τοποθετείται λογικά σ’ αυτή τη φάση που η αργολική πεδιάδα είναι εκμεταλ­λεύσιμη, δηλ. μετά τις πλημμύρες (περί το 2564±220, ήτοι 2800 έως 2350 π.Χ.). Εδώ θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε: τον Ίναχο στην πρώιμη φάση και τον Φορωνέα έως και τον Δαναό στις μετέπειτα φάσεις μιας χρονικής πε­ριόδου περί τα 360 έτη (11 γενιές χ 33 έτη ανά γενιά). Δηλαδή, αυτό το χρονικό διάστημα μπο­ρεί να ενταχθεί στο χρονικό περιθώριο των 450 ετών (2800-2350), που ορίζει το σφάλμα της μεθόδου χρονολόγησης των στρωμάτων.

Η Λέρνα μοιάζει να κτίστηκε και να οχυρώ­θηκε με σκοπό να εκμεταλλευθεί και να ελέγξει την πλούσια γεωργική παραγωγή, όπως άλλω­στε μαρτυρούν το πλήθος των αποθηκευτικών δοχείων και τα πήλινα σφραγίσματα. Η Τίρυνθα επίσης βρίσκεται σε ιδιαίτερα εύφορη περιοχή, και πιθανώς το ιδιόμορφο ΠΕ II οικοδόμημα -Rundbau- λειτουργούσε ως σιταποθήκη, αν όχι ως κάτι άλλο, ανάλογα με αυτές του ΠΕ II Ορχομενού(;) ή των Κυκλάδων, ή ακόμη της Αιγύπτου (Vermeule, 1972). Ο “συγκεντρωτικός” χαρακτήρας των παραπάνω εγκαταστάσεων και η περίπτωση ύπαρξης ενός κοινού αργολικού εργαστηρίου σφραγίδων (σφραγίσματα από Λέρνα, Τίρυνθα, Ζυγουριές (Vermeule, 1972, Dickinson, 1994, Κονσόλα 1984) υποδηλώνει την ανάγκη οργάνωσης που θα επέβαλλε η εκτεταμένη δραστηριότητα των κατοίκων της ΠΕ περιόδου.


Ο ποταμός Ίναχος
Ο μύθος του Ίναχου αφορά ουσιαστικά στη δημιουργία των πρώτων οργανωμένων οικισμών γύρω από ένα ποτάμι ή λίμνη που καθορίζει τη ζωή και τις δραστηριότητές τους. Αποτελεί το τυπικό “μοντέλο” της γένεσης ενός πολιτισμού ανάλογου με της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, που επίσης στηρίχθηκε σε τοπικά γε­ωλογικά ή κλιματικά φαινόμενα. Τέτοια περιβαλλοντικά φαινόμενα μεταφρά­ζονται π,χ. σαν έντονες πλημμύρες (υγρό κλί­μα), περίοδοι ξηρασίας, έντονα φαινόμενα κα­τολισθήσεων από αυξημένες και έντονες σεισμι­κές δραστηριότητες, κ,ά. Σε τέτοιες περιόδους αστάθειας κάθε κοινωνική υποβόσκουσα “κίνη­ση” βρίσκει πρόσφορο έδαφος για αναταραχή που συντείνει στην ολοκλήρωση καταστροφών, και αντίστροφα.

Αυτά πάντως ακολουθούν ένα είδος οφιοειδούς (ζιγκ-ζαγκ) καμπύλης γραμμής, με μέση χρονική διάρκεια εντόνων-ηπίων φαινομένων υγρού-ξηρού κλίματος 80-120, 200-250, 500-700, και περίπου 1000 χρόνων, αλλά και μεγα­λύτερων περιόδων. Τέτοιοι κλιματικοί κύκλοι έχουν εντοπισθεί σε γεωαρχαιολογικές έρευνες στην Αργολίδα (και αλλού) και σε προσεγγιστικούς κλιματικούς δείκτες, όπως η μεταβολή του εύρους των δενδροδακτυλίων, ο άνθρακας-14 στην ατμόσφαι­ρα, το εύρος ιλύος λιμνών, το γεωμαγνητικό πε­δίο και η ηλιακή δραστηριότητα (Liritzis, 1982, Liritzis et al„ 1985, Schove, 1983). Αυτοί οι επα­ναλαμβανόμενοι κλιματικοί “κύκλοι” επικάθονται αλλήλων και σχηματίζουν ένα δίκτυο περιοδι­κών όρων που δίνουν την εντύπωση απρόβλε­πτης “χαοτικής” μεταβολής.

Παρ’ όλα αυτά, προσεκτική ανάλυση των κλιματικών, γεωλογικών και ηλιακών παραμέ­τρων δείχνει την ύπαρξη τέτοιων κλιματικών κύ­κλων, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μας, ήταν το βα­σικό αίτιο (των κοινωνικο-οικονομικών λόγων συμπεριλαμβανομένων, αλλά όχι κατ’ ανάγκην αποκλειστικών) της μη-γραμμικής αυξομείωσης (ακμή-παρακμή) αρχαίων πολιτισμών, κατά το υπόδειγμα: καταστροφή – ανάδυση –ανασυγκρότηση – πολιτισμική ενεργοποίηση-βαθμιαία/ξαφνική παρακμή (καταστροφή). Η πορεία της “πολιτισμικής καμπύλης” φαί­νεται να ακολουθεί κανόνες προβλεψιμότητας αναμεμειγμένους με υπολείμματα αταξίας. Έτσι θα μπορούσαν πιθανά να ερμηνευτούν ως ομα­λά ή ανώμαλα μετατοπιζόμενοι πολιτισμικοί πό­λοι έλξης (ή κοιτίδες ή ομφαλοί εξέλιξης) (νησί­δες στη θεωρία του Χάους) πολιτισμικών δραστηριοτήτων, ως “παράξενοι ελκυστές”, στη θε­ωρίας του Χάους.

