ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Ε, αυτό δεν είναι επιστήμη!!!
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 14
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/03/2006, 21:15:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το θέμα αυτό, το άνοιξα για να συνεχίσουμε συζητήσεις περί επιστήμης, ψευδοεπιστήμης και γενικά του τρόπου με τον οποίο επιλέγει κάποιος να εξερευνήσει το άγνωστο. Συζητήσεις, που μας γοητεύουν σε άλλα θέματα και συχνά, μας βγάζουν εκτός θέματος - εάν μπορούσε κανείς να το πει αυτό. Πρώτη είμαι ένοχη σ' αυτό , στο να βγαίνω κι εγώ εκτός του κύριου θέματος σε ένα τόπικ, συζητώντας περί επιστήμης.

Ας το συζητήσουμε λοιπόν εδώ.


Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

venthios
Νέο Μέλος


6 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/03/2006, 21:19:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους venthios  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ενδιαφερον! ομως δωσε καποιες αρχικες κατευθυνσεις!!!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/03/2006, 21:21:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα αρχίσω, μεταφέροντας τμήμα από μία συζήτηση που είχα με την medtech στο θέμα 12 STRAND DNA ACTIVATION

Τη ρώτησα:

quote:
"Τους επιστήμονες, οι οποίοι είναι και αποκρυφιστές και εσωτεριστές και αναζητητές τις αλήθειας και (ότι άλλο τέλος πάντων) εσύ που θα τους κατέτασσες;"

Μου απάντησε:
quote:
" Τον επιστημονα-αποκρυφιστή θα τον κατέτασα στον αγύρτη-ψευτοεπιστήμονα."

Στη συνέχεια (και αφού παράθεσε ένα σχετικό άρθρο, που θα ήταν καλό να το έβαζε και σ' αυτό το θέμα ) έγραψα τα παρακάτω, με τα οποία θα ήθελα να ξεκινήσω κι εδώ:


_____________________________________________________________

Μου άρεσε πολύ μία πιο ποιητική περιγραφή του τι είναι επιστήμη, που προέρχεται από τον μεγάλο αστροφυσικό Carl Sagan:

"Στην εξερεύνηση του κόσμου, το πρώτο βήμα είναι οι σωστές ερωτήσεις.
Με δισεκατομμύρια, κι όχι είκοσι ερωτήσεις, δυιλίζουμε σιγά - σιγά από την πολυπλοκότητα του σύμπαντος την υποκείμενη τάξη.
Το παιχνίδι αυτό έχει ένα σοβαρό σκοπό.
Το όνομά του, είναι επιστήμη."

Πιστεύω λοιπόν medtech, πως η επιστήμη είναι το κυνήγι των κατάλληλων ερωτήσεων. Ερωτήσεις μπορούν να θέτουν οι επιστήμονες, οι πνευματικοί ηγέτες, οι ερευνητές, οι φιλόσοφοι, γιατί όχι και οι αποκρυφιστές.

Το να δίνονται ασαφείς, αλλά γεμάτες βεβαιότητα απαντήσεις, σε ασαφή ερωτήματα, όχι, αυτό δεν είναι επιστήμη. Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και το να αποκλείει κανείς ερωτήσεις, τη στιγμή που ακόμα και η ίδια η επιστήμη δείχνει, πως δεν υπάρχει βεβαιότητα σε πολλά θέματα, κι αυτό δεν είναι τελικά επιστήμη.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, και οι επιστήμονες, αλλά και αυτοί που αποκαλείς εσύ και οι επονομαζόμενοι "σκεπτικιστές" ως ψευδοεπιστήμονες, σφάλλουν. Σφάλλουν, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ ένα σύνολο (εννοώ εδώ μια θεωρία) που να περικλύει τα πάντα. Εάν τα πάντα εκτείνονται μέχρι το άπειρο, το σύνολο αυτό θα φιλοδοξούσε να το περιχαρακώσει. Δε γίνεται - θα έπαυε να είναι άπειρο.
Οι ερωτήσεις λοιπόν θα είναι άπειρες. Κάθε βεβαιότητα της επιστήμης ή ακόμα και των whonabe επιστημόνων, ακόμα κι αν στηρίζεται σε πειραματικές αποδείξεις, έχει ένα μεγάλο εμπόδιο μπροστά της: τη διαίρεση με τις άπειρες πιθανότητες, που μπορούν να ισχύουν.

Γι' αυτόν και μόνο το λόγο, θεωρώ ότι το να αποκαλεί κάποιος έναν ερευνητή της αλήθειας ως ψευδοεπιστήμονα, επειδή ερωτά και προσπαθεί να προσεγγίσει την αλήθεια, είναι δείγμα στενού μυαλού.

Όλα τα παραπάνω, ισχύουν και για τους θιασώτες της "Νέας Εποχής", που αναφέρονται στο άρθρο που έβαλες. Κι αυτοί, όσο βέβαιοι είναι ότι κρατάν τον παππά από τα γέννια, πλανούνται πλάνην οικτράν...

_____________________________________________________________


Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/03/2006, 22:08:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή Αμαλία...

Το θέμα που θίγεις μπορώ να πω ότι έχει συζητηθεί πολλές φορές στο Esoterica, αν και πάντα συνέβαινε αυτό που αναφέρεις κι εσύ, δηλαδή :

quote:
Συζητήσεις, που μας γοητεύουν σε άλλα θέματα και συχνά, μας βγάζουν εκτός θέματος - εάν μπορούσε κανείς να το πει αυτό.

Οπότε, μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να σε παραπέμψω σε κάποιο παλιότερο θέμα για να συνεχίσεις εκεί τη συζήτηση (), αλλά θα μεταφέρω εδώ ένα ποστ δικό μου, αυτούσιο, που έκανα σε ένα παλαιότερο θέμα στο οποίο είχαμε πιάσει και πάλι αυτή τη κουβέντα. :

Διαβάζω στο λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη :

επιστήμη (η) ουσ. [<αρχ. επιστήμη < επίσταμαι] : πλήρης και ακριβής γνώση ορισμένων πραγμάτων---σύνολο συστηματικών γνώσεων που αναφέρονται σε ορισμένο κύκλο φαινομένων

Ψάχνω λίγο περισσότερο, μήπως κάπου αναφέρονται ΠΟΙΑ ακριβώς φαινόμενα περιλαμβάνει αυτός ο ορισμός, αλλά, ω τι έκπληξη, δεν εξαιρείται ΤΙΠΟΤΑ! Άρα, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ και αν διαφωνεί κάποιος ελεύθερα να μου το πει, ΟΛΑ τα φαινόμενα περιλαμβάνονται. Συμπερασματικά λοιπόν, έχουμε και λέμε :

1)Επιστήμονας που να αποκλείει συγκεκριμένα φαινόμενα από τη μελέτη του ή χλευάζει την προσπάθεια μελέτης τους από άλλους επιστήμονες, απλά δεν μπορεί να λέγεται επιστήμονας.

2)Οποιοσδήποτε που κατηγορεί την επιστήμη ως μονόπλευρη, ως απόλυτη στα συμπεράσματά της, ως ελιτίστικη κλπ κλπ απλά δεν ξέρει τι σημαίνει επιστήμη, αν δε αναφέρεται σε "επιστήμονες" της κατηγορίας 1) τότε, όπως "αποδείξαμε" δεν αναφέρεται σε επιστήμονες αλλά σε στενόμυαλους μπακάληδες της σειράς.

Να πω τέλος ότι οι στενόμυαλοι μπακάληδες της κατηγορίας 1) ουδέποτε παρήγαγαν καινούργια γνώση, αφού το "επάγγελμά" τους είναι να αναμασούν έτοιμες λύσεις των προηγουμένων από αυτούς. Η παραγωγή καινούργιας γνώσης χρειάζεται και τη μαγική ιδιότητα για την οποία μας μίλησε ο φίλος ryche(σημ. δικιά μου : τη φαντασία). Και μια νέα ερώτηση προς συζήτηση : Είναι άραγε τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημονικών αλμάτων επιτελείται από νεαρούς "τρελούς" και φέροντες την ταμπέλα του "αιρετικού" εραστές της γνώσης; Για ρίξτε μια ματιά στην ιστορία της επιστήμης...

Οι παραπάνω προβληματισμοί τίθενται προς συζήτηση και παρακαλώ όποιος έχει την παραμικρή διαφωνία να μη διστάσει να το πει...

Το θέμα στο οποίο υπάρχει το παραπάνω ποστ είναι το ακόλουθο :

Επιστήμη

Νομίζω λοιπόν ότι φαίνεται ξεκάθαρα η άποψη που έχω για το θέμα, το τί είναι επιστήμη και τι αυτή περιλαμβάνει...

Θα ξαναματαεπανέλθω μάλλον...

Edited by - durden_alie on 22/03/2006 22:13:07Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

G.
Μέλος 2ης Βαθμίδας

United Kingdom
364 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/03/2006, 22:26:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους G.  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ενας επιστήμονας της φιλοσοφίας (μια που θεωρείται και ο πατέρας της μαιευτικής μεθόδου, δηλαδή αυτής των ερωτήσεων) κατέληξε κάποτε μιλώντας για τον εαυτό του στο εξής : "εν οίδα ότι ουδέν οίδα"...

είναι ακριβώς αυτό το σημείο όπου, όποιος αντιμετωπίζει σοβαρά την ανίχνευση της Αλήθειας γύρω από τον κόσμο, παραιτείται του απόλυτου και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του σχετικού...

ανεξάρτητα από τι θεωρούμε, ή θεωρείται επιστήμη θα ήταν τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας όποιος μπορούσε να πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι γνωρίζει την ακριβή φύση των πραγμάτων...

