ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Ινδική φιλοσοφία - ΒΙΒΕΚΑΝΑΝΤΑ (Σειρά Γνώσης)
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 10
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/11/2003, 00:33:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας.

Ήρθε η στιγμή να ανοίξω κι ένα topic με την μορφή "Σειράς Γνώσης" για έναν από τους αγαπημένους μου φιλοσόφους-μυστικιστές, τον Βιβεκανάντα.

Ταυτόχρονα, μέσα από το έργο του Βιβεκανάντα, θα δούμε και ένα μεγάλο μέρος της Ινδικής Φιλοσοφίας και ειδικότερα της Αντβάιτα (Μη-Δυιστικής) Βεδάντα. Και κάποιες φορές, επίσης, θα έρθουμε σε επαφή και με άλλα κλασικά κείμενα της Ινδίας όπως η Μπαγκαβάτ Γκιτά.

Αυτή η σειρά θα συνεχίσει για καιρό γιατί έχω συλλέξει και έχω μεταφράσει πολλά αποσπάσματα από τις ομιλίες του Βιβεκανάντα.

Θα με συγχωρήσουν οι ειδικοί για τυχόν μεταφραστικά ολισθήματα αλλά ως ερασιτέχνης (εραστής της τέχνης) γαρ, δεν μπορώ να συγκριθώ με κάποιον επαγγελματία αλλά και ο επαγγελματίας δεν μπορεί να συγκριθεί με εμένα στο ότι προσφέρω αυτήν την εργασία, χωρίς οικονομική απολαβή, οπότε... πατσίσαμε.

Πολλοί δεν θα συμφωνήσετε με αυτά που λέει ο Βιβεκανάντα, άλλοι δεν θα τα καταλάβετε και άλλοι θα βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Τέλος κάποιοι λίγοι θα μάθουν για πρώτη φορά κάποια πράγματα για ένα είδος φιλοσοφίας που σπανίζει στην ελληνική βιβλιογραφία. Νομίζω όμως ότι όλες οι παραπάνω κατηγορίες αναγνωστών θα ωφεληθούν βαθύτατα γιατί θα βρουν λόγους να εμμείνουν στις... απόψεις τους.

Τα βιβλία του που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι τέσσερα από τις Εκδόσεις Κονιδάρη και είναι συλλογές ομιλιών του. Δυστυχώς επειδή είναι ομιλίες που κάνει με τα ίδια περίπου θέματα σε διαφορετικά ακροατήρια κάθε φορά, επαναλαμβάνει φυσικά κάποια πράγματα και αυτό ίσως κουράσει κάποιους αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το αποφύγω, πολλές φορές.

Πολύ λίγα λόγια βιογραφικά για τον Βιβεκανάντα:

Γεννήθηκε (με το όνομα Narendra Datta) στην Καλκούτα της Ινδίας το 1863 και πέθανε αρκετά νέος, στο 1902. Αν και είχε μια ακαδημαϊκή μόρφωση ωστόσο δεν μπορούσε να ξεδιψάσει πνευματικά και γνώρισε έναν δάσκαλο, τον Ραμακρίσνα, και έγινε μαθητής του.

Το 1893 ταξίδεψε στην Αμερική για να παρευρεθεί σε ένα μεγάλο συνέδριο των μεγάλων θρησκειών και εντυπωσίασε τους συνέδρους για την απλότητα, την σοφία και την δύναμη των λόγων του, αν και ήταν ο νεότερος των συνέδρων. Μετά από αυτό το γεγονός έκανε αρκετές ομιλίες στην Αμερική και κάποιες και στην Ευρώπη όπου δίδαξε τις βασικές αρχές της Βεδάντα και προσπάθησε να βοηθήσει την Δύση να κατανοήσει καλύτερα την Ινδική Σκέψη.

Στο επόμενο post θα παραθέσουμε την εισαγωγική ομιλία - χαιρετισμό που έδωσε στο Συνέδριο στο Σικάγο.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/11/2003, 00:44:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Απάντηση στο Καλωσόρισμα

Στο Παγκόσμιο Κοινοβούλιο των Θρησκειών
Σικάγο, 11 Σεπτεμβρίου 1893

(τι ειρωνεία, με αυτήν την ημερομηνία !!!)

Αδερφές και Αδέρφια της Αμερικής,

Γεμίζει η καρδιά μου με ανείπωτη χαρά να ανταποκρίνομαι στο ζεστό και εγκάρδιο καλωσόρισμα που μας απευθύνατε. Σας ευχαριστώ εκ μέρους του πιο αρχαίου τάγματος μοναχών του κόσμου. Σας ευχαριστώ εκ μέρους της μητέρας των θρησκειών και σας ευχαριστώ στο όνομα των εκατομμυρίων και εκατομμυρίων Ινδών όλων των τάξεων και όλων των αιρέσεων.

Τις ευχαριστίες, επίσης, σε κάποιους από τους ομιλητές αυτού του συνεδρίου οι οποίοι, αναφερόμενοι στους εκπροσώπους της Ανατολής, σας είπαν ότι εκείνοι οι άνθρωποι από την μακρινή Ανατολή θα έπρεπε να τιμηθούν γιατί έσπειραν στις διαφορετικές χώρες την ιδέα της ανεκτικότητας. Είμαι περήφανος που ανήκω σε μια θρησκεία η οποία έχει διδάξει στον κόσμο την ανεκτικότητα αλλά και την παγκόσμια αποδοχή. Δεν πιστεύουμε μόνο στην παγκόσμια ανεκτικότητα αλλά αποδεχόμαστε και όλες τις θρησκείες ως αληθινές. Είμαι περήφανος που ανήκω σε ένα έθνος που έχει περιθάλψει τους διωκόμενους και πρόσφυγες όλων των θρησκειών και των εθνών της γης. Είμαι περήφανος να σας πω ότι έχουμε μαζέψει στο στήθος μας τα κατάλοιπα των Ισραηλιτών, που ήρθαν στην Νότια Ινδία όταν αναζήτησαν καταφύγιο μετά την καταστροφή του ναού τους από την Ρωμαϊκή τυραννία.

Είμαι περήφανος που ανήκω σε μια θρησκεία που περίθαλψε και δέχτηκε το κατάλοιπο του Ζωροαστρικού έθνους. Θα σας μεταφέρω λίγες γραμμές από έναν ύμνο που θυμάμαι να επαναλαμβάνω από την παιδική μου ηλικία, και ο οποίος κάθε ημέρα επαναλαμβάνεται από εκατομμύρια ανθρώπους:

«Όπως τα διαφορετικά ρεύματα έχοντας τις πηγές του σε διαφορετικά μέρη, συγκεντρώνουν το νερό τους, όλα, μέσα στην θάλασσα, έτσι, ω Κύριες, τα διαφορετικά μονοπάτια τα οποία παίρνουν οι άνθρωποι μέσα από τις διαφορετικές τους κλίσεις, όσο διαφορετικά κι αν φαίνονται, με καμπύλες ή με ευθείες, όλα οδηγούν σε Εσένα»

Το παρόν συνέδριο, το οποίο είναι από τις πιο σεβαστές συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ, είναι από μόνο του μια δικαίωση, μια διακήρυξη της θαυμάσιας διδασκαλίας που ευαγγελίζεται η Μπαγκαβάτ Γκίτα:


«Οποιοιδήποτε έρχονται σε Εμένα, με οποιαδήποτε μορφή, τους προσεγγίζω, όλοι οι άνθρωποι αγωνίζονται μέσα από τα μονοπάτια, τα οποία στο τέλος οδηγούν σε Εμένα»

Ο σεχταρισμός, η στενοκεφαλιά, και ο τρομερός της ακόλουθος, ο φανατισμός, έχουν από καιρό κατακτήσει την όμορφη γη. Έχουν γεμίσει την γη με βία, την έχουν ποτίσει πολύ συχνά με ανθρώπινο αίμα, κατέστρεψαν τον πολιτισμό, και οδήγησαν ολόκληρα έθνη σε απόγνωση. Αν δεν ήταν αυτοί οι τρομεροί δαίμονες, η ανθρώπινη κοινωνία θα είχε προοδεύσει πολύ περισσότερο από ότι μέχρι τώρα. Αλλά ο χρόνος τους έχει τελειώσει, και ελπίζω ολόψυχα ότι το καμπανάκι που χτύπησε σήμερα το πρωί για να ξεκινήσει αυτό το συνέδριο να έχει σημάνει και την ώρα του θανάτου όλων των φανατισμών, όλων των διώξεων με το ξίφος ή με την πένα, και όλων των άσπλαχνων αισθημάτων μεταξύ των ανθρώπων που πορεύονται στον δρόμο τους προς τον ίδιο σκοπό.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/11/2003, 19:33:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ξεκινώ με την συλλογή ομιλιών του που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο Γνάνα Γιόγκα από τις Έκδόσεις Κονιδάρη.

Το ότι ξεκινώ με αυτό δεν είναι τυχαίο. Το κάνω γιατί μου... αρέσει περισσότερο.

Θα παραθέτω τους τίτλους των ομιλιών και μετά αποσπάσματα της κάθε ομιλίας με δικούς μου τίτλους για την εννοιολογική συμπύκνωση των αποσπασμάτων.

ΟΜΙΛΙΑ:
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ


Η απάρνηση ως υπόβαθρο της ηθικής

“Αυτή η εγκατάλειψη, αυτή η απάρνηση της προσπάθειας, είναι το υπόβαθρο της ηθικής. Η απάρνηση είναι η ίδια η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ηθική. Ποτέ δεν κηρύχτηκε κανένας ηθικός κανόνας, που να μην έχει σαν βάση του την απάρνηση. Η ηθική πάντα λέει: “Όχι ο εαυτός μου, αλλά ο μη εαυτός μου”.” (σ. 22)

Ο φόβος για απώλεια της ατομικότητας.

“Τέλειος αυτομηδενισμός είναι το ιδεώδες της ηθικής. Αν ζητήσετε από τον κόσμο να μην σκέπτεται την ατομικότητά του, τρομάζει. Φοβάται πάρα πολύ μήπως χάσει εκείνο που ονομάζει ατομικότητά του. Ταυτόχρονα, ο ίδιος κόσμος δηλώνει ότι τα υψηλότερα ιδανικά της ηθικής είναι σωστά, χωρίς να σκέφτεται ούτε για μια στιγμή πως ο σκοπός το τέρμα, η σκέψη κάθε ηθικής είναι η καταστροφή, κι όχι η οικοδόμηση, του ατόμου” (σ. 22)

Ο αγώνας προς το Άπειρο ως προϋπόθεση της ηθικής

“Η αναζήτηση του Απείρου, αυτός ο αγώνας για την κατανόηση του Απείρου, αυτή η προσπάθεια να μεταβούμε πέρα από τους φραγμούς των αισθήσεών μας, σαν έξω από την ύλη, για τη φανέρωση του πνευματικού ανθρώπου, αυτός ο μόχθος, μέρα και νύχτα, για να κάνουμε το Άπειρο ένα με το είναι μας – αυτή η μάχη είναι η πιο μεγαλειώδης κι η πιο ένδοξη που μπορεί να δώσει ο άνθρωπος. Μερικά άτομα βρίσκουν την πιο μεγάλη ευχαρίστηση στο φαΐ. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους την αρνηθούμε. Άλλοι βρίσκουν την πιο μεγάλη ευχαρίστηση στην απόκτηση ορισμένων πραγμάτων. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους πούμε πως δεν θα έπρεπε. Αλλά κι αυτοί δεν έχουν πάλι δικαίωμα να πούμε “όχι” στον άνθρωπο που βρίσκει την πιο υψηλή ευχαρίστηση στην πνευματική σκέψη.” (σ. 25)

Η ηθική ως μέσο και όχι ως σκοπός. Γιατί να κάνουμε το καλό;

“Γιατί να κάνουμε το καλό; Το να κάνουμε το καλό είναι μια δευτερεύουσα υπόθεση. Πρέπει να έχουμε ένα ιδανικό. Η ίδια η ηθική δεν είναι το τέρμα, αλλά το μέσο για το φτάσιμο τους σκοπού. Αφού λοιπόν δεν υπάρχει εκεί το τέρμα, γιατί να είμαστε ηθικοί; Γιατί πρέπει να κάνω το καλό στους άλλους ανθρώπους και να μη τους βλάπτω; Αν η ευτυχία είναι ο στόχος της ανθρωπότητας, γιατί να μην κάνω ευτυχισμένο τον εαυτό μου και τους άλλους δυστυχείς; Τι με εμποδίζει;” (σ. 23)

Η σπουδαιότητα της κατάκτησης της εσωτερικής (και όχι μόνο) της εξωτερικής φύσης.
Ο ρόλος της θρησκείας.

