ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 ΠΛΩΤΙΝΟΣ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/06/2002, 05:30:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι μοιράζομαι μαζί σας έναν σπάνιο διάλογο του μεγάλου φιλόσοφου Πλωτίνου με τον μαθητή του Πορφύριο, όπως μας τον μεταφέρει ο τελευταίος μεγάλος Νεοπλατωνιστής Άγγλος Τόμας Τέιλορ. Το ακριβές κέιμενο (στα Αγγλικά) μπορεί να βρεθεί στην διευθυνση http://www.wisdomworld.org/setting/plotinus.html.
Προσπάθησα αποδώσω το κείμενο όσο καλύτερα μπορούσα, αν και δεν ειμαι μεταφραστής και το κέιμενο σε κάποια σημεια είναι ιδιαίτερα δύσκολο.(συγχωρέστε μου τα ορθογραφικά και άλλα λάθη, δεν ειχα τον χρόνο να τα διορθώσω).
Πιστεύω ότι το κείμενο δίνει πολλές απαντήσεις κυρίως στο δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει αρκετά αργότερα...

ΜΕΡΟΣ Α

Ο Αμέλιος μου είπε Πλωτίνε , ότι για να φιλοσοφίσω πρέπει πρώτα να γνωρίσω τις παγκόσμιες αρχές. Για αυτό σε ερωτώ .Τι βρίσκεται πίσω από όλες τις μορφές της ζωής. Τι είναι η φύση. Πως μπορεί να περιγραφεί?

-Πάνω από όλα πρέπει να βρίσκεται κάτι που να είναι απλό. Γιατί εάν δεν είναι απλό, και δεν είναι το ΕΝΑ , τοτε δεν θα είναι η αιτία Η αιτία πρέπει να είναι τα πάντα, και για αυτό μοναδική.

Μα το δημιουργημένο σύμπαν είναι πολαπλασιαζώμενο και σύνθετο. Θέλεις να πείς ότι το σύνθετο προέρχεται από το απλό?

-Δεν είναι δυνατό για τα πολλά να υπάρχουν εκτός και αν υπάρχει το ΕΝΑ, από το οποίο αποτελούντα, και το οποίο υπάρχει πρίν από όλα τα άλλα. Το ΕΝΑ είναι η αιτία όλων.

Πως μπορεί δάσκαλε το ΕΝΑ να περιγραφεί? Εχω την εντύπωση ότι το ΕΝΑ υπερβαίνει την δυνατότητα της ανθρώπινης αντίληψης, και ότι η ανθρώπινη έκφραση
θα μπορούσε μόνο το αλλοιώσει.

-Πως αλήθεια μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό? Μπορούμε να πούμε κάτι για αυτό , αλλά δεν μπορούμε να το περιγράψουμε. Ούτε έχουμε κάποια γνώση ή διανοητική αντίληψη του. Μπορούμε να πούμε τι δεν είναι και όχι τι είναι. Αυτό όμως δεν μας εμοδίζει να το γνωρίζουμε.

Μπορούμε να πούμε ότι το ΕΝΑ είναι η ύπαρξη?

-Το ΈΝΑ δεν είναι η ύπαρξη , αλλά η ύπαρξη είναι η εκπόρευση του, η πρώτη γέννηση. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει όνομα για το ΕΝΑ, είναι ανέκφραστο..

Κατάλαβα. Είναι περισσότετο μη ύπαρξη παρά ύπαρξη. Δεν έχει όμως σχέση με την εκδηλούμενη πεπερασμένη ύπαρξη?

-Το ΕΝΑ είναι τα πάντα , και ταυτόχρονα τίποτα. Το ΕΝΑ είναι τα πάντα , για τον λόγο ότι όλα ενυπάρχουν μέσα σε αυτό. Στους κόλπους του ΕΝΟΣ υπάρχουν τα πάντα , και ΘΑ υπάρξουν τα πάντα.

Κατάλαβα. Το ΕΝΑ αντιπροσωπεύει την δυνατότητα. Ποια όμως η σχέση του Ενός με την ζωή?

-Υπάρχει πριν από την ζωή και είναι η αιτία της, εφόσον η ενέργεια της ζωής δεν προηγήται αλλά αντίθετα απορρέει από την ανέκφραστη πηγή του ΕΝΟΣ.
Πρέπει να υποθέσουμε λοιπόν ότι το ΕΝΑ που υπάρχει πριν από όλα , δεν είναι το εκδηλούμενο σύμπαν. Που βρίσκεται λοιπόν το ΕΝΑ?

-Το ΕΝΑ υπάρχει παντού. Δεν υπάρχει μέρος όπου δεν είναι. , για αυτό και γεμίζει τα πάντα. Μέσω αυτού υπάρχουν τα πάντα. Το ΕΝΑ γεμίζει τα πάντα, παράγει τα πάντα, χωρίς να είναι αυτό που παράγει.

Μα Πλωτίνε ξερεις καλά ότι το εκδηλούμενο σύμπαν χαρακτιρίζεται από την κίνηση. Είναι το ΕΝΑ η κίνηση? Ή είναι η δυνατότητα της κίνησης μία συνθήκη στάσης? Ποια η σχέση του ΕΝΟΣ με την κίνηση και την στάση?

-Το ΕΝΑ υπερέχει και της κίνησης και της στάσης. Είναι η δυνατότητα και της κίνησης και της στάσης, υπερέχει και των δύο.


Άλλη μία σκέψη με προβληματίζει δάσκαλε. Το σύμπαν εκδηλώνεται διανοητικά. Μπορείς να περιγράψεις το ΕΝΑ σαν την διάνοια ? Με άλλα λόγια το ΕΝΑ σκεύτεται?

-Το ΕΝΑ δεν σκεύτεται γιατί εμπεριέχει το σκεπτώμενο και την σκέψη. Το ΕΝΑ δεν είναι η διάνοια , αλλά ανώτερο της διάνοιας. Κατά συνέποια εφόσον είναι ανώτερο της διάνοιας η εκπόρευση του θα είναι και διανοητική.


Είναι φανερό ότι το ΕΝΑ είναι πέρα από την ανθρώπινη αντίληψη. Δεν μπορείς όμως δάσκαλε να μου περιγράψεις περοχές του ΕΝΟΣ που να μπορώ να αντιληφθώ?


