ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 19
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/01/2005, 13:03:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα ήθελα να ξεκινήσω το θέμα αυτό κάνοντας μια προσπάθεια να δώσω μια άποψη για τη Χριστιανική σκέψη – φιλοσοφία όπως διαμορφώθηκε από τη Πατερική σκέψη. Η Πατερική σκέψη – φιλοσοφία έχει κατά κόρον χλευαστεί και υβρισθεί μέσα στα φόρουμ. Πολλές φορές έχει κατηγορηθεί και για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας!!!
Επειδή δεν παράγω γνώση, θα χρησιμοποιήσω απόψεις από κείμενα που έχω διαβάσει και συμφωνώ (όσο συμφωνώ), επίσης δικά μου κείμενα και απόψεις, ή και συνδυασμό των παραπάνω.
Γνωρίζω ότι αυτό που κάνω είναι προκλητικό απέναντι στα ελεύθερα και επιστημονικά κατηρτισμένα πνεύματα που κυριαρχούν στο χώρο αλλά θα ήθελα να δοκιμάσω ακόμα μια φορά την ισονομία και δημοκρατία των ¨συζητήσεων¨
Στη συνέχεια το πρώτο post : ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/01/2005, 15:38:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ

Όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι ξεκινούν από άμεση ενορατική σύλληψη μιας αρχής, μιας κεντρικής θέσης, ή καταλήγουν σ' αυτήν. Θεμελιώδη διαίσθηση (intuition fonda-mentale) ονομάζει τη σύλληψη αυτή ο Bergson, σαν «θεία επίπνοιαν» την είδε ο Πλάτωνας.

Κάθε φιλοσοφία, στηρίζεται στο βάθος στην άμεση, την ενορατική σύλληψη μιας κεντρικής αρχής. Γύρω σ΄ αυτήν στρέφεται όλος ο μόχθος του φιλοσόφου, κι' επάνω σ αυτήν θεμελιώνεται και δένεται όλο το έργο του. «Ιδέα» (Πλάτων), «ύλη και είδος» (Αριστοτέλης), «ζην ομολογουμένως» (Στωικοί). Αυτό δεν είναι παράδοξο. Παράδοξο θα ήταν αv δεν συνέβαινε. Για αυτό, σε όποιο ακριβώς φιλοσόφημα δε βρίσκουμε ένα τέτοιο κεντρικό πυρήνα, αφετηρία και μαζί τέρμα τής πορείας της σκέψεως, μπορούμε να είμαστε μάλλον βέβαιοι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με άρτια, ολοκληρωμένη φιλοσοφική σύνθεση. Παράδοξο δεν είναι, γιατί ή φιλοσοφία είναι ή υψηλότερη έκφραση και ενσάρκωση τής δίψας για ενότητα. Κύριο έργο της να αναζητήσει με την έποπτειακή και συνοπτική θεώρησή της την ενότητα, πού δένει όλο τον κόσμο του επιστητού, τον εσωτερικό και τον εξωτερικό. Και το έργο τούτο επιτελεί ξεκινώντας από μια γενική αρχή, πού διέπει όλο τον επιστητό κόσμο, ή καταλήγοντας σ' αυτήν.

Ή δίψα για ενότητα είναι ή ίδια ή ουσία του πνεύματος. Δε διαφέρει από την άποψη τούτη το έργο των Χριστιανών φιλοσόφων, των πατέρων της Εκκλησίας.

Ή ίδια δίψα για ενότητα το διέπει. Ενωτικός κρίκος εδώ ο ίδιος ο δημιουργός του παντός, ο Θεός. Και ο Θεός είναι πνεύμα.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/01/2005, 23:22:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Επειδή δεν παράγω γνώση, θα χρησιμοποιήσω απόψεις από κείμενα που έχω διαβάσει και συμφωνώ (όσο συμφωνώ), επίσης δικά μου κείμενα και απόψεις, ή και συνδυασμό των παραπάνω.

Και ποιός σοβαρός άνθρωπος μπορεί να υποστηρίξει ότι παράγει γνωση αγαπητά αναστημένε..? Αυτοί που μπορούν να το κάνουν αυτό είναι ελάχιστοι, και το κάνουν στην σιωπή, και χωρίς τυμπανοκρουσίες..
Ενδιαφέρον το θέμα σου θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον και θα βοηθήσω όπου μπορώ.

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΒΙΚΗ
Νέο Μέλος


22 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2005, 00:49:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΒΙΚΗ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ... ΑΝ ΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΧΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ, ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΗ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΓΝΩΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΠΛΟΪΚΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΕΙΟΥ...) ΞΑΚΙΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΣΗ! ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ,ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ!
ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ... ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ....
ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΑΓΑΠΗ, ΔΙΔΑΞΑΝ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ "ΘΕΟΣ" Ή "ΠΡΟΦΗΤΗΣ"... ΚΑΠΟΙΟΣ"ΜΕΣΙΑΣ" ΗΡΘΕ Ή ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΑΙ "ΑΣΧΗΜΟ" ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ!!! ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;;; Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ, ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ... ΑΛΛΑΖΕΙ.
Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ... ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΟΠΟ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΡΙΣΗ!
...ΟΠΟΙΟΣ ΒΑΡΙΕΤΑΙ, ΦΟΒΑΤΑΙ Ή ΕΠΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΡΜΑΙΟ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ.......... ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ!!!
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ... ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ¨"ΚΑΤΙ", ΣΕ "ΚΑΠΟΙΟΝ" ΣΩΤΗΡΑ!
...ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ, ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΘΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ... ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΘΑ ΣΗΜΑΔΕΨΟΥΝ ΤΕΛΙΚΩΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!!!!
...ΟΣΟ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ... ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ! ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΙΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ!!! ΑΝ ΕΧΕΙ....ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ......
ΑΝ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΣ (ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ, ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ...)ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!
...ΑΝ ΟΜΩΣ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ.... ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΕΙΣ, ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΣ!
ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ... ΟΠΟΙΕΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ...ΣΕ ΠΑΓΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΔΕΝ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ... ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ... ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ!
ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΤΕΛΙΚΑ ΠΩΣ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΗΚΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!
ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΝΑ ΑΝΗΚΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!!
ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΗΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!! ΔΕΝ ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΚΑΝΟΝΕΣ..... ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΑΝ!!!!!!!!
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΙΔΡΥΣΕ ΚΑΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!!! ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΗΤΑΝ... ΑΓΑΠΗ! ... ΚΑΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΨΥΧΡΑ, ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ.... ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΟΣ! ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕ ΑΓΑΠΗ... ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΗΤΑΝ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΟ ΜΙΣΟΣ!!!
...ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΙΣΑΝ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΔΙΩΧΘΗΚΑΝ, ΩΣΑΝ ΛΕΠΡΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ! ΝΤΡΟΠΗ!!!!

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ... ΜΟΝΟ ΤΕΛΕΙΟΙ ΣΚΟΠΟΙ!"Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2005, 11:33:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φιλόσοφος με την ενορατική αντίληψη της αρχής και των δεδομένων ανάπτυξης της σκέψης έχει μια βάση. Και η βάση αυτή απαιτεί εσωτερική καθαρότητα .

Φιλόσοφος με την έννοια του να αμφισβητώ, να ανησυχώ και να αναρωτιέμαι λέγοντας το μακρύ μου και το κοντό μου δεν είναι για μένα φιλοσοφία.

Μερικές φορές θέλοντας να αποφύγουμε τα στεγανά της σκέψης και της δράσης (π.χ θρησκεία) δημιουργούμε και κινούμαστε σε άλλα στεγανά (π.χ αντί-θρησκεία) μηδενίζοντας τα μεν και ωραιοποιώντας τα δε.....
Σίγουρα τα μεγάλα πνεύματα στην ανθρωπότητα ήρθαν σε ρήξη με τα κατεστημένα. Αυτά όμως ήταν θεϊκά πνεύματα.

Κάποια όμως επίσης μεγάλα πνεύματα είχαν το καθήκον να μεταφέρουν τα μεγάλα νοήματα σε «απαίδευτους νόες» τι έπρεπε δηλ. να κάνουν; Εάν ο Απ. Παύλος πίστευε ότι για τον θεό το σεξουαλικό θέμα δεν είναι κάτι που σχετίζεται με την πνευματική εξέλιξη, το έλεγε στο κόσμο και ο ένας πηδούσε το άλλον, τότε οι ίδιοι που τώρα τον κατηγορούν για αντιπνευματική στάση, θα τον κατηγορούσαν σαν τον δημιουργό των μεγαλύτερων οργίων.

