ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
 Ο ΘΡΥΛΟΣ ΕΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗ . . .
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
varda
Νέο Μέλος

Greece
18 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/06/2005, 18:54:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους της Ευρώπης είναι εκείνος του βασιλιά της Αγγλίας Αρθούρου. Σύμφωνα με σκόρπιους θρύλους που αναφέρονται στο άτομό του έζησε τον 12ο αιώνα και είχε ισότιμη σχέση με τους ιππότες του. Όμως, νεότερες θεωρίες υποστηρίζουν ότι ο Αρθούρος έζησε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα τον 5ο μ.Χ. αιώνα, εποχή που το νότιο τμήμα της Βρετανίας βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων.O Αρθούρος, ο μυθικός βασιλιάς είναι ένα πρόσωπο αμφίβολης ιστορικής αυθεντικότητας, πάνω στο οποίο συγκεντρώνονται τα αρχετυπικά ιδανικά της βρετανικής μοναρχίας, που συμβολίζεται από την ένωση του λευκού και του κόκκινου τριαντάφυλλου.Είναι όμως εντελώς μυθικό πρόσωπο;
Ο Αρθούρος,ήταν ένας ήρωας, που όχι μόνο προσωποποίησε το συλλογικό όνειρο της ενοποιημένης Βρετανίας αλλά αιτιολόγησε και το πέρασμα του Χριστιανισμού -ενός ιδιαίτερου Χριστιανισμού, όμως, που άντλησε τη γραμμή διαδοχής του απευθείας από τη Μαρία τη Μαγδαληνή και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή- στα βρετανικά νησιά.
Ίσως κάπου μέσα στις σελίδες της ιστορίας να κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο του Αρθούρου και ίσως το φάντασμά του να πλανιέται σε κάποιο από τα ερειπωμένα κάστρα της Ουαλίας, στο μυθικό Camelot ή στο κρυμμένο στην ομίχλη, νησί Avallon.

Ας αναζητήσουμε μαζί τον Αρθούρο σε μια εποχή πολέμων και μύθων.

stemix
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
630 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/06/2005, 20:32:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους stemix  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νομίζω πως γύρω στον 12ο αι. απλά Σάξονες τροβαδούροι, τραγουδούσανε αυτό τον μύθο στους πύργους των κατακτητών τους, των Νορμανδών, διηγούμενοι πως οι προγονοί τους τα είχαν βρει μπαστούνια απέναντι στον ηγέτη των Κελτών, όταν εισέβαλλαν στην Βρετανία, γύρω στον 5ο αι.. Ψάξε βρες δηλαδή.
Δεν θέλω να σου το χαλάσω, αλλά όταν ακούω για ιππότες (Δυτικούς), τσαντίζομαι. Και αυτό γιατί δεν τους θεωρώ ιππότες, με την έννοια της ιπποσύνης. Κοπρόσκυλα μου κάνουν περισσότερο, βλέποντας την συμπεριφορά τους στους Άγιους Τόπους, την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 και πολλά άλλα. Και αυτοί που μείνανε πίσω στις πατρίδες τους, δεν ήταν καλύτεροι, αν σκεφτείς την κατάσταση που επικρατούσε.
Ήταν κυρίως για την πάρτη τους, για το φέουδό τους ή το Τάγμα τους, για το πώς θα κονομήσουν κάτι και αυτοί. Σίγουρα υπερβάλλω και γενικεύω, αλλά η ιστορία δείχνει έστω και άχαρα την πραγματικότητα και όχι οι ιστοριούλες που βγάζανε κάποιοι, για να εξυμνήσουν τις σφαγές των αρχόντων τους.

Αυτά για τους ιππότες. Για τον Αρθούρο τώρα, αν δεν έχεις δει την τελευταία ταινία που κυκλοφόρησε, δες την. Νομίζω πως πλησιάζει (αν βγάλεις τις χολιγουντιανές σάλτσες) την πραγματικότητα, αν όντως υπήρχε. Βασικά όμως δεν έχω καταλάβει τι θα ήθελες να πούμε για αυτόν.
Ελπίζω να μην σου το χαλάω και αν θες να πούμε τίποτα για πιο αληθινούς ιππότες, που δεν έγιναν τραγουδάκια, εδώ είμαστε.

- Πολύ πεζός μου φαίνεται έχω γίνει τώρα τελευταία. Μάλλον χρειάζομαι άδεια...

