ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Επιστήμη vs Θρησκεία
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
tomcat
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
158 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2002, 21:40:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους tomcat  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εν έτει 1987, φοιτητής τότε στο Πανεπιστήμιο, είχα παρακολουθήσει μία συζήτηση (κάτι σαν live forum) σχετικά με την επιστήμη και τη θρησκεία και κατά πόσο αυτές οι δύο διαστάσεις του ανθρώπινου πνεύματος βρίσκονται σε σύγκρουση.
Απο τη μία η επιστήμη με "αιρετικές" (ακόμη και τώρα) θεωρίες όπως αυτή της εξέλιξης των ειδών, τις σύγχρονες θεωρίες για τον κόσμο και το σύμπαν και από την άλλη η Θρησκεία με τις αναλλοίωτες (στο πέρασμα του χρόνου) ιδέες της, ιδέες που είναι αναλλοίωτες αφού ο Θεός ο ίδιος τις παρέδωσε στον άνθρωπο.
Λοιπόν πιστεύετε ότι η θρησκεία και η επιστήμη είναι αντίπαλοι? Πιστεύετε ότι οι σύγχρονες θεωρίες της επιστήμης μειώνουν την αξία ή την επιχειρηματολογία της θρησκείας?

Φιλικά
Tomcat

nitro912gr
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
488 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2002, 02:02:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nitro912gr  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
basika pistebo oti i 8ruskia einai auti pou einai empodio stin epistimi.an kai upoti8ete oti den prepei na isxuei to pistebe kai mi erebna alla blepoume ka8imerna.
ego tasome uper tis apistimis giati se anti8esi me ti 8riskia mas dinei poio xiriopiasta apotelesmata.

nitro912gr UNLIMITED !!!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2002, 09:35:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλώς τον που χάθηκες εσύ φίλς tomcat..??
Χμ, υπάρχουν δύο κοινές συνισταμένες τόσο στην θρησκεία όσο και στην επιστήμη. Και οι δύο βασίζονται σε αξιώματα, για τις "θεωρίες" τους.
Στην θρησκεία το αξίωμα (στις περισσότερες των περιπτώσεων)προσδιορίζεται ως Θεός που στην φυσική πραγματικότητα δεν μπορεί να βιωθεί, ενώ στην επιστήμη ορίζεται ως "αξίωμα" (πολλές φορές και χωρίς τεκμηρώση), και αποτελεί την βάση πάνω στην οποία βασίζονται ορθολογικά πορίσματα.
Υπάρχει όμως μία ουσιώδης διαφορά ανάμεσα τους. Στην επιστήμη το άγνωστο βάση των πειραμάτων κάποια στιγμή γίνεται γνωστό, και αυτό αποτελεί αφετηρία νέων ανακαλύψεων. Στην θρησκεία εάν μεταβληθούν δραματικά οι αρχές που έχουν εξ αρχής θεωρηθεί ως "δογματικές" κινδυνέυει όλο το οικοδόμημα.
Και τα δυο πιστεύω όμως, ότι είναι αναγκαία στον άνθρωπο η θρησκεία καλύπτει την ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει σε κάτι ανώτερο απο αυτόν, και η επιστήμη την καλύπτει την ανάγκη κατανόησης ορθολογικά του κόσμου στον οποίο ζούμε..
Η επιστήμη σαφώς και μειώνει την επιχειρηματολογία της θρησκείας, φαντάσου τι έγινε όταν αποδείχτηκε ότι η Γη δεν ήταν επίπεδη..
Παρόλα αυτά εμένα με απασχολεί το γεγονός ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις αρχαίες θρησκείες μιλάνε συμβολικά πάντα για αλήθειες που η επιστήμη μόλις τώρα ανακαλύπτεί ή και δεν έχει ακόμη ανακαλύψει..
Για εμένα δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι πολύ μεγάλοι επιστήμονες ήταν και μυστικιστές και είχαν γνώσεις αρχαίας σοφίας ..