Όταν η λογική γίνει λογιστική τότε αποδεικνύεις ότι εσύ θέλεις......
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2005, 11:50:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι
αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τη χριστιανκή φιλοσοφία δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στον άγιο Γρηγόριο Νύσσης και στον άγιο Μάξιμο τον ομολογητή. Θα διαφωνήσω με τη Βίκη που υποστήριξε ότι όποιος ανήκει σε μια θρησκεία δε μπορεί να είναι φιλοσοφος-αναζητητής. Αυτό εξαρτάται απο τον άνθρωπο αλλά και από την εκδοχή της θρησκεία που πιστεύει. Εξαρτάται δηλαδή από το ΠΩΣ ΑΝΗΚΕΙ όπου ανήκει. Το να λες ότι πιστεύεις κάτι που ο ίδιος δεν έχεις επιβεβαιώσει είναι υποκρισία. Όταν όμως δε σου τίθενται ερωτήματα τότε είσαι απλά "πιστός" αλλά όχι και "εν επιγνώσει πιστός".
Στον κόσμο μας υπάρχουν όλων των ειδών οι άνθρωποι και οι πατέρες κάθε θρησκείας όταν έγραφαν κάτι που δημοσιευόταν δεν το έγραφαν για μια κατηγορία μόνο αλλά για όσο το δυνατόν περισσότερες. Και κυρίως για τους πιο πολλούς που δεν ήταν φιλόσοφοι.
Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατό να δημιουργήσεις εκ του μηδενός ενδιαφέρον σε έναν άνθρωπο για λεπτότερα ζητήματα αν δεν έχει "από κατασκευής" τη δυνατότητα να συλλάβει τέτοια ερωτήματα και να συλλογιστεί πάνω σε αυτά. Σε κάθε μια κατηγορία πρέπει να δοθεί εκείνο που της φαίνεται χρήσιμο και που θα τη βελτιώσει.


Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2005, 16:59:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο χριστιανισμος ειναι δογματικος και το δογμα, ανελευθερο εκ φυσεως, αποκλειει το φιλοσοφειν. Τα "πατερικα" φληναφιματα ειναι η καλητερη αποδειξη περι αυτου. Προσπαθουν να κανουν το ασπρο μαυρο η να αποδειξουν οτι οι Ελληνες ηταν πλανεμενοι (οσοι απ' αυτους μπορουσαν να τους διαβασουν, γιατι να τους καταλαβουν ουτε κουβεντα)Δεν πρεπει να ξεχναμε την συστηματικη καταστροφη των εργων των Ελληνων,απο τους "πατερες" και τους μοναχους για να γραφουν υμνους στον θεο τους και τους "αγιους" τους στις περγαμηνες. Κι αν δεν υπηρχαν οι Αραβες θα ειχαν χαθει σχεδον τα παντα!!

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2005, 17:15:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν και ενδεχομενως δεν ενδιαφερει κανεναν, οφειλω να πω οτι ειμαι εχθρος του χριστιανισμου. Κατα την γνωμη μου ειναι η μεγαλητερη καταρα που επληξε την ανθρωποτητα. Αν ποτε ο ανθρωπος απαλαγει απο αυτο το μιασμα, οι ιστορικοι του μελλοντος θα απορουν πως βρεθηκαν ανθρωπινα οντα, να πιστευουν πραγματα τοσο εξοφθαλμα πνευαματοφθορα, ψυχοφθορα και ανοητα. Και μαλιστα να μιλανε για "χριστιανικη φιλοσοφια"!!!!
Πραγματικα θαυμαζω αυτους που προσπαθουν να μιλησουν λογικα με τους χριστιανους. Αν και ο αγωνας ειναι ματαιος.

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2005, 21:09:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είναι προς τιμήν σου που ομολογείς την αλήθεια,΄δηλαδή ότι είσαι εχθρός του χριστιανισμού.Αν όμως τον μελετήσεις σε βάθος όταν θα έχεις μελετήσει και αρκετά΄άλλα θρησκεύματα σε βάθος θα γίνεις αναπόφευκτα χριστιανός΄ελπίζω όχι φανατικός.

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πάνος
Μέλος 1ης Βαθμίδας


95 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2005, 22:30:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πάνος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αν όμως τον μελετήσεις σε βάθος όταν θα έχεις μελετήσει και αρκετά΄άλλα θρησκεύματα σε βάθος θα γίνεις αναπόφευκτα χριστιανός΄ελπίζω όχι φανατικός.

Χμ.. ενδιαφέρουσα άποψη. Αλλά πού την στηρίζεις;

quote:
Αν και ο αγωνας ειναι ματαιος.

Κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος (αλλά καταλαβαίνω πώς το εννοείς)

Πρώην ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
Εχέμβροτος επί..Κολονώ

Edited by - Πάνος on 13/01/2005 22:33:36Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2005, 22:50:41  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στον εαυτό μου γιατί και εγώ είχα απορρίψει από άγνοια το χριστιανισμό κάποτε. Άγνοια και του ίδιου του χριστιανισμού αλλά και των άλλων θρησκειών. Μελετώντας τις άλλες θρησκείες βρήκα το χριστιανισμό ξανά ώς την πιο υψηλή και ακριβή εκδοχή της αλήθειας για το Θεό και το σύμπαν.

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2005, 22:57:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φιλοσοφε3 δεν εγινα εχθρος του χριστιανισμου, γιατι δεν ειχα κατι καλυτερο να κανω. Εχω μελετησει σε βαθος, τον χριστιανισμο (ηταν η "δουλεια" μου καποτε)και στο μετρο του δυνατου και τις αλλες θρησκειες.Εχω βγαλει το συμπερασμα, οτι ο χριστιανισμος, δεν ειναι παρα μια ασθενεια του ανθρωπινου πνευματος (οχι μονο αυτος, αλλα εδω μιλαμε για τον χριστιανισμο)και οι οπαδοι του πνευματικα ασθενεις, γι αυτο και λεω οτι ειναι ματαιος ο αγωνας.

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ryche
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1765 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2005, 23:02:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ryche  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
filosofos3 χαιρε!
Θα συμφωνησω μαζι σου.Χρειαστηκε να μελετησω και γω πρωτα τις ανατολικες θρησκειες για ανακαλυψω τον εσωτερισμο που κρυβεται στον χριστιανισμο.
Παρ'ολ'αυτα δεν κατεληξα χριστιανος τουλαχιστον οχι με την εννοια που
εχει δοθει στον ορο.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/01/2005, 09:00:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Πλωτίνε ευχαριστώ εκ΄των προτέρων για τη βοήθεια σου.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ

Πρώτοι οι Έλληνες ελευθέρωσαν τον άνθρωπο από τη δουλεία στον κόσμο των αισθήσεων, του επέτρεψαν να ανακαλύψει την πνευματικότητα της φύσεως του και τον έστησαν μέσα στον αισθητό κόσμο ον αυτόνομα πνευματικό, δημιουργικό νου.
Με άλλα λόγια δεν είναι οι αισθήσεις πού θα μάς δώσουν το πραγματικό, το όντως ον και την αιτιολογία του για να κατανοήσομε τα πράγματα, τον κόσμο, τον εαυτό μας ακόμη, θα φύγουμε από τις ρευστές και φευγαλέες και αλληλοσυγκρουόμενες αισθητικές εντυπώσεις, από την αίσθηση, και θα ανά-ζητήσουμε με το νου τη ρίζα των όντων τα αόρατα άτομα (Δημόκριτος) , τις αρχές, τις νοητές αρχές πού τα κυβερνούν. Στο έργο του αυτό ο νους πρέπει να είναι «αυτός καθ' αυτόν», όπως είπε ο Πλάτων, συσπειρωμένος στον εαυτό του, να ακούει μόνο τη δική του φωνή, να μη επιτρέπει στην αίσθηση να τον ενοχλεί και να τον συσκοτίζει. Και την αλληλουχία του ενδιαθέτου αυτού βαδίσματος του ο νους θα την ντύσει με το λόγο, θα τη διατυπώσει με «λόγους».
Έτσι τη θέση των αισθητών πραγμάτων θα την πάρουν οι λόγοι πού ανατρέχουν στην ουσία των όντων και συλλαμβάνουν την «αιτιολογία» τους. Τούτο το μεγάλο άλμα από την αίσθηση, την εμπειρία, στη νόηση, πού αποκαλύπτει τη μεγάλη, την πραγματική δύναμη του λόγου, και μαζί την πνευματικότητα του ανθρώπου, αποτελεί το λαμπρότερο μέρος του «ελληνικού θαύματος». Με το άλμα τούτο παίρνει το πραγματικό της νόημα ή αλήθεια, ή αντικειμενική και απροκατάληπτη θήρα του νοήματος των όντων και θεμελιώνεται ή επιστήμη, άλλα και ή εσωτερική ελευθερία του άνθρωπου.