η διαφορά βρίσκεται στο κατά πόσο κάποιος έχει πραγματική διάθεση να μάθει... και αυτό γίνεται μόνο με έναν τρόπο... επιλέγοντας δηλαδή να μένει ανοιχτός και να διερευνά όλες τις θέσεις γύρω από ένα αντικείμενο...

όχι για να μπορέσει να αντιτάξει καλύτερα επιχειρήματα στην μία ή την άλλη πλευρά, αλλά για να διαμορφώσει εκείνη την κρίση που θα του επιτρέπει να πραγματικά να γνωρίζει...

επιστήμη είναι για μένα λοιπόν, η ικανότητα εκείνη που μέσα από τον ορθό λόγο παραμένει ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα...

Galadriel


για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/03/2006, 23:50:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μιας και το copy-paste βολεύει για την ώρα
θα μεταφέρω κι εγώ, πάλι κάτι που έχω γράψει σε άλλο θέμα.
Συγκεκριμένα στο: ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ, μιά επιστήμη ή μιά απάτη;;;
που μαζί με το 12strand DNA activation, το έχουμε κατά καιρούς μετατρέψει σε συζήτηση περί του τι είναι και τι δεν είναι επιστήμη.

Περιμένω όμως και την αγαπητή medtech, για τον απαραίτητο αντίλογο στο θέμα!!____________________________________________________________

Τι είναι αυτό, που το λένε επιστήμη;

Θα αναφέρω κάποιους ορισμούς από γνωστούς επιστήμονες και στοχαστές, καθώς και από κάποιους διαδικτυακούς τόπους:

 • "ΕΠΙΣΤΗΜΗ (από το ρήμα "επίσταμαι" = γνωρίζω) ήταν στην αρχαία ελληνική παράδοση η βέβαιη γνώση (σε αντίθεση προς τη δόξα, δηλαδή την υποκειμενική άποψη για ένα θέμα). Άλλη είναι η σύγχρονη αντίληψη που δέχεται ότι κάθε ανθρώπινη γνωστική κατασκευή στηρίζεται σε αβέβαια θεμέλια και έχει αμετάκλητα υποθετικό χαρακτήρα. Παραμένουν ωστόσο στον όρο "επιστήμη" και σήμερα δύο χαρακτηριστικά που αποτελούν αναγκαία εννοιολογικά του στοιχεία. Η επιστήμη:
  -είναι συστηματική, ορθολογική, πνευματική δραστηριότητα (σ' αυτό διαφέρει από την τέχνη αλλά και από την απλή πρακτική γνώση)
  -δίνει πορίσματα που έχουν διυποκειμενική ισχύ, δηλαδή κάποια αντικειμενικότητα που ξεπερνά τις προσωπικές αντιλήψεις του κάθε ερευνητή.
  Πέρα από τα παραπάνω, η επιστήμη διαμορφώνεται και εξειδικεύεται ανάλογα με τους σκοπούς που επιδιώκει και τα μέσα που χρησιμοποιεί για να πετύχει τους σκοπούς αυτούς."

  Πέτρος Γέμτος - "Οι κοινωνικές επιστήμες, μια εισαγωγή"

 • "H επιστημονική γνώση είναι αποδεδειγμένη γνώση. ΟΙ επιστημονικές θεωρίες εξάγονται, με κάποιο αυστηρό τρόπο, από τα γεγονόντα της εμπειρίας που γίνονται αντιληπτά με την παρατήρηση και το πείραμα. Η επιστήμη βασίζεται σε ότι μπορούμε να δούμε, να ακούσουμε, να αγγίξουμε, κ.λπ. Προσωπικές γνώσεις και προτιμήσεις, καθώς και αναπόδεικτες εικασίες δεν έχουν θέση στην επιστήμη. Η επιστήμη είναι αντικειμενική. Η επιστημονική γνώση είναι αξιόπιστη, επειδή είναι αντικειμενικά αποδεδειγμένη.
  ...Ένα από τα κύρια γνωρίσματα της επιστήμης, είναι αναμφισβήτητα η ικανότητά της να εξηγεί και να προβλέπει.
  ...Θεωρώ ότι διατυπώσεις αυτού του τύπου συνοψίζουν ότι αποτελεί σήμερα την τρέχουσα αντίληψη για το τι είναι η επιστημονική γνώση."

  A.F. Chalmers, "Τι είναι αυτό, που το λέμε Επιστήμη"

 • " Η επιστήμη πρωτίστως και κυρίως είναι ένα σύνολο λογικών και εμπειρικών κανόνων που επιτρέπουν τη συστηματική παρατήρηση εμπειρικών φαινομένων προκειμένου να τα κατανοήσουμε. Πιστεύουμε πως καταλαβαίνουμε τα φυσικά φαινόμενα όταν έχουμε μια ικανοποιητική θεωρία που εξηγεί το πως δουλεύουν τα φαινόμενα, τι πρότυπα ακολουθούν, ή γιατί τα αντιλαμβανόμαστε με τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε. Οι επιστημονικές εξηγήσεις είναι αναφορικές με φυσικά παρά υπερφυσικά φαινόμενα, αν και η ίδια η επιστήμη δεν απαιτεί ούτε την αποδοχή, ούτε την απόρριψη του υπερφυσικού.

  Η επιστήμη είναι επίσης ένα οργανωμένο σώμα γνώση σχετικά με τον εμπειρικό κόσμο, που πηγάζει από την εφαρμογή των προαναφερθέντων λογικών και εμπειρικών μεθόδων.

  Η Επιστήμη αποτελείται από επιμέρους συγκεκριμένες επιστήμες όπως η βιολογία, η φυσική, η χημεία, η γεωλογία, η αστρονομία κ.α. που ορίζονται από το είδος και το εύρος των εμπειρικών δεδομένων που διερευνούν.

  Τέλος, επιστήμη είναι επίσης και η εφαρμογή επιστημονικής γνώσης."

  http://www.skepdic.gr/Entries/Epsilon/epistimi.htm

 • "Η Επιστήμη είναι μια ανακάλυψη των νόμων που συνδέουν τις αιτίες με τα αποτελέσματα, μια μεγαλύτερη γνώση της Φύσης, του Σύμπαντος και του εαυτού μας." Χόρχε Α. Λιβράγκα

  http://www.nea-acropoli.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=468

 • Επιστήμη είναι οποιοδήποτε γνωσιολογικό σύστημα που ενδιαφέρεται για τον φυσικό κόσμο και τα φαινόμενά του και που συνεπάγεται αμερόληπτες παρατηρήσεις και συστηματικό πειραματισμό. Γενικά, μια επιστήμη περιλαμβάνει μια αναζήτηση της γνώσης που καλύπτει τις γενικές αλήθειες ή τις διαδικασίες των θεμελιωδών νόμων.

  http://www.britannica.com/eb/article-9066286?query=science&ct=eb

____________________________________________________________


Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 00:25:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λοιπον βλέπω οτι πολλοι μπερδεύουν την έννοια της αναζήτησης της αλήθειας με την Επιστήμη που είναι μια μέθοδος αναζήτησης της αλήθειας (και η πιο πετυχημενη μέχρι τώρα).
Λοιπον ας δούμε ξανα συγκριτικά την επιστήμη σε σύγκριση με την ψευδοεπιστήμη:


ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΠΙΣΤΗΜΗ.

-----------------------------------------------------------------------

Rory Coker, Ph.D.

Η ψευδοεπιστήμη επιδεικνύει μια αδιαφορία στα στοιχεία.

Αντί να συμβουλευτούν βιβλία αναφοράς ή να εκπονήσουν έρευνες άμεσα,οι οπαδοί της απλά εφεύρουν ψευδή «στοιχεία» εκεί που χρειάζεται.Αυτές οι μυθοπλασίες είναι συχνά κεντρικές στην επιχειρηματολογία και τα συμπεράσματα του ψευδοεπιστήμονα.Επιπλέον οι ψευδοεπιστήμονες σπάνια αναθεωρούν.Η πρώτη έκδοση ενός ψευδοεπιστημονικού βιβλίου είναι σχεδόν πάντα και η τελευταία παρόλο που το βιβλίο παραμένει σε κυκλοφορία δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες Ακόμα και βιβλία με εμφανή σφάλματα,λάθη και τυπογραφικά λάθη σε κάθε σελίδα μπορεί να ανατυπώνονται όπως είναι,ξανά και ξανά.Συγκρίνετε το αυτό με τα επιστημονικά εγχειρίδια που γνωρίζουν μια νέα έκδοση κάθε λίγα χρόνια εξαιτίας της ραγδαίας συσσώρευσης νέων στοιχείων.

Η ψευδοεπιστημονική «έρευνα» είναι σταθερά τσαπατσούλικη.

Οι ψευδοεπιστημονες κόβουν αναφορές από εφημερίδες,συλλέγουν διαδόσεις, κάνουν αναφορά σε άλλα ψευδοεπιστημονικά βιβλία και μελετούν εντατικά θρησκευτικά ή μυθολογικα έργα.Σπάνια ή ποτέ εκπονούν μια ανεξάρτητη ερευνά για να ελέγξουν τις πήγες τους.

H ψευδοεπιστημή ξεκινά με μια υπόθεση-συνήθως μία που είναι συναισθηματικά ελκυστική και που προκαλεί θεαματική δυσπιστία-και μετά ψάχνει μόνο για πληροφορίες που φαίνεται να την υποστηρίζουν.

