ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Προσωπικός Θεός ή Απρόσωπο Θείο;
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/01/2014, 18:27:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα ήθελα να εξετάσω τις ιδέες και μόνο τις ιδέες, ανεξάρτητα τί εφήμερα συμφέροντα εξυπηρετούν άθελά τους ανά τους αιώνες. Δηλαδή μπορεί η ίδια η Βίβλος, η λατρεία ενός Προσωπικού Θεού κτλ να είναι συνδεδεμένα με τυραννικά ανθρώπινα ιερατεία, πρόσωπα και εξουσίες, όμως οι ιδέες δεν μπορούν να καταδικαστούν ως ένοχες. Το ίδιο και η πίστη στο Απρόσωπο Θείο, μπορεί να εξυπηρετήσει το τέλος κάποιων ιερατείων και θρησκειών, όμως θέλω να την εξετάσω ως ιδέα και μόνο ως ιδέα.


Είναι γνωστό πως κεντρικός πυλώνας της Θεοσοφίας είναι η αποδοχή ενός Απρόσωπου Θείου και όχι ενός Προσωπικού Θεού(από τους πολλούς των εθνών).

Παρόμοιες απόψεις συναντάμε στις Ουπανισάδες, στην Μπαγκαβάτ Γκίτα του Μαχαμπχαράτα, σε αρχαίους έλληνες φιλόσοφους κτλ. Παρόμοιες, διότι

1)στην Μπαγκαβάτ Γκίτα για παράδειγμα, δεν θεωρείται η λατρεία ενός προσωπικού Θεού ως το Απόλυτο Ον εντελώς λανθασμένη. Μάλιστα κατά παράδοξο τρόπο, στην ερώτηση του Άρτζουνα για το ποιοι είναι ανώτεροι, δηλαδή εκείνοι που λατρεύουν το Αφανέρωτο(μέσω της Γιόγκας) ή εκείνοι που λατρεύουν έναν προσωπικό Θεό(με θυσίες κτλ), ο Κρίσνα απαντά πως είναι οι δεύτεροι.

2)στην Μπαγκαβάτ Γκίτα, ο Μπράχμα είναι Δημιουργός του φαινομενικού κόσμου, και θεωρείται ως ξεχωριστή ύπαρξη και ατομικότητα. Είναι η πρώτη έκφραση του Μπράχμαν(ως ουδέτερο Απρόσωπο Απόλυτο Ον).

Συνήθως η Θεοσοφία, Ανθρωποσοφία ανεξάρτητα αν είναι κινήματα, οργανώσεις ή όχι, αναφέρονται υπό τον όρο "Νέα Εποχή". Όμως είναι ολοφάνερο πως αυτές οι ιδέες που εκφράζουν υπήρχαν ήδη ανά τους αιώνες - επομένως ουδέν νέον υπό τον Ήλιον στον σχετικό κόσμο που ζούμε.


///////
Η αιτιόλογηση για την πίστη σε ένα Απρόσωπο Ον, είναι πως οι πιστοί ενός Προσωπικού Θεού κλείνουν το Θείο σε κουτί και το περιορίζουν, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες ιδιότητες - κατηγορήματα. Δηλαδή θεωρούν πως το να πεις ότι "το Απόλυτο Αιώνιο Ον είναι καλό", είναι μια λανθασμένη πρόταση, γιατί περιορίζει το Όντως Ον μοναχά σε καλό. Κατά αυτούς είναι Απροσδιόριστο και "Μυριοπρόσωπο"(δηλαδή κάθε σχετικό ον με τις ιδιότητές του είναι μια μοναχά έκφραση του Απόλυτου).

Κάποιοι ταυτίζουν αυτό το Ον με το ουδέτερο, ανεκδήλωτο και ανέκφραστο Χάος του Ησιόδου, που περικλείει όλες τις οντότητες και τα σπέρματα. Έτσι λοιπόν, το Απόλυτο Ον ταυτίζεται με το Σύμπαν, την Φύση - ότι υπάρχει δηλαδή. Αυτό ακούγεται κάπως περίεργο, όπως η πίστη πως στόχος είναι η κατάργηση της ατομικότητας και επιστροφή στο Έν της ακινησίας, μέσω της προσήλωσης σε αυτό το Αιώνιο Εν(γιόγκα). Για αυτά αργότερα.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσω και διάφορες χριστιανικές απαντήσεις στο θέμα, μια και σερφάροντας στο ίντερνετ δεν βρήκα δυστυχώς κάτι αξιόλογο.

Είναι λάθος λοιπόν το Όντως Ον να θεωρείται ένας Προσωπικός Θεός, δηλαδη κάποιος τον οποίο μπορούμε να προσδιορίσουμε με συγκεκριμένα πνευματικά χαρακτηριστικά; Μειώνει αυτό το Όντως Όν;

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/01/2014, 07:23:41  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πέρα από την ερώτηση προς Χριστιανούς, για το αν ένας Προσωπικός Θεός μπορεί να ταυτιστεί με το Όντως Ον, ή αν είναι λάθος και πρέπει να θεωρήσουμε ένα Απρόσωπο Θείο... υπάρχουν και ερωτήσεις προς την απέναντι πλευρά.

Αν ταυτίσουμε το Όντως Ον με το Σύμπαν, τότε προκύπτει τα εξής πρόβλημα:

Αν το Όντως Ον είναι αθάνατο, αμετάβλητο, αμέτοχο σε ότι συμβαίνει, πως μπορούμε να το ταυτίσουμε με το Σύμπαν που φθείρεται, μεταβάλλεται και βρίσκεται σε κίνηση;

Αν πάλι το ταυτίσουμε με το Χάος - την ανεκδήλωτη κατάσταση του Σύμπαντος - πάλι προκύπτει το ίδιο ερώτημα, γιατί το Χάος δεν μένει για πάντα Χάος, αλλά περνάει από μεταβαλλόμενους κύκλους - γίνεται κόσμος, γίνεται χάος, πάλι κόσμος, πάλι χάος κ.ο.κ

Επομένως, φθάνουμε σε μια νέα ερώτηση. Τί εννοούν κάποιοι όταν πιστεύουν πως σκοπός του ανθρώπου είναι να χαθεί το "ψεύτικο" εγώ του(η προσωπικότητά του), και να απορροφηθεί/επιστρέψει στο Απόλυτο Έν - το Μπράχμαν; Γιατί αν καθ' υπόθεση αυτό το Απόλυτο Έν είναι το Σύμπαν, τότε θα συνεχίζει να αποτελείται από άπειρες οντότητες -προσωπικότητες που εκφράζουν πολλαπλότητα, διαφορετικότητα. Διότι δεν θα μείνει για πάντα Έν και Χάος, αλλά περνάει από αέναους κύκλους δίχως αρχή και τέλος, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων.

Έτσι, μήπως είναι λάθος η ταύτιση του Αθάνατου Όντος με το Σύμπαν;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/01/2014, 18:41:21  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
http://www.thenazareneway.com/index_the_bhagavad_gita.htm

απόσπασμα

Physical Nature, with her infinite variety and inexorable laws, is the cosmic delusion or maya; the "Magical Measurer." It is that which makes the One appear as many, with each embracing their own individuality, forms and intelligences, and all existing in apparent separation from their Creator.

Just as a dreamer differentiates his one consciousness into many different aspects in a dream world, so God, the Cosmic Dreamer, has separated His consciousness into all cosmic manifestations, with souls individualized from His own One Being endowed with the egoity to dream their personalized existences within the Nature-ordained drama of the Universal Dream.

The main theme throughout the Gita is that one should be an adherent of sannyasa, a renouncer of the ego ingrained through avidya, ignorance, within the physical self of man. By renunciation of all desires springing from the ego and its environments which cause separateness between ego and Spirit; and by reunion with the Cosmic Dreamer through ecstatic yoga meditation, samadhi, man detaches himself from and ultimately dissolves the compellent forces of Nature that perpetuate the delusive dichotomy of the Self and Spirit. In samadhi, the cosmic dream delusion terminates and the ecstatic dreamer awakens in complete oneness with the pure Being of Cosmic Consciousness.

Επίσης
http://www.pantheism.net/paul/history/gita.htm


Να θυμίσω. Ρώτησα στο προηγούμενο μήνυμα, πως είναι δυνατόν να ταυτίζεται ένα Ατάραχο και Άφθαρτο Όν με το Σύμπαν της Φθοράς και της Κίνησης - είτε το Σύμπαν βρίσκεται στην εκδηλωμένη κατάστασή του(Κόσμος) ή στην ανεκδήλωτη(Χάος).

