ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
 O Bελονισμός στην Ελλάδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/01/2003, 10:28:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
O Bελονισμός στην Ελλάδα:

http://users.med.auth.gr/~karanik/greek/greekg.htm

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/01/2003, 16:17:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο βελονισμός, είναι μία κινέζικης προέλευσης θεραπευτική μέθοδος, που η γέννησή της χρονολογείται στην τρίτη χιλιετηρίδα προ Χριστού. Αν και για πολλούς αιώνες έχει αποτελέσει το κύριο θεραπευτικό σύστημα του ανατολικού κόσμου, έκανε την εμφάνησή του στη Δύση, μόλις τα τελευταία χρόνια. Η υοθέτηση του βελονισμού αρχικά από τη Γαλλία και Ρωσία, ακολουθήθηκε με έντονο ενδιαφέρον από την υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί μια συχνή προσφυγή του ασθενή για θεραπεία, αλλά και αντικείμενο έρευνας του επιστημονικού κόσμου.

Βασισμένη σ'ένα τεράστιο φιλοσοφικό υπόβαθρο, η τέχνη του βελονισμού, χρωστάει τη δράση της σε αποσυμφόρηση της ενέργειας που κυκλοφορεί σε ορισμένα κανάλια του ανθρώπινου σώματος. Η αποσυμφόρηση γίνεται με την εισχώρηση λεπτών βελονών σε καθορισμένα βελονιστικά σημεία, η θέση και η λειτουργία των οποίων έχει χαρτογραφηθεί από τον κινέζο αυτοκράτορα Νέι Κινγκ- όπως λέει η παράδοση- ή από πολύχρονη εμπειρία και παρατήρηση - σύμφωνα με άλλες παραδόσεις. Με τη βελονοθεραπεία ενεργοποιούνται μηχανισμοί αυτοίασης που για κάποιες αιτίες υπολειτουργούσαν ή ερεθίζονται για πιο έντονη λειτουργία.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/01/2003, 16:48:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ο βελονισμός αποτελεί την αρχαιότερη θεραπευτική μέθοδο που έχει επιβιώσει έως σήμερα, όχι όμως την πρώτη, αφού σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι είχαν αρχαιότερο ιατρικό σύστημα, που δεν διατηρείται όμως μέχρι σήμερα.
Η ιστορία της παραδοσιακής ιατρικής από ανθρωπολόγους και ιστορικούς έχει να επιδείξει μια εντυπωσιακή σειρά από μεθόδους για την ανακούφηση του πόνου. Εκτός από τη χρήση βοτάνων, καταπλασμάτων, ψαλμών και προσευχών, κάθε πολιτισμός εμφανίζεται να έχει μάθει την καταπολέμηση του πόνου με τον πόνο - γενικά προκαλώντας σύντομο ελεγχόμενο πόνο, ανακουφίζει χρόνια άλγη. Η χρήση των βεντούζων από την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη τον 4ο προ Χριστού αιώνα, όπως και η χρήση τους από την Ινδία και Κίνα, η χάραξη του δέρματος με αιχμές, σε συνδιασμό με τις βεντούζες και η κάυση με πυρωμένα σίδερα για κάθε είδους πόνο, προκαλούνε έκπληξη στον κόσμο του 2000. Ωστόσο κάποιες από αυτές τις μεθόδους είναι ακόμη ζωντανές στις παραδόσεις της επαρχίας.