Τα ασύμβατα με αυτήν στοιχεία αγνοούνται.Μιλώντας γενικά,ο σκοπός της ψευδοεπιστήμης είναι να εκλογικεύσει ισχυρές δοξασίες παρά να ερευνήσει ή να δοκιμάσει εναλλακτικές πιθανότητες.Η ψευδοεπιστημή ειδικεύεται στην επίσπευση σε «αρμονικά συμπεράσματα»,στο άλεσμα ιδεολογικών αξόνων,στην ικανοποίηση προκαταλήψεων και σε διαδεδομένες παρεξηγήσεις.

Η ψευδοεπιστήμη αδιαφορεί για κριτήρια έγκυρων αποδείξεων.

Η έμφαση δεν δίνεται σε με σκοπο,ελεγχόμενα,με επαναληψημότητα επιστημονικά πειράματα.Αντίθετα δίδεται σε ανεπαλήθευτες καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων,ιστορίες και απίθανες διηγήσεις,διαδόσεις,φήμες και αμφίβολα ανέκδοτα.Η αυθεντική επιστημονική βιβλιογραφία είτε αγνοείται είτε παρερμηνεύεται.

Η ψευδοεπιστημη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποκειμενική αξιολόγηση.

Ο Τάδε βάζει ζελέ στο κεφάλι του και ο πονοκέφαλος του περνάει.Κατά την ψευδοεπιστημή αυτό σημαίνει ότι ο ζελές θεραπεύει τους πονοκέφαλους. Κατά την επιστήμη αυτό δεν σημαίνει τίποτα,αφού δεν εκπονήθηκε κανένα πείραμα.Πολλά πράγματα λάμβαναν χώρα όταν έφυγε ο πονοκέφαλος του Τάδε,το φεγγάρι ήταν στην γέμιση του, ένα πουλί πέταξε από πάνω,το παράθυρο ήταν ανοικτό,ο Τάδε φορούσε το κόκκινο πουκάμισο του_και ο πονοκέφαλος του μπορούσε να φύγει σε κάθε περίπτωση,ότι και εάν γινόταν. Ένα ελεγχόμενο πείραμα θα έβαζε πολλούς ανθρώπους μαζι,υποφέροντες από πονοκέφαλο σε πανομοιότυπες περιστάσεις,πέραν από την παρουσία ή την απουσία της θεραπείας που επιθυμεί να δοκιμάσει και θα συνέκρινε τα αποτελέσματα που τότε θα είχαν κάποια πιθανότητα να έχουν νόημα.Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει κάτι στην αστρολογία επειδή ένα ωροσκόπιο σε μια εφημερίδα τους περιγράφει τέλεια.Αλλά προσεκτική έρευνα θα αποκάλυπτε ότι η περιγραφή είναι αρκετά γενική ώστε να μπορεί να καλύπτει πρακτικά τον καθένα.Αυτό το φαινόμενο που αποκαλείται υποκειμενική αξιοποίηση,είναι ένα από τα θεμέλια της λαϊκής υποστήριξης των ψευδοεπιστημών.

Η ψευδοεπιστήμη βασίζεται σε αυθαίρετες συμβάσεις της ανθρώπινης κουλτούρας,παρά σε αμετάβλητες τακτικότητες της φύσης.

Για παράδειγμα οι ερμηνείες της αστρολογίας βασίζονται στα ονόματα των πραγμάτων που είναι τυχαία και διαφέρουν από κουλτούρα σε κουλτουρα.Εαν οι αρχαίοι είχαν δώσει το όνομα Άρης στον πλανήτη που αποκαλούμε Δία και αντίστροφα,η αστρονομία δεν θα έδινε δεκάρα αλλά η αστρολογία θα ήταν εντελώς διαφορετική επειδή βασίζεται αποκλειστικά στο όνομα και δεν έχει καμία σχέση με τις φυσικές ιδιότητες του ίδιου του πλανήτη.

Η ψευδοεπιστημη πάντα εκπίπτει στην ανοησία εάν ερευνηθεί αρκετά.

Μπορεί οι ραβδοσκόποι να μπορούν να αισθανθούν με κάποιον τρόπο την παρούσα νερού ή ανόργανων στοιχείων κάτω από ένα πεδίο αλλά σχεδόν όλοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να ραβδοσκοπήσουν εξίσου καλά και από έναν χάρτη! Ίσως ο Γκέλερ να είναι όντως «ευαίσθητος σε υπερφυσικά φαινόμενα» αλλά όντως οι δυνάμεις του ακτινοβολούνται σε αυτόν μέσω ενός ραδιοσυνδέσμου από έναν ιπτάμενο δίσκο από τον πλανήτη Χούβα όπως ισχυρίζεται? Ίσως τα φυτά να είναι «ευαίσθητα σε υπερφυσικά φαινόμενα» αλλά γιατί ένα μπολ με λάσπη αντιδρά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο ίδιο ακριβώς «πείραμα»?

Η ψευδοεπιστήμη πάντα αποφεύγει να θέσει τους ισχυρισμούς της σε μια αξιόλογη δοκιμασία.

Οι ψευδοεπιστήμονες δεν εκτελούν ποτέ προσεκτικα,μεθοδικά πειράματα οι ίδιοι-και συνήθως κατά γενικό κανόνα αγνοούν τα αποτελέσματα εκείνων που εκτελούνται από επιστήμονες.Οι ψευδοεπιστήμονες επίσης ποτέ δεν προσπαθούν να αναπαράγουν ένα πείραμα. Εάν ένας ψευδοεπιστήμονας ισχυριστεί ότι εκτέλεσε ένα πείραμα (όπως οι «απολεσθέντες» μελέτες πάνω στον βιορυθμό του Hermann Swoboda που είναι η υποτιθέμενη βάση της μοντέρνας ψευδοεπιστημής των βιορυθμών),κανένας άλλος ψευδοεπιστήμονας δεν προσπαθεί ποτέ να το αναπαράγει ή να το τσεκάρει,ακόμα και εάν τα αρχικά στοιχεία λείπουν ή είναι αμφισβητήσιμα.Ακόμη,όταν ένας ψευδοεπιστήμονας ισχυρίζεται ότι έχει εκτελέσει ένα πείραμα με ένα αξιόλογο αποτέλεσμα,αυτός ο ίδιος δεν το επαναλαμβάνει για να ελέγξει τα αποτελέσματα και τις διαδικασίες του.Αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με την επιστήμη,οπού κρίσιμα πειράματα επαναλαμβάνονται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο με διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια.

H ψευδοεπιστήμη συχνά πέφτει σε αντιφάσεις ,ακόμα και μέσα στα πλαίσια των ίδιων της των όρων.

Τέτοιες λογικές αντιφάσεις απλώς αγνοούνται ή εκλογικεύονται.Ετσι δεν πρέπει να δοκιμάσουμε έκπληξη όταν το Κεφάλαιο 1 ενός βιβλίου με θέμα τη ραβδοσκόπηση αναφέρει ότι οι ραβδοσκόποι χρησιμοποιούν φρεσκοκομμένα κλαδιά επειδή μόνο το «ζωντανό» ξύλο μπορεί να διοχετεύσει και να εστιάσει «την ακτινοβολια της γής» που κάνει δυνατή την ραβδοσκόπηση,ενώ το Κεφάλαιο 5 δηλώνει ότι σχεδόν όλοι οι ραβδοσκόποι χρησιμοποιούν μεταλλικές ή πλαστικές ράβδους.

H ψευδοεπιστημή δημιουργεί επίτηδες μυστήριο εκεί όπου δεν υπάρχει κανένα,με το να αποκρύπτει κρίσιμες πληροφορίες και σημαντικές λεπτομέρειες.

Το καθετί μπορεί να είναι «μυστηριώδες» με την εξάλειψη οτιδήποτε είναι γνωστό γιαυτό ή παρουσιάζοντας εντελώς φανταστικές λεπτομέρειες.Τα βιβλία του «Τρίγωνου των Βερμούδων» είναι κλασσικά παραδείγματα αυτής της τακτικής.

Η ψευδοεπιστήμη δεν προοδεύει.

Υπάρχουν μόδες και ένας ψευδοεπιστήμονας μπορεί να αλλάξει από μια μόδα σε μια άλλη (από τα φαντάσματα στην ESP έρευνα,από τους ιπτάμενους δίσκους στις παραψυχολογικές μελέτες,από την ESP έρευνα στην αναζήτηση του Μεγαλοπόδαρου (Bigfoot).Αλλά σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα,καμιά πρόοδος δεν γίνεται.Ελάχιστές ή και καθόλου νέες πληροφορίες δεν ανακαλύπτονται.Νέες θεωρίες σπάνια προτείνονται και οι παλιές αντιλήψεις σπάνια τροποποιούνται ή απορρίπτονται υπό το φώς νέων ανακαλύψεων αφού η ψευδοεπιστήμη σπάνια κάνει νέες ανακαλύψεις.Οσο παλαιότερη η ιδέα,τόσο περισσότερο σεβασμό απολαμβάνει. Κανένα φυσικό φαινόμενο ή διεργασία πρωτύτερα άγνωστα στους επιστήμονες έχει ανακαλυφθεί ποτέ από ψευδοεπιστήμονες.Πραγματικά,οι ψευδοεπιστημονες σχεδόν σταθερά ασχολούνται με φαινόμενα πολύ γνωστά στους επιστήμονες αλλά ελάχιστα γνωστά στο ευρύτερο κοινό-έτσι ώστε το ευρύτερο κοινό να καταπιεί οτιδήποτε θέλει να ισχυριστεί ο ψευδοεπιστήμονας.Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την πυροβασία και την φωτογραφία «Κίρλιαν».

Η ψευδοεπιστημή αποπειράται να πείσει με ρητορεία,προπαγάνδα και παρερμηνεία παρά με αξιόλογες αποδείξεις (που πιθανώς δεν υπάρχουν).

