ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Συναισθηματική νοημοσύνη... τί είναι?
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2003, 19:04:09  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

<<Ο Howard Gardner στις αρχές της δεκαετίας του 70 πρότεινε την ύπαρξη επτά διαφορετικών τύπων ευφυίας. Η θεωρίας του αποκατάστησε και τα υπόλοιπα άτομα, που μπορεί να μην είχαν υψηλό ΔΝ, διακρίνονταν όμως παραδειγματικά σε άλλους τομείς, αποδεικνύοντας ότι ο καθένας από μας έχει το δικό του τύπο ευφυίας. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι ευφυής στην ευφυία του χώρου ίσως είναι βλάκας όσον αφορά κάποιο άλλο είδος. Άτομα με υψηλό ΔΝ μπορεί να χειρίζονται εντυπωσιακά άστοχα την προσωπική τους ζωή.

Η θεωρία του Γκάρντνερ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, πρότεινε δύο είδη Προσωπικής Νοημοσύνης: Τη Διαπροσωπική Νοημοσύνη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενσυναίσθηση και τη μοιραζόμενη προσοχή, όπου αναφέρεται στην ικανότητα σύλληψης και αντίληψης της υποκειμενικής εμπειρίας ενός άλλου ατόμου, χωρίς συμμετοχή για την κρίση του είδους των συναισθημάτων. Ο πυρήνας της Διαπροσωπικής Νοημοσύνης περιλαμβάνει την ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει και να ανταποκρίνεται κατάλληλα στις διαθέσεις, στην ψυχοσύνθεση, στα κίνητρα και τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων. Η Ενδοπροσωπική Νοημοσύνη είναι μια συσχετική ικανότητα που στρέφεται προς τα μέσα, το κλειδί για την αυτεπίγνωση και τη μετα-γνωστική ικανότητα (την ικανότητα αντίληψης της διαδικασίας της σκέψης, ένας άλλος εαυτός που παρατηρεί και κρίνει τις σκέψεις και πράξεις, εξαρτώμενος από τις υποκειμενικές συνειδησιακές εμπειρίες). Η ικανότητα πρόσβασης του ανθρώπου στα προσωπικά του αισθήματα, η ικανότητα να τα διακρίνει μεταξύ τους και να αντλεί από αυτά στοιχεία που καθοδηγούν τη συμπεριφορά του.

Η σφαίρα των συναισθημάτων εκτείνεται πέρα και από τα γλωσσικά και τα γνωσιακά όρια. Δεν έχει διερευνηθεί τόσο η ιδέα ότι υπάρχει νοημοσύνη μέσα στα συναισθήματα, όσο και μια δεύτερη, ότι η νοημοσύνη μπορεί να ενταχθεί στα συναισθήματα. Η συνείδησή μας ως αυτοργανώσιμο σύστημα που χρησιμοποιεί την εντροπία της χαοτικής διαδικασίας, διαμορφώνει τις σκέψεις και φυσικά τις πράξεις μας. Αυτό έχει αποδειχθεί όχι πλέον ακαδημαϊκά, αλλά μέσω καθαρής ιατρικής απόδειξης με τη χρήση των μαγνητικών ανιχνεύσεων μερών του εγκεφάλου, και σημαίνει ότι είμαστε ελεύθεροι, από κάθε άποψη, και ταυτόχρονα υπεύθυνοι για οποιαδήποτε στιγμιαία σκέψη και πράξη που αποτελεί και θα αποτελέσει την εξέλιξη του ιστού της ζωής μας. Ο νους παρατηρεί και ερευνά την ίδια του την εμπειρία, ο εγκέφαλος σκέπτεται τον εαυτό του.

Οι προσωπικές - υποκειμενικές μεταιχμιακές συνθέσεις, όπου λαμβάνει χώρα η Συναισθηματική Νοημοσύνη, είναι κρίσιμες και ουσιαστικές στο να μας οδηγήσουν στις αποφάσεις που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στη ζωή μας.

Ο συγκινησιακός εγκέφαλος εμπλέκεται (ή πρέπει να εμπλέκεται) στη λογική σκέψη όσο και ο σκεπτόμενος εγκέφαλος. Κι αυτό γιατί το συναισθηματικό ταλέντο είναι μια μετα-ικανότητα που καθορίζει πόσο καλά μπορούμε να χειριστούμε μια οποιαδήποτε ικανότητα διαθέτουμε. Ο Πήτερ Σάλοβι αναλύει αυτήν την ικανότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης σε πέντε βασικούς τομείς ικανοτήτων: 1) Γνώση των συναισθημάτων μας 2) Έλεγχος των συναισθημάτων 3) Εξεύρεση κινήτρων για τον εαυτό μας 4) Αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων 5) Χειρισμός των διαπροσωπικών σχέσεων (ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας των μηνυμάτων που λαμβάνουμε μέσω της ενσυναίσθησης, από τους συνανθρώπους μας). Η κριτική θέαση των δεδομένων και οι πιθανές προβλέψεις της εξέλιξής τους, είναι από τις βασικές διαφορές μας με τα ζώα. Και το κλειδί προς μια σταθερή βάση λήψης αποφάσεων είναι η εναρμόνισή τους με τα αισθήματά μας.

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι μια δεξιοτεχνία, μια ικανότητα που βρίσκεται στη ρίζα κάθε συγκινησιακού αυτοελέγχου, από τη στιγμή που όλες οι συγκινήσεις (συν+κινήσεις ) δημιουργούν η μια στην άλλη παρόρμηση για δράση. Τα θετικά, όπως και τα αρνητικά συναισθήματα, τρέφουν τον εαυτό τους, αναγκάζοντας το άτομο να υφίσταται την αυτεκπληρούμενη προφητεία, που όσον αφορά την αποτυχία, παρεμποδίζουν την προσοχή μας στην ανακάλυψη λύσεων των προβλημάτων του, αφού σκέπτεται συνεχώς την αποτυχία. Ο συνδυασμός ενός κάποιου ταλέντου, με την ικανότητα να συνεχίζει κανείς παρά τις αποτυχίες είναι εκείνος που βγάζει στην επιτυχία όντας χαρακτηριστικό της Συναισθηματικής Νοημοσύνης.

Οι συναισθηματικές δεξιότητες περιλαμβάνουν αυτεπίγνωση, αναγνώριση, χειρισμό και έκφραση συναισθημάτων, έλεγχο της παρόρμησης και υπομονή για την ανταμοιβή, και φυσικά αντιμετώπιση του άγχους. Πολλές δεξιότητες αφορούν διαπροσωπικές σχέσεις: το να αναγνωρίζει κανείς τα κοινωνικά σήματα, να ακούει με προσοχή, να είναι σε θέση ν’ αντισταθεί σε αρνητικές επιρροές, να μπαίνει στη θέση των άλλων και να καταλαβαίνει ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή στη συγκεκριμένη περίσταση.

