ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Παγανιστές και συγκέντρωση στην Ακρόπολη
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/02/2002, 11:54:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύς ντόρος γίνεται για την συγκέντρωση παγανιστών (και όχι Σατανιστών), πιστών των παραδοσιακών θρησκειών, στην Ακρόπολη, στα τέλη Φεβρουαρίου. Παίρνω αφορμή από αυτό το γεγονός για να ρωτήσω κάποια πράγματα.

Αν και αισθάνομαι πολύ σεβασμό για το θρησκευτικό συναίσθημα, το οποίο θεωρώ μαζί με την αίσθηση του Ωραίου στην Τέχνη, από τις καθαρά ανθρώπινες αξίες, εντούτοις είμαι πολύ μπερδεμένος με την ιδέα της λατρείας του Θεού (ή των Θεών)

Γιατί να λατρέψουμε τον Θεό (ή τους Θεούς); Γιατί να προσευχηθούμε σε αυτούς; Γιατί να τους υμνήσουμε; Θα προκαλέσουμε έτσι την σωτήρια επέμβασή τους; Ή θα νιώσουμε πιο δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ζωής; Ο Θεός στον οποίον προσεύχομαι εγώ είναι διαφορετικός από τον θεό που προσεύχεται ο ετερόδοξος σε μια άλλη θρησκεία;

Θα ήθελα να μου πείτε πως βλέπετε το γεγονός της συγκέντρωσης αυτής στην Ακρόπολη;


"Υπάρχει μόνο μια Θεότητα, κρυμμένη σε όλα τα όντα,που τα διαπερνά όλα, ο Εαυτός όλων των πραγμάτων. Αυτός είναι που επιθεωρεί όλες τις δράσεις, που κατοικεί σε όλα τα όντα, ο παρατηρητής, η ολική συνείδηση πέρα από όλα" Svetasavatara Upanishad VI.11

"Εκείνο το οποίο αποκαλούν Indra, Varuna, Mitra, Agni, καθώς επίσηςτον ουράνιο όμορφο Αετό - Εκείνος ο οποίος είναι το ένα Ον, οι σοφοί το αποκαλούν με πολλαπλούς τρόπους" Rig Veda I. 164-46

«Ποιος, λοιπόν, θα μπορούσε να σε ευλογήσει ή να απευθυνθεί προς εσένα; Προς τα πού να γυρίσω τα μάτια μου, για να σε ευλογήσω; Πάνω; Κάτω; Μέσα ή έξω; Δεν υπάρχει τρόπος, δεν υπάρχει τόπος γύρω από εσένα, ούτε άλλο τίποτα, ούτε κανένα από τα όντα. Όλα υπάρχουν σε εσένα και όλα προέρχονται από εσένα. Δίνεις τα πάντα και δεν παίρνεις τίποτε. Εσύ τα κατέχεις όλα και δεν υπάρχει τίποτα που να μην το έχεις. Πότε να σε υμνήσω; Γιατί ούτε ώρα, ούτε χρόνο είναι δυνατό να καταλάβεις. Και γιατί να σε υμνήσω; Για όσα δημιουργείς ή για όσα δεν δημιούργησες; Για όσα φανέρωσες ή για όσα απέκρυψες; Και για ποιο λόγο θα πρέπει να σε υμνήσω; Σαν κάτι που ανήκει σε εμένα, σαν κάτι ξεχωριστό ή σαν κάτι άλλο; Γιατί εσύ είσαι ότι είμαι, εσύ είσαι ότι κάνω, εσύ είσαι ότι λέω. Είσαι το παν και δεν υπάρχει άλλο πέρα από εσένα. Κι ακόμα είσαι κι εκείνο που δεν υπάρχει. Εσύ είσαι ότι έχει δημιουργηθεί κι ότι δεν δημιουργήθηκε». ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΕΡΜΗΣ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ,Λόγοι, V, 10.


"Είναι λοιπόν αξιοθαύμαστο, πώς εκείνος δεν έχει έρθει κι όμως παρίσταται, δεν είναι πουθενά κι όμως δεν υπάρχει τίποτα όπου να μην είναι. Σίγουρα μπορεί κανείς να απορεί γι’ αυτά, αλλά ο γνώστης θα απορούσε αν τα πράγματα ήταν αντίθετα...

... Είναι Ένα επειδή είναι το απλό και το πρώτο. Είναι το πρωταρχικό [«αρχή»] γιατί από αυτόν πηγάζουν τα πάντα. Από αυτόν η πρώτη «κίνηση» γιατί μέσα του δεν υπάρχει κίνηση, από αυτόν η «ακινησία» γιατί αυτός ο ίδιος δεν την χρειάζεται. Αυτός ούτε κινείται, ούτε ακινητεί. Δεν έχει κανένα τόπο, όπου θα μπορούσε να σταθεί, ούτε κάπου να κινηθεί, γύρω από τί ή προς τί ή μέσα σε τί θα μπορούσε να κινηθεί; Αφού είναι ο πρώτος...

...Ούτε είναι πεπερασμένος. Γιατί από ποιον θα μπορούσε να περιοριστεί; Αλλά ούτε απεριόριστος με το νόημα του μεγέθους, γιατί προς τα πού να επεκταθεί, και τί θα ήθελε έτσι να αποκτήσει, αφού δεν χρειάζεται τίποτε; Αντίθετα αυτός κατέχει την απεραντοσύνη ως δύναμη, γιατί δεν αλλοιώνεται ποτέ και ούτε θα ελαττωθεί, αφού και τα μη ελαττωματικά μόνο χάρη σε αυτόν υπάρχουν» ΠΛΩΤΙΝΟΣ, Το Μεγάλο Βιβλίο, V, 5-10.


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/02/2002, 08:16:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλέ μου φίλε Thot,
είμαι σύμφωνος μαζί σου σε ότι αναρωτιέσαι για το θέμα της ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Τις απόψεις μου τις παρουσίασα στο θέμα που άνοιξε ο άλλος καλος φίλος ο Theo, μέσα απο κάποια κείμενα που παρέθεσα. Στα ξαναδείχνω και αν τα βάλεις δίπλα δίπλα με τα ΥΠΕΡΟΧΑ αποσπάσματα απο τις θείες αποκαλύψεις που μας παρέθεσες, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ κάποιο νόημα. 'Οχι ότι το έχεις ανάγκη ΕΣΥ, (καταλαβένω ΑΠΟΛΥΤΑ θα τολμούσα να πώ την θέση) αλλά για χάριν της συζήτησης.
Ας τα δούμε λοιπόν:

Μας λέει πολύ σωστά ο Theo,

quote:
Η δύναμη-θέληση γίνεται μια ζωντανή δύναμη. Όμως, αλλοίμονο σ' αυτούς που σπαταλούν τα κύματα ενέργειας της δύναμης-θέλησης στην εκπλήρωση εγωιστικών και βέβηλων σκοπών. Αλλοίμονο αν δεν διαλύσουνε τις επιθυμίες του κατώτερου προσωπικού Εγώ, του φυσικού ανθρώπου, και δεν πούνε: "γεννηθήτω το θέλημά σου και όχι το δικό μου" προς το ανώτερο πνευματικό Εγώ, το βυθισμένο μές στο φως του Atma-Buddhi. Γίνονται ένοχοι μαύρης μαγείας, αποτρόπαιης πνευματικής ιεροσυλίας. Αυτή είναι, δυστυχώς, η προσφιλής ασχολία των χριστιανών πολιτικών και στρατηγών και προπαντός των τελευταίων, που στέλνουν δύο στρατούς να αλληλοσκοτωθούνε. Κι οι δύο, πριν αρχίσει η δράση, καταφεύγουν σε ολίγη μαγεία, με θερμές επικλήσεις προς τον Θεό των όπλων για να τους ευολογήσει να εξοντώσουνε τον εχθρό.

