ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΨΥΧΗ =-.
 ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Magene
Νέο Μέλος

Greece
45 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/05/2005, 17:14:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Magene  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι γεια σας,

Αναρωτιέμαι κι εγώ, προσπαθώντας να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά, τη στάση ζωής και τη σημερινή κοινωνική τάξη πραγμάτων που παρακμάζει, τι είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους στο να ακολουθούν στη ζωή τους έναν ενσυνείδητο ή όχι, τρόπο ζωής. Τί είναι αυτό που τους ωθεί στο καλό ή στο κακό, στη σωστή ή στη λάθος επιλογή κι αν αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί αντικειμενικά, υπό το πρίσμα μίας κοινής ανθρώπινης ιδιότητας.

Τι είναι λοιπόν η συνείδηση, προηγείται της συναισθηματικής ανάγκης ή όχι; Συνειδητοποιώντας τον κόσμο γύρω μας αγαπάμε, επικοινωνούμε και αποκρυσταλλώνουμε απόψεις; ή η ανάγκη να νιώσουμε να αγαπήσουμε, να επικοινωνήσουμε μας οδηγεί στο να αναζητήσουμε την ουσία των πραγμάτων; Στο να αναζητήσουμε την αλήθεια, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μία και κατ’επέκταση οδηγούμαστε στη δημιουργία συνείδησης;

Το θαύμα της ζωής και του κόσμου που μας περιβάλλει είναι από μόνο του αξιοθαύμαστο. Εμπνέει σεβασμό. Η πίστη στον άνθρωπο, στη σύνθετη φύση του, στην αντίληψη και στην ικανότητά του να συναισθάνεται, εμπνέει σεβασμό. Ποια χρονική στιγμή λοιπόν έρχεται η σύγκρουση; Μήπως όταν χαθεί αυτή η πίστη; Πότε και γιατί παίρνονται οι λάθος αποφάσεις και ποιο το κόστος, σήμερα που «ο Θεός πέθανε και πρέπει να γίνουμε εμείς οι ίδιοι Θεοί» (τάδε έφη Ζαρατούστρας); Σήμερα που όλοι αν και δεν το ξέρουμε, σίγουρα υποπτευόμαστε ότι η «Κόλαση» και ο «Παράδεισος» βρίσκονται όχι στη μεταθανάτια αλλά στην επίγεια ζωή;

Τι είδους εγκεφαλική διεργασία γίνεται για να αλλάξουν τα παραπάνω δεδομένα και πότε; Μήπως όταν η συνείδησή μας έρχεται σε σύγκρουση με το αίσθημα της αυτοσυντήρησής μας, ή με το προσωπικό μας συμφέρον;
Και τελικά ποιό είναι το προσωπικό μας συμφέρον, να ακολουθήσουμε τη φύση μας που μπορεί να αντιληφθεί όλα τα παραπάνω, δίνοντας στο «εγώ» μας την πραγματική του ανθρώπινη υπόσταση, όποιο κι αν είναι το κόστος; ή να δημιουργήσουμε μία άλλη πεποίθηση που θα μας βγάλει προσωρινά από τη δύσκολη θέση. Ποια είναι η δικλίδα ασφαλείας; μήπως το υποσυνείδητο; Και αν ναι γιατί δεν λειτουργεί σ’όλους τους ανθρώπους;

Στο forum “Το Αμιγές” www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=5880 που πραγματεύτηκε ανησυχίες ανάλογες με τις δικές μου, ο Philosophos μπήκε σε σκέψεις και σταμάτησε την ανάλυση του θέματος όταν ο Lorenzo περιέγραψε ένα παράδειγμα ανθρώπου στην ορεινή Κρήτη που ενώ λειτουργούσε με πρωτοφανή αγριότητα απέναντι στα ζώα και είχε κάνει την ζωοκλοπή τέχνη, στην οποία μάλιστα είχε ιδιαίτερο ταλέντο, κατάφερνε να ισσορροπεί (???) και θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς κοινωνικό και υγιή (???).

Πώς ερμηνεύουμε λοιπόν το παραπάνω παράδειγμα, για να μην μπούμε βέβαια σε άλλα πιο ακραία παραδείγματα όπως του Χίτλερ (που αναφέρεται στο Αμιγές) ή του Μπους; θα μπορούσαμε ίσως να σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος αυτός έχει μία άλλη οπτική του κόσμου. Βλέπει μία άλλη πραγματικότητα, ίσως πλασματική, ίσως πρόκειται για μία συνειδητή παρέμβαση μέσα στην ίδια του τη συνείδηση. Σ’αυτή την περίπτωση τι θέση έχει το υποσυνείδητο; Τι θέση έχει η ανάγκη του για το κοινωνικό δούναι και λαβήν; Ποια η θέση της αγάπης στη ζωή του;

Και τελικά ποιες είναι οι ανθρώπινες σταθερές που μας οδηγούν και μας επιτρέπουν να έχουμε ιδανικά και να πορευόμαστε στη ζωή, με την πραγματική ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΜΑΣ;;;

MYSTERY PAN
Νέο Μέλος

Greece
8 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/05/2005, 17:37:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους MYSTERY PAN  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Dear Magene, στα ερωτηματα που θετεις, νομιζω οτι η απαντηση ειναι οτι με το που γεννιομαστε γνωριζουμε τις αναγκες (τροφης, ενδυσης κλπ) που ειναι απαραιτητες για την επιβιωση μας.
Αργοτερα καθως μεγαλωνουμε, η που θα εστιασουμε στην ικανοποιηση των αναγκων μας και θα τις αναγαγουμε σε απολαυση και αυτοσκοπο ζωης, εστιαση που θα οδηγει στην αναπτυξη ολοενα και νεων αναγκων η που θα τις υπερβουμε, εστιαζοντας στην πνευματικοτητα.
Δυστυχως, νομιζω οτι οι περισσοτεροι ανθρωποι, καταπιανονται με το πρωτο, κατι που καθιστα την ουσιαστικη ευτυχια απομακρη. Οποιος υιοθετει τον πρωτο τροπο συμπεριφορας, κυνηγαει την ευτυχια αλλα ποτε δεν την πιανει.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Magene
Νέο Μέλος

Greece
45 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/05/2005, 17:46:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Magene  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Δυστυχως, νομιζω οτι οι περισσοτεροι ανθρωποι, καταπιανονται με το πρωτο, κατι που καθιστα την ουσιαστικη ευτυχια απομακρη. Οποιος υιοθετει τον πρωτο τροπο συμπεριφορας, κυνηγαει την ευτυχια αλλα ποτε δεν την πιανει.

Συμφωνώ μαζί σου, αλλά τι γίνεται, το καμπανάκι της συνείδησης το αγνοούν; Γιατί δεν το βλέπουν ότι ωθούνται προς την αυτοκαταστροφή, τι φταίει;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Xotchipilli2
Μέλος 2ης Βαθμίδας


347 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/05/2005, 01:21:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Xotchipilli2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μοιάζουμε πολύ περισσότερο στα συμπαθή ζωάκια απο ότι θέλουμε να πιστεύουμε και κυρίως απο ότι θέλουμε να παραδεχτούμε...Στις θεωρίες μας προικίζουμε το ανθρώπινο είδος με μύρια καλά έτσι ώστε να "ξεχωρίζει" αναμφισβήτητα απτα ζώα (πχ παράδεισος και κόλαση μονο για ανθρώπους, ύπαρξη -αθανασία ψυχής μόνο γοια ανθρώπους κτλ κτλ) .Επίσης ανέκαθεν ο άνθρωπος πίστευε οτι ζεί στους "αίσχατους καιρούς παρακμής".Όχι,δεν το νομίζουμε τα τελευτέα 100,60 ,40 χρόνια.

Η συνείδηση αναπτύσετε αν την εξασκήσεις.Αν όχι βαλτώνει... Και φυσικά,πολύ λίγοι την αναπτύσουν: Οι κοινωνία μας βασίζεται πάνω στο τί θα φάμε τι θα πιούμε τι θα αρπάξει ο ποπός μας (η ποιανού ποπού θα το αρπάξει!) όπως επίσης και σε καθαρά νεποτιστικά κριτήρια.

Με απλά λογάκια: Εγώ ή η/ο Magene θα πούμε για τον κάθε Μπιγκμπραδερωτό ή την κάθε φεημστοριασμένη "Καλά δεν βλέπουν οτι οδηγούνται στην αυτοκαταστροφή"? "Δεν βλέπουν οτι πρέπει να ταίσουν και την ψυχούλα τους,να νοιαστούν λίγο παραπάνω για ζητήματα πιο ευγενή απο το τί κινητό έχεις,με πόσες μπορείς να πάς,τι λεφτά θα βγάλεις πόσοι σε ξέρουν κτλ κτλ? " ή ακόμα μπορούμε να πούμε "Μα καλά δεν μυρίζουν την παρακμή πάνω τους? Τι κοινωνία θα φτιάξουν τούτοι"?

Απο την άλλη ο κάθε μπιγκμπραδερωτός και η κάθε φεημστοριασμένη μπορούν να πουν για εμάς εδώ μέσαα ή οποιονδήποτε με ανυσηχίες "Καλά,δεν καταλαβαίνουν πόσο αιθεροβάμωνες ειναι?" ,"Αντί να ασχοληθούν με κάτι χειροπιαστό μιλάνε για θεωρίες,αντί να κοιτάξουν πώς θα εξασφαλίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον με όλα τα μέσα ,κάθονται και μελετάνε Εσωτερισμούς λέει!" ... "Είναι απλά περίεργοι,και δνε έχουν πιάσει το πνεύμα της εποχής....ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ!!!!"

ΤΟ νόμισα έχει δύο πλευρες!

Υπάρχει πάντα και η οπτική γωνία και αυτών που "παρακμάζουν" (κατα εμάς εδώ μεσα) οι οποίοι βλέπουν εμάς να "παρακμάζουμε"!

Κοινώς, ο καθένανς αναλόγως πώς μεγάλωσε αναπτύσονται και τα κριτήρια του.Όσο σου φαίνετε εσάνα περίεργο η σιγή απο το καμπανάκι της συνείδησής τους έτσι αυτούς τους φαίνετε περίεργο η δικιά σου αδυναμία να πουληθείς για να αποκτήσεις τα ιδανικά της εποχής!

Η απάντηση στα ερωτήματα: Είναι. Έτσι Είναι .-
Αν αρχίσεις να απορείς με αυτά που βλέπεις γύρω σου θυμίσου το εξής
¨Το πρώτο βήμα είναι να το αποδεχτούμε οτι συμβαίνει και οτι ίσως να μήν έχει "εξήγηση" ή τουλάχιστον όχι την εξήγηση που θα θέλαμε να ακούσουμε.
Το δεύτερο βήμα είναι να αλλάξουμε πρώτα εμείς προς αυτο που θέλουμε.
Τότε θα ακολουθήσουν και άλλοι,όσοι δηλαδή έτσι κιαλλιώς θα διάλλεγαν αυτό το μονοπάτι.

(Επεξήγηση: Oι νεολογισμοί "Μπιγκμπραδερωτός" (όπως λέμε αδερφωτός) και φεημστοριασμένη (όπως λέμε παραμυθιασμένοι) είναι αντίστοιχες αυτές του αγγλικού ορισμού "trendy".Αυτός και αυτή δηλαδή που έχουν πιάσει το "πνεύμα της εποχής" και ενσυνείδητα ή μη ακολουθουν τον συρμό της μόδας ,εμπιστεύονται την πληροφόρηση τον ΜΜΕ, αφωνίζωνται για πολιτική αλλάγή ψηφίζωντας ένα απο τα 3 μεγάλα κόμματα κτλ κτλ. Κοινώς,τα άτομα που ακολουθούν την γενικότερη ροή)

Φιλε Mysterh Pan είπες

quote:
νομιζω οτι η απαντηση ειναι οτι με το που γεννιομαστε γνωριζουμε τις αναγκες (τροφης, ενδυσης κλπ) που ειναι απαραιτητες για την επιβιωση μας.

