ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ...
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Avallon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5090 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2004, 13:46:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είναι πραγματικά ειπωμένη αυτή η ρήση?
Είναι σωστά διατυπωμένη?
Υπάρχει όντως στις Γραφές?

Πως συνάδει με το ότι ο Ιησούς δεν τους είπε να μην «ερευνούν»...

Αντίθετα, τους είπε ότι αρχίζουν καλά, αλλά τελειώνουν άσχημα: «Ερευνάτε τις Γραφές, επειδή εσείς νομίζετε ότι μέσα σ’ αυτές έχετε αιώνια ζωή· κι εκείνες είναι που δίνουν μαρτυρία για μένα. Όμως, δεν θέλετε να έρθετε σε μένα, για να έχετε ζωή» (Ιωάννης 5/39,40). Τα λόγια αυτά είναι μια διαπίστωση και όχι μια προσταγή. Αλλά ο Ιησούς θεωρεί αυτή την «έρευνα» πολύ χρήσιμη.*


Η Αγία Γραφή συνιστά στον άνθρωπο να αναζητεί την Αλήθεια. «Ζητάτε!», φωνάζει. Ο Θεός δημιούργησε τα έθνη «για να Τον ζητούν» (Πράξεις 17/27). «Ζητήστε τον Κύριο...» (Ησαΐας 55/6) κτλ.

Η Αγία Γραφή όχι μόνο δεν απαγορεύει την έρευνα, αλλά μας διδάσκει να μην πιστεύουμε σε κάτι, αν δεν το ελέγξουμε. «Δοκιμάζετε τα πνεύματα» (Α΄ Ιωαννου 4/1).

Ο άνθρωπος που πιστεύει χωρίς να ερευνά, έχει λογική νηπίου. Αλλά αυτό δεν το θέλει ο Θεός: «Μη γίνεστε παιδιά στο μυαλό· αλλά γίνεστε νήπια μεν στην κακία, όμως τέλειοι στο μυαλό» (Α΄ Κορινθίους 14/20).


*Υπάρχει όντως διαστρέβλωση και καπίλευσεη στη διδασκαλία του μεγάλου Μύστη, κάτι που εκείνος είχε αντιληφθεί ότι θα γινόταν?


"Τάδε έφη Avallon"
jim213
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
59 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2004, 14:16:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους jim213  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπερα. Δεν γνωριζω τι ακριβως σημαινει αυτη η φραση ( οπως και δεν γνωριζω αν την ειπε ο Χριστος) αλλα νομιζω οτι ειναι "πιστευε και μοι, ερευνα" δηλαδη πιστευε και εμενα αλλα ερευνα. Αν ομως δεν ειναι ετσι μπορει κανεις να πει οτι το "πιστευε και μη ερευνα" ειναι κατα καποια αποψη "σωστο" για εκεινη την εποχη οπου ο ανθρωπος γνωριζε ελλαχιστα πραγματα για την γη και οχι μονο, και τωρα που ερευνησε ειδαμε τα αποτελεσματα... οπως ειναι η μολυνση της φυσης απο την ευεβρεση των εργοστασιων επεξεργασιας ανθρακος και αλλα... το θεμα ειναι πολυ μεγαλο και ολοι αντιλαμβανεστε τι θελω να πω. Φυσικα δεν ειπα οτι πρεπει σςν χαφτες να δεχομαστε οτι μας δινεται και να μην το επεξεργαζομαστε αλλα απο την πολη την ερευνα θα φτιαξουμε και ανθρωπους σε λιγα χρονια που καποτε ηταν μονοπωλειο του θεου. Δεν μπορω να ξερω αν συμφωνειτε η οχι με αυτα που λεω, καλο θα ειναι να απαντησετε. Ευχαριστω προκαταβολικα.

οι αναμαρτητοι βλεπουν το συμπαν ασπροΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Admin
Forum Admin

Greece
2326 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2004, 17:28:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Admin  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νομίζω ότι το παρόν Θέμα, που παρεπιπτόντως το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον , ταιριάζει σαφώς καλύτερα στο Forum .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.(όπου και μεταφέρεται) παρά στο Απόψεις, Προτάσεις κ.ά. που το φιλοξένησε αρχικά.

Θα ήθελα να παρακαλέσω εκ των προτέρων να αποφευχθούν πάση θυσία οι γνωστές "αψιμαχίες" που χαρακτηρίζουν Συζητήσεις αυτού του τύπου και να διατηρηθεί το καλό επίπεδο με το οποίο ξεκίνησε. Ας προωθήσουμε τον Γόνιμο Διάλογο χωρίς μισαλλόδοξες αιχμές. Αυτές εξάλλου δεν αποτελούν ούτε στο ελάχιστο, συστατικό στοιχείο του ESOTERICA και είναι κάτι που, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, οι συντελεστές αυτού του χώρου αντιτιθέμεθα... θεωρητικά μα και πρακτικά!

Παρακαλώ την δημιουργό του Θέματος αλλά και τους συμμετέχοντες να μας βοηθήσουν στο έργο μας, συντονίζοντας τη Συζήτηση και ειδοποιώντας μας για οποιεσδήποτε "παρεκτροπές".


-------------------------
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"

-------------------------Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το ξωτικό
Μέλος 3ης Βαθμίδας


641 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2004, 18:45:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Το ξωτικό  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπερα .
Αγαπητη Αβαλλον αυτο το θεμα με το ιδιο ακριβως τιτλο το ειχε ανοιξει και η Αμαλια παλιοτερα : ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ- http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=621-,στο φορουμ της Σοφιας.

Καλο βραδυ και καλο μηνα(και καλη βδομαδα )


Edited by - Το ξωτικό on 01/03/2004 20:24:50Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

srisatia
Νέο Μέλος

Nepal
2 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 07:40:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους srisatia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Το μέλος Avvalon ζητά να μάθει αν κάποιες ή κάποια ρήση των Αγίων Γραφών, γύρω από την "στέρηση" της ελευθερίας για την πνευματική έρευνα, είναι βγαλμένες από κάποιο θεϊκό "εγκέφαλο". Αν φυσικά και έχω καταλάβει σωστά;
Η αλήθεια, απ' την δική μου γνώμη είναι: Μόνο η έρευνα, είναι εκείνη που μπορεί να μας οδηγήσει στην οδό της μοναδικής αλήθειας για την τελική εσω-διαδρομή του κάθε ανθρώπου προς την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ.
Όλοι οι Αβατάρες, (Μεγάλοι Διδάσκαλοι), σε αυτήν μας κατευθύνουν, στην έρευνα των Αγίων Γραφών, των Ιερών λόγων και των εκάστοτε Ζωντανων Διδασκάλων τις ουσιαστικές πράξεις, όπου εμφανίζονται για να μας οδηγήσουν.
Δια τούτο Avallon, ερευνάμε τας γραφάς αλλά και ότι έχει σχέση με το εσωτερικό κομμάτι του εαυτού μας, πάρα πολύ καλά!
Η έρευνα βέβαια ζητεί γνώση και παιδιά που θα αποκτηθεί με την εντρύφησή μας γύρω από τον εσωτερισμό της Δύσης μα και της Ανατολικής σκέψης. Και που θα πρέπει λογικά να δαπανήσουμε αρκετό χρόνο σε βάρος απο τις διασκεδάσεις, τις μπυρίτσες και γενικά ότι έχει να κάνει με την ευχαρίστηση της παχυλής μας ύλης.
Ερευνάμε για να μην αναγεννάμε την κακομοιριά μας.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

pete
Μέλος 1ης Βαθμίδας


113 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 09:49:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους pete  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα μου επιτρέπατε κάποια σύντομα σχόλια.

Όταν ερευνάμε κάτι, είναι σημαντικό να δούμε υπό ποια ιδιότητα από ποιο σημείο (point of view) γίνεται αυτό. Αν θέλουμε να έχουμε πραγματικό αποτέλεσμα στην όποια μας έρευνα, πρέπει να είμαστε κατά το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικοί και καθόλου υποκειμενικοί.

Μπορεί όμως κάποιος πιστός στο όποιο δόγμα του για παράδειγμα, να διαβάσει με κριτικό και αυστηρό πνεύμα τις γραφές που το καθορίζουν; Πόσο κριτικός μπορεί να είναι ένας Μουσουλμάνος στο Κοράνι η ένας Χριστιανός στη Βίβλο; Η πλύση εγκεφάλου από την μικρή ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πνευματική διάπλαση ενός ατόμου.

Η έννοια του ‘συμφωνώ’ η ‘διαφωνώ’ έχει επομένως σαφώς να κάνει με το πώς εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Άρα είναι προέκταση του ‘μέσα’ μας.

Κλείνοντας, αν ερευνώντας τις όποιες γραφές, διαφωνεί κανείς σε κάποια η πολλά σημεία με αυτές, τότε τι γίνεται; Αλλάζει θρησκεία, γίνεται άθεος, αιρετικός η τι τέλος πάντων; Το πρόβλημα με τα δόγματα είναι αυτό που λέει και η λέξη. Δεν αλλάζουν. Δεν αποδέχονται την άλλη άποψη.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NoiprocS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
179 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 10:07:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NoiprocS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα σας!

Ο Λόγος του Θεού σε καμία σελίδα δεν αναφέρει το ψεύτικο ρητό, «πίστευε και μη ερεύνα». Ο Θεός δε φοβάται την έρευνα. Αντιθέτως συμβουλεύει «Ερευνάτε τας Γραφάς».

Η ειλικρινής έρευνα όχι μόνο δεν απομακρύνει από την πίστη, αλλά αντίθετα οδηγεί σ’ αυτήν. Ο άνθρωπος, με την έρευνα της φύσης, αντικρίζει τη σοφία του Θεού κι όσο περισσότερο ερευνά, τόσο περισσότερο κυριεύεται από ίλιγγο θαυμασμού, απέναντι στο μεγαλείο της Δημιουργίας! Εξάλλου, με την έρευνα των Γραφών ο άνθρωπος αντικρίζει την Αγάπη του Θεού, που αποκαλύφθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Ο άνθρωπος του Θεού όχι μόνο διαβάζει, μελετάει και ερευνάει τα ζητήματα του Θεού, αλλά μελετάει συνεχώς ημέρα και νύχτα.
Στην Καινή Διαθήκη συνιστά ο Κύριος να μελετούμε τις Γραφές και να ερευνούμε πώς ακριβώς έχουν τα ζητήματα του Θεού.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε και πως κυκλοφόρησε το αντιχριστιανικό αυτό απόφθεγμα, που και σήμερα κυκλοφορεί σιωπηρά μεταξύ των θρησκόληπτων ανθρώπων, ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι βολεύει όσους διαστρέφουν τις γραφές και κάνουν πράγματα αντίθετα με τον Λόγο του Θεού και θέλουν να αποφύγουν την συζήτηση και την έρευνα.

Σήμερα βέβαια δεν περνάει εύκολα μεταξύ των νέων ανθρώπων, που είναι γεμάτοι ανησυχίες και ερωτήματα. Συνεχώς ένα <γιατί> κυκλοφορεί και σαν καταπέλτης κτυπάει τα πάντα. Ότι είναι κούφιο δεν αντέχει. Διαλύεται. Ότι όμως είναι γερό και συμπαγές, όχι μόνο αντέχει, αλλά γίνεται πιο δυνατό και πιο συμπαγές.

Ερευνάτε για να πιστέψετε, λέω εγώ. Μόνο με την ουσιαστική και σε βάθος έρευνα ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει στο Θεό.

--------------------------------------------------
Να ζείς σαν ετοιμοθάνατος και να δημιουργείς σαν αθάνατος !!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 10:48:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πότε θα καταλάβει επιτέλους ο "κοσμάκη" ότι τα δόγματα ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, αλλά την ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ?

"Ο Θεός είναι τελείως ανεξάρτητος απο τις ομολογίες πίστης των θρησκειών", μας μεταφέρει ο Voltaire.


Και μία ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ: ΕΝΘΕΟΣ αλλά και οπαδός της ΘΕΟΓΝΩΣΙΑΣ είναι ακριβώς αυτός που αναζητά εναγώνια μέσα στις επιστήμες και τις θρησκείες την αληθινή Θεότητα.

ΑΘΕΟΣ και οπαδός της ΑΘΕΪΑΣ, είναι εκείνος που αρκείται μακάριος στην πίστη ενός παραδοσιακού Θεού-μύθου κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας (που του βάλανε στο κεφάλι..), χωρίς να την ερευνήσει κριτικά σε βάθος.

ΕΝΘΕΟΣ δέν μπορεί ΠΟΤΕ να είναι επομένως ο εβραιοχριστιανός ή ο Μουσουλμάνος, διότι ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΩΣ "ΕΡΜΗΝΕΙΑ" ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Διότι, ένας τέλειος Θεός που δημιουργεί.....ατελείς κόσμους ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ!

...ή παίζει εν ου παικτοίς!!!

Λοιπόν??

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

pete
Μέλος 1ης Βαθμίδας


113 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 10:56:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους pete  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε NoiprocS,

μόλις διάβασα την άποψή σου είδα αμέσως την αντίθεση με τον προβληματισμό που μόλις έθεσα.
Μόλις άρχισα να διαβάζω την πεντάτευχο των Εβραίων, κατάλαβα ότι έχω να κάνω με ένα τουλάχιστο ρατσιστή θεό (για να μην πω για άλλα). Αφού ο υιός είναι ομοούσιος και συνάναρχος άρα είναι και αυτός ρατσιστής, ναι η όχι?
Αναγκαστικά είναι.

Μπορεί ένας ρατσιστής θεός (η άνθρωπος) να εκπέμπει μηνύματα αγάπης προς όλους?

Αναντίρρητα ΟΧΙ. Δεν γίνεται. Ούτε σαν ουτοπία.

Βλέπεις αμέσως ότι η κριτική ικανότητα σε φέρνει αυτομάτως σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεις?

Για αυτούς τους λόγους σε μάθανε να μην ερευνάς με κριτικό πνεύμα. Δεν το θέλει το σύστημα. Δεν το αντέχει. Πίστευε και να μην ερευνάς, φίλε μου.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Avallon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5090 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 11:14:01  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Swabe πέραν της συνηθισμένης "κατήχησης" νομίζω ότι καταννοείς ότι δεν έχεις απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσα...
Θα σε παρακαλούσα να απαντούσες παίρνοντάς τα ένα-ένα...
Ολα τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες που έχουν ακουστεί εκατοντάδες φορές εδώ μέσα...
Οσον αφορά όμως στη δημιουργία του τόπικ...ειλικρινά δε φαντάστηκα ότι μπορούσε να υπάρχει με τον ίδιο τίτλο...οπότε και είμαι σύμφωνη αν θέλει ο admin να το κλειδώσει...

Υ.Γ. Αμαλία...πάλι στο μυαλό μου ήσουν?


"Τάδε έφη Avallon"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Πασχαλης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
480 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 12:15:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πασχαλης  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Πασχαλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αναρωτιεμαι πολλες φορες,
πως εννοουν την ερευνα οι οπαδοι οποιουδηποτε δογματος,
οταν ερχονται και προκαταλαμβανουν τον καλοπιστο αναζητητη-ερευνητη
με αφοριστικες τακτικες,
ενημερωνοντας τον οτι,
ειναι αιρεσεις και αιρετικα τα κειμενα απο αλλες πηγες εξω απο τις επισημες πηγες του δογματος.

Τετοιος ο υποκριτικος φαρισαϊσμος, μα τετοιος υποκριτικος φαρισαϊσμος;

Ναι, ερευνατε, ερευνατε, αλλα μακρια απο αλλες αιρετικες θεολογικες αντιληψεις, μακρια απο μη χριστιανικες ερευνητικες ομαδες και ειδικα
μακρια απο εσωτεριστικες αναζητησεις.
Παρακατω η διευθυνση με τις "απαγορευμενες" ομαδες και αιρεσεις, 423 τον αριθμο !!!

http://www.iak.gr/IAK/Greek/aireseis423.htm

Τι μας μενει;
μα βεβαια !!!! Ειμαστε ελευθεροι και μας παροτρυνουν κιολας να ερευνουμε,
να ερευνουμε τα πατερικα κειμενα, τα επισκοπικα συγγραμματα, τα ορθοδοξα (τυφλα ναχουν τα μη ορθοδοξα) βιβλια, τις γραφες.
Το ερευνουμε βεβαια, εξυπακουεται οτι σημαινει να δεχομαστε οτι λενε,
γιατι αλλοιως παλι γινομαστε αιρετικοι.

Με λιγα λογια μας λενε οτι ειμαστε ελευθεροι να ερευνουμε τα δικα τους και να συμφωνουμε μαζι τους !!!

Τετοιος υποκριτικος φαρισαϊσμος, μα τετοιος υποκριτικος φαρισαϊσμος,
αμαν πια !!! !!! !!!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Avramis
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 14:27:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Avramis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
To pisteve kai mi erevna einai kai lathos kai sosto. Dioti stin pisti mas yparchoun polla pou prepei na ta ereynoume kai liga pou yperbainoun to myalo mas kai ta dechometha etsi opos ta didaskei i ekklisia mas mexris otou kati ligo katalavoume apo afta. P.x. Ta dogmata ta erevnoume mexris enos simeiou. Leei h Ekklisia oti o Christos egennithi ek pnevmatos agiou kai Marias. Erevnoume tis istorikes martyries, erevnoume ti gnvsi ton dioratikon agion pou evlepan me ta matia tis psychis afta pou den blepoume emeis kai leme oti to dechometha logo tis axiopistias ton martyron. Alla den mporoume na echoume amesi gnosi oyte peiramatiki epivevaiosi oyte pliri katanoisi pos afto egine. Kapou diladi stamataei i erevna mas, opos kai tou dikastiriou pou vgazei apofasi me basi tis martyries. Den ekfrazontai oles oi alitheies tis pisteos mas, alla bionontai oles. P.x. Ti einai i agapi den legetai teleia, alla o kathenas mporei na tin zisei se kapoio bathmo. I theologia mas chorizetai se katafatiki, pou leei thetika ti kai pos einai o Theos kai se apofatiki poy leei arnitika (apofatika) ti kai pos einai (i den einai o Theos. P.x.O Theos einai agios. einai pantodynamos, pantognostis klp. Alla sti theia leitourgia akoume oti o Theos einai anekfrastos, aperinoitos (pou den ton katalabainoume kala) klp. Kapoioi filosofoi kai kapoioi theologoi tis dyseos ypostiriksan oti den paradechontai oti den katanooun. Omos afto einai kai epistimonika lathos, dioti polla den ta katanooume, alla ta dechometha, dioti os ena bathmo ta zoume. Ti einai yli, ti einai fos, ti einai energeia, ti einai barytis? Kaneis epistimon den kserei. Omos kati ligo kserei kai ktizei tin epistimi pano s' afto to ligo kai gi' afto oi paradoches tis epistimis kathe toso allazoun.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Avramis
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 14:33:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Avramis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
sth pio pano apanthsh mou, opou grafw gia ekklhsia ennow thn Orthodoxh kai to Orthodoxo dogma.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2004, 17:14:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Avallon,

δεν ξέρω που εντοπίζεις τάση……κατήχησης (!) στα όσα γράφω, αλλά σίγουρα η αντίθετη γνώμη και ο πλουραλισμός έχουνε για σένα άλλη θέση στο λεξικό!

Ας είναι. Άποψη σου, πλην όμως παντελώς ανεδαφική.

Όσον αφορά τις «φιλολογίες» που ΕΠΙΣΗΣ μου προσάπτεις, άποψη σου βέβαια, αλλά μήπως θα’θελες να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙΣ άλλη φορά όλες τις απαντήσεις που δεν πιάνουνε «ένα-ένα» τα όσα ΕΣΥ επιθυμείς να απαντηθούνε?

Η αποστείρωση του διαλόγου ΔΕΝ προάγει τη γόνιμη συζήτηση φίλτατη Avallon………

Στο θέμα όμως. Ένας «Θεός» που ΜΙΣΕΙ, ΣΦΑΖΕΙ, ΖΗΛΕΥΕΙ και γενικώς ΔΙΑΤΑΖΕΙ περιμένεις να είναι και……..οπαδός της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ? Για να σοβαρευτούμε…..

Επειδή προσπαθείς μέσα από αποσπάσματα να εξάγεις ένα συνολικό συμπέρασμα, ας δούμε μία ολοκληρωμένη σειρά των σκέψεων Του:

Στην «Προς Ρωμαίους» επιστολή (κεφ.10-21) διαβάζουμε

«..η Ρεβέκα είχε ένα κρεβάτι με τον πατέρα μας Ισαάκ. Πριν ακόμα γεννηθούν και πριν να κάνουν κάτι καλό ή κακό για να παραμείνει η πρόθεση για εκλογή του Θεού, ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ.
Είχε ειπωθεί σ’αυτήν: Ο μεγαλύτερος θα είναι ΔΟΥΛΟΣ του μικρότερου ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ: τον Ιακώβ αγάπησα αλλά τον Ησαύ ΕΜΙΣΗΣΑ..άρα λοιπόν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ αλλά ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΟΥ ΕΛΕΕΙ.
Γιατί λέγει η Γραφή στον Φαραώ: ότι γι’αυτό σε σκληρύνει. Θα πεις λοιπόν σε μένα: γιατί πλέον κατηγορεί? ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ?
Το λοιπόν άνθρωπε, ΕΣΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ?
Μήπως μπορεί να πει το πλάσμα στον πλάστη του γιατί με έκανες έτσι?
Η μήπως δεν έχει δικαίωμα ο κεραμοποιός του πηλού από τον ίδιο το πηλό να φτιάξει ΣΚΕΥΗ ΜΕ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΥΗ ΑΧΡΗΣΤΑ?»


Στον Ιουδαϊσμό, όπως και στον εβραιοχριστιανισμό, ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Η μοιρολατρία είναι πανταχού παρόν!
Στον Ισλαμισμό (Αβρααμικό βλέπεις…) υπάρχει το Κισμέτ.
Στον μαρξισμό η νομοτέλεια.
Στον Φροϋδισμό τα εκ γενετής συμπλέγματα.

Τελικά, εφόσον ο άνθρωπος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σύμφωνα με τον χριστιανισμό και τους εκάστοτε αφεντάδες (Γιαχβέ-Meshiah «Χριστός»), ΤΟΤΕ ποια «έρευνα» και «έλεγχο» ψάχνεις να βρεις φίλτατη?

Αφού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (ούτε καν γεννιέται….ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ!) τι στα κομμάτια χρειάζεται την υποτιθέμενη «έρευνα»? Να ερευνήσει ΤΙ?? Τα όρια της αιχμαλωσίας του?

Τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος υπό τον μανδύα του εβραιοχριστιανισμού? ΤΙΠΟΤΑ!

Η δύναμη του «Θεού» του Χριστιανισμού είναι ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΟΥ: «Ισχύς μου η αγάπη των πιστών»

Διότι εάν είχε και οποιαδήποτε άλλη δύναμη……ΑΠΛΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΝΙΩΘΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ !

Περνάω την λογοκρισία Avallon??

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

pete
Μέλος 1ης Βαθμίδας


113 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2004, 09:05:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους pete  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Avramis,

Θα επιτρέψεις μια σειρά από παρατηρήσεις:

Σε μια θρησκεία, το ‘κοινό’ στο οποίο απευθύνεσαι δεν έχει στην συντριπτική του πλειοψηφία υψηλό επίπεδο φιλοσοφικής μόρφωσης. Γράφοντας κείμενα που είναι δυσνόητα φοβούμαι ότι στόχος του συγγραφέα δεν είναι η κατανόηση εκ μέρους του κοινού αυτού των όποιων μηνυμάτων αλλά η δυνατότητα να τα μεταφράζουμε κατά το δοκούν.

Γράφεις ότι κάποια μπορούμε να τα ερευνήσουμε και κάποια όχι. Να σημειώσω ότι όποιος ερευνητής ξεκινήσει με τέτοια αρχή έχει τελειώσει πριν αρχίσει.
Τι και ποια είναι αυτά που δεν μπορεί να ερευνήσει?
Ποιος θα το κρίνει αυτό?
Με βάση ποιο point of view πρέπει να κάνει έρευνα? Του πιστού η του τρίτου που από τελείως διαφορετικό μάτι πρέπει να κρίνει?
Τι σημαίνει ότι ο θεός είναι ανέκφραστος? Σε όλη την πεντάτευχο των Εβραίων βρίθει από ενέργειες, και μάλιστα με εντονότατα σημάδια ανθρώπινων ψυχολογικών αδυναμιών.
Το ότι η επιστήμη σήμερα δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε κάποια πράγματα είναι γνωστό. Και στο παρελθόν δεν μπορούσε σε άλλα, αλλά με την πάροδο του χρόνου δόθηκαν οι απαντήσεις. Είναι θέμα χρόνου να απαντηθούν και άλλες.

Όμως για πες μας. Τώρα που αποδείχτηκε ότι υπάρχει νερό στον Άρη, τι λέτε? Η πεντάτευχος μιλά για μια κτίση με κέντρο την γη. Για ένα θεό που έδωσε ζωή μόνο εδώ. Τώρα που επιστημονικά αυτό είναι λάθος, τι λέτε? Τι λένε οι έρευνές σας?
Νερό σημαίνει ζωή. Αυτό είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη γη.

Η ηλίθια θεωρία του Κοσμά Ινδικοπλάστη με τις ευλογίες της Χριστιανικής εκκλησίας περί δήθεν επίπεδης γης (έργο του 550 μΧ) αποτελεί σήμερα μνημείο γέλιου. Τότε ήταν επίσημο εκκλησιαστικό κείμενο 12 τόμων αφού αποτελούσε την εξήγηση της πεντάτευχου των Εβραίων στο θέμα της κοσμογονίας.

Τα βλέπεις Avramis? Η επιστήμη σιγά αλλά σταθερά αφαιρεί ένα προς ένα όλα τα σημεία στήριξης ηλίθιων θεωριών και μαζί με αυτές τους χωρίς βάση ισχυρισμούς άσχετων συγγραφέων και των υποστηρικτών τους.

Να ερευνάς τα πάντα χωρίς όρια και παρωπίδες.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Avramis
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2004, 15:19:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Avramis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Pete,

Εχεις γραψει "Σε μια θρησκεία, το ‘κοινό’ στο οποίο απευθύνεσαι δεν έχει στην συντριπτική του πλειοψηφία υψηλό επίπεδο φιλοσοφικής μόρφωσης. Γράφοντας κείμενα που είναι δυσνόητα φοβούμαι ότι στόχος του συγγραφέα δεν είναι η κατανόηση εκ μέρους του κοινού αυτού των όποιων μηνυμάτων αλλά η δυνατότητα να τα μεταφράζουμε κατά το δοκούν."

Μπορει και να εισαι και ορθος στο οτι, στην συντριπτική του πλειοψηφία το Ορθοδοξο Χριστιανικο 'κοινο' στερειτε υψηλου επίπεδου φιλοσοφικής μόρφωσης.Εξαλλου, ενας σωστος Ορθοδοξος Χριστιανος σωστο ειναι να πιστευει με την καρδια του τα οσα διδασκεται απο το Ορθοξο δογμα και τους αγιους της εκκλησιας του παρα να καθετε να φιλοσοφει - Pascal " Ο Θεος γινεται περισσοτερο αποδεκτος με τη καρδια παρα με τη λογικη"-. Η διάνοια όμως των περισσοτερων ανθρώπων δεν ικανοποιείται μ’ αυτή την θέση,ουτε νομιζω και η δικη σου, ετσι θα συνεχισω και θα αναφερθω σε αρχαιος μεγαλους Ελληνες φιλοσοφους ελπιζοντας να σε ικανοποιησω.

Οι παρακατω σπουδαιοι ΄Ελληνες σοφοί της προχριστιανικής εποχής, χωρίς να δεχθούν καμιά επίδραση θρησκευτική από το Χριστιανισμό ή κάποια άλλη μονοθεϊστική τάση, έφθασαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας Δημιουργός του Σύμπαντος.

Θαλής ο Μιλήσιος - έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο Θαλής που ήταν μαθηματικός, παρατηρώντας τους αστέρες και τον κόσμο γενικώτερα, και τη φύση, κατέληξε όχι μόνο να παραδεχθεί ότι υπάρχει Θεός, αλλά να τον ορίσει ορθώς, ότι είναι πρεσβύτατος των όντων, και Αυτός που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος: «Πρεσβύτατον των όντων Θεός, αγέννητον γαρ× μήτε αρχήν έχον μήτε τελευτήν». Συνέλαβε δηλ. ο Θαλής πολύ ορθά με μόνη τη λογική σκέψη, ότι ο Θεός για να είναι Θεός, είναι άναρχος και αίδιος αλλά και αθάνατος. Ιδιότητες δηλ. του Θεού που αποκαλύπτονται από τον ίδιο, μέσα στην Ιερή Βίβλο των χριστιανών. Κάνοντας δε ένα βήμα παραπάνω κατέληξε στο να πει: «Κάλλιστον κόσμος× ποίημα γαρ Θεού» δηλ. ο κόσμος είναι άριστος, ο καλύτερος δυνατός, διότι είναι δημιούργημα του Θεού. Κάτι ανάλογο μ’ αυτό μας λέει η Γένεσις, ότι όσα δημιούργησε ο Θεός ήσαν «καλά λίαν» (Γεν. 1:31-εβρ. Τώβ Μεώδ).

Ξενοφάνης - Απο την Κολοφώνα (580-475 π.Χ.) αποκηρύσσοντας τους ανθρωπόμορφους θεούς των συμπατριωτών του καθώς και τις ανθρωποπαθείς εκφράσεις και εμφανίσεις τους, παρατήρησε ότι αν τα ζώα είχαν θεούς, σίγουρα θα τους έκαναν ζωόμορφους. Όπως δηλ. οι άνθρωποι κατασκευάζουν και επινοούν θεούς ανθρωπό-μορφους με ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη. ΄Ετσι εξ αντιδιαστολής, κατέληξε ο Ξενοφάνης στο να πεί ότι Ένας Θεός υπάρχει μέσα σε θεούς και ανθρώπους κι αυτός «ούτε κατά την μορφή όμοιος με τους ανθρώπους (είναι) ούτε κατά την σκέψη, όλος στοχάζεται κι όλος θωρεί κι όλος ακούει κι ακίνητος στον ίδιο τόπο πάντα μένει».

Ηράκλειτος - (544-484 πΧ), ο επωνομασθείς σκοτεινός, λόγω της βαθύτητας της σκέψης του, σε κάποιον αφορισμό του φαίνεται να έχει υλιστική αντίληψη λέγοντας ότι ο κόσμος αυτός είναι αιώνιος, ούτε κανείς απ’ τους θεούς τον έκανε «αλλ’ ην αεί και έστι και έσται» (Ντιλς Ι, σελ.158). Ωστόσο, παρά την όντως αυτή υλιστική του αντίληψη, -η οποία σημειωτέον αφορά την προέλευση του κόσμου και της ύλης μόνο -, σ’ άλλους αφορισμούς του δέχεται ότι υπάρχει Θεός και μάλιστα συγκρινόμενος ο άνθρωπος ο πιο σοφός με τον Θεό, μοιάζει με έναν πίθηκο που θα προσπαθούσε να τον συναγωνισθεί. «Ανθρώπων ο σοφώτατος προς Θεόν πίθηκος φανείται και σοφία και κάλλει και τοίς άλλοις πάσιν» (Ντιλς Ι, σελ. 169). Ακόμα ο Ηράκλειτος, είπε κάτι άλλο πολύ σπουδαίο: ότι όσα κάνει ο Θεός δε μπορεί παρά ως εκ της φύσεώς του ως δίκαιος και αγαθός, να είναι όλα δίκαια και αγαθά, ανεξάρτητα που οι άνθρωποι πολλά απ’ αυτά δεν καταλαβαίνουν και άλλα τα θεωρούν δίκαια και άλλα άδικα, ανάλογα κατά πως τα καταλαβαίνουν με την απλή τους σκέψη και κατά πως τους συμφέρει. Επί λέξει είπε: «Τω μεν Θεώ καλά πάντα και αγαθά και δίκαια. ΄Ανθρωποι δε ά μεν άδικα υπειλήφασιν, ά δε δίκαια». Βλέπουμε δηλ. εδώ, ο Ηράκλειτος να καταλήγει σ΄ένα συμπέρασμα που κατ’ επανάληψη τονίζουν οι συγγραφείς της Βίβλου και να συμφωνεί με την θεία αποκάλυψη. Ακόμα ο Ηράκλειτος για να προσδιορίσει το θείον, χρησιμοποίησε τη λέξη Λόγος : «Του δε λόγου τουδ’ εόντος αεί..».
Την ύπαρξη του Θεού από την τάξη και την ομορφιά του κόσμου συνήγαγε και ο Αναξαγόρας (500-428 πΧ) λέγοντας το περίφημο ρητό του «Πάντα διεκόσμησε Νόος». Για τον Αναξαγόρα δηλ. όπως και για τον Πυθαγόρα που ονόμασε πρώτος το σύμπαν ‘κόσμο’ (στολίδι, κόσμημα) είχε μεγάλη σημασία η ευρυθμία , η τάξη και η ομορφιά που παρατηρείται στη φύση.

Πυθαγόρας - (580-490 πΧ), περίφημος για το πυθαγόρειο θεώρημά του και για άλλες μαθηματικές ανακαλύψεις. Ο Πυθαγόρας, μελετώντας τη φύση και τον κόσμο γενικώτερα, κάνοντας χρήση των μαθηματικών και της πρακτικής σκέψης, έφθασε στο συμπέρασμα όχι μόνον ότι υπάρχει Θεός, αλλά ότι Αυτός είναι και Κύριος, δηλ. Εξουσιαστής όλων. Και ότι όλη η ζωή μας είναι έτσι δομημένη, ώστε να στρεφόμαστε σ’ Αυτόν και να τον ακολουθούμε. Παραθέτω επί λέξει το απόφθεγμα του Πυθαγόρα: «Πας ο βίος συντέτακται προς το ακολουθείν τω Θεώ. Επειδή γαρ εστί τε Θεός και ούτος πάντων Κύριος».
΄Ετσι και ο Πυθαγόρας κατέληξε με μόνη την παρατήρηση και τη λογική, σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα που έμμεσα έκανε χρήση του και ο απ.Παύλος στον Άρειο Πάγο μιλώντας στους ΄Ελληνες, επικαλούμενος μάλιστα τους δικούς τους σοφούς: «του γαρ και γένος εσμέν» και «εν αυτώ γαρ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν» (Πράξεις 17:28).

Πλάτωναs - (427-347 πΧ),κατέχει εξέχοντα θέση στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία.κι αυτός κάνοντας χρήση της λογικής και της παρατήρησης, κατέληξε στο να πει ότι ο Θεός είναι ένας μέγιστος μαθηματικός για να υπάρχει ένας τέτοιος όμορφος και ορθά δομημένος κόσμος ( Αεί ο Θεός γεωμετρεί). Αλλά ο Πλάτων προχώρησε ακόμα περισσότερο: συνέλαβε μερικές από τις πραγματικές ιδιότητες του Θεού όπως είναι η σοφία, η καλωσύνη και η αγαθωσύνη του, λέγοντας: «Το θείον καλόν, σοφόν, αγαθόν και παν ό,τι τοιούτον» (Φαίδρος 246Ε). Και ακόμα: «Τω όντι ο Θεός σοφός…η ανθρώπινη σοφία ολίγον τινός αξία εστί και ουδενός» (Απολογία Σωκράτη 23Α). Αλλά ο Πλάτων, ο μαθητής του διαλεκτικού Σωκράτη προχώρησε πιο βαθιά θεολογώντας: Συνέλαβε ορθά το πρόβλημα της θεοδικίας, το γιατί δηλ. υπάρχει κακό στον κόσμο παρά την ύπαρξη παντοδύναμου και σοφού δημιουργού. Και κατέληξε ότι εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος του κακού το θείον, αλλά αλλού πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της κακίας στον κόσμο, και κυρίως στον άνθρωπο. «Θεός ουδαμή ουδαμώς άδικος» (Φαίδρος 246) είπε ο Πλάτων, και ακόμα: «Των κακών άλλ’ άττα δει ζητείν τα αίτια, αλλ’ ού τον Θεό» [Για τις συμφορές πρέπει να αναζητούμε οπουδήποτε αλλού τα αίτια και όχι στο Θεό] (Πολιτεία 779C).
Τέλος ο Πλάτων απαντώντας στον υποκειμενισμό των σοφιστών και μάλιστα του Πρωταγόρα που θεωρούσε ότι ο άνθρωπος είναι κριτήριο πάντων, αφού αυτός καθορίζει και αποφασίζει περί ορθού και εσφαλμένου, αντέταξε το περίφημον «Θεός ημίν μέτρον πάντων χρημάτων (=πραγμάτων)» (Νόμοι Δ΄ 716 C) δείχνοντας έτσι, ότι ύπατο κριτήριο για την ζωή και τον άνθρωπο δε μπορεί να είναι ο πεπερασμένος άνθρωπος, αλλά κάτι πολύ ανώτερο απ’ αυτόν, δηλ. ο Θεός.

Αριστοτέλης -(384-322 πΧ), ο μεγάλος Σταγηρίτης σοφός και επιστήμων,ο οποίος από πολλούς θεωρείται και ο θεμελιωτής πολλών επιστημών, αφού με την παρατήρηση και τη λογική του έθεσε τις βάσεις των φυσικών αλλά και των πολιτικών επιστημών. Είναι δε ασφαλώς και ο δημιουργός της λεγόμενης τυπικής λογικής. Ο Αριστοτέλης, βλέποντας την κίνηση που υπάρχει στον κόσμο κατενόησε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι ιδιότητα της ύλης. Υποστήριξε έτσι, την άποψη, ότι η κίνηση των ουρανίων σωμάτων, θα πρέπει να προήλθε από ένα όν έξω της κίνησης και ασφαλώς υπέρτατον. Κατέληξε λοιπόν στο γνωστότατο συμπέρασμα ότι «Θεός εστί το πρώτον κινούν ακίνητον». Μ’ έναν επαγωγικό συλλογισμό που έκαμαν χρήση του και μεταγενέστεροι διανοητές όπως πχ ο Θωμάς ο Ακινάτης (11ος μΧ αι.), παρατηρώντας τη πολυπλοκότητα της φύσης και την ίδια την ζωή, συνήγαγε το συμπέρασμα ότι «ο Θεός αποτελεί την πηγή της ζωής, γιατί έχει ο ίδιος ζωή και συνεχώς είναι ζωντανό αίδιο άριστο ον» [Φαμέν δε τον Θεόν είναι ζώον αίδιον άριστον, ώστε ζωή και αιών συνεχής υπάρχει τω Θεώ] (Μετά τα φυσικά 1072 β, 24).
Ο Αριστοτέλης με τον αυστηρά επαγωγικό τρόπο σκέψης κατέληξε σ’ ένα πολύ ισχυρό κοσμολογικό-τελολογικό επιχείρημα. Επισήμανε ότι ο οιοσδήποτε λογικός άνθρωπος αν παρατηρήσει τη φύση και τα έργα και τα αποτελέσματα των λειτουργιών της, δεν μπορεί να καταλήξει στην αυθυπαρξία ή στην αιωνιότητα του κόσμου, αλλά στο ότι δημιουργήθηκε ο κόσμος από έναν καλλιτέχνη δημιουργό. Είπε επί λέξει: «Λογιείται δήπον (ο άνθρωπος) ότι πάντα ουκ άνευ τέχνης παντελούς δεδημιούργειται, αλλά και ην και εστίν ο τούδε του παντός δημιουργός» (Απόσπ.Αριστ. 12, Ρόζε). Αξιοπαρατήρητο είναι ότι ο Αριστοτέλης εδώ, τονίζει όχι μόνον ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε, όχι μόνο ήν δημιουργός, αλλά και εστίν, δηλ. συνεχίζει να υπάρχει, απαντώντας έτσι σ’ αυτούς που θα είχαν διάφορη γνώμη και τονίζοντας την συντήρηση του κόσμου από ένα δημιουργό που ενδιαφέρεται για τα έργα του. Την πρόνοια και κυβέρνηση του Θεού στον κόσμο, πολύ εύστοχα ο Αριστοτέλης την παρομοιάζει σαν την διακυβέρνηση ενός πλοίου από τον κυβερνήτη του, ή τον ηνίοχο ενός άρματος: «΄Οπερ εν νηί μεν κυβερνήτης, εν άρματι δε ηνίοχος, πόλει δε νόμος, εν στρατοπέδω δε ηγεμών, τούτο Θεός εν κόσμω».
Ο Αριστοτέλης διαβλέπει σκοπιμότητα (τέλος=σκοπός) στη φύση και στα όσα γίνονται μέσα στη φύση και όχι τυχαιότητα και ακαταστασία ή χάος. Γι’ αυτό και καταλήγει στον περίφημο αφορισμό «Ο Θεός και η φύσις ουδέν μάτην ποιούσιν» (Περί Ουρανού Α, 4). Ο Αριστοτέλης χρησιμοποίησε και τον όρο ‘εντελέχεια’ = εν αυτώ έχειν το τέλος, για να δείξει μ’ αυτήν, την σκοπιμότητα που εκδηλώνεται στη φύση, αλλά και την ικανότητα ανάπτυξης των ιδιοτήτων του ανθρώπου που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση.Τελικά, δεν μπορεί κανείς παρά να εκπλαγεί, διαβάζοντας τα επόμενα λόγια του Σταγηρίτη σοφού, που χωρίς κάποια θεία αποκάλυψη, με μόνο τη λογική του σκέψη και την παρατήρηση, κατέληξε στο να πει ακριβώς αυτό που είπε ο απ.Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή× ό,τι θα μπορούσε να συναγάγει περί Θεού ένας εχέφρων άνθρωπος, δηλ. ότι ο Θεός αποκαλύπτεται ο ίδιος και οι ιδιότητές του από τα έργα του. Λέει ο Αριστοτέλης: «΄Εχουμε χρεός να θεωρούμε τον Θεό σαν πανίσχυρο πνεύμα, αθάνατο και τέλειο. Γιατί, μολονότι, είναι αόρατος στα μάτια των ανθρώπων, φανερώνεται στα έργα του»!

Επίκτητος - (50-120 μx). Ο Επίκτητος έγραψε ότι ο άνθρωπος είναι συγγενής του Θεού και ότι έχει μέσα του κάτι από τον ίδιο τον Θεό. Είναι ωραιότατη και η διαπίστωση και η διατύπωση, και κατανοητή χωρίς κάποια μετάφραση: «Συ (άνθρωπε) απόσπασμα ει Θεού× έχεις τι εν σεαυτώ μέρος Εκείνου. Τι ουν αγνοείς σου την συγγένειαν;» (Επίκτητου, Διατριβαί, 2,9,12).
Νομίζω ότι εδώ έχουμε με άλλη μορφή, την διαπίστωση του βιβλικού συγγραφέα ότι ο άνθρωπος επλάσθη κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού (Εβρ. Σελέμ ντεμούτ, Γεν. 1:27) που σημαίνει πλάστηκε έτσι ώστε, να του μοιάζει πνευματικώς-ηθικώς (εικόνα) και με δυνατότητα να τελειοποιηθεί ακόμα περισσότερο μιμούμενος τον Θεό (ομοίωση). Δηλ. η εικόνα αναφέρεται σ’ ένα στοιχείο στατικό, ενώ η ομοίωση σ’ ένα εν σπέρματι δυναμικό στοιχείο. Στον καθένα εναπόκειται να αναπτύξει το δεύτερο, ή να καταχωνιάσει και να διαστρέψει και το πρώτο. Να παραμείνει παιδί Θεού ή να γίνει υπάνθρωπος.

Οι παραπάνω ΄Ελληνες σοφοί δεν είναι ασφαλώς οι μόνοι που μίλησαν για το Θεό και τα έργα του και τις ιδιότητές του. Υπάρχουν και άλλοι. Εδώ επιλέξαμε τους σπουδαιότερους και τις σπουδαιότερες ρήσεις τους. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι με μόνα εργαλεία, τη λογική σκέψη και την παρατήρηση, τις βασικές γνώσεις των μαθηματικών και της αστρονομίας, σε πόσο ορθά συμπεράσματα κατέληξαν. Βέβαια, δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν περισσότερο. ΄Οσοι δε προχώρησαν, χωρίς τη θεία αποκάλυψη, ασφαλώς πλανήθηκαν σε άλλα θέματα, αλλά και σε παρεμφερή, καταλήγοντας όχι σπάνια στον αγνωστικισμό. Όπως αναγράφεται στο Πλατωνικό διάλογο ‘Τίμαιο’ (28c ): «Τον ποιητή και πατέρα του σύμπαντος τούτου, να εύρει κανείς είναι δύσκολο και αν τον εύρει είναι αδύνατο να τον αποκαλύψει σε όλους». Και ο Ηράκλειτος αναγνώρισε: «΄Ηθος γαρ ανθρώπειον μεν ουκ έχει γνώμας, θείον δ’ έχει (Δεν ανήκει στην ανθρώπινη φύση να κατέχει την αληθινή γνώση, ενώ αυτό είναι του ίδιου του θείου)».
Oiσπουδαιότεροι αρχαίοι σοφοί έχοντας άγνοια του Θεού του αληθινού και της Βίβλου, και κάνοντας χρήση θεόδοτων δώρων, κατέληξαν σ’ αυτό που είπε ο απ.Παύλος: «…διότι το γνωστόν του Θεού φανερόν εστίν εν αυτοίς× ο Θεός γαρ αυτοίς εφανέρωσεν. Τα γαρ αόρατα αυτού από κτίσεως κόσμου τοίς ποιήμασιν νοούμενα καθοράται, ή τε αίδιος αυτου δύναμις και θειότης, εις το είναι αυτοίς αναπολόγητους» ( Ρωμ.1: 19-20).
Οι άλλοι που δεν κατέληξαν και που σήμερα δεν καταλήγουν σ’ αυτό το συμπέρασμα, είναι απλώς αναπολόγητοι. Γιατί «φάσκοντες είναι σοφοί εμωράνθησαν…..εσκοτίσθη η ασύνετος αυτών καρδία» και σε τελευταία ανάλυση «εσεβάσθησαν και ελάτρευσαν τη κτίσει παρά τον κτίσαντα» (Ρωμ.1:22-23,25).
Δ.Κ.Τ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Ε.Σταμάτη, Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι (Αθήνα 1966)
Κ.Γεωργούλη, Ιστορία της Ελληνικής Φιλοσοφίας, τομ.Α (1975)
Κ.JASPERS, Εισαγωγή στη Φιλοσοφία (Αθήνα 1983)
Ν.Ματσούκα, Ιστορία της Φιλοσοφίας (Πουρνάρας, 1984)
Κ.Πόππερ & Ο.Gigon, Οι Προσωκρατικοί (κείμενο-μετάφραση), Εκδ.Imago

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Avallon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5090 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2004, 23:01:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα σας αγαπητοί μου φίλοι...
Σας ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας στο τόπικ αυτό και για όλες αυτές τις πληροφορίες που μου δώσατε... Ωστόσο νομίζω ότι το θέμα απλώς το γυροφέρνουμε με πολύ φιλολογία και φιλοσοφία ενώ εγώ θα ήθελα να εστιάσουμε την προσοχή μας στα τρια ερωτήματα που έθεσα και να τα αναλύσουμε διεξοδικά. Το αν πρέπει να ερευνούμε είναι σαφώς πολύ σημαντικό θέμα συζήτησης αλλά νομίζω ότι πρώτα απ'όλα θα πρέπει να αναλύσουμε τα ερωτήματα που έχω θέσει...Το αν δηλαδή ειπώθηκε έτσι ακριβώς ή κάπου στην πορεία αλλοιώθηκε...
quote:
Περνάω την λογοκρισία Avallon??

Eλπίζω βέβαια να αστειεύεσαι...
quote:
...πλουραλισμός έχουνε για σένα άλλη θέση στο λεξικό
Δεν νομίζω να είχες την ίδια άποψη για μένα όταν σε άλλο τόπικ συμφωνούσα μαζί σου...Εντελώς άστοχο το σχόλιό σου μιας και κρίνω ότι έχεις δει δείγματα πίστης μου στον πλουραλισμό σε πολλά άλλα θέματα...

Avrami βλέπω ότι έχεις πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα...σπουδάζεις θεολογία?


"Τάδε έφη Avallon"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2004, 23:46:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Avramis,

η προσπάθεια οικειοποίησης της αρχαιοελληνικής σοφίας από το ΣΤΕΙΡΟ και ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ εβραιοχριστιανικό δόγμα δεν είναι κάτι καινούργιο.
Η δοτή «αλήθεια» που ευαγγελίζεται η ιουδαϊκή κοσμοθέαση του δόγματος, δύναται να «ντυθεί» μόνον δια της Ελληνικής (λογοδυναμικής) γλώσσας και της ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ και ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΗΣ σοφίας που υφαρπάξανε.

Όμως, όσο και να του αποδώσει κανείς (του δόγματος) φιλοσοφικό κάλυμμα, προς άγρα πελατών, ο ιουδαϊκός «Θεός» Γιαχβέ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ: ήταν και θα είναι πηγή σκοταδισμού και εργαλείο εξουσιαστών. Μία ματιά στο διάβα της ιστορίας…..ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ!

Λες:
«...Εξαλλου, ενας σωστος Ορθοδοξος Χριστιανος σωστο ειναι να πιστευει με την καρδια του τα οσα διδασκεται απο το Ορθοξο δογμα και τους αγιους της εκκλησιας του παρα να καθετε να φιλοσοφει - Pascal " Ο Θεος γινεται περισσοτερο αποδεκτος με τη καρδια παρα με τη λογικη"-.»

ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΙΛΤΑΤΕ! Ο «σωστός χριστιανός» ΔΕΝ ΕΡΩΤΑ, ΔΕΝ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ, ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΗ!! Δέχεται ΑΚΡΙΤΩΣ τα όσα ΑΛΛΟΙ του έχουνε μεταφέρει ως…«εξ αποκαλύψεως αλήθεια» και εκεί ΠΑΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ. Πολύ σωστά είπες ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Εξάλλου, η ΟΡΘΟΦΡΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΔΕΛΕΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ. Σε πλήρη αντίθεση με τους Έλληνες φιλοσόφους που παραπλανητικά χρησιμοποιείς ως δήθεν σχετικά επιχειρήματα. Τι λέει σχετικά ο Φαρισαίος Σαούλ: «Πίστις εστί ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων» (Εβρ. ΙΑ’1)

Ενώ λοιπόν ο Ελληνικός ορθός Λόγος ΑΝΑΖΗΤΑ και ΕΡΕΥΝΑ θέτοντας ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ, ο εβραιοχριστιανισμός επαγγέλλεται ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ και ψαρεύει μέσα από την ομίχλη ΤΗΣ ΑΛΗΘΟΦΑΝΕΙΑΣ των επιχειρημάτων του, που όσο και αν ξεγελούν τον άμοιρο θρησκευόμενο κοσμάκη, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ αλλά και ως διδαχή ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ!

Λες:
«…Η διάνοια όμως των περισσοτερων ανθρώπων δεν ικανοποιείται μ’ αυτή την θέση,ουτε νομιζω και η δικη σου, ετσι θα συνεχισω και θα αναφερθω σε αρχαιος μεγαλους Ελληνες φιλοσοφους ελπιζοντας να σε ικανοποιησω.»

Κατ’αρχάς είναι ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ η ταύτιση των Προσωκρατικών φιλοσόφων με τους μεταγενέστερους που παραπλανητικά ερμηνεύεις και επιχειρείς.

ΤΙ ΣΧΕΣΗ έχει ο Θαλής ο Μιλήσιος, η διδασκαλία του οποίου διακατέχεται από έναν ΦΥΣΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΘΕΪΣΤΙΚΟ ΜΟΝΙΣΜΟ, με τον Πλάτων, ο οποίος είναι ουσιαστικά Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΥΪΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΥ?

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Πλάτων με τον Αριστοτέλη, όταν ο Αριστοτέλης ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟ και θεωρεί ΑΔΥΝΑΤΗ τη μέθεξη των ιδεών από τα όντα??

ΠΟΙΑ μπορεί να είναι η…συσχέτιση (!) του ΜΕΓΑ ΣΟΦΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ με την μισαλλοδοξία και τις «εξ αποκαλύψεως» νεκραναστάσεις του ιουδαϊσμού-χριστιανισμού? (η ρίζα και η μυθολογία ΕΙΝΑΙ εβραϊκή βλέπεις..).

ΤΙ ΣΧΕΣΗ έχει η παρακάτω ρήση του Ηράκλειτου ως προς την καταβολή του κόσμου και τους «Θεούς», με την εβραϊκή κοσμοθέαση και τα παραμύθια του «απαγορευμένου καρπού» και δεν συμμαζεύεται? Διάβασε λοιπόν ΚΑΙ ΨΑΞΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ!
«Αυτόν τον κόσμο, τον ίδιο για όλα τα όντα, ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ούτε κάποιος άνθρωπος τον έκανε. Αλλά υπήρχε από πάντα, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα, σαν μια αείζωη φωτιά-ενέργεια, που αναβοσβήνει κβαντικά.»

Έλεος λοιπόν με την ΑΕΝΑΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΥ της εβραιοχριστιανικής λαίλαπας! ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΗ με την προβιά που ενδύθηκε ο αρχέγονος εβραϊσμός. Πάρτε το χαμπάρι πια.

«Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου», σύμφωνα με τους προπάτορες του εβραιοχριστιανισμού (Σολομώντος Α’7)

«Σοφία πάντων και θαυμαστών επιστήμη», σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.
Βλέπεις ΤΟ ΧΑΟΣ φίλτατε? Η….και εδώ πρέπει να "διαβάσει" ο χριστιανός μόνο με τα όσα του έχει ΔΩΣΕΙ η «παράδοση» και τα όσα ακούει η (εβραιοποτισμένη) καρδιά του?

Μήπως θα’θελες να δούμε ορισμένα αποσπάσματα από την «σοφία» του χριστιανικού «Θεού»? Ίσως έτσι να αντιληφθούμε καλύτερα ΓΙΑΤΙ χρησιμοποιείς ως (δήθεν) παραδείγματα συσχέτισης του Έλληνες φιλοσόφους.

Απόλαυσε λοιπόν «Θεϊκή πρόνοια» σε συνδυασμό με την διδαχή της (αναγκαίας!) κατανόησης μέσω της…καρδιάς:
Στο Δευτερ. ΚΓ’13 διαβάζουμε: «..θέλεις σκεπάσει το εξερχόμενον απο σου. Διότι Κύριος ο Θεός σου περιπατεί εν μέσω του στρατοπέδου...δια να μην βλέπει ακαθαρσίαν τινά εν σοι, και αποστρέψει απο σου»!
(Μωρέ μήπως μπερδέψανε τον....Αριστοφάνη με τον Θεό???)

Για αυτόν τον «Θεό» μιλάς φίλτατε? Για αυτούς τους πιστούς και επιτελάρχες που έγραψαν όλα αυτά μας μιλάς? Είσαι σίγουρος για ποιόν θεό μιλάς?

Διότι, εφόσον αποδέχεσαι τον Χριστιανισμό, τότε αποδέχεσαι και τις διαδικασίες αλλά και τις ρίζες αυτής της «Θεϊκής επέμβασης» ακόμη και σε θέματα....υγιεινής!

Μήπως θα’πρεπε να σκεφτείς τουλάχιστον κατά πόσο «αγαπούσανε» οι «Άγιοι Πατέρες» του εβραιοχριστιανισμού αυτούς τους Έλληνες φιλοσόφους που παραπλανητικά προβάλεις?

Διότι,το πόσο «φιλέλληνες» ήταν οι λεγόμενοι πατέρες της «ορθοδοξίας» προκύπτει από τα παρακάτω κείμενά τους.

Ο «Μέγας» Βασίλειος ή αϊ-Βασίλης(330-379 μ.α.χ.χ.), αρχιεπίσκοπος Καισαρείας στο έργο του «εις προφήτην Ησαΐα» 9.230.8 έλεγε:
«Είναι εχθροί οι Έλληνες, διότι διασκεδάζουν καταβροχθίζοντας με ορθάνοιχτο στόμα τον «Ισραήλ». Στόμα δε, λέγει εδώ ο προφήτης (βλ. Ησαΐας θ' 11) την σοφιστική του λόγου δύναμη η οποία τα πάντα χρησιμοποίησε για να παραπλανήσει τους εν απλότητι πιστευσάντων».

ΕΧΘΡΟΙ λοιπόν οι Ελληνες, σύμφωνα με έναν "ΜΕΓΑ" του Ορθοδόξου δόγματος! ΕΧΘΡΟΙ, διότι η φιλοσοφική αναζήτηση και ο Ελληνικός ορθός Λόγος είναι όπως το λάδι όταν έρθει σε επαφή με το νερό: ΔΕΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΙ παρά μόνο υπάρχουνε σε ένα ποτήρι....

Στο έργο του (ο ίδιος Μέγας φιλέλληνας..) «εις τον προφήτην Ησαΐαν προοίμιον» 7.196.3 έλεγε:
«Προσταγή, (!!!) μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων... τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι είναι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν».

Λοιπόν? Ποιόν πιστεύεις ότι ξεγελάς άραγε? Τους αναγνώστες ή τον εαυτό σου?

Και αν θέλεις, ευχαρίστως να δούμε ΑΠΕΙΡΑ τέτοια παραδείγματα. Μόνο που θα χαλάσουμε την αισθητική του κοινού φοβούμαι........


Οι παρακατω σπουδαιοι ΄Ελληνες σοφοί της προχριστιανικής εποχής, χωρίς να δεχθούν καμιά επίδραση θρησκευτική από το Χριστιανισμό ή κάποια άλλη μονοθεϊστική τάση, έφθασαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας Δημιουργός του Σύμπαντος.
Θαλής ο Μιλήσιος - έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο Θαλής που ήταν μαθηματικός, παρατηρώντας τους αστέρες και τον κόσμο γενικώτερα, και τη φύση, κατέληξε όχι μόνο να παραδεχθεί ότι υπάρχει Θεός, αλλά να τον ορίσει ορθώς, ότι είναι πρεσβύτατος των όντων, και Αυτός που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος: «Πρεσβύτατον των όντων Θεός, αγέννητον γαρ× μήτε αρχήν έχον μήτε τελευτήν». Συνέλαβε δηλ. ο Θαλής πολύ ορθά με μόνη τη λογική σκέψη, ότι ο Θεός για να είναι Θεός, είναι άναρχος και αίδιος αλλά και αθάνατος. Ιδιότητες δηλ. του Θεού που αποκαλύπτονται από τον ίδιο, μέσα στην Ιερή Βίβλο των χριστιανών. Κάνοντας δε ένα βήμα παραπάνω κατέληξε στο να πει: «Κάλλιστον κόσμος× ποίημα γαρ Θεού» δηλ. ο κόσμος είναι άριστος, ο καλύτερος δυνατός, διότι είναι δημιούργημα του Θεού. Κάτι ανάλογο μ’ αυτό μας λέει η Γένεσις, ότι όσα δημιούργησε ο Θεός ήσαν «καλά λίαν» (Γεν. 1:31-εβρ. Τώβ Μεώδ).
Ξενοφάνης - Απο την Κολοφώνα (580-475 π.Χ.) αποκηρύσσοντας τους ανθρωπόμορφους θεούς των συμπατριωτών του καθώς και τις ανθρωποπαθείς εκφράσεις και εμφανίσεις τους, παρατήρησε ότι αν τα ζώα είχαν θεούς, σίγουρα θα τους έκαναν ζωόμορφους. Όπως δηλ. οι άνθρωποι κατασκευάζουν και επινοούν θεούς ανθρωπό-μορφους με ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη. ΄Ετσι εξ αντιδιαστολής, κατέληξε ο Ξενοφάνης στο να πεί ότι Ένας Θεός υπάρχει μέσα σε θεούς και ανθρώπους κι αυτός «ούτε κατά την μορφή όμοιος με τους ανθρώπους (είναι) ούτε κατά την σκέψη, όλος στοχάζεται κι όλος θωρεί κι όλος ακούει κι ακίνητος στον ίδιο τόπο πάντα μένει».
Ηράκλειτος - (544-484 πΧ), ο επωνομασθείς σκοτεινός, λόγω της βαθύτητας της σκέψης του, σε κάποιον αφορισμό του φαίνεται να έχει υλιστική αντίληψη λέγοντας ότι ο κόσμος αυτός είναι αιώνιος, ούτε κανείς απ’ τους θεούς τον έκανε «αλλ’ ην αεί και έστι και έσται» (Ντιλς Ι, σελ.158). Ωστόσο, παρά την όντως αυτή υλιστική του αντίληψη, -η οποία σημειωτέον αφορά την προέλευση του κόσμου και της ύλης μόνο -, σ’ άλλους αφορισμούς του δέχεται ότι υπάρχει Θεός και μάλιστα συγκρινόμενος ο άνθρωπος ο πιο σοφός με τον Θεό, μοιάζει με έναν πίθηκο που θα προσπαθούσε να τον συναγωνισθεί. «Ανθρώπων ο σοφώτατος προς Θεόν πίθηκος φανείται και σοφία και κάλλει και τοίς άλλοις πάσιν» (Ντιλς Ι, σελ. 169). Ακόμα ο Ηράκλειτος, είπε κάτι άλλο πολύ σπουδαίο: ότι όσα κάνει ο Θεός δε μπορεί παρά ως εκ της φύσεώς του ως δίκαιος και αγαθός, να είναι όλα δίκαια και αγαθά, ανεξάρτητα που οι άνθρωποι πολλά απ’ αυτά δεν καταλαβαίνουν και άλλα τα θεωρούν δίκαια και άλλα άδικα, ανάλογα κατά πως τα καταλαβαίνουν με την απλή τους σκέψη και κατά πως τους συμφέρει. Επί λέξει είπε: «Τω μεν Θεώ καλά πάντα και αγαθά και δίκαια. ΄Ανθρωποι δε ά μεν άδικα υπειλήφασιν, ά δε δίκαια». Βλέπουμε δηλ. εδώ, ο Ηράκλειτος να καταλήγει σ΄ένα συμπέρασμα που κατ’ επανάληψη τονίζουν οι συγγραφείς της Βίβλου και να συμφωνεί με την θεία αποκάλυψη. Ακόμα ο Ηράκλειτος για να προσδιορίσει το θείον, χρησιμοποίησε τη λέξη Λόγος : «Του δε λόγου τουδ’ εόντος αεί..».
Την ύπαρξη του Θεού από την τάξη και την ομορφιά του κόσμου συνήγαγε και ο Αναξαγόρας (500-428 πΧ) λέγοντας το περίφημο ρητό του «Πάντα διεκόσμησε Νόος». Για τον Αναξαγόρα δηλ. όπως και για τον Πυθαγόρα που ονόμασε πρώτος το σύμπαν ‘κόσμο’ (στολίδι, κόσμημα) είχε μεγάλη σημασία η ευρυθμία , η τάξη και η ομορφιά που παρατηρείται στη φύση.
Πυθαγόρας - (580-490 πΧ), περίφημος για το πυθαγόρειο θεώρημά του και για άλλες μαθηματικές ανακαλύψεις. Ο Πυθαγόρας, μελετώντας τη φύση και τον κόσμο γενικώτερα, κάνοντας χρήση των μαθηματικών και της πρακτικής σκέψης, έφθασε στο συμπέρασμα όχι μόνον ότι υπάρχει Θεός, αλλά ότι Αυτός είναι και Κύριος, δηλ. Εξουσιαστής όλων. Και ότι όλη η ζωή μας είναι έτσι δομημένη, ώστε να στρεφόμαστε σ’ Αυτόν και να τον ακολουθούμε. Παραθέτω επί λέξει το απόφθεγμα του Πυθαγόρα: «Πας ο βίος συντέτακται προς το ακολουθείν τω Θεώ. Επειδή γαρ εστί τε Θεός και ούτος πάντων Κύριος».
΄Ετσι και ο Πυθαγόρας κατέληξε με μόνη την παρατήρηση και τη λογική, σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα που έμμεσα έκανε χρήση του και ο απ.Παύλος στον Άρειο Πάγο μιλώντας στους ΄Ελληνες, επικαλούμενος μάλιστα τους δικούς τους σοφούς: «του γαρ και γένος εσμέν» και «εν αυτώ γαρ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν» (Πράξεις 17:28).
Πλάτωναs - (427-347 πΧ),κατέχει εξέχοντα θέση στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία.κι αυτός κάνοντας χρήση της λογικής και της παρατήρησης, κατέληξε στο να πει ότι ο Θεός είναι ένας μέγιστος μαθηματικός για να υπάρχει ένας τέτοιος όμορφος και ορθά δομημένος κόσμος ( Αεί ο Θεός γεωμετρεί). Αλλά ο Πλάτων προχώρησε ακόμα περισσότερο: συνέλαβε μερικές από τις πραγματικές ιδιότητες του Θεού όπως είναι η σοφία, η καλωσύνη και η αγαθωσύνη του, λέγοντας: «Το θείον καλόν, σοφόν, αγαθόν και παν ό,τι τοιούτον» (Φαίδρος 246Ε). Και ακόμα: «Τω όντι ο Θεός σοφός…η ανθρώπινη σοφία ολίγον τινός αξία εστί και ουδενός» (Απολογία Σωκράτη 23Α). Αλλά ο Πλάτων, ο μαθητής του διαλεκτικού Σωκράτη προχώρησε πιο βαθιά θεολογώντας: Συνέλαβε ορθά το πρόβλημα της θεοδικίας, το γιατί δηλ. υπάρχει κακό στον κόσμο παρά την ύπαρξη παντοδύναμου και σοφού δημιουργού. Και κατέληξε ότι εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος του κακού το θείον, αλλά αλλού πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της κακίας στον κόσμο, και κυρίως στον άνθρωπο. «Θεός ουδαμή ουδαμώς άδικος» (Φαίδρος 246) είπε ο Πλάτων, και ακόμα: «Των κακών άλλ’ άττα δει ζητείν τα αίτια, αλλ’ ού τον Θεό» [Για τις συμφορές πρέπει να αναζητούμε οπουδήποτε αλλού τα αίτια και όχι στο Θεό] (Πολιτεία 779C).
Τέλος ο Πλάτων απαντώντας στον υποκειμενισμό των σοφιστών και μάλιστα του Πρωταγόρα που θεωρούσε ότι ο άνθρωπος είναι κριτήριο πάντων, αφού αυτός καθορίζει και αποφασίζει περί ορθού και εσφαλμένου, αντέταξε το περίφημον «Θεός ημίν μέτρον πάντων χρημάτων (=πραγμάτων)» (Νόμοι Δ΄ 716 C) δείχνοντας έτσι, ότι ύπατο κριτήριο για την ζωή και τον άνθρωπο δε μπορεί να είναι ο πεπερασμένος άνθρωπος, αλλά κάτι πολύ ανώτερο απ’ αυτόν, δηλ. ο Θεός.
Αριστοτέλης -(384-322 πΧ), ο μεγάλος Σταγηρίτης σοφός και επιστήμων,ο οποίος από πολλούς θεωρείται και ο θεμελιωτής πολλών επιστημών, αφού με την παρατήρηση και τη λογική του έθεσε τις βάσεις των φυσικών αλλά και των πολιτικών επιστημών. Είναι δε ασφαλώς και ο δημιουργός της λεγόμενης τυπικής λογικής. Ο Αριστοτέλης, βλέποντας την κίνηση που υπάρχει στον κόσμο κατενόησε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι ιδιότητα της ύλης. Υποστήριξε έτσι, την άποψη, ότι η κίνηση των ουρανίων σωμάτων, θα πρέπει να προήλθε από ένα όν έξω της κίνησης και ασφαλώς υπέρτατον. Κατέληξε λοιπόν στο γνωστότατο συμπέρασμα ότι «Θεός εστί το πρώτον κινούν ακίνητον». Μ’ έναν επαγωγικό συλλογισμό που έκαμαν χρήση του και μεταγενέστεροι διανοητές όπως πχ ο Θωμάς ο Ακινάτης (11ος μΧ αι.), παρατηρώντας τη πολυπλοκότητα της φύσης και την ίδια την ζωή, συνήγαγε το συμπέρασμα ότι «ο Θεός αποτελεί την πηγή της ζωής, γιατί έχει ο ίδιος ζωή και συνεχώς είναι ζωντανό αίδιο άριστο ον» [Φαμέν δε τον Θεόν είναι ζώον αίδιον άριστον, ώστε ζωή και αιών συνεχής υπάρχει τω Θεώ] (Μετά τα φυσικά 1072 β, 24).
Ο Αριστοτέλης με τον αυστηρά επαγωγικό τρόπο σκέψης κατέληξε σ’ ένα πολύ ισχυρό κοσμολογικό-τελολογικό επιχείρημα. Επισήμανε ότι ο οιοσδήποτε λογικός άνθρωπος αν παρατηρήσει τη φύση και τα έργα και τα αποτελέσματα των λειτουργιών της, δεν μπορεί να καταλήξει στην αυθυπαρξία ή στην αιωνιότητα του κόσμου, αλλά στο ότι δημιουργήθηκε ο κόσμος από έναν καλλιτέχνη δημιουργό. Είπε επί λέξει: «Λογιείται δήπον (ο άνθρωπος) ότι πάντα ουκ άνευ τέχνης παντελούς δεδημιούργειται, αλλά και ην και εστίν ο τούδε του παντός δημιουργός» (Απόσπ.Αριστ. 12, Ρόζε). Αξιοπαρατήρητο είναι ότι ο Αριστοτέλης εδώ, τονίζει όχι μόνον ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε, όχι μόνο ήν δημιουργός, αλλά και εστίν, δηλ. συνεχίζει να υπάρχει, απαντώντας έτσι σ’ αυτούς που θα είχαν διάφορη γνώμη και τονίζοντας την συντήρηση του κόσμου από ένα δημιουργό που ενδιαφέρεται για τα έργα του. Την πρόνοια και κυβέρνηση του Θεού στον κόσμο, πολύ εύστοχα ο Αριστοτέλης την παρομοιάζει σαν την διακυβέρνηση ενός πλοίου από τον κυβερνήτη του, ή τον ηνίοχο ενός άρματος: «΄Οπερ εν νηί μεν κυβερνήτης, εν άρματι δε ηνίοχος, πόλει δε νόμος, εν στρατοπέδω δε ηγεμών, τούτο Θεός εν κόσμω».
Ο Αριστοτέλης διαβλέπει σκοπιμότητα (τέλος=σκοπός) στη φύση και στα όσα γίνονται μέσα στη φύση και όχι τυχαιότητα και ακαταστασία ή χάος. Γι’ αυτό και καταλήγει στον περίφημο αφορισμό «Ο Θεός και η φύσις ουδέν μάτην ποιούσιν» (Περί Ουρανού Α, 4). Ο Αριστοτέλης χρησιμοποίησε και τον όρο ‘εντελέχεια’ = εν αυτώ έχειν το τέλος, για να δείξει μ’ αυτήν, την σκοπιμότητα που εκδηλώνεται στη φύση, αλλά και την ικανότητα ανάπτυξης των ιδιοτήτων του ανθρώπου που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση.Τελικά, δεν μπορεί κανείς παρά να εκπλαγεί, διαβάζοντας τα επόμενα λόγια του Σταγηρίτη σοφού, που χωρίς κάποια θεία αποκάλυψη, με μόνο τη λογική του σκέψη και την παρατήρηση, κατέληξε στο να πει ακριβώς αυτό που είπε ο απ.Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή× ό,τι θα μπορούσε να συναγάγει περί Θεού ένας εχέφρων άνθρωπος, δηλ. ότι ο Θεός αποκαλύπτεται ο ίδιος και οι ιδιότητές του από τα έργα του. Λέει ο Αριστοτέλης: «΄Εχουμε χρεός να θεωρούμε τον Θεό σαν πανίσχυρο πνεύμα, αθάνατο και τέλειο. Γιατί, μολονότι, είναι αόρατος στα μάτια των ανθρώπων, φανερώνεται στα έργα του»!
Επίκτητος - (50-120 μx). Ο Επίκτητος έγραψε ότι ο άνθρωπος είναι συγγενής του Θεού και ότι έχει μέσα του κάτι από τον ίδιο τον Θεό. Είναι ωραιότατη και η διαπίστωση και η διατύπωση, και κατανοητή χωρίς κάποια μετάφραση: «Συ (άνθρωπε) απόσπασμα ει Θεού× έχεις τι εν σεαυτώ μέρος Εκείνου. Τι ουν αγνοείς σου την συγγένειαν;» (Επίκτητου, Διατριβαί, 2,9,12).
Νομίζω ότι εδώ έχουμε με άλλη μορφή, την διαπίστωση του βιβλικού συγγραφέα ότι ο άνθρωπος επλάσθη κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού (Εβρ. Σελέμ ντεμούτ, Γεν. 1:27) που σημαίνει πλάστηκε έτσι ώστε, να του μοιάζει πνευματικώς-ηθικώς (εικόνα) και με δυνατότητα να τελειοποιηθεί ακόμα περισσότερο μιμούμενος τον Θεό (ομοίωση). Δηλ. η εικόνα αναφέρεται σ’ ένα στοιχείο στατικό, ενώ η ομοίωση σ’ ένα εν σπέρματι δυναμικό στοιχείο. Στον καθένα εναπόκειται να αναπτύξει το δεύτερο, ή να καταχωνιάσει και να διαστρέψει και το πρώτο. Να παραμείνει παιδί Θεού ή να γίνει υπάνθρωπος.
Οι παραπάνω ΄Ελληνες σοφοί δεν είναι ασφαλώς οι μόνοι που μίλησαν για το Θεό και τα έργα του και τις ιδιότητές του. Υπάρχουν και άλλοι. Εδώ επιλέξαμε τους σπουδαιότερους και τις σπουδαιότερες ρήσεις τους. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι με μόνα εργαλεία, τη λογική σκέψη και την παρατήρηση, τις βασικές γνώσεις των μαθηματικών και της αστρονομίας, σε πόσο ορθά συμπεράσματα κατέληξαν. Βέβαια, δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν περισσότερο. ΄Οσοι δε προχώρησαν, χωρίς τη θεία αποκάλυψη, ασφαλώς πλανήθηκαν σε άλλα θέματα, αλλά και σε παρεμφερή, καταλήγοντας όχι σπάνια στον αγνωστικισμό. Όπως αναγράφεται στο Πλατωνικό διάλογο ‘Τίμαιο’ (28c ): «Τον ποιητή και πατέρα του σύμπαντος τούτου, να εύρει κανείς είναι δύσκολο και αν τον εύρει είναι αδύνατο να τον αποκαλύψει σε όλους». Και ο Ηράκλειτος αναγνώρισε: «΄Ηθος γαρ ανθρώπειον μεν ουκ έχει γνώμας, θείον δ’ έχει (Δεν ανήκει στην ανθρώπινη φύση να κατέχει την αληθινή γνώση, ενώ αυτό είναι του ίδιου του θείου)».
Oiσπουδαιότεροι αρχαίοι σοφοί έχοντας άγνοια του Θεού του αληθινού και της Βίβλου, και κάνοντας χρήση θεόδοτων δώρων, κατέληξαν σ’ αυτό που είπε ο απ.Παύλος: «…διότι το γνωστόν του Θεού φανερόν εστίν εν αυτοίς× ο Θεός γαρ αυτοίς εφανέρωσεν. Τα γαρ αόρατα αυτού από κτίσεως κόσμου τοίς ποιήμασιν νοούμενα καθοράται, ή τε αίδιος αυτου δύναμις και θειότης, εις το είναι αυτοίς αναπολόγητους» ( Ρωμ.1: 19-20).
Οι άλλοι που δεν κατέληξαν και που σήμερα δεν καταλήγουν σ’ αυτό το συμπέρασμα, είναι απλώς αναπολόγητοι. Γιατί «φάσκοντες είναι σοφοί εμωράνθησαν…..εσκοτίσθη η ασύνετος αυτών καρδία» και σε τελευταία ανάλυση «εσεβάσθησαν και ελάτρευσαν τη κτίσει παρά τον κτίσαντα» (Ρωμ.1:22-23,25).
Δ.Κ.Τ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2004, 23:54:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
(ξανα-επισυνάπτω την απάντηση μου διότι υπήρξε λάθος στην τελική διαμόρφωση..)


Avramis,

η προσπάθεια οικειοποίησης της αρχαιοελληνικής σοφίας από το ΣΤΕΙΡΟ και ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ εβραιοχριστιανικό δόγμα δεν είναι κάτι καινούργιο.
Η δοτή «αλήθεια» που ευαγγελίζεται η ιουδαϊκή κοσμοθέαση του δόγματος, δύναται να «ντυθεί» μόνον δια της Ελληνικής (λογοδυναμικής) γλώσσας και της ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ και ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΗΣ σοφίας που υφαρπάξανε.

