ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Πότε πρωτοεμφανίσθηκε η Ελληνική γραφή;
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Πάνος
Μέλος 1ης Βαθμίδας


95 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2005, 20:40:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πάνος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λοιπόν....ρωτάει το παιδάκι την δασκάλα, κυρία...πότε άρχισαν η αρχαίοι Έλληνες να γράφουν;

Έτσι απλά. Πότε;

Πρώην ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
Εχέμβροτος επί..Κολονώ

zinon
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
148 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2005, 21:06:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zinon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εξυπνο το "παιδακι" και την ψαχνει !!!
Τι θα πει η δασκαλα ομως εχει σημασια .

zinonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Jason_18
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
118 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2005, 22:55:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Jason_18  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
η πρωτη ελληνικη γραφη ειναι η "γραμμικη Α" αν δεν κανω λαθος!!!και πρωτοεμφανιστηκε καπου το 5.000 π.χ. κατα την ακμη του ξακουστου Μινωικου πολιτισμου!!!την γραφη αυτη την πηραμε απο τους φοινικες...ομως επειδη ο μηνωικος πολιτισμος απο πολλους δεν θεωρειται ελληνικος πολιτισμος,ας παρουμε τον μηκιναϊκο πολιτισμο που ειναι καθαρα ελληνικος πολιτισμος...αυτοι εποινωησαν την "γραμμικη Β"περιπου το 4000-3000 π.χ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2005, 23:14:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

η πρωτη ελληνικη γραφη ειναι η "γραμμικη Α" αν δεν κανω λαθος!!!και πρωτοεμφανιστηκε καπου το 5.000 π.χ. κατα την ακμη του ξακουστου Μινωικου πολιτισμου!!!την γραφη αυτη την πηραμε απο τους φοινικες...ομως επειδη ο μηνωικος πολιτισμος απο πολλους δεν θεωρειται ελληνικος πολιτισμος,ας παρουμε τον μηκιναϊκο πολιτισμο που ειναι καθαρα ελληνικος πολιτισμος...αυτοι εποινωησαν την "γραμμικη Β"περιπου το 4000-3000 π.χ.

Ψυχραιμία. Η Γραμμική Α χρονολογείται από τον 18ο-16ο αιώνα π.Χ. και η Γραμμική Β από τον 16ο-14ο. Το 5000π.Χ. ο Μινωικός πολιτισμός ήταν μάλλον στα σπάργανα. Για την ακρίβεια ήκμασε περίπου 2500 χρόνια μετά. Τέλος ούτε η μία γραμμική ούτε η άλλη προέρχονται από τους Φοίνικες.

Στην αρχική ερώτηση του Πάνου, η μόνη σίγουρη απάντηση μέχρι στιγμής είναι: το 16ο αιώνα π.Χ., με τη Γραμμική Β.

Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry PratchettΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zinon
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
148 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2005, 23:39:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zinon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η ξύλινη ενεπίγραφη πινακίδα που βρέθηκε στο Δισπηλιό της Καστοριάς χρονολογήθηκε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα (C14) και βρέθηκε ότι είναι ηλικίας 7250 ετών. ..........Γραμμικη Α......Να δειτε που υπαρχουν και προγενεστερες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


zinonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kynikos
Πλήρες Μέλος

United Kingdom
1317 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2005, 01:56:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kynikos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Η ξύλινη ενεπίγραφη πινακίδα που βρέθηκε στο Δισπηλιό της Καστοριάς ..........Γραμμικη Α......
Έίναι αρχαιολογικά βεβαιωμένο οτι η πινακίδα είναι Γραμμική Α;
Υπάρχει κάπου αναφορά;

Τόσο καιρό ρωτάω, και δεν έχει βρεθεί κάποια απάντηση...
Επίσης απορώ, άν είναι έτσι, πώς ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός δεν φαίνεται να αναφέρεται σε κανένα διεθνες αρχαιολογικό περιοδικό;

Υπάρχει περίπτωση να είναι μπαρούφα η πινακίδα του Δισπηλιού;

k


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kynikos
Πλήρες Μέλος

United Kingdom
1317 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2005, 02:03:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kynikos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επίσης, δεν είναι κάπως αυθαίρετο να θεωρήσουμε οτι ο Μινωικός πολιτισμός είναι "Ελληνικός";

Μέ ποιά μέτρα;

Σημειωτέον οτι η Γραμμική Α δεν έχει μεχρι στιγμης αποκοδικοποιηθεί, και δεν είναι ασφαλές να συμπεράνουμε οτι είναι Ελληνική.

Αρα, σωστα λέει ο junk95 οτι η πρώτη αποδεδειγμένα Ελληνική γραφή που έχουμε είναι από τα τεφτέρια των λογαριασμών των Μυκηναϊκών. (16ος π.Χ. αιώνας)

k

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πάνος
Μέλος 1ης Βαθμίδας


95 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2005, 17:34:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πάνος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής πως δεν είμαι ούτε αρχαιολάτρης, ούτε 12θεϊστής, δεν ανήκω η φλερτάρω με άλλα παράγωγα συγγενικά είδη, αλλά και ούτε προσπαθώ να αποδείξω πως ο πρώτος πολιτισμός του κόσμου και του σύμπαντος ήταν ο Ελληνικός.

Θα είχε ενδιαφέρων να μην δούμε τα πράγματα επιφανειακά, παραδείγματος χάριν... ‘αφού στο σχολείο διδασκόμαστε πως την χ’ περίοδο ανακαλύφτηκε η γραφή η την ψ’ περίοδο ανακαλύφτηκε το αλφάβητο με την σημερινή μορφή που εμείς ακόμα χρησιμοποιούμε, τότε δεν υπάρχει λόγος να ερευνάμε ’. Μέγα λάθος. έπειτα από έρευνες, ανασκαφές, μελέτες και παρατηρήσεις, ίσως να υπάρξει η δυνατότητα να προστεθούν νέα στοιχεία ακόμα και να ανατραπούν παλιότερες μέχρι τώρα ισχύουσες θεωρίες η ιστορικά δεδομένα.

