ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΨΥΧΗ =-.
 ΘΑΝΑΤΟΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΣΑΡΚΩΣΕΩΝ !!!
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/02/2007, 10:04:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Τι συμβαίνει μετά το Θάνατο;
Διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών ενσαρκώσεων

Αυτό το θέμα σχετικά με το «τι συμβαίνει μετά το θάνατο», έχει απασχολήσει χιλιάδες στοχαστές στην μακρά ιστορία της ανθρωπότητας. Στην πραγματικότητα για τον σκεπτόμενο σπουδαστή της εσωτερικής φιλοσοφίας, θάνατος δεν υπάρχει, αλλά απλά μία μετάβαση της συνείδησης – ψυχής, από μία κατάσταση αντίληψης σε μία άλλη.

Η προσωπικότητα σύμφωνα με την εσωτερική επιστήμη αποτελείται από ένα φυσικό – αιθερικό φορέα (σώμα), από ένα αστρικό φορέα (σώμα) και από ένα νοητικό (κοινός νους) φορέα (σώμα). Φυσικά κάθε άνθρωπος έχει Ψυχή και πνεύμα (Μονάδα).

Κάθε άνθρωπος έχει δύο ενεργειακά νήματα, αγκυροβολημένα στο αιθερικό κέντρο της κεφαλής το ένα και το αιθερικό κέντρο της καρδιάς το άλλο, που είναι υπεύθυνα για την συνείδηση και την ζωή του. Το ένα, το νήμα της συνείδησης που είναι αγκυροβολημένο στο αιθερικό κέντρο της κεφαλής και πιο συγκεκριμένα στην αιθερική αντιστοιχία του κωνοειδή αδένα, είναι σχετικό με την συνείδησή μας και την αντιληπτική ικανότητα. Το άλλο που είναι αγκυροβολημένο στο αιθερικό κέντρο της καρδιάς και πιο συγκεκριμένα στην αιθερική αντιστοιχία του θύμου αδένα, είναι υπεύθυνο για την ζωή μας στο φυσικό πεδίο σε όλη την διάρκεια την ενσάρκωσής μας. Είναι γνωστό, ότι οι γιατροί, για να διαπιστώσουν τον θάνατο κάποιου, εξετάζουν πρωταρχικά αν σταμάτησε η καρδιά του. Δεν ενδιαφέρονται τόσο για το αν κάποιος επικοινωνεί με το περιβάλλον του, για την συνείδησή του, όσο για το αν η ζωτική ενέργεια παρέχει «ρυθμική κίνηση», στο σώμα. (Ο ρυθμός συμβολικά αντιστοιχεί με την όψη Ζωή). Οι κλινικά νεκροί, στις εντατικές μονάδες νοσηλείας των νοσοκομείων, είναι άτομα που το νήμα της ζωής τους εξακολουθεί να είναι αγκυροβολημένο στην καρδιά, ενώ το νήμα της συνείδησης συνήθως βρίσκεται στο αστρικό πεδίο και παίρνει πληροφορίες του αστρικού κόσμου.

Κατά την διάρκεια της φυσικής μας ζωής το νήμα της συνείδησης μπαινοβγαίνει στο αστρικό πεδίο κατά την διάρκεια του φυσικού μας ύπνου, κάθε μέρα. Το νήμα της ζωής παραμένει σταθερά αγκυροβολημένο στην καρδιά κατά την διάρκεια το ύπνου μας, ενώ το νήμα της συνείδησης αποσύρεται στο αστρικό πεδίο συλλαμβάνοντας εντυπώσεις του αστρικού κόσμου. Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον κατά την διάρκεια του φυσικού ύπνου, αφού το νήμα της συνείδησής μας φεύγει και πηγαίνει στον αστρικό κόσμο. Οι πέντε φυσικές μας αισθήσεις σταματούν να λειτουργούν, αφού η καταγραφή των εντυπώσεων δεν επεξεργάζονται από την συνείδηση, που βρίσκεται αλλού. Έχει σταματήσει να λειτουργεί η φυσικό - εγκεφαλική συνείδηση, την οποία ονομάζουμε έτσι από τη καταγραφή των εντυπώσεων του φυσικού κόσμου, μέσο των πέντε φυσικών αισθήσεων.

Θα καταλαβαίνει κάποιος τώρα αρκετά, εφόσον κατανοεί τα παραπάνω, την δυσκολία των αστρικών ταξιδιών, γιατί για να υφίσταται αστρικό ταξίδι (κατά κάποιο τρόπο), θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια της συνείδησης, ώστε να θυμόμαστε πλήρως (ή έστω μερικά), αυτά που καταγράφουμε από το αστρικό πεδίο (τον αστρικό - συναισθηματικό κόσμο), κατά την διάρκεια του ύπνου μας.

Τι συμβαίνει τώρα μετά τον φυσικό Θάνατο;

Όπως είπαμε μέχρι τώρα, κατά την διάρκεια της φυσικής μας ζωής, το νήμα της συνείδησής μας μπαινοβγαίνει στο αστρικό σώμα, ενώ το νήμα της ζωής παραμένει ανέπαφο. Κατά την διάρκεια του θανάτου αυτό το νήμα της ζωής θραύεται, ή αποκόπτεται.
Ο άνθρωπος τώρα παραμένει με το αιθερικό του σώμα και φυσικά με τα υπόλοιπα σώματά του.

Στο Αιθερικό πεδίο ο άνθρωπος, μετά τον φυσικό θάνατο, με το αιθερικό του σώμα παραμένει για λίγες ώρες, μέρες, ή εβδομάδες ανάλογα με την κατάσταση εξέλιξης της συνείδησής του και τις κλήσεις που έχει αυτή. Συνήθως παραμένει τρεις, έως τέσσερις μέρες, από ό,τι λέγεται. Το αιθερικό σώμα είναι το λεγόμενο φάντασμα που εμφανίζεται στα νεκροταφεία, άλλοτε με την μορφή σύννεφου και άλλοτε σαν φως χρώματος μοβ, ή λευκογάλανο. (Γι’ αυτό το θέμα υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία).
Το αιθερικό σώμα μετά από αυτές τις λίγες ώρες, ή μέρες διαλύεται και διασκορπίζεται στα επί μέρους στοιχεία του στην δεξαμενή ενέργειας του αιθερικού κόσμου, όπως το φυσικό σώμα θάβεται και επιστρέφει στην Γη, από την οποία προέρχεται.

Ο άνθρωπος τώρα βρίσκεται στον Αστρικό κόσμο, με το αστρικό του σώμα, εξακολουθώντας φυσικά να διαθέτει τους υπόλοιπους φορείς του (νοητικό και αιτιατό σώμα).
Ο αστρικός κόσμος είναι ο κόσμος των νεκρών, που πηγαίνουμε όλοι οι άνθρωποι όταν εγκαταλείπουμε τον φυσικό και αιθερικό μας φορέα. Τα κατώτερα υποπεδία αυτού του κόσμου, τα πιο πυκνά, είναι οι γνωστές κολάσεις, ενώ στα ανώτερα υποπεδία ζει πολύ καλύτερα. Στον αστρικό κόσμο ζουν δισεκατομμύρια άλλες οντότητες. Δεν θα επεκταθούμε πάνω σ’ αυτό το θέμα, αφού ο πνευματικός αναζητητής μπορεί να βρει εύκολα εκατοντάδες πληροφορίες σε βιβλία σχετικές με τους κατοίκους του αστρικού κόσμου και το τι κάνει ο άνθρωπος κατά την διάρκεια που παραμένει στο αστρικό πεδίο. Εξαρτάται από τον τύπο της συνείδησης του καθενός, πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στον αστρικό κόσμο και από ό,τι λέγεται μπορεί να είναι μερικές δεκαετίες έως εκατοντάδες χρόνια.
Ό,τι συνέβη με το φυσικό και αιθερικό σώμα συμβαίνει και με το αστρικό σώμα κάποια στιγμή. Το αστρικό σώμα εγκαταλείπεται και ο άνθρωπος παραμένει με τον κοινό κατώτερο (συμπερασματικό) νου του και το αθάνατο Εγώ του, την Ψυχή του.

Ο άνθρωπος που έχει την τύχη, λόγω πνευματικής προόδου, να παραμείνει για αρκετό καιρό στον νοητικό κόσμο (γιατί οι περισσότεροι παραμένουν ελάχιστα), λέγεται ότι κυριολεκτικά βρίσκεται στον παράδεισο, σχετικά με την κατάσταση συνθηκών ζωής στον φυσικό μας κόσμο.

Κάποτε όμως και αυτού του ανθρώπου έρχεται η στιγμή που η ψυχή του εγκαταλείπει το νοητικό σώμα στα κατώτερα επίπεδα του νοητικού κόσμου και η ψυχή παραμένει ελεύθερη από τους τρεις φορείς της προσωπικότητας.
Το φυσικό – αιθερικό σώμα έχει εγκαταλειφθεί.
Το αστρικό σώμα εγκαταλείφθηκε στον αστρικό κόσμο και παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα ως άδειο κέλυφος, έως ότου διαλυθεί στα επί μέρους στοιχεία του αστρικού κόσμου και αυτό.
Το νοητικό (κατώτερο) σώμα με την σειρά του αφού έχει εγκαταλειφθεί και αυτό διαλύεται στα επί μέρους στοιχεία του νοητικού κόσμου.

Η ψυχή του ανθρώπου ετοιμάζεται στην συνέχεια για μία νέα ενσάρκωση.

Έχοντας υπόψη της τις υποχρεώσεις της στην Γη, σύμφωνα με τον νόμο της Αιτίας και του Αποτελέσματος (νόμος του κάρμα), αποφασίζει (εξαναγκάζεται;), να επανενσαρκωθεί.

Σ’ αυτή την εισήγηση χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν απλές φράσεις, για να γίνει κατανοητό το θέμα σε γενικές γραμμές, όσο το δυνατόν από περισσότερους.

Ένα τμήμα της Ψυχής προβάλλεται στα κατώτερα υποπεδία του νοητικού κόσμου και ντύνεται εκεί με νοητική ύλη αυτού του κόσμου. Η νοητική ύλη σχηματίζει ένα άμορφο σύννεφο γύρω από την νοητική μονάδα. Δεν είναι ακόμη ένα νοητικό σώμα, αλλά απλώς το υλικό από το οποίο θα σχηματισθεί το νέο σώμα. Ο ύτε οι ιδιότητες είναι ενεργείς είναι απλώς οι σπόροι των ιδιοτήτων που θα αναπτυχθούν στη νέα ενσάρκωση.
Συνεχίζεται αυτή η προβολή μέσα στο αστρικό πεδίο και το ντύσιμο με συναισθηματική ύλη από τον αστρικό κόσμο.
Αυτή η ποιοτική συγκέντρωση της νοητικής και αστρικής ύλης εξαρτάται από το εξελικτικό σημείο της Ψυχής που κέρδισε δικαιωματικά μέσω του συνόλου των προηγουμένων ενσαρκώσεών της. Ακόμη το νοητικό και αστρικό υλικό είναι ικανά να παράγουν ένα αστρικό και νοητικό σώμα του ιδίου τύπου που ο άνθρωπος είχε στο τέλος της τελευταίας του αστρικής και νοητικής ζωής.
Ακολουθεί η οργάνωση των επτά κέντρων στον αιθερικό κόσμο …
Στην συνέχεια ψάχνει να ανακαλύψει το έμβρυο με το οποίο θα συνδεθεί. Μέσα στο οποίο θα κατοικήσει. Λέγεται ότι αυτή η σύνδεση γίνεται στο χρονικό διάστημα μεταξύ του τρίτου και τέταρτου μήνα της κυοφορίας της μητέρας.

Συμπέρασμα:
Όταν γεννιέται ένα νέο παιδί διαθέτει επομένως ένα καινούργιο αιθερικό, αστρικό και κατώτερο νοητικό σώμα, που αυτά αναπτύσσονται ανά επτά έτη έως την ηλικία των 21 ετών. Αυτά αποτελούν την σύσταση της προσωπικότητας που είχε εξελικτικά στην προηγούμενη ενσάρκωση. Επομένως από αυτή την ηλικία και μετά θα προσθέσει πληροφορίες χρήσιμες για το Εγώ (Ψυχή), έως το πέρας της ενσάρκωσης … Η ποιότητα της τωρινής μας ενσάρκωσης εξαρτάται από το τι κάναμε στο μακρύ παρελθόν μας (τις διάφορες ενσαρκώσεις μας), γι’ αυτό κληρονομούνται οι διάφορες κλήσεις και τάσεις μας, από τις προηγούμενες ζωές μας.
Λέγεται ότι οι σημερινοί πολιτικοί είχαν ασχοληθεί με την πολιτική για πολλές ενσαρκώσεις στο μακρύ παρελθόν. Τα παιδιά θαύματα φέρνουν τις αναπτυγμένες και αξιοθαύμαστες ιδιότητές τους επειδή είχαν εργαστεί στους αντίστοιχους τομείς, σε προηγούμενες ενσαρκώσεις.
Η ψυχή δομεί την προσωπικότητά μας με (τεχνικές) προδιαγραφές που εξαρτώνται από τις πληροφορίες που έχει από όλες τις προηγούμενες ενσαρκώσεις. Τίποτε δεν χαρίζεται και όλα εξαρτώνται από όσο έχουμε εργαστεί και από ό,τι μας ανήκει δικαιωματικά.
Γι’ αυτό γίνεται λόγος για παλιές και νέες ψυχές, γιατί οι παλαιότερες έχοντας περισσότερες εμπειρίες εμφανίζονται στις διάφορες ενσαρκώσεις περισσότερο ολοκληρωμένες προσωπικά, περισσότερο αναπτυγμένες και ορισμένες φορές περισσότερο Φωτισμένες. …

Ακολουθούν τρία διαγράμματα για να διευκολύνουν και οπτικά, αυτό το πέρασμα – διάστημα από τον φυσικό θάνατο έως μία καινούργια φυσική ενσάρκωση. Τα διαγράμματα αυτά επιδιώκουν να μεταφέρουν την γενική ιδέα μόνο και τίποτε περισσότερο. Δεν θα πρέπει να κολλήσουμε σ’ αυτά.
Αυτός είναι ο κύκλος ζωής των προσωπικοτήτων μας περιεκτικά, σε γενικές γραμμές, έως ότου στην τρίτη μύηση ο άνθρωπος απελευθερώνεται από τον ζυγό των ενσαρκώσεων …
Στο βιβλίο «Θάνατος η Μεγάλη περιπέτεια» (με παραπομπές από όλα τα βιβλία της Alice A. Bailey), δίδονται πάρα πολλά στοιχεία για το σπουδαίο αυτό θέμα, καθώς επίσης στα βιβλία του Αρθουρ Πάουελ (Το Αιθερικό Σώμα, Το Αστρικό Σώμα, Το Νοητικό Σώμα και Το Αιτιατό Σώμα).

Επαναλαμβάνουμε ότι τα σχήματα μεταφέρουν την γενική ιδέα σχετικά με το τι συμβαίνει μετά τον θάνατο, έως μία καινούργια ενσάρκωση. Διάφορες διευκρινήσεις θα ανακαλύψει κάποιος στα βιβλία που έχουν αναφερθεί.

Θα επιθυμούσα να ακούσω τις απόψεις και τυχόν απορίες σας, σχετικά με το θέμα.

Ευχαριστώ

Γνώθι σαυτόν

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2007, 12:08:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αυτή η βεβαιότητα είναι που με προβληματίζει!
Πως είμαστε βέβαιοι, οτι είναι έτσι και οχι διαφορετικά?
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
iphigeneia
Νέο Μέλος


21 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2007, 23:43:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους iphigeneia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για όσους από εσάς έχετε τέτοιου είδους αναζητήσεις προτείνω να διαβάσετε το μυθιστόρημα '' ο τελευταίος θάνατος του Πυθαγόρα''. Συγνώμη αλλά μου διαφεύγει ο συγγραφέας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2007, 11:33:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ nst

Γράφεις:

quote:
Αυτή η βεβαιότητα είναι που με προβληματίζει!
Πως είμαστε βέβαιοι, οτι είναι έτσι και οχι διαφορετικά?

Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τις παραπάνω δύο σύντομες προτάσεις.

Ατομικά είμαι μελετητής της εσωτερικής φιλοσοφίας και ευρύτερα του εσωτερισμού, για τριάντα χρόνια περίπου.
Το κείμενο της αρχικής εισήγησης αποτελεί μία μελέτη, μετά το διάβασμα πολλών βιβλίων σχετικών με το θέμα.

Ο Διδάσκαλος της Σοφίας Djwhal Khul μέσον των βιβλίων της Alice Bailey έχει δώσει χιλιάδες πληροφορίες εσωτερικού περιεχομένου για όσους ενδιαφέρονται για την εσωτερική φιλοσοφία και τον αποκρυφισμό σε βάθος. Φυσικά ο περισσότερος κόσμος αγνοεί, το τι μπορεί να είναι ένας Διδάσκαλος της Σοφίας, γιατί δεν έχει ασχοληθεί με το εσωτερισμό αρκετά και φυσιολογικά έχει ένα πλήθος αμφιβολιών σχετικά με την βεβαιότητα δύσκολων εσωτερικού περιεχομένου πληροφοριών.
Αυτός ο Διδάσκαλος όμως, καθώς επίσης και άλλοι, αναφέρουν ότι απευθύνονται στους απανταχού εσωτεριστές και αποκρυφιστές της ανθρωπότητας και δεν ενδιαφέρονται για το πλατύ κοινό, που δεν έχει τα κατάλληλα συνειδησιακά γνωρίσματα για την μελέτη σοβαρών βιβλίων αποκρυφισμού.
Επομένως το θέμα της βεβαιότητας εξαρτάται από αυτή την ίδια την συνείδηση, των ενδιαφερομένων.

Ατομικά ο κυριότερος προβληματισμός μου είναι πώς να κάνω κατά το δυνατόν περισσότερο απλά και βατά τέτοιου είδους κείμενα για την διευκόλυνση του κοινού που θα τα διαβάσει.

Μεταξύ άλλων μερικά αποσπάσματα που με οδήγησαν να γράψω το παραπάνω άρθρο – εισήγηση είναι τα εξής:

---------------------------------
Παράθεση κειμένων σχετικών με τον Θάνατο.