-Αυτό το στάδιο δεν θα είναι πια το ΕΝΑ αλλά η πολαπλότητα του ΕΝΟΣ. Διπιστώνουμε ότι όλα τα πράγματα που πλησιάζουν την τελειότητα δεν μπορούν να
παραμείνουν σε ανεκδήλωτη ύπαρξη, αλλά πρέπει να εκδηλώνονται . Αυτό παρατηρήται σε όλη την φύση. Όχι μόνο στα όντα που είναι ικανά επιλογών , αλλά ακόμα και σε αυτά που στερούνται της επιλογής , υπάρχει η τάση να μεταδίδουν ότι ενυπάρχει μέσα τους. Για παράδειγμα η φωτιά παράγει θερμότητα, το χιόνι παράγει κρύο. Για αυτό τον λόγο αυτό όλα τα πράγματα στην φύση τείνουν στην αθανασία με την εκδήλωση των ποιοτήτων τους. Το ΕΝΑ εκδηλώνει το ευτό του. Αυτό που εκδηλώνεται, εκδηλώνει παράληλα τον ευτό του.

Α μάλιστα . Διδάσκεις λοιπόν και εσύ το δόγμα των Γνωστικών της απόρροιας. Ξεχνάς όμως Πλωτίνε , ότι όλα τα εκδηλούμενα είναι φτιαγμένα από ύλη. Πως μπορεί η ύλη να παράγει τον αυτό της?

-Η ύλη δεν είναι νεκρή. Η ύλη δεν στερήται ζωής και νοημοσήνης. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. Αμοιβαία οι καταληπτές οντότητες δεν υπάρχουν χωρίς την ύλη που τις παράγει. Το σχήμα και η ύλη είναι αρχές αναγκαίες για οτιδήποτε έχει σώμα

Καταλαβαίνω Πλωτίνε . Η θεωρία σου υποστηρίζει ότι το πνεύμα , και η ύλη δεν πρέπει να θεωρούνται σαν ξεχωριστές οντότητες, αλλά σαν δύο όψεις του ΕΝΟΣ , που αποτελεί την βάση της ύπαρξης. Αλλά τι συμβαίνει με τον άνθρωπο?
Υπάρχει κάτι στον άνθρωπο που αντιστοιχεί στο ΕΝΑ?

-Πρεπει να υπάρχει μία άλλη φύση, διαφορετική από το σώμα, που γεννα ύπαρξη από τον ευτό της. Έιναι αναγκαίο και πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωταρχικό είδος ζωής , που είναι επίσης χωρίς μορφή και αιώνιο, και που είναι μερος όλων των πραγμάτων . Είναι αναγκαίο να υπαρχει κατι που είναι η πηγή της ζωής, κάτι που θα είναι πέρα από την σωματική φύση.

Μιλάς για αυτό που ονομάζουμε Ψυχή? Εάν ναι ποιά είναι η σχέση της ψυχής με το ΕΝΑ?

-Η ψυχή είναι ΕΝΑ και σέβεται το ΕΝΑ.Η ψυχή που συμμαχεί με το ΕΝΑ περιέχει αφθονο μέρος της ουσίας του μέσα της.

Ποια είναι η φύση της ψυχής?

-Η ψυχή δεν έχει σώμα όπως διδάσκουν οι Στωικοί. Κανένα άθροισμα ατόμων δεν θα μπορούσε να παράξει την ψυχή. Η ψυχή είναι μία ασώματη και αθάνατη ουσία. Η ψυχή μεταδίδει κίνηση σε όλα. Μεταδίδει ζωή στο σώμα. Αυτή μόνη κατέχει την αληθινη ζωή.

Ποιά είναι η γνώμη σου για την σχέση των ψυχών με την παγκόσμια ψυχή?

-Το σύμπαν ενυπαρχει στην ψυχή που είναι η ουσία του, και κανένα τμήμα του δεν στερηται της ψυχής που το υγραινει με ζωή, όπως το δίχτυ στο νερό. Εάν όλες οι ψυχες γίνονται ΕΝΑ στην συμπατνική ψυχή , γιατί δεν θα μπορούν μαζί να σχηματίζουν το ΕΝΑ? Εάν η ψυχή μου και η ψυχή σου προέρχονται από την παγκόσμια ψυχή τότε όλες οι ψυχές σχηματίζουν το ΕΝΑ


Πως τότε Πλωτίνε θα όριζες τον άνθρωπο? Είναι η ψυχή ή κατεχει μία ψυχή?

-Ο άνθρωπος είναι ψυχή.Έχει ένα σώμα. Η φύση και η ουσία αυτών των δύο πρέπει να διαχωριστεί. Από την στιγμή που το σώμα είναι σύνθετο, η αναγκη δεν μπορεί να το διατηρήσει για πάντα στην ίδια κατάσταση. Η γνωση ομοίως δείχνει πως, ότι δυαλύεται κατα τον θάνατο δέχεται δίαχωρισμούς , μιάς και κάθε τι που ενυπάρχει σε κάθε τι τείνει στο ολο και όμοιο του από όπου προήλθε.Η ψυχή διχωρίζεται από το σώμα .Ουτε τώρα όμως ειναι η ψυχή μεσα στο σώμα, σαν μέρος του όλου. Γιατί η ψυχή δεν είναι μέρος του σώματος.

Το σώμα μας δεν αποτελεί μέρος μας Πλώτίνε?

-Εάν το σώμα είναι μέρος μας, τότε δεν έιμαστε εξολοκλήρου αθανατοι. Όταν όμως διακρίνουμε σωστά , βλέπουμε ότι το σώμα είναι μόνο το όργανο της ψυχής, και ότι η ψυχή είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος.

Μα Πλωτίνε παρότι το σωμα είναι ένα όργανο μόνο της ψυχής, παρόλαυτά είναι ένα σημαντικό μερος της .Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτήν.

- Δεν είμαστε το σώμα αλλά δεν είμαστε εντελώς χωρισμένοι από αυτό. Είναι εξαρτώμενο από εμάς. Γιαυτό οι πονοι και οι ηδονές που βιώνει το σώμα μας το επηρεάζουν. Όσο πιο αδύναμοι είμαστε τόσο πιο πολύ ασχολούμαστε με αυτό. Μέσα σε αυτό είναι δεμένο ένα μέρος του ευατού μας , που αποτελεί την προσωπικότητα μας.