“Η κατάκτηση της εξωτερικής φύσης είναι κάτι ωραίο και σπουδαίο, αλλά σπουδαιότερη ακόμα είναι η κατάκτηση της εσωτερικής μας φύσης. Είναι ωραίο και σπουδαίο να ξέρουμε τους νόμους που κυβερνούν τα άστρα και τους πλανήτες, αλλά είναι άπειρα καλύτερο και σπουδαιότερο να μάθουμε τους νόμους που κυβερνούν τα πάθη, τα αισθήματα, τη θέληση της ανθρωπότητας. Τούτη η κατάκτηση του εσώτερου ανθρώπου, η κατανόηση των λεπτών λειτουργιών που υπάρχουν μέσα στον ανθρώπινο νου, κι η γνώση των θαυμάσιων μυστικών του, ανήκουν αποκλειστικά στη θρησκεία.” (σ. 24)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
AION
Μέλος 3ης Βαθμίδας


753 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2003, 09:09:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AION  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωπα...
Εγώ έχω ένα κόκκινο μεγάλο βιβλίο που λέγεται "Γιογκα με σχόλια του Βιβεκανάντα" αλλά δεν είναι Κονιδάρης.
Δυστυχώς είναι σπίτι και δε μπορώ να δώ τι έκδοση είναι.
Αυτό το βιβλίο λοιπόν είναι απο τα λίγα "συνειδητά" γιογκικά βιβλία που κυκλοφορούν. Αναλύει πολλά πράγματα για την ουσία του Γιόγκα και δίνει και κάποιους διαλογισμούς κάθαρσης. Πάντως συμφωνώ οτι είναι πολύ ξεχωριστός τρόπος προσέγγισης αυτός του Βιβεκανάντα.
Θα προσπαθήσω να σου γράψω το απόγευμα τι εκδόση είναι.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2003, 09:37:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωπα...

Δεν το ήξερα ότι υπήρχε τέτοιο βιβλίο. Θα περιμένω να δω τις εκδόσεις για να δω αν υπάρχει ακόμα και να το αγοράσω.

Πάντως νομίζω ότι το site http://www.ramakrishnavivekananda.info/vivekananda/complete~works.htm από το οποίο έχω συλλέξει πολύ υλικό πρέπει να περιλαμβάνει και αυτά τα στοιχεία.

Να είσαι καλά ΑΙΟΝ.

Τα τελευταία αποσπάσματα από την ομιλία αυτή (από το βιβλίο ΓΝΑΝΑ ΓΙΟΓΚΑ) ....


Ο όχλος θαυμάζει μόνο το εξωτερικό

“Ο ανθρώπινος νους – θέλω να πω ο κοινός ανθρώπινος νους – αρέσκεται να βλέπει μεγάλα υλικά γεγονότα. Ο κοινός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τίποτα το λεπτοφυές. Καλά είπαν, πως ο όχλος θαυμάζει το λιοντάρι που σκοτώνει χίλια πρόβατα, και δε σκέπτεται ούτε για μια στιγμή ότι ο θάνατος των προβάτων αποτελεί το στιγμιαίο θρίαμβο του λιονταριού. Ο όχλος βρίσκει ευχαρίστηση μόνο σε εκδηλώσεις φυσικής δύναμης. Αυτή είναι η κανονική πορεία της κοινής ανθρωπότητας. Καταλαβαίνει και βρίσκει ευχαρίστηση σε καθετί που είναι εξωτερικό.” (σ. 24)


Οι θρησκείες του μέλλοντος πρέπει να έχουν αλληλοσεβασμό και να αγκαλιάσουν όλο το φάσμα της ανθρώπινης σκέψης και δράσης

“Τα θρησκευτικά ιδεώδη του μέλλοντος πρέπει να αγκαλιάσουν κάθε τι που υπάρχει στον κόσμο κι είναι ωραίο και μεγάλο και ταυτόχρονα να έχουν άπειρες πιθανότητες για μελλοντική ανάπτυξη. Ό,τι υπήρξε καλό από το παρελθόν πρέπει να διατηρηθεί και να αφήσουμε ανοιχτές τις πόρτες για μελλοντικές προσθήκες στην παρακαταθήκη που υπάρχει. Οι θρησκείες πάλι πρέπει να είναι περιεκτικές και να μη κοιτούν η μια την άλλη με περιφρόνηση, επειδή οι ιδιαίτερες ιδέες τους για το Θεό είναι διαφορετικές.” (σ. 26-27)

“Αυτό που χρειάζεται είναι ένα αίσθημα συναδέλφωσης ανάμεσα στα διάφορα είδη θρησκειών - αφού μαζί ή θα σταθούν ή θα πέσουν – ένα αίσθημα συναδέλφωσης που πηγάζει από αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό, κι όχι εκείνη τη συγκαταβατική πατρωνική ψευτοέκφραση καλής θέλησης, που είναι δυστυχώς της μόδας σε πολλούς σήμερα.” (σ. 27)


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2003, 19:34:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

ΟΜΙΛΙΑ: Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Η πτώση του ανθρώπου ως κοινή αντίληψη σε όλες τις θρησκείες

Είναι σημαντικό το γεγονός πως όλες οι θρησκείες, χωρίς καμιά εξαίρεση, δέχονται πως ο άνθρωπος ξέπεσε από εκείνο που υπήρξε, είτε το επενδύουν με μυθολογικές λέξεις, ή με την καθάρια γλώσσα της φιλοσοφίας, ή ακόμα με ωραίες εκφράσεις της ποίησης. Μέσα από κάθε γραφή και κάθε μυθολογία βγαίνει ένα μοναδικό γεγονός: Ότι ο άνθρωπος είναι μια κατάπτωση αυτού που κάποτε υπήρξε.” (σ. 31)

Θρησκευτικές και επιστημονικές προλήψεις και “μύθοι”

“Αν είναι σωστό ότι οι άνθρωποι πρέπει να περιγελούν τη θρησκεία, επειδή οι περισσότερες θρησκείες λένε πως πρέπει να πιστεύουμε στις μυθολογίες που δίδαξε ο “Α” ή ο “Β” προφήτης, τότε κανείς θα έπρεπε μα περιγελάσει περισσότερο κάτι σύγχρονους. Στην σημερινή εποχή, αν κάποιος αναφέρει εδάφια των λόγων ενός Μωυσή ή ενός Βούδα ή ενός Χριστού, γίνεται περίγελως, αλλά αν δώσει το όνομα ενός Χάξλευ, ενός Τυντάλ, ενός Δαρβίνου, τον αποδέχονται αδιαμαρτύρητα. Για πολλούς είναι αρκετό “το είπε ο Χάξλευ”. Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι από προλήψεις! Εκείνη ήταν μια θρησκευτική πρόληψη κι αυτή μια επιστημονική πρόληψη, μόνο που διαμέσου εκείνης της πρόληψης προήλθαν ζωογόνες ιδέες πνευματικότητας, ενώ διαμέσου και μέσα από αυτή την σύγχρονη πρόληψη προήλθε λαγνεία και πλεονεξία. Εκείνη η πρόληψη ήταν η λατρεία του Θεού, κι αυτή είναι η λατρεία του βρωμερού κέρδους, της φήμης και της δύναμης. Αυτή είναι η διαφορά.” (σ. 33)


Ο αληθινός και ο φαινόμενος άνθρωπος.
Η ψευδαίσθηση της σκλαβιάς.

“Ο χρόνος αρχίζει με το νου, ο χώρος, επίσης βρίσκεται μέσα στο νου. Η αιτιότητα δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς το χρόνο, χωρίς την ιδέα της διαδοχής δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σχέση αιτιότητας. Άρα χρόνος, χώρος κι αιτιότητα υπάρχουν μέσα στο νου, κι αφού ο Άτμαν βρίσκεται πέρα από του νου, κι είναι άμορφος, πρέπει να είναι πέρα από το χρόνο, πέρα από τον χώρο και πέρα από την αιτιότητα. Αφού λοιπόν είναι πέρα από τον χρόνο, τον χώρο και την αιτιότητα, ο Άτμαν θα πρέπει να είναι άπειρος.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η πιο υψηλή θεωρία της φιλοσοφίας μας. Το άπειρο δεν μπορεί να είναι δύο. Αν η Ψυχή είναι άπειρη, τότε δεν μπορεί να υπάρχει παρά μόνο μία Ψυχή, κι όλες οι ιδέες που έχουμε για διάφορες ψυχές – εσείς να έχετε μια ψυχή, εγώ μια άλλη κ.ο.κ. – δεν είναι αληθινές. Ο Αληθινός Άνθρωπος λοιπόν, είναι μοναδικός κι άπειρος, είναι το παντού παρόν Πνεύμα. Κι ο φαινόμενος άνθρωπος δεν είναι παρά ένας περιορισμός μονάχα εκείνου του Αληθινού Ανθρώπου.

(…) Ο Αληθινός Άνθρωπος, το Πνεύμα, όντας πέρα από την αιτία και το αποτέλεσμα, δεν είναι περιορισμένος από τον χρόνο και τον χώρο, και κατά συνέπεια πρέπει να είναι ελεύθερος. Ποτέ δεν υπήρξε δεσμευμένος, ούτε ήταν δυνατό να δεσμευτεί. Ενώ ο φαινόμενος άνθρωπος, η αντανάκλαση, είναι περιορισμένος από το χρόνο, το χώρο και την αιτιότητα, επομένως είναι δεσμευμένος. Μάλλον, στην γλώσσα μερικών φιλοσόφων μας φαίνεται σαν να είναι δεσμευμένος, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.” (σ. 36-37)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
AION
Μέλος 3ης Βαθμίδας


753 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2003, 13:29:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AION  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωπα...
Εκδόσεις ΔΙΒΡΗΣ,Σειρά "Ινδική Σκέψη",έτος 1983, Μετάφραση Φίλιππος Βώκος
άκου περιεχόμενα...
1. Ράτζα Γιόγκα
2. Μπακτι Γιόγκα
3. Παρα-Μπακτι ή Η Υπέρτατη αφοσίωση
4. Κάρμα Γιόγκα
5. Αφορισμοί του Παταντζάλι (εδώ λέει πολλά...)

Ζήλευε τώρα...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2003, 14:14:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ζηλεύω... Ζηλεύω.

Που θα πάει, θα το βρω το βιβλίο...

Βέβαια τις Γιόγκα Σούτρας του Πατάντζαλι με τα σχόλια του Βιβεκανάντα υπάρχουν και στο βιβλίο Ράτζα Γιόγκα από τις εκδόσεις Κονιδάρη

Αλλά παρηγορούμαι, προς το παρόν, με το γεγονός ότι όλα αυτά τα έχω εκτυπωμένα στα αγγλικά από το site που προανέφερα. Αλλά είναι διαφορετικά να τα έχεις στα ελληνικά, σίγουρα.

Σε αυτό το topic έχω να αναφέρω πολλά από τα άπαντα του Βιβεκανάντα. Ακόμα και σπάνια αποσπάσματα και από γραπτά σχόλια των μαθητών του. Σε αυτά τα αποσπάσματα κρύβεται πολύ ουσία γιατί μιλάει πιο βαθιά και πιο άμεσα από ότι στις εξωτερικές ομιλίες που οφείλει να είναι πιο απλός και κατανοητός.

Ευχαριστώ ΑΙΟΝ.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2003, 14:54:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ατομικότητα υπάρχει μόνο στο Άπειρο.

Τι είναι η ατομικότητα; Πολύ θα ήθελα να τη δω. Το μωρό δεν έχει μουστάκι, όταν μεγαλώσει και γίνει άντρας, ίσως, αποκτήσει μουστάκι και γένια. Η ατομικότητά του θα χανόταν αν αναφερόταν στο σώμα. Αν έχανα ένα μάτι, ή αν έχανα ένα χέρι, τότε θα χανόταν η ατομικότητά μου, αν σχετιζόταν με το σώμα. Τότε ένας μεθύστακας δεν θα έπρεπε να αφήσει το πιοτό, γιατί θα έχανε την ατομικότητά του. Κι ένας κλέφτης δεν θα έπρεπε να γίνει καλός άνθρωπος, από το φόβο μήπως χάσει την ατομικότητά του. Αλήθεια κανένας δε θα έπρεπε να αλλάξει τις συνήθειές του, εξαιτίας τούτου του φόβου. Ούτε και στη μνήμη μπορεί να υπάρχει η ατομικότητα. Ας υποθέσουμε πως από ένα χτύπημα στο κεφάλι ξεχνάω όλο το παρελθόν μου, τότε χάνω την ατομικότητά μου κι έχω ξοφλήσει. Δε θυμάμαι τα δύο ή τρία χρόνια της βρεφικής μου ζωής, αν λοιπόν η μνήμη και η ύπαρξη ταυτίζονται, τότε ό,τι ξεχνάω χάνεται. Το κομμάτι της ζωής μου που δεν θυμάμαι, δεν το έζησα. Αυτή είναι μια πολύ στενή άποψη της ατομικότητας.