Μια νέα στροφή δίνει ο Χριστιανισμός στην πορεία του πνεύματος, πού με άλλο τρόπο ικανοποιεί την ασίγαστη δίψα για ερευνά και ενότητα. Μιλώ για στροφή στην αποκάλυψη της πνευματικής ουσίας του ανθρώπου, πού τη φανερώνει με θαυμαστή ολοκλήρωση. Στο βάθος έχουμε πάλι να κάνουμε με έργο του Ελληνικού πνεύματος, πού παρουσιάζεται όμως τώρα με τη χριστιανική του μορφή.

Το νέο μεγάλο άλμα είναι ότι το πνεύμα ανακαλύπτει τώρα τη δύναμη και την αξία της πίστης και με την πίστη δέχεται την- αλήθεια «εξ αποκαλύψεως». Αυτή ή αποκαλυπτική αλήθεια του φανερώνει το υπέρτατο ον, τον όντα, τον θεό, το δημιουργό και συνεκτικό κρίκο του σύμπαντος. Ή αποκαλυπτική αλήθεια του δίνει με άλλα λόγια τις βασικές αρχές πού συνθέτουν και διέπουν το σύμπαν, και καλεί το ανθρώπινο πνεύμα να την κατανοήσει, όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του.
Είπαν ότι ή στάση αυτή του Χριστιανισμού είναι αντί πνευματική......

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/01/2005, 09:27:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
[

Το νέο μεγάλο άλμα είναι ότι το πνεύμα ανακαλύπτει τώρα τη δύναμη και την αξία της πίστης και με την πίστη δέχεται την- αλήθεια «εξ αποκαλύψεως». Αυτή ή αποκαλυπτική αλήθεια του φανερώνει το υπέρτατο ον, τον όντα, τον θεό, το δημιουργό και συνεκτικό κρίκο του σύμπαντος. Ή αποκαλυπτική αλήθεια του δίνει με άλλα λόγια τις βασικές αρχές πού συνθέτουν και διέπουν το σύμπαν, και καλεί το ανθρώπινο πνεύμα να την κατανοήσει, όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του.
Είπαν ότι ή στάση αυτή του Χριστιανισμού είναι αντί πνευματική......
ΔΗΛΑΔΗ?
Τι μεσα στο σωμα της "Αγιας γραφης" Δινει τις βασικες αρχες που διεπουν και συνθετουν το συμπαν?
Μια κριτικη ματια και κυριως στις επιστολες Παυλου, μας δειχνει το αντιθετο: Προσπαθει και τα καταφερε δυστυχως, να κανει τους ανθρωπους δουλους και στην επι γης εξουσια και στον "θεο".

[/quote]

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/01/2005, 14:32:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Tsepe Noyon η αλήθεια μπορεί να βρεθεί παντού. Μην "πυροβολείς" τον συνομιλητή πρώτου διαπιστώσεις τι έχει να μας πει. Ο Χριστιανισμός σίγουρα έκανε μέγιστο κακό.Ισοπέδωσε τα πάντα. Το ποτάμι του αίματος που χύθηκε στο όνομα του Χριστού από τους Χριστιανούς δεν συγκρίνεται με καμίας άλλης θρησκείας...
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε μηδενιστές. Σου υπενθυμίζω αυτό που είπε ο Ισοκράτης:


"Όπως ακριβώς βλέπουμε τη μέλισσα να κάθεται σε όλα τα φυτά και να παίρνει απ' το καθένα ό,τι καλύτερο υπάρχει, έτσι πρέπει και αυτοί που επιθυμούν να μορφωθούν, να μην αφήνουν τίποτε χωρίς να το γνωρίσουν, από παντού όμως να επιλέγουν τα ωφέλιμα".

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να πιστεύεις σε κάτι που μπορεί να σε μεταμορφώσει ,να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Η ατραπός που ακολουθεί ο κάθε ένας είναι προσωπική του επιλογή και οφείλουμε να την δεχόμαστε.
Είμαι σίγουρος πάντως ότι εάν μελετήσεις κάποιους από τους Χριστιανούς πατέρες ίσως να εκπλαγείς από αυτά που ανακαλύψεις….(??)
Ισως ο αγαπητός ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ μας βοηθήσει σε αυτό.

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/01/2005, 15:20:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητε Πλωτινε, δεν πυροβολω κανεναν. Δεν εχω προσωπικα με κανενα και ουτε σκοπευω να αποκτησω. Εχω δηλωσει αλλου, οτι ειμαι εχθρος του χριστιανισμου. Μετα απο μελετη ετων, που δεν αφορα μονο σε "πατερικα κειμενα" αλλα και στις συνεπειες του χριστιανισμου, εχω καταληξει στο συμπερασμα, οτι ειναι αδυνατον μεσα απο την χριστιανικη κοσμοθεωρια να γενηθει κατι καλο.
Απλοικο ερωτημα πλην αληθινο: Δεν βγηκε τιποτα καλο 1700 χρονια, γιατι να πιστευουμε/ελπιζουμε, οτι θα βγει στις μερες μας?
Και παρακαλω να σταματησει η προτροπη "μελετα τους πατερες" Τους εχω μελετησει αρκετα και μου εχει σηκωθει η τριχα καγκελο. Το να βρει κανεις μερικα αυτονοητα μεσα στην χριστιανικη γραμματεια, του τυπου: Ο ηλιος βγαινει καθε πρωι, δεν μου λεει κατι.
Μην ξεχναμε οτι ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αυτο που μετραει ειναι το αποτελεσμα.


ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/01/2005, 15:37:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δηλαδή από τους 100 και πλέον μεγάλους τόμους της ελληνικής πατρολογίας και άλλους τόσους της λατινικής έχεις μελετήσει ας πούμε το 80 με 90% tsepe noyon (δηλαή συνολικά 180 περίπου μεγάλους τόμους) ; Αν ναι τότε τους έχεις μελετήσει αρκετά ... αρκεί να τους έχεις μελετήσει και όχι διαβάσει απλώς...

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/01/2005, 16:40:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φιλοσοφε3 τι ερωτηση ειναι αυτη? Θα κανουμε διαγωνισμο ποιος εχει διαβασει περισσοτερα "πατερικα" κειμενα? Εχω μελετησει αρκετα. Περισσοτερα απο οσα αντεχει το στομαχι μου. Εχω ομως κι αλλα πραγματα να κανω, απο το να διαβαζω αυτα τα απελπιστικα κειμενα.
Δεν βρισκω καμια σκοπιμοτητα στο να αρχισουμε να αραδιαζουμε κατεβατα και να αρχισουμε να τα ερμηνευουμε ο καθενας κατα τα κεφια του.
Εισαι χριστιανος, με γεια σου και χαρα σου. Δεν εχω σκοπο να σου αλλαξω τα πιστευω σου. Απλως εκθετω τις αποψεις μου. Ξερω οτι ειναι αδυνατον να συζητησω λογικα με οπαδους/πιστους. Περισσοτερο με ενδιαφερει να μαθω τις αποψεις των μη πιστων. Ελπιζω να υπαρχουν αρκετοι. Οσοι πιστοι, ας προσεχατε!!

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/01/2005, 22:19:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Δηλαδή από τους 100 και πλέον μεγάλους τόμους της ελληνικής πατρολογίας και άλλους τόσους της λατινικής έχεις μελετήσει ας πούμε το 80 με 90% tsepe noyon (δηλαή συνολικά 180 περίπου μεγάλους τόμους) ; Αν ναι τότε τους έχεις μελετήσει αρκετά ... αρκεί να τους έχεις μελετήσει και όχι διαβάσει απλώς...