Η γραμμική Β και Α (αποκωδικοποίηση αναμένετε) έχω την εντύπωση (δίχως να ήμουν παρών) πως ίσως να χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς σκοπούς η εμπορικές συναλλαγές. Εάν σφάλω διορθώστε με. Έχουν βρεθεί στοιχεία που παρουσιάζουν την γραμμική Α η Β ως αλφάβητα καθημερινής χρίσης ευρέως διαδεδομένα; Έχουν βρεθεί κείμενα με αυτές της γραφές;

Μου προξενεί μεγάλη εντύπωση το να δημιουργήθηκε το ‘ΑΒΓ..Ω’ αλφάβητο εν μια νυκτή, τόσο εύκολα ώστε να κατορθώσει για παράδειγμα ο Όμηρος να αποτυπώσει γραπτώς τα έπη του. (προσωπικά αδυνατώ να πιστέψω πως μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή η Ιλιάδα και η Οδύσσεια διασώθηκαν μέσω του προφορικού λόγου .Ένας από τους λόγους που με οδηγούν στην αμφιβολία είναι και τα ονόματα η έννοιες που υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στα Ομηρικά έπη. Είναι σαν να μην έχουμε δημιουργήσει αριθμητικό σύστημα η γραπτούς αριθμούς αλλά ωστόσο να μπορούμε να κάνουμε υπέρ-πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις ακριβείας, να αναλύουμε αριθμητικά συστήματα που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει.

Τα ομηρικά έπη είναι ένα παράδειγμα, άλλο ένα παράδειγμα είναι οι ορφικοί ύμνοι που χρονολογούνται αρκετές χιλιάδες χρόνια (αλλά πόσα όμως; Εδώ θα ήταν καλό να αναφερθεί κάποιος-οι που γνωρίζει-ουν)

Είναι δυνατών να συνυπήρχε το σημερινό αλφάβητο με την γραμμική Α,Β η άλλες προγενέστερες γραφές; Οι ανασκαφές από ότι εγώ γνωρίζω δεν έχουν παρουσιάσει κανένα τέτοιο στοιχείο (επισήμως τουλάχιστον! – πίσω από την λέξη ‘επισήμως’ δεν κρύβω υπονοούμενο κάποιας παγκόσμιας συνωμοσίας κατά του Ελληνισμού, απλά ορισμένες φορές παίρνει χρόνο στο να διασταυρωθούν στοιχεία, να τεκμηριωθούν ώστε να παρουσιαστούν).

Πολλά ακούγονται αλλά και γράφονται, αλλά προέρχονται από κύκλους που με βάζουν σε υποψίες και δεν εμπιστεύομαι. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τους ερευνητές και τους συγγραφείς τέτοιων βιβλίων, οι περισσότερη από αυτούς μου θυμίζουν λίγο πατρίδα θρησκεία οικογένεια, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν υγιείς Έλληνες και μη, που ασχολούνται με την έρευνα.

Θα επανέλθω αργότερα διότι δεν έχω χρόνο αυτήν την στιγμή.

Πρώην ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
Εχέμβροτος επί..Κολονώ

Edited by - Πάνος on 13/01/2005 18:04:12Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2005, 19:21:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Μου προξενεί μεγάλη εντύπωση το να δημιουργήθηκε το ‘ΑΒΓ..Ω’ αλφάβητο εν μια νυκτή, τόσο εύκολα ώστε να κατορθώσει για παράδειγμα ο Όμηρος να αποτυπώσει γραπτώς τα έπη του.

Ο Όμηρος δε διατύπωσε γραπτώς τα έπη του. Την εποχή του Ομήρου χρονολογούνται και τα παλιότερα δείγματα χρήσης του ελληνικού αλφαβήτου, στα οποία είναι -και με το παραπάνω- προφανές ότι η χρήση αυτής της γραφής δεν είχε ωριμάσει καθόλου. Όσο για τα έπη, διατυπώθηκαν γραπτώς επί Πεισίστρατου, 3 αιώνες μετά τον Όμηρο.

Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry PratchettΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πάνος
Μέλος 1ης Βαθμίδας


95 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2005, 21:14:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πάνος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γράψε λάθος junk, ήθελα να πω ‘να αποτυπωθούν τα Ομηρικά έπη ’
Αλλά και πάλι, τριακόσια χρόνια μετά.....
Ο Όμηρος τα έπη τα είχε λεπτομερώς καταγεγραμμένα στο κεφάλι του;
Θα πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο τέρας μνήμης όλων των εποχών. Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο.
quote:
Την εποχή του Ομήρου χρονολογούνται και τα παλιότερα δείγματα χρήσης του ελληνικού αλφαβήτου, στα οποία είναι -και με το παραπάνω- προφανές ότι η χρήση αυτής της γραφής δεν είχε ωριμάσει καθόλου.

Αναφέρεσαι σε γραφή τύπου γραμμικής, η σε αρχαϊκή μορφή του σημερινού αλφαβήτου;
Και από ποιες ενδείξεις φαίνεται η ανωριμότητά της.

Πρώην ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
Εχέμβροτος επί..Κολονώ

Edited by - Πάνος on 13/01/2005 21:24:11Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/01/2005, 00:41:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Ο Όμηρος τα έπη τα είχε λεπτομερώς καταγεγραμμένα στο κεφάλι του;
Θα πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο τέρας μνήμης όλων των εποχών. Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Κοίτα, γενικά οι δυνατότητες του προφορικού λόγου έχουν υποτιμηθεί. Π.χ. κάπου είχα διαβάσει για ένα λαϊκό σερβικό (ή αλβανικό, δε θυμάμαι τώρα) έπος 10.000 στίχων που διαδιδόταν από γενιά σε γενιά μια χαρά. Παρομοίως, η Rg Veda των Ινδών διαδιδόταν μόνο προφορικά για τουλάχιστον 500 χρόνια και δε θα τη χαρακτήριζα το πιο απλό κείμενο που υπάρχει. Συνεπώς δε βρίσκω κάτι το ιδιαίτερα παράξενο στη σύνθεση/διάδοση των Ομηρικών επών, που συγκριτικά είναι περίπου το ίδιο μέγεθος. Άλλωστε το γεγονός ότι ο Πεισίστρατος αποφάσισε να καταγραφούν, υπονοεί ότι μέχρι τότε δεν υπήρχαν σε καταγεγραμμένη μορφή.

Μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για απλά ποιήματα, αλλά για μελωδικές αφηγήσεις (οπότε η μνήμη βοηθιέται από τη μελωδία, το μέτρο και το story) και οι αοιδοί ήταν επαγγελματίες. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες μουσικοί/τραγουδιστές σήμερα μπορούν να σου παίξουν από μνήμης (με λίγες πρόβες βέβαια) κάμποσες εκατοντάδες τραγούδια, δηλαδή κάμποσες δεκάδες χιλιάδες νότες.