Δεν υπάρχει ατομικότητα παρά μόνο μέσα στο Άπειρο. Το Άπειρο είναι η μόνη κατάσταση που δεν αλλάζει. Ο,τιδήποτε άλλο, βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση ροής. Δεν είμαστε ακόμα άτομα. Αγωνιζόμαστε να φτάσουμε στην ατομικότητα, κι αυτή είναι το Άπειρο. Αυτή είναι η αληθινή φύση του ανθρώπου.” (σ. 38-39)


Ο φόβος του θανάτου νικιέται με την συνείδηση της άπειρης ζωής μας. - Υπέρβαση της χωριστικότητας

“Ζούμε αληθινά εκείνες μόνο τις στιγμές που η ζωή μας βρίσκεται μέσα στο σύμπαν, μέσα στους άλλους. Το να ζούμε τη μικρή αυτή ζωή, αυτό είναι θάνατος, σκέτος θάνατος και για αυτό έρχεται ο φόβος του θανάτου. Ο φόβος του θανάτου μπορεί να νικηθεί μόνον όταν βιώσει ο άνθρωπος, πως όσο υπάρχει έστω και μια ζωή μέσα στο σύμπαν, πάντα θα ζει. Όταν μπορεί να πει, “βρίσκομαι μέσα στο καθετί, μέσα στον καθένα, είμαι μέσα σε όλες τις ζωές, είμαι το σύμπαν” τότε μόνο έρχεται η κατάσταση της αφοβίας.” (σ. 39)

Η ψευδαίσθηση της εξέλιξης του Ατόμου. Παράδειγμα με τρύπα στο πέπλο

“Οι αλλαγές αυτές που συμβαίνουν – οι κακοί να γίνονται καλοί, τα ζώα άνθρωποι, πάρτε τα με όποιον τρόπο θέλετε – δεν υπάρχουν μέσα στο Πνεύμα. Όλα αυτά είναι εξέλιξη της φύσης κι εκδήλωση του Πνεύματος. Ας υποθέσουμε πως υπάρχει ένα πέπλο αναμεταξύ μας που με κρύβει από εσάς, και πάνω του βρίσκεται μια μικρή τρύπα μέσα από την οποία να μπορώ να δω μερικά από τα πρόσωπά σας, μόνο μερικά. Ας υποθέσουμε τώρα πως η τρύπα αρχίζει να γίνεται όλο και πιο μεγάλη κι όσο συμβαίνει αυτό, όλο κι αποκαλύπτεται περισσότερο η σκηνή μπροστά μου, κι όταν τελικά το πέπλο εξαφανιστεί, τότε στέκομαι πρόσωπο με πρόσωπο απέναντί σας. Εσείς δεν αλλάξατε καθόλου, ήταν η τρύπα που εξελισσόταν και εσείς εμφανιζόσασταν βαθμιαία. Έτσι γίνεται και με το Πνεύμα. Δεν πρόκειται να φτάσετε σε καμία τελειότητα. Είσαστε από τώρα ελεύθεροι και τέλειοι.” (σ. 39-40)

“Είναι εκείνος ο Θεός που βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον εαυτό σας που σας σπρώχνει να τον αναζητήσετε, να τον πραγματώσετε” (σ. 40

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
zezmperg
Πλήρες Μέλος

Greece
983 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2003, 04:40:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zezmperg  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:

Ωπα...
Εκδόσεις ΔΙΒΡΗΣ,Σειρά "Ινδική Σκέψη",έτος 1983, Μετάφραση Φίλιππος Βώκος
άκου περιεχόμενα...
1. Ράτζα Γιόγκα
2. Μπακτι Γιόγκα
3. Παρα-Μπακτι ή Η Υπέρτατη αφοσίωση
4. Κάρμα Γιόγκα
5. Αφορισμοί του Παταντζάλι (εδώ λέει πολλά...)

Ζήλευε τώρα...
Σας χαιρετώ.
Το έχουμε και εμείς....
Επιμέλεια ύλης: Νίκος Πετρακόπουλος.

<<Η μεταφραστική δουλιά,
είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Περγιαλίτη,
του πρώτου μου δασκάλου και πνευματικού οδηγού.>>
Φίλιππος Σ. Βώκος.

Ακόμα υπάρχει το βιβλίο: Ο βίος του Βιβεκανάντα. Εκδόσεις Φέξη. Μετάφραση Κ. Στεφανίδη. 1965. Νομίζω είναι η πρώτη Ελληνική έκδοση για τον Βιβεκανάντα ετούτη!
Ζήλευε τώρα...
Σας χαιρετώ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2003, 09:17:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και εσύ τέκνον zezmperg ;

Με πίκρανες γιατί με έκανες να ξανά ζηλέψω, αλλά θα κρατηθώ στο ύψος μου και δεν θα το δείξω. Για μια αξιοπρέπεια ζούμε

Πάντως νομίζω ότι το βιβλίο για την ζωή του Βιβεκανάντα, εάν δεν έχει επανεκδοθεί, θα είναι πολύ σπάνιο. Είσαι τυχερή zezmperg.

Τι να κάνω; Έπρεπε να έχω γεννηθεί νωρίτερα.

Πάντως μην με καλέσεις ποτέ σπίτι σου, γιατί κινδυνεύει η βιβλιοθήκη σου να μείνει με ένα βιβλίο λιγότερο. Και ποιος ξέρει; Αν την δω μπορεί να μείνει με αρκετά βιβλία λιγότερα.

Είπαμε, αρνούμαι την κλεψιά αλλά αυτό δεν είναι κλεψιά, είναι ένα... πνευματικό δάνειο με αποπληρωμή στην επόμενη ενσάρκωση


Συνεχίζω....

Ο αγώνας της έκφρασης του Άπειρου Εαυτού ως αιτία της ηθικής

“Ο άπειρος Εαυτός είναι η αληθινή φύση του κάθε ανθρώπου, κι αυτός αγωνίζεται να Τον εκφράσει με διάφορους τρόπους. Διαφορετικά, γιατί υπάρχουν τόσοι ηθικοί κώδικες; Που υπάρχει η ερμηνεία κάθε ηθικής; Σαν κέντρο όλων των ηθικών συστημάτων προεξέχει μια ιδέα, που εκφράζεται σε διαφορετικές μορφές – ειδικά, το να κάνουμε το καλό στους άλλους. Το κίνητρο – οδηγός της ανθρωπότητας – θα έπρεπε να ήταν η ελεημοσύνη προς όλους τους ανθρώπους, η ελεημοσύνη προς όλα τα ζώα. Αλλά αυτά όλα είναι οι διάφορες εκφράσεις εκείνης της αιώνιας αλήθειας ότι, “Εγώ είμαι το σύμπαν, αυτό το σύμπαν είναι ένα”. Αλλιώτικα ποιος είναι ο λόγος; Γιατί να κάνω το καλό στους συνανθρώπους μου; Γιατί να κάνω το καλό στους άλλους; Τι με αναγκάζει; Η συμπάθεια, το αίσθημα της παγκόσμιας ταυτότητας. (σ. 41)


Η χρησιμότητα δεν είναι κριτήριο της αλήθειας.
Η κοινωνία πρέπει να προσαρμόζεται στην αλήθεια και όχι το αντίστροφο

“Με ποιο δικαίωμα ζητάει κανένας να κρίνει την αλήθεια με μέτρο την χρησιμότητα ή τα χρήματα; Ας υποθέσουμε πως δεν υπάρχει χρησιμότητα, μήπως θα ήταν τότε η αλήθεια λιγότερο αληθινή; Η χρησιμότητα δεν είναι κριτήριο της αλήθειας.” (σ. 42)

“Η αλήθεια δεν υποτάσσεται σε καμία κοινωνία, αρχαία ή σύγχρονη. Η κοινωνία πρέπει να υποτάσσεται στην αλήθεια ή να πεθαίνει. Οι κοινωνίες θα έπρεπε να πλάθονται με βάση την αλήθεια, κι όχι η αλήθεια να προσαρμόζεται στην κοινωνία. Αν μια τόσο υπέροχη αλήθεια σαν την ανιδιοτέλεια δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην κοινωνία, είναι καλύτερα ο άνθρωπος, να παρατήσει την κοινωνία και να πάει να ζήσει στο δάσος. Αυτό δηλαδή θα έκανε ένας τολμηρός άνθρωπος.” (σ. 41-43)


Θάρρος και αγώνας για την πίστη και την εφαρμογή της αλήθειας

“Ξεσηκωθείτε άντρες και γυναίκες, στοχαστείτε σε αυτήν την ιδέα, και τολμείστε να πιστέψετε στην αλήθεια, τολμήστε να την ασκήσετε! Ο κόσμος χρειάζεται μερικές εκατοντάδες από θαρραλέους άντρες και γυναίκες. Ασκήσετε εκείνο το θάρρος που τολμάει να γνωρίσει την αλήθεια, που τολμάει να δείξει την αλήθεια στη ζωή, που δεν τρέμει μπροστά στο θάνατο, ή μάλλον, καλωσορίζει το θάνατο, που κάνει τον άνθρωπο να γνωρίζει πως αυτός είναι το Πνεύμα, και πως τίποτα μέσα σε όλο το σύμπαν δεν μπορεί να τον σκοτώσει. Τότε θα είσαστε ελεύθεροι. Τότε θα γνωρίζετε την αληθινή σας Ψυχή.” (σ. 44)

“Γεμίστε λοιπόν το νου σας με υψηλές σκέψεις, με τα πιο υψηλά ιδανικά, μέρα και νύχτα απλώστε τα μπροστά σας κι από αυτά θα προέλθει μεγάλη εργασία. Μη μιλάτε για ακαθαρσία, αλλά να λέτε πως είμαστε αγνοί. Αυτοϋπνωτιστήκαμε να νομίζουμε πως είμαστε μικροί, πως γεννηθήκαμε και πως θα πεθάνουμε, με αποτέλεσμα να ζούμε σε διαρκή φόβο.” (σ. 44-45)

Η πραγματικότητα ως μια ψευδαίσθηση - προβολή μας. Παράδειγμα με κορμό δένδρου.

“Γιατί βλέπουμε την κακοήθεια; Υπήρχε κάπου, ένας κουτσουρεμένος κορμός δένδρου. Ένας ληστής που περνούσε από εκεί στο σκοτάδι τον είδε και σκέφτηκε: “Αυτός είναι αστυνομικός”. Ένας νεαρός που περίμενε την αγαπημένη του, το είδε επίσης και νόμισε πως ήταν η καλή του. Ένα παιδάκι που του είχαν διηγηθεί ιστορίες με φαντάσματα πήρε τον κορμό για φάντασμα κι άρχισε να τσιρίζει. Πάντα όμως ήταν ένα κούτσουρο δένδρου. Βλέπουμε, λοιπόν, τον κόσμο όπως εμείς είμαστε. Ας υποθέσουμε πως ένα μωράκι είναι μέσα σε μια κάμαρα, όπου υπάρχει ένα πουγκί χρυσάφι. Μήπως το μωρό θα καταλάβει πως έκλεψαν το χρυσάφι; Εκείνο που έχουμε εσωτερικά, το βλέπουμε εξωτερικά. Το μωράκι δεν έχει μέσα του κανένα κλέφτη, κι έτσι δεν τον βλέπει έξω του. Το ίδιο συμβαίνει με κάθε είδους γνώσης.” (σ. 45-46)


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
zezmperg
Πλήρες Μέλος

Greece
983 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2003, 21:41:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zezmperg  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Σας χαιρετώ.
quote:

Πάντως μην με καλέσεις ποτέ σπίτι σου, γιατί κινδυνεύει η βιβλιοθήκη σου να μείνει με ένα βιβλίο λιγότερο. Και ποιος ξέρει; Αν την δω μπορεί να μείνει με αρκετά βιβλία λιγότερα.


Τίποτα δεν μας ανήκει, πέρα από τον αγώνα για την διαδρομή της επιστροφής, στην αγκαλιά της πηγής. Που σαν τη ρανίδα προς την Γη δραπετεύσαμε και θα επιστρέψουμε πάλη από τη Γη κοντά της, αφού πρώτα γνωρίσουμε τον ουρανό!
(Ο κύκλος του νερού, πηγή-ποτάμι-θάλασσα-σύννεφο-γή-πηγή.)
Να θυμάσαι όμως ότι τα καλύτερα ,εσωτερικά, τα έχω στο εξοχικό. Έτσι για να δραπευεύω πιο εύκολα....
Είναι αλήθεια καλέ μου Thoth, ότι τα βιβλία σου ανοίγουν απέραντους ορίζοντες. Μα και κάτι, που το λέω για πρώτη φορά. Μου έδωσαν πολλές ονομασίες σε πράγματα που απλός ήταν κτήμα "μου" και πιθανών να τα "κουβαλώ" από άλλες ενσαρκώσεις!!!
Το ίδιο συναντώ και σε σένα, βλέποντας όλα τα σχόλια σου, που ακολουθούν τα Ιερά κείμενα.
Να είσαι πάντα ο εαυτό σου.
Να αναζητάς την αλήθεια και το φώς που την οδηγεί.
Φιλικά.