Και να οι δικές μου θέσεις (εν μέρη)

quote:
- Η προσευχή είναι το πιό δύσκολο επίχείρημα που μπορέι να προταθεί στον άνθρωπο...
- Κατα τη προσευχή παράγονται 2 κινήσεις, Α' Η επιθυμία ταπεινώνεται, εξαίρεται και καταφευγει μέσα στο θείο έλεος που είναι ο Χριστός. Β' Η θεία χάρις της απαντά, σπεύδει και αφήνεται να κατβροχθισθεί απο αυτήν. Αυτές οι 2 είναι οι ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΕΣ μορφές της πίστεως...
- Ο έφηβος που ΔΕΝ ασκείται στην πορεία, έχει αδύναμα πόδια, άτσι και αυτός που δε προσεύχεται προκαλεί ατροφία του ψυχοσωματικού οργάνου της ψυχής...
- Η προσευχή είναι μια άφατη πράξη. Επειδή ομολογείότι δεν είναι τίποτε, μπορεί τα πάντα. Είναι ένα όπλο κατά της δικαιοσύνης του θεού...
και για το τέλος κράτησα το εξής που για μένα είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ γιατί είναι και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ. Λεέι λοιπόν ο SEDIR,
Θα πρέπει να προσυχόμαστε ΤΡΕΜΟΝΤΑΣ, διότι είναι ΤΡΟΜΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ να κάνεις τον Θεό να σε ΥΠΑΚΟΥΣΕΙ!!!


quote:
- Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ έχει και άλλες έννοιες εκτός απο τη Χριστιανική. Οι χριστιανοί την έχουν ώς αίτηση, ώς παράκληση σε έναν θεό "εξωτερικό, εξώκοσμο και άρα ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ". Ξεχνούνε τον "ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ" Θεό που αναφέρει ο Ματθαίος, ο οποίος "Θεός- Εν κρυπτώ" βρίσκεται ΜΕΣΑ στον άνθρωπο. Σε Αυτόν τον "ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ" θεό απο τις παλαιές εποχές γινόταν η ΠΡΟΣΕΥΧΗ με τη μορφή της έκλησης, που έφτανε τα όρια της "μαγικής επικλησης". Τα "μάντραμ", η ρυθμικά τονισμένη σε τραγούδι προσευχή των Ινδών, έχει τέτοια ακριβώς έννοια. Μιά ΠΡΟΣΕΥΧΗ μπορεί να γίνει μια "μαγική επίκληση" για κακό, μιά κατάρα (όπως στη περίπτωση των δύο στρατών που πρίν τη μάχη "ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ" για την αμοιβάια τους καταστροφή!!!, στον ΙΔΙΟ ΘΕΟ!!!), μπορεί όμως να γίνει και ΕΥΛΟΓΙΑ. Σήμερα όμως οι άνθρωποι είναι πιό εγωιστές και οι ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΟΥΣ έχουν να κάνουν με τον "άρτο τον επιούσιο", αντί να δουλέυουν για να τον αποκτήσουν.
Αυτός ο τρόπος ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ δημιουργεί δύο σημαντικά προβλήματα.
Α) Σκοτώνει την εμπιστοσύνη του ανθρώπου στον ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ και
Β) Αναπτύσει τον εγωισμό του ανθρώπου σε ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ...
...Πέφτουν σε βλασφημία όλοι όσοι διδάσκουν ότι "ο Παντοδύναμος και Πάνσοφος θεός έχει την ανάγκη απο τις προσευχές μας για να ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ!!!"
Ο Βούδδας δίδασκε: "Μη ζητείτε ΤΙΠΟΤΑ απο τους ανίσχυρους θεούς, ΜΗ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΘΕ, αλλά να ΕΝΕΡΓΕΙΤΕ. Γιατί το σκοτάδι δε θα φωτισθεί. Μη ζητείτε ΤΙΠΟΤΑ απο τη σιωπή, γιατί δε μπορεί ν'ακούσει όυτε και να μιλήσει".
Οι χριστιανοί μπερδεύουν τους ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΟΥΣ λόγους του Χριστού και πιστεύουν ότι ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ μιάς και ο ίδιος ο Χριστός είπε: "'Οτι αν αιτήσετε εν τω ονόματί μου, τούτο ποιήσω".
Παραγνωρίζουν ΕΣΚΕΜΕΝΑ θα έλεγα, ότι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας (μέσω προσευχής), έχει να κάνει με τον "ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ" Πατέρα μας.
Ερμηνεύει η Ελένη Μπλαβάτσκυ:
Αν δεν ισχύει αυτό, (ο εν κρυπτώ θεός) και συνταυτίσουμε τον Χριστό με τη Παγκόσμια θεότητα, καταλήγουμε στον ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ, ότι ο θεός προσευχετε στον ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ και ξεχωρίζει το ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ, απο τη ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ.

Να γιατί πιστέύω ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΧΕΔΟΝ στη ΣΥΝΘΕΣΗ και ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ. Μέσα απο τη σύνθεση των απόψεων μπορούμε να έχουμε μια ΟΛΟΚΛΗΡΟΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ, ενώ με τη διαίρεση ΜΟΝΟ ένα κομμάτι απο αυτή!!!

Η άποψή μου για την προσευχή....

Δέν υπάρχει "ΚΑΝΟΝΑΣ" και "ΠΡΕΠΕΙ"

Τώρα για την συγκέντρωση επάνω στην Ακρόπολη...
Δεν ξέρω τίποτα. Δεν άκουσα τίποτα!!! Αν μπορείς να μου πείς ποιός και γιατί θα συγκεντρωθεί (ποιό αναλυτικά), θα με βοηθήσεις για να έχω μια εικόνα. Αλήθεια γιατί θα γίνει αυτή η συγκέντρωση;;;

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/02/2002, 11:24:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Κέλσο, συμπεραίνω ότι διαβάζεις πολύ ή δεν έχεις τηλεόραση....
Πέρα από τα αστεία, τώρα τελευταία γίνονται εκπομπές τηλεοπτικές και γράφονται και στις εφημερίδες σχόλια για μια συγκέντρωση που προετοιμάζεται στην Ακρόπολη στην πανσέληνο του Φεβρουαρίου από Παγανιστές και αρχαιολάτρες από όλον τον κόσμο. Βέβαια τα ΜΜΕ δεν μιλούν για Παγανιστές αλλά για.... Σατανιστές (αυτό πουλάει περισσότερο). Στις επόμενες ημέρες η αντίδραση θα γίνεται μεγαλύτερη και σίγουρα κάτι θα δεις ή θα ακούσεις και εσύ (αν δεν ματαιωθεί, ακυρωθεί ή αναβληθεί η συγκέντρωση αυτή).

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/02/2002, 08:46:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δυστυχός έχω τηλεόραση, αλλά ευτυχός τις ώρες που είμαι σπίτι δεν τη παρακολουθώ !!!
Ναι η αλήθεια είναι ότι διαβάζω περισσότερο απο ότι να βλέπω τηλεόραση, αλλά μθαίνω για τις εξελίξεις και αυτός είναι και ο λόγος που δεν είχα ακούσει κάτι για αυτή τη συγκέντρωση...
Πάντως κατα τη γνώμη μου καλό θα ήταν μια τέτοια συγκέντρωση, ΑΛΛΑ και το τονίζω αυτό το αλλά, ποιός σήμερα είναι ΠΑΓΑΝΙΣΤΗΣ με την ουσία της λέξης;;;
Ποιός σήμερα ζεί στην εξοχή, ΣΤΗ ΦΥΣΗ και σε ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ;;;
Δυστυχός νομίζω πως αυτοί που θα συγκεντρωθούνε επάνω στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως δε θα γνωρίζουν γιατί είναι εκεί!!!
'Οσο για τους ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ, που όλοι (μας) για τη καρατούσα θρησκεία έτσι μας χαρακτιρίζει... τι να πώ!!!
Αυτοί (οι σατανιστές) ΣΙΓΟΥΡΑ μόνο ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!!
Αρα τι δουλειά θα είχαν επάνω σε έναν ιερό βράχο μαζί με τους "αντιπάλους" τους;;;

Θα ήθελα πάντως να παρευρευθώ σε μια τέτοια συγκέντρωση χωρίς τη ρετσινια του...."ΣΑΤΑΝΙΣΤΗ", αρκετές ρετσινιές έχω ήδη....

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/02/2002, 00:03:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στο περιοδικό NITRO αυτού του μήνα έχει ένα αφιέρωμα σε σχέση με την Black Magic...
Γνωρίζετε το ύφος του περιοδικού, ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ, καθώς και ότι οι αρθρογράφοι του δεν έχουν καμία ειδίκευση, ΑΛΛΑ είναι σε όλα "μέσα"...
Λέει λοιπόν μέσες άκρες, ότι ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ που ασχολούμαστε με την έρευνα άλλων θρησκειών, με την μυθολογία τη δική μας αλλά και άλλων εθνοτήτων, που δε δεχόμαστε "a priori" τις θέσεις του ΚΡΑΤΟΥΣ και της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (ποια η διαφορά θα μου πείτε...),
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ!!!!