Όχι,η ένδυση δεν είναι απαραίτητη ,ούτε "ανάγκη" ,ούτε κάτι που γνωρίζουμε απο την στιγμή που γεννιόμαστε! Ως απόδειξη ¨Πολλές φυλλές δεν την χρησιμοποιούν! Τι είναι τότε? Καλωσήλθες στον όρο "Κοινωνικός Προγραμματισμός"!

Reality: A serotonine induced Hallucination?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Asteri tou Vorra
Μέλος 1ης Βαθμίδας


86 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/05/2005, 11:36:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Asteri tou Vorra  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aγαπητή φίλη,
Τα ερωτήματα που θέτεις και ο στοχασμός σου έχουν πολύ βάθος.. και δεν απαντούνται εύκολα. Θα μπορούσα να σου παραθέσω κάποιες απόψεις σχετικές, όμως ακριβώς το ζήτημα που θέτεις εμπνέει στο να προσπαθήσω να σου γράψω αυτά που σκέφτομαι εγώ.
Νομίζω λοιπόν ότι συνείδηση είναι η ταυτόχρονη αντίληψη και βίωση μιας αλήθειας και η δυνατότητα άμεσης εκδήλωσής της. Είναι κατά κάποιο τρόπο το απαύγασμα των βιωμάτων (όλων των ειδών) και η δυνατότητα εφαρμογής τους στην πράξη. Δεν είναι ούτε αντίληψη, ούτε συναίσθημα. Είναι το πεδίο ενσάρκωσης του κάθε ενός μας. Εκεί που μπορεί και αντικρύζει τον κόσμο και τον ονομάζει (έχεις δει το βασιλιά των λιονταριών;). Για το λόγο αυτό έχει σχέση με το ΕΓΏ και τη διαδικασία της εξατομίκευσης του ανθρώπου.
Όμως.... υπάρχει και ένας περιορισμός. Η συνείδηση συγκροτείται με βάση τις βιωματικές αλήθειες. Οι αλήθειες αυτές εξαρτώνται λιγάκι από τις βασικές αντιλήψεις που έχει κανείς για τη ζωή. Αν για παράδειγμα πιστεύει ότι είναι "θεός" αλλιώς θα διαπραγματευτεί το φταίξιμο ενός φίλου και αλλιώς θα το ενσωματώσει όταν πιστεύει ότι στη ζωή είμαστε μόνο ο ένας για τον άλλο "λύκοι" . Οι βασικές μας αρχές ταξινομούν τις εμπειρίες μας, αλλά και το αντίστροφο.
Ακριβώς αυτή νομίζω είναι και η παρέμβαση της ανάπτυξης σχέσης με το θεϊκό. Πριν επικρατήσει τελείως αυτός ο φαύλος κύκλος.... έχει σημασία ο άνθρωπος να αναγνωρίσει ποιά ειναι η καταγωγή του και ποιος ο προορισμός του, έτσι ώστε να δίνει στον εαυτό του τα περιθώρια να αναβιβάσει τη συνείδησή του προκαλώντας μια πιο διευρυμένη εμπειρία.

Όσο για τον Χίτλερ ή τον Μπους που αναφέρεις, ίσως (στην τελική και χωρίς να τους δίνω εννοείται άλλοθι) έχουν αναλάβει για χάρη της συλλογικής συνείδησης να εκδηλώσουν κάτι που και σε μας είναι άλυτο όταν δεν κυριαρχεί η αγάπη: πως αντιμετωπίζει κανείς κάτι που θεωρεί επιζήμιο και κατά τη γνώμη του (ή και κατά γενική ομολογία) δεν θαπρεπε να υπάρχει;;
Αν σκεφτείς λίγο τις περιπτώσεις που και εσύ μπορεί να επιλέγεις (σε άλλα πιο ανώδυνα θέματα) τον ίδιο τρόπο, ίσως μας δοθεί μια πιο διευρυμένη άποψη για το νόημα του πράγματος. Ίσως, όσο η συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας απαντά με βία και απάρνηση, να υπάρχουν κάποιοι που θα εκδηλώσουν την μέση αυτή συνείδηση. Αν η συλλογική συνείδηση δεν χρησιμοποιούσε τέτοιες μεθόδους δράσης θα ήταν πιο δύσκολο να επικρατήσουν τέτοιες οντότητες. Και οι ηγέτες από τον κόσμο δεν προέρχονται;; Καθρέφτες μας είναι και αυτοί... δυστυχώς (και είναι και ......χάλια τρομάρα τους ).

Η ανάπτυξη λοιπόν της συλλογικής συνείδησης είναι δυστυχώς όπως φαίνεται μια πολύ αργή διαδικασία. Βλέπει κανείς τις συμπεριφορές, τις ονομάζει, τις αναλύει. Όμως, όταν έρχεται η ώρα της πράξης με ποιά επίγνωση προχωράει τα πράγματα; Έχει δοκιμάσει να λύσει τις αντιφάσεις του; Και επειδή είναι γενικά δύσκολο, οι περισσότερες φωνές τον αποπροσανατολίζουν......

Πιστεύω ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι καταφέρουμε να λύσουμε ζητήματα τέτοιου είδους μέσα μας, τόσο οι φωνές της επίγνωσης θα μεγαλώνουν και η συλλογική συνείδηση θα αναβιβάζεται.

Κατανοείς πως το τοποθετώ;
Πιστεύω στην ατομική ευθύνη. Η ατομική ευθύνη οδηγεί και σε παρέμβαση και στην ανάπτυξη μιας πιο ώριμης συνειδητότητας που θα διασώζει τις αντιφάσεις της σε μια καινούρια - πιο αναβιβασμένη συγκρότηση. Αυτό δεν είναι εύκολο. Είναι μια αργή διαδικασία, ωστόσο η αναβίβαση της συνείδησης είναι η μόνη δυνατότητα του ανθρώπου να εγγράψει στον κόσμο μια διαφορετική τροχιά απ'αυτό που ήδη έχει δημιουργήσει.

Υ.Γ. αν θες μπορώ να επανέλθω - έχει πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου.

Η φωτιά και το ρόδο είναι ένα.
T.S.EliotΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

spirit
Πλήρες Μέλος

Finland
1485 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/05/2005, 12:14:10  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος spirit  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολυ ενδιαφεροντα αυτα που ανεφερες Αστερι του βορρα αλλα,πως καθοριζεται ο ορος συνειδηση και σε ποια ηλικια αναπτυσσεται;
ποιοι ειναι οι παραγοντες που βοηθουν στο αναπτυχθει η συνειδηση στο ατομο,και ποσο η συνειδηση εχει σχεση με την ηθικη του υποσταση και με το εγω ...
Ζωντας συνειδητα ο ανθρωπος αντιλαμβανεται τον εαυτο του,με διαυγεια και οσο ποιο νωρις αναπτυχθει ο μηχανισμος της συνειδησης τοσο πιο γρηγορα ο ανθρωπινος νους μπορει να αναπτυχθει και να γινει πιο δεκτικος και να ισορροπισει τον εσωτερικο με τον εξωτερικο του κοσμο.
Αλλα πως ο σημερινος ντοπαρισμενος ανθρωπος απο της πολυχρωμες εικονες και τα ειδικα εφε,μπορει να ζει συνειδητα και να Εστιαζει με Γνησιο ενδιαφερον στον περιβαλλον γυρω του και μεσα του;

Η Συνειδηση,συνειδητοτητα οταν αποκτηθει,αναπτυσσεται παραλληλα με την ζωη του ατομου,παραγει νεες μορφες και ανατρεπει καταστασεις μεσα απο την παρατηρηση την κατανοηση και την γνωση.
Αλιμονο στον ανθρωπο που ποτε δεν κοπιασε να αναπτυξει την συνειδηση του,ειναι σαν να εζησε και να πεθανε για το τιποτα.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Asteri tou Vorra
Μέλος 1ης Βαθμίδας


86 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/05/2005, 21:13:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Asteri tou Vorra  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aγαπητή Spirit, (ή μήπως αγαπητέ?)
Λές
quote:
ποιοι ειναι οι παραγοντες που βοηθουν στο αναπτυχθει η συνειδηση στο ατομο,και ποσο η συνειδηση εχει σχεση με την ηθικη του υποσταση και με το εγω ...


Νομίζω πως η συνείδηση αναπτύσσεται από την αξιολόγηση που κάνουμε στην εμπειρία (και όχι απαραίτητα σε μία γήινη ζωή μας). ΓΙα το λόγο αυτό πιστεύω πως αναπτύσσεται με διαφορετικούς τρόπους στον καθένα. Από την άλλη πλευρά νομίζω πως υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας. Όταν η εμπειρία αξιολογείται μέσα από την αγάπη, αναβιβάζεται στο επίπεδο της θεϊκής συνείδησης, διότι η αγάπη αξιολογεί συνθετικά την εμπειρία και δεν αρνείται κανένα κομμάτι μας. Άρα έχει την μεγαλύτερη δυνατότητα να προχωρήσει τα πράγματα ένα βήμα μπροστά, να μας δείξει το δρόμο.
Επιπλέον, όλα έχουν την αλήθεια τους, το δύσκολο είναι να τη δεις και να την αναγνωρίσεις, καθώς και να ενώσεις τις αντίθετες απόψεις, καταστάσεις, πραγματικότητες. Θεωρώ πάντως ότι αυτή η δύναμη υπάρχει μέσα μας. Αρκεί να την επικαλεστείς...

Αυτά από μένα και κάτι άλλο περί της ένδυσης κλπ: Το υλικό πεδίο είναι πολύ μαγνητικό απ' ότι φαίνεται και ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει το μέτρο. Ωστόσο, εγώ προτιμώ ο τρόπος που χειριζόμαστε το υλικό πεδίο να παρουσιάζει το πνεύμα μας και όχι το ανάποδο.

Χαιρετώ όλους

Η φωτιά και το ρόδο είναι ένα.
T.S.EliotΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

axilmar
Νέο Μέλος


23 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/05/2005, 01:19:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους axilmar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η "συνειδηση" ειναι τελειως διαφορετικο πραγμα απο την "ευσυνειδησια".

"Συνειδηση" ειναι η ικανοτητα του ανθρωπου να αντιληφθει οτι σκεφτεται.

"Ευσυνειδησια" ειναι η κοινωνικη σταση κατα την οποια η συμπεριφορα ειναι συμφωνη με τις κοινωνικες επιταγες.

Ειναι δυο τελειως διαφορετικες και ασχετες μεταξυ τους εννοιες.

quote:
τη σημερινή κοινωνική τάξη πραγμάτων που παρακμάζει

Ειναι μυθος οτι η σημερινη κοινωνια παρακμαζει. Παλαιοτερες κοινωνιες ηταν πολυ περισσοτερο παρακμιακες. Π.χ. η Ρωμη ή το Βυζαντιο.

quote:
Πώς ερμηνεύουμε λοιπόν το παραπάνω παράδειγμα, για να μην μπούμε βέβαια σε άλλα πιο ακραία παραδείγματα όπως του Χίτλερ (που αναφέρεται στο Αμιγές) ή του Μπους;

Ανθρωποι με μεγαλο ιστορικο βαρος σαν του Χιτλερ (ο Μπους ειναι απλως μια μαριονεττα του βιομηχανικο-οικονομικο-κοινωνικου κατεστημενου) δρουν ενσυνειδητα μεν, αλλα με ενα τελειως διαφορετικο συστημα αξιων. Οι Γερμανοι, για παραδειγμα, πιστευαν οτι ηταν ανωτεροι των αλλων, βασιζομενοι σε ορισμενες παρατηρησεις που παραλογως πιστευαν οτι αποδεικνυαν την ανωτεροτητα τους.

Αυτο που κανει τον ανθρωπο να δρα καποιες φορες με τελειως "ανηθικους" ή "παραλογους" τροπους δεν ειναι τιποτε αλλο απο τον μηχανισμο με τον οποιο λειτουργει ο εγκεφαλος.