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

tomcat
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
158 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2002, 10:38:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους tomcat  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ φίλε Πλωτίνο. Όντως, εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την αποχή μου από το forum. Για την ακρίβεια είχα να ανοίξω τον υπολογιστή του σπιτιού περίπου 2 μήνες
Βλέπεις (να ένα καλό θέμα για συζήτηση) ο σύγχρονος τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων (budget, κερδοφορίες, marketing plan, αναδιατάξεις, τεχνολογικές μεταβολές και πάει λέγοντας) μας βάζει την εργασία ως πρώτο μέλημα που καταναλώνει πραγματικά πάρα πολλή χρόνο από την καθημερινότητά μας, το δε υπόλοιπο πρέπει να τα δώσουμε όπου προλάβουμε (οικογένεια, ξεκούραση, χόμπυ κ.τ.λ.). Anyway....
Θέτεις πολύ σωστές απόψεις στο θέμα. Η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει τον κόσμο μέσα από την παρατήρηση και το πείραμα. Κι όταν μιλάμε για κόσμο, δεν εννοούμε μόνο τη φυσική του εξήγηση (πως έγινε το σύμπαν, τα άστρα, η ζωή κ.λ.π) αλλά και την εξήγηση των δομών της κοινωνίας, της οικονομίας, των σχέσεων των ανθρώπων, της ιστορίας, της τέχνης κ.ο.κ.
Η επιστήμη λοιπόν εξηγεί μέσα από το "μικροσκόπιο" της παρατήρησής της δομές, και τους τρόπους που αυτές οι δομές λειτουργούν.
Δεν ενδιαφέρουν την επιστήμη θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, όπως ο Θεός για παράδειγμα που είναι κάτι μή παρατηρήσιμο και σαφώς εκτός δυνατότητας έρευνας τουλάχιστον με τα "εργαλεία" που η επιστήμη διαθέτει.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της επιστήμης, όπως σωστά ανέφερες, είναι η μεταβολή και η εξέλιξη των ιδεών της. Η μεταβολή αυτή βέβαια δεν επιφέρει το τέλος της επιστήμης, αλλά αντίθετα είναι η κινητήριος δύναμη για να διαγραφούν λανθασμένες θεωρίες, να διορθωθούν αυτές που μπορούν και να δημιουργηθούν νέες.
Η θρησκεία τώρα είναι αυτή που δίνει θέσεις αμετάβλητες. Ο ρόλος της για μένα θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο ηθικής και του τρόπου της καθημερινής βίωσης αυτής της ηθικής που διδάσκει. Ας μήν ξεχνάμε άλλωστε ότι π.χ. ο Χριστιανισμός είναι στην ουσία η διδασκαλία της ηθικής της αγάπης, όπως αυτής δίνεται μέσα από τη διδασκαλία του Χριστού.
Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η Θρησκεία ( θα έλεγα καλύτερα το παπαδαριό) φοβούμενο την πίτα που χάνει, μπαίνει στα χωράφια της επιστήμης και προσπαθεί να ξορκίσει νέες επιστημονικές ιδέες.
Έχω δεί πολλούς επιστήμονες που σέβονται τη θρησκεία και κατανοούν την αξία αλλά και τη θέση της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά αντίθετα έχω δεί πολλούς θρησκεύομενους που απορρίπτουν a priori θέσεις της επιστήμης, είτε λόγω άγνοιας ή γιατί οι θέσεις αυτές αποκαθηλώνουν τον άνθρωπο από την περίοπτη θέση που πιστεύει ότι έχει στη δημιουργία.
Αν μιλούσαμε για την εξέλιξη των ειδών (μία θεωρία που είναι πλέον ο ακρογωνιαίος λίθος της βιολογίας), θα βλέπαμε την αποστροφή πολλών σε αυτή τη θεωρία, γιατί μας φέρνει στο επίπεδο των υπολοίπων έμβιων συστημάτων. Αν μιλούσαμε για το Big Bang θα βλέπαμε παρόμοιες αντιδράσεις και την προσπάθεια κάπου να χωθεί ο Θεός για να μη χάσει τη θέση του στη Δημιουργία.
Έξω όμως από την επιστημονική ή αντιεπιστημονική θεώρηση της θρησκείας, πιστέυω ότι η θρησκεία παίζει και έναν ακόμη ρόλο. Της εξομάλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς μέσα από τη λογική της μέλλουσας ζωής όπου οι καλοί και φτωχοί θα πάνε στον παράδεισο, η δε κακοί και πλούσιοι στην κόλαση προσπαθεί να φιμώνει τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Αυτά για τώρα και τα λέμε σύντομα...

