ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Ασκληπιείο στον Πειραια;
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Crytila
Μέλος 2ης Βαθμίδας


155 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/04/2003, 10:54:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επεσε στα χέρια κάποιου φίλου ένας παλιός τουριστικός οδηγός, στον οποίο αναφέρεται πως στην συνοικία της Αγίας Σοφίας του Πειραιά, κατά την αρχαιότητα υπήρχε Ασκληπιείο.
Μάλιστα εικάζεται πως στην περιοχή υπήρχαν κάποια πολυτελή πανδοχεία της εποχής στα οποία έμεναν οι ασθενείς και πως η περιοχή ήταν και τόπος παραθερισμού ευπόρων πολιτών (μην ξεχνάμε ότι το το σημερινό λιμάνι του Πειραιά ήταν μια μεγάλη ακτογραμμή).

Δεδομένου πως στην Αγία Σοφία όπου και μένω υπάρχει ένα παρεκκλήσι της Ζοοδόχου Πηγής, το οποίο έχω δει η ίδια πως βρίσκεται σε ένα μικρό σπήλαιο, από όπου πηγάζει και "αγίασμα", θεωρώ σχεδόν σίγουρο πως η καρδιά του Ασκληπιείου βρισκόταν εκεί αφού όπως είναι γνωστό τα Ασκληπιεία βρίσκονταν σε παρόμοια σημεία όπου πήγαζε νερό με θεραπευτικές ιδιότητες...

Έχω αρχίσει να ψάχνω περισσότερα για το θέμα αυτό και αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε κάποιος απο σας να μου υποδείξει κάποιες πηγές για να βρω περισσότερα στοιχεία

alati13
Μέλος 2ης Βαθμίδας


296 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/04/2003, 20:40:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alati13  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου φίλη crytila. Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάτι για αυτό που ρωτάς. Όμως θα μπορούσες να μου πεις που ακριβώς βρίσκεται αυτό το εκκλησάκι που είναι μέσα στο μικρό σπήλαιο που λες; Θα ήθελα πού να το επισκεφτώ.
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Crytila
Μέλος 2ης Βαθμίδας


155 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2003, 11:07:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ξαναπήγα εχτές - στα 12 Ευαγγέλια. Αν μη τι άλλο, είναι αξιοπερίεργο που ένα παλαιοημερολογίτικο εκκλησάκι, το οποίο είναι κτισμένο πάνω από σπήλαιο, βρίσκεται σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή - κυριολεκτικά κολλημένο δίπλα σε σπίτια. Είναι στην Αγία Σοφία Πειραιά, επί της οδού Μακεδονίας. Το διπλανό ακριβώς σπίτι έχει τον αριθμό 18. Για συνέχεια της "έρευνάς" μου, σκέφτομαι να το επισκευτώ κάποια μέρα που θα μπορώ να μιλήσω με επιτρόπους ή ιερείς για μου δώσουν καμμιά πληροφορία. Σε ότι αφορά τον θεολογικό τομέα

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Crytila
Μέλος 2ης Βαθμίδας


155 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/05/2003, 10:31:45  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εχετε ψιλοσυνδέσει με Κάϊρο το θέμα μου αλλά σας δικαιολογώ αφού υποθέτω πως απλώς περιμένετε με μεγάλη...()αγωνία νεώτερα.
Κατά λάθος είχα μια ζωντανή μαρτυρία από την γιαγιά μου, άσχετη με τον συσχετισμό με πιθανό Ασκληπιείο. Ισως όμως και σχετική...