Η βασική ικανότητα που έχει κανείς για να ελέγχει τις παρορμήσεις του, είναι να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στα συναισθήματα και στις πράξεις και να μάθει καλύτερες συναισθηματικές τεχνικές αποφάσεων, πρώτα ελέγχοντας την παρόρμηση για δράση, ύστερα βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους δράσης και τέλος, σταθμίζοντας τις συνέπειες πριν από την ανάληψη της συγκεκριμένης ενέργειας.

Τεχνικές για πρόσβαση στη Συναισθηματική Νοημοσύνη βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πειραματικά σχολεία στις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι η συναισθηματική νοημοσύνη διδάσκεται, όχι μόνο από τους γονείς των παιδιών αλλά και τους δασκάλους τους, εφόσον το παιδί αλλά και κάθε άτομο μπορεί, με αυτό που σκέπτεται ν’ αλλάξει αυτό που νιώθει. >>


Με αφορμή το παραπάνω απόσπασμα που βρήκα καθώς και την αναφορά μέσα από το esoterica.gr ήθελα να ζητήσω από τους φίλους εδώ να αναπτύξουμε μία συζήτηση παραθέτοντας τις απόψεις και τις γνώσεις μας για αυτό το θέμα! Για να είμαι ειλικρινής , είχα ακούσει διάφορους που κατα καιρούς έχουν αναφερθεί επί του θέματος και ομολογώ πως είχα μεσύνυχτα....
(Ίσως κάποιοι από εσάς να μην συμφωνούν με μία μέθοδο που βρίσκει εφαρμογή επάνω σε κάποια τεστ όμως πιστέυω πως όλοι μας έχουμε ακούσει να μιλάνε για συναισθηματική ωριμότητα ή ανωριμότητα!)

Ευχαριστώ και περιμένω νέα σας για να αντλήσω τις πληροφορίες σας!!

SIMORIL .......

Anounakis
Πλήρες Μέλος

Aruba
993 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/11/2003, 17:43:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Anounakis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Συναισθηματική νοημοσύνη... τί είναι?

απλά η ψυχή.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/11/2003, 18:36:16  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ευχαριστώ φίλε Ανουνάκη για την απάντηση σου και κατά ένα μέρος πιστεύω πως έχεις δίκιο που το αναφέρεις με αυτόν τον τρόπο αλλά πιστεύω πως είναι κάπως γενηκευμένη απάντηση.
Πραγματικά φίλοι μου θα ήθελα να αναπτύξουμε κατά κάποιο τρόπο αυτό το θέμα γιατί είναι μία σχετικά καινούρια έρευνα που γίνεται επάνω στην προσωπικότητα των ατόμων!
Σ Υ Ν Α Ι Σ Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Η Ν Ο Η Μ Ο Σ Υ Ν Η!!!!!!!!
τι σημαίνει, ποια η σχέση της με τον δείκτη νοημοσύνης, πως μπορεί καποιος να μετρήσει την νοημοσύνη του και αν είναι σωστές οι όποιες μέθοδοι που μπορεί να υπάρχουν?Ποια είναι η σχέση της με την ψυχή και αν υπάρχουν τρόποι να επιτύχει κανείς την συναισθηματική του ωριμότητα...

Λοιπόν? γνωρίζω τόσο ελάχιστα το θέμα που δεν ξέρω καν πως να υποβάλλω τις ερωτήσεις.... Είμαι σίγουρη όμως πως καποιοι θα έχουν την στοιχειώδη περιέργεια για να θέλουν να μάθουν κατι από αυτό!


SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

manos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2467 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/11/2003, 21:16:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους manos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
simori :))))))))))))))))

θα δωσω την δικη μου εκδοχη σε αυτο που ρωτας,

ειναι στιγμες που διαισθανεσαι πως αυτα που εχεις να δωσεις ειναι παρα πολυ λιγα/ελαχιστα,σε εναν ανθρωπο που ειναι και θεωρεις τα παντα για'σενα.

εκεινες τις στιγμες ,μεσα σου θελεις τοσο πολυ να εισαι μαζι του/της,που θα εκανες τα παντα για να το κατορθωσεις,με την μεγαλη διαφορα πως παραλληλα εχεις κανει την παραπανω(παραγραφο) σκεψη...

η καρδια σου λεει ναι ,αυτην/αυτον θελω ,ομως η ψυχη σου λεει ,πως δεν θελεις να κανεις δυστυχησμενο εναν ανθρωπο.

και προχωρας...

με την ελπιδα να εχει την ιδια ακριβως σκεψη και συναισθηματικη νοημοσυνη,να νοιωσει το μεγαλειο της ψυχης σου και ο ανθρωπος που θελεις.

με απεραντο σεβασμο και αγαπη,ο μανος σας

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/11/2003, 13:20:59  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Μάνο σε ευχαριστώ για την απάντησή σου! Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που θήγεις το θέμα της συναισθηματικής επικοινωνίας και της ελπίδας για ανταπόδωση στην ευτυχία
quote:
η καρδια σου λεει ναι ,αυτην/αυτον θελω ,ομως η ψυχη σου λεει ,πως δεν θελεις να κανεις δυστυχησμενο εναν ανθρωπο.

και προχωρας...

με την ελπιδα να εχει την ιδια ακριβως σκεψη και συναισθηματικη νοημοσυνη,να νοιωσει το μεγαλειο της ψυχης σου και ο ανθρωπος που θελεις



Τί γίνεται όμως όταν αυτές οι ελπίδες ναυαγήσουν και η ανταπόδωση στην ευτυχία δεν έρθει?

Σε καποιο σαϊτ που αναφερόταν σε καποιο σχετικό βιβλίο διάβασα τα ακόλουθα:
<<Όπως και στις περισσότερες χώρες έτσι και στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό σύστημα στηρίζεται περισσότερο στη λογική και λιγότερο στο συναίσθημα.
Από την πρώτη δημοτικού το παιδί μαθαίνει να αποστηθίζει γνώσεις τις οποίες θα πρέπει να αναπαράγει επιτυχώς για να περάσει την τάξη.
Σ΄ αυτή την διαδικασία , δάσκαλοι και γονείς δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη μνήμη και την ικανότητα παρά στην καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων . Οι πρόσφατες έρευνες για τη συναισθηματική νοημοσύνη κάνουν την κλασσική δόμηση των εκπαιδευτικών συστημάτων λιγότερο σταθερή.
Τα παιδιά φαίνεται πως χρειάζονται πολύ περισσότερο συναισθήματα από γνώσεις. Η συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού προηγείται της νοητικής και μερικές φορές προκαλεί την αυξημένη σχολική ικανότητα.
Με άλλα λόγια , τα ικανά παιδιά έχουν αναπτύξει την άνεση να χειρίζονται καλά τα συναισθήματά τους - και αυτό εξαιτίας των δασκάλων και των γονιών τους. >>

Τί έχετε να πείτε για αυτό?