Αλήθεια, μήπως είμαστε και δε το έχουμε πάρει χαμπάρι;;;;;

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κατερίνα
Νέο Μέλος


11 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/02/2002, 13:16:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κατερίνα  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πιστεύω ότι η μόνη αληθινή ανώτερη δύναμη για την οποία μίλησε και ο Χριστός (παρουσιάστηκε στους ανθρώπους ως η δυναμη αυτή), είναι η Αγάπη. Η μόνη έκφραση της οποίας μπορούμε ίσως και να αντιληφθουμε το μεγαλείο, την αγγίζουμε και όμως είμαστε πάντα τόσο μακριά από την απόλυτη μορφή της.
Αγάπη = Άγει(οδηγεί) τα πάντα.
Είναι η κινητήριος Δύναμη, η Ζωηφόρος Πηγή με την οποία μέσα από την Προσευχή επιζητεί κάποιος να ενωθεί. Να ενωθεί με το Θείο με τις εναλλαγές, δηλαδή τις διάφορες μορφές που παίρνει η Αγάπη, για να αποτελέσει κι αυτός μέρος του όλου, να το ολοκληρώσει να το ενδυναμώσει.
Ο Θεος βρίσκεται μέσα μας σημαίνει ότι η τελειότητα του εγγειται και στη δική μας ένωση με το όλο.
Η Προσευχή με την έννοια αυτή δεν ενέχει τον κίνδυνο να αποπροσανατολιστεί ο άνθρωπος, να παρακαλεί μόνο για τα προς το ζειν και το προσωπικό του καλό ή ακόμα να μην έχει επίγνωση του τι ακριβώς κάνει την ώρα που προσεύχεται.
Τα τελετουργικά δεν προσθέτουν αλλά ούτε και αφαιρούν από το μεγαλείο αυτό. Ισως βοηθούν την εκφραστικότητα του ανθρώπου και αποκωδικοποιούν κάποια πράγματα. Αν κάποιοι άνθρωποι αισθανονται ότι εκφράζουν τα αισθήματα τους αυτά μέσα από μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια της πανσελήνου δεν θεωρώ ότι είναι κακό. Σε αυτές τις περιπτώσεις τη μεγαλύτερη ζημιά κάνουν τα μέσα ενημέρωσης με τις σαχλαμάρες που λένε.
Πρώτη φορά επικοινωνώ μαζί σας. Ομολογώ ότι είστε μια ενδιαφέρουσα παρέα. Ελπίζω το ίδιο να σας φανεί και η δική μου άποψη.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/02/2002, 17:32:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου Κατερίνα.

Το Forum του Esoterica.gr, σίγουρα "πλουτίζει" από συνεισφορές σαν την δική σου. Καλως ήρθες στην εικονική (αλλά καθόλου ψεύτικη) παρέα μας.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου για την προσευχή.

Είμαι όμως λίγο περιέργος για κάποια πράγματα για αυτό και θα σε ρωτήσω να μου απαντήσεις για αυτά.

Αναφέροντας τον Χριστό, θεωρείς ότι είναι ο μόνος αληθινός Θεός; Πιστεύεις στο κλασικό χριστιανικό δόγμα για τον Χριστό ή έχεις διαφορετικές απόψεις;

Θα πήγαινες σε αυτήν την συγκέντρωση στην Ακρόπολη; Αν ναι, γιατί και αν όχι πάλι, γιατί; (συγνώμη αν ακούγομαι λίγο ως "Φωσκολικός ανακριτής")

Τι θέση παίρνεις σε αυτήν την διαμάχη χριστιανισμού - δωδεκαθεισμού;

Επειδή διαβλέπω ότι έχεις συγκροτημένη προσωπικότητα (μέσα από το μήνυμά σου) θα ήθελα να μάθω την άποψή σου για τα παραπάνω.


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/02/2002, 19:00:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλώς όρισες στη ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ μας παρέα φίλη Κατερίνα.
Ειληκρινα η τοποθέτησή σου είναι εμπεριστατομένη και δε θα διαφωνήσω μαζί σου, ίσα ίσα την υπερθεματίζω

Θα περιμένω τις απαντήσεις σου στίς "Φωσκολικές ερωτήσεις" του καλού μας Thot, γιατί τις θεωρώ αρκετά καλές σαν αρχικές ερωτήσεις και φυσικά διαφωτιστικές τις απαντήσεις που θα δώσεις.

Θα διαφωνήσω μόνο στον χαρακτηρισμό του Thot, "δωδεκαθεϊστές". Κατα τη ταπεινή μου γνώμη δεν έχει να κάνει η διαμάχη αυτή με το Δωδεκάθεο (που ΜΟΝΟ δεν ήταν 12!!! ), αλλά με την πίστη στην Ελληνική Κοσμοθεωρία- Θεογονία- Ανθρωπογονία.

Το λέω αυτό γιατί αν αποδεκτούμε τον όρο "δωδεκαθεϊστές", αποδεχόμαστε και τα όσα μας καταμαρτυρούνε οι καλόι μας χρηστιανοί...

Πάντως φίλε Thot, ευχαρίστος μετέχω σε αυτή τη συγκέντρωση όπως είπα σε προηγούμενο τόπικ. Φυσικά άντε να πείσεις τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρισης ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα...

Τέλος πάντων, ναι θα πήγαινα ακριβώς γιατί όπως είπε και η Κατερίνα, μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα, που πολύ σωστά περιέργραψε, ακόμα και στο φώς της Πανσελήνου...


Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κατερίνα
Νέο Μέλος


11 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/02/2002, 15:46:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κατερίνα  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν θέλουμε να ορίσουμε κάτι ως Απόλυτο και ως Ανώτατη Αρχή, τότε φαντάζομαι ότι δεν μπορούμε να το διασπάσουμε σε επιμέρους κομάτια. Ναι, για μένα ο Θεός είναι ένας για το λόγο που προανέφερα και τον ονομάζω Χριστό γιατί πιστεύω ότι δεν "έτυχε" να γεννηθώ στο συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και να εντρυφήσω στη χριστιανική θρησκεία (αν και ο όρος θρησκεία δεν μου πάει και το διαχωρίζω από τη θεολογία και την εκκλησία).
Με τον ίδιο τρόπο πιστεύω ότι θα πρέπει ο κάθε άνθρωπος στον κόσμο, σε κάθε χωροχρονική θέση, να αντιμετωπίσει τις θεολογικές αντιλήψεις του περιβάλλοντος που τάχθηκε να ζήσει. Το να προσπαθουμε να βρούμε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ θρησκειών δε νομίζω ότι εξυπηρετεί την εσωτερική μας αναζήτηση. Τελικά αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Χριστός είναι ο μοναδικός Θεός, όπως μοναδικός Θεός είναι και ο Αλλάχ.
Όσον αφορά την άποψη μου για το δωδεκάθεο:Πιστεύω ότι γύρω από το θέμα αυτό γίνονται τραγικά λάθη που τελικά απομακρύνουν έμας τους Ελληνες από την πραγματική μας αληθινή φύση. Θεωρώ ότι εσκεμμένα κάποιοι παρερμηνεύουν τα αληθινά νοήματα και τους συμβολισμούς παρουσιάζοντάς μας το μεγαλείο του αρχαιοελληνικού πνεύματος ως παραμυθάκια προς τέρψην (βλέπε πως διδάσκεται η ελληνική μυθολογία στα σχολεία).
Έαν η ανθρώπινη φύση περικλείει τέτοια πολυπλοκότητα, τόσες διαφορετικές πτυχές, τόσα διαφορετικά αισθήματα, συναισθήματα, σκέψεις, τρόπους συμπεριφοράς, σκεφτείτε πόσο μάλλον η θεική φύση στο συνολό της πόσες διαφορετικές εκφάνσεις μπορεί να έχει. Αυτό είναι νομίζω που πρέπει κανείς να προσέξει μελετώντας τη στάση του αρχαίου Ελληνα προς το θείο και όχι αν οι εκφάνσεις αυτές ήταν 12 ή 13 και αν κάθε μια απ'αυτές ανάγεται σε θεότητα όπως πολλοί νομίζουν δυστυχώς. Δεν προκειται δηλαδή για ένα πολυθειστικό σύστημα.
Άρα τελικά δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη σημερινή αντίληψη του ανθρώπου για το Θεό. Τουλάχιστον όχι με τη δική μου.
Για το λόγο αυτό θα πήγαινα σε μια τέτοια συγκέντρωση. Παλιότερα είχα βρεθεί σε μια γιορτή την ημέρα της ισημερίας σε ένα ναό του Απόλλωνα. Δεν μπορώ να ξέρω τι οδήγησε τον καθένα εκεί ή τους διοργανωτές να το οργανώσουν, ξέρω όμως ότι εγώ βίωσα πραγματική ευγνωμοσύνη προς το Θείο Δώρο που λέγεται Φως έτσι όπως μας έλουζε όλους και θαύμασα τα κτίσματα των σοφών προγόνων μας όταν στις 12 η ώρα ακριβώς που δεν δημιουργούνται καθόλου σκιές, είχαν πετύχει σε κάποιο αέτωμα του ναού να σχηματίζονται τόξα από τις σκιές.
Δεν ξέρω αν σας έλυσα κάποιες απορίες για το πως ακριβώς βλέπω τα πράγματα. Το κεφάλαιο είναι μεγάλο και θα τα ξαναπούμε σιγουρα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/02/2002, 17:21:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σε χαιρετώ ξανά, Κατερίνα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ θεωρείς ότι δεν είναι τυχαίο ότι γεννήθηκες Χριστιανή για αυτό και πιστεύεις στον Χριστό, εντούτοις έχεις μια πολύ φιλοσοφημένη άποψη για το τι σήμαιναν οι πολλές θεότητες στην αρχαία Ελλάδα. Με αυτά που λες βγάζω το συμπέρασμα ότι μάλλον παίρνεις το καλύτερο από τον χριστιανισμό και εκτιμάς και το καλύτερο από τις άλλες θρησκείες με τις οποίες έρχεσαι σε επαφή.

