ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Λογική και Σύμπαν: Τρώγεται η σούπα με... πηρούνι;
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2003, 02:17:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας.

Λίγο τρελός ο τίτλος αλλά νομίζω ότι του ταιριάζει.

Μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές αλλά και φιλοσοφικές και μεταφυσικές κατακτήσεις της εποχής μας είναι το Θεώρημα της μη-πληρότητας του Γκέντελ.

Αντιγράφω από το βιβλίο "ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΥΣ" του Rudy Rucker, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης:

«Το καλοκαίρι του 1930, ο εικοσιτετράχρονος μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ απέδειξε ένα περίεργο θεώρημα: τα μαθηματικά είναι ανοιχτά-ατελεύτητα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κανένα οριστικό, τέλειο μαθηματικό σύστημα. Κάθε αξιωματικοποίηση των μαθηματικών τελικά θα καταλήξει σε ορισμένα απλά προβλήματα που δεν μπορεί να τα αποδείξει κατά κανένα τρόπο. Έτσι μπορούμε να ορίσουμε το θεώρημα της μη πληρότητας του Γκέντελ.

Τα πορίσματα και οι συνέπειες αυτής της απόδειξης είναι εκπληκτικά. Ο Γκέντελ είναι σαν να μας λέει με σιγουριά ότι το σύμπαν δεν είναι μία μηχανή και ότι κανείς δεν θα μάθει ποτέ το μυστικό του σύμπαντος.

Αυτό που κάνει την απόδειξη του Γκέντελ, τόσο σημαντική είναι ότι την διετύπωσε σε τέλεια ακριβή μαθηματική γλώσσα. Το να επινοήσει κάποιος μία μαθηματική απόδειξη της μη πληρότητας των μαθηματικών μοιάζει κάπως με το να κατορθώσει να σταθεί πάνω στους ώμους του. Πώς μπόρεσε ο Γκέντελ να επινοήσει μία τέτοια απόδειξη;» σελ. 172

Αυτός ο περίεργος άνθρωπος που... σκότωσε τον ορθολογισμό μέσω του... ορθολογισμού (σαν αντίστροφη ομοιοπαθητική μου φαίνεται ) είχε και άλλες περίεργες απόψεις:


«Η ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος κυλά προέρχεται από τη σύγχυση του πραγματικού με το δεδομένο. Το πέρασμα του χρόνου γεννιέται επειδή πιστεύουμε ότι κατοικούμε διάφορες πραγματικότητες. Στην πραγματικότητα, όμως, κατοικούμε μόνο διαφορετικά δεδομένα. Υπάρχει μόνο μία πραγματικότητα» Γκέντελ, σελ. 187

«Τον ρώτησα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συλλάβει κανείς τη γνήσια αφηρημένη δυνατότητα. Είπε τρία πράγματα. 1) Πρώτα, πρέπει να απομονώσει τις άλλες του αισθήσεις, ξαπλώνοντας σε ένα ήσυχο μέρος. Δεν αρκεί, όμως, να εκτελέσει αυτή την περιοριστική πράξη, πρέπει και να αναζητήσει ενεργά με το νου του. 2) Είναι λάθος να επιτρέψει στην καθημερινή πραγματικότητα να καθορίσει τη δυνατότητα και να φανταστεί μόνο συνδυασμούς και μεταθέσεις υλικών αντικειμένων – ο νους μπορεί να συλλαμβάνει και άπειρα σύνολα. 3) Ο τελικός στόχος μιας τέτοιας νοητικής δραστηριότητας, αλλά και όλης της φιλοσοφίας, είναι η σύλληψη του Απόλυτου. Ο Γκέντελ ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του με ένα σχόλιό του για τον Πλάτωνα: «Όταν ο Πλάτωνας μπόρεσε να συλλάβει πλήρως το Καλό, η φιλοσοφία του ολοκληρώθηκε»», σελ. 185-186

Κάποια ερωτήματα:

Τι νομίζετε για αυτήν την ανακάλυψη;

Κάτα πόσο μαθηματική και κατά πόσο μυστικιστική είναι η μεθοδος διαλογισμού του Γκέντελ;

Και μια τελική διαπίστωση.

Όντως η σούπα δεν τρώγεται με το πηρούνι

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

ALvaNoS
Νέο Μέλος

Turkey
36 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2003, 02:22:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ALvaNoS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σπουδαίος ο τύπος... δεν ξέρω για εσάς.. αλλά εγώ προτιμώ χρησιμοποιώ κουτάλι ;p

Από το να πιστεύεις τον κόσμο, καλύτερα να τον μελετάς.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Spiral
Πλήρες Μέλος


826 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2003, 11:45:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Spiral  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όταν αντιγράφουμε εμείς από άλλες πηγές, εσείς μας επαναφέρετε στην τάξη.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AVATARGR
Πρώην Συνεργάτης

Greece
4317 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2003, 12:33:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ Spiral ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΦΙΛΩΝ.
Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Η ΚΑΛΗΤΕΡΑ Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ...
ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΝΑΖΗΤΑΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΘΕΜΙΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΥΤΟ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AVATARGR
Πρώην Συνεργάτης

Greece
4317 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2003, 12:49:01  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΘΩΘ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΘΩΘ ΜΑΣ ΕΘΕΣΕΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ "Θεώρημα της μη-πληρότητας του Γκέντελ".

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ/ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ (ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣ ΤΙΣ ΠΟΥΜΕ) ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ??

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2003, 16:14:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε thoth … ισως να εχει δικαιο....

στέκομαι λίγο στο

quote:
3) Ο τελικός στόχος μιας τέτοιας νοητικής δραστηριότητας, αλλά και όλης της φιλοσοφίας, είναι η σύλληψη του Απόλυτου. Ο Γκέντελ ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του με ένα σχόλιό του για τον Πλάτωνα: «Όταν ο Πλάτωνας μπόρεσε να συλλάβει πλήρως το Καλό, η φιλοσοφία του ολοκληρώθηκε»», σελ. 185-186

Δεν τον ξέρω τον Γκεντελ…. μα τον συμπάθησα…. με αυτά τα λίγα!!!

Και με αφορμή κάτι που διάβασα αλλού... που αναφέρετε ο φίλος Κελσος…


quote:
"...η γνώση κατοικεί
σε κεφάλια ΓΕΜΑΤΑ απο σκέψεις άλλων ανθρώπων,
η Σοφία, σε νού που προσέχει
ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ...
Ποτέ δεν θα μπορέσεις να ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ τόσο βαθιά
στο νού εκείνων στους οποίους μεταβιβάζεις
μερικές απο τις
ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ..."
Διδάσκαλοι της Σοφίας

Από τους λίγους που γνωρίζω, (Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ) που συνδυάζει τόσο τις ΓΝΩΣΕΙΣ….όσο και την κυκλική σκέψη.... και προσοχή του ΣΟΦΟΥ!


Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 23/04/2003 16:16:53Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

cassiopeia
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Guadeloupe
252 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2003, 01:53:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους cassiopeia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΔΕΝ έχω λόγια να πώ . .
Χώρίς να θέλω να θίξω ΑΝ δεν με λέγαν Cassiopeia, σίγουρα θα με έλεγαν Γκέντελ!