Ο εγκεφαλος ενος γηινου οντος (συμπεριλαμβανομενου και του ανθρωπου), εχει κατασκευαστει με μοναδικο σκοπο την επιβιωση. Καθε ενεργεια (το 100% των ενεργειων) αποσκοπει σε αυτο. Ακομα και οι πιο καλες ανθρωπινες πραξεις, οπως η ελεημοσυνη, εχει να κανει με την ικανοποιηση του πραττοντος ως προς την εξυπηρετηση των κοινωνικων επιταγων.

Για να πετυχει ο εγκεφαλος την οσο δυνατον περισσοτερη και καλυτερη επιβιωση, η φυση εχει αναπτυξει τον απλουστερο δυνατο μηχανισμο επεξεργασιας πληροφοριων: το pattern matching. Ο ανθρωπινος εγκεφαλος λειτουργει με τον εξης απλο τροπο:

1) η πληροφορια εισαγεται στο συστημα με την βοηθεια των αισθησεων.
2) η πληροφορια αναζητειται μεσω ταυτοποιησης.
3) το αποτελεσμα της αναζητησης ενεργοποιειται: η εμπειρια ειτε συνεχιζεται ειτε διακοπτεται: ο νους διαλεγει "φυγη" ή "ταση".
4) η ολη διαδικασια αποθηκευεται για να επαναχρησιμοποιηθει.

Ο εγκεφαλος δεν λειτουργει ως μια αποδεικτικη μηχανη. Με αλλα λογια, δεν χρησιμοποιει μαθηματικη αποδειξη (deduction, reasoning) για να καταλαβει εαν αυτα που του παρουσιαζονται οδηγουν σε επιβιωση ή τελος. Ο εγκεφαλος παιζει με τα ποσοστα: οσο πιο κοντα ειναι η ταυτοποιηση με την επιβιωση, τοσο περισσοτερο η πραξη που ταυτοποιειται ως καλη συνεχιζεται. Οσο πιο κοντα ειναι η ταυτοποιηση με τον θανατο, τοσο περισσοτερο η πραξη αποφευγεται. Για αυτο τον λογο ο εγκεφαλος θετει τον οργανισμο σε εγρηγορση/αναπαυση αναλογα με την τρεχουσα εμπειρια.

Για ποιον λογο η φυση διαλεξε το pattern matching και οχι το deduction; ο λογος ειναι απλος: για να υπαρχει αποδειξη οτι μια εμπειρια ειναι καλη/κακη, θα πρεπει να στοιχεια να ειναι 100% σωστα, κατι το οποιο σπανιως υπαρχει σαν input στον εγκεφαλο. Αντιθετως, ο εγκεφαλος θα πρεπει γρηγορα να παρει μια αποφαση ωστε να δρασει υπερ ή κατα της τρεχουσας εμπειριας...για τον λογο αυτο, ο εγκεφαλος πραγματοποιει μια αναζητηση στην μνημη, η οποια γινεται παραλληλα μεσω νευρωνων σε παρα πολλα σημεια... η πιο κοντινη εμπειρια ανασυρεται απο την μνημη, και το "συναισθημα" καλου ή κακου ενεργοποιειται.

Χρησιμοποιωντας το pattern matching, ο εγκεφαλος μπορει να κανει λογικα λαθη. Για παραδειγμα, εαν καποιος φαει ενα μανιταρι και δηλητηριαστει, μετα θα του ειναι δυσκολο να ξαναφαει μανιταρια, διοτι ο εγκεφαλος θα ανασυρει τις κακες εμπειριες απο την μνημη του. Ο εγκεφαλος λεει "ολα τα μανιταρια ειναι δηλητηριωδη" προκειμενου να προστατεψει τον οργανισμο απο πιθανη δευτερη δηλητηριαση, πραγμα που δεν ειναι λογικα σωστο.

Με αυτον τον τροπο δημιουργουνται και τα ανθρωπινα στερεοτυπα. Ο ανθρωπος, προκειμενου να αιστανθει δυνατος, ταυτιζεται με μια ομαδα με παρομοια χαρακτηριστικα, προκειμενου να παψει να αισθανεται απειλη της υπαρξης του. Για παραδειγμα, ο ρατσισμος εναντιον των μαυρων βασιζεται στην ασυνειδητη αντιληψη της σωματικης ανωτερωτητας τους: μεγαλυτερα κοκκαλα, μεγαλυτεροι μυες, χοντροτερο δερμα, γενετικη υπεροχη. Ολα αυτα, εμεις οι λευκοι, τα αντιλαμβανομαστε ως "απειλη στην υπαρξη μας", με αποτελεσμα να διαμορφωνουμε ενα στερεοτυπο με βαση το οποιο προβαλλουμε εαυτον ως ανωτερο ον, με σκοπο να απαλυνουμε την απειλη της υπαρξης μας απο τους μαυρους ανθρωπους.

Με ακριβως αυτον τον τροπο, εκλογικευονται τα στερεοτυπα. Οταν δε φιλτραριστουν μεσα απο την ομαδα, οταν γινουν μερος της συλλογικης κουλτουρας, τοτε αποδειδεται σε αυτα μια υπερκοσμια αξια. Για παραδειγμα, εαν γεννιοσασταν το 1920, υπηρχε μεγαλη πιθανοτητα να σας ειχαν πεισει οτι η Γερμανικη φυλη ειναι πραγματικα ανωτερη απο τις αλλες...θα το αποδεχοσασταν, διοτι και οι αλλοι το αποδεχονται. Αφου ολος ο κοσμος το λεει, θα ειναι αληθεια!

Καπως ετσι λοιπον μπορει να συνυπαρχει η συνειδητοτητα με την ευσυνειδησια: μπορει καποιος να εχει συνειδητοτητα, δηλαδη να σκεφτεται οτι σκεφτεται, αλλα αυτα που σκεφτεται μπορει να εχουν λογικα κενα, τα οποια μπορει να οδηγησουν σε "ανηθικες" πραξεις.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

spirit
Πλήρες Μέλος

Finland
1485 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/05/2005, 08:41:44  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος spirit  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημερα,ειμαι η Spirit,ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ,

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ...


quote:
Νομίζω πως η συνείδηση αναπτύσσεται από την αξιολόγηση που κάνουμε στην εμπειρία (και όχι απαραίτητα σε μία γήινη ζωή μας).



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Asteri tou Vorra
Μέλος 1ης Βαθμίδας


86 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/05/2005, 11:02:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Asteri tou Vorra  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Kαλημέρα Spirit,

Νομίζω πως το μέλος axilmar έκανε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση στο πως δημιουργούνται τα εντυπώματα στη συνείδηση.

Εγώ απλά πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία διαρκεί πολλές ζωές, έχει συγκεκριμένο νόημα αλλά δεν καθορίζει απόλυτα τον άνθρωπο. Σε κάποια άλλη ζωή (ίσως και στην ίδια μερικές φορές) θα αποκτήσει μια αντίθετη εμπειρία και μετά από αυτή άλλη και άλλη που θα συνθέτουν τα βιώματα της ψυχής. Τα βιώματα αυτά έχουν συνήθως κάποιες τάσεις που με τον καιρό γίνονται και πιο αντιφατικές, μέχρις ότου γνωρίσει όλες τις πλευρές της ζωής. Φαντάζομαι ότι όλοι έχομε εμπειρία των αντιφάσεών μας....

Νομίζω λοιπόν ότι η συνείδηση είναι ο χώρος εκείνος που καταγράφονται αξιολογούνται όλα αυτά και αξιοποιούνται από τον εαυτό. Δε νομίζω ότι είναι μόνο θέμα μνήμης (?), διότι στο εντύπωμα μιας μνήμης προσθέτονται και άλλα βιώματα που δημιουργούν ίδια ή αντίθετα όπως σου είπα εντυπωματα, τα οποία εκφράζονται, ταξινομούνται, επανεξετάζονται ατομικά και κοινωνικά.

Από αυτό τον εγκλωβισμό στη μερικότητα της εμπειρίας και στη χρονοβόρο διεύρυνση της συνείδησής του, ο άνθρωπος πιστεύω ότι μπορεί να ξεφύγει επικαλούμενος εξ αρχής το διευρυμένο εαυτό που βρίσκεται μέσα του, προκειμένου πρώτον να αξιολογεί σωστά τις εμπειρίες του και δεύτερον να μην τις ανακυκλώνει συνεχώς. (Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να πιστεύει σε αυτό τον εαυτό....).
Αυτό που ανέφερε δηλαδή ο φίλος παραπάνω για τα μανιτάρια είναι ένας εγλωβισμός. Τέτοιους εγκλωβισμούς έχομε όλοι, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζομε. Το θέμα είναι πως θα βγούμε από αυτούς (αφού έχομε και την τάση να τους αναπαράγομε) χωρίς ...φασαρίες και προβλήματα.....

Είναι δύσκολο να συμφωνούμε σε ένα θέμα που ο καθένας μπορεί να το προσεγγίζει και εκ διαμέτρου αντίθετα και (εγώ τουλάχιστον) δεν αισθάνομαι ειδική απλά εκφράζω κάποιες απόψεις και παραθέτω ένα σχετικό προβληματισμό.
Για παράδειγμα εγώ πιστεύω ότι κατά βάση ο άνθρωπος είναι μια σύνθεση ανθρώπου και θεού μαζί και ο στόχος της παρουσίας του στη Γη και της επανάληψης της παρουσίας αυτής είναι η ταύτισή του με το Θεϊκό του εαυτό. Αυτό εννοείται δεν είναι ανάγκη να το συμμερίζονται όλοι. ..

Επιπλέον, αυτό που μου δίνει το δικαίωμα να εκφέρω άποψη είναι η πίστη ότι μεγαλύτερη σημασία στο όλο ζήτημα είναι η στάση και η δραστηριότητα αυτής της συνείδησης προς τον εαυτό και το περιβάλλον της και όχι η με ακρίβεια καταγραφή του πως σχηματίζεται, κάτι στο οποίο μπορεί και να διαφωνούμε κάπως, αλλά και είναι δύσκολο να προσεγγίσομε (διότι όπως είπα υπάρχουν απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες).
Όμως και οι απόψεις σχετικά με αυτό καλές είναι

Η φωτιά και το ρόδο είναι ένα.
T.S.EliotΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Magene
Νέο Μέλος

Greece
45 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/05/2005, 17:26:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Magene  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι γεία σας και πάλι,

παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις απόψεις σας και θα ήθελα βέβαια να είχα αποκομίσει εμπεριστατωμένες απόψεις, όμως νέες απορίες γεννιούνται ή γίνονται πιο συγκεκριμένες οι ήδη εκφρασμένες.

Σ’αυτό που όλοι νομίζω καταλήγουμε σαν διαπίστωση περισσότερο, είναι το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ατομική συνείδηση, αλλά και πόσο ανασταλτικός παράγοντας στη διαμόρφωσή της είναι τα αρνητικά στοιχεία της κοινωνικής συλλογικής συνείδησης.

Φίλε/η Axilmar γράφεις

«Η "συνειδηση" ειναι τελειως διαφορετικο πραγμα απο την "ευσυνειδησια".
"Συνειδηση" ειναι η ικανοτητα του ανθρωπου να αντιληφθει οτι σκεφτεται.
"Ευσυνειδησια" ειναι η κοινωνικη σταση κατα την οποια η συμπεριφορα ειναι συμφωνη με τις κοινωνικες επιταγες.»

Δεν ξέρω αν οι παραπάνω ερμηνείες είναι οι επίσημοι ορισμοί, αλλά ίσως ταυτίζουμε τις δύο έννοιες λόγω του ότι η ευσυνειδησία είναι, ή θα έπρεπε να είναι λογική απόρροια της συνείδησης. Κρίνοντας πάντα με γνώμονα τα στοιχεία που συνθέτουν την ανθρώπινη οντότητα.