Πολλοι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως ένας άνθρωπος με άσχημα παιδικά χρόνια αντιμετωπίζει συνήθως προβλήματα ψυχολογικά!(με όλες τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτό)!


Αυτό είναι ένα μέρος αυτού που λέγεται συναισθηματική νοημοσύνη...

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/11/2003, 13:38:36  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στην κεντρική σελίδα του esoterica.gr στο τομέα ψυχολογία που βρίσκεται πάνω δεξιά μαζί με άλλα link υπαρχει ένα option για συναισθηματική νοημοσύνη ή εξυπνη καρδιά όπως και αναφέρεται... Μπορείτε να επισκεφθείτε αυτη την σελίδα η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον...
Μεταφέρω και εδώ ένα μέρος του για να προκαλέσω το ενδιαφέρον σας...

<<Στο τέλος του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε μια απαράμιλλη έξαρση μελετών για τα συναισθήματα, το έως τότε ανεξερεύνητο πεδίο, επειδή ο ρόλος των συναισθημάτων στο νοητικό επίπεδο είχε υποτιμηθεί από την αναγωγική προσέγγιση της επιστήμης. Υπήρχε μια εποχή που το IQ θεωρούνταν ως ο βασικός συντελεστής επιτυχίας στη ζωή, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία ο ψυχολόγος Daniel Goleman υποστήριζε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, ή EI, είναι πιο σημαντική. Προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τόσοι άνθρωποι με υψηλό IQ καταλήγουν να εργάζονται για ανθρώπους με μέτριο IQ και σχολιάζει ότι η απήχηση του βιβλίου του "Συναισθηματική Νοημοσύνη" μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι "επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι έξυπνοι με κατά κάποιον τρόπο ανεξάρτητο από βαθμολογία IQ". Αυτή η δημοφιλής άποψη δεν αποτελεί απλώς μια περίπτωση μέσω της οποίας οι άνθρωποι που έχουν πάρει χαμηλή βαθμολογία στα τεστ μέτρησης IQ προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα. Γίνεται αυξανόμενα εμφανές ότι τα τεστ δεν βαθμολογούν τις ικανότητες που μετρούν περισσότερο στη ζωή, αλλά εκτιμούν την ικανότητα να κάνεις το συγκεκριμένο τεστ. Οι κοινωνίες ορίζουν την ευφυΐα υπό το συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο: Για παράδειγμα, οι πρωτόγονες κοινωνίες εξαρτιόνταν από πρακτικά προσόντα και από την εφαρμογή αυτών, ενώ οι τεχνολογικές κοινωνίες απαιτούν ικανότητες αφηρημένης σκέψης μεταδιδόμενες μέσω της επίσημης εκπαίδευσης. Συνεπώς αυτό που ορίζεται ως ευφυΐα σε μια τεχνολογική κοινωνία αντικατοπτρίζει παράγοντες που εγγυώνται την επιτυχία στο σχολείο.

Διάσημοι επιστήμονες έχουν πει ότι οι ανακαλύψεις τους αποτελούν ,απλά, αποκαλύψεις των μυστικιστών του παρελθόντος. Ακόμα και ο αλαζονικά σκεπτόμενος Φρόυντ έγραψε, "όπου κι αν πάω , βρίσκω έναν ποιητή που έχει πάει εκεί πριν από εμένα". Οι ποιητές και οι μυστικιστές γνώριζαν από πάντα ότι η αληθινή ευφυΐα είναι μια ευλογία του μυαλού και της καρδιάς, της σκέψης και του αισθήματος. Και τώρα η ψυχολογία προχωρά προς έναν ορισμό του τι μπορεί να είναι η EI (Emotional Intelligence).

Ο Goleman ορίζει την ΕΙ με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνει αυτογνωσία, έλεγχο του παρορμητισμού, ζήλο και κινητοποίηση, εμπάθεια και κοινωνικές ικανότητες. Αυτά είναι τα προσόντα τα οποία ταυτοποιεί ως προϋποθέσεις για επιτυχία στην καριέρα και τις σχέσεις. Όμως ο όρος EI διατυπώθηκε επίσημα, για πρώτη φορά, το 1990 από τους ψυχολόγους Mayer και Salovey ως :

1) Να γνωρίζεις πώς νιώθεις, πώς νιώθουν οι άλλοι και τι πρέπει να κάνεις για αυτό.
2) Να γνωρίζεις τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, τι σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα και πώς να πας από το "καλά" στο "άσχημα".
3) Η συναισθηματική αυτογνωσία, η ευαισθησία και οι διαχειριστικές ικανότητες που μας βοηθούν να μεγιστοποιήσουμε την μακροπρόθεσμη ευτυχία και επιβίωσή μας.

Πιο πρόσφατα ανανέωσαν τον ορισμό τους: "Η συναισθηματική νοημοσύνη περικλείει την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι με ακρίβεια, να εκτιμάς και να εκφράζεις το συναίσθημα, την ικανότητα να αναδύεις και να γεννάς συναισθήματα όταν αυτά βοηθούν τη σκέψη, την ικανότητα να καταλαβαίνεις το συναίσθημα και την συναισθηματική γνώση, και την ικανότητα να ελέγχεις τα συναισθήματα ώστε να προωθείς τη συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη".>>

Αυτά προς το παρόν... Περιμένω γνώμες και σχετικές αναφορές για το θέμα το οποίο είναι πλούσιο για συζήτηση...
Ευχαριστώ

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Avallon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5090 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/11/2003, 19:49:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για μένα ΕQ είναι το χάρισμα που έχουν κάποιοι από μας να συμπάσχουν με τους συνανθρώπους τους, να τους κατανοούν και να κάνουν εύκολα φιλίες... That's all!


"Τάδε έφη Avallon"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
no name
Νέο Μέλος

Greece
40 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/11/2003, 22:24:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους no name  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το βιβλιο του Golleman που λέγεται ακριβώς "Συναισθηματική Νοημοσύνη" ξεκινάει με την εξής φράση :

"Η ζωή είναι κωμωδία για αυτούς που σκέφτονται
και τραγωδία για αυτούς που αισθάνονται "

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 16:22:28  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τελικά πιστεύω πως η αγάπη και η στοργή που παίρνουν οι άνθρωποι στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι τόσο καθοριστικά για την ανάπτυξή και για την παρεταίρω επιτυχία ή αποτυχία στη ζωή τους ώστε όχι μόνο να φαίνονται χαρισματικοί λόγω της ικανότητάς τους να δίνουν την αγάπη και την συμπαράστασή τους στους άλλους αλλά και να μπορούν να προφυλλάσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους από την παγίδα να γίνουν οι ίδιοι τα θύματα κάποιων άλλων που εκμεταλεύονται για ιδιοτικό σκοπό τους άλλους!
Η αγάπη είναι σαν μία μπαταρία όπου εάν φορτιστεί σωστά στα πρώτα χρόνια της ζωής κάποιου τότε έχουμε τον ισορροπημένο άνθρωπο που ξέρει να δίνει αλλά και να αυτοπροστατεύεται γιατί ταυτόχρονα έχει μάθει να αγαπάει και τον εαυτό του εκτός από τους άλλους!