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη φιλοσοφία για να εξακριβωθεί το πόσο ευσταθεί ένα τέτοιο Θεώρημα!Δεν θα μπώ σε μαθηματικές πράξεις αλλά ..θα σταθώ στα τρία αριθμημένα πράγματα που είπε ...

Ποιός δεν έχει κάτσει να σκεφθεί για το σύμπαν και τον κόσμο ολόκληρο?
Δεν θα συμφωνήσω στο μυστικιστικό κομμάτι ..
Ίσως να τον βοήθησαν μετά από μελέτη να σκεφθεί αφαιρετικά ,αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να είχε υιοθετήσει έναν τέτοιο χαρακτήρα!

Cas.Sio.PeiaΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elias5
Νέο Μέλος

Greece
1 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/04/2003, 04:43:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elias5  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ. ΔΙΑΛΕΞΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ FORUM ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ.ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΦΕΡΕΙ ΑΠΟΨΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΨΑΞΙΜΟ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ. ΑΡΑ ΛΟΓΙΚΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ? ΑΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΝΟΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ,ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΑ ΔΟΜΗΜΕΝΗ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ : ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ! ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ!.....

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΩΡΙΩΝΑΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
213 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2003, 00:01:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλοι μου, μια βασική επιδίωξη των μαθηματικών ήταν να μπορούν να αποφανθούν όταν διατυπώνεται μια πρόταση, αν αυτή είναι αληθής ή ψευδής. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι η φιλοδοξία αυτή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.
Με την απόδειξη του θεωρήματος του Godel μάθαμε ότι δεν υπάρχει ένα "συνεπές" σύνολο αξιωμάτων έτσι ώστε στηριγμένοι σε αυτό να μπορούμε να αποφανθούμε για την αλήθεια ή το ψεύδος κάθε πρότασης που θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε.
Στην αρχή η διαπίστωση αυτή φάνηκε να αφαιρεί από τα μαθηματικά ένα μεγάλο μέρος της δύναμης τους. Από σκληρή επιστήμη που αναπτύσσονταν σε ένα διάφανο σύμπαν έγιναν επιστημονικός κλάδος που παρουσιάζει τέλματα και αμφιβολίες άρχισαν να μοιάζουν με τις άλλες επιστήμες. Έγιναν ανθρώπινα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο άνθρωπος πίστευε ότι θα κατάφερνε να γράψει ένα κατάλογο με όλα τα αξιώματα που θα μας επέτρεπαν να αποφανθούμε για την αλήθεια ή το ψεύδος κάθε πρότασης που έχει νόημα. Ο Godel μας έδειξε ότι ο κατάλογος αυτός είναι άπειρος. Αν ο κατάλογος υπήρχε τότε θα μπορούσαμε να τον βάλουμε στην μνήμη ενός υπολογιστή και τότε θα είχαμε τον καλύτερο και πιο παραγωγικό μαθηματικό όλων των εποχών. Θα μπορούσε να μας αποδείξει όλα τα θεωρήματα που θα μπορούσε να συλλάβει κανείς. Χάρις στο θεώρημα του Godel ευτυχώς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί.
Όσο για τη σούπα; Με τους νόμους που ισχύουν στη φυσικη (σχετικότητα, κβαντομηχανική) όχι μόνο τρώγεται με το πηρούνι, αλλά μπορεις να την κάνεις και σουβλάκι ή ακόμα καλυτερα να την περάσεις στη σούβλα (μέρες που είναι)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2003, 21:34:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα,
Πολύ ωραίο το θέμα που έθεσες (Αϊ θωτ ε θόου ε πούθυκατ...)

Απ'ότι κατάλαβα το θέμα αυτό αφορά και το κατά πόσο τα μαθηματικά είναι ένας δρόμος μεταφυσικός, που μας βοηθάει να συλλάβουμε έννοιες, ή να αντιληφθούμε την πλήρη αδυναμία μας να συλλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας ενός μηχανισμού ή κάτι που υφίσταται.

Ρωτάς

quote:
Κάτα πόσο μαθηματική και κατά πόσο μυστικιστική είναι η μεθοδος διαλογισμού του Γκέντελ;

και η δική μου απάντηση είναι ότι τα μαθηματικά είναι άκρως μυστικιστική επιστήμη, όσο κάποιος τα μελετά και ιδιαίτερα όχι μόνο σαν απλούς αριθμούς αλλά σαν συμβολισμούς πραγμάτων, καταστάσεων και λειτουργιών, τόσο μπαίνει πιο βαθιά στους μυστικούς δαιδαλώδεις διαδρόμους του σύμπαντος και της ψυχής, αφού το σύμπαν αποτελείται από διαφόρων μορφών εκφράσεις της ψυχής.

Οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, το γιατί και το διότι, είναι πράγματα που λειτουργούν και συμβολίζονται μέσα από μαθηματικές και γεωμετρικές έννοιες. Ψάχνοντας να βρεις τον τρόπο, το μεγάλο γιατί (αλλά και διότι - μια ερώτηση και μια απάντηση που συνυπάρχουν στην εκδήλωσή τους ενώ καταστρέφονται και αναδημιουργούνται κάθε στιγμή), συνειδητοποιείς ή δεν συνειδητοποιείς ότι τα νοητικά και ψυχικά σου μονοπάτια περνούν από σχέσεις αριθμών.

Ο Γκέντελ ακολούθησε έναν καθαρά μαθηματικό τρόπο συνειρμικών διαδικασιών, παρόμοιο με τον τρόπο που καθενας μας προσπαθεί να λύσει το υπαρξιακό του ερώτημα, για να φτάσει να εκφράσει με αριθμούς, το όριο της ανθρώπινης λογικής, απέναντι στο πρωταρχικό μυστικό του σύμπαντος.

αυτή...που τα κατάφερε!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

T-SEEKER
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
524 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/05/2003, 21:56:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους T-SEEKER  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μπορείτε να μου δώσετε πληροφορίες για το συγκεριμένο βιβλίο ?

"Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο ανθρώπινος νους μπορεί και να το καταφέρει"Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/05/2003, 23:38:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το βιβλίο είναι αρκετά εξειδικευμένο και θα ήταν καλύτερα να το διαβάσει κάποιος που θέλει να εμβαθύνει πάνω στην φιλοσοφική, μαθηματική και μεταφυσική έννοια του "απείρου".

Ο συγγραφέας είναι γνωστός επιστήμονας και προσεγγίζει το θέμα με πάθος και αγάπη.

Παραθέτω μερικά ακόμη αποσπάσματα που θεωρώ ενδιαφέροντα από αυτό το βιβλίο (με δικούς μου τίτλους):


Ο Πλωτίνος μιλάει για το Εν ως ένα είδος Απείρου ή Μηδενός

«Ο Πλωτίνος ήταν ο πρώτος μετά τον Πλάτωνα, φιλόσοφος που υιοθέτησης την άποψη ότι τουλάχιστον ο θεός, ή το Εν, είναι άπειρο, λέγοντας για αυτό ότι «το απόλυτο Εν, ουδέποτε μετρήθηκε, βρίσκεται πέρα από τον αριθμό, και έτσι δεν περιορίζεται ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά, διότι κάθε τέτοιος περιορισμός του θα έφερε μαζί του και τη δική του έννοια» Πλωτίνου Εννεάδες, V, 5, 11»» σελ. 3


Επιχείρημα για την ύπαρξη της μαθηματικής ιδέας

«Θα υπήρχαν μαθηματικές αλήθειες ακόμη κι αν το σύμπαν εξαφανιζόταν; Υπήρχε πριν τον Πυθαγόρα το πυθαγόρειο θεώρημα; Όταν τρεις άνθρωποι βλέπουν το ίδιο ζώο, λέμε ότι το ζώο είναι πραγματικό, τι συμβαίνει όμως όταν τρεις άνθρωποι «βλέπουν» την ίδια ιδέα;» σελ. 37

Ο Γκέντελ ως Πλατωνιστής. Τα μαθηματικά είναι οντότητες που υπάρχουν άσχετα από εμάς. Συζήτηση του Rudy Rucker με τον Γκέντελ.