Όλα είναι τέλεια


Φίλτατε αν σπαταλήσω μια ζωή για να μελετήσω τη χριστιανική πατρολογία είναι φυσικό μετά να γίνω χριστιανός. Μη πάει χαμένη η ζωή μου!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/01/2005, 23:48:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλοι μου ο Αναστημένος δηλώνει:

quote:
Η Πατερική σκέψη – φιλοσοφία έχει κατά κόρον χλευαστεί και υβρισθεί μέσα στα φόρουμ. Πολλές φορές έχει κατηγορηθεί και για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας!!!

Είναι τουλάχιστον απρεπές να μην του δοθεί η δυνατότητα να μοιραστεί μαζί μας αυτά που αγαπά και θεωρεί αξιόλογα.
Προσωπικά δεν δέχομαι ισοπεδωτικές απόψεις. Και στον Χριστιανισμό υπάρχουν αξιόλογες απόψεις, και πάρα μα πάρα πολλές ομοιότητες με την αρχαιοελληνική κυρίως Πλατωνική και Στωική σκέψη...
Μετά από 1700 χρόνια τίποτε δεν θα γίνει φυσικά. Το μόνο που θα γίνει είναι να ξεπεραστεί ο Χριστιανισμός με τον ίδιο τρόπο που ξεπεράστηκαν οι αρχαίες θρησκείες. Πρώτα από ΟΛΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ…!!!!!!!!!

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/01/2005, 07:35:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πλωτινε και βεβαια να μοιραστει κατι που αγαπα, δημοκρατια εχουμε (η κατι που της μοιαζει πολυ)αλλα και οσοι αντιθετοι μπορουμε να εκθεσουμε, οτι δεν αγαπουμε αυτο που αγαπα. Πως θα γινει συζητηση? Ισοπεδωτικοι ηταν ΠΑΝΤΑ οι χριστιανοι, σε αντιθεση με τις αλλες θρησκειες, πλην βεβαιως των αδελφων μονοθειστικων.
Ειναι αληθεια οτι περιεχει ψηγματα της σοφιας των αρχαιων, αλλα αυτο εγινε γιατι προσπαθησαν, μερικοι απο τους καπως πιο μορφωμενους "πατερες" να τακτοποιησουν τον ενδογενη παραλογισμο της νεας θρησκειας. Τα καταφεραν εν μερει. Αλλα με δανικη σοφια τιποτα δεν γινεται: Εμεινε παραλογος.
Σαν πιστη, εχει ηδη καταργηθει εκ των εσω. Υπαρχουν πια λιγοι πραγματικα πιστοι στις ταξεις των κληρικων (αν εννοουσες αυτο)αλλα ειναι εξουσια και ενα πολυ αποδοτικο "μαγαζι" και σαν τετοιο δεν θα ξεκολησει ευκολα.

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/01/2005, 13:09:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γιατί θα πρέπει να είμαι κόκκινη ή πράσινη ή μπλέ, ή κίτρινη
και να υποστηρίζω ότι ο κόσμος μας είναι μόνο κόκκινος,
ή πράσινος, ή μπλε, ή κίτρινος;
Αν είμαι φως, τότε γνωρίζω ότι ο κόσμος μας είναι όλα τα χρώματα,
γιατί όλα τα χρώματα μαζί είναι φως.

Ο χριστιανισμός αντιπροσωπεύει ένα χρώμα. Κάθε θρησκεία έχει
το δικό της χρώμα. Αλίμονο αν ο κόσμος μας ήταν μονοχρωματικός,
αν υπήρχε μόνο ένας -ισμος για όλους.
Κάθε -ισμός αντιπροσωπεύει μια κοινωνική κατάσταση.
Ουσιαστικά η κάθε θρησκεία είναι ένας τρόπος κοινοποίησης
της αλήθειας σε κάποιο κοινωνικό σύνολο.
Επείδη όλες οι κοινωνίες δεν είναι ίδιες, είναι εύκολο να δούμε
πως κάπου θα ταιριάζει, κάπου δε θα ταιριάζει.

Ο πραγματικά πνευματικός άνθρωπος δε νομίζω να βάφεται υπέρ ή κατά
κάποιας θρησκείας, γιατί γνωρίζει ότι τα πάντα είναι ΕΝΑ.
Γνωρίζει ότι κάθε θρησκεία είναι μια προσπάθεια, που τουλάχιστον
στη γέννησή της έχει το σπόρο του Ανώτερου Πνεύματος.
Βέβαια, κάποιες προσπάθεις με το χρόνο πέφτουν σε σφάλματα,
σε παρακμή, και είναι ανώφελο να πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν
να επαναφέρουν τη θρησκεία εκεί που ήταν.
Απλά έχουν κάνει τον κύκλο τους κάποιες θρησκείες.

Αυτό που καθιζάνει από μια θρησκεία είναι φιλοσοφική σκέψη
και στείρες αποκρυσταλλώσεις.
Αυτό συμβαίνει σε κάθε θρησκεία.
Η φιλοσοφική σκέψη, ανεξάρτητα από το "χρώμα" της είναι σε ζωντανή
επαφή με το Πνεύμα.
Δουλεύει με αυτό, για αυτό και μεταφέρει το μήνυμα, όπου μπορεί.
Οι αποκρυσταλλώσεις δυσκολεύουν το έργο της.
Δεν μπορούμε όμως με τα "ξερά" να καίμε και τα "χλωρά".

Η χριστιανική σκέψη έχει πολλά να μας διδάξει, όπως φυσικά και
η βουδιστική, η μωαμεθανική, η ευραική, η ινδουιστική, κλπ.
Ένα ιερό κείμενο εκπέμπει πνευματικό φως, ανεξαρτήτως θρησκείας.

Έχω διαβάσει συγκλονιστικά κείμενα χριστιανών, και άλλα τα βρήκα
απαράδεκτα.
Είμαι σίγουρη ότι οι βιβλιοθήκες όλων των θρησκειών θα έχουν
τόμους σοφίας και τόμους ανοησίας.

Διαβάζοντας τη "Δογματική" του Ανδρούτσου, δε μπορώ παρά να παραδεχτώ
ότι είναι ένα μεγάλο έργο. Παρόμοια αισθάνομαι με πολλά "χριστιανικά"
βιβλία.
Διαβάζοντας όμως τα βιβλία θρησκευτικών που κάναμε στο σχολείο
ανατριχιάζω, εξοργίζομαι, θλίβομαι.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με έντονες χριστιανικές καταβολές.
Ωστόσο, ο χριστιανισμός που διδάχτηκα από την οικογένειά μου
δεν ήταν ο δογματισμός του "πρέπει", αλλά η αγάπη, η συγχώρεση,
και η αναζήτηση του καλού και της αλήθειας.
Με τους γονείς μου -δηλώνουν χριστιανοί- κάνουμε τις πιό ενδιαφέρουσες
συζητήσεις, η μητέρα μου αν και πηγαίνει ανελλειπώς στην εκκλησία
την Κυριακή, έχει κατεβάσει βιβλιοθήκες όλων των θρησκειών
και ενθουσιάζεται με τη Μπαγκαβατ Γκίτα, τη Θιβετιανή Βίβλο
των Νεκρών, το Κυμβάλλειο.
Θέλει, όπως και πολλοί άλλοι "χριστιανοί" να ονομάζει Χριστό το Θεό της,
αλλά αυτό είναι μόνο μια επιφανειακή κρούστα, η ανάγκη της μορφής.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tsepe Noyon
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Mongolia
181 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/01/2005, 14:11:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tsepe Noyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητη Λιλιθ, ομολογω οτι η προσεγγιση σου ειναι εν πρωτοις καλοπιστη και σωστη. Ομως στις απαντησεις μου, επικαλουμαι συχνα τα 1700 χρονια εξουσιας του χριστιανισμου. Αυτο οσο καλοπιστα και να βλεπει κανεις τα πραγματα, ειναι κατι συντριπτικο. Ειμαι εμπαθης, ναι γιατι η ριζα του χριστιανισμου ειναι καταστροφικη. Δεν ειναι ζητημα χρωματος, δυστυχως, αλλα ζητημα πρακτικης. Η ιστορια διδασκει.
Διαφωνω στο οτι ειναι ολα ενα. Τα πραγματα εχουν ιεραρχια. Υπαρχουν τα ανωτερα και τα κατωτερα. Και οι αριθμοι (αιωνες κυριαρχιας, δισεκατομυρια οπαδων κλπ) δεν σημαινουν τιποτα.
Υπ' οψιν οτι δεν τα εχω με την εκκλησια σαν οργανισμο, αυτο ειναι αλλη υποθεση, αλλα με τον χριστιανισμο. Την "φιλοσοφια του και οτι αυτη δημιουργησε.
Εν τη ρημη του λογου εχω βαλει τα παντα σε ενα τσουβαλι, αλλα ειναι αληθεια, οτι εχω κρατησει δυο (2) βιβλια απο την χριστιανικη γραμματεια. Αυτα ειναι 1)Η κλιμαξ και 2) Το γεροντικο. Ειναι βιβλια αδογματιστα και το κυριοτερο, ειναι προιοντα προσωπικης εμπειριας.