Φιλικά
Tomcat

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

astrofegia
Νέο Μέλος

Greece
20 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/12/2002, 11:23:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους astrofegia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
διαφορετικό το ένα απο το άλλο.
Η επιστήμη ερευνά...
η θρησκεία είναι πίστη.
Είναι δυνατόν να μην πιστεύεις πουθενά?Ακόμα και παλαιότερα ,επι ειδωλολατρίας κάπου πιστεύανε.Οπως και να σαι, έχεις ανάγκη να πιστεύεις σε όποιονδήποτε θεό.Είτε αλλάχ λέγετε είτε βούδας είτε δαλαϊ λάμα.
Στη θρησκεία δεν μπορείς να εξηγήσεις κάποια πράγματα, είναι ακατανόητα.
Όμως μπορεί η επιστήμη να εξηγήσει τα πάντα?
φυσικά και όχι.
Επιστημονικά τη είναι η ψυχή?πως το ερμηνεύουν


φιλικά

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

tomcat
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
158 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/12/2002, 10:47:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους tomcat  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή Αστροφεγγιά.

Θεωρείς δεδομένο το ότι όλοι πρέπει να πιστεύουν κάπου, σε κάποιο Θεό? Γιατί ?
Η επιστήμη βέβαια και δεν έχει απαντήσεις για όλα, έχει όμως απαντήσεις για τα περισσότερα και συνεχώς διευρύνει τις γνώσεις της, ξεσκεπάζοντας σταδιακά το χαλί της άγνοιας.
Όσο για την ψυχή.. Τί εννοείς ως ψυχή. Αυτό που ζει μετά το θάνατο του υλικού μας σώματος? Αν ναι, αυτή η ψυχή πώς μπορεί να μελετηθεί? Κι αν δεν μπορεί να μελετηθεί, τουλάχιστον με επιστημονικούς όρους γιατί είναι κάτι "άυλο" τότε ΔΕΝ εμπίπτει στις αρμοδιότητες της επιστήμης.

Φιλικά
Tomcat


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

beyond
Πλήρες Μέλος

Greece
1446 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/12/2002, 00:13:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους beyond  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος beyond  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΣ ΦΑΝΑΤΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ..
ΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ..
ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ..
ΕΧΕΙ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ..
ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΧΕΙ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ..
ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ?
ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ (π.χ μια ερωτικη η επαγγελματικη αποτυχια..) ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ..ΤΟΤΕ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ
ΤΗΣ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑΣ..

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Germany
267 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/12/2002, 05:30:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φιλοι μου,

Θα ηθελα πρωτα να κανουμε μια εισαγωγη σ' αυτο που λεμε Επιστημη σημερα, και υστερα πιστευω οτι θα διευκολυνθουμε στο συσχετισμο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ και Θρησκειας.

Προκαλει στις μερες μας εκπληξη το ποσο ανερματιστοι και κουφιοι εμφανιζονται διαφοροι ανεγνωρισμενοι "επιστημονες":λιγο η αγωνια της διατυπωσεως μιας νεας θεωριας, λιγο το αγχος εξαργηρωσεως της "πολιτικης ορθοτητος", αλλα παντοτε με μια ανουσια φλυαρια που αποδιδει εκπληκτικα αποτελεσματα στο μη-ειδικο κοινο. Πραγματικοι Επιστημονες ειναι οσοι, κατ'αρχην διακρινονται εκ της ΕΝΑΡΓΟΥΣ κι ΕΓΡΗΓΟΡΩΣΗΣ αντικειμενικης θεασεως. Εκεινης της ατρομητης εγρηγορσεως, που ο Ιταλος στοχαστης Ιουλιος Εβολα χαρακτηριζει ως ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Η αντικειμενικη Επιστημη , λοιπον, ειναι πνευματικος καρπος μιας μονον Φυλης, της ΦΥΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ, οπως ελεγε και ο Γκαιτε: "Καθε αληθης επιστημη ειναι πνευματικο παιδι του Ολυμπου".Οι αλλες φυλες μπορει να ανεπτυξαν τεχνογνωσιες κι επιδεξιωτητες, οχι ομως ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Αν αυτο ακουγεται καπως παραξενο σημερα, ειναι διοτι η επιστημη στις μερες μας απωλεσε τη συνθετικη της πνευματικοτητα και τον αληθη της ανωτερο χαρακτηρα, ωστε να ερθει στα μετρα της αναλυτικης μετριοτητος και της εβραικης χρησιμοθηριας!