Γιατί τότε Πλωτίνε οι άνθρωποι μιλούν σαν να ήταν η ψυχή το σώμα?

-Λέγεται ότι η ψυχή είναι το σώμα για τον λόγο ότι το σώμα είναι ορατό. Αλλά εάν μπορούσαμε να δούμε την ψυχή , και αν μπορούσαμε να δούμε ότι περιβαλει το σώμα με την ζωή που κατέχει, θα λέγαμε ότι η ψυχή δεν είναι με κανένα τρόπο στο σώμα , αλλά αντίθετα το σώμα περιέχεται μέσα σε αυτήν , αυτό που ρέει μέσα στο ακίνητο.

Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα έτσι ώστε να μου γίνει πιο ξεκάθαρο?

- Η ψυχή λέγεται ότι είναι στο σώμα όπως καπετάνιος ενός πλοίου. Εάν βρισκόταν εκεί σαν επιβάτης αυτό θα γινόταν τυχαία. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί ο καπετάνιος δεν βρίσκεται σε όλο το πλοίο , αλλά σε ένα μόνο μερος του κάθε φορά, ενώ η ψυχή είναι παρούσα πάντα παντού. Ένα καλύτερο παράδειγμα θα ήταν εάν λέγαμε ότι η ψυχή είναι παρούσα στο σώμα όπως το φως στον αέρα. Το φως είναι παρόν στον αέρα χωρίς να ανακατεύεται με αυτόν. Όταν το φως αποσυρεταιαπο τον αερα , μέσα στον τον οποίο το φως ακτινοβολεί, αυτός δεν κρατά τίποτα από το φως, αλλά φωτίζεται μόνο για οσο ο αέρας παραμένει το υποκειμενο του φωτός

Σε ευχαριστώ Πλωτίνε για τα παραδείγματα. Αλλα έχω άλλη μια ερωτηση που θα ήθελα να σου κάνω. Είπες πριν από λιγο ότι μέρος του ευατού μας είναι δεμένο στο σωμα μας. Πρεπει να υποθεσω ότι και όλη ψυχή δεν είναι παρουσα στο σώμα ?

- Η ψυχη δεν εισέρχεται ολοκληρωτικά στο σωμα. Το υψηλότερο μέρος μένει παντα ενωμενο με τον νοημονα κοσμο , ενώ το κατωτερο μερος της παραμενει ενωμενο με τον αισθητο κόσμο. Το ανώτερο μέρος της είναι ανηπερέαστο από την έλξη των παροδικών απολάυσεων και οδηγεί σε μία ατάραχη ζωή.Κάθε ψυχή εχει ένα κατώτερο μέρος που είναι στραμένο προς το σώμα , και ένα ανώτερο που είναι στραμένο προς την θεία διάνοια.

Μάλιστα. Η φύση της ψυχής γίνεται δυαδική μόλις εισέρχεται στο σώμα
Συνεπώς αυτό αναγκαστικά σημαίνει διπλή δράση.

-Ακριβώς. Η ψυχή εχει διπλή δράση στις σχεση της με το πάνω και το κάτω. Με την πρώτη της ενέργεια ελέγχει το σώμα , και με την δευτερη μελετά τις καταληπτές οντότητες.

Κατάλαβα. Η ψυχή είναι μία ενεργή οντότητα. Πως ενεργεί?

-Η ψυχή εχει οντότητα με χαρακτηριστική φύση και ενέργεις.Μια από αυτές είναι η μνήμη., της οποίας η άσκηση εμποδίζετε μόνο από το σώμα. Όταν η ψυχή δένεται στο σώμα ξεχνάει. Όταν δαιχωρίζεται θυμάται.Γιαυτό τον λόγω το σώμα είναι η πηγή της λήθης. Η μνήμη ανήκει μόνο στην ψυχή.Πως η ψυχή χρησιμοποίεί τα σώματα? Υπάρχει κάποιος νόμος που προκαλέι την μετενσάρκωση σε ένα σώμα?

- Αυτό που ονομάζεται αναπόφευκτη ανάγκη και θεία δικαιοσύνη κυβερνά την φύση που προκαλεί κάθε ψυχή να εισέρχετια σε εκέινο το σώμα που έχει επιλέξει.. όταν έρθει η κατάληλη ώρα η ψυχή πλησιάζει το σώμα εκείνο όπου οφείλει να εισέλθει. Κάθε ψυχή εχει την δική της ώρα.

Πλωτίνε φαίνεται ότι διδάσκεις για μία δύναμη που βρισκεται έξω από τον άνθρωπο. Ο νόμος για τον οποίο μιλάς που βρίσκεται?Από πού πηγάζει?

- Ο κάθε ένας από εμάς κουβαλά μαζί του αυτόν τον νόμο, έναν νόμο του οποιου η ισχύς δεν πηγάζει από έξω , αλλά που είναι έμφυτη.

Ποιός είναι ο σκοπος της μετενσάρκωσης?

- Η ψυχή κατέρχεται για να εξελίξει τις δυναμεις της και για να στολίσει ότι βρίσκεται κάτω απο αυτήν. Η ψυχή αλλάζει σώματα με τον ίδιο τρόπο που σε ένα θεατρικό έργο ο ηθοποιος πεθαίνει , αλλά στην επόμενη σκηνή , αλλάζει ενδύματα και υποδύεται ένα άλλο πρόσωπο και επιστρέφει στην σκηνή.

Τι είναι τότε Πλωτίνε ο θάνατος?

-Θανατος είναι μόνο η αλλαγή του σώματος, όπως και νάχει αυτός που αναχωρεί θα ξαναγυρίσει να παίξει..

Δωσε μου ακόμα ένα παράδειγμα Πλωτίνε. Είναι ένα θεμα που πάντα με μπέρδευε.

- Η Ζωη είναι ένας συναιτερισμός της ψυχής και του σώματος. Θάνατος είναι ο χωρισμός. Τόσο στην ζωή όσο και στον θάνατο η ψυχή νοιώθει σαν στο σπίτι της.

Τι συνείδηση έχει η ψυχή μετά τον θάνατο?