Σε αυτό που, μάλλον, διαφωνώ είναι στο σημείο που λες ότι:

quote:
Το να προσπαθουμε να βρούμε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ θρησκειών δε νομίζω ότι εξυπηρετεί την εσωτερική μας αναζήτηση.

Αν εννοείς ότι με αυτήν την προσπάθεια χάνουμε χρόνο και μπερδευόμαστε και έτσι δεν βιώνουμε αυτά που πρέπει να βιώσουμε (Σα να μην θέλουμε να ζυμώσουμε για αυτό και 10 ημέρες κοσκινίζουμε), τότε έχεις απόλυτο δίκιο. Τις περισσότερες φορές η έρευνα γίνεται άλλοθι για την αδράνειά μας, τον εγωισμό μας και την δειλία μας.

Αν εννοείς όμως ότι η έρευνα των θρησκειών και τα συμπεράσματα που βγάζουμε είναι έτσι και αλλιώς άχρηστα, διαφωνώ.

Σε αυτές τις ημέρες του φανατισμού και τις μισαλλοδοξίας είναι σωτήριο μερικές φορές να κατανοήσουμε τις κοινές ρίζες του θρησκευτικού συναισθήματος. Είναι μέσα στα καθήκοντα κάθε καλόπιστου αναζητητή να γνωρίσει την κοινή βάση του μυστικισμού για να διαλυθούν οι άγνοιές του και οι προκαταλήψεις. Δεν φτάνει βέβαια μόνο η έρευνα, χρειάζεται και η αγνότητα και η ευαισθησία και ο σεβασμός αλλά πολλές φορές αυτές οι αρετές τρέφονται με την γνώση και την κατανόηση.

Έχω γνωρίσει πολλούς σημερινούς αναζητητές που έχουν απόλυτες και ακραίες θέσεις για πολλά ζητήματα, τις οποίες θα απέφευγαν αν μελετούσαν λίγο συγκρητική θρησκειολογία.

Όπως λέει ο λαός μας:

quote:
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/02/2002, 00:53:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κατερίνα δεν έκανα λάθος στην αρχική μου εκτίμηση για σένα....
Σε γενικές γραμμές δε διαφωνώ, ίσα ίσα συμφωνώ με την "οπτική" που βλέπεις τα πράγματα.
Αλλά μη ξεχνάς ότι η "δική σου" οπτική γωνία που παρατηρής ή μελετάς ή ερευνάς ή ακόμα καλύτερα, ΒΙΩΝΕΙΣ τα πράγματα, ειναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ μιάς και ΜΟΝΟ εσύ βρίσκεσαι στη θέση αυτή ώστε να τα βλέπεις "έτσι".
Σίγουρα ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ δε μπορεί να σε κατηγορήσει γι'αυτό, άρα και εσύ (και όλοι μας) θα πρέπει να κατανοήσουμε την ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΓΩΝΙΩΝ του ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ ως προς το πώς "βλέπουμε" τα πράγματα.
'Οχι, δε σε "κατηγόρησα" για κάτι τέτοιο, είμαι ο τελευταίος που θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο άλλωστε. Απλά θέλω να δείξω με αυτό τον τρόπο ότι "όσες οι οπτικές γωνίες, τόσα και τα κομμάτια του πάζλ" που λέγεται Θεός.
Αν λοιπόν κατα τη γνώμη μου, δεν κάνεις- κάνουμε αυτό που φίλος Thot λέει σύγκριση των θρησκειών, νομίζω πως θα μείνουμε στην δική μας "οπτική γωνία" ή δικόμας κομμάτι του πάζλ.

Τώρα μπορείς να κάνεις μια απλή αντικατάσταση στη "πρωσωπική οπτική γωνία", με την "προσωπική θρησκευτική αντίληψη" τη δική μας, του λαού μας, των άλλων λαών και ίσως να αντιληφθείς τι θέλω να πώ.

"Η Αρετή είναι κτήμα αδέσποτο και καθένας θα πάρει απο αυτή το μετρικό του, ανάλογα με τη τιμή ή τη περιφρόνηση που θα της έχει. Ο καθένας είναι υπέυθηνος για την εκλογή του, Ο ΘΕΟΣ.... ΑΝΕΥΘΗΝΟΣ"
Πλάτων

"Προσβλέπω σε μία θρησκεία ΑΓΑΠΗΣ, η οποία δε θα προξενεί λογομαχίες και θα είναι αδιαφιλονίκητη, επειδή αυτή είναι η επιθυμία της ψυχής και η απαίτηση των λογικών συνθηκών του έθνους και της κοινωνίας"
Τζορντάνο Μπρούνο

Για τον θεό και πώς τον αντιλαμβάνομαι σε πολύ γενικές γραμμές, έχω γράψει ένα τόπικ στο παρόν φόρουμ με τίτλο "Εν το Πάν, Εξ αυτού το Πάν, Εις αυτό το Πάν"

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/02/2002, 08:39:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Eγώ πιστεύω ότι μέσα απο την συκριτική θεολογία μπορούν να βγούν πολλά αξιόλογα συμπεράσματα για ένα ανοιχτό 'μυαλό'..
Όπως μου είπε κάποιος που ξέρει αρκετά Το κλειδί είναι η σύνθεση και όχι ο διαχωρισμός.....

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/02/2002, 09:00:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και σε μένα κάποιος που ξέρει επίσεις πολλά, μου έμαθε ότι τα ΠΑΝΤΑ είναι ΕΝΑ!!!
Αλλά επειδή το μυαλό του ανθρώπου, ΑΔΥΝΑΤΕΙ να αντιλφθεί την ΑΠΛΟΤΗΤΑ & τη ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ, (όντως αποτέλεσμα σύνθεσης), ΟΛΑ τα απλά τα αναγάγει σε ΣΥΝΘΕΤΑ.
Ο λόγος που το κάνει αυτό; (το μυαλό)
Μα για να μπορέσει έτσι να ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΣΗ την θέση που του ΕΧΟΥΝΕ δώσει!!!

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Theo
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2002, 16:43:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Theo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ότι ορίζει περιορίζει.
Πώς να ορίσουμε τον Θεό, τη Φύση, τη Ζωή;
Ποιοί νομίζουμε ότι είμαστε;
Κρυβόμαστε πίσω από μια οθόνη τρέφοντας τους μικροεγωισμούς μας την ώρα που η α-ληθινή ζωή είναι έξω, η άληθη μάχη είναι έξω, οι ευκαιρίες για την εξέλιξή μας είναι έξω, μαζί με τους άλλους ανθρώπους και όχι χωριστά.


theo_Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κατερίνα
Νέο Μέλος


11 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2002, 17:10:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κατερίνα  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλοι μου όσον αφορά τη σύγκριση των θρησκειών ίσως η διατύπωσή μου δεν ήταν η καλύτερη. Διαφωνώ με την άγονη σύγκριση που σκοπό έχει να αναδείξει διαφορές μεταξύ των θρησκειών και κατ' επέκταση των ανθρώπων και τελικά απομακρύνει και απομονώνει τον αναζητητή που πορεύεται ασκώντας αυτή την πρακτική. Ένιωσα την ανάγκη να το αναφέρω γιατί στις μέρες μας που δυστυχώς η τριβή με κάποια φιλοσοφικά θέματα και τη θρησκειολογία έγινε μόδα παρά ανάγκη, παρατηρούμε συχνά αυτό το φαινόμενο και την αυθαίρετη κατηγοριοποίηση διαφόρων καταστάσεων.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στη χρήση της λέξης Χριστιανός - Χριστιανισμός. Πιστεύω ότι τα πράγματα και η χρήση των λέξεων είναι εξίσου παρεξηγημένα όπως και στην περίπτωση της αρχαίας ελληνικής κοσμοθεωρίας, που κι αυτή τελικά ίσως θα έπρεπε πια να σταματήσουμε να την ορίζουμε ως αρχαία, αν δε θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι είναι κάτι που έπαψε να ζει μέσα στην ψυχή του Έλληνα.

Για να γίνω πιο σαφής: Τα εις -ισμος λήγοντα έχουν συνήθως να κάνουν με την περιγραφή μιας τάσης-κινήματος (π.χ. φανατισμός, σουρεαλισμός, ρεαλισμός, καισαρισμός, μοναχισμός κλπ).

Η θρησκεία είναι η οργάνωση θεολογικών αντιλήψεων υπό μορφή κινήματος (με αυτήν την έννοια είχα πει ότι διαφωνώ με τη λέξη θρησκεία την προηγούμενη φορά). Η λέξη Ορθοδοξία αντίθετα μαρτυρεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει το Θείο. Ορθή-δοξασία του θείου. Δεν είναι ταμπέλα που μπορεί κανείς να φορέσει. Είναι το ζητούμενο, το επιθυμητό, αυτό που θα καταφέρει κάποιος μέσα από την αναζήτηση και την προσευχή.