4. “Πολυδίψιον Άργος”

Στο μύθο του Ίναχου εκφράζεται η τοπική κοσμογονία άμεσα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο. Η έννοια του κατακλυσμού εμπεριέχει στοιχείο τοπικών καταστροφών αλλά ενσωματώνει και τις αρχέγονες χθόνιες λατρείες σχετι­κές με τη σπορά, την αρχή νέου χρόνου, τον ετήσιο κύκλο εργασιών. Τυπικό παράδειγμα αποτελεί ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας που αναφέρεται σε μια άλλη φυλε­τική κοιτίδα, τη Θεσσαλία. Η εξέλιξη του αργολικού μύθου συμβαδίζει με την εξέλιξη των κλιματικών αλλαγών και των γεωλογικών διαφοροποιήσεων στον κάμπο.


Σύμφωνα με το μύθο, ο Ίναχος κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, μετά την αποστράγγιση του αργολικού κάμπου, κλήθηκε να κρίνει τη διαφο­ρά μεταξύ Ποσειδώνα και Ήρας για την εξουσία στο Άργος. Ψηφίζοντας ευνοϊκά για την Ήρα, ο Ποσειδώνας τιμώρησε τον Ίναχο – ο οποίος στην πορεία του μύθου εξελίχθηκε σε ποτάμια θεότητα δίνοντας το όνομά του σε τοπικό ποτα­μό – με το να τον ξηράνει και να έχει νερό μόνο το χειμώνα, δηλ. ο ποταμός Ίναχος έγινε πια χείμαρρος.

Η ξηρασία της περιόδου αυτής διασώζεται άλλωστε στην αρχαιότερη παράδοση (Όμηρος, Ησίοδος) που χαρακτηρίζει το Άργος, την ευρύ­τερη μάλλον περιοχή, ως πολυδίψιο, δηλ. άνυδρο, με πρόβλημα ξηρασίας. Το πρόβλημα αντι­μετωπίζεται από τους απογόνους του Ίναχου, τον Δαναό και τις κόρες του. Ο μύθος συγκεκριμένα αναφέρει: Ο Δανα­ός, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ξηρασία του Άργους, στέλνει την κόρη του Αμυμώνη να βρει νερό. Σύμφωνα με την πρώτη παραλλαγή, η Αμυμώνη ανακάλυψε μια πηγή, αλλά μόλις την πλησίασε, η πηγή εξαφανίστηκε μέσα στη γη.

Σε μια άλλη παραλλαγή, η κοπέλα, αναζητώ­ντας νερό στο δάσος, δέχθηκε επίθεση από σάτυρο. Τότε ζήτησε τη βοήθεια του Ποσειδώνα, ο οποίος τον κυνήγησε και ρίχνοντας την τρίαινά του αστόχησε, χτυπώντας, αντί για το σάτυρο, ένα βράχο. Από το βράχο τότε ανέβλυσε μια πη­γή. Τέλος, μια τρίτη παραλλαγή του μύθου ανα­φέρει ότι ο ίδιος ο θεός οδήγησε την Αμυμώνη ώστε να βρει την πηγή της Λέρνας (Κακριδής, 1986). Είναι αξιοσημείωτο ότι η πηγή και στις τρεις περιπτώσεις του μύθου φαίνεται να αναβλύζει από υπόγεια φρεάτια και να είναι άμεσα συνδε­δεμένη με το γεωλογικό υπόστρωμα. Η παρου­σία δε του Ποσειδώνα ενισχύει αυτή τη διαπί­στωση, καθώς ο θεός αυτός αποτελεί τη θεο­ποίηση των γεωλογικών και τεκτονικών φαινομέ­νων που επίσης σχετίζονται με τη συμπεριφορά των υδάτων. Έτσι ο Δαναός κατάφερε να υδρο­δοτήσει την περιοχή που ήταν άνυδρη.

5. Η παλαιογεωγραφία και υδρογεωλογία της Αργολίδας

Μετά την απόσυρση της θάλασσας και την υψηλή ιζηματογένεση το εσωτερικό της πεδιά­δας παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό, ενώ η ακτο­γραμμή παρουσίαζε συνεχείς αλλαγές. Πάντως το υψηλό ποσοστό αλλουβιακών αποθέσεων στα μέσα της 3ης χιλιετίας συνεπάγεται την ύπαρξη ποταμού, όχι χειμάρρου. Λόγω των με­γάλων πλημμύρων, η περιοχή δεν θα αντιμετώ­πιζε φαινόμενα ξηρασίας-ερημοποίησης. Παρόμοια φαινόμενα πλημμύρων παρατη­ρούνται επίσης στην Αττική (Paepe et al., 1984). όπως αναφέραμε παραπάνω (κεφ. 3). Οι μέγι­στες πλημμύρες αντιστοιχούν στο κροκαλοπαγές στρώμα Κρατύλου. Δηλαδή άρχισαν περί το 3200 π.Χ. και έληξαν περίπου το 2600 π.Χ. (πα­ρόμοια φαινόμενα πλημμύρων επαναλαμβάνο­νται στο 700 π.Χ. και περί το 300 μ.Χ.).

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι έντονες πλημμύ­ρες συνοδεύονται από υψηλό ρυθμό ιζηματογένεσης με ποτάμιες κροκαλοπαγείς επιστρώσεις (αλλουβιακά ιζήματα), με αποτέλεσμα το μεγά­λο πάχος ιζημάτων να υπερκαλύπτει τους οικι­σμούς. Είναι σύνηθες φαινόμενο μετά από τέ­τοιες διαστρωματώσεις να αναπτύσσονται στρώματα εδαφών (soil-beds). Εφ’ όσον όμως σταθεροποιήθηκε η κατά­σταση του Αργολικού κάμπου, το κλίμα της Αργολίδας ακολούθησε τους επαναλαμβανόμε­νους κύκλους ξηρασίας-υγρασίας των 900-1000 ετών που εντοπίζονται στην Αττική, με την οποία υπάρχει συνάφεια. Το επόμενο στρώμα του κύ­κλου ξηρασίας στην Αττική, και κατά συνέπεια στην Αργολίδα, είναι στο χαμηλότερο ΜΕ στρώ­μα περί το 1900 π.Χ.- μια περίοδος πολιτισμι­κής ύφεσης, όπως προέκυψε από την αρχαιολο­γική έρευνα (Vermeule, 1972, Dickinson, 1994, Συριόπουλος, 1994).