Edited by - stemix on 06/06/2005 20:38:01Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

varda
Νέο Μέλος

Greece
18 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/06/2005, 20:48:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ...
Η λέξη "Αρθούρος" σημαίνει αρκούδα δηλ. βασιλιάς Αρκτος, που όπως δείχνεται στο μύθο σχετίζεται με το φως του αστερισμού της μεγάλης Αρκτου και πιό συγκεκριμένα με τον Πολικό Αστέρα.
Η αρκούδα είναι ηλιακό και βασιλικό σύμβολο.
Ο μύθος αρχίζει με το σοφό Σολομώντα. Μια μερα, θλιμμένος που δεν έχει αρσενικούς απογόνους, ακούει μια φωνή που του λέει να μην λυπάται γιατί από τη γενιά του, μετά από πολλούς αιώνες, θα γεννηθεί μια αγνή γυναίκα που θα φέρει στον κόσμο τον αγνότερο και γενναιότερο πολεμιστή που υπήρξε ποτέ.
Ο βασιλιάς θέλοντας ν' αφήσει ένα σημάδι στο μελλοντικό απόγονό του, φτιάχνει ένα καράβι από άφθαρτο ξύλο, τοποθετεί μέσα στην πέτρινη κλίνη, και κάτω της το σπαθί του πατέρα του Δαβίδ.
Στο πλοίο εμφανίζεται μια επιγραφή που λέει ότι μόνο ο πιό άξιος πολεμιστής του κόσμου θα μπορέσει να μπεί στο καράβι, να πάρει το ξίφος και να καθίσει στην πέτρα. Το πλοίο αυτό θα παρουσιαστεί ύστερα από χιλιάδες χρόνια σ' έναν από τους Ιππότες της Στρογγυλής τράπεζας.
Ο Μύθος σχετίζεται με την αναζήτηση του αγιου Δισκοπότηρου που όλοι οι φύλακές του ονομάζονταν "Φύλακας - ψαράς".
Η Αναζήτηση του Γκράαλ θα αποτελέσει το κύριο θέμα στις ιστγορίες του Αρθρούρου και των ιπποτών του. Μονάχα ο πιο αγνός και γενναίος ιππότης του θα μπορέσει να πάρει όλα τα συμβολικά στοιχεία που αποτελούν τον πνευματικό θησαυρό του Γκράαλ.
Και διαδεχόμενος τον Αρθούρο θα σώσει τα Υψηλά Ιδεώδη της Ιπποσύνης, φέρνοντας δικαιοσύνη, αγάπη, γνώση και ευτυχία στους ανθρώπους.
Ο Αρθούρος είχε ανατραφεί από το θετό πατέρα του Σερ Εκτορ και μεγάλωσε δίπλα στον Κέυ τον γιό του νομίζοντάς τον για αδελφό.
Σε βρεφική ηλικία ο Μάγος Μέρλιν είχε παραδόσει τον Αρθούρο σ' αυτόν για να τον μεγαλώσε, αφού τον παράλαβε από τον πραγματικό του πατέρα Αθερ Πέντραγκον, που το είχε υποσχεθεί στον Μέρλιν σαν ανταμοιβή για το γάμο του με την όμορφη Υγιέρνη που ο μάγος είχε διευκολύνει χρησιμοποιώντας τις μαγικές τέχνες του. - 4 -
Ο Αρθούρος θα είναι αυτός που θα τραβήξει το μαγικό ξίφος, σύμβολο της εξουσίας και της Ενωσης της Αγγλίας, που είχε δώσει η Κυρά της Λίμνης, μια θεία Νεράϊδα, στον Πέντραγκον. Οταν αυτός πέθανε χωρίς διάδοχο, το κάρφωσε σ' ένα βράχο για να μην μπορεί να πέσει στα χέρια κανενός ανάξιου.
Η παράδοση λεει πως θα μπορούσε να το τραβήξει και να το κρατήσει μόνο ο νόμιμος διάδοχος του βασιλιά του θρόνου της Αγγλίας.
Ο γάμος του Αρθούρου με την Γκουηναβίαρ που συμβόλιζε τον γήινο έρωτα, το πέσιμο στην ύλη στα πάθη, θα προκαλούσε το χάσιμο της θείας Αρετής για τον Αρθούρο δηλ. το Γκράαλ και έτσι θα ήταν η αφορμή για την Αναζήτηση.