Αν η παραπάνω ερμηνεία της έννοιας «ευσυνειδησία» δεν είναι ορισμός αλλά μία καλή προσέγγιση, τότε σίγουρα κάπου υπάρχει λάθος σ’αυτήν, αφού όπως λες και συ ανάλογα με την κοινωνική δομή και το κοινωνικό κατεστημένο, αλλάζουν και οι κοινωνικές επιταγές. Αναφέρομαι στο παράδειγμα που μας έδωσες για την πιθανότητα να πιστεύαμε ότι η γερμανική φυλή είναι ανώτερη, αν γεννιόμασταν το 1920. Αν είναι ορισμός, τότε δεν υπάρχουν standards στο να χαρακτηρίσουμε έναν άνθρωπο ως ευσυνείδητο, ή αυτά θα πρέπει να έχουν πάντα ένα σημείο αναφοράς ανάλογα με τις εκάστοτε κοινωνικές επιταγές και ανάλογα με το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκει.

Για το σχόλιό σου

«Ειναι μυθος οτι η σημερινη κοινωνια παρακμαζει. Παλαιοτερες κοινωνιες ηταν πολυ περισσοτερο παρακμιακες. Π.χ. η Ρωμη ή το Βυζαντιο»

έχω να πω ότι οι κοινωνίες και οι πολιτισμοί κάνουν κύκλους, ακμάζουν και παρακμάζουν. Σε κάθε τέτοιο κύκλο όμως, από την εμπειρία που αποκομίζεται προστίθεται και ένα λιθαράκι γνώσης στην ανθρώπινη συνείδηση, που δίνει την ώθηση για το νέο κύκλο. Δεν ισχυρίστηκα ότι δεν υπήρξαν και πιο παρακμιακές εποχές. Αυτό όμως που τώρα βλέπω έντονα και που μπορεί να κάνω και λάθος, είναι ότι πετάμε τα λιθαράκια της γνώσης που έχουμε αποκομίσει. Ποιός φανταζόταν μερικά χρόνια πριν και μετά από την παγκόσμια κατακραυγή για τα θύματα πολέμου, μετά τις αντιπολεμικές εκστρατείες και τις πορείες ειρήνης, ότι θα καθόμασταν αναπαυτικά στους καναπέδες μας πίνοντας το φραπεδάκι μας και θα περιμέναμε να δούμε το super reality, την κήρυξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία ή στο Ιράκ;

Σχετικά με την ανάλυση που κάνεις για το pattern matching, που είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και φαίνεται ότι κάτι παραπάνω ξέρεις από εμάς, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής :
* Τί γίνεται όταν στο αποτέλεσμα της αναζήτησης που κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος η εμπειρία διακόπτεται και επιλέγεται η «φυγή» ή η «τάση», τα συναισθήματα που δημιουργεί η εμπειρία σταματούν να υπάρχουν, δεν έχουν συνέπειες πάνω στον άνθρωπο που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι χειρότερες και από τον θάνατο;
Για να κάνω πιο σαφή την ερώτηση, ένας ναζί την ώρα που πατούσε τη σκανδάλη για να σκοτώσει κάποιον που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της αρείας φυλής, σίγουρα ένιωθε ότι λειτουργούσε σύμφωνα με τις κοινωνικές επιταγές και πιθανόν να αισθανόταν ικανοποίηση ότι έπραττε το καθήκον του. Τα συναισθήματα ότι προκαλούσε πόνο και στερούσε μία ζωή δεν υπήρχαν, ή υπήρχαν σε λανθάνουσα κατάσταση; Τον βασάνιζαν αυτά καθ’αυτά, ή μήπως η έλλειψή τους; υπάρχει περίπτωση να ένιωθε ευτυχία; ο ανθρώπινος πόνος θα τον άφηνε γενικώς αδιάφορο για όλους τους ανθρώπους ή όχι;
* Αν μοναδικός στόχος της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι η καλύτερη επιβίωση, πώς εξηγούνται τα χιλιάδες παραδείγματα αυτοθυσίας, ή οι σχέσεις βαθειάς αγάπης όπως μητέρας/παιδιών;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/05/2005, 14:30:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Χαιρετώ.

Φίλοι μου κατά την δική μου άποψη ο ορισμός της συνείδησης είναι ένα αναπάντητο επιστημονικό και φιλοσοφικό ερώτημα.

Λέγεται πχ. ότι ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είναι, ή μάλλον ανήκει στον χώρο του «Καθαρού Είναι», πέρα από την όποια αντίληψη, πέρα από τον χώρο και τον χρόνο. (Η αντίληψη ότι η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είναι εξαρτημένη πραγματικότητα δεν είναι παρά μια αντίληψη της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ – προϋποθέτει δηλαδή την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ – και δεν είναι «απάντηση» στο ερώτημα «τι είναι συνείδηση;»)
ή
Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ, Είναι Ένας «Ενιαίος Ανοιχτός Χώρος» Εντός του Οποίου είναι δυνατές όλες οι αντιληπτικές καταστάσεις. Είναι δυνατή η Αντίληψη του Ιδίου Είναι, του Απολύτου Είναι, του Απείρου Είναι, του Αμόρφου Είναι, κλπ… είναι δυνατός ο περιορισμός της συνειδητότητας, η απορρόφηση στο «αντικείμενο» κλπ… Όλες αυτές οι «αντιληπτικές καταστάσεις» υπάρχουν στα πλαίσια της ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, δεν μπορούν να «διαχωριστούν»…
Σύμφωνα με μια άλλη Θεώρηση, αυτό μπορεί να «διατυπωθεί» διαφορετικά. Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ αλλά μπορεί να «διαχωριστεί» το «Βάθος», η «Εσώτερη Αντίληψη του Είναι», από τις περιορισμένες επιφανειακές αντιλήψεις: Έτσι Κάθε Ον, στο Εσώτερο Είναι Του Είναι το Απόλυτο, όλα τα άλλα είναι επιφανειακές καταστάσεις. Το Εσώτερο Είναι, το Όντως Είναι, το Καθαρό Είναι, το Απόλυτο Είναι, Ό,τι ονομάζεται Θεός, Είναι η Ουσία, η Αιτία των πάντων…
Σύμφωνα και με αυτή την δεύτερη θεώρηση λοιπόν, Εντός της ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ Υπάρχει το Απόλυτο, δεν είναι Κάτι έξω από την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, (ο Θεός δεν είναι έξω από την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ)…
Η Θεώρηση του ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ Εντός του Οποίου εντάσσεται η Υπέρτατη Αντίληψη του Είναι, του Απολύτου, κλπ, καθώς και οι επιμέρους αντιλήψεις αποτελεί την Μεταφυσική Βάση κάθε θρησκευτικής σκέψης…
Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ «κινείται» ανάμεσα στην Εσώτερη Αντίληψη του Είναι, στο Απόλυτο Είναι (Θεότητα) και τις εξωτερικές αντιλήψεις (περιορισμένο εγώ, αντικειμενικές καταστάσεις, κλπ)...

Με βάση αυτή την «αντίληψη» θεμελιώνεται η «σχέση» Εσώτερου Είναι (Θεότητα) και όντος (εγώ, κλπ), η «επικοινωνία» η «τελείωση», κλπ….
Μεταφιλοσοφία
Φιλοσοφία» είναι η Εντός και Διά της Συνείδησης δόμηση της βέβαιης ή βεβαιούμενης γνώσης έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συνολική αντίληψη της πραγματικότητας, αλλά και στην γνώση των επιμέρους όψεων ή περιοχών της πραγματικότητας…
Η Συνείδηση είναι η Αρχή του Όντος (της Αντίληψης του Είναι), της Γνώσης, της Αλήθειας…

Σε τελευταία ανάλυση η Συνείδηση δεν Βιώνει παρά το «Ίδιο Είναι» είτε σαν «Καθαρό Είναι», είτε σαν «περιεχόμενο» (οποιοδήποτε περιεχόμενο). Οι θεωρίες είναι όλες σωστές και όλες λάθος – απλά ανήκουν σε άλλο χώρο από την Αλήθεια, στο χώρο της νόησης. Είναι προσωρινές κατασκευές της Συνείδησης μέχρι να βρει «διέξοδο» προς την Αλήθεια. Η υιοθέτηση της μιάς ή της άλλης άποψης εξαρτάται από τον βαθμό εξέλιξης της Συνείδησης. Όταν Βιωθεί το «Είναι» όλες οι προσωρινές κατασκευές περί της πραγματικότητας καταρρέουν
Η επιλογή της μιάς ή της άλλης θέσης εξαρτάται από την ωριμότητα της Συνείδησης η οποία είναι προϊόν εξέλιξης (είτε αυτή η εξέλιξη επεκτείνεται πέρα από τον χρόνο, είτε περιορίζεται μέσα στα όρια της ανθρώπινης ζωής).
Είναι φανερό ότι υιοθετώντας η Συνείδηση την μια ή την άλλη θέση δομεί μια γενικότερη αντίληψη περί της Ύπαρξης, του Εαυτού, του κόσμου, της σχέσης Εαυτού και κόσμου, της εξέλιξης, της τελείωσης, της Αλήθειας με λίγα λόγια. Αποτέλεσμα είναι μια ιδιαίτερη κοσμοαντίληψη. Υιοθετώντας την μια αντίληψη η Συνείδηση αναγκαστικά απορρίπτει τις άλλες σαν λανθασμένες. Η αντιπαράθεση δεν ωφελεί σε τίποτα (Εφ’ όσον η Συνείδηση αξιωματικά δέχεται την μια ή την άλλη άποψη και πάνω σε αυτή δομεί την γενικότερη αντίληψή της δεν έχει νόημα να αποδείξουμε το σωστό ή το λάθος της μιάς ή της άλλης άποψης – γιατί και η άλλη άποψη κι αυτή αξιωματικά δέχεται το περιεχόμενό της και πάνω σ’ αυτό οικοδομεί την δική της γενικότερη αντίληψη). Στην πραγματικότητα η Συνείδηση Είναι Ελεύθερη να υιοθετήσει την μια ή την άλλη άποψη, να απορρίψει προηγούμενες απόψεις, να δομήσει νέες απόψεις, κλπ. Αν δεχτούμε ότι η Συνείδηση «εξελίσσεται» προς την πιο ολοκληρωμένη αντίληψη, προς την Τελική Γνώση, προς την Ύστατη Αλήθεια, τότε πρέπει να πάμε πέρα από όλες τις αντιλήψεις… Εδώ αρχίζει τοι Ακατάληπτο… το μη Ονομαζόμενο… η Αληθινή Ζωή…

Η Συνείδηση στην «πορεία» Της προς το Υπέρτατο μπορεί να υιοθετήσει διαδοχικά πολλές απόψεις (για την Σχέση Της με το αντικειμενικό). Όμως αυτά είναι προσωρινές κατασκευές που όταν οδηγούν την Συνείδηση την Κατανόηση αυτοκαταργούνται για να είναι δυνατή η δόμηση μιάς πιο ολοκληρωμένης αντίληψης μέχρι να φτάσουμε πέραν των αντιλήψεων.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά πορεία, καμιά εξέλιξη. Η Συνείδηση είτε βρίσκεται πέραν, είτε βρίσκεται εντός κάποιας αντίληψης, περιπλανιέται μέσα στον χώρο της αντίληψης, των αντιλήψεων. Όσο κινείται μέσα σε αυτόν τον χώρο δεν συλλαμβάνει την Ύστατη Αλήθεια.
Η Συνείδηση που δεν κατανοεί την Ύστατη Αλήθεια και βρίσκεται μέσα στον χώρο της αντίληψης είναι υποχρεωμένη να έχει μια θέση έναντι του αντικειμενικού, να δομεί μια γενικότερη αντίληψη περί της ύπαρξης, της ζωής, κλπ. Αυτή η ιδιαίτερη αντίληψη που αντλεί τα στοιχεία της από τον Λόγο, την λογική, την γλώσσα (που σαφώς είναι πλατύτερος «χώρος») συνιστά ένα συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας που είναι κατανοητός σε όσους δέχονται την ίδια άποψη, αλλά όχι στους υπόλοιπους (από εδώ άλλωστε πηγάζει η σύγκρουση των ιδιαίτερων απόψεων που μπορεί να ανέχονται ή να μην ανέχονται το «διαφορετικό»). Τέτοιοι κώδικες επικοινωνίας είναι οι διάφορες μεταφυσικές απόψεις και διάφορες επιστήμες, ακόμα και «συγκροτημένες πεποιθήσεις».
Αυτό που έχει σημασία για την επικοινωνία είναι να γνωρίζουμε σε ποιο κώδικα επικοινωνίας μιλάμε (γιατί αν χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κώδικες δεν έχει νόημα να μιλάμε – για παράδειγμα ένας «μυημένος» σε μια μεταφυσική άποψη δεν μιλά την ίδια γλώσσα με κάποιον που απλώς άκουσε γι’ αυτήν, ούτε ένας «βουδιστής» μιλά την ίδια γλώσσα με έναν «χριστιανό» - και το αν μπορούμε να ανεχτούμε τις διάφορες απόψεις ή όχι είναι απλά δείγμα κοινωνικής συμπεριφοράς).
Εξ’ άλλου όταν μιλάμε για επιστήμη δεν θα πρέπει να δεχόμαστε οπωσδήποτε ένα σύνολο γνώσεων που απλά ονομάστηκε επιστήμη και διδάσκεται στα πανεπιστήμια από τους φωτισμένους στους νεοφώτιστους σαν η αντικειμενική αλήθεια (για παράδειγμα η θεολογία με ποια κριτήρια είναι επιστήμη; η ψυχολογία που δεν μπορεί να ορίσει, να προσδιορίσει, να συλλάβει το αντικείμενό της, την ψυχή, πως καθίσταται επιστήμη;).
Πέρα λοιπόν από το ποιόν κώδικα χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, πέρα από το αν ο κώδικας έχει όντως ισχύ, οφείλουμε να διερευνούμε συνεχώς αν η αντίληψη ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αντικειμενικότητα ή έχουμε παγιδευτεί σε απολιθωμένες κατασκευές. Απαιτείται λοιπόν Ενεργός Συνείδηση.