Όμως, όσο και να του αποδώσει κανείς (του δόγματος) φιλοσοφικό κάλυμμα, προς άγρα πελατών, ο ιουδαϊκός «Θεός» Γιαχβέ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ: ήταν και θα είναι πηγή σκοταδισμού και εργαλείο εξουσιαστών. Μία ματιά στο διάβα της ιστορίας…..ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ!

Λες:
«...Εξαλλου, ενας σωστος Ορθοδοξος Χριστιανος σωστο ειναι να πιστευει με την καρδια του τα οσα διδασκεται απο το Ορθοξο δογμα και τους αγιους της εκκλησιας του παρα να καθετε να φιλοσοφει - Pascal " Ο Θεος γινεται περισσοτερο αποδεκτος με τη καρδια παρα με τη λογικη"-.»

ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΙΛΤΑΤΕ! Ο «σωστός χριστιανός» ΔΕΝ ΕΡΩΤΑ, ΔΕΝ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ, ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΗ!! Δέχεται ΑΚΡΙΤΩΣ τα όσα ΑΛΛΟΙ του έχουνε μεταφέρει ως…«εξ αποκαλύψεως αλήθεια» και εκεί ΠΑΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ. Πολύ σωστά είπες ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Εξάλλου, η ΟΡΘΟΦΡΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΔΕΛΕΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ. Σε πλήρη αντίθεση με τους Έλληνες φιλοσόφους που παραπλανητικά χρησιμοποιείς ως δήθεν σχετικά επιχειρήματα. Τι λέει σχετικά ο Φαρισαίος Σαούλ: «Πίστις εστί ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων» (Εβρ. ΙΑ’1)

Ενώ λοιπόν ο Ελληνικός ορθός Λόγος ΑΝΑΖΗΤΑ και ΕΡΕΥΝΑ θέτοντας ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ, ο εβραιοχριστιανισμός επαγγέλλεται ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ και ψαρεύει μέσα από την ομίχλη ΤΗΣ ΑΛΗΘΟΦΑΝΕΙΑΣ των επιχειρημάτων του, που όσο και αν ξεγελούν τον άμοιρο θρησκευόμενο κοσμάκη, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ αλλά και ως διδαχή ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ!

Λες:
«…Η διάνοια όμως των περισσοτερων ανθρώπων δεν ικανοποιείται μ’ αυτή την θέση,ουτε νομιζω και η δικη σου, ετσι θα συνεχισω και θα αναφερθω σε αρχαιος μεγαλους Ελληνες φιλοσοφους ελπιζοντας να σε ικανοποιησω.»

Κατ’αρχάς είναι ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ η ταύτιση των Προσωκρατικών φιλοσόφων με τους μεταγενέστερους που παραπλανητικά ερμηνεύεις και επιχειρείς.

ΤΙ ΣΧΕΣΗ έχει ο Θαλής ο Μιλήσιος, η διδασκαλία του οποίου διακατέχεται από έναν ΦΥΣΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΘΕΪΣΤΙΚΟ ΜΟΝΙΣΜΟ, με τον Πλάτων, ο οποίος είναι ουσιαστικά Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΥΪΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΥ?

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Πλάτων με τον Αριστοτέλη, όταν ο Αριστοτέλης ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟ και θεωρεί ΑΔΥΝΑΤΗ τη μέθεξη των ιδεών από τα όντα??

ΠΟΙΑ μπορεί να είναι η…συσχέτιση (!) του ΜΕΓΑ ΣΟΦΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ με την μισαλλοδοξία και τις «εξ αποκαλύψεως» νεκραναστάσεις του ιουδαϊσμού-χριστιανισμού? (η ρίζα και η μυθολογία ΕΙΝΑΙ εβραϊκή βλέπεις..).

ΤΙ ΣΧΕΣΗ έχει η παρακάτω ρήση του Ηράκλειτου ως προς την καταβολή του κόσμου και τους «Θεούς», με την εβραϊκή κοσμοθέαση και τα παραμύθια του «απαγορευμένου καρπού» και δεν συμμαζεύεται? Διάβασε λοιπόν ΚΑΙ ΨΑΞΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ!
«Αυτόν τον κόσμο, τον ίδιο για όλα τα όντα, ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ούτε κάποιος άνθρωπος τον έκανε. Αλλά υπήρχε από πάντα, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα, σαν μια αείζωη φωτιά-ενέργεια, που αναβοσβήνει κβαντικά.»

Έλεος λοιπόν με την ΑΕΝΑΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΥ της εβραιοχριστιανικής λαίλαπας! ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΗ με την προβιά που ενδύθηκε ο αρχέγονος εβραϊσμός. Πάρτε το χαμπάρι πια.

«Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου», σύμφωνα με τους προπάτορες του εβραιοχριστιανισμού (Σολομώντος Α’7)

«Σοφία πάντων και θαυμαστών επιστήμη», σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.
Βλέπεις ΤΟ ΧΑΟΣ φίλτατε? Η….και εδώ πρέπει να "διαβάσει" ο χριστιανός μόνο με τα όσα του έχει ΔΩΣΕΙ η «παράδοση» και τα όσα ακούει η (εβραιοποτισμένη) καρδιά του?

Μήπως θα’θελες να δούμε ορισμένα αποσπάσματα από την «σοφία» του χριστιανικού «Θεού»? Ίσως έτσι να αντιληφθούμε καλύτερα ΓΙΑΤΙ χρησιμοποιείς ως (δήθεν) παραδείγματα συσχέτισης του Έλληνες φιλοσόφους.

Απόλαυσε λοιπόν «Θεϊκή πρόνοια» σε συνδυασμό με την διδαχή της (αναγκαίας!) κατανόησης μέσω της…καρδιάς:
Στο Δευτερ. ΚΓ’13 διαβάζουμε: «..θέλεις σκεπάσει το εξερχόμενον απο σου. Διότι Κύριος ο Θεός σου περιπατεί εν μέσω του στρατοπέδου...δια να μην βλέπει ακαθαρσίαν τινά εν σοι, και αποστρέψει απο σου»!

(Μωρέ μήπως μπερδέψανε τον....Αριστοφάνη με τον Θεό???)

Για αυτόν τον «Θεό» μιλάς φίλτατε? Για αυτούς τους πιστούς και επιτελάρχες που έγραψαν όλα αυτά μας μιλάς? Είσαι σίγουρος για ποιόν θεό μιλάς?

Διότι, εφόσον αποδέχεσαι τον Χριστιανισμό, τότε αποδέχεσαι και τις διαδικασίες αλλά και τις ρίζες αυτής της «Θεϊκής επέμβασης» ακόμη και σε θέματα....υγιεινής!

Μήπως θα’πρεπε να σκεφτείς τουλάχιστον κατά πόσο «αγαπούσανε» οι «Άγιοι Πατέρες» του εβραιοχριστιανισμού αυτούς τους Έλληνες φιλοσόφους που παραπλανητικά προβάλεις?

Διότι,το πόσο «φιλέλληνες» ήταν οι λεγόμενοι πατέρες της «ορθοδοξίας» προκύπτει από τα παρακάτω κείμενά τους.

Ο «Μέγας» Βασίλειος ή αϊ-Βασίλης(330-379 μ.α.χ.χ.), αρχιεπίσκοπος Καισαρείας στο έργο του «εις προφήτην Ησαΐα» 9.230.8 έλεγε:
«Είναι εχθροί οι Έλληνες, διότι διασκεδάζουν καταβροχθίζοντας με ορθάνοιχτο στόμα τον «Ισραήλ». Στόμα δε, λέγει εδώ ο προφήτης (βλ. Ησαΐας θ' 11) την σοφιστική του λόγου δύναμη η οποία τα πάντα χρησιμοποίησε για να παραπλανήσει τους εν απλότητι πιστευσάντων».

ΕΧΘΡΟΙ λοιπόν οι Ελληνες, σύμφωνα με έναν "ΜΕΓΑ" του Ορθοδόξου δόγματος! ΕΧΘΡΟΙ, διότι η φιλοσοφική αναζήτηση και ο Ελληνικός ορθός Λόγος είναι όπως το λάδι όταν έρθει σε επαφή με το νερό: ΔΕΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΙ παρά μόνο υπάρχουνε σε ένα ποτήρι....

Στο έργο του (ο ίδιος Μέγας φιλέλληνας..) «εις τον προφήτην Ησαΐαν προοίμιον» 7.196.3 έλεγε:
«Προσταγή, (!!!) μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων... τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι είναι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν».

Λοιπόν? Ποιόν πιστεύεις ότι ξεγελάς άραγε? Τους αναγνώστες ή τον εαυτό σου?

Και αν θέλεις, ευχαρίστως να δούμε ΑΠΕΙΡΑ τέτοια παραδείγματα. Μόνο που θα χαλάσουμε την αισθητική του κοινού φοβούμαι........

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

pete
Μέλος 1ης Βαθμίδας


113 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/03/2004, 08:14:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους pete  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Avramis,

θα επιτρέψεις για άλλη μια φορά να κάνω κάποιες παρατηρήσεις πριν απαντήσω στο πολύ εμπεριστατωμένο (αλλά εκτός θέματος) κείμενό σου.

1. Δεν απαντάς στο ερώτημα του πως αντιλαμβάνεσαι την έρευνα. Πως θα πρέπει να γίνει και γιατί θα πρέπει να έχει περιορισμούς. Ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να θέσει περιορισμούς σε ένα ερευνητή? Ποιος ερευνητής που σέβεται τον εαυτό του αποδέχεται πριν καν ξεκινήσει να έχει περιορισμούς?
2. Ο Κοσμάς Ινδικοπλεύστης που ανέφερα είναι μόνο ένα παράδειγμα. Δυστυχώς δεν είναι το μόνο. Αυτό το έργο αποτελούσε την επίσημη γραμμή της εκκλησίας. Καταδικάζεις τέτοια κείμενα (αν και αργά) και αυτούς που τα υιοθέτησαν, ναι η όχι?
3. Η ύπαρξη νερού και μικροοργανισμών στον Άρη, συμβαδίζει με την γεωκεντρική δημιουργία του κόσμου, όπως αυτή καταγράφεται στην πεντάτευχο, ναι η όχι?
4. Βλέπω μάλλον να συμφωνείς στο γεγονός ότι ο τρόπος γραφής των κειμένων του Χριστιανικού δόγματος δεν απευθύνεται στο μέσο ‘κοινό’. Γιατί να γραφούν έτσι αφού την περίοδο που γράφτηκαν οι μορφωμένοι ήταν ελάχιστοι και περισσότεροι από αυτούς πλούσιοι? Δεν σε βάζει σε υποψίες αυτό?

Το αν υπάρχει θεός η όχι, το πώς τον φαντάζεται κανείς (όποιος και αν ήταν η είναι), τι ιδιότητες του δίνει, κλπ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ.

Το θέμα μας είναι το αν ‘πίστευε και μη ερεύνα’ είναι κάτι το σωστό η όχι.
Ένα συγκεκριμένο δόγμα μας λέει να πιστεύουμε αλλά να μην ερευνάμε. Και το λέει και το κάνει με χίλιους δυο τρόπους. Αν ω μη γένοιτο καταλήξεις σε μη αρεστό συμπέρασμα είσαι αιρετικός. Αν διαβάσεις κάτι που δεν είναι εγκεκριμένο επίσης.
Μα μπορεί αυτό ποτέ να θεωρηθεί έρευνα?

Σε ότι αφορά την έρευνα αυτή καθ’ εαυτή. Ένας απόστολος συγκεκριμένου δόγματος μας λέγει ότι όσο σοφός και αν είσαι, όση έρευνα και να κάνεις είσαι χαμένος από χέρι σε ότι αφορά την κατανόηση του θείου όπως την αντιλαμβάνεται το δόγμα μας αν δεν έχεις την θεία χάρη.

Τι εννοεί? Μα είναι απλό, πίστευε και μη ερεύνα, γιατί όσο και αν ερευνάς, ο σοφότερος άνθρωπος στον κόσμο να είσαι, ΔΕΝ θα καταφέρεις να εννοήσεις το θείο του δόγματός μας.
Ωραίο δόγμα αυτό. Μόνο για μια χούφτα θεοφώτιστων ανθρώπων. Για τους υπόλοιπους, ξεχάστε το. Μα σε τι πιστεύεις τότε? Πως πιστεύεις σε κάτι που ΔΕΝ κατανοείς? Μήπως τελικά απλά πιστεύεις σε κάτι ‘γκρι’ με αρκετή φαντασία γιατί έτσι σε μάθανε από μικρό?