Στα ψευδοεπιστημονικά βιβλία βρίσκονται παραδείγματα σχεδόν κάθε λογικού σφάλματος που είναι γνωστό στους μελετητές και έχουν εφεύρει και μερικά δικά τους.Ενα από τα αγαπημένα τους είναι το non sequitur.Οι ψευδοεπιστήμονες επίσης αγαπούν το «Επιχείρημα του Γαλιλαίου».Αυτό συνίσταται στην σύγκριση του ψευδοεπιστήμονα με τον Γαλιλαίο και τον ισχυρισμό ότι όπως πιστεύεται ότι ο ψευδοεπιστήμονας κάνει λάθος,έτσι πίστευαν και για τον Γαλιλαίο οι σύγχρονοι του συνεπώς ο ψευδοεπιστήμονας πρέπει να έχει δίκιο!Προφανώς το επιχείρημα αυτό δεν έχει λογική συνέχεια!Επιπλέον οι ιδέες του Γαλιλαίου ελέγχθηκαν επιβεβαιώθηκαν και έτυχαν αποδοχής από τους επιστήμονες συναδέλφους του.Η απόρριψη ήρθε από την καθιερωμένη θρησκεία που ευνοούσε την ψευδοεπιστήμη που ερχόταν σε αντίθεση με τα ευρήματα του Γαλιλαίου.

Η ψευδοεπιστημή επιχειρηματολογεί από τη άγνοια,μια στοιχειώδη λογική πλάνη.

Πολλοί ψευδοεπιστήμονες βασίζουν τους ισχυρισμούς τους περισσότερο στην έλλειψη πληροφοριών γύρω από την φύση παρά για το ό,τι είναι επί του παρόντος γνωστό.Αλλά κανένας ισχυρισμός δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί από έλλειψη πληροφοριών.Το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τι βλέπουν στον ουρανό σημαίνει μόνο ότι δεν αναγνωρίζουν αυτό που είδαν,Αυτό το γεγονός δεν είναι απόδειξη ότι τα ATIA είναι από το διάστημα.Η δήλωση «Η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει» είναι συχνή στην ψευδοεπιστημονική βιβλιογραφια.Σε πολλές περιπτώσεις,η επιστήμη δεν έχει ενδιαφέρον στο υποτιθέμενο φαινόμενο επειδή δεν έχει αποδείξεις ότι υπάρχει.Σε άλλες περιπτώσεις,η επιστημονική εξήγηση είναι ευρέως γνωστή και καλά αποδεδειγμένη αλλά ο ψευδοεπιστήμονας δεν το γνωρίζει ή την αγνοεί επίτηδες για να δημιουργήσει μυστήριο.

Η ψευδοεπιστημή επιχειρηματολογεί από υποτιθέμενες εξαιρέσεις, λάθη,ανωμαλίες,παράξενα γεγονότα και ύποπτους ισχυρισμούς παρά από καλά αποδεδειγμένες κανονικότητες της φύσης.

Η εμπειρία των επιστημόνων εδώ και πάνω από 400 χρόνια είναι ότι ισχυρισμοί και αναφορές που περιγράφουν καλά κατανοητά αντικείμενα που συμπεριφέρονται με παράδοξους και ακατανόητους τρόπους τείνουν να εκπίπτουν υπό το βάρος της διερεύνησης σε προμελετημένες απάτες,αληθινά λάθη,διαστρεβλωμένες αφηγήσεις,παρερμηνείες,καθαρά κατασκευάσματα και ηλίθιες γκάφες.Δεν είναι σοφό να αποδεχτούμε τέτοιες αναφορές ως πραγματικές χωρίς να τις ελέγξουμε.Οι ψευδοεπιστημονες πάντα θεωρούν αυτές τις αναφορές αληθείς,χωρίς ανεξάρτητη επιβεβαίωση.

H ψευδοεπιστημή επικαλείται την εσφαλμένη αυθεντία,το συναίσθημα ή την δυσπιστία προς τις αρχές (την κυβέρνηση κτλ) για το καθιερωμένο γεγονός.

Κάποιος που παράτησε το λύκειο γίνεται αποδεκτός σαν ειδικός στην αρχαιολογία,παρόλο που ποτέ δεν μελέτησε αρχαιολογία.(Von Deniken χεχεχε!Σόρυ αλλά δεν κρατήθηκα).΄Eνας ψυχαναλυτής γίνεται αποδεκτός σαν ειδικός όλης της ανθρώπινης ιστορίας,χωρίς να αναφέρουμε την φυσική,την αστρονομία και την μυθολογία ακόμα και εάν οι ισχυρισμοί του δεν έχουν συνέχεια με οτιδήποτε είναι γνωστό και στα τέσσερα αυτά επιστημονικά πεδία. Ενας αστέρας του κινηματογράφου ορκίζεται ότι είναι αληθινό,άρα πρέπει να είναι.Ενας φυσικός ισχυρίζεται ότι ένα μέντιουμ δεν είναι δυνατόν να τον έχει ξεγελάσει με απλά μαγικά κόλπα,παρόλο που ο φυσικός δεν γνωρίζει τίποτα από ταχυδακτυλουργία.Είναι συχνές οι συναισθηματικές επικλήσεις.(«Εάν σε κάνει να νιώθεις καλά,τότε πρέπει να είναι αληθινό».«Βαθιά μέσα σου το ξέρεις»).Οι ψευδοεπιστήμονες αγαπάνε τις φανταστικές συνομωσίες («Υπάρχουν άφθονες αποδείξεις για ιπτάμενους δίσκους αλλά η κυβέρνηση τις κρατάει μυστικές»).Και μετά αντλούν επιχειρήματα από άσχετα πράγματα. Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με στοιχεία που δεν τους συμφέρουν,απλώς απαντούν«Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τα πάντα» (oh deza vu!).


Η ψευδοεπιστημή κάνει παράδοξους ισχυρισμούς και προωθεί φανταστικές θεωρίες που έρχονται σε αντίθεση με ο,τι είναι γνωστό για την φύση.

Όχι μόνο δεν προσφέρουν καμία απόδειξη ότι οι ισχυρισμοί τους είναι αληθινοι.Αγνοούν επίσης όλα τα ευρήματα που αντιτίθενται στα συμπεράσματα τους. («Οι ιπτάμενοι δίσκοι πρέπει να προέρχονται από κάπου-άρα η γη είναι κούφια και έρχονται από το εσωτερικό της». «Αυτή η ηλεκτρική σπίθα που παράγω με αυτή την ηλεκτρική συσκευή στην πραγματικότητα δεν είναι σπίθα αλλά μάλλον μια υπερφυσική εκδήλωση της ψυχο-πνευματικής ενέργειας». «Κάθε άνθρωπος περιβάλλεται από μια ασύλληπτη αύρα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας,το αυρικό αβγό των αρχαίων Ινδών προφητων,που καθρεπτίζει κάθε διάθεση και κατάσταση του ανθρώπου».).

Οι ψευδοεπιστήμονες εφευρίσκουν το δικό τους λεξιλόγιο στο οποίο πολλοί όροι στερούνται ακριβών ή σαφών ορισμών και κάποιοι δεν έχουν καθόλου ορισμό.

Oι ακροατές συχνά αναγκάζονται να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις σύμφωνα με τις δικές τους προκαταλήψεις.Τι είναι για παράδειγμα η «βιοκοσμική ενέργεια»;΄Η ένα «ψυχοτρονικό ενισχυτικό σύστημα»;Οι ψευδοεπιστήμονες συχνά προσπαθούν να μιμηθούν την ορολογία των επιστημονικών και τεχνικών πεδίων με πομπώδεις ασυναρτησίες που ακούγονται επιστημονικές και τεχνικές.Οι ψευτοθεραπευτές θα βρισκόταν σε σύγχυση χωρίς τον όρο «ενέργεια» αλλά η χρήση του όρου αυτού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την έννοια της ενέργειας που χρησιμοποιούν οι φυσικοί.

H ψευδοεπιστημή εγκαλείται τα κριτήρια αληθείας της επιστημονικής μεθοδολογίας ενώ ταυτόχρονα αρνείται την εγκυρότητα τους.

Κατά αυτόν τον τρόπο,ένα διαδικαστικά άκυρο πείραμα που φαίνεται να δείχνει ότι η αστρολογία λειτουργεί προωθείται σαν «απόδειξη» ότι η αστρολογία είναι ορθη,ενώ χιλιάδες από διαδικαστικά ορθά πειράματα που δείχνουν ότι δεν λειτουργεί αγνοούνται.Το γεγονός ότι κάποιος ξέφυγε με απλά μαγικά κόλπα σε ένα επιστημονικό εργαστήριο είναι «απόδειξη» ότι είναι ένας υπεράνθρωπος προικισμένος με υπερφυσικές δυνάμεις ενώ το γεγονός ότι πιάστηκε να κλέβει σε αρκετά άλλα εργαστήρια αγνοείται.


Η ψευδοεπιστημή ισχυρίζεται ότι τα φαινόμενα που μελετά είναι «ζηλιάρικα».