ΥΓ. Αγαπητή/ε Magene, λόγω των πιέσεων σου να τοποθετηθώ στο θέμα σου αφ' ενός και του φόρτου εργασίας μου απ' την άλλη, έκανα μια αποσπασματική συρραφή ουσιαστικά αρχείων μου. Ελπίζω να βοηθήσουν την περεταίρω ανάπτυξη του θέματος, κι υπόσχομαι να επανέλθω πιο ουσιαστικά μόλις μπορέσω...

Νάσαι καλά

Φιλία κι εκτίμηση
lorenzo


Όποιος σκοπεύει να παλέψει με τέρατα πρέπει να φροντίσει να μη γίνει ο ίδιος τέρας Όταν κοιτάζεις επίμονα την άβυσσο η άβυσσος κοιτάζει εξίσου επίμονα πίσω σε σένα Fr. NietzscheΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

axilmar
Νέο Μέλος


23 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2005, 00:07:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους axilmar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Δεν ξέρω αν οι παραπάνω ερμηνείες είναι οι επίσημοι ορισμοί, αλλά ίσως ταυτίζουμε τις δύο έννοιες λόγω του ότι η ευσυνειδησία είναι, ή θα έπρεπε να είναι λογική απόρροια της συνείδησης. Κρίνοντας πάντα με γνώμονα τα στοιχεία που συνθέτουν την ανθρώπινη οντότητα.

Οι δυο εννοιες ταυτιζονται διοτι η ευσυνειδησια ειναι μια συνειδητοποιημενη διαδικασια, δηλαδη την κανουμε συνειδητα. Ο ανθρωπος που δρα ασυνειδητα, δηλαδη χωρις να το περνει ειδηση (α-συν-ειδηση), μπορει να κανει και κακο, αφου τα κριτηρια του ειναι περισσοτερο εκπορευομενα εκ του ενστικτου παρα εκ μιας λογικης διαδικασιας.

quote:
Αν η παραπάνω ερμηνεία της έννοιας «ευσυνειδησία» δεν είναι ορισμός αλλά μία καλή προσέγγιση, τότε σίγουρα κάπου υπάρχει λάθος σ’αυτήν

Οχι, δεν ειναι λαθος. Απλα, τα κριτηρια ευσυνειδησιας αλλαζουν απο κοινωνια σε κοινωνια.

quote:
Αν είναι ορισμός, τότε δεν υπάρχουν standards στο να χαρακτηρίσουμε έναν άνθρωπο ως ευσυνείδητο, ή αυτά θα πρέπει να έχουν πάντα ένα σημείο αναφοράς ανάλογα με τις εκάστοτε κοινωνικές επιταγές και ανάλογα με το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκει.

Ακριβως!

quote:
Σε κάθε τέτοιο κύκλο όμως, από την εμπειρία που αποκομίζεται προστίθεται και ένα λιθαράκι γνώσης στην ανθρώπινη συνείδηση, που δίνει την ώθηση για το νέο κύκλο.

Η κοινωνικη εμπειρια της παρακμης πεθαινει μαζι με αυτους που την εχουν...δεν μεταλαμπαδευεται στις μετεπειτα γεννιες, παρα μονο ως ιστορια.

Για παραδειγμα, η δικη μας γεννια δεν ξερει τιποτα απο την ατμοσφαιρα των παρτυ της δεκαετιας του 60, που πολλες φορες κατεληγαν σε σεξουαλικα οργια.

quote:
Αυτό όμως που τώρα βλέπω έντονα και που μπορεί να κάνω και λάθος, είναι ότι πετάμε τα λιθαράκια της γνώσης που έχουμε αποκομίσει.

Ειπα το ιδιο παραπανω, χωρις να εχω διαβασει την μετεπειτα φραση σου. Οντως, το πεταμε, γιατι δεν ειναι δικο μας. Δεν ειναι εμπειρια μας.

quote:
Ποιός φανταζόταν μερικά χρόνια πριν και μετά από την παγκόσμια κατακραυγή για τα θύματα πολέμου, μετά τις αντιπολεμικές εκστρατείες και τις πορείες ειρήνης, ότι θα καθόμασταν αναπαυτικά στους καναπέδες μας πίνοντας το φραπεδάκι μας και θα περιμέναμε να δούμε το super reality, την κήρυξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία ή στο Ιράκ;

Την σημερινη εποχη το προβλημα ειναι διογκωμενο, διοτι υπαρχει τεραστια ταχυτητα δημιουργιας νεων πληροφοριων. Ειναι ευκολο να ξεχασει κανεις το χτες, διοτι υπαρχει ενα τοσο μεγαλο "σημερα"!

Επισης φταιει και η εκπαιδευση που δεν δινει την καταλληλη σημασια στην ιστορια, παρα μονο σε επετειακα γεγονοτα που καλυπτουν την τρεχουσα πολιτικη ιδεολογια.

quote:
Τί γίνεται όταν στο αποτέλεσμα της αναζήτησης που κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος η εμπειρία διακόπτεται και επιλέγεται η «φυγή» ή η «τάση», τα συναισθήματα που δημιουργεί η εμπειρία σταματούν να υπάρχουν, δεν έχουν συνέπειες πάνω στον άνθρωπο που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι χειρότερες και από τον θάνατο;

Συμβαινει οτι συμβαινει σε καθε αλλη περιπτωση: η εμπειρια καταγραφεται απο τον εγκεφαλο, και αποθηκευεται στην μνημη του. Σε περιπτωση που ο εγκεφαλος συναντησει παρομοια κατασταση, η ιδια διαδικασια (ανακλησης-επιλογης-επεξεργασιας-αποθηκευσης) θα εκτελεστει.

quote:
Τα συναισθήματα ότι προκαλούσε πόνο και στερούσε μία ζωή δεν υπήρχαν, ή υπήρχαν σε λανθάνουσα κατάσταση;

Δεν υπηρχαν τα συναισθηματα του πονου εκεινη την στιγμη, γιατι ο Ναζι εβλεπε μπροστα του ενα συμβολο κατωτεροτητας και δικης του ανωτεροτητας, και οχι μια ανθρωπινη υπαρξη.

Ειναι ακριβως το ιδιο, για παραδειγμα, με τους χουλιγκαν: εγω, σαν Ολυμπιακος, δερνω εναν Παναθηναικο, γιατι τον εχω στο μυαλο μου οχι ως ανθρωπινο ον, με δικαιωματα και συναισθηματα, αλλα ως συμβολο της αρχουσας ταξης που με καταπιεζει, ως συμβολο της ελληνικης "μπουρζουαζιας" και των "βορειων προαστιων".

Ειδικα κατω απο συνθηκες μαζικοποιησης, ειναι πολυ πιο ευκολο ενας ανθρωπος να υιοθετησει τετοιες παραλογες αποψεις.

quote:
Τον βασάνιζαν αυτά καθ’αυτά, ή μήπως η έλλειψή τους;

Οχι την στιγμη της πραξης. Αργοτερα, ισως.

quote:
υπάρχει περίπτωση να ένιωθε ευτυχία;

Πολυ πιθανον...ισως και σεξουαλικη διεγερση.

quote:
ο ανθρώπινος πόνος θα τον άφηνε γενικώς αδιάφορο για όλους τους ανθρώπους ή όχι;

Ο ανθρωπινος πονος για τους δικους του θα τον απασχολουσε πολυ. Για τους αλλους, καθολου.

Για παραδειγμα, οι Αμερικανοι δεν κανουν φασαρια οσο σκοτωνονται μη Αμερικανοι...αλλα την στιγμη που ενας απο αυτους θα σκοτωθει, το κανουν τεραστιο θεμα.

quote:
Αν μοναδικός στόχος της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι η καλύτερη επιβίωση, πώς εξηγούνται τα χιλιάδες παραδείγματα αυτοθυσίας,

Εαν η επιβιωση του ειδους σου, της οικογενειας σου, εξαρταται απο την δικη σου θυσια, τοτε δεν θα το εκανες; και παλι, στην περιπτωση της αυτοθυσιας, το μοναδικο κριτηριο ειναι η επιβιωση.

Στην περιπτωση μιας εξατομικευμενης καταστασης, η επιβιωση αφορα προσωπικα το δικο σου ατομο.

Στην περιπτωση μιας μαζικοποιημενης καταστασης, η επιβιωση αφορα εσενα και την κοινωνικη ομαδα σου.

Η σκεψη του αυτοθυσιαζομενου μπορει να περιγραφει ως εξης, με μια κουβεντα:

"αφου η κοινωνια με θελει καλο, και αφου μπορω να φανω καλος αυτοθυσιαζομενος, τοτε θα αυτοθυσιαστω."

quote:
ή οι σχέσεις βαθειάς αγάπης όπως μητέρας/παιδιών;

Ακριβως! για την μητερα, ειναι θεμα επιβιωσης του ειδους της για το εαν τα παιδια της θα επιβιωσουν. Ειναι θεμα συνεχισης των γονιδιων. Γι'αυτο η "αγαπη" της μανας συνανταται στο μεγαλυτερο μερος του ζωικου βασιλειου, απο τους ανθρωπους, μεχρι τα πιο μικρα και ασημαντα οντα.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2005, 01:23:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα!
quote:
Τι είναι λοιπόν η συνείδηση, προηγείται της συναισθηματικής ανάγκης ή όχι; Συνειδητοποιώντας τον κόσμο γύρω μας αγαπάμε, επικοινωνούμε και αποκρυσταλλώνουμε απόψεις; ή η ανάγκη να νιώσουμε να αγαπήσουμε, να επικοινωνήσουμε μας οδηγεί στο να αναζητήσουμε την ουσία των πραγμάτων; Στο να αναζητήσουμε την αλήθεια, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μία και κατ’επέκταση οδηγούμαστε στη δημιουργία συνείδησης;

Η λέξη συνείδηση συνήθως προσδιορίζεται με τους εξείς τρόπους:
α) λέμε: "έχεις συνείδηση του τί ακριβώς έκανες τώρα;" ή "μα είσαι
εντελώς ασυνείδητος!" και τότε δίνουμε στη συνείδηση μια διάσταση
Ηθικής.
ή
β) λέμε: "το έκανε εντελώς ασυνείδητα", ή "ήταν ασυνείδητος για
ώρες μετά την εγχείρηση" και εννοούμε την απουσία σύνδεσης μεταξύ
του νοητικού και της εξωτερικής πραγματικότητας.
ή
γ) λέμε: "η συνείδησή του είναι στην ύλη", ή "έχει συνείδηση του
πνεύματος" και εννοούμε την ποιοτική διάσταση του όρου, που
διαφέρει από την πρώτη ερμηνεία (ηθική), όσον αφορά το περιεχόμενο
της, (δλδ η ηθική είναι χαρακτηριστικό του πνεύματος και όχι το
ίδιο το πνεύμα) αλλά και όσον αφορά το είδος (το κάθε επίπεδο
από το σώμα μέχρι το πνεύμα μπορεί να έχει ηθική, αλλά αναφερόμαστε
στο είδος της ηθικής, π.χ. πνευματικής ή σωματικής).