Φίλε μου,

ήμουν και θα είμαι στην ζωή μου αδέκαστος και ειλικρινής με όλους. Δεν ανήκω σε κάποια ‘σχολή’. Επίτρεψέ μου να μπορώ να έχω την άποψή μου με βάση την κρίση που διαθέτω. Δεν μπορώ να πιστέψω σε κάτι που:
- ‘μπάζει από παντού’ κατά το κοινώς λεγόμενο
- μου λέει ότι από την στιγμή που δεν έχω φώτιση από τον θεό (που δεν μου λέει τι ακριβώς είναι) δεν θα καταλάβω τίποτα. Πως μπορώ να έχω αυτή την φώτιση? Αφού πιστέψω ακούω, αλλά σε τι? Σε κάτι που δεν καταλαβαίνω αφού δεν έχω φώτιση σύμφωνα με τον απόστολο. Φαύλος (κατά το Παύλος) κύκλος δηλαδή.
- δεν αντέχει και δεν θέλει τη σοβαρή έρευνα και τον αντίλογο.
- επεβλήθη με τόση βία όσο ίσως τίποτα άλλο στον κόσμο (γιατί άραγε αφού είναι τόσο τέλειο?). Έφερε τόσο αίμα και θάνατο όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Το παράδειγμα με τις εικονομαχίες είναι μόλις ένα από τα πολλά. Τα 82,000,000 θύματα ήταν περισσότερα από τους Α και Β παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα μαζί. Και δυστυχώς δεν είναι το μόνο. Για αυτά τα αίσχη της ‘αγάπης του θεού’ ούτε λέξη.

Φίλε μου,

τι λένε οι έρευνές σου για αυτά? Συμφωνείς με τα ιστορικά γεγονότα? Τις καταδικάζεις αυτές τις ενέργειες?

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dryos_pesousis
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
62 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/04/2005, 05:44:08  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος dryos_pesousis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ... ΑΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ.... ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...
ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ, ΕΡΕΥΝΑ...
ΕΙΤΕ ΠΕΙΣΤΕΥΕΙΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΝΑ ΕΡΕΥΝΑΣ....

Μην κοιτάς το δάχτυλο όταν σου δείχνουν το φεγγάριΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Avallon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5090 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/04/2005, 10:04:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Που το ξέθαψες φίλε μου αυτό το θέμα?

Για αυτό το λόγο το άνοιξα, για να συζητήσουμε ποια από τις δυο περιπτώσεις είναι η αληθινή.

Πόσο δύσκολη μπορεί να'ναι η αλήθεια όταν δεν ξέρουμε αν υπήρξε αρχικά αυτό το κόμμα ούτε αν μπήκε μετέπειτα από λάθος ή δόλο...


"H Γνώση είναι δύναμη...1234 + γω ξέρω να μετρώ μόνο ως το 4"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
dryos_pesousis
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
62 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/04/2005, 10:23:21  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος dryos_pesousis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Που το ξέθαψες φίλε μου αυτό το θέμα?

ΦΙΛΕ AVALLON ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΙΜΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΝΕΟΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.
ΘΕΩΡΩ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ...
ΦΑΝΤΑΣΟΥ, ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛ. 11 !!! ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ!!!!
ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΜΟΝΟ ΨΙΧΟΥΛΑ ΓΝΩΣΗΣ.
ΘΕΩΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΟΜΟΡΦΟ, ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΘΕΜΑΤΑ...

ΒΕΒΑΙΑ, ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΡΗΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΤΑΝ ΣΤΡΙΜΟΧΝΩΝΤΑΝ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ...

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ , ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
ΟΥΔΕΙΣ ΣΟΒΑΡΟΣ, ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ, ΕΞΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ.

Μην κοιτάς το δάχτυλο όταν σου δείχνουν το φεγγάριΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Avallon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5090 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2005, 17:19:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΦΙΛΕ AVALLON ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΙΜΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΝΕΟΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.

Kαλώς όρισες λοιπόν κι από μένα

Α! ... και είμαι Η AVALLON


"H Γνώση είναι δύναμη...1234 + γω ξέρω να μετρώ μόνο ως το 4"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
allzzaro
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
6226 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2005, 20:01:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους allzzaro  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Kάποια λόγια που μας βάζουν σε σκέψεις.

``Ο εχθρός του τέλειου είναι ... το τελειότερο``..

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PHILOSOFOS-1
Πλήρες Μέλος

Bolivia
1201 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2005, 22:40:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους PHILOSOFOS-1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ AVALLON

OYTE ΕΠΙΔΙΩΚΩ ΤΙΠΟΤΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ?

ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΚΑΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟ ΝΑ ΠΩ ΑΝ ΚΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ!!

ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ!!

ΤΟ ΑΞΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ!!

Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΘΕΟΣ

ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΗΚΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ


ghΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PHILOSOFOS-1
Πλήρες Μέλος

Bolivia
1201 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2005, 23:07:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους PHILOSOFOS-1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ AVALLON

OYTE ΕΠΙΔΙΩΚΩ ΤΙΠΟΤΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ?

ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΚΑΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟ ΝΑ ΠΩ ΑΝ ΚΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ!!

ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ!!

ΤΟ ΑΞΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ!!

Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΘΕΟΣ

ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΗΚΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ!!

ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ "ΒΛΕΠΕΙΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ

ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΜΑΙ ΑΣΤΕΙΟΣ ΑΛΛΟΤΕ ΣΟΒΑΡΟΣ

ΟΥΤΕ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΚΟΣ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ

"ΞΥΠΝΗΣΤΕ" ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ !!

ΠΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ!!

Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ

ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΤ ΔΩΣΩ

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ?

ΜΥΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΑΟΡΙΣΤΑ!!

ΟΥΤΕ ΜΥΣΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ !!

ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΞΗΓΕΙΣ

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΝ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΣΤΕΙΑ !!

ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ!!

ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ

ghΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

CYBERMASTER
Πλήρες Μέλος

Greece
1404 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2005, 23:31:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους CYBERMASTER  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ........
ΑΠΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΤΙ.....
ΖΑΝΤΟΚ ΕΙΧΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΙΚΙΟ.......
Α ΤΟΤΕ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΚΑΛΑΝΤΡΙΕΛ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΗΣ.......

ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΤΑΡΩ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟ ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ....


quote:
Είναι πραγματικά ειπωμένη αυτή η ρήση?
Είναι σωστά διατυπωμένη?
Υπάρχει όντως στις Γραφές?

Πως συνάδει με το ότι ο Ιησούς δεν τους είπε να μην «ερευνούν»...

Αντίθετα, τους είπε ότι αρχίζουν καλά, αλλά τελειώνουν άσχημα: «Ερευνάτε τις Γραφές, επειδή εσείς νομίζετε ότι μέσα σ’ αυτές έχετε αιώνια ζωή· κι εκείνες είναι που δίνουν μαρτυρία για μένα. Όμως, δεν θέλετε να έρθετε σε μένα, για να έχετε ζωή» (Ιωάννης 5/39,40). Τα λόγια αυτά είναι μια διαπίστωση και όχι μια προσταγή. Αλλά ο Ιησούς θεωρεί αυτή την «έρευνα» πολύ χρήσιμη.*


Η Αγία Γραφή συνιστά στον άνθρωπο να αναζητεί την Αλήθεια. «Ζητάτε!», φωνάζει. Ο Θεός δημιούργησε τα έθνη «για να Τον ζητούν» (Πράξεις 17/27). «Ζητήστε τον Κύριο...» (Ησαΐας 55/6) κτλ.

Η Αγία Γραφή όχι μόνο δεν απαγορεύει την έρευνα, αλλά μας διδάσκει να μην πιστεύουμε σε κάτι, αν δεν το ελέγξουμε. «Δοκιμάζετε τα πνεύματα» (Α΄ Ιωαννου 4/1).

Ο άνθρωπος που πιστεύει χωρίς να ερευνά, έχει λογική νηπίου. Αλλά αυτό δεν το θέλει ο Θεός: «Μη γίνεστε παιδιά στο μυαλό· αλλά γίνεστε νήπια μεν στην κακία, όμως τέλειοι στο μυαλό» (Α΄ Κορινθίους 14/20).


*Υπάρχει όντως διαστρέβλωση και καπίλευσεη στη διδασκαλία του μεγάλου Μύστη, κάτι που εκείνος είχε αντιληφθεί ότι θα γινόταν?



ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΑ 5 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΑΠΛΑ ΩΣ ΜΕΣΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ.......
Η ΦΡΑΣΗ "ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ" ΔΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.....
ΚΑΙ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΠΛΑ ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΑΘΗ ΔΕΚΤΗ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥ "ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ" ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ..... ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ......
ΕΞΑΛΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΥΠΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΕΛΙΚΩΣ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ..... Ο ΗΟΜΟ UNIVERSALIS (ΝΟΜΙΖΩ ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ (ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ) ΟΜΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΟΣ......
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ -----> ΑΡΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ -----> ΑΡΑ ΝΑ ΕΡΕΥΝΑΕΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ "ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ" ΕΠΙΣΗΣ......
ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΑΥΤΟ-ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.....
ΕΠΙΣΗΣ ΔΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ.....
ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙΣ.....
ΟΠΟΤΕ ΤΟ "ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ" ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΤΗ ΜΑΖΑ........
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΗ.......

------------------------

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙ ΨΕΜΜΑ!!!


ΤΗΕ LAST DΑRK KNIGHT...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2005, 23:55:01  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η Φράση <<Πίστευε και Μη Ερεύνα>> δεν ήταν αυτή ακριβώς.. αλλά
<<Πίστευε και Μη, Ερεύνα>> Νομίζω πως έχει μέγιστη σημασία το κόμα που μπαίνει ενδιάμεσα.. Με άλλα λόγια.. πιστεύεις δεν πιστεύεις, να ερευνήσεις..

Συγνώμη σε περίπτωση που έχουν ξαναειπωθεί τα συγκεκριμένα λόγια αλλά δεν διάβασα όλο το τόπικ..

Ευχαριστώ.. φιλικά....

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/04/2005, 00:12:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Άν και νομίζουμε οτι η εποχή του "Πίστευε και μή ερεύνα" πρέπει να τελείωσε δυστυχώς υπάρχει ακόμα και σήμερα άν και σε μικρότερο βαθμό. Υπάρχει στους ηλίθιους και στους αφελείς!! Άν και ο Ιησούς Χριστός είπε "Ερευνάτε τας γραφάς", το ιερατείο σκόπιμα το διαστρέβλωσε στο εντελώς αντίθετο. Το διαστρέβλωσε μόνο και μόνο για να αποκτήσει ισχύ και εξουσία απο το φανατισμένο πλήθος και τα κατάφερε. Και φυσικά την εποχή του Μεσαίωνα οπου η επιστήμη ήταν πολύ πίσω, οι γνώσεις για το ευρύ κοινό ήταν σε βαθμό πολύ κάτω απο το μέτριο μπορούσε ο λαός πολύ εύκολα να γίνει φανατισμένη αγέλη. Το "πίστευε και μή ερεύνα" εφαρμοζόταν μόνο και μόνο επειδή δέν υπήρχε κανένας τρόπος να αποδειχτεί η αλήθεια των δογμάτων. Οπότε για να γλυτώσουν το αυτο-ρεζιλίκι κατέφυγαν στην συγκεκριμένη φράση αναγκαστικά απο φόβο μήν τυχόν τάχα η έρευνα αποδείξει τίποτα το αντίθετο. Αλλά η επιστήμη προχώρησε είτε το ήθελαν είτε όχι και τελικά η έρευνα απέδειξε πολλές φορές αντίθετα συμπεράσματα απο την μέχρι τότε αναμφισβήτητη αλήθεια των δογμάτων. Οπότε το "πίστευε και μή ερεύνα" κατέρευσε ... αλλά παρ'όλα αυτά πολλοί δέν το έχουν βάλει ακόμα κάτω ...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΕΛΗΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/04/2005, 01:15:08  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει όπου θέλει.. και όχι να του επιβάλλεται.. Η θρησκεία αυτό το νόημα θα έπρεπε να έχει.. Αλλά πέρα από κάποιες ωραίες ιδέες που έδωσε ο Χριστιανισμός κατά τα άλλα τα έχει κάνει απίστευτη τρομοκρατία...
Πως γίνεται όλοι αυτοί οι παπάδες/καλόγεροι κ.α. να είναι φυσιολογικοί άνθρωποι και να μην ασελγούν επάνω σε παιδάκια όταν αυτό που τους ζητάει το δόγμα είναι η αποχή από το πιο φυσιολογικό και αγνό πράγμα... τον έρωτα ή αν θέλετε το σεξ...????????

Ξέρω πως έχω ξεφύγει λίγο από την συζήτηση... μα δυστυχώς μερικά πράγματα πρέπει να ειπωθούν..

Ο άνθρωπος συνήθως έχει την ανάγκη να πιστέψει κάπου.. εάν κάποιος νομίζει πως αυτό τον βοηθάει θα πρέπει μόνος του να ορίζει τί είναι αυτό που θέλει και τον πληρεί περισσότερο ως πνευματικότητα αλλά και ως ιδέα...

Η Θρησκεία θα πρέπει να σε απελευθερώνει και όχι να σε εγκλοβίζει.. και μετά σου λένε γιατί υπάρχουν βιασμοί και εγκλήματα... μα όλα.. ή σχεδόν όλα από εκεί ξεκινάνε...

Φιλικά...

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.234375
Maintained by Digital Alchemy