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2005, 17:06:49  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή φίλοι του τοπικ,
όταν ανέφερα μερικά βιβλία το έκανα για να αποδείξω ότι δε γνωρίζουμε παρά ένα μικρό μέροις απο την κάθε θρησκεία. Το ίδιο θα έλεγα και για το Βουδισμό,Ινδουισμό, κλπ.
Δε μπορούμε να είμαστε ισοπεδοτικοί,όπως σωστά είπατε. Μου άρεσε η φράση του Πλωτίνου "εκ των έσω".
Αγαπητέ Tsepe Noyon τα δύο βιβλία που ανέφερες συνδέονται άρρηκτα με πολλά άλλα του χριστιανισμού και είναι από τα σημαντικότερα του χριστιανισμού. Αυτά ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. Οπότε τί απορρίπτεις τότε; Μάλλον αυτά που απορρίπτεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΡΑΦΘΟΡΕΣ ΤΟΥ. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σε πολλούς σήμερα: αντιδρώντας υγιώς και απορρίπτοντας πολλά από τα θεωρούμενα ως "χριστιανισμός" λένε ότι απορρίπτουν το χριστιανισμό, ενώ κάνουν το αντίθετο, γιατί ο Χριστός είπε "γνωρίστε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει" στο κατά Ιωάννη. Οπότε κάθε ένας που αναζητά την αλήθεια είναι αποδεκτός από το Χριστό, άσχετα αν οι άνθρωποι του προσάπτουν το προσωνύνιο "αιρετικός". Μήπως αυτό δεν έγινε και με αρκετούς γέροντες από αυτούς του γεροντικού, ή και με άλλους αγίους,όσο ζούσαν; Το τόπικ είναι απολύτως κατάλληλο νομίζω για να γίνει μια συζήτηση επί των ΑΡΧΩΝ του χριστιανισμού με τις οποίες διαφωνείς.
Λίλιθ με εκφράζουν απόλυτα αυτά που είπες εκτός μόνο από την τελευταία γραμμή,γιατί δεν πιστεύω ότι είναι μόνο ζήτημα μορφής. Αλλά αυτό δε φαίνεται εκ των προτέρων και απ'έξω. Θεωρείς ότι δεν έχει σημασία αν είναι "Θεός" εντός ή εκτός εισαγωγικών ο Χριστός αλλά μόνο να πιστεύουμε σε κάτι και σε κάποιον ως θεό;
Κάνε μια διευκρίνηση σε αυτό αν θέλεις...

Να είστε όλοι καλά.

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

silverwhisper
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Cuba
286 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/01/2005, 22:38:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους silverwhisper  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
λοιπον...χωρις να θελω να εμπλακω στις συζητησεις των "μεγαλων",θελω να καταθεσω τις αποψεις μου,οι οποιες συμπιπτουν με αυτες του tsepe-noyon.
θα μου πειτε οπως και πολλοι αλλοι οτι ειμαι πολυ μικρη για μια τετοια αποψη.φυσικα δεν εχω μελετησει ουτε το 1/1000 απο αυτα που εχετε διαβασει εσεις οι αλλοι.
αλλα εχω εναν αλλο ασσο στο μανικι μου.πηγαινω β' γυμνασιου,πραγμα που παει να πει οτι οχι μονο διδασκομαι θρησκευτικα,αλλα γραφω και εξετασεις σε αυτο το ΠΑΝΤΕΛΩΣ αχρηστο μαθημα.δε θυμαμαι σε ποιο τοπικ ηταν,αλλα καποιος ειπε οτι ο ανθρωπος που παλια υψωνε τα χερια προς τον ουρανο και επικαλουνταν τους θεους του,τωρα,σερνεται ως αβουλο ον,500 μετρα απο το λιμανι της τηνου μεχρι το ναο της "θεοτοκου".συμφωνω απολυτα,χωρις βεβαια να λεω οτι ακολουθω μια αλλη θρησκεια.πρωτειμω να ειμαι αθεη.

ο στοχος της θρησκειας γενικα,ειναι να εχει τον ανθρωπο υποχειριο.ειδικα ο χριστιανισμος,εθεσε υπο κατ'οικον περιοροσμο εναν γνωστο σε ολους επιστημονα,μονο και μονο επιδη ειπε οτι η γη γυριζει...!!!!!!!!!!!!!!! ελεος...


Ασχετο:γνωριζεται οτι η ελλαδα ειναι το μονο ευρωπαικο κρατος που στην ορκομοσια του στρατου πρωτα ορκιζονται στο θεο και μετα στη πατριδα???????

τουλαχιστον,εχω βρει εναν τροπο να αξιοποιω τις ωρες των θρησκευτικων.ειτε διαβαζω καποιο αλλα μαθημα,ειτε πεταω μπηχτες στη καθηγητρια(για καποιο αγνωστο λογο της αρεσει),ειτε διαβαζω ντοστογιεφσκι,στον οποιο εχω ελαφρια αδυναμια,ειτε ξεδιπλωνω το ζωγραφικο μου ταλεντο...

Δεν χρείαζεται να ξυπνάς το πρωί αν δε σκοπεύεις να αλλάξεις τον κόσμο...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/01/2005, 10:07:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ

Θεωρήθηκε ότι ή στάση αυτή του Χριστιανισμού (εξ΄αποκαλύψεως αλήθεια) είναι αντί πνευματική, γιατί καταλύει την ακριβή εκείνη ουσία πού δίνει όλη την αξία του στο πνευματικό έργο, την αυτονομία, και το υποτάσσει στο δόγμα. Και άφθονα επιχειρήματα για την άποψη τους αυτή αντλούν και από τους εκλεκτότερους αντιπροσώπους του Χριστιανικού πνεύματος, τους Πατέρες, πού στηλιτεύουν τη φιλοσοφία.
Είναι, αλήθεια, άντιπνευματική ή στάση του Χριστιανισμού; Σε μερικές αδρές γραμμές μπορούμε να πούμε:
Πρώτα οι Πατέρες δε στηλιτεύουν τη φιλοσοφία, το «φιλοσοφείν» δηλαδή, αλλά ορισμένη φιλοσοφία, και της επισημαίνουν μεγάλα τρωτά: "Ότι λ.χ. όταν φτάνει στα δύσκολα ζητήματα, στις αρχές και τις αιτίες, δεν έχει να δώσει απάντηση, δίνει απαντήσεις. "Ότι ο τρόπος με τον οποίο φιλοσοφούν δεν οδηγεί τους φιλοσόφους στην εύρεση του αγνώστου θεού και την αποδοχή του. Ούτε, φυσικά, τους οδηγεί στην ορθή ανθρωπογνωσία, την ώρα πού είναι αδύνατο να κατανοήσομε τον άνθρωπο, αν δεν ξέρουμε το βασικότερο γι' αυτόν, τη σχέση του με το θεό, τη μετουσία του ανθρώπου στο θείο. 'Επειδή ακριβώς, συνεχίζουν οι Πατέρες, αγνοεί αυτά ή φιλοσοφία, περιστρέφεται γύρω σ' αυτά, χωρίς να εισδύει βαθύτερα, γι' αυτό δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο για τη σωτηρία του ανθρώπου, δεν οδηγεί τον άνθρωπο, ξεπερνώντας και νικώντας το αισθητό μέρος της φύσεως του, να γίνει όλος πνεύμα, όλος ψυχή, να φτάσει τη θεωσή του, να διαφύλαξη το καθαρό είναι, την πνευματική του ουσία, αυτήν πού τον συνδέει με το Θεό, να γίνει πραγματικά αθάνατος.