- Υπάρχουν δύο στάδια μετά θάνατο. Στο πρώτο η ψυχή έλκεται από το σώμα που αναπολεί ότι ο άνθρωπος έκανε ή υπέφερε κατά την διάρκεια της ζωής του. Στην διάρκεια του χρόνου όμως η αναμνηση πορηγούμενων ζωών θα επιτευχθεί. Για τον λόγο ότι με τον καιρό η ψυχή εξαρτάται όλο και λιγότερο από το σώμα, και έτσι αρχίζει να θυμαται πραγματα που είχε ξεχάσει στην παρούσα ζωή.

ΤΕΛΟΣ Α ΜΕΡΟΥΣ


thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/06/2002, 13:08:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Περιμένω "Πλωτίνε" και το άλλο ενδιαφέρον μέρος από αυτά που δίδαξε ο... Πλωτίνος.

Θα ήθελα να μου πεις όμως αν ο διάλογος είναι απόσπασμα από κάποιο αρχαίο κείμενο (και ποιο είναι αυτό) ή αν είναι ένας διάλογος που φαντάστηκε ο Ταίηλορ.

Πάντως οι ίδιες οι "Εννεάδες" παραμένουν, αξεπέραστες. Μιας και είσαι θαυμαστής του Νεοπλατωνισμού, σου συστείνω ένα καταπληκτικό (αλλά δύσκολο) βιβλίο, το "Στοιχειώσις Θεολογική". Σε αυτό το βιβλίο βρίσκεται η "ανατομία" της Νεοπλατωνικής θεολογικής φιλοσοφίας.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
romylos
Νέο Μέλος

Greece
14 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/06/2002, 13:22:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους romylos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ ΟΛΟΥΣ.ΕΙΧΑ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 1 ΜΗΝΑ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ,ΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ.ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΤΟΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΙΣ ΣΥΖΥΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΠαντζάκηςΡΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/06/2002, 14:02:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επειδή η σελίδα δεν ανοίγει δοκιμάστε http://www.wisdomworld.org/setting/plotinus.html
Αγαπητέ Τhoth συμφωνα με το κείμενο ο διάλογος αυτός είναι άκριβής μετάφραση απο τα αρχαία Ελληνικά απο κείμενα του Πλωτίνου.
Σε ευχαριστώ για το βιβλίο , αλλά χρειάζωμαι περισσότερες πληροφορίες για να το αγοράσω, όπως συγγραφέας και εκδόσεις.Εν αναμονή...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/06/2002, 16:15:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ρωμύλε, καλή σου αρχή στην αναζήτηση της σοφίας και της ενδιαφέρουσας παρέας μέσα από το Esoterica.gr και του Forum.

"Πλωτίνε" το βιβλίο το έχω σε μια παλιά έκδοση του Πανεπιστημίου της Κρήτης της σειράς "Πολύτυπο". Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη. Καλό είναι να ρωτήσεις κάποιο μεγάλο βιβλιοπωλείο αν μπορούν να σου το βρουν.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Admin
Forum Admin

Greece
2326 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/06/2002, 02:37:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Admin  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εντάξει, ΠΛΩΤΙΝΕ το Link για το διάλογο του Πλωτίνου(!!) που δεν άνοιγε στο πρώτο μήνυμά σου έχει διορθωθεί πλέον!
Απλώς είχε μία τελεία στο τέλος. Να υπενθυμίσω σε όλους τους φίλους ότι για να εισάγουν στα μηνύματά τους έναν σύνδεσμο σε άλλη σελίδα (ακόμη και σελίδα του ESOTERICA.gr ή των Forums) ο σωστός τρόπος είναι να τον εισάγουν ανάμεσα στα αντίστοιχα tags του κώδικα url και /url (ανάμεσα σε [] το καθένα) και ολόκληρο, μαζί με το http//: στην αρχή του.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο από το μενού της συγγραφής του μηνύματός σας.

Καλή συμμετοχή σε όλους!

-------------------------
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"

-------------------------Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dimelis
Νέο Μέλος

Greece
17 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/06/2002, 23:43:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dimelis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλέ μου Πλωτίνε,

Θα έλεγα πως ένας πλήρης κύκλος μελέτης της Διδασκαλίας του Πλωτίνου, περνάει αναγκαστικά και από την μελέτη του Δασκάλου του Αμμωνίου Σακκά, καθώς και από τον συμμαθητή του Αδαμάντιο Ωριγένη.

Επίσης από την μελέτη των έργων του Πορφύριου και του μετέπειτα μαθητή του Ιάμβλιχου, τελειώνοντας ίσως με τον μεταγενέστερο Πρόκλο.

Παράλληλο έργο παντα σε επίπεδο Θεολογικό, είναι το έργο του Διονυσίου Αρεοπαγίτου στον οποίο ανήκει και το "Στοιχείωσις Θεολογική".

Σχετικές πληροφορίες στο Βιβλιοπωλείο "ΓΝΩΣΗ & ΤΕΧΝΗ" 010-4296237

Με Αγάπη
dimelis

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2002, 00:31:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ dimeli συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου, και σε ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες.

Με εκτίμηση,
Βασίλης

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2002, 03:13:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κάλλιο αργά παρά ποτε.. Λοιπόν ολόκληρο το κείμενο Α και Β μέρος με κάποιες διορθώσεις.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Ο Αμέλιος μου είπε Πλωτίνε, ότι για να φιλοσοφήσω πρέπει πρώτα να γνωρίσω τις παγκόσμιες αρχές. Για αυτό σε ερωτώ. Τι βρίσκετε πίσω από όλες τις μορφές της ζωής; Τι είναι η φύση; Πως μπορεί να περιγραφεί;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Πάνω από όλα πρέπει να βρίσκεται κάτι που να είναι απλό. Γιατί εάν δεν είναι απλό, και δεν είναι το ΕΝΑ, τότε δεν θα είναι η αιτία Η αιτία των πάντων πρέπει να είναι μία και μοναδική.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Μα το δημιουργημένο σύμπαν είναι πολλαπλασιαζόμενο και σύνθετο. Θέλεις να πεις ότι το σύνθετο προέρχεται από το απλό;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Δεν είναι δυνατό για τα πολλά να υπάρχουν εκτός και αν υπάρχει το ΕΝΑ, από το οποίο αποτελούντα, και το οποίο υπάρχει πριν από όλα τα άλλα. Το ΕΝΑ είναι η αιτία όλων.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Πως μπορεί δάσκαλε το ΕΝΑ να περιγραφεί;
Έχω την εντύπωση ότι το ΕΝΑ υπερβαίνει την δυνατότητα της ανθρώπινης αντίληψης, και ότι η ανθρώπινη έκφραση θα μπορούσε μόνο το αλλοιώσει.