Υ.Γ.
[quote]
Είπαμε, αρνούμαι την κλεψιά αλλά αυτό δεν είναι κλεψιά, είναι ένα... πνευματικό δάνειο με αποπληρωμή στην επόμενη ενσάρκωση
[/qoute]

Εάν είναι να ξαναέρθω για να μου τα αποπληρώσεις και άλλη μία ζωή;;;
Πολύ απλά, σου τα δωρίζω από τούτην την ζωή και παραμένουμε στα ίδια...Έτσι, για να μην ψάχνουμε τις καρμικές σχέσεις του παρελθόν μια και οι δύο έχουμε την υποψία, ότι κάπου εκεί στο χτές, έχουμε ξανασυναντηθει...
Σας χαιρετώ.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2003, 22:18:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πολύ απλά, σου τα δωρίζω από τούτην την ζωή και παραμένουμε στα ίδια...Έτσι, για να μην ψάχνουμε τις καρμικές σχέσεις του παρελθόν μια και οι δύο έχουμε την υποψία, ότι κάπου εκεί στο χτές, έχουμε ξανασυναντηθει...

Να ξαναθυμόμασταν..... Άραγε θα ήταν ωραία ή θα είχαμε και πολύ πόνο; Ποιος ξέρει;

Ευχαριστώ zezmperg, μέσα από την καρδιά μου.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2003, 18:51:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Η αύξηση της ικανότητας ευτυχίας είναι ανάλογη της ικανότητας δυστυχίας

“Ο δασόβιος δεν ξέρει τι είναι να ζηλεύεις, να πηγαίνεις στα δικαστήρια, να πληρώνεις φόρους, να σε κατακρίνει η κοινωνία, να πληρώνεις φόρους, να σε κατακρίνει η κοινωνία, να είναι μέρα και νύχτα κάτω από την πιο φοβερή τυραννία που ανακάλυψε ποτέ η ανθρώπινη σατανικότητα, για να παραβιάσει τα μυστικά κάθε ανθρώπινης καρδιάς. Δεν ξέρει πως η μάταιη γνώση και η υπερηφάνεια κάνουν τον άνθρωπο να γίνεται χίλιες φορές σατανικός από κάθε ζώο. Έτσι λοιπόν, όταν ξεπερνάμε τις αισθήσεις, αποκτούμε υψηλότερες ικανότητες ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως αποκτούμε κι υψηλότερες ικανότητες πόνου. Τα νεύρα γίνονται λεπτότερα κι ικανότερα για περισσότερο πόνο. Σε κάθε κοινωνία βλέπουμε πως ο αμαθής κοινός άνθρωπος δεν πολυαισθάνεται ένα βρίσιμο, αλλά νιώθει ένα γερό μαστίγωμα. Ο ευγενής όμως δεν μπορεί να υποφέρει ούτε μια προσβλητική σκέψη, γιατί έχει αποκτήσει λεπτεπίλεπτα νεύρα, η δυστυχία του έχει αυξηθεί μαζί με την ευαισθησία του προς την ευτυχία. Αυτά δεν προωθούν και πολύ την υπόθεση του οπαδού της εξέλιξης.

Όσο αυξάνουμε την ικανότητά μας να είμαστε ευτυχισμένοι, τόσο αυξάνουμε και την ικανότητά μας να υποφέρουμε, και καμιά φορά τείνω να δεχτώ, πως αν αυξάνουμε την ικανότητά μας για ευτυχία κατά αριθμητική πρόοδο, αυξάνουμε συγχρόνως από το άλλο μέρος, την ικανότητά μας να γίνουμε δυστυχισμένοι κατά γεωμετρική πρόοδο.” (σ. 55)


Η ματαιότητα της αναζήτησης μόνο της ευχαρίστησης.
Αντίδραση στον φανατισμό

“Οι ευχαριστήσεις δεν έχουν υπόσταση, βρίσκονται μέσα στην μάγια, μέσα σε αυτό το δίχτυ έξω από το οποίο δεν μπορούμε να βγούμε. Μπορούμε να τριγυρίζουμε μέσα του γι’ απεριόριστο χρόνο και να μη βρίσκουμε τρόπο διαφυγής, κι όποτε αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε λίγη ευχαρίστηση, μια συρροή δυστυχιών, πέφτει πάνω μας. Τι τρομερό είναι αυτό ! Κι όταν το συλλογιέμαι, δεν μπορώ παρά να πω, ότι τούτη η θεωρία της μάγια, τούτη η δήλωση, ότι όλα είναι μάγια, είναι η καλύτερη κι η μόνη εξήγηση.” (σ. 59)

“Δεν θα εργασθούμε πια, για να κάνουμε το καλό; Ναι, μάλιστα με ακόμα περισσότερο κέφι από ποτέ άλλοτε. Αλλά αυτό που θα προσφέρει τούτη η γνώση είναι ότι θα συντρίψει το φανατισμό μας.” (σ. 59)

Ο Θεός είναι το αρχέτυπο της επιθυμητής ελευθερίας μας

“Ο άνθρωπος που θέλει να λατρεύει τους Θεούς, βλέπει σε αυτούς, πάνω από όλα, μεγαλύτερη ελευθερία από όση βλέπει στον εαυτό του.” (σ. 61)"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
lencolas
Πλήρες Μέλος

Greece
1316 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/11/2003, 14:23:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lencolas  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

“Ο άνθρωπος που θέλει να λατρεύει τους Θεούς, βλέπει σε αυτούς, πάνω από όλα, μεγαλύτερη ελευθερία από όση βλέπει στον εαυτό του.” (σ. 61)

ΑΥΤΗ ΦΡΑΣΗ ΤΗΟΤΗ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕΣΑ ΜΟΥ...
ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΑΥΤΟ ΛΕΓΑΜΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑΤΑΚΙ "ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ".
ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΣΚΕΦΤΗΚΑ(ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ)Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ..ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΟΣΟ ΑΡΓΑ...ΕΧΑΣΑ 22 ΧΡΟΝΙΑ..
ΦΙΛΙΚΑ

Edited by - lencolas on 18/11/2003 14:29:08Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/11/2003, 19:10:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Lencolas, πολλές από τις απόψεις του Βιβεκανάντα μιλούν βαθιά μέσα στην διαίσθησή σου.

Είναι φράσεις που προαπαιτούν από τον καθένα ένα βασικό προβληματισμό πάνω στην φύση της αλήθειας, της ελευθερίας, της θρησκείας κ.α.

Ας συνεχίσω, όμως....

Ξαναθυμίζω ότι είναι αποσπάσματα από το βιβλίο του Βιβεκανάντα ΓΝΑΝΑ ΓΙΟΓΚΑ, από τις Εκδόσεις Κονιδάρη.

Κρίνουμε τους άλλους με τα δικά μας ιδανικά

“Ο καθένας πρέπει να κρίνεται σύμφωνα με το δικό του ιδανικό κι όχι, με εκείνο οποιουδήποτε άλλου. Στις δοσοληψίες με τους συνανθρώπους μας, κάνουμε συνέχεια αυτό το λάθος, κι είμαι της γνώμης πως η πλειονότητα των φιλονικιών μας με τους άλλους προέρχεται από την εξής και μόνο αιτία: Ότι προσπαθούμε πάντα να κρίνουμε τους θεούς των άλλων με τα δικά μας ιδανικά, και τα κίνητρα των άλλων με τα δικά μας κίνητρα.” (σ. 65)

“Έτσι, λοιπόν, όταν κρίνουμε αυτές τις αρχαίες θρησκείες δεν πρέπει να παίρνουμε την θέση που μας αρέσει, αλλά πρέπει να ανοιγόμαστε στην θέση της σκέψης και της ζωής των πρώιμων εκείνων χρόνων” (σ. 65)

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ταυτόχρονα, πως θα έρθουν άνθρωποι έπειτα από εμάς που θα περιγελούν τις δικές μας ιδέες για τη θρησκεία και το Θεό, με τον ίδιο τρόπο που γελάμε εμείς με εκείνες τις ιδέες των αρχαίων.” (σ. 65)

Εξελίσσουμε την έννοια του Θεού, όσο εξελισσόμαστε κι εμείς

“Το μεγάλο λάθος που γίνεται είναι ότι αναγνωρίζεται η εξέλιξη του λάτρη, δίχως να αναγνωρίζεται ότι εξελίσσεται κι Εκείνος που είναι το αντικείμενο της λατρείας. Δεν Του αποδίνουν θέση ανάλογη με την πρόοδο που έχουν κάνει οι πιστοί Του. Ενώ η αλήθεια είναι ότι κι εσείς κι εγώ, σαν αντιπροσωπευτικές έννοιες αναπτυχθήκαμε, έτσι κι οι θεοί αυτοί, σαν αντιπροσωπευτικές έννοιες αναπτύχθηκαν.” (σ. 66)

“Επειδή ο φυσικός άνθρωπος, δεν είναι παρά ένα φαινόμενο, δηλαδή μια μερική μόνο εκδήλωση του Αληθινού Ανθρώπου, η έννοια που σχηματίζουμε για το Θεό είναι ένα γέννημα του μυαλού μας, κι είναι κατ’ ανάγκη μια μερική μόνο εκδήλωση. Πίσω από αυτή βρίσκεται ο Αληθινός Θεός που δε μεταβάλλεται ποτέ, ο Παντοτινά Αγνός, ο Αμετάβλητος. Η εκδήλωση όμως συνέχεια μεταβάλλεται, αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερο την πιο πίσω της πραγματικότητα. Όταν αποκαλύπτει περισσότερο την πιο πίσω πραγματικότητα, ονομάζεται πρόοδος, κι όταν την αποκρύβει περισσότερο, λέγεται οπισθοδρόμηση.” (σ. 66)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/11/2003, 01:11:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Κοινωνική ελευθερία στην Δύση. Θρησκευτική ελευθερία στην Ανατολή.

“Εδώ, εσείς δίνετε την ίδια ελευθερία στα κοινωνικά ζητήματα και για αυτό έχετε μια θαυμάσια κοινωνική οργάνωση. Εμείς δε δώσαμε καμιά ελευθερία για την ανάπτυξη των κοινωνικών ζητημάτων, γι’ αυτό η δικιά μας κοινωνία είναι περιορισμένη. Εσείς δε δώσατε ποτέ καμιά ελευθερία στα θρησκευτικά ζητήματα, αλλά επιβάλατε την πίστη σας με τη φωτιά και το σπαθί, και το αποτέλεσμα είναι πως έχει εμποδιστεί η άνθιση της θρησκείας, έχει εκφυλιστεί κι έχει εξασθενίσει η ανάπτυξή της στον Ευρωπαϊκό Νου. Στις Ινδίες πρέπει να βγάλουμε τις αλυσίδες από την κοινωνία, στην Ευρώπη πρέπει να βγουν οι αλυσίδες από τα πόδια της πνευματικής προόδου.”” (σ. 74)

Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά όχι στην απελπισία

“Λέει η Κάτχα Ουπανισάντ (1.3.14): “Μην απελπίζεστε. Ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος όσο και το περπάτημα στην κόψη του ξυραφιού. Όμως μην απελπίζεστε, σηκωθείτε, ξυπνήστε και βρείτε το ιδανικό, το τέρμα.” (σ. 83)

Η εσωτερική φωνή μας καλεί να αγωνιστούμε για την ελευθερία

“Μόλις καταλάβουμε τη φωνή, αντιλαμβανόμαστε γιατί επιβάλλεται να υπάρχει εδώ αυτός ο αγώνας – αυτή η πάλη, αυτός ο συναγωνισμός, αυτές οι δυσκολίες, αυτή η ασπλαχνία, αυτές οι μικρές απολαύσεις και χαρές. Βλέπουμε πως αυτά αποτελούν τη φύση των πραγμάτων γιατί, χωρίς αυτά, δε θα υπήρχε καμιά πορεία προς τη φωνή, που είναι το πεπρωμένο μας να φτάσουμε, είτε το ξέρουμε είτε όχι. Όλη η ανθρώπινη ζωή, όλη η φύση, αγωνίζεται για την κατάκτηση της ελευθερίας.” (σ. 85)