Οι λέξεις Κύριος Ιησούς Χριστός δεν είναι ονόματα κάποιου Θεού στον οποίο μπορεί να πιστέψει μια ομάδα ανθρώπων ενώ μια άλλη δεν μπορεί. Είναι επιθετικοί προσδιορισμοί του Ενός, του Αληθινού, της Υπέρτατης Αρχής. Αποκαλούμε το Θεό Κύριο, εννοώντας Κύριο όλων των Δυνάμεων της Φύσης, Ιησού, δηλαδή αυτός που μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα, αυτός που προσφέρει (είναι ελληνική λέξη) και Χριστό, δηλαδή αυτός που κατέχει το χρίσμα. Αποκαλώ το Θεό έτσι, χρησιμοποιώντας ελληνικές λέξεις γιατί είμαι Ελληνίδα. Τελικά δεν έχει καμιά ουσία αν κάποιος Άγγλος π.χ. αποκαλέσει το Θεό Christ, αφού η λέξη αυτή είναι πλέον όνομα και δε σημαίνει τίποτε. Με αυτή την έννοια δεν μπορώ τελικά να αποδεχτώ τον όρο χριστιανός και χριστιανισμός γιατί καταλήγει να σημαίνει ΟΠΑΔΟΣ κάποιου συγκεκριμένου Θεού, ενώ αναλύοντας τις πιο πάνω λέξεις είδαμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Από την άλλη πλευρά πάλι δε θα μπορούσα να αποκαλέσω το Θεό Βούδα ή Αλλάχ γιατί οι λέξεις αυτές δεν έχουν κανένα νόημα στη γλώσσα μου. Τις θεωρώ μεταφράσεις των πιο πάνω επιθέτων που εγώ χρησιμοποιώ για το Θεό γιατί θέλω να πιστεύω ότι ένας Μουσουλμάνος ή ένας Βουδιστής αντιμετωπίζουν το Θεό με την ίδια πίστη και ευλάβεια όπως κι εγώ. Βέβαια οι διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές οδήγησαν σε διαφορετική οργάνωση των θεολογικών αντιλήψεων και έτσι τελικά τα διάφορα κινήματα-θρησκείες έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους ως προς την αντίληψη της ηθικής.

Τελικά ο άνθρωπος για να βρει την Αλήθεια θα πρέπει να απαλλαγεί από τις θρησκείες και να αναζητήσει το Θεό.

Και επειδή με την αναφορά μου στην καταγωγή μου ίσως να σας δημιουργήθηκε το ερώτημα γιατί δεν πιστεύω όπου και οι αρχαίοι Έλληνες, θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω τα εξής:
Δεν πιστεύω σε καμιά περίπτωση ότι ένας λαός που κατάφερε να διατηρήσει τη γλώσσα και την ταυτότητά του τόσους αιώνες, και με έντονα ξεκαθαρισμένες αντιλήψεις περί του Θείου από τα πρώτα κιόλας στάδια της εξέλιξης του, θα μπορούσε από τη μια μέρα στην άλλη να "ξεγελαστεί" από άλλο λαό και να υιοθετήσει άλλες δοξασίες, ή να γίνει υποχείριό του. Αυτό δε συνέβη ούτε τον καιρό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ούτε ποτέ στην ιστορία των Ελλήνων. Νομίζω υποτιμούμε και τους Έλληνες και το ανθρώπινο είδος ολόκληρο αν πιστεύουμε κάτι τέτοιο.
Ο Θεός που έχει μέσα στην ψυχή του ο άνθρωπος δεν αλλάζει με τα χρόνια. Ο Θεός είναι ένας παντού και πάντοτε. Αυτό εννοούσα ότι η σύγκριση θρησκειών δεν ωφελεί τελικά. Δεν πιστεύεις εσύ σε άλλο Θεό κι εγώ σε άλλο. Αφού ο Θεός είναι ένας άρα ότι και να πούμε απ'όποιο δρόμο και αν τον προσεγγίσουμε θα καταλήξουμε στο ίδιο σημείο. Ούτε ο Θεός έχει την ανάγκη του ανθρώπου για να τον προσεγγίσει και να τον μαγέψει ντυμένος ονόματα όμορφα ή ναούς υπέρλαμπρους. Ο άνθρωπος είναι που έχει την ανάγκη του Θεού. Ο άνθρωπος Τον ψάχνει, ο άνθρωπος Τον εξυμνεί μέσα από λατρευτικές προσφωνήσεις, ο άνθρωπος Του κτίζει ναούς για να τον δοξάσει. Ο Θεός όμως είναι ο ίδιος.

Θα φαινόμουνα πολύ μικρή και ίσως γελοία αν προσπαθούσα να απορρίψω ή να αμφισβητήσω τα συμπεράσματα στα οποία οι Πρόγονοι μου κατέληξαν για το Θείο, μέσα στις τόσες χιλιάδες χρόνων ιστορίας. Θα ήμουνα εξίσου γελοία αν απέρριπτα τα όσα κάποιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας πρόσθεσαν μέσα από προσευχή και επικοινωνία με το Θεό για να απαντήσουν όσα είχαν μείνει αναπάντητα. Αλίμονο αν ο άνθρωπος είχε πάψει να ψάχνει, αν ένιωθε ότι είχε φτάσει στην τελειότητα. Αυτό θα ήταν ίσως το τέλος του ελληνικού πολιτισμού, όπως και τόσων άλλων που φθάρηκαν τελικά μέσα στο χρόνο.

Ο προσεκτικός μελετητής θα δει ότι τα δυο δεν συγκρούονται. Σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται και σε ένα άλλο αλληλοσυμπληρώνονται. Για όποιον το επιχειρήσει θυμίζω πόσο σημαντική είναι η σωστή χρήση της γλώσσας, η σωστή ερμηνεία των λέξεων και της ετυμολογίας τους.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 00:43:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λες, Κατερίνα, στο τελευταίο μήνυμά σου. Αντιλαμβάνομαι ότι επιλέγεις συνειδητά και προσεκτικά τις απόψεις σου και τις σέβομαι απόλυτα ακόμη και εκεί που διατηρώ τις επιφυλάξεις μου μέσα από την καθαρά δική μου προσωπική "ματιά".

Το θέμα με την θρησκεία, είναι σύνθετο. Υπάρχουν οι θρησκείες του δόγματος και της πίστης και οι θρησκείες του βιώματος. Οι θρησκείες του δόγματος δημιουργούν οπαδούς που παλεύουν και αντιμάχονται μεταξύ τους για θεωρίες και δόγματα, ξένα προς την πραγματική πνευματικότητα. Αντίθετα οι θρησκείες του βιώματος βασίζονται στην προσωπική έμπρακτη πνευματικότητα και όχι σε θεωρίες, αρχές και δόγματα.

Βλέπω, με χαρά, (αν δεν κάνω λάθος) ότι η δική σου άποψη ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Ό,τι και αν πιστεύει κάποιος που ανήκει στην δεύτερη κατηγορία, όπως και αν ονομάζει τον θεό του, όπως και αν τον λατρεύει, δεν έχει σημασία, αν η κατεύθυνση του είναι η εσωτερική πνευματική πραγμάτωση και η ψυχική ανάταση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάζω από αυτό που λες:

quote:
Ο Θεός που έχει μέσα στην ψυχή του ο άνθρωπος δεν αλλάζει με τα χρόνια. Ο Θεός είναι ένας παντού και πάντοτε. Αυτό εννοούσα ότι η σύγκριση θρησκειών δεν ωφελεί τελικά. Δεν πιστεύεις εσύ σε άλλο Θεό κι εγώ σε άλλο. Αφού ο Θεός είναι ένας άρα ότι και να πούμε απ'όποιο δρόμο και αν τον προσεγγίσουμε θα καταλήξουμε στο ίδιο σημείο. Ούτε ο Θεός έχει την ανάγκη του ανθρώπου για να τον προσεγγίσει και να τον μαγέψει ντυμένος ονόματα όμορφα ή ναούς υπέρλαμπρους. Ο άνθρωπος είναι που έχει την ανάγκη του Θεού. Ο άνθρωπος Τον ψάχνει, ο άνθρωπος Τον εξυμνεί μέσα από λατρευτικές προσφωνήσεις, ο άνθρωπος Του κτίζει ναούς για να τον δοξάσει. Ο Θεός όμως είναι ο ίδιος.