Επίσης ο Όμηρος, όπως προκύπτει από γλωσσολογική/φιλολογική ανάλυση των Επών, δεν τα έγραψε κατά 100%. Ειδικά η Ιλιάδα, αποτελεί σύζευξη τουλάχιστον 2 μικρότερων επών και εδώ κι εκεί βρίσκονται διάσπαρτοι στίχοι που γλωσσικά ανάγονται ακόμα και στη Μυκηναϊκή εποχή. Άλλο να πρέπει να γράψεις/θυμάσαι ένα έπος 5000 στίχων και άλλο να πρέπει να γράψεις/θυμάσαι 2 "επίδια" των 2500 στίχων + λίγες ενοποιητικές τροποποιήσεις/προσθήκες, τη στιγμή μάλιστα που όλα αυτά έχουν μέτρο, μελωδία και αφηγηματική λογική.

quote:

Αναφέρεσαι σε γραφή τύπου γραμμικής, η σε αρχαϊκή μορφή του σημερινού αλφαβήτου;
Και από ποιες ενδείξεις φαίνεται η ανωριμότητά της.

Αναφέρομαι σε αρχαϊκή μορφή του ελληνικού αλφαβήτου. (Οι Γραμμικές γραφές είναι πολύ παλιότερες από τον 8ο αιώνα.) Αυτή τη στιγμή δε μπορώ να βρω κάποια φωτογραφία στο Ιντερνετ, αν ψάξεις όμως για την "επιγραφή του Διπύλου" (όχι του Δισπηλιού ) και τη δεις, πίστεψέ με, θα καταλάβεις αμέσως γιατί χαρακτηρίζεται ανώριμη η γραφή.

Εντελώς περιληπτικά, στην επιγραφή του Διπύλου και γενικά στις επιγραφές του 8ου-7ου αιώνα:
-Η γραφή είναι από τα δεξιά προς τα αριστερά (αργότερα έγινε βουστροφηδόν και τελικά από αριστερά προς τα δεξιά).
-Δεν υπάρχουν κανενός είδους διαχωριστικά μεταξύ των λέξεων (κάτι που αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρχε στη Γραμμική Β, όπου οι λέξεις χωρίζονται με ένα σημαδάκι σαν κόμμα).
-Οι μορφές των γραμμάτων δεν είναι "τυποποιημένες". Π.χ. το Λ μπορείς να το δεις στην ίδια επιγραφή σαν Λ, σαν V, σαν < κλπ.
-Οι διαφοροποιήσεις από πόλη σε πόλη, τόσο στη μορφή των γραμμάτων όσο και στην ορθογραφία είναι τεράστιες. Π.χ. στο ευβοϊκό αλφάβητο (που το πήραν οι Ρωμαίοι μέσω των Ετρούσκων) το γράμμα Ψ χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει το φθόγγο "Χ", ενώ το γράμμα Χ για να δηλώσει το φθόγγο "Ξ".

Όλα αυτά είναι σημάδια που δείχνουν ότι τον 8ο αιώνα το ελληνικό αλφάβητο απείχε αρκετά από το να αποτελεί καθιερωμένο και ώριμο σύστημα γραφής.

Το πιο μεγάλο μυστήριο για μένα είναι πώς ξεχάστηκε η Γραμμική Β΄. Σπάνια ένας λαός από τη στιγμή που θα ανακαλύψει/μάθει τη γραφή, την ξεχνάει. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται στη χαώδη κατάσταση που είναι γνωστή ως Σκοτεινοί Αιώνες (1100-700π.Χ. περίπου). Δεν έχεις και πολύ χρόνο για γράψιμο αν κάθε λίγο και λιγάκι στην πέφτουν Δωριείς και Λαοί της Θάλασσας και τρέχα γύρευε. Αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι μια παραλλαγή της Γραμμικής Β΄ μαρτυρείται σχεδόν αδιάλειπτα στην Κύπρο, που υπέφερε πολύ λιγότερο από πολιτική αστάθεια όλον αυτόν τον καιρό. Μάλιστα βαθμιαία η παραλλαγή εξελίχθηκε στο Κυπριακό Συλλαβάριο, ένα σύστημα γραφής πολύ πιο ώριμο από τη Γραμμική Β΄(τόσο πιο ώριμο που έχει ελάχιστες ομοιότητες με τη "μαμά" του), το οποίο χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με το ελληνικό αλφάβητο μέχρι τον 5ο-4ο αιώνα π.Χ.

Με όλα αυτά υπόψη, νομίζω ότι μπορώ να πω τα εξής, παραμένοντας στα όρια του επιστημονικά αποδεκτού:
α) Οι Έλληνες έγραψαν για πρώτη φορά τον 16ο-15ο αιώνα με τη Γραμμική Β΄. Δυστυχώς η χρήση της παύει να μαρτυρείται με την καταστροφή του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Προγενέστερα μαρτυρείται η Γραμμική Α΄, για την οποία όλες οι προσπάθειες να συνδεθεί με τα ελληνικά (ή με οποιαδήποτε γνωστή γλώσσα ή οικογένεια γλωσσών) έχουν αποτύχει, τα Ιερογλυφικά της Κρήτης για τα οποία ισχύουν τα ίδια, καθώς και μερικές πρωτόγονες προ-γραφές που δεν αξίζουν να χαρακτηριστούν γραφή και δε μπορούμε να πούμε τίποτα για τη γλώσσα των χαρακτών τους (πρόκειται για πρωτόγονες συμβολικές παραστάσεις, από αυτές που συναντώνται σε όλους σχεδόν τους νεολιθικούς πολιτισμούς του κόσμου).
β) Οι Έλληνες ξαναέγραψαν για πρώτη φορά , σε ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα γραφής κάποια στιγμή λίγο πριν τον 8ο αιώνα.
γ) Κάποιοι Έλληνες φαίνεται ότι παρέμειναν στη Γραμμική Β΄ (και γενικά στην ιδέα του συλλαβικού συστήματος) και την εξέλιξαν στο Κυπριακό Συλλαβάριο.
δ) Δεν αποκλείεται στο διάστημα μεταξύ της καταστροφής του Μυκηναϊκού πολιτισμού και της εισαγωγής του αλφαβήτου να εξακολούθησε να χρησιμοποιείται και στη μητροπολιτική Ελλάδα κάποιο σύστημα γραφής συγγενικό με τη Γραμμική Β΄. Δεν αποκλείεται να το χρησιμοποίησε και ο Όμηρος, αλλά δεν είναι και υποχρεωτικό. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε υπέρ ούτε κατά. Απ' ό,τι φαίνεται οι 4 αυτοί αιώνες ήταν πολύ ταραγμένοι. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι άσχετο με το αρχικό ερώτημα, πότε δηλαδή έγραψαν οι Έλληνες για πρώτη φορά.