Μεταξύ του 3000 και του 700 π.Χ. υπάρχουν τέσσερα εδάφη (Sub-Boreal, temperate/dry, warm-wet to dry-wet) που υποδηλώνουν κλιματι­κές εναλλαγές. Είναι αυτές οι γεωλογικές μετα­βατικές φάσεις που ίσως οριοθετούν τις αντί­στοιχες αρχαιολογικές πολιτισμικές φάσεις. Κάποιες πλέον καταστροφικές μεταβατικές φά­σεις κατεγράφησαν στην παράδοση της Αργολίδας ως “Ο κατακλυσμός του Ίναχου“.


Η γεωφυσική κατάσταση και το κλίμα της Αργολίδας ευνοούν το σχηματισμό χειμάρρων. Το κλίμα της είναι μεσογειακό με θερμά καλοκαίρια και χαμηλό ποσοστό βροχοπτώσεων (περί τα500 χιλιοστά ετησίως). Η περιοχή της αργολικής πεδιάδας υποφέρει από την ξηρασία καθώς τα όρη που την περιβάλλουν κρατούν την υγρασία των ανέμων.

Η Αργολίδα δεν έχει ποταμούς, ο Ίναχος και ο παραπόταμος του Χάραδρος ή Ξεριάς είναι ορμητικοί χείμαρροι. Το καλοκαίρι γίνονται ξηροπόταμοι, αφού τα λί­γα νερά τους απορροφώνται από το έδαφος στο βόρειο τμήμα του διψασμένου κάμπου (Κούβαρης, 1964). Επομένως, τουλάχιστον από τα τέλη της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού η Αργολίδα παρουσιάζει αυτή την κατά­σταση, και τα προβλήματά της διασώζονται στους μύθους.

Στη σημερινή εποχή (δεκαετία του ’60 και μετά) η ανάγκη υδροδότησης της περιοχής ήταν επιτακτική. Η λύση του προβλή­ματος μοιάζει να είναι η πολυυδρότερη δυτική πλευρά της πεδιάδας, όπου ο ποταμός Ερασίνος – η πηγή Κεφαλάρι – και οι πηγές των Μύλων ή Λέρνας.

Η πηγή του Κεφαλαριού είναι καρστική με ανάβλυση υδάτων υψηλής στάθ­μης, και τροφοδοτεί τον Ερασίνο. Οι πηγές Κεφαλαρίου και Λέρνας προέρχονται από το κλειστό αρκαδικό οροπέδιο, από το οποίο δια­φεύγουν με υπόγειους οχετούς κάτω από τα αργολιδοαρκαδικά όρη. Για τα ύδατα του Ερασίνου και της Λέρνας, έγινε το 1964 μελέτη να διοχετευθούν στην πεδιάδα για να εμπλουτι­στούν τα υδροφόρα στρώματα. Η μελέτη υδροδότησης του 1964 δεν απέχει πολύ από τη μυθολογούμενη προσπάθεια του Δαναού να εκμεταλλευθεί την πηγή της Λέρνας ή και του Κεφαλαρίου.

Ο Δαναός εκμεταλλεύ­θηκε μια πηγή, της οποίας τα νερά ανέβλυζαν προφανώς από υπόγειους οχετούς, όπως αφή­νει να εννοηθεί η πλοκή του μύθου. Άρα την πε­ρίοδο του Δαναού:

α) ο Ίναχος ήταν χείμαρρος και δεν επαρκούσε να καλύψει τις ανάγκες της πεδιάδας,

β) η Λέρνα και το Κεφαλάρι ήταν πη­γές και όχι μια μεγάλη λίμνη η οποία υφίστατο ως τις αρχές της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (βλ. 3ο κεφάλαιο), και

γ) υφίσταται εγγειοβελτιωτική δραστηριότητα.

Τα παραπάνω στοιχεία τοποθετούν την περίοδο του Δαναού στην προχωρημένη Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, και σύμφωνα με το κεφάλαιο 3 στην περίοδο μεταξύ 2850 με 2300 π.Χ. Ο Ίνα­χος και η Ιώ τότε θα πρέπει να αναχθούν στην ΠΕ Ι/ΙΙ (2900-2800 π.Χ.) περίοδο, που έτσι ακο­λουθούν με λογική συνέπεια τις χρονολογίες των άλλων απογόνων τους -Έπαφος και Λι­βύη -, οι οποίοι, σύμφωνα με σχετική ανάλυση (Λυριτζής, 1998), θα πρέπει να έζησαν γύρω στο 2800-2700 π.Χ. Κατ’ αντιπαράθεση, άλλοι μελε­τητές τοποθετούν την Ιώ γύρω στον 18ο αιώνα π.Χ., ερμηνεύοντας την παρουσία αυτής και των απογόνων της με ανάλογα ρεύματα μετακινήσε­ων εκείνη την εποχή, αλλά και με την παράθεση των ιστορούμενων του Ηροδότου (ΙΙ.43, VΊ.53-54) (Καρνέζης, 1986). Να σημειωθεί ότι για την Ιώ υπάρχουν πολλές μυθικές παραλλαγές.

6. Λέρνα και Τίρυνθα

Η νεολιθική κατοίκηση της Λέρνας διακό­πτεται μέχρι την επανακατοίκησή της στην ΠΕ II (Caskey, 1960). Η διακοπή αυτή συμπίπτει α) με τη θαλάσσια επίκλυση και β) με την εναπόθεση υψηλού πάχους, 1-3 μέτρα, αλλουβιακών απο­θέσεων, που λογικά έκανε αδύνατη την κατοίκη­ση της περιοχής. Κατά την ΠΕ II η Λέρνα διαθέτει οχυρωματι­κό σύτημα και μνημειώδεις κατασκευές, ενώ βρίσκεται πάνω στο νότιο όριο της μεγάλης λί­μνης που σχηματίστηκε στο δυτικό άκρο της πε­διάδας. Καθ’ όλη την ΠΕ II ο οικισμός ανθεί, και αιτία της ανάπτυξης θα απετέλεσε το αγροτικό πλεόνασμα. Ο οικισμός καταστρέφεται βίαια στα τέλη της ΠΕ II και η νέα Λέρνα της ΠΕ III δεν ανανεώνει τις κατασκευές της ΠΕ II Λέρνας, ενώ ακολουθεί την τυπική πορεία ανάπτυξης ενός ΜΕ οικισμού.