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 00:51:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κατερίνα φίλη μου,
έχω ορισμένες ενστάσεις σε ότι μας παραθέτες στο τελευταίο σου τόπικ.
Μιλάς για:
"...άγονη σύγκριση... ...να αναδείξει διαφορές... ...απομακρύνει τον αναζητητή που ασκεί αυτή τη πρακτική..."
Θαρώ πως είναι αυθαίρετος ο συλλογισμός σου.
Ποτέ η σύγκριση δεν είναι "άγονος". Αν εσύ μέχρι τώρα έκανες σύγκριση για να βρείς διαφορές, μάλλον έκανες λάθος! Η σύγκριση γίνεται για την ανάδειξη ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ!!! Και την έρευνα τη κάνει αυτός που "αντέχει" το αποτέλεσμα της σύγκρισής, αυτός που ΔΕΝ ανήκει σε ΔΟΓΜΑΤΑ και που πιστεύω του είναι πως
"ΚΑΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ"

Φυσικά όπως καταλαβένεις Κατερίνα μου η "τριβή που έχει κανείς με τα δίαφορα φιλοσοφικά ή θρησκευτικά συστήματα, σκοπό έχει την "λίανση" ή αλλιώς την "παραγωγή θερμότητας ή φωτός" απο αυτό που εσύ αποκαλείς διαφορά, ενω εγώ αποκαλώ ομοιότητα.
Θα συμφωνήσω με σένα σε όσα λές για την "αρχαία" Ελληνική φιλοσοφία. Στην ψυχή του 'Ελληνα είναι ΠΑΝΤΑ νέα και γονημοποιός.

Κάνεις λόγο για την "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ". Μου επιτρέπεις φαντάζομαι να το σχολιάσω...
Λοιπόν, ξεχνάς νομίζω ότι και η ορθοδοξία, "η ορθή δόξα του θείου", έχει ΚΑΙ ΑΥΤΗ "όρια και φραγμούς" όπως κάι ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΔΟΞΑΣΙΑ! Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι το Θείο, δεν μπορεί να είναι μακρυά απο την αλήθεια, αφού η αλήθεια ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, τι γίνεται με όσα βρίσκονται ΕΞΩ απο την "δογματική γραμμή" είτε της Ορθοδοξιας, είτε του Καθολικισμού, είτε του Βουδισμού ή και όποιου άλλου -ΙΣΜΟΥ;;;;
Ξανασκέπσου λίγο τις θέσεις σου. Θα ήθελα πολύ να τις δεχτώ, αλλά η πίστη μου σε ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΟ, την ΑΛΗΘΕΙΑ, δε με "αφήνει".

Προσπαθείς στη συνέχεις να αναλύσεις το όνομα Χριστός, Κύριος και Ιησούς. Αναφέρεις λοιπόν ότι το σύνολο "ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ" είναι
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ προσδιορισμοί του Θεόυ!!!
Και εδώ σε ρωτώ, ποιόυ θεού;;; Της Παλαιάς Διαθήκης, ή της Καινής Διαθήκης;;; Μη βιαστής να πείς ότι οι 2 θεοί είναι ΙΔΙΟΙ γιατί απλά αν διαβάσεις ΚΑΛΑ την γραφή θα δείς ότι άλλος ο της παλαιάς διαθήκης θεός και άλλος της Καινής.
Επιθετικοί (με την γραμματική έννοια) θα ήταν οι προσδιορισμοί Καλός, Ωραίος, Αγαθός κλπ. που ΔΥΣΤΥΧΟΣ, ο θεός της Παλαιάς διαθήκης δεν τους έχει.
Λές ότι Ιησούς είναι ελληνική λέξη!!!! Και ότι σημένει τον "θεραπεύτη των πάντων". Που το βρήκες αυτό;;;
Εγω στις μέχρι τώρα έρευνες βρήκα ότι είναι ΟΝΤΩΣ Ελληνική λέξη του Εβραϊκού, JOSHUA ή JEHOSHUA, που στα ΕΒΡΑΪΚΑ σημαίνει ΣΩΤΗΡ...
Όσο για τη λέξη ΧΡΙΣΤΟΣ, ανοίγεις ΜΕΓΑΛΟ θέμα, που δεν ξέρω αν πρέπει να σε ακολουθήσω σε αυτό.
Θα σου αναφέρω ότι ΧΡΙΣΤΟΣ είναι η ΟΔΟΣ και ΧΡΗΣΤΟΣ είναι ο μοναχικός ταξιδιώτης της ΟΔΟΥ, ΑΤΡΑΠΟΥ, που σκοπό έχει να φτάσει να γίνει το ΔΟΞΑΣΜΕΝΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, την επανένωση της ΨΥΧΗΣ (Υιός) με το ΠΝΕΥΜΑ (Πατέρας).
'Εχω ΠΟΛΛΑ μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ επιχειρήματα περί του θέματος, δε θα σε κουράσω όμως με αυτά. Υπάρχουν πάντως ΠΑΝΑΡΧΑΙΕΣ ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΕΣ ΣΤΥΛΕΣ που καταμαρτυρούν στον ερευνητη πολλά απο όσα συζητάμε.
Αν τώρα κάποιος 'Αγγλος όπως λές, Τον αποκαλέσει CHRIST, φυσικά δε θα με ενοχλήσει, ίσα ίσα, θα με βάλει σε παραπάνω έρευνα (δε παραπονιέμαι γι'αυτό).
Γιατί η λέξη CHRIST μας οδηγεί ίσως στον GHRISNA ή ΚΡΙΣΝΑ στα Ελληνικά. Την Ινδική εκείνη θεότητα, που ΠΡΙΝ απο τον ΧΡΙΣΤΟ, η ζωή του ήταν τόσο ίδια, που είναι άξιο απορίας για κάποιον που "βλέπει" τα πράγματα ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ.

'Εχεις μάλλον δίκο (απο τη μεριά σου), να λές ότι στη γλώσσα μας, την Ελληνική, οι λέξεις ΒΟΥΔΑΣ και ΑΛΛΑΧ δε μας λένε τίποτα. Οφείλης όμως να δείς τι λένε στη γλώσσα τους αυτές οι λέξεις.

ΒΟΥΔΑΣ = Ο Φωτεισμένος
ΑΛΛΑΧ = Ο Μέγιστος, ο 'Υπατος, ο 'Υστατος.

Σωστά λοιπόν λές ότι είναι τα ΚΟΙΝΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΤΟΥ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ σε άλλη γλώσσα.
Αλλά ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΙΣΤΗ, έτσι τον αποκαλούμε τον ένα και μοναδικο θεό.
ΩΡΑΙΟ = ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ = ΗΦΑΙΣΤΟ
ΠΑΝΣΟΦΟ = ΑΘΗΝΑ
ΜΕΓΙΣΤΟ = ΔΙΑ
ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΝΗΣ = ΑΠΟΛΛΩΝΑ κλπ.

Πάντως αυτό που κατάφεραν οι "χρηστιανοι" ήταν να ΜΠΕΡΔΕΨΟΥΝ τον λαό που τους έδωσε τη φιλοσοφία για να οικοδομήσουν τη δική τους θρησκεία. Βλέπεις δε λέω να "ξεγελάσουν" χωρίς να υποτιμώ ΚΑΝΕΝΑΝ. Δε ντρέπομαι να πώ ότι ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑΜΕ. Και κατα τη ταπείνή μου γνώμη, η κρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα (και η όποια θρησκεια παντου στο κόσμο) αυτο που φοβάται, είναι το ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑ!!!.
Γιατί μόλις γίνει, ΑΝ γίνε, τότε.... πάνε και οι ναοί, πάνε και οι πιστόι, πάνε και τα τάματα, πάει και "κορβανάς" που μέσα σε αυτόν ρίξαν τα 30 αργύρια απο τη προδωσία Εκείνου που ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΕ το ανθρώπινο γένος ολόκληρο απο τα όποια "μπερδέμετα" το είχε φορτώσει η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
Τότε πραγματικά ο άνθρωπος ΔΕΝ θα έχει ανάγκη ΚΑΜΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.

Χρησημοποίησε λοιπόν και εσυ σωστά τις λέξεις και όχι κατα το δοκούν. Οι έννοιες, ειδικά των ελληνικών λέξεων, κρύβουν τα κλειδια ή μάλλον ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ, που ανοίγει ΟΛΕΣ τις πόρτες.

Με ειληκρινή φιλία,
Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 00:57:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Thot, φίλε μου.
Αναφέρεις 2 ειδών θρησκέιες! Αυτές των δογμάτων και αυτές των βιωμάτων (αν κατάλαβα ορθά).
Ποιά είναι θρησκεία των βιωμάτων;;;
Αν το "βίωμα" γίνει θρησκεία, ΤΟΤΕ ΑΠΟΚΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΡΙΑ, ΑΡΑ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ που περιχαρακώνουν τα όρια αυτά. Αποτέλεσμα τούτου είναι το να έχουμε ΑΛΛΗ μια ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 01:19:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ευχαριστώ "Κέλσο" για την προσοχή που δείχνεις στις απόψεις μου.

Νομίζω όμως ότι με παρεξήγησες. Δεν είπα ότι το βίωμα πρέπει να γίνει θρησκεία αλλά ακριβώς το αντίθετο, η θρησκεία να γίνει βίωμα.

Στην πρώτη περίπτωση, προσπαθείς να προσαρμόσεις το ΑΠΟΛΥΤΟ στα δικά σου πεπερασμένα όρια. Στην δεύτερη προσπαθείς να ανεβάσεις και να ανοίξεις την ψυχή σου προς το ΑΠΟΛΥΤΟ.