Από τα παραπάνω κείμενα εξάγονται και άλλα ερωτηματικά. Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω διδασκαλίες ο κόσμος είναι μια αυταπάτη(μάγια), ένα όνειρο του Θεού! Επομένως, δεν βλέπω να πρόκειται ακριβώς για πανθεϊσμό εδώ, γιατί πως είναι δυνατόν να ταυτιστείς με το όνειρό σου. Επίσης, διαβάζουμε το εξής αξιοπερίεργο - το Υπέρτατο Όν σε αυτό το όνειρό Του έχει φανταστεί πως είναι ένα σωρό ψεύτικες προσωπικότητες, ενώ στην πραγματικότητα είναι όλοι Ένας - δηλαδή το Απόλυτο Όν!

Οι νέες ερωτήσεις λοιπόν είναι οι εξής:
α)Πως ένα Αθάνατο Όν υπέπεσε σε τέτοιο σφάλμα, δημιουργώντας το όνειρο του κόσμου, όπου κυριαρχεί η ψεύτικη εντύπωση των διαφορετικών προσωπικοτήτων, οι διακρίσεις, ο πόλεμος, η επιθυμία και όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση - η φθορά;

β)Δηλαδή οι πιστοί της παραπάνω κοσμοθεωρίας, θα πρέπει να θεωρήσουν πως οι διακρίσεις των εαυτών και προσωπικοτήτων είναι ένα ψέμα, και ότι όλοι είναι στην πραγματικότητα Ένας - το Απόλυτο Αθάνατο Όν! Δηλαδή κάθε διάκριση ανάμεσα σε έναν "σοφό" και έναν "ανόητο" είναι αυταπάτη. Δεν υπάρχει ο σοφός, δεν υπάρχει ο ανόητος. Είναι άραγε διατεθιμένοι να το δεχθούν αυτό και να προχωρήσουν στην προσήλωση(Γιόγκα), για να επιστρέψουν στο Απόλυτο Έν;

Τροφή για σκέψη!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/01/2014, 18:45:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σημείωση. Ίσως πρόκειται για πανθεϊσμό, αν θεωρήσουμε πως το Απόλυτο Ον έχει υποπέσει στην πλάνη(!) ότι παίζει μέσα στο όνειρο σε άπειρους ρόλους. Διαφορετικά αν φαντάζεται από απόσταση και δεν συμμετέχει ενεργά στο όνειρο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πανθεϊσμό.

Όπως και να' χει οι ερωτήσεις παραμένουν.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/01/2014, 19:47:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ελπίζω να μην υπάρχει η υπόνοια πως άνοιξα και το παρόν θέμα για δυσφήμιση του εσωτερισμού και της Μπαγκαβάτ Γκίτα(λέμε τώρα...)

Εκτιμώ το βιβλίο και τις ιδέες του, γι' αυτό άλλωστε το διαβάζω αυτή την περίοδο! αλλά δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσω σε όλα εκείνα τα οποία γράφει. Και έχω ΑΠΟΡΙΕΣ προς τους πιστούς αυτής της κοσμοθεωρίας.

Άλλωστε η πρώτη μου απορία είναι προς φίλους Χριστιανούς. Προσωπικός Θεός και απρόσωπο Θείο... Έχουν οι ινδουιστές του τάδε θρησκευτικού/φιλοσοφικού ρεύματος δίκιο, όταν λένε πως ένας Προσωπικός Θεός δεν μπορεί να είναι το Απόλυτο Ον; Για να το ψάξουμε!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΜΥΘΗΡΑ
Προσωρινά Απενεργοποιημένος Λογαριασμός

Greece
878 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/01/2014, 20:49:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΜΥΘΗΡΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
σχολιο 1

...δυσκολες ερωτησεις Χριστο εθεσες ...και βεβαια ..ο πλουτος της ανατολικης φιλοσφσιας ειναι αστειρευετος κια δυστυχως ακομη ανεξερευνητος ... ...

.. για την διερευνηση της ιδεας του προσωπικου κι απροσωπου θειου μεσα στον ινδουισμο ..θα πρεπει να ξεκινησει κανεις οχι απο την "Μπαγκαβατ Γκιτα " που ειναι πολυ μεταγενεστερο εργο ...αλλα απο την αρχη ...

..εννοω απο τις Βεδες ,τις Βραχμανες ,Ουπανισαδες που ειναι αρχαιοτερες συλλογες απο κειμενα τελετουργιων και διδασκαλιων (2000-800πχ)

..και να προχωρησει στην Μαχαμπαρατα , Ραμαγιανα ( 400πχ-400μχ) που ειναι καθαρα λογοτεχνικες μορφες,,,κι βεβαια στις μεταγενεστερες εκλαικευμενες διδασκαλιες,τις Πουρανες (300μχ) ..

...o ογκος της ινδουιστικης φιλοσοφιας ειναι τεραστιος ..οι πραγματειες-εγχειριδια ( σουτρες ) της ενας θησαυρος για τον οποιο ιδεα δε εχει η δυση μιας δυστυχως στην δυση δε εχουν φθασει και διαδοθει παρα μονο κατι σκορπια αποσπασμααα απο τις Βεδες , τις σουτρες της Γιογκα , της Καμα Σουτρα κτλ

..διαβασε για την ιστορια της ινδικης φιλοσοφιας στις Εκδοσεις Δωδωνη κυκλοφορει μια παλια προσπαθεια απο το Βελισσαροπουλο ,,,που ειναι οτι καλυτερο απο αποψη ταξινομησης των σχολων και τασεων της ινδουιστικης φιλοσοφιας ..κια βεβαια μια καλη και συνοπτικη παρουσιαση των βασικων φιλοσοφικων ιδεων ...

ο ινδουισμος ,,,προεκταση και να αγεννητικη ταση του οποιου ηταν ο Βουδισμος και Ζαινισμος δεν αρνειται την υπαρξη προσωπικου θειου αυτη η αντιληψη ειναι ειναι μια αληθινη παρανοηση ...

...σε ολες τις τασεις τους ινδουισμου και Βουδισμου απλα το προσωπικο θειο ( που εκφραζεται μεσα με τις εκατονταδες προσωπικες θεοτητες της ινδουιστικης μυθολογιας που τις συνανταμε μυθολογημενες για πρωτη φορα στις Βεδες ) συνυπαρχει μαλιστα σε λογικη συναφεια με το απροσωπο θειο
( εννοωντας το ως διαχυτο πεδια ενεργεια ή θεικη ενεργεια δραση )....

.. προμηθευσου οπωσδηποτε το βιβλιο αυτο και το αντιστοιχο του ιδιου συγγραφεα για την ιστορια της κινεζικης φιλοσοφιας εκδοσεις Δωδωνη κι αυτο ..

...αυτα μαζι με μια συνοπτικη ιστορια της δυτικης φιλοσοφιας απο την αρχαιοτητα μεχρι τις μερες συμπεριλαμβανομενου και της αραβικης φιλοσοφια μπορουν πραγματικα να οικοδομησουν μεσα στο πνευμα μας μια στερεη αντιληψη της παγκοσμιας κινησης των φιλοσοφικων ιδεων διαχρονικα απο την αρχαιοτητα μεχρι τις μερες μας ...


ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............

Edited by - ΜΥΘΗΡΑ on 05/01/2014 20:54:43Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΜΥΘΗΡΑ
Προσωρινά Απενεργοποιημένος Λογαριασμός

Greece
878 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/01/2014, 21:08:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΜΥΘΗΡΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
σχολιο 2

...διαβασε για τον Κρισνα ,,,το αναλογο του λυτρωτη Χριστου στην Ινδια που βεβαια δεν ειναι μονηρης αλλα απεικονιζεται συχνα με την συζυγο του..

ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............

Edited by - ΜΥΘΗΡΑ on 05/01/2014 21:09:17Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/01/2014, 22:08:11  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

...σε ολες τις τασεις τους ινδουισμου και Βουδισμου απλα το προσωπικο θειο ( που εκφραζεται μεσα με τις εκατονταδες προσωπικες θεοτητες της ινδουιστικης μυθολογιας που τις συνανταμε μυθολογημενες για πρωτη φορα στις Βεδες ) συνυπαρχει μαλιστα σε λογικη συναφεια με το απροσωπο θειο
( εννοωντας το ως διαχυτο πεδια ενεργεια ή θεικη ενεργεια δραση )....

ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............

Edited by - ΜΥΘΗΡΑ on 05/01/2014 20:54:43


Δεν κατάλαβα τί ακριβώς σημαίνει αυτό που λες, δηλαδή "ένας προσωπικός Θεός συνυπάρχει σε λογική συνάφεια με το απρόσωπο Θείο ως ενέργεια"(είναι πρόσωπο ή ενέργεια ο προσωπικός Θεός;)

Μου δημιουργείται η εντύπωση πως το Απρόσωπο, Αθάνατο, Απροσδιόριστο Θείο ξέπεσε(σύμφωνα με αυτήν την φιλοσοφία), αφού πόθησε την θνητότητα. Η πρώτη του εκδήλωση ήταν ο Μπράχμαν που δημιούργησε ή μάλλον φαντάστηκε έναν θνητό κόσμο(όνειρο), στον οποίο κυριαρχεί η επιθυμία και τα εκατομμύρια ψεύτικα εγώ που αλληλοτρώγονται.

Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο συγγραφέας(Παντούβας) λέει το Μπράχμα μένει αμέτοχο με ότι γίνεται στον κόσμο. Αφού αυτό όμως εκδηλώθηκε(πρώτα στον Μπράχμα και έπειτα στα δισεκατομμύρια όντα), αυτό κινήθηκε και έδρασε, περνώντας από την κατάσταση δυνητικής ενέργειας σε κατάσταση έκφρασης και δημιουργίας(ανεξάρτητα αν θεωρήσουμε τον κόσμο αληθινό ή ψεύτικο). Πως συνεχίζει και μένει ακίνητο; Δύσκολες ερωτήσεις!

Πάντως οφείλω να πω ότι με εντυπωσιάζει η γενναία προσπάθεια για κατάργηση των εγώ, των διακρίσεων. Είναι μια φιλοσοφία που δύσκολα απηχεί στον σημερινό κόσμο της υπερκατανάλωσης, της λαιμαργίας, του αλληλοσφαγμού.

Μου θυμίζει το "Έν" για το οποίο μιλάει ο Ιησούς στις Γραφές, να γίνουμε όλοι Έν (Αυτός με τον Πατέρα και εμείς). Λογικά όμως εδώ θα εννοεί "Εν" μεταφορικά(να αγαπάμε τον άλλο σαν τον εαυτό μας), γιατί στον Χριστιανισμό η προσωπικότητα δεν καταργείται αλλά παραμένει.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/01/2014, 22:14:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν εννοεί αμέτοχο με την έννοια ότι δεν συμμετέχει στο ότι γίνεται αλλά παρακολουθεί από απόσταση, βγάζει νόημα. Αλλά και πάλι αν φαντάζεται, όπως κάποιος όταν ονειρεύεται, πάλι βρίσκεται σε "κίνηση" ο νους του.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/01/2014, 22:17:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ποιος είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βελισαρόπουλου;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΚΥΩΝ
Μέλος 1ης Βαθμίδας


116 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/01/2014, 22:53:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Χρίστος Ελ

Γιατί προσπαθείς να προσεγγίσεις το Απόλυτο με ανθρώπινα μέτρα?

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2014, 08:27:32  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Φίλε Χρίστος Ελ

Γιατί προσπαθείς να προσεγγίσεις το Απόλυτο με ανθρώπινα μέτρα?



Στην συγκεκριμένη ινδική φιλοσοφία λέει πως μπορεί να προσεγγιστεί με την Γιόγκα της Γνώσης(προσήλωση στο Απόλυτο).

Τώρα να περιγράψουμε κάτι το απροσδιόριστο με φράσεις και σχήματα δεν γίνεται.

Εγώ αναρωτήθηκα όχι για το αν μπορώ να περιγράψω το Απόλυτο, αλλά για κάτι άλλο. Αν ένας Προσωπικός Δημιουργός Θεός μπορεί να θεωρηθηθεί το Όντως Όν, ή αν το Όντων Όν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί και πρέπει να θεωρηθεί Απρόσωπο.

Νομίζω πως έχω βρει ήδη μια καλή απάντηση! αλλά περιμένω πρώτα κάποιες απαντήσεις από άτομα που έχω ρωτήσει πάνω στο θέμα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2014, 08:41:39  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μπερδεύτηκα, δεν λέω κάτι άλλο, αφού ουσιαστικά το αν μπορεί να ταυτιστεί το Απόλυτο Όν με έναν Προσωπικό Θεό, σημαίνει πως μπορεί να περιγραφεί κιόλας το Όν.

Αν με την λέξη "Απόλυτο" εννοείς κάτι το "Μυριοπρόσωπο" ή "Απρόσωπο", τότε ναι, δεν γίνεται να το περιγράψω με οποιαδήποτε μέτρα, είναι Αμέτρητο, Απροσδιόριστο. Εξυπακούεται δηλαδή.

Αλλά αν το "Αληθινό Ον"(η Πηγή, το Στήριγμα των Πάντων) είναι ένας "Προσωπικός" Θεός, τότε γίνεται να το περιγράψω.

Λίγη υπομονή, θα δώσω τις σκέψεις αργότερα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΜΥΘΗΡΑ
Προσωρινά Απενεργοποιημένος Λογαριασμός

Greece
878 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2014, 09:32:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΜΥΘΗΡΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
σχολιο 3

...ο τιτλος των βιβλιων <<Ιστορια της ιςνδικης Φιλοσοφιας >>και <<Ιστορια της Κινεζικης Φιλοσοφιας >> του Βελισσαροπουλου εκδ. Δωδωνη

ε[ισης υπαρουν νατιστοιχοι τιτλοι στος εκδ. Μορφωτικου ςιςδρυματος της Εθνικης Τραπεζης ... αλλα τα βιβλιοα του βελισσαροπουλου εχουν μια πολυ καλη ταξνομησησ ισροικη ολων των ρευματων και τασεων της ανατλικης φιλοσφιας ( Κινεζικης και Ινδικης ) ..

πριν ξεκινησουμε να διαβαζουμετα επιμερους εργα καλ εινα μια γενικη γνωση της κοινωνικης κιαπολιτιμσικηςιστοιριας της Κινα κια Ινδιας κια μεταεν ακαλο εγχιεριδιο ιστοτια της ινδικης κιακινεζικης φιλοσοφιας ..

το ιδιο ισχυει κια για την δυτικη λοα ρχιοελληνικη φιλοσοφια..

ξεκιναμε με γενικη κοινωνικοκιαπολιτισμικη ιστορια κιαμετα εξιεδικευουμε τα διβασματα μας σε επομερους ιστοριες ..κια τελος σε δοιαβασματα ειδικων εργων πχ Μπαγκαβαντ Γκιτα

ετσι πρεπει με κινσησαπο το γενοςπτρο ςτοειδος να οικοδομειται η γτνωση μεσα στο πνευμα αμς αλλιω την βαψαμε παιδια .. ...

================
Χριστο η προσπαθεια σου εινα ββεια φιλοτιμη αλλα σου λειπουν γνωσεις

σωστα εντποσε αντιφασεις ...αυτε ςοντως υπαρχουν ... στην ν=ιδικη φιλοσφοια βριθει απο τεοιες αντιφασεις .. μην νομιζιε οτι τα εργα -σουτρας εινα ξεκαθαρα ...χμμ καθολου .. επιση υφιστατι ενα τρομερος ανταγωνισμος στο επιπεδο των ιδεων απο την εποχη της επιβολης τους αρειου πολιτιμσου πανω στο δραυιδικο ...η Ινδια βιωσε εν ατρομερο κυμα επηλυδων που στην κυριλεξια γυρωστοα 2000πχ κια μετα εφερα τα πναω κατω στον δρβιδικος πολιτιμσο ...καταλαβαινεις .. απο τεοτε χρονολογιετια η διαφιροποιηση..

...της λεγομενης Ντβαιντα και Αντβαιντα Σχολων ..κια συνεχιζεται ως σημαερα ..
δηλαδη αναμεσα στην Δυιστικη κια Μη Δυιστικη Φιλοσοφια ..

... ΝτΒαιντα Σχολη δεχεται 2 Αρχες το ΒΡΑΧΜΑ και τη ΠΡΑΚΡΙΤΙ (ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΝ και το ΔΥΝΑΜΕΙ ΟΝ το εν εξελιξει )

...η Αντβαιντα δεχεται μια μονο αρχη το ΒΡΑΧΜΑ ...απο αυτη τηνΣχολη προκειπτουν οι λεγομεενς στην δικ μα ορονολισα μονιστικς και ενιστικκες τασεις <<ολα ειναι ενα >>,, η Σχολη αυτη βεβεια αντιμετωπιζιε τις δυσκολιες ερμηνεια του κακου μεσα στην φυση και εχει πεσει σε τρομερες αντιφασεις ....και βεβαια οδηγει κια σε ενα ηθικο αμοραλισμο ( αδιαφορια) για το κακο να επιβαλει την πληρη αδρανεια των σοφων-γιογκι απεναντι σε εκαθε εκδηλωση του κακου θεωρωντας το και αυτο μερος τους Ενος....

...ΧΜΜ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΑΥΤΗ Η ΤΑΣΗ ?????????ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΛΥΔΕΣ ΑΡΕΙΟΥΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΟΠΟΙΑ ΜΙΛΑΜΕ !!!..