Η διαδικασία του ΘΑΝΑΤΟΥ έχει αποκρυφιστικά ως εξής:

α. Tο πρώτο στάδιο είναι η απόσυρση της ζωικής δύναμης στον αιθερικό φορέα απ’ το πυκνό φυσικό σώμα με την επακόλουθη “πτώση σε φθορά” και τη “διασπορά στα στοιχεία”. O αντικειμενικός άνθρωπος σβήνει και δεν είναι πλέον ορατός απ’ το φυσικό οφθαλμό, μολονότι βρίσκεται ακόμη στο αιθερικό του σώμα. Όταν αναπτυχθεί η αιθερική όραση, η σκέψη του θανάτου θα προσλάβει πολύ διαφορετικές διαστάσεις. Όταν η πλειονότητα της φυλής θα μπορεί να βλέπει τον άνθρωπο να λειτουργεί στο αιθερικό φυσικό του σώμα, η απόρριψη του πυκνού σώματος θα θεωρείται απλώς σαν “αποδέσμευση”.
β. Tο δεύτερο στάδιο είναι η απόσυρση της ζωικής δύναμης από το αιθερικό σώμα και η αποζωτικοποίησή του…
γ. Tο τρίτο στάδιο είναι η απόσυρση της ζωικής δύναμης από την αστρική ή συναισθηματική μορφή, οπότε αυτή διασπάται με παρόμοιο τρόπο και η ζωή επικεντρώνεται αλλού. Kέρδισε αυξημένη ζωτικότητα με την ύπαρξη στο φυσικό πεδίο και πρόσθεσε χρώμα με την αστρική εμπειρία.
δ. Tο τελικό στάδιο για το ανθρώπινο ον είναι η απόσυρσή του απ’ το νοητικό φορέα. Oι ζωικές δυνάμεις μετά την τετραπλή αυτή αφαίρεση επικεντρώνονται ολοκληρωτικά στην ψυχή…

(Από το βιβλίο «Εσωτερική Θεραπευτική» σελ. 387-8/414-5)
---------------------------------

Μπορούμε λοιπόν να παραδεχθούμε ότι η Τέχνη της Εξάλειψης διεξάγεται σαφέστερα και πιο αποτελεσματικά από την απόδοση του φυσικού φορέα. Πρέπει επίσης να εξετασθεί ένα άλλο σημείο. Στην εσώτερη πλευρά οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο Νόμος της Επαναγέννησης διέπει τη διαδικασία εμπειρίας της ζωής στο φυσικό πεδίο και τότε αντιλαμβάνονται ότι πριν την εξάλειψη του καμικού, καμα-μανασικού ή μανασικού σώματος, περνούν μόνο από ένα διάλειμμα μεταξύ ενσαρκώσεων κι ότι αντιμετωπίζουν συνεπώς δύο μεγάλες εμπειρίες:

1. Μια στιγμή (μακρά ή σύντομη, ανάλογα με το επιτευχθέν σημείο εξέλιξης) κατά την οποία θα γίνει επαφή με την ψυχή ή με τον ηλιακό άγγελο.
2. Μετά την επαφή αυτή συμβαίνει ένας σχετικά βίαιος αναπροσανατολισμός στην επίγεια ζωή που οδηγεί σε ό,τι ονομάζεται “διαδικασία της καθόδου και της κλήσης”, οπότε ο άνθρωπος:
α. Προετοιμάζεται πάλι για φυσική ενσάρκωση.

β. Ηχεί το δικό του αληθινό φθόγγο στην ουσία των τριών κόσμων.
γ. Αναζωογονεί τα μόνιμα άτομα τα οποία σχηματίζουν ένα τρίγωνο δύναμης μέσα στο αιτιώδες σώμα.
δ. Συγκεντρώνει την αναγκαία ουσία για να σχηματίσει τα μελλοντικά του σώματα εκδήλωσης.
ε. Τα χρωματίζει με τις ποιότητες και τα χαρακτηριστικά που έχει ήδη αποκτήσει με την εμπειρία της ζωής.
ζ. Διευθετεί στο αιθερικό πεδίο την ουσία του ζωτικού του σώματος, έτσι ώστε τα επτά κέντρα να σχηματοποιηθούν και να γίνουν δέκτες των εσώτερων δυνάμεων.
η. Εκλέγει εσκεμμένα εκείνους που θα του προμηθεύσουν το αναγκαίο πυκνό φυσικό κάλυμμα κι έπειτα αναμένει τη στιγμή της ενσάρκωσης. Οι σπουδαστές του εσωτερισμού θα κάνουν καλά να θυμούνται ότι οι γονείς δίνουν μόνο το πυκνό φυσικό σώμα. Δε συνεισφέρουν παρά ένα σώμα ιδιαίτερης ποιότητας και φύσης, που θα προσφέρει τον αναγκαίο φορέα επαφής με το απαιτούμενο από την ενσαρκούμενη ψυχή περιβάλλον. Μπορεί επίσης να προσφέρουν ένα μέτρο ομαδικής σχέσης, όταν η ψυχική εμπειρία είναι μακρά κι έχει εδραιωθεί μια αληθινή ομαδική σχέση.

Οι δύο αυτές κρίσιμες στιγμές αντιμετωπίζονται συνειδητά απ’ τον άσαρκο άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει τι κάνει μέσα στα όρια που καθορίζονται από το σημείο εξέλιξής του.
(Από το βιβλίο «Εσωτερική Θεραπευτική» σελ. 461-2/495-6)
---------------------------------

Στο βιβλίο «Το Νοητικό Σώμα» του Άρθουρ Πάουελ σελ.369 γράφεται:

Όταν έρχεται η ώρα για την επανενσάρκωση, το εγώ αρχίζει να κοιτά προς τα έξω, τότε μία δόνηση ζωής ......
.... η νοητική μονάδα θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης, έλκοντας γύρω της νοητικό υλικό και νοητική στοιχειακή ουσία, που έχουν ικανότητα δόνησης παρόμοια σε συγχορδία με την δική της, και επομένως είναι σε θέση να εκφράσουν τις λανθάνουσες νοητικές της ιδιότητες. ...
Η ύλη σχηματίζει ένα άμορφο σύννεφο γύρω από τη νοητική μονάδα. Δεν είναι ακόμα ένα νοητικό σώμα, αλλά απλώς το υλικό από το οποίο θα σχηματισθεί το νέο σώμα. ...
Οι εμπειρίες του παρελθόντος φυσικά δεν υπάρχουν στο νέο νοητικό σώμα σαν εικόνες, με αυτή τη μορφή πέθαναν πολύ καιρό πριν, όταν πέθανε και το παλιό νοητικό σώμα. ...
Ακριβώς το ίδιο πράγμα συμβαίνει όταν το εγώ μεταφέρει την προσοχή του στο διαρκές αστρικό άτομο και εστιάζει εκεί την θέλησή του. ...
Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος ξαναρχίζει τη ζωή στο νοητικό και τον αστρικό κόσμο από το σημείο στο οποίο την άφησε την τελευταία φορά. ...

Στο βιβλίο «Το Αστρικό Σώμα» του Άρθουρ Πάουελ σελ.272 επαναλαμβάνονται πάλι τα ίδια σχετικά με τα παραπάνω όταν το εγώ μετά την εμπειρία του Ντεβακάν αποφασίζει να ξαναεμφανιστεί για την νέα ενσάρκωσή του.
---------------------------------

Αγαπητή [b]iphigeneia
Ευχαριστώ για την πληροφορία του βιβλίου.

Χαιρετώ ευχόμενος εποικοδομητικό προβληματισμό.


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2007, 12:25:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ oros777, πολύ ωραίο θέμα και με ένα εισαγωγικό μήνυμα εύκολα κατανοητό στους ενδιαφερόμενους!
Θα ήθελα μόνο να θέσω 2 απορίες μου - η μία προκύπτει από το εισαγωγικό σου μήνυμα κι η άλλη από το δεύτερο μήνυμα.

(1)

quote:
Όταν γεννιέται ένα νέο παιδί διαθέτει επομένως ένα καινούργιο αιθερικό, αστρικό και κατώτερο νοητικό σώμα, που αυτά αναπτύσσονται ανά επτά έτη έως την ηλικία των 21 ετών. Αυτά αποτελούν την σύσταση της προσωπικότητας που είχε εξελικτικά στην προηγούμενη ενσάρκωση. Επομένως από αυτή την ηλικία και μετά θα προσθέσει πληροφορίες χρήσιμες για το Εγώ (Ψυχή), έως το πέρας της ενσάρκωσης

Σχετικά με την ανάπτυξη των 3 σωμάτων έως την ηλικία των 21 χρόνων, συντελείται με την αντιστοιχία:

έως τα 7 ---> ανάπτυξη του αιθερικού σώματος
έως τα 14 ----> ανάπτυξη του αστρικού σώματος
έως τα 21 ----> ανάπτυξη του νοητικού σώματος

ή ισχύει κάτι άλλο?
Σχετικά με την φράση από τα λεγόμενα σου που υπογράμμισα, αν ένα άτομο πεθάνει φυσικά πριν από τα 21 του χρόνια δεν θα έχει προσθέσει κάτι στο Εγώ του.
Οπότε μπορούμε να πούμε οτι το - ομολογουμένως μικρό χρονικό διάστημα - το οποίο έζησε ήταν απλά ένα "υπόλοιπο" από την προηγούμενη του ενσάρκωση κι αυτή η πρόσθεση των πληροφοριών στο Εγώ του θα γίνει κατά την διάρκεια της επόμενης ενσάρκωσης του?

(2)

quote:
γ. Αναζωογονεί τα μόνιμα άτομα τα οποία σχηματίζουν ένα τρίγωνο δύναμης μέσα στο αιτιώδες σώμα.

Θα μπορούσες να αναλύσεις λίγο πως εννοούνται τα μόνιμα αυτά άτομα?
Κάποιοι Φωτισμένοι ίσως?


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2007, 23:37:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ Dying Incubus

Σε καλησπερίζω μετά από αρκετό καιρό.

Ρωτάς:

quote:
Σχετικά με την ανάπτυξη των 3 σωμάτων έως την ηλικία των 21 χρόνων, συντελείται με την αντιστοιχία:

έως τα 7 ---> ανάπτυξη του αιθερικού σώματος
έως τα 14 ----> ανάπτυξη του αστρικού σώματος
έως τα 21 ----> ανάπτυξη του νοητικού σώματος

ή ισχύει κάτι άλλο?
Σχετικά με την φράση από τα λεγόμενα σου που υπογράμμισα, αν ένα άτομο πεθάνει φυσικά πριν από τα 21 του χρόνια δεν θα έχει προσθέσει κάτι στο Εγώ του.
Οπότε μπορούμε να πούμε οτι το - ομολογουμένως μικρό χρονικό διάστημα - το οποίο έζησε ήταν απλά ένα "υπόλοιπο" από την προηγούμενη του ενσάρκωση κι αυτή η πρόσθεση των πληροφοριών στο Εγώ του θα γίνει κατά την διάρκεια της επόμενης ενσάρκωσης του?


Σε γενικές γραμμές είναι έτσι όπως τα λες.
Υπάρχει το κάρμα, ...ασθένειες που πρέπει να εξοφληθούν, ...
Υπάρχουν οι αυτόχειρες που έρχονται να συμπληρώσουν τον υπόλοιπο χρόνο ζωής, που δεν έζησαν στην προηγούμενη ζωή τους, ...

Τώρα για την δεύτερη ερώτησή σου:

quote:
quote:

γ. Αναζωογονεί τα μόνιμα άτομα τα οποία σχηματίζουν ένα τρίγωνο δύναμης μέσα στο αιτιώδες σώμα.

quote:
Θα μπορούσες να αναλύσεις λίγο πως εννοούνται τα μόνιμα αυτά άτομα?
Κάποιοι Φωτισμένοι ίσως?

Αυτό το θέμα σχετικά με τα μόνιμα άτομα είναι αρκετά δύσκολο και το μελετούν παγκοσμίως ελάχιστοι σπουδαστές του εσωτερισμού, ... ...

Προβληματίστηκα για λίγο σχετικά με το τι θα έπρεπε να αναφέρω. ...
---------------------------------------

Ακολουθεί παράθεση κειμένων από το βιβλίο «Πραγματεία επί του Κοσμικού Πυρός». Σελ. 507-536 (Όσοι διαθέτουν το βιβλίο μπορούν να ανατρέξουν για να διαβάσουν τις υπόλοιπες πληροφορίες).

II. H ΦYΣH TΩN MONIMΩN ATOMΩN

1. O Σκοπός των Μόνιμων Ατόμων.
Tα τρία μόνιμα άτομα αποτελούν καθαυτά κέντρα δύναμης ή εκείνες τις όψεις της προσωπικότητας που κρύβουν τα πυρά της ουσίας ή της αντικειμενικότητας· δεν είναι δυνατό να τονιστεί περισσότερο στο σημείο αυτό ότι, εξετάζοντας τον τριπλό άνθρωπο στους τρεις κόσμους, ασχολούμαστε με ουσία η οποία (σε σχέση με τη λογοϊκή εκδήλωση) θεωρείται ως το πυκνό φυσικό. Τα τρία αυτά άτομα περιβάλλονται απ’ το αιτιώδες περίβλημα που εκπληρώνει τους ακόλουθους σκοπούς:
Διαχωρίζει τη μια μονάδα εγωικής συνείδησης από την άλλη μονάδα συνείδησης κι όμως αποτελεί τμήμα του αεριώδους σώματος (του πέμπτου κοσμικού φυσικού υποπεδίου) στο φυσικό σώμα του πλανητικού Λόγου, ο Oποίος συνιστά την κεντρική ζωή οποιασδήποτε ιδιαίτερης ομάδας Eνάδων. Το γεγονός αυτό έχει ελάχιστα εκτιμηθεί κι αξίζει προσεκτικής εξέτασης.
Κρύβει πνευματικές δυναμικότητες στην έμφυτη ικανότητά του ν’ ανταποκρίνεται στον ανώτερο κραδασμό· απ’ τη στιγμή της ατομικοποίησης μέχρι ν’ απορριφθεί κατά τη μύηση, η ένδον ζωή αναπτύσσει σταθερά τις δυναμικότητες αυτές κι επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα με τη χρήση των τριών μόνιμων ατόμων. Βαθμιαία τα ζωογονεί και τα αφυπνίζει, ωσότου η κεντρική ζωή αποκτήσει στα τρία πεδία ένα ικανοποιητικό σημείο επαφής απ’ το οποίο μπορεί να εκκινήσει ο απαιτούμενος κραδασμός στην ύλη του πεδίου.

Tα μόνιμα άτομα κάθε πεδίου υπηρετούν έναν τετραπλό σκοπό όσον αφορά την κεντρική ή εγωική ζωή:

Είναι οι διανομείς ενός ορισμένου τύπου δύναμης.
Είναι οι συντηρητές της δεξιότητας ή ικανότητας ανταπόκρισης σ’ έναν ιδιαίτερο κραδασμό.
Είναι οι αφομοιωτές της εμπειρίας και οι μετουσιωτές αυτής της εμπειρίας σε ποιότητα. Πρόκειται για το άμεσο αποτέλεσμα του έργου της εγωικής Aκτίνας καθώς επιδρά στο άτομο.
Kρύβουν τη μνήμη της μονάδας συνείδησης. Όταν δονούνται πλήρως αποτελούν το λόγο ύπαρξης της συνέχειας της συνείδησης του ανθρώπου που λειτουργεί στο αιτιώδες σώμα. Η διάκριση αυτή πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.

Kαθώς μελετάμε τα δύσκολα αυτά θέματα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι ασχολούμαστε με το λογοϊκό πυκνό φυσικό σώμα κι ότι:

H νοητική μονάδα βρίσκεται σε λογοϊκή αεριώδη ύλη.
Tο αστρικό μόνιμο άτομο σε λογοϊκή υγρή ύλη.
Tο φυσικό μόνιμο άτομο σε πυκνή φυσική ουσία.

Kι έχουν επομένως τη θέση τους στην ύλη των τριών κατώτατων υποπεδίων του φυσικού σώματος του Λόγου. Όταν συνεπώς ο άνθρωπος βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης και δια της μύησης επιτυγχάνει τη συνείδηση της Πνευματικής Tριάδας και μεταφέρει την πόλωσή του στα τρία τριαδικά μόνιμα άτομα, αποβαίνει απλά ικανός να λειτουργεί συνειδητά στο αιθερικό σώμα του ιδιαίτερου πλανητικού του Λόγου. Εφαρμόστε την αναλογία στη μικροκοσμική ανάπτυξη και σημειώστε πως για να λειτουργήσει συνειδητά ο άνθρωπος στο ατομικό αιθερικό του σώμα πρέπει να κατακάψει αυτό που αποκαλείται αιθερικός ιστός και μελετήστε πώς τα πυρά της μύησης προκαλούν κάτι ανάλογο στο πλανητικό αιθερικό σώμα και τελικά στο κοσμικό αιθερικό. ......

2. H Θέση τους στο Eγωικό Σώμα.
α. H Σπουδαιότητα του Αστρικού Μόνιμου Ατόμου. Yπάρχει ένα γεγονός που πρέπει να συλληφθεί αναφορικά με τη θέση του μόνιμου ατόμου μέσα στην αιτιώδη περιφέρεια και την εξέλιξή του, το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη έμφαση κι αυτό είναι ότι το αστρικό μόνιμο άτομο στο παρόν ηλιακό σύστημα αποτελεί δέκτη μιας μεγάλης ροής δύναμης ή ενέργειας και δέχεται περισσότερη διέγερση κι ενεργοποίηση από κάθε άλλο κι αυτό για τους παρακάτω λόγους:
Πρώτο. Tο κέντρο πόλωσης για το τέταρτο ή ανθρώπινο βασίλειο βρίσκεται στην αστρική συνείδηση, θεωρώντας το βασίλειο αυτό σαν ενότητα σε έκφραση. H πλειονότητα των ανθρώπων κατευθύνει κι ελέγχει αναπόφευκτα το φυσικό φορέα από το αστρικό και δια της επιθυμητικής φύσης. Tο αστρικό σώμα βρίσκεται σ’ ευθεία γραμμή δύναμης απ’ τα εναδικά επίπεδα δια του βουδδικού, 2-4-6.
Δεύτερο. O τεθείς στόχος ενώπιον της ανθρωπότητας είναι ν’ αποβούν Διδάσκαλοι της Σοφίας ή συνειδητές μονάδες στο Σώμα του Δράκοντα της Σοφίας ή της Aγάπης. O άνθρωπος το επιτυγχάνει όταν μπορεί να λειτουργεί συνειδητά στο βουδδικό φορέα ή όταν το αστρικό μόνιμο άτομο αντικαθίσταται από το βουδδικό μόνιμο άτομο. ......

α. H Σύσταση του Μόνιμου Ατόμου: Tο μόνιμο άτομο του αστρικού και του φυσικού πεδίου είναι μια σφαίρα φυσικής ή αστρικής ουσίας που συνίσταται από ατομική ύλη και χαρακτηρίζεται απ’ τις ακόλουθες ποιότητες:
Aνταποκριτικότητα. Aυτή είναι η έμφυτη δύναμή του γι’ ανταπόκριση στον κραδασμό ενός απ’ τους Oυράνιους Aνθρώπους, καθώς διαβιβάζεται μέσω των ντέβα ή της Βραχμικής όψης της τριπλής Του φύσης. Tο μόνιμο άτομο βρίσκει τη θέση του μέσα στη σφαίρα επιρροής του ενός ή του άλλου από τους μεγάλους ντέβα που αποτελούν τους Κυρίους Pάτζα ενός πεδίου.
Δύναμη Μορφικής Δόμησης. Oι ντέβα αυτοί εκφωνούν δύο συλλαβές της τριπλής μικροκοσμικής λέξης κι ο καθένας συνιστά (στο πεδίο του) το συνεκτικό παράγοντα που συγκεντρώνει την ουσία σε μορφή κι έλκει την ύλη για σκοπούς αντικειμενικότητας. O αστρικός ήχος παράγει το μικροκοσμικό “Yιό της Aνάγκης” κι όταν αντηχεί στο φυσικό πεδίο παράγει φυσική ενσάρκωση και την αιφνίδια εμφάνιση των επτά κέντρων επί των αιθερικών επιπέδων. H δόμηση του πυκνού φυσικού είναι αποτέλεσμα της επακόλουθης αυτόματης δράσης σε ντεβαϊκή ουσία, γιατί πρέπει να έχετε πάντοτε κατά νου ότι ο άνθρωπος είναι ουσιωδώς (όσον αφορά το φυσικό πεδίο) ένα αιθερικό ον και το πυκνό φυσικό του σώμα θεωρείται εσωτερικά “κάτω απ’ το κατώφλι” και δε θεωρείται ως αρχή. ......

Ένα μόνιμο άτομο περιέρχεται υπό τον άμεσο έλεγχο της κατώτερης από τις τρεις ομάδες των Kυρίων Λίπικα κι είναι ο πράκτορας δια του οποίου εργάζονται για την επιβολή του κάρμα στη συγκεκριμένη οντότητα που το χρησιμοποιεί. Eργάζονται απευθείας με τα μόνιμα άτομα των ανθρώπων κι επιφέρουν αποτελέσματα με το μέσον της μορφής μέχρι να εξαντλήσουν την κραδασμική ικανότητα οποιουδήποτε ατόμου· ......