Πόσες φορές δεν έχει τύχει κάποιοι από εμάς να δείξουμε ανιδιοτελή αγάπη και τελικά πληγωθήκαμε γιατί αισθανθήκαμε χρησιμοποιημένοι?

Ποιοι μηχανισμοί είναι τελικά αυτοί και με ποιον τρόπο δουλεύουν ώστε να μπορεί κάποιος να επιτύχει την τέλεια ισορροπία?

Ένας τρόπος λέγεται πως είναι η Γιόγκα....


SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εριστική
Νέο Μέλος

Greece
21 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/01/2004, 23:33:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Εριστική  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παραθέτω εδώ ένα απόσπασμα που βρήκα πρόσφατα.


Γιατί μάνατζερ όπως ο Bill Gates γνώρισαν τέτοια επαγγελματική επιτυχία; Μία απο τις απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση: μία συναισθηματική νοημοσύνη που ξεπερνά τον μέσο όρο. Έννοια «διάσημη» πλέον μετά την επιτυχία των βιβλίων του Daniel Coleman, η συναισθηματική νοημοσύνη έχει γίνει σήμερα μία έννοια που την ακούμε απο παντού.
Τί είναι όμως η συναισθηματική νοημοσύνη;
Είναι πολύ απλά η ικανότητα να γνωρίζει κανείς τα δυνατά και τα αδύνατά του σημεία, να μπορεί να «καναλιζάρει» τα συναισθήματά του, να τον χαρακτηρίζει έλλειψη ευελιξίας ή θάρρος ανάλογα με την περίσταση, εμπάθεια και να γνωρίσει να εργάζεται με τους άλλους.
Πολύ πιο σημαντική απο το νοητικό πηλίκο που παρεμβαίνει σε ένα επίπεδο της τάξης του 20% στην επιτυχία ενός σχεδίου, η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει έναν ρόλο κεντρικό στο εσωτερικό μίας επιχείρησης ή γενικότερα της εργασίας.
Επιτρέπει στην πράξη να αναπτύξει κανείς την αποτελεσματικότητα της ομαδικής εργασίας και την διαχείριση των ικανοτήτων, να βελτιώσει την ανάπτυξη των εργαζομένων, να προβλέψει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις προσδοκίες των πελατών και να κάνει καλές επιλογές.
Η συναισθηματική νοημοσύνη αποκτά μεγαλύτερη ακόμη σημασία όσο ανεβαίνει κανείς τα σκαλιά της ιεραρχίας. Ενα λοιπόν απο τα σημαντικότερα προτερήματα ενός manager είναι ο υψηλός βαθμός συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι δε, ατού κεφαλιώδους σημασίας όταν παρουσιάζεται σε όλα τα σκαλιά της οργάνωσης της επιχείρησης.
Πως όμως μπορείτε να αναπτύξετε το συναισθηματικό πηλίκο;
Αντίθετα με το Ι.Q., συναισθηματική νοημοσύνη αναπτύσσεται. Ετσι πολλές επιχειρήσεις πραγματοποιούν για αυτόν τον σκοπό σεμινάρια και ημερίδες.Παρόλα αυτά δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης προϋποθέτει μία καθημερινή δουλειά πάνω στην προσωπική μας ανάπτυξη, καθώς το θέμα είναι να οδηγηθούμε στην απόκτηση «αυτοματισμών».
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι λοιπόν κοντά σε αυτό που θα ονομάζαμε εμπειρία ή ωριμότητα!



Δεν ξέρω κατά πόσο θα σε βοθήσουν simori αυτά.
το θέμα με ενδιαφέρει κι εμένα πολύ. Έχω και μια εργασία πάνω σε αυτό στη σχολή που σπουδάζω, οπότε αν βρείτε και κάτι άλλο σχετικό, θα ήθελα να το δω.

Ευχαριστώ

eristikiΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2004, 02:05:48  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλώσόρισες φίλη Εριστική στο Esoterica.gr.. και σε ευχαριστό που έφερες το θέμα αυτό και πάλι στην επιφάνεια...
Αναφέρεις κάπου τα εξής:
quote:
Πως όμως μπορείτε να αναπτύξετε το συναισθηματικό πηλίκο;
Αντίθετα με το Ι.Q., συναισθηματική νοημοσύνη αναπτύσσεται. Ετσι πολλές επιχειρήσεις πραγματοποιούν για αυτόν τον σκοπό σεμινάρια και ημερίδες.Παρόλα αυτά δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης προϋποθέτει μία καθημερινή δουλειά πάνω στην προσωπική μας ανάπτυξη, καθώς το θέμα είναι να οδηγηθούμε στην απόκτηση «αυτοματισμών».

Γνωρίζεις να μας πεις τρόπους ή μεθόδους ή βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της συναισθηματικής νοημοσύνης?

Θα ψάξω να βρω κάποια πράγματα.. και μάλιστα αυτή την εποχή περιμένω και κάποιο βιβλίο από κάποια φίλη ..
ελπίζω να φανώ χρήσιμη.....

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2004, 02:18:26  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παραθέτω το παρακάτω κείμενο που βρήκα στο νετ .. πολύ πιθανό βέβαια να το γνωρίζεις.. αλλά πιστεύω πως θα φανεί χρήσιμο και σε άλλους..

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Η ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ MANAGEMENT

Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη περιγράφεται η ικανότητα να ελέγχουμε αποτελεσματικά τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις τόσο όσον αφορά τους εαυτούς μας όσο και τις σχέσεις με το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται από πολλούς το σύνολο των χαρακτηριστικών που κάνουν την διαφορά στην επίδοση και αποτελεσματικότητα ενός manager.
Αναφέρεται σε τέσσερις κυρίως παράγοντες που τη χαρακτηρίζουν και είναι οι εξής:

1. Αυτογνωσία (self-awareness)
Είναι η ικανότητα αναγνώρισης και κατανόησης των προσωπικών μας συναισθημάτων καθώς και του αντίκτυπου που αυτά έχουν στην απόδοση και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Αποτελεί προϋπόθεση για την ανάδειξη των υπολοίπων χαρακτηριστικών της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Εργαζόμενοι με επίδοση σ’ αυτό το χαρακτηριστικό γνωρίζουν τις αδυναμίες τους και δεν φοβούνται να συζητούν γι αυτές και συνεπακόλουθα να βελτιώνονται. Επιπρόσθετα όταν για παράδειγμα κάποιος γνωρίζει ότι δεν αποδίδει υπό συνθήκες αυστηρών προθεσμιών, εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να προγραμματίζει καλύτερα τον χρόνο του. Συμπεριλαμβάνει:
 την ακριβή αυτοαξιολόγηση (self-assessment), δηλαδή την ρεαλιστική αποτίμηση των προσωπικών δυνατοτήτων και περιορισμών.
 την αυτοπεποίθηση (self-confidence), δηλαδή την σαφή γνώση της προσωπικής μας αξίας.