,,Η Ινδικη Φιλοσφιας ειναι ενα εκλπηκτικο συστημα ιδεων με τρομερες αληθειες που βεβεια η δυτικη μας φιλοσοφια ωχρια μπροστα τους ...ειναι κατι σα φτωχος συγγενης ..δυστυχως οι σωσμενες πραγματειες της Δυσης( ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ) δεν συγκρινονται με εκεινες της Ανατολης σε βαθος μεταφυσικων εννοιων και ερμηνειων του συμπαντικου γιγνεσθαι .. αυτη ειναι μια τραγικη αληθεια .. για την οποια βεβεια πιστευω οτι φταιει ο κατεστημενος Χριστιανισμος ..και το αγριο κυνηγητο των αρχαιων πραγματειων που επεβαλε στην Δυση ..

...και βεβεια ο κατεστημενος χριστιανισμος ειναι εντελως αλλο πραγμα απο το χριστιανικο πρωτολυο πνευμα .....

ΕΔΩ ΕΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΣΙΒΑΙΣΜΟΥ..ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤAI ΣΤΟ ΣΙΒΑ ..παρατηρουε χμ κατι σα νοητικους διαυλους που ενωνουν το πνευμα του με το συμπαντικο κυκλο .. καλα !!!μιλαμε για αλλα πραγματα !!!...εμεις απλα μπροστα τους ειμαστε στο σκοταδι σα τυφλωμενα εγωιστικα ερπετικα μια χωματινης νοησης !!!

ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............

Edited by - ΜΥΘΗΡΑ on 06/01/2014 09:34:20Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2014, 14:00:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

σχολιο 3

...ο τιτλος των βιβλιων <<Ιστορια της ιςνδικης Φιλοσοφιας >>και <<Ιστορια της Κινεζικης Φιλοσοφιας >> του Βελισσαροπουλου εκδ. Δωδωνη

ε[ισης υπαρουν νατιστοιχοι τιτλοι στος εκδ. Μορφωτικου ςιςδρυματος της Εθνικης Τραπεζης ... αλλα τα βιβλιοα του βελισσαροπουλου εχουν μια πολυ καλη ταξνομησησ ισροικη ολων των ρευματων και τασεων της ανατλικης φιλοσφιας ( Κινεζικης και Ινδικης ) ..

πριν ξεκινησουμε να διαβαζουμετα επιμερους εργα καλ εινα μια γενικη γνωση της κοινωνικης κιαπολιτιμσικηςιστοιριας της Κινα κια Ινδιας κια μεταεν ακαλο εγχιεριδιο ιστοτια της ινδικης κιακινεζικης φιλοσοφιας ..

το ιδιο ισχυει κια για την δυτικη λοα ρχιοελληνικη φιλοσοφια..

ξεκιναμε με γενικη κοινωνικοκιαπολιτισμικη ιστορια κιαμετα εξιεδικευουμε τα διβασματα μας σε επομερους ιστοριες ..κια τελος σε δοιαβασματα ειδικων εργων πχ Μπαγκαβαντ Γκιτα

ετσι πρεπει με κινσησαπο το γενοςπτρο ςτοειδος να οικοδομειται η γτνωση μεσα στο πνευμα αμς αλλιω την βαψαμε παιδια .. ...

================
Χριστο η προσπαθεια σου εινα ββεια φιλοτιμη αλλα σου λειπουν γνωσεις

σωστα εντποσε αντιφασεις ...αυτε ςοντως υπαρχουν ... στην ν=ιδικη φιλοσφοια βριθει απο τεοιες αντιφασεις .. μην νομιζιε οτι τα εργα -σουτρας εινα ξεκαθαρα ...χμμ καθολου .. επιση υφιστατι ενα τρομερος ανταγωνισμος στο επιπεδο των ιδεων απο την εποχη της επιβολης τους αρειου πολιτιμσου πανω στο δραυιδικο ...η Ινδια βιωσε εν ατρομερο κυμα επηλυδων που στην κυριλεξια γυρωστοα 2000πχ κια μετα εφερα τα πναω κατω στον δρβιδικος πολιτιμσο ...καταλαβαινεις .. απο τεοτε χρονολογιετια η διαφιροποιηση..

...της λεγομενης Ντβαιντα και Αντβαιντα Σχολων ..κια συνεχιζεται ως σημαερα ..
δηλαδη αναμεσα στην Δυιστικη κια Μη Δυιστικη Φιλοσοφια ..

... ΝτΒαιντα Σχολη δεχεται 2 Αρχες το ΒΡΑΧΜΑ και τη ΠΡΑΚΡΙΤΙ (ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΝ και το ΔΥΝΑΜΕΙ ΟΝ το εν εξελιξει )

...η Αντβαιντα δεχεται μια μονο αρχη το ΒΡΑΧΜΑ ...απο αυτη τηνΣχολη προκειπτουν οι λεγομεενς στην δικ μα ορονολισα μονιστικς και ενιστικκες τασεις <<ολα ειναι ενα >>,, η Σχολη αυτη βεβεια αντιμετωπιζιε τις δυσκολιες ερμηνεια του κακου μεσα στην φυση και εχει πεσει σε τρομερες αντιφασεις ....και βεβαια οδηγει κια σε ενα ηθικο αμοραλισμο ( αδιαφορια) για το κακο να επιβαλει την πληρη αδρανεια των σοφων-γιογκι απεναντι σε εκαθε εκδηλωση του κακου θεωρωντας το και αυτο μερος τους Ενος....

...ΧΜΜ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΑΥΤΗ Η ΤΑΣΗ ?????????ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΛΥΔΕΣ ΑΡΕΙΟΥΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΟΠΟΙΑ ΜΙΛΑΜΕ !!!..

,,Η Ινδικη Φιλοσφιας ειναι ενα εκλπηκτικο συστημα ιδεων με τρομερες αληθειες που βεβεια η δυτικη μας φιλοσοφια ωχρια μπροστα τους ...ειναι κατι σα φτωχος συγγενης ..δυστυχως οι σωσμενες πραγματειες της Δυσης( ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ) δεν συγκρινονται με εκεινες της Ανατολης σε βαθος μεταφυσικων εννοιων και ερμηνειων του συμπαντικου γιγνεσθαι .. αυτη ειναι μια τραγικη αληθεια .. για την οποια βεβεια πιστευω οτι φταιει ο κατεστημενος Χριστιανισμος ..και το αγριο κυνηγητο των αρχαιων πραγματειων που επεβαλε στην Δυση ..

...και βεβεια ο κατεστημενος χριστιανισμος ειναι εντελως αλλο πραγμα απο το χριστιανικο πρωτολυο πνευμα .....

ΕΔΩ ΕΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΣΙΒΑΙΣΜΟΥ..ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤAI ΣΤΟ ΣΙΒΑ ..παρατηρουε χμ κατι σα νοητικους διαυλους που ενωνουν το πνευμα του με το συμπαντικο κυκλο .. καλα !!!μιλαμε για αλλα πραγματα !!!...εμεις απλα μπροστα τους ειμαστε στο σκοταδι σα τυφλωμενα εγωιστικα ερπετικα μια χωματινης νοησης !!!

ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............

Edited by - ΜΥΘΗΡΑ on 06/01/2014 09:34:20



Ευχαριστώ για την πληροφορία. Η μετάφραση της Μπαγκαβάτ Γκίτα που έχω δίνει μερικά βασικά στοιχεία για αυτές τις σχολές και είναι γεμάτο σχόλια του μεταφραστή. Αλλά τα βιβλία που προτείνεις θα είναι πιο εξειδικευμένα.

Όπως και να' χει μιλάς για κάποιες κοινωνικές και θρησκευτικές αλλαγές στην αρχαία Ινδία. Μιλάς για κάποια επιβολή άρειου πολιτισμού πάνω στον δραβιδικό(;) Εσύ ξέρεις ποια σχέση έχει με το θέμα, αν θες μπορείς να πεις περισσότερα πάνω σε αυτό.

Θα ρίξω και μια ματιά στο βιβλίο σε λίγο, να δω αν συμβαδίζουν αυτά που είπες για τις 2 σχολές με αυτά που γράφει ο μεταφραστής. Αν κατάλαβα καλά, θεωρείς και εσύ λάθη στην φιλοσοφία της Αντβάιντα.

Όπως και να' χει γράψε την προσωπική σου γνώμη για να την εξετάσω.