“Ο άγιος βαδίζει προς εκείνη τη φωνή, δεν μπορεί να κάνει αλλιώτικα, γι’ αυτόν δεν είναι κάτι που να το περηφανευτεί. Το ίδιο κάνει και ο αμαρτωλός.” (σ. 85)

Η ψευδαίσθηση της σκλαβιάς και η απελευθέρωση

“Το ιδανικό αυτό της ελευθερίας που αντιληφθήκατε ήταν σωστό, αλλά το προβάλατε έξω από τον εαυτό σας, αυτό ήταν το λάθος σας. Φέρτε το όλο και πιο κοντά, ώσπου να βρείτε πως πάντα βρισκόταν μέσα σας, ήταν ο Εαυτός του εαυτού σας. Εκείνη η ελευθερία ήταν η ίδια η φύση σας, και τούτη η μάγια δε σας δέσμευσε ποτέ !” (σ. 87)

“Κι η μάγια αντί να είναι ένα φρικτό χωρίς ελπίδα όνειρο, όπως είναι τώρα, θα γίνει όμορφη, τούτη η γη αντί να είναι μια φυλακή, θα γίνει το γήπεδο του παιχνιδιού μας, ακόμα κι οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι, ακόμα κι όλες οι θλίψεις, θα θεοποιηθούν και θα μας δείξουν την αληθινή τους φύση, θα μας δείξουν ότι πίσω από το κάθε τι, σαν ουσία του κάθε τι, στέκεται Εκείνος, κι ότι Εκείνος είναι αληθινά ο ίδιος μας ο Εαυτός.” (σ. 87)


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
zezmperg
Πλήρες Μέλος

Greece
983 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2003, 07:53:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zezmperg  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Η ψευδαίσθηση της σκλαβιάς και η απελευθέρωση

“Το ιδανικό αυτό της ελευθερίας που αντιληφθήκατε ήταν σωστό, αλλά το προβάλατε έξω από τον εαυτό σας, αυτό ήταν το λάθος σας. Φέρτε το όλο και πιο κοντά, ώσπου να βρείτε πως πάντα βρισκόταν μέσα σας, ήταν ο Εαυτός του εαυτού σας. Εκείνη η ελευθερία ήταν η ίδια η φύση σας, και τούτη η μάγια δε σας δέσμευσε ποτέ !” (σ. 87)

“Κι η μάγια αντί να είναι ένα φρικτό χωρίς ελπίδα όνειρο, όπως είναι τώρα, θα γίνει όμορφη, τούτη η γη αντί να είναι μια φυλακή, θα γίνει το γήπεδο του παιχνιδιού μας, ακόμα κι οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι, ακόμα κι όλες οι θλίψεις, θα θεοποιηθούν και θα μας δείξουν την αληθινή τους φύση, θα μας δείξουν ότι πίσω από το κάθε τι, σαν ουσία του κάθε τι, στέκεται Εκείνος, κι ότι Εκείνος είναι αληθινά ο ίδιος μας ο Εαυτός.” (σ. 87)Σας χαιρετώ.
Δεν μπορούσα να αντισταθώ στα θεία λόγια της μόνης ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Πόση αλήθεια χωρούν, τούτες οι λίγες φράσεις καλέ μου Thoth;
Είτε στη Δύση, είτε στην Ανατολή της Γης (...ακόμα κι όλες οι θλίψεις, θα θεοποιηθούν...Εκείνος είναι αληθινά ο ίδιος μας ο Εαυτός!). Φτάνει να μην οπλίζουμε με το νου το χέρι, κατά του άλλου στην όποια θρησκεία, διότι ο Εαυτός του εαυτός μας είναι πάνω από θρησκείες, πάνω από εσωτερικά συστήματα, πάνω από την δική μας περιορισμένη νόηση...
Είθε να κάνουμε αρχή της εσωτερικής βάδισης στα χνάρια του Μεγάλου Διδασκάλου.
Σας χαιρετώ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2003, 19:14:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έτσι είναι καλή μου zezmperg. Αυτός ο άνθρωπος δεν κάθησε πίσω από ένα γραφείο, ή πίσω από ένα πληκτρολόγιο (όπως η αφεντομουτσουνάρα μου) για να μιλήσει για πνευματικότητα. Αυτός ο άνθρωπος δεν μίλησε για πνευματικότητα, έζησε για αυτήν.

Όπως έλεγε: Γιατί μπορείτε να διαισθανθείτε την Αλήθεια; Γιατί εσείς είστε η Αλήθεια


Και συνεχίζω... με πραγματικά... σκληροπυρηνικά αποσπάσματα από ΓΝΑΝΑ ΓΙΟΓΚΑ

Το Απόλυτο είναι αυταπόδεικτο. Είναι η Αρχή χωρίς Αρχή.

“Η αλληλεξάρτηση είναι ο νόμος ολόκληρου του σύμπαντος. Τι σφάλμα κάνουμε με το να ρωτάμε, ποια αιτία προκάλεσε το Απόλυτο! Για να θέσουμε αυτό το ερώτημα πρέπει να υποθέσουμε ότι και το Απόλυτο είναι περιορισμένο από κάτι, ότι εξαρτιέται από κάτι, κάνοντας όμως μια τέτοια υπόθεση, κατεβάζουμε το Απόλυτο κάτω στο επίπεδο του σύμπαντος. Αλλά μέσα στο Απόλυτο δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χώρος, ούτε αιτιότητα, όλα είναι ένα. Εκείνο που υπάρχει από μόνο του δεν μπορεί να έχει ποτέ αιτία. Εκείνο που είναι ελεύθερο δεν μπορεί να έχει ποτέ αιτία, διαφορετικά δε θα ήταν ελεύθερο, αλλά υπόδουλο. Εκείνο που έχει σχετικότητα δεν μπορεί να είναι ελεύθερο. Έτσι, βλέπουμε πως το ίδιο ερώτημα σχετικά με το γιατί το Απόλυτο έγινε το πεπερασμένο, είναι παράλογο, επειδή περιέχει μιαν αντίφαση.

Αν αφήσουμε αυτές τις λεπτές έννοιες κι έρθουμε στη λογική του φυσικού μας επιπέδου, δηλαδή στον κοινό νου, κι αναζητήσουμε να μάθουμε πως το Απόλυτο έγινε σχετικό, τότε θα μπορέσουμε να δούμε το θέμα από μιαν άλλη σκοπιά. Ας υποθέσαμε ότι ξέραμε την απάντηση – μήπως τότε το Απόλυτο θα παρέμενε Απόλυτο; Όχι, θα είχε γίνει σχετικό. Τι σημαίνει γνώση σύμφωνα με την κοινή λογική; Γνωρίζουμε κάτι μόνο όταν μπορέσει να το περιορίσει ο νους μας, όταν κάτι είναι πέρα από τα όρια του νου μας, δεν είναι αντιληπτό. Οπότε, αν ο νους περιορίσει το Απόλυτο, τότε θα παύσει Εκείνο να είναι Απόλυτο, θα γίνει πεπερασμένο. Ό,τι περιορίζει ο νους γίνεται πεπερασμένο. Επομένως η έκφραση: “γνώση του Απόλυτου” περιέχει κι αυτή, μια αντίφαση. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πήρε ποτέ την απάντησή του το ερώτημα, γιατί αν την έπαιρνε, τότε δεν θα υπήρχε πια Απόλυτο. Ένας Θεός που ήταν γνωστός, θα έπαυε να είναι Θεός: θα γινόταν πεπερασμένος σαν κάποιον από μας. Ο Θεός, δεν μπορεί να γνωσθεί, είναι πάντα ο Ακατάληπτος.” (σ. 90-91)

Ο Θεός ως το αιώνιο Υποκείμενο. Δεν αντικειμενικοποιείται.

“Γνώση σημαίνει αντικειμενοποίηση. Για παράδειγμα όταν θυμόσαστε πράγματα, τα αντικειμενοποιείτε, τα προβάλλετε έξω από τον εαυτό σας. Οι αναμνήσεις του καθετί που έχω δει, καθώς και ό,τι ξέρω, βρίσκονται μέσα στο νου μου. Οι εικόνες, οι εντυπώσεις όλων εκείνων των πραγμάτων, βρίσκονται μέσα στο νου μου και η πρώτη πράξη στην προσπάθειά μου να τα σκεφτώ, να τα εννοήσω, είναι να τα προβάλλω προς τα έξω. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το πράξουμε και για το θεό, επειδή Εκείνος είναι η Ουσία της Ψυχής μας, δεν μπορούμε να τον προβάλλουμε έξω από τον εαυτό μας.” (σ. 92)

“Εκείνος είναι το αιώνιο Υποκείμενο των πάντων. Όπως εγώ είμαι το υποκείμενο (της αντίληψης) τούτης της καρέκλας, επειδή βλέπω την καρέκλα, έτσι κι ο Θεός είναι το αιώνιο Υποκείμενο της ψυχής μου. Πως είναι δυνατό να αντικειμενοποιηθεί Εκείνος που είναι η Ουσία της ψυχής σας, που είναι η πραγματικότητα του παντός;

Έτσι, λοιπόν, θα σας επαναλάβω για μια ακόμη φορά: Ο Θεός δεν είναι ούτε γνωστός ούτε ακατάληπτος, αλλά κάτι άπειρα ανώτερο κι από το ένα κι από το άλλο. Είναι ένα με μας, κι εκείνο που είναι ένα με μας δεν είναι ούτε καταληπτό, ούτε ακατάληπτο, ακριβώς όπως ο ίδιος μας ο εαυτός. Είναι αδύνατο να γνωρίσετε τον ίδιο σας τον εαυτό, δεν μπορείτε να τον μετακινήσετε έξω από σας για να τον κοιτάζετε σαν ένα αντικείμενο, επειδή είσαστε εκείνος και δεν μπορείτε να διαχωριστείτε από εκείνο που είσαστε. Ούτε και είναι ο εαυτός σας ακατάληπτος, γιατί ποιο πράγμα σας είναι καλύτερα γνωστό από τον εαυτό σας; Πράγματι ο εαυτός μας είναι το κέντρο της γνώσης μας. Κατά την ίδια ακριβώς έννοια ο Θεός δεν είναι ούτε ακατάληπτος, ούτε γνωστός, αλλά άπειρα ανώτερος κι από το ένα κι από το άλλο, γιατί Εκείνος είναι ο αληθινός μας Εαυτός.” (σ. 92)

Το Απόλυτο είναι μόνο Ένα. Χώρος – Χρόνος – Αιτιότητα.

“Για να έχουμε δύο, πρέπει να έχουμε δύο απόλυτες ανεξάρτητες υπάρξεις που να μη προήλθαν από καμιά αιτία. Όμως, δεν μπορεί να πει κανένας ότι ο χρόνος, ο χώρος κι η αιτιότητα είναι ανεξάρτητες υπάρξεις. Πρώτα-πρώτα ο χρόνος είναι ολοκληρωτικά μια εξαρτημένη ύπαρξη, μεταβάλλεται με κάθε μεταβολή του νου μας. Καμιά φορά, στα όνειρα, φαντάζεται κανένας πως έχει ζήσει αρκετά χρόνια, ενώ άλλες φορές ότι μερικοί μήνες περνούν σαν μια στιγμή. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο χρόνος εξαρτιέται ολότελα από την κατάσταση του νου μας/ Δεύτερο, η ιδέα του χρόνου καμιά φορά σβήνει τελείως. Το ίδιο συμβαίνει και με το χώρο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι είναι ο χώρος. Κι όμως υπάρχει ακαθόριστος και χωρίς να είναι δυνατό να διαχωριστεί από οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο και με την αιτιότητα.” (σ. 93)

“Προσπαθήστε να φανταστείτε έναν χώρο, χωρίς χρώμα ή όρια, χωρίς καμιά σύνδεση με τα τριγύρω πράγματα – μοναχά αφηρημένο χώρο. Είναι αδύνατο, μπορείτε να τον σκεφτείτε μόνο σαν τον χώρο ανάμεσα σε δύο όρια ή ανάμεσα σε τρία αντικείμενα. Για να έχει κάποια ύπαρξη ο χώρος πρέπει οπωσδήποτε να συσχετιστεί με κάποιο αντικείμενο. Τα ίδια χαρακτηρίζουν το χρόνο: Δεν μπορείτε να έχετε κάποια ιδέα του αφηρημένου χρόνου, πρέπει να πάρετε δυο συμβάντα, ένα προηγούμενο κι ένα επόμενο, και να τα συνδέσετε με την σκέψη της διαδοχής. Ο χρόνος εξαρτιέται από δύο συμβάντα, ακριβώς, όπως ο χώρος πρέπει να συσχετιστεί με εξωτερικά αντικείμενα. Η ιδέα της αιτιότητας είναι κι αυτή αδιαχώριστη από το χρόνο και το χώρο. Εκείνο, λοιπόν, που έχουν σαν ιδιαίτερη ιδιότητα αυτές οι ιδέες, είναι ότι δεν έχουν ανεξάρτητη ύπαρξη. Δεν έχουν ούτε την ύπαρξη που έχει η καρέκλα ή ο τοίχος. Είναι σαν σκιές γύρω από το καθετί, που δεν μπορείτε να τις αρπάξετε. Δεν έχουν καμιά αληθινή ύπαρξη, δεν είναι όμως κι ανύπαρκτες, αφού βλέπουμε πως διαμέσου τους εκδηλώνονται όλα τα πράγματα μέσα σε τούτο το σύμπαν.” (σ. 93-94)