Σύνοψη. ...
5. Tα μόνιμα άτομα δεν έχουν καρδιοειδές σχήμα, όπως απεικονίζεται σε μερικά βιβλία. Ένας ορισμένος αριθμός ατόμων είναι αυτού του τύπου αλλά όχι τα μόνιμα άτομα τα οποία είναι σαφώς σφαιροειδή κι ελαφρώς πεπλατυσμένα στην κορυφή, όπου βρίσκεται η αντιστοιχία της πολικής κοιλότητας, με μια ίση πλάτυνση στην κάτω επιφάνεια. ...

11. Tα μόνιμα άτομα των ανθρώπων βρίσκονται στο ατομικό υποπεδίο κάθε πεδίου, με μοναδική εξαίρεση τη νοητική μονάδα. Eκείνα των ζωικών ομάδων βρίσκονται στο δεύτερο υποπεδίο· των φυτικών ομάδων στο τρίτο υποπεδίο· των ορυκτών ομάδων στο τέταρτο υποπεδίο. Υπάρχει συνεπώς στενή αναλογία μεταξύ των εστιακών αυτών σημείων δύναμης της ομάδας – ανθρώπινης ή άλλης – και μιας αλύσου, σφαίρας και γύρου και με την πρέπουσα εφαρμογή τους προκύπτει φώτιση. ......

14. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρόν ηλιακό σύστημα οι ακόλουθες οντότητες εκδηλώνονται μέσα από:

I. Ένα μόνιμο άτομο……φυσικό.
1. O ηλιακός Λόγος.
2. Oι τρεις κύριες Aκτίνες ή Kύριοι της Όψης.
3. Oι επτά Oυράνιοι Άνθρωποι.
4. Oι σαράντα εννέα Τοποτηρητές των πλανητικών αλύσων.
II. Δύο μόνιμα άτομα……φυσικό και αστρικό.
1. Oι επτά Kύριοι των σφαιρών κάθε αλύσου.
2. Oι σαράντα εννέα Ριζικοί Mανού.
3. Oι εβδομήντα επτά Eνσωματωτές της μορφής – μια ομάδα ηλιακών Kυρίων που σχετίζονται με τη μορφική δόμηση κι εργάζονται κυρίως επί της πρώτης ακτίνας.
4. Oρισμένοι Aβατάρ που επιλέχθηκαν από το Λόγο για να μεταφέρουν κάποιο τύπο δύναμης σε καθορισμένα διαλείμματα κι έτσι να προωθήσουν την εξέλιξη της ψυχής.
III. Tρία μόνιμα άτομα……φυσικό, αστρικό και νοητικό.
1. Oι Kύριοι του τρίτου Bασιλείου, του ζωικού. ......

V. Πέντε μόνιμα άτομα……φυσικό, αστρικό, νοητικό, βουδδικό και ατμικό.
1. Oι Kύριοι ορισμένων υποπεδίων οι οποίοι εργάζονται υπό τον Kύριο Pάτζα ενός πεδίου και συνιστούν καθαυτοί κραδασμό και δραστηριότητα.
2. Oι μικρότεροι Oυράνιοι Άνθρωποι επί του βουδδικού επιπέδου, οι Oποίοι αντανακλούν τα ανώτερα πρωτότυπά τους επί του δεύτερου πεδίου του συστήματος.
3. Oι οντότητες που αποτελούν το σύνολο της ομαδικής συνείδησης σε εγωικά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ομάδες αυτές διαφοροποιούνται και σχηματίζονται από αθροίσματα των επτά, ωσότου σχηματισθούν σαράντα εννέα ομάδες των επτά εγωικών φορέων που απαρτίζουν μια ομάδα η οποία αποτελεί το σώμα της μικρότερης αυτής ηλιακής Θεότητας. Yπάρχει μια πολλαπλότητα τέτοιων ομάδων των σαράντα εννέα. Το τελευταίο κάπως αναφέρθηκε προηγουμένως όταν δηλώθηκε ότι ένας Διδάσκαλος με την ιδιαίτερη δέσμη μαθητών και μυημένων Tου σχηματίζει μια ομάδα ή κέντρο δύναμης. Oι ομάδες αυτές έχουν τα μόνιμα άτομά τους όπως κι όλες οι ζωές που επιζητούν αντικειμενική έκφραση.
4. Oι οντότητες που αποτελούν το ολικό άθροισμα του φυτικού βασιλείου στην πολλαπλότητα της εκδήλωσής του σε διάφορες σφαίρες, αλύσους και διατάξεις.
VI. Έξι μόνιμα άτομα……φυσικό, αστρικό, δύο νοητικά, βουδδικό και ατμικό.
O ANΘPΩΠOΣ. ……
---------------------------------------

Στο θέμα «ΤΑ ΕΠΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=8543
φαίνεται καθαρά η θέση των μόνιμων ατόμων. (Όσον αφορά την προσωπικότητα και την πνευματική τριάδα, ... το Εγώ ή Αιτιώδες Σώμα).

Χαιρετώ ευχόμενος εποικοδομητικό στοχασμό.


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/02/2007, 12:46:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
oros777 σε εχω διαβάσει πολλές φορές και κάθε φορά μου σχηματίζεται το ίδιο ερώτημα, γι αυτό και το εθεσα.Μου έδωσες δλδ αφορμη να εκφράσω τον έντονο σκεπτικισμό που έχω αυτή την εποχή.


quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Αυτή η βεβαιότητα είναι που με προβληματίζει!
Πως είμαστε βέβαιοι, οτι είναι έτσι και οχι διαφορετικά?
--------------------------------------------------------------------------------


Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τις παραπάνω δύο σύντομες προτάσεις.

Ατομικά είμαι μελετητής της εσωτερικής φιλοσοφίας και ευρύτερα του εσωτερισμού, για τριάντα χρόνια περίπου.
Το κείμενο της αρχικής εισήγησης αποτελεί μία μελέτη, μετά το διάβασμα πολλών βιβλίων σχετικών με το θέμα.

Ο Διδάσκαλος της Σοφίας Djwhal Khul μέσον των βιβλίων της Alice Bailey έχει δώσει χιλιάδες πληροφορίες


Οι προτάσεις μου ήταν μεν σύντομες αλλά απολύτως σαφείς.
Βιβλία έχουμε διαβάσει όλοι εδώ και απ οτι φάινεται αρκετά...και όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο και αναρωτιέσαι...

Η ερώτηση μου απευθύνεται σ΄εσένα ως εισηγητή του θέματος και οχι στον διδάσκαλο Djwhal Khul, η τον Steiner και τον Krisnamourti, που αρέσουν σ' εμένα και άλλους που θα μας πάρει όλη την σελίδα αν αρχίσουμε.

ΕΣΥ πως είσαι σίγουρος για όλα οσα λένε όλοι αυτοί οι διδάσκαλοι?
Αφού κανείς δεν επέστρεψε απο το επέκεινα [ το λέω οσο πιο απαλά ] για να μας φέρει βίντεο τα σώματα και τα πεδία μας, πως είμαστε βέβαιοι οτι είναι έτσι?

Οι θεωρίες αυτές είναι μαγευτικές και κάθε θρησκεία, σχολή, τάγμα, κίνημα κλπ έχει τις δικές της με συντείνον σημείο μια άλλη αόρατη ύπαρξη της οντότητας μας που κανείς μας δεν θυμάται....
Απευθύνονται σε όλους ΑΛΛΑ προσθέτουν οτι ο καθένας θα καταλάβει οτι μπορεί, ανάλογα του ''επιπέδου '' του και του βαθμού ''εξέλιξης '' του.
Χωρίς να θέλω να γίνω καυστική και με μόνο λόγο τοποθέτησης την επιθυμία για ανάλυση ερωτω?
Υπάρχει πιθανότητα να διαβάσει κανείς κάτι παρεμφερές και στο τέλος να μην σκεφτεί οτι είναι το λιγώτερο << μη εξελιγμένος>> αν όχι ηλίθιος?
Γνωρίζω οτι όσο η ανθυποβολή και οι υποβολές καλά κρατούν τόσο πιο έντονη γίνεται η επιλεκτική σκέψη και τόσο πιο πολλά ''κατανοούμε'' αφού όλα τα ''μεταφράζουμε'' βάση των θεωριών που πιστεύουμε. Επίσης έχω συναισθηση του αισθήματος ευφορίας που παράγεται απο τον αυτουπνωτισμό της επιτυχίας.
Απο την άλλη όμως σκέφτομαι και παρατηρώ ....

Φιλικά


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/02/2007, 00:13:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητή nst

Γράφεις:

quote:
ΕΣΥ πως είσαι σίγουρος για όλα όσα λένε όλοι αυτοί οι διδάσκαλοι?
Αφού κανείς δεν επέστρεψε από το επέκεινα [ το λέω όσο πιο απαλά ] για να μας φέρει βίντεο τα σώματα και τα πεδία μας, πως είμαστε βέβαιοι ότι είναι έτσι?

Οι εμπειρίες στον κόσμο του εσωτερισμού είναι και ήταν εδώ και χιλιετηρίδες υποκειμενικής φύσης!!!

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι (εκατομμύρια) που έχουν υποκειμενικές εμπειρίες, εσωτερικής φύσης.

Ατομικά ορισμένες από τις υποκειμενικές μου εμπειρίες τις μοιράζομαι με τους φίλους μου, που επίσης έχουν εσωτερικές εμπειρίες.
Tην μετενσάρκωση την δέχονται εκατοντάδες εκατομμύρια στον πλανήτη. (Μάλλον δισεκατομμύρια για την ακρίβεια).

Αν και το έχω γράψει στο esoterica, το ξαναεπαναλαμβάνω. Ο Θιβετανός Διδάσκαλος μετέδωσε τηλεπαθητικά μεταξύ των ετών 1919-1949 στην Alice Bailey τις πληροφορίες αυτών των βιβλίων. Η Alice Bailey συνάντησε αρκετές φορές προσωπικά αυτόν τον Διδάσκαλο. Εμφανιζόταν ξαφνικά μέσα στο δωμάτιό της από το πουθενά και έπειτα εξαφανιζόταν. ... To ίδιο συνέβαινε και με τον Διδάσκαλο Koot Hoomi που ήταν Διδάσκαλος του Άσραμ που ανήκε. Εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν εντελώς ξαφνικά.
Αυτό είχε συμβεί επανειλημμένα και με την Blavatsky και με τον Διδάσκαλό της Morya, καθώς επίσης και με άλλους Διδασκάλους που συναντούσε.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι μαθητές και κατώτεροι μυημένοι που συναντούν Διδασκάλους με εντελώς περίεργο τρόπο.

Οι Διδάσκαλοι της Σοφίας νίκησαν τον Θάνατο!!!
Μπορούν να πηγαίνουν στην άλλη πλευρά και να ξαναέρχονται σε αντικειμενική έκφραση όποτε το επιθυμούν. Έχουν την Δυνατότητα να μετατρέπονται από ύλη σε ενέργεια και από ενέργεια σε ύλη.

Τώρα θα μου πεις εσύ, ότι δεν το δέχεσαι αυτό!!!
Καλά κάνεις και δεν το δέχεσαι. Δεν μπορείς όμως να απαγορεύσεις άλλους να μην το δέχονται!!! Έτσι δεν είναι;
Πώς ξέρεις ότι αρκετοί άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν αυτή την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με υποκειμενικής φύσεως άσαρκες οντότητες, που έχουν όμως και την δυνατότητα να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται; Που νίκησαν τον Θάνατο;
Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται για τον Χριστό «Θανάτω θάνατον πατήσας …».
Οι παραπάνω Διδάσκαλοι είναι μαθητές του Χριστού.

Γράφω γι’ αυτούς που δέχονται την ύπαρξη των Διδασκάλων και της Πλανητικής Ιεραρχίας. M’ ενδιαφέρει η γνώμη και τα επιχειρήματα αυτών που ενδιαφέρονται.
Άλλωστε βρισκόμαστε σε ένα forum στο οποίο αναφέρονται διάφορα θέματα εσωτερισμού. ...

Διάφοροι καλοπροαίρετοι σκεπτικιστές, όπως καταλαβαίνω ότι είσαι και εσύ εκφράζουν έναν έντονο προβληματισμό σχετικά με διάφορα εσωτερικής φύσεως θέματα, αλλά έως ότου έχετε τις ατομικές εσωτερικής υποκειμενικής φύσεως εμπειρίες, κανένας δεν πρόκειται να σας πείσει με λογικά επιχειρήματα για τις αλήθειες του εσωτερισμού!

Ατομικά δεν επιθυμώ να πείσω κανέναν παρά να δώσω ορισμένα ερεθίσματα σε όσους έχουν εσωτερικές εμπειρίες και επιθυμούν να βάλουν σε τάξη κάποιες σκέψεις τους.
Που δέχονται να ερευνήσουν σε βάθος τα όσα γράφονται σ’ αυτά τα βιβλία εσωτερικής φιλοσοφίας. Όπως παραδείγματος χάριν το θέμα για τον Θάνατο, που έθεσα σ’ αυτό το topic και που είναι αποτέλεσμα μελέτης.

Ευχαριστώ και σε χαιρετώ φιλικότατα


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/02/2007, 13:27:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά σου Oros777.
Για να βρίσκομαι σε φόρουμ εσωτερισμού και μάλιστα τόσο καιρό, σημαίνει οτι ορισμένα πράγματα τα δέχομαι είτε γιατί τα αισθάνομαι, είτε γιατί απλώς μου αρέσουν σαν ιδέες.
Αυτό που αμφισβητώ είναι οι ''ετοιμες'' '' εμπειρίες''που παρουσιάζονται μέσα απο τα βιβλία [ εχω και εγώ αρκετά θα έλεγα] καθώς και οι φράσεις που συναντώ σε πολλά απο αυτά που παραπέμπουν σε τελείως υποκειμενικά συμπεράσματα καθώς και σε μια ατέρμονη αναμονή...
Εσένα δεν σε έχει προβληματίσει ποτέ το γεγονός οτι ποτέ δεν μπορούν να γίνουν συσχετίσεις και διασταυρωσεις εμπειριών σε καποια πράγματα?
Αν υποθέσουμε οτι υπάρχει μια άλλη διάσταση δεν θα έπρεπε να είναι κοινή για όλους αντί να λέμε οτι δεν πρέπει να ''μιλάμε'' γι αυτά ?

quote:

Οι εμπειρίες στον κόσμο του εσωτερισμού είναι και ήταν εδώ και χιλιετηρίδες υποκειμενικής φύσης!!!

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι (εκατομμύρια) που έχουν υποκειμενικές εμπειρίες, εσωτερικής φύσης.

Ατομικά ορισμένες από τις υποκειμενικές μου εμπειρίες τις μοιράζομαι με τους φίλους μου, που επίσης έχουν εσωτερικές εμπειρίες.
Tην μετενσάρκωση την δέχονται εκατοντάδες εκατομμύρια στον πλανήτη. (Μάλλον δισεκατομμύρια για την ακρίβεια).


Οι εμπειρίες αυτές μόνο εσωτερικής φύσεως και υποκειμενικές μπορεί να είναι αφού βρίσκονται στο υποσυνείδητο του καθ΄ενα μας ξεχωριστά, αρα σωστά περιγράφουν...και όλοι έχουμε τις δικές μας.
Την μετενσάρκωση και εγώ θέλω να την δεχθώ και σαν ιδέα με ανακουφίζει κατα κάποιο τρόπο απο τον φόβο του θανάτου που όσο μεγαλώνουμε έρχεται πιο κοντά.
Ομως αν παρατηρήσεις τους φανατικούς υποστηρικτές της, φαίνεται οτι περιλαμβάνει μια μερίδα ανθρώπων πολύ συγκεκριμένη.Πολύ περιληπτικά έχεις δεί πολλούς νέους και ευτυχισμένους σχετικά ανθρώπους, να αναζητούν το νόημα του θανάτου?


quote:
Καλά κάνεις και δεν το δέχεσαι. Δεν μπορείς όμως να απαγορεύσεις άλλους να μην το δέχονται!!! Έτσι δεν είναι;
Πώς ξέρεις ότι αρκετοί άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν αυτή την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με υποκειμενικής φύσεως άσαρκες οντότητες, που έχουν όμως και την δυνατότητα να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται; Που νίκησαν τον Θάνατο;

Ξαναλέω οτι δεν απορρίπτω τίποτα, ολα είναι πιθανά. Εγώ πάντως δεν εχω τέτοια εμπειρία η ίδια. Για τούς δασκάλους ναι, έχω διαβάσει....υπάρχει μάλιστα και μια περιγραφή στην << μετενσάρκωση>> του Παπυς πολύ λυρική και πραγματικά απο τις ωραιότερες, για ολη την διαδικασία που συμβαίνει, αλλά είναι δική του!!!

Σχετικά με τον Θάνατο τι εννοείς οταν λές << νίκησαν>>?
Απο οσους γνωρίζουμε και διαβάζουμε υπάρχει κανείς που δεν απεβίωσε?
Οταν λέμε θάνατος, εννούμε το σταμάτημα των λειτουργιών του φυσικου μας η υλικού μας σώματος. Η ψυχή [εφ οσον δεχόμαστε την ύπαρξη της] δεν αλλοιώνεται. Ποιανού λοιπόν το σώμα παρέμεινε ως είχε μόνιμα εν ζωή?
Οσον αφορά τις οντότητες που αναφέρεις και την επαφή τους με ανθρώπους η άποψη μου είναι η εξής:
Εγώ δεν εχω έλθει σε επαφή με αόρατη οντότητα. Την μοναδική φορά που νόμιζα οτι κάτι τέτοιο συνέβη, ανακάλυψα μετά απο καιρό τους φυσικούς μηχανισμούς της επικοινωνίας με τον εαυτό μας και με την σκέψη γενικώς....
Ανάλογα με την σχολή υπάρχουν και οι θεωρίες. Στο προαναφερθέν βιβλίο π.χ μια και γι αυτά μιλάμε, λέει οτι δεν μπορούν οι οντότητες να έλθουν σε επαφή με εμάς και εξηγεί το γιατί..τι να σου πω ...δεν ξέρω.
Εχω όμως παρατηρήσει οτι η ανάγκη του ανθρώπου για μια υπερβατική, αγνή και ασφαλή αγκαλιά, κάτι δλδ που θυμίζει την ενδομήτρια ζωή, είναι τόσο μεγάλη, οι απορίες του τόσο πολλές και άλυτες λόγω του περιορισμένου λογισμικού του, που είναι ικανός να ''κατασκευάσει'' τα πάντα στο μυαλό του και να τα βιώσει με όλη την σημασία της λέξεως.
Αυτό που αναρωτιέμαι είναι κατά ποσο όλο αυτό είναι υγιές και τι απο όλα αυτά είναι η όχι πραγματικό.


quote:
Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται για τον Χριστό «Θανάτω θάνατον πατήσας …».
Οι παραπάνω Διδάσκαλοι είναι μαθητές του Χριστού.

χριστιανή είμαι κι εγώ και σαν θεωρία είναι μεσα στη θρησκεία μας. Αν σκεφτούμε ομως τι μεταφέρθηκε απο στόμα σε στόμα τόσους αιώνες μάλλον θα προβληματιστούμε...
Φέρνω ενα μικρό παράδειγμα πάνω σε κάτι που σκεφτόμουν χθές μετα απο μια συζήτηση που είχε με ένα Παπά στην τηλεόραση ο οποίος ηταν και πιλότος!!!
Λέει η καινή διαθήκη οτι ο Χριστός διάλεξε για μαθητές του απλους ψαράδες, τονίζοντας έτσι την ματαιότητα της μόρφωσης, του χρήματος κλπ. Αν το δούμε με τα σημερινά κριτίρια, ναι είναι έτσι. Αλλά αν το δούμε με τα κριτήρια εκείνης της εποχής, σαν επάγγελμα πρέπει να ήταν απο τα πιο καλά και επαρκή...πιθανώς δε εκτός απο τούς ιερείς, αυτοί να ήταν και οι πιο ''βολεμένοι''. Τι άλλες εργασίες είχε τότε και τι εννούσαν οταν έλεγαν '' μορφωμένος'' ?
Αυτο το αναφέρω για να δέιξω πόσο διαφορετικά είναι ολα και πως αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

quote:
Που δέχονται να ερευνήσουν σε βάθος τα όσα γράφονται σ’ αυτά τα βιβλία εσωτερικής φιλοσοφίας. Όπως παραδείγματος χάριν το θέμα για τον Θάνατο, που έθεσα σ’ αυτό το topic και που είναι αποτέλεσμα μελέτης

Μπορείς να προτείνεις μια μέθοδο έρευνας που να εχει προσωπικές βάσεις ωστε να δούμε το θέμα αυτό η όποιο άλλο θέλεις, εμείς αφ εαυτού ανεξάρτητα απο τα βιβλία μας?

ΧαιρετώΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2007, 09:35:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητή nst
Αγαπητοί φίλοι του esoterica

Πολύ θα ήθελα να βρισκόμουν μαζί με ορισμένα μέλη του esoterica σε κάποιο καφέ και να συζητήσω μαζί τους για δυο τρεις ώρες, εφ’ όλης της ύλης του εσωτερισμού. Αν δεν έφτανε ο χρόνος θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε την συνάντηση. Έτσι σε λίγο σχετικά χρονικό διάστημα θα καταλαβαίναμε ο ένας για τον άλλο, χιλιάδες πράγματα που μέσον την ανταλλαγής μηνυμάτων στο forum είναι πάρα πολύ δύσκολο να διευκρινίσουμε.

Βρισκόμαστε όμως σε διαφορετικές πόλεις, ...
Φυσικά υπάρχει και η λογική του τηλεφώνου, αλλά οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να αποχωριστούν το ψευδώνυμό τους, ...

Ατομικά διαθέτω πολύ λίγο χρόνο για να επεκταθώ σε διάφορα θέματα.
Επίσης, και το σπουδαιότερο, δεν μπορώ να μπαίνω σε διαδικασία αντιπαράθεσης απόψεων.
Όταν διαπιστώνω διάθεση αντιπαράθεσης σταματώ.
(Δεν εννοώ ότι μαζί [αγαπητή nst] βρεθήκαμε μέχρι στιγμής σε αντιπαράθεση, αλλά πιθανότατα να βρισκόμασταν αν συνεχίζαμε την συζήτηση για την συζήτηση, την στιγμή που δεν δεχόμαστε τα ίδια πράγματα και έχουμε διαφορετικές αναγνωρίσεις, διαφορετικό κραδασμό, χρώμα αύρας κτλ.).

Ασχολούμαι με τον εσωτερισμό πάνω από 30 χρόνια. Έχω συζητήσει (και εξακολουθώ να συζητώ) για διάφορα θέματα μεταφυσικής - αποκρυφισμού με εκατοντάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαπίστωσα εδώ και πολύ καιρό, στην πράξη, ότι οι άνθρωποι διαφέρουμε πάρα πολύ ως συνειδήσεις. Η αρχική αιτία είναι ότι βρισκόμαστε σε διαφορετικό σημείο συνειδησιακής εξέλιξης και το σπουδαιότερο σε διαφορετικές ακτίνες!!!
Έτσι όταν συζητούμε με κάποιους, ακόμη και μέσα σε forum, με άλλους τα πηγαίνουμε καλά και με άλλους όχι, γιατί υπάρχουν από μικρές έως πολύ μεγάλες διαφορές στον χαρακτήρα μας.

Επαναλαμβάνω ότι με ενδιαφέρουν τα άτομα που σκέφτονται περίπου όπως σκέφτομαι ατομικά. Θα ακούσατε για το θέμα του ομοιοκραδασμού. Όταν με κάποια άτομα διαφοροποιούμαι πολύ, ως προς τον τρόπο της σκέψης, σταματώ να συζητώ. Θεωρώ ότι είναι άσκοπο να συνεχίσω να συζητώ!!!
Κατά την γνώμη μου το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν όλοι, αν και πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την αντιπαράθεση, …

Παρουσίασα ένα θέμα για τον θάνατο κατόπιν μελέτης συγκεκριμένων βιβλίων που τα έχουν διαβάσει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στον Δυτικό Κόσμο. Αυτή η παρουσίαση, είναι συνθετική – περιεκτική παρουσίαση, που πιθανότατα διευκολύνει την σκέψη ορισμένων που αδυνατούν να μελετήσουν πάνω από δέκα χιλιάδες σελίδες βιβλίων σε βάθος.
Το θέμα απευθύνεται σε όσους δέχονται την μετενσάρκωση και τον Νόμο της Επαναγέννησης και του Κάρμα, ως ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Απευθύνεται σε όσους δέχονται την ύπαρξη των εσωτερικών κόσμων (των εσωτερικών διαστάσεων) και των άσαρκων οντοτήτων που κυκλοφορούν μέσα στο αστρικό πεδίο, επίσης ως ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δεν απευθύνεται σε όσους αμφισβητούν αυτά τα θέματα. Ελπίζω ότι γίνεται κατανοητό αυτό που λέω!
Στο τέλος του κειμένου που έθεσα, αναφέρω ότι: «Θα επιθυμούσα να ακούσω τις απόψεις και τυχόν απορίες σας, σχετικά με το θέμα».
Εννοώ με το τι συμβαίνει π.χ. όταν κάποιος βρίσκεται μέσα στο αστρικό πεδίο, ή κάθε βράδυ όταν πηγαίνουμε στο αστρικό πεδίο και βλέπουμε τα διάφορα όνειρά μας έτσι θα είναι και η ζωή μας όταν αφήσουμε τον φυσικό μας φορέα;
Τέτοιου είδους διευκρινιστικές ερωτήσεις, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Τώρα όσοι δεν ενδιαφέρονται για την εγκυρότητα αυτών των βιβλίων της Alice Bailey, ή για την ύπαρξη ή μη των Διδασκάλων, ας απορρίψουν την πληροφόρηση.
Επαναλαμβάνω ότι δεν με ενδιαφέρει να πείσω κανένα, γιατί ο καθένας πείθεται σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και τις υποκειμενικές και αντικειμενικές του εμπειρίες.

Εύχομαι όλοι να είσαστε καλά και αν κάποιος ζητήσει κάποιες διευκρινήσεις ευχαρίστως να του της δώσω, εφόσον μπορώ.
Είμαι ανοικτός επίσης και στην λογική της συζήτησης μέσον τηλεφώνου.
Με κανένα τρόπο στην λογική της αντιπαράθεσης.
Θα με συγχωρήσετε αλλά κουράζομαι με άσκοπες (κατά την γνώμη μου) συζητήσεις.
Δεν επιθυμώ να προσβάλω κανένα, αλλά ο καθένας μας έχει τις αδυναμίες και τα προτερήματά του.

Σε (σας) χαιρετώ φιλικότατα.


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2007, 16:33:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εντάξει, Oros, δεν συμμετέχω ξανά.
Η διαφορά μας είναι οτι εγώ ζητώ απόψεις για να μάθω μέσα απο την διαφορετικότητα ενω εσύ ζητας επιβεβαίωση μεσα απο την ταύτιση.
Καλή συνέχεια στην εξερεύνηση σου.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ellovos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2007, 22:58:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ellovos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Εντάξει, Oros, δεν συμμετέχω ξανά.
Η διαφορά μας είναι οτι εγώ ζητώ απόψεις για να μάθω μέσα απο την διαφορετικότητα ενω εσύ ζητας επιβεβαίωση μεσα απο την ταύτιση.
Καλή συνέχεια στην εξερεύνηση σου.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2007, 23:36:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητοί φίλοι

Έχω στα χέρια μου το τελευταίο δελτίο της «Παγκόσμιας Καλής Θέλησης» και σκέφτηκα ότι θα ενδιέφερε αρκετούς μέσα στο forum να το διαβάσουν. Αυτό κυκλοφορεί και διαβάζεται από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, σε διάφορες γλώσσες, στον Δυτικό κόσμο.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ

4ο Δελτίο του 2006

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ;

Αναμφίβολα μια από τις μέγιστες ανακαλύψεις του εικοστού αιώνα ήταν η ανακάλυψη της διπλής ελικοειδούς δομής του DNA, του αποκαλούμενου θεμελίου λίθου της ζωής. Η ομορφιά και η κομψότητα των δύο ελίκων του DNA, που περιελίσσονται μεταξύ τους, συμβολίζουν θαυμάσια τις διαδικασίες της ζωής. Κι όχι απλώς το κατασκευαστικό μέρος των βιολογικών μορφών, αλλά επίσης και την εξέλιξη της ενοικούσας συνείδησης. Μάλιστα αν συμπεριλάβουμε σε αυτά την προς τα εμπρός ορμή της εξέλιξης και το ρυθμό των κύκλων της φύσης, τότε ο κύκλος της ζωής μετασχηματίζεται σε ένα αενάως περιστρεφόμενο σπειροειδές, δια του οποίου εκφράζεται η συνείδηση.
Προεκτείνοντας περαιτέρω αυτή τη σκέψη, στο βαθμό που αυτά τα δύο σπειροειδώς αντικείμενα σκέλη συμβολίζουν το αλληλένδετο πνεύματος και ύλης, τότε θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι η συνείδηση είναι το προϊόν της εξελισσόμενης αλληλεπίδρασής τους. Εδώ λοιπόν έχουμε μια σύγχρονη απόδοση της ευγενικής ή μέσης οδού, που δίδαξε ο Βούδας, σύμφωνα με την οποία η πρόκληση βρίσκεται στην ισοστάθμιση μεταξύ αυτών των ζευγών των αντιθέτων - τις δύο μεγάλες γραμμές δύναμης και όπως αυτές εκφράζονται στο κάθε επίπεδο, και στην εξισορρόπησή τους αλλά και στη μεταξύ τους συσχέτιση σε αρμονική έκφραση. Παρόμοια με το Βούδα και το Χριστό, αλλά και τους άλλους μεγάλους πνευματικούς διαφωτιστές, έτσι και κάθε άλλη μονάδα συνείδησης εξελίσσεται επίσης μέσω αυτής της μεγάλης σπειροειδούς διαδικασίας - και με τον τρόπο αυτό, το όλον της πλανητικής εκδήλωσης ταξιδεύει σιγά - σιγά προς τον τελικό προορισμό, που είναι η πνευματική απολύτρωση.
Αυτή η εξέλιξη που αγκαλιάζει τα πάντα απαιτεί διαρκώς τη σκέδαση των παλαιών μορφών και την πρόσκτηση νέων, καθώς ανανεωμένοι συνδυασμοί ύλης και πνεύματος προσφέρουν όλο και πιο εκλεπτυσμένα οχήματα για να βρίσκει έκφραση η συνείδηση που ξεδιπλώνεται. Στο βαθμό που εξαντλείται το δυναμικό κάποιας μορφής και δεν είναι πλέον επαρκής, αυτή ξεπερνιέται, απορρίπτεται, και προσλαμβάνεται καταλληλότερη. Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή που βρίσκεται πίσω από τη διαδικασία του θανάτου και της αναγέννησης σε όλα τα επίπεδα, παντού στη φύση. Το που ακριβώς ξεκινά και σταματά αυτή η περιέλιξη του σπειροειδούς, κανένας αληθινά δεν ξέρει. Το μόνο που μπορεί να λεχθεί είναι ότι το επόμενο βήμα βρίσκεται πάντα ακριβώς μπροστά, και αποκτούμε τη θέα του σιγά – σιγά, καθώς μας σπρώχνει αυτή καθαυτή η δύναμη της ζωής.
Δυστυχώς η κοινωνία των ανθρώπων αποσπάται όλο και πιο έντονα από την κυκλική διαδικασία της ζωής και του θανάτου που χαρακτηρίζει την σπειροειδή μας ανάβαση. Η διαρκής αναζήτηση αισθησιακών συγκινήσεων και ο αχαλίνωτος υλισμός μας έχει σπρώξει να ταυτιστούμε με το σαρκίο μας. Εχουμε προσδεθεί τόσο γερά στις δικές του αισθήσεις, που χάσαμε την επαφή με την εσωτερική μας φύση. Οι αισθήσεις χρειάζονται για να μας εισάγουν στις μορφές κι όχι να μας φυλακίζουν εντός τους. Μονάχα με τη διάκριση του εαυτού από τις μορφές του και με την ενδοσκόπηση, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε αληθινά τη φύση του θανάτου. Θα πρέπει να ξυπνήσουμε τις ενδότερες, τις εσωτερικές αισθήσεις, και να τις ακολουθήσουμε, αν θέλουμε να αγγίξουμε τον αιώνιο πυρήνα της ύπαρξής μας που στέκει αμετακίνητος και γαλήνιος εν μέσω των μακρόχρονων κύκλων της ζωής, δηλαδή του θανάτου και της αναγέννησης. Τότε θα μπορούμε να ξέρουμε από πρώτο χέρι πώς γίνεται η είσοδος στη μεγαλύτερη ζωή - που είναι το όμορφο μυστικό που υποκρύπτεται στη διαδικασία του θανάτου.
Μονάχα αν γίνει αντιληπτό ότι τα όσα έπονται του τέλους του βίου αποτελούν μια προέκταση της ζωής, θα μπορέσει ο θάνατος να γίνει κατανοητός ως μια απλή μετάβαση - ως μια μετατόπιση της συνείδησης από μια περιοχή της θείας ελικοειδούς σπείρας σε κάποια άλλη. Από αυτή την άποψη ο θάνατος είναι απλώς η απαλλαγή από τον περιορισμό, και κάποια εμπειρία περί αυτού έχουμε κάθε νύχτα, στη διάρκεια των ωρών του ύπνου. Όπως το θέτει ο G. Purucker, "Ο θάνατος και ο ύπνος είναι θεμελιωδώς το ίδιο πράγμα, και δε διαφέρουν παρά κατά τον αναβαθμό: .... ο ύπνος είναι ένας ατελής θάνατος και ο θάνατος είναι ένας τέλειος ύπνος. Εδώ βρίσκεται το βασικό κλειδί κάθε διδασκαλίας περί θανάτου... Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της Ζωής. Πρακτικά είναι ένας τρόπος ζωής. Μια τροποποίηση της συνείδησης, μια αλλαγή από την μια φάση ζωής σε μια άλλη, που καθορίζεται μάλιστα σύμφωνα με το καρμικό πεπρωμένο .... Τα σώματά μας βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς αλλαγής, καθώς τα άτομά τους βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς ανανέωσης. Ακόμη κι όταν το σώμα μας είναι ζωντανό, αυτή η ζωή του συνεχίζεται εν μέσω αναρίθμητων μικροσκοπικών θανάτων. Του διαρκούς θανάτου των μικρών ζωών που το απαρτίζουν." (Fountain-Source of Occultism, G. de Purucker, TUP, 1974).
Συνοψίζοντας τη φύση του θανάτου, η Αλίκη Μπέιλυ μας δίνει μια πολύ βαθιά και ισχυρή σκέψη: Πραγματικά ο θάνατος είναι η επιδείνωση σε χρόνο και χώρο και οφείλεται στην τάση του πνεύματος/ύλη να απομονώνεται ενόσω αυτό βρίσκεται σε εκδήλωση. Αυτή η δήλωση περιγράφει την όλη διαδικασία του ταξιδιού της Ζωής. Την "εμπλοκή"/κατάδυση στη μορφή, μέσα σε μια όλο και πιο ατομικιστική, χωριστή κατάσταση συνείδησης, και στη συνέχεια την "ανέλιξη", την επιστροφή στην ενότητα, συγκομίζοντας τους καρπούς της εμπειρίας μας ως πλούτο και πρόσθετη ποιότητα. Αν μπορούμε να αναγνωρίζουμε αυτόν τον κύκλο, τότε θα μπορούμε εκούσια να ευθυγραμμιζόμαστε μέσα στην εξελικτική παλίρροια, και να υπερνικούμε αυτήν την τάση απομόνωσης που διακρίνει έχει το πνεύμα/ύλη. Με την εστίαση μας στην ψυχή, που είναι το σημείο συνείδησης που βρίσκεται μεταξύ αυτών των δύο, η θέασή μας μεγαλύνεται και μας αποκαλύπτει τη μεγάλη αλήθεια της Προαιώνιας Σοφίας, που διδάσκει ότι πνεύμα-ψυχή-ύλη είναι μια Τριάδα που τη συνθέτει η Ζωή, η οποία διαπερνά και τα τρία. Ο θάνατος θα γίνεται αντιληπτός τότε ως μέρος της διαδικασίας της ζωής, ως η μεγάλη δύναμη απελευθέρωσης που εστιάζει και πάλι τη συνείδηση σταθερά και σε ολοένα υψηλότερα σημεία της ελικοειδούς σπείρας μεταξύ των πόλων του πνεύματος και της ύλης.
Ο φόβος και ο τρόμος του θανάτου μπορεί να εξαφανιστεί στο βαθμό που έχουμε επίγνωση ότι η ψυχή, ως η καθοδηγούσα πνευματική συνείδηση, είναι μια πραγματικότητα. Γιατί ο φόβος είναι αποτέλεσμα της ταύτισης με την παροδική φύση της μορφής – τόσο της ίδιας μας της μορφής, που γεννά την αίσθηση της προσωπικότητας, όσο και των μορφών και των προσωπικοτήτων των αγαπημένων μας, και των γύρω οικείων μορφών και του περιβάλλοντός μας. Το είδος και ο τύπος της αγάπης που διαθέτει η ψυχή λειτουργεί χωρίς τέτοιες προσκολλήσεις, και η ελπίδα για το μέλλον και για απαλλαγή από τους περιορισμούς μας βρίσκεται ακριβώς σε αυτήν την περιαγωγή της έμφασης μας προς τον υπερβατικό χαρακτήρα της ψυχής. Οσο θα εργαζόμαστε να έλθει εκείνη η ώρα που η ενσαρκωμένη ψυχή θα μπορεί να ζει συνειδητά, δημιουργικά και με θείο τρόπο μέσα στα εξελισσόμενα υλικά οχήματα, τόσο η αίσθηση θλίψης, μοναξιάς και απώλειας απέναντι στη σκέψη του θανάτου θα εξασθενίζουν σταθερά. Τότε θα θεωρούμε τη μορφή απλώς ως μια προσωρινή όψη που προσφέρει μια θεία ευκαιρία, και την προσωπικότητα ως ένα προσωρινό προσωπείο της ψυχής, και θα ξέρουμε τότε να προσεγγίζουμε διαφορετικά, πιο χαρούμενα τη μεγάλη εμπειρία που αποκαλούμε θάνατο. Ο θάνατος θα κατανοείται ως τμήμα του πνευματικού ταξιδιού της ψυχής, η οποία ξανά και ξανά καταβυθίζεται μέσα σε ένα κομμάτι του εαυτού της για να μάθει, να υπηρετήσει και να πλουτίσει τις εμπειρίες της, και μετά, μέσω του θανάτου, για να αποκομίσει τους καρπούς των προσπαθειών της, ώστε να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα μέσα και πάνω στο ελικοειδές μυστήριο της ζωής.
ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ…. Η ουσιώδης ποιότητα όλων εκείνων που τις απασχολεί η μετάβαση από την ενσάρκωση στην μεγαλύτερη ζωή.
ΖΩΗ, ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΘΑΝΑΤΟΣ

Το ζήτημα του θανάτου προκαλεί φόβο σχεδόν καθολικά, και ίσως μια βαθύτερη κατανόηση του τι είναι συνείδηση να τερματίσει τελικά αυτόν τον φόβο. Πέρα από αυτό το σπουδαίο ενδεχόμενο (και εν μέρει ένεκα αυτού), μια τέτοια κατανόηση θα μετέβαλε εξαιρετικά βαθειά και δραματικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και σκεπτόμαστε τον εαυτό και τον κόσμο, και επομένως τον τρόπο της ζωής μας. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι ακριβώς μέσα στον κόσμο της συνείδησης, ως μια όψη της ύπαρξης, η ανθρωπότητα βρίσκει την κατάσταση της ουσιαστικής της ενοποίησης, την δική της πηγή φωτός και την αγάπη και τον υποκείμενο σκοπό. Πιθανώς οι αλλαγές που σφυρηλατούνται μέσα και ύστερα από μια τέτοια αύξηση κατανόησης να είναι τόσο μεγάλες, που θα αποφέρουν στην αναδυόμενη νέα εποχή μια πιο ενοποιημένη και πιο ελεύθερη έκφρασης της πλανητικής μας ζωής, η οποία θα εκδηλώνεται μέσα από πιο αρμονικές σχέσεις μεταξύ όλων των όντων.