«Υπάρχει μία ιδέα που είναι βασική στον Γκέντελ. Ο Γκέντελ συνήθιζε να λέει: «τα μαθηματικά μου είναι αντικειμενικά». Τι εννοούσε; Εννοούσε ότι οι μαθηματικές οντότητες υπάρχουν ανεξάρτητα από την μαθηματική δραστηριότητα, όπως τα αστέρια υπάρχουν ανεξάρτητα αν κάποιος τα παρατηρήσει ή όχι. Αυτή η άποψη του Γκέντελ ορίζεται ως Πλατωνική. Σύμφωνα με την Πλατωνική άποψη τα νοητικά αντικείμενα δεν τα επινοούμε αλλά τα ανακαλύπτουμε με την κατεύθυνση του νου προς αυτά.

Μυστικισμός ως κίνηση προς το Μηδέν και προς το Άπειρο.

Ο Ρούντολφ Ότο στο έργο του “Mysticism East and West” περιγράφει δύο διαφορετικούς τρόπους διαλογισμού. Ο ένας τρόπος διαλογισμού συνίσταται στην κίνηση προς το μηδέν και ονομάζεται «μέθοδος της απογύμνωσης». Ο άλλος τρόπος διαλογισμού συμβαίνει με την κίνηση προς το άπειρο και ονομάζεται «μέθοδος της ταύτισης».

Η μέθοδος της απογύμνωσης χρησιμοποιεί τους τρόπους του σβησίματος της σκέψης και της αίσθησης. Σας τον Ινδικό διαλογισμό που χρησιμοποιεί τις φράσεις «Νέτι, Νέτι» (όχι αυτό, όχι αυτό). Έτσι με την απογύμνωση από καθετί εξωτερικό εφορμάει στην συνείδηση η μία πραγματικότητα που στον Βουδισμό ονομάζεται «κενότητα» αλλά που είναι η μία πραγματική μας φύση.

Στην μέθοδο της ταύτισης προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στο πεδίο της συνείδησής μας. Πασχίζουμε να ταυτιστούμε με το Παν. Η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί με τη φράση «Και αυτό επίσης».

Και οι δύο μέθοδοι έχουν τον ίδιον στόχο άσχετα αν η πρώτη ταυτίζεται με το Τίποτε και η δεύτερη ταυτίζεται με το Παν.

Νομίζω ότι T-Seeker έγινα πιο σαφής.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Anounakis
Πλήρες Μέλος

Aruba
992 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2003, 03:57:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Anounakis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και δεσμόν κάλλιστον ο θεός εποίει....
Δεσμός δε κάλλιστος η αναλογία

Πλάτωνας , Τιμαίος.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

reptilesalonica
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1849 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2003, 00:11:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους reptilesalonica  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
...ενδιαφέρον θέμα...θα ψάξω οπωσδήποτε αυτόν τον ενδιαφέροντα μαθηματικό-φιλόσοφο.
Ωστόσο στην ερώτηση:
quote:
Λογική και Σύμπαν: Τρώγεται η σούπα με... πηρούνι;

Πιστεύω πως κάποιοι ελάχιστοι, μπορούν μόνο να κολυμπήσουν μέσα σε αυτή τη σούπα, ως λεπτοφυείς ενέργειες και όχι στην τωρινή κατάσταση.

~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you

Edited by - reptilesalonica on 24/11/2003 00:12:38Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Λεωνίδας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


96 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2003, 11:55:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Λεωνίδας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα thoth και εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. Ο Πλάτωνας θα το θυμάται γιατί και εγώ τελευταία ανέβασα ένα σχετικό θέμα από το ίδιο βιβλίο .
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=2297

προς το παρών αυτό που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι το περιφημο πλέον θεώρημα του Γκέντελ λεπτομερέστερα έχει ως εξής :

Κάθε μαθηματικό σύστημα που βασίζεται σε αξιώματα , περιέχει αληθείς προτάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποδειχθούν μέσα από το σύστημα αυτό .

Αυτό σημαίνει ότι για την απόδειξη των ανωτέρω προτάσεων θα πρέπει να επικαλεστούμε κάποιο άλλο σύστημα ,το οποίο βασίζεται και αυτό σε αξιώματα και οι αληθείς του προτάσεις θα πρέπει να αποδειχθούν από κάποιο άλλο σύστημα κλπ κλπ . :-)
Όπως καταλαβαίνετε τα συμπέρασματα που προκύπτουν του θεωρήματος είναι εκ πρώτης απόψεως τραγικά , για την προσέγγιση της λεγόμενης εννοιαίας θεωρίας και αποτελούν τροχοπέδη .
Έτσι σε συνάρτηση με την γνωστή Αρχή της Αβεβαιότητος από την φυσική , οδηγούν σε προβληματισμούς του τύπου "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα :).
Μια προσπάθεια απεμπλοκής από το συγκεκριμένο αδιέξοδο παρουσίασα παλαιότερα στο τόπικ
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=655

εβίβα

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2003, 13:06:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου Λεωνίδα.

Πολύ πρωτότυπη η απεικόνιση σου της φιλοσοφίας ειδικά των προσωκρατικών μέσω της μαθηματικής γλώσσας, που έχεις στο topic που μας παραπέμπεις

Θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα, ως προς αυτό που είχες γράψει:

quote:
Ένα Σύμπαν όμως μέσα από τα μάτια του παρατηρητή αναπαράγει την εικόνα μιας κινούμενης απεικόνισης (Ηρακλείτια θεώρηση) και αυτό γιατί ο παρατηρητής λαμβάνει ερεθίσματα (τιμές) από την «κατεικόνα και ομοίωσή του» γενεσιουργό συνάρτηση , με αποτέλεσμα μια αέναη επιταχυνόμενη «περιδίνηση» , υπό την επιρροή της νέας σύνθετης συνάρτησης , η μαθηματική παραγωγοποίηση («νυν») της οποίας ,μέσα στο ανθρώπινο μυαλό , δημιουργεί την αίσθηση του Χρόνου , ώστε να νιώθουμε ότι το Σύμπαν κινείται με ομαλή και όχι με επιταχυνόμενη κίνηση .