Κατά την δεκαετία του '30 εφημέριος σ'αυτό το εκκλησάκι ήταν ο πατήρ Ευγένιος, για τον οποίο οι κάτοικοι είχαν πιστεί από διάφορα αξιοπερίεργα γεγονότα πως είχε αγιάσει:
1) Τα παιδιά τον έβλεπαν μονίμως να αιωρείται λίγα εκατοστά από το έδαφος αντί να περπατάει. Ετσι παρόλη την μεγάλη του ηλικία, μπορούσε άνετα να πηγαίνει σε λίγα λεπτά και στην άλλη εκκλησία που λειτουργούσε, η οποία ήταν μακριά. Μάλιστα είχε καταλήξει να είναι συνηθισμένο αυτό το σκηνικό.
2) Οταν το κράτος αποφάσισε να κλεισει τις παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες, ο πατήρ Ευγένιος δεν δεχόταν. Μια μέρα ενας αστυνομικός επιχείρησε να ανέβει τα σκαλάκια της εκκλησίας για να διώξει τον παπά, αλλά ένας τοπικός σεισμός τον έριχνε κάτω και δεν τον άφηνε να μπει. Οταν ο παπάς άκουσε την φασαρία και είδε τι συνέβαινε, τον άφησε να μπει. Φυσικά ο αστυνομικός εισηγήθηκε να μην κλείσει το εκκλησάκι
3) Η γιαγιά μου είχε παει το πρώτο της παιδί να το βαφτίσει. Πρόβλεψε πως θα πεθάνει (κάτι συχνό εκείνη την εποχή. Μην ξεχνάμε την χαμηλή ποιότητα ζωής) και πως του χρόνου θα έφερνε άλλο παιδί, κάτι που έγινε. Και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είχε προβλέψει το μέλλον, όπως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
4) Οταν πέθανε το σώμα του μοσχοβολούσε αρώματα.

Υ.Γ/ Την μαρτυρία αυτή την παρέθεσα ως κάτι μεταφυσικό που έχει λάβει χώρα στο εν λόγω εκκλησάκι. Οχι θρησκευτικό κήρυγμα


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/05/2003, 11:22:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου Crytila.

Σου μιλάω από Ελλάδα και όχι από... Κάιρο.

Καταλαβαίνεις ότι για να γράψει κάποιος σε αυτό το topic πρέπει να ξέρει και κάποια πράγματα και λόγω της φύσης του θέματος λίγοι θα μπορούσαν να γνωρίζουν κάποια πραγματικά στοιχεία.

Θέλω να σε παρακαλέσω, αν θέλεις και μπορείς, να κάνεις κάτι πιο αξιόλογο και μόνιμο για αυτό το θέμα. Να γράψεις ένα μικρό αρθράκι με τα στοιχεία που έχεις, με μεγαλύτερες λεπτομέρειεσ για να το παρουσιάζουμε ως άρθρο-νέο στην κεντρική μας σελίδα και στα άλλα συνεργαζόμενα με εμάς sites. Αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να γράψεις άρθρο δώσε μας όσα στοιχεία μπορείς για να το κάνουμε εμείς. Αν έχεις κάποια φωτογραφία θα ήταν χρήσιμη ή ίσως βγάλουμε εμείς φωτογραφία για καλύτερη παρουσίαση του θέματος.

Τι λες; Μιας και φαίνεται να το έχεις πάρει στα ζεστά το θέμα και μιας και έχει αρκετό ενδιαφέρον δεν θα ήταν καλό να το προχωρήσουμε;

Υπάρχει και μια... τρελοομάδα από παλιά και καλά μέλη του forum που ίσως προθυμοποιηθεί να σε βοηθήσει (να τον Alati13, τον βλέπω έτοιμο να πετάξει την σκούφια του, δεν ξέρω ίσως και η Αμαλία ή ο Εχέμβροτος, ή ο Avatargr, ίσως και ο φίλος μου ο Arzuna).

Ωωωωχχχ... μου φαίνεται θα ακούσω εξάψαλμο

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Crytila
Μέλος 2ης Βαθμίδας


155 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2003, 09:45:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οπως κατάλαβες το παραπονάκι μου έγινε με χιουμοριστική διαθεση
Σαφώς και είναι εξειδικευμένο το θέμα και δεν έχω απαιτήσεις .
Το έβαλα περισσότερο για ενδεχόμενη βοήθεια από τα παιδιά του forum.
Ομολογώ πως δεν είχα σκεφτει να το προχωρήσω το πράγμα τόσο οργανωμένα. Ενδιαφέρον ακούγεται πάντως. Ας το συνεχίσουμε χαλαρά. Οποιος βρίσκει στοιχεία να τα παραθέτει και βλέπουμε. Σε λίγες μέρες θα πάω και στο μουσείο Πειραιά και θα σας ενημερώσω


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Nyxteritis
Νέο Μέλος

Greece
8 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2003, 00:17:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Nyxteritis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας και από εμένα,

