ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
 Γενετικό πρόγραμμα ιχνηλατεί την παγκόσμια εξάπλωση του ανθρώπου
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/04/2005, 11:34:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ουάσινγκτον


Δείγματα DNA από 100.000 ανθρώπους σε πέντε ηπείρους θα συλλεχθούν τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου να χαρτογραφηθεί η εξάπλωση των ανθρώπινων πληθυσμών τα τελευταία δέκα με 15 χιλιάδες χρόνια. Το φιλόδοξο Γενογραφικό Πρόγραμμα παρουσιάστηκε από το National Geographic Society και την IBM.

Οι γενετικές αναλύσεις θα αποκαλύψουν τις μεταναστευτικές πορείες που ακολούθησε ο Homo sapiens μετά την εμφάνισή του στην Αφρική, πριν από 100.000 χρόνια, και θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός γενεαλογικού δέντρου για όλη την ανθρωπότητα, ελπίζουν οι ερευνητές.

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα διατεθούν δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο επιστήμονα και στο τέλος του προγράμματος θα δημιουργηθεί και ένα εικονικό μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας. Το πρόγραμμα δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα ούτε ιατρικό προσανατολισμό.

Το Γενογραφικό Πρόγραμμα θα εξετάσει δείγματα μόνο από άνδρες. Οι ερευνητές θα αναζητήσουν σε κάθε δείγμα συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες (απλότυπους) στο ανδρικό χρωμόσωμα Υ, το οποίο κληρονομείται αποκλειστικά από τον πατέρα, και στο μιτοχονδιακό DNA, που προέρχεται πάντα από τη μητέρα.

Τα γενετικά δεδομένα που θα προκύψουν θα συγκριθούν στη συνέχεια με εθνογραφικά και ιστορικά αρχεία προκειμένου να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα μεταναστευτικά δρομολόγια.

Έμφαση θα δοθεί στους πληθυσμούς της Αφρικής, που είναι οι αρχαιότεροι, και σε γενετικά απομονωμένους πληθυσμούς που εμφανίσουν και τις μεγαλύτερες γενετικές αποκκλίσεις. Στη μελέτη θα συμπεριληφθούν το λιγότερο 10.000 ιθαγενείς από δέκα περιοχές του κόσμου.

Μεταξύ των ερωτημάτων που ίσως απαντήσει το Γενογραφικό Πρόγραμμα είναι το ποιος είναι ο αρχαιότερος πληθυσμός στην Αφρική, και επομένως όλου του κόσμου, καθώς και το κατά πόσο η επέλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία άφησε γενετικά ίχνη.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Επιστήμη - Τεχνολογία: Περισσότερες ειδήσεις

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/04/2005, 11:40:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
22/06/04 14:41
Η γενεαλογία του Αγαμέμνονα
Μοριακοί αρχαιολόγοι διερευνούν την καταγωγή των αρχαίων Ελλήνων
Η ανάλυση γενετικού υλικού από αρχαία οστά και δόντια θα αποκαλύψει σύντομα την καταγωγή των Μυκηναίων και των Μινωιτών, ελπίζει ένας Ελληνας γενετιστής που εργάζεται στις ΗΠΑ. Οι συνεχιζόμενες έρευνές του έχουν ήδη δείξει ότι οι Έλληνες ζουν στο χώρο της Μεσογείου από το 2.900 π.Χ., περίπου 1.000 χρόνια περισσότερα από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα.

«Η έρευνα έχει σκοπό [...] να διαγνώσει το DNA των αρχαίων Ελλήνων και να διαπιστώσει την προέλευσή τους, αν ήρθαν από το Βορρά, αν ήρθαν από τις στέπες της Ρωσίας ή την Κεντρική Ευρώπη, αν υπάρχει συνέχεια» εξηγεί στα Νέα της Τρίτης ο Δρ Γιώργος Σταματογιαννόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Η ερευνητική ομάδα, που περιλαμβάνει και επιστήμονες από την Ελλάδα, έχει ήδη πραγματοποιήσει γενετικές αναλύσεις σε περίπου 50 δόντια Μινωιτών και 30 Μυκηναίων. Αναζητά τώρα περίπου άλλα τόσα δείγματα με διατηρημένο πολφό, ώστε να είναι δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Από τη στιγμή που θα βρεθούν νέα δείγματα, οι αναλύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε διάστημα μηνών. «Προγραμματίζουμε να τελειώσουμε με τους Μινωίτες και τους Μυκηναίους και κατόπιν να προχωρήσουμε στους Ίωνες, τους Δωριείς, τους Μεκεδόνες» αναφέρει ο κ. Σταματογιαννόπουλος.

Ανεξάρτητα, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ εξετάζει με γενετικές τεχνικές τα οστά που ανακάλυψε ο Σλίμαν στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι νεκροί ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας ή άσχετα πρόσωπα.

Στο μέλλον τα ευρήματα θα συμπληρώσουν την εικόνα που έχουμε για τους αρχαίους Έλληνες. Ο κ. Σταματογιαννόπουλος πιστεύει ότι, εκτός από πληροφορίες για τις μετακινήσεις και τις συγγένειες των ελληνικών πληθυσμών, κάποτε οι γενετικές αναλύσεις θα προσφέρουν και άλλα στοιχεία, όπως τα πνευματικά χαρακτηριστικά των αρχαίων προγόνων μας:

«Η διάνοια είναι συνυφασμός γονιδίων και περιβάλλοντος. Η διανόηση είναι πολυγονιδιακή. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ύστερα από 100 χρόνια θα ξέρουμε τη σύσταση των γονιδίων της διάνοιας των προγόνων μας που δημιούργησαν τον κλασσικό πολιτισμό» υποστηρίζει.

Ο κ. Σταματογιαννόπουλος, γνωστός από τις μελέτες του για τη μεσογειακή και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με αφορμή την ανακήρυξή του σε αντεπιστέλλον μέλλον της Ακαδημίας Αθηνών.

news.in.gr

Πολιτισμός: Περισσότερες ειδήσεις

Μάθαμε τι έδειξε ή έρευνα?
Ή έστω αν ολοκληρώθηκε?

----

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Krisnna
Πλήρες Μέλος

Greece
1040 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/04/2005, 17:15:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Krisnna  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Τυχερούλη έχω υπόψην μου για το ανδρικό Χρωμόσωμα Χ που κληρονομείται μόνο απο πατέρα σε γιό. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν βρεί 10 -15 διαφορετικά είδη, που υποδηλώνει καταγωγή απο διαφορετικά αντίστοιχα μέρη δηλαδή πολυφυλετικότητα.
http://img21.exs.cx/my.php?loc=img21&image=nrg1124-f3.gif

Αντίθετα το μιτοχονδρικό γυναικείο χρωμόσωμα δείχνει κοινή καταγωγή απο μιά μακρυνή πρόγονο.
Τα πράγματα δείχνουν λίγο μπερδεμένα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΕΛΗΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.078125
Maintained by Digital Alchemy