Όλοι ξέρουμε και έχουμε εμπειρία της συνείδησης μας μέσα από τη μεσολάβηση των φυσικών αισθήσεων, των συναισθηματικών αντιδράσεων, των εικόνων της φαντασίας ή της συγκεντρωμένης μας διανοητικής εστίασης, για να πούμε μερικά πολύ γνωστά παραδείγματα. Είναι προφανές το γεγονός ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας, που παρακινούν το φυσικό σώμα μας και το γαλβανίζουν σε κάποιου είδους δραστηριότητα - οι πράξεις και οι λόγοι μας διαβιβάζουν την κατάσταση που βρίσκεται ο νους μας και τα συναισθήματα που έχουμε. Από αυτήν την σκοπιά η συνείδηση μπορεί να θεωρηθεί ως ο δημιουργός, ο αιτιώδης παράγων, και η μορφή ως το επακόλουθο της επίδρασης - η εκδήλωση και εξωτερικοποίηση δηλαδή της συνείδησης. Εάν πάρουμε αυτήν την ιδέα λίγο πιο πέρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συνείδηση δημιουργεί, διαποτίζει και καθορίζει τη φυσική μορφή, Αλλά και απαιτεί να έχει μια φυσική μορφή ως έκφρασή της. Αυτή είναι βασικά η αρχαία Ανατολική προσέγγιση και θέαση περί της φύσης της συνείδησης και της σχέσης της με τη μορφή. Στο βιβλίο του Η Θιβετανική Βίβλος των Ζώντων και Νεκρών, ο Sogyal Rinpoche λέει: "Αναμφίβολα αυτή τη στιγμή νομίζουμε το σώμα μας ως κέντρο ολόκληρου του σύμπαντος κόσμου μας. Νομίζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι είναι ο εαυτός μας..., και αυτή η απερίσκεπτη και ψεύτικη συσχέτιση ενισχύει συνεχώς την πλάνη ότι πρόκειται για μια αδιάσπαστη, και συγκεκριμένη ύπαρξη.... Όταν πεθαίνουμε αυτή ολόκληρη η συνθετική κατασκευή συντρίβεται εντυπωσιακά. Αυτό που συμβαίνει, για να το πούμε εξαιρετικά απλά, είναι ότι η συνείδηση..., συνεχίζεται και χωρίς το σώμα...." . (Sogyal Rinpoche, The Tibetan Book of Living and Dying pp.241-2. Rider, London, 1992).

Η σύγχρονη Δυτική προσέγγγιση δείχνει να είναι εντελώς αντίθετη: Θεωρεί ότι η μορφή είναι ο παράγων που προκαλεί τους διάφορους τρόπους επίγνωσης, και ότι αυτή είναι αποτέλεσμα ενός συμπλέγματος βιολογικών διαδικασιών. Αυτό σημαίνει ότι με το θάνατο και τη διάλυση του φυσικού σώματος, η ύπαρξή μας περατώνεται ολότελα. Ακόμα κι αν αυτό είναι η δεσπόζουσα θεωρία της Δυτικής επιστήμης, δεν είναι η μόνη θεωρία που έχει προταθεί στην προσπάθεια να εξηγηθεί η αιτία και η ύπαρξη της συνείδησης. Μερικοί σύγχρονοι στοχαστές παρουσιάζουν μια άποψη που προσεγγίζει την Ανατολική άποψη, δηλαδή ότι τα όνειρα είναι στην πραγματικότητα αφ' εαυτών ένας τύπος δράσης και δεν εξαρτώνται από την φυσική όψη των σωμάτων για την ύπαρξη και τη λειτουργία τους. Μάλιστα οι γύρω από το θάνατο εμπειρίες, όπως αναφέρουν οι έρευνες και που περιγράφουν τόσο πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να μας προσφέρουν στοιχεία για τη συνέχση της ζωής και της συνείδησης μετά από το φυσικό θάνατο.

Αυτοσυνείδηση

Για να ξεκαθαρίσουμε ένα πιθανό σημείο σύγχυσης, ίσως να είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τη διαφορά μεταξύ της συνείδησης ως γενικού όρου και της συνειδητής επίγνωσης του ανθρώπου. Ο θαυμαστός μηχανισμός του ανθρώπινου σώματος έχει εξερευνηθεί στη Δυτική επιστήμη και όσο περισσότερο τον ερευνούμε, τόσο πιο θαυμαστός μας φαίνεται. Κάθε κύτταρο και ομάδα κυττάρων στο σώμα έχει τη δική του διακεκριμένη λειτουργία.

Το κύτταρο έχει τη δική του σφαίρα συνείδησης και αυτό καταδεικνύεται από τις λειτουργίες που διενεργεί. Παραδείγματος χάριν, παρουσιάζουν κινητικότητα και κυριολεκτικά συναισθάνονται το δρόμο τους και είναι σε θέση να αναγνωρίζουν αν άλλα κύτταρα ανήκουν στον ίδιο οργανισμό ή εάν είναι ξένα. Αυτή η ικανότητα για αναγνώριση είναι σίγουρα ένας τύπος επίγνωσης. Ωστόσο είναι προφανές ότι αυτά τα κύτταρα δεν διαθέτουν τη συνειδητή επίγνωση που έχει ο άνθρωπος κατά την εκτέλεση των δικών του δραστηριοτήτων. Η αυτοσυνείδηση μοιάζει να είναι αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου, ο οποίος, μέσα από την πλήρη συμμετοχή της συνειδητής του επίγνωσης, μπορεί να κατευθύνει τις δραστηριότητές του διεπόμενος από την ελευθερία της βουλήσεως. Επιπλέον, είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε και να διακρίνουμε τον γνώστη, το πεδίο της γνώσης και το μέσο της γνώσης. Με άλλα λόγια είμαστε σε θέση να διακριβώνουμε και να ξεχωρίζουμε ανάμεσα στον εαυτό, δηλαδή το Εγώ, τον παρατηρητή, στην επιμέρους σφαίρα επίγνωσης ή γνώσης, και στη μορφή δια της οποίας ο εαυτός αυτός αντιλαμβάνεται.

Επομένως όλα τα όντα εμποτίζονται με συνείδηση, αλλά δεν έχουν απαραιτήτως την ικανότητα για τη συνειδητή ή εκούσια επίγνωση, η οποία εξαρτάται πραγματικά από την αντίληψη της προσωπικότητας. Όπως σημειώνει ο Fritjof Capra, "Η επίγνωση του περιβάλλοντος... αποτελεί περιεχόμενο της γνώσης σε κάθε επίπεδο της ζωής. Η αυτεπίγνωση όμως εξ όσων γνωρίζουμε, εκδηλώνεται μόνο στα ανώτερα ζώα, και ξετυλίγεται πλήρως στην ανθρώπινη διάνοια. Εμείς οι άνθρωποι, δεν γνωρίζουμε μόνο το περιβάλλον μας, αλλά γνωρίζουμε επίσης και τον εσωτερικό μας κόσμο. Με άλλα λόγια γνωρίζουμε ότι γνωρίζουμε. Όχι μόνο ξέρουμε, αλλά επίσης ξέρουμε ότι ξέρουμε.” (Fritjof Capra, The Web of Life σ. 278. Harper Collins, London, 1996).

Συνειδητές Μεταβάσεις

Ονειρο, εγρήγορση, γέννηση, θάνατος - όλα τους υποδηλώνουν αλλαγές ή μεταβάσεις στη συνείδηση από κάποιο τύπο δραστηριότητας σε κάποιον άλλο και από μια σφαίρα επίγνωσης σε μιαν άλλη. Κατά τον ύπνο και την είσοδο στον κόσμο του ονείρου, οι περισσότεροι από μας δεν μετέχουν συνειδητά στις δραστηριότητες του ομνειρέματος. Παρασυρόμαστε από το ένα παράξενο περιστατικό στο επόμενο και συχνά μέσα σε μια νύχτα μονάχα, περνούμε και έχουμε εμπειρία ατέλειωτων συμπλεγμάτων συναισθηματικής ή διανοητικής έκφρασης, που είναι ισοδύναμη με την επίγνωση που έχουμε κατά την εγρήγορσή μας. Μάλιστα υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι σε θέση να μετέχουν ενεργά και να ασκούν εκουσίως, ή συνειδητά, επίδραση στο υποκειμενικό περιβάλλον τους. Αυτό έχει ονομαστεί φωτεινό ονείρεμα.

Στο φωτεινό ονείρεμα έχουμε ένα όνειρο, όπου ο ονειρευτής γνωρίζει ενεργά το γεγονός ότι ονειρεύεται. Σε ένα τέτοιο όνειρο, όπου αυτή η επίγνωση είναι ξεχωριστή από το περιεχόμενο του ονείρου, κάποιος μπορεί ακόμη και να αρχίσει να μεταχειρίζεται την ιστορία και τους χαρακτήρες για να δημιουργήσει μια επιθυμητή κατάσταση. (Francisco J. Varela (ed.), Sleeping, Dreaming and Dying p.101. Wisdom Publications, Boston, 1997).

Η ζωντανή και ζωηρή πραγματικότητα ενός φωτεινού ονείρου αναγκάζει καθένα που την δοκιμάζει για να υποβληθεί σε μετασχηματισμό και επαναξιολόγηση εκείνο που αντιλαμβάνονται ως πραγματικότητα στην ζωή κατά την εγρήγορσή τους. (Malcolm Godwin, The Lucid Dreamer σ. 10. Element Books, Shaftesbury and Rockport, 1994).

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις εγρήγορσης, πλην όμως λειτουργούν μέσω ενός οχήματος συνείδησης που δεν είναι το φυσικό σώμα – και ένα παράδειγμα είναι οι πολλές και διάφορες εμπειρίες εξωσωματικών εμεπιριών που ανακοινώνονται. Πολλοί ασθενείς έχουν παρατηρήσει τον εαυτό τους να ξαναζωντανεύει, ενώ είχαν θεωρηθεί νεκροί, και ήταν σε θέση να θυμούνται στιγμές στη διάρκεια της διαδικασίας ή ακόμα και λέξεις του γιατρού όταν αργότερα επανάκτησαν τελικά την σε εγρήγορση επίγνωσή τους, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν είχαν καμία συνείδηση του κόσμου (υπό τη συνηθισμένη έννοια) και του χρόνου. Αυτές οι εξιστορήσεις στοιχειοθετούν την άποψη ότι "αν ο συνειδητός εαυτός μπορεί να λειτουργεί έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια της φυσικής ζωής, τότε μπορεί να λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα από το σώμα και μετά από τον αποχωρισμό κατά το σωματικό θάνατο." (David Lorimer, Survival? σ. 6 Routledge, London, 1984).

Λέγεται ότι μερικοί που είναι πεπειραμένοι στο διαλογισμό είναι σε θέση να περνούν συνειδητά στην κατάσταση του ύπνου και "αφαιρούν" ή αποσύρουν τη συνείδησή τους από το φυσικό σώμα σε υψηλότερες σφαίρες επίγνωσης – και όλο αυτό γίνεται με πλήρη γνώση της διαδικασίας και της τεχνικής και με συνειδητή επίγνωση του ενδότερου περιβάλλοντός τους. Μια παρόμοια διαδικασία λέγεται ότι ακολουθείται κατά την διάρκεια του θανάτου. Στη Θιβετανική Βουδιστική παράδοση, υπάρχει μια πρακτική με επίκεντρο τις διαδικασίες του ύπνου και του θανάτου, η οποία επιτρέπει στο σπουδαστή να είναι συνειδητός κατά τη διάρκεια και των δύο αυτών διαδικασιών - αυτό είναι η γιόγκα του ονειρέματος. Κατά την άποψή τους, η διαδικασία του θανάτου είναι η μέγιστη πνευματική ευκαιρία στη διάρκεια ζωής ενός προσώπου και έχουν επινοήσει μεθόδους αξιοποίησης του θανάτου με έναν επιστημονικό τρόπο, με σκοπό την πνευματική απελευθέρωση. Η γιόγκα του ονειρέματος αρχίζει με την άσκηση της δύναμης του οραματισμού – οραματισμό πριν πέσει κάποιος για ύπνο της διαδικασίας της "διάλυσης", βλέποντας το λεπτοφυές σώμα, αφήνοντας το φυσικό σώμα και περνώντας σε αυτό που καλείται "συνείδηση σε επίπεδο καθαρού φωτός". Όταν πεθαίνει κάποιος εισέρχεται στο "καθαρό φως του θανάτου". Όλο αυτό συνεπάγεται "μια διαδικασία διάλυσης, μια απόσυρση" της συνείδησης. Ενδεχομένως αυτές οι τεχνικές μπορούν να τροποποιηθούν έτσι ώστε να μπορούν να υιοθετηθούν ευρύτερα, γιατί στα πιο πολλά μέρη του κόσμου υπάρχει "μεγάλη διαφορά τώρα μεταξύ της επιστημονικής μεθόδου που έρχονται οι άνθρωποι στην ενσάρκωση με τη γέννησή τους και του απόλυτα τυφλού και συχνά φοβισμένου τρόπου με τους οποίους τους βγάζουμε έξω από την ενσάρκωση." (Αλίκη Μπέιλυ Πραγματεία επί της Λευκής Μαγείας σ. 499 Αγγ.)

Επεκτεινόμενη θέαση

Ακριβώς αυτή η διαδικασία αφαίρεσης, ή η απόσυρση της συνείδησης από την κανονική και συνηθισμένη κατάσταση σε άλλες και υψηλότερες καταστάσεις επίγνωσης, έξω από τη φυσική σφαίρα, μπορεί να θεωρηθεί ως σύνδεσμος μεταξύ ύπνου, ονείρου και θανάτου και ως βάση για τη συνέχεια της συνείδησης. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί και διαμορφωθεί δύο πτυχές ύπαρξης: Της μορφής και της συνείδησης. Είμαστε δηλαδή ο φυσικός εαυτός μας κι ωστόσο έχουμε επίγνωση πολλών άλλων τύπων περιβάλλοντος, πως παραδείγματος χάριν εκείνα στα οποία ανάγεται είναι η ενστικτική, η συναισθηματική και η διανοητική μας φύση. Υπάρχει μια τρίτη όψη, αυτή της ζωής, η οποία επιτρέπει στη μορφή και τις ποικίλες σφαίρες της συνείδησης να υπάρχουν, και αυτή ακριβώς είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ ονειρέματος / ύπνου και θανάτου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το φυσικό μας σώμα αναστέλει την ύπαρξή του μέσα στον κόσμο, την ώρα που η συνείδησή μας αφαιρείται και στρέφεται σε άλλες περιοχές επίγνωσης. Ακριβώς στο θάνατο η ζωή και η συνείδηση αποσύρονται από το φυσικό σώμα, κι έτσι το πρόσωπο που "έχει φύγει" (δηλαδή ταξιδεύει σε άλλες σφαίρες επίγνωσης) στην πραγματικότητα ζει, με εξαίρεση την όψη ζωή, που τώρα πια "αγγιστρώνεται σε ένα σώμα επίγνωσης πέραν του φυσικού.

Η Αλίκη Μπέιλυ λέει τα εξής ενθαρρυντικά: "Άραγε μας είναι αδύνατο να συλλάβουμε ότι θα έλθει καιρός που η πράξη του θανάτου θα είναι ένα θριαμβευτικό finale της ζωής; Είναι άραγε αδύνατο να ορματιστούμε μια εποχή όπου οι ώρες που περνούμε πάνω στην νεκρική κλίνη θα αποτελούν ένα λαμπρό προοίμιο σε μια συνειδητή έξοδο; ... Δεν μπορείτε άραγε να οραματιστείτε μια εποχή όπου αντί δακρύων και φόβου και άρνησης αναγνώρισης του αναπόφευκτου, ο θνήσκων και οι φίλοι του θα συμφωνούσαν από κοινού για την κατάλληλη ώρα και όπου τίποτα άλλο δεν θα επικρατεί και θα χαρακτηρίζει τη μετάβαση, παρά μονάχα η ευτυχία; Οπου στις διάνοιες εκείνων που μένουν πίσω δεν θα περνούν σκέψεις θλίψης και ΄που οι νεκρικές κλίνες θα λογίζονται ακόμη πιο ευτυχισμένες περιστάσεις από ότι είναι οι γεννήσεις και οι γάμοι;" (Αλίκης Μπέιλυ Πραγματεία επί της Λευκής Μαγείας σ. 499-500 Αγγ.)

Η ανθρωπότητα μπορεί να λεχθεί ότι βρίσκεται στο δρόμο για την κυριάρχιση της υποκειμενικής της φύσης, ακριβώς όπως έχει κυριαρχήσει πάνω στην καθαρά φυσική της νοημοσύνη και δραστηριότητα (αν και όχι τις αξίες που παρακινούν μια περισσότερο διαφωτισμένη δραστηριότητα). Και αυτή η εσώτερη διαδικασία της κυριάρχησης γίνεται αργά φανερή μέσω των νεώτερων αξιών που αναδύονται. Αυτό σίγουρα επίσης θα οδηγήσει σε αύξηση του συνειδητού ονειρέματος και σε μια επιστήμη που θα επιτρέπει σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, εσκεμμένα, ήρεμα και με χαρά να περνούν το κατώφλι του θανάτου.

Όταν η ανθρωπότητα ανυψώνει τα μάτια της μακριά από τον κόσμο της μορφής και παύει να ταυτίζεται αποκλειστικά με αυτόν τον κόσμο και την υλική του φύση και αξίες, και στρέφει αντίθετα το βλέμμα της και ταυτίζεται με τον κόσμο της συνείδησης, του οποίου οι αξίες του έχουν χαρακτήρα επέκτασης και δυνάμει είναι πιο περιεκτικές, κάνει τα πρώτα βήματα να βρει την δική της εσωτερική πηγή και ύπαρξη, της οποίας η φύση είναι ενότητα και η αδέσμευτη επικοινωνία. Ο κόσμος της συνείδησης αμφισβητεί τις υλικές μας αξίες και μάλιστα ολόκληρη την ζωή σκέψης που η ανθρωπότητα έχει συγκροτήσει σχετικά με τη ζωή και την πραγματικότητα, και μπορεί έτσι να απελευθερώσει τον ανθρώπινο νου από τους τωρινούς του περιορισμούς. Όταν ακόμη μεγαλύτεροι αριθμοί ανθρώπων θα θεωρούν ότι η μορφή είναι μια έκφραση συνείδησης και αναδυόμενης υποκειμενικής ποιότητας, θα βρισκόμαστε για τα καλά σε πορεία να βρούμε το κλειδί για τον μετασχηματισμό του κόσμου, γιατί αυτό τελικά θα πρέπει να προκύψει μέσα από μια αλλαγή στη συνείδηση. Αυτό είναι μια σημαντική συνειδητοποίηση προς την οποία η ανθρωπότητα φαίνεται ότι σίγουρα κινείται. Μπορούμε όλοι να ερευνήσουμε τη συνείδησή μας συνειδητά και με ενδιαφέρον, ανοίγοντας κυριολεκτικά μια νέα και ζωντανή πραγματικότητα ως πεδίο ανακάλυψης και δημιουργικότητας.