Αγαπητή Crytila, αυτό που γράφεις για το συγκεκριμένο εκκλησάκι μου φαίνεται περίεργο και θα σου εξηγήσω τους λόγους. Ζω και εγώ στην περιοχή της Αγίας Σοφίας του Πειραιά, και στην ίδια περιοχή ζει η οικογένεια μου εδώ και πέντε γενιές.
Ποτέ μου δεν άκουσα για το συγκεκριμένο εκκλησάκι (το οποίο θα επισκεφτώ αύριο για να δω πως και ήταν αόρατο για μένα τόσα χρόνια). Για το Ασκληπιείο στη περιοχή της Αγίας Σοφίας το είχα ακούσει και παλιότερα, αλλά φανταζόμουν ότι ήταν κάπου στην κορυφή του Λόφου Βώκου, εκεί που είναι η δεξαμενή και πίστευα ότι είχε χτιστεί πάνω του η εκκλησία της Οδηγήτριας που βρίσκεται σε αυτό το σημείο. Όμως η ύπαρξη της πηγής που αναφέρεις με κάνει να πιστεύω ότι είναι περισσότερο πιθανό το Ασκληπιείο να βρισκόταν εκεί που είναι η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (κάπου την αναφέρεις και σαν Δώδεκα Ευαγγέλια, έχει δύο ονόματα ή της έχουν αλλάξει το όνομα;)
Να πω και μερικά πράγματα στους φίλους που θέλουν να ερευνήσουν το εκκλησάκι περισσότερο. Η περιοχή της Αγίας Σοφίας έχει ένα λόφο, τον λόφο Βώκο. Στους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την Αθήνα, σχεδόν κανένα σπίτι από αυτά που βρίσκονται στο λόφο δεν έπαθε τη παραμικρή ζημιά, πολλά από αυτά τα σπίτια χρονολογούνται από πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλά ήταν εγκαταλελειμμένα και σε κακή κατάσταση για πολλά χρόνια. Τα σπίτια αυτά δεν έπεσαν, αλλά δεν κουνήθηκε ούτε μία πέτρα τους, ούτε έπεσε κεραμίδι στο δρόμο στο σεισμό της Πάρνηθας (εντάξει τα δύο τελευταία χρόνια πλάκωσαν οι εργολάβοι και τα ισοπέδωσαν σχεδόν όλα). Πάντως γύρω από το λόφο ήταν αρκετά τα σπίτια που έπαθαν ζημιές. Ο λόγος είναι ότι ο λόφος είναι βράχος και από όσο μου έχει πει φίλος μηχανικός ο συγκεκριμένος βράχος είναι ίδιος με αυτόν του λόφου της Ακροπόλεως και θυμάμαι πόσο καιρό πήρε και πόσα σκαπτικά μηχανήματα φέραμε όταν θέλαμε να ανοίξουμε τα θεμέλια της πολυκατοικίας που ζω.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία εγώ έχω χαρακτηρίσει σαν περίεργα. Το ένα είναι η πλατεία της Αγίας Σοφίας, όπου υπάρχει ένα δρομάκι που ποτέ δεν το βρίσκω, στο συγκεκριμένο δρομάκι είναι η είσοδος του SM Μαρινόπουλος και όποτε θέλω να πάω εκεί, νιώθω μια απέχθεια μιας και πολλές φορές το δρομάκι απλά δεν υπάρχει και έτσι αναγκάζομαι να πηγαίνω σε άλλο SM που είναι αρκετά πιο μακριά. Νομίζω είχε μιλήσει και κάποιος άλλος στο Ecoterica για αυτό το μέρος, στο forum για τη Μαγεία των Πόλεων, αλλά αυτός είχε πει ότι ξαφνικά εμφανίστηκε ένας ακόμα δρόμος σε αυτό το σημείο.
Στην κορυφή του λόφου που υπάρχει η δεξαμενή (δεξαμενή που μαζεύει η ΕΥΔΑΠ το νερό με το οποίο τροφοδοτεί ένα μέρος του Πειραιά) υπάρχει ένα μικρό πάρκο, το οποίο νιώθω ότι εκπέμπει εντελώς αρνητικά κύματα. Τουλάχιστον δεν θέλω να το πλησιάζω ούτε τη μέρα, ούτε τη νύχτα και νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια το έχουν κλείσει.
Επίσης πολλές φορές υπάρχουν κενά ήχου και θα εξηγήσω τι εννοώ. Μένω στο λόφο Βώκο, ο οποίος είναι πάνω από το λιμάνι του Πειραιά και 100 μέτρα από το σπίτι μου περνά ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της περιοχής. Μιας και βρίσκομαι λοιπόν σχετικά ψηλά, ακούω τους ήχους της πόλης ακόμα και αν δεν περνούν αυτοκίνητα από τον δρόμο που προανέφερα. Πάντα υπάρχει λοιπόν ο μακρινός ήχος των αυτοκινήτων, ο ήχος των πλοίων (πολλές φορές ακούγεται και ο ήχος από τα μεγάφωνα των πλοίων). Όμως πολλές φορές δεν υπάρχει τίποτα, απολύτως τίποτα, σαν να χάθηκε κάθε ήχος, αυτό κρατάει αρκετά λεπτά και πολλές φορές πηγαίνω μέχρι το μπαλκόνι και από την πόλη υπάρχει μόνο απόλυτη και απόκοσμη σιωπή.