Δύο βασικά αιτήματα προϋποθέτει ή χριστιανική στάση, αν τη δούμε έτσι: πρώτο αίτημα είναι ή ανάταση της θεωρητικής πτήσεως ως την πηγή του καθαρού πνεύματος, το Θεό. Δεύτερο αίτημα είναι, ότι ή θεωρία τότε έχει αξία και αλήθεια όταν είναι ομόλογη με την πράξη. Χωρίς αυτή την ομολογία δεν είναι «αποτελεσματική», δεν σώζει τον άνθρωπο. Αυτή την πορεία ακολούθησαν οι Πατέρες, ο Μ. Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός και ο Αυγουστίνος, και πόσοι άλλοι. Αυτό το δύσκολο επίτευγμα ομολογίας θεωρίας και πράξεως πραγμάτωσαν.

'Αλλά θα επιμείνουν οι ορθολογιστές — η υποταγή στο δόγμα; Ξεκινούν βέβαια από το δόγμα, από την πίστη, οι Πατέρες, αλλά έργο τους θέτουν την κατανόηση του δόγματος, με άλλα λόγια δέχονται ενορατικά το δόγμα. Ή πίστη έκπνευματώνεται. Δεν είναι λοιπόν στο βάθος πολύ διαφορετική ή στάση τους από τη στάση των άλλων φιλοσόφων. Και έχει το μέγα κέρδος, ότι με την πίστη έρχεται σε επαφή με νέους κόσμους, ανοίγει στη σκέψη απεριόριστους ορίζοντες και, ούτε λίγο ούτε πολύ, με το να καταφάσκει και να καταξιώνει την πίστη, ολοκληρώνει την πνευματική φυσιογνωμία του ανθρώπου, πού είναι λόγος, αλλά είναι και πίστη. Πρώτοι οι Χριστιανοί κατέδειξαν ότι ή πίστη δεν είναι κάτι το άλογο, ότι αντίθετα, όπως είπαν, ο λόγος χωρίς πίστη είναι άλογος, αυτοκαταστρέφεται, πέφτοντας στον απόλυτο σκεπτικισμό, ή στο μηδενισμό. "Όταν ο λόγος δεν έχει πρώτη αφετηρία αλλά και έσχατο λόγο την πίστη, μία πίστη πού να τον τρέφει και να τον δυναμώνει, πίστη όλη πνεύμα βέβαια, χτίζει απάνω στην άμμο. Μπορεί λοιπόν ή πίστη να μη είναι κάτι το αντιλογικό, αλλά αντίθετα αποκούμπι του λόγου, να τον εμπνέει, να τον χειραγωγεί, να τον φωτίζει, να προσφέρει την ουσία στη λογική διαδικασία της νοήσεως. Έτσι ή πίστη, ή μεγάλη αυτή δύναμη της ψυχής, ολοκληρώνει τον άνθρωπο, είναι το υπόβαθρο σε κάθε πνευματική του ενέργεια. Με αυτό το πνεύμα δούλεψαν ακατάβλητα όλοι σχεδόν οι Πατέρες και προσπάθησαν να μετατρέψουν την αποκαλυπτική αλήθεια σε αλήθεια πού κερδίζεται με το λόγο.

"Αν κοντά σ' αυτά θυμηθούμε ότι ο Θεός για τους Χριστιανούς είναι ή αυτοαλήθεια, ο κυρίως νους πού φωτίζει τον νου του ανθρώπου, βλέπομε πόσο μακριά από την αλήθεια είναι ή γνώμη ότι άντιπνευματική είναι ή στάση των Χριστιανών. Οι ίδιοι οι Πατέρες άλλωστε συχνά «φιλοσοφία», αληθινή όμως, ονομάζουν την πνευματική τους πορεία «και φιλόσοφον βίον» τη ζωή των Χριστιανών ασκητών πού διάγουν βίο ομόλογο με τη θεωρητική τους ενατένιση.

**Εαν δεν διαχωρίσουμε την σκέψη των πατέρων από την επίσημη εφαρμογή της έτσι όπως τουλάχιστον εκφράστηκε από την εκκλησία και τους λειτουργούς της θα κατηγορόυμε τους άλλους για δαιμονολατρεία και θα είμαστε οι πρώτοι που θα βλεπουμε δαίμονες....


Edited by - ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ on 17/01/2005 10:10:49Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/01/2005, 13:08:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή silverwhisper
ο χριστιανισμός δε λέει ότι πρέπει να πάει κανείς έρποντας στον Α ή Β ναό αλλά και δεν το απαγορεύει αν πιστεύει κάποιος ότι με αυτό ικανοποιεί το Θεό και εξιλεώνεται. Σε άλλες θρησκείες έκαναν και κάνουν πολύ πιο βάρβαρα πράγματα όπως αυτομαστιγώσεις, λιώσιμο (με επακόλουθο θάνατο !!!) κάτω από τις ρόδες του ιερού άρματος, τελετουργικά κρεμάσματα από αγκίστρια κλπ. Τουλάχιστον στο χριστιανισμό δεν υπάρχουν τέοιοες ακρότητες.
Για το Γαλιλαίο στον οποίο αναφέρεσαι θα πρέπει να κάνουμε διάκριση μετξύ της διοίκησης της εκκλησίας που μπορέι να φτάσει μερικές φορές και σε αντιχριστιανικό τρόπο δράσης και της χριστιανικής διδασκαλίας. Έχουμε και δικάιωμα και υποχρέωση αν θέλεις να μην είμαστε παθητικοί θεατές αν είμαστε χριστιανοί, στις πράξεις της όποιας διοίκησης. Δεν τον καταδίκασαν σε κατ' οίκο περιορισμό το Γαλιλαίο επειδή τον θεώρησαν αιρετικό, αλλά για "κοσμικούς", πολιτικούς λόγους. Φοβήθηκαν ότι θα χάσουν την εξουσία επί του λαού αν αποδειχτεί ότι ερμηνεύουν λανθασμένα τα ιερά κείμενα. Ήξεραν ότι είχε δίκιο και και όταν κρίθηκε για πρώτη φορά ,δεν τον κατέκριναν για καμμιά έρευνα,ούτε για την άποψη της ηλιοκεντρικότητας ,αν και δεν του επέτρεπαν να τη διδάσκει σαν δόγμα. Όταν άλλαξε ο πάπας νομίζω έγινε η καταδίκη για τους λόγους που είπα και ενώ ήξεραν ότι είχε δίκιο όσοι από αυτούς είχαν κάποιες γνώσεις αστρονομίας.Οι άλλοι απλώα ακολουθούσαν τους "ειδήμονες" οι οποίοι δεν υποστήριξαν πάντα το Γαλιλαίο. Μπορείς να το διαπιστώσεις αυτό διαβάζοντας τη βιογραφία του.
Τέλος για τον όρκο στο στρατό ,αν και έχω πάει φαντάρος δε θυμάμαι ποτέ να μας εξανάγκασε κανείς σε τέτοιο όρκο. Ο όρκος έλεγε "ορκίζομαι να φυλάττω πίστη εις την πατρίδα ,υπακοή εις το Σύνταγμα τους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους κλπ". Δεν υπάρχει καμμιά αναφορά στο Θεό και δε θα μπορούσε να υπάρχει τη στιγμή που θα είναι πολλών θρησκευμάτων οι απόψεων άνθρωποι φαντάροι και δε μπορέι να τους εξαναγκάσει κανείς να ορκιστούν σε κάτι που δεν πιστεύουν! Δε θα είχε καν νόημα κάτι τέτοιο. Γιαυτό μην πιστεύεις ότι ραδιοαρβύλα κυκλοφορεί
Να είστε όλοι καλά

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/01/2005, 13:27:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Λίλιθ με εκφράζουν απόλυτα αυτά που είπες εκτός μόνο από την τελευταία γραμμή,γιατί δεν πιστεύω ότι είναι μόνο ζήτημα μορφής. Αλλά αυτό δε φαίνεται εκ των προτέρων και απ'έξω. Θεωρείς ότι δεν έχει σημασία αν είναι "Θεός" εντός ή εκτός εισαγωγικών ο Χριστός αλλά μόνο να πιστεύουμε σε κάτι και σε κάποιον ως θεό;
Κάνε μια διευκρίνηση σε αυτό αν θέλεις...

Αγαπητέ filosofos3,
αναφέρεσαι -αν κατάλαβα καλά- στο σημείο όπου γράφω:

quote:

Θέλει, όπως και πολλοί άλλοι "χριστιανοί" να ονομάζει Χριστό το Θεό της,
αλλά αυτό είναι μόνο μια επιφανειακή κρούστα, η ανάγκη της μορφής.