Και εγώ θα αναλύσω αργότερα τις σκέψεις που έκανα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΜΥΘΗΡΑ
Προσωρινά Απενεργοποιημένος Λογαριασμός

Greece
878 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2014, 17:02:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΜΥΘΗΡΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
σχολιο 4

quote:

Χριστος Ελ

Δεν κατάλαβα τί ακριβώς σημαίνει αυτό που λες, δηλαδή "ένας προσωπικός Θεός συνυπάρχει σε λογική συνάφεια με το απρόσωπο Θείο ως ενέργεια"(είναι πρόσωπο ή ενέργεια ο προσωπικός Θεός;)


εννοω οτι αν δεν υπηρχε ενα διαχυτο υλόενεργειακο μεσο με βασικο συστατικο του το καθαρο φως ,,οι προσωπικες θεοτητες δε θα μπορουσν να ενεργησουν μεσα στο κοσμο ...

δεδομενου οτι θεωρουμε τις θεικες δρασεις ενεργειακες και τηλεπαθητικες !!...


ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2014, 17:31:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

σχολιο 4

quote:

Χριστος Ελ

Δεν κατάλαβα τί ακριβώς σημαίνει αυτό που λες, δηλαδή "ένας προσωπικός Θεός συνυπάρχει σε λογική συνάφεια με το απρόσωπο Θείο ως ενέργεια"(είναι πρόσωπο ή ενέργεια ο προσωπικός Θεός;)


εννοω οτι αν δεν υπηρχε ενα διαχυτο υλόενεργειακο μεσο με βασικο συστατικο του το καθαρο φως ,,οι προσωπικες θεοτητες δε θα μπορουσν να ενεργησουν μεσα στο κοσμο ...

δεδομενου οτι θεωρουμε τις θεικες δρασεις ενεργειακες και τηλεπαθητικες !!...


ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............


Και υπονοείς εν συνεχεία, πως μέσω αυτής της δράσης γίνεται αντιληπτός ο Θεός ως πρόσωπο σε εμάς; [Το καθαρό φως(αιθέρας;) τί σχέση έχει;]

Μάλλον θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσουμε από κάτι άλλο! Πως δεν το σκέφτηκα;;;

1)Τί είναι πρόσωπο;
2)Τί είναι απόλυτο;

Αν κάποιος έχει διαφορετικές ερμηνείες από τον άλλο, είναι φυσικό να υπάρχουν παρανοήσεις, οπότε πρώτα πρέπει να δοθούν ορισμοί.

Οι δικές σου γνώμες. Ποια είναι η ερμηνεία σου για το "πρόσωπο" και το "απόλυτο"; Και επίσης ποια είναι η θέση σου στην γενική ερώτηση αν ένας Προσωπικός Αρσενικός Θεός, ΠΛΗΡΕΙ ή όχι τις προυποθέσεις, να χαρακτηριστεί Όντων Όν και Στήριγμα κάθε όντος;


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΜΥΘΗΡΑ
Προσωρινά Απενεργοποιημένος Λογαριασμός

Greece
878 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2014, 18:54:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΜΥΘΗΡΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
σχολιο 5



...αααα Χριστο βλεπω εισαι πιστος της σωκρατικης μεθοδου .. την οποια κι εγω εφαρμοζω .. πολυ σωστα το εθεσες ...αν δεν ορισουμε το <<προσωπο>> πως Θα δουμε τι ειναι <<Απροσωπο Απολυτο Ον>>..

ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΛΥΠΗΡΟ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΟΡΟΥΜ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΕΤΑΙ Η ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΥΨΗΛΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΕΝΑΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ..

...λοιπον κανω μια αποπειρα ορισμου του <<προσωπου>> ...
...προσωπο αποκταμε κατα την εκδηλωση μας ...το ανεκδηλωτο μπορει βεβαια να εχει εξατομικευμενα χαρακτηριστικα αρα ιδιοσυγκρασια αλλα μονο καθως εκδηλωνεται αποκτα προσωπο εκδηλωσης στον τοπο και στην διασταση εκδηλωσης του...

...με αυτη την λογικη προυποθεση της υπαρξης θεικου προσωπου ειναι η εξατομικευση του θειου που σιγουρα προηγειται .. η προσωποποιηση του θειου στη διασταση που ειμαστε και επικοινωνουμε αυτη την στιγμη ..χμμ προυποθετει την ενσαρκωση του μεσα στο κοσμο ...

......αρα το προσωποποιημενο θειο εχει οπωσδηποτε ενσαρκωθει σε καποιον κοσμο χμμ ισως οχι στον δικο μας αλλα σε καποιον σαν το δικο μας η μαλλον μεσα στο ιδιο αυλακι στο οποιο εξελισσεται κι ο δικος μας κοσμος ...

...μια θεικη εξατομικευμενη οντοτητα... αποκτα προσωπο σε μια διασταση ζωης κατα την ενσαρκωση της στην διασταση τουτη ..χμμ πριν απο αυτην απλα ειναι μια εξατομικευμενη οντοτητα με ιδιαιτερα ατομικα χαρακτηριστικα μεν αλλα οχι προσωποποιημενη στην διασταση τουτη ...

...κι αν ετσι ειναι ... το χριστιανικο μας δογμα περι Τραδας εχει μεγαλη αντιφαση μεσα του...καθως δεν μας λεει τι λογης ειναι το Τριτο Προσωπο της Τριαδας το Αγιο Πνευμα γιατι δε μπορει να ειναι απλα η ενεργια δρασης του Πατρος και του Υιου αλλα να εχουμε θεικη εξατομικευμενη ονοτητα που απλα χμμμμμ παραμενει ανεκδηλωτη για τον κοσμο μας ...αχχμμ!!

γκριφις !!!!!!!!!!!!!
...πολυ υψηλη θεολογικη κουβεντα ανοιξαμε και νομιζω θα βουλιαξει αυτος ιντερνετικος ελαφροισκιωτος τοπος .....καποιοι μασανε τα μουστακια τους ηδη καθως γιαυτους πρωτοτυπη γνωση υψηλη μονο οι αρχαιοι μπορουσαν να παραξουν ,,,ολοι οι συγχρονοι ελληνες στοχαστες ειναι μονο αξιοι για παπαγαλοι και τωρα τους την χαλαμε αυτη την ιδεοληψια πισω απο την οποια ειναι βολεμενη η φιλοσοφικη τους αδρανεια και μετριοτητα ..... !!!


...χμ τι λες ???για ορισε τωρα εσυ το<<προσωπο >>και μετα παμε στο <<απολυτο>> ..

ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΣ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ διαβασ εαυτο που θα ανρτησω για τα αρχαια ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ !!


ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............

Edited by - ΜΥΘΗΡΑ on 06/01/2014 18:57:51Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2014, 19:29:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ας γράψω εν τω μεταξύ και την δική μου γνώμη, αφού πρώτα παραθέσω μια χριστιανική σελίδα σχετική με το θέμα(την βρήκα πριν λίγο).

http://eggolpio.blogspot.gr/2013/09/blog-post_4431.html

Προχωράω στις δικές μου ιδέες.

Όταν εγώ μιλάω για "πρόσωπο" του Θεού δεν αναφέρομαι στην πρωταρχική έννοια της λέξης - σχήμα, υλική μορφή. Αναφέρομαι στην προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, αυτό που βγάζει κάποιος προς τα έξω και μας επιτρέπει να τον χαρακτηρίσουμε. Βέβαια το άτομό του το γνωρίζει ο καθένας χωριστά, δεν μπορώ εγώ να βιώσω τον εαυτό του άλλου, αλλά μέσω των ενεργείων του μπορώ να του αποδώσω κάποια χαρακτηριστικά.

Η "γνώση" δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως βίωμα εσωτερικό, αλλά και ως εξωτερικό. Παράδειγμα η "γνώση του Κυρίου" μπορεί για κάποιον να σημαίνει, να βιώσει τον Κύριο μέσα του(δηλαδή να καταλάβει πως αυτός είναι ο Θεός). Για άλλον μπορεί να σημαίνει να έρθει σε προσωπική επαφή με τον Κύριο(να έρθει σε επαφή, να συνομιλήσει κτλ). Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε 2 ξεχωριστές οντότητες.

Το ερώτημα είναι το εξής. Μπορεί ένας προσωπικός Θεός με κατηγορήματα να είναι το Όντως Όν, η Πηγή των Πάντων; Πιστεύω πως μπορεί άνετα και θα το εξηγήσω.

Καταρχήν... στην πανθεϊστική θεώρηση(και στις διαφοροποιήσεις της) έχει ληφθεί εκ των προτέρω ως δεδομένο πως Θείο=Σύμπαν=Έν, οπότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να θεωρηθεί ως Μυριοπρόσωπο, Απρόσωπο, Απροσδιόριστο. Αλλά ακόμη και αν το δούμε μη πανθεϊστικά, δηλαδή πως το Θείο είναι Πηγή των Πάντων ως ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ύπαρξη, το να το προσδιορίσουμε με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ χαρακτηριστικά είναι λάθος; Το περιορίζουμε, το μειώνουμε έτσι; Καθόλου!

