ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
 Βικιλεξικό
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/09/2006, 11:28:02  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Το Βικιλεξικό, ένα έργο συνεργασίας για την παραγωγή ενός ελεύθερου πολύγλωσσου λεξικού σε κάθε γλώσσα, με τους ορισμούς, τις ετυμολογίες και τις προφορές. Το Wiktionary είναι ένα λεξιλογικό συμπλήρωμα στην ανοιχτού περιεχομένου εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια. Στα ελληνικά άρχισε στις 1 Μαΐου 2004 και έχει μέχρι στιγμής φθάσει τα 55.779 λήμματα. Οποιοσδήποτε μπορεί να επεξεργαστεί οποιοδήποτε λήμμα· η σύνδεση είναι προαιρετική. Μάθετε πώς να επεξεργάζεστε άρθρα, πειραματιστείτε στο Αμμοδοχείο και επισκεφθείτε την Πύλη της Κοινότητας για να δείτε πώς και εσείς μπορείτε να συμμετάσχετε στην ανάπτυξη του Wiktionary. Το περιεχόμενο του Wiktionary καλύπτεται από την Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU, το οποίο σημαίνει ότι είναι ελεύθερα διαθέσιμο και έτσι θα παραμείνει. Βλέπε "Πνευματικά δικαιώματα" για τις λεπτομέρειες.

Παράδειγμα: η λέξη free, Από το παλαιό αγγλικό freo, από προτογερμανικό (Π.Γμκ.) *frijaz, το οποίο προέρχεται από το προτοϊνδοευρωπαϊκό (ΠΙΕ) *prijos- αγαπητά, αγαπημένος


η διεύθυνση είναι η εξής :
http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1

Μέχρι κινέζικα έχει αλλά έχει και δρόμο ακόμα να διανύσει, παρά ταύτα μιας και το βρήκα εντελώς τυχαία θεώρησα πως είναι καλό να το γνωρίζουμε να το επισκεπτόμαστε κάπου κάπου ή και να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας... Νομίζω πως γενικά δεν είναι κακή ιδέα

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ


Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

simori
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2290 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/09/2006, 11:35:31  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος simori  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Να και κάποιες από ετυμολογίες που βρήκα, ΄

Αιτήσεις
τρέχων

τρέχων, τρέχουσα, μετοχές του ρήματος τρέχω, σημαίνουν αυτόν (-ήν) που ισχύει αυτή τη στιγμή, την παρούσα στιγμή. Τώρα πώς το ίδιο ρήμα έφτασε να έχει τόσο διαφορετικές έννοιες, αυτό δεν το βρήκα (ακόμη;-) ) --Lou 05:39, 11 Ιουνίου 2006 (UTC)
Απο το άγω βγαίνει ο άξονας (=δρόμος). άξονας θεωρούμε οτι είναι αυτός που συνέχει κάτι, ορίζει τα όρια του κ.λπ., έτσι ό,τι ισχύει για μία κατασταση 'κινείται' στους άξονές της. Το τρέχω έχει αόριστο β' έδραμον, απ' όπου και ο δρόμος (=άξονας). :D

Ψωμί
Ποιά η ετυμολογία της λέξης "Ψωμί"; Στα αρχαία Ελληνικά είναι "'Αρτος". Πώς κατέληξε "ψωμί";

Αληθινά περίεργη ετυμολογία! Από μικρός παραξενευόμουν κι εγώ. Να λοιπόν τι βρήκα. Εν αρχή ήν (!) το αρχαίο ρήμα ψώω που σήμαινε τρίβω. Αυτό έδωσε το ψωμός, που σήμαινε κομμάτι. Το υποκοριστικό του ψωμός ήταν ψωμίον, κομματάκι (βρίσκουμε αυτή τη λέξη στο ευαγγέλιο του Ιωάννη 13:26), και αυτό έδωσε, σιγά σιγά το νεοελληνικό ψωμί :-) --Lou 05:34, 11 Ιουνίου 2006 (UTC)
μπορούμε να προσθέσουμε οτι η κατάληξη -ίον απλοποιήθηκε σε -ι, ένα σύνηθες φαινόμενο της δημώδους βυζαντινής :)

Ανακτήθηκε από "http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C:%CE%96%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1_%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1"

ρίξτε μία ματιά και στην κατηγορία <<Αγγλικά - Αστερισμοί>>

http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1:%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC_-_%CE%91%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ


Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/09/2006, 17:39:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Simori,
υπάρχει ένα πολύ ωραίο site που έχει να κάνει με την ετυμολογία των ελληνικών λέξεων και όχι μόνο.

Ελπίζω να το βρείς ενδιαφέρον, εσύ και οι άλλοι φίλοι.

http://www.asprilexi.com/

Infinitum Finitum ProducitΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.09375
Maintained by Digital Alchemy