Στην πρώτη περίπτωση, κάνεις από τα βιώματα μια δική σου θρησκεία και έτσι αποκλείεις τα βιώματα των άλλων έξω από την δική σου θρησκεία, δημιουργώντας θρησκευτικές αιρέσεις. Στην δεύτερη περίπτωση ανυψώνεις τόσο πολύ την έννοια της θρησκείας που χωράνε όλες οι καρδιές, το καλό και το κακό, οι φίλοι και οι εχθροί, χωρίς αποκλεισμούς.

Αυτή η δεύτερη έννοια της θρησκείας είναι που κάνει τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης (τον "Φτωχούλη του Θεού", κατά τον Καζαντζάκη) να παρακαλάει, με δάκρυα, τον θεό να μην τον στείλει στον Παράδεισο αλλά στην Κόλαση, γιατί στον Παράδεισο δεν τον χρειάζονται οι σωσμένοι αλλά θα είναι πιο απαραίτητος στους κολασμένους για να τους ανακουφίζει από τα μαρτύρια και να τους παρηγορεί.

Δεν νομίζω ότι στις λέξεις χωράνε τα βιώματα για αυτό δεν θα πω άλλα.

quote:
Ο Έχων 'Ωτα Ακουέτω....

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Belzevul
Νέο Μέλος

Greece
18 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 01:29:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Belzevul  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Thot,
Η συγκέντρωση αυτή δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να κάνει τόσο ντόρο. Ήρθανε ποτέ οι κάμερες επειδή οι χριστιανοί πήγαν στην εκκλήσια; Όχι δεν είναι κάτι περίεργο, αυτοί έχουν άλλους θεούς/θεές και συμφώνα με τα ήμερολόγια τους το φεγγάρι καλείται το οποίο καλείται'φεγγάρι της καταιγίδας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή που έχουνε το χρόνο. Τώρα η διαφορά ποία είναι, οτί οι θεοί των περισσότερων παγανιστών κάνουν ενφανή την παρουσιά τους.Μιλάω από προσώπικη εμπειρία, αλλά κάποια πράγματα δεν είναι για να παίζεις μαζί τους. Δεν θα ενφανιστούν σε εμένα και εσένα που είμαστε έξω απο το χορό αλλά σε αυτούς. Οι θεοί τους πίανουν απο όλο το φάσμα της μυθόλογιας απο την Κέλτικη μέχρι και την Ελλήνικη. Κάνεις δεν σου ζήτησε να τους λατρέψεις όπως δεν θα ζήταγες εσύ απο κάποιο να λατρέψει τον δικό σου θεό. Η θεώρια του ενός θεού υπάρχει και σε κάποιες παγανιστικές ομάδες είναι ο λεγόμενος 'Manon' δεν ξέρω αν έγραψα σωστά το όνομα αλλά για όποιον εχει δεί την ταινία 'The Craft' απλά θα τον πληροφορίσω οτι αυτά που αναφέροντε μέσα είναι πέρα για πέρα αλήθινα απο την άποψη οτι αύτα είναι κάποια απο τα τελετουργικά ορισμένων παγανιστών. Τέλος για να κλείσω θα δώσω μια συμβουλή, οι ερωτήσεις γύρω απο το θέμα θεος δεν γίνετε να απαντηθούν γιατί κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για τη φύση, αυτού του πλάσματος. Τοποθέτησα την λέξη φύση για να προσδιορίσω το θέμα που αναφέρομαι. Πόσο λογικό θα σου φαινόταν ένα άτομο για το όποιο δεν ισχύει κανένας απο τους γνωστούς νόμους και το γεγονός οτί αυτό το άτομο είναι συνχρόνος εσύ εγώ και η φύση; Τώρα το γεγονός οτί ο θεός είναι αγάπη είναι κυρίος χριστιανικό λέγην, δεν είναι ολοι οι θεοί το ίδιο και τα διάφορα τελετουργικά είναι για να τους καλέσουν και να τους ευχαριστήσουν στο κάτω κάτω μην ξεχνάμε οτι και η θεία μετάληψη τελετή είναι. Ένα ερώτημα θα θέσω για να δείξω οτι τα περί παγανισμού είναι στην καθημερινή ζώη, ξέρει κανείς να μου πεί τι συμβολίζει η ευχή και το φύσημα των κεριών σε μια γιορτή γενεθλίων πέρα απο τα χρόνια που έκλεισε ο/η εορταζούμενος/η και είναι η εξήγηση που επικράτησε;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 01:56:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλώς ήρθες και πάλι στη παρέα μας φίλε Βελζεβούλη.
Δε νομίζω μέσα απο αυτό τον "άψυχο" τρόπο επικοινωνίας, να προσπαθούμε να "βρούμε" τί είναι ο Θεός!!!
Εγώ τουλάχιστον θεωρώ τον εαυτό μου ΜΗΔΑΜΙΝΟΤΗΤΑ μπροστά σε αυτό το θέμα.
Απλά προσπαθούμε να θέσουμε "επί τάπητος" τίς ΟΠΟΙΕΣ δοξασίες, θρησκευτικά πιστεύω, φιλοσοφικές αντιλήψεις, περί του ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΥ ΘΕΟΥ.
'Αλλωστε ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ περί του Θεού, υπόκινται στην ΕΚΔΗΛΩΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ- ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ.
Ας μη ξεχνούμε ότι υπάρχει ΚΑΙ η ΑΝΕΚΔΗΛΩΤΗ ΟΨΗ ΤΟΥ, " η Θεία Γνόφος" όπως πολύ σωστά μας παρουσίασε ο μέγιστος Διονυσίος ο Αεροπαγήτης.
Παρεπιπτώντος το παραπάνω έργο το συστύνω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ σε όλους.

Πάντως θα ήθελα να μάθω για το ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΦΥΣΙΜΑ ΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ. Δυστυχός δεν ξέρω τι σημένει (όπως και τόσα άλλα πράγματα δεν ξέρω).

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 02:07:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου Beelzevul.

Η ερώτηση που έκανα ήταν απλά μια ερώτηση και όχι τοποθέτηση υπέρ ή κατά της συγκέντρωσης ή του παγανισμού γενικότερα. Αν είχα συγκεκριμένη γνώμη απλά θα την έλεγα, δεν θα την έκρυβα.

Δεν έχω τίποτε εναντίον των παλαιών, φυσικών και παγανιστικών θρησκειών. Τις σέβομαι, τις μελετώ και προσπαθώ να τις βιώσω όσο περνάει από το χέρι μου.

Απλώς θεωρώ ότι αυτή η κίνηση ενέχει και έναν εντυπωσιασμό (καλώς ή κακώς) Πολλοί δεν θέλουν να πάνε στην Ακρόπολη απλώς για μια θρησκευτική τελετή (όπως π.χ. η εκκλησιαστική λειτουργία που αναφέρεις για παράδειγμα)αλλά για να νιώσουν σημαντικοί μέσα από την αντίδραση των ΜΜΕ. Πολλοί από αυτούς τους παγανιστές δεν είναι αγνοί και φυσικοί λάτρεις των αρχαιών θεοτήτων αλλά ένα είδος "χούλιγκανς" που αντιδρούν στους φανατικούς θρησκόληπτους χριστιανούς καταφέρνοντας τελικά να τους μοιάσουν περισσότερο. Πολλοί από αυτούς δυσφημούν τον παγανισμό.

Δεν θέλω να ανοίξω κάποιον γύρο αντιπαραθέσεων. Δεν μισώ κανέναν από αυτούς, δεν φοβάμαι κανέναν από αυτούς, δεν έχω κανέναν ανάγκη από αυτούς.

Ο καθένας πρέπει να ζει την ιδιωτικότητά του στις θρησκευτικές του υποχρεώσεις και τελετές και είναι βέβηλη και ανόητη η προσπάθεια της Εκκλησίας και των ΜΜΕ να χειραγωγήσουν τον κόσμο και να τους τρομάξουν με το ηλίθιο θέμα περί Σατανισμού.

Αυτό δεν αποκλείει όμως να συμβαίνει και αυτό που προανέφερα και το οποίο δεν με ευχαριστεί καθόλου.

Οι αρχαίες λατρείες συνοδεύονταν από ένα κώδικα ηθικής, όχι χριστιανικό αλλά διαφορετικό, πιο φυσικό-κεντρικό και πιο "οικολογικό". Αν θέλουμε να πάρουμε την "συσκευασία" ας πάρουμε και το "περιεχόμενο". Αν θέλουμε να θεωρούμαστε παγανιστές ας εφαρμόσουμε και τους κανόνες ζωής και ηθικής που απορρέουν από αυτήν την φιλοσοφία της θρησκείας. Ας εφαρμόσουμε τις συμβουλές του Πυθαγόρα, των Προσωκρατικών, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, των Στωικών και όχι μόνο να μιμηθούμε τις λατρείες τους και την θρησκεία τους.