Μεταξύ των δοξασιών για τη γεννεσιουργό αιτία του βελονισμού, δύο είναι οι επικρατέστερες: Σύμφωνα με τη μία από αυτές, ο άνθρωπος της αρχέγονης κοινωνίας διαπίστωσε ότι ορισμένοι από τους μικροτραυματισμούς ή νυγμούς εντόμων που τυχαία του συνέβαιναν, πολύ συχνά τον απήλασσαν από διάφορες άλλες διαταραχές ή πόνους. Η μνήμη του σημείου που υπέστη τον μικροτραυματισμό, όπως και η ανακούφηση από πολλά συμπτώματα συνδιάστηκαν, κατατάχτηκαν σε περιπτώσεις απ'όπου προέκυψαν κάποια συμπεράσματα. Ετσι ο άνθρωπος κατέγραψε τις σχέσεις ανάμεσα στα διάφορα σημεία 9βελονιστικά σημεία: sie wej) και τις ασθένειες,δημιουργώντας τις βασικές αρχές για τη βελονοθεραπεία.
Σύμφωνα όμως με την παλαιότερη κινέζικη παράδοση, ο πρώτος άνθρωπος (pan-kou) συνέλαβε την έννοια της δυαδικότητας κατά την αέναη ροή της εναλλασσόμενης ροής των αντιθέτων, τα οποία ονόμασε Yin και Yang. Από την ανάμειξη αυτών σε μυριάριθμους ποιοτικούς και ποσοτικούς συνδιασμούς, προήλθαν όλα τα όντα, όλα τα φαινόμενα και όλα τα πράγματα. Η ενέργεια που εδρεύει σε κάθε έμψυχο ή άψυχο υλικό,και η γεννεσιουργός αιτία του ανθρώπου, καλείται και η ομαλή ή όχι ροή της σε συγκεκριμένα κανάλια είναι η αιτία για όλες τις παθήσεις. Σύμφωνα με αυτήν την κοσμογονική θεωρία, συντάχτηκε το αρχαιότερο κλασσικό κινέζικο ιατρικό σύγγραμμα, το Nei King, που αποτελεί διάλογο μεταξύ του 3ου Κινέζου Αυτοκράτορα Hoang Ti και του υπουργού του Chi Pa (2.696 - 2.598 π.Χ.)
Τ αρχαιότερα ντοκουμέντα για την κινέζικη παραδοσιακή ιατρική χρονολογούνται στην εποχή της δυναστείας των Hsia (2200 π.Χ.). Στα παλιά κινέζικα κείμενα βρίσκονται πολλά στοιχεία για τις πρώτες βελόνες που ήταν πέτρινες. Κινέζοι αρχαιολόγοι βρήκαν βελόνες από πυρόλιθο, κόκκαλο, καλάμι, και αργότερα από χαλκό, σίδερο, ορείχαλκο, άργυρο και χρυσό.
.....
Στην Ευρώπη η τέχνη του βελονισμού έγινε γνωστή μόλις το 1683, όταν ευρωπαίοι γιατροί της εταιρίας Dutch East Indies Trading Company στη Γιάβα της Ιαπωνίας, είδανε το βελονισμό να χρησιμοποιείται από τους Γιαπωνέζους, ενώ τον ίδιο καιρό Ιεραπόστολοι άρχισαν να εισδύουν στον ανατολικό κόσμο
....
Στη Γαλλία έγινε γνωστός πριν από τις άλλες χώρες, και μάλιστα εκεί καθιερώθηκε ο Ωτοβελονισμός.
Ιδιαίτερη ανάπτυξη έχει ο βελονισμός σήμερα στη Σοβιετική Ενωση, όπου διδάσκεται επίσημα στις ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων, παράλληλα με πειραματισμούς στη νευροφυσιολογία και το φαινόμενο .
....
Το στόχαστρο του επιστημονικού κόσμου επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στην αναλγησία κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.
...
Η ονομασία που αποτελείται από τα λατινικά acus: βελόνα και punctura: τρύπημα, αντιστοιχεί στην παραδοσιακή κινέζικη ονομασία: Tsen - Tsou (καρφωτής βελόνας).


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/01/2003, 17:44:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ.

Ενας κατά προσέγγιση ορισμός για τον βελονισμό είναι:
"Η τεχνική του ερεθισμού με βελόνες συγκεκριμένων σημείων στο σώμα, που βρίσκονται στην πορεία καναλιών ενέργειας, τα οποία λέγονται μεσημβρινοί".

Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική παράδοση, η κινητήρια ενέργεια ενός ζώντος οργανισμού , κυκλοφορεί μέσα σ'αυτόν ακολουθόντας συγκεκριμένες πορείες (κανάλια ενέργειας), τους μεσημβρινούς. Τέτοιοι μεσημβρινοί, υπάρχουν 12 στο ανθρώπινο σώμα, και αντιστοιχούν στα ζωτικά όργανα: καρδιά, σικώτι, πνεύμονες, κ.λ.π. Αυτοί αποτελούνται από ένα κεντρικό τμήμα που αντιστοιχεί στο εσωτερικό όργανο κάθε μεσημβρινού, και από ένα περιφερικό τμήμα, το οποίο βρίσκεται πιο επιφανειακά και μπορεί έτσι να ερεθιστεί. Πάνω στα περιφερικά κυρίως τμήματα των βασικών μεσημβρινών υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία, στα οποία υπάρχει τάση συσσώρευσης ενέργειας, ή είναι δυνατό μέσω αυτών να επιρρεάσουμε την ενέργεια ενός καναλιού. Τα σημεία αυτά είναι 3 ειδών:
1).καλασσικά σταθερά σημεία.
Είναι 361, και έχουν χαρτογραφηθεί στα αρχεία του κινέζικου παραδοσιακού βελονισμού, πολλά χρόνια πριν. Κάθε ένα τέτοιο σημείο, έχει κινέζικο όνομα, που φανερώνει στοιχεία για τη θέση ή λειτουργία του. π.χ. <γκέι κο> σημαίνει "ευχάριστη οσμή" και αντιστοιχεί στο σημείο <παχύ έντερο 20> που βρίσκεται δίπλα στα ρουθούνια της μύτης, ενώ το <φου μον> "πύλη ανέμου" περιγράφει την επίδραση του σημείου <ουροδόχος κύστη 12> για τα αναπνευστικά προβλήματα.
2).Εμπειρικά σημεία.
Αυτά ανακαλύπτονται από τον ασθενή ή τον βελονιστή, και αποτελούν μέρη που όταν τυχαία ερεθιστούν, προκαλούν απαλλαγή από κάποια συμπτώματα.
3).Αshi points και επώδυνα σημεία.
Είναι σημεία ευαισθησίας που με την ψηλάφησή τους δίνουν την εντύπωση τοπικής έντασης - μυικής σύσπασης.

Ο κλασσικός ωστόσο κινέζικος βελονισμός ασχολείται κυρίως με τα πρώτα 361 σημεία, ενώ τα τελευταία αποτελούν σημεία που ορίστηκαν από τη δυτική ιατρική.

Δύο παρακλάδια του βελονισμού είναι ο <ωτοβελονισμός> και ο <ερεθισμός της κρανιακής απονεύρωσης>. Στον ωτοβελονισμό, ερεθίζονται σημεία στο αυτί, που αντιστοιχούν σε κάποιο όργανο, μέλος ή λειτουργία του σώματος. Ο ερεθισμός της κρανιακής απονεύρωσης ακολουθεί ξεχωριστά κανάλια ενέργειας και ερεθίζεται όλο το κανάλι στο μήκος του.

Ο ερεθισμός των βελονιστικών σημείων γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

Βελονισμός
χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές βελόνες (0,26 - 0,46 mm).Υπάρχουν πολλοί τύποι βελόνας, ανάλογα με το σημείο που θα ερεθιστεί (κοντές, μακριές, πολύ κοντές, χρυσες, κ.λ.π.). Οι βελόνες αυτές διαπερνάνε το δέρμα πάνω από το σημείο που θα ερεθιστεί, σε βάθος που εξαρτάται από τη θέση του σημείου. Συχνά, κατά την είσοδο της βελόνας, ο ασθενής αισθάνεται μία ανεπαίσθητη ηλεκτρική ενέργεια (αντίδραση του chi) στο σημείο που μπήκε η βελόνα, ή ακόμη και κατά μήκος όλου του μεσημβρινού.