Ο Θάνατος και ο Σύγχρονος Κόσμος

Στον καιρό μας η ιατρική τεχνολογία εμπλέκεται όλο και πιο συχνά στη διαδικασία θανάτου. Μπορούμε πια να παρεμβαίνουμε στις φυσιολογικές εξελίξεις κατά περίπτωση, καθυστερώντας ή επιταχύνοντας τα αναπόφευκτα. Όμως συμβάλλει η τεχνολογία στο να προκύπτει αυτό που εννοούμε ένας καλός θάνατος; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να σημαίνει ένας καλός θάνατος, και ποιες είναι εκείνες οι καταστάσεις όπου θα έπρεπε να καλείται να παρεμβαίνει η τεχνολογία.

Ο ιατρικός κλάδος του θανάτου αποκαλείται θανατολογία. Ενας βασικός κλάδος της είναι η καταπραϋντική, δηλαδή ο τομέας της ιατρικής που στοχεύει στη μείωση του πόνου, του φόβου και της αναξιοπρέπειας που συχνά συνοδεύουν τη διαδικασία του τερματισμού της ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν μπορούσαν, θα επέλεγαν να έχουν έναν ανώδυνο και αξιοπρεπή θάνατο. Γι αυτό εκεί όπου σημειώνονται έντονοι πόνοι, όπως σε περιπτώσεις ανιάτων ασθενειών, τα σύγχρονα φάρμακα είναι συχνά πολύ αποτελεσματικά. Πάντως μεταξύ αρκετών επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου σημειώνονται ενδοιασμοί σχετικά με το αν είναι φρόνιμο να χορηγούνται όλο και πιο αυξανόμενες δόσεις αναλγητικών φαρμάκων. Ορισμένοι φοβούνται ότι αυτές οι διαρκώς αυξανόμενες δόσεις μπορεί κατά λάθος να σκοτώσουν τον ασθενή, με αποτέλεσμα να είναι υπόλογοι απέναντι στον ποινικό νόμο εκείνοι που χορήγησαν και σύστησαν το εκάστοτε αναλγητικό. Πάντως η έρευνα στον τομέα των καταπραϋντικών δείχνει ότι οι αυξημένη χορήγηση αναλγητικών είναι και γίνεται πιο ωφέλιμη για κάποιον που είναι πιο κοντά στο θάνατο, αφού ο κίνδυνος τυχόν θανατηφόρων παρενεργειών δεν έχει νόημα στην περίπτωσή του, αντίθετα από ότι συμβαίνει με τους συνηθισμένους ασθενείς... Ορισμένες έρευνες επίσης δείχνουν ότι η αδυναμία και η αφυδάτωση που σημειώνονται προς το τέλος της διαδικασίας του θανάτου, όπου συνήθως επικρατεί ανορεξία, ενδέχεται να συνιστούν φυσικά αναλγητικά.
Αυτό εγείρει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την συνήθη πρακτική να διατρέφονται και ενυδατώνονται οι ασθενείς με ορούς, μέσω σωλήνων. Μήπως όλα αυτά θα έπρεπε να απομακρύνονται προς το τέλος, καθώς η παρουσία τους μπορεί να είναι και ενοχλητική, αλλά και να παρεμποδίζει τη φυσιολογική εκτύλιξη των γεγονότων; Ένα άλλο θέμα για παράδειγμα είναι τι θα πρέπει να γίνεται όταν κάποιος ανίατα ασθενής κοντά στο τέλος του υποστεί μια καρδιακή προσβολή. Θα πρέπει να γίνονται απόπειρες ανάκαμψης, έστω κι αν οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει αρκετά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας; Αυτά τα σημεία δεν αφορούν μόνο τον πόνο, αλλά και την αξιοπρέπεια του ατόμου, δεδομένου ότι όλη αυτή η πρακτική των διασωληνώσεων και της τεχνικής υποστήριξης με ορούς και φάρμακα και των τεχνικών επαναφορών στη ζωή, είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα επεμβατική και παρεισφρητική. Αν βλέπουμε το θάνατο ως μια διαδικασία εκουσίας απόσυρσης από τη φυσική ενσάρκωση, και ως γεγονός που έχει σχεδιαστεί από την ψυχή, τότε η επαναφορά στη ζωή θα μπορούσε να είναι μια απλώς ανεπιθύμητη διαταραχή, και οπωσδήποτε η διατήρηση στη ζωή με τεχνική υποστήριξη πέρα από ένα ορισμένο σημείο θα είναι απλώς μια αχρείαστη καθυστέρηση.
Ο Jon D Fuller MD, ένας Ιησουίτης γιατρός, κάνει έκκληση για απλότητα λέγοντας: "Συχνά σκέφτομαι την ικανότητα που δείχνουν οι άνθρωποι εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια να παραστέκουν στους προσφιλείς τους όταν πεθαίνουν, και νομίζω ότι ένα κριτήριο για δούμε ποια είναι η κατάλληλη φροντίδα για κάποιον που πεθαίνει είναι το εξής: Τι μπορείτε να κάνετε αν ζείτε σε μια σπηλιά; Σε μια σπηλιά μπορείτε να κρατάτε τους ανθρώπους, μπορείτε να τους κουνάτε, μπορείτε να τους τραγουδάτε, μπορείτε να τους λούζετε, μπορείτε να φροντίζετε να μη ξεραίνονται τα χείλια και το στόμα τους, και μπορείτε να τους δίνετε φάρμακα για τον πόνο που δεν χρειάζεται να πίνουν." (Από το Boston College Magazine, Ανοιξη 2005, στο http://bcm.bc.edu/issues/spring_2005/ft_endoflife.htm).

Ένας άλλος παράγοντας που χρειάζεται να εξετάσουμε, είναι ως πιο βαθμό θα πρέπει να γίνεται η χρήση της τεχνολογίας, αλλά και η εν γένει οργάνωση της νοσηλείας, αφού όλα αυτά υπεισέρχονται και παρεμβαίνουν στην ψυχολογική κατάσταση του ασθενή και μπορεί να αλλοιώνουν την βαθιά ανασκόπηση του βίου που κάνει στο τέλος της ζωής του. Αυτή η ανασκόπηση του βίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για κάποιον να κάνει αναδρομή στις εμπειρίες της ζωής του, να απομονώσει τις κομβικά βασικές της στιγμές, και να συνθέσει τα γεγονότα και να φτάσει σε πληρέστερη κατανόηση της σημασίας που είχε η ζωής και η εποχή του. Αυτή ακριβώς τη διαδικασία ενδέχεται να την αποτρέπει το νοσηλευτικό προσωπικό και η στερεότυπη διαδικασία της ρουτίνας της περίθαλψης. Εδώ πρόκειται για ένα ζήτημα που οι ερευνητές της θανατολογίας καλά θα έκαναν να ερευνήσουν περαιτέρω. Η Αλίκη Μπέιλυ σημειώνει: "Καλό θα είναι να υπάρχει σιωπή στον νεκρικό θάλαμο. Και φυσικά συχνά αυτό συμβαίνει. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι συνήθως το πρόσωπο που πεθαίνει μπορεί να είναι αναίσθητο. Αυτή η απώλεια της συνείδησης είναι προφανής, αλλά όχι και πραγματική. Στις εννιακόσιες περιπτώσεις από τις χίλιες υπάρχει εγκεφαλική επίγνωση, όπου ο ασθενής έχει πλήρη συνείδηση των διαδραματιζομένων, αλλά υπάρχει απόλυτη παράλυση της θέλησης του για έκφραση και πλήρης ανικανότητα για παραγωγή εκείνης της ενέργειας που θα τον κάνει να επιδείξει ζωντάνια. Αμα επικρατεί σιωπή και κατανόηση στο θάλαμο του αρρώστου, η ψυχή που αναχωρεί θα μπορέσει να διατηρήσει την κατοχή του οργάνου της με διαύγεια μέχρι και την τελευταία στιγμή, και έτσι μπορεί να κάνει την προετοιμασία που πρέπει." (Εσωτέρα Θεραπευτική σ. 456 αγγ. Στην Διεύθυνση http://www.lucistrust.org/purchase διατίθεται επίσης η συλλογή αποσπασμάτων με τίτλο Death: the Great Adventure.(Θάνατος: Η Μεγάλη Περιπέτεια)

Αυτή η πρόταση ότι η σιωπή είναι σημαντική και εκ πρώτης όψεως μοιάζει να αντιτίθεται στην πρόταση ότι: " Οταν θα έχουν γίνει κατανοητά περισσότερα σχετικά με τον ήχο, θα χρησιμοποιούνται ορισμένοι τύποι μουσικής, αλλά δεν υπάρχει ακόμη μουσική που θα μπορεί να διευκολύνει την εργασία της ψυχής όταν θα αποσπάται και θα αφαιρείται από το σώμα, μολονότι ορισμένες νότες στο όργανο μπορεί να βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές." (ίδιο σ. 457) Εντούτοις, η κατανόηση του πότε είναι απαραίτητη η σιωπή και πότε είναι αρμόζον να χρησιμοποιηθεί ο ήχος, είναι κάτι που θα προκύψει πιθανώς ύστερα από συνεχή και ευαίσθητη έρευνα. Ένα σημάδι ότι η εργασία της χρησιμοποίησης του ήχου έχει ήδη αρχίσει, αποτελεί η πρόσφατη εμφάνιση του κλάδου της θανατολογίας που αποκαλείται μουσική θανατολογία, η οποία επικεντρώνεται στη χρήση "μουσικής για αγρυπνίες" και που βοηθά το άτομο και την οικογένειά του. Αυτή η μουσική εκτελείται από έναν ή πιο πολλούς μουσικούς θανατολόγους, που επισκέπτονται το πρόσωπο που πεθαίνει. Παίζουν άρπα και τραγουδούν ένα ορισμένο μουσικό ρεπερτόριο που μπορεί να βοηθήσει πολύ τον ασθενή και την οικογένειά του. Αναφέρεται ότι, συχνά μετά από μια τέτοια αγρυπνία, το πρόσωπο που πεθαίνει είναι πιο χαλαρωμένο, λιγότερο ταραγμένο, και πονά λιγότερο. (Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε: The Chalice of Repose Project, P.O. Box 169, Mt. Angel, OR 97362-0169, USA; Tel: +1-503-845-6089; Fax: +1-775-218-2591; Email: info@chaliceofrepose.org; Web: http://www.chaliceofrepose.org/

Από κοινωνικής απόψεως φαίνεται ότι ζούμε αυτήν την περίοδο μέσα σε έναν πολιτισμό που αρνείται το θάνατο, όπου η πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις υπόσχονται ατέλειωτη νεότητα, και όπου η μη αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας τεχνολογία της κρυονικής (του παγώματος των σωμάτων) προτείνει να διατηρούνται οι άνθρωποι σε καταστολή μέχρι τον καιρό που θα θεραπεύονται τελικά οι ασθένειες από τις οποίες πάσχουν. Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι η ζωή θα μπορούσε να διατηρείται επ' αόριστον, με την υποκατάσταση όλο και περισσότερων οργάνων του σώματος από μηχανικές συσκευές. Κάποιοι έχουν φτάσει να υποστηρίξουν ακόμη ότι και καθαυτή η προσωπικότητα καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τον φυσικό εγκέφαλο, και έτσι εάν θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα πλήρες αντίγραφο της δραστηριότητας του εγκεφάλου ενός προσώπου, τότε αυτό θα μπορούσε "φορτωθεί" στο πρόγραμμα ενός ηλ. υπολογιστή, προσφέροντας κατά κάποιο τρόπο αθανασία. Αλλά αυτές οι προσπάθειες αμφισβήτησης του θανάτου δεν είναι επίσης και άρνηση του ουσιαστικού πυρήνα της ζωής, ο οποίος είναι η αλλαγή; Μια άλλη πτυχή αυτής της άρνησης του θανάτου ενδεχομένως συνίσταται στο γεγονός ότι απαιτούνται όλο και πιο ακριβές δαπάνες για ιατρική περίθαλψη για τα γηρατειά. Δικαιολογούνται άραγε όλα αυτά τα μεγάλα ποσά που δαπανούνται για να παραταθεί η ζωή μερικούς ακόμη μήνες, όταν υπάρχουν τόσο πολλές άλλες ανάγκες στα κοινωνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που ασφυκτιούν οικονομικά; Η Καθηγήτρια Θεολογίας Lisa Sowle Cahill κάνει μια παρατήρηση που, αν και αναφέρεται στην περίπτωση της αμερικανίδας Terri Schiavo, είναι εξίσου σχετική με το γενικότερο ζήτημα:
"Και οι δύο πλευρές επικεντρώνονται στο αν η παροχή ιατρικής φροντίδας υψηλής τεχνολογίας είναι ένας φυσιολογικός τρόπος χειρισμού του ζητήματος της ασθένειας και του θανάτου. Ξεχνάμε ότι 45 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν διαθέτουν ασφάλιση υγείας. Ξεχνάμε τους ανθρώπους στα άλλα μέρη του κόσμου που δεν έχουν ούτε καν τη βασική ιατρική φροντίδα. Ξεχνάμε το χρέος που έχουμε αναλάβει ως έθνος και το οποίο δεν έχουμε πληρώσει, για την κάλυψη του παγκόσμιου κεφαλαίου για την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και τη φυματίωσης. Αλήθεια που θα πρέπει να δαπανώνται και να διατίθενται οι πόροι για την υγεία και ανθρώπινη φροντίδα; Οι κίνδυνοι που αφορούν και έχουν σχέση με το τέλος της ζωής ενός προσώπου ξεχωριστά, στην μεγάλη κλίμακα των πραγμάτων δεν είναι απαραιτήτως αυτοί που θα πρέπει άμεσα να μας απασχολούν." (Από το Boston College Magazine, Ανοιξη 2005).

Σε τελική ανάλυση, ο καθένας μας θα πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει το γεγονός του θανάτου, και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η κοινωνία. Ίσως τότε να δούμε να γίνεται μια μετατόπιση από εκείνα στα οποία δίνει έμφαση η τεχνολογίας τώρα, και να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος και προσοχή στην ανθρώπινη πλευρά του ζητήματος και στη διευκόλυνση και την εξασφάλιση ενός καλού θανάτου.

H ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ είναι μία διεθνής κίνηση που βοηθά στην κινητοποίηση της ενέργειας της καλής θέλησης και στη δόμηση ορθών ανθρωπίνων σχέσεων. Ιδρύθηκε το 1932 σα μια δραστηριότητα υπηρεσίας της Lucis Trust. H LUCIS TRUST είναι ένας αναγνωρισμένος εκπαιδευτικός φιλανθρωπικός οργανισμός στη Μεγάλη Βρετανία. Στις ΗΠΑ είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη φορολογήσιμος εκπαιδευτικός σύλλογος και στην Ελβετία είναι ένα αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ σαν μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση και αντιπροσωπεύεται στις τακτικές ενημερωτικές συνεδριάσεις στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΗΕ. H Lucis Trust περιλαμβάνεται στον Κατάλογο του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ.
Το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ δημοσιεύεται τέσσερις φορές το χρόνο. Το έργο της Παγκόσμιας Καλής Θέλησης χρηματοδοτείται ολοκληρωτικά από δωρεές και γι αυτό το λόγο το Ενημερωτικό Δελτίο διανέμεται δωρεάν.
Το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ είναι διαθέσιμο στις ακόλουθες γλώσσες: Δανική, Ολλανδική, Γαλλική, Γερμανική, Ελληνική, Ουγγρική, Ισλανδική, Ιταλική, Πορτογαλική και Ισπανική. Η διεύθυνση του Ενημερωτικού Δελτίου στο Internet είναι:

http://www.worldgoodwill.org/

Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2007, 09:03:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ oros777, βλέποντας τον διάλογο που είχατε με την αγαπητή nst σκέφθηκα κάποια πράγματα ως αναγνώστης κι ίσως είναι καλό για όλους μας εάν συζητηθούν.

quote:
Επαναλαμβάνω ότι με ενδιαφέρουν τα άτομα που σκέφτονται περίπου όπως σκέφτομαι ατομικά. Θα ακούσατε για το θέμα του ομοιοκραδασμού. Όταν με κάποια άτομα διαφοροποιούμαι πολύ, ως προς τον τρόπο της σκέψης, σταματώ να συζητώ. Θεωρώ ότι είναι άσκοπο να συνεχίσω να συζητώ!!!
Κατά την γνώμη μου το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν όλοι, αν και πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την αντιπαράθεση, …

Σχετικά με την αντιπαράθεση απόψεων, σκέφτομαι ως πιθανότητα να την εννοούμε όλοι όσοι συμμετέχουμε διαφορετικά.
Άλλωστε πόσες έννοιες και πόσα πράγματα τα αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά...
Ως αντιπαράθεση απόψεων μπορούμε να εκλάβουμε έναν διάλογο μεταξύ 2 ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις κι απόψεις.
Αυτός ο διάλογος μπορεί να διεξαχθεί σε ήρεμο και πολιτισμένο επίπεδο και μπορεί να διεξαχθεί σε λιγότερο πολιτισμένο όπου κι οι 2 πλευρές καταπατούν τη μοναδικότητα αλλά και την προσωπικότητα του άλλου.
Δεν είναι ανάγκη λοιπόν η διαφωνία αυτή να εκληφθεί ως μια αρνητική κατάσταση με άσχημες συνέπειες...

Κι οι 2 μορφές αντιπαράθεσης κάτι θα μας δείξουν και θα μας διδάξουν ορισμένα πράγματα - αναλόγως βέβαια με το πόσο μπορούμε και θέλουμε να αντιληφθούμε.
Η δική μου άποψη είναι πως οι 2 πλευρές που συμμετέχουν στον διάλογο έχουν "ανοιχτά τα αυτιά τους" όταν η αντιπαράθεση αυτή γίνει σε πολιτισμένο επίπεδο.
Αυτή την ήπια και διδακτική - από πολλές σκοπιές - αντιπαράθεση δεν θα πρέπει να την επιζητούμε?
Τα όσα μαθαίνουμε για την ζωή, την φιλοσοφία, την επιστήμη, την κοινωνία μας θα τα μάθουμε μόνο από ανθρώπους οι οποίοι έχουν τις ίδιες απόψεις με τις δικές μας?
Με αυτόν τον τρόπο δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να μάθουμε ένα πράγμα έστω από έναν άνθρωπο ο οποίος διαφωνεί μαζί μας?
Δεν αποκλείουμε με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα να μεταδώσουμε σ' αυτόν τον άνθρωπο κάποια φώτα μας, να λάβουμε εμείς τα δικά του, να επαναπροσδιορίσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας και να γνωρίσουμε καλύτερα έναν άνθρωπο ακόμα?
Ένα από τα χαρακτηριστικά του φιλό-σοφου άλλωστε δεν είναι το να είναι ικανός να εγκαταλείψει μια σταθερά που έχει για να εξερευνήσει και να πάει σε ένα άλλο σημείο?

Κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς, είναι να αναζητήσουμε τι κρύβεται πίσω από την διαφωνία μας αυτή - ή έστω από την διαφορετικότητα των απόψεων μας.
Αν ο άνθρωπος αυτός διαφωνεί επειδή δεν γνωρίζει κι επειδή θέλει να μάθει, δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την αναζήτηση του?
Αν υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι διαφωνούν επειδή επιθυμούν να μάθουν και να κατανοήσουν κι απλά μας διαβάζουν, δεν θα πρέπει να ασχοληθούμε και μ' αυτούς τους ανθρώπους?

quote:
Το θέμα απευθύνεται σε όσους δέχονται την μετενσάρκωση και τον Νόμο της Επαναγέννησης και του Κάρμα, ως ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Απευθύνεται σε όσους δέχονται την ύπαρξη των εσωτερικών κόσμων (των εσωτερικών διαστάσεων) και των άσαρκων οντοτήτων που κυκλοφορούν μέσα στο αστρικό πεδίο, επίσης ως ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δεν απευθύνεται σε όσους αμφισβητούν αυτά τα θέματα. Ελπίζω ότι γίνεται κατανοητό αυτό που λέω!

