ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
calessin
Μέλος 1ης Βαθμίδας

South Sandwich Islan
111 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/05/2005, 16:38:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους calessin  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Στο θέμα αυτό θα ήθελα να σχολιάσουμε αποσπάσματα ή να αναφερθούμε σε άλλα ζητήματα (όπως η προέλευση τους, η ηλικία τους ή σχέση τους με άλλα ιερά κείμενα) που σχετίζονται με το Ερμητικό Σώμα (Corpus Hermeticum).

Ειλικρινά δεν ξέρω αν έχει ανοιχτεί το ίδιο ή παρόμοιο θέμα στο φόρουμ, αλλά από μια μικρή έρευνα που έκανα δε συνάντησα κάποιο παρόμοιο.

Τα Ερμητικά Κείμενα αποτελούνται από περίπου 21 βιβλία (σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς). Υπάρχουν 18 λεγόμενοι Λίβελοι ή Λόγοι, που αποτελούν το κυρίως τμήμα του κόρπους, όπως επίσης και τρεις λεγόμενοι λόγοι στον Προς τον Ασκληπιό. Υπάρχει επίσης, μια συλλογή μικρών αποσπασμάτων που γενικώς συμπεριλαμβάνονται στα Ερμητικά κείμενα.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι συγγραφείς έχουν συνεισφέρει στη συγγραφή των κειμένων, καθώς όλα τα κείμενα αποδίδονται στον Ερμή τον Τρισμέγιστο.

Πολλοί από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, επιστήμονες και καλλιτέχνες της Δύσης έχουν κατά καιρούς αποτίσει φόρο τιμής στις Ερμητικές διδασκαλίες: ο Μπέικον, ο Παράκελσος, ο Τόμας Μουρ, ο Κέπλερ, ο Κοπέρνικος, ο Ισαάκ Νεύτων, ο Μίλτων, ο Ντανιέλ Νταφόε, ο Σέλευ και η γυναίκα του Μαίρη, ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Καρλ Γιούνγκ, ανάμεσα σε πολλούς άλλους ακόμη.


Οι μυστικιστές και φιλόσοφοι του Ισλάμ, επίσης έχουν αντλήσει την έμπνευση τους από τον Ερμή τον Τρισμέγιστο και οι εσωτερικές παραδόσεις των Εβραίων τον εξισώνουν με τον προφήτη Ενώχ

Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι τα Ερμητικά κείμενα αποτελούν το θεμέλιο λίθο του Δυτικού πολιτισμού. Στην ουσία του και στη σημασία τους είναι ισάξια με τα ιερά κείμενα της Ανατολής, όπως οι Ουπανισάδες, το Δαμμαπάντα ή το Ταο Τε Κίνγκ, που σε αντίθεση με τα Ερμητικά κείμενα, είναι πολυδιαβασμένα σε όλο τον κόσμο.

Για όσους την έχουν μελετήσει η Ερμητική διδασκαλία μπορεί να φέρει ζωή στην αρχαία σοφία, που είναι πάντα επίκαιρη σε μηνύματα και σκοπούς στη σύγχρονη ζωή μας.


“Κάποτε άρχισα να σκέφτομαι για τα όντα κι η σκέψη μου περιπλανήθηκε πολύ στα μεγάλα ύψη, ενώ οι σωματικές μου δυνάμεις έπεσαν σε λήθαργο, θαρρείς και βυθίστηκαν σε βαθύ ύπνο, όπως ύστερα από πολύ φαγητό ή από βαριά δουλειά, νόμιζα πως είδα μπροστά μου ένα τεράστιο και πέρα από κάθε μέτρο όν, που με φώναξε με το όνομά μου και μου είπε:
Τι θέλεις να ακούσεις, να δεις με τη νόηση, να γνωρίσεις και να κατανοήσεις;
Και εγώ του είπα:
Και εσύ ποιος είσαι;
- Εγώ, είπε, είμαι ο Ποιμάνδρης, ο αυθεντικός νους. Ξέρω τι ζητάς και βρίσκομαι μαζί σου παντού.
Κι εγώ του είπα:
Θέλω να μάθω για τα όντα και να καταλάβω τη φύση τους, θέλω να γνωρίσω το θεό. Και είπα πάλι: Πόσο θα’θελα να σε ακούσω
-Σκέψου τα όσα θέλεις να μάθεις και εγώ θα σε διδάξω…

Ερμής Τρισμέγιστος, Ποιμάνδρης

Έτσι ξεκινά ο 1ος Λόγος των Ερμητικών Κειμένων που έχει το όνομα Ποιμάνδρης, που μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τη φύση και τον αυθεντικό νου...


Φιλικά
calessin


ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2005, 17:25:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ calessin πολλές πληροφορίες υπάρχουν στην σειρά γνώσης του φίλου thoth...

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=2515&SearchTerms=ΕΡΜΗΤΙΚΑ,ΚΕΙΜΕΝΑ

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.09375
Maintained by Digital Alchemy