ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 4
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Odysseus_nemo
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
539 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/08/2004, 16:55:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ

ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.

ΘΕΤΩ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

"ΓΝΩΣΗ" ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ;
ΠΟΙΟΣ "ΓΝΩΡΙΖΕΙ" ΤΙ ;

ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΥΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΑΣ ΜΟΥ ΔΟΘΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΕΚΕΙ

Υ.Γ ΕΧΩ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑ" ΤΟΥ free soul. Η ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΝΩΣΗ = "ΟΙΔΑ" (ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ free soul)
, ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΓΓΙΖΕΙ (ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΓΓΙΞΕ Ο Just A Man ΣΤΟ ΘΕΜΑ "ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑ") ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ = "ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ" (ΟΠΟΥ Ο AVATARGR ΑΝΑΦΕΡΕΙ).
ΘΕΩΡΗΣΑ ΚΑΛΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΘΩΣ Ο ΦΙΛΟΣ free soul ΚΑΝΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η "ΚΑΤΟΧΗ" ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. ΟΜΩΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΚΑΤΟΧΗ". ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΕΙ; ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ; ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ Ή ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ;

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΖΗΤΩ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ


ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

Edited by - Odysseus_nemo on 28/08/2004 17:28:12

Ο Ελληνας
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Cyprus
126 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2004, 02:19:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ο Ελληνας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χάθηκε και πάλι το μύνημα μου γιατί έχω την κουτοπονήρια να γράφω αυτά που γράφω ενώ δεν είμαι στο ιντερνετ και ξεχνώντας πως δεν είμαι στο ιντερνετ πατω απόστολη απάντησης και ήταν μεγάλο

Ας ξαναρχίσω λοιπόν περίληπτικα τι γνώριζουμε ας κάνω μια απλή ερώτηση τι είναι σπίτι. Πως ορίζει κάτι το περίγραφεις , σωστά ;
Σπιτι λοιπόν , τι χρησιμευει , για τι χρήσιμευει , μας πρόστατευει , απότελειται απο τουβλα ξυλα κλπ μα τι είναι τα τουβλα και τα ξύλα απο τι απότελουνται γιατ΄χρησιμευουν και άπειρες ερώτησεις .

Ας κάνω μια άλλη τι είναι θάλασσά , θαλασσά είναι εκεί που κολυμπάνε τα ψάρια κάποιος θα μου πει , ποια είναι τα ψάρια πως κολύμπανε πως ανάπνεουν τι πέριεχει η θαλασσα πως είναι το νερό , γιατί δεν παγώνει στους 3 υπο το μηδεν βαθμους , που τελίωνει η θαλασσα τι είναι τα βράχια και (βαλτε αλλές απειρες ερώτησεις) .

Διαφενεται πως δεν γνώριζω ουτε τι είναι θάλασσα ουτε τι είναι σπίτι ουτε τίποτε , γνώριζω όμως αυτά που γνώριζω δεν μπόρω όμως να πέριγραψω τίποτε τέλεια , Ο καθένας μας μπόρει να πέριγραψη καλύτερα κανείς τέλεια . (το πρόηγουμενο μυνημα μου ήταν καλύτερο).

Γνώση για εμένα είναι η εξέλιξη ηκάτανοηση , δεν είναι τυχαία δεδόμενα , για πχ βλέπω ενα δέντρο τι γνώσεις παίρνω απο αυτό πρέπει να το ανάγνωριζω να κάταλαμβαινω τον καρπό του ενώ αν το μέλετησω κατάλαμβαινω πως οι γράμες του κορμού του δεντρού πρόσδιοριζουν την
ηλικία του πρέπει να το κατάνοησω καλύτερα λοίπον για αυτό και όλοι μας εξέλισομαστε εκτος απο αυτούς που νομίζουν πως τα γνώριζουν όλα , η υπέροψια κανεί κακό πρώτα στον εαυτό μας . Για αυτό λάθως είναι η παπάγαλια στα σχόλεια , είναι άσχετα δέδομενα , γνώση είναι η εξέληκτικη γράμη , η πέρισσότερη κατάνοηση όλων των πράγματών για αυτό και τίποτα δεν είναι σώστο , υπάρχει κάτι σωστότερο , Δεν μπόρω να πέριγραψω τι σήμαινει θάλασσά σωστά αλλά σωστότερα από πριν .
Κάτανοώντας όλα τα γύρω από κάτι κάτανοας αυτό καλύτερα , δεν πίστευεις Ανάζητη Οδυσσέα πως αυτό πρόσπαθουσε να κάνει ο Σώκρατης στους σύναθρωπους του .

Η εξέλιξη , καλυτέρη κάτανοηση /γνώση ή όπως μου αρέσει να την αποκαλω σοφία δεν παιρνεί άραγε χαμήλοερη ταχύτητα η στάματα όταν έχουμε μέσα μας προκατάληψεις και υπέροψια δεν είναι η γνώση λοίπον κάτι που θέλει την απόλυτη ελέυθερια ; Η πράγματικη κ΄΄ατανοηση έρχεται από πράγμαικη σόφια , όσο πιο ελέυθερα / σοφά βλέπουμαι κάτι τόσο το κάτανοούμαι , η εξέλεκτικη πορεία είναι διαφόρετικη σε όλους μας βλέπωντας ένοιες όπως το δίκαιο΄και το αδικο βλέπεις το δέντρο τα γνώρηζεις καλύτερα όσο πιο ελέυθερα τα πάρακολούθεις για αυτό όπιος είναι πιο ελέυθερος είναι πιο γνώστης ακόμα και αν δεν δεί ποτέ το δέντρο , θα το ανάγνωρησει . Αυτός που τους διαφωνούντες από αυτόν θα απόκαλεσει ΄βλάκες δεν αφήνει ελέυθερο τον εαυτό του να γνώρισει πράγματικα ακόμα και αν το δέντρο είναι μήλια αυτός πάντα θα βλέπει συκιά όσπου να αλάζει . Αυτό είναι το νόημα της γνώσης . ¨ΟΣΟ πιο ελέυθεροι ήμαστε τόσο καλύτερα γνώριζουμε την αλήθεια ακόμα και αγράματοι να είμαστε . Αυτό πιστέυω είναι το νόημα .

Για την φράση του Σωκράτη έβγαλα τα σύμπερασματα τα δικά μου στην αρχή ένα γνώριζω πως δεν γνώριζω τίποτε εκτος απο αυτά που ο ίδιος ελέυθερα γνωρίζω λοίπον .

Η υπόγραφη σου επίσης τερίαζει σε αυτό και σε όλα τα θέματα

Αυτές είναι οι απόψεις μου


Ο σεβασμός και η αποδοχή είναι οι βασικές αρχές της ελευθερίαςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Odysseus_nemo
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
539 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/08/2004, 04:03:38  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΛΛΗΝΑ!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ. ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΠΟΥ :

quote:
γνώση είναι η εξέληκτικη γράμη , η πέρισσότερη κατάνοηση όλων των πράγματών για αυτό και τίποτα δεν είναι σώστο , υπάρχει κάτι σωστότερο , Δεν μπόρω να πέριγραψω τι σήμαινει θάλασσά σωστά αλλά σωστότερα από πριν .