Μα πως θα γίνει αυτό, αγαπητέ μου, αν ο άνθρωπος που διαβάσει δεν κατανοήσει το Νόμο της Επαναγέννησης, τις εσωτερικές διαστάσεις και τις άσαρκες οντότητες αν δεν τους δώσουμε την ευκαιρία να μάθουν για αυτά?
Η γνώση δεν έρχεται και μέσα από την αμφισβήτηση?
Δε μπορεί να προκύψει και μέσω ερωτήσεων για το θέμα?
Όταν κάποιος αμφισβητεί δεν απαρνείται απαραίτητα κάτι, θέλει να μάθει και περιμένει - υποσυνείδητα έστω - από εμάς να του δείξουμε τον δρόμο για αυτό...

Αν δεν δεχθούμε αυτή την αμφισβήτηση του, μήπως γινόμαστε (άθελα μας) αιτία για να διακόψει την τάση του για αναζήτηση?
Δεν θα πρέπει όλα αυτά που έφτασαν στα αυτιά της ψυχής μας και την φώτισαν να φτάσουν και στα αυτιά της δικής τους ψυχής?


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ellovos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/03/2007, 17:33:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ellovos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2007, 01:01:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ Dying Incubus

Θα κάνω μία εξαίρεση και θα γράψω με τον τρόπο που εσείς γράφετε συνήθως μέσα στο forum. Πιθανότατα έτσι να με καταλάβετε καλύτερα.

Γράφεις:

quote:
Σχετικά με την αντιπαράθεση απόψεων, σκέφτομαι ως πιθανότητα να την εννοούμε όλοι όσοι συμμετέχουμε διαφορετικά.
Άλλωστε πόσες έννοιες και πόσα πράγματα τα αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά...

Συμφωνώ! Λέγεται ότι κάθε λέξη έχει επτά διαφορετικές έννοιες και ερμηνείες.

Γράφεις:

quote:
Ως αντιπαράθεση απόψεων μπορούμε να εκλάβουμε έναν διάλογο μεταξύ 2 ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις κι απόψεις.

Συμφωνώ και θα ήθελα να προσθέσω ότι μπορούμε να μιλήσουμε και για αντιπαράθεση μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, δύο κοινωνικών ομάδων, δύο πολυεθνικών εταιρειών, δύο Εθνών, … για αντιπαράθεση μεταξύ προσωπικότητας και Ψυχής, …

Γράφεις:

quote:
Αυτός ο διάλογος μπορεί να διεξαχθεί σε ήρεμο και πολιτισμένο επίπεδο και μπορεί να διεξαχθεί σε λιγότερο πολιτισμένο όπου κι οι 2 πλευρές καταπατούν τη μοναδικότητα αλλά και την προσωπικότητα του άλλου.

Την πρώτη περίπτωση κατά την οποία ο διάλογος μπορεί να διεξαχθεί σε ήρεμο πολιτισμένο επίπεδο, την δέχομαι και δεν την θεωρώ αναγκαστικά ως αντιπαράθεση.
Την δεύτερη περίπτωση όμως που οι δύο πλευρές καταπατούν την μοναδικότητα και την προσωπικότητα του άλλου την ονομάζω αντιπαράθεση γιατί συνήθως υπεισέρχεται η βία.
Η επιβολή μίας ισχυρότερης θέλησης επάνω σε μία λιγότερο ισχυρή με αντίστοιχα καταστρεπτικά αποτελέσματα γι’ αυτό συνήθως αποφάσισα εδώ και πολύ καιρό να μην συμμετέχω σε τέτοιου είδους επιβολές και αντιπαραθέσεις. Υφίσταται άλλωστε και αρνητικό κάρμα.

Γράφεις:

quote:
Δεν είναι ανάγκη λοιπόν η διαφωνία αυτή να εκληφθεί ως μια αρνητική κατάσταση με άσχημες συνέπειες...

Στην πρώτη περίπτωση από τις παραπάνω (που έχουμε μόνο διάλογο) είναι θετική στην δεύτερη που υπεισέρχεται η βία και η αντιπαράθεση είναι αρνητική.

Γράφεις:

quote:
Κι οι 2 μορφές αντιπαράθεσης κάτι θα μας δείξουν και θα μας διδάξουν ορισμένα πράγματα - αναλόγως βέβαια με το πόσο μπορούμε και θέλουμε να αντιληφθούμε.
Η δική μου άποψη είναι πως οι 2 πλευρές που συμμετέχουν στον διάλογο έχουν "ανοιχτά τα αυτιά τους" όταν η αντιπαράθεση αυτή γίνει σε πολιτισμένο επίπεδο.
Αυτή την ήπια και διδακτική - από πολλές σκοπιές - αντιπαράθεση δεν θα πρέπει να την επιζητούμε?

Όπως εξήγησα παραπάνω με την πρώτη περίπτωση που έχουμε εποικοδομητικό διάλογο συμφωνώ, αλλά με την δεύτερη της αντιπαράθεσης που υπεισέρχεται η επιβολή και η βία δεν συμφωνώ και επομένως δεν πρέπει να την επιζητούμε γιατί μέσα στα άτομα που την επιδιώκουν υπάρχει ακόμη πολύ μίσος και βία και ατομικά τίθεμαι υπέρ της αγάπης.
Φυσικά κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να εκφράζεται όπως επιθυμεί.
Απλά ατομικά αποφάσισα (έτσι γεννήθηκα) να μην συμμετέχω σε καβγάδες και αντιπαραθέσεις. Σε όλους σχεδόν τους καβγάδες και τις αντιπαραθέσεις υπάρχει συνήθως η εριστικότητα που είναι μία αρνητική προσωπική ιδιότητα και κάποτε όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να την αποβάλλουν.
Συνήθως οι άνθρωποι που έρχονται σε αντιπαράθεση το κάνουν αυτό γιατί δεν ακούν τους άλλους αλλά μόνον τον εαυτό τους. Είναι τόσο πολύ ταυτισμένοι με το μικρό τους εγώ την προσωπικότητα, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να περάσουν την δική τους την άποψη γι’ αυτό όταν βρίσκονται στο πάνελ μίας τηλεόρασης, τους βλέπουμε (όλους τους αντιπαρατιθέμενους) να μην ακούν τους συνομιλητές τους, αλλά να επαναλαμβάνουν το δικό τους ποίημα. Το αποτέλεσμα είναι μη εποικοδομητικός διάλογος, αλλά αρνητικός, …

Γράφεις:

quote:
Τα όσα μαθαίνουμε για την ζωή, την φιλοσοφία, την επιστήμη, την κοινωνία μας θα τα μάθουμε μόνο από ανθρώπους οι οποίοι έχουν τις ίδιες απόψεις με τις δικές μας?
Με αυτόν τον τρόπο δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να μάθουμε ένα πράγμα έστω από έναν άνθρωπο ο οποίος διαφωνεί μαζί μας?
Δεν αποκλείουμε με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα να μεταδώσουμε σ' αυτόν τον άνθρωπο κάποια φώτα μας, να λάβουμε εμείς τα δικά του, να επαναπροσδιορίσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας και να γνωρίσουμε καλύτερα έναν άνθρωπο ακόμα?
Ένα από τα χαρακτηριστικά του φιλό-σοφου άλλωστε δεν είναι το να είναι ικανός να εγκαταλείψει μια σταθερά που έχει για να εξερευνήσει και να πάει σε ένα άλλο σημείο?

Αγαπητέ φίλε σ’ αυτό τι σημείο νομίζω ότι διαφωνούμε αρκετά.
Ατομικά ό,τι έχω μάθει το έμαθα από βιβλία και σοφούς που δεν είναι άνθρωποι, … αλλά υπεράνθρωποι, αν και γεννήθηκαν εκ των άνω ως άνθρωποι. Όλοι τους ήταν μυημένοι υψηλού βαθμού όπως ο Βούδδας, ο Χριστός, οι Διδάσκαλοι της Σοφίας, oι Σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας, … γι’ αυτό άλλωστε αναφέρομαι στα γραπτά τους αναφέροντας, «γέγραπται».
Ατομικά εδώ και χρόνια ελάχιστα πράγματα έχω μάθει από ανθρώπους σχετικά με θέματα της Προαιώνιας Σοφίας. Για θέματα επιστήμης και θέματα καθημερινής επιβίωσης στην οποία υπεισέρχονται οι προσωπικότητες, φυσικά τα έχω μάθει από συνανθρώπους μου.

Γράφεις:

quote:
Κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς, είναι να αναζητήσουμε τι κρύβεται πίσω από την διαφωνία μας αυτή - ή έστω από την διαφορετικότητα των απόψεων μας.
Αν ο άνθρωπος αυτός διαφωνεί επειδή δεν γνωρίζει κι επειδή θέλει να μάθει, δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την αναζήτηση του?
Αν υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι διαφωνούν επειδή επιθυμούν να μάθουν και να κατανοήσουν κι απλά μας διαβάζουν, δεν θα πρέπει να ασχοληθούμε και μ' αυτούς τους ανθρώπους?

Εξαρτάται, εδώ παίζεται το πράγμα, σχετικά με το πόσο ανοικτόμυαλος είναι και θέλει να μάθει, με το πόσο μοιάζουμε ως χαρακτήρες, με το πόσο διαβασμένος είναι, με το πόσο χρόνο διαθέτουμε, …
Συνήθως πρέπει να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας. Εδώ όμως υπεισέρχονται πολλοί τρόποι βοήθειας, θα μπορούσαμε να του προτείνουμε π.χ. βιβλία, αλλά αυτός αν προτιμάει προσωπικούς δασκάλους και θεωρούμε τον εαυτό μας δάσκαλο τότε μπορούμε να του δώσουμε τα αναγκαία βήματα.
Ατομικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου δάσκαλο με την εσωτερική έννοια, αλλά ένα μελετητή των κανόνων και αρχών της προαιώνιας σοφίας.
Γνωρίζω ότι ο αληθινός δάσκαλος είναι η ίδια η ψυχή του ανθρώπου τουλάχιστον στα αρχικά στάδια έως ότου φτάσει σε εκείνο το εξελικτικό σημείο συνείδησης που θα μπορεί να έρθει σε επαφή με έναν από τους Διδασκάλους της Σοφίας.

Γράφεις:

quote:
Μα πως θα γίνει αυτό, αγαπητέ μου, αν ο άνθρωπος που διαβάσει δεν κατανοήσει το Νόμο της Επαναγέννησης, τις εσωτερικές διαστάσεις και τις άσαρκες οντότητες αν δεν τους δώσουμε την ευκαιρία να μάθουν για αυτά?
Η γνώση δεν έρχεται και μέσα από την αμφισβήτηση?
Δε μπορεί να προκύψει και μέσω ερωτήσεων για το θέμα?
Όταν κάποιος αμφισβητεί δεν απαρνείται απαραίτητα κάτι, θέλει να μάθει και περιμένει - υποσυνείδητα έστω - από εμάς να του δείξουμε τον δρόμο για αυτό...

Παράθεση κειμένου από το βιβλίο το «Φως της Ψυχής».

30. Τα εμπόδια για τη γνώση της ψυχής είναι η σωματική ανικανότητα, η νοητική αδράνεια, η εσφαλμένη αμφισβήτηση, η απροσεξία, η οκνηρία, η έλλειψη απάθειας, η λανθασμένη αντίληψη, η ανικανότητα να επιτευχθεί συγκέντρωση, η αποτυχία να διατηρηθεί η διαλογιστική στάση εφόσον επιτευχθεί.
..........................................

Εμπόδιο ΙΙΙ. Εσφαλμένη αμφισβήτηση.
Είναι το επόμενο στάδιο κι εξαρτάται επίσης από ένα ορισμένο ποσοστό νοητικής ανάπτυξης. Μερικοί μεταφραστές το αποκαλούν “αμφιβολία”. Η εσφαλμένη αυτή αμφισβήτηση είναι εκείνη που βασίζεται στην κατώτερη αντίληψη και στην ταύτιση του πραγματικού ανθρώπου με το απατηλό αυτό όργανο, το νοητικό του σώμα. Τον οδηγεί σε αμφισβήτηση των αιώνιων αληθειών, σε αμφιβολία για την ύπαρξη των θεμελιωδών πραγματικοτήτων και στην αναζήτηση της λύσης των προβλημάτων του σ’ εκείνο που είναι εφήμερο και παροδικό και στα αντικείμενα των αισθήσεων.
Υπάρχει μια αναρώτηση που είναι ορθή και πρέπουσα. Είναι εκείνη η “θέση ερωτημάτων” για την οποία μιλά o Χριστός όταν λέει “Αιτείτε και δοθήσετε υμίν”. Αυτή η ικανότητα αναζήτησης καλλιεργείται εσκεμμένα στους μαθητές τους απ’ όλους τους αληθινούς Διδασκάλους της Ανατολής. Διδάσκονται να διατυπώνουν ερωτήματα για τις εσώτερες πραγματικότητες και να βρίσκουν κατόπιν την απάντηση για λογαριασμό τους με την έρευνα της πηγής κάθε γνώσης που λανθάνει στην καρδιά όλων των όντων. Για να ρωτούν με νοημοσύνη και να βρίσκουν την απάντηση, πρέπει πρώτα να ελευθερωθούν απ’ όλες τις επιβληθείσες εξωτερικά αυθεντίες και από κάθε παράδοση και από την επιβολή οποιουδήποτε θεολογικού δόγματος, θρησκευτικού ή επιστημονικού. Μόνο έτσι μπορεί να βρεθεί η πραγματικότητα και να ιδωθεί η αλήθεια.

“Όταν η Ψυχή σου διέλθει από το δάσος της παραπλάνησης, δε θα εξετάζεις πλέον τι θα διδαχθεί ή τι διδάχθηκε.
Όταν αποσυρθείς απ’ την παραδοσιακή διδασκαλία, η Ψυχή σου σταθεί σταθερή, ακλόνητη στην ψυχική όραση, τότε θα αποκτήσεις την ένωση με την Ψυχή.” Γκιτά II, 51-52.
(Από το βιβλίο το «Το φως της Ψυχής»)

Μάλλον εύκολα καταλαβαίνει κανείς από την παραπάνω σούτρα του Πατάντζαλι ότι η γνώση της Ψυχής δεν έρχεται μέσα από την αμφιβολία και την εσφαλμένη αμφισβήτηση. …

Γράφεις:

quote:
Αν δεν δεχθούμε αυτή την αμφισβήτηση του, μήπως γινόμαστε (άθελα μας) αιτία για να διακόψει την τάση του για αναζήτηση?
Δεν θα πρέπει όλα αυτά που έφτασαν στα αυτιά της ψυχής μας και την φώτισαν να φτάσουν και στα αυτιά της δικής τους ψυχής?

Ποιάς ψυχής μας της προσωπικής ή της Αθάνατης; Πόσοι γνωρίζετε την διάκριση (διαφορά); Γιατί δεν απαντήσατε στο σχετικό θέμα που άνοιξα σχετικά με την «προσωπικότητα και την ψυχή» για να πείτε την γνώμη σας;

Χαιρετώ φιλικά


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

maya1
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
62 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2007, 12:47:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους maya1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ oros777

Εξαιρετικό το άρθρο της «Καλής Θέλησης» για τον Θάνατο.

Αυτό που θα επιθυμούσα να σχολιάσω για λίγο είναι το παρακάτω σημείο:

quote:
Ορισμένες έρευνες επίσης δείχνουν ότι η αδυναμία και η αφυδάτωση που σημειώνονται προς το τέλος της διαδικασίας του θανάτου, όπου συνήθως επικρατεί ανορεξία, ενδέχεται να συνιστούν φυσικά αναλγητικά.
Αυτό εγείρει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την συνήθη πρακτική να διατρέφονται και ενυδατώνονται οι ασθενείς με ορούς, μέσω σωλήνων. Μήπως όλα αυτά θα έπρεπε να απομακρύνονται προς το τέλος, καθώς η παρουσία τους μπορεί να είναι και ενοχλητική, αλλά και να παρεμποδίζει τη φυσιολογική εκτύλιξη των γεγονότων; Ένα άλλο θέμα για παράδειγμα είναι τι θα πρέπει να γίνεται όταν κάποιος ανίατα ασθενής κοντά στο τέλος του υποστεί μια καρδιακή προσβολή. Θα πρέπει να γίνονται απόπειρες ανάκαμψης, έστω κι αν οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει αρκετά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας; Αυτά τα σημεία δεν αφορούν μόνο τον πόνο, αλλά και την αξιοπρέπεια του ατόμου, δεδομένου ότι όλη αυτή η πρακτική των διασωληνώσεων και της τεχνικής υποστήριξης με ορούς και φάρμακα και των τεχνικών επαναφορών στη ζωή, είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα επεμβατική και παρεισφρητική. Αν βλέπουμε το θάνατο ως μια διαδικασία εκούσιας απόσυρσης από τη φυσική ενσάρκωση, και ως γεγονός που έχει σχεδιαστεί από την ψυχή, τότε η επαναφορά στη ζωή θα μπορούσε να είναι μια απλώς ανεπιθύμητη διαταραχή, και οπωσδήποτε η διατήρηση στη ζωή με τεχνική υποστήριξη πέρα από ένα ορισμένο σημείο θα είναι απλώς μια αχρείαστη καθυστέρηση.

Κατά την γνώμη μου όλη αυτή η τάση της σημερινής ιατρικής να παρατείνει την ζωή όταν δεν υπάρχει περίπτωση επαναφοράς και να την υποστηρίζει με ιατρικά μηχανικά μέσα είναι λανθασμένη. Οφείλεται καθαρά στον υπερβολικό φόβο του θανάτου, καθώς επίσης στην σημερινή αντίληψη της ιατρικής κοινότητας και του επιστημονικού κλάδου γενικότερα, ότι η ζωή δεν συνεχίζεται μετά τον θάνατο.
Η χριστιανική θρησκεία μάλιστα αντί να πάρει θέση σ’ αυτό το σοβαρό θέμα και απευθυνόμενη στους πιστούς να τους υπενθυμίζει ότι η ψυχή συνεχίζει να υπάρχει μετά τον θάνατο και ότι δεν θα πρέπει να τον φοβούνται τόσο πολύ, κρατάει στάση σιγής συνηγορώντας έτσι υπέρ της άθεης επιστήμης.

Σε χαιρετώ και ευχαριστώ


Η αγνή σκέψη αποτελεί άμεση εγγύηση συνεργασίας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/03/2007, 16:05:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Την πρώτη περίπτωση κατά την οποία ο διάλογος μπορεί να διεξαχθεί σε ήρεμο πολιτισμένο επίπεδο, την δέχομαι και δεν την θεωρώ αναγκαστικά ως αντιπαράθεση.
Την δεύτερη περίπτωση όμως που οι δύο πλευρές καταπατούν την μοναδικότητα και την προσωπικότητα του άλλου την ονομάζω αντιπαράθεση γιατί συνήθως υπεισέρχεται η βία.
Η επιβολή μίας ισχυρότερης θέλησης επάνω σε μία λιγότερο ισχυρή με αντίστοιχα καταστρεπτικά αποτελέσματα γι’ αυτό συνήθως αποφάσισα εδώ και πολύ καιρό να μην συμμετέχω σε τέτοιου είδους επιβολές και αντιπαραθέσεις. Υφίσταται άλλωστε και αρνητικό κάρμα.