Οταν ο Λάνσελοτ μπαίνει στην υπηρεσία του Βασιλιά Αρθούρου, δίνει την ορμή που χρειάζεται για να κινηθεί ο Τροχός της τράπεζας και να γίνουν τα διάφορα κατορθώματα, και σημαίνει την αρχήν του τέλους εφόσον θα γίνει αιτία, με τον κρυφό και αμαρτωλό έρωτά του της καταστροφής του βασιλείου και του χάσιμου του Γκράαλ.
Ο πρώτος Ιππότης που ο Αρθούρος διέταξε να βγεί στην αναζήτηση του Γκράαλ είναι ο Γκάγουεν. Τολμηρός, τυχοδιώκτης. πάντα μπλεγμένος σ' έρωτες, απερίσκεπτος. Παρόλο που ξεκίνησε πρώτος την αναζήτηση παρασέρνεται απ οτις ορμές του, χάνεται σε διάφορες περιπέτειες και έτσι ξεχνάει τον σκοπό της αποστολής του. Αφήνει να περάσουν απο μπροστά του όλοι οι Ιππότες, σύντροφοι στην Αναζήτηση, χωρίς να τους δώσει καμμιά σημασία.
Ο Γκάλαχαν είναι ο Αγνός Ιππότης, είναι αυτός που πριν κατακτήσει το Γκράαλ κρεμιέται ανάμεσα σε δύο ληστές και αφού αντιμετωπίσει τον θάνατο και τον νικήσει, ανασταίνεται και μπαίνει στο Κάστρο, όπου κατακτάει το Γκράαλ και θεραπεύει τον άρρωστο βασιλιά-ψαρά.
Συμπληρωματικός του Γκάλαχαν είναι ο σερ Πάρσιφαλ, που άρχισε την περιπέτειά του σαν απλός υπηρέτης του Λάνσελοτ. Θεωρείτο τρελλός και χαζός από τους Ιππότες, αλλά κατάφερε να κριθεί άξιος να γίνει και αυτός Ιππότης και μπήκε στον Κύκλο της Στρογγυλής Τράπεζας.
Η "θεία τρέλλα του", η αγνότητα και η πίστη του τον βοηθούν να ξεπεράσει τους φόβους και τις δειλίες του και να καταφέρει την εκπλήρωση της Αναζήτησης, κατακτώντας το Γκράαλ.
Αναγκασμένος από τη φήμη που συκοφαντεί την βασίλισσα σαν ερωμένη του Λάνσελοτ, ο Αρθούρος προκαλεί σε μονομαχία αυτόν για να φανεί η τιμή με τη νίκη του δικαίου. Στη θέση του βασιλιά που δεν επιτρέπεται να μονομαχήσει βρίσκεται ο πρώτος Ιππότης του, ο Σέρ Γκάγουεν. - 5 - Η κρίσιμη αυτή μονομαχία θα γίνει η αιτία των συμφορών που θα μαστιγώσουν το βασίλειο και θα αρχίσει η αναζήτηση του Γκράαλ.Ο Λάνσελοτ θα νικήσει, αλλά εξωρίζει τον εαυτό του, που τον ξέρει ένοχο, και αιτία του σκοταδιού που πέφτει με το χάσιμο της αρετής της Γκουηνεβιέρ. Ετσι κερδισμένος βγαίνει ο σκοτεινός γιός του Αρθούρου και της Μάγισσας αδελφής του Μοργκάνας: Ο Μόρντρεντ.
Ο Μόρντρεντ εργάζεται μυστικά για να καταστρέψει την Στρογγυλή Τράπεζα. Εκμεταλλεύεται τον έρωτα της Γκουηνεβιέρ με τον Λάνσελοτ, και ετοιμάζει την τελική μοιραία μάχη του Κάμλαν.
Ο σκοπός του είναι να αρπάξει το θρόνο από τον Αρθούρο. Αλλά σκοτώνοντας τον Αρθούρο σκοτώνει τον ίδιο του τον Εαυτό. Ο Λάνσελοτ, η Γκουηνεβιέρ και ο Μόρντρεντ καταστρέφουν το θαυμάσιο έργο της στρογγυλής Τράπεζας του Ιπποτικού Ιδεώδους: τα κατώτερα πάθη, οι φιλοδοξίες δίνουν την νίκη στον πρίγκηπα του σκότους.
Ετσι ο πληγωμένος Αρθούρος φεύγει πάνω στο πλοίο με προορισμό το Λευκό νησί περιμένοντας την επιστροφή του.
Να ξέρεις ότι κάποιοι ιππότες πολεμούσαν για κάποια ιδανικά!

My life is a legend...but I want to make it a myth...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

galadriel
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


3264 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/06/2005, 22:27:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους galadriel  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
"Here shall com a lybarde of kynges blood
and he shall sle this serpente.
And this lybarde shall engendir a lyon in this forayne contrey
whyche lyon shall passe all other knyghtes."

πολλές φορές το Φως είναι
πιο απειλητικό απ' το σκοτάδι

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
varda
Νέο Μέλος

Greece
18 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/06/2005, 22:48:32  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Glastonbury Tor

Εκεί υποτίθεται ότι βρίσκεται ο τάφος του Αρθούρου και το Glastonbury Tor, ένας από τους τέσσερις λόφους που περιβάλλουν το Glastonbury και το οποίο θεωρείται ότι αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του θρύλου της Νήσου του Avalon, όπου ο Αρθούρος παραμένει κοιμώμενος. Η λέξη Avalon κατά μία εκδοχή προέρχεται από το ουαλικό avallach, που σημαίνει «Τόπος των μήλων» ενώ κατά μία άλλη εκδοχή προέρχεται από την κελτική λέξη Ynys-witrin (Caradoc του Llancarfan), που σημαίνει Γυάλινο Νησί. Στο παρελθόν η περιοχή γύρω από το Glastonbury Tor, πλημμύριζε λόγω υπερχείλισης παρακείμενου ποταμού με αποτέλεσμα το Tor να δίνει την εντύπωση νησιού. Το 1960 ο Geoffrey Russel παρατήρησε τα υπολείμματα ενός αρχαίου μονοπατιού, που ανέβαινε μέχρι την κορυφή του λόφου. Η κατασκευή του μονοπατιού τοποθετείται περίπου στον 3ο αιώνα π.Χ. και φαίνεται να εξυπηρετούσε τελετουργικούς σκοπούς της αρχαίας κελτικής θρησκείας, γεγονός που φαίνεται να εξηγεί γιατί ο λόφος θεωρείται από τους ντόπιους, ακόμα και σήμερα, μαγεμένος.

Για όσους ακολουθούν την εκδοχή του θρύλου σύμφωνα με την οποία ο Αρθούρος πέθανε στη μάχη του Camlann, το Αβαείο του Glastonbury αποτελεί ιερό τόπο προσκυνήματος. Το 1191 οι μοναχοί του Αβαείου ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Αρθούρου. Επάνω στην ταφόπλακα υπήρχε ένας σταυρός ο οποίος έφερε την λατινική επιγραφή:

Hic iacet sepultus inclitus rex Arturius in insula Avalonia

Ενθάδε κείται ο φημισμένος Βασιλιάς Αρθούρος στο Νησί του Avalon


Το 1278 ο Ερρίκος Β’ διέταξε να ανοιχτεί ο τάφος. Μέσα βρέθηκαν δύο σκελετοί, ένας άντρα και μίας γυναίκας. Τα οστά μεταφέρθηκαν στην εκκλησία του Αβαείου αλλά αργότερα εξαφανίσθηκαν μυστηριωδώς, μαζί με το σταυρό. Το 1607 ο William Camden δημοσίευσε ένα σχέδιο του σταυρού, τον οποίο, όπως είπε είχε στην κατοχή του, ένας κληρικός στην Ουαλία. Ωστόσο, επειδή ο σταυρός δεν ξαναβρέθηκε ο Camden θεωρήθηκε αναξιόπιστος.

Το 1958 ο Ralegh Radford ερεύνησε τον τάφο αλλά δεν μπόρεσε να βρει κάτι που θα αποδείκνυε τον ισχυρισμό των μοναχών. Αρκετοί ιστορικοί θεωρούν ότι η «ανακάλυψη» του τάφου του Αρθούρου ήταν μια καλοστημένη απάτη των μοναχών, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για την ανακατασκευή του Αβαείου, το οποίο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 1184.

Όπως φάνηκε οι αρχαιολογικές ανασκαφές και η μελέτη των ιστορικών κειμένων δεν έδωσαν απαντήσεις και αποδείξεις γύρω από τον Αρθούρο και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν στο μέλλον. Μέχρι αυτό να συμβεί, ο Βασιλιάς Αρθούρος θα παραμένει στην ομίχλη του Avalon, περιμένοντας το πλήρωμα του χρόνου για την επιστροφή του.

My life is a legend...but I want to make it a myth...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

stemix
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
630 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/06/2005, 11:14:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους stemix  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Να ξέρεις ότι κάποιοι ιππότες πολεμούσαν για κάποια ιδανικά!

Δεν αμφιβάλλω καθόλου... Ξέρω και μερικά ονόματα: Νικηφόρος Ουρανός, Ιωάννης Κατακαλών Κεκαυμένος, Ηράκλειος, Ιουλιανός, Βασίλειος Β΄, Νικηφόρος Φωκάς και πολλοί άλλοι ακόμα. Και δεν ήταν θρύλοι.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.125
Maintained by Digital Alchemy