Για να γυρίσω πάλι στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, ειλικρινά δεν το γνωρίζω καν και αυτό μου κάνει εντύπωση. Θα το ψάξω όμως το θέμα, (η γιαγιά μου είναι 93 χρονών και θυμάται τα πάντα), υπάρχουν αρκετές μεγάλες σε ηλικία κυρίες που μπορούν να μου δώσουν απαντήσεις.
Φυσικά για οτιδήποτε μάθω θα σας ενημερώσω.
Αν κάνετε και λίγη υπομονή μετά τις 15 Μάη θα μπορώ να έχω περισσότερα στοιχεία μιας και θα επιστρέψει κάποια κυρία που ξέρω η οποία έχει αρκετές γνώσεις πάνω σε τέτοια θέματα.

Αγαπητή Crytila, αν θέλεις βοήθεια στην έρευνα στείλε μου mail.

Αν οι υπόλοιποι αποφασίσετε να κάνετε κάποια έρευνα θα ήμουν χαρούμενη να συμμετάσχω. Θα μπορούσα να σας δείξω και τα άλλα σημεία που αναφέρω.

Ευχαριστώ

Νυχτερίτις


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alati13
Μέλος 2ης Βαθμίδας


296 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2003, 09:55:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alati13  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΚΑΛΗΜΈΡΑ και από εμένα. Φίλε thoth πολύ καλή η ιδέα σου. Αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι τότε πολύ ευχαρίστως να το κάνω. Όσο για τη σύνδεση… το έχω γράψει και άλλες φορές. Τουλάχιστον σε ότι αφορά εμένα, δυστυχώς οι γνώσεις μου στα περισσότερα θέματα είναι τόσες λίγες που μου είναι δύσκολο ακόμα και να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη. Παρακολουθώ όμως τα θέματα με ενδιαφέρων και αν αυτό βοηθάει σε τίποτα μπορώ να σου πω ότι είμαστε αρκετοί που έχουμε ίδια ενδιαφέροντα με εσένα.
Καλή συνέχεια.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Crytila
Μέλος 2ης Βαθμίδας


155 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/05/2003, 13:18:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εύγε, βλεπω μια ευχάριστη κινητικότητα

Nyxteritis άκρως ενδιαφέροντα τα γραφόμενά σου. Άν δεν σου κάνει κόπο, όποιο στοιχείο βρίσκεις να το παραθέτεις εδώ.

Εγώ είμαι στάσιμη ακόμη στην έρευνα. Οταν δοκίμασα να φωτογραφίσω και να πάρω πληροφορίες επί τόπου από το ίδιο το εκκλησάκι, με αντιμετώπισαν καχύποπτα (αχ βρε παλαιοημερολογίτες). Κάποια στιγμή θα το ξαναεπιχειρήσω.

Για επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους ακόμη δεν βρήκα χρόνο να πάω ούτε στο μουσείο Πειραιά ούτε σε Βιβλιοθήκες
Στο internet μπορώ πιο άνετα να ψάχνω γιατί μπαίνω κυρίως απο την δουλειά μου.