Θέτεις -πιστεύω- τα εξής ερωτήματα:
1) Είναι ζήτημα μορφής η θρησκεία;
2) Είναι Θεός ο Χριστός και έχει σημασία αυτό;
3) ο Θεάνθρωπος είναι απλά μια αληγορική μορφή περιγραφής ή μια αποκάλυψη;

Η θρησκεία, η κάθε θρησκεία είναι ζήτημα μορφής και ζήτημα ουσίας.
Η κάθε θρησκεία έχει έναν Εσωτερικό πυρήνα και έναν Εξωτερικό φλοιό.

Ο πυρήνας είναι η Θεική ουσία, που υπάρχει έξω από το χρόνο, το χώρο,
την κάθε θρησκεία. Αυτός ο πυρήνας ενσαρκώνεται στις διάφορες θρησκείες,
ενυλώνοντας πάντα τα βασικά του γνωρίσματα. Είναι δε πιθανό,
όπως μας λένε, σε κάθε θρησκεία εκτός από αυτά τα βασικά γνωρίσματα
να ενσαρκώνονται με ιδιαίτερη ένταση κάποια Θεικά γνωρίσματα,
που έτσι δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε θρησκείας.
Λέγεται μάλιστα, ότι η χριστιανική θρησκεία εισήγαγε, υλοποίησε,
δίδαξε, κοινοποίησε μετέδωσε την έννοια της Αγάπης, ως τέτοιο
ιδιαίτερο γνώρισμα.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι άλλες θρησκείες δεν έχουν την Αγάπη,
γιατί η Αγάπη είναι μέσα στην Ουσία του Θεού, απλά ο χριστιανισμός
επικεντρώθηκε σε αυτή τη διδασκαλία / όψη.

Ο Εξωτερικός φλοιός σχηματίζεται από τις διάφορες διδασκαλίες / ερμηνείες
που εντάσσονται στο πλαίσιο της κάθε θρησκείας. Αυτές μπορεί να είναι
από διευκρυνήσεις, εφαρμογές, προεκτάσεις, μέχρι υποδείξεις για τον
τρόπο ζωής (μέσα σε μια θρησκεία), έννοιες που αγγίζουν έτσι το
κοινωνικό επίπεδο.
Είναι φανερό ότι ο εξωτερικός φλοιός είναι μια διαδικασία προσαρμογής
του Αρχικού Θεικού Λόγου στο ανθρώπινο επίπεδο.
Ο Λόγος διασπάται και μορφοποιείται στα διάφορα επίπεδα.
Με τα λόγια του Αριστοτέλη,
θα λέγαμε ότι με αυτή τη διαδικασία ο αρχικά αδιάσπαστος Πνευματικός
Λόγος διασπάται σε "ουσία, ποσότητα, ποιότητα, σχέση, τόπο, χρόνο,
θέση, κατάσταση, δράση και πάθος" (10 πτώσεις του Όντος από το
πραγματικό στο αισθητό ή απατηλό).
Αυτή η διάσπαση εμπεριέχει διαδοχικές μορφοποιήσεις και προσαρμογές,
όπως προαναφέρθηκε. Όσο απομακρυνόμαστε από την αρχική πηγή, τον πυρήνα,
(ο χώρος, ο χρόνος, η ερμηνεία των αρχικών κειμένων, κ.α.
είναι παραδείγματα απομακρύνσεων),
τόσο γίνεται φανερός ο διαχωρισμός ουσίας και μορφής.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε αυτό, διότι θα έπρεπε
να μπορούμε να απομονώσουμε τα στοιχεία της ουσίας (πυρήνα)
από τις μορφές (εξωτερικές στιβάδες), και αυτή η διαδικασία θέλει
εντατική και βαθιά συγκριτική μελέτη.

Είναι Θεός ο Χριστός, και έχει σημασία αυτό;
Η θέση του Χριστού στη Θεική Τριάδα είναι δογματικό ζήτημα για το χριστιανισμό.
Πράγματι, η έννοια της Τριαδικότητας του Θεού είναι ουσιαστικό
χαρακτηριστικό σε πολλές θρησκείες, (αν και εδώ πάλι ερχόμαστε
αντιμέτωποι με μια μορφοποίηση, διότι ο Θεός είναι αδιαίρετος).
Η Θεική τριάδα, ή η τριαδική όψη του Θεού δεν αντιτίθεται στο
αδιαίρετο του Θεού. Ο Θεός εκδηλώνεται σε 3 όψεις, στην πρώτη όψη
είναι Βούληση και Νόμος, είναι ο Πατέρας. Στη δεύτερη όψη είναι
Αγάπη και Ζωή, είναι ο Υιός ο Χριστός. Στην τρίτη όψη είναι
Διάνοια και Μορφή, είναι το Άγιο Πνεύμα.
Λέγεται ότι ο Χριστός (ο δεύτερος λόγος, η αγάπη) ενσαρκώθηκε στον άνθρωπο Ιησού,
προκειμένου να γίνει ο Ιησούς ο ανθρώπινος φορέας της διδασκαλίας
της αγάπης.
Ο Χριστός λοιπόν είναι ένα διπλό. Ένας ανθρώπινος φορέας
και μια όψη του Θεού εκφρασμένη μέσα από αυτόν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο,
που δεν έχει νόημα ο διαχωρισμός άνθρωπος / Θεός.
Το πρόσωπο Ιησού έχει ανέβει στο επίπεδο του ατόμου Χριστός.

Είναι ο Θεάνθρωπος μια αληγορική περιγραφή;
Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, δεν είναι ο Θεάνθρωπος μια
αληγορική περιγραφή, αλλά μια πραγματικότητα.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο Χριστός δεν είναι ο μόνος Θεάνθρωπος,
αφού οι όψεις του Θεού υπόκεινται στη διαδικασία της ενσάρκωσης,
δηλαδή έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν ενσαρκώσεις του Θεού
στην ανθρώπινη ιστορία και άλλες.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

filosofos3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

n/a
588 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/01/2005, 22:04:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή λίλιθ
και πάλι θα συμφωνήσω με τα περισσότερα απ' όσα γράφεις αλλά θα διαφωνήσω με τα τελευταία.
Μου αρέσει πάντως ο τρόπος που εκθέτεις τις σκέψεις σου.
1) Συμφωνώ σε γενικά σε όλα εκτός από την αναφορά στον Αριστοτέλη και τις κατηγορίες του διότι ΚΑΙ δεν πιστεύω ότι είναι πλήρης η κατηγοριοποίηση που κάνει αλλά ΚΑΙ διότι ο Λόγος δε διασπάται κατά τη γνώμη μου αλλά δίνει γένεση σε ότι υπάρχει στους κατώτερους κόσμου,όπως ένας πατέρας δε διασπάται όταν δίνει γένεση σε άνα παιδί αλλά συνυπάρχει με αυτό. Αυτό βέβαια είναι θέμα για ξεχωριστή συζήτηση.