Ακόμη και αν ο Θεός έχει επιτρέψει μέσω της ελεύθερης βούλησης να υπάρξουν τα πάντα(καλό, κακό κτλ), αυτό δεν σημαίνει πως υποχρεούται να είναι εκτός από καλός και κακός! Σε τέτοια περίπτωση θα περιοριζόταν από την φύση του. Ο Θεός δηλαδή είναι Καλός με την ελεύθερη βούλησή του και όχι επειδή εξαναγκάζεται από κάτι. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει την δύναμη να γίνει τα πάντα αν το θελήσει, δηλαδή κακός, μοχθηρός κτλ.

Αλλά ότι βγάζει προς τα έξω κάποιος, μας δίνει το δικαίωμα να τον χαρακτηρίσουμε. Αυτό δεν περιορίζει την Απειρότητα και την Παντοδυναμία Του. Ο Θεός δηλαδή διαλέγει ελεύθερα να είναι αυτό που θέλει Εκείνος, αλλά εμείς μπορούμε να Τον προσδιορίζουμε μέσω των Ενεργειών Του. Για παράδειγμα με την Θυσία του Πρωτότοκου Ιησού Χριστού δείχνει πως είναι Αγάπη.

Βέβαια κάθε άποψη είναι σεβαστή, εγώ τώρα έγραψα την δική μου. Κάποιος άλλος μπορεί να θεωρεί πως ο Θεός είναι μοχθηρός ή πως ο Θεός είναι και αγαθός και μοχθηρός. Όπως το βλέπει κανείς. Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει στον άλλο, αυτό που εσωτερικά αισθάνεται ή αυτό που πιστεύει. Ανταλλαγή γνώμεων κάνουμε.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2014, 19:31:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Την στιγμή που έγραφα είχες ήδη στείλει ποστ Μύθηρα. Θα διαβάσω τώρα τι έγραψες.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2014, 19:51:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

σχολιο 5

...λοιπον κανω μια αποπειρα ορισμου του <<προσωπου>> ...
...προσωπο αποκταμε κατα την εκδηλωση μας ...το ανεκδηλωτο μπορει βεβαια να εχει εξατομικευμενα χαρακτηριστικα αρα ιδιοσυγκρασια αλλα μονο καθως εκδηλωνεται αποκτα προσωπο εκδηλωσης στον τοπο και στην διασταση εκδηλωσης του...

...με αυτη την λογικη προυποθεση της υπαρξης θεικου προσωπου ειναι η εξατομικευση του θειου που σιγουρα προηγειται .. η προσωποποιηση του θειου στη διασταση που ειμαστε και επικοινωνουμε αυτη την στιγμη ..χμμ προυποθετει την ενσαρκωση του μεσα στο κοσμο ...

ΟΙ ΙΔΕΕς ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗς ΖΩΗς...ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕς ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙς ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ...............

Edited by - ΜΥΘΗΡΑ on 06/01/2014 18:57:51


Ναι, συμφωνώ πως πρόσωπο αποκτά το άτομό μας κατά την εκδήλωσή μας.

Αλλά και αυτό που λες για "ενσάρκωση" είναι σωστό για μένα. Αν και χρησιμοποιώ την έννοια πρόσωπο κυρίως με την δεύτερη σημασία, αυτό δεν σημαίνει πως το Θείο δεν μπορεί να λάβει και συγκεκριμένη υλική μορφή αν το θελήσει.

Με το "Απόλυτο" που δεν το όρισα πριν, εννοώ κάτι παρόμοιο! Δηλαδή όχι να είσαι ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ από την φύση του τα πάντα, όλα. Αλλά να μπορείς να γίνεις αν ΘΕΛΕΙΣ τα πάντα και να επιτρέπεις τα πάντα.

Να μπορείς να "κλειστείς" σε όποια μορφή θέλεις και να κάνεις γενικά ότι θέλεις.

Τώρα αν κάποιοι σε προσωποιήσουν, θα είναι επειδή αυτό έδειξες από τις ελεύθερες ενέργειές σου, και φυσικά με την πράξη τους δεν θα σε εξαναγκάσουν να είσαι μόνο κάτι συγκεκριμένο. Απλώς περιγράφουν αυτό που τους δείχνεις και διαλέγεις να είσαι.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2487 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/01/2014, 09:59:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
... στην Μπαγκαβάτ Γκίτα για παράδειγμα, δεν θεωρείται η λατρεία ενός προσωπικού Θεού ως το Απόλυτο Ον εντελώς λανθασμένη. Μάλιστα κατά παράδοξο τρόπο, στην ερώτηση του Άρτζουνα για το ποιοι είναι ανώτεροι, δηλαδή εκείνοι που λατρεύουν το Αφανέρωτο(μέσω της Γιόγκας) ή εκείνοι που λατρεύουν έναν προσωπικό Θεό(με θυσίες κτλ), ο Κρίσνα απαντά πως είναι οι δεύτεροι....
Αα! Μα υπάρχει κι τρίτη περίπτωση - το Αφανέρωτο Πρόσωπο που μόνο αν φανερωθεί με δική του πρωτοβουλία και προσωπικά γνωρίζεται κάπως.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/01/2014, 14:56:05  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
... στην Μπαγκαβάτ Γκίτα για παράδειγμα, δεν θεωρείται η λατρεία ενός προσωπικού Θεού ως το Απόλυτο Ον εντελώς λανθασμένη. Μάλιστα κατά παράδοξο τρόπο, στην ερώτηση του Άρτζουνα για το ποιοι είναι ανώτεροι, δηλαδή εκείνοι που λατρεύουν το Αφανέρωτο(μέσω της Γιόγκας) ή εκείνοι που λατρεύουν έναν προσωπικό Θεό(με θυσίες κτλ), ο Κρίσνα απαντά πως είναι οι δεύτεροι....
Αα! Μα υπάρχει κι τρίτη περίπτωση - το Αφανέρωτο Πρόσωπο που μόνο αν φανερωθεί με δική του πρωτοβουλία και προσωπικά γνωρίζεται κάπως.



Ευχαριστώ. Αν είναι στείλε και το δικό σου email στο rubachoo@gmail.com
να συζητάμε, αν έχω ή έχεις κάποια θρησκευτική ερώτηση.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2487 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/01/2014, 16:52:11  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

..."το Απόλυτο Αιώνιο Ον είναι καλό", είναι μια λανθασμένη πρόταση, γιατί περιορίζει το Όντως Ον μοναχά σε καλό. Κατά αυτούς είναι Απροσδιόριστο και "Μυριοπρόσωπο"(δηλαδή κάθε σχετικό ον με τις ιδιότητές του είναι μια μοναχά έκφραση του Απόλυτου).

...
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσω και διάφορες χριστιανικές απαντήσεις στο θέμα, μια και σερφάροντας στο ίντερνετ δεν βρήκα δυστυχώς κάτι αξιόλογο.

Είναι λάθος λοιπόν το Όντως Ον να θεωρείται ένας Προσωπικός Θεός, δηλαδη κάποιος τον οποίο μπορούμε να προσδιορίσουμε με συγκεκριμένα πνευματικά χαρακτηριστικά; Μειώνει αυτό το Όντως Όν;


Γίνεται "Αιώνιο και Απόλυτο" να μειωθεί;! από δικούς μας χαρακτηρισμούς; Τους χαρακτηρισμούς τους βάζουμε για να καταλάβουμε εμείς - κι αν κάτι μειώνεται ή αυξάνεται από αυτούς είναι οι δικές μας δυνατότητες. Όσο για το αν ..."το Απόλυτο Αιώνιο Ον είναι καλό", θα έλεγα ότι το Καλό (Αγαθό) είναι το Απόλυτο και Αιώνιο (δηλαδή το καλό ορίζεται από το Απόλυτο Αιώνιο - δεν είναι μια 'ταμπέλα' που εμείς κολλάμε σ'αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως Απόλυτο Αιώνιο.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/01/2014, 08:00:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:


Γίνεται "Αιώνιο και Απόλυτο" να μειωθεί;! από δικούς μας χαρακτηρισμούς; Τους χαρακτηρισμούς τους βάζουμε για να καταλάβουμε εμείς - κι αν κάτι μειώνεται ή αυξάνεται από αυτούς είναι οι δικές μας δυνατότητες. Όσο για το αν ..."το Απόλυτο Αιώνιο Ον είναι καλό", θα έλεγα ότι το Καλό (Αγαθό) είναι το Απόλυτο και Αιώνιο (δηλαδή το καλό ορίζεται από το Απόλυτο Αιώνιο - δεν είναι μια 'ταμπέλα' που εμείς κολλάμε σ'αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως Απόλυτο Αιώνιο.