Στην αλλαγή ίσως συνέβαλε κάποια νέα διαμόρφωση της ακτογραμμής, που αλλοίωσε το περιβάλλον της εγγύς λίμνης μετα­τρέποντάς το σταδιακά σε έλος. Οι πηγές των Μύλων και βορειότερα του Κεφαλαρίου απέμει­ναν πιθανώς μετά την εξέλιξη αυτή για να υδρο­δοτήσουν την πεδιάδα.

Ο ΠΕ II οικισμός της Τίρυνθας ήταν παρά­λιος, με παραλία μεγάλης κλίσης, η οποία, αποτελώντας περιβάλλον απόθεσης ιζημάτων, υφί­στατο συνεχείς αλλαγές κατά την Πρωτοελλαδι­κή περίοδο. Η ανάπτυξη του οικισμού φαίνεται ότι δεν συνεχίσθηκε στις επόμενες περιόδους (βλ. κεφ. 5) μέχρι την YE III, οπότε τα πρώτα τείχη. Σημαντικά αρχιτεκτονικά λείψανα είναι αυτά της ΠΕ II, όταν η περιοχή γύρω από την Τίρυνθα ήταν ιδιαίτερα εύφορη. Από τα τέλη της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού δεν σημειώθηκαν αξιόλογες μεταβο­λές μέχρι την YE III Β, όταν ο χείμαρρος Μάνεσης προκάλεσε καταστροφική πλημμύρα (Zangger, 1993).

Ο μύθος του Δαναού προφανώς έχει την εξήγησή του στις αρδευτικές ανάγκες του κά­μπου και στις συνεχείς προσπάθειες των αν­θρώπων να τις ικανοποιήσουν. Μετά την ταρα­χώδη και συντηρητική ΜΕ περίοδο, η μετάβαση από την ΜΕ στην ΥΕ αφήνει μεγαλύτερα περι­θώρια πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτά πιθανώς ανάγεται η επαναδραστηριοποίηση των κατοίκων της αργολικής πεδιάδας, καθώς αρχίζει και πάλι να συγκεντρώνεται πλούτος στα χέρια των ανθρώπων την περίοδο των Λακκοειδών και των πρώτων Θολωτών τάφων (Vermeule, 1972).

7. Συμπέρασμα

Από την ανωτέρω ανάλυση προκύπτει:

1) Οι μυθολογούμενοι κατακλυσμοί αναφέ­ρονται σε γεωλογικά και κλιματικά φαινόμενα.

2) Στον τοπικό μύθο της Αργολίδας ο κατα­κλυσμός του Ίναχου αποδίδεται στη σημαντική καταστροφική πλημμύρα που εντοπίζεται στις αρχές της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Σημειωτέον ότι το όνομα Ίναχος εμπεριέχει το στοιχείο αχ-, το οποίο απαντάται σε πολλά ονόματα ποταμών (Αχελώος, Αχάμας, Αχάτης, Αχέλης, κ.ά.) και ανάγεται στην ινδοευρωπαϊκή ρίζα akw- “νερό”. Εξελικτικά το προελληνικά ιν­δοευρωπαϊκό υπόστρωμα μετέτρεψε το -k σε -κ- και μια τουλάχιστον γλώσσα ή διάλεκτος του ιδίου υποστρώματος μετέτρεψε το -κ- σε -χ-(Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, σσ. 360-361). Ο μυθικός ήρωας Ίναχος βρίσκεται μάλιστα σε άμεση συνάρτηση με το υγρό στοιχείο, καθώς α) πατέρας του είναι ο Ωκεανός, β) γυναίκα του η Ωκεανίδα Μελία και γ) στην εξέλιξη του μύθου προάγεται σε ποτάμια θεότητα.

3) Τα μυθολογούμενα περί Ίναχου (γενάρ­χης, ποτάμια θεότητα), Δαναού και Αμυμώνης αποδόθηκαν σε συγκεκριμένα κλιματικά και παλαιογεωγραφικά φαινόμενα.

4) Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Δαναός ήταν 11ης γενεάς απόγονος του Ίναχου -μια γενιά περίπου 33 χρόνια-, η δραστηριότητά του το­ποθετείται στη χρονική περίοδο περί το 2500 π.Χ. (αναφερόμενοι πάντα στο αρχαιότερο όριο του χρονολογούμενου με άνθρακα-14 ΠΕ II υπο­στρώματος της Αργολίδας).

5) Με κάθε επιφύλαξη, στηριζόμενοι στη μυθική γενεαλογία, προκύπτει ότι οι 4ης γενιάς απόγονοι του Δαναού, Προίτος και Ακρίσιος, το­ποθετούνται περί το 2400 π.Χ. Ο Προίτος και ο Ακρίσιος ήταν αδέλφια και, σύμφωνα με τον Παυσανία (2, 25, 7-10), μετά από μια φονική αδελφοκτόνο μάχη, στην οποία για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ασπίδες, ανήγειραν “πυραμί­δα” προς τιμή των νεκρών, την οποία εκόσμησαν με τις ασπίδες που είχαν χρησιμοποιηθεί. Η πυραμίδα του χωριού Ελληνικό στο Κεφαλάρι του Άργους έχει πρόσφατα χρονολο­γηθεί (με την πυρηνική μέθοδο οπτικής θερμοφωταύγειας) την ίδια περίπου εποχή, δηλαδή περί το 2500 π.Χ. (Liritzis et al., 1996, Liritzis, 1994, Theocaris et al., 1996). Ο Καρνέζης (1986, σ. 104) τον Ακρίσιο τον θεωρεί Λαπίθη-Μεσανατολίτη και εκφραστή κά­ποιας ομάδας διαφορετικής από την ομάδα των Λυκίων που εκπροσωπεί ο Προίτος, την εποχή γύρω στο 1400-1350 π.Χ.

6 ) Πίσω από τις ελληνικές μυθικές γενεαλο­γίες ίσως μπορέσουμε ν’ ανιχνεύσουμε πραγματι­κή “πατρολογία“, σε συνάρτηση πάντοτε με τα γεωαρχαιολογικά δεδομένα, και ως ένα βαθμό την ιστορική μυθολογία. Η διάσωση, καταγραφή και κριτική των μύθων δεν έπαυσε ποτέ να είναι γνώση, όπως ακριβώς ήταν και η Ιστορία (οίδα, ίστωρ).