Θερμικός ερεθισμός moxibution
Σύμφωνα με την αντίληψη ότι το "ψυχρό" είναι συχνά αιτία αποσυντονισμού της ζωτικής ενέργειας, γίνεται ερεθισμός των σημείων με την κάυση "μόξας" ή με βεντούζες (σε αναπνευστικές παθήσεις). Η μόξα προέρχεται από φύλλα του φυτού "artemisia vulgaris" και τοποθετείται ειδικά κατεργασμένο καιώμενο τμήμα της απευθείας στο βελονιστικό σημείο (δεν ακουμπάει και δεν καίει το δέρμα, απλά ο ασθενής αισθάνεται έντονη θερμότητα), ή συνδιάζεται με τοποθέτηση βελόνας (θερμός βελονισμός).


Ο εντοπισμός των βελονιστικών σημείων "διακοπτών" γίνεται με τη βοήθεια χαρτών, ειδικά σχεδιασμένων ανθρώπινων ομοιωμάτων, αλλά και περιγραφικά.

Συχνά μετά από τον βελονισμό, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει τάση για γέλιο, κλάμμα, υπνηλία, κ.λ.π. που προέρχονται από την απελευθέρωση της ενέργειας.
...
Το πεδίο εφαρμογής του βελονισμού, είναι τεράστιο και δεν περιορίζεται μόνο στην θεραπεία παθήσεων των ανθρώπων.(Στην Μεγάλη Βρεταννία υπάρχουν κτηνίατροι βελονιστές που τον ασκούν σε άλογα και σκύλους). Ενδεικτικά, κάποιες παθήσεις στις οποίες γίνεται χρήση του βελόνισμού: αρθρίτιδες, καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις, στομαχικές και εντερικές παθήσεις, γυναικολογικά νοσήματα, παθήσεις του ουροποιογεννητικού, ψυχολογικά προβλήματα, νευρολογικές παθήσεις, μολυσματικές παθήσεις.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/01/2003, 19:38:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Η εμφύσηση της δυαδικής ζωτικής ενέργειας, αποτέλεσε τη γεννεσιουργό αιτία του ανθρώπου. Η ενέργεια αυτή, που έχει σαν φύση - αίτιο - αποτέλεσμα την αδιάκοπη ροή και ισορροπία των αντιθέτων, εδρεύει στον τρισυπόστατο άνθρωπο, δίνοντάς του τη δύναμη να τρώει, να κοιμάται, να γελά , να κλαίει, να ζει.
Ο άνθρωπος συγγενεύει "εξ ενεργείας" κι όχι εξ αίματος με όλη τη φύση, τον ιδεατό και υλικό κόσμο, που δημιουργήθηκε από την κυκλική ροή των αντιθέτων yin και yang. Συνεπώς, μονάχα η αρμονία του με αυτό το σύνολο, μπορεί να αποτελέσει ικανή συνθήκη για την ομαλή κίνηση της ενέργειας μέσα του. Επειδή αυτό είναι πολύ δύσκολο λόγω των παραγόντων και καταστάσεων που δημιουργούνται συνεχώς, εμφανίζεται η ασθένεια, που είναι ένοικος όχι μόνο του σώματος, αλλά και της ψυχής και του πνεύματος.

Ασθένεια είναι το αποτέλεσμα της διαταραχής της ροής της ζωτικής δύναμης μέσα στα κανάλια της στο ανθρώπινο σώμα.
Η πολικότητα της ρέουσας ενέργειας μεταβάλλεται διαρκώς κατά τη διαδρομή της μέσα στους μεσημβρινούς. Ετσι η ενέργεια μεταβάλλεται από "yin μεσα στο yin" έως "yang μεσα στο yang" (μεταβολές ενέργειας μέσα σε ένα κανάλι yin ή yang). Η επίδραση ενός μη αρμονικού (βλαπτικού) παράγοντα στο ψυχοσωματικό επίπεδο, προκαλεί αρχικά μια διαταραχή στη ροή του yin και του yang. Η ενέργεια διαταράσσεται στον πιο ευαίσθητο μεσημβρινό, ή σε αυτόν που συγγενεύει περισσότερο με τη φύση του βλαπτικού παράγοντα. Με την κινητοποίηση μίας δυνατής ζωτικής δύναμης, η ενεργειακή κυκλοφορία αποκαθίσταται αυτόματα και ο οργανισμός δεν τίθεται υπό δοκιμασία. Σε αποτυχία όμως αυτού του μηχανισμού, η ενέργεια συνεχίζει να μπλοκάρεται, επιρρεάζει δευτερογενώς τους άλλους μεσημβρινούς, με τελικό αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση του yin και του yang και την εδραίωση μιας χρόνιας νόσου.
Σύμφωνα με την αρχή ότι τα yin και yang αποτελούν την έκφραση των αντιθέτων, χαρακτηρίζεται ως η κατεύθυνση προς τα μέσα και κάτω και αντιπροσωπεύει το αρνητικό, το αδύναμο και άτονο, το νερό, το συναίσθημα, τη σελήνη, τη νύχτα, το κρύο, τη γυναίκα, το κλάμμα και τον ήπιο χρόνιο πόνο. Το yang αντίθετα, κατευθύνεται προς τα επάνω και έξω, και αντιπροσωπεύει το θετικό, το δυνατό και έντονο, τη φωτιά, τη λογική, τον ήλιο, την ημέρα, τη ζέστη, τον άντρα, το γέλιο και τον οξύ δυνατό πόνο. Ο συνδιασμός των δύο αντιθέτων εννοιών φαίνεται παντού στη φύση, και η ίδια μας διδάσκει την εναλλαγή τους (ημέρα – νύχτα) αλλά και την ισορροπία τους. Σε διαταραχή τους (π.χ. φωτιά στο δάσος :yang) επιρρεάζεται όλο το σύστημα, νοσεί το περιβάλλον, (ανομβρία, ισοπέδωση καιρού:καταπίεση yin), νοσεί η ατμόσφαιρα, ο άνθρωπος.
Ο νόμος της εναλλαγής του yin και του yang ισχύει και στο ανθρώπινο σώμα. Ανάλογα με την κατεύθυνσή τους, την τοποθεσία τους και το όργανο με το οποίο συνδέονται, οι μεσημβρινοί είναι yin και yang. Ολοι οι μεσημβρινοί της πρόσθιας επιφάνειας του σώματος κατευθύνονται προς τα επάνω (το άτομο έχει τα χέρια υψωμένα προς τον ουρανό) και είναι yin, ενώ οι μεσημβρινοί της οπίσθιας επιφάνειας κατευθύνονται προς τα κάτω και είναι yang. Τα όργανα διακρίνονται σε συμπαγή και είναι yin: ήπαρ, καρδιά, σπλήνας, πνεύμονες νεφροί, και κοίλα που είναι yang: χοληδόχος κύστη, λεπτό έντερο, παχύ έντερο, στομάχι, ουροδόχος κύστη. Τα όργανα αυτά χαρακτηρίζουν τους δέκα κύριους μεσημβρινούς. Το «κανάλι του περικαρδίου» και το κανάλι του «τριπλού θερμαστή» μπορούν να ταυτιστούν με το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Τα σπλαχνικά τμήματα των καναλιών, πορεύονται κεντρικά εσωτερικά και από την ένωσή τους προκύπτουν δύο επιπλέον μεσημβρινοί, ο du που είναι yangκαι διασχίζει τη σπονδυλική στήλη από πίσω και προς τα πάνω , και ο ren που είναι yin και έχει ακριβώς την αντίθετη πορεία.

Στη ζωή κυριαρχεί ο νόμος της δυαδικότητας, ο άνθρωπος είναι τρισυπόστατος και η φύση αποτελείται από το συνδιασμό 5 στοιχείων: το ξύλο <σικώτι, χολή>, η φωτιά <καρδιά, λεπτό έντερο>, η γη <σπλήνας, στομάχι>, το μέταλλο <πνεύμονες, παχύ έντερο>, και νερό <νεφροί, ουροδόχος>. Οχι μόνο τα όργανα, αλλά και οι ιστοί αντιστοιχούν στα 5 στοιχεία. Οπως ακριβώς είναι πλασμένη η φύση, είναι και ο άνθρωπος και τον διέπει η ίδια φυσική σχέση.
Ο ρόλος του βελονιστή είναι δύσκολος, γιατί μόνον εαν είναι αληθινά κάτοχος αυτής της φιλοσοφίας θα μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει για να διαγνώσει και να γιατρέψει τον ασθενή. Για τη διάγνωση, εκτός από την προσεκτική παρατήρηση και το διάλογο, χρησιμοποιεί την εξέταση της γλώσσας ή του δέρματος, ψηλαφεί το σφυγμό που αντιστοιχεί σε κάθε όργανο (παραδοσιακός τρόπος διάγνωσης που ελέγχει κατά πόσο ένας μεσημβρινός είναι περρισσότερο yin ή yang απ’όσο πρέπει) και προαπαθεί μετά να δει μέσα από τον ασθενή, την εναλλαγή των αντιθέτων και το συνδιασμό των στοιχείων.
Ακολουθεί ένα παράδειγμα κλασσικής βελονιστικής διάγνωσης μίας αρθρίτιδας:

«Στην κατηγορία των αρθρίτιδων που είναι ασθένειες bi (μπλοκαρισμένη ενέργεια) ο πόνος μπορεί να είναι περιφερόμενος (περιφερόμενο bi), να υπάρχει φλεγμονή (θερμό bi) και σκληρότητα στην άρθρωση (σκληρό bi). Ετσι, τα είδη των αρθρίτιδων διακρίνονται σε: επώδυνο – σκληρό bi, περιφερόμενο – θερμό bi, και επώδυνο bi. Το επώδυνο – σκληρό bi χαρακτηρίζει τη χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Η γλώσσα είναι λεπτή, λευκή και λιπαρή, ερεθισμένη, με ορατά τα αποτυπώματα των δοντιών πάνω της. Ο σφυγμός, αδύναμος.»


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Sweden
2197 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2003, 01:51:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
KATI EXEI PAREI TO AYTH MOU GIA VELONISMO STHN (ARXAIA) ELLADA
ALA DISTIHOS DEN XERW LEPTOMERIES.EAN GNORIZEI KAPIOS KATI THA
PARAKALOUSA NA TO ANAFEREI,KAPIO VIVLIO H OPIADIPOTE PIGH!

Πάνα καλώ κρατερόν,νόμιον
κόσμοιο τό σύμπαν.......

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/01/2003, 00:15:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα Εχεμβροτε.

Αυτά που έγραψα εγώ στο φόρουμ, προέρχονται από μία εργασία που είχα κάνει πριν από χρόνια στο πανεπιστήμιο και απ'ότι θυμάμαι δεν είχα συναντήσει πουθενά αναφορές για βελονισμό στην αρχαία Ελλάδα.
Τουλάχιστον όσον αφορά βιβλία ιατρικά και άρθρα σχετικά με το βελονισμό.
Δεν ξέρω αν αναφέρεται κάτι τέτοιο σε άλλα βιβλία...
Πάντως θα ψάξω στη βιβλιογραφία που έχω για άλλη μία φορά και θα σε ενημερώσω αν κάτι πεσει στην αντίληψή μου.

Χαιρετώ σε.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.2011719
Maintained by Digital Alchemy