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Ή ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ; π.χ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΒΑΣΕΙ ΤΙ;

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ "ΠΟΙΟΤΗΤΑ", ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ, ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.
ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ ΓΡΑΦΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΑΣ ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ : ΠΟΙΑ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ; ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ;

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ο Ελληνας
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Cyprus
126 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2004, 04:13:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ο Ελληνας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για φιλε Οδυσσέα , ποίο είναι το κρίτηριο μα η έρευνα και η πρόσπαθεια πέρισσοτερης κατάνοησης , πως γνώριζω αυτά που γνώριζω ερέυνω την ουσία τους η ουσια της γνώσης ητάν και είναι άπειρη όπως και το σύνπαν χώρις αρχή χωρίς τέλος. Η κατάνοση η νόηση είναι πράγμα αθάναατο η ποιότητα που κατάνοα κάποιος κάτι όριζεται μόνο από αυτόν . Αν δεν είμαι ελέυθερος ποτέ δεν θα κατάνοησω την μηιά αν πάντα εκεί έβλεπα ροδιά. Για αυτό και η υπέροψια είναι εναντίον της εξέλιξης , ΄κατάνοησης .

Χαίρομαι που έγραψες για το δίκαιο η "πάντοτινη"δική μου πεποίθηση ήταν πως το δίκαιο μπορούμαι όλοι να το κάταλαβουμαι τέλεια αντίκειμενικα όσο πιο ελέυθερα σκέφτομαστε . Αυτό σημαίνει όμως πως τα πρόηγουμενα γραφόμενα μου είναι λάνθασμενα . Ίσως και όχι όμως.

Εδώ όμως η κάτανοηση του δικαίου έχει σχέση με την αντίκειμενικότητα των δεδόμενων που είδη "γνώριζουμε "αυτό που θέλω να πω το δίκαιο , τα δεδόμενα του δικαίου , η ουσία του βρίσκεται είδη μέσα μας , η ελέυθερια όμως μας βοήθα να κάτανοησουμε αυτά που είδη
" γνώριζουμε " να δούμε την μηλιά ώς μηλιά .

Δεν γνώριζουμε τα πάντα όμως για το δίκαιο άρα και πάλι όπως και όλα έρευνα και κάτανοηση για αυτά που "γνώριζουμε"(γνώριζουμε με είσαγωγικα είναι τα ασχέτα δέδομενα , αυτά που ερευνάμε) .Η κάτανοηση αυτών που βλέπουμε είναι η γνώση και ορίζεται από την ελέυθερια του πνευμάτος μας , την εσωτέρικη μας σοφία αλλά επείδη η γνώση είναι άπειρη η καλύτερη κάτανοηση ορίζεται από την έρευνα .

Όμως και πάλι και η ελέυθερια και η σοφια και το δίκαιο και το καλό κακό , άδικο είναι απείρες/απόλυτες έννοιες , η τέλια κατάνοηση τους αυτών που έχουμε ερέυνησει χρείαζεται ενά εντέλως ελέυθερο πνέυμα , όσο πιο ελέυθερα βλέπουμε αυτά που ηδή υπάρχουνε στην ψυχή μας τόσο πιο ευκόλα ανοίγουμε τις πόρτες της . Όσο πιο ελέυθερα βλέπουμε την συκια τόσο πιο πολύ κατάλαμβαινουμε / κατάνουμε / χρήσιμοποιούμε / επέξεργαζομαστε (τα άσχετα δεδόμενα) .

¨Ερευνα και ελέυθερο βλέμα λοιπόν . Μόνο έτσι κατάνουμε αυτά που βλέπουμε , έξω από το σπίτι μου έχω μια μιλιά είσαι σίγουρος πως δεν είναι συκια ;

Περιμένω τις απόψεις σας

Ο σεβασμός και η αποδοχή είναι οι βασικές αρχές της ελευθερίαςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Odysseus_nemo
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
539 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2004, 04:31:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΙΛΤΑΤΟΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!!!

quote:
Ερευνα και ελέυθερο βλέμα λοιπόν . Μόνο έτσι κατάνουμε αυτά που βλέπουμε , έξω από το σπίτι μου έχω μια μιλιά είσαι σίγουρος πως δεν είναι συκια ;

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙ, ΦΙΛΕ ΜΟΥ;

quote:
η ουσία του βρίσκεται είδη μέσα μας

ΠΡΑΓΜΑΤΙ! ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΟΥΜΕ ΟΜΩΣ;

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Just_A_Man
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
766 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2004, 10:53:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Just_A_Man  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οδυσσέα μου καλημέρα.

Αισθάνομαι ότι, τελικά η μόνο αληθινή γνώση που έχουμε όλοι εμείς ξεχωριστά είναι αυτή που βιώνουμε!!!

Να είστε ευλογημένοι,

Με αγαθή Αγάπη 7Χ7

just a man.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

free soul
Νέο Μέλος


36 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2004, 14:04:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους free soul  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΜΕ ΤΟ "ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ" Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ...
(ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ "ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑ"...)
ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗ. ΓΝΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΗΣΜΟΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ...ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΟΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ...

Odysseus_nemo χαίρομαι που το ζήτημα της γνώσης μας απασχολεί όλους και συνεχίζεται...

εξίσου ενδιαφέρον ζήτημα προς συζήτηση είναι και τα αποτελέσματα της άγνοιας και το κατά πόσο ισχύει η σωκρατική ρήση "ουδείς εκών κακός"

καλή συνέχεια.....

free soulΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2004, 15:37:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Σωκράτη,

Όσα χρόνια μαθήτευσα κοντά σου, ρώταγα συνέχεια…. τι ήθελες να πεις με το,

ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ

Μα εσύ πάντα προσπερνούσες και χαμογελούσες!
Για πολλά από τα λόγια σου, κυρίως για αυτή την φράση, κέρδισες την εύνοια στους Δελφούς, και σε ονομάσανε τον πλέον Σοφό των Ανθρώπων...

Mα, λίγες μέρες πριν πάρεις το κώνειο δάσκαλε, μου αποκάλυψες πως το μόνο πράγμα που πραγματικά γνωρίζεις….είναι λίγο…. τι είναι η αγάπη…

Ω δάσκαλε! Να η Σοφία! Να η Φώτιση!

Δίχως αγάπη... οι γνώσεις μας, γίνονται ασήκωτο Φορτίο.

Σοφός και Φωτισμένος είναι αυτός που βοηθά να είσαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Όχι οποίος σε φορτώσει με άλλα φορτία, μισαλαδοξιας, και φόβου!…Όχι όποιος σε ΕΣΩΤεμαχίζει… κάνοντας σε Χριστιανό, Μουσουλμάνο, Bουδιστή… η Εθνικιστή…. Όταν λες είμαι ΒΟΥΔΙΣΤΗΣ η ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ,….είναι σαν να λες….είμαι ΙΣΜΟ_ΠΙΣΤΟΣ. Διαχωρίζεις μέσα τον ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ και φορτώνεσαι με το βάρος της ΠΙΣΤΗΣ, του ΔΟΓΜΑΤΟΣ και των ΓΝΩΣΕΩΝ….μα ΕΣΥ... δεν θα πει πως…. ΑΓΑΠΑΣ.... άσχετα τι έκαναν *(οι Χριστός, Βούδας, Σωκράτης…)

Μα γιατί δάσκαλε έλεγες τότε πως δεν γνωρίζεις?
Οι λόγοι σου ήταν πάντα εμποτισμένοι από ΣΟΦΙΑ! Κάτι δεν ήξερες?