Στην πορεία της εξέλιξης του πνεύματος αλλά και της κοινωνικής δομής του, ο άνθρω­πος δημιούργησε κατηγορίες θεμελιακών μύ­θων, όπως: μύθοι των πόλεων, του κυνηγιού, της καλλιέργειας, της γης και της γονιμικής λα­τρείας, μύθοι πολεμικοί, τελετουργικοί ή θρησκευτικοί, διοίκησης του κόσμου, της θέμιδας, της γνώσης που οδήγησε στη θρησκεία, και απόκρυφοι μύθοι της γνώσης.

Η συμβολή στην ερμηνεία των μύθων, η διακριτική ικανότητα με­τάβασης από τη “γνώση” στη “λογική έκφρα­ση”, από το “παραμύθι” στο “πραγματικό γεγο­νός”, είναι θέμα πολλών μελετών, που δίνουν κάποια ερμηνεία των “επί μέρους” μύθων από τη δική τους σκοπιά. Τα συμπεράσματα αυτά αποτελούν διατύ­πωση κάποιων λογικών υποθέσεων, που στο­χεύουν στην αποσαφήνιση της πορείας των ελ­ληνικών φύλων, τα οποία ανάγουν τις ρίζες τους και την καταγωγή τους στην ελληνική μυθολο­γία και προϊστορία.

Ιωάννης Λυριτζής

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών

Μαρία Ραυτοπούλου

ΑρχαιολόγοςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/02/2013, 11:41:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τις χρονολογιες που δινει ο λυριτζης,τις επιβεβαιωνουν και αιγυπτιακα κειμενα του 2300 π.χ,οπου ονομαζουν τη γη των χαννεμπου(η λεξη μεταφραζεται ως ελληνες στη στηλη της ροζεττας),γη του κατακλυσμου.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/02/2013, 11:43:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οσον αφορα το κατακλυσμο του δευκαλιων,
η αρχαια ελληνικη γραμματεια,ειναι ξεκαθαρη.
Μας λεει οτι ο δευκαλιων και ο διομηδης της τροιας,απεχουν 12 γεννιες.Ξερουμε απο τον ηροδοτο,οτι 3 γενιες=100 χρονια.Για αυτο γραφει και ο λυριτζης
quote:
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Δαναός ήταν 11ης γενεάς απόγονος του Ίναχου -μια γενιά περίπου 33 χρόνια-, η δραστηριότητά του το­ποθετείται στη χρονική περίοδο περί το 2500 π.Χ. (αναφερόμενοι πάντα στο αρχαιότερο όριο του χρονολογούμενου με άνθρακα-14 ΠΕ II υπο­στρώματος της Αργολίδας).

Αρα ο κατακλυσμος του δευκαλιων εγινε 400 χρονια πριν τον διομηδη του τρωικου,δηλαδη γυρω στο 1600 π.χ.
Το 1615 εγινε η εκρηξη της θηρας,αρα το θεμα θεωρειται ληξαν,για το ποτε εγινε ο κατακλυσμος του δευκαλιων και που οφειλοταν.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11640 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/02/2013, 13:22:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Σκαρταδος

Αρα ο κατακλυσμος του δευκαλιων εγινε 400 χρονια πριν τον διομηδη του τρωικου,δηλαδη γυρω στο 1600 π.χ.
Το 1615 εγινε η εκρηξη της θηρας,αρα το θεμα θεωρειται ληξαν,για το ποτε εγινε ο κατακλυσμος του δευκαλιων και που οφειλοταν.


Εχω μια ένσταση φίλε μου σε αυτό.
Δεν μπορεί να έγινε το 1600π.α.χ, επειδή σύμφωνα με τον "μύθο" που ακολουθεί τον κατακλυσμό,το ανθρώπινο γένος σχεδόν εξολοθρεύθηκε και ο Δευκαλίων με την Πύρρα, ώς άλλος "Νώε",δημιούργησε εξ' αρχής τους ανθρώπους.

Δεν είναι δυνατόν να χάθηκε η ανθρωπότητα στο 1600 και να δημιουργήθηκε απο την αρχή.Είχα ασχοληθεί παλαιότερα με το θέμα και θυμάμαι ότι ο κατακλυσμός αυτός τοποθετείται γύρω στο 12-13.000 π.α.χ.

Αλλωστε μην ξεχνάς ότι, σύμφωνα με τις παραδόσεις, είτε προφορικές, είτε γραπτές,την εποχή του Δευκαλίωνα, οι Θεοί ήσαν ακόμη στην ΓΗ!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Western Sahara
731 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/02/2013, 13:41:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κανείς κατακλυσμός καμίας θρησκείας-μυθολογίας κτλ δεν ήταν πραγματικά παγκόσμιος. Όλοι μιλάνε για τον τότε γνωστό κόσμο οι καταστροφές δηλαδή αφορούν συγκεκριμένους παράλληλους της Γης.

Διότι πρέπει το φθαρτόν τούτο να ενδυθή αφθαρσίαν, και το θνητόν τούτο να ενδυθή αθανασίαν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/02/2013, 12:12:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Σκαρταδος

Αρα ο κατακλυσμος του δευκαλιων εγινε 400 χρονια πριν τον διομηδη του τρωικου,δηλαδη γυρω στο 1600 π.χ.
Το 1615 εγινε η εκρηξη της θηρας,αρα το θεμα θεωρειται ληξαν,για το ποτε εγινε ο κατακλυσμος του δευκαλιων και που οφειλοταν.


Εχω μια ένσταση φίλε μου σε αυτό.
Δεν μπορεί να έγινε το 1600π.α.χ, επειδή σύμφωνα με τον "μύθο" που ακολουθεί τον κατακλυσμό,το ανθρώπινο γένος σχεδόν εξολοθρεύθηκε και ο Δευκαλίων με την Πύρρα, ώς άλλος "Νώε",δημιούργησε εξ' αρχής τους ανθρώπους.

Δεν είναι δυνατόν να χάθηκε η ανθρωπότητα στο 1600 και να δημιουργήθηκε απο την αρχή.Είχα ασχοληθεί παλαιότερα με το θέμα και θυμάμαι ότι ο κατακλυσμός αυτός τοποθετείται γύρω στο 12-13.000 π.α.χ.