Τα φαινόμενα εμφανίζονται κάτω από συγκεκριμένες ασαφώς καθορισμένες αλά ζωτικής σημασίας συνθήκες (όπως όταν δεν είναι παρόντες σκεπτικιστές ή άπιστοι,όταν δεν είναι παρόντες ειδικοι,όταν κανένας δεν παρακολουθεί,όταν «οι δονήσεις» είναι σωστές,ή μια φορά στην ανθρώπινη ιστορία).Η Επιστήμη θεωρεί ότι τα αυθεντικά φαινόμενα πρέπει να μπορούν να μελετηθούν από οποιονδήποτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό και όλες οι διαδικαστικά ορθές μελέτες πρέπει να δίνουν αποτελέσματα με συνέχεια.Κανένα αυθεντικό φαινόμενο δεν είναι ζηλιάρικο κατ αυτόν τον τρόπο.Δεν υπάρχει τρόπος να κατασκευάσουμε μια τηλεοπτική συσκευή ή ένα ραδιόφωνο που να λειτουργεί μονάχα όταν δεν είναι παρόντες σκεπτικιστες!Ένας άνδρας που ισχυρίζεται ότι είναι βιολιστής σε επίπεδο κονσέρτου αλλά που δεν φαίνεται να είχε ποτέ στην κατοχή του ένα βιολί και αρνείται να παίξει όταν κάποιος που μπορεί να τον ακούσει είναι παρόν ,το πιο πιθανό είναι να ψεύδεται για την ικανότητα του να παίζει το βιολί.

Οι ψευδοεπιστημονικές «εξηγήσεις» τείνουν να είναι σεναριακες.

Δηλαδή,μας λένε μια ιστορία αλά τίποτα άλλο,δεν έχουμε καμία περιγραφή κάποιας πιθανής φυσικής διεργασίας.Για παράδειγμα ο Immanuel Velikovsky (1895-1979), ισχυρίστηκε ότι το πέρασμα ενός αλλού πλανήτη κοντά στην γη προκάλεσε το αναποδογύρισμα του άξονα της γης.Αυτό είναι όλο όσο είπε.Δεν μας πρόσφερε μηχανισμούς. Αλλά ο μηχανισμός έχει όλη την σημασία,γιατί οι κανόνες της φυσικής αποκλείουν αυτή τη διαδικασία ως αδύνατη.Εάν ο Velikovsky είχε ανακαλύψει κάποιον τρόπο με τον οποίο ένας πλανήτης μπορούσε να αναποδογυρίσει τον άξονα περιστροφής κάποιου αλλού πλανήτη,θα είχε πιθανώς περιγράψει τον μηχανισμό με τον οποίον αυτό θα μπορούσε να συμβεί.Η ξέρη δήλωση από μόνη της χωρίς τον υποκείμενο μηχανισμο,δεν μεταβιβάζει καμία απολύτως πληροφορία.Ο Velikovsky είπε ότι η Αφροδίτη ήταν παλιά ένας κομήτης και ότι αυτός ο κομήτης εκτοξεύτηκε από ένα ηφαίστειο του Δία.Εφόσον οι πλανήτες δεν προσομοιάζουν με κομήτες (που είναι θραύσματα από πάγο και πέτρα με καμία απολύτως σύνδεση με τα ηφαίστεια) και αφού είναι έτσι κι αλλιώς γνωστό ότι ο Δίας δεν έχει ηφαίστεια (ή καν μια στερεή επιφάνεια) καμία φυσική διεργασία δεν μπορούσε να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του Velikovsky.Μας έδωσε λόγια, συνδεδεμένα μεταξύ τους μέσα σε μια πρόταση αλλά οι σχέσεις ήταν ξένες προς το σύμπαν στο οποίο ζούμε και δεν έδωσε καμία εξήγηση για το πώς αυτές μπορούν να υπάρξουν.Προσέφερε ιστορίες,όχι αυθεντικές θεωρίες.

Οι ψευδοεπιστήμονες συχνά βασίζονται στην αρχαία ανθρώπινη συνήθεια της μαγικής συλλογιστικής.

Η μαγεία,η γητεία βασίζονται πάνω στην επίπλαστη ομοιότητα,την εσφαλμένη αναλογία,εσφαλμένες συνδέσεις αιτίας και αποτελέσματος κτλ.Δηλαδή ανεξήγητες επιδράσεις και συνδέσεις εικάζονται από την αρχή-δεν βρίσκονται μέσω έρευνας.(«αν πατήσεις πάνω σε μια σχισμή (crack) του πεζοδρομίου χωρίς να πεις μια μαγική λέξη η μητέρα του θα σπάσει (crack) ένα κόκαλο στο σώμα της,η βρώση καρδιόσχημων φύλλων είναι καλό για ασθένειες της καρδιάς,το να λούζεις με κόκκινο φως το σώμα αυξάνει την παραγωγή αιματος,τα κριάρια είναι επιθετικά γιαυτό όποιος γεννήθηκε κάτω από το ζώδιο του κριού είναι επιθετικό άτομο,τα ψάρια είναι «φαγητό για το μυαλό» γιατί το κρέας του ψαριού μοιάζει με εγκεφαλικό ιστό κτλ).

Η ψευδοεπιστήμη βασίζεται κατά πολύ στην αναχρονιστική σκέψη.

Όσο παλιότερη η ιδέα,τόσο πιο ελκυστική είναι στην ψευδοεπιστημη-είναι η σοφία των αρχαίων- ιδιαίτερα εάν η ιδέα είναι ξεκάθαρα λαθεμένη και έχει εδώ και πολύ καιρό απορριφθεί από την επιστήμη.Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν δυσκολία να αντιληφθούν αυτό το σημείο. Ένας τυπικός ρεπόρτερ που γράφει σχετικά με την αστρολογία μπορεί να νομίσει ότι μια σχολαστική δουλεία μπορεί να γίνει ρωτώντας έξι αστρολόγους και έναν αστρονόμο. Ο αστρονόμος λέει ότι είναι ανοησία.Οι έξι αστρολόγοι λένε ότι είναι σπουδαίο πράγμα και ότι πραγματικά λειτουργεί και ότι με 50$ θα φτιάξουν το ωροσκόπιο οποιουδήποτε.(Αναμφίβολα!).Σε πολλούς ρεπόρτερ και προφανώς σε πολλούς συντάκτες αυτό επιβεβαιώνει την αστρολογία με αναλογία έξι προς ένα!

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Επιστήμη


Τα ευρήματα τους εκφράζονται κυρίως μέσω επιστημονικών περιοδικών που ανασκοπούνται-επιθεωρούνται και διατηρούν αυστηρά κριτήρια για την τιμιότητα και την ακρίβεια .

Απαιτούνται αποτελέσματα με επαναληψιμότητα.Τα πειράματα πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια ώστε να είναι δυνατή η αναπαραγωγή τους ή η βελτίωση τους.

Οι αποτυχίες διερευνώνται και μελετούνται προσεκτικά διότι οι λανθασμένες θεωρίες μπορούν πολύ συχνά να κάνουν ορθές προβλέψεις αλλά καμία ορθή θεωρία δεν μπορεί να κάνει λανθασμένες προβλέψεις.

Καθώς ο χρόνος περνάει,ολοένα και περισσότερα πράγματα μαθαίνονται για τις υπό μελέτη φυσικές διεργασίες.

Πείθει με βάση τις αποδείξεις,με επιχειρήματα βασισμένα πάνω σε λογικούς και/η μαθηματικούς συλλογισμούς,με το να κάνει την καλύτερη υπόθεση που επιτρέπουν τα δεδομένα.Όταν νέες αποδείξεις έρχονται σε αντίθεση με παλιές ιδέες,αυτές εγκαταλείπονται.

Δεν συνηγορεί υπέρ ή προωθεί προϊόντα ή πρακτικές μη επιβεβαιωμένης αξίας.

Ψευδοεπιστημη

Η βιβλιογραφία απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό.Δεν υπάρχουν αναθεώρηση στάνταρ,επικύρωση πριν την δημοσίευση,καμία απαίτηση για ορθότητα και ακρίβεια.

Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αναπαραχθούν ή να επιβεβαιωθούν.Οι μελέτες αν υπαρχουν,περιγράφονται πάντα με τόση ασάφεια,που κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει τι έγινε ή πως έγινε.

Οι αποτυχίες αγνοούνται,δικαιολογού-νται,αποκρύπτονται,αποδοκιμάζονται,λέγονται ψέματα γιαυτες,μειώνεται η άξια τους εκλογικοποιούνται, ξεχνιούνται,αποφεύγονται πάση θυσία.

Κανένα φυσικό φαινόμενο ή διεργασία δεν ανακαλύπτεται η μελετάται ποτε.Καμία πρόοδος δεν λαμβάνει χώρα,δεν μαθαίνεται τίποτα το χειροπιαστό.

Πείθει με βάση την πίστη και την δοξασία.Η ψευδοεπιστημη έχει ένα ισχυρό ημιθρησκευτικό στοιχείο. Προσπαθεί να προσηλυτίσει όχι να πείσει.Πρέπει να πιστέψεις σε αντίθεση προς τα γεγονότα,όχι εξαιτίας τους.Η αρχική ιδέα δεν εγκαταλείπεται ποτέ,οποιεσδήποτε και εάν είναι οι αποδείξεις.

Γενικά κερδίζει μέρος ή όλο από το εισόδημα μέσω της πώλησης αμφισβητούμενων προϊόντων (όπως βιβλία ,σεμινάρια συμπληρώματα διατροφής) και/η ψευδοεπιστημονικές υπηρεσίες (όπως ωροσκόπια,μελλοντικες προβλέψεις κτλ)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 00:41:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Λοιπον βλέπω οτι πολλοι μπερδεύουν την έννοια της αναζήτησης της αλήθειας με την Επιστήμη

Αγαπητή medtech, σε ποιους αναφέρεσαι;

quote:
μια μέθοδος αναζήτησης της αλήθειας

Αναγνωρίζεις λοιπόν και άλλες μεθόδους;

quote:
και η πιο πετυχημενη μέχρι τώρα

Αυτό ποιανού συμπέρασμα είναι; Δικό σου;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 00:43:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Υπό το παραπάνω πρίσμα, και οι επιστήμονες, αλλά και αυτοί που αποκαλείς εσύ και οι επονομαζόμενοι "σκεπτικιστές" ως ψευδοεπιστήμονες, σφάλλουν. Σφάλλουν, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ ένα σύνολο (εννοώ εδώ μια θεωρία) που να περικλύει τα πάντα. Εάν τα πάντα εκτείνονται μέχρι το άπειρο, το σύνολο αυτό θα φιλοδοξούσε να το περιχαρακώσει. Δε γίνεται - θα έπαυε να είναι άπειρο.
Οι ερωτήσεις λοιπόν θα είναι άπειρες. Κάθε βεβαιότητα της επιστήμης ή ακόμα και των whonabe επιστημόνων, ακόμα κι αν στηρίζεται σε πειραματικές αποδείξεις, έχει ένα μεγάλο εμπόδιο μπροστά της: τη διαίρεση με τις άπειρες πιθανότητες, που μπορούν να ισχύουν.