Τι θα πει γνωρίζω? Όταν κάποιος φίλος με καλέσει Σπίτι του, θα γνωρίσω την οικογένεια του και το μέρος που αυτός ΖΕΙ. Αυτό λέγετε βίωμα, που στη συνέχεια γίνονται ΜΝΗΜΗ, και είναι κάτι που ανήκει στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ! Αυτό το ΠΑΡΕΛΘΟΝ, αν το εξετάσεις…θα βρεις πως είναι ΧΡΟΝΟΣ!. Έτσι άμα γίνει λόγος για τον φίλο σας, φέρνεται στη μνήμη ΕΙΚΟΝΕΣ που σχηματίστηκαν στο παρελθόν. Οι γνώσεις δεν είναι τίποτα άλλο από ΒΙΩΜΑΤΑ που γίνονται μνήμη, διλ. ΠΑΡΕΛΘΟΝ/ΧΡΟΝΟΣ!

Το παρελθόν είναι….. ΖΩΝΤΑΝΟ η ΝΕΚΡΟ?

Αν τυχόν βρεις πως δεν είναι ΖΩΝΤΑΝΟ, μιας και το μόνο ΖΩΝΤΑΝΟ είναι ότι γίνεται στη στιγμή, θα βρεις επίσης πως είναι και ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ, μιας και σίγουρα, την τεχνογνωσία που θα έχει η ανθρωπότητα σε 200 χρόνια, εσύ, *(με τα τωρινά δεδομένα σαν Ξεροπουλος Πολυγνωσιδης του ξερολα, και της ΚΑΤΙΝΑΣ…) δεν θα την έχεις.

Άρα δάσκαλε, μιας και λες πως γίνεται να γνωρίσουμε την ΑΓΑΠΗ, που για εμάς τους ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ΕΝΑ με την ΟΜΟΡΦΙΑ και την ΤΑΞΗ….μήπως θέλεις να πεις, πως γνωρίζοντας τους εαυτούς μας, μόνο τότε είμαστε κοντά στο βίωμα της, και αυτή θα λύσει κάθε πρόβλημα?

Πλάτωνα, είδες την Ολυμπιάδα?

Ναι Δάσκαλε! Είχε ΑΓΑΠΗ και ΤΑΞΗ ΜΕΣΑ…..ήταν παντού... σαν ένας φτερωτός ΕΡΩΤΑΣ…

ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!!! Πρόσεξες τα πρόσωπα των αθλητών?

Ναι δάσκαλε.... λάμπανε... μόλις κέρδιζαν το μετάλλιο…

Και αν δεν κέρδιζαν?

ορίστε????

Πλάτωνα, πόσες φορές θα κερδίσουν ξανά μετάλλιο?

Αν πάει καλά… άλλες τρεις… !

Και δεν μου λες βρε Πλάτωνα, όλη η φασαρία γίνεται για τα μετάλλια, η για να ΜΑΘΕΙΣ τι είναι Η ΤΑΞΗ Η ΟΜΟΡΦΙΑ και Η ΑΡΜΟΝΙΑ στο ΣΩΜΑ?

Δάσκαλε.... μην πατάς…. τόσο γκάζι….

Πλάτωνα…εσένα….τι σου έμεινε από την Ολυμπιάδα?

Όλα δάσκαλε!!! Ολα ήταν υπέροχα! Υπέροχο κλήμα….Ακόμα και το Ντατσουν…. με τα καρπούζια!

Ναι,….μα τι άλλο χάραξε τη μνήμη σου?

Ο Κεντερης και η Θάνου!

Και τι άλλο?

Τα δυο παιδάκια, το αγοράκι που καλωσόριζε και χαιρετούσε τον κόσμο μέσα στο καραβάκι... και το κοριτσάκι, που μοίραζε στο τέλος τη φλόγα! Ήταν λαμπερά και τα δυο!

Ο Κεντερης και η ΘΑΝΟΥ είναι οι ΕΑΥΤΟΙ ΣΟΥ….και είναι Ικανοί …. για ΟΛΑ....

Αυτό που πρέπει όμως να σε απασχολήσει, είναι γιατί αυτός ο αυθορμητισμός αυτή η φρεσκάδα και λαμπροτητα που έχουν τα παιδάκια, μεγαλώνοντας, οι άνθρωποι την χάνουν! Μήπως Υπαίτιος είναι ο ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ…που αν κατανοήσεις.... θα βρεις πως το δηλητήριο .....το δίνουμε εμείς οι ίδιοι στα παιδάκια?

Πως γίνεται κάτι τέτοιο δάσκαλε?

Δεν γνωρίζουμε πώς να τα διδάξουμε να είναι ΕΛΕΥΘΕΡΑ…γιατί εμείς οι άνθρωποι, δεν είμαστε ελεύθεροι, έτσι τα διδάσκουμε να χωρίζονται σε χριστιανούς και μη….σε έλληνες και βάρβαρους!

Κατανόησε λοιπον τον Χρόνο Πλάτωνα... βρες τι δεν πιάνεται στα υφάδια του!
Δεν υπαρχει ανωτερη από αυτή γνωση!

Αυτά είπε ο δάσκαλος και σήκωσε την Κούπα του και ατάραχος… κατέβασε το περιεχόμενο!

Μη φώναξα!!!!, μην το κάνεις δάσκαλε!!!!….σου βάλαμε μέσα δηλητήριο!!!!! Εμείς.... οι Άνθρωποι….
και τινάχτηκα προς το μέρος του να πάρω την κούπα….

Μα εκείνος ατάραχος και γελαστός χανόταν σαν σε Όνειρο μέσα στη συνείδηση, και εγώ ξύπναγα με ένα εφιάλτη!

Να γράφω… στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ!

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 30/08/2004 15:42:44Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kapodistria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4652 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/08/2004, 18:14:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΝΩΣΗ...
ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ...
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ...
ΝΑ ΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ...


ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ;
ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΝΗΣΗ ΤΗΣ;


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ...


ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ο Ελληνας
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Cyprus
126 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/08/2004, 00:35:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ο Ελληνας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aς πω και εγώ τις απόψεις μου . Γνώση / σοφία κατάνοηση ΄των γύρω μας και ελέυθερια , αυτόθυσια , τι σχέση έχει το ένα με το άλλο και γιατι να πρόσπαθουμε για το δίκαιο αν σοφοί εντέλως ποτέ δεν θα γίνουμε , γιατι όταν ο σόφος φοροφύγας πριν πολλά χρόνια πήγε να πιει νερό από την πύγη και να μαζέψει ξύλα το μετάφερε ενώ ήταν χείμωνας παρόλο που ήταν φτωχός συνάντησε ένα πλούσιο λαβώμενο φορόσυλέκτη , πέρασαν συνόλικα και άλλα τρία άτομα από εκέι , ο πρώτος φτώχος και λήστεμενος από τον φόροσυλέκτη τόν πρόσπερασε λέγοντας πως τύχη είναι και γύριζει , ο δέυτερος πλόυσιος γιατρός αφού ο Χτύπημενος ΄τοκογλύφος δεν είχε λεφτά ο γιατρός παρόλο που αυτό ήταν σημαντίκο έτρεψε να βόηθησει , πήγε δίπλα του ο γιατρός και τον ρωτά πως μπόρω να σε βόηθισω , δεν μπόρεις του λέει , να πάω σπίτι μου να φέρω φάρμακα , το σπίτι σου απέχει πολύ δρόμο είπε ό τοκογλύφος ο οποίος γνώριζε τον γιατρό , το απόγευμα έχω αρρώστους (ήταν πρώι)λέει ο γιατρός για να πάω στην πύγη θα χρείαστω πολή ώρα άλλά φαίνεται πως δεν μπόρεις να ζήσεις , εσύ να ξέρεις πως έκανα τα πάντα για να σε σώσω λεεί μεσα του ο γατρός και τον πρόσπερνα , μετά παιρνά ο τέλευταιός ένας κλέφτης που τον λάβωσε , δεν σε έχω σκοτώσει κλέφτη από οίκτο για σένα λεέι ο κλέφτης , η κοίνωνια για εσένα δεν νοίαζεται και τύποι σαν εσένα με έκαναν αυτό που είμαι , όμως από οίκτο για την οικόγενεια σου δεν σε σκότωσα μου χρώστας να μου πεις που κρύβεις τα λέφτα σου ο οικτός για την δίκη σου την ζωή και των άλλων σχετιζόμενων με εσένα δεν είναι πάντοτινος . Ο τόκογλύφος λεέι ψέματα στον κλέφτη όχι μόνο γιατί δεν τον εμπίστευεται αλλά πως θέλει την οίκογενεια του να έχει τα λεφτά , αλλά και γιατί τα λέφτα ήταν το νόημα της ζώης του , κατάστρεφε οικογένιες για αυτά ήτανε σήμαντικα και παρόλο που έτσι έθετε σε κίνδινο την οικόγενια του από τον κλέφτη δεν μπόρουσε να το δεί .
Ο τέλευταιος πέρστικος ήτανε αυτός που έπρεπε να βίαστει να μάζεψει ξύλα και νερό ενώ είχε κυνηγίσει ενα ζώο και είχε μέλι γιατί πλησίζε χείμωνας και όμως μόλις πέρασε από εκέι ρώτησε τον τοκόγλυφο θελείς βοήθεια , αυτός είπε όχι , εκείνος έτρεψε κοντά του του έδωσε νερό να πιεί περηπιείθηκε τα τραυμάτα του και τον πήρε όσο πιο γρήγορα μπορεί σε ένα δίπλανο σπίτι ο τόκογλύφος όμως πέθανε . Η πράξη του φτωχου χωρίκου δεν ήταν η σοφότερη από όλες , άσχετος από την πρόηγουμενη ζωή του αυτή η πράξη δεν ήταν η πιο ελέυθερη ;
Στην πρώτη υπήρχε εκδίκηση , στην δευτέρη υπόκρισια στον εαυτό του ο γιατρός και στην τρίτη υπέροψια, εγώισμο και υπόκρισια από τον κλέφτη
. Ο φτώχος χωρίκος όμως σκέφτηκε το σώστο παρόλο που ήταν τοκόγλυφος ελπίζε για το δίκαιο σώζοντας αυτό τον άθρωπο ο χειμώνας ή και η προετοιμασία για αυτόν θα ήταν πολύ δήσκολη για αυτό δεν σκέφτηκε τον εαυτό του όπως ο γιατρός , δεν εκδίκηθηκε , αδίκησε τον άλλων΄λόγω της άλλης αδίκειας σε αυτόν σκοπος αυτής της σοφής πράξης ή και εαυτού του τότε τουταν η σοφία και η ελέυθερια για αυτό σοφή ητάνε η πράξη του , σωζόντας τον τοκόγλυφο δεν ήθελε προσώπικο όφελος όπως τον κλέφτη ελέυθερη ήταν η πράξη του λοίπον , αυτός ο φτώχος ήταν αγραμμάτος και όμως για κάποιο χρόνικο διάστημα είχε πιο σοφό και ελέυθερο πνευμά και κατάνοητικο από όλους τους γράματιζομενους , η εμπειρία μια σοφής πράξης κάνει τον σοφό , και όχι η θέωρια της όπως τον γιατρό. Δεν είχε πέρισσοτερη κάτανοηση από όλους μας ο φτωχός χωρίκος. Τί ήταν αυτό που δεν άφησε τους τρεις άλλους πέραστικους να είναι ελέυθεροι εγώισμος / υπέροψια / απλή κακία υπόκρισια/ στον καθένα με διαφορέτικα όρια έχουν όλλα την ίδια σήμασια εφώσο ο σέβασμος των γύρω μας δεν είναι σήμαντικο δεν έχουμε ελέυθερια , παράξενα η ελέυθερια δεν είναι ένοια που επήρεαζεί εμάς αλλά όλους όπιος είναι ελέυθερος ελέυθερα μάχεται ακόμα και αν πρίν ήταν σκλάβωμενος αυτό που μας φύλακιζει να ξεφέυγουμε την κάτανοηση την εσώτερικη μας σοφία , την ελέυθερια είναι αυτά που κλέβουν την αγάπη και τον σεβάσμο για τους άλλους τότε όμως πως μπόρεις να βλέπεις την αλήθεια αν η αλήθεια χωρίζεται σε πάραταξεις και δικά σου συμφέροντα . Όπως στην περίπτωση του φτωχού χωρίκου η κάτανοηση της αλήθειας θα είναι πάντα καλύτερη από την έρευνα η οποιά χάνει την σήμασια της όταν χαθεί η κάτανοηση .
Σύνοπσζοντας και βλέποντας τις πιο πάνω πέριπτωσεις αυτά που μας κάνουν να μην σεβόμαστε , αγάπαμε τα γύρω μας μας μειώνουν την ανθρώπινη φύση μας και μας υπόδηλωνουν όπως τον τοκογλύφο με τα χρήματα του όπως τον ιερέα εκείνου του ανυπαρκτου/υπαρκτού χωριού με τα δόγματα του.
Η αυτόθυσια του χώρικου τον ελέυθερωσε γιατί ελέυθερη ήταν η εμπείρια αυτής μόνο μπορεί να φέρει ειρήνη στον κόσμο . Όσο ο άλλος με το σπαθι πυράυλους του σε κατάστρεφει ανθρώπε και όσο ελέυθερα το δικαιο δεν απόζητας μελλόν δεν υπάρχει , ο γιατρός σύμβολιζει την πλείοψηφεια μας όπου όλοι χέρωνται ακούγοντας καλή πράξη αλλά δύσκολέυνται να θυσιάσουν τον εαυτό τους γιατί χρείαζεται θάρρος , φύσικα δεν λέω να μην πόλεμαμε για το δίκαιο αλλά για το δίκαιο να πόλεμαμε . Γιατί μόνο αν δίκαια πόλεμας /ζεις κάνεις εμπείριες , δίκαιος είσαι .
Η σύνχηση άδικου και δικαίου βγαίνει στη υπόκρισια μας για να μην πράξουμε το σωστο και η υπόκρισια αρχίζει εκεί που η άλλη τελιώνει στο ότι η αδικια των μεγάλων φαίρνει το δίκαιο των άλλων . Αλλά ... ποιό τον ρόλο του κλέφτη τώρα παίζει αν δε σέβαισαι τους άλλου πράτεις άδικα σε αυτούς και η αδίκια φαίρνει αδικία και η ουσία της παράμαινει .
η ουσία μας εμας βασίζεται στο καθέ μεταπειτα δευτέρολεπτο γιατι το μέλλον γενιεταί όσο εμείς εξέλιζομαστε τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε φτωχός χωρίκος . Κάτανόηση όπως τον χώρικο σημαίνει αγάπη σεβασμό στα αλλά αν δεν υπόκρινομαστε ο δρόμος προς το φως είναι ο δρόμος προς το φως διαφόρετικο μονόπατι για τον καθένα αλλά και πάλι , ο δρόμος προς το φώς είναι ο δρόμος προς το φως ώσπου η εμπείρια και οι επίλογες μας δείχνουν πόσο φως ο δρόμος έχει από την άλλη μια ηλιαχτίδα όταν αφήνει κάποιος να πέρασει εξάφανιζει όλο το σκοτάδι το κακό όμως είναι πως χρειάζεται μια αλήθινη ηλιαχτίδα. Γιατι το φως είναι στα αλήθεια το φως. Όταν κοίταζεις το μέγαλιο του εαυτού σου τυφλώνεσαι και βλέπεις το σκοτάδι ενώ όταν ψάχνεις το σκοτάδι να διαλύσεις το φανάρι πάντα σου δείχνει τι αλήθινα υπάρχει. Ο φτώχος χώρικος έβγαλε μια ηλιαχτίδα παρότι αγράματος εκάνε την εμπείρια της ελέυθεριας του ελέυθερια για τους άλλους . Είναι αλήθεια μια ηλιαχτίδα φως διαλήει το σκοταδι .

Ευχάριστω που με ανεκτήκατε σαν σήμερινο φτωχό χωρικό ο βράζιλιανος αθλήτης που βγήκε τριτος τον μαραθωνοδρόμο κέρδισε την τρίτη θέση λόγω επίθεσης ενάντιων του και όμως το μετάλιο του όπως και το μετάλιο του Πήρου αν και χάλικινα ητάν και είναι πιο σημάντικα απο όλα τα κανόνικα χρύσα.

Το πόσο χρήσο είναι το μεταλίο που φορά κάποιος δεν εχεί σχέση απο την λάμψη του μετάλιου αλλά απο το φώς που βγάζει αυτός που το φορρά . Για αυτό και η αξία των Ολυμπιακών αγώνων δεν βρίσκεται στα έργα και στα χρήματα αλλά κάπου αλού όπυ υπαρχεί η πραγματικη ουσιά τους. Ο βράζιλιανος Ολυμπιονίκης η Λιάνα που σηκώθηκε όταν τραυματίστηκε είναι αυτα που θα θυμάμαι , δυστηχώς δεν θα θυμάμαι τους τελευταίους που τα έδωσαν όλα ακόμα και αν τους προσπερνούσαν τόπαρισμενοι αθλήτες.

Να οι δικές μου οι απόψεις

Ο σεβασμός και η αποδοχή είναι οι βασικές αρχές της ελευθερίαςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Odysseus_nemo
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
539 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/08/2004, 12:51:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!!

ΑΠ΄ ΟΤΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΕΣΤΙΑΖΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

ΤΟ ΒΙΩΜΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ;
ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ;

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ Η KAPODISTRIA ΓΡΑΦΕΙ :

quote:
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΝΩΣΗ...
ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ...
. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ, ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΟΙΑ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ Ή ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΖΕΥΓΑΡΙ;


ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

dios
Νέο Μέλος

Greece
23 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/08/2004, 20:58:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dios  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η γνώση είναι περίεργη έννοια. Μου θυμίζει την προσπάθεια να αξιολογήσεις την αγάπη. Κάθε άνθρωπος αγαπάει με τον δικό του τρόπο. Όλοι αγαπάμε κάτι, άλλοι αγαπάνε να μην αγαπάνε. Έτσι και η γνώση είναι διαφορετική για τον καθένα.
Δεν μπορείς να κατανοήσεις την γνώση αν την δεις μονοδιάστατα. Δεν υπάρχει κάτι μονοδιάστατο στο σύμπαν που ζούμε. Ακόμα και το σημείο στο χώρο δεν έχει μια μόνο διάσταση. Όμως τι είναι αντικειμενικά διάσταση τι είναι γνώση. Μπορώ να παραθέσω ότι χαζομάρα μπορώ να φανταστώ, εάν της δώσω γνωστό πατέρα ή μια αιτιολόγηση δύσκολα κατανοητή, κάποιος εύκολα πέφτει στην παγίδα της λανθασμένης γνώσης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να δει την γνώση ως κάτι ζωντανό αλλά ως απλή συγκέντρωση πληροφορίας. Η γνώση της άγνοιας είναι μια αρχή. Είναι όμως μόνο η αρχή σε ένα ταξίδι που κάνουμε σε όλη μας την ζωή και το κατανοούμε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, πριν πεθάνουμε.
Η άγνοια ως αρχή είναι απουσία γνώσης ή η κατανόηση της αρχής του δρόμου που οδηγεί στην γνώση του τίποτα. Το τίποτα όμως δεν χρειάζεται την γνώση της ύπαρξης του. Άρα και η άγνοια εμπεριέχει την γνώση της ύπαρξης της έτσι είναι πολύ δύσκολο να καταλήξεις κάπου κάνοντας κύκλο.


Δεν υπαρχει αντικειμενικότητα.
Υπαρχει μονο συνειδητότητα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

spirit
Πλήρες Μέλος

Finland
1485 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/08/2004, 23:02:13  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος spirit  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΟΜΟΦΡΑ τα ειπε ο dios

αλλα αλλο η ψυχρη γνωση και αλλο η φωτιση,αλλα μια βαθυτερη εξεταση αποδεικνυει οτι δεν υπαρχει εαυτος αρα ουτε ταυτοτητα.
Οι πραξεις συμβαινουν,ανεξαρτητα απο εμας με τον ιδιο απλο και φυσικο τροπο που ανατελλει ο ηλιος.
Οι σκεψεις εμφανιζονται,αλλα δεν υπαρχει υποκειμενο που δρα η υποκειμενο που της γεννα βλεπε Ινδική Φιλοσοφία Βιβεκανάντα.

Τα παντα συμβαινουν συμμφωνα με το θελημα του Ων,και γινονται αντιληπτα απο την ενιαια συνειδητοτητα.

Ο Ραμες διατεινεται:Οποια κι αν ειναι η αποφαση που νομιζουμε οτι παιρνουμε,στην ΟΥΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΘΕΙ ΗΔΗ ΓΙΑ ΜΑΣ,ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΣΚΕΨΗΣ,ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.

Αρα και η φωτιση αποτελει,μοιραια,ενα απροσωπο γεγονος,εμεις ειμαστε που του αποδιδουμε το μιασμα του προσωπικου επιτευγματος.

Κι ετσι προκυπτει το ερωτημα,πως ειναι μια φωτισμενη υπαρξη;

Aλλα δεν νοειται φωτισμενο ατομο.
Η ΦΩΤΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΓΕΓΟΝΟΣ,υπαρχει η πλημμυρα,η φωτια,ο σεισμος,υπαρχει και η φωτιση,ενα ακομη συμβαν στην ολη διαδικασια που ειναι κι αυτη μερος της ροης των γεγονοτων.

ΑΝ ειναι να κολυμπησεις στα βαθια νερα του ωκεανου της Αληθειας,πρεπει να εκμηδενισεις τον εαυτο σου.

ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ


ο Σωκρατης παραδεχτηκε το ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ,και με ταπεινοτητα εκμηδενισε τον εγω του,αλλα η γνωση και η σοφια μας φερνει ενα σκαλοπατι κοντα στο γνωθει σ εαυτον γιατι ο εαυτος ειναι το μονο σιγουρο που εχουμε στην κατοχη μας,τα υπολοιπα ειναι ρευστα και δανεικα,ο ανοητος κοιτα το σωμα του και λεει αυτος ειμαι εγω,αλλα ο σοφος που γνωριζει τον πραγματικο του εαυτο λεει,εγω ειμαι το ΑΙΩΝΙΟ.
Ειναι ξεχωριστος αλλα ΟΧΙ διαχωρισμενος.

Αυτος που κατεχει το οραμα της ψυχης εχει διαλυσει το Εγω μεσα στην Καθαρη Συνειδητοτητα.

Ετσι ο Υπεροπτης κατοχος της λανθανουσας γνωσης,πλανατε σ εναν ερημο στειρο κοσμο,απελπιζμενος γεματος θλιψη,ενω η Αιωνια Ενοτητα ειναι ωκεανος που βρισκεται μεσα μας.

ΟΜΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/09/2004, 04:32:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Να κάνω μια ερώτηση?

Όταν λέτε πως δεν γνωρίζεται, η συνηδειτοτητα, είναι ίδια με αυτή που λέει πως γνωρίζει?

Όπως και να το κάνετε, όταν γνωρίζεται, έχετε σημείο αναφοράς… ΚΑΤΙ, που πάντα είναι ο εαυτός σας!

Μα αν πείτε απλά, δεν γνωρίζω, γιατί έτσι είναι….η συνηδειτοτητα σας, δεν είναι εκτός του γνωστού διαμορφωμένου εαυτού?

Δοκιμαστε!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Odysseus_nemo
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
539 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/09/2004, 03:08:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ!!

ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΠΩΣ Η ΑΓΝΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ Ή ΑΝ ΘΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ "ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ", ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ "ΕΣΩ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ".
ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ : ΤΑ ¨ΕΣΩ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ¨ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΡΦΩΣΗ (ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ = ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ + ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΕΑΥΤΟΥ).

Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ (ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΧΗΜΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. ΑΡΑ ΟΤΑΝ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΓΝΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΟΠΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ.

ΕΔΩ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ : ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ;

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elpida
Μέλος 3ης Βαθμίδας


541 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/09/2004, 10:43:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elpida  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η φράση του Σωκράτη έρχεται για να μας καταδείξει την αφετηρία της γνώσης η οποία ακούει στο όνομα άγνοια.

Αυτό για να το παραδεχτεί ο άνθρωπος θα πρέπει να το βιώσει πρώτα και εν συνεχεία να μπορέσει να παρατηρήσει το τι γίνεται γύρω του και μέσα του.

Η άγνοια είναι κάτι που ποικίλλει πολλές φορές ανάλογα με τα κοινωνικά δεδομένα.

Μία μορφή είναι να αγνοεί κάποιος κάτι για μία κατάσταση ένα πράγμα.
Μία άλλη μορφή είναι να αγνοεί ότι αγνοεί που εδώ νομίζω εμπλέκεται και η αλαζονεία όπως έχει ήδη αναφερθεί.
Κάτι άλλο που συναντάμε είναι πως μπορεί κάποιος να γνωρίζει ότι αγνοεί και παρόλα αυτά να επιμένει σε τυχόν λανθασμένες απόψεις και εδώ πάλι κάνει την εμφάνισή της η αλαζονεία και ο εγωισμός που ο καθένας μας αδυνατεί πολλές φορές να τον χαλιναγωγήσει.
Επίσης συναντάμε ανθρώπους οι οποίες αρνούνται να παραδεχτούν ότι δεν γνωρίζουν και προσπαθούν να καλύψουν την άγνοια αυτή μέσα από εικασίες ακούσματα και ίσως και σενάρια φαντασίας.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι να κάνουμε την παραδοχή της άγνοιάς μας στον ίδιο μας τον εαυτό προκειμένου να καταφέρουμε να εξελιχτούμε και να υιοθετήσουμε την ανάλογη γνώση πιο καθαροί και με ανοιχτό μυαλό.

Odysseus_nemo

quote:
ΕΔΩ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ : ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ;

Η πληροφορία είναι κάτι που μπορεί να ακούσει κανείς και γενικά να λάβει από τον εξωτερικό περίγυρο.
Η γνώση όμως έχει να κάνει με την βιωματική εμπειρία. Είναι η πληροφορία που πρέπει να γίνει βίωμα να περάσει από μέσα μας για να γίνει κτήμα μας και είναι κάτι που δεν μεταφέρεται. Μπορεί να ειπωθεί αλλά κανείς δεν μπορεί να την λάβει από κάποιον άλλον.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Odysseus_nemo
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
539 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/09/2004, 01:53:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
elpida!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ!!

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ :

quote:
Η άγνοια είναι κάτι που ποικίλλει πολλές φορές ανάλογα με τα κοινωνικά δεδομένα.

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΠΑΡΟΤΙ ΤΗΡΗΣΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΟΥ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.

ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΘΕΙ ΠΟΤΕ ΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΑΛΛΑ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ;

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ "ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ" ΚΑΙ "ΕΙΝΑΙ" ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ;

ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΟΜΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΕΚΦΕΡΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ;

ΕΛΠΙΔΑ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ;

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elpida
Μέλος 3ης Βαθμίδας


541 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/09/2004, 12:57:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elpida  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Odysseus_nemo

Θα προσπαθήσω να αναλύσω λίγο παραπάνω αυτό που είπα το ότι «Η άγνοια είναι κάτι που ποικίλλει πολλές φορές ανάλογα με τα κοινωνικά δεδομένα»

Σε προηγούμενο Post μου έκανα μία μικρή αναφορά στις διαφορετικές μορφές της άγνοιας. Αυτές οι μορφές είναι που συναντάμε ανάλογα με τα κοινωνικά δεδομένα.

Δηλαδή όλοι οι άνθρωποι δεν αναπτύσσονται και δεν εξελίσσονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Αυτό έχει να κάνει με τον κοινωνικό περίγυρο.

Για παράδειγμα : αυτός που αγνοεί και δεν αντιλαμβάνεται την άγνοιά του, είναι επηρεασμένος από τα κοινωνικά δεδομένα μέσα στα οποία ζει και πορεύεται. Μπορεί να ανήκει στην κατηγορία αυτών που δεν διαθέτουν τη δυνατότητα για γνώση – ίσως γιατί δεν την έχει αναπτύξει – ή ακόμα αδυνατεί να την αξιοποιήσει. Αυτό μπορεί να συμβεί επίσης γιατί έτσι ανατράφηκε και «αυτές» τις ιδέες του πέρασαν – ανάπτυξη αλαζονείας – αυτοί οι οποίοι του έδωσαν τις βάσεις της ζωής.

Δεν ξέρω κατά πόσο ξεκαθάρισα την άποψή μου, εάν θελήσεις περισσότερη επεξήγηση είμαι στη διάθεσή σου.

quote:
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΠΑΡΟΤΙ ΤΗΡΗΣΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΟΥ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.

Η γνώση μπορεί να είναι ανεξάρτητη των συνθηκών αλλά οι συνθήκες είναι αυτές που επηρεάζουν τους ανθρώπους στην εξέλιξή τους και έχουν άμεση επιρροή στη βιωματική εμπειρία πριν αυτή γίνει γνώση.
Άλλωστε νομίζω είναι γνωστό πως ο καθένας το βιωματικό αποτέλεσμα είναι πάντα διαφορετικό στον καθένα.
quote:
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ "ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ" ΚΑΙ "ΕΙΝΑΙ" ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ;

Σαφώς και έχουν πάρει διαζύγιο.
Το «φαίνεσθαι» έχει να κάνει με την οπτική γωνία του καθενός και μιας και αυτές οι γωνίες είναι πολλές παίρνει και αυτό πολλές μορφές.
Το «είναι» είναι αυτό που δεν μεταβάλλεται είναι το αληθινό αυτό που υπάρχει είτε αρέσει είτε όχι.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Odysseus_nemo
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
539 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2004, 05:25:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
elpida!!

ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ :

quote:
Μπορεί να ανήκει στην κατηγορία αυτών που δεν διαθέτουν τη δυνατότητα για γνώση – ίσως γιατί δεν την έχει αναπτύξει – ή ακόμα αδυνατεί να την αξιοποιήσει.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΕΙΣ;;

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

demo
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
296 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2004, 16:54:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους demo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ = 1 πράγμα μόνο ξέρω,οτι δέν ξέρω Τίποτα
Τρανή Κουβέντα απο Έναν εξίσου Τρανό Άνθρωπο!!!

Η ΑΓΝΟΙΑ είναι Ταυτόσημη της Φύσης του Ανθρώπου!!
Η υποταγή της ψυχής στο Σώμα είναι δεσμευτικός παράγοντας γι'αυτήν ώστε να μήν μπορέσει να αποκτήσει την Αληθινή Γνώση!! Η Γνώση του Ανθρώπου είναι Πάντα Μηδαμινή διότι περιορίζεται ΜΟΝΟ στα Δεδομένα της Αντίληψης του απο τις 5 Αισθήσεις, & οτι του επιτρέπει η επεξεργασία του Εγκεφάλου του πάνω στις Αντιλήψεις αυτές, οι οποίες προέρχονται μόνο απο το Υλικό Επίπεδο!! Υπάρχουν άλλες 5 Αισθήσεις τις οποίες αγνοεί παντελώς ο Άνθρωπος οι οποίες θα του προσέφεραν την Αληθινή Γνώση!! Υπάρχουν πάρα πολλές διαστάσεις πέρα απο τις γνωστές στο Τρισδιάστατο Επίπεδο το οποίο κινούμαστε!! Μπορεί ο Άνθρωπος να τα κατανοήσει Όλα αυτά;;;;;; Όχι Βέβαια!!
Είναι επίσης πασίγνωστο οτι ο Άνθρωπος χρησιμοποιεί ένα ελάχιστο Ποσοστό (κάτω του 5%), των Πνευματικών του δυνάμεων!! Αυτή είναι η πασιφανέστατη Απόδειξη της ΑΓΝΟΙΑΣ του!!
Γι'Αυτό λέει ο Σοφότατος Πρόγονος Σωκράτης: "ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΟΙΔΑ"!!
Διότι ο Άνθρωπος γίνεται πραγματικά ΣΟΦΟΣ μόνο άν αναγνωρίσει την πραγματικότητα: Δηλαδή την Άγνοια & την Μηδαμινότητα του!!! Αντίθετα άν πιστεύει οτι γνωρίζει τα πάντα τότε βρίσκεται σε σύγχιση, σε Πλάνη & με άλλα λόγια Εκτός πραγματικότητας!!
Δηλαδή Όλα αυτά σημαίνουν:
1)Λέω οτι Δέν ξέρω Τίποτα(Εν Οίδα οτι Ουδέν Οίδα) ----> Οι Γνώσεις μου Είναι σε Υψηλό Επίπεδο.
2)Λέω οτι τα ξέρω Όλα ----> Πραγματκά τότε, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙΠΟΤΑ!!
Κάτι αντίστοιχο εννοούσε & ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ όταν έλεγε:
"Ο Ανηψώσων Εαυτό ταπεινωθήσατο, ο Ταπεινώσων Εαυτό Ανυψωθήσατο"
Ο Άνθρωπος όσο περισσότερες γνώσεις αποκτά είτε με την πείρα του, είτε Μαθητευόμενος, είτε με το διάβασμα τόσο περισσότερο καταλαβαίνει οτι υπάρχουν Άπειρες γνώσεις πέρα απο Αυτές τις οποίες δέν κατέχει Καθόλου, δηλαδή την Άγνωστη Άβυσσο των γνώσεων!! Αντίθετα ο ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΜΑΘΗΣ δέν καταλαβαίνει με Τίποτα τί γίνεται δίπλα απο την μύτη του, γι'αυτό & ισχυρίζεται οτι Γνωρίζει τα πάντα!!!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2004, 22:39:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

ΤΟ ΒΙΩΜΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ;

Από μόνο του όχι.
Αλλά συχνά είναι μία πολύ ασφαλής οδός για την προκατάληψη.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elpida
Μέλος 3ης Βαθμίδας


541 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2004, 11:03:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elpida  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Odysseus_nemo

quote:
Μπορεί να ανήκει στην κατηγορία αυτών που δεν διαθέτουν τη δυνατότητα για γνώση – ίσως γιατί δεν την έχει αναπτύξει – ή ακόμα αδυνατεί να την αξιοποιήσει.

Αναφέρομαι σε μία μερίδα ανθρώπων οι οποίοι μεγάλωσαν και αναπτύχθηκαν σε ένα περιβάλλον περιορισμένο λόγω κοινωνικών δεδομένων και δεν μπορούν να αναπτύξουν και να ενεργοποιήσουν τον εαυτό τους στο κομμάτι της γνώσης.

Eπίσης μία άλλη μερίδα είναι αυτή η οποία λόγω φυσικών συνθηκών δεν έχουν την ικανότητα να την αναπτύξουν.

Βλέπεις όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και δεν έχουν – εκ φύσεως – τις ίδιες δυνατότητες και ικανότητες.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Christoforou
Νέο Μέλος

Greece
11 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2004, 14:27:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Christoforou  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό μηνυμάτων και γνωμών, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την διαφορά μεταξύ ΣΟΦΙΑΣ και ΓΝΩΣΗΣ;

ΧΧ

CCΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2004, 14:59:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό μηνυμάτων και γνωμών, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την διαφορά μεταξύ ΣΟΦΙΑΣ και ΓΝΩΣΗΣ;

Λακωνικός ο Χριστόφορου!!!! Καλώς ήρθες!

Όποιος αγαπά*, είναι ΣΟΦΟΣ

Οποίος έχει γνώσεις….δεν θα πει πως ειναι και ΣΟΦΟΣ.

Διαβασε λιγο... Ελευθερο! **(Γεια σου Φιλαρα!!!)