“Το Απόλυτο είναι ο ωκεανός, ενώ εσείς κι εγώ, οι ήλιοι και τα άστρα, κι οτιδήποτε άλλο, είναι τα διάφορα κύματα αυτού του ωκεανού. Τι κάνει διαφορετικό το ένα κύμα από το άλλο; Μόνον ή μορφή – κι αυτή η μορφή δεν είναι παρά ο χρόνος, ο χώρος κι η αιτιότητα, που όλα τους πάλι, εξαρτιούνται απόλυτα από το κύμα. Μόλις το κύμα κοπάζει, αυτά εξαφανίζονται. Μόλις ένας άνθρωπος απαρνηθεί τούτη τη μάγια, εκείνη εξαφανίζεται για αυτόν, κι ο άνθρωπος απελευθερώνεται. Όλος ο αγώνας είναι για να απαλλαγούμε από τούτη την προσκόλλησή μας στο χρόνο, το χώρο και στην αιτιότητα, που πάντα είναι εμπόδια στο δρόμο μας.” (σ. 94)"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2003, 18:42:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Εξέλιξη και προσαρμογή με μεταβολή στο Υποκείμενο

“Το μικρό ψαράκι θέλει να ξεφύγει από τους εχθρούς του μέσα στο νερό. Πως το πετυχαίνει; Με το να αναπτύξει φτερά στα πλευρά του και να γίνει πουλί. Το ψάρι δεν αλλάζει το νερό ή τον αέρα. Η μεταβολή γίνεται στον εαυτό του. Η μεταβολή γίνεται στον εαυτό του. Η μεταβολή είναι πάντα υποκειμενική. Παντού μέσα στην εξέλιξη, θα δείτε ότι η κυριαρχία της φύσης επιτυγχάνεται με μια μεταβολή στο υποκείμενο. Αν εφαρμόσετε τα παραπάνω στη θρησκεία και στην ηθική, θα δείτε πως η κυριαρχία πάνω στο κακό, έρχεται μόνο με μια μεταβολή μέσα στο υποκείμενο. Η Αντβαίτα ενδυναμώνεται έτσι, υπογραμμίζοντας το υποκειμενικό στοιχείο που είναι μέσα στον άνθρωπο. Είναι ανοησία να μιλάμε για το κακό και τη δυστυχία, γιατί δεν υπάρχουν έξω από μας. Αν είμαι απρόσβλητος απέναντι σε κάθε οργή, δε θυμώνω ποτέ. Αν είναι απρόσβλητος απέναντι σε κάθε μίσος, ποτέ δε μισώ, επειδή δεν μπορεί να με αγγίξει το μίσος. Ο τρόπος λοιπόν για να πετύχει κανείς την κυριαρχία πάνω στο φυσικό περιβάλλον είναι διαμέσου του υποκειμενικού πεδίου – διαμέσου της τελειοποίησής τους” (σ. 95-96)


Η Ευρώπη χρειάζεται την Αντβαϊτα.

“Η σωτηρία της Ευρώπης εξαρτιέται από μιαν ορθολογιστική θρησκεία και η Αντβαίτα – ο μη δυισμός, η Ενότητα, η ιδέα ενός Απρόσωπου Θεού – είναι η μόνη θρησκεία που μπορεί να έχει κάποια επιρροή πάνω σε διανοητικούς ανθρώπους. Τούτη εμφανίζεται κάθε φορά που επικρατεί η ανευλάβεια για αυτό και ρίζωσε στην Ευρώπη και στην Αμερική.” (σ. 97)

Οι Δυιστικές θρησκείες είναι αποκλειστικές και φανατικές.

“Ο δυιστής φτάνει, φυσικά στο συμπέρασμα πως ο Θεός έχει ευνοούμενους, κι ελπίζει να γίνει ένας από αυτούς. Σε κάθε σχεδόν θρησκεία θα βρείτε την ιδέα ότι: “Εμείς είμαστε οι εκλεκτοί του Θεού μας και μόνο αν πιστέψετε σαν και εμάς, θα επιτύχετε την εύνοιά του”. Μερικοί δυιστές είναι τόσο στενόμυαλοι που ισχυρίζονται ότι μόνο ορισμένοι που έχουν προοριστεί από τον Θεό σαν εκλεκτοί του θα σωθούν, ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να προσπαθήσουν πολύ σκληρά, αλλά δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτοί.” (σ. 100)

“Ο δυιστής νομίζει πως δεν μπορείς να είσαι ηθικός, αν δεν έχεις ένα Θεό, με ένα ραβδί στο χέρι του, έτοιμο να σε τιμωρήσει. Οι μάζες που δεν σκέφτονται είναι γενικά δυιστές, κι οι κακόμοιροι καταδιώχθηκαν χιλιάδες χρόνια τώρα σε κάθε χώρα, για αυτό κι η ιδέα τους για τη σωτηρία είναι η ελευθερία από το φόβο της τιμωρίας.” (σ. 100)"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2003, 18:50:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Συνταίριασμα καρδιάς και λογικής

“Χρειαζόμαστε το συνταίριασμα της καρδιάς και του μυαλού. Δε θέλω να πω πως, ο άνθρωπος θα πρέπει να συμβιβάζει την καρδιά του με το μυαλό του, ή αντίθετα αλλά σε έχει, ο καθένας, μιαν άπειρη ποσότητα καρδιάς κι αισθήματος, και ταυτόχρονα μιαν άπειρη ποσότητα λογικής.” (σ. 103)


Φανταζόμαστε λανθασμένα τον κόσμο ως ατελή. Να ξυπνήσουμε.

Η Βεδάντα διδάσκει το εξής: Εγκαταλείψτε τον κόσμο που δημιούργησε η φαντασία σας, επειδή η φαντασία σας βασίστηκε πάνω σε μια πολύ ατελή εμπειρία, πάνω σε μια πολύ πενιχρή λογική, και πάνω στις δικές σας αδυναμίες. Απαρνηθείτε τον. Ο κόσμος που τόσο καιρό σκεπτόμαστε, ο κόσμος πάνω στον οποίον τόσο έχουμε προσκολληθεί, δεν είναι παρά ένας ψεύτικος κόσμος, της δικής μας δημιουργίας. Απαρνηθείτε τον. Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε πως τέτοιος κόσμος ποτέ δεν υπήρξε, ήταν ένα όνειρο, ήταν μάγια. Αυτό που υπήρχε ήταν ο ίδιος ο κύριος. Είναι Εκείνος που βρίσκεται στο παιδί, στην γυναίκα και στον άντρα, είναι Εκείνος που βρίσκεται μέσα στο καλό και στο κακό. Εκείνος είναι μέσα στην αμαρτία και στον αμαρτωλό, Εκείνος είναι μέσα στη ζωή και μέσα στο θάνατο.” (σ. 105)

Δείτε τον Θεό στα πάντα για να μεταμορφωθεί ο κόσμος.

“Ο Θεός είναι μέσα στον πλούτο που χαίρεστε. Εκείνος είναι μέσα στην επιθυμία που υψώνεται μέσα στο νου σας. Εκείνος είναι μέσα στα πράγματα που αγοράζετε για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας. Εκείνος είναι μέσα στις όμορφες φορεσιές σας, στα ωραία σας στολίδια, έτσι πρέπει να σκέπτεστε. Μόλις αρχίσετε να βλέπετε τα πράγματα κάτω από τούτο το πρίσμα, θα μεταμορφωθούν τα πάντα. Αν βάλετε το Θεό σε κάθε σας κίνηση, στην συνομιλία σας, στη μορφή σας, σε όλα, θα αλλάξει ολόκληρο το σκηνικό, κι ο κόσμος αντί να εμφανίζεται σαν κόσμος θλίψης και δυστυχίας θα γίνει ένας παράδεισος” (σ. 106)

“Όταν θα έχουμε απαρνηθεί τις επιθυμίες, μόνο τότε, θα μπορέσουμε να διαβάσουμε και να χαρούμε το σύμπαν του Θεού. Τότε θα θεοποιηθούν τα πάντα. Γωνίες και λακκούβες, στενόδρομοι και σκιερές μεριές που νομίζαμε σκοτεινές κι ανόσιες όλες θα θεοποιηθούν. Όλες θα αποκαλύψουν την αληθινή τους φύση και θα χαμογελάσουμε μέσα μας, άμα σκεφτούμε πως όλα αυτά τα κλάματα και τα παράπονα δεν ήταν παρά ένα παιδικό παιχνίδι, κι εμείς, δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να παραστεκόμαστε και να βλέπουμε” (σ. 107)


Σατανάς=άγνοια

“Τι είναι ένας σατανικός κόσμος; Η άγνοια, λέει η Βεδάντα” (σ. 108)"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/12/2003, 23:05:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ακούμε, Σκεφτόμαστε, και μετά Διαλογιζόμαστε για τον Εαυτό.

““Πρέπει πρώτα να ακούσουμε για αυτόν τον Εαυτό, έπειτα να τον σκεφτούμε, κι ύστερα να διαλογιστούμε πάνω του” (Μπριχανταράνγιακα Ουπανισάντ 2.4.5)” (σ. 109)


Επιμένετε, Αγωνιστείτε παρ’ όλες τις αποτυχίες και τα λάθη

“Αν κάποιος που έχει ένα ιδανικό κάνει χίλια λάθη, είμαι βέβαιος πως ο άνθρωπος χωρίς ιδανικά θα κάνει πενήντα χιλιάδες λάθη. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να έχουμε ένα ιδανικό. Και πρέπει να ακούμε, όσο πιο πολύ μπορούμε για εκείνο το ιδανικό, ώσπου να μπει στην καρδιά μας, μέσα στο μυαλό μας, μέσα στις φλέβες μας, μέχρι να μυρμηγκιάσει σε κάθε σταγόνα του αίματός μας και να διαποτίσει κάθε πόρο του σώματός μας. Πρέπει να διαλογιζόμαστε σε αυτό. “Εκ γαρ του περισσεύματος της καρδιάς το στόμα λαλεί” κι από την πληρότητα της καρδιάς εργάζεται και το χέρι.

Η σκέψη είναι η κινητήρια δύναμή μας. Γεμίστε το νου σας με τις υψηλότερες σκέψεις, ακούστε τες κάθε μέρα και σκεφτείτε τες μήνα μα το μήνα. Μη σας νοιάζουν οι αποτυχίες, είναι πολύ φυσικές. Αυτές οι αποτυχίες είναι η ομορφιά της ζωής. Τι θα ήταν η ζωή χωρίς αυτές; Δε θα άξιζε αν δεν υπήρχαν αγώνες. Που θα ήταν η ποίηση της ζωής;

Μη νοιάζεστε για τους αγώνες και τα λάθη. Δεν άκουσα καμιά αγελάδα να λέει ψέματα, αλλά αυτή είναι μόνον αγελάδα – όχι άνθρωπος.

