ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΖΕΝ, Η "ΚΑΘΙΣΜΑ"...Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 4
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/11/2003, 22:54:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
έμαθα ότι υπάρχουν δύο είδη διαλογισμού.

στο πρώτο είδος διαλογισμού ο ασκούμενος οφείλει να συγκεντρώσει το νου του απερίσπαστο σε κάποιο σημείο, σύμβολο, ιδέα κλπ. γιά ένα μικρό χρονικό διάστημα. μέσα από τη συγκέντρωση καταφέρνει να σταματήσει το νου και να τον παρατηρήσει.

στον δεύτερο είδος, γνωστό και ως mindfullness -μεταφραζόμενο ως διαλογισμός της προσοχής- ο ασκούμενος οφείλει να απομακρυνθεί από κάθε ερέθισμα, σκέψη, ιδέα, σημείο και να επικεντρωθεί στο νου του με σκοπό να τον παρατηρήσει.

ο Βουδιστικός διαλογισμός με το όνομα ΚΑΘΙΣΜΑ αποτελεί περισσότερο διαλογισμό του δεύτερου είδους. ανήκει στην κατηγορία διαλογισμών ΖΕΝ, η οποία περιέχει πέντε είδη διαλογισμών, γιά πολλές περιπτώσεις, γιά σωματική ευεξία, γιά πνευματική καθαρότητα, γιά θρησκευτική προσευχή, γιά νοητική συγκέντρωση, κλπ.

στο ΚΑΘΙΣΜΑ, αρχικά ο ασκούμενος κάθεται στα γόνατα και με ίσιο τον κορμό του παρατηρέι την αναπνοή του. αυτό γίνεται γιά 15 - 50 λεπτά. μετά το ΚΑΘΙΣΜΑ ακολουθεί το ΒΑΔΙΣΜΑ, μετά ξανά ΚΑΘΙΣΜΑ, ΒΑΔΙΣΜΑ, ΚΑΘΙΣΜΑ, τέλος!

η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει από 1 εώς 3 ώρες!!! και συνίσταται να γίνεται 3 φορές την ημέρα τουλάχιστον.

σε αντίθεση με άλλα εσωτερικά συστήματα, όπου ο διαλογισμός περιορίζεται σε λίγα λεπτά την ημέρα, αλλά είναι απαραίτητη η καθημερινή άσκηση, στον ΚΑΘΙΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ, φαίνεται να είναι σημαντική και η διάρκεια.

το ερώτημα που τίθεται είναι:
με τόσες ώρες που απαιτεί το ΚΑΘΙΣΜΑ, ή άλλα είδη διαλογισμών, πόσο εφικτό είναι τελικά να ζήσουμε τη ζωή μας, και να κάνουμε πράξη και βίωμα αυτά που αποκομίζουμε από το διαλογισμό μας;

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ- ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΗ!


Λάρα Κροφτ -η αποθέωση!!!
click ^

Darkangel_78
Πλήρες Μέλος

Egypt
1013 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/11/2003, 23:46:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Darkangel_78  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα!
Ωραίο το θέμα καλή μας λίλιθ και πολυδιάστατο!
Αφήνοντας κατά μέρος το φιλοσοφικό υπόβαθρο κάθε συστήματος διαλογισμού,θα απαντήσω στο ερώτημα σου μέσα από τη δική μου εμπειρία...
Σημασία δεν έχει για μένα η διάρκεια ή η επανάληψη,αλλά η
ποιότητα της "άσκησης".Μία ώρα το πολύ μου φτάνει,κατά προτίμηση το βράδυ,όταν όλα στο σπίτι είναι πιο ήσυχα και λιγότερο φωτεινά!
Προτιμώ το πρώτο είδος...
quote:
ο ασκούμενος οφείλει να συγκεντρώσει το νου του απερίσπαστο σε κάποιο σημείο, σύμβολο, ιδέα κλπ. γιά ένα μικρό χρονικό διάστημα. μέσα από τη συγκέντρωση καταφέρνει να σταματήσει το νου και να τον παρατηρήσει.


...και φυσικά,εφόσον η διαδικασία είναι οικειοθελής και συνειδητή,τα οφέλη είναι άμεσα σε μένα:μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας.Ξεκούραση για το σώμα αλλά και το μυαλό,το οποίο ταλαιπωρείται από ένα βομβαρδισμό πληροφοριών!
Αλλά τονίζω ότι πρέπει πραγματικά να επιθυμώ να κάνω αυτή τη διαδικασία.Αλλιώς,όπως λέει και ο Κρισναμούρτι:
"Αν έφτανε μόνο η συγκεκριμένη στάση για να είναι κανείς σοφός,τότε όλοι οι βάτραχοι θα ήταν σοφοί!"
Αυτά προς το παρόν!

"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Valnta
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Vietnam
2285 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/11/2003, 23:48:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Valnta  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χμ...σχετικά με τον διαλογισμό, πιστεύω ότι διαφορετικούς "στόχους" έχει ο καθένας, οπότε θα διαφέρει κ το είδος της άσκησης κ ο χρόνος που θα διαθέσεις.Επειδή αναφέρεις την "πρακτική" πλευρά..αν υποθέσουμε ότι ο μέσος καθημερινός άνθρωπος διαλογίζεται,σίγουρα ο σκοπός του θα είναι να αποκομίσει λίγη παραπάνω ψυχική ηρεμία κ όχι ας πούμε να προσεγγίσει την ψυχή του σύμπαντος.
Αυτή την ηρεμία μπορεί να την αποκτήσει με λίγη ώρα διαλογισμού,αν βέβαια έχει ήδη μάθει πως να διαλογίζεται κ δεν είναι σε κατάσταση να μη μπορεί να μαζέψει το μυαλό του.
Όταν πρωταρχίζεις ασκήσεις διαλογισμού είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις επικεντρωμένος (τουλάχιστον έτσι ήταν μ'εμένα).Αργότερα, όταν δεν χρειάζεσαι χρόνο για να συγκεντρωθείς πιστεύω ότι ακόμα κ με 10 λεπτά την ημέρα θα νιώθεις ήρεμος(έτσι νομίζω..εγώ ακόμα βρίσκω κάποιες δυσκολίες στο να "μαζευτώ"..)


Va(l)nta
Διχασμένη προσωπικότητα
+ Mοναδική απόγονος
Thoth Tρισμέγιστου
+(ξανά) αδερφή TAT Kύβου
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/11/2003, 08:32:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή δασκαλίτσα Λίλιθ...

ΠΡΙΝ ρωτήσεις τη γνώμη των άλλων, δε μας λές ΤΙ ΕΣΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ απο τη μακροχρόνια ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ των όσως αναφέρεις ή μήπως χθές τα διάβασες και σήμερα τρέχεις να τα παραθέσεις στα μέλη;;;;
Αλήθεια ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ μπορεί να είναι τα ΟΣΑ ΠΑΡΑΘΕΣΕΣ το γνωρίζεις;;;
Στο είπαν ή σου το έκρυψαν;;;
Το έγραφε το βιβλίο του Ζέν Βουδδισμού που διάβασες;;;

Νόμιζα πώς οι ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΑΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, ήταν κάτι που ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ....
Παρεπιτόντος τα ΗΔΗ του διαλογισμού είναι ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απο τα ΜΟΝΟ ΔΥΟ που ανέφερες...
Μη διδίδεις και ΨΕΥΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...
Μη παραπλανείς τα μέλη...