*Αγαπώ…με την πλατιά έννοια.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2004, 15:20:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό μηνυμάτων και γνωμών, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την διαφορά μεταξύ ΣΟΦΙΑΣ και ΓΝΩΣΗΣ;

Γνώση είναι το διανοητικό αποτέλεσμα της εφαρμογής της λογικής
στην πληροφορία και το βίωμα.

Σοφία είναι η βαθιά συνειδητοποίηση και ορθή χρήση (σε περαιτέρω
συλλογισμούς ή ενέργειες) τόσο της γνώσης όσο και της άγνοιας.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2004, 16:15:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:

Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό μηνυμάτων και γνωμών, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την διαφορά μεταξύ ΣΟΦΙΑΣ και ΓΝΩΣΗΣ;

Γνώση είναι το διανοητικό αποτέλεσμα της εφαρμογής της λογικής
στην πληροφορία και το βίωμα.

Σοφία είναι η βαθιά συνειδητοποίηση και ορθή χρήση (σε περαιτέρω
συλλογισμούς ή ενέργειες) τόσο της γνώσης όσο και της άγνοιας.
Βρε junk, όσο σε διαβάζω τόσο πιό πολύ σε θαυμάζω!
(Καλά, σε ένα-δύο θεματάκια μου το χαλάς λίγο, αλλά είναι αμελητέας σημασίας)


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

1900
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Cuba
1904 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2004, 17:11:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους 1900  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Σοφία είναι η βαθιά συνειδητοποίηση και ορθή χρήση (σε περαιτέρω
συλλογισμούς ή ενέργειες) τόσο της γνώσης όσο και της άγνοιας.

...όσο και η κριτική ικανότητα να ξεχωρίζουμε αυτά τα δύο, χωρίς ν'απορρίπτουμε ούτε το 'να ουτε τ'αλλο.Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2004, 17:33:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τι?

Όστρια, όλα αυτά για τον Junk95… και σε μένα τίποτα ?

Ούτε μια λεξούλα?

Γιατι?
Αχ μάνα γιατί με γέννησες
σε αυτό τον άσπλαχνο ντουνιά…
που θα βρω τώρα λίγο παρηγοριά?... Bis!!!!

Τελείωσαν και τα ξυραφάκια…

ATMA, ΑΤΜΟΥΛΑ,
Που χάθηκες σήμερα?

Αν δεν διαβάσω
τα βαγγέλια… προς αβάλλον,
Το βράδυ δεν κοιμάμαι!

Πως? Σου έριξε κιτρίνη... το κοριτσάκι?

Ποια…. Η μπουμπού... που κοκκινίζει!?????

Βρε Μπουμπού… καλά σου και σένα!

Αχ δεν μπορώ από τα γελια,
Φίλοι να με συμπαθάτε,
είναι αυθόρμητα…

Αντε Ατμουλα!!!!
ρίξε καλή μου τα Ταρω…
ας έχεις πάρει κιτρίνη…
σιγά το πράμα!

Τι βγήκε έμπνευση?

Τρελός πάλι?

Άντε, να γίνουμε λίγο σοβαροί!

Μα πολύ κουράσαμε τον Σωκράτη καλή μου, μάλλον ο Ηράκλειτος βγήκε….άλλος αμόρφωτος. Τον έλεγαν σκοτεινό, γιατί δεν τον πολύ Νοούσαν… οι άνθρωποι!

Τι έλεγε για τη Σοφία?

ΟΚΟΣΩΝ ΛΟΓΟΥΣ ΑΚΟΥΣΑ, ΟΥΔΕΙΣ ΑΦΙΚΝΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΤΟ, ΩΣΤΕ ΓΙΓΝΩΣΚΕΙΝ ΟΤΙ ΣΟΦΟΝ ΕΣΤΙ ΠΑΝΤΩΝ ΚΕΧΩΡΙΣΜΕΝΟΝ.

Είπε τίποτα άλλο καλή μου?

ΕΝ ΤΩ ΣΟΦΟΝ, ΕΠΙΣΤΑΣΘΑΙ ΓΝΩΜΗΝ, ΟΤΕ ΕΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑ ΠΑΝΤΩΝ!

Μάλιστα, δηλαδή η ΣΟΦΙΑ, ούτε Γνώμη, ούτε Γνώση ΕΙΝΑΙ… ούτε με τις ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ έχει να κάνει... μα είναι και από πάνω!

Πω πω!!!!και ο Σωκρατης ειχε πει πως διχως καλοσυνη δεν υπαρχει ΣΟΦΙΑ, μα και ο ΒΟΥΔΑΣ....και ο Χριστος, το ιδιο.

Μα αυτοι.... δεν εισαν μονο ΣΟΦΟΙ... Ησαν ΑΠΛΟΙ!

Όστρια, εγω παντως σου εύχομαι πολύ, παρα πολυ απο αυτο.... στη Ζωή


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

demo
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
296 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2004, 17:38:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους demo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
---------------------------------------------------------------------
Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό μηνυμάτων και γνωμών, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την διαφορά μεταξύ ΣΟΦΙΑΣ και ΓΝΩΣΗΣ;
---------------------------------------------------------------------
Η διαφορά Σοφίας & Γνώσης είναι το οτι η Σοφία είναι η γνώση με κατεύθυνση την Αλήθεια, είναι δηλαδή ΑΛΗΘΙΝΗ ΓΝΩΣΗ, ενώ η Γνώση απο μόνη της μπορεί να οδηγήσει & σε πλάνη άν δέν είναι Αληθινή!! Σοφός είναι όποιος αναγνωρίζει την ανυπαρξία των γνώσεων του!!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2004, 18:08:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Βρε junk, όσο σε διαβάζω τόσο πιό πολύ σε θαυμάζω!

Δεν πρέπει. Εγώ με θαυμάζω όλο και λιγότερο .

Όσο για την αγάπη ως αναγκαία συνθήκη σοφίας...

(...αν και κατά κάποιο τρόπο εμπεριέχεται στο "ορθή" του
ορισμού που έδωσα...)

Όχι. Άπειρες βλακείες έχουν γίνει από αγάπη.

Ενδεχομένως η αγάπη έπεται της σοφίας. Όχι πάντα.
Όμως πολύ δύσκολα ξεκινώντας με αφετηρία την αγάπη θα
φτάσεις στη σοφία. Κι αυτό γιατί η σοφία ως μετα-έννοια βρίσκεται
σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2004, 18:29:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εντάξει Junk95,
αφού θέλεις την αγάπη, ξέχωρη της Σοφίας,

Δεν θα σας στεναχωρήσω άλλο…

Παίρνω το κουβαδακι μου…
και πάω να παίξω αλλού!

Ατμουλα…
να φωνάξω την ΖΕΖ και την Αβαλλον?

Όλοι μαζί….
Θα παίξουμε κρυφτούλι...
Και το γύρω γύρω όλοι….
στη μέση…
η σκέψη,
που χωρίζει,
μηπως και έρθει…. η αγάπη.

Τι λες καλή μου?

Με πιάνεις….?

Μην μου στεναχωριέσαι!

Η ανηφόρα ….. λέγεται,
ΖΕΖ… και ΑΒΑΛΛΟΝ...
Και για τις φίλες μας...
ΑΤΜΑ!


Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 06/09/2004 18:55:25Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 4 Σελίδες:
  1  2  3  4
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.15625
Maintained by Digital Alchemy