ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ =-.
 Αγιουρβέδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
pliroforisi
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
158 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/03/2005, 21:21:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους pliroforisi  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγιουρβέδα

του Aνδρέα Tσουρουκτσόγλου
(ιατρός - νευρολόγος)


Η λέξη "ayurveda" αποτελείται από δύο συστατικά:

ayus = ζωή, ζωτική δύναμη, υγεία
veda = ολοκληρωμένη γνώση, επιστήμη

Με τον όρο λοιπόν αυτόν που πρακτικά σημαίνει "η επιστήμη της ζωής", ή "η γνώση της ζωής" υπονοείται ένα σύστημα το οποίο κατ' αρχήν δεν έχει τίποτα να κάνει με ασθένεια και θεραπεία! Στο όνομά του δεν υπάρχει κάποιο συστατικό που να παραπέμπει σε ένα "πάθος", όπως συμβαίνει με την ομοιο-παθητική, αλλο-παθητική, κ.λπ., ούτε όμως και κάποια θεραπεία, όπως είναι η βοτανο-θεραπευτική, η φυτο-θεραπεία, η φυσιο-θεραπεία, και τα σχετικά.

Ο αγιουρβέδα μιλάει για την ίδια τη ζωή, για την όλη δημιουργία, για το πώς ξεκίνησε και φτιάχτηκε το σύμπαν και ο ανθρωπος. Συνεχίζει με στοιχεία για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την κατάσταση των τριών "επιπέδων ύπαρξής" τους, του υλικού "παχυλού" τους σώματος, του νοητικού τους σώματος και της εσώτερης φύσης τους.

Ασχολείται με το πώς αρρωσταίνουν οι άνθρωποι, και ένα μεγάλο μέρος των αγιουρβεδικών κειμένων αφιερώνεται στην προληπτική ιατρική, στο πώς δηλαδή τα άτομα δεν θα αρρωστήσουν, σεβόμενα και κυρίως αποδεχόμενα την αληθινή τους φύση και ζώντας σε αρμονία με το περιβάλλον τους.

Και στο τέλος βέβαια, εάν κάτι δεν πάει καλά και εφόσον ο ανθρωπος "τα καταφέρει και αρρωστήσει", περιγράφει και τρόπους για το πώς θα επέλθει η θεραπεία και η αποκατάσταση της υγείας.

Βασικές αρχές του συστήματος

Κατά το σύστημα αυτό, ο ανθρωπος για να ζήσει χρειάζεται πέντε λεπτά στοιχεία που είναι ο αιθέρας, ο αέρας, το πύρ, το ύδωρ και η γή και τα οποία υπάρχουν σε όλη τη δημιουργία και φυσικά και στον ανθρωπο. Εξετάζοντας απλά το όλο θέμα μπορεί κανείς να πεί ότι για να υπάρξει η ζωή του κάθε ανθρώπου, αυτός χρειάζεται τροφή για να θρέψει το σώμα του (γή), νερό για να πιεί (ύδωρ), ήλιο και φώς (πύρ), αέρα για να αναπνέει (αέρας) και χώρο για την ύπαρξή του (αιθέρας). Εάν κάτι από όλα αυτά λείψει, τότε το άτομο θα πεθάνει. Οταν τα πάντα είναι συντονισμένα, εργάζονται σωστά και τα τρία επίπεδα του ανθρώπου (σώμα, νούς και φύση) είναι εναρμονισμένα μεταξύ τους και με το περιβάλλον, τότε ο ανθρωπος απολαμβάνει την κατάσταση που ονομάζεται υγεία.

Τι λέει ο αγιουρβέδα για τις ασθένειες

Σύμφωνα με τον αγιουρβέδα, οι ασθένειες πρωτοεμφανίστηκαν όταν ο ανθρωπος ξέπεσε από τον λεγόμενο "παράδεισο της χρυσής εποχής" και άρχισαν σιγά σιγά να διαταράσσουν την τέλεια υγεία που απολάμβανε προηγουμένως. Η ιστορία του παράδεισου, ή της χρυσής εποχής, αναφέρεται επίσης με μικρές πάλι παραλλαγές στις φιλοσοφικές παραδόσεις όλων των λαών. Το σύστημα που καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση της ασθένειας είναι ο αγιουρβέδα με το τρίπτυχο: hetu (αιτιολογία των ασθενειών), linga (συμπτωματολογία) και aushadha (θεραπευτική προσέγγιση).

Τα πάντα ξεκινούν όταν κάποιος ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με την υγεία του, όταν δηλαδή αρχίσουν να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν. Εάν δεν υποχωρήσουν, τότε θα απευθυνθεί σε κάποιον ιατρό αναζητώντας βοήθεια για να θεραπευτεί. Ο ιατρός θα πρέπει ξεκινώντας από τα συμπτώματα (linga) της ασθένειας την οποία παρουσιάζει ο ασθενής του, να αναζητήσει τις βαθύτερες αιτίες (hetu - κοινή ρίζα με την ελληνική λέξη "αίτιο") που τον οδήγησαν στην ασθένεια και στη συνέχεια, με κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες (aushadha), να τον οδηγήσει και πάλι στην κατάσταση της υγείας.

H πορεία που θα ακολουθήσει ο ιατρός στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον ασθενή του θα περάσει από σημαντικά στάδια, με σημείο "κλειδί" την έρευνα για να διαγνωσθούν πιθανές ανισορροπίες του οργανισμού. Εδώ θα χρειαστεί ένα λεπτομερές ιστορικό, κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και γενικά όλα όσα χρειάζονται για τη σωστή διάγνωση των αιτιών της ασθένειας, για τα οποία βέβαια χρειάζεται άνεση χρόνου. Θα ακολουθήσουν θεραπευτικές οδηγίες με τη χρήση φαρμάκων, βοτάνων, οδηγιών διατροφής, τεχνικών αναπνοής, κ.λπ..

Εκείνο που πρέπει να τονισθεί, είναι ότι η υγεία στον αγιουρβέδα δεν θεωρείται αυτοσκοπός, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά μάλλον μια απαραίτητη κατάσταση και προϋπόθεση για την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου. Ο σκοπός της ζωής δεν είναι απλώς να ζεί κανείς "υγιής", ενώ ταυτόχρονα είναι χαμένος στις καθημερινές του συνήθειες, ξεχνώντας την πνευματικότητά του. Είναι μάλλον να αναζητήσει το πραγματικό νόημα της ζωής. Να συνειδητοποιήσει και να ξαναθυμηθεί την αληθινή του φύση.


Αγγέλα Αλεξίου, Πάνος Μπαλτάς

pliroforisi
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
158 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/03/2005, 21:28:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους pliroforisi  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Περισσότερες πληροφορίες για τον αγιουρβέδα στις δικτυακές διευθύνσεις:

www.therapeia.gr/ayurveda

www.ayurveda.gr

www.ayurveda-hellas.gr

www.care.gr/enc/ayurveda

Αγγέλα Αλεξίου, Πάνος ΜπαλτάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.09375
Maintained by Digital Alchemy