[/quote]

Συμφωνώ με αυτά που είπες περί "μείωσης". Πιο κάτω είχα γράψει επίσης πως ο Θεός, στον οποίο πιστεύουμε, δεν περιορίζεται ή εξαναγκάζεται από κάτι. Το ότι είναι δηλαδή η πηγή των Πάντων, δεν σημαίνει πως ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ(λόγω κάποιας φύσης) είναι τα πάντα από ηθικής πλευράς - και καλός και κακός. Απλώς έχει επιτρέψει την εμφάνιση των πάντων, λόγω της ελεύθερης βούλησης που θέλει να διέπει την Κτίση Του. Ούτε πάλι το αν δέχεται δικούς μας χαρακτηρισμούς ως καλάγαθος, αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει και κακός αν το θελήσει. Διαλέγει με την ελεύθερη βούλησή Του να είναι αγαθός και όχι μοχθηρός.

Δηλαδή ο Θεός βγάζει ένα σταθερό πρόσωπο προς τα έξω(την προσωπικότητά Του) και με αυτό μας επιτρέπει να Τον χαρακτηρίσουμε. Δεν βάζουμε περιορισμούς στον Θεό χαρακτηρίζοντάς Τον, απλώς περιγράφουμε αυτό που είναι.

Από την άλλη μου φαίνεται φυσικό αν ο πανθεϊστής ΤΑΥΤΙΣΕΙ τα πάντα με τον Θεό, να θεωρήσει πως ο Θεός είναι αναγκαστικά τα πάντα από ηθικής πλευράς. Το ίδιο ισχύει και σε κάποιες ινδικές φιλοσοφίες που είναι διαφοροποιήσεις του πανθεϊσμού. Εκεί δηλαδή όπου ο Θεός ονειρεύεται τον κόσμο και βρίσκεται πέρα από Αυτόν, αλλά φαντάζεται πως είναι τα πάντα μέσα σε αυτόν τον κόσμο - παίζει τον ρόλο κάθε προσωπικότητας δηλαδή σαν σε κινηματογραφικό έργο.


Αν μπορείς εξήγησε και αυτό γιατί δεν το πολυκατάλαβα.

"Όσο για το αν ..."το Απόλυτο Αιώνιο Ον είναι καλό", θα έλεγα ότι το Καλό (Αγαθό) είναι το Απόλυτο και Αιώνιο (δηλαδή το καλό ορίζεται από το Απόλυτο Αιώνιο - δεν είναι μια 'ταμπέλα' που εμείς κολλάμε σ'αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως Απόλυτο Αιώνιο."

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/01/2014, 08:02:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Γίνεται "Αιώνιο και Απόλυτο" να μειωθεί;! από δικούς μας χαρακτηρισμούς; Τους χαρακτηρισμούς τους βάζουμε για να καταλάβουμε εμείς - κι αν κάτι μειώνεται ή αυξάνεται από αυτούς είναι οι δικές μας δυνατότητες. Όσο για το αν ..."το Απόλυτο Αιώνιο Ον είναι καλό", θα έλεγα ότι το Καλό (Αγαθό) είναι το Απόλυτο και Αιώνιο (δηλαδή το καλό ορίζεται από το Απόλυτο Αιώνιο - δεν είναι μια 'ταμπέλα' που εμείς κολλάμε σ'αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως Απόλυτο Αιώνιο.




Συμφωνώ με αυτά που είπες περί "μείωσης". Πιο κάτω είχα γράψει επίσης πως ο Θεός, στον οποίο πιστεύουμε, δεν περιορίζεται ή εξαναγκάζεται από κάτι. Το ότι είναι δηλαδή η πηγή των Πάντων, δεν σημαίνει πως ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ(λόγω κάποιας φύσης) είναι τα πάντα από ηθικής πλευράς - και καλός και κακός. Απλώς έχει επιτρέψει την εμφάνιση των πάντων, λόγω της ελεύθερης βούλησης που θέλει να διέπει την Κτίση Του. Ούτε πάλι το αν δέχεται δικούς μας χαρακτηρισμούς ως καλάγαθος, αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει και κακός αν το θελήσει. Διαλέγει με την ελεύθερη βούλησή Του να είναι αγαθός και όχι μοχθηρός.

Δηλαδή ο Θεός βγάζει ένα σταθερό πρόσωπο προς τα έξω(την προσωπικότητά Του) και με αυτό μας επιτρέπει να Τον χαρακτηρίσουμε. Δεν βάζουμε περιορισμούς στον Θεό χαρακτηρίζοντάς Τον, απλώς περιγράφουμε αυτό που είναι.

Από την άλλη μου φαίνεται φυσικό αν ο πανθεϊστής ΤΑΥΤΙΣΕΙ τα πάντα με τον Θεό, να θεωρήσει πως ο Θεός είναι αναγκαστικά τα πάντα από ηθικής πλευράς. Το ίδιο ισχύει και σε κάποιες ινδικές φιλοσοφίες που είναι διαφοροποιήσεις του πανθεϊσμού. Εκεί δηλαδή όπου ο Θεός ονειρεύεται τον κόσμο και βρίσκεται πέρα από Αυτόν, αλλά φαντάζεται πως είναι τα πάντα μέσα σε αυτόν τον κόσμο - παίζει τον ρόλο κάθε προσωπικότητας δηλαδή σαν σε κινηματογραφικό έργο.


Αν μπορείς εξήγησε και αυτό γιατί δεν το πολυκατάλαβα.

"Όσο για το αν ..."το Απόλυτο Αιώνιο Ον είναι καλό", θα έλεγα ότι το Καλό (Αγαθό) είναι το Απόλυτο και Αιώνιο (δηλαδή το καλό ορίζεται από το Απόλυτο Αιώνιο - δεν είναι μια 'ταμπέλα' που εμείς κολλάμε σ'αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως Απόλυτο Αιώνιο."

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2487 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/01/2014, 10:03:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
...Αν μπορείς εξήγησε και αυτό γιατί δεν το πολυκατάλαβα.

"Όσο για το αν ..."το Απόλυτο Αιώνιο Ον είναι καλό", θα έλεγα ότι το Καλό (Αγαθό) είναι το Απόλυτο και Αιώνιο (δηλαδή το καλό ορίζεται από το Απόλυτο Αιώνιο - δεν είναι μια 'ταμπέλα' που εμείς κολλάμε σ'αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως Απόλυτο Αιώνιο."



Μιλάμε για μια Παρουσία που είναι όπως λες "η Πηγή των πάντων" - αν με το να χαρακτηρίζουμε 'καλό' ή 'κακό' κάτι το ορίζουμε τότε "η Πηγή των πάντων" δεν μπορεί να ορίζεται από δικά μας κριτήρια, αλλά αναγκαστικά ορίζει τα πάντα!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/01/2014, 20:16:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
...Αν μπορείς εξήγησε και αυτό γιατί δεν το πολυκατάλαβα.

"Όσο για το αν ..."το Απόλυτο Αιώνιο Ον είναι καλό", θα έλεγα ότι το Καλό (Αγαθό) είναι το Απόλυτο και Αιώνιο (δηλαδή το καλό ορίζεται από το Απόλυτο Αιώνιο - δεν είναι μια 'ταμπέλα' που εμείς κολλάμε σ'αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως Απόλυτο Αιώνιο."



Μιλάμε για μια Παρουσία που είναι όπως λες "η Πηγή των πάντων" - αν με το να χαρακτηρίζουμε 'καλό' ή 'κακό' κάτι το ορίζουμε τότε "η Πηγή των πάντων" δεν μπορεί να ορίζεται από δικά μας κριτήρια, αλλά αναγκαστικά ορίζει τα πάντα!



Καλό.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/01/2014, 20:46:54  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όπως έχεις κατανοήσει panpam, η λατρεία ενός προσωπικού Θεού θεωρείται από πολλούς εσωτεριστές ως η κατάργηση του εσωτερισμού, αφού κατ' αυτούς το Θείο δεν είναι έξω αλλά μέσα, δηλαδή αυτοί είναι ο Θεός(έτσι λένε τουλάχιστον). Αυτός είναι και ένας λόγος που δεν δέχονται έναν Ιησού πραγματικό και μια ανάσταση πραγματική. Τους χαλάει την πάστα της μετενσάρκωσης και της εσωτερικής αναζήτησης.

Από την άλλη αντιφάσκουν με τις πεποιθήσεις τους όταν ασχολούνται πολύ με το τι ισχύει στον φυσικό κόσμο(παραδείγματος χάρη για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων), αφού κατ' αυτούς ο κόσμος είναι ψεύτικος, μια οπτασία και όλη η αλήθεια είναι μέσα. Απλώς, αν κάτι κοσμολογικό το πιστεύουν ή το πιστεύανε οι Χριστιανοί στο παρελθόν, γουστάρουν να το αντικρούουν.