Αλλωστε μην ξεχνάς ότι, σύμφωνα με τις παραδόσεις, είτε προφορικές, είτε γραπτές,την εποχή του Δευκαλίωνα, οι Θεοί ήσαν ακόμη στην ΓΗ!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μαρεσει ρε συ νικομαχε,που εσυ και αλλοι εδω μεσα,οταν προκειται για τον χριστο-χριστιανισμο,επιστρατευεται ολο τον αυστηρο ορθολογισμο σας και οταν προκειται για θεμα της ελληνικης μυθολογιας,ειστε ετοιμοι να δεχτειτε τα παντα,οσο αναποδειχτα και αν ειναι.

2 μετρα και 2 σταθμα δεν γινεται ρε φιλε.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11640 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/02/2013, 13:33:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Skartados
Μαρεσει ρε συ νικομαχε,που εσυ και αλλοι εδω μεσα,οταν προκειται για τον χριστο-χριστιανισμο,επιστρατευεται ολο τον αυστηρο ορθολογισμο σας και οταν προκειται για θεμα της ελληνικης μυθολογιας,ειστε ετοιμοι να δεχτειτε τα παντα,οσο αναποδειχτα και αν ειναι.

2 μετρα και 2 σταθμα δεν γινεται ρε φιλε.


Φίλε μου, προσωπικά για μένα σφάλλεις στην "ετυμηγορία" σου.
Είτε δεν το διετύπωσες σωστά,είτε δεν κατάλαβες τι έγραψα.
Κε Σκαρτάδο, λές και διαβάζεις πρώτη φορά τις θέσεις μου!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/02/2013, 14:05:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βρε σε ξερω καλα τι μερος του λογου εισαιΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
DSM
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5140 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 15:13:11  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
skartados
Ανοιγω αυτο το θεμα,οχι για να αντιγραψω καποιες απο τις συνηθισμενες ατεκμηριωτες βλακειες καποιων δηθεν ελληνοκεντρικων,αλλα για να δουμε με στοιχεια αγνωστα στους πολλους ποτε εγιναν οι κατακλυσμοι στην προιστορικη ελλαδα.Φυσικα το θεμα θα ειναι και απαντηση στους συνηθως υποπτους που πιστευουν οτι οι αρχαιοι μας προγονοι αντεγραψαν την ιστορια με τους κατακλυσμους απο βαρβαρικες φυλες της ανατολης,π.χ σουμεριους.

Είχα την εντύπωση πως το θέμα αυτό έχει πλέον λυθεί.

1.Προφανώς όταν μιλά κανείς για κατακλυσμούς, κι εννοώ με τους όρους που αυτοί έχουν αποτυπωθεί από την προιστορία κιόλας, δεν μπορεί να περιορίζει το φαινόμενο σε έναν στενά ορισμένο γεωγραφικό χώρο όπως π.χ. η Ελλάδα.

2.Το πλησιέστερο προς εμάς περιστατικό, αφορά την περίοδο της λήξης της τελευταίας εποχής των παγετώνων, 12.000-10.500 π.χ. Η αποδεδειγμένη άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά τουλάχιστον 100 μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που μας μεταφέρθηκαν απ' τους <<προιστορικούς>> προγόνους μας σε σχέση με την εμπειρία τους.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

skartados
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2006 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 15:43:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους skartados  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
skartados
Ανοιγω αυτο το θεμα,οχι για να αντιγραψω καποιες απο τις συνηθισμενες ατεκμηριωτες βλακειες καποιων δηθεν ελληνοκεντρικων,αλλα για να δουμε με στοιχεια αγνωστα στους πολλους ποτε εγιναν οι κατακλυσμοι στην προιστορικη ελλαδα.Φυσικα το θεμα θα ειναι και απαντηση στους συνηθως υποπτους που πιστευουν οτι οι αρχαιοι μας προγονοι αντεγραψαν την ιστορια με τους κατακλυσμους απο βαρβαρικες φυλες της ανατολης,π.χ σουμεριους.

Είχα την εντύπωση πως το θέμα αυτό έχει πλέον λυθεί.

1.Προφανώς όταν μιλά κανείς για κατακλυσμούς, κι εννοώ με τους όρους που αυτοί έχουν αποτυπωθεί από την προιστορία κιόλας, δεν μπορεί να περιορίζει το φαινόμενο σε έναν στενά ορισμένο γεωγραφικό χώρο όπως π.χ. η Ελλάδα.

2.Το πλησιέστερο προς εμάς περιστατικό, αφορά την περίοδο της λήξης της τελευταίας εποχής των παγετώνων, 12.000-10.500 π.χ. Η αποδεδειγμένη άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά τουλάχιστον 100 μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που μας μεταφέρθηκαν απ' τους <<προιστορικούς>> προγόνους μας σε σχέση με την εμπειρία τους.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.


Το λιωσιμο των παγων,δεν ηταν ακαριαιο για να θεωρηθει κατακλυσμος.Ηταν κατι που εγινε σταδιακα.
Στην ελλαδα αλλωστε,παγοι υπηρχαν μονο στα βουνα εκεινη την περιοδο,οχι σε ολη την επικρατεια.
Κατα τη γνωμη μου,η αναφορα σε αυτο το γεγονος,ειναι ο μυθος,οπου ο απολλων(ηλιος) σκοτωσε με τα χρυσα βελη του(ακτινες)τον πυθων(οπου η λεξη σημαινει σηψη) στον παρνασσο.Δηλαδη με λιγα λογια ο ηλιος ελιωσε τους παγους.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
DSM
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5140 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 15:59:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βεβαίως και δεν ήταν ακαριαίο το λιώσιμο των πάγων. Αυτό ισχυρίζομαι κι εγώ. Ωστόσο, περιοχές που βρίσκονταν κάτω από αυτό που θα γινόταν αργότερα το νέο επίπεδο της θάλασσας, σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν κάτω απ' το νερό μέσα σε λίγες μέρες. Σκέψου απλά, τι θα γίνει στις περιοχές κάτω από ένα σύγχρονο φράγμα, αν αυτό υπερχειλίσει απότομα και ανεξέλεγκτα.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AitheroVamon
Συντονιστής

Greece
3315 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 17:33:50  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
DSM:
...περιοχές που βρίσκονταν κάτω από αυτό που θα γινόταν αργότερα το νέο επίπεδο της θάλασσας, σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν κάτω απ' το νερό μέσα σε λίγες μέρες.