Αυτή η "γενεσιουργός συνάρτηση" γεννάει μόνο παρατηρητές;

Και αν μόνο αυτή γεννάει, μέσω απείρων αντανακλάσεων "παρατηρητές", τότε το σύμπαν χωρίζεται σε παρατηρητές και μη-παρατηρητές;

Όλοι οι "παρατηρητές" είμαστε αιωνίως μεταλλασόμενες σύνθετες συναρτήσεις, κάτι σαν... ΕΓΩ = (το σύμπαν τώρα "νυν") + (η γενεσιουργός συνάρτηση;

Αν μπορείς σε παρακαλώ απάντησέ μου στις ερωτήσεις για να σω αν κατάλαβα καλά.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
alma
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Austria
50 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2003, 21:42:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alma  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ετσι οπως το αισθανομαι, η αποδειξη περι μη πληροτητας, που εκανε ο Goedel , φτιαχνει μια αλυσιδωτη αντιδραση διαπιστωσης...αγνοιας!
Κατι μας διαφευγει παντελως ακομα. Πιθανοτατα, οι ΒΑΣΕΙΣ της νεωτερης ανθρωπινης επιστημης, ειναι λαθος.
(Ασχετα αν η εξεληξη της τεχνολογιας-σε καποιους τομεις- ειναι ραγδαια...)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

reptilesalonica
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1849 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/11/2003, 04:47:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους reptilesalonica  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έξοχα προχωρά η κουβέντα, λοιπόν,
Είμαστε έρμαιοι της περιορισμένης μας αντίληψης. Τα περισσότερα ζώα, όπως και τα σκυλιά, βλέπουν δυσδιάστατα. Δε μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει να βλέπει κανείς τρισδιάστατα.
Ο άνθρωπος βλέπει τρισδιάστατα. Ας υποθέσουμε οτι κάποιο Ον σε κάποιο άλλο πλανήτη, αισθάνεται και την τέταρτη διάσταση.
Ο άνθρωπος λοιπόν, περιορίζεται στην οπτική που έχει για τον κόσμο που τον περιβάλει, σύμφωνα με τα όρια της αντίληψής του. Ζεί και αναγνωρίζει έναν κόσμο στον οποίον, δε μπορεί να δεί το υπέρυθρο και υπεριώδες, δε μπορεί να ακούσει παρά μικρό φάσμα ήχων, στην γιγαντώδη κλίμακα του ήχου. Δε μπορεί να αντιληφθεί την έννοια και την κίνηση του χρόνου και ποιό έργο επιτελεί. Δε μπορεί να κατανοήσει την κατάσταση του θανάτου και δε μπορεί να αναγνωρίσει τόσα άλλα πράγματα.
Η αντίληψη του ανθρώπου λοιπόν έχει κάποια όρια.
Πόσο μπορεί να σφάλει επιχειρώντας να κατακτήσει πραγματικότητες που είναι κοντά ή υπερβαίνουν τα όρια αντίληψής του;

~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame youΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

1900
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Cuba
1904 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/11/2003, 14:02:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους 1900  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πόσο μπορεί να σφάλει επιχειρώντας να κατακτήσει πραγματικότητες που είναι κοντά ή υπερβαίνουν τα όρια αντίληψής του;

Πολύ, λίγο, καθόλου, δεν έχει σημασία. Και πάλι το "σφαλμα" είναι προϊόν του τρόπου αντίληψης του ανθρώπου.

Αυτό που χρειάζεται πάντως για τέτοιες επιχειρήσεις είναι η ταυτόχρονη λειτουργία αντίληψης και ενστίκτου, που ίσως και να είναι κάτι αναπόσπαστο, αλλά συνήθως καταπιεσμένο.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Λεωνίδας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


96 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/11/2003, 18:43:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Λεωνίδας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε thoth
Το χάος είναι άπειρο και αδιαμόρφωτο .
Θεωρούμε λοιπόν ότι μια από τις δυνάμει άπειρες εν τάξει εκφράσεις του , είναι και μια συγκεκριμένη έκφραση που μαθηματικά αποκαλούμε συνάρτηση Α (παραδείγματος χάρη) .
Η συνάρτηση αυτή θεωρούμε ότι μπορεί να αναπαράγει τον εαυτό της μέσα από άλλες υποσυναρτήσεις έστω α ,β , γ κλπ .
Τις υποσυναρτήσεις αυτές όντως θεωρούμε ως παρατηρητές .
Άρα η απάντησή σου στο πρώτο ερώτημα είναι ναι , γεννά μόνο παρατηρητές .

Και αν μόνο αυτή γεννάει, μέσω απείρων αντανακλάσεων "παρατηρητές", τότε το σύμπαν χωρίζεται σε παρατηρητές και μη-παρατηρητές;

Θα έλεγα ότι το σύμπαν χωρίζεται σε τακτό και μη τακτό (Όν και μη Όν). Το τακτό είναι αυτό που υπάρχει ως παρατηρητής , αλλά και ως αντικείμενο παρατήρησης . Η ύπαρξή τους αυτή ,ορίζεται από τις τιμές που προκύπτουν από την θεμελιώδη συνάρτηση που αναφέραμε . Και μόνο το ότι αποτελούν τιμές κάποιας μαθηματικής σχέσης τα ορίζει ως τακτά , δηλαδή με χαμηλή εντροπία .
Εδώ μπορεί να εισαχθεί η έννοια της τριάδος

Χάος - Θεμελιώδης Α (δημιουργός)- θεμελιώδης α (παρατηρητής)

Δεν υπάρχει ταύτιση παρατηρητή ,θεμελιώδους και χάους διότι έχουν διαφορά αιτιότητας . Το Χάος είναι αυθύπαρκτο , η θεμελιώδης πρωτογενής και ο παρατηρητής δευτερογενής .
Ελπίζω να ήμουν αρκετά σαφής .

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/11/2003, 19:59:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ευχαριστώ Λεωνίδα για την απάντησή σου.

Συνεχίζω να αντιλαμβάνομαι αυτήν την σκέψη ως πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη. Θα μου επιτρέψεις να σου κάνω ακόμη μια ερώτηση:

quote:
Άρα η απάντησή σου στο πρώτο ερώτημα είναι ναι , γεννά μόνο παρατηρητές .

Και αν μόνο αυτή γεννάει, μέσω απείρων αντανακλάσεων "παρατηρητές", τότε το σύμπαν χωρίζεται σε παρατηρητές και μη-παρατηρητές;

Θα έλεγα ότι το σύμπαν χωρίζεται σε τακτό και μη τακτό (Όν και μη Όν). Το τακτό είναι αυτό που υπάρχει ως παρατηρητής , αλλά και ως αντικείμενο παρατήρησης .


Λες ότι οι "παρατηρητές" είναι "τέκνα" της μίας θεμελιώδους συνάρτησης, αυτό που λες "τακτό", και τα αντικείμενα της παρατήρησης είναι "μη-τακτά" και άρα "μη-τέκνα" της θεμελιώδους συνάρτησης που γεννά μόνο "παρατηρητές".

Τότε πώς το "τακτό", που είναι "παρατηρητής", μπορεί να είναι και αντικείμενο παρατήρησης;

Εάν π.χ. το "Α" και το "Β" τα "γεννά" η θεμελιώδης συνάρτηση ως "παρατηρητές" και το "Α" παρατηρεί το "Β" τότε το "Β" είναι και "παρατηρητής" ταυτόχρονα και αντικείμενο παρατήρησης΄Πως μπορούμε τότε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον παρατηρητή από τον μη-παρατηρητή; Μήπως τελικά υπάρχει μόνο ΈΝΑ ΑΠΟΛΥΤΟ που εμείς το χωρίζουμε φαινομενικά σε Παρατηρητή και Παρατηρούμενο;

Ελπίζω να είμαι κατανοητός.