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Πως αλήθεια μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό; Μπορούμε να πούμε κάτι για αυτό, αλλά δεν μπορούμε να το περιγράψουμε. Ούτε έχουμε κάποια γνώση ή διανοητική αντίληψη του. Μπορούμε να πούμε τι δεν είναι και όχι τι είναι. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να το γνωρίσουμε.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Μπορούμε να πούμε ότι το ΕΝΑ είναι η ύπαρξη;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Το ΈΝΑ δεν είναι η ύπαρξη, αλλά η ύπαρξη είναι η εκπόρευση του, η πρώτη γέννηση. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει όνομα για το ΕΝΑ, είναι ανέκφραστο..

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Κατάλαβα. Είναι περισσότερο μη ύπαρξη παρά ύπαρξη. Δεν έχει όμως σχέση με την εκδηλωμένη πεπερασμένη ύπαρξη;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Το ΕΝΑ είναι τα πάντα, και ταυτόχρονα τίποτα. Το ΕΝΑ είναι τα πάντα, για τον λόγο ότι όλα ενυπάρχουν μέσα του. Στους κόλπους του υπάρχουν, και ΘΑ υπάρξουν τα πάντα.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Κατάλαβα. Το ΕΝΑ αντιπροσωπεύει την δυνατότητα. Ποια όμως η σχέση του Ενός με την ζωή;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Υπάρχει πριν από την ζωή και είναι η αιτία της, εφόσον η ενέργεια της ζωής δεν προηγείται αλλά αντίθετα απορρέει από την ανέκφραστη πηγή του ΕΝΟΣ.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Πρέπει να υποθέσουμε λοιπόν ότι το ΕΝΑ που υπάρχει πριν από όλα, δεν είναι το εκδηλωμένο σύμπαν. Που βρίσκεται λοιπόν το ΕΝΑ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Το ΕΝΑ υπάρχει παντού. Δεν υπάρχει μέρος όπου δεν είναι, για αυτό και γεμίζει τα πάντα. Μέσω αυτού υπάρχουν τα πάντα. Το ΕΝΑ γεμίζει τα πάντα, παράγει τα πάντα, χωρίς να είναι αυτό που παράγει.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Μα Πλωτίνε ξέρεις καλά ότι το εκδηλωμένο σύμπαν χαρακτηρίζετε από την κίνηση. Είναι το ΕΝΑ η κίνηση; Ή είναι η δυνατότητα της κίνησης μία συνθήκη στάσης; Ποια η σχέση του ΕΝΟΣ με την κίνηση και την στάση;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Το ΕΝΑ υπερέχει και της κίνησης και της στάσης. Είναι η δυνατότητα και της κίνησης και της στάσης, υπερέχει και των δύο.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Άλλη μία σκέψη με προβληματίζει δάσκαλε. Το σύμπαν εκδηλώνεται διανοητικά. Μπορείς να περιγράψεις το ΕΝΑ σαν διάνοια; Με άλλα λόγια το ΕΝΑ σκέπτεται;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Το ΕΝΑ δεν σκέπτεται γιατί εμπεριέχει τόσο την σκέψη, όσο και το σκεπτόμενο. Το ΕΝΑ δεν είναι η διάνοια, αλλά ανώτερο της διάνοιας. Κατά συνέπεια εφόσον είναι ανώτερο της διάνοιας η εκπόρευση του θα είναι και διανοητική.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Είναι φανερό ότι το ΕΝΑ είναι πέρα από την ανθρώπινη αντίληψη. Δεν μπορείς όμως δάσκαλε να μου περιγράψεις περιοχές του ΕΝΟΣ που να μπορώ να αντιληφθώ ; Τι ακολουθεί την συνθήκη της δυνατότητας ; πώς το σύμπαν εκδηλώνετε ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Οτιδήποτε υπάρχει μετά από το ΕΝΑ, προέρχεται από αυτό. Αλλά αυτό το δεύτερο στάδιο της ύπαρξης, δεν θα είναι πια το ΕΝΑ αλλά η πολλαπλότητα του ΕΝΟΣ. Διαπιστώνουμε ότι όλα τα πράγματα που πλησιάζουν την τελειότητα δεν μπορούν να παραμείνουν σε ανεκδήλωτη ύπαρξη, αλλά πρέπει να εκδηλώνονται Αυτό παρατηρείται σε όλη την φύση. Όχι μόνο στα όντα που είναι ικανά επιλογών, αλλά ακόμα και σε αυτά που στερούνται της επιλογής, υπάρχει η τάση να μεταδίδουν ότι ενυπάρχει μέσα τους. Για παράδειγμα η φωτιά παράγει θερμότητα, το χιόνι παράγει κρύο. Για αυτό τον λόγο, όλα τα πράγματα στην φύση τείνουν στην αθανασία με την εκδήλωση των ποιοτήτων τους. Το ΕΝΑ εκδηλώνει το ευτό του. Αυτό που εκδηλώνεται, εκδηλώνει παράλληλα τον εαυτό του.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Α μάλιστα. Διδάσκεις λοιπόν και εσύ το δόγμα «της απόρροιας» των Γνωστικών. Ξεχνάς όμως Πλωτίνε, ότι όλα τα εκδηλωμένα είναι φτιαγμένα από ύλη. Πως μπορεί η ύλη να παράγει τον αυτό της;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Η ύλη δεν είναι νεκρή. Η ύλη δεν στερείται ζωής και νοημοσύνης. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. Το σχήμα και η ύλη είναι αρχές αναγκαίες για οτιδήποτε έχει σώμα