Edited by - junk95 on 14/01/2005 00:43:33

Edited by - junk95 on 14/01/2005 00:45:06Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Θεομήστωρ
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
83 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/05/2005, 21:47:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Θεομήστωρ  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Θεομήστωρ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Θεομήστωρ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος Θεομήστωρ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ,ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ:

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ.ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΤΟΥ:''...ΓΡΑΨΑΣ ΕΝ ΠΙΝΑΚΙ ΠΤΥΚΤΩ ΘΥΜΟΦΘΟΡΑ ΠΟΛΛΑ...''.
ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΓΡΑΨΕ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΘΥΜΟΦΘΟΡΑ ΠΟΛΛΑ.ΨΥΧΙΚΕΣ ΟΜΩΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΙΚΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ.ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗ ΓΡΑΦΗ.ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ,ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΧΡΟΙΑΣ ''ΜΥΘΟΥ'' ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΕ ΚΑΙ Ο ELPIDIO MIONI,ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ-ΚΩΔΙΚΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΔΟΒΑΣ,ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΜΑΡΚΙΑΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ,ΣΤΗΝ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ..
Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ''ΠΕΡΙ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΙΟΥ'' ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΣΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΛΚΜΗΝΗΣ,ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ''ΠΙΝΑΚΑ ΧΑΛΚΟΥΝ ΕΧΟΝΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ ΘΑΥΜΑΣΤΑ,ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ...''. ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΠΑΛΑΙΑ,ΠΟΥ ΗΣΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟΝΟΗΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΣΤΗN ΑΙΓΥΠΤΟ ΟΠΟΥ ΕΤΗΡΟΥΝΤΟ ΑΡΧΕΙΑ ''ΠΑΝΤΟΔΑΠΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ'',ΚΑΙ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΙΕΡΕΥΣ,ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΜΕΛΕΤΗΣΕ ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ,ΑΠΗΝΤΗΣΕ ΔΙ' ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ(''ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ'') ΟΤΙ ''ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΛΕΥΕΙ ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ ΑΓΩΝΑ ΤΑΙΣ ΜΟΥΣΑΙΣ''.ΟΙ ΔΕ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΗΣΑΝ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΕΠΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΡΩΤΕΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΧΕ ΕΚΜΑΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ.
...............
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

iaira
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
134 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/05/2005, 23:26:21  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
...επίσης...
αντιγράφω και εγώ από το βιβλίο της Άννας Τζιροπούλου Ευσταθίου ,"Μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης" του Α' έτους.

-Απ' ότι γνωρίζουμε τεκμηριωμένα μέχρι σήμερα, καθώς οι χρονολογίες συνεχώς μετατίθενται προς τα πίσω, με τα καινούργια στοιχεία που φέρνει στο φως η Αρχαιολογική σκαπάνη(τους "φθεγγομένους λίθους" - τις πέτρες που μιλάνε - τα αρχεία της Γης) η γλώσσα μας είναι περίπου 5000 ετών , αφού όχι μόνο ομειλείται αλλά και γράφεται (έχει σημασία αυτό) τουλάχιστον από το 2.700 π.χ όπως χρονολόγησε η επιστήμη τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιθάκης, μεταξύ των οποίων υπήρψαν όστρακα κεραμεικά με χαραγμένα συμβολικά σχήματα. Ο καθηγητής ΠΩΛ ΦΩΡ καθόρισε ότι τα χαράγματα αυτά αποτελούν σύμβολα τς λεγόμενης Γραμμικής γραφής Α, η οποία δεν έχεις ακόμη πλήρως αποκρυπτογραφηθή. Με την βοήθεια όμως της υπάρχουσας εικόνας σε ένα όστρακο (συγκεκριμένα ενός πλοίου) και σε σύγκριση με την ήδη αποκρυπτογραφημένη Γραμμική Β, ο καθηγητής Φωρ εδιάβασε: NU PI NA – ME SO TI.Που σημάινει, ΝΥΜΦΗ ΜΕ ΕΣΩΣΕ.
-Το καλοκαίρι του 1993, συγκεκριμένα στις 11 Αυγούστου, ο καθηγητής της Αρχαιολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χουρμουζιάδης, κάνοντας ανασκαφές στο Δισπηλιό της Καστοριάς σε προιστορικό λιμναίο οικισμό ανέσυρε πινακίδα ξύλινη με την «αρχαιότερη γραφή της Ευρώπης», τουλάχιστον του 5000 π.χ όπως εκτιμήθηκε εκ πρώτης όψεως. Ο Τύπος της 5.3.94 εδημοσίευσε ότι οι αρχαιομέτρες του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ εχαρακτήρισαν την πινακίδα ως το ξύλο με την πρώτη γραφη του κόσμου, του 2.500 π.χ. Είναι βέβαιον πως όταν διαβαστέι και αυτός ο «φθογγόμενος λίθος» η Ελληνίκή γλώσσα θα κερδίσει 2, 3 χιλιετίες ακόμη, δικαιώνοντας τον ΤΖΟΝ ΤΣΑΝΤΓΟΥΙΚ που έχει δηλώσει ότι δν γνωρόζουμε ακόμη τις απαρχές της γλώσσας μας...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kynikos
Πλήρες Μέλος

United Kingdom
1317 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/05/2005, 12:41:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kynikos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
iaira,

Λυπάμαι που ενδεχομένως θα σε στενοχωρήσω, αλλά επειδή έχω ελέγξει και τα δύο στοιχεία που παρουσιάζεις, αναγκάζομαι να σε πληροφορήσω οτι είναι και τα δύο εσφαλμένα!

Ο ισχυρισμός για τον Paul Faure, που παρουσιάστηκε στον Δαυλό είναι στην καλύτερη περίπτωση αδικαιολόγητη απροσεξία, στην χειρότερη όλως δι όλου ψέμμα!

Το άρθρο και η σελίδα που αναφέρει ο Δαυλός στο NESTOR, είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ, και εξ άλλου η ειδίκευση του κ. Φωρ είναι διαφορετική από αυτήν που υπονοείται! Όσο για τον ισχυρισμό για το τεύχος του NESTOR, μπορεί ο καθένας να το προμηθευτεί (όπως αναγκάστηκα να κάνω εγώ) και να δεί οτι ο ισχυρισμός είναι ψεύτικος.

Πώς καταφέρνουν και την γλυτώνουν γελώντας τον κόσμο έτσι μου παραμένει μυστήριο.

Έτσι μου έρχεται να γράψω μια ιστιοσελίδα ξεσκεπάζοντας όλες αυτές τις άθλιες μπαρούφες που καπηλεύονται τον γνήσιο πατριοτισμό του κόσμου!