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Λεωνίδας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


96 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/11/2003, 00:17:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Λεωνίδας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ thoth
Είναι πραγματικά δύσκολο να νοήσει κάποιος έννοιες τόσο αφηρημένες όσο αυτές που χειριζόμαστε μέσα από το συγκεκριμένο θέμα . Για το λόγο αυτό είναι δικαιολογημένες οι παρεξηγήσεις επί των …επεξηγήσεων . :)
Ως τακτά ορίσαμε και τους παρατηρητές και τα παρατηρούμενα , δηλαδή το σύνολο του υλικού κόσμου . Ύλη και ζωή .
Ως άτακτα ,όλα τα υπόλοιπα που ξεφεύγουν της άμεσης αντίληψής μας (τουλάχιστον αυτής) .
Δηλαδή ,είπαμε ότι το Χάος έχει εξ ορισμού άπειρες δυνάμει δυνατότητες και ξεχωρίσαμε την θεμελιώδη συνάρτηση ως μία από αυτές . Όλες οι υπόλοιπες δυνάμει δυνατότητες λαμβάνονται ως άτακτες (μη όντες ) . Υπάρχουν μεν θεωρητικά , αλλά δεν υφίστανται ως αντικείμενα του παρατηρούμενου κόσμου μας , εφόσον απορρίπτονται από το «φίλτρο» που λέγεται θεμελιώδης συνάρτηση .
Τακτό λοιπόν ορίζουμε μόνο ‘ότι περιέχεται στο πεδίο τιμών της θεμελιώδους .
Ότι αποτελεί απεικόνιση αυτής .
Για παράδειγμα , μέσα από τις άπειρες δυνάμει δυνατότητες του χάους ως πεδίου ορισμού , υπαρχει και μια μαθηματική έκφραση που την ονομάζουμε G π.χ. με την ιδιότητα-δυνατότητα να «τακτοποιεί» όλα τα σημεία του χώρου έτσι ώστε να σχηματίζουν …κύβους .Αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ και εγώ και οποιοσδήποτε άλλος παρατηρητής ότα;ν κοιτάζει τον ουρανό βλέπει μόνο κύβους . Και δεν συμβαίνει αυτό διότι εμείς αντιλαμβανόμαστε μόνο τις απεικονίσεις της θεμελιώδους και
Όχι αυτές μιας οποιασδήποτε άλλης μαθηματικής δυνάμει έκφρασης του χάους .

«Εάν π.χ. το "Α" και το "Β" τα "γεννά" η θεμελιώδης συνάρτηση ως "παρατηρητές" και το "Α" παρατηρεί το "Β" τότε το "Β" είναι και "παρατηρητής" ταυτόχρονα και αντικείμενο παρατήρησης΄Πως μπορούμε τότε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον παρατηρητή από τον μη-παρατηρητή; Μήπως τελικά υπάρχει μόνο ΈΝΑ ΑΠΟΛΥΤΟ που εμείς το χωρίζουμε φαινομενικά σε Παρατηρητή και Παρατηρούμενο;»

Ο καθένας μας πιστέυει ότι είναι Ο παρατηρητής και γι αυτό θεωρούμε εαυτούς ως πρωταγωνιστές του έργου και όλους και όλα τα υπόλοιπα κομπάρσους {ζωικός} και σκηνικά {υλικός κόσμος} . Και γι αυτό επίσης ο καθένας μας αποτελεί παρατηρητή και αντικείμενο παρατήρησης ταυτόχρονα .
Από εκεί και μετά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις έννοιες υλικός και ζωικός κόσμος .
Κατά την γνώμη μου όλα τα ομαδοποιημένα σύνολα τιμών που προκύπτουν από την θεμελιώδη , εκπεφρασμένα σε περαιτέρω μαθηματικές σχέσεις αποτελούν το ορατό υλικό σύμπαν .
Όσες από τις σχέσεις αυτές είναι αναπαραγόμενες αφενός και αφετέρου συγκρινόμενες είναι άρρητες ονομάζονται ζωή {και για το λόγο αυτό δύο ζωικα άτομα π.χ. 2 μαύρες γάτες δεν είναι ποτε ολόιδιες ώστε ο συγκριτικός τους λόγος να είναι άρρητος } . Αντίθετα η ύλη παρουσίαζει προβλεπόμενους λόγους με πεπερασμένη δομή .
Από την άλλη όμως δεν θεωρώ κάθε είδος ζωής παρατηρητή . Παρατηρητής είναι μόνο όποιος πρωτίστως αναγνωρίζει τον εαυτό του μέσα στο χώρο .

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/11/2003, 09:37:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ευχαριστώ Λεωνίδα, νομίζω ότι απαντήθηκαν οι βασικές μου ερωτήσεις.

Με εκτίμηση για τον χρόνο που μου διέθεσες.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/12/2003, 07:17:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι…

Δεν λέω πως η σούπα τρώγεται με πιρούνι… ούτε και αμφισβητώ το τακτό και μη τακτό σύμπαν όπως το αναφέρει ο Λεωνίδας…ως επίσης παίρνω πολύ στα σοβαρά ότι μας λέει ο Γκεντελ…

Παλαιοτέρα ο Φίλος Λεωνίδας με είχε αρκετά προβληματίσει με την βαθυστόχαστη εξίσωση του Βιαντα…

0+@=1

Να κλείσουμε την αυλαία, και να σκεφτούμε αυτά είπαν Σοφοί και οι επιστήμονες…έτσι είναι… η να προσπαθήσουμε με τη σειρά μας?
Δεν νομίζω να έχετε αντίρρηση, για μια μικρή προσπάθεια…

Ίσως ζητώ πολλά, ίσως σκεφτείτε πως έχω καβαλήσει το καλάμι…μα αδέρφια σε υγιή σκέψη, είναι ακριβώς αυτό το ξεπέρασμα εαυτού, η λατρευτή μας έμπνευση/insight

Βλέπεις Λεωνίδα,
εκτός Ηράκλειτο και Παρμενίδη *(αυθεντικοί πρωτοπόροι / και εμπνευσολουσμενοι... ο Βιαντας… έκανε τρομερή εντύπωση τότε στον πρώτο! Ο σκοτεινός *(σπάνιο)… μιλάει για αυτόν πολύ καλά!...

Βρίσκω ομοίως την εξίσωση αυτή….θησαυρό… φτάνει να μην την δεις ΜΟΝΟ γραμμικά…(intellectual aproach) μα και βιωματικά!

Εδώ τα κουμπιά της ΑΛΕΞΑΙΝΑΣ! (Λαϊκή έκφραση που δηλώνει κάτι δύσκολο!)

0+@=1 Έτσι ως έχει!

Χωρίς το μυαλό να μπει σε διαδικασίες να το εξηγήσει…ούτε καν να περάσει από το ένα μέρος στο άλλο της εξίσωσης! Σαν να βλέπεις μια Φερραρι…*(θαυμάζεις γραμμή και ομορφιά) και ακόμα δεν μπήκε σε κίνηση ο μηχανισμός (ΜΥΑΛΟ)… του πόσο σου αρέσει…η πόσες γυναίκες θα έκοβες… αν την είχες!