Στο internet πάντως βρήκα δύο sites:
1) http://www.emmawillard.org/animal/asklepios.htm
(Μια αρχαιολογική πηγή από ένα site σχετικό με τις ζωοθυσίες σε αρχαιοελληνικούς ναούς, όπου στον πίνακα που θα δείτε πάνω - πάνω αναφέρει για ένα εύρημα την φράση "in sanctuary of Asklepios in Piraeus (lines 28-30)"

2) http://www.sacredsites.com/final40/181.html
(Κάτι που κάνει ακόμη πιο πιθανή την ύπαρξη Ασκληπιείου σε εκκλησάκι - σπηλιά όπου πηγάζει "αγίασμα". Πρόκειται για ένα εκκλησάκι στην πλαγιά της Ακρόπολης)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Nyxteritis
Νέο Μέλος

Greece
8 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/05/2003, 16:59:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Nyxteritis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή Crytila,

πήγα 2 φορές στο εκκλησάκι και τις δύο φορές ήταν κλειστό.
Η πλάκα είναι ότι την πρώτη φορά που πήγα έκανα 5 φορές το τετράγωνο πάνω κάτω για να το εντοπίσω. Έβλεπα το σπίτι που έχει το νούμερο 18 και μετά έβλεπα το επόμενο σπίτι.
Όταν απογοητεύτηκα και είπα να φύγω για να ελέγξω πάλι τη διεύθυνση, είδα τη σιδερένια πόρτα με το σταυρό σφηνωμένη ανάμεσα στα δύο σπίτια.
Θα ξαναπάω όμως, και αν δω ότι απαγορεύουν τις φωτογραφίες θα πάω με κινητό με camera. :)

Επιπλέον στοιχεία που έμαθα για το εκκλησάκι από διάφορες γιαγιάδες, είναι ότι όντως ο παπάς που λειτουργούσε το εκκλησάκι τη δεκαετία του '30 αιωρείτο και γενικά είχε πολλά χαρίσματα και όπως λένε άγιασε στο τέλος. Από τότε, όλοι σχεδόν οι ιερείς που είναι υπέυθυνοι για το εκκλησάκι έχουν πολλά "χαρίσματα", μου είπαν ότι και ο ιερέας που είναι υπεύθυνος τώρα είναι διαισθητικός και όταν πας να του μιλήσεις σου λέει διάφορα για τη ζωή σου και του ξεφεύγει και κάτι για το μέλλον. Πραγματικά δεν έχω καλές σχέσεις με τους παπάδες, αλλά για το καλό της έρευνας και της επιστήμης, μάλλον θα πάω να του μιλήσω. :)))
Περίεργο είναι και το γεγονός που η μεγάλη εκκλησία της περιοχής (η Αγία Σοφία) είναι μόνο δύο τετράγωνα μακρύτερα από το εκκλησάκι, και από ότι μου είπαν οι περίοικοι δεν πάνε στην Αγία Σοφία αλλά πάνε στη Ζωοδόχο Πηγή.
Όταν πήγα τη δεύτερη φορά και το βρήκα κλειστό πέρασα από ανάκριση μια γιαγιά που καθόταν έξω από το σπίτι της στο πεζοδρόμιο. Εντύπωση μου έκανε που όταν της είπα ότι είναι κλειστό το εκκλησάκι και την ρώτησα πότε έχει λειτουργίες, με ρώτησε αν είναι ανάγκη για λειτουργία για να φωνάξει τον παπά επιτόπου. Και όταν της είπα ότι δεν είναι μεγάλη ανάγκη μου είπε με νόημα ότι για μερικά πράγματα η ανάγκη για λειτουργία είναι άμεση.
Επιπλέον στοιχεία που έμαθα είναι ότι παλαιότερα το νερό που ανάβλιζε από τη πηγή θεωρείτο θαυματουργό και εκτός από αγίασμα, πολλοί το έπιναν. Τώρα με την μόλυνση που έχει ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, αν δεν κάνω λάθος πριν καμιά 10αρια χρόνια συνέδεσαν τα σπίτια με το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, δεν νομίζω πως θα είναι πόσιμο και σίγουρα δεν θέλω να το δοκιμάσω.

Περισσότερα για αυτό, όπως υποσχέθηκα, μετά τις 15 του μήνα.

ΝυχτερίτιςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Jo Loucoumis
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Antigua and Barbuda
70 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/06/2004, 22:26:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Jo Loucoumis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δίνω μιά μικρή πνοή στο θέμα και σας υπόσχομαι να γράψω κάποια πράγματα ενδιαφέροντα .. σε "λίγο" όμως

Φιλικά Jo!!