Γι' αυτόν και μόνο το λόγο, θεωρώ ότι το να αποκαλεί κάποιος έναν ερευνητή της αλήθειας ως ψευδοεπιστήμονα, επειδή ερωτά και προσπαθεί να προσεγγίσει την αλήθεια, είναι δείγμα στενού μυαλού.

Όλα τα παραπάνω, ισχύουν και για τους θιασώτες της "Νέας Εποχής", που αναφέρονται στο άρθρο που έβαλες. Κι αυτοί, όσο βέβαιοι είναι ότι κρατάν τον παππά από τα γέννια, πλανούνται πλάνην οικτράν...[/black]

_____________________________________________________________Πώς είσαι τόσο σίγουρη οτι δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να βρεθεί μια θεωρία που να εξηγεί τα ΠΑΝΤΑ?Εγώ δεν είμαι και τόσο σίγουρη...

O Καρλ Σάγκαν είχε επίσης πεί οτι η επιστήμη είναι ένα κερί στο σκοτάδι.Αυτό όμως είναι μια πολύ αόριστη περιγραφή του τί είναι επιστήμη.

Επίσης πάλι ισχυρίζεστε οτι η επιστήμη είναι μονολιθική.Η Επιστήμη δεν είναι μονολιθική.Εχει βασικές αρχές όμως.Εαν οι ισχυρισμοί περι 12κλωνου DNA συμφωνούσαν με αυτές,το 12κλωνο DNA θα είχε γίνει αποδεκτό απο την επιστήμη.

Επίσης ο Σωκράτης ήταν φιλόσοφος και όχι επιστήμονας.Αλλο φιλοσοφία και άλλο επιστήμη.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 00:47:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Λοιπον βλέπω οτι πολλοι μπερδεύουν την έννοια της αναζήτησης της αλήθειας με την Επιστήμη

Αγαπητή medtech, σε ποιους αναφέρεσαι;

quote:
μια μέθοδος αναζήτησης της αλήθειας

Αναγνωρίζεις λοιπόν και άλλες μεθόδους;

quote:
και η πιο πετυχημενη μέχρι τώρα

Αυτό ποιανού συμπέρασμα είναι; Δικό σου;1.Σε πολλούς.
2.Ναί υπάρχει και η φιλοσοφία,η θρησκεία.Ποιός είπε οτι οι φιλόσοφοι ή οι πιστοί δεν προσπαθούν να βρούν την αλήθεια?
3.Η εμπειρία.Είσαι ιατρός σωστά?Πές μου οι θρησκευτικές προσεγγίσεις είχαν μεγαλύτερη επιτυχια στην θεραπεία των ασθενειών ή οι επιστημονικές?Ποιός έστειλε άνθρωπο στο φεγγάρι οι ιερείς,οι γκουρού ή οι επιστήμονες?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 00:55:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αιτούμαι την μετονομασία του θέματος σε "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ".Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 00:57:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Είσαι ιατρός σωστά?

Σωστά.

quote:
Πές μου οι θρησκευτικές προσεγγίσεις είχαν μεγαλύτερη επιτυχια στην θεραπεία των ασθενειών ή οι επιστημονικές?

Βλέπε προηγούμενη απάντησή μου...

quote:
Ποιός έστειλε άνθρωπο στο φεγγάρι οι ιερείς,οι γκουρού ή οι επιστήμονες?

Το αυτό!


Αλλά, medtech, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχουν και ζητήματα τα οποία απλά δεν μπορούν να προσεγγιστούν με την επιστημονική μεθολογία; Λες ότι η επιστήμη είναι η καλύτερη μέθοδος προσέγγισης της αλήθειας...Και ρωτάω εγώ : Ποιας αλήθειας; Όταν φυσικά έχουμε να κάνουμε με το DNA η επιστήμη όντως αποτελεί την "καλύτερη" μέθοδο. Υπάρχουν όμως και ζητήματα τα οποία η επιστήμη δεν μπορεί να προσεγγίσει (έστω, ακόμη, να το δεχτώ) και τα οποία απλά αγνοεί.

Πχ : Το ζήτημα της φύσης του θείου, της ύπαρξής του αν θέλεις. Για την επιστήμη δεν τίθεται καν ζήτημα αν υπάρχει θεός ή όχι. Ούτε μπορεί να αποδείξει την ύπαρξή του ούτε τη μη ύπαρξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ζήτημα;

Άρα, δεν τίθεται θέμα "καλύτερης" και "χειρότερης" προσέγγισης της αλήθειας, αλλά απλά καταληλότερης κατά περίπτωση...Κάτι που φυσικά μπορεί να αναθεωρηθεί. (Το ποια είναι καταλληλότερη εννοώ). Αυτό σημαίνει ανοιχτό πνεύμα, κατά την άποψή μου. Η πλήρης απουσία ΑΦΟΡΙΣΜΩΝ στην προσέγγιση της αλήθειας...όποιας κι αν είναι αυτής...της όποιας μεθόδου.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 01:02:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μας λες οτι η επιστήμη δεν είναι ικανή να απαντήσει σε ερωτήματα τύπου "υπαρχει θεός"? "εχει νόημα η ζωη" κτλ
Εγω δεν είμαι και τόσο σίγουρη.

Πάντως το θέμα εδω είναι ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Η επιστήμη είναι μια μέθοδος αναζήτησης της αλήθειας με τα χαρακτηριστικα που περιγράψαμε.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 01:12:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μας λες οτι η επιστήμη δεν είναι ικανή να απαντήσει σε ερωτήματα τύπου "υπαρχει θεός"? "εχει νόημα η ζωη" κτλ
Εγω δεν είμαι και τόσο σίγουρη.

Πάντως, medtech, ομολογώ πως είναι η πρώτη φορά που σε βλέπω να μην είσαι σίγουρη για κάτι...

Είπα ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοια ζητήματα, διότι όταν ένα ζήτημα είναι ζήτημα πίστης, ακόμη και να βρεθεί ο "μαθηματικός τύπος" που θα αποδεικνύει ότι πχ "δεν υπάρχει θεός" (καταλαβαίνεις τώρα πόσο δύσκολο είναι αυτό), αυτός που πιστεύει στην ύπαρξή του δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη.

Θυμάσαι το παράδειγμα του Hawking που έγραφε στο "Χρονικό του Χρόνου" ότι το σύμπαν δεν έχει ανάγκη δημιουργού; (Και υπάρχει φυσικά μεγάλη διαφορά μεταξύ του "δεν έχει ανάγκη" και του "δεν υπάρχει"). Άποψή μου είναι λοιπόν ότι ακόμη και στην πιο καλά τεκμηριωμένη επιστημονικά θεωρία, ένας "δημιουργός" μπορεί να "τρυπώσει"...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 01:31:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Μας λες οτι η επιστήμη δεν είναι ικανή να απαντήσει σε ερωτήματα τύπου "υπαρχει θεός"? "εχει νόημα η ζωη" κτλ
Εγω δεν είμαι και τόσο σίγουρη.

Πάντως, medtech, ομολογώ πως είναι η πρώτη φορά που σε βλέπω να μην είσαι σίγουρη για κάτι...

Είπα ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοια ζητήματα, διότι όταν ένα ζήτημα είναι ζήτημα πίστης, ακόμη και να βρεθεί ο "μαθηματικός τύπος" που θα αποδεικνύει ότι πχ "δεν υπάρχει θεός" (καταλαβαίνεις τώρα πόσο δύσκολο είναι αυτό), αυτός που πιστεύει στην ύπαρξή του δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη.

Θυμάσαι το παράδειγμα του Hawking που έγραφε στο "Χρονικό του Χρόνου" ότι το σύμπαν δεν έχει ανάγκη δημιουργού; (Και υπάρχει φυσικά μεγάλη διαφορά μεταξύ του "δεν έχει ανάγκη" και του "δεν υπάρχει"). Άποψή μου είναι λοιπόν ότι ακόμη και στην πιο καλά τεκμηριωμένη επιστημονικά θεωρία, ένας "δημιουργός" μπορεί να "τρυπώσει"...Μου επιτίθεσαι προσωπικά βλέπω αν και σφαζεις με το βαμβάκι (πρώτη φορά σε βλέπω να μην εισαι σίγουρη...).Με αποκαλείς πλαγίως ξερόλα.

Λοιπόν φίλε για πολλά πράγματα δεν είμαι σίγουρη.Ενα απο τα πράγματα για το οποίο είμαι σίγουρη πλέον είναι όμως οτι πολλοί ανθρωποι όταν εξαντλήσουν τα επιχειρήματα τους,αντί να επιτεθούν στην ίδια την κριτική,επιτίθονται στον ίδιο τον κριτή.


Τώρα περνάς σε άλλο ζήτημα.Ο μεταμοντερνισμός υποστηρίζει οτι η αλήθεια είναι σχετική,οτι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει την δικη του πραγματικοτητα.Εγώ θα διαφωνήσω.Η πραγματικότητα θα έρθει στο κατώφλι του αληθινού πιστού όσο και εαν αυτός έχει φτιάξει μια δική του μέσα στο κεφάλι του.

Edited by - medtech on 23/03/2006 01:40:28Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 01:41:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Είπα ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοια ζητήματα, διότι όταν ένα ζήτημα είναι ζήτημα πίστης, ακόμη και να βρεθεί ο "μαθηματικός τύπος" που θα αποδεικνύει ότι πχ "δεν υπάρχει θεός" (καταλαβαίνεις τώρα πόσο δύσκολο είναι αυτό), αυτός που πιστεύει στην ύπαρξή του δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη.

Σε τι θα διαφέρει λοιπόν αυτή η πίστη (αν δεχτούμε ότι η επιστήμη δώσει κάποτε μια απάντηση για το αν υπάρχει ή όχι θεός) με μια οποιαδήποτε πίστη κάποιου πάνω σε ένα άλλο θέμα όπου η επιστήμη έχει δώσει συγκεκριμένη απάντηση;
πχ υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη. Δικαίωμά τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιστήμη δεν μπορεί να απορρίψει αυτή την πίστη επειδή και μόνο πρόκειται για ζήτημα πίστης...


Κατά τ'άλλα συμφωνώ με το μήνυμα της Galadriel.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 01:49:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μου επιτίθεσαι προσωπικά βλέπω αν και σφαζεις με το βαμβάκι (πρώτη φορά σε βλέπω να μην εισαι σίγουρη...).Με αποκαλείς πλαγίως ξερόλα.

Λυπάμαι αν νομίζεις ότι σου έκανα "προσωπική επίθεση". Αυτό φυσικά μπορούν να το κρίνουν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, εγώ πάντως δεν είδα την "επίθεση" στην οποία αναφέρεσαι.

quote:
Ενα απο τα πιο πράγματα για το οποίο είμαι σίγουρη πλέον είναι όμως οτι πολλοί ανθρωποι αν εξαντλήσουν τα επιχειρήματα τους,αντί να επιτεθούν στην ίδια την κριτική,επιτίθονται στον ίδιο τον κριτή.

Αντιθέτως με σένα, δεν θα θεωρήσω ότι αυτό είναι προσωπική επίθεση σε μένα (διότι με αποκαλείς πλαγίως ανίδεο)...Θα σε παραπέμψω λοιπόν στις δύο άλλες παραγράφους του μηνύματός μου στις οποίες εξηγώ, νομίζω, την άποψή μου.

Εν τέλει, medtech, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε...Δεν είναι κακό, ούτε και χάθηκε ο κόσμος...

Πάντως αυτό :

quote:
αλήθεια είναι σχετική

σίγουρα δεν το υποστηρίζει μόνον ο "μεταμοντερνισμός" (τι είναι αυτό είπαμε;).

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 01:54:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Σε τι θα διαφέρει λοιπόν αυτή η πίστη (αν δεχτούμε ότι η επιστήμη δώσει κάποτε μια απάντηση για το αν υπάρχει ή όχι θεός) με μια οποιαδήποτε πίστη κάποιου πάνω σε ένα άλλο θέμα όπου η επιστήμη έχει δώσει συγκεκριμένη απάντηση;
πχ υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη. Δικαίωμά τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιστήμη δεν μπορεί να απορρίψει αυτή την πίστη επειδή και μόνο πρόκειται για ζήτημα πίστης...

Γι' αυτό είπα πριν, αγαπητή Ostria, ότι δεν τίθεται ζήτημα "καλύτερης" και "χειρότερης" προσέγγισης ΑΠΟΛΥΤΑ, αλλά κατά περίπτωση...Κι αυτό πάλι σχετικό είναι. Γενικώς, ΔΕΝ θα το πω το ρημάδι το ΠΑΝΤΑ και το ΠΟΤΕ...ΠΟΤΕ! (Α πα πα...Είναι μια ώρα δύσκολη! )

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 01:59:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πόσοι απο εσάς δέκτηκαν τις απόψεις του Panos ώς ψευδεις ή αληθεις?
Εξηγήστε το σκεπτικό σας.
Θα ξεκινήσω λέγοντας οτι θεωρώ τις απόψεις του λανθασμένες ΚΥΡΙΩΣ διότι κανένα πείραμα ποτε δεν μου απέδειξε την ύπαρξη όσων πρεσβεύει.Επίσης γιατί όλα τα επιχειρήματα του βασίζονταν στην αντίληψη οτι με την δύναμη του μυαλού μας μπορούμε να επηρεάσουμε το φυσικό κόσμο.Τα πειράματα δείχνουν οτι γίνεται το αντίθετο.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
gretel
Πρώην Συνεργάτης

Aruba
3518 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 02:09:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gretel  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΨΕΥΔΕΙΣ - ΑΛΗΘΙΝΕΣ?

Δύο αντίθετες έννοιες. Μήπως υπάρχει μία πορεία από το ένα στο άλλο.

Κάποτε -αποδεδειγμένα- το άτομο ήταν το ελάχιστο άτμητο σωματίδιο της ύλης -αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι ταυτίζεται με το άτμητο-άτομο του Δημόκριτου- μετά αναλύφθηκε ότι υπάρχει κι άλλο, κιάλλο.

Ότι δεν έχει αποδειχτεί ακόμα δηλαδή απορρίπτεται εξ αρχής?


"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 02:41:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πόσοι απο εσάς δέκτηκαν τις απόψεις του Panos ώς ψευδεις ή αληθεις?

Με συγχωρείς γι' αυτή τη νέα παρέμβαση, medtech, αλλά το θέμα εδώ δεν είναι οι απόψεις του συγκεκριμένου μέλους...Το θέμα μας είναι πολύ γενικότερο και επ' αυτού συζητούμε.

Μίλησες κι εσύ προηγουμένως για "εργαλεία προσέγγισης της γνώσης" και είναι ένας όρος με τον οποίο συμφωνώ. Η επιστήμη είναι ΕΝΑ απ' αυτά τα εργαλεία, αξιόπιστο, αντικειμενικό, δοκιμασμένο κλπ κλπ, δεν διαφωνώ φυσικά. Δεν θα πω όμως σε καμία περίπτωση ότι όλα τα υπόλοιπα "εργαλεία" είναι άχρηστα, είναι για την πυρά. Φυσικά και, όσο η επισήμη κάνει άλματα, πράγματα που στο παρελθόν τα προσεγγίζαμε με την πίστη πχ, σήμερα έχουν εξηγηθεί.

Που βρίσκεται το κρίσιμο σημείο λοιπόν, στο οποίο και προκύπτουν οι διαφωνίες και πάνω στο οποίο δημιουργούνται οι "καυγάδες";

Στο ότι κάποιοι δέχονται a priori ότι η επιστήμη κάποια στιγμή στο μέλλον θα εξηγήσει τα πάντα, ότι για τα πάντα υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση/απάντηση, άσχετα αν δεν την έχουμε ανακαλύψει ακόμη και κάποιοι όχι! Πάλι δηλαδή θέμα πίστης είναι, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τους όρους... Διότι και οι δύο "παρατάξεις" δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να προσπαθούν να προσεγγίσουν το αβέβαιο (το μέλλον δηλαδή) με βάση τα προσωπικά τους πιστεύω!

Γι' αυτό λοιπόν, η χρυσή τομή που πρότεινε η φίλη Gretel στο άλλο θέμα βρίσκεται, κατά την άποψή μου, στο να πούμε το ρημάδι το "δεν μπορούμε να γνωρίζουμε"... Το μέλλον είναι μπροστά μας και η αβεβαιότητά του είναι αν μη τι άλλο γοητευτική. Για κάθε ερώτημα που απαντούμε γεννιούνται άλλα 10 άλλωστε, για να μην αναφέρουμε και τις παλιές "απαντήσεις" που διαρκώς αναθεωρούνται. Κάτω από αυτές τις συνθήκες "κυνηγιού της γνώσης", ποιος είναι εκείνος που θα τολμήσει να είναι απόλυτος τη σήμερον ημέρα, που θα πει για το α ή το β πράγμα ότι είναι "αηδία", "ηλιθιότητα" κοκ και δεν θα φοβηθεί την αυριανή του πιθανή πανυγηρική διάψευση;

Θα σας φέρω κι ένα παράδειγμα από την προσωπική μου ζωή αν και σπάνια το κάνω, επειδή τυχαίνει να εργάζομαι σ' ένα χώρο όπου η γνώση παράγεται και δεν έρχεται έτοιμη και φορεμένη από αλλού. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι πάει να πει επιστημονική μελέτη, ερευνητικό πρωτόκολλο, διπλή τυφλή μελέτη κοκ. Θα σας πω λοιπόν μόνο τούτο : Αυτοί που τελικά παράγουν τη γνώση, αυτοί που πηγαίνουν τον άνθρωπο στο φεγγάρι κι αυτοί που φτιάχνουν ένα νέο φάρμακο είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με τους προκατόχους τους, να αμφισβητήσουν παλιότερες γνώσεις, να είναι ανοιχτοί σε κάθε αποτέλεσμα, σε κάθε νέα ιδέα. Αλλά εδώ θα συμφωνήσουμε όλοι φαντάζομαι...Δε λέω δα και κάτι καινούργιο!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 02:42:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα, στο θέμα αυτό δε συζητάμε μόνο τι είναι επιστήμη. Θα ήταν άλλωστε διπλό τόπικ (μπρρρρρρ κλειδάκι! ) όπως πολύ σωστά έχει σημειώσει πιο πάνω ο durden_alie.

Το θέμα είναι:
"Το θέμα αυτό, το άνοιξα για να συνεχίσουμε συζητήσεις περί επιστήμης, ψευδοεπιστήμης και γενικά του τρόπου με τον οποίο επιλέγει κάποιος να εξερευνήσει το άγνωστο."

Μια παρατήρηση λοιπόν κι από εμένα, σε κάτι που γράφτηκε εδώ από την medtech (αχ βρε medtech, μαζί σου τα βάλαμε! μην το βάζεις κάτω όμως. Εγώ σε πάω, γιατί δεν κολλάς καθόλου και δεν είσαι δήθεν )

Έγραψες λοιπόν:
"Η πραγματικότητα θα έρθει στο κατώφλι του αληθινού πιστού όσο και εαν αυτός έχει φτιάξει μια δική του μέσα στο κεφάλι του."
Εν μέρει σωστό και εν μέρει λάθος.
Σωστό στο σημείο που λες, πως κάποιος έχει φτιάξει μια δική του πραγματικότητα μέσα στο κεφάλι του.
Πράγματι. Μέσα στο κεφάλι μας βρίσκονται οι πραγματικότητες. Ενίοτε τις μοιραζόμαστε και με άλλα κεφάλια.

Διαφωνώ στο ότι όπως λες, η αλήθεια θα έρθει στο κατώφλι του αληθινού πιστού. Πουθενά δε θα πάει η αλήθεια. Εκεί που είναι, εκεί θα κάτσει. Ο αναζητητής είναι που κάνει τον δρόμο, ώστε η συνείδησή του να μπορέσει να συλλάβει, πιθανόν, κάποια πτυχή της.


Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 02:44:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εγω θα περιμένω καποιες απαντήσεις πάνω στο θέμα.
Θα αρχίσετε διαλογισμό για να ενεργοποιήσετε το 12κλωνο DNA σας για να μην σας φάνε Σαυροειδείς ή όχι και γιατί?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 02:48:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αυτό τώρα τι είναι;
case study;
διπλή τυφλή μελέτη;

Μα γιατί το ισοπεδώνεις το θέμα βρε medtech;!
Πάω να διαλογιστώ λίγο επί του θέματος - αλήθεια: ένας τρόπος για να διαλογιστεί κανείς, είναι και να συλλογιστεί επάνω σε ένα θέμα - και αν δε μου έρθει η φώτιση κατακέφαλα, θα επιστρέψω


Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 02:51:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είπα η πραγματικότητα (όχι η αλήθεια) θα έρθει στο κατώφλι του αληθινού πιστού.

Πχ ο αληθινός πιστος θα πιστεύει πολυ,με όλη του την καρδιά οτι αν πορσευχηθεί πολυ,πολυ,πολυ,ο καρκίνος του θα υποχωρησει.Αρνειται λοιπον την χημειοθεραπεία και τελικά υποκύπτει στην κακοήθη νεοπλασία.

Η εχει ζαχαρο και δεν κανει θεραπεία επειδη πιστεύει οτι ο Κυριος θα τον κανει καλα.(περιπτωση που είδα με τα μάτια μου.Ο τύπος τυφλώθηκε και επαθε και νεφρικη ανεπάρκεια απο το ζάχαρο).

Οι δυο αυτοι πιστοι μπορει ακόμα και στα χειρότερα τους να εξακολουθουν να πιστεουν οτι ο θεος μπορεί να τους κάνει καλά.Μπορουν επίσης να βρουν μυριαδες δικαιολογίες για την αποτυχία.Αλλά η υγεια τους θα έχει υποστεί μια αντικειμενική βλάβη.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 02:55:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αυτό τώρα τι είναι;
case study;
διπλή τυφλή μελέτη;Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!


Οχι είναι προσωπική έρευνα των συλλογιστικών μεθόδων που ακολουθούν οι συνομιλητές μου (ίσως και να προσπαθώ να σας δείξω οτι και εσείς ξεκινάτε με καποια βάση).
Θα μου απαντήσει κανείς (φορώντας την εργαστηριακή ποδία,τα γυαλιά μου και με ενα σημειωματάριο στο χέρι).Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 02:57:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή medtech να 'μαι και πάλι...

quote:
Πχ ο αληθινός πιστος θα πιστεύει πολυ,με όλη του την καρδιά οτι αν πορσευχηθεί πολυ,πολυ,πολυ,ο καρκίνος του θα υποχωρησει.Αρνειται λοιπον την χημειοθεραπεία και τελικά υποκύπτει στην κακοήθη νεοπλασία.

Η εχει ζαχαρο και δεν κανει θεραπεία επειδη πιστεύει οτι ο Κυριος θα τον κανει καλα.(περιπτωση που είδα με τα μάτια μου.Ο τύπος τυφλώθηκε και επαθε και νεφρικη ανεπάρκεια απο το ζάχαρο).


quote:
Θα αρχίσετε διαλογισμό για να ενεργοποιήσετε το 12κλωνο DNA σας για να μην σας φάνε Σαυροειδείς ή όχι και γιατί?

Ξέρεις, η περιπτωσιολογία και τα παραδείγματα είναι πάρα πολύ χρήσιμα για να προχωρήσει μια κουβέντα, αν όμως μένουμε μόνο σ' αυτά, δε νομίζεις ότι χάνεται η συνολική εικόνα; Πόσο νόημα θα είχε να πιάσουμε τώρα μία μία τις περιπτώσεις που μας αναφέρεις και να λέμε ο καθένας "ναι", "όχι", "συμφωνώ", "διαφωνώ" κοκ;

Είπαμε κι άλλη φορά ότι το θέμα μας είναι πολύ ευρύτερο από το αν υπάρχει 12κλωνο DNA ή αν με την πίστη κάποιος θα γίνει καλά από το "ζάχαρο".

Και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟ!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 02:59:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
οκ, έχεις δίκιο medtech σχετικά με τη λέξη "πραγματικότητα" κι όχι "αλήθεια".
Και πάλι όμως η πραγματικότητα, είναι θέμα αντίληψης. Υπάρχει μια πραγματικότητα κοινή για όλους, άραγε;


Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 03:08:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είναι η ζωή μία πραγματικοτητα?
Είναι ο θάνατος μια πραγματικότητα?
Είναι ο πόλεμος μία πραγματικότητα?
Είναι πραγματικοτητα οτι η γή γυρίζει γύρω απο τον ήλιο?
Είναι πραγματικότητα οτι η γη είναι σφαιροειδής?
Οτι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας απο τον αλλο?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 03:14:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αγαπητή medtech να 'μαι και πάλι...

quote:
Πχ ο αληθινός πιστος θα πιστεύει πολυ,με όλη του την καρδιά οτι αν πορσευχηθεί πολυ,πολυ,πολυ,ο καρκίνος του θα υποχωρησει.Αρνειται λοιπον την χημειοθεραπεία και τελικά υποκύπτει στην κακοήθη νεοπλασία.

Η εχει ζαχαρο και δεν κανει θεραπεία επειδη πιστεύει οτι ο Κυριος θα τον κανει καλα.(περιπτωση που είδα με τα μάτια μου.Ο τύπος τυφλώθηκε και επαθε και νεφρικη ανεπάρκεια απο το ζάχαρο).


quote:
Θα αρχίσετε διαλογισμό για να ενεργοποιήσετε το 12κλωνο DNA σας για να μην σας φάνε Σαυροειδείς ή όχι και γιατί?

Ξέρεις, η περιπτωσιολογία και τα παραδείγματα είναι πάρα πολύ χρήσιμα για να προχωρήσει μια κουβέντα, αν όμως μένουμε μόνο σ' αυτά, δε νομίζεις ότι χάνεται η συνολική εικόνα; Πόσο νόημα θα είχε να πιάσουμε τώρα μία μία τις περιπτώσεις που μας αναφέρεις και να λέμε ο καθένας "ναι", "όχι", "συμφωνώ", "διαφωνώ" κοκ;

Είπαμε κι άλλη φορά ότι το θέμα μας είναι πολύ ευρύτερο από το αν υπάρχει 12κλωνο DNA ή αν με την πίστη κάποιος θα γίνει καλά από το "ζάχαρο".

Και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟ!To a παράδειγμα δόθηκε για να καταλάβουν οι συνομιλητές μου την θεση μου "η πραγματικότητα θα έρθει να τους βρεί".ο θεωρώ χρήσιμο παράδειγμα (αφου ενας άνθρωπος τουλάχιστον κατάλαβε)>

Οσο για το β εξήγησα οτι θέλω να καταλάβω τον τρόπο που σκέπτέστε.Τώρα αν θες απαντας,αν δεν θες δεν απαντάς.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2006, 03:23:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Θα αρχίσετε διαλογισμό για να ενεργοποιήσετε το 12κλωνο DNA σας για να μην σας φάνε Σαυροειδείς ή όχι και γιατί?

Ωραία λοιπόν...Απαντώ :

ΟΧΙ! Γιατί 12κλωνο DNA δεν έχει βρεθεί, γιατί Σαυροειδείς δεν υπάρχουν κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ.

quote:
Είναι η ζωή μία πραγματικοτητα?
Είναι ο θάνατος μια πραγματικότητα?
Είναι ο πόλεμος μία πραγματικότητα?
Είναι πραγματικοτητα οτι η γή γυρίζει γύρω απο τον ήλιο?
Είναι πραγματικότητα οτι η γη είναι σφαιροειδής?
Οτι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας απο τον αλλο?

Η μόνη πραγματικότητα που υπάρχει είναι να μπορώ να αποδεχτώ το ενδεχόμενο η προηγούμενη απάντησή μου να είναι ΝΑΙ...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 14 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.21875
Maintained by Digital Alchemy