Δεν ξέρω αν σας λέει κάτι…είναι αρκετά σοβαρό, (με την έννοια…το Βίωμα είναι καθοριστικό) χωρις….δηλ. η απλή και μόνο θέαση της εξίσωσης…. φανταζει σαν…. σούπα με το πιρουνι… του φίλου ΤηοΤΗ…

Πως περναμε στο βιωματικο?*....

*(χωρις φυσικα να ακολουθησω κανενα μοδελο) μιας και ο ακολουθος ανηκει και ειναι μεσα.... στον *(ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ/ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕΝΟ)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Λεωνίδας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


96 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/12/2003, 19:18:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Λεωνίδας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου Πλάτωνα , αναρωτιόμουν πως και δεν τοποθετήθηκες τόσο καιρό .
Νομίζω κατάλαβα τι εννοείς και θα συμφωνήσω μαζί σου .
Με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι δυνατό να φαγωθεί η σούπα χρησιμοποιώντας πιρούνι , έτσι και η κατανόηση του σύμπαντος είναι ίσως αδύνατη χρησιμοποιώντας την κυρίαρχη λογική .
Από την άλλη πάλι έχω την εντύπωση ότι ακόμη και η λογική μας (και πολλά άλλα στο σύμπαν) έχουν τέσσερα επίπεδα έκφρασης . Συνήθως όμως χρησιμοποιούμε το ένα από αυτά σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης μας . Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας εχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί ένα « κανάλι μνήμης κάθε φορά» και αναγκαστικά θα πρέπει να επιλέξει το ένα από τα τέσσερα . Αυτό έχει αποτέλεσμα να έχουμε υποκειμενικό (μονοδιάστατο) αποτέλεσμα σε κάθε απόπειρα (ενώ μια αντικειμενική άποψη θα απαιτούσε σύνχρονη χρήση και των τεσσάρων) .
Ένα γνωστό αποτέλεσμα αυτής της σύγχυσης είναι ότι τις περισσότερες φορές αρχίζουμε να συζητάμε ένα θέμα και πολύ γρήγορα εκτροχιαζόμαστε σε άλλο άσχετο, πολύ πριν εξαντλήσουμε το πρώτο .


""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/01/2004, 09:21:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χρονιά πολλά σε όλους.

Δεν είμαι πια ενεργός στο ESOTERICA….. αν και λίγο διαβάζω τι γράφεται.... ΛΙΓΟΙ οι φίλοι, που η δίψα για έρευνα …. σπρώχνει κάποιον να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια… στο Ναό της κατανόησης…

Φίλε Λεωνίδα,

Ας κρατήσουμε λίγο ζεστή τη σούπα…του Φίλου Τηοτη… με τον τρόπο μας… Ας αναρωτηθούμε!

Η ερώτηση ήταν... αν γίνεται να περάσουμε στο ΒΙΩΜΑ….αλλιώς δεν έχει ΣΟΥΠΑ!

Έγραψες πως υπάρχουν τέσσερα επίπεδα… και πως ο εγκέφαλος αναγκαστικά ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΜΝΗΜΗΣ κάθε φορά.. (Ίσως να είναι τόσα)…μα με ενδιαφέρει πολύ το δεύτερο μέρος της σκέψης… ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ….η για να ΤΟ σπρώξω ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟ….αν γίνεται να είναι ολικός, (ΕΝΑΣ) στην συμπεριφορά του!

Οι σκέψεις που έρχονται μέσα από τέτοια συμπεριφορά, *(ΕΝΟΣ)... είναι ακόμα απαντήσεις κάποιου επιπέδου της μνήμης?

Γιατί ερωτώ κάτι τέτοιο?

Γιατί αν η μνήμη μας (και κατά συνέπεια ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ) βρίσκεται σε διαφορετικά επίπεδα έκφρασης κάθε φορά, (πχ ,μια φορά συμπεριφέρεται φιλικά…. μια άλλη όχι…και αυτό παρατηρείται συχνά στους ανθρώπους)…μήπως το πλησίασμα της ΣΟΦΙΑΣ… είναι αυτό ακριβώς το ΕΝΑ… στη συνείδηση?

Τι ΕΙΝΑΙ αυτό το ΕΝΑ στη συνείδηση? Γίνεται κάτι τέτοιο?

Ας δούμε λίγο τι λέει και ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ…

μιλάει καθαρά κυρίως για ΔΥΟ επίπεδα του ΕΙΝΑΙ!

Α-ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ! *(ΑΙΣΘΗΤΟ)
Β-ΕΝΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ (ΜΗ ΑΙΣΘΗΤΟ!) που το ονομάζει και ΑΙΩΝΙΟ, ΠΑΝΤΟΤΙΝΟ, …ΑΛΗΘΙΝΟ!

Ας το δούμε πιο προσεχτικα...

Το Β, το ονομάζει ΑΛΗΘΙΝΟ ΕΙΝΑΙ!!! (μα έτσι το τοποθετεί σε ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!!!! δηλαδή στις ανθρώπινες δυνάμεις μας!!!….)

Τον ΑΙΣΘΗΤΟ ΚΟΣΜΟ, τον ΘΕΩΡΕΙ ένα ΜΙΓΜΑ του ΕΙΝΑΙ και ΤΟΥ ΜΗ ΕΙΝΑΙ…..αυτόν τον λέει ΦΑΝΤΑΣΤΟ…!!!

το δε ΜΗ ΕΙΝΑΙ…ΑΓΝΟΙΑ!!!!

Τώρα και με το δίκιο σου θα σκεφτείς!.

Καλά βρε Πλάτωνα… γράφεις και επαναλαμβάνεις κάτι που γνωρίζουν και οι αρχάριοι της μεταφυσικής….

Είναι δύσκολο το βιωματικό μέρος Λεωνίδα… και αν θέλεις την γνώμη μου,…..εδώ κολλάνε η και μπερδεύονται…. οι περισσότεροι ερευνητές….θεωρώντας τα ψύχωκουνήματα… για αλήθεια!

Ένα μικρό τσίμπημα…. για τη συνέχεια….

Μήπως ΟΙ…. Ηράκλειτος, Παρμενίδης, Βούδας Σωκράτης, Πλάτωνας, Χριστός,…και λίγοι ακόμα…. Έφεραν / αποκάλυψαν….. στην Ανθρώπινη συνείδηση….κάτι που πριν δεν είχε / έβλεπε?

Αν ΝΑΙ….έκαναν κάτι που όλοι οι ΑΛΛΟΙ (Ανθρωπότητα)….. πριν δεν είχαν γνωρισει?

Θα μου πεις... δεν πήγε μόνο ένας πύραυλος στο φεγγάρι…

Συμφωνώ….! Μα δεν έκανε και τίποτα περισσότερο από τους άλλους…

Η επίκτητη γνώση/εμπειρια…σε πάει στο φεγγάρι….μα παραπέρα, θέλει άλλη, ΝΕΑ…ΕΜΠΝΕΥΣΗ… Που είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ!

Δεν ξέρω αν σου λέει κάτι αυτό… μα το να είσαι original…. (να βγεις από το γνωστό ΕΑΥΤΟ).... σε ένα σημείο στη ζωή….πρέπει να γίνεις εσύ ο ίδιος ΦΩΣ!