Η Γνώση δίδεται δωρεάν σε αυτούς που την αναζητούν.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Crytila
Μέλος 2ης Βαθμίδας


155 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2005, 13:39:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά σας!
Να μαι πάλι έπειτα από καιρό. Δεν ξέρω αν μπαίνουν ακόμη οι φίλοι που έχουν στείλει posts σ'αυτό το θέμα, αλλά ίσως ενδιαφερθούν και άλλοι.
Εγώ βρήκα κάποια στοιχεία για το Ασκληπιείο Πειραιά. Βοήθησε περισσότερο ο δημοσιογράφος Β. Κουτουζής, μετά από επικοινωνία μου μαζί του.
Να η ιστοσελίδα του
http://www.koutouzis.gr/asklipieio.htm


Πιο κοντά στο φως υπάρχει ένα χαμόγελο
που πληρώνει τη φλόγα
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Goibniu
Νέο Μέλος

Ireland
6 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/03/2005, 00:00:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Goibniu  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μενω Πασαλιμανι κι εχω ακουσει για ναο του Ασκληπιού κατω από κτίριο στην Ζεα.
Εκει υπήρχε και ένα παλιο θέατρο.
Υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρηματα στο Εθνικό Μουσειο.
Για την Αγια Σοφια δε νομίζω,αφου δεν υπαρχουν ευρήματαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ALOS
Μέλος 3ης Βαθμίδας


754 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/03/2005, 07:22:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ALOS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εγκοιμητήριο είχε;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Crytila
Μέλος 2ης Βαθμίδας


155 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/05/2005, 19:58:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βλέπω εδώ μέσα έχουμε τους δικούς μας ρυθμούς... αιωνιότητας

Για το Ασκληπιείο στην Αγία Σοφία Πειραιά, δεν έχω βρεί στοιχεία ακόμη, αλλά είμαι σε καλό δρόμο.

Το Ασκληπιείο στο Πασαλιμάνι υπήρχε σίγουρα πάντως, αφού υπάρχουν χειροπιαστά ευρήματα που το αποδεικνύουν. Αναφέρονται και στο site του κ. Κουτουζη που αναφέρω πιο πάνω.
Ηρθε στο φως κατα λάθος το 1888 κατά τη διάρκεια διάνοιξης τάφρου θεμελίωσης στο οικόπεδο που βρισκόταν το θέατρο Τσόχα, όπου βρέθηκε άγαλμα του Ασκληπιού και ακολούθησε μια σειρά από πολλά ευρήματα.

Ναι, πρέπει να είχε εγκοιμητήριο γιατί η διαδικασία ίασης είχε απαραίτητα την εγκοίμηση κατά την οποία ο θεός παρουσιαζόταν στον ασθενή σε όνειρο και του υποδείκνυε τον τρόπο της θεραπείας που έπρεπε να ακολουθήσει ή τον θεράπευε αμέσως μετά το όνειρο του. Κατά κανόνα, όπως διαφαίνεται από τις επιγραφές, ο ασθενής ξυπνούσε και ήταν υγιής. (!)
Μυστηριώδη ευρήματα:
- Αναθηματικό ανάγλυφο όπου ο ασθενής κοιμάται στο εγκοιμητήριο και θεραπεύεται από ένα φίδι που του γλείφει τον ώμο ενώ ο Ασκληπιός τον ακουμπά με το χέρι του στο ίδιο σημείο. Επάνω από το γείσο του ανάγλυφου διακρίνονται δύο αιωρούμενα μάτια. Τα μάτια αυτά εμφανιζόταν στον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου...
- Παράσταση θεότητας με μορφή σκύλων (;)

Κάτι που δεν είχα συνειδητοποιήσει είναι πως συνήθως όταν βρίσκονται αρχαία κτίσματα όταν σκάβουν οικόπεδο για κτίσιμο σπιτιού, γίνεται η ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι παίρνουν τα κινητά ευρήματα και το αρχαίο κτίσμα καλύπτεται .... Κάτι τέτοιο έγινε όμως και στο metro.Πιο κοντά στο φως υπάρχει ένα χαμόγελο
που πληρώνει τη φλόγα
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.109375
Maintained by Digital Alchemy