Τί λες αγαπητέ admin, θα δεχόταν το esoterica να φιλοξενήσει μια τέτοια σελίδα;

Όσο για τον Χουρμουζιάδη και το Δισπηλιό, αντί να ακούμε την παραμορφωμένη κοτσάνα του κάθε ύποπτου, γιατί δεν πάμε κατ'ευθείαν στο ΕΠΙΣΗΜΟ το site του ίδιο του Χουρμουζιάδη, οπού μας λέει ΞΕΚΑΘΑΡΑ οτι η πινακίδα περιέχει άγνωστα σύμβολα.

Τώρα πότε, κι από που κι ώς που τα "άγνωστα σύμβολα" γίναν "Ελληνική Γραμμική Α", θα σε γελάσω, όπως θα σε γελάσουν και όσοι το ισχυρίζονται!

====

Θα συνιστούσα σε όσους φίλους ενδιαφέρονται για τέτοια ζητήματα να εξασκούν ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, γιατί απατεώνες εκεί έξω, κυκλοφορρούν ουκ ολίγοι....

Φιλικά

k

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2005, 01:55:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ενα πολύ καλό site για την ιστορία της γραφής στην Μινωϊκή Κρήτη

http://www.athenapub.com/11mnwrit.htm

Η πρώτη γραφή στην Κρήτη ήταν ιερογλυφική (αρχική μορφή τα ιδεογράμματα).
Βρέθηκαν διάφορα ιερογλυφικά συστήματα πχ σε επιγραφές διπλών πελέκεων και οστράκων και τα αρχαιότερα χρονολογούνται (με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα) γύρω στο 1900 πΧ. (ο δίσκος της Φαιστού χρονολογείται γύρω στο 1700 πΧ.) και χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1450 πΧ. παράλληλα με την Γραμμική Α.
Η Γραμμική Α εμφανίστηκε γύρω στο 1850-1700 πΧ. και φαίνεται ότι εξελίχθηκε από την Ιερογλυφική γραφή.

Τι γίνεται στην Ηπειρωτική Ελλάδα εκείνη την εποχή; Μπορεί να μην υπήρχε γραφή, αλλά να εμφανίστηκε ξαφνικά η Γραμμική Β γύρω στο 1500-1200 πΧ; (Οι μελετητές ψάχνουν να βρουν τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο Γραμμικών για να διευκρινίσουν αν η Β προέρχεται από την Α)

Από το site του Υπουργείου Πολιτισμού για τις ανακαλύψεις του Σαμψών (υπογράφει ο ίδιος το άρθρο) στο σπήλαιο του Κύκλωπα στην Αλόνησο.

"Τα νεολιθικά ευρήματα εμπλουτίστηκαν με μία απρόσμενη ανακάλυψη. Ενα μικρό κομμάτι βάζου είχε σχεδιασμένα άγνωστα σύμβολα. Είναι πιθανόν να παραπέμπει στην ύπαρξη μίας Νεολιθικής γραφής ή πρωτογραφής στο Αιγαίο, ένα θέμα που συζητείται πολύ στην Ελλάδα, μετά από παρόμοιες ανακαλύψεις στην λίμνη της Καστοριάς, στην Ανατολική Μακεδονία."

http://www.culture.gr/2/21/214/21403e/e21403eb.html

Από το θέμα "Ινδοευρωπαίοι" σας παραπέμπω στην σελίδα 3 όπου ο φίλος Νόμινον αναφέρει την είδηση της ανακάλυψης γραφής στα Γιαννιτσά της Πέλλας.
"Στην ίδια ανασκαφή ανακαλύφθηκε λίθινη σφραγίδα των αρχών της 5ης
χιλιετίας π.Χ., η οποία δίνει νέα διάσταση αλλά και σαφέστερα στοιχεία για την ιστορία της γραφής στα Βαλκάνια. Η σφραγίδα φέρει συμπλέγματα χαράξεων σε ευθύγραμμη διάταξη, που αποτελούν κώδικα συμβόλων ή σημείων ενός μάλλον πολύπλοκου συστήματος γραφής. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλλον για ''πρωτογραφή'', σε αντιδιαστολή με την αποδεδειγμένη δομή των μεταγενέστερων ανατολικών γραφών. Επίσης τα γράμματα της σφραγίδας δεν έχουν καμιά σχέση με την παλαιοελληνική γραφή της νεολιθικής εποχής που βρέθηκε στις Σποράδες προ ολίγων ετών.

Η λίθινη μακρόστενη σφραγίδα με διαστάσεις 2,5x5,5 εκατοστών
λειτουργούσε ως μήτρα - συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ερευνητές
τόσο από τον κοίλο σχηματισμό της εσωτερικής επιφάνειας όσο και από τα ευδιάκριτα και σε αντιστροφή ανάγλυφα γραμμικά αναπτύγματα και σημεία του εκμαγείου της. Στις άκρες της φέρει οπές, στις οποίες στερεώνονταν σύνδεσμοι για τη σύνδεση των μερών. Δεν αποκλείεται η ύπαρξη πολλών τέτοιων σφραγίδων και σφραγισμάτων, ώστε η συρραφή τους να εξασφαλίζει ένα μεγαλύτερο νοηματικό σύνολο. Ολες οι χαράξεις έχουν λοξή διευθέτηση προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Τέτοιοι σχηματισμοί, υποστηρίζει ο κ. Χρυσοστόμου, σε απλή ή σύνθετη μορφή, δεν είναι άγνωστοι ούτε στον ελληνικό ούτε στο βαλκανικό χώρο κατά τη νεολιθική εποχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γνωστή ξύλινη πινακίδα του Δισπηλιού της Καστοριάς, που χρονολογείται στην αρχή της νεολιθικής εποχής και αποτελεί καταγραφή ευθύγραμμων στοιχείων. Παρόμοια ή και πανομοιότυπα συμπλέγματα με αυτά της σφραγίδας των Γιαννιτσών βρέθηκαν σε αγγεία, ειδώλια, σφονδύλια και άλλα αντικείμενα του κεντροβαλκανικού πολιτισμού."


Για την Αλφαβητική γραφή.
Σύμφωνα με τον Εβανς, οι Φοίνικες έμαθαν την γραφή από τους Κρήτες αποίκους, που κατά τον 13ο αιώνα αποίκησαν τις ακτές της Παλαιστίνης (Φιλισταίοι). Οι Φοίνικες τα τελειοποίησαν (στο σημιτικό αλφάβητο) και οι Ελληνες το πήραν πίσω με την νέα του μορφή (όπου πρόσθεσαν τα φωνήεντα). Αυτή την άποψη ενισχύει και το χωρίο του Διόδωρου του Σικελιώτη (Ιστορ, Ε΄, 74) "φασί τους Φοίνικας ουκ εξ αρχής ευρείν (τα γράμματα) αλλά τους τύπους των γραμμάτων μετατεθείναι μόνον.."