Σας εύχομαι ένα έτος γεμάτο ΟΜΟΡΦΙΑ!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πασχαλης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
480 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/01/2004, 11:57:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πασχαλης  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Πασχαλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλη χρονια κι ας ειναι ευτυχες και δημιουργικο το 2004.
Χρονια με αριθμο "6", τον αριθμο του Ηλιου.
Ειθε να μας φωτισει και οχι να μας "καψει".
quote:
Δεν είμαι πια ενεργός στο ESOTERICA….. αν και λίγο διαβάζω τι γράφεται.... ΛΙΓΟΙ οι φίλοι, που η δίψα για έρευνα …. σπρώχνει κάποιον να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια… στο Ναό της κατανόησης…Αγαπητε μου Πλατωνα, αν φρονεις οτι, εστω και ενας, ανηφοριζει το δυσκολο μονοπατι προς το Ναο της κατανοησης, τοτε ΣΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αποχωρησεις απο το Esoterica!

Αφου σου δοθηκε κατι, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να το κρατησεις μονο για σενα!

Τετοιοι χωροι, διψουν για τις βαθυστοχαστες τοποθετησεις των -δυστυχως- ελαχιστων.


Δυστυχως καταχρηση της υπερ ελευθερης τακτικης που ακολουθουν οι δημιουργοι του Forum, η οποια ευελπιστω να παραμειναι παντα ως εχει, γινεται πολυ συχνα απο αντιδραστικα και ανωριμα ατομα.
Προβλημματα παντα θα δημιουργουν τα "αγρια".

"Ηρθαν ομως τα αγρια να διωξουν τα ημερα";


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/01/2004, 15:18:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Δυστυχως καταχρηση της υπερ ελευθερης τακτικης που ακολουθουν οι δημιουργοι του Forum, η οποια ευελπιστω να παραμειναι παντα ως εχει, γινεται πολυ συχνα απο αντιδραστικα και ανωριμα ατομα.
Προβλημματα παντα θα δημιουργουν τα "αγρια".

"Ηρθαν ομως τα αγρια να διωξουν τα ημερα";


Πασχάλη, είπες με πολύ λίγα λόγια, μια σημαντική αλήθεια.

Ελπίζω κι εγώ να μην βαράμε το σαμάρι ενώ φταίνε τα γαϊδούρια. Είναι καθήκον του καθενός αναζητητή να βρίσκεται οπουδήποτε χρειάζεται μια γαλήνια, ειλικρινής και καθαρή φωνή. Και εδώ μέσα, στο Esoterica, χρειάζονται αυτές οι φωνές.

Όποιος αποχωρεί και υποχωρεί, αφήνει την θέση του συνήθως στους εκπροσώπους των "αγρίων". Έχει ευθύνη όχι μόνο για αυτά που λέει αλλά και για αυτά που οφείλει να πει και δεν τα λέει.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ryche
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1765 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/01/2004, 23:11:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ryche  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
καλησπερα και απο μενα
πολυ ομορφη η κουβεντα
απλα θελησα να ενημερωσω οτι σχετικα με την θεωρια του
Λεωνιδα εχω διαβασει κατι παρομοιο σε ενα απλο και
ομορφο βιβλιο το "μεσα στα συνεφφα-μακρια απο τον κοσμο"
του Allan Watts.Aν και η θεωρια ειναι καπως αλλιως η θεση του παρατηρητη και ταυτοχρονα παρατηρουμενου γινεται με ομορφο τροπο κατανοητη.
σας χαιρετω...

Λεωνιδα πραγματικα πολυ πρωτοτυπη η σκεψη σου...


ειμαι το πτωμα του χθεσινου μου εαυτου...
ειμαι η νεκρη γνωμη που ειχα χθες και αλλαξε...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/01/2004, 11:35:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Πασχάλη,

Ναός της Κατανόησης….ας το δούμε αν θέλεις σαν ΑΡΧΗ-ΤΕΛΟΣ ΜΑΖΙ (ΣΤΙΓΜΗ) που το ΜΟΝΟΠΑΤΙ (ΧΡΟΝΟΣ) γίνεται ΑΙΟΝΙΩΤΗΤΑ… Δύσκολες έννοιες…. μα όλα αυτά εκφράζονται με μια μόνο λέξη…

ΕΞΥΠΝΑΔΑ!

Η Κατανόηση είναι ΕΞΥΠΝΑΔΑ…..που δύναται να πάει μακριά… πολύ μακριά….
Για να είμαι ειλικρινής, αμφιβάλω για όποιον μιλάει για αγάπη και δεν έχει κατανόηση. Η βαθιά κατανόηση είναι η ανώτερη μορφή αγάπης, και ας μην τα μπερδεύουμε με συναισθήματο σαλιαρίσματα, (ότι αποβλέπει σε ικανοποίηση),…. και ότι άλλο ξεφουρνίζει ο χρόνο εαυτός μας.

Χωρίς αυτά…είσαι καθηλωμένος *(αλυσοδεμένος / σπηλιά) Δεν πας πουθενά αλλού εκτός της περιορισμένης προέκτασης… του ΕΑΥΤΟΥ (εικόνες)…. Στον Πολιτικό, 286 Α 5-7, ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ είναι πολύ ακριβής…όσο αφορά τα ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ….πάρα πέρα…

τα γαρ ασώματα κάλλιστα όντα και μέγιστα, ΛΟΓΩ ΜΟΝΟΝ αλλω ΟΥΔΕΝΙ σαφώς δεικνυται!

Εδώ το (Λογω)…. ούτε λογική ούτε λόγια είναι…. μα εξυπνάδα!

Θέλω να αναφέρω κάτι ακόμα από την ΣΟΦΙΑ…και γενικά τους ΣΟΦΟΥΣ. Ας τα φιλτράρουμε λίγο.

Σε προχωρημένη ηλικία ο ΣΟΛΩΝΑΣ, ένας από τους επτά αρχαίους ΣΟΦΟΥΣ, και θεμελιωτής της αρχαίας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ… αποφάσισε να ταξιδέψει στην ΕΛΛΑΔΑ… μα και στην ΑΙΓΥΠΤΟ! Τα ταξίδια τότε κρατούσαν μήνες η και ΧΡΟΝΙΑ…Ένας άλλος σύγχρονος του ΣΟΦΟΣ, ο ΘΑΛΗΣ από την ΜΙΛΗΤΟ,(και αυτός ΣΤΟΥΣ επτά….και αυτός… δεν είχε ΔΑΣΚΑΛΟ) τον κάλεσε να γνωριστούν από κοντά… Ήταν μεγάλη η φήμη του ΘΑΛΗ, έτσι ο Σόλωνας πήγε να τον συναντήσει….Μετά από λίγες μέρες, αφού συζήτησαν τα δικά τους…..γύρισε ο Σόλωνας και του είπε:

Ω Θαλή, αναρωτιέμαι συνεχώς, πως και δεν παντρεύτηκες! Θα είχες παιδιά, και σίγουρα μεγάλη ευχαρίστηση…. στο να τα μεγαλώσεις και να τα διαπαιδαγωγήσεις…

Ο Σοφός τον κοίταξε… μα δεν είπε τίποτα….

Πέρασαν λίγες μέρες και ο ΘΑΛΗΣ….έβαλε επίτηδες κάποιο φίλο του, (αφού προηγουμένως του έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες)…., να πει πως μόλις έφτασε από την ΑΘΗΝΑ.