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Καταλαβαίνω Πλωτίνε . Η θεωρία σου υποστηρίζει ότι το πνεύμα και η ύλη δεν πρέπει να θεωρούνται σαν ξεχωριστές οντότητες, αλλά σαν δύο όψεις του ΕΝΟΣ, που αποτελεί την βάση της ύπαρξης. Αλλά τι συμβαίνει με τον άνθρωπο;
Υπάρχει κάτι στον άνθρωπο που αντιστοιχεί στο ΕΝΑ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Πρέπει να υπάρχει μία άλλη φύση, διαφορετική από το σώμα, που γεννά ύπαρξη από τον εαυτό της. Είναι αναγκαίο και πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωταρχικό είδος ζωής, που είναι επίσης χωρίς μορφή και αιώνιο, και που είναι μέρος όλων των πραγμάτων . Είναι αναγκαίο να υπάρχει κάτι που είναι η πηγή της ζωής, κάτι που θα είναι πέρα από την σωματική φύση.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Μιλάς για αυτό που ονομάζουμε Ψυχή ; Εάν ναι ποία είναι η σχέση της ψυχής με το ΕΝΑ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Η ψυχή είναι ΕΝΑ και σέβεται το ΕΝΑ. Η ψυχή εμπεριέχει άφθονο μέρος της ουσίας του ΕΝΟΣ μέσα της.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Ποια είναι η φύση της ψυχής ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Η ψυχή δεν έχει σώμα όπως διδάσκουν οι Στωικοί. Κανένα άθροισμα ατόμων δεν θα μπορούσε να παράξει την ψυχή. Η ψυχή είναι μία ασώματη και αθάνατη ουσία. Η ψυχή μεταδίδει κίνηση σε όλα. Μεταδίδει ζωή στο σώμα. Αυτή μόνη κατέχει την αληθινή ζωή.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Ποία είναι η γνώμη σου για την σχέση των ψυχών με την παγκόσμια ψυχή ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Το σύμπαν ενυπάρχει στην ψυχή που είναι η ουσία του, και κανένα τμήμα του δεν στερείται της ψυχής που το υγραίνει με ζωή, όπως το δίχτυ στο νερό. Εάν όλες οι ψυχές γίνονται ΕΝΑ στην συμπαντική ψυχή, γιατί δεν θα μπορούσαν μαζί να σχηματίζουν το ΕΝΑ; Εάν η ψυχή μου και η ψυχή σου προέρχονται από την παγκόσμια ψυχή τότε όλες οι ψυχές σχηματίζουν το ΕΝΑ

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Πως τότε Πλωτίνε θα όριζες τον άνθρωπο; Είναι ο άνθρωπος μία ψυχή ή κατέχει απλώς κατέχει μία ψυχή;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Ο άνθρωπος είναι ψυχή και έχει ένα σώμα. Η φύση και η ουσία αυτών των δύο πρέπει να διαχωριστεί. Από την στιγμή που το σώμα είναι σύνθετο, η ανάγκη δεν μπορεί να το διατηρήσει για πάντα στην ίδια κατάσταση. Η γνώση ομοίως δείχνει πως, ότι διαλύεται κατά τον θάνατο δέχεται διαχωρισμούς μίας και κάθε τι που ενυπάρχει σε κάτι, τείνει στο όλο και όμοιο του από όπου προήλθε Η ψυχή λοιπόν διαχωρίζεται κατά τον θάνατο από το σώμα.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Το σώμα μας δεν αποτελεί μέρος μας Πλώτίνε ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Εάν το σώμα είναι μέρος μας, τότε δεν είμαστε εξολοκλήρου αθάνατοι. Όταν όμως διακρίνουμε σωστά, βλέπουμε ότι το σώμα είναι μόνο το όργανο της ψυχής, και ότι η ψυχή είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Μα Πλωτίνε παρότι το σώμα είναι ένα όργανο μόνο της ψυχής, παρόλα αυτά είναι ένα σημαντικό μέρος της. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτό

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Δεν είμαστε το σώμα, αλλά δεν είμαστε και εντελώς χωρισμένοι από αυτό. Είναι εξαρτώμενο από εμάς. Για αυτό οι πόνοι και οι ηδονές που βιώνει το σώμα μας επηρεάζουν. Όσο πιο αδύναμοι είμαστε τόσο πιο πολύ ασχολούμαστε με αυτό. Μέσα σε αυτό είναι δεμένο ένα μέρος του εαυτού μας, που αποτελεί την προσωπικότητα μας.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Γιατί τότε Πλωτίνε οι άνθρωποι μιλούν για την ψυχή σαν να είναι το σώμα;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Λέγεται ότι η ψυχή είναι το σώμα, για τον λόγο ότι το σώμα είναι ορατό. Αλλά εάν μπορούσαμε να δούμε την ψυχή, και αν μπορούσαμε να δούμε ότι περιβάλει το σώμα με την ζωή που κατέχει, θα λέγαμε ότι η ψυχή δεν είναι με κανένα τρόπο το σώμα, αλλά αντίθετα το σώμα περιέχεται μέσα σε αυτήν, αυτό που ρέει μέσα στο ακίνητο.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα έτσι ώστε να μου γίνει πιο ξεκάθαρο ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Η ψυχή λέγεται ότι υπάρχει στο σώμα όπως ο καπετάνιος σε ένα πλοίο. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Γιατί αφενός βρίσκεται στο πλοίο κατά τύχη, και αφετέρου γιατί ο καπετάνιος κυβερνά όλο το πλοίο, ενώ βρίσκεται σε ένα μόνο μέρος του, ενώ η ψυχή κυβερνά το σώμα και είναι παρούσα παντού. Ένα καλύτερο παράδειγμα θα ήταν εάν λέγαμε ότι η ψυχή είναι παρούσα στο σώμα όπως το φως στον αέρα. Το φως είναι παρόν στον αέρα χωρίς να ανακατεύεται με αυτό. Όταν το φως αποσύρεται από τον αέρα, μέσα στον οποίο ακτινοβολεί, αυτός (ο αέρας) δεν κρατά τίποτα από το φως, αλλά φωτίζεται μόνο για όσο ο αέρας παραμένει το μέσα του.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Σε ευχαριστώ Πλωτίνε για τα παραδείγματα. Αλλά έχω άλλη μια ερώτηση που θα ήθελα να σου κάνω. Είπες πριν από λίγο ότι μέρος του εαυτού μας είναι δεμένο στο σώμα μας. Πρέπει να υποθέσω ότι και όλη ψυχή δεν είναι παρούσα στο σώμα ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Η ψυχή δεν εισέρχεται ολοκληρωτικά στο σώμα. Το υψηλότερο μέρος μένει πάντα ενωμένο με τον νοήμονα κόσμο, ενώ το κατώτερο μέρος της παραμένει ενωμένο με τον αισθητό κόσμο. Το ανώτερο μέρος της είναι ανεπηρέαστο από την έλξη των παροδικών απολαύσεων και οδηγεί σε μία ατάραχη ζωή. Κάθε ψυχή έχει ένα κατώτερο μέρος που είναι στραμμένο προς το σώμα, και ένα ανώτερο που είναι στραμμένο προς την θεία διάνοια.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Μάλιστα. Η φύση της ψυχής γίνεται δυαδική μόλις εισέρχεται στο σώμα Συνεπώς αυτό αναγκαστικά σημαίνει διπλή δράση.