Κέλσος ο Φιλαλήθης

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AION
Μέλος 3ης Βαθμίδας


753 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 11:07:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AION  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
χεχεχε... "καθιστός" διαλογισμός...χεχεχεχε, άλλο πάλι και αυτό.
Συνήθως κάτι τέτοια "πατατάκια" προέρχονται απο σαλατοποιήσεις του ινδικού διαλογισμού που κάνουν διάφοροι "εκπρόσωποι" του στη χώρα μας.Δεν νομίζω να φταίει η Λίλιθ για αυτό.
Οσο για το διαλογισμό και την εφαρμογή του ....λέει ο Κρίσνα στον Αρζούνα " ο γιόγκα θα σου ανοίξει τον δρόμο ωστε να μη χρειάζεσαι τον γιόγκα"
Πάντως μη γράψει κανείς για "κρίγια 2" εδω πέρα γιατι βλέπω πολλούς στο τρελάδικο. Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα γιατι δεν γίνεται "άνευ διδασκάλου"... προσοχή σε αυτό. Δεν γίνεται ανευ διδασκάλου ξαναλέω. Και δεν το λέω επειδή μου την "κάρφωσε"...Το λέω γιατι έτσι το είπαν αυτοί που "δόμησαν" τον διαλογισμό.
Ακόμα και αυτά τα "αντι-στρες" yoga που κάνουν σε κάτι γυμναστήρια είναι επικύνδυνα όταν δεν ακολουθούνται απο συνειδητή επιλογή.
Οχι Λίλιθ δεν έκανες λάθος που άνοιξες το θέμα, δεν λέω αυτό...Το λάθος το έχουν κάνει άλλοι πριν απο εσένα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Sweden
2198 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 11:51:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μη παραπλανείς τα μέλη...

Καλό κι’αυτό!

Κάποιος να φωνάξει την αστυνομία!!!!!!!!
Λίλιθ, συλλαμβάνεσαι!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Sweden
2198 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 12:04:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ- ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΗ!

Και τώρα σοβαρά.

Το ερώτημα της Λίλιθ μάλλον περιορίζετε σε αυτές της λέξης.
Δεν είδα κάποιες οδιγίες χρίσης όσον αφορά μορφές διαλογισμού. Μόνον κάποιες γενικές σκιαγραφήσεις που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως 'οδηγίες'.

Τώρα όσον αφορά τα πόσα είναι τα είδη του διαλογισμού, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, διότι δεν έχω ασχοληθεί.
Η λίλιθ προφανώς αυτά γνωρίζει, αυτά παραθέτει. Χωρίς επίθεση Κέλσο, θα μπορούσες να την ενημερώσεις αφού έχεις γνώση του θέματος, κάτι για το οποίο δεν αμφιβάλω και να την συμβουλέψεις απομακρύνοντάς την από της κακοτοπιές, ώστε να αποφύγει την επικίνδυνη λεπτή διαχωριστική γραμμή της τεχνικής με την εμπειρία του διαλογισμού, κάτι που δεν έκανε και λανθασμένα της χρέωσες.

Edited by - ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ on 01/12/2003 12:11:01Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Rinpoche
Νέο Μέλος


37 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 12:59:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Rinpoche  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ ενδιαφέρον θέμα που δυστυχώς και σ’ αυτό τα post ξεφεύγουν και μάλιστα από την αρχή.

Όταν κάποιος (δυτικός στην περίπτωση μας) αποφασίσει να ακολουθήσει μια πρακτική πχ τον διαλογισμό δεν ξέρει ούτε ακριβώς τι κάνει ούτε και το που θέλει να φτάσει μέσω αυτής. Οπότε τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο, μισή ώρα καθημερινού διαλογισμού είναι υπεραρκετή. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν νομίζω ότι δεν βρίσκεις ώρα για να «ζήσεις την ζωή σου». Αν όντως έχεις τέτοιο πρόβλημα τότε σταμάτα τον διαλογισμό, δεν έχει νόημα.

Καθώς λοιπόν περνάνε τα χρόνια και δεν έχεις εγκαταλείψει πράγμα που είναι και το συνηθέστερο, τότε διαλογίζεσαι όλο και περισσότερο αλλά ταυτόχρονα αλλάζει και η άποψη σου για το τι είναι το «ζω την ζωή μου», οπότε πάλι δεν θα δυσκολευτείς. Τώρα η 3ωρη άσκηση 3 φόρες την ημέρα δεν είναι παρά μόνο για αρκετά προχωρημένα επίπεδα και μάλλον για άτομα που δεν ζουν την μέση αστική καθημερινότητα. Μέχρι όμως να φτάσεις σ’ αυτά σίγουρα θα ξέρεις το πόσο τελικά θες να ασκηθείς και κυρίως το γιατί.

Όμως το ζουμί βρίσκεται στην ερώτηση σου για ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ. Είναι αλήθεια ότι αν δεν προσπαθήσεις να βάλεις στην καθημερινότητα σου το αντικείμενο του διαλογισμού σου τότε τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά και η πρόοδος τυραννικά αργή. Που σημαίνει ότι δεν βοηθάει να διαλογίζεσαι για να κατανικήσεις πχ τον θυμό και ταυτόχρονα να βγαίνεις από το σπίτι σου έτοιμος για καβγά. Ουσιαστικά ο διαλογισμός δεν σταματά με το που σηκωνόμαστε από αυτόν κάτι που οι περισσότεροι το ξεχνούν.

Τέλος δεν καταλαβαίνω την κινδυνολογία το Κέλσου και του ΑΙΟΝ. Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένοι;


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 13:05:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

quote:
Σημασία δεν έχει για μένα η διάρκεια ή η επανάληψη,αλλά η
ποιότητα της "άσκησης".

καλή μου Darkangel σε αυτό που γράφεις η γνώμη μου είναι...
εντάξει, γιά τη διάρκεια συμφωνώ, αυτό νομίζω φαίνεται και από το αρχικό μήνυμά μου. όσον αφορά τώρα την ποιότητα σε συνδιασμό με την επανάληψη, νομίζω ότι είναι καλύτερα να ξεκινήσει κάποιος κάποια άσκηση, ίσως όχι με την επιθυμητή ποιότητα, αλλά να δεσμεύεται στην επανάληψη.
πιστεύω ότι η ποιότητα είναι κάτι που σιγά-σιγά κατακτιέται. αν όμως μας δεσμεύει η ποιότητα και δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε, μπορεί να απογοητευτούμε και να σταματίσουμε, ή να κάνουμε άσκηση αραιά και που...
σε κάθε εσωτερική άσκηση νομίζω είναι σημαντικό να υπάρχει πειθαρχία. δεν μπορούμε να προχωρίσουμε αν πχ. κάνουμε 1 βδομάδα άσκηση, μετά γιά ένα μήνα τα παρατήσουμε, μετά ξανά 3 μέρες κλπ. οι ίδιες οι ασκήσεις διαλογισμού στηρίζονται σε άσκηση της πειθαρχίας. αν δεν υπήρχε αυτό, τότε δε θα ήταν άσκηση, αλλά ύπνος!
η πειθαρχία λοιπόν μπορεί να υπάρχει μέσα στην ίδια την κάθε άσκηση, και να την κάνει ποιοτική, αλλά πρέπει να υπάρχει και σε μεγαλύτερη κλίμακα, δηλαδή σε όλες τις ασκήσεις. πειθαρχία σε όλες τις ασκήσεις γιά μένα σημαίνει επανάληψη, έστω και αν κάθε άσκηση δεν έχει την επιθυμητή ποιότητα ή διάρκεια.
το γεγονός ότι προγραμματίζουμε τον εαυτό μας γιά την αλλαγή συνειδησιακής κατάστασης κάθε μέρα (ή τρεις φορές την εβδομάδα, δεν έχει σημασίαμ φτάνει να είναι σταθερός ο ρυθμός) και αυτό επαναλαμβάνεται, μας κάνει να βιώνουμε σαν ρυθμό και όχι σαν μεμονωμένη εμπειρία την άσκηση.

quote:
χεχεχε... "καθιστός" διαλογισμός...χεχεχεχε, άλλο πάλι και αυτό.
Συνήθως κάτι τέτοια "πατατάκια" προέρχονται απο σαλατοποιήσεις του ινδικού διαλογισμού που κάνουν διάφοροι "εκπρόσωποι" του στη χώρα μας

αυτός ο διαλογισμός -το ΚΑΘΙΣΜΑ- καλέ μου ΑΙΟΝ ανοίκει στο βουδδιστικό σύστημα ZA-ZEN. πάντως, συμφωνώ μαζί σου, ότι σημασία δεν έχει τόσο το τυπικό, αλλά η ουσία στην άσκηση και ότι ένα είδος διαλογισμού μπορεί πολύ εύκολα να γίνει trendy με το κατάλληλο σερβίρισμα.

quote:
Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα γιατι δεν γίνεται "άνευ διδασκάλου"...

ναι, νομίζω ότι προκειμένου να προχωρήσει κάποιος σε αυτό το μονοπάτι όσο και σε άλλα, πρέπει να υπάρχει μιά καθοδήγηση. στην αρχή ο ασκούμενος πρέπει να είναι συντηρητικός, πολύ προσεκτικός και να γνωρίζει πολύ καλά τους στόχους του. ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, μιλάμε απλά γιά μιά σχετική χαλάρωση του νου και όχι γιά ακροβατικά σε άλλα επίπεδα συνειδητότητας.

quote:
Τώρα όσον αφορά τα πόσα είναι τα είδη του διαλογισμού, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, διότι δεν έχω ασχοληθεί.
Η λίλιθ προφανώς αυτά γνωρίζει, αυτά παραθέτει.

φίλτατέ μου ΕΧΕΜΒΡΟΤΕ
ουσιαστικά, υπάρχει μιά γενική κατάταξη πολλών ειδών διαλογισμών σε αυτά τα δύο είδη, στο είδος της επικέντρωσης και στο είδος της αποκέντρωσης. κάτω από αυτή τη γενική κατάταξη, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά παρακλάδια.
γιά μένα πάντως, που πριν δεν το γνώριζα, όντως ήταν μιά κατατοπιστική πληροφορία, ότι υπάρχουν αυτά τα δύο γενικότερα είδη.
αν κάποιος γνωρίζει κάτι άλλο, με χαρά και περιέργεια θα ήθελα να ακούσω και αυτή την πληροφορία.

κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα! αυτό νομίζω ότι είναι τόσο αυτονόητο, που δε χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε σε κάθε μας φράση.

Λάρα Κροφτ -η αποθέωση!!!
click ^
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AION
Μέλος 3ης Βαθμίδας


753 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 13:45:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AION  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τώρα θα μιλάμε για τις πραγματικές έννοιες ή για την γιόγκα των ινστιντούτων ομορφιάς ?
Δεν υπάρχει διαλογισμός χαλάρωσης του μυαλού... ίσα ίσα που ο διαλογισμός πρέπει να γίνεται μέσον "όξυνσης" της νοητική διεργασίας και για τον λόγο αυτό υπάρχει και το "βγαίνω απο τον νού" και τον παρατηρώ.
Ο διαλογισμός έχει σα στόχο τον συντονισμό των ενεργειακών κέντρων με ανώτερες δονήσεις και ποιότητες, την ευθυγράμιση τους, την σωστή λειτουργία τους. Τα ανθρώπινα κέντρα ενέργειας έχουν την δύναμη της "σχάσης" και μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και έκρηξη ίση με αυτήν της ατομικής βόμβας. Ξέρετε κανέναν έξυπνο να παίζει με "βόμβες" ?
Ακόμα και το πιο απλό "μαντραμ" και η πιο "ελαφρια" τεχνική έχει σα στόχο την εισροή φωτός μέσα στην υπόσταση. Το "φώς" έχει συγκεκριμένες ιδιότητες και συγκεκριμένες "συμπεριφορές". ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΛΚΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ.
Και αυτό δεν είναι κυνδυνολογία είναι πραγματικότητα. Μιλάω πάντα για το γιόγκα, τον δρόμο της επιστροφής στην πηγή και όχι για "χαλαρωτικά" γυμνάσια. Μην τα συγχέουμε.

Οσο για είδη και παρακλάδια... ο γιόγκα είναι ένας, οι εκφράσεις του ποικίλουν και φυσικά δεν είναι μόνο δύο. Δεκάδες δάσκαλοι πήραν την μαγειά και έφτιαξαν το δικό τους ψωμί... πάντα όμως με το ίδιο αλεύρι.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Sweden
2198 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 14:18:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επιτρέψτε μου ξανά μια παρένθεση….(διευκρίνιση)
quote:
Η λίλιθ προφανώς αυτά γνωρίζει, αυτά παραθέτει

Φυσικά λίλιθ δεν το εννοούσα σε ύφος ‘’τόσα ξέρεις, τόσα λες’’ σε καμία περίπτωση.
Εννοούσα ‘’για αυτά που γνωρίζεις και μέχρι το σημείο που τα γνωρίζεις, αναφέρεσαι και παραθέτεις.’’ Που αυτό είναι υγιές και ορθό σε αντίθεση με αρκετούς που μιλούν για πράγματα που δεν γνωρίζουν. Οπότε περιμένεις και απόψεις η της γνώσεις άλλων συνομιλητών για εμπλουτισμό της αρχειοθήκης σου ώστε να είσαι σε ετοιμότητα να πράξεις πράγματα. (τι όμορφα που τα λέω….χιχιχι)

Και μετά την παρένθεσή μου αυτή, σταματώ επειδή είμαι άσχετος με το θέμα της λίλιθ.
Παρακαλώ για τυχούσα ανταπόκριση στο μήνυμά μου αυτό, μόνον μέσο e.mail. να μην χαλάσω (ουμε) και το θέμα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Rinpoche
Νέο Μέλος


37 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 14:36:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Rinpoche  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Προσωπικά δεν έχω ακούσει για κανένα να έχει εκραγεί λόγω διαλογισμού (καλό και αυτό).

Όσο για τους κινδύνους σίγουρα υπάρχούν όταν δεν παίρνεις τα πράγματα από την αρχή και με το μαλακό. Αν κάποιος θέλει από το Α να φθάσει κατευθείαν στο Ω το πρόβλημα δεν είναι ο διαλογισμός αλλά ο εγκέφαλος του.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 14:52:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα σας.

Ποιος θα μπορούσε να πει ότι ένα μπανάκι στη θάλασσα, ένα ζεστό καλοκαιριάτικο απογευματάκι, είναι επικύνδυνο;
Κι όμως, αν έχεις φάει μισό ταψί γεμιστά πριν, και πέσεις στην δροσερή θάλασσα, η καρδιά σου θα σου αποδείξει το αντίθετο. Παρόλα αυτά, από τα γεννοφάσια μας ξέρουμε, ότι για μπάνιο με γεμάτο το στομάχι δεν πάμε. Είναι μέρος της παιδείας μας.

Σχετικά όμως με τεχνικές όπως ο διαλογισμός;
Ποια παιδεία έχουμε σχετικά, όταν βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου;
Τόση, όση επιτρέπει την κίνησή μας σε αυτές τις πρακτικές; Αν ναι, τότε καλώς, αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τις κακοτοπιές. Αν όχι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όσο θα είμασταν και όταν τρώμε ένα ψάρι με λαιμαργία, γιατί ποιος ξέρει αν βρεθεί ένα κόκκαλο να καθίσει στο λαιμό μας;

αυτή...που τα κατάφερε!κάνε κλικ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AION
Μέλος 3ης Βαθμίδας


753 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 15:02:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AION  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ούτε εγώ έχω ακούσει κανέναν να εκραγεί λόγω διαλογισμού.Δεν πιστεύω να διαφωνείς όμως οτι τέτοια είναι η δυναμική των ενεργειών.
Οι σεισμοί στα "τοιχώματα" του νού είναι αναπόφευκτοι.
Ομως γκρεμίζει αυτός που θέλει να φτιάξει κάτι καλύτερο, αυτός που γκρεμίζει επειδή απλά βαρέθηκε το σπίτι του, ή θα πάει στην "πρόνοια" ή θα κοιμάται σε χαρτόκουτα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Rinpoche
Νέο Μέλος


37 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 15:53:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Rinpoche  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νομίζω ότι φαίνεται πως δεν διαφωνώ ούτε για την ενέργεια ούτε για τους κίνδυνους, απλά η μεγάλη πλειοψηφία (συντριπτική θα έλεγα) των δυτικών που διαλογίζονται ακολουθούν πολύ απλές τεχνικές και συνήθως σταματούν στα προκαταρτικά.

Οι διαλογισμοί που στοχεύουν στον έλεγχο της ροής της ενέργειας μέσω των καναλιών και στο άνοιγμα των τσάκρας είναι για πολύ προχωρημένους και λόγοι εκτίθενται σ’ αυτούς. Αρκεί να πούμε ότι στο Ζεν που είναι η πιο διαδεδομένη διαλογιστική μεθοδολογία αυτές οι τεχνικές έχουν χαθεί από καιρό. Όσοι είναι βιαστικοί και οδεύουν κατευθείαν προς τα δύσκολα είτε δεν βλέπουν άμεσα αποτελέσματα και απογοητεύονται είτε πανικοβάλλονται με τον πρώτο πονοκέφαλο. Και στις δυο περιπτώσεις τα άτομα αυτά εγκαταλείπουν. Κάποιοι που δεν πτοούνται με τίποτα και συνεχίζούν, την πατάνε για τα καλά αλλά εδώ η ευθύνη είναι δική τους και βέβαια των «δασκάλων» που υπόσχονται πως θα είσαι Βούδας τη Δευτέρα μετά από το σεμινάριο του Σαββατοκύριακου.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 18:50:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
να προτείνω, αν δεν έχει κανείς κάποια πολύ έντονη ένσταση, να επιστρέψουμε στο θέμα μας;

προσωπικά μου αρέσει η συζήτηση, δε με ενοχλούν ούτε οι θετικές, ούτε οι αρνητικές επικρίσεις σχετικά με το αντικείμενο των μηνυμάτων και δε σκοπεύω προσωπικά να ακολουθήσω καμμιά διαμάχη.

Αγαπητέ Αίον, ίσως η έκφρασή μου "χαλάρωση του νου" να ήταν λίγο ατυχής. πράγματι, όπως αναφέρεις ένας από τους στόχους του διαλογισμού είναι η παρατήρηση του νου.

όσον αφορά τον κίνδυνο, θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα της Αμαλίας.

Εχεμβροτάκι, φυσικά και κατάλαβα το νόημα του μηνύματός σου. τι νόμιζες; μπρίκια κολλάμε τόοσα χρόνια που σε παρατηρώ;
πάντως η μετέπειτα διευκρύνησή σου δείχνει γιά ακόμη μία φορά, το πόσο ευγενικό και καλόψυχο άτομο είσαι

ο στόχος μου σε αυτό το θέμα είναι να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα σε ένα πεδίο που με ενδιαφέρει, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν εποστηρίζω ότι είμαι δασκάλα. ούτε σε αυτό, ούτε σε άλλο θέμα. είμαι μιά απλή μαθήτρια στο δρόμο της γνώσης.

τα σκήπτρα λοιπόν της παντογνωσίας τα παραχωρώ χωρίς καμμιά απολύτως ενόχληση σε οποιονδήποτε επιθυμεί να τα διεκδικήσει...

Λάρα Κροφτ -η αποθέωση!!!
click ^
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zezmperg
Πλήρες Μέλος

Greece
983 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 20:27:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zezmperg  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σας χαιρετώ.
Καλή μου λίλιθ σε χαιρετώ.
Συγχαρητήρια για το όμορφο θέμα, αλλά και την σωστή του συγγραφική τοποθέτηση, ώστε να γίνετε κατανοητό απ' όλους μας.
Τώρα θα μου επιτρέψετε να γράψω και την δική μου γνώμη επί του θέματος.

quote:

έμαθα ότι υπάρχουν δύο είδη διαλογισμού.

Πολύ σωστά καλή μου, δύο είναι οι βασικές διαδρομές του διαλογισμού, όπου και η κάθε μια από τούτες, εμπεριέχει μερικές δεκάδες άλλες.

1η.) Ο διαλογισμός της τέχνης, όπως προσευχή, συγκεντρωτική άσκηση, θεραπεία κ.τ.λ. Δηλαδή, η επέμβαση με τον διαλογισμό στη λειτουργία του εγκεφάλου και των τσάκρας (πνευματικών εδρών). Και που μας οδηγεί, όχι όλες τις φορές και όχι απαραίτητα, στον δεύτερο διαλογισμό, τον της επίγνωσης.

2η.) Ο διαλογισμός της επίγνωσης, είναι το κλείδωμα της ενέργειας των τσάκρας καθώς και επιτυγχάνη την προσωρινή "νέκρωση" των εγκεφαλικών κέντρων. Ώστε πλέον, ο ασκούμενος μόνο με την θειοψυχική δύναμη "κουνταλίνη", να περάσει στο σύμπαν.

quote:

στο πρώτο είδος διαλογισμού ο ασκούμενος οφείλει να συγκεντρώσει το νου του απερίσπαστο σε κάποιο σημείο, σύμβολο, ιδέα κλπ. γιά ένα μικρό χρονικό διάστημα. μέσα από τη συγκέντρωση καταφέρνει να σταματήσει το νου και να τον παρατηρήσει.

στον δεύτερο είδος, γνωστό και ως mindfullness -μεταφραζόμενο ως διαλογισμός της προσοχής- ο ασκούμενος οφείλει να απομακρυνθεί από κάθε ερέθισμα, σκέψη, ιδέα, σημείο και να επικεντρωθεί στο νου του με σκοπό να τον παρατηρήσει.

ο Βουδιστικός διαλογισμός με το όνομα ΚΑΘΙΣΜΑ αποτελεί περισσότερο διαλογισμό του δεύτερου είδους. ανήκει στην κατηγορία διαλογισμών ΖΕΝ, η οποία περιέχει πέντε είδη διαλογισμών, γιά πολλές περιπτώσεις, γιά σωματική ευεξία, γιά πνευματική καθαρότητα, γιά θρησκευτική προσευχή, γιά νοητική συγκέντρωση, κλπ.

στο ΚΑΘΙΣΜΑ, αρχικά ο ασκούμενος κάθεται στα γόνατα και με ίσιο τον κορμό του παρατηρέι την αναπνοή του. αυτό γίνεται γιά 15 - 50 λεπτά. μετά το ΚΑΘΙΣΜΑ ακολουθεί το ΒΑΔΙΣΜΑ, μετά ξανά ΚΑΘΙΣΜΑ, ΒΑΔΙΣΜΑ, ΚΑΘΙΣΜΑ, τέλος!

η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει από 1 εώς 3 ώρες!!! και συνίσταται να γίνεται 3 φορές την ημέρα τουλάχιστον.


Εδώ καλή μου λίλιθ, περιγράφεις διαδρομές μόνο απο τον διαλογισμό της τέχνης, όπως προανέφερα. Ίσως γι αυτό κι εδώ οι φίλοι μας, να μην μπορούν να διακρίνουν έντονες "διαφορές".

quote:

σε αντίθεση με άλλα εσωτερικά συστήματα, όπου ο διαλογισμός περιορίζεται σε λίγα λεπτά την ημέρα, αλλά είναι απαραίτητη η καθημερινή άσκηση, στον ΚΑΘΙΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ, φαίνεται να είναι σημαντική και η διάρκεια.

Όπως θα κατάλαβες, η διαδρομή και η χρονική διάρκεια στον ΚΑΘΙΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ, γίνετε διότι, ο ασκούμενος συνειδητά εργάζεται για να περάσει από τον διαλογισμό της τέχνης, στον διαλογισμό της επίγνωσης.
Για τον λόγο τούτο, δεν λαμβάνεται καθόλου χωρο-χρονικό μετρο στην άσκηση που μπορεί αρχικά να είναι, εννιά ώρες το εικοσιτετράωρο έως και τις εικοσιτέσσερεις ώρες συνεχόμενα.

quote:

το ερώτημα που τίθεται είναι:
με τόσες ώρες που απαιτεί το ΚΑΘΙΣΜΑ, ή άλλα είδη διαλογισμών, πόσο εφικτό είναι τελικά να ζήσουμε τη ζωή μας, και να κάνουμε πράξη και βίωμα αυτά που αποκομίζουμε από το διαλογισμό μας;

Ο ασκούμενος στο "κάθισμα" δεν έχει και δεν επιτρέπετε να έχει προσωπική ζωή, με τα γνωρίσματα της δύσης, τα δικά μας. Κάνει πράξη τη βίωση του έσω-εαυτού του. Κάτι που εμείς δεν θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε εάν δεν συνειδητοποιήσουμε και το αναζητήσουμε βάζοντας στην άκρη τη όποια προσωπική ζωή μας.

quote:

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ- ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΗ!

Ούτε ο χρόνος στην άσκηση του διαλογισμού, ούτε η ποιότητα της άσκησης του διαλογισμού, από μόνα τους κάνουν τη καθημερινότητά μας "ποιοτικότερη".
Φυσικά οι ασκήσεις του διαλογισμού της τέχνης, επιφέρουν προσωρινές καταστάσεις χαλάρωσης για το λόγο, όπου σε κάποια κέντρα του εγκεφάλου, εκχέετε μία ουσία που τα ναρκώνει, με τις αυτές ασκήσεις.
Σαν παράδειγμα: Η συγκέντρωση του νού στην προσευχή, όπου μετά πολλοί λένε, για ένα χαλάρωμα, εγκεφάλου αλλά και σώματος...
Έτσι λοιπόν, δεν μπορούμε να μιλούμε για ποιότητα στην καθημερινότητα, εάν μαζί με τις όποιες ασκήσεις δεν αναβαθμίζουμε συνειδητά τον εαυτό μας.
Με τούτα σας χαιρετώ.
Και πιστεύω δε, να μην θεωρηθούν "μαγειρικές συνταγές"
Φιλικά.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AION
Μέλος 3ης Βαθμίδας


753 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 20:51:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AION  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για όποιον θέλει να κάνει μια αρχή πάνω στον διαλογισμό μπορεί να διαβάσει το τόπικ του Thoth (που χάθηκε αυτός ?) για τον Βιβεκανάντα.
Επίσης καλό θα ήταν πριν απο την ενασχόληση μας με τον διαλογισμό να διαβάσουμε δύο υπέροχα βιβλία . Την Μπαγκαβατ Γκιτα(αν έχει χρόνο δεν χάνει και τίποτα να διαβάσει όλη τη Μαχαμπχαράτα ) και το "Η Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι" του sri Paramhansa Yogananda.
Και τα δύο αποτελούν μια πρώτης τάξης μύηση στην φιλοσοφία του διαλογισμού.
Οσο για το "καθιστός διαλογισμός" επιμένω να πάρω μια απάντηση στο ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΥΤΟ!!!! (σε καναν Όσσο υποψιάζομαι...)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AION
Μέλος 3ης Βαθμίδας


753 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 21:24:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AION  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ας το πάρουμε λίγο απο την αρχή γιατι είναι λεπτό το θέμα και αφενός δεν θέλω να παρεξηγηθώ ως "ξερόλας" και "κυνδυνολόγος" όπως συνήθως γίνεται αφετέρου είναι μια καλή ευκαιρεία να φωτίσουμε το θέμα μιας και ο "καθιστός" δεν βλέπω να προκαλεί συγκίνηση σε πολλούς.

"Γιογκα" : Η λέξη προέρχεται απο το Σανσκριτικό "γιούγκ" που σημαίνει ένωση (με το θείο ?)
Η Επιστήμη της "ένωσης" ζεί πάνω απο 5.000 χρόνια στην Ινδία και όπως όλες οι επιστήμες αφενός ξεχάστηκε η αρχική της διάσταση αφετέρου διαστρεβλώθηκε.
Η πρώτη κίνηση "συστηματοποίησης" των θεωριών και των πρακτικών έγιναν γύρω στον 2ο αιώνα π.χ. απο τον sri Πανταζαλι με τις "Γιόγκα Σούτρες" του.
Ο Βιβεκανάντα δίνει τον πιο "συνειδητό" ορισμό για το γιόγκα. Λέει πως είναι η φιλοσοφική θεώρηση ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ και η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ,επειτα απο ορισμένες ασκήσεις αναπνοής, ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ -ΤΑΥΤΙΣΗΣ του Ανθρώπου με το ΑΠΟΛΥΤΟ,ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ,ΤΟ ΘΕΙΟ, με σκοπό να πετύχει την ΛΥΤΡΩΣΗ του.
Θα λέγαμε οτι είναι κάτι σαν την ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ φιλοσοφίας, ΤΗ ΘΕΩΣΗ.
Ο γιόγκα είναι το απόσταγμα που στάζει απο τα ιερά Ινδικά βιβλία.Βέδες,Μαχαμπχαράτα,Ραμαγιάνα,Βεδάντα,Πουράνες,Ουπανισάντ,Μπαγκαβατ Γκιτά.
Εκεί θα διακρίνουμε καθαρά την διδασκαλία πως κάθε ψυχή είναι "εν δυνάμει" ΘΕΙΑ ,προορισμένη να εκδηλώσει την θεότητα ελέγχοντας εξωτερικά και εσωτερικά την ΚΤΙΣΤΗ φύση. Τα μονοπάτια ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΣΒΑΤΑ , όλα όμως συγκλίνουν το ίδιο προς την κορυφή. Οι δρόμοι είναι : Η ΕΡΓΑΣΙΑ,Η ΔΡΑΣΗ (ΚΑΡΜΑ-ΓΙΟΓΚΑ).Ο έλεγχος της κτιστής φύσης (Ρατζα-Γιόγκα), ή Τέλεια Γνώση (Ζνάνι-Γιόγκα) και η χωρίς όρια τέλεια απάρνηση ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ (Μπακτί-Γιόγκα).
Αυτά και αν θέλετε το συνεχίζουμε και παρακάτω.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zezmperg
Πλήρες Μέλος

Greece
983 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 21:29:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zezmperg  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σας χαιρετώ.
quote:

Για όποιον θέλει να κάνει μια αρχή πάνω στον διαλογισμό μπορεί να διαβάσει το τόπικ του Thoth (που χάθηκε αυτός ?) για τον Βιβεκανάντα.
Επίσης καλό θα ήταν πριν απο την ενασχόληση μας με τον διαλογισμό να διαβάσουμε δύο υπέροχα βιβλία . Την Μπαγκαβατ Γκιτα(αν έχει χρόνο δεν χάνει και τίποτα να διαβάσει όλη τη Μαχαμπχαράτα ) και το "Η Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι" του sri Paramhansa Yogananda.
Και τα δύο αποτελούν μια πρώτης τάξης μύηση στην φιλοσοφία του διαλογισμού.

Καλέ μου φίλε ΑΙΟΝ σε χαιρετώ.
Ναι είναι καλά τα βιβλία που μας παρουσιάζεις, καθώς υπάρχη μια πληθώρα από εσωτερικά δοκίμια, μα και αδόκιμα...Φυσικά μπορούν να μας κάνουν μέτουχους στη γνώση, αλλά όχι καλέ μου και στη μύηση. Η μύηση πρέπει να έρθει από τον διδάσκαλο της επιστήμης του διαλογισμού. (Κανένας δεν έγινε γιατρός μελετώντας βιβλία.)

quote:

Οσο για το "καθιστός διαλογισμός" επιμένω να πάρω μια απάντηση στο ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΥΤΟ!!!! (σε καναν Όσσο υποψιάζομαι...)

Δεν νομίζω ο Ραζνί, "Όσσο" να μπορούσε να φέρει την ένωση....Έδωσε όμως κάποιες σοβαρές ασκήσεις, καθαρά ψυχολογικής κατάρτισης και ισορροπίας, στους "πορτοκαλή" μαθητές του.
Διάφορες Βουδιστικές σχολές, έχουν τον έγκλειστο διαλογισμό, τον καθιστό, κ.ου.κ. Με απώτερο σκοπό ο ασκούμενος, να βαδίσει για έναν μεγαλύτερο εσωτερικό βαθμό και σταδιακά για την Νιρβάνα. Ειδικότερα η σχολή του Ρινσπόνσε.
Ακόμα και του Σιατιανάντα ή Σατί, Ινδουιστή διδασκάλου, μερικές ασκήσεις έχουν τον καθιστό διαλογισμό.
Σε χαιρετώ.
Σας χαιρετώ.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/12/2003, 23:33:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Οσο για το "καθιστός διαλογισμός" επιμένω να πάρω μια απάντηση στο ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΥΤΟ!!!! (σε καναν Όσσο υποψιάζομαι...)

καλέ μου Αιον, ο καθιστός διαλογισμός ή ΚΑΘΙΣΜΑ, όπως πληροφορήθηκα ότι ονομάζεται από αυτούς οι οποίοι τουλάχιστον τον ασκούν στη χώρα μας, είναι Βουδιστικός διαλογισμός ZAZEN.

δεν το είδα γραμμένο, δηλαδή δεν γνωρίζω αν η λέξη ΚΑΘΙΣΜΑ είναι ακριβολεξεί μετάφραση ενός αντίστοιχου κινεζικού ή γιαπωνεζικού όρου, αλλά ξέρω ότι αυτοί που ασκούν στη χώρα μας το συγκεκριμένο είδος διαλογισμού -ΖΑΖΕΝ- χρησιμοποιούν την -ίσως- συνθηματική λέξη ΚΑΘΙΣΜΑ.


Λάρα Κροφτ -η αποθέωση!!!
click ^


Edited by - λίλιθ on 02/12/2003 00:08:38Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

morent11
Πρώην Συνεργάτης


205 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/12/2003, 14:08:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους morent11  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
“ Θυμάμαι πως όταν ήμουν παιδί ο πατέρας μου με πήγε σε μια σπηλιά, που απλωνόταν ένα μίλι κάτω από το εδαφος.Ο πατέρας μου κρατούσε ένα μεγάλο δαυλό και εγώ τον ακολουθούσα προσεκτικά, ενώ κοίταζα τις μεγάλες σκιές που έπεφταν στα τοιχώματα και άκουγα την ηχώ των λόγων μας.
Τελικά σταματήσαμε σε κάτι βραχια.Ο πατέρας μου μου έδειξε ένα βράχο σε σχήμα γλώσσας, κάπου εξήντα εκατοστά παχύ, που πρόβαλλε από μια προεξοχή του σπηλαιου.Μου έδειξε ακόμα ένα μικρό βράχο με σχήμα δαχτύλου που κρεμόταν από πάνω και απ’όπου έπεφταν ρυθμικά σταγόνες νερου.Αφου είδα αυτά τα βράχια είπε: «Έχω να σε ρωτήσω κάτι. Είδες τη σταγόνα που πέφτει από ψηλά, αλλά παρατήρησες που έπεσε ;». Με κοίταξε και έφερε κοντύτερα το δαυλό για να δω καλύτερα. Παρατήρησα πως οι σταγόνες έπεφταν στον βράχο και περνούσαν μέσα από αυτόν. Μου φάνηκε περίεργο, γιατί ο βράχος ήταν πολύ παχύς . Σύρθηκα κάτω από το βράχο για να δω τι συνέβαινε. Είδα πως είχε γίνει στο βράχο μια τρύπα κάπου 2,5 εκατ. σε διάμετρο και πως οι σταγόνες περνούσαν κατευθείαν μέσα από την κυλινδρική οπή και έπεφταν στο έδαφος.
« Ξέρεις πως γίνεται αυτό;».
« Όχι».
«Σκέψου!».
«Οι σταγόνες χτυπούσαν συνεχώς το βράχο επί αιώνες και τον διατρύπησαν».
«Ναι! Σε έφερα να δεις αυτό το γεγονός και να πάρεις ένα μάθημα. Μια συγκεντρωμένη σκέψη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση , αν συνεχιστεί , μπορεί να καταφέρει πράγματα που φαίνονται αδύνατα .»
Μόλις είχαμε βγει από την σπηλιά , ο πατέρας μου με κοίταξε στα μάτια και είπε : « Η δύναμη της σκέψης και το μυστικό του πώς να σκεφτόμαστε -αυτά είναι τα κλειδιά για όλες τις κλειδαριές. Μην το ξεχνάς. Η σταγόνα είναι το πιο αδύναμο πράγμα , αλλά μπορεί να τρυπήσει τον βράχο».
Έπειτα πήδηξε στο άλογό του και τραβώντας με με έβαλε μπροστά του. Προχωρήσαμε μέσα από τα ψηλά βουνά προς την συμφωνία του ηλιοβασιλέματος.’
Χαρουτιν Τορκομ Σαραϊνταριαν.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/12/2003, 14:20:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Για όποιον θέλει να κάνει μια αρχή πάνω στον διαλογισμό μπορεί να διαβάσει το τόπικ του Thoth (που χάθηκε αυτός ?) για τον Βιβεκανάντα.

Έχεις δίκιο ΑΙΟΝ, ο Βιβεκανάντα έχει μιλήσει πολύ ουσιαστικά για τον διαλογισμό. Και τα βιβλία που προτείνεις είναι πολύ αξιόλογα, όχι μόνο για τον διαλογισμό αλλά γενικά για την πνευματικότητα.

Δυστυχώς έχω πάθει ένα απρόοπτο εργασιακό OVERDOSE και με δυσκολία παρακολουθώ τα topics. Θα επανέρθω όμως...δριμύτερος. Δεν γλιτώνετε εύκολα από μένα

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Oannes
Πλήρες Μέλος

Greece
1162 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/12/2003, 15:19:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Oannes  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Δυστυχώς έχω πάθει ένα απρόοπτο εργασιακό OVERDOSE και με δυσκολία παρακολουθώ τα topics. Θα επανέρθω όμως...δριμύτερος.

Το αυτόν ισχύει και δι ημάς


Ή ΘA BPOYME TO ΔPOMO Ή ΘA TON ΔHMIOYPΓHΣOYME
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΑΤΜΑ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

India
6464 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/12/2003, 23:46:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΤΜΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΠΙ ΤΟΥ (ΑΡΧΙΚΟΥ)ΘΕΜΑΤΟΣ...
...MΗΠΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ "ΚΑΘΙΣΜΑ" ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΑΣΑΝΑ";;;;
(ΣΤΑΣΗ/ΘΕΣΗ/ΚΑΘΙΣΜΑ)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2003, 00:07:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ουσιαστικά η λέξη κάθισμα είναι όντως μετάφραση του όρου κάθισμα.

ο διαλογισμός ΖΑΖΕΝ από τα Ιαπωνικά σημαίνει ακριβώς αυτό, ΖΑ= καθιστός και ΖΕΝ= διαλογισμός

Ο γιαπωνέζικος όρος Zen προέρχεται από τον κινέζικο chan (ch'an) που
αυτός προκύπτει από τον αρχαιότερο σανσκριτικό όρο Dhyana.

ο όρος Dhyana μεταφράζεται ελεύθερα ως διαλογισμός και αποτελεί μία από τις 6 -ή γιά κάποιους 10- "ασκήσεις ή πρακτικές της Αρετής" -παραμίτας, ή 6 τελειώσεις της Γίογκα -(ή του γιόγκα όπως συνηθίζεται να λέγεται λόγω του αρσενικού άρθρου που προκύπτει από τον όρο στην γλώσσα του).

Λάρα Κροφτ -η αποθέωση!!!
click ^
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2003, 00:13:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ένα κουφό στην όλη ιστορία είναι ότι λέγεται ότι ο τρόπος που προέκυψε να λέγεται ΖΕΝ η αρχική λέξη ΝΤΙΑΝΑ, είναι καθαρά λόγω προφοράς. δηλαδή, οι δύο λέξεις -(η καλύτερα και οι τρείς ΝΤΙΑΝΑ, ΤΣΑΝ, ΖΕΝ)- δεν είναι παρά η ίδια λέξη -ΝΤΙΑΝΑ- που οι Κινέζοι προφέραν γρήγορα ΝΤΙΑΝ - ΝΤΖΙΑΝ- ΤΖΙΑΝ- ΤΖΑΝ- ΤΣΑΝ κλπ. και έγινε τελικά ΖΕΝ από τους Ιάπωνες!

Λάρα Κροφτ -η αποθέωση!!!
click ^
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΤΜΑ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

India
6464 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2003, 04:47:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΤΜΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
...MΗΠΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ "ΚΑΘΙΣΜΑ" ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΑΣΑΝΑ";;;;
(ΣΤΑΣΗ/ΘΕΣΗ/ΚΑΘΙΣΜΑ)

quote:
ουσιαστικά η λέξη κάθισμα είναι όντως μετάφραση του όρου κάθισμα.

αρα, ναι,εννοεις "ασανα"
περασαμε τελικα απο το ζεν του θεματος..σε αλλα μονοπατια...;

quote:
Δεν νομίζω ο Ραζνί, Όσσο να μπορούσε να φέρει την ένωση

zezmperg...τι εννοεις "δεν μπορει";
μιλας υποκειμενικα 'η εχει να κανει αντικειμενικα με τον τροπο του Οσσο.
διαφωνω ...

αυτοι που σου λενε οτι μπορουν να σου δωσουν "αμεσα αποτελεσματα ενωσης"ενταξει,εχουν ισχυρη θεληση!...
εσυ που τους ακολουθεις ....;;
ο Οσσο μιλησε απλα.Ολα τα ειπε απλα.
Ετσι μιλησε μεσα μου..-οπως μαλλον +σε πολλους αλλους..)οταν τα λογια μιλουν στην ψυχη τοτε υπαρχει αληθεια
(η αληθεια που ενωνεται με την δικη σου=ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ..)
ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ + ΤΑ 2 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 1...ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΖΗΤΑ ΤΗΝ ..ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ..ΚΑΠΟΥ ΕΞΩ....ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΠΙΕΙ" +ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΕΙ...


ΤΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΣΤΟ ΛΩΤΟ

Edited by - ΑΤΜΑ on 03/12/2003 05:05:35Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΤΜΑ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

India
6464 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2003, 05:37:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΤΜΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

-μερικες χθεσινες σημειωσεις μου σχετικα μ' ενα μηνυμα του Αιον-

quote:
Αυτά και αν θέλετε το συνεχίζουμε και παρακάτω.

…ναι ισως επιβαλλεται να ξεκινησουν όλα από την αρχη.
Ειπες :
quote:
Οι δρόμοι είναι : Η ΕΡΓΑΣΙΑ,Η ΔΡΑΣΗ (ΚΑΡΜΑ-ΓΙΟΓΚΑ).Ο έλεγχος της κτιστής φύσης (Ρατζα-Γιόγκα), ή Τέλεια Γνώση (Ζνάνι-Γιόγκα) και η χωρίς όρια τέλεια απάρνηση ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ (Μπακτί-Γιόγκα).

θα συνεχισω ./απ’εδώ αλλαζοντας αρχικη ροη μου(αφου κυλησες αψογα ως εδώ το θεμα /κι ετσι τα αχαρα εσβησαν..)συμπληρωνοντας σε..(αν μπορω…)


jnana-yoga ειναι η ανακαλυψη μεσα από την vicara* δηλαδη την φιλοσοφικη διανοηση.Η εσχατη ,απειρη μη-δυαδικη πνευματικη πραγματικοτητα που εμφανιζεται μολις το διπολο του” εγω “εξαφανιστει στην μη-δυαδικη απολυτη πραγματικοτητα..
(εξ ου και η υπογραφη μου….atma jnani…)
-Jnana =… «δεν ειμαι το σωμα, ουτε ο νους ,ουτε η διανοια».
-Το νοιωθω , εχω επιγνωση αυτου.-είναι η διαισθητικη γνωση που χαριζει η επιγνωση της πραγματικης ταυτοτητας που είναι η μη διαφορα με τον Βrahman.

Το μονοπατι δηλωνει τους μη -δυιστες.
Αυτή η επιγνωση κατακτιεται και από τα υπολοιπα μονοπατια…..καθοτι καμμια γιογκα δεν είναι ανεξαρτητη από την άλλη.
*οι προυποθεσεις για να περασει κανεις στη sanhana-catustaya
1)viveka
2)ihamutra-phala-bhoga-viraga
3)sama,dama,uparati,titiksa,sraddha,samadhana(samadhi)
-4)mumuksutva
Αν δεν έχεις καταφερει τη jnana δεν μπορεις να εχεις bhakti….

bhakti-yoga… η αγαπη για στο θεο, τις ιδιοτητες του καθως και η επιγνωση της πραγματικης φυσης του κατακταται μεσα από από την αφοσιωση (με το νου /το σωμα / το λογο) στο προτιμομενο ιδανικο. Είναι το μονοπατι που ακολουθουν οι δυιστες...θεωρειται το πιο φυσικο μονοπατι αφου απλα τα συναισθηματα εντατικοποιουνται και κατευθυνονται προς την θεοτητα...

karma-yoga όλα οσα χαραζει εντος μας η γνωση της κάθε πραξης
-η ενωση με το θεο μεσα από αυτή την διαδικασια.
.αυτό είναι το μονοπατι της αυτοθυσιας,ετσι οριζεται από τις γραφες για εκεινον που θελει να γνωρισει το θεο.

raja-yoga(dyana-yoga) διαλογιζομενοι στην αληθινη φυση του εαυτου επιτυγχανεται τελικα την αυτοαποκαλυψη….η αρχηγικη γιογκα το μονοπατι του διαλογισμου που οδηγει στην τελεια ενοποιηση του νου και την απορροφηση του -εκ νεου -στην τελικη πραγματικοτητα..


atma jnani

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

reptilesalonica
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1849 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2003, 05:44:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους reptilesalonica  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλτατοι, όμορφο θέμα.
Ενδιαφέρουσα (αλλά και επικίνδυνη όταν δε χειρίζεται σωστά) πρακτική ο διαλογισμός αλλά τελικά που σε φτάνει?
Όταν κάθεσαι με σκοπό να ησυχάσεις το Νού, τότε το άτομο αυτό επιλέγει εν γνώση του να ησυχάσει τον εαυτό του.
Ο Νούς να ησυχάσει το Νού, δηλαδή με άλλα λόγια να εξαπατήσει τον εαυτό του.
Ο επιλεκτικός εφησυχασμός του Νού δε φέρνει την ηρεμία απο τις λέξεις, φέρνει την ηρεμία μέσα στις λέξεις.
Είναι κάτι σα ναρκωτικό. Είναι κάποιου είδους ταξίδι το οποίο δρα στις αισθήσεις, δε δρά στην ολότητα του ατόμου.
Στην ουσία δεν απελευθερώνει το άτομο, του επιβάλει και εν συνεχεία προβάλει δια της ναρκωτικής εφησυχαστικής οδού επι του Νου, μια διαφορετική πραγματικότητα.
Ο Νούς επιβάλει στο Νού. Αυτό κατ' εμέ είναι πλάνη που στήνει ο εαυτός και τελικά πέφτει μέσα.
Περισσότερο δημιουργικός είναι ο στοχασμός όταν το άτομο είναι ανοικτό προς όλα τα ερεθίσματα γύρω του.
Όταν το άτομο παρατηρεί όλα αυτά που συμβαίνουν τριγύρω του με διάθεση όχι να τα εκλογικεύση αλλά να βιώσει την αλήθεια τους, τότε, η δράση αυτών των πραγματικοτήτων που λαμβάνουν χώρα μόνον στο "τώρα", αυτή η δράση φέρνει και την απελευθέρωση, απεγκλωβίζει το Νού.
Η ολική βιωματική μας ύπαρξη σε κάθε δευτερόλεπτο όσων συμβαίνουν γύρω μας, φέρνει τελικά την κατανόηση δίχως εκλογίκευση ή δίχως επιβολή (διαλογισμός).
Όταν ο παρατηρητής γίνει το παρατηρούμενο, τότε παύει η σύγκρουση του εαυτού με τον...εαυτό του.
Και αυτό γιατί, ο Νούς εφευρίσκει διάφορα τεχνάσματα ώστε να συνεχίσει να παράγει ευχαρίστηση απο τη μνήμη των όσων ζήσαμε, κάτι που δε φέρνει απελευθέρωση του ατόμου αλλά υπνωτίζει το άτομο προσφέροντάς του την ευδαίμονα μνήμη.
Τότε, το άτομο έχει μπεί σε κάποιο όμορφο και ανεπανάληπτο ταξίδι αλλά δε πρόκειται να ελευθερωθεί απο αυτή την εξάρτηση του Νου του απο αυτό που παράγει-μνήμες.
Μνήμες που είναι σκέψεις. Που είναι χρόνος. Που δεν είναι α-λήθεια.

~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you

Edited by - reptilesalonica on 03/12/2003 05:46:06Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zezmperg
Πλήρες Μέλος

Greece
983 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2003, 07:14:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zezmperg  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σας χαιρετώ.
quote:

zezmperg...τι εννοεις "δεν μπορει";
μιλας υποκειμενικα 'η εχει να κανει αντικειμενικα με τον τροπο του Οσσο.
διαφωνω ...


Χαιρετώ και σ' ένα καλή μου ΑΤΜΑ.
Γύρω στα 1985, ένας Έλληνας γνωστός σκηνοθέτης, φιλοξένησε στην Κρήτη τον Ραζνί. Τότε είχα την τύχη να γνωρίσω τον Διδάσκαλο αλλά και τον άνθρωπο Ραζνί όσο μου επιτρεπόταν.
Η προσωπική μου άποψη λοιπόν, από διάφορα βιβλία του Ραζνί, αλλά και την ολιγοήμερη προσωπική γνωριμία που είχα μαζί του, με έκαναν να δεχθώ ότι: Ο Ραζνί είναι ένας Διδάσκαλος στη σειρά των μεγάλων Διδασκάλων που επισκέφτηκαν την υλιστική ετούτη εποχή για να αφυπνίσουν και να καθοδηγήσουν τις κοιμισμένες ψυχές μας, έως εκείνο το σημείο όπου ο καθένας από τούτους έχει ταχθεί να μας φθάσει.
Ίσως, το "δεν μπορεί" που έγραψα, να σου φάνηκε πως απέρριπτα την διδασκαλία της διαδρομής του αυτού Διδασκάλου, για την όποια ένωση.
Όχι καλή μου, ο Ραζνί που αναμφισβήτητα είχε πολλές γνώσεις, έδωσε μία άλλη μορφή στην επιστήμη της ψυχής και δεν στάθηκε τόσο στις παραδοσιακές αρχές για την διαδρομή της ένωσης, όσο στη σωστή ψυχολογική αρμονία των μαθητών του, με τα γνωστά πλέων, εκείνης της εποχής σεμινάρια...
Αν θα διάβασες την προηγούμενη απάντηση που έδωσα στην καλή μας φίλη λίλιθ, για τους δύο βασικούς διαλογισμούς, της τέχνης και της επίγνωσης. Θα κατάλαβες καλή μου, ότι την διδασκαλία του Ραζνί την τοποθετώ στον διαλογισμό της τέχνης. Χωρίς να έχω καμία πρόθεση να μειώσω την αξιοθαύμαστη εργασία κανενός Διδασκάλου.
Πολύ σωστά διαφωνείς, εάν νόμιζες ότι ήθελα να πώ όλα ετούτα που γράφεις παρακάτω, στο αυτό μήνυμά σου .
Για μένα καλή μου φίλη, η επιστήμη της ψυχής έχει πολλές βαθμίδες μύησης και που κάλλιστα, μπορούν να προέρθουν από την επαφή σου με διάφορες θεοσοφικές-φιλοσοφικές-εσωτερικές διδασκαλίες και φυσικά ετούτες οι μυήσεις, απετούν μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως και πολλές ενσαρκώσεις της εγκλωβισμένης στο κάρμα ψυχής μας.
quote:

αυτοι που σου λενε οτι μπορουν να σου δωσουν "αμεσα αποτελεσματα ενωσης"ενταξει,εχουν ισχυρη θεληση!...
εσυ που τους ακολουθεις ....;;


Σου απάντησα ήδη καλή μου.
quote:

ο Οσσο μιλησε απλα.Ολα τα ειπε απλα.
Ετσι μιλησε μεσα μου..-οπως μαλλον +σε πολλους αλλους..)οταν τα λογια μιλουν στην ψυχη τοτε υπαρχει αληθεια


Χαίρομαι που η διδασκαλία του Όσσο, είναι για σένα άγγιγμα ψυχής.
Εδώ θα πρέπει να απομονώσω τον άνθρωπο Ραζνί, από τον Διδάσκαλο Όσσο, που έτσι τον μετονόμασαν οι μαθητές, μετά θανάτου του Ραζνί....
quote:

(η αληθεια που ενωνεται με την δικη σου=ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ..)
ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ + ΤΑ 2 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 1...ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΖΗΤΑ ΤΗΝ ..ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ..ΚΑΠΟΥ ΕΞΩ....ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΠΙΕΙ" +ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΕΙ...


Τι μεγάλη λέξη Η ΚΕΝΟΤΗΤΑ;
Φτάνει συνειδητά να την νοήσει κάποιος....

Υ.Γ.
Άσανα, Άσανες, λέγονται οι ασκήσεις που "δένουν" το εγκεφαλικό πνεύμα με το σώμα, γενικά όλες οι ασκήσεις της γιογκα στα Σανσκριτικά λέγονται Άσανες.
Φιλικά σε χαιρετώ.
Σας χαιρετώ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 4 Σελίδες:
  1  2  3  4
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.171875
Maintained by Digital Alchemy