Τι ΝΕΑ μας φέρνεις από την ΑΘΗΝΑ, ρώτησε σε μια στιγμή ο ΣΟΛΩΝΑΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟ…

Τίποτα Νέο, εκτός από μια κηδεία ενός Νέου που παραβρέθηκα…Απάντησε.
Μάλιστα ήταν εξαίρετος αυτός ο Νέος, και ακολούθησε στην κηδεία όλη η πόλη… κυρίως για την φήμη που έχει ο Πατέρας του…Οι Αθηναίοι σκέφτονται τώρα…. πως θα του το πούνε… μην και πάθει κάτι από τον πόνο…μιας και δεν ήταν παρών!

Ω κακόμοιρε Πατέρα…αναφώνησε ο Σόλωνας! Μα πες μου ξένε, πως τον έλεγαν τον Νέο?

Δεν θυμάμαι απάντησε ο ξένος…, μα λένε πως ο Πατέρας του έχει φήμη Σοφού Ανθρώπου…

Με εμφανή πια την ανησυχία στο πρόσωπο ο Σόλωνας, ρώτησε μήπως άκουσε το όνομα του Πατέρα…. αν τον έλεγαν Σόλωνα!…Στο άκουσμα του ονόματος, ο ξένος απάντησε ΝΑΙ, ετσι τον ελεγαν...

Τότε ο Σόλωνας άρχισε να κλαίει….. να σχίζει τα ρούχα του….. να τραβάει τα μαλλιά του από τον Πόνο…Στο τέλος μίλαγε ο Πόνος του…

Γιατί κλαις και ωρύεσαι για κάτι που δεν διορθώνουν τα δάκρυα όλου του κόσμου, τον ρώτησε ο Θαλής…

Κλαίω ακριβώς για αυτό απάντησε ο Σόλων…Κλαίω από ΠΟΝΟ…που δεν έχει γιατρειά!

Τότε ο Θαλής άρχισε να γελάει….(με την συμπεριφορά του Σόλωνα)

Ω Σόλωνα φίλε μου….να τι με έκανε να μην παντρευτώ μέχρι σήμερα! Δεν φοβόμουν τις υποχρεώσεις….. ούτε τα ερωτικά παιχνίδια….….μα σήμερα γνώρισα τον ΠΟΝΟ ενός από τους πιο σοφούς ανθρώπους…. πως η ΚΑΡΔΙΑ ακόμα και η πιο δυνατή και ΣΟΦΗ σαν την δική σου, δεν αντέχει από τους δεσμούς και την αγάπη που δημιουργείται με το να διαπαιδαγωγείς και να μεγαλώνεις τα παιδία…Μην ανησυχείς φιλε μου. Ο γιος σου είναι μια χαρά στην υγεία του!

Ελπίζω καλέ φίλε Πασχαλη να μην σε κουράζω… Φιλτράρισε προσεχτικά τα παραπάνω, υπάρχει ζουμί…για πολλές ΣΟΥΠΕΣ! Τα αναφέρω χάριν του ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ….(και όχι στο να έχεις η όχι παιδιά)…

Προσεξε τις έννοιες…

Α. ΔΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ…Με το να είσαι/ διαπαιδαγωγείς/ πλάθεις…. αυτά τα αγνά πλάσματα (Παιδιά)

Β. Αν η εξυπνάδα έχει θέση, αν μπορεί να συμβάλει…. (μέσα από την ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ που αναφέρθηκε στην ΑΡΧΗ)….σε τέτοιους… ισχυρούς ΔΕΣΜΟΥΣ….

Αλήθεια, τότε που είναι το πρόβλημα?

Όλα αυτά αδερφέ, για να φτάσω σε κάτι βαθιά εσωτερικό….κάτι που μέσα μας υπάρχει.

Κάποιον που αγαπάς….(Παιδί, Μητέρα, Γυναίκα…)… αν κάποιος τους πειράξει….απειλήσει….τι γίνεται μέσα σου?

Τι θα ήσουν ικανός….να κάνεις…προκείμενου να τους προστατέψεις?

Φίλε Πασχάλη….μόλις αντικρίσαμε…. (ΛΙΓΟ)...τους έσω δεσμούς μας…Τότε ο Ίκαρος…. κατανόησε…..(από την τελευταία φορά)…. πως δεν χρειάζεται να πετάς πολύ ψηλά… ούτε πολύ χαμηλά…μα σωστά, με μέτρο!

……άνοιξε και πάλι τα φτερά του…..

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 04/01/2004 11:42:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zezmperg
Πλήρες Μέλος

Greece
983 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/01/2004, 07:32:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zezmperg  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σας χαιρετώ.
Μέρες μελετώ τα όσα γράφετε γύρω απ'τη σκέψη, θεώρημα, της μη-πληρότητας (Γκέντελ) και πως η καθέ αντίληψη βάση των γνώσεών της αναπτύσσεται από τους συγγραφείς, επάνω στου καλού φίλου Thoth το ερώτημα: Αν τρώγετε η σούπα με πιρούνι;
Ναι είδα μαθηματικές εξισώσεις, μια που ο Γκέντελ ήταν μαθηματικός δίνοντας με "τέλεια" μαθηματική γλώσσα, στην δική του εσωτερική ανάγκη για να ερμηνεύσει την αρχή μιας διαδρομής προς το απόλυτο.
Βλέπω και φιλοσοφικές αναλύσεις απ'την αρχαία Ελληνική γραμματεία.
Οφείλω δε να ομολογήσω και την τόσο καλή Ελληνική γλώσα που χειρίζεστε.
Μα αντιμετωπίζω ένα αδιέξεδο στις απόψεις-απαντήσεις, στο γιατί ο Γκέντελ "μαγείρεψε" τη "σούπα-θεώρημα" με μαθηματική επιμέλεια, (θα έλεγα), στο μεταφυσικό μόνο οικοδόμημα του σύμπαν και σε τρία επίπεδα συνειδησιακής εφαρμογής της λογικής για να συλληφθεί το απόλυτο;
Τι ήταν εκείνο που εντόπισε ο Γκέντελ και ακόμα μία φορά, μας αποδεικνύει το δικό μας ανθρώπινο "υλικό" ατελές. Ενώ αντίθετα, παρουσιάζει τον άϋλο εαυτό-νου μας, να συλλαμβάνει το απόλυτο;

Τελικά, καλέ μου φίλε Thoth, τρώγετε η σούπα με πιρούνι;

Περνώντας απ'τον ορθολογισμό του υλικού μας περιορισμού, (με τον μαθηματικό δυαδισμό στο θεώρημα Γκέντελ), στην αφαιρετική της ματαφυσικής (2-1=1 και 1-1=0) ίσως να κατανοήσουμε την αρχή στη συμπαντική απόλυτη τελειότητα.
Νομίζω πως ναι, μόνο με πιρούνι μπορεί να φαγωθεί (καταναλωθεί) η εσωτερική σούπα του καθενός μας. (Και για να χαλαρώσουμε λίγο τα ηνία της σοβαρότητας). Με τούτο τον μοναδικό τρόπο διατροφής, πάντα πεινασμένοι θα βιώνουμε στην υλική μας υπόσταση και πάντα ατελείς.
Σας χαιρετώ φιλικά.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.15625
Maintained by Digital Alchemy