Μέχρι τώρα έχουμε αντιληφθεί ότι η συνείδηση:
έχει ποιοτική αξία θετική -(δε λέμε ότι κάποιος έχει ανήθικη
συνείδηση, απλά λέμε ότι δεν έχει συνείδηση)
προϋποθέτει σύνδεση φορέων ή μεταβίβαση μηνύματος από έναν
πομπό σε κάποιον δέκτη -(π.χ. από το σώμα στο νου)
μπορεί να προσδιορισθεί ποιοτικά, άρα αποτελεί έννοια γραμμική
και όχι σημειακή.

Συμπερασματικά, η συνείδηση μπορεί να περιγραφεί ως μια γραμμική
σχέση μεταβίβασης και ενεργοποίησης μεταξύ σημείων, που αποτελούν
πομπους και δέκτες, αλληλοδιαδόχως, και επιπλέον μπορούμε να πούμε
ότι αυτή η γραμμική σχέση έχει στα σημεία που την απαρτίζουν και
δεδομένες ποιότητες.

Στην ερώτησή σου Magene, αντιλαμβάνομαι ότι αναζητάς το κίνητρο
που μεταβιβάζει τη συνείδηση σε ποιοτικά ανώτερα σημεία -κέντρα.
Εκτός από τη συναισθηματική ανάγκη υπάρχουν βέβαια και άλλες
ανάγκες, όπως αναφέρθηκε, και κάποιες ίσως πιό πρωταρχικές, όπως
η ανάγκη της επιβίωσης.
Η κάθε ανάγκη όμως δεν μπορεί να είναι το κίνητρο συνείδησης,
αφού η συνείδηση προϋπάρχει την ανάγκης.
Το βρέφος πρώτα συνειδητοποιείται στον κόσμο -συνειδητοποιεί
το σώμα του- και έπειτα αναζητά την επιβίωση.
Η ανάγκη της συνείδησης να Είναι παράγει όλες τις ανάγκες, οι οποίες
είναι συνεπώς εξαρτώμενες από αυτήν.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2005, 01:58:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλοι μου γειά σας.

Όπως είπα στην αρχική μου τοποθέτηση το θέμα μας είναι πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο. Οι όροι κι οι έννοιες που έχουμε παραγεμίσει την "συνείδηση" πολλοί. Αν δεν ταξινομήσουμε ξέχωρα κάθε περίπτωση σημασιολογικά δεν θα βγάλουμε άκρη.
Πχ. υπάρχει ο όρος "ταξική συνείδηση", υπάρχει ο όρος "οικολογική συνείδηση", "κοινωνική συνείδηση", "εθνική συνείδηση", "εκπαιδευτική συνείδηση", "θρησκευτική συνείδηση", "λαική συνείδηση", "πολιτική συνείδηση", "επαναστατική συνείδηση" κοκ...
Είναι όμως όλα αυτά "συνείδηση"??? ή "λογικές αυθαιρεσίες"???!!!!

Η Ύπαρξη και λειτουργία της Συνείδησης νομίζω, ότι είναι «πλατύτερη» της απλής νόησης και της λογικότητας (της λογικής σκέψης, της σύμφωνης με ορισμένους νόμους σκέψης) και της διά της εμπειρίας επιβεβαιούμενης γνώσης. Επομένως για την Συνείδηση η γνώση, η βεβαιούμενη γνώση, είναι «πλατύτερη» της ορθολογιστικής γνώσης που περιλαμβάνει μόνο την γνώση του «αντικειμενικού» και της εμπειρικής γνώσης που είναι ακόμα στενότερη περιοχή γνώσης (αφού δεν μπορούν όλα όσα νοούνται να επαληθεύονται)… Έτσι τα πέραν της νόησης δεν μπορούν να συλληφθούν με την νόηση, η νόηση πρέπει να «παραιτηθεί» ολοσχερώς… Να υπάρξει η "Αποδοχή".
Η "Συνείδηση" είναι για μένα το "φίλτρο" μέσω του οποίου φτάνουμε στην απόλυτη διαφάνεια, στη διαχωριστική γραμμή του "εδώ" και του "πέραν", το τελευταίο σύνορο μεταξύ του σώματος και της ψυχής, το τεντωμένο σχοινί εξισορρόπισης της Μορφής και της Ουσίας, της Αρμονίας της επίγνωσης των αιώνιων Ρυθμών...
Κι όπως όλα τα "φίλτρα" έτσι κι η συνείδηση είναι φυσικό να χρειάζεται "καθάρισμα", πράξις όπου "χωράει" πολύ συζήτηση!!!


Όποιος σκοπεύει να παλέψει με τέρατα πρέπει να φροντίσει να μη γίνει ο ίδιος τέρας Όταν κοιτάζεις επίμονα την άβυσσο η άβυσσος κοιτάζει εξίσου επίμονα πίσω σε σένα Fr. NietzscheΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Magene
Νέο Μέλος

Greece
45 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/05/2005, 17:40:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Magene  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή Axilmar,

«Η κοινωνικη εμπειρια της παρακμης πεθαινει μαζι με αυτους που την εχουν...δεν μεταλαμπαδευεται στις μετεπειτα γεννιες, παρα μονο ως ιστορια»

Αν ήταν έτσι θα είχαμε ακόμη την κοινωνική δομή της εποχής των σπηλαίων. Καμία θρησκευτική κοσμοθεωρία δεν θα είχε διάρκεια και απήχηση στις μάζες και σίγουρα δεν θα κάναμε και εμείς αυτή τη συζήτηση.

«Συμβαινει οτι συμβαινει σε καθε αλλη περιπτωση: η εμπειρια καταγραφεται απο τον εγκεφαλο, και αποθηκευεται στην μνημη του. Σε περιπτωση που ο εγκεφαλος συναντησει παρομοια κατασταση, η ιδια διαδικασια (ανακλησης-επιλογης-επεξεργασιας-αποθηκευσης) θα εκτελεστει.»

Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι αυτή η διαδικασία είναι τόσο απλή και ανώδυνη για τον άνθρωπο. Θα μπορούσαμε όλοι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις να δημιουργούσαμε τα κατ’ανάγκην ψέματα, να πείθαμε τον εαυτό μας και καταργώντας κάθε συνειδησιακή και συναισθηματική αναστολή να βγάζαμε όλα τα ενστικτώδη πάθη μας με μοναδικό στόχο μας την όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη επιβίωση. Είναι κι αυτό μία λογική διεργασία. Φαίνεται όμως ότι η λογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την απόφαση μίας πράξης και στη δημιουργία συνείδησης, έχει μερικές σταθερές που ίσως ξεκινούν από μία ανθρώπινη ανάγκη που είναι μεγαλύτερη από αυτήν της πιο ανώδυνης επιβίωσης. Είναι ποτέ δυνατόν αυτή η ανάγκη να καταργείται από μία λάθος πεποίθηση ή από τις εκάστοτε κοινωνικές επιταγές;

Αγαπητή Λίλιθ,

«Στην ερώτησή σου Magene, αντιλαμβάνομαι ότι αναζητάς το κίνητρο
που μεταβιβάζει τη συνείδηση σε ποιοτικά ανώτερα σημεία –κέντρα»

Για το ότι σίγουρα υπάρχει κίνητρο ουσιαστικό, πέρα από την ανήσυχη ανθρώπινη φύση, είμαι πεπεισμένη.
Αναζητώ όμως και τους λόγους που οδηγούν σε αποκλίσεις.

«Η ανάγκη της συνείδησης να Είναι παράγει όλες τις ανάγκες, οι οποίες
είναι συνεπώς εξαρτώμενες από αυτήν»

Αυτό Λίλιθ που λες δεν το καταλαβαίνω αν θες εξήγησέ το.


Αγαπητέ Lorenzo,

Οπως καταλαβαίνεις τα όσα μας έγραψες δεν μπορούσαν να σχολιαστούν με ένα απλό διάβασμα στο πόδι. Πιστεύω ότι έπιασες το θέμα σφαιρικά και το κάλυψες σχεδόν πλήρως. Λέω σχεδόν γιατί απ’ότι φαίνεται μάλλον δεν υπάρχουν όλες οι απαντήσεις. Οι απορίες μου μάλλον είναι «γενικώς» απορίες.

Σαν επιστέγασμα των όσων είπες κρατάω τα παρακάτω, στα οποία πιστεύω απόλυτα.

“Οι θεωρίες είναι όλες σωστές και όλες λάθος – απλά ανήκουν σε άλλο χώρο από την Αλήθεια, στο χώρο της νόησης. Είναι προσωρινές κατασκευές της Συνείδησης μέχρι να βρει «διέξοδο» προς την Αλήθεια. Η υιοθέτηση της μιάς ή της άλλης άποψης εξαρτάται από τον βαθμό εξέλιξης της Συνείδησης. Όταν Βιωθεί το «Είναι» όλες οι προσωρινές κατασκευές περί της πραγματικότητας καταρρέουν”

“Στην πραγματικότητα η Συνείδηση Είναι Ελεύθερη να υιοθετήσει την μια ή την άλλη άποψη, να απορρίψει προηγούμενες απόψεις, να δομήσει νέες απόψεις, κλπ. Αν δεχτούμε ότι η Συνείδηση «εξελίσσεται» προς την πιο ολοκληρωμένη αντίληψη, προς την Τελική Γνώση, προς την Ύστατη Αλήθεια, τότε πρέπει να πάμε πέρα από όλες τις αντιλήψεις… Εδώ αρχίζει τοι Ακατάληπτο… το μη Ονομαζόμενο… η Αληθινή Ζωή…”

Πες μου όμως τί είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση της αλήθειας και όχι μίας πλασματικής πραγματικότητας (εντελώς σχιζοφρενικό);

«Έτσι τα πέραν της νόησης δεν μπορούν να συλληφθούν με την νόηση, η νόηση πρέπει να «παραιτηθεί» ολοσχερώς… Να υπάρξει η "Αποδοχή".»

«Όποιος σκοπεύει να παλέψει με τέρατα πρέπει να φροντίσει να μη γίνει ο ίδιος τέρας Όταν κοιτάζεις επίμονα την άβυσσο η άβυσσος κοιτάζει εξίσου επίμονα πίσω σε σένα»

Καμιά φορά το πέρασμα μέσα από την άβυσο είναι αναπόφευκτο, ίσως και επιτακτική ανάγκη.
Ο ίδιος ο Νίτσε δεν μπορούσε απλώς να «αποδεχτεί», πάλευε με τα τέρατα, κοιτούσε την άβυσσο και τον κοιτούσε κι αυτή. Μέσα από αυτή την αδυσώπητη μάχη γεννήθηκε ο «υπεράνθρωπος».
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2005, 03:36:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα Magene,
quote:

«Η ανάγκη της συνείδησης να Είναι παράγει όλες τις ανάγκες, οι οποίες
είναι συνεπώς εξαρτώμενες από αυτήν»

Αυτό Λίλιθ που λες δεν το καταλαβαίνω αν θες εξήγησέ το.