Μέσα σε λίγες μέρες δεν μπορεί να ανέβει η στάθμη της θάλασσας ως αποτέλεσμα του φυσιολογικού κύκλου των παγετωνικών περιόδων,
αυτα γίνονται σε βάθος χρόνου χιλιετίας/ων, και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "κατακλυσμός"
Ασε που πριν 10-12.000 χρόνια οι τοτε άνθρωποι δεν ζούσαν σε οργανωμένες γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, που σημαίνει οτι κινούνταν σε νομάδες, ηταν στο στάδιο του θηρευτή/συλλέκτη,
αυτο σημαίνει οτι όποια αλλαγή και να γινόταν στην παράκτια ζώνη λίγο τους απασχολούσε.


not asked to learn how deep the secrets ... there are no
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
DSM
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5140 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 19:42:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μέσα σε λίγες μέρες δεν μπορεί να ανέβει η στάθμη της θάλασσας ως αποτέλεσμα του φυσιολογικού κύκλου των παγετωνικών περιόδων,
αυτα γίνονται σε βάθος χρόνου χιλιετίας/ων, και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "κατακλυσμός"


Θα πρότεινα να ψάξεις το πότε πως η Μεσόγειος και ο Εύξεινος Πόντος έγιναν θάλασσα, καθώς επίσης και τον τρόπο και χρόνο κατά τον οποίο οι Βρετανοί απέκτεισαν δικό τους πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αντί να παίζουν στο σαμπιονά. Ευχαρίστως θα ανοίξω την κουβέντα αν το θες, απλά δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι το κατάλληλο topic. Θα επισημάνω απλώς οτι το Αιγαίο χαρακτηρίζεται ως Πέλαγος.

quote:
Ασε που πριν 10-12.000 χρόνια οι τοτε άνθρωποι δεν ζούσαν σε οργανωμένες γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, που σημαίνει οτι κινούνταν σε νομάδες, ηταν στο στάδιο του θηρευτή/συλλέκτη,
αυτο σημαίνει οτι όποια αλλαγή και να γινόταν στην παράκτια ζώνη λίγο τους απασχολούσε.

Σωστά. Κι έτσι όπως βοσκούσαν τις καμήλες και χαριεντιζόντουσαν με τις κατσίκες, ένα ωραίο πρωί αποφάσισαν να φτιάξουν το Μπάαλμπεκ (μιας και μιλάμε για τα κοντινά μας μέρη). Άρχισαν λοιπόν να στέλνουν τους μισούς κάθε πρωί για κυνήγι και αγριόχορτα, ενώ οι άλλοι μισοί πελεκάγαν με πέτρες (λίθινη εποχή) τους εκατοντάδες ογκόλιθους βάρους 200 τόνων.

Οι άλλοι δε, παραδίπλα, βαρέθηκαν να κυνηγάνε σαύρες στην έρημο, κι αποφάσισαν να φτιάξουν κανά δυό πυραμίδες (180 για την ακρίβεια). Βέβαια αυτοί οι τελευταίοι, είχαν κι ένα δίκιο. Βαρέθηκαν τη δερμάτινη καλύβα ρε παιδί μου, κι αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι πιο <<μόνιμο>> και ασφαλές.

Ά, είναι και οι σύντεκνοι, που σιχάθηκαν να ζουν μέσα στα σκατόνερα και τις καλύβες, κι είπαν να χτίσουν κάνα τετραόροφο με εσωτερικές τουαλέτες και τρεχούμενο ζεστό-κρύο νερό.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dr Jekyll Mr Hyde
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7552 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 19:57:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Βρε σε ξερω καλα τι μερος του λογου εισαι

...και εμείς το ξέρουμεΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Χριστιανός Ορθόδοξος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2059 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 20:01:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Χριστιανός Ορθόδοξος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
O τελευταίος,πάντως,κατακλυσμός,ήταν του Νωε,και συνέβει το 3266 π.Χ....

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DSM
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5140 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 20:07:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σωστά. Σαν να λέμε, 6000-7000 χρόνια μετά τη δημιουργία του Κόσμους, ε?

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χριστιανός Ορθόδοξος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2059 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 20:16:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Χριστιανός Ορθόδοξος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Σωστά. Σαν να λέμε, 6000-7000 χρόνια μετά τη δημιουργία του Κόσμους, ε?

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.


Όχι,κανείς δεν είπε ποτέ οτι ο κόσμος δημιουργήθηκε το 5508 π.Χ....Ο Αδάμ,που είναι ιστορικό πρόσωπο,δημιουργήθηκε τότε...
Πολλοί κάνουν το λάθος να λένε,επειδή η Εκκλησία μίλησε περι 5508 π.Χ,ότι τότε δημιουργήθηκε ο κόσμος....Κανένας όμως,Άγιος Πατέρας στην ιστορία της Εκκλησίας,δεν είπε ποτέ τέτοιο πράγμα.....Και θα ήταν και χαζομάρα να το έλεγε......

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DSM
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5140 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 20:18:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Α, και να μην ξεχάσω Χ.Ο., έχει βρεθεί και η κιβωτός που περιέθαλψε όλη τη προκατακλυσμιαία χλωρίδα και πανίδα της γής, και που τώρα τη χρησιμοποιούν οι Κούρδοι ως ορεινό πολυβολείο...Σωστά?

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χριστιανός Ορθόδοξος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2059 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 20:19:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Χριστιανός Ορθόδοξος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Α, και να μην ξεχάσω Χ.Ο., έχει βρεθεί και η κιβωτός που περιέθαλψε όλη τη προκατακλυσμιαία χλωρίδα και πανίδα της γής, και που τώρα τη χρησιμοποιούν οι Κούρδοι ως ορεινό πολυβολείο...Σωστά?

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.


Δεν το έχω υπόψιν μου.....

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DSM
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5140 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 20:21:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Όχι,κανείς δεν είπε ποτέ οτι ο κόσμος δημιουργήθηκε το 5508 π.Χ....Ο Αδάμ,που είναι ιστορικό πρόσωπο,δημιουργήθηκε τότε...