Αν δεν κάνω λάθος έχουν βρεθεί και όστρακα ή κομμάτια βάζων της νεολιθικής εποχής που έχουν επάνω τους σκόρπια σύμβολα που μοιάζουν με γράμματα (αλφαβητικά). Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για απεικόνιση αριθμών. Θα το ψάξω λίγο και θα σας πω.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

-529-
Νέο Μέλος


44 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/05/2005, 08:36:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους -529-  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής πως δεν είμαι ούτε αρχαιολάτρης, ούτε 12θεϊστής, δεν ανήκω η φλερτάρω με άλλα παράγωγα συγγενικά είδη, αλλά και ούτε προσπαθώ να αποδείξω πως ο πρώτος πολιτισμός του κόσμου και του σύμπαντος ήταν ο Ελληνικός

ΦΙΛΕ Πανος
ΜΑ…ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΓΑΠΗΤΕ! ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!…ΜΠΟΡΕΙ ΛΕΩ!…ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ, ΟΧΙ! ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ «ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΟΥΜΕ» ΩΣ «ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ» ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΠΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ!
ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΜΙΛΗΣΕΙ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ Ή ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ Ή ΤΟΥΣ ΙΝΔΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΤΟΤΕ ΕΚΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ…ΑΝ ΤΩΡΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ…ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ!

ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ…

ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Ή ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΗ ΚΙ ΑΥΤΗ Η «ΑΙΩΝΙΑ» ΔΙΑΜΑΧΗ ΦΟΙΝΙΚΙΣΤΩΝ - ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΣΤΩΝ ΜΕ «ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ»…(Ε; ΕΙΔΑΤΕ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η «ΑΛΛΗ» ΠΛΕΥΡΑ;), ΑΝ ΟΧΙ ΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΨΗ ΚΙ ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ…ΑΥΤΑ ΕΙΧΑ ΝΑ `ΠΩ! ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


-ΕΧΩΜΙΑΑΠΟΨΗΓΙΑΤΟΝΚΟΣΜΟΠΟΥΘΑΑΛΛΑΞΕΙΑΜΕΣΩΣΜΟΛΙΣΜΑΘΩΤΗΝΑΛΗΘΕΙΑ-529-Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/05/2005, 15:14:11  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η γραμμική Α δεν ήταν το πρώτο δείγμα γραφής στον ελλαδικό χώρο. Η Γραμμική Α αποτελεί μετεξέλιξη της Κρητικής ιερογλυφικής γραφής η οποία αν και ανεξάρτητη από την αιγυπτιακή, εντούτοις δημιουργήθηκε υπό την επίδρασή της. Το πρώτο βεβαιωμένο γραπτό δείγμα χρονολογείται από το 2.500 π.Χ., σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Κριζά, διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου.

Στο βιβλίο του "Η Ελληνική Γραφή" (Αθήνα 2002) αναφέρεται πως ούτε η Γραμμική Α αλλά ούτε και η προγενέστερή της κρητική ιερογλυφική έχει αποκωδικοποιηθεί.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως ο δίσκος της Φαιστού (σαν αντικείμενο) χρονολογείται γύρω στο 1700-1800 π.Χ. αλλά η χρονολόγηση αυτή έχει να κάνει με το ίδιο το αντικείμενο, όχι με τη γραφή που παρουσιάζει, και η οποία ήδη βρίσκεται στο δεύτερο στάδιό της.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/05/2005, 15:15:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πάνος
Λοιπόν....ρωτάει το παιδάκι την δασκάλα, κυρία...πότε άρχισαν η αρχαίοι Έλληνες να γράφουν;

Έτσι απλά. Πότε;


To 2.500 π.Χ. Έτσι απλά

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

papadothomakos
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
52 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2008, 12:53:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους papadothomakos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μια πιστή μεταφορά απο τόν δικτυακό τόπο σχετικά με μία εκδοχή για την ελληνική γλώσσα http://www.metafysiko.gr/forum/print...4&page=2&pp=10

Τάκης Παπαδόπουλος 18-01-08 23:12

--------------------------------------------------------------------------------

Ελληνική Αλφάβητος

Απόσπασμα από σχετικό άρθρο του ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης - Ηρακλείου, που θέτω υπό την κρίση των φίλων του site. ( πηγή:http://parafoniades.wordpress.com/2007%20)
Ας του ρίξουμε μιά προσεκτική ματιά και ας δεχθούμε ότι ίσως κάτι έχει να μας πει.
Σημειώνω ότι στην ανάλυση που ακολουθεί, δεν βρήκα να περιέχεται το γράμμα ΣΑΜΠΗ. Θα προσπαθήσω να έλθω σε επαφή με τον καθηγητή για διευκρίνιση στο συγκεκριμένο σημείο, διότι προσωπικά βρίσκω πολύ αξιόλογο το σημείο αυτό του άρθρου του.