2)Το ζήτημα της θεότητας του Χριστού ήταν το κύριο σημείο που ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου,όχι ότι δεν ήταν χρήσιμα και τα υπόλοιπα, και το οποίο είναι το ισως το σημαντικότερο θέμα.
Οι ορθόδοξι, οι καθολικοί οι προτεστάντες και γενικά οι περισσότεροι χριστιανοί δέχονται ότι ο Χριστός ήταν Χριστός και Υιός και Λόγος του Θεού από τη σύλληψή του ακόμη και ότι δεν έγινε κάποια στιγμή της ζωής του ,όπως λέγανε και λένε ακόμη οι Νεστοριανοί χριστιανοί. Αυτοί πιστεύουν ότι έγινε κατά τη Βάπτιση, ενώ οι Αρειανοί,όπως είναι πχ οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και διάφορες άλλες ομάδες, λένε ότι δεν είναι καν θεός αλλά ένας αρχάγγελος ή ο ανώτερος αρχάγγελος των αρχαγγέλων.
Όντως στις περισσότερες θρησκείες υπάρχει ξμια ιερή τριάδα αλλά δεν ατυτίζονται παντα αυτές οι τριάδες ,ούτε είναι μόνο μία σε κάθε θρησκεία. Πχ στον Ινδουισμό η τριάδα Βράχμα-Βισνού-Σίβα έχει λνθασμένα ταυτιστεί με τα τρία πρόσωπα της αγίας τριάδας από τους θεοσοφιστές ενώ έχει αμυδρή μόνο σχέση, έως καθόλου. Η τριάδα που ταυτίζεται με την χριστιανική είναι η τριάδα των τριών εκδηλώσεων του βισνού ο οποίος είναι η ανώτερη εκδήλωση κατά τα ιερά κέιμενα της Ινδίας της έννοιας "θεός" και αυτές ονομάζονται; Καρανο-νταγκασάγι Βισνού, Γκαρμπο-νταγκασάγι-Βισνού και Ξιρο-νταγκασάγι-Βισνού διότι αυτή τριάδα είναι η δημιουργός των πάντων ενώ ο Βράχμα και ο Σίβα έρχονται μετά και είναι δημιουργήματα.
Η σύχρονη θεοσοφία που ξεκίνησε με τη Μπλαβάτσκυ πήρε από τους Σιχ και τη Νεστοριανική θεώρηση του Ιησού, τον οποίο θεωρέι απλώς Δάσκαλο,διαφορετικό από το Χριστό, ο οποίος "κατέλαβε για ένα διάστημα το σώμα του για να εκελέσει το κοσμικό του έργο".
Άλλοι λένε ότι "ανέβηκε" ο Ιησούς και έγινε "Χριστός" μη παραδεχόμενοι την ύπαρξη ως ξεχωριστής οντότητας του "Χριστού" τον οποίο και σήμερα ακόμη θα δούμε να τον ταυτίζουν με έναν από τους Βούδες τον Μαϊτρέγια και τον ονομάζουν "Κύριο Μαϊτρέγια".
Η έννοια των Αβατάρα που συνατνούμε στα Ινδικά βιβλία δεν έχει παρουσιαστεί στη Δύση όπως ήταν στην αρχική της μορφή. πιστεύουν μεν στις πολλές ενσαρκώσεις του Θεού αλλά τα ιερά κείμενα δίνουν ένα ποσοστό (!!!) θειότητας στην κάθε ενσάρκωση με αποτέλεσμα καμμιά ενσάρκωση εκτός από τον Κρίσνα, να μη θεωρείται πλήρης ενσάρκωση του Βισνού. Ο Σίβα και ο Βράχμα είναι "μερικές" προεκτάσεις του θεού και έχουν και εκείνοι τους Αβατάρα τους όπως και πολλοί μικρότεροι "θεοί" (οι Ντέβας),οι οποίες ενσαρκώσεις είναι "μέρος του μέρους" δηλαδή ακόμη μικρότερες ενσαρκώσεις του θεού σε ποσοστό.
Δηλαδή η μόνη πλήρης ενσάρκωση του Θεού κατά τον ιδρυτή των Χάρε Κρίσνα και πατριάρχη μιας μερίδας βισνουιτών, είναι μόνο ο Κρίσνα και κανένας άλλος στην ιστορία.
Ο Κρίσνα όμως πέθανε (!!!) το 3102 πΧ από ένα βέλος αν θυμάμαι καλά, σαν άνθρωπος, σε αντίθεση με το Γιουντίστιρα έναν ήρωα και σύγχρονό του (δεν επεκτείνομαι σε λεπτομέρειες) που αναλήφθηκε.
Η πίστη των Ινδών στην μοναδικότητα του Κρίσνα προέρχεται από ερμηνεία κειμένων.
Ομοίως και στο χριατιανισμό ο Χριστός ονομάζεται Χριστός από τη γέννησή του από τον άγγελο που εμφανίστηκε στους βοσκούς αλλά και υιός θεού πριν ακόμη συλληφθεί, από έναν αρχάγγελο που αυτοονομάστηκε Γαβριήλ.(Λουκ.Α' 19,26-38)

Αφήνοντας κατά μέρος προς στιγμή τη διαφορά των κειμένων ή/και των ερμηνειών ας σταθούμε σε ένα βασικό σημείο πέρα από τα κείμενα που είναι η ουσία του θέματος.
Αν με τη λέξη "Θεός" εννοήσουμε ένα μεγάλο ον, υπερανθρώπινο απλώς και όχι το υπέρτατο ον, τότε θα είχε νόημα να πούμε ότι μπορεί να "γίνει" κάποιος θεός ή θεάνθρωπος ,χωρίς να είναι προηγουμένως. Αν όμως εννοήσουμε το Υπέρτατο Ον με τη λέξη "Θεός" τότε είναι φανερό ότι δε μπορεί κανένα όν ,όσο μεγάλο και αν είναι, να "γίνει Θεός".Διότι δε μπορεί κάτι πεπερασμένο να γίνει άπειρο από κάθε άποψη,όπως είναι το Υπέρτατο Ον. Οπότε μόνο να ενσαρκωθεί μπορεί ο θεάνθρωπος και όχι να "γίνει" αν με τη λέξη "Θεός" εννοήσουμε το Υπέρτατο Ον.
Στο χριστιανισμό επειδή χρησιμοποιούμε τη λέξη "Θεός" για το Υπέρτατο Ον δε μπορούμε να πούμε ποτέ ότι "έγινε Χριστός" ο Ιησούς, αλλά μόνο ότι "γεννήθηκε Χριστός" ,όπως είπαν και οι άγγελοι στους βοσκούς (Λουκ.Β' 8-20) και το ίδιο θα ισχύει ακόμη και αν δεν λάβουμε υπ'όψη μας την Καινή Διαθήκη ,ακόμη και αν δεν υπήρχε.
Πρέπει λοιπόν να διευκρινήσουμε τί εννούμε με τη λέξη "Θεός". Η ύπαρξη τριών προσώπων δε σημαίνει διάσπαση με κανέναν τρόπο αλλά τρείς τρόπους ύπαρξης για το Θεό ταυτόχρονους. Γύρω από αυτη τη διάκριση "ουσίας" και "υποστάσεων" του Θεού κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται η σκέψη των θεολόγων του χριστιανισμού, γιατί από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται και ο τρόπος που καταλαβαίνουμε τον κόσμο και το Θεό. Αυτός είναι και ο λόγος καταδίκης των αιρέσεων:με κάποια παραδοχή τους που δεν την έχουν αναλύσει σε βάθος, φτάνουν σε σημείο να δεχτούν αντιφατικές παραδοχές ή αδύνατες για το Θεό και τις τρείς υποστάσεις του.
Αυτός είναι και ένας λόγος που απορρίπτεται η θεοσοφία:δέχεται τη "θεοποίηση" του Ιησού,απορρίπτοντας την ιδέα της εκ γενετής θεότητάς του, ενώ κάτι τέτοιο είναι λογικά αδύνατο.
Αν πάλι δεχτούμε την ύπαρξη "θεότητας" σε όλα τα όντα θα πρέπει να πούμε πως εννοούμε την έννοια της θεότητας. Ο χριστιανισμός δέχεται την ύπαρχξη συνδέσμου όλων των όντων με το Θεό αλλά με διαφορετικό τρόπο για κάθε ον.
Μια από τις απόρροιες της φιλοσοφικής έρευνας πάνω στις ιδιότητες του Θεού είναι η μη ενσάρκωση των άλλων δύο προσώπων της Αγίας Τριάδας, με τον τρόπο που ενσαρκώθηκε ο Χριστός. Το Άγιο Πνεύμα εκφράζεται μέσω των αγίων και "ενσαρκώνεται" κατά έναν τρόπο μέσω αυτών περισσότερο ή λιγότερο.Αλλά όχι με τον τρόπο του Χριστού,να γεννηθεί ως πρόσωπο δηλαδή.

Να είστε όλοι καλά

Όλα είναι τέλειαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/01/2005, 00:43:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Φιλόσοφε3,
ευχαριστώ για την ωραία ανάπτυξη του θέματος
που παραθέτεις. Ξαναδιαβάζοντας το κείμενό μου παρατήρησα ότι
γράφω "διάσπαση" του πνεύματος, που είναι λάθος.
Φυσικά και δε μπορεί να διασπασθεί το πνεύμα,
γιατί ακόμη και μετά την εκδήλωση, παραμένει αδιάσπαστο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ωστόσο τη λέξη "εκπόρευση", που νομίζω
ότι περιγράφει ορθότερα τη διαδικασία, ή τη λέξη "κάθοδο".
Τί νομίζεις;

Θα επανέλθω όταν ξαναδιαβάσω το κείμενό σου αύριο
(με καθαρό μυαλό!)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 19 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.21875
Maintained by Digital Alchemy