Η συνείδηση στον άνθρωπο έχει την ανάγκη να Είναι, δλδ να έρθει σε
επικοινωνία με το ανώτερο Εγώ, το άχρονο, άτοπο, αθάνατο και διαρκές.
Το ανώτερο Εγώ Είναι, δλδ πάντα, ενώ ο άνθρωπος, η ενσάρκωση, η
μορφοποίηση, κλπ. υπάρχει μέσα σε κάποια όρια, χωρικά και χρονικά.
Έχει την ανάγκη, διότι βρίσκεται σε κίνηση, αν ήταν απλώς στο Είναι
δε θα είχε καμμία τέτοια ανάγκη.

Βλέπουμε δλδ. ότι υπήρξε μια
κάθοδος προς πιό παχυλά πεδία της συνείδησης, ας ονομάσουμε αυτή
την κάθοδο υλική ή βαρυτική έλξη. Από τη στιγμή που έγινε η κάθοδος
η συνείδηση αποκτά την ανάγκη να επιστρέψει εκεί που ήταν, στο
Είναι, κουβαλώντας μαζί της όλη την εμπειρία της ύπαρξης.
Η λέξη άν-θρωπος, από το άνω + θρώσκω (θωρώ, σκοπεύω προς τα πάνω)
είναι το κλειδί της λειτουργίας της συνείδησης.

Βλέπουμε λοιπόν δύο αντίθετες δυνάμεις σε λειτουργία, από τη μια
η συνείδηση που έχει την ανάγκη να φτάσει προς τα πάνω, και από την
άλλη η υλική / βαρυτική έλξη, που έλκει τον άνθρωπο προς παχυλότερα
πεδία. Αυτές οι δύο δυνάμεις όταν εκφράζονται στα διάφορα πεδία,
δλδ. στο σώμα, στην ψυχή, στο νου, ενσαρκώνονται σε ανάγκες,
σωματικές, ψυχολογικές, νοητικές.

Σωματικές ανάγκες: ο άνθρωπος αναζητά τη σωματική ενότητα και
πληρότητα, το σώμα είναι ένα. Αυτό εκφράζεται σε κάποιο βαθμό
στην ανάγκη επιβίωσης και στον σωματικό έρωτα.

Ψυχικές ανάγκες: ο άνθρωπος αναζητά ψυχικές καταστάσεις που να τον
κάνουν να νιώθει εναρμονισμένος, ολοκληρωμένος και όχι διασπασμένος.

Νοητικές ανάγκες: ο άνθρωπος μέσα από τη σκέψη αναζητά το συμπέρασμα,
μέσα από την ανάλυση τη σύνθεση, μέσα από την έρευνα το αποτέλεσμα.
Από τα πολλά σιγά-σιγά τείνουμε αναπτυσσόμενοι προς λιγότερα,
προς το Ένα.

Από την άλλη, οι βαρυτικές δυνάμεις τείνουν να αδρανοποιήσουν αυτές
τις διαδικασίες και έτσι οδηγούμαστε στη διάσπαση και στο πολλαπλό.
Γιατί να συμβαίνει το δεύτερο όμως;

Επειδή η δημιουργία εμπεριέχει τη δυναμική της πτώσης και τη δυναμική
της ανόδου, αυτές οι δύο δυνάμεις θα βρίσκονται αντιμέτωπες, μέχρι να
ανέβει η συνείδηση σε ανώτερα επίπεδα, όπου δεν υπάρχει διάσπαση.
Και παράλληλα, όσο υπάρχει αυτή η αλληλεπίδραση θα υπάρχουν ανάγκες
εκφρασμένες και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Στο τέλος, όλοι προς
τα πάνω θα πάμε, αλλά μέχρι τότε θα παρακολουθούμε ανάγκες να
εκφράζονται και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Κατανοητόν; περιμένω το σχολιασμό σου, αν δεν έγινα κατανοητή,
θα επανέλθω!

Καλή συνέχεια

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2005, 03:47:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου... Μια έκφραση που λέμε συχνά. Και είναι μια "αλήθεια". Γιατί όντως η ψυχή δεν έχει σύνορα! Δεν μπορούμε να ορίσουμε αρχή και τέλος. Θα 'ταν αυθαιρεσία.. Επομένως συνεχώς τσαλαβουτάμε μέσα σ' αυτήν την άβυσσο προσπαθώντας να "βγάλουμε άκρη". Τι μας λέει λοιπόν ο Νίτσε? "Όταν κοιτάζεις επίμονα την άβυσσο η άβυσσος κοιτάζει εξίσου επίμονα πίσω σε σένα"

Κι έχει δίκιο κατ' εμέ. Πρόσεξε το "επίμονα" εννοεί επισταμμένα, "κωλλημένα", δηλαδή προσπαθώντας ως ισάξιος της να την καταννοήσεις, να την αναλύσεις, να την ερμηνεύσεις, να την προσδιορίσεις, να την φέρεις στα "μέτρα σου" γιατί οι απαντήσεις το συμπέρασμα σου δηλαδή θα σε παραπέμψει και πάλι στην "άβυσσο"...
Γι' αυτό λέω ότι πρέπει να αποδεχτούμε την αδυναμία μας αυτήν γιατί αλλιώς πάλι θα καταλήξουμε σε μια απ' τα ίδια..

Πρόσεξε όμως τι λέει πρίν απ' αυτό:

quote:
«Όποιος σκοπεύει να παλέψει με τέρατα πρέπει να φροντίσει να μη γίνει ο ίδιος τέρας

Εδώ πάλι σε 10 λέξεις έχει συμπυκνώσει ολόκληρο βιβλίο. Προειδοποιεί προφανώς για τον κίνδυνο που παραμονεύει όταν αποφασίζουμε να παλέψουμε με τέρατα δηλαδή να μετατραπούμε κι εμείς σε τέρατα.
Αν το εμβαθύνουμε όμως θα δούμε ότι μας λέει με λίγα λόγια πόσο λάθος λειτουργούν τα θρησκευτικά δόγματα, τα πολιτικά κόματα κι οι αφοριστικές κοματικές οικολογικές, Εθνικιστικές, Φυλετικές και, και... αντιλήψεις στην συνείδηση μας και τι κινδυνεύουμε να πάθουμε ή έχουμε πάθει φιλτράροντας και ταξινομώντας τα πράγματα σύμφωνα με την στρεβλωμένη δική τους οπτική θεώρηση.
Όταν μας προτρέπουν να πολεμήσουμε τις "αμαρτίες μας" που αυτά καθορίζουν, τους εχθρούς της πίστης της φύσης του κόματος της πατρίδας της φυλής ...., τα πολλά Χ "αντί" τους, μας καθιστούν πειθήνεια όργανα τους κι "εκτελεστές" των εντολών τους μετατρέποντας μας ομοίους με ότι πολεμούμε.
Κλείνω γιατι κλείνουν και τα μάτια μου απ' τη νύστα..



Όποιος σκοπεύει να παλέψει με τέρατα πρέπει να φροντίσει να μη γίνει ο ίδιος τέρας Όταν κοιτάζεις επίμονα την άβυσσο η άβυσσος κοιτάζει εξίσου επίμονα πίσω σε σένα Fr. NietzscheΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Magene
Νέο Μέλος

Greece
45 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 10:30:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Magene  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι γεια σας,

Το modem στο σπίτι μου έχει χαλάσει και από τη δουλειά δεν έβρισκα χρόνο να σχολιάσω το παραμικρό.

Λίλιθ,

Εγινες απόλυτα κατανοητή και μου άρεσε ο τρόπος που το ανάλυσες. Μήπως μπορείς να μου δώσεις τις πηγές σου;

Lorenzo,

Νομίζω ότι ο Νίτσε άρχισε να παλεύει με τα τέρατα αφού είχε ήδη απορρίψει όλα όσα ανέφερες κι όχι κατά τη διαδικασία της απόρριψης.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/06/2005, 20:25:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έχω συνειδητοποιήσει ,ότι το ανθρώπινο σύστημα επιβίωσης, έχει κορεσθεί.

Αδυνατεί να εξελιχθεί περισσότερο, γιατί στηρίζεται στην επεξεργασία των υλικών αγαθών.
Η ύλη ως γνωστόν έχει τα όρια της.

Η μόνη λογική λύση, είναι η πνευματική εξέλιξη.

Όμως η ομαδική πνευματική εξέλιξη ,είναι ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου.
Το χρήμα πολύ μίσησαν την δόξα όμως ουδείς.

Αυτή η δόξα δεν γιατρεύεται.

Έτσι παρατηρούμε ,θλιβερά φαινόμενα ,όπως για παράδειγμα ο πόλεμος.
Είναι η μόνη διέξοδος από την κατάρρευση του συστήματος ,της υλικής μας επιβίωσης.

Μια άλλη οδός , είναι η επιδίωξη της ατομικής πνευματικής εξέλιξης.

Αυτή όσο και αν φαντάζει μηδαμινή, λόγω του ατομικού στοιχείου δεν είναι.

Με την πνευματική καλλιέργεια ,μπορεί μια ανθρώπινη ύπαρξη να ξεκινήσει την πνευματική της εξέλιξη .

Μια εξέλιξη που δεν μπορεί να κορεσθεί ,λόγω της ιδιότητας που χαρακτηρίζει το πνεύμα.

Είναι άυλο, απεριόριστο και αιώνιο.

Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη , μπορεί να δημιουργήσει ένα πνευματικό και αύλο σώμα.

Η εξέλιξη μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε :

Αλλού να βρίσκεται το υλικό σώμα και αλλού το πνευματικό.

Φαντάζει ίσως λίγο υπερβολικό.
Μόνο όμως για κάποιον που δεν έχει επιδιώξει μια τέτοια προσωπική εξέλιξη.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/06/2005, 23:17:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Lorenzo,

Νομίζω ότι ο Νίτσε άρχισε να παλεύει με τα τέρατα αφού είχε ήδη απορρίψει όλα όσα ανέφερες κι όχι κατά τη διαδικασία της απόρριψης.
Magene


??????????????????????????????????????????????????????

Μπορείς να γίνεις πιο σαφής???


Όποιος σκοπεύει να παλέψει με τέρατα πρέπει να φροντίσει να μη γίνει ο ίδιος τέρας Όταν κοιτάζεις επίμονα την άβυσσο η άβυσσος κοιτάζει εξίσου επίμονα πίσω σε σένα Fr. NietzscheΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Magene
Νέο Μέλος

Greece
45 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/06/2005, 13:23:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Magene  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

???????????????????????????????????????????????????
Μπορείς να γίνεις πιο σαφής???

Lorenzo έγραψες τα εξής

"Εδώ πάλι σε 10 λέξεις έχει συμπυκνώσει ολόκληρο βιβλίο. Προειδοποιεί προφανώς για τον κίνδυνο που παραμονεύει όταν αποφασίζουμε να παλέψουμε με τέρατα δηλαδή να μετατραπούμε κι εμείς σε τέρατα.
Αν το εμβαθύνουμε όμως θα δούμε ότι μας λέει με λίγα λόγια πόσο λάθος λειτουργούν τα θρησκευτικά δόγματα, τα πολιτικά κόματα κι οι αφοριστικές κοματικές οικολογικές, Εθνικιστικές, Φυλετικές και, και... αντιλήψεις στην συνείδηση μας και τι κινδυνεύουμε να πάθουμε ή έχουμε πάθει φιλτράροντας και ταξινομώντας τα πράγματα σύμφωνα με την στρεβλωμένη δική τους οπτική θεώρηση.
Όταν μας προτρέπουν να πολεμήσουμε τις "αμαρτίες μας" που αυτά καθορίζουν, τους εχθρούς της πίστης της φύσης του κόματος της πατρίδας της φυλής ...., τα πολλά Χ "αντί" τους, μας καθιστούν πειθήνεια όργανα τους κι "εκτελεστές" των εντολών τους μετατρέποντας μας ομοίους με ότι πολεμούμε."