<<"...Είμαι όμως υποχρεωμένος εφόσον μιλάμε για την γλώσσα, να ξεκινήσουμε από τα είκοσι τέσσερα ή καλλίτερα από τα είκοσι πέντε αναλλοίωτα, εδώ και αιώνες, γραφικά στοιχεία του γραπτού λόγου . Το γνωστό μας Αλφαβητάρι. Αντιστάθηκαν τόσο στον χρόνο όπως και η ίδια η γλώσσα. Ιδια και απαράλλακτα ανά τους αιώνες. Αριθμητικά τόσο λίγα ώστε με τους συνδυασμούς τους να μην πλατειάζουν και να αποτελούν μόνο στόλισμα στην λέξη. Αρκετά ώστε να είναι σε θέση να αποτυπώσουν και την πιο δύσκολη λέξη.Και εδώ βασιλεύει το μέτρον. Σύγχρονα παγκόσμια στολίδια των μαθηματικών και φυσικών τύπων.
Η μοναδικότητα όμως του ελληνικού αλφαβήτου κρύβει κι άλλες εκπλήξεις. Είμαι σίγουρος ότι η απλή ανάγνωση όλων των γραμμάτων με την ονομασία του καθενός και με την σειρά που έχουν διαταχθεί, κρύβει ένα ύμνο προς το Φως , προς τον Ηλιο.
Θα προσπαθήσω με όσο πιο απλό τρόπο να αποκωδικοποιήσουμε την ονομασία και την σειρά των γραμμάτων της αλφαβήτου για να αποδειχτεί ότι η Ελληνική Αλφάβητος από μόνη της είναι έμμετρος λόγος.
Κατʼ αρχή διαπιστώνεται ότι η διαδοχή των γραμμάτων στην πλήρη εκφώνηση τους δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά πίσω από αυτήν υπολανθάνει μία πλήρης γραμματική, συντακτική και νοηματική συνέχεια, ανωτέρας συλλήψεως. Σύμφωνα με αυτήν την γνωστή μας εκφώνηση, τα ελληνικά γράμματα (αφού προσθέσουμε και το εξαφανισμένο σήμερα έκτο γράμμα: Στίγμα ή Δίγαμμα) ακούγονται και γράφονται ως εξής:
Αλφα -Βήτα-Γάμα -Δελτα-Εψιλον -Στίγμα-Ζήτα-Ητα-Θήτα -Ιώτα-Κάππα -Λάμδδα-Μι -Νι-Ξι -Ομικρόν-Πι -Ρο-Σίγμα -Ταυ-Υψιλον -Φι-Χι -Ψι-Ωμέγα .
Αποκωδικοποιώντας την γνωστή αυτή διάταξη, που έγινε σύμφωνα με τις αρχές της Ερμητικής φιλοσοφίας, έχουμε τα ακόλουθα:
Αλ Φα, Βη Τα Γα, (α)Μα Δε (ε)λ τα Εψιλών, Στ(η) Ιγμα, Ζη τα, Η τα, Θη τα Ιωτα Κα Παλαμ Δα, Μη Νυξ η, Ο μικρόν, Πυρός ιγμα Ταφυ (ε)Ψ ιλών, Φυ Ψυχή Ο μέγα.
Εν συνεχεία, αφού προσθέσουμε τα εννοούμενα συνδετικά και ρήματα που παραλείπονται, έχουμε την ανάδυση μιας θαυμάσιας κοσμογονικής προσευχής - επίκλησης προς την πηγή του φωτός..
Αλ Φα, βή τα Γα!
Αμα δε Ελ τα Εψιλών.
Στη ίγμα ζη, Τα η,
τα θη, τα ιώτα κα παλλάν Δα
(ίνα) μη νυξ ή, ό μικρόν (εστί)
πυρός (δε) ίγμα ταφή εψιλών,
φύ(οι) ψυχή, ό μέγα (εστί).
Και τώρα η σημασία της:
Αλ=Ο νοητός ήλιος
Φα-ος=Το φως
Βη=προστακτική του ρήματος βαίνω (βαδίζω, έρχομαι)
Τα=Δοτική άρθρου δωρικού τύπου τη, Θυμηθείτε τη λακωνική έκφραση:Η τάν ή επί τάς δηλ. στην Ιωνική διάλεκτο ΄Η την (ασπίδα) ή επί της (ασπίδας).
Γα=Γη Η τη ρήση του Αρχιμήδη «Δος μοι πα στω και ταν γαν ( την γήν ) κινάσω
Αμα=(επιρρ.) συγχρόνως
Έλ= ο ορατός Ήλιος, ο Ερχόμενος
Έψ=ρήμα έψομαι, εψ-ημένος, ψημένος.
Ιλών=Ιλύς (ουσιαστικό), λάσπη, πηλός
Στή=προστακτική ρήματος ίστημι.
Ίγμα=καταστάλαγμα, απόσταγμα.
Ζή=προστακτική ρήματος ζω.
Η=υποτακτική ρήματος ειμί, είμαι
Θη=προστακτική ρήματος θέτω.
Ιώτα=τα ίωγα, τα Εγώ.
Παλάμ=Ρήμα πάλλω (δονούμαι, περιστρέφομαι) επίθετο παλλάς-πάλλουσι,περιστρεφόμενη (πρβλ: Παλλας Αθηνά).
Δά=άλλος τύπος της Γα, Γης (πρβλ: Δαμήτηρ, Δημήτηρ, Δήμητρα=Μητέρα γη).
Νύξ=νύκτα.
Ο=το οποίο! Που
Φυ(οι)=ευκτική ρήματος φύω (φυτρώνω, αναπτύσσομαι).
κ..ο.κ.
Απλά απλούστατα η μετάφραση με λίγα λόγια και με πολύ θαυμασμό μας αποκαλύπτει μια προσευχή προς το Φώς το κύριο γνώρισμα της Ελλάδος που οι έλληνες του έδωσαν θεϊκή υπόσταση με το όνομα Απόλλων.


Αλ, Εσύ Πού Είσαι Το Φώς, Ελα Στη Γή!
Και Εσύ Ελ ρίξε Τις Ακτίνες Σου Στην Ιλύ
Πού Ψήνεται (που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Ας Γίνει Ενα Καταστάλαγμα (μία ξηρά) Για Να Μπορέσουν
Τα Εγώ (Τα όντα) Να Ζήσουν, Να Υπάρξουν
Και Να Σταθούν Πάνω Στη Γή.
Ας Μην Επικρατήσει η Νύκτα Που Είναι Το Μικρόν
και Κινδυνέψει να Ταφή (να σβήση, να χαθεί)
Το Καταστάλαγμα Του Πυρός Μέσα Στην Αναβράζουσα Ιλύ,
Και Ας Αναπτυχθεί η Ψυχή, Που Είναι Το Μέγιστο,
Το Σημαντικότερο Ολων!

Εντυπωσιακό; Τουλάχιστον!...">>

Περιμένω τα σχόλια των φίλων.....

Καρυούπολις Κοντόσταυλοι&Φωκάδες !
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2008, 20:56:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε papadothomakos το συγκεκριμένο κείμενο είναι από τις κλασικές ελληνοκεντρικές μπαρούφες που διαδίδονται στο διαδίκτυο και κοροϊδεύουν τον κόσμο. Θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στη γλωσσική μυθολογία όπως έγινε και με το μύθο του Hellenic Quest και τους ανώνυμους-ανύπαρκτους Αγγλους επιχειρηματίες που προτρέπουν τα στελέχη τους να μάθουν αρχαία Ελληνικά.

quote:
Αλφα -Βήτα-Γάμα -Δελτα-Εψιλον -Στίγμα-Ζήτα-Ητα-Θήτα -Ιώτα-Κάππα -Λάμδδα-Μι -Νι-Ξι -Ομικρόν-Πι -Ρο-Σίγμα -Ταυ-Υψιλον -Φι-Χι -Ψι-Ωμέγα .

quote:
Αποκωδικοποιώντας την γνωστή αυτή διάταξη, που έγινε σύμφωνα με τις αρχές της Ερμητικής φιλοσοφίας, έχουμε τα ακόλουθα:
Αλ Φα, Βη Τα Γα, (α)Μα Δε (ε)λ τα Εψιλών, Στ(η) Ιγμα, Ζη τα, Η τα, Θη τα Ιωτα Κα Παλαμ Δα, Μη Νυξ η, Ο μικρόν, Πυρός ιγμα Ταφυ (ε)Ψ ιλών, Φυ Ψυχή Ο μέγα.