Και μετά φαντάζομαι δημιουργήθηκε ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων. Που θα πάει, σε μερικές χιλιάδες χρόνια θα γεννηθεί κι ο Πλάτωνας.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χριστιανός Ορθόδοξος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2059 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 20:27:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Χριστιανός Ορθόδοξος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Όχι,κανείς δεν είπε ποτέ οτι ο κόσμος δημιουργήθηκε το 5508 π.Χ....Ο Αδάμ,που είναι ιστορικό πρόσωπο,δημιουργήθηκε τότε...

Και μετά φαντάζομαι δημιουργήθηκε ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων. Που θα πάει, σε μερικές χιλιάδες χρόνια θα γεννηθεί κι ο Πλάτωνας.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.


Χιούμορ.....

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DSM
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5140 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 20:32:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πράγματι έκανα χιούμορ. Είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό πως η Χαλκιδική υπήρξε πεδίο δοκιμών του Θεού επί της γης. Ο αρχάνθρωπος ήταν δοκιμή για τη δημιουργία του Αδάμ, και τα Πετράλωνα ένα πράγμα σαν την test area 51 του forum.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χριστιανός Ορθόδοξος
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2059 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 20:52:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Χριστιανός Ορθόδοξος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
http://www.oodegr.com/oode/genesis/adam6.htm

Αυτό το άρθρο λύνει,πιστεύω,πολλές απορίες.....

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DSM
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5140 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 21:00:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πράγματι έκανα χιούμορ. Είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό πως η Χαλκιδική υπήρξε πεδίο δοκιμών του Θεού επί της γης. Ο αρχάνθρωπος ήταν δοκιμή για τη δημιουργία του Αδάμ, και τα Πετράλωνα ένα πράγμα σαν την test area 51 του forum.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Notirk
Πλήρες Μέλος

Greece
1278 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 21:11:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αυτό βοηθάει;

Catastrophes, too, on a scale such as have not yet been experienced during the life of our present Fifth Race, took place on more than one occasion during the progress of the Fourth. The destruction of Atlantis was accomplished by a series of catastrophes varying in character from great cataclysms in which whole territories and populations perished, to comparatively unimportant landslips such as occur on our own coasts to-day. When the destruction was once inaugurated by the first great catastrophe there was no intermission of the minor landslips which continued slowly but steadily to eat away the continent. Four of the great catastrophes stand out above the rest in magnitude. The first took place in the Miocene age, about 800,000 years ago. The second, which was of minor importance, occurred about 200,000 years ago. The third--about 80,000 years ago--was a very great one. It destroyed all that remained of the Atlantean continent, with the exception of the island to which Plato gave the name of Poseidonis, which in its turn was submerged in the fourth and final great catastrophe of 9,564 B.C.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11640 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 22:39:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κύριοι

Να προσθέσω και την πρόσφατη ανακάλυψη στην Κρήτη, πολύ πριν τους σύντεκνους της Κνωσσού, όπου βρέθηκε ολόκληρος οικισμός, με οργανωμένη συμβίωση και κοινωνικά αγαθά, ηλικίας 700.000 ετών.

<< Η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα είχε φέτος κύριο θέμα την οικονομική κρίση. Ωστόσο, το τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Archaeology αποτελεί την εξαίρεση, καθώς συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών, στις οποίες φέτος σημειώθηκαν οι πιο αξιόλογες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας. Η διάκριση αυτή έρχεται για τα παλαιολιθικά εργαλεία που βρέθηκαν κοντά στον Πλακιά του Ρεθύμνου και μετρούν από 130.000 έως και 700.000 χρόνια ζωής. Καθώς η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια, συμπεραίνεται ότι οι κατασκευαστές των εργαλείων αυτών έφτασαν στον τόπο μέσω θαλάσσης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη, καθώς τα αντικείμενα αυτά πηγαίνουν πίσω την ιστορία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή περισσότερο από 100.000 χρόνια. Και αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί, τότε γίνεται λόγος για την αρχαιότερη θαλάσσια μετακίνηση, που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς έως σήμερα οι αρχαιολόγοι την τοποθετούσαν πριν από 60.000 χρόνια, όταν αποικίστηκε η Αυστραλία. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπόθεση που έχουμε κάνει σχετικά με τους πρώτους ανθρώπους, τις μεταναστεύσεις, τη νοημοσύνη και τις ικανότητές τους είναι υπό αμφισβήτηση» δήλωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Κέρτις Ράνελς στο περιοδικό «Archaeology», >>.

Απο εδώ και έχει και άλλα πολλά ενδιαφέροντα!!!

http://geoment.e-e-e.gr/istoriasbaxala.htm

Υ.Γ
Η σελίδα ψιλο-παπαδο-φέρνει, αλλά έχει ενδιαδέρον.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Edited by - ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ on 06/02/2013 22:42:38Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DSM
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5140 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 22:47:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νικόμαχε

Καμία αντίρηση, αλλά πρέπει να καταλάβεις πως αυτοί δεν ήταν κανονικοί άνθρωποι. Ήταν μεν όμοιοι εμφανισιακά, αλλά δεν ήταν πλήρεις. Δεν ήταν πραγματικά πρόσωπα. Δεν είχαν το πνεύμα της καθομοιώσεως, αν με καταλαβαίνεις.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11640 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 23:03:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Νικόμαχε

Καμία αντίρηση, αλλά πρέπει να καταλάβεις πως αυτοί δεν ήταν κανονικοί άνθρωποι. Ήταν μεν όμοιοι εμφανισιακά, αλλά δεν ήταν πλήρεις. Δεν ήταν πραγματικά πρόσωπα. Δεν είχαν το πνεύμα της καθομοιώσεως, αν με καταλαβαίνεις.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.


Φυσικά και σε καταλαβαίνω.
Ηταν πρίν την...παρεμβατική "κάθοδο"!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DSM
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5140 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/02/2013, 23:18:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά ο Αδάμ βρέθηκε σε μια εξόχως δύσκολη θέση:

Βγαίνοντας γυμνός, μή γνωρίζοντας καμία τέχνη και τιμωρημένος, απ΄τον κήπο της εδέμ, βάλθηκε να προσπαθεί να εξηγήσει τη διαφορετικότητα και την ανωτερότητά του στους αχρείους που μόλις είχαν τελειώσει την κατασκευή του Μπάαλμπεκ και ξεκινούσαν το πρότζεκτ της Σφίγγας.

Δύσκολα πράγματα...

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 16 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.21875
Maintained by Digital Alchemy