ΔΕΝ ειναι επιστημονας ο στενοκεφαλος μηχανοποιημενος τεχνοκρατης και τα δηθεν "επιστημονικα" συμπερασματα ενος αντιπνευματικου, αντεθνικου και αντιφυλετικου Συστηματος. Η αποσπασματικη γνωση, στερουμενη των ΣΥΝΕΚΤΙΚΩΝ εκεινων ΑΡΜΩΝ και αγνοουσα τη Γενεσιουργο Αληθεια των Ζωσων Ιδεων, του Κοσμικου Λογου ( κατα τον Ηρακλειτο), απ' οπου αναπτυσσεται καθε αληθινη Επιστημη, αδυνατει να αποκτησει συνοχη, εσωτερικη ενοτητα και διαφωτιστικη Δυναμη. Μαλλον τα αντιθετα επιτυγχανει: τη Συγχυση , την Ανισορροπια, την Αυθαδεια και την Υβρη. Διοτι οταν δεν υπαρχουν γεφυρες αναμεσα στα κομματια της Επιστημης και ειναι σαν να μη αναγνωριζονται μεταξυ τους, τοτε πολυ περισσοτερο δεν αναγνωριζεται απο αυτα και καποια ΑΝΩΤΕΡΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, καποια ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Στην Χρυση Εποχη της Φυλης μας, αυτη η Εσωτερικη Ενοτητα εκδηλωνοταν ετσι: Επιστημη, Τεχνη, Φιλοσοφια και Θρησκεια δεν αποτελουσαν κλαδους χωριστους κι αντιμαχομενους, αλλα τμηματα μιας ανωτερης πνευματικης Επιστημης. Μιας Επιστημης που δεν ηταν ουτε Δογμα, οπως οι θρησκειες του οχλου της Σκοτεινης Εποχης, ουτε επιφανειακη εξωτερικη παρατηρηση, οπως η ψευδοεπιστημη των ημερων μας. Δεν ηταν μια μηχανικη ψευδογνωση υπερ καποιου "θρησκευτικου" η "πολιτικου" δογματισμου, αλλα αποτελεσμα και Εσωτερικης Εμπειριας και αναγνωρισης. Δεν ειναι τυχαια η φραση του Ηρακλειτου για την αξια της "οσφρησης":" Ει τα παντα καπνος γενοιτο, ρινες αν διαγνοιεν!"- δηλ. Αν ολα γινονταν καπνος θα το αντιλαμβανομασταν με την οσφρηση. Εδω ομως υπαρχει και κατι βαθυτερο. Η υποσταση των Πραγματων, αρχικως διαγιγνωσκεται με την "οσφρηση"- πριν και περα απο λογια και περιγρεφες! Μη ξεχναμε οτι η περιγραφη δεν ειναι γνωση, αλλα περιγραφη του αγνοουμενου. Η αμεση, "οσφρητικη" διαγνωση, η ΘΕΑΣΗ, η εμπειρια, ειναι το ζητουμενο. Αυτο σημαινει και "Θεωρια"( αμεση θεαση - οχι περιγραφη!) και "ΘΕΩΡΗΜΑ"(που εχει εκφυλιστει προς τη σημερινη εννοια της "θεωριας"-υποθεσης,που δεν ειναι παρα μια διαστρεβλωση της αρχαιας Θεωριας-Θεασης).
Ολα αυτα εχουν μετατοπιστει απο τον ηλιακο χαρακτηρα τους, σε μια χθονια αντιληψη - "σεληνιακη", οπως θα ελεγε ο Εβολα.
Μια στεγνη επιφανεια δηλαδη και οχι ενα διεισδυτικο βαθος.