Αυτά είναι που με "πονάνε". Δεν είναι ούτε κριτική, ούτε οργή, είναι απλά μια αγωνία και ένας ουσιαστικός μου προβληματισμός, πάνω στην εποχή μας και στους τεχνητούς, πολεμικούς διαξιφισμούς μεταξύ διαφόρων "-ισμών".

Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ από κανέναν.


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 02:17:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κρατάω αυτό απο όσα είπες φίλε μου Τhot...
quote:

Δεν μισώ κανέναν από αυτούς, δεν φοβάμαι κανέναν από αυτούς, δεν έχω κανέναν ανάγκη από αυτούς.


Iδιαίτερα το τελευταίο...

ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Belzevul
Νέο Μέλος

Greece
18 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 04:07:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Belzevul  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλά εγώ τώρα γράφω κάτι άσχετο με το θέμα και είναι απλά απάντηση σε μια ερώτηση που είχα θέσει σχετίκα με το τι συμβολίζουν τα κεράκια στην τούρτα τών γενεθλίων. Τα κεράκια αυτά είναι ένα τελετουρικό μαγείας, τόσο παλιό όσο και τα λάχανα [:-)]. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το τελετουργικό, η σελήνη σου πραγματοποιεί μια επιθυμία για να γιορτάσει μαζί σου τον καινούργιο σου χρόνο. Όσοι το εχούν προσέξει σπάνια κόβεται μια τούρτα πρωίνες ώρες. Η τούρτα κοβόταν και κόβεται αργές απογευματινές ώρες ή βραδινές. Ο τελετουργικός υμνός που υπήρχε παραμορφώθηκε και κατέληξε στο σημερινό γνώστο τραγουδάκι. Και ποίο απλά, όταν κάνει κάποιος την ευχή στην τούρτα γιατί περιμένει απο την τούρτα να πραγματοποιηθεί η ευχή. Με ποία λογική ενα γλύκο θα σου ικανοποιήσει την επιθυμία σου,εκτός βέβαια αν είσαι λιχούδης;Όποτε ποιός την πραγματοποιεί και με ποιο μέσο; Επειδή έτυχε και στην Αγγλία που είμαι φοιτητής τώρα γνώρισα κάποια άτομα που ασχολούντε με μαγεία μου είπανε δυο-τρία έτσι απλά πραγματάκια και με κουφάνανε. Προσωπικά την αποδέχομαι αυτή την εξήγηση γιάτι καλύπτει πλήρως τα ερώτηματικά που μου δημιουργήθηκαν για ένα τόσο απλό πράμα που δεν είχα σκεφτεί ποτέ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 09:36:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Βελζεβούλη,
ειληκρινά δεν είχα ποτέ την απορία σου. Ισως να το θεωρούσα "φυσιολογικό".
Πάντως μου έδωσες έναυσμα να το ψάξω πιό βαθειά. Η τοποθέτησή σου δεν είναι καθόλου αυθέρετη.
Σε ευχαριστώ,


Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κατερίνα
Νέο Μέλος


11 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 16:51:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κατερίνα  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε thot διακρίνω μια προκατάληψη γιατί ενώ δε δέχεσαι τις λέξεις Κύριος Ιησούς Χρίστός ως επιθετικούς προσδιορισμούς στο δευτερο μέρος του μηνύματός σου δέχεσαι ως επίθετα τις μεταφράσεις των λέξεων Αλλάχ και Βούδας. Κάτι που εγώ δέχτηκα έτσι κι άλλιώς από την αρχή της σκέψης που έκανα την περασμένη φορά. Και το έκανα χωρίς να μπορώ να γνωρίζω την ακριβή σημασία λέξεων μιας γλώσσας που δεν είναι η μητρική μου. Για την ελληνική όμως γνωρίζω καλά. Και επειδή οι πηγές για κάποιον που ψάχνει είναι αμέτρητες και πολλές φορές αντικρουόμενες, γιαυτό θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση της γλώσσας και των λέξεων γιατί μπορεί να αποτελέσει μια βάση, ένα κεντρικό άξονα ένα μέτρο σύγκρισης.
Ουδείς αλάνθαστος βέβαια και η χρήση της λέξης "σύγκριση" που έκανα την περασμένη φορά έχεις δίκιο ότι ήταν λάθος.
Λάθος λέξη = Κακή συνεννόηση.
Πάντως μην θεωρήσεις ότι έχω οποιοδήποτε φανατ-ισμό. Είχα περάσει βέβαια και από φάση που μιλούσα άσχημα για την Παλαια Διαθήκη και την εβραική παράδοση κατάλαβα όμως ότι όπως και σήμερα κάποιοι έχουν την τάση να διαστρεβλώνουν τα πράγματα και την ιστορία και την αλήθεια το ίδιο συνέβαινε και στο παρελθόν. Θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς να βασιστεί στο Βιβλίο στο σύνολό του. Έχει όμως και σημεία φανερά "δανεισμένα" από την ελληνική ιστορία (φαινόμενο που επίσης σήμερα κυριαρχεί) και σηκώνουν σίγουρα ψάξιμο.
Άλλωστε υπάρχει και η θεωρία (απλώς την παραθέτω)ότι ο Χριστός ήταν Χετταίος και οι Χετταίοι ήταν ελληνική φυλή. (π.χ. Ετεο-Κρήτες που είχαν περάσει στην Παλαιστίνη).
Αυτά τα αναφέρω για να πω για άλλη μια φορά ότι οι πηγές και οι τρόποι ερμηνείας είναι πολλοί γι αυτό κάπου πρέπει να βρίσκουμε μια κοινή συνισταμένη.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 19:00:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Kαλή μου Κατερίνα, μην αδικείς τον φίλο μας τον Thot. Δέν ήταν εκείνος που όπως λές δεν δέχθηκε τους "επιθετικούς προσδιορισμούς του Κυριου Ιησου Χριστού", αλλά ήμουν εγώ!!!

Με παρεξήγησες όμως, δεν είπα ότι δε τους δέχομαι, αλλά ότι τους αναλύω και το νόημα τους είναι πολύ πολύ βαθύ, (λόγο και του πλούτου της Ελληνικής μας Γλώσσας).
Απλά σου διώρθωσα την ερμηνεία του Ιησού, που όντως στα Ελληνικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ λέξη ερμηνείας, απαρα του εβραϊκού Joshua ή Jehoshua που στα εβραϊκά σημένει ΣΩΤΗΡΑΣ.
Συμφωνώ σε αυτό που αναφέρεις περι πηγών και παρερμηνείας αυτών. 'Αλλωστε γι'αυτό και τις παραθέτω για να μπορέσει ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ που θα ήθελε να "ελένξει" τα γραφώμενά μου, να το κάνει και αν τα βρεί διαφορετικά να το παραθέσει!!!
Τι ποιό "δημοκρατικό"...

Πάντως να ξέρεις ότι είμαι ο τελευταίος που θα "κατηγορούσε" ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ περί φανατησμού. Ποτέ δεν υπήρξα Φανατικός, απλά υπάρχω ώς Υπέρμαχος των θέσεών μου, ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΗΣΜΟ.
Η συζητήσεις που σε αυτό το χώρο του διαδυκτίου παραθέτουμε, δε νομίζω να σηκώνει φανατησμούς, αλλά ΔΙΑΛΟΓΟ, κάτι που απ'ότι παρατηρώ λείπει ακόμα και στην καθημερινότητά μας.
Ας τον τιμήσουμε λοιπόν τον ΔΙΑΛΟΓΟ, και την ΔΙΑΛΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ που μας έδωσε τις βάσεις και αρχές για ΓΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ...

Κέλσος


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2002, 19:42:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κατερίνα, μιάς και ανφέρεις συχνά την "πίστη στο θεό" και την "προσευχή" σε Εκείνον, διάβασε ένα μικρό κομμάτι που έγραψα στο άρθρο με τίλο ΠΡΟΣΕΥΧΗ.
θα ήθελα κάποιο σχόλιο.
Φυσικά ρίξε μια ματιά και στα προηγούμενα άρθρα περι της ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Τα βρίσκω εξειρετικά ενδιαφέροντα.

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κατερίνα
Νέο Μέλος


11 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2002, 15:23:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κατερίνα  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ζητώ συγνώμη για το μπέρδεμα. Τα τελευταία μηνύματα ήταν ιδιαίτερα μεγάλα και ήταν δύσκολο να συγκρατήσω τι είχε πει ο καθένας.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Theo
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2002, 15:49:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Theo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πάντως, για την Αγάπη, από την οποία ξεκίνησε αυτή η ανταλλαγή μηνυμάτων, προτείνω μια δοκιμασία:

Πόσους ανθρώπους μπορούμε να αγαπήσουμε;
Υπάρχει μια ωραία και διδακτική ιστορία γι' αυτό με τον ύπαρχο του αμερικανικού υποβρυχίου που κυνηγούσε τον "Κόκκινο Οκτώβρη". Δείτε το και αναρωτηθείτε. Εμένα με τάραξε.

theo_Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.171875
Maintained by Digital Alchemy