Εδώ αυτός που επινόησε το σόφισμα αντέστρεψε τη σειρά των γραμμάτων Χι-Ψι και τα έκανε Ψι-Χι προφανώς για να του βγει η λέξη Ψυχή. Φυσικά αυτό και μόνο καθιστά ανεδαφικό τον ισχυρισμό του συγγραφέα ότι "η διαδοχή των γραμμάτων στην πλήρη εκφώνηση τους δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά πίσω από αυτήν υπολανθάνει μία πλήρης γραμματική, συντακτική και νοηματική συνέχεια, ανωτέρας συλλήψεως."

quote:
Αλ=Ο νοητός ήλιος

"Αλ" δεν σημαίνει τίποτα. Δεν υπάρχει τέτοια λέξη στην Ελληνική.

quote:
Έλ= ο ορατός Ήλιος, ο Ερχόμενος

"Ελ" επίσης δεν σημαίνει τίποτα, πόσο μάλλον "ο ορατός ή ερχόμενος ήλιος". Δεν υπάρχει τέτοια λέξη.

quote:
Φα-ος=Το φως

Το μόνο Φα που κατάφερα να βρω είναι ένας δωρικός τύπος του φημί που όμως δεν έχει καμία σχέσει με φως εννοιολογικά. Ο συγγραφέας απλά πρόσθεσε κατά το δοκούν την κατάληξη -ος για να του βγει το φως. Αναρωτιέμαι γιατί να μην κάνουμε το Φα...Φαλλός, Φάσγανον, Φάραγξ, Φάσκω, Φάκελος, Φάρυγξ, Φαύλος...προφανώς γιατί θα χαλάει το νόημα της κοσμογονικής προσευχής προς την πηγή του φωτός

quote:
Παλάμ=Ρήμα πάλλω (δονούμαι, περιστρέφομαι) επίθετο παλλάς-πάλλουσι,περιστρεφόμενη (πρβλ: Παλλας Αθηνά).

Δεν υπάρχει τέτοιο ρήμα στα ελληνικά και γενικότερα κανένα ρήμα δεν λήγει σε -μ. Τα ληκτικά σύμφωνα της αρχαίας ελληνικής ήταν τα -ν,-ρ,-σ, (με εξαιρέσεις τα δάνεια και κάποια κατάλοιπα)

quote:
Έψ=ρήμα έψομαι, εψ-ημένος, ψημένος.
Ιλών=Ιλύς (ουσιαστικό), λάσπη, πηλός

Εδώ έχουμε πάλι μαγείρεμα του συγγραφέα που διαπράττει χειρουργική επέμβαση στις λέξεις για να του βγουν τα νοήματα που θέλει. Εψιλον σημαίνει απλά "ε ψιλόν" που ονομάστηκε έτσι στα βυζαντινά χρόνια σε αντίθεση προς το μακρό ε. Το Ε παλιότερα ονομαζόταν "ει" αλλά προφανώς ο συγγραφεάς προσαρμόζει το "ποιηματάκι" στις εποχές που του ταιριάζουν κάθε φορά. Ακους εκεί...να μας πει ότι το έψιλον είναι...λάσπη που ψήνεται...

quote:
Ταφυ (ε)Ψ ιλών

Το "υ" μέχρι τον 9ο/10ο αιώνα μ.Χ. προφερόταν σαν "ιου". Επομένως δεν θα μπορούσε να προκύψει κάποιο "Ταφή" με την αρχαία προφορά του Υ ως "ιου". Οι Βυζαντινοί επινόησαν το όνομα "υ ψιλόν" που παλιότερα είχε την ονομασία "υ", ενώ μεσαιωνική είναι και η ονομασία του "Ωμεγα" παρεπιπτόντως. Αναρωτιέμαι γιατι θα επεδίωκαν οι Βυζαντινοί λόγιοι που ονόμασαν κάποια γράμματα έτσι να φτιάξουν μια...κοσμογονική προσευχή προς την πηγή του φωτός, τον ήλιο. Λίγο "ειδωλολατρικό" δεν ακούγεται?

quote:
Εν συνεχεία, αφού προσθέσουμε τα εννοούμενα συνδετικά και ρήματα που παραλείπονται, έχουμε την ανάδυση μιας θαυμάσιας κοσμογονικής προσευχής - επίκλησης προς την πηγή του φωτός..

Ουσιαστικά ο συγγραφέας ομολογεί την απάτη αφού το "τα εννοούμενα συνδετικά και ρήματα που παραλείπονται" εγώ το μεταφράζω..."αν προσθέσουμε τις λέξεις και τα στοιχεία που μας συμφέρει ώστε να μας βγαίνει το νόημα που θέλουμε".
Από το "Αλ" μέχρι το "Φα(ος)" έχει προσθέσει την φράση "εσύ που είσαι το"! Δηλαδή τέσσερεις ολόκληρες λέξεις είναι τα "εννοούμενα συνδετικά και ρήματα που παραλείπονται"? Πώς εννοούνται και γιατί? Αμ στο τέλος που επινοεί άλλες τρεις λέξεις ("το σημαντικότερο όλων") που δεν δικαιολογούνται από τη σειρά των γραμμάτων? Προσθετουμε φράσεις και λέξεις σε ένα ήδη κατακρεουργημένο από λάθη σχήμα για να μας βγει το γλυκό? Μου θυμίζει τα μαγειρέματα των αριθμολόγων που προσθέτουν ή παραλείπουν άρθρα διαλέγοντας παράλληλα και τους τύπους της λέξων στη διάλεκτο που τους συμφέρει ώστε να τους βγαίνουν οι ισοψηφίες.

Επομένως...άνθρακας ο "θησαυρός"...

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 24/11/2008 21:18:52Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/11/2008, 01:00:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Agnostic
"Αλ" δεν σημαίνει τίποτα. Δεν υπάρχει τέτοια λέξη στην Ελληνική.


quote:


Άλφα= Άλιον Φως. (Αλ-φα)

Βήτα= που κατοικείς

Γάμα= την γη μετράς, γεωμετράς

Δέλτα= Βιβλία

Χρειάζεται μήπως εξήγηση;

Έτσι για ...αρχάριους, που λένε.


Λουκάς

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.15625
Maintained by Digital Alchemy