Έτσι, μη σαν ενδιαφέρουν αυτές οι αποτυχίες, αυτά τα μικρά ξανακυλήματα, κρατείστε το ιδανικό χίλιες φορές, κι αν αποτύχετε χίλιες φορές, κάντε την προσπάθεια ακόμα μια φορά. Το ιδανικό του ανθρώπου είναι να δει το Θεό μέσα στο καθετί. Αλλά αν δεν μπορείτε να Τον δείτε μέσα στα πάντα, δείτε Τον μέσα σε ένα πράγμα, μέσα σε εκείνο το πράγμα που σας αρέσει περισσότερο, κι έπειτα δείτε Τον σε ένα άλλο. Προχωρήστε έτσι. Υπάρχει άπειρη ζωή μπροστά στην ψυχή. Μη βιάζεστε και θα πετύχετε στο τέλος το σκοπό σας.” (σ. 110)


Ο κόσμος της Μάγια και η ματαιότητά του (Ίσα Ουπανισάντ)

““Στο σκοτάδι ψηλαφίζουν όσοι λατρεύουν τούτο τον υλικό κόσμο, τον κόσμο που παράγεται από την άγνοια, νομίζοντάς τον σαν Ύπαρξη. Κι όσοι ζουν όλη τους την ζωή μέσα σε τούτο τον κόσμο και ποτέ δεν βρίσκουν τίποτα καλύτερο ή υψηλότερο, ψηλαφίζουν σε ακόμα βαθύτερο σκοτάδι. Αλλά όποιος γνωρίζει το μυστικό της φύσης και γνωρίζει επίσης Εκείνο που είναι πέρα από τη φύση – διαμέσου της βοήθειας της φύσης, περνά πέρα από το θάνατο, και διαμέσου της βοήθειας Εκείνου που είναι πέρα από την φύση, χαίρεται την Αιώνια Μακαριότητα” (Ίσα Ουπανισάντ 9 – 14 (διασκευή)” (σ. 112)


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/12/2003, 22:51:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Οι αισθήσεις και ο νους, μας περιορίζουν την εικόνα μας για το σύμπαν

“Ούτε και η δική μας ερμηνεία καλύπτει το σύνολο του σύμπαντος. Θα ήταν μεγάλο λάθος να δεχτούμε εκείνη την τρομερά εγωιστική θέση που τόσο τείνει να παίρνει ο άνθρωπος. Όποιου είδους λύση του προβλήματος του σύμπαντος που μας παρέχει η παρατήρηση των εξωτερικών διεργασιών, πάσχει από την εξής δυσκολία: Πρώτα – πρώτα το σύμπαν που βλέπουμε είναι το προσωπικό μας σύμπαν, μια δική μας εικόνα της πραγματικότητας. Έπειτα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματικότητα διαμέσου των αισθήσεων, δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε όπως πραγματικά είναι. Ξέρουμε το σύμπαν, μόνον όπως το βλέπουν τα όντα που έχουν 5 αισθήσεις. Αν αποκτούσαμε μιαν ακόμα αίσθηση, ολόκληρο το σύμπαν θα μας φαινόταν αλλαγμένο. Ας υποθέσουμε πως αποκτούσαμε μια μαγνητική αίσθηση, τότε πολύ πιθανό, θα διαπιστώναμε την ύπαρξη εκατομμυρίων δυνάμεων που δεν τις ξέρουμε, δεν τις νιώθουμε, και που για αυτές δεν έχουμε τώρα αισθητήρια όργανα ή γνώση.” (σ. 114)


Η τυφλή πίστη είναι εξευτελισμός

“Ο άνθρωπος που σας ζητάει να πιστεύετε το καθετί εξευτελίζει τον εαυτό του, κι αν το πιστέψετε, εξευτελίζετε κι εσείς, επίσης, τον εαυτό σας”. (σ. 121)

Οι επικριτές της θρησκείας δεν έχουν αγωνιστεί για να βρουν την αλήθεια

“Αλλά πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι το 99,9% από εκείνους που επιτίθενται στη θρησκεία, δεν έχουν ποτέ αναλύσει το νου τους, δεν έχουν ποτέ αγωνιστεί για να βρουν τα γεγονότα. Έτσι τα επιχειρήματά τους δε θίγουν τη θρησκεία περισσότερο από όσο θα μας επηρέαζαν τα λόγια ενός τυφλού που ξεφωνίζει: “Όλοι είσαστε τρελοί που πιστεύετε πως υπάρχει ήλιος””. (σ. 121)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
spirit
Πλήρες Μέλος

Finland
1485 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2003, 02:17:04  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος spirit  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το πιο αγαπημενο θεμα απο την σειρα γνωσης,συνεχισε υπεροχο...
ομ

dsmΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zezmperg
Πλήρες Μέλος

Greece
983 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2003, 06:55:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zezmperg  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σας χαιρετώ.
quote:

Ο κόσμος της Μάγια και η ματαιότητά του (Ίσα Ουπανισάντ)

““Στο σκοτάδι ψηλαφίζουν όσοι λατρεύουν τούτο τον υλικό κόσμο, τον κόσμο που παράγεται από την άγνοια, νομίζοντάς τον σαν Ύπαρξη. Κι όσοι ζουν όλη τους την ζωή μέσα σε τούτο τον κόσμο και ποτέ δεν βρίσκουν τίποτα καλύτερο ή υψηλότερο, ψηλαφίζουν σε ακόμα βαθύτερο σκοτάδι. Αλλά όποιος γνωρίζει το μυστικό της φύσης και γνωρίζει επίσης Εκείνο που είναι πέρα από τη φύση – διαμέσου της βοήθειας της φύσης, περνά πέρα από το θάνατο, και διαμέσου της βοήθειας Εκείνου που είναι πέρα από την φύση, χαίρεται την Αιώνια Μακαριότητα” (Ίσα Ουπανισάντ 9 – 14 (διασκευή)” (σ. 112)Καλέ μου Thoth σε χαιρετώ.

Σας ζητώ συγνώμη άλλη μία φορά για την παρέμβαση, μα νά, δεν μπορώ να μην θυμηθώ τα λόγια ενός άλλου μεγάλου διδασκάλου που έφθασαν έως εμάς και συνάδουν με την ΜΟΝΗ αιώνια αλήθεια!
<<Εγώ, είμαι το φώς... Εγώ, δεν είμαι εκ του κόσμου ετούτου... Όστις θέλει οπίσω μου ερθεί... Είμαι η ζωή η αιώνια... >>
Ώστε έτσι, για άλλη μία φορά να πιστοποιήσουμε τό πόσο μακριά, μας κρατά η μάγια από τις διδαχές και τους αληθινούς διδασκάλους.

Να εδώ, στα forums του esoterica.gr, είμαστε πάνω από τρεις χιλιάδες μέλη, υποτίθεται αναζητητές και τούτα τα λόγια αλήθειας, όπου επέλεξαν μεταφορέα εσένα, για να μας τα φέρνεις μπροστά στην οθόνη μας, μέσα στο σπίτι μας. Να μας φωνάζουν Φως, όχι άλλο σκοτάδι!

Και κάθε φορά που έρχομαι στα furoms, πάντα με την ελπίδα να δω στα topic της Σοφίας όλο και μεγαλύτερο αριθμό αναγνώσεων. Σε τούτα τα 4-5, τέλος πάντων topic που δεν είναι λόγια του Thoth, λόγια ενός απλού, είτε σπουδαίου μέλους, μα λόγια ΘΕΩΝ που οδηγούν την ψυχή στην συνειδητοποίηση της ζωής! Να έχουν το μικρότερο αριθμό αναγνωστών;

Ξέρω, ξέρω καλέ μου φίλε Thoth, ο καθένας αναζητά εώς εκεί που αντιλαμβάνεται το φώς, έως εκεί που φθάνει, στην όποια θολή άκρη του δικού του θεού, η αχτίνα φιλτραρισμένη...
Μα τότε τι αναζητούμε εδώ, όπου υπάρχει ο σοφά τοποθετημένος τίτλος Esoterica στην ήδη πρώτη σελίδα του site και στην κάθε σελίδα επάνω-επάνω...
Α ναί, η δική μας σοφία ίστατε της όποιας αλήθειας!!!
Πως όμως, γνωρίζουμε την πρωτία της αλήθεια μας, χωρίς την σύγκριση με την αιώνια αλήθεια που ο μεταφορέας έφερε στο σπίτι μας χαρισματικά (επιλέκτικε από την αλήθεια) και (εντελώς δωρεάν);

Με τούτες τις απόρροιες φιλικά σε χαιρετώ, καλέ μου φίλε Thoth λέγοντάς σου ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατι μεταφέρεις αψηφώντας κάθε κάματο, τα λόγια των θεών για την μόνη αλήθεια.
Τι κι αν στο παρελθόν τα γνώριζα; Είναι πάλι εδώ για να δονήσουν της συνειδησής μου (μας) την άγνοια!!!

Σε ευχαριστώ και σου ζητώ συγνώμη για την διακοπή των θείων λόγων .
Σας χαιρετώ.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2003, 11:30:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Το πιο αγαπημενο θεμα απο την σειρα γνωσης,συνεχισε υπεροχο...
ομ

Ευχαριστώ spirit. Και να φανταστείς ότι είμαι ακόμα στην αρχή !!! Θα με παρακαλάτε να σταματήσω και δεν θα το κάνω.

quote:
Και κάθε φορά που έρχομαι στα furoms, πάντα με την ελπίδα να δω στα topic της Σοφίας όλο και μεγαλύτερο αριθμό αναγνώσεων. Σε τούτα τα 4-5, τέλος πάντων topic που δεν είναι λόγια του Thoth, λόγια ενός απλού, είτε σπουδαίου μέλους, μα λόγια ΘΕΩΝ που οδηγούν την ψυχή στην συνειδητοποίηση της ζωής! Να έχουν το μικρότερο αριθμό αναγνωστών;

Ξέρω, ξέρω καλέ μου φίλε Thoth, ο καθένας αναζητά εώς εκεί που αντιλαμβάνεται το φώς, έως εκεί που φθάνει, στην όποια θολή άκρη του δικού του θεού, η αχτίνα φιλτραρισμένη...
Μα τότε τι αναζητούμε εδώ, όπου υπάρχει ο σοφά τοποθετημένος τίτλος Esoterica στην ήδη πρώτη σελίδα του site και στην κάθε σελίδα επάνω-επάνω...


Αχ καλή μου zezmperg, αφού το λέει ο Κρίσνα στον Αρζούνα μέσα στην σπουδαία Μπαγκαβάτ Γκιτά. Ό,τι κάνουμε, ό,τι προσφέρουμε, ό,τι σκεφτόμαστε, ό,τι αισθανόμαστε να το θυσιάζουμε σε αυτόν και μόνο σε αυτόν. Σε Αυτόν, το σύμβολο του εντός Θεού μας. Έτσι απελευθερωνόμαστε από την προσμονή των αποτελεσμάτων και των καρπών των πράξεων μας και λυτρωνόμαστε από τον Εγωισμό που καραδοκά αναγνώριση και επιβεβαίωση.

Αυτό το topic και όλα τα ανάλογα θα είναι εδώ (ελπίζω για πολλά χρόνια) για να υπάρχει ως μια μικρή παρακαταθήκη για αυτούς που θα έρθουν κάποια στιγμή στο μέλλον και θα αναζητούν να ξεθάψουν κάτω από τα άχρηστα και υπερφίαλα μπάζα των σύγχρονων εκδόσεων, αληθινές σταγόνες σοφίας.

Το Esoterica κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να δώσει την ευκαιρία σε όλους όσοι θέλουν να έρθουν πιο κοντά στις αυθεντικές πηγές της εσωτερικής σοφίας. Αλλά υπάρχει και η ελευθερία της βούλησης και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Ας μην ανησυχούμε. Η Ανθρώπινη Ψυχή αργά ή γρήγορα θα θυμηθεί και θα ξεκινήσει αυτό το μακρύ δρόμο της επιστροφής στην Αρχαία της Πατρίδα. Όποιος ζει και βιώνει το μεγαλείο του πνεύματος μέσα του, παραβιάζει τα σύνορα του χρόνου και του χώρου. Ζει στο μέλλον. Είναι το μέλλον. Και το παρόν... του φαίνεται ήδη παρελθόν. Γιατί να ανησυχεί; Επειδή τα αδέρφια του κοιμούνται και ζουν στους εφιάλτες τους;


Ένα μικρό παιδάκι έχει βγει έξω στην αυλή για να παίξει με την νταντά του. Ο ήλιος λάμπει, η μέρα είναι θαυμάσια και το παιδάκι έχει ξεχαστεί στο παιχνίδι με την νταντά του.

Έχει περάσει η ώρα και το παιδάκι δεν λέει να επιστρέψει στο σπίτι του. Κάποια στιγμή η μητέρα του, βγαίνει έξω και του φωνάζει να επιστρέψει.

Όσο και να του φωνάζει η νταντά του να παίξουν, όσο και ο ήλιος να λάμπει και η μέρα να είναι επικίνδυνα θελκτική, το παιδάκι δεν θέλει να μείνει άλλο.

Τα παιχνιδάκια, τα αυτοκινητάκια του, τα στρατιωτάκια του τα έχει βαρεθεί. Έχει κουραστεί, έχει πεινάσει. Και τώρα νοστάλγησε ξανά το σπίτι του και την μάνα του. Είναι η ώρα της γλυκιάς επιστροφής. Είναι η ώρα να γυρίσει στην αγκαλιά της μάνας του και στο πραγματικό του σπίτι. Τίποτε δεν μπορεί να το σταματήσει.

Αν μη τι άλλο αυτό το topic είναι ένας φόρος τιμής για την ζωή και το έργο αυτού του Ινδού μαχητή της πνευματικής ελευθερίας.