Το Αληθινο Πνευμα σημερα, με την δηθεν "καθολικη μορφωση",
εχασε τη μεταφυσικη του Ολυμπια Αξια, ετσι ωστε να δυνανται και οι γυφτοι ανετως να επιδεικνυουν πως κι αυτοι "μορφωθηκαν"!
!! Αυτο θα πει ΕΛΛΕΙΜΑ, τοσο ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ, οσο και ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ , οπως ανελυσα και σε μια αλλη μου αναφορα. Αυτο ειναι το υποκειμενο του Εκφυλισμου. Δεν αλλαζει ομως καθολου αυτο που ειπε ο Πλωτινος: "ΟΥΚ ΑΝ ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΕΙΔΕΝ ΗΛΙΟΝ ΗΛΙΟΕΙΔΗΣ ΜΗ ΓΕΓΕΝΗΜΕΝΟΣ"!!! Το ζητημα της ουσιας ειναι:"Ποιος εισαι"."Ηλιοειδης γεγενημενος" η οχι; Και κανεις δεν μπορει να υποκαταστησει του Φορεις του Ανωτερου Πνευματος, της Αληθινης Επιστημης, διοτι η αυθεντικη ΣΥΝΘΕΣΗ, ειναι Ολυμπια και ερχεται εκ των Ανω! Και δε μιλω για το Ελεγιανο σχημα(θεση-αντιθεση -"συνθεση"),αλλα για μια ανωτερης ταξεως Αληθεια. Ο ορος θα ηταν καλυτερα ο Ηρακλειτειος " Λογος". Αν και αυτος ο ορος εχει συσκοτισθει...

Η Αυθεντικη Επιστημη λοιπον, οδηγει εκει, στην αρχικη Ενοτητα.
Σε ολα τα επιπεδα. Αρα, για την Αυθεντικη Επιστημη δεν υφισταται καμια ρηξη... Φτανει να την βρουμε.


ΔΙΑ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ ΣΤΟ ΦΩΣ!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kouman
Νέο Μέλος

Greece
27 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/01/2003, 01:18:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kouman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
φιλε tomcat.....
πιστευω οτι θρησκεια και επηστημη ειναι δυο διαφορετικες εννοιες και κατα την γνωμη μου αλληλοσυγκρουομενες.
οι "αιρετικες" αποψεις της επιστημης βασιζονται πανω σε αδιασιστες αποδειξεις που δεν μπορουν να ανερεθουν με της αγονιοδεις φονες και απειλες των πατριαρχων.οι αποψεις της εκκλησιας ειναι ποια θα ελεγα ξεπερασμενες καθος σε ερευνα που εχει γινει ολο και λιγοτεροι ειναι οι πιστοι της.ετσι προτιμω να πιστευω την επιστημη παρα την εκκλησια και τα επειχηρηματα της που οπως ειπα καταριπτονται ενα ενα.
και τελειωνω με το εξης συμπερασμα
οτι η επιστημη αναιρει και οχι μειωνει τα επιχηρηματα της θρεισκειας.
φιλικα...............

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Silverwolf
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Sweden
565 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/01/2003, 15:11:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Silverwolf  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Silverwolf  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Pan metron ariston ellegan oi arxaioi proginoi mas.
Pisteyw oti to idio ysxyei kai me toso me thn 8rhskei a oso kai me thn episthmh. O dogmatismos kai o fanatismos panta prokaloyn problhmata. Dystyxws h 8rhskeia syxna kai eykola 3efeygei apo thn aplh pisth kai eysebeia kai katalhgei se ayta ta 2. Opws yparxoyn kai ta akraia fainomena ths episthmhs.
8elw na tonisw oti diakekrimenoi episthmones (lampro paradeigma o Einstein alla kai arketoi arxaioi filosofoi) eixan thn dynamh na krathsoyn thn isoropia anamesa sthn pisth toys kai thn episthmh. Aythn thn isoropia prepei na brei o ka8e an8rwpos, giati oloi pisteyoyme se kati. Eite to poyme xristo, dwdeka8eo, xrhma ktl

"For the strength of the wolf is the pack
and the strength of the pack is the wolf"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Silverwolf
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Sweden
565 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/01/2003, 15:13:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Silverwolf  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Silverwolf  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Diwr8wsh: lwgo kektymenhs taxythtas ekana kapoia la8h. To pio profanes "proginoi" = progonoi.

"For the strength of the wolf is the pack
and the strength of the pack is the wolf"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.09375
Maintained by Digital Alchemy