Εννοώ ότι ενώ είχε απορρίψει θρησκευτικά δόγματα, πολιτικά κόματα κ.α. και είχε κάνει την επανάστασή του απένταντι σ'αυτά ακριβώς γιατί είχε αντοπίσει ότι καθιστούν τον άνθρωπο πειθήνειο όργανο τους και τον φέρνουν αντιμέτωπο με εχθρούς τους οποίους αυθαίρετα και χωρίς καμία αιτιολογία έχουν δημιουργήσει, ο Νίτσε ήταν για χρόνια μετά άρρωστος σωματικά και ψυχικά γιατί πάλευε με τα τέρατα της συνείδησής του στην προσπάθειά του να βρει τους αληθινούς "εχθρούς" και να γνωρίσει την αληθινή "ανθρώπινη φύση". Πιστεύω δηλαδή ότι δεν εννοούσε "τέρατα" όλα αυτά που κατονομάζεις.

Βέβαια στην πορεία της πνευματικής εξέλιξης είναι αναπόφευκτο ίσως το πέρασμα μέσα απ’όλα αυτά και η απόρριψή τους και σίγουρα δεν είναι εύκολη και η διαδικασία αυτή. Απαιτεί θάρρος. Πιστεύω όμως ότι το πραγματικά δύσκολο στάδιο της αναζήτησης είναι να "κτίσει" κανείς τα ιδανικά του. Είναι μία διαδικασία "σύνθεσης" που έπεται μίας διαδικασίας "ανάλυσης" και που για τους τολμηρούς μπορεί να είναι πλήρους "διάλυσης".


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Magene
Νέο Μέλος

Greece
45 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/06/2005, 14:07:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Magene  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Η εξέλιξη μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε :
Αλλού να βρίσκεται το υλικό σώμα και αλλού το πνευματικό.
Φαντάζει ίσως λίγο υπερβολικό.
Μόνο όμως για κάποιον που δεν έχει επιδιώξει μια τέτοια προσωπική εξέλιξη.

Επειδή το έχω ξανακούσει αυτό τώρα τελευταία.
Το λες αληγορικά ή κυριολεκτείς; Τι εννοείς;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alfa-omega
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1905 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/06/2005, 21:39:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alfa-omega  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εννοώ ,ότι όταν μια ανθρώπινη ύπαρξη , αντιληφθεί την δύναμη που υπάρχει μέσα της, καλό είναι να αρχίσει να την μελετάει.
Προσωπικά πιστεύω, ότι μέσα μας υπάρχει μια πνευματική δύναμη.
Πρέπει να καλλιεργηθεί , για να αποδώσει καρπούς.

Ένας τέτοιος καρπός, είναι το προσωπικό πνευματικό σώμα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4073 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/06/2005, 00:05:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΦΡΟΔΙΤΗ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
[quote]
Εννοώ ,ότι όταν μια ανθρώπινη ύπαρξη , αντιληφθεί την δύναμη που υπάρχει μέσα της, καλό είναι να αρχίσει να την μελετάει.
Προσωπικά πιστεύω, ότι μέσα μας υπάρχει μια πνευματική δύναμη.
Πρέπει να καλλιεργηθεί , για να αποδώσει καρπούς.

Ένας τέτοιος καρπός, είναι το προσωπικό πνευματικό σώμα.
--------------------------------
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ. ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ.
[quote]


[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Να ξέρεις,ότι ευτυχία είναι να μπορείς να ξεχνάς,και να μπορείς να θυμάσαι.
Η ευτυχία έρχεται από την ικανότητα να νιώθεις βαθιά,να απολαμβάνεις απλά,να σκέφτεσαι ελεύθερα να ρισκάρεις στη ζωή να είσαι απαραίτητος.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/06/2005, 00:47:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
Εννοώ ότι ενώ είχε απορρίψει θρησκευτικά δόγματα, πολιτικά κόματα κ.α. και είχε κάνει την επανάστασή του απένταντι σ'αυτά ακριβώς γιατί είχε αντοπίσει ότι καθιστούν τον άνθρωπο πειθήνειο όργανο τους και τον φέρνουν αντιμέτωπο με εχθρούς τους οποίους αυθαίρετα και χωρίς καμία αιτιολογία έχουν δημιουργήσει, ο Νίτσε ήταν για χρόνια μετά άρρωστος σωματικά και ψυχικά γιατί πάλευε με τα τέρατα της συνείδησής του στην προσπάθειά του να βρει τους αληθινούς "εχθρούς" και να γνωρίσει την αληθινή "ανθρώπινη φύση". Πιστεύω δηλαδή ότι δεν εννοούσε "τέρατα" όλα αυτά που κατονομάζεις.

Βέβαια στην πορεία της πνευματικής εξέλιξης είναι αναπόφευκτο ίσως το πέρασμα μέσα απ’όλα αυτά και η απόρριψή τους και σίγουρα δεν είναι εύκολη και η διαδικασία αυτή. Απαιτεί θάρρος. Πιστεύω όμως ότι το πραγματικά δύσκολο στάδιο της αναζήτησης είναι να "κτίσει" κανείς τα ιδανικά του. Είναι μία διαδικασία "σύνθεσης" που έπεται μίας διαδικασίας "ανάλυσης" και που για τους τολμηρούς μπορεί να είναι πλήρους "διάλυσης".


Κατ' αρχήν αν το είπε πριν ή μετά τα ψυχολογικά του προβλήματα δεν με απασχόλησε όταν σχολίασα την συγγεκριμένη φράση. Εξηγώντας μου όμως τον λόγο της διαφωνία σου έχω να παρατηρήσω τα εξείς.
Νομίζω ότι ο Νίτσε για το μόνο πράγμα που "φοβόταν" μέχρι την τελευταία του στιγμή ήταν η μη κατανόηση των θεωριών του απο τους αναγνώστες του συγχρόνων και κατοπινών. Κι όπως φάνηκε ιστορικά δεν έκανε λάθος!!! Όχι μόνο δεν κατανοήθηκε αλλά και παρεξηγήθηκε πολλάκις!!!

Παντού ο λόγος του είναι αλληγορικός γιαυτό και ευάλωτος για διαστρεβλώσεις εσκεμμένες ή μη.

Είναι όμως μεγάλο κι άλλο θέμα {αν κι όλα σχετίζονται} και νομίζω ότι αν το ξεκινήσουμε θα καταστρέψουμε το προκείμενο.

Θα περιοριστώ μόνο στο συγκεκριμένο για να σου δείξω που κάνεις λάθος στην "μετάφραση" των θέσεων του. Επειδή το όνομα του συνδέθηκε με το διασημότερο βιβλίο του "Τάδε έφη Ζαρατούστρα" και τον Υπεράνθρωπο, θεωρήθηκε ότι ο Νίτσε υποστήριζε την βία και την επιβολή του δυνατού επι του αδυνάτου. Αυτό προσπάθησα να σου πω στην πρώτη μου τοποθέτηση τονίζοντας την σπουδαιότητα της "αποδοχής".

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο φιλοσοφικός στοχασμός της ύπαρξης οδηγεί την ανθρώπινη σκέψη στα άκρα. Τα όρια είναι πολύ λεπτά, ώστε ο παραλογισμός να είναι ενδεχόμενος. Για να αποφευχθεί λοιπόν ένας επικείμενος ξέφρενος στοχασμός θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές τα «φρένα». Ένα κατάλληλο «φρένο» θα ήταν η διαγραφή από το λεξιλόγιό μας εννοιών που δεν τις χωρά το ανθρώπινο μυαλό μας. Ας μην κάνουμε ευρεία χρήση των λέξεων: «πάντα», «ποτέ», «πουθενά» και άλλων παρόμοιων. Η θνητή υπόσταση του εγκεφάλου έχει προγραμματιστεί να λειτουργεί με αρχή, μέση και τέλος. Για καθαρά πρακτικούς λόγους λοιπόν κάποιες φορές ας τα αποδεχόμαστε.

Τολμηρός δεν είναι αυτός που διαλύει αλλά αυτός που αποδέχεται την κάθε ιδιαιτερότητα με την έννοια της ετερότητας, "παίρνει" κι ενσωματώνει ότι "καλό" του χρειάζεται χτίζει, δημιουργεί και προχωρά σοφότερος και "δυνατότερος". Ο τολμηρός όπως τον περιγράφεις είναι ή ανόητος ή τόσο φοβισμένος που καταστρέφει αμυνόμενος απελπισμένα.


Όποιος σκοπεύει να παλέψει με τέρατα πρέπει να φροντίσει να μη γίνει ο ίδιος τέρας Όταν κοιτάζεις επίμονα την άβυσσο η άβυσσος κοιτάζει εξίσου επίμονα πίσω σε σένα Fr. NietzscheΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Magene
Νέο Μέλος

Greece
45 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/06/2005, 12:43:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Magene  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ Lorenzo στόχος μου σίγουρα δεν είναι να ανοίξουμε ένα τεράστιο θέμα γύρω από την ερμηνεία του έργου του Νίτσε που θα μας έκανε να ξεφύγουμε κι από το θέμα.

quote:

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο φιλοσοφικός στοχασμός της ύπαρξης οδηγεί την ανθρώπινη σκέψη στα άκρα. Τα όρια είναι πολύ λεπτά, ώστε ο παραλογισμός να είναι ενδεχόμενος. Για να αποφευχθεί λοιπόν ένας επικείμενος ξέφρενος στοχασμός θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές τα «φρένα». Ένα κατάλληλο «φρένο» θα ήταν η διαγραφή από το λεξιλόγιό μας εννοιών που δεν τις χωρά το ανθρώπινο μυαλό μας. Ας μην κάνουμε ευρεία χρήση των λέξεων: «πάντα», «ποτέ», «πουθενά» και άλλων παρόμοιων. Η θνητή υπόσταση του εγκεφάλου έχει προγραμματιστεί να λειτουργεί με αρχή, μέση και τέλος. Για καθαρά πρακτικούς λόγους λοιπόν κάποιες φορές ας τα αποδεχόμαστε.

Γι αυτό που αναφέρεις παραπάνω συμφωνώ βέβαια, όμως πως θα καταλάβουμε τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στις παράλογες ενέργειες και μάλιστα όταν αυτές έχουν μαζικό χαρακτήρα (πολέμους, αιρέσεις κ.α.) αν δεν εμβαθύνουμε σ'αυτούς. Κι αν δεν τους καταλάβουμε πως θα τους πολεμήσουμε.
Ναι βέβαια και τα απορρίπτουμε όλα αυτά και προστατεύουμε τον εαυτό μας από την αλόγιστη σκέψη και παράλληλα απορρίπτουμε και τους ανθρώπους που συμμετέχουν σ'όλα αυτά. Μα αν πιστεύεις στον άνθρωπο, πώς μπορείς να τον απορρίψεις τόσο εύκολα, ψάχνεις τουλάχιστον να του αποδώσεις κάποια ελαφρυντικά. Να τον αγαπήσεις εμβαθύνοντας στη δυστυχία του.

[/quote]Τολμηρός δεν είναι αυτός που διαλύει αλλά αυτός που αποδέχεται την κάθε ιδιαιτερότητα με την έννοια της ετερότητας, "παίρνει" κι ενσωματώνει ότι "καλό" του χρειάζεται χτίζει, δημιουργεί και προχωρά σοφότερος και "δυνατότερος". Ο τολμηρός όπως τον περιγράφεις είναι ή ανόητος ή τόσο φοβισμένος που καταστρέφει αμυνόμενος απελπισμένα.
[/quote]

Ο στόχος του τολμηρού που εγώ εννοώ δεν είναι να γίνει "το τέρας" που έλεγε ο Νίτσε. Είναι να μπορεί να εμβαθύνει προς την άλλη μεριά του απορριπτέου για να πάψει να τον φοβίζει, για να μπορεί να σκέφτεται ελεύθερα, για να μην έχει την ανάγκη να αποδεχθεί ως μία απορριπτέα ιδιαιτερότητα κάτι που δεν καταλαβαίνει, γκρεμίζοντας όμως ένα άλλο ύψιστο ιδανικό «τον άνθρωπο».

Τελειώνοντας θα σου ζητούσα αν θέλεις και έχεις σχηματίσει άποψη, να μας πεις τι είδους άνθρωπος ήταν τελικά αυτός ο κρητικός που γνώρισες στην ορεινή Κρήτη; Πώς θα τον χαρακτήριζες; Πώς έβρισκε τον τρόπο να ισορροπεί;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.265625
Maintained by Digital Alchemy