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Ακριβώς. Η ψυχή έχει διπλή δράση στις σχέση της με το πάνω και το κάτω. Με την πρώτη της ενέργεια ελέγχει το σώμα, και με την δεύτερη μελετά τις καταληπτές οντότητες.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Κατάλαβα. Η ψυχή είναι μία ενεργή οντότητα. Πως ενεργεί ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Η ψυχή έχει οντότητα με χαρακτηριστική φύση και ενέργειες. Μία από αυτές είναι η μνήμη, της οποίας η άσκηση εμποδίζεται μόνο από το σώμα. Όταν η ψυχή δένετε στο σώμα, ξεχνάει. Όταν διαχωρίζετε θυμάτε. Για αυτό τον λόγο το σώμα είναι η πηγή της λήθης. Η μνήμη ανήκει μόνο στην ψυχή.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Πως η ψυχή χρησιμοποιεί τα σώματα ; Υπάρχει κάποιος νόμος που προκαλεί την μετενσάρκωση σε ένα σώμα ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Αυτό που ονομάζεται αναπόφευκτη ανάγκη και θεία δικαιοσύνη κυβερνά την φύση που προκαλεί κάθε ψυχή να εισέρχεται σε εκείνο το σώμα που έχει επιλέξει. Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, η ψυχή πλησιάζει το σώμα εκείνο όπου οφείλει να εισέλθει. Κάθε ψυχή έχει την δική της ώρα.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Πλωτίνε φαίνεται ότι διδάσκεις για μία δύναμη που βρίσκεται έξω από τον άνθρωπο. Ο νόμος για τον οποίο μιλάς που βρίσκεται ; Από πού πηγάζει ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Ο κάθε ένας από εμάς κουβαλά μαζί του αυτόν τον νόμο, έναν νόμο του οποίου η ισχύς δεν πηγάζει από έξω, αλλά που είναι έμφυτη.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Ποίος είναι ο σκοπός της μετενσάρκωσης ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Η ψυχή κατέρχεται για να εξελίξει τις δυνάμεις της και για να στολίσει ότι βρίσκετε κάτω από αυτήν. Η ψυχή αλλάζει σώματα με τον ίδιο τρόπο που σε ένα θεατρικό έργο ο ηθοποιός πεθαίνει, αλλά στην επόμενη σκηνή, αλλάζει ενδύματα και υποδύεται ένα άλλο πρόσωπο και επιστρέφει στην σκηνή.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Τι είναι τότε Πλωτίνε ο θάνατος;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Θάνατος είναι μόνο η αλλαγή του σώματος, όπως και να έχει αυτός που αναχωρεί θα ξαναγυρίσει να παίξει..

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Δώσε μου ακόμα ένα παράδειγμα Πλωτίνε. Είναι ένα θέμα που πάντα με μπέρδευε.

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Η Ζωή είναι ένας συνεταιρισμός της ψυχής και του σώματος. Θάνατος είναι ο χωρισμός. Τόσο στην ζωή όσο και στον θάνατο η ψυχή νοιώθει σαν στο σπίτι της.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Τι συνείδηση έχει η ψυχή μετά τον θάνατο ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Υπάρχουν δύο στάδια μετά θάνατο. Στο πρώτο η ψυχή έλκετε από το σώμα που αναπολεί ότι ο άνθρωπος έκανε ή υπέφερε κατά την διάρκεια της ζωής του. Στην διάρκεια του χρόνου όμως η ανάμνηση προηγούμενων ζωών θα επιτευχθεί. Για τον λόγω ότι με τον καιρό η ψυχή εξαρτάτε όλο και λιγότερο από το σώμα, και έτσι αρχίζει να θυμάται πράγματα που είχε ξεχάσει στην παρούσα ζωή.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Και όταν η ψυχή επιστρέφει στην γήινη ύπαρξη Πλωτίνε, τι συμβαίνει ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Συναντά τις συνέπειες των προηγούμενων οφειλών της. Αυτοί που στην προηγούμενη ζωή τους, ήταν ιδιοκτήτες σκλάβων, εάν καταχράστηκαν την εξουσία τους , θα γίνουν αυτοί σκλάβοι. Δεν εναπόκειται μόνο στην τύχη το να γίνει κάποιος σκλάβος, φυλακισμένος ή ατιμασμένος. Θα πρέπει να έχει διαπράξει την βία την οποία εισπράττει. Εάν επιθυμείς να ανακαλύψεις την διανεμόμενη δικαιοσύνη, δεν είναι αρκετό να εξετάζεις μόνο το παρόν αλλά τόσο παρελθόν, όσο και το μέλλον. Το σύστημα αυτό ανταποδιτηκότητας είναι απόλυτο, δίκαιο και σοφό. Η τάξη που κυριαρχεί στο σύμπαν είναι αιώνια. Επενεργεί στο κάθε τι ακόμα και στα μικρότερα πράγματα.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Μου υπέδειξες Πλωτίνε ότι ο άνθρωπος είναι ο υπαίτιος της μοίρας του, και ο μοναδικός υπεύθυνος που ενεργοποιεί τις αιτίες τόσο της ευτυχίας όσο και της δυστυχίας του. Πως όμως αυτός ο νόμος που κληρονομείται στον άνθρωπο ορίζει την ποιότητα και την ποσότητα της τιμωρίας που ο άνθρωπος πρέπει να υποφέρει ;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Ο Θείος νόμος είναι αναπόφευκτος, και περιέχει μέσα του την δύναμη της δικαιοσύνης. Μέσω του νόμου καθορίζεται πως και για πόσο είναι αναγκαίο κάποιος να υποφέρει. Οι τιμωρίες που εξαγνίζουν το κακό πρέπει να προέρχονται από την τάξη που κυβερνά όλα τα πράγματα. Οι κακές πράξεις τα ατυχήματα και η δυστυχία που καταπιέζουν το καλό, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι οι συνέπειες προηγούμενων σφαλμάτων. Η παγκόσμια τάξη δεν πρέπει να κατηγορείται ως άδικη , αλλά πρέπει να επιμένουμε στην διανομή του δίκαιου. Εάν δεν καταλαβαίνουμε κάποια πτυχές του Θείου νόμου είναι λόγω κρυφών αιτιών που διαφεύγουν της γνώσης μας.

ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ : Διανεμητής δικαιοσύνης. Θα θυμάμαι αυτές τις λέξεις
Πλωτίνε. Μου ξεκαθάρισες πολλά σημεία που με προβλημάτιζαν. Αλλά Πλωτίνε όλοι οι άνθρωποι υποβάλλονται στην διανομή της δικαιοσύνης με τον ίδιο τρόπο;

ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Υπάρχουν τρεις τύποι ανθρώπων. Ο πρώτος αφορά τους ανθρώπους εκείνους που θεωρούν την επίγεια ζωή σαν την αρχή και το τέλος. Ο δεύτερος αφορά αυτούς που είναι ικανοί σε κάποιο βαθμό να στρέφουν την ψυχή τους σε πιο υψηλές αξίες. Και τέλος υπάρχουν οι σοφοί άνθρωποι των οποίων τα μάτια στρέφονται προς το Φως..


Edited by - ΠΛΩΤΙΝΟΣ on 03/12/2002 15:52:04

Edited by - ΠΛΩΤΙΝΟΣ on 03/12/2002 15:55:30Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2002, 16:34:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΠΛΩΤΙΝΟΣ : Θάνατος είναι μόνο η αλλαγή του σώματος, όπως και να έχει αυτός που αναχωρεί θα ξαναγυρίσει να παίξει..

ΠΛΑΤΩΝΑΣ … Και αν ΠΛΩΤΙΝΕ, ο άνθρωπος βαρέθηκε αυτό το ρόλο….τα ίδια και τα ίδια?

Ελπίζω λίγο ΧΙΟΥΜΟΡ…να μην πειράζει φίλε ΠΛΩΤΙΝΕ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2002, 23:30:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
E όχι βέβαια Δάσκαλε...
Εξάλλου ο Πλωτίνος γράφει

«Οι λόγοι μου δεν παρουσιάζουν τίποτε το νεότερο, δεν είναι σημερινοί, έχουν ήδη εκφρασθεί από καιρό, χωρίς να έχουν τελείως αναπτυχθεί. Όσα γράφω σήμερα δεν είναι παρά εξηγήσεις παλαιών λόγων του Πλάτωνα....»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NOMIMON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


143 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2003, 13:10:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NOMIMON  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
-Το ΕΝΑ είναι τα πάντα , και ταυτόχρονα τίποτα. Το ΕΝΑ είναι τα πάντα , για τον λόγο ότι όλα ενυπάρχουν μέσα σε αυτό. Στους κόλπους του ΕΝΟΣ υπάρχουν τα πάντα , και ΘΑ υπάρξουν τα πάντα.

Κατάλαβα. Το ΕΝΑ αντιπροσωπεύει την δυνατότητα. Ποια όμως η σχέση του Ενός με την ζωή?quote:
-Το ΕΝΑ υπάρχει παντού. Δεν υπάρχει μέρος όπου δεν είναι. , για αυτό και γεμίζει τα πάντα. Μέσω αυτού υπάρχουν τα πάντα. Το ΕΝΑ γεμίζει τα πάντα, παράγει τα πάντα, χωρίς να είναι αυτό που παράγει.quote:
-Το ΕΝΑ υπερέχει και της κίνησης και της στάσης. Είναι η δυνατότητα και της κίνησης και της στάσης, υπερέχει και των δύο.


Αγαπητέ Πλωτίνε,

βλέποντας κάποιος αδαής ( περί Πλωτίνου και Νεοπλατωνισμού ) τα παραπάνω αποσπάσματα από το κείμενο που μας παρέθεσες, το πιθανώτερο είναι να νόμίσει οτι πρόκειται για μια συζήτηση περί κβαντικής θεωρίας. Τουλάχιστον εγώ ( κατάταξέ με στους αδαείς για τη ροή της συζήτησης ) αυτήν τη σκέψη έκανα.

Να συμπεράνω λοιπόν ( ή έστω να υποθέσω ) οτι ο Πλάτωνας που τα προείπε

quote:
Εξάλλου ο Πλωτίνος γράφει

«Οι λόγοι μου δεν παρουσιάζουν τίποτε το νεότερο, δεν είναι σημερινοί, έχουν ήδη εκφρασθεί από καιρό, χωρίς να έχουν τελείως αναπτυχθεί. Όσα γράφω σήμερα δεν είναι παρά εξηγήσεις παλαιών λόγων του Πλάτωνα ....»


έκανε πριν χιλιάδες χρόνια μια εισαγωγή στη θεωρία αυτή;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2003, 18:05:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ ΝΟΜΙΜΟΝ και ο Πλάτωνας λόγους άλλων εξηγούσε...Το Εν (και οχι το ΕΝΑ -δική μου λάθος απόδοση-) είναι τα πάντα και τίποτα. Τα πάντα διότι απο το Εν προέρχονται τα πάντα, και τίποτα διότι για να υπάρχει κάτι πρέπει να υπάρχει παρατηρητής έξω απο αυτό..

Όσο για την επιστήμη ο φυσικός ΜΠΕΡΝΤΡΑΝΤ ΡΑΣΣΕΛ είπε

«Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης προηγμένης επιστήμης είναι η τάση επιστροφής προς τον Πυθαγόρα..»

Δες και το ενδιαφέρον "νέο" (παλαιό πιά ) απο την κεντρική σελίδα

http://www.esoterica.gr/news/november_03/platouni/platouni.htm

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Edited by - ΠΛΩΤΙΝΟΣ on 08/12/2003 18:07:39Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.15625
Maintained by Digital Alchemy