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2004, 02:19:18  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
2. Αυτοδιαχείριση (self-management)
Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σχετίζεται αρκετά με αυτό της αυτογνωσίας, αλλά κυρίως αναφέρεται στην ικανότητα να ελέγχουμε τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις ή να τις διοχετεύουμε κατάλληλα για αποκομιδή ωφέλειας.
Συμπεριλαμβάνει τις εξής παραμέτρους :
 Τον αυτοέλεγχο (self-control), κυρίως των διασπαστικών μας αντιδράσεων και συναισθημάτων.
 Την αξιοπιστία (trustworthiness), μιας σταθερά ειλικρινούς και έντιμης στάσης.
 Τη συνέπεια (conscientiousness), την ανταπόκριση στις απαιτήσεις και ευθύνες.
 Την προσαρμοστικότητα (adaptability), την ικανότητα προσαρμογής σε αλλαγές και υπερπήδηση εμποδίων.
 Τον ορθολογικό προσδιορισμό προσδοκιών (achievement orientation).
 Την πρωτοβουλία (initiative) και ετοιμότητα για εκμετάλλευση ευκαιριών.

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2004, 02:20:13  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
3. Αποκρυστάλλωση περιβάλλοντος δράσης (social awareness)
Αναφέρεται κατά κύριο λόγο στο τρόπο που διαχειριζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας.
Συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω παραμέτρους:
 Την ενσυναίσθηση (empathy), την ευχέρεια αντίληψης των συναισθημάτων των άλλων, την κατανόηση της γωνίας θεώρησης που έχουν οι γύρω μας και το ενδιαφέρον για το τι τους απασχολεί.
 Την επιχειρηματική επίγνωση (organization awareness), την ικανότητα διερεύνησης των κρισίμων στοιχείων της επιχείρησης, τη δημιουργία αποτελεσματικού δικτύου λήψης αποφάσεων και διαχείρισης διαφορετικών πολιτικών.
 Την στοχοθέτηση μέσα από υπηρεσίες (service orientation), την ικανότητα αναγνώρισης και ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχει κάθε επιχείρηση.

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2004, 02:21:20  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
4. Ικανότητα διεπαφής (social skill)
Αναφέρεται στην ικανότητα δημιουργίας και διατήρησης αρμονικών σχέσεων με τους άλλους, προάγοντας τη συνεργασία και καθοδηγώντας τους.
Συμπεριλαμβάνει τις παραμέτρους:
 Ηγεσία με προοπτική (visionary leadership).
 Ικανότητα καθοδήγησης και έμπνευσης θέτοντας επιθυμητούς και πραγματοποιήσιμους στόχους.
 Επιρροή (influence), καθοδήγηση με τη χρήση ποικίλων αποτελεσματικών τακτικών, προσαρμοσμένων κατάλληλα στις διαφορετικές περιστάσεις που παρουσιάζονται στο εργασιακό περιβάλλον.
 Εξέλιξη των άλλων (developing others) την τάση για ενίσχυση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων επικεντρώνοντας στην ανάδραση (feedback) και τη σωστή καθοδήγηση.
 Επικοινωνία (communication) την ικανότητα γρήγορης και σαφούς λήψης και μετάδοσης των απαιτούμενων πληροφοριών.
 Πρόκληση αλλαγών (change catalyst) τη δυνατότητα να επιφέρει αλλαγές που είναι αποτελεσματικές και αυξάνουν συνάμα το ενδιαφέρον και την παρακίνηση των εργαζομένων.
 Διαχείριση ασυμφωνιών (conflict management) την επίλυση διαφωνιών και εξομάλυνση των πιθανών εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον. Προώθηση και ενορχήστρωση δίκαιων και αποτελεσματικών λύσεων.
 Δημιουργία και διατήρηση δεσμών (building bonds) την ευελιξία και δημιουργικότητα στην ανάπτυξη και διατήρηση πλέγματος σχέσεων και αλληλοκατανόησης.
 Συνεργασία και ομαδική εργασία (teamwork and collaboration), την επίδοση στην προώθηση συνεργασιών και ανάδειξη της ομαδικής εργασίας.
 Παρακίνηση (motivation) την ικανότητα υποκίνησης και δημιουργίας ερεθισμάτων αύξησης της επίδοσης τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.


Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2004, 02:30:04  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Η αγάπη είναι η ακριβής αντανάκλαση της συνείδησης της αληθινής φύσης μας. Γεννιόμαστε αβοήθητοι. Αμέσως μόλις συνειδητοποιούμε τους εαυτούς μας συνειδητοποιούμε τη μοναξιά. Χρειαζόμαστε τους άλλους ανθρώπους, φυσιολογικά, συναισθηματικά, πνευματικά’ τους χρειαζόμαστε, αν θέλουμε να γνωρίζουμε κάτι, ακόμα και τους εαυτούς μας.
C. S. Lewis

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2004, 02:32:15  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένα απόσπασμα από ένα πολύ ενδιαφέρον site που βρήκα.. θα παραθέσω και το link παρακάτω, γιατί το κείμενο ολόκληρο είναι πολύ μεγάλο και δεν θέλω να σας κουράσω.. απλά θα παραθέσω ένα κομμάτι από το κείμενο και τα περιεχομενα του....

Ένας έξυπνος βλάκας

Μετά τη πρόταση του Χάουαρντ Γκάρντνερ στο σημαντικό έργο του «Οργάνωση του Νου» για τη Θεωρία της Πολλαπλής Ευφυϊας, πως υπάρχουν επτά διαφορετικές ευφυϊες, μπορούμε να υποθέσουμε πως κάποιος που είναι ευφυής στην ευφυϊα του χώρου για παράδειγμα, ίσως, είναι βλάκας όσον αφορά κάποιο άλλο είδος ευφυϊας.

Η ακαδημαϊκή ευφυϊα δεν έχει και πολλή σχέση με τη συναισθηματική ζωή. Άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να χειρίζονται εντυπωσιακά άστοχα την προσωπική της ζωή. Σε αντίθεση με το ΔΝ, που έχει γνωρίσει κοντά στα εκατό χρόνια έρευνες πάνω σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, η συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence, EQ) είναι μια νέα έννοια. Κανένας δεν μπορεί να πει με ακρίβεια σε ποιο βαθμό ευθύνεται για τις διαφορές των ανθρώπων στη ζωή τους. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι μπορεί να είναι εξίσου και μερικές φορές πιο ισχυρή από το ΔΝ. Παρόλο που υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο ΔΝ δεν μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά από την εμπειρία ή την αγωγή, καίριες συναισθηματικές ικανότητες μπορούν πράγματι να διδαχθούν και να βελτιωθούν στα παιδιά – αν βέβαια μπούμε στον κόπο να τις διδάξουμε.

Άλλωστε ο τρόπος που γίνονται οι συνάψεις στον εγκέφαλο, επιτρέπει τις νέες κατηγοριοποιήσεις ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όμως τα σχολεία μας συνεχίζουν να εστιάζουν την προσοχή στις ακαδημαϊκές δεξιότητες, αγνοώντας τη συναισθηματική νοημοσύνη, ένα σύνολο διακριτικών στοιχείων – μερικοί θα το αποκαλούσαν χαρακτήρα – που επίσης έχει απεριόριστη σημασία για το προσωπικό μας πεπρωμένο. Η συναισθηματική σφαίρα είναι ένα πεδίο το οποίο, όσο και τα μαθηματικά ή η ανάγνωση, μπορεί να χειριστεί κανείς με μεγαλύτεη ή μικρότερη επιδεξιότητα, και απαιτεί το δικό της μοναδικό σύνολο ικανοτήτων. Το συναισθηματικό ταλέντο είναι μια μετα-ικανότητα που καθορίζει πόσο καλά μπορούμε να χειριστούμε οποιαδήποτε ικανότητα διαθέτουμε, ακόμα και την ακατέργαστη ευφυϊα (raw intellect). Οι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να βάλουν σε τάξη και να ελέγξουν τη συναισθηματική τους ζωή, δίνουν εσωτερικές μάχες που υπονομεύουν την ικανότητά τους για σωστά προσανατολισμένη εργασία και καθαρή σκέψη.

Εμείς σαν εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να δαπανούμε λιγότερο για να κατατάσσουμε βαθμολογικά τα παιδιά και περισσότερο για να τα βοηθάμε να εντοπίσουν τις φυσικές τάσεις τους και τα χαρίσματά τους και αυτά να καλλιεργήσουμε. (Άλλωστε από τους βασικούς σκοπούς ενός εκπαιδευτικού είναι να μαθαίνει τα παιδιά πώς να μαθαίνουν και τα παιδιά θα βρουν αυτό που τα ενδιαφέρει μόνα τους).Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι επιτυχίας και πολλές, πάρα πολλές διαφορετικές ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να φθάσουμε εκεί, παρατηρεί ο Χάουαρντ Γκάρντνερ, ψυχολόγος στην Παιδαγωγική Σχολή του Χάρβαρντ, που όπως αναφέραμε και προηγούμενα, εισήγαγε τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης.

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2004, 02:34:36  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

ΜΕΡΟΣ Α

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Β. Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Ο εγκέφαλος σκέπτεται τον εαυτό του

Πώς αναπτύχθηκε ο εγκέφαλος

Ο συγκινησιακός εγκέφαλος

Ο χειρισμός των συναισθημάτων

Εναρμονίζοντας το συναίσθημα με τη σκέψη

Ο εγκέφαλος ως αυτοργανώσιμο σύστημα

Αντικειμενική αντίληψη

Μπορεί να καταστεί δυνατή η εξήγηση της συνείδησης

Αποθηκεύοντας στη συναισθηματική μνήμη

Συμπερασματικά

Γ. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Ένας έξυπνος βλάκας

Πόσο έξυπνα μπορεί να είναι τα συναισθήματα;

ΔΝ,ΣΝ: καθαροί θεωρητικοί τύποι

Ο εγκέφαλος σκέπτεται τον εαυτό του ή Γνώθι σαυτόν

Το χάρισμα του δεξιοτέχνη

Αισιοδοξία: η κινητήρια δύναμη

Ροή: η νευροβιολογία της τελειότητας

Μάθηση + Ροή: ένα νέο εκπαιδευτικό πρότυπο

Η σημασία της ενσυναίσθησης

Ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας

ΜΕΡΟΣ Β

Συναισθηματική Παιδεία

Στο σχολείο των συναισθημάτων

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


http://nikilab.homestead.com/files/EQessay.htm

Πάντα με φιλική διάθεση....

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2004, 02:36:03  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Περιμένοντας τις απόψεις σας..

Πάντα με φιλική διάθεση....

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εριστική
Νέο Μέλος

Greece
21 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/01/2004, 20:26:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Εριστική  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σύμφωνα με το μοντέλο της συναισθηματικής νοημοσύνης, οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από 4 διαφορετικά στυλ συμπεριφοράς.

Σας δίνω ένα σχετικό τεστ και αργότερα θα σας δώσω και τα αποτελέσματα. Θυμίζει λίγο Cosmopolitan, αλλά καμία σχέση.

Όποιος θέλει μπορεί να το κάνει και να βρει μ' αυτόν τον τρόπο ποιό στυλ συμπεριφοράς από τα 4 εφαρμόζει συνήθως στη ζωή του.

ΣΤΥΛ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

1) Ένας φίλος/η έχει δανειστεί από εσένα χρήματα και δεν στα έχει ακόμα επιστρέψει. Τι κάνεις;
α) τον/την πιάνεις μπροστά σε άλλους και λες ότι περίμενες ήδη αρκετό καρό
β) αφήνεις υπόνοιες ότι είσαι απένταρος/η
γ) το ξεχνάς - είναι ενοχλητικό αλλά αισθάνεσαι αμήχανα να το συζητήσεις
δ) τον/την πιάνεις προσωπικά και λες ότι ευχαρίστως του/της δάνεισες τα χρήματα αλλά τώρα τα χρειάζεσαι πίσω

2) Το παιδί σου είναι άρρωστο αλλά τόσο εσύ όσο και ο/η σύζυγός σου έχετε επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ο/Η σύζυγος θεωρεί ότι εσύ θα μείνεις σπίτι. Τι κάνεις;
α) αισθάνεσαι ενοχλημένος/η που το θεώρησε δεδομένο αλλά συμφωνείς
β) λες «γιατί πρέπει να μείνω εγώ; είναι και δικό σου παιδί ξέρεις.»
γ) εξηγείς ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αλλάξεις το πρόγραμμά σου για σήμερα και του/της ζητάς να μείνει αυτός/αυτή
δ) λες «ενταξει, αλλά θα είναι δικό σου λάθος αν χάσω την προαγωγή»

3) Είσαι σε ένα σούπερ – μάρκετ και βιάζεσαι. Καθώς πλησιάζεις στο ταμείο, κάποιος σου ζητάει να τον αφήσεις να περάσει μπροστά σου γιατί έχει λίγα πράγματα. Τι κάνεις;
α) του λες ότι καταλαβαίνεις ότι έχει λίγα πράγματα, αλλά κι εσύ περίμενες ήδη αρκετή ώρα και βιάζεσαι
β) αισθάνεσαι ενοχλημένος/η αλλά τον αφήνεις να περάσει
γ) λες ότι σε εκνευρίζει που προσπαθεί να σου πάρει τη σειρά
δ) τον αφήνεις να περάσει και χτυπάς νευρικά το πόδι σου λέγοντας πόση ώρα περιμένεις

4) Ένας συνάδελφός σου ζητάει να τον πηγαίνεις κάθε μέρα σπίτι του με το αυτοκίνητό σου. Εσύ δεν θέλεις. Τι κάνεις;
α) του λες «μήπως είναι καιρός να πάρεις δίπλωμα οδήγησης και να αγοράσεις αυτοκίνητο;»
β) του λες ότι θα ήθελες αλλά είναι λίγο δύσκολο γιατί δεν φεύγεις κάθε μέρα την ίδια ώρα από το γραφείο και μερικές φορές πηγαίνεις για ψώνια
γ) του λες ότι καταλαβαίνεις το πρόβλημά του αλλά δεν θέλεις να αναλάβεις μια τέτοια δέσμευση
δ) του αφήνεις τα δρομολόγια των λεωφορείων στο γραφείο του

5) Ζητάς από ένα/μία φίλο/η σου να πάτε μαζί σινεμά και αυτός/η φέρνει μαζί και κάποιον άλλον. Δεν αντιπαθείς το πρόσωπο αυτό αλλά ήθελες να είστε οι δυο σας. Τι κάνεις;
α) λες ότι δεν σε πειράζει αλλά όλο το βράδυ αισθάνεσαι ενοχλημένος/η
β) λες στον/στην φίλο/η σου ότι θα ήταν καλό να μην αλλάζατε το αρχικό σα πλάνο
γ) συμφωνείς αλλά δείχνεις την ενόχλησή σου απομονώνοντας το τρίτο άτομο από τη συζήτηση
δ) λες στον/στην φίλο/η σου ότι συμπαθείς το άλλο άτομο αλλά θα προτιμούσες να ήσασταν οι δυο σας στην συγκεκριμένη περίπτωση

6) Στην εργασία σου ένας συνάδελφός σου εκφράζει μια δική σου ιδέα για δική του και κερδίζει την επιδοκιμασία των άλλων. Τι κάνεις;
α) διορθώνεις το λάθος με χιουμοριστικό τρόπο
β) λες «μα αυτή ήταν δική μου ιδέα»
γ) αισθάνεσαι αμηχανία να διεκδικήσεις τον έπαινο και περιμένεις να το κάνει ο συνάδερφός σου
δ) δεν λες τίποτα αλλα παίρνεις εκδίκηση κριτικάροντας ένα άλλο σημείο της πρότασης του συναδέλφου σου

Αυτά από εμένα προς το παρόν. Simori αφού κάνεις το τεστ και σου δώσω τα αποτελέσματα, θα σου πω και τον πιο βασικό τρόπο για να αναπτύξεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη(ως προς τους άλλους)

Φιλικά

eristikiΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/01/2004, 22:11:43  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ekana to test

oi apantiseis einai oi exeis

1=d
2=c
3=b
4=c
5=d
6=a

gia na doume ti 8a doume?

Panta me filiki dia8esh

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

inandabove
Μέλος 2ης Βαθμίδας


187 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2004, 12:41:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους inandabove  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος inandabove  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα!
Εκανα κι εγω το τεστάκι, και παρατήρησα ότι σε ορισμένες ερωτήσεις, εν'ω μου φαίνονται ξεκάθαρες οι πιο "σωστές" απαντήσεις (με γνώμονα πάντα το καλύτερο επιθυμιτό αποτέλεσμα) η αυθόρμητη αντίδρασή μου στις καταστάσεις που περιγράφονται δεν συμβαδιζουν (δυστυχώς) με αυτήν που θα θεωρούσα ως την πιο " σωστή".

Ιδού οι απαντήσεις μου!
1). δ
2). γ
3). α
4). β
5). δ
6). α
Οσων αφορά τι γνώμη μου για τον καλύτερο προσδιορισμό της αισθηματικής νοημοσύνης (κι έχοντας διαβάσει το σχετικό βιβλίο του Goleman), θα έλεγα ότι έχει να κάνει προτίστως με την ενσυναίσθηση, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε παραπάνω. Η ικανότητα, δηλαδή, να διακρινουμε τα αισθήματα των άλλων (και τα δικά μας, φυσικά)και να ανταποκρινόμαστε σε αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε αντίθεση με το IQ, που χαρακτηρίζει την ευφειία ενός ατόμου με μάλλον εγωκεντρικό τρόπο, το ΕQ χαρακτηρίζει την δυναμική του συναισθηματικού του κόσμου σε σχέση με τους γύρω του. Κατά τη γνώμη μου, η νοημοσύνη που απορρέει από αυτήν τη δυναμική μπορεί να αποβεί πολύ πιο ισχυρό εφόδιο στην ζωή ενός ατόμου μες στο πλαίσιο της κοινωνικότητας.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εριστική
Νέο Μέλος

Greece
21 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2004, 16:32:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Εριστική  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χάρηκα που κάνατε το τεστ. Σας δίνω τις απαντήσεις για να βγάλετε τα αποτελέσματά σας.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1)α=Ε, β=Χ, γ=Π, δ=Δ

2)α=Π, β=Ε, γ=Δ, δ=Χ

3)α=Δ, β=Π, γ=Ε, δ=Χ

4)α=Ε, β=Π, γ=Δ, δ=Χ

5)α=Π, β=Ε, γ=Χ, δ=Δ

6)α=Δ, β=Ε, γ=Π, δ=Χ

• Αν οι περισσότερες προτιμήσεις σου είναι Ε προτιμάς το Επιθετικό στυλ συμπεριφοράς
• Αν οι περισσότερες προτιμήσεις σου είναι Χ προτιμάς το Χειριστικό στυλ συμπεριφοράς
• Αν οι περισσότερες προτιμήσεις σου είναι Π προτιμάς το Παθητικό στυλ συμπεριφοράς
• Αν οι περισσότερες προτιμήσεις σου είναι Δ προτιμάς το Διεκδiκητικό στυλ συμπεριφοράς


eristikiΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εριστική
Νέο Μέλος

Greece
21 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2004, 03:31:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Εριστική  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τι σημαίνει τώρα το καθένα από αυτά;

Επιθετικο στυλ
όταν εφαρμόζεις αυτό το στυλ συμπεριφοράς, θεωρείς τον εαυτό σου πιο σημαντικό από τους άλλους και προσπαθείς να κυριαρχήσεις
Παθητικό στυλ
Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο. Οι άνθρωποι που το εφαρμόζουν προτιμούν να μην διεκδικούν ακόμα και πράγματα που είναι δικά τους, παραχωρούν τα δικαιώματά τους στους άλλους και υποχωρούν συνεχώς για να γίνουν αποδεκτοί από τους άλλους και να νιώθουν αγαπητοί. Σ' αυτή την κατηγορία συνήθως συναντώνται πολλές γυναίκες, επειδή έχουν μεγαλώσει έτσι, πράγμα που τις οδηγεί και στην κατάθλιψη.
Χειριστικό στυλ
Αυτό το στυλ το χρησιμοποιούν άνθρωποι κόλακες που προσπαθούν να κερδίσουν με αθέμιτους τρόπους, συνήθως ψέματα. Κοιτούν μόνο το συμφέρον τους και τους νοιάζει να κερδίσουν εις βάρος των άλλων.
Διεκδικητικό στυλ
Αυτό σύμφωνα με την συναισθηματική νοημοσύνη, είναι και το καλύτερο. Οι διεκδικητικοί χαρακτήρες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα του άλλου, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν και τα δικά τους. Λένε πάντα τη γνώμη τους χωρίς φόβο, είναι δίκαιοι, και διεκδικούν αυτό που αντικειμενικά τους αξίζει. Αυτή η συμπεριφορά βοηθάει να αντιμετωπίζεις εύστοχα την κριτική που σου γίνεται, να αντιμετωπίζεις τις άδικες κρίσεις των άλλων και να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το θυμό και την επιθετικότητά σου.

Από ότι βλέπω κι οι 2 βγήκατε διεκδικητικοί στο τεστ οπότε είστε τουλάχιστον συναισθηματικά νοήμονες.

Αυτά από εμένα προς το παρον.

Φιλικά.

eristikiΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2004, 22:59:54  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Eyxaristw gia to testaki.. poly xarika pou vghka fysiologiki..
Parakalw, an 8es na mas peis kai alla pou gnwrizeis gia thn synais8imatiki noimosini kai thn anaptyxi ths.. poly eyxaristos na mas enimerwseis...

Eyxaristw.. Panta me filiki dia8esh...

Η ομορφιά απλώνεται.....

SIMORIL .......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sparverius
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
94 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/02/2004, 22:51:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sparverius  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σε ένα άλλο θέμα με τίτλο "Humor και IQ" είχα πει μερικά λόγια για τη συναισθηματική νοημοσύνη και χαίρομαι που μπορώ να πω περισσότερα εδώ. Η γνώμη μου είναι ότι τέτοιες τάσεις είναι συνήθως προσφιλείς για 2-3 χρόνια και μετά ξεχνιούνται. Δεν είναι επιστημονικές θεωρήσεις με την αυστηρή έννοια, αλλά μάλλον ιδέες που πλασαρίστηκαν με επιτυχία ως "the next big thing" για να πουλήσουν κυρίως στους επιχειρηματικούς κύκλους που ψάχνουν μανιωδώς το επόμενο δήθεν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτό παρά το γεγονός ότι ο Goleman ήταν κάποτε επισκέπτης καθηγητής στο Harvard και ότι κατέχει έδρα στο Rutgers.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alma
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Austria
50 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/02/2004, 23:41:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alma  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
συμφωνω sparverius, αν και δεν εχω διαβασει τιποτε σχετικα.
Ολες αυτες οι αμερικανικες μπουρδολογιες κρατουν οσο ενα δημοφιλες σηριαλ στη τιβι.

Τον ορο EQ τον εχω ακουστα εδω και μια δεκαετια, μου ειχε κανει εντυπωση μεν, αλλα κανοντας μια ανορεκτη ερευνα βιβλιογραφιας, δεν βρηκα τιποτε και το αφησα..
Ομολογω ομως, οτι ειχα κατι εντελως διαφορετικο στο μυαλο μου, απο τα περισσοτερα που διαβασα εδω.
Θεωρουσα οτι συναισθηματικη νοημοσυνη ειναι η ικανοτητα αντιληψης των συναισθηματων που "κυκλοφορουν" στην ατμοσφαιρα οταν συνδιαλεγονται ανθρωποι μεταξυ τους.
Κατι σαν ικανοτητα συντονισμου, αναγνωρισης, των συναισθηματικων κυματων που εκπεμπει ο συνομηλιτης, ο παρτενερ, ο συνεργατης ..
Συναισθηση, αν μπορουμε να το πουμε.
Βεβαια, προκυπτει οτι πραγματι -αν καποιος την διαθετει- μπορει καλλιστα να την εκμεταλλευτει προς οφελος του, αλλα για να την χρησιμοποιησει σωστα δεν θαπρεπε να ειναι και λιγο εξυπνος και λιγο-εως πολυ πονηρος?
Καποιος-α ανεφερε την επιτυχια του Bill Gates ως παραδειγμα ανεπτυγμενου EQ, αν δεν κανω λαθος.
Απο το λιγο που τον εχω δει στα MME, φυσιογνωμικα, μου φαινεται κομπλεξικος μονο.
Το ισχυρο κομπλεξ, κατα την γνωμη μου, ειναι μια φοβερη κινητηριος δυναμη για να πετυχεις στον επαγγελματικο κυριως τομεα.
Δεν ειμαι ψυχο-τιποτε, αλλα αυτη τη γνωμη εχω, απο την εμπειρια στη ζωη.
Σηκωνει πολυ συζητηση, το ξερω....προς το παρον τουλαχιστον αυτα!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sparverius
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
94 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/02/2004, 00:24:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sparverius  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Θεωρουσα οτι συναισθηματικη νοημοσυνη ειναι η ικανοτητα αντιληψης των συναισθηματων που "κυκλοφορουν" στην ατμοσφαιρα οταν συνδιαλεγονται ανθρωποι μεταξυ τους. Κατι σαν ικανοτητα συντονισμου, αναγνωρισης, των συναισθηματικων κυματων που εκπεμπει ο συνομηλιτης, ο παρτενερ, ο συνεργατης... Συναισθηση, αν μπορουμε να το πουμε.
Βεβαια, προκυπτει οτι πραγματι -αν καποιος την διαθετει- μπορει καλλιστα να την εκμεταλλευτει προς οφελος του, αλλα για να την χρησιμοποιησει σωστα δεν θαπρεπε να ειναι και λιγο εξυπνος και λιγο-εως πολυ πονηρος?

Φίλη alma, αυτό είναι σε αδρές γραμμές το περιεχόμενο της έννοιας, όμως το παρατηρούν από την πλευρά της ενσωμάτωσής στο επιχειρησιακό περιβάλλον. Αυτό καταστρέφει αυτόματα την όποια πιθανότητα ενδοσκόπησης και καταντά να είναι μία παραπομπή "τεχνικών".

Πάντως πιστεύω ότι ο άνθρωπος που έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να έχει ταυτόχρονα υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης - βλέπε θέμα "Humor και IQ".

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.15625
Maintained by Digital Alchemy