Σε αυτόν το προσφέρω. Για αυτόν το γράφω. Αυτόν ευχαριστώ ξανά και ξανά για την γενναιοδωρία της ψυχής του.

Αφού δεν τολμώ και δεν αξίζω να είμαι ήλιος ας είμαι τουλάχιστον ένας ασήμαντος πλανήτης που πιάστηκε στην έλξη του και κλέβει ζεστασιά και προστασία από την λάμψη του και την αντανακλά όσο περισσότερο μακριά μπορεί.

Όπως έλεγαν και οι Ναίτες Ιππότες:
"Όχι για εμάς Κύριε, όχι για εμάς, αλλά για την Δόξα του Ονόματός σου"

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
calea_zacatechichi
Μέλος 1ης Βαθμίδας


55 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/12/2003, 11:46:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους calea_zacatechichi  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε thoth,
μερικές ερωτήσεις (πάλι) :
το link που έδωσες στην αρχή του topic περιέχει
όντως τα άπαντα του Vivekananda (αν κρίνω από τον τίτλο -> complete works) ;
Γνωρίζεις αν υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες ανάμεσα στη σκέψη του Vivekananda και του Castaneda;
Τέλος, γνωρίζεις κάποιον άλλον Ινδό, ονόματι Muktananda; Πρόκειται περί αξιόλογης περίπτωσης;
Ευχαριστώ (και πάλι).

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/12/2003, 16:01:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου calea_zacatechichi.

Νομίζω ότι υπάρχουν ομοιότητες αλλά δεν τις θεωρώ σημαντικές. Το σύστημα του Καστανέντα ανήκει στην παράδοση των Τολτέκα Μάγων και η κοσμοθεωρία των Τολτέκα έχει πολλά κοινά με την Ινδουιστική φιλοσοφία: Δυαδισμός ΤΟΝΑΛ-ΝΑΓΟΥΑΛ δυαδισμός, Λογική-Σιωπηλή Γνώση, εκπαίδευση στον ανεγωισμό, χειρισμός και εξοικονόμηση εσωτερικής ενέργειας, εσωτερικός πολεμιστής κ.α. Αλλά υπάρχουν και μεγάλες διαφορές όπως είναι η απουσία της έννοιας της αγάπης και της αυτοθυσίας στο σύστημα του Καστανέντα σε αντίθεση με τις διδασκαλίες της Βεδάντα, η απουσία της μετενσάρκωσης στο σύστημα του Καστανέντα, η αντίληψη περί Θεού όπου ο Θεός στο σύστημα του Καστανέντα είναι σαν ένα Ον που τρώει συνειδήσεις και όπου ο Άψογος Πολεμιστής εκπαιδεύεται να μην γίνει... μεζεδάκι του Αετού, ενώ στο σύστημα της Βεδάντα ο θεός είναι η τελική πηγή όπου η ατομικότητα απορροφάται στο ΑΠΟΛΥΤΟ κ.α.

Βέβαια εάν παρατηρήσει κάποιος πιο προσεκτικά θα δει περισσότερες ομοιότητες αλλά νομίζω ότι αυτές είναι σε θεωρητικό και γνωστικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο ηθικής και πνευματικότητας. Αν και έχω μελετήσει και έχω θαυμάσει το σύστημα των Τολτέκα, νομίζω ότι είναι ένα αρκετά εγωκεντρικό σύστημα. Ίσως κάνει σε κάποιους ανθρώπους αλλά δεν νομίζω ότι είναι ένα Μεγάλο Όχημα όπως είναι π.χ. η Βουδδιστική και η Ινδουιστική Φιλοσοφία και Ηθική.

Τον Muktananda δεν τον γνωρίζω. Υπάρχουν εκατοντάδες δάσκαλοι οι οποίοι καταλήγουν σε -ananda (ευδαιμονία, χαρά)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/12/2003, 18:42:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Πραγμάτωση και βίωση του Θεού ανώτερες από γνώση και κατανόηση

“Η ταραχή, οι διαμάχες κι οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις θρησκείες, δε θα σταματήσουν παρά μόνο όταν θα καταλάβουμε πως η θρησκεία δε βρίσκεται μέσα στα βιβλία και στους ναούς. Είναι ζήτημα πραγματικής αντίληψης. Μόνο ο άνθρωπος που είδε πραγματικά το Θεό και τη ψυχή, είναι θρήσκος. Δεν υπάρχει καμιά πραγματική διαφορά ανάμεσα στον μεγαλύτερο εκκλησιαστικό γίγαντα, που μπορεί να μιλάει πολυμαθέστατα, με τους τόμους των βιβλίων και στον χαμηλότερο, τον πιο αμαθή υλιστή. Όλοι μας είμαστε άθεοι, ας το ομολογήσουμε. Η απλή διανοητική συγκατάθεση δεν μας κάνει θρησκευόμενους”. (σ. 122)


“Η θρησκεία αρχίζει μόνο όταν αρχίζει να ανατέλλει η αληθινή πραγμάτωση μέσα στην ίδια μας την ψυχή. Εκείνο θα είναι το γλυκοχάραμα της θρησκείας και τότε μόνο θα ζήσουμε ηθικά. Τώρα δεν είμαστε περισσότερο ηθικοί από τα ζώα. Το μόνο που μας συγκρατεί είναι ο φόβος του μαστιγίου της κοινωνίας. Αν σήμερα η κοινωνία έλεγε, “δεν θα σε τιμωρήσω αν κλέψεις” θα κάναμε επίθεση ο ένας στην περιουσία του άλλου. Είναι ο αστυνομικός που μας κάνει ηθικούς. Είναι η γνώμη της κοινωνίας που μας κάνει ηθικούς και πραγματικά είμαστε ελάχιστα καλύτεροι από τα ζώα. Το ότι είναι ακριβώς έτσι, το καταλαβαίνουμε μέσα στα μυστικά της ίδιας μας της καρδιάς. Ας μην είμαστε λοιπόν, υποκριτές. Ας ομολογήσουμε πως δεν είμαστε θρησκευόμενοι, κι ότι δεν έχουμε δικαίωμα να περιφρονούμε τους άλλους. Όλοι είμαστε αδέλφια και θα γίνουμε αληθινά ηθικοί όταν πραγματώσουμε την θρησκεία.


Αν έχετε δει μιαν ορισμένη χώρα, και σας αναγκάσει κάποιος να πείτε πως δεν την έχετε δει, θα ξέρετε όμως στο βάθος της καρδιάς σας , πως την είδατε. Έτσι, όταν η θρησκεία και ο Θεός θα έχουν γίνει για σας κάτι το πολύ πιο απτό, από τούτο τον εξωτερικό κόσμο, τότε τίποτα δε θα μπορέσει να κλονίσει την πεποίθησή σας”. (σ. 122-123)


Να μην είμαστε εγωκεντρικοί. Να κατανοήσουμε την διαφορετικότητα

“Το λάθος που κάνουμε είναι ότι θέλουμε να προσδέσουμε ολόκληρο τον κόσμο στο δικό μας τρόπο σκέψης και να παίρνουμε το νου μας σαν γνώμονα ολόκληρου του σύμπαντος. Σε σας τα παλιά, καλά, γνωστά πράγματα των αισθήσεων είναι ίσως η πιο μεγάλη απόλαυση, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ευχαριστούν εμένα τον ίδιο, κι όταν επιμένετε σε αυτό εγώ διαφωνώ με εσάς.” (σ. 129)

“Αλλά τούτος ο κόσμος είναι φοβερός. Αν κάποιος αποκτάει ευτυχία με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς να βλάπτει τους συνανθρώπους του, ας τον έχει καλά ο Θεός, αλλά όταν εκείνος ο άνθρωπος έρχεται και μου λέει:

-“Πρέπει κι εσύ να κάνεις αυτά τα πράγματα. Θα είσαι βλάκας αν δεν τα κάνεις”, του απαντώ:

-“Κάνεις λάθος, γιατί τα ίδια πράγματα που είναι σε σένα ευχάριστα, δεν παρουσιάζουν για μένα, ούτε την παραμικρότερη έλξη. Αν έπρεπε να κυνηγάω μερικές φούχτες χρυσάφι, δε θα άξιζε να ζήσω ! Θα πέθαινα”.

Να ποια είναι η απάντηση που θα έπρεπε να του δώσει ο άνθρωπος της θρησκείας. Το γεγονός είναι πως η θρησκεία είναι μπορετή μόνο για όσους έχουν ξοφλήσει με αυτά τα κατώτερα πράγματα. Πρέπει να ζήσουμε τις δικές μας εμπειρίες, πρέπει να καλύψουμε ολόκληρη τη διαδρομή. Μόνο όταν τελειώσουμε αυτή τη διαδρομή, ανοίγεται ο άλλος κόσμος” (σ. 129)


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/12/2003, 20:02:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Η σύγχρονη πρόοδος ως πολλαπλασιασμός επιθυμιών

“Δε βλέπω αυτό που εσείς ονομάζετε πρόοδο του κόσμου, να είναι τίποτε άλλο εκτός από πολλαπλασιασμό των επιθυμιών. Κι αν κάτι μου είναι φανερό, είναι πως οι επιθυμίες φέρνουν μαζί τους όλες μας τις δυστυχίες! Είναι η κατάσταση του ζητιάνου, που πάντα ζητιανεύει κάτι, που είναι ανίκανος να δει κατιτί χωρίς να θέλει να το αποκτήσει, πάντα ποθεί, κι όλο και περισσότερο ποθεί. Αν η ικανότητά μας να ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας αυξάνει κατά αριθμητική πρόοδο, η ισχύς της επιθυμίας αυξάνει κατά γεωμετρική πρόοδο. Το υλικό άθροισμα της ευτυχίας και της δυστυχίας μέσα στον κόσμο τούτο είναι σταθερό από άκρη σε άκρη.” (σ. 130)

Η πραγματικότητα συλλαμβάνεται με την απάρνηση του μικρού Εαυτού

“Τούτος ο κόσμος είναι ένα τίποτα. Στην καλύτερη περίπτωση είναι μια απεχθής καρικατούρα, μια σκιά της Πραγματικότητας. Πρέπει να πάμε σε εκείνη την Πραγματικότητα. Η απάρνηση θα μας οδηγήσει σε Εκείνη. Η απάρνηση είναι το υπόβαθρο της αληθινής μας ζωής. Οι στιγμές καλοσύνης κι αληθινής ζωής που απολαμβάνουμε, έρχονται όταν δεν σκεπτόμαστε τον εαυτό μας. Τότε θα ανακαλύψουμε πως είμαστε μέσα στην Πραγματικότητα, κι ότι εκείνη η Πραγματικότητα είναι ο Θεός, που είναι η αληθινή μας φύση, κι ότι Εκείνος είναι πάντα μέσα μας και μαζί μας. Ας ζήσουμε μέσα Του κι ας σταθούμε μέσα Του, είναι η μόνη πρόσχαρη κατάσταση ύπαρξης. Η ζωή στο πεδίο του Πνεύματος, είναι η μοναδική ζωή. Ας προσπαθήσουμε όλοι να φτάσουμε σε αυτή την πραγμάτωση.” (σ. 132)


"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΤΑΟ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
504 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/12/2003, 21:46:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΤΑΟ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Η σύγχρονη πρόοδος ως πολλαπλασιασμός επιθυμιών

“Δε βλέπω αυτό που εσείς ονομάζετε πρόοδο του κόσμου, να είναι τίποτε άλλο εκτός από πολλαπλασιασμό των επιθυμιών. Κι αν κάτι μου είναι φανερό, είναι πως οι επιθυμίες φέρνουν μαζί τους όλες μας τις δυστυχίες! Είναι η κατάσταση του ζητιάνου, που πάντα ζητιανεύει κάτι, που είναι ανίκανος να δει κατιτί χωρίς να θέλει να το αποκτήσει, πάντα ποθεί, κι όλο και περισσότερο ποθεί. Αν η ικανότητά μας να ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας αυξάνει κατά αριθμητική πρόοδο, η ισχύς της επιθυμίας αυξάνει κατά γεωμετρική πρόοδο. Το υλικό άθροισμα της ευτυχίας και της δυστυχίας μέσα στον κόσμο τούτο είναι σταθερό από άκρη σε άκρη.” (σ. 130)


Τι ενδιαφερουσα συμπτωση thoth!
Βλεποντας σημερα ,για αλλη μια φορα,μιαν αγαπημενη ταινια του Wenders,ακουσα τους δυο αγγελους...
-Μα γιατι οι ανθρωποι συνεχως απομακρυνονται απο εμας?
-Γιατι τους κερδιζει ο κοσμος και τα αυξανομενα ψεματα του.

Μια μεταφορα που αν τη δουμε συγκριτικα ,εχει καποια ομοιοτητα!

Ευχαριστω.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 10 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy