ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ =-.
 Πως Μπορούμε Να Φτιάξουμε Τα Δικά Μας Φυσικά Προϊόντα?
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 5
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/03/2006, 20:25:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
<b>Πως Μπορούμε Να Φτιάξουμε Τα Δικά Μας Φυσικά Προϊόντα?</b>

Γεια σας φίλοι μου,
ανοίγω αυτό το θέμα γιατί με απασχολεί το τελευταίο διάστημα.

Τα χημικά έχουν μπει στην ζωή μας, και υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας χωρίς να το γνωρίζουμε ή να το γνωρίζουμε και να μην δίνουμε σημασία. Καλό είναι να προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε όσο γίνεται, για να έχουμε καλύτερη υγεία, να αγαπάμε το περιβάλλον, ώστε να μην δημιουργούμε τοξικά απόβλητα.

Θέλουμε να γίνουν γρήγορα οι δουλειές μας χωρίς να κάνουμε μεγάλο κόπο, αντί να στύψουμε μια πορτοκαλάδα ανοίγουμε έναν έτοιμο χυμό, αντί να μαγειρέψουμε ανοίγουμε μια κονσέρβα . Αυτό όμως έχει ένα τίμημα, μαζί με την τροφή παίρνουμε και πολλά συντηρητικά, που σε μερικές τροφές ίσως δεν είναι επικίνδυνα, αλλά σε άλλες είναι. Όταν δίνουμε παίρνουμε, αυτή η σχέση του πάρε δώσε ισχύει παντού! Αν δεν δώσουμε και το πάρουμε έτοιμο δεν παίρνουμε τίποτα. Αν δεν κάνουμε τον κόπο να στύψουμε ένα χυμό δεν θα πάρουμε τα συστατικά του!

Χρησιμοποιούμε πολλά χημικά και τοξικά για τον καθαρισμό του σπιτιού, τα οποία νομίζουμε ότι καθαρίζουν αλλά πίσω από αυτά κρύβονται πολλοί κίνδυνοι για την υγεία μας και για το περιβάλλον. Γι’ αυτό λοιπόν συνιστώ να τα αποφεύγουμε αφού μπορούμε να φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι τέλεια καθαριστικά με υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα μας ή στο φαρμακείο! Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας καλλυντικά, τα δικά μας σαπούνια και πολλά γιατροσόφια που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας. Αυτοί ήξεραν περισσότερα από εμάς γιατί βρισκόταν πιο κοντά στην φύση και όπως ξέρουμε η φύση γιατρεύει!

Γι’ αυτό θα παρακαλέσω όποιος φίλος ή φίλη γνωρίζει κάποιο γιατροσόφι να το αναφέρει. Πιστεύω να βοηθήσει πολύ κόσμο.

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/03/2006, 20:27:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αρχικά θα αναφέρω κάποιες συνταγές που χρησιμοποιώ για τον καθαρισμό του σπιτιού.

Καθαριστικό Γενικής Χρήσης

Αυτό το καθαριστικό που θα αναφέρω φτιάχνεται με δύο υλικά! Με σόδα μαγειρική και ξύδι. Βάζουμε σε ένα πιάτο την σόδα και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ξύδι. Καθώς πέφτει το ξύδι, το μίγμα αφρίζει. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει μια παχύρευστη κρέμα και είναι έτοιμη, έτσι απλά!

Την βάζουμε σ’ ένα καθαρό μπουκάλι και την χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε το μπάνιο, την κουζίνα, το φούρνο και οτιδήποτε άλλο. Επίσης τη ρίχνουμε προληπτικά στις αποχετεύσεις για να μην βουλώνουν και να μην μυρίζουν, για να μην ρίχνουμε τα επικίνδυνα τοξικά.

Αυτή η κρέμα έχει ένα και μοναδικό ελάττωμα , αν την αφήσουμε αρκετό καιρό η σόδα κάθεται κάτω και το ξύδι πάνω. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κουνάμε πολύ καλά το μπουκάλι πριν καθαρίσουμε.

Είναι πολύ καλή κρέμα καθαρισμού! Την χρησιμοποιώ αρκετό καιρό και κάνει θαύματα, διώχνει τα άλατα πολύ γρήγορα και δίνει λάμψη. Την χρησιμοποιούν πολλά φιλικά μου άτομα και έχουν εντυπωσιαστεί με τα αποτελέσματα.

Παραλλαγές της κρέμας καθαρισμού

Μπορούμε αντί για ξύδι να χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού.
Μπορούμε να ρίξουμε και λίγο νερό στο μίγμα μας .
Επίσης μπορούμε να βάλουμε αιθέρια έλαια στην κρέμα μας, αλλά θα πρέπει να ρίξουμε πολύ για να μυρίσει επειδή το ξύδι έχει έντονη μυρωδιά που καλύπτει κάθε άλλη.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/03/2006, 21:37:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
To Θαματουργό Ξύδι

Το ξύδι είναι ιδανικό για τη γενική καθαριότητα του σπιτιού στην κουζίνα κι όχι μόνο. Εξαφανίζει τα άλατα , τις δυσάρεστες οσμές, απολυμαίνει και χαρίζει λάμψη.

Αν προσπαθήσει κάποιος να καταγράψει τις εκπληκτικές ιδιότητες του ξυδιού, σίγουρα θα συμπληρώσει... βιβλίο. Οι παραδοσιακές συνταγές του είναι αμέτρητες και τα συστατικά που περιέχει πολλά.

Μια κουταλιά μηλόξυδο περιέχει 4 διαφορετικές βιταμίνες, 13 ένζυμα, 30 αμινοξέα. Το ξύδι είναι ιδανικό για να τονώσετε το μεταβολισμό σας, να βοηθήσετε την πέψη, να ανακουφιστείτε από μυϊκές κράμπες και τον πυρετό, αλλά και για να προστατευτείτε από το κρυολόγημα.

Έχει πολλές χρήσεις και για την καθαριότητα του σπιτιού, τις αναφέρω παρακάτω:

Άλατα του τηλεφώνου της ντουζιέρας

Για να απομακρύνετε τα άλατα από τις τρυπούλες του τηλεφώνου της ντουζιέρας, αφού το ξεβιδώσετε βάλτε το σε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό και ένα ποτήρι ξύδι. Αν είναι μεταλλικό, αφήστε το να βράσει στο διάλυμα για ένα τέταρτο. Αν πάλι είναι πλαστικό, απλώς αφήστε το να μουσκέψει.

Για να κάνετε τα τζάμια... αόρατα

Προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι σε μια λεκάνη ζεστό νερό. Περάστε τα τζάμια με εφημερίδα και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας. Με το ίδιο μείγμα μπορείτε να καθαρίσετε και τα πλακάκια.

Για τα ρούχα

* Για να παραμείνουν απαλά και μαλακά
τα μάλλινα ή τα μεταξωτά, διαλύατε μια κουταλιά ξύδι σε ένα λίτρο νερό και βουτήξτε εκεί τα ρούχα κατά τη διάρκεια του ξεβγάλματος.
*Για να μη γυαλίζουν τα υφάσματα κατά τη διάρκεια του σιδερώματος, βουρτσίζετε το ρούχο με νερό και ξύδι και το σιδερώνετε με μια εφημερίδα από πάνω.
*Οι λεκέδες από λάσπη θα φύγουν ευκολότερα αν τους τρίψετε απαλά με ένα σφουγγάρι μουσκεμένο σε νερό με ξύδι.

Για τα χαλιά

Αν θέλετε να ζωντανέψουν τα χρώματα του χαλιού σας, περάστε το με χλιαρό νερό και ξύδι χρησιμοποιώντας μια βούρτσα.

Για το ψυγείο

*Πρώτα πλύνετε το με νερό και σαπούνι και μετά περάστε μια φορά με ένα σφουγγάρι μουσκεμένο σε νερό με ξύδι. Στο τέλος σκουπίστε καλά.
*Αν υπάρχει δυσάρεστη οσμή, απομακρύνετε το προϊόν που την προκάλεσε και τοποθετήστε μέσα στο ψυγείο μισό ποτήρι ξύδι. Την επομένη η μυρωδιά θα έχει εξαφανιστεί.

Για τα μπρούντζινα αντικείμενα

Βρέξτε το σκεύος με ξύδι, πασπαλίστε με αλάτι και τρίψτε με ένα συρμάτινο σφουγγάρι μουσκεμένο με ξύδι. Αν χρειάζεται, προσθέστε κι άλλο αλάτι.

Για εργαλεία, σκεύη και μαστορέματα

*Καθαρίστε την κανάτα της καφετιέρας με νερό και ξύδι.
*Διώξτε τα υπολείμματα αλάτων από το σίδερο. Ενώ είναι χλιαρό, ψεκάστε το με ένα μείγμα από νερό και ξύδι. Αφήστε για 15 λεπτά και σκουπίστε με υγρό πανί.
*Για να καθαρίσετε το πινέλο από την μπογιά μουσκέψτε το σε ζεστό ξύδι.
*Αν θέλετε να μη στεγνώσει ο γύψος, ανακατέψτε τον αντί για νερό με ξύδι.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

gretel
Πρώην Συνεργάτης

Aruba
3518 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/03/2006, 21:46:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gretel  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή mariasar να σε καλωσορίσω Εσω-τερικα και να σου ευχηθώ καλή πλοήγηση.

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου.

Καλή πορεία


"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/03/2006, 22:22:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα, σ' ευχαριστώ πολύ gretel για το καλωσόρισμα. Είμαι καινούρια στο εσωτέρικα και λατρεύω τις συζητήσεις για πολλά θέματα. Το θέμα που άνοιξα με απασχολεί το τελευταίο διάστημα και ψάχνω να βρω απαντήσεις σε πολλές απορίες που έχω. Ελπίζω να πάει καλά το τόπικ ώστε να λυθούν οι απορίες μου και να βοηθήσω αρκετό κόσμο που θέλει να ζει φυσικά.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/03/2006, 23:32:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
<b>Σαπούνι</b>

Το νερό ήταν το πρώτο καθαριστικό του ανθρώπου, οι γυναίκες έπλεναν στα ποτάμια μόνο με το τρεχούμενο νερό. Σύμφωνα με ελλήνικό μύθο, στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο, η στάχτη από τις θυσίες των ζώων στη θεά Άρτεμη, όταν έβρεχε πήγαινε στα ποτάμια. Οι γυναίκες παρατήρησαν ότι καθάριζαν καλύτερα τα ρούχα τους με στάχτη. Σύμφωνα με τον μύθο το σαπούνι πήρε το όνομά του προς τιμήν της ποιήτριας Σαπφούς που έζησε εκείνη την περίοδο και είναι μια παράφραση του ονόματός της.

Σημασία έχει ότι το σαπούνι φτιάχνεται από την <b><blue>αλισίβα</blue></b> και έλαια. Η αλισίβα μπορεί να είναι Καυστικό Νάτριο (ΝαΟΗ) για στερεό σαπούνι, ή Καυστικό Κάλιο (ΚΟΗ η γνωστή ποτάσα) για ρευστό σαπούνι, κρεμοσάπουνο. Η αλισίβα φτιάχνεται από στάχτη, την άσπρη που υπάρχει πάνω-πάνω. Βάζουμε την στάχτη σε ένα δοχείο με νερό να σταθεί ένα βράδι και έπειτα σουρώνουμε το νερό και παίρνουμε την αλισίβα, το σταχτόνερο.

Στην Ελλάδα καθώς και σε μερικές ακόμα χώρες της Μεσογείου είμαστε λίγο πιο τυχεροί γιατί είναι αρκετά εύκολο να βρούμε σαπούνια φτιαγμένα με ελαιόλαδο έστω και αν η επεξεργασία δεν είναι πλέον η παραδοσιακή, έστω και αν αναγκαστικά λόγω της ζήτησης και της κατανάλωσης γίνεται προσθήκη διαφόρων χημικών συστατικών, πολύ επικίνδυνων για την υγεία.

Έχω κάνει Camping σε βουνά και έχω μάθει εκεί ότι το πλύσιμο των πιάτων, των ρούχων και του σώματος γίνεται με στάχτη και ξύδι. Στο βουνό απαγορεύεται η χρήση των χημικών γιατί καταστρέφουν τη χλωρίδα και τη πανίδα του δάσους. Παίρνουμε την στάχτη την άσπρη που υπάρχει πάνω-πάνω και την τρίβουμε στα πιάτα, βάζουμε και ελάχιστο ξύδι και όταν ξεβγάζουμε αμέσως φεύγουν όλα τα λίπη και τα πιάτα τρίζουν από καθαριότητα. Η ιδιότητα που έχει η στάχτη είναι ότι απολυμαίνει και καθαρίζει.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2006, 09:54:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πώς να φτιάξετε χειροποίητο στερεό σαπούνι

Το σαπούνι το χρησιμοποιούμε καθημερινά, δυστυχώς όμως η μαζική του παραγωγή το έχει αλλάξει τόσο πολύ που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να βλάπτει σοβαρά την υγεία μας.

Υπάρχουν δύο τρόποι παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού:

α) Από την αρχή αναμειγνύοντας λάδι με ένα αλκαλικό προϊόν, Καυστικό Νάτριο (ΝαΟΗ) για στερεό σαπούνι, ή Καυστικό Κάλιο (ΚΟΗ ποτάσα) για ρευστό σαπούνι, και νερό

β) Τρίβοντας ή κόβοντας σε μικρά κομμάτια ένα έτοιμο άοσμο σαπούνι, αναμιγνύοντας το με την κατάλληλη ποσότητα υγρού, και προσθέτοντας τα βότανα ή τα αιθέρια έλαια που έχουμε επιλέξει.

Ο πρώτος τρόπος είναι δύσκολος και θέλει προσοχή γι' αυτό θα ασχοληθούμε με τον δεύτερο τρόπο ο οποίος είναι και ο πιο ασφαλής.
Η συνταγή παρακάτω είναι απλή και μπορεί να γίνει εύκολα στην κουζίνα του σπιτιού μας χρησιμοποιώντας σαν εργαλεία δοχεία ανοξείδωτα η Pyrex, ξύλινες σπάτουλες και πλαστικές φόρμες (Tupperware)σαν καλούπια.

Μπορούμε να προσθέσουμε αιθέρια έλαια στο σαπούνι, αφέψημα βοτάνων, αμυγδαλέλαιο, δαφνέλαιο, ελαιόλαδο ότι θέλουμε ανάλογα με το άρωμα και τις ιδιότητες που θέλουμε να του δώσουμε.

Μπορεί κανείς ακόμα να κάνει και συνδυασμούς καθώς επίσης αντί να χρησιμοποιήσει σκέτο νερό για να λιώσει το σαπούνι, να χρησιμοποιήσει το αφέψημα τον βοτάνων αφού τα βράσει και τα σουρώσει. Επίσης το χρώμα από λευκό μπορεί να γίνει κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο κλπ. με την χρήση μπαχαρικών όπως Πάπρικας, Κουρκουμά, Μοσχοκάρυδου, Κανέλλας.


Βασική Συνταγή

500γρ. Σαπούνι (κατά προτίμηση λευκό της Λέσβου ή της Ελαΐς, χωρίς άρωμα)
100γρ. νερό
ή 50γρ. νερό και 50γρ. γάλα
ή 50γρ. λάδι

Τρίβουμε το έτοιμο σαπούνι στον τρίφτη ή το μίξερ (κόφτης). Το βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος ή μεγάλο Pyrex προσθέτοντας το νερό η το μείγμα νερού και γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε μία μεγαλύτερη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και γεμίζουμε με νερό τόσο ώστε να όταν τοποθετήσομε το σκεύος η το Pyrex μέσα, το νερό να φτάνει μέχρι την μέση περίπου (Bain Marie) . Ζεσταίνουμε το νερό της εξωτερικής κατσαρόλας και το διατηρούμε σε χαμηλή θερμοκρασία (όχι βρασμού). Ανακατεύουμε κατά διαστήματα το μείγμα του σαπουνιού έχοντας το σκεπασμένο στα ενδιάμεσα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετή ώρα (1-1½ ώρα). Μόλις το μείγμα μας δείχνει ομοιογενές, σαν πολύ πηχτή κρέμα, το αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τα βότανα η/και τα αιθέρια έλαια που έχουμε ετοιμάσει. Λαδώνουμε λίγο τη φόρμα μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Τοποθετούμε την φόρμα, σκεπασμένη με λίγο χαρτί κουζίνας ή μία πετσέτα, σε ένα σχετικά ζεστό μέρος, μακριά από κρύα ρεύματα, και την αφήνουμε για 1-2 μέρες να σκληρύνει. Το κόβουμε με ένα ανοξείδωτο μαχαίρι σε πλάκες και το αφήνουμε πάλι να στεγνώσει για 3-4 μέρες.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2006, 12:28:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πως Φτιάχνεται Το Κρεμοσάπουνο

Για να αποφύγουμε το στερεό σαπούνι επειδή λερώνει το μπάνιο μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο σαπούνι λιώνοντας το με περισσότερο νερό και το βάζοντας το σε ωραία μπουκάλια. Μπορούμε να προσθέσουμε αιθέρια έλαια, αφεψήματα βοτάνων και λίγα λάδια. Μ’ αυτό το κρεμοσάπουνο μπορούμε να λούσουμε το μαλλί, το σώμα μας, να πλύνουμε πιάτα και να το χρησιμοποιήσουμε όπου θέλουμε.

Η αναλογία είναι 1 σαπούνι (άσπρο Λέσβου ή Ελαΐς) 120 γραμμάρια περίπου, με 1 λίτρο ή και λιγότερο νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σκόνη γάλακτος για να μην είναι τόσο νερουλό ή ελάχιστο λάδι.

Τρίβουμε το σαπούνι και το λιώνουμε μαζί με το νερό σε κατσαρόλα με χαμηλή φωτιά.

Το φυσικό σαπούνι είναι φανταστικό! Με την πρώτη χρήση μπορεί να φύγει αμέσως κάθε δερματικό πρόβλημα που είχαμε, όπως πιτυρίδα. Είχα πιτυρίδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κατά καιρούς γινόταν ανυπόφορη, πήγαινα σε δερματολόγους χρησιμοποιούσα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας αλλά δεν γινόταν τίποτα. Ώσπου χρησιμοποίησα το σαπούνι και έφυγε με το πρώτο λούσιμο! Τόσα χρόνια ούτε ένας γιατρός δεν το είχε προτείνει. Δεν είναι μόνο η πιτυρίδα, αλλά ξέρω και κόσμο που χρησιμοποιούσε σαμπουάν και αφρόλουτρα του εμπορίου που μετά το μπάνιο είχαν τρομερή φαγούρα στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Μετά την χρήση του φυσικού σαπουνιού τέρμα τα προβλήματα, φεύγουν με το λούσιμο!

Τα σαμπουάν, τα σαπούνια πολυτελείας και τα αφρόλουτρα του εμπορίου είναι αρκετά επικίνδυνα γιατί περιέχουν τοξικά για διάφορους λόγους. Ένα νευροτοξικό με το όνομα Methylisothiazolinone, χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα και κρίθηκε πολύ επικίνδυνο, γι’ αυτό συνιστώ προσοχή αν επιμένετε να λούζεστε με σαμπουάν.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2006, 20:52:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κρέμα ενυδατική για μαλλιά, πρόσωπο και σώμα

1 κρέμα γάλακτος πλήρης
1 λεμόνι (χυμός)
πολύ λίγο λάδι (αμυγδαλέλαιο, σουσαμέλαιο και άλλα)
30 σταγόνες αιθέρια έλαια
1 κουταλιά μέλι
1 χτυπημένο αυγό

Βάζουμε σε μια λεκάνη την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα το λεμόνι και ανακατεύουμε, αμέσως θα γίνει μια πηχτή κρέμα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Αν η κρέμα γίνει πολύ πηχτή μπορείτε να βάλετε λίγο αφέψημα χαμομήλι (κρύο).

Η κρέμα αυτή έχει ένα φυσικό συντηρητικό, το λεμόνι, δεν θα διατηρηθεί για πολύ καιρό, το πολύ 2 βδομάδες στο ψυγείο. Μπορούμε αντί για λεμόνι να βάλουμε μηλόξυδο. Το λεμόνι είναι για λιπαρές επιδερμίδες και το ξύδι για ξηρές. Μπορείτε να δοκιμάσετε και τα δυο για να δείτε πιο σας ταιριάζει.

Το μίγμα μπορείτε να το βάλετε στα μαλλιά για 20 λεπτά και μετά λουστείτε. Τα μαλλιά δυναμώνουν γιατί η κρεμούλα περιέχει πολλές βιταμίνες. Είναι ιδανική αν χρησιμοποιείτε το παραδοσιακό σαπούνι. Επίσης κάνει φανταστική επιδερμίδα σ’ όλο το σώμα.

Τα αιθέρια έλαια είναι ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας:

Ξηρή επιδερμίδα:
15 σταγόνες Λεβάντα
5 σταγόνες Γεράνι
5 σταγόνες Δεντρολίβανο
5 σταγόνες Σανδαλόξηλο

Κανονική:
10 σταγόνες Δεντρολίβανο
10 σταγόνες Λεβάντα
5 σταγόνες Βασιλικός
5 σταγόνες Λεμόνι

Λιπαρή:
15 σταγόνες Λεμόνι
5 σταγόνες Δεντρολίβανο
5 σταγόνες Λεβάντα
5 σταγόνες Κέδρος
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2006, 20:58:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λεμόνι

Οι καρποί του Λεμονιού περιέχουν βιταμίνες C, P, και B, κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ, κιτρικό κάλιο, κιτρικό ασβέστιο, σάκχαρο, θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα: κάλιο, φώσφωρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, πυρίτιο, πικρό εκχύλισμα και κόμμι, ενώ οι φλούδες περιέχουν αιθέριο έλαιο με σιτράλ, λιμονέν και άλλα.

Ιδιότητες:
Αντισκορβουτικό
Αντιβακτηριακό
Απολυμαντικό
Στυπτικό
Αντισηπτικό
Αντιμολυσματικό
Διουρικτικό
Δίωχνει τη δυσπεψία
Αλκαλοποιεί το αίμα
Τονώνει
Κατεβάζει το δείκτη του ζαχαροδιαβήτη
Κρυολόγημα, βήχας, πονόλαιμος
Κατευνάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα
Εμποδίζει την αρτηριοσκλήρωση, θρόμβωση
Συσσώρευση αλάτων στον οργανισμό
Αρθριτικά
Κατεβάζει τον πυρετό
Σταματά την ευκοιλιότητα
Σκοτώνει τα παράσιτα των εντέρων
Ίκτερο
Έμμηνα
Δηλητηριάσεις
Πονόλαιμο

Στο Δέρμα:
Εγκαύματα από ήλιο
Χιονίστρες
Κάλους
Ψωρίαση
Πιτυρίδα
Τριχόπτωση
Πονοκέφαλο
Αιμοραγία μύτης
Φακίδες
Καθαρίζει και λευκαίνει το δέρμα
Φλεγμονές
ερεθισμό των βλεφάρων

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2006, 21:00:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο περιέχεται στο 65% των γλυκών αμυγδάλων και μέχρι το 50% των πικρών. Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, είναι αποτελεσματικό καλλυντικό κατά των ρυτίδων. Περιέχει εμουλσίνη, μαγνήσιο, στεατίνη, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σιδηρο, σάκχαρα, φώσφορο, κάλιο, νάτριο.

Μια απλή συνταγή κατά των ρυτίδων :
Αμυγδαλέλαιο και ελαιόλαδο σε αναλογία 2 προς 1.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2006, 21:01:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο έχει ευεργετική δράση στην καρδιά. Είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέακαι βασικά μέταλλα. Το κατακάθι του ελαιόλαδου, η μούργα χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία.

Ιδιότητες:
Είναι χολαγωγικό
Διαλύει τη χολυστερίνη
Περιορίζει τη δυσκοιλιότητα

Στο δέρμα:
Εγκαύματα
Μελανιάσματα
Δαγκώματα εντόμων
Στραμπουλήγματα
Φαγούρα

Συνταγή κατά της πιτυρίδας:
Ελαιόλαδο με οινόπνευμα και λάδι δεντρολίβανου είναι καλό τονωτικό μαλλιών και διώχνει την πιτυρίδα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/03/2006, 21:03:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το μέλι

Βασικό προϊόν της κυψέλης, το μέλι χρησιμοποιείται ανέκαθεν για θρεπτικές, θεραπευτικές και πνευματικές του ιδιότητες. Η μέλισσα παίρνει το νέκταρ των λουλουδιών που περικλείει σάκχαρα, νερό, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Για να παρασκευαστεί το μέλι το νέκταρ περνάει από πρόβολο σε πρόβολο σε περιεκτικότητα 50% νερό. Μόλις φτάσει στην κυψέλη, τελειώνει το στάδιο ωρίμανσης με εξάτμιση ώσπου η αναλογία του νερού πέσει στο 18%.

Το μέλι περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, οργανικά οξέα, ένζυμα, και φυτικά αιθέρια έλαια.
Επίσης περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες εκτός της Α, εκ των οποίων μερικές εμφανίζονται μόνο σε ίχνη. Περιέχει ολιγοστοιχεία και μεταλλικά άλατα κατά 1,5% με 2%, των οποίων η δράση συνδυάζεται με εκείνη των βιταμινών :ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό, χλώριο, σίδηρο, πυρίτιο, θείο, μαγγάνιο, και νάτριο.
Το μέλι περιέχει το ένζυμο ιμβερτοσάκχαρο το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο στη ζέστη και καταστρέφεται στους 45 βαθμούς κελσίου. Δεν πρέπει ποτέ να ζεσταίνουμε το μέλι.

Ιδιότητες:
Συμβάλει στην ανάπτυξη
Ανοσοποιητικό
Αναπνευστικό
Πεπτικό

Στο Δέρμα:
Επουλωτικό, για φυσιολογικές και επιμολυσμένες πληγές ή εγκαύματα.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

pliroforisi
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
158 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/04/2006, 05:07:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους pliroforisi  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αρκετές συνταγές ...φτιάξε μόνος/η υπάρχουν στην διεύθυνση:

http://www.therapeia.gr/omorfia/ftiaxe

Αγγέλα Αλεξίου, Πάνος ΜπαλτάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

aries0
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
290 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/04/2006, 15:20:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους aries0  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΓΕΙΑ και απο μενα ...

Για να μην σας απογοητευσω με διαφορα που γραφονται εδω μεσα....!! θα σας παραθεσω απλα μια συνταγη για εγκαυματα...δοκιμασμενη προ πολλων χρονων.
Ξεκιναει απο την μανα μου ...απο την μανα της....και εκεινη απο την μανα της και μεχρι εκει ...ποσο πισω δεν γνωριζω που φτανει !!

λοιπον...
Περνετε κερι απο κεριθρα ( μυριζει σαν μελι ), σησαμελαιο,( κανει και το λαδι ελιας), μαστιχα χιου ( ακατεργαστη οχι τσιχλα !!! )

Δεν υπαρχουν αναλογιες διοτι εξαρταται απο το ποσο σκληρη θελετε να γινει η αλοιφη.

Τα λιωνετε σε χαμηλη θερμοκρασια σιγα σιγα με ανακατεμα μεχρι να διαλυθουν ολα καλα.
Αφηνετε να κρυωσει και αν ειναι πολυ στερεη η αλοιφη ( εχετε βαλει πιο πολυ κεριθρα) ριχνετε λιγο λαδι ακομη, να το φερετε μεχρι εκει που θελετε...

Την βαζετε σε ενα βαζακι και την φυλατε σε θερμοκρασια σχετικα χαμηλη ( εγω προσωπικα την εχω στο ψυγειο )
Αν και καλο θα ηταν να παρασκευαστει οταν χρειαζεται ...ειναι καλυτερη " φρεσκια "...

Δεν αφηνει σημαδια ( εκτος αν ειναι τοσο ασχημο, βαθυ, το καψιμο ) αλλα απο επουλωση ειναι πολυ καλη.

Sunrise zero
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/04/2006, 23:27:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στοματικό Διάλυμα με μέντα

Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα ένα στοματικό διάλυμα με τα παρακάτω υλικά:

1 ποτήρι νερό βραστό
3 κουταλιές της σούπας σόδα
30 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα

Ανακατεύετε τα 2 πρώτα υλικά αρκετά καλά και στο τέλος όταν θα ‘χει κρυώσει το μίγμα ρίξτε τη μέντα.
Καθαρίζει τα δόντια και τα ασπρίζει. Δροσίζει το στόμα και χαρίζει καθαρή αναπνοή.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

aries0
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
290 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/04/2006, 16:01:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους aries0  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1 ποτήρι νερό βραστό
3 κουταλιές της σούπας σόδα
30 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΝΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΘΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/04/2006, 23:32:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου aries0,
σ’ ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές σου. Κάποια στιγμή θα φτιάξω την αλοιφή για τα καψίματα, πιστεύω οτι θα είναι αρκετά καλή. Προς το παρόν έχω φτιάξει μια αλοιφή με ελαιόλαδο, κερί μέλισσας και μέλι. Μόλις τελειώσει σίγουρα θα δοκιμάσω και αυτή!
Για τα καψίματα ή πληγές χρησιμοποιώ και αιθέριο έλαιο λεβάντας κατευθείαν πάνω στο κάψιμο! Αμέσως περνάει ο πόνος και δεν μένει σημάδι! Είναι το μοναδικό αιθέριο έλαιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (χωρίς να το αραιώσουμε) κατευθείαν πάνω στο δέρμα.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/04/2006, 20:56:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ψωμί και Προζύμι
Το προζύμι είναι μια ζύμη η οποία περιέχει τα κατάλληλα ένζυμα ώστε να φουσκώνει το ψωμί!

Προζύμι με βασιλικό!

Ζεσταίνω το νερό(χλιαρό) ανακατεύω λίγο αλάτι και ρίχνω λίγο-λίγο το άσπρο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να κολλάει στα χέρια. Την τοποθετούμε σε ένα τάπερ και πάνω στην ζύμη αφήνουμε ένα κλωνάρι βασιλικό. Σκεπάζουμε με πολλές πετσέτες ή μάλλινα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ηρεμίσει. Όταν διπλασιαστεί σε μέγεθος είναι έτοιμο το προζύμι. Αφού έχει πετύχει πρέπει να το ανανεώνουμε για να έχουμε πάντα.


[b]Προζύμι (Ανανέωση)

Ζεσταίνω ένα μπρίκι νερό (χλιαρό), βάζω 4 κουταλιές της σούπας προζύμι και ρίχνω το νερό σιγά-σιγά ανακατεύοντας, έπειτα ρίχνω άσπρο αλεύρι και ανακατεύω ώστε να γίνει μια ζύμη η οποία κολλά στα χέρια.
Την αφήνω σε ζεστό μέρος και την σκεπάζω καλά με πετσέτες ή μάλλινα και την αφήνω μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Όταν διπλασιαστεί, την βάζω σ’ ένα τάπερ και ρίχνω χοντρό αλάτι από πάνω και την βάζω στο ψυγείο.
Αν θέλω να φτιάξω ψωμί τότε ακολουθώ την παραπάνω διαδικασία και μετά αρχίζω το ψωμί.

Δεν ξέρω ποσότητες ποτέ δεν χρησιμοποιώ συγκεκριμένες ποσότητες απλά με το μάτι μπορώ να καταλάβω αν είναι εντάξει

[b]Ψωμί

Χρειάζεται (πριν ξεκινήσετε την παρασκευή ψωμιού) να έχετε ανανεώσει το προζύμι, ώστε να αποκτήσετε μια ποσότητα προζύμι στην οποία θα προσθέσετε ότι αλεύρι θέλετε (ολικής, καλαμποκίσιο, κριθαρένιο, σίκαλης ή βρώμης) ώστε να γίνει μια ζύμη σφιχτή και να ζυμώνετε εύκολα. Προσθέστε λίγο λάδι, ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο. Η ποσότητα της ζύμης που θα φτιάξετε θα πρέπει να είναι η διπλάσια από το προζύμι. Αφήνετε σε ζεστό μέρος τη ζύμη για να διπλασιαστεί. Όταν διπλασιαστεί την ζυμώνετε πάλι κάποια λεπτά και την ξαναφήνετε να φουσκώσει, αυτό λέγετε ανάπιασμα. Αν θέλετε ξανακάνετε και άλλα 2 αναπιάσματα.
Στο τελευταίο ανάπιασμα μπορείτε να προσθέσετε σπόρια, σουσάμι, νιφάδες από σιτάρι, βρώμη, σίκαλη ή κριθάρι, καρύδια, σταφίδες ή ότι άλλο θέλετε. Να την βάλετε στη φόρμα που θέλετε για να φουσκώσει. Για να κολλήσει το σουσάμι στο ψωμί ανακατέψτε μισή κουταλιά μέλι με λίγο μηλόξυδο και αλείψτε πάνω στη ζύμη και ρίξτε το σουσάμι ή άλλα σπόρια. Αφήστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος και έπειτα ψήστε την σε 180 βαθμούς στον φούρνο. Αν έχετε φούρνο με ξύλο τόσο το καλύτερο! Όταν το ψωμί γίνει βγάλτε το από το φούρνο και από το ταψί και σκεπάστε το με πετσέτες.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

λίλιθ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1945 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/04/2006, 11:47:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους λίλιθ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα!
Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Και συμπτωματικά πριν λίγες μέρες διάβαζα
ένα μικρό βιβλιαράκι σχετικό, νομίζω ότι ήταν κάποια προσφορά από
περιοδικό το βιβλιαράκι, που έγραφε διάφορες συνταγές.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Παίρνουμε 1 κιλό γάλα και ένα μικρό κεσεδάκι γιαούρτι παραδοσιακό
(στο πήλινο). Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι τους 92 βαθμούς, δηλαδή
μέχρι το σημείο, που το γάλα είναι έτοιμο να αρχίσει να φουσκώνει,
αλλά πριν φουσκώσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και
αφήνουμε το γάλα να κρυώσει μέχρι να βάζουμε το δάκτυλό μας μέσα
και να μη καίγεται, αλλά να είναι αρκετά ζεστό.
Ανακατέβουμε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι με μια κουτάλα γάλα
από το μείγμα και μετά τα ρίχνουμε μαζί στο υπόλοιπο γάλα
ανακατέβοντας καλά, μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
Αφήνουμε το μείγνα να "δέσει" για 5-6 ώρες ή και παραπάνω σε
πολύ ζεστό περιβάλλον (50 βαθμούς Κελσίου, στο φούρνο με ανοικτή
την πόρτα ή ανάμεσα σε μάλλινα), προσέχοντας να μη κουνηθεί.
Μετά από αυτό το διάστημα θα δούμε ότι το γιαούρτι έχει δέσει,
αν όχι, αφήνουμε λίγο περισσότερο χρόνο.

Αν θέλουμε να κάνουμε ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ ακολουθούμε την ίδια
διαδικασία. Ανακατέβουμε το δεμένο γιαούρτι καλά με ένα σύρμα
και μετά το βάζουμε μέσα σε ένα πάνινο σακκούλι,
το οποίο κρεμάμε κάπου, προσέχοντας γιατί στάζει,
για κάποιες ώρες μέχρι να στραγγίξει.

Προσοχή! Αν σκεφτούμε να βάλουμε μέλι στο γιαούρτι, γιατί κατά την
παρασκευή του το μέλι θα "νερώσει" και θα "κόψει" το γιαούρτι.


ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Φτιάχνουμε ζύμη με αλεύρι σκληρό, νερό, αλάτι, αυγά και γάλα.
(τα τελευταία 2 υλικά είναι προαιρετικά).
Αφήνουμε λίγο το ζυμάρι να κάτσει και το απλώνουμε σε φύλλο,
πασπαλίζοντάς το κατά το άπλωμα με λίγο σιμιγδάλι.
Αφήνουμε το απλωμένο φύλλο λίγο να στεγνώσει, αλλά όχι τόσο που να
θρυμματίζεται και μετά το κόβουμε σε σχήματα.
Για ταλιατέλλες, διπλώνουμε το φύλλο ρολό και κόβουμε μετά σε
φέτες το ρολό. Ανοίγουμε λίγο τις φέτες, για να μη κολλήσουν.
Για βιδάκια, φιόγκους και ό,τι άλλο φανταστούμε, κόβουμε
το φύλλο ανάλογα.
Αν θέλουμε χρωματιστά ζυμαρικά μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη
πιπεριά σε πολτό, φτάνει να προσέξουμε την υγρασία της, ή κάτι άλλο,
όπως μπαχαρικά, σκόρδο, σπανάκι κλπ.
Τα ζυμαρικά μετά το κόψιμο τα αφήνουμε να στεγνώσουν για κάποιες ώρες
ή και 1-2 μέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και το περιβάλλον,
απλωμένα σε ένα σεντόνι και μετά τα αποθηκεύουμε μέσα σε πάνινα
σακκουλάκια.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2006, 21:49:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σαλάτα με Άγρια Χόρτα

Τώρα που είναι άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να μαζέψουμε χόρτα για σαλάτα. Πολλά χόρτα για σαλάτα κάνουν πολύ καλό στην υγεία όπως είναι το γνωστό μας ραδίκι. Την άνοιξη βγαίνουν ο αγριοζοχός, αγριαγκινάρα, αγριοκαρδαμούλα, αγριοκαρότο, αγριοκύμινο, αγριόπρασο, αγριοράδικο, αγριοσέλινο, αγριόσκορδο και άλλα.
Αν μας ενδιαφέρουν οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα τους, είναι ευκαιρία να εξορμήσουμε και να μαζέψουμε τρυφερά χόρτα πριν προλάβουν να ανθίσουν.

Μερικές προφυλάξεις είναι όμως απαραίτητες:

• Να μαζεύουμε χόρτα από απόμερα μέρη, όχι από παρυφές δρόμων ή από καλλιεργημένα χωράφια.

• Για να έχουν περισσότερα συστατικά τα χόρτα η καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα για το μάζεμα φύλλων και βλαστών και το πρωί για τα άνθη και τους καρπούς.

• Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα φυτά που μαζεύουμε

• Να μην είμαστε άπληστοι και να θέλουμε να μαζέψουμε όλα τα χόρτα σε μια περιοχή. Είναι σίγουρο ότι τα ίδια χόρτα βρίσκονται και σε άλλα σημεία. Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα που θα μαζέψουμε. Μαζεύουμε όσο θα φάμε.

• Μαζεύουμε υγιή χόρτα.

• Τη σακούλα με τα χόρτα διατηρήστε την στη σκιά μέχρι να πάτε σπίτι. Μη τα ραντίζεται με νερό, γιατί η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Όλα τα άγρια χόρτα μπορούμε να φάμε βραστή ή ωμή σαλάτα. Τα περισσότερα είναι πικρά γι’ αυτό τα βράζουμε και προσθέτουμε αρκετό λεμόνι.

Ένα χρυσαφένιο φαρμακείο μας περιμένει στο λιβάδι!!!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2006, 21:58:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ραδίκι – Cichorium intybus

Τα φύλλα του περιέχουν μαλακτικές ουσίες και σάκχαρα. Ρετσίνι, στυπτικά ινουλίνη, ένα γλουκονικό ,ε πικρή γεύση που ονομάζεται cicorine, κ.α. Χάρη σ’ αυτή τη σύνθεση το φυτό είναι ανανεωτικό και δυναμωτικό!
Είναι πικρό ορεκτικό, βιταμινούχο, διουρητικό, καθαρτικό, με αντιπυρετική δράση, αντιφλεγμονώδες και έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες, δρα τονωτικά στο συκώτι και στη χολή και αποτοξινώνει τον οργανισμό!
Αν θέλετε μπορείτε να το φυτέψετε την άνοιξη στον κήπο σας. Αρκεί να έχετε μαζέψει σπόρους και να τους φυτέψετε σε απόσταση 25 εκ, σε πλούσιο έδαφος και ηλιόλουστο.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2006, 22:08:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ταραξάκο- Taraxacum officinalis

Το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και έχει χαρακτηριστική πικρή γεύση. Είναι διουρητικό, βοηθάει στη χώνεψη, κάνει καλό στη λειτουργία του στομαχιού, στο συκώτι, παγκρέατος και εντέρων, στους κολικούς ύπατος, δυσκοιλιότητα, διαβήτη. Οι χάρες του δεν έχουν τελειωμό, είναι τονωτικό, καθαρτικό, καθαρίζει τον οργανισμό από τοξίνες, δυναμωτικό και αντισκορβουτικό.
Βρίσκεται σ’ όλη την Ελλάδα και φυτρώνει όλο το χρόνο.
Τρώγεται ωμό ή βραστό. Μπαίνει σε πίτες και με τα λουλούδια του φτιάχνονται ομελέτες. Τα λουλούδια γίνονται και κρασί που κανείς δεν θα αρνιόταν να δοκιμάσει. Τα φρέσκα μπουμπούκια κάνουν για υποκατάστατο της κάπαρης και είναι νοστιμότατο σαν τουρσί. Η ρίζα του καβουρδίζεται και γίνεται ένα πολύ καλό υποκατάστατο του καφέ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2006, 22:16:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγριοκαρδαμούλα – Capsella bursa

Βρίσκεται σε χωράφια , λιβάδια σε όλη την Ελλάδα!

Η γεύση της θυμίζει σινάπι. Περιέχει Α, Β, C, K βιταμίνες, ακετυλχολίνη, χολίνη, αδονιτόλη, αραβινόζη, αργινίτη, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, κιτρικό οξύ, διοσμίνη, που θρομβώνει το αίμα.
Έχει διουρητικές, στυπτικές, αιμοστατικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τις πέτρες στα νεφρά, σε κυστίτιδες, στην διάρροια, αυξημένη εμμηνορρυσία, και εξωτερικά στις αιμορροΐδες, στο έκζεμα και παθήσεις δέρματος.

Ιδιαίτερη γεύση έχουν οι ανθοφόροι βλαστοί που κόβονται μόλις σχηματιστούν οι πρώτοι καρποί. Τα φύλλα έχουν πιπεράτη γεύση.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2006, 22:25:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γλυστρίδα – portulaca oleracea

Αυτό το φυτό κάνει μια πολύ νόστιμη σαλάτα, έχει ελαφρά ξινή γεύση και η υφή της είναι γλιστερή. Τρώγεται ωμή με ξύδι, μπορεί να συμμετέχει σε σαλάτες και με άλλα χόρτα. Γίνετε δροσιστική σαλάτα με γιαούρτι και συνοδεύει την σκορδαλιά.
Επίσης μαγειρεύεται με ρύζι, γίνεται γιαχνί με κοτόπουλο ή προστίθεται σε σούπες.

Είναι από τα πρώτα βότανα που χρησιμοποιήθηκαν κατά του σκορβούτου.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει ασβέστιο, λιπαρά οξέα όπως το λινολεϊκό που είναι χρήσιμα στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων. Είναι κατευναστικό, διουρητικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, είναι αφροδισιακό.
Βγαίνει το καλοκαίρι.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2006, 22:49:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μποράντζα - Borago officinalis

Υπάρχει ένα λατινικό ρητό που λέει Ego, Borago, gaudia simper ago, που σημαίνει ‘Εγώ η Μποράντζα, δίνω πάντα κουράγιο’.
Τονώνει και φτιάχνει τη διάθεση.

Τα άνθη του γαρνίρουν τις σαλάτες, για να δίνουν χαρά και ευχαρίστηση, και φτιάχνονται ζαχαρωτά. Και με τα αποξηραμένα άνθη γαρνίρονται γλυκά και κέικς. Τα φύλλα μπαίνουν σε κρασί, για να φύγει η θλίψη και η μελαγχολία. Τα φύλλα του μπαίνουν σε σαλάτες και πίτες ή φαγητά. Η γεύση των φύλλων είναι δροσιστική, ελαφρά γλυκιά, θυμίζει τη γεύση του αγγουριού, δεν είναι όμως τόσο έντονη.

Περιέχει σαπωνιτές, φυτική κόλλα, τανίνες και αιθέριο έλαιο. Αναζωογονεί τα επινεφρίδια, είναι αντιφλεγμονώδες, διουρητικό, συνήσταται στην ανάρρωση. Χρησιμοποιείται σε γαργάρες, πλύσεις στόματος και εξωτερικά σε ερεθισμούς δέρματος.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2006, 23:11:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πετρομάρουλο – Lactuca serriola

Οι βλαστοι και τα φύλλα περιέχουν γαλακτώδη χυμό. Περιέχει σίδηρο, βιταμίνες A,B1, B2 και C. O γαλακτώδης χυμός πίνεται διαλυμένος ως ηρεμηστικό. Τρώγεται ωμό ή βραστό.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

allzzaro
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
6226 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/04/2006, 17:54:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους allzzaro  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
• Να μην είμαστε άπληστοι και να θέλουμε να μαζέψουμε όλα τα χόρτα σε μια περιοχή. Είναι σίγουρο ότι τα ίδια χόρτα βρίσκονται και σε άλλα σημεία. Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα που θα μαζέψουμε. Μαζεύουμε όσο θα φάμε.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nk
Μέλος 1ης Βαθμίδας


81 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2006, 11:48:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nk  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωραίο topic άνοιξες φίλη mariasar.
Πολύτιμες πληροφορίες δίνεις και εσύ και άλλα μέλη!
Θα αρχίσω τα "πειράματα"!!
Φιλικά
ΝίκοςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2006, 16:31:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ευχαριστώ καλέ μου φίλε Νίκο για τα ωραία σου λόγια.
Να 'σαι καλά,
ΜαρίαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
mariasar
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
127 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2006, 19:16:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους mariasar  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Χημικά στις τροφές μας


Αν είστε από τους ανθρώπους που ελέγχουν τα συστατικά των τροφίμων και δεν ξέρετε τη σημασία κάποιων όρων όπως «βελτιωτικά», «πρόσθετα», «σταθεροποιητικά», «γλουταμινικό μονονάτριο», «ένζυμα», «ζαχαρίνη», «ραφιναρισμένο», «κορεσμένα και ακόρεστα λίπη» είναι καιρός να τα μάθουμε.

Βελτιωτικά

Αναφέρεται σε όλα εκείνα τα συνθετικά στοιχεία και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για να γίνονται πιο νόστιμες και γευστικές κάποιες τροφές. Μη φαντάζεστε ότι χρησιμοποιούνται μόνο σε κάποια περίεργα ή εξεζητημένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα κινέζικα τρόφιμα, αντιθέτως και το ωραίο αφράτο ψωμάκι μας ή το κρουασάν για να είναι έτσι αφράτο και γευστικό.


Πρόσθετα


Ο όρος που αναφέρετε σε χημικές ουσίες, ο ρόλος των οποίων είναι να δώσουν γεύση, άρωμα και χρώμα σε τροφές. Μη τις προσπερνάτε έτσι απλά. Δεν παύουν να είναι χημικές ουσίες, οι οποίες είναι άγνωστες για τον οργανισμό μας και δεν προσφέρουν τίποτα πέρα της ικανοποίησης της γεύσης.


Σταθεροποιητικά


Και αυτή η κατηγορία είναι πέρα για πέρα χημική. Τα σταθεροποιητικά είναι χημικά συστατικά που βοηθούν τις τροφές να μην χάνουν τη γαλακτώδη τους σύσταση.


Γλουταμινικό Μονονάτριο

Χημικό συστατικό που προέρχεται από τη γλουτένη, από μελάσσα, από ζαχαρότευτλα ή από γλυκόζη σε συνδυασμό με κάποια ειδικά βακτηρίδια. Αυτό το συστατικό δίνει τη χαμένη γεύση των τροφών πίσω στον οργανισμό.


Ζαχαρίνη


Μπήκε πολύ εύκολα στη ζωή μας αντικαθιστώντας το μέλι και τη ζάχαρη. Εννοείται ότι πρόκειται για παρασκευασμένο προϊόν για ένα τεχνητό γλυκαντικό εν ολίγοις, υποκατάστατο της ζάχαρης.

Ραφιναρισμένο

Αν στο άκουσμα αυτής της λέξης σας έρχεται κάτι θετικό, μάθετε ότι ισχύει το αντίθετο. Ότι δηλαδή ωφέλιμο και χρήσιμο για τον οργανισμό είχε κάποια τροφή, με το ραφινάρισμα έχει αφαιρεθεί. Έχει χάσει επομένως τα θρεπτικά συστατικά με τα οποία την είχε εμπλουτίσει η μητέρα φύση και τα οποί δεν αναπληρώνονται με τίποτα.


Κορεσμένα και ακόρεστα


Έτσι ονομάζονται κάποιες χημικές συσκευασίες λιπαρών οξέων. Τα οποία παράγονται από λάδια ή λίπη και συντελούν στο να αποκτούν ρευστή ή στερεή μορφή. Για παράδειγμα κορεσμένα είναι τα λίπη, όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο κ.ο.κ που έχουν σε θερμοκρασία δωματίου μια στερεή μορφή. Το λάδι και όλα τα λίπη που είναι σε ρευστή μορφή ονομάζονται ακόρεστα.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 5 Σελίδες:
  1  2  3  4  5
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.140625
Maintained by Digital Alchemy