Στην ινδουιστική φιλοσοφία της Βεδάντα, η Γιόγκα της Γνώσης(γιόγκα=ένωση) έχει ως στόχο την συνειδητοποίηση του Θεού και την κατάργηση της προσωπικότητας, την οποία θεωρούν ψεύτικη.

Για μένα είναι τουλάχιστον αστείο, το να μην θεωρείται γνώση και εμπειρία η επαφή με έναν Θεό που έχει χωριστή ύπαρξη από εμάς. Όταν έρθεις σε επαφή με κάποιον, δεν είναι αυτό ένα βίωμα; Γιατί να είσαι υποχρεωτικά εσύ ο Θεός και να μην το ξέρεις κιόλας;

Εμένα η έως τώρα ιδέα που έχω σχηματίσει διαβάζοντας την Μπαγκαβάτ είναι πως είναι μεν ενδιαφέροντα και ωραία όλα αυτά(όπως και κάθε θρησκεία), όμως παρατηρώ πως προσπαθούν με πολύπλοκες υπεκφυγές να μπαλώσουν κάτι πασιφανές.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Αν το Απόλυτο και Αθάνατο εκδηλώνεται μέσα στον κόσμο(ο οποίος θεωρείται όνειρο και προβολή) με άπειρες προσωπικότητες που εκδηλώνουν επιθυμία, οργή και απληστία, τότε δεν είναι δυνατόν το Αθάνατο να παρακολουθεί αμέτοχο(αφού αυτό εκδηλώθηκε), ούτε είναι δυνατόν να είναι Απόλυτο αφού εκδήλωσε "επιθυμία".

Αν πει κάποιος πως το όνειρο δεν προκλήθηκε από το Μπράχμαν και ότι Αυτό παρακολουθεί αμέτοχο, τότε πως μιλάνε κάποιοι για εξέλιξη και ενέλιξη; Κατά την εξέλιξη, η σκέψη του Δημιουργού(πρώτη εκδήλωση του Μπράχμαν ως αρσενικός Μπράχμα) δημιουργεί την προβολή, το όνειρο του κόσμου. Κατά την ενέλιξη, το Όνειρο σβήνει και "μπαίνει μέσα".

Ή στο κάτω κάτω, αν ακόμη έχει αντίρρηση κάποιος, τότε γιατί το Απόλυτο Όν κάθεται και παρακολουθεί, τις άπειρες ψεύτικες προσωπικότητές του, οι οποίες ποθούν;

Δηλαδή αν το κατάλαβες καλά, εμείς κατά αυτήν την φιλοσοφία, θεωρούμαστε ως κάτι ψεύτικο, ο καθένας μας ως μια λάθος σκέψη του Δημιουργού, ο οποίος Δημιουργός φαντάζεται εαυτούς που ποθούν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Θεός θεωρείται και υπεύθυνος για όλες τις συμφορές και τα κακά.

Δεν είναι αστείο αυτό; Οι εχθροί του Χριστιανισμού που τυχαίνει να είναι στο πνεύμα της παραπάνω φιλοσοφίας, θα έπρεπε να δουν τον Χριστιανισμό με απάθεια σε μια τέτοια περίπτωση, και όχι με οργή. Σκοταδισμός, πολέμοι, συντρίμμια, διωγμοί, βασανιστήρια, φούρνοι, σφαγές, μίσος... όλα ενέργειες του Θεού.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2487 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/01/2014, 14:12:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Όπως έχεις κατανοήσει panpam, η λατρεία ενός προσωπικού Θεού θεωρείται από πολλούς εσωτεριστές ως η κατάργηση του εσωτερισμού, αφού κατ' αυτούς το Θείο δεν είναι έξω αλλά μέσα, δηλαδή αυτοί είναι ο Θεός(έτσι λένε τουλάχιστον). Αυτός είναι και ένας λόγος που δεν δέχονται έναν Ιησού πραγματικό και μια ανάσταση πραγματική. Τους χαλάει την πάστα της μετενσάρκωσης και της εσωτερικής αναζήτησης….
Όχι πάντα αδικαιολόγητα. Η Παρουσία Θεού εκτός ύπαρξης αλλά ως Πηγή της ύπαρξης είναι νομίζω τρομακτική και ως ιδέα και – ακόμα παραπάνω – ως προσωπικό βίωμα αφού ουσιαστικά κατεδαφίζει τα όσα παίρνουμε ως δεδομένα στην καθημερινότητα. Το λέμε Δέος αλλά έχει και ισχυρή δόση τρόμου (μην ξεχνάς στις Γραφές όταν Άγγελοι εμφανίζονται – δηλαδή όταν το ρήγμα ανάμεσα στους Κόσμους γεφυρώνεται ποια είναι τα πρώτα λόγια τους;) Από μια μεριά αυτό δεν είναι δα και τόσο πρωτόγνωρο, το βιώσαμε όλοι όταν... γεννηθήκαμε σ’αυτόν τον κόσμο! Μετά το συνηθίσαμε... Αλλά από την άλλη ο «άλλος κόσμος» του Θεού αναρρωτιέμαι πως και αν συνηθίζεται! Όπως είμαστε είναι απλά μόνιμη πηγή Δέους ή τρόμου!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Χρίστος Έλ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/01/2014, 19:03:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Όπως έχεις κατανοήσει panpam, η λατρεία ενός προσωπικού Θεού θεωρείται από πολλούς εσωτεριστές ως η κατάργηση του εσωτερισμού, αφού κατ' αυτούς το Θείο δεν είναι έξω αλλά μέσα, δηλαδή αυτοί είναι ο Θεός(έτσι λένε τουλάχιστον). Αυτός είναι και ένας λόγος που δεν δέχονται έναν Ιησού πραγματικό και μια ανάσταση πραγματική. Τους χαλάει την πάστα της μετενσάρκωσης και της εσωτερικής αναζήτησης….
Όχι πάντα αδικαιολόγητα. Η Παρουσία Θεού εκτός ύπαρξης αλλά ως Πηγή της ύπαρξης είναι νομίζω τρομακτική και ως ιδέα και – ακόμα παραπάνω – ως προσωπικό βίωμα αφού ουσιαστικά κατεδαφίζει τα όσα παίρνουμε ως δεδομένα στην καθημερινότητα. Το λέμε Δέος αλλά έχει και ισχυρή δόση τρόμου (μην ξεχνάς στις Γραφές όταν Άγγελοι εμφανίζονται – δηλαδή όταν το ρήγμα ανάμεσα στους Κόσμους γεφυρώνεται ποια είναι τα πρώτα λόγια τους;) Από μια μεριά αυτό δεν είναι δα και τόσο πρωτόγνωρο, το βιώσαμε όλοι όταν... γεννηθήκαμε σ’αυτόν τον κόσμο! Μετά το συνηθίσαμε... Αλλά από την άλλη ο «άλλος κόσμος» του Θεού αναρρωτιέμαι πως και αν συνηθίζεται! Όπως είμαστε είναι απλά μόνιμη πηγή Δέους ή τρόμου!



Με προβλημάτισε αυτό το "εκτός ύπαρξης", αλλά υποθέτω εννοείς τον Θεό ως ξεχωριστή οντότητα απο΄εμάς. Όχι δηλαδή το Θείο που είναι μέσα στον άνθρωπο σύμφωνα με τον εσωτερισμό.

Ο τρόμος που λες ισχύει, και ειδικά όταν το Θείο έχει αυτήν την τρομερή εικόνα και φήμη του Τιμωρού των ασεβών, ή όταν δημιουργεί την εντύπωση πως πρόκειται για έναν Μονάρχη Τύραννο, αν είναι Εξωκοσμικός και Κυρίαρχος των Πάντων.

Δεν ξέρω αν αυτή η αιτία που οδήγησε κάποιους να αναζητήσουν το Θείο μέσα τους ή στην Φύση(πανθεϊσμός), όμως όπως και να' χει αρνούνται έναν προσωπικό Θεό ως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ οντότητα.

Έτσι λοιπόν έχουμε την εξής πρόκληση. Γι' αυτούς η "γνώση" είναι εσωτερική. Τί μπορούμε να πούμε τώρα για την εξωτερική γνώση;

Είναι αρκετή η μελέτη των Γραφών, ή άρθρων που αποδεικνύουν πως ο Ιησούς υπήρξε, πέθανε για να σώσει τον άνθρωπο από τον Θάνατο και Αναστήθηκε; Ή μήπως είναι αρκετά τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Κόσμος έχει Δημιουργό; Δεν χρειάζεται και κάτι παραπάνω από λογική;

Δηλαδή μια προσωπική επικοινωνία με τον Θεό(με οποιοδήποτε τρόπο) για να πούμε πως ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ; Ένα βίωμα δηλαδή του προσωπικού Θεού, μια εξωτερική γνώση;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.171875
Maintained by Digital Alchemy