Αγαπητέ oros777, η πρώτη περίπτωση είναι κι η επιθυμητή και σίγουρα βοηθάει και τα 2 μέρη που έχουν μια διαφωνία απόψεων να κατανοήσουν καλύτερα τον άνθρωπο που έχουν απέναντι τους αλλά και την άποψη που αυτός έχει.
Αυτό μπορεί να τους κάνει να σκεφτούν πράγματα τα οποία δεν είχαν σκεφτεί πριν, να συλλογιστούν καλύτερα επάνω στην άποψη που έχουν υϊοθετήσει οι ίδιοι και να σκεφτούν για περισσότερες οπτικές απ' ό,τι είχαν σκεφτεί πριν.
Στην προκειμένη περίπτωση πχ με την nst, εγώ αυτό που εξέλαβα ως αναγνώστης είναι πως υπήρχε η διάθεση από την πλευρά της για ένα διάλογο με απώτερο σκοπό την κατανόηση κάποιων πραγμάτων.
Δε μου φάνηκε σαν επιθυμία για καβγά...
Και σ' αυτή την βάση αναφέρω αυτό που πιστεύω πως συμβαίνει.
Είναι πολύ πιθανόν 2 άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια πολιτισμένη ανταλλαγή απόψεων - ακόμα κι αν αυτές δεν συμφωνούν μεταξύ τους - να μάθει ο ένας κάτι από τον άλλον.

quote:
Μάλλον εύκολα καταλαβαίνει κανείς από την παραπάνω σούτρα του Πατάντζαλι ότι η γνώση της Ψυχής δεν έρχεται μέσα από την αμφιβολία και την εσφαλμένη αμφισβήτηση. …

Φίλε μου, αν κι εννοούσα κάτι άλλο θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα.
Είναι καλύτερη η a priori αποδοχή ενός όγκου γνώσεων/πληροφοριών χωρίς την κατανόηση τους ή είναι προτιμότερο να αμφισβητήσει έστω κάποιος πράγματα επειδή με αυτή του την κίνηση ζητάει κάποιος που γνωρίζει να του δείξει?
Δε μιλάω για την συνεχόμενη κι άλογη αμφισβήτηση.
Εννοώ την περίπτωση που κάποιος αμφισβητεί από άγνοια ίσως και θέλει μ' αυτόν τον τρόπο να μάθει.

quote:
Ποιάς ψυχής μας της προσωπικής ή της Αθάνατης; Πόσοι γνωρίζετε την διάκριση (διαφορά); Γιατί δεν απαντήσατε στο σχετικό θέμα που άνοιξα σχετικά με την «προσωπικότητα και την ψυχή» για να πείτε την γνώμη σας;

Αγαπητέ μου, καταλαβαίνεις πως ένα τόσο σημαντικό θέμα σαν αυτό (Προσωπικότητα - Ψυχή) θέλει την αμέριστη προσοχή του αναγνώστη για την κατανόηση του και μια ηρεμία την ώρα την ανάγνωσης ώστε να καταλάβει πλήρως όσα γράφονται.
Επίσης, απαιτεί και κάποιο χρόνο καθώς τα μηνύματα είναι λίγο μακροσκελή...

Εξάλλου το γεγονός ότι δεν έλαβε αρκετές απαντήσεις από τα υπόλοιπα μέλη, δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν το έχουν διαβάσει αρκετά μέλη.


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ellovos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/03/2007, 04:06:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ellovos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Εξάλλου το γεγονός ότι δεν έλαβε αρκετές απαντήσεις από τα υπόλοιπα μέλη, δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν το έχουν διαβάσει αρκετά μέλη.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

gentleman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


757 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/03/2007, 04:22:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gentleman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα σου, oros777, ίσως το σημαντικότερο που ανοίχθηκε. Για να καταλάβεις πόσο εκτιμώ αυτά που έγραψες, έλεγα στα σοβαρά να μην ξαναγράψω σε αυτό το forum λόγω διαφωνίας που είχα με την αμαλία πρόσφατα, αλλά βρήκα το θέμα σου και τις τόσο καλογραμμένες αναλύσεις σου για ένα τόσο σημαντικό θέμα, και ελπίζω να μου χαρίσεις έστω και για λίγο το προνόμιο της κουβέντας μαζί σου, για μερικές διευκρινίσεις.

Το σύνολο αιθερικό σώμα/αστρικό σώμα/νοητικό σώμα/ψυχή χωρίζεται από το υλικό σώμα κατά το θάνατο είπαμε, και κυκλοφορεί ανάμεσα στους ζωντανούς για ένα διάστημα.

Είναι η κίνηση του 100% προϊόν ελεύθερης βούλησης; Ή υπάρχουν φυσικοί νόμοι που σε εξαναγκάζουν να φύγεις προς τον ουρανό, εγκαταλείποντας τη γαία;

Οι Χριστιανοί μιλάνε για οντότητες που σε καθοδηγούν μετά το θάνατο, 2-3 άγγελοι που κάποιες μέρες μετά το θάνατο παίρνουν την "ψυχή" "από τα χέρια" και την οδηγούν στα ουράνια - αυτή είναι η ανάληψη. Υπάρχει περίπτωση να περιέχει κάποια αλήθεια η πίστη στην ανάληψη; Ότι δηλαδή κάποιες οντότητες κάνουν κουμάντο στην πορεία μέχρι την επόμενη ενσάρκωση, ότι δεν γίνονται όλα αυτόματα;

Ο Πλούταρχος, επικεφαλής του Μαντείου των Δελφών για ένα διάστημα, κάνει λόγο για παγίδες ψυχών. Οι "ψυχοπαγίδες" του Πλούταρχου βρίσκονται γύρω από τη γη, και οι ψυχές που είναι παγιδευμένες σε αυτές... ουρλιάζουν από πόνο (εδώ θέλει διασταύρωση, έχει κανείς τα άπαντα του Πλούταρχου online;) Λέγεται ότι όταν μια ψυχή πλησιάσει αρκετά σε παγίδα, κάτι σαν βαρύτητα ενεργεί πάνω της, και αν η ψυχή πλησιάσει αρκετά συλλαμβάνεται. Εκεί ο κύκλος των μετενσαρκώσεων σταματά. Η ψυχή, απογυμνωμένη από τα κελύφη που είπαμε, γίνεται πηγή ενέργειας και παραμένει σε αυτή την κατάσταση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υποτίθεται.

Μπορεί μια ψυχή να καθήσει στη γη μετά θάνατον, αντιστεκόμενη σε όποιες οντότητες επιχειρήσουν οτιδήποτε πάνω της; Και να συμβεί η αποσύνθεση και ανάπλαση των σωμάτων στη γη, μεταξύ των ζωντανών;

Υπάρχει τρόπος να αντισταθεί κανείς αποτελεσματικά σε οντότητες;

Με την ιατρική τεχνολογία από τα μέσα του 20ου αιώνα πολλοί άνθρωποι ανανήπτουν με τεχνικά μέσα, και συνεπώς έχουμε πολύ περισσότερες περιγραφές μεταθανάτιων εμπειριών από ότι σε οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας. Μια διεξοδική μελέτη με 100δες τέτοιους ασθενείς, το βιβλίο "Life After Death" του Dr A R Moody, αναφέρει μερικά κοινά:

- οντότητες ανθρωπόμορφες, που ερμηνεύονται ως "άγιοι", "άγγελοι" ή έχουν τη μορφή συγγενικών προσώπων που έχουν πεθάνει

- οντότητες μη ανθρωπόμορφες, τέρατα, "τελώνια" κλπ

- φωτεινές οντότητες χωρίς μορφή, μόνο καθαρό φως που όταν είσαι κοντά νοιώθεις... ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ. (;) Αυτοί είναι οι "καλοί";

- τούνελ που οδηγεί σε φως

Μπορείς να τα σχολιάσεις;


Dare To Dream


Edited by - gentleman on 04/03/2007 04:27:16Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/03/2007, 12:59:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητή maya1

Σε χαιρετώ και σαν νέο μέλος που είσαι, καλώς ήρθες στις συζητήσεις μας στο esoterica, …

Γράφεις:

quote:
Κατά την γνώμη μου όλη αυτή η τάση της σημερινής ιατρικής να παρατείνει την ζωή όταν δεν υπάρχει περίπτωση επαναφοράς και να την υποστηρίζει με ιατρικά μηχανικά μέσα είναι λανθασμένη. Οφείλεται καθαρά στον υπερβολικό φόβο του θανάτου, καθώς επίσης στην σημερινή αντίληψη της ιατρικής κοινότητας και του επιστημονικού κλάδου γενικότερα, ότι η ζωή δεν συνεχίζεται μετά τον θάνατο.
Η χριστιανική θρησκεία μάλιστα αντί να πάρει θέση σ’ αυτό το σοβαρό θέμα και απευθυνόμενη στους πιστούς να τους υπενθυμίζει ότι η ψυχή συνεχίζει να υπάρχει μετά τον θάνατο και ότι δεν θα πρέπει να τον φοβούνται τόσο πολύ, κρατάει στάση σιγής συνηγορώντας έτσι υπέρ της άθεης επιστήμης.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την θέση σου σχετικά με τον θάνατο και τον σχετικό υπερβολικό φόβο που αναφέρεις ότι υπάρχει ανάμεσα στους καθημερινούς πολίτες σε όλους τους τομείς, του κοινωνικού βίου, …
-------------------------------

Αναφέρω δύο αποσπάσματα από το βιβλίο της «Πραγματείας επί της Λευκής Μαγείας» γι’ αυτό το θέμα.

Πρώτα απ’ όλα ας ορίσουμε τη μυστηριώδη αυτή διαδικασία στην οποία υπόκεινται όλες οι μορφές και η οποία είναι συχνά μόνο το φοβερό τέλος – φοβερό επειδή δεν κατανοείται. Ο νους του ανθρώπου είναι τόσο λίγο αναπτυγμένος ώστε ο φόβος του αγνώστου, ο τρόμος του ασυνήθιστου και η προσκόλληση στη μορφή έχουν προκαλέσει μια κατάσταση στην οποία ένα απ’ τα πιο ευεργετικά συμβάντα του βιόκυκλου ενός ενσαρκωνόμενου Υιού του Θεού αντιμετωπίζεται σαν κάτι που πρέπει ν’ αποφεύγεται και ν’ αναβάλλεται για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
Ο θάνατος, αν μόνο μπορούσαμε να το αντιληφθούμε, είναι μια από τις πιο δοκιμασμένες δραστηριότητές μας. Έχουμε πεθάνει πολλές φορές και θα πεθάνουμε ξανά και ξανά. Ο θάνατος είναι ουσιαστικά ζήτημα συνείδησης. Τη μια στιγμή έχουμε συνείδηση στο φυσικό πεδίο και μια στιγμή αργότερα έχουμε αποσυρθεί σ’ ένα άλλο πεδίο κι έχουμε ενεργό συνείδηση εκεί. Για όσο διάστημα η συνείδησή μας θα είναι ταυτισμένη με τη μορφική όψη, ο θάνατος θα διατηρεί για μας τον αρχαίο του τρόμο. Μόλις γνωρίσουμε τον εαυτό μας σαν ψυχή και διαπιστώσουμε πως είμαστε ικανοί να εστιάζουμε τη συνείδησή μας ή την αίσθηση επίγνωσης σε οποιαδήποτε μορφή ή σε οποιοδήποτε πεδίο κατά βούληση, ή σε οποιαδήποτε κατεύθυνση μέσα στη μορφή του Θεού, δε θα γνωρίζουμε πια το θάνατο.
Ο θάνατος για το μέσο άνθρωπο είναι το κατακλυσμικό τέλος που συνεπάγεται τον τερματισμό όλων των ανθρώπινων σχέσεων, την κατάπαυση κάθε φυσικής δραστηριότητας, τη διακοπή όλων των σημείων της αγάπης και της στοργής και την είσοδο (ακούσια και με διαμαρτυρίες) στο άγνωστο και το φοβερό. Είναι κάτι ανάλογο με την εγκατάλειψη ενός φωτισμένου και ζεστού δωματίου, φιλικού και γνώριμου, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι αγαπημένοι μας για να βγούμε στην κρύα και σκοτεινή νύχτα, μονάχοι και γεμάτοι τρόμο, ελπίζοντας για το καλύτερο και σίγουροι για τίποτα.
Αλλά ο κόσμος τείνει να λησμονεί ότι κάθε νύχτα, τις ώρες του ύπνου, πεθαίνουμε στο φυσικό πεδίο και είμαστε ζωντανοί και λειτουργικοί αλλού. Λησμονούν ότι έχουν ήδη αποκτήσει ευχέρεια στην εγκατάλειψη του φυσικού σώματος· επειδή δεν μπορούν προς το παρόν να φέρουν πίσω στη φυσική εγκεφαλική συνείδηση την ανάμνηση αυτής της εξόδου και του επακόλουθου διαλείμματος στην ενεργό ζωή, αποτυγχάνουν να συσχετίσουν το θάνατο με τον ύπνο. Ο θάνατος στο κάτω-κάτω είναι μόνο ένα μεγαλύτερο διάλειμμα στη ζωή της λειτουργίας στο φυσικό πεδίο· απλώς “φεύγει μακριά” κανείς για μεγαλύτερη περίοδο. Αλλά η διαδικασία του καθημερινού ύπνου και η διαδικασία του περιστασιακού θανάτου είναι ταυτόσημες, με τη μόνη διαφορά πως στον ύπνο το μαγνητικό νήμα ή ρεύμα ενέργειας στο οποίο ρέει η ζωική δύναμη διατηρείται ανέπαφο και συνιστά το δρόμο επιστροφής στο σώμα. Κατά το θάνατο αυτό το ζωικό νήμα σπάζει ή κόβεται. Όταν συμβεί αυτό, η συνειδητή οντότητα δεν μπορεί να επιστρέψει στο πυκνό φυσικό σώμα και τότε το σώμα αυτό, επειδή στερείται της αρχής της συνοχής, διασπάται.

Θα πρέπει να θυμάστε πως ο σκοπός και η θέληση της ψυχής, η πνευματική αποφασιστικότητα να είσαι και να πράττεις, χρησιμοποιεί το νήμα ψυχή, τη σουτράτμα, το ζωικό ρεύμα, σαν το μέσον έκφρασής της στη μορφή. Το ζωικό αυτό ρεύμα διαφοροποιείται σε δύο ρεύματα ή δύο νήματα όταν φτάνει στο σώμα και “αγκυροβολεί”, αν μπορώ να το εκφράσω έτσι, σε δύο περιοχές αυτού του σώματος. Αυτό συμβολίζει τις διαφοροποιήσεις του Άτμα ή Πνεύματος στις δύο αντανακλάσεις του, την ψυχή και το σώμα. Η ψυχή ή όψη συνείδηση, αυτό που κάνει ένα ανθρώπινο ον μια έλλογη, σκεπτόμενη οντότητα, “αγκυροβολεί” με μια όψη του ψυχικού αυτού νήματος σε μια “έδρα” στον εγκέφαλο, που βρίσκεται στην περιοχή της επίφυσης. Η άλλη όψη της ζωής που εμψυχώνει κάθε άτομο του σώματος και η οποία συνιστά την αρχή της συνοχής ή της ολοκλήρωσης, βρίσκει το δρόμο προς την καρδιά και εστιάζεται ή “αγκυροβολεί” εκεί. Από τα δύο αυτά σημεία ο πνευματικός άνθρωπος επιδιώκει να ελέγξει το μηχανισμό. Έτσι γίνεται εφικτή η λειτουργία στο φυσικό πεδίο και η αντικειμενική ύπαρξη γίνεται ένας προσωρινός τρόπος έκφρασης. Η ψυχή, εδρεύοντας στον εγκέφαλο, καθιστά τον άνθρωπο μια νοήμονα έλλογη οντότητα, αυτοσυνείδητη και αυτεξούσια· έχει επίγνωση σε ποικίλο βαθμό του κόσμου στον οποίο ζει, ανάλογα με το σημείο εξέλιξης και την επακόλουθη ανάπτυξη του μηχανισμού. Ο μηχανισμός αυτός έχει τριπλή έκφραση. Υπάρχουν πρώτα απ’ όλα τα νάντις και τα επτά κέντρα δύναμης· έπειτα το νευρικό σύστημα στις τρεις υποδιαιρέσεις του: εγκεφαλονωτιαίο, συμπαθητικό και περιφερειακό· και κατόπιν υπάρχει το ενδοκρινές σύστημα που μπορεί να θεωρηθεί σαν η πιο πυκνή όψη ή εξωτερίκευση των άλλων δύο.
Η ψυχή, εδρεύοντας στην καρδιά, είναι η ζωική αρχή, η αρχή του αυτοκαθορισμού, ο κεντρικός πυρήνας της θετικής ενέργειας με το μέσον της οποίας όλα τα άτομα του σώματος διατηρούνται στην ορθή τους θέση και υποτάσσονται στη “θέληση-για-είναι” της ψυχής. Αυτή η αρχή της ζωής χρησιμοποιεί το ρεύμα του αίματος σαν τον τρόπο έκφρασής της και σαν τον ελέγχοντα πράκτορά της και δια της στενής σχέσης του ενδοκρινούς συστήματος με τη ροή του αίματος έχουμε τις δύο όψεις της ψυχικής δραστηριότητας να συνενώνονται προκειμένου να καταστήσουν τον άνθρωπο μια ζώσα, συνειδητή, λειτουργική οντότητα που διέπεται από την ψυχή και εκφράζει το σκοπό της ψυχής σ’ όλες τις δραστηριότητες του καθημερινού βίου.
Ο θάνατος συνεπώς είναι κυριολεκτικά η απόσυρση από την καρδιά και από το κεφάλι των δύο αυτών ρευμάτων ενέργειας, προκαλώντας κατά συνέπεια ολοκληρωτική απώλεια της συνείδησης και διάσπαση του σώματος. Ο θάνατος διαφέρει από τον ύπνο κατά το ότι αμφότερα τα ρεύματα ενέργειας αποσύρονται. Στον ύπνο αποσύρεται μόνο το νήμα ενέργειας που είναι αγκυροβολημένο στον εγκέφαλο κι όταν συμβαίνει αυτό ο άνθρωπος πέφτει σε ασυνειδησία. Μ’ αυτό εννοούμε ότι η συνείδησή του ή η αίσθηση επίγνωσης εστιάζεται αλλού. Η προσοχή του δεν κατευθύνεται πλέον στα απτά και φυσικά πράγματα, αλλά στρέφεται σ’ έναν άλλο κόσμο ύπαρξης κι επικεντρώνεται σ’ έναν άλλο εξοπλισμό ή μηχανισμό. Στο θάνατο αμφότερα τα νήματα αποσύρονται ή ενοποιούνται στο ζωικό νήμα. Η ζωτικότητα παύει να εισδύει μέσω της αιμάτινης ροής και η καρδιά αποτυγχάνει να λειτουργήσει, όπως ακριβώς κι ο εγκέφαλος αποτυγχάνει ν’ αποτυπώσει κι έτσι επέρχεται σιγή. Το σπίτι είναι άδειο. Η δραστηριότητα παύει, εκτός απ’ την εκπληκτική και άμεση εκείνη δραστηριότητα που είναι προνόμιο της καθαυτής ύλης και η οποία εκφράζεται στη διαδικασία της αποσύνθεσης. Από ορισμένες συνεπώς όψεις η διαδικασία αυτή υποδεικνύει την ενότητα του ανθρώπου με καθετί που είναι υλικό· καταδεικνύει ότι είναι μέρος της καθαυτής φύσης και με τη φύση εννοούμε το σώμα της μιας ζωής στην οποία “ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν”. Στις τρεις αυτές λέξεις – ζωή, κίνηση και ύπαρξη – έχουμε την όλη ιστορία. Η Ύπαρξη είναι επίγνωση, αυτοσυνείδηση και αυτοέκφραση και τα εξωτερικά της σύμβολα είναι η κεφαλή και ο εγκέφαλος του ανθρώπου. Η Ζωή είναι ενέργεια, επιθυμία στη μορφή, συνοχή και προσκόλληση σε μια ιδέα και τα εξωτερικά της σύμβολα είναι η καρδιά και το αίμα. Η Κίνηση υποδεικνύει την ολοκλήρωση και την ανταπόκριση της υπάρχουσας, επιγιγνώσκουσας και ζώσας οντότητας στην παγκόσμια δραστηριότητα και τα σύμβολά της είναι το στομάχι, το πάγκρεας και το ήπαρ.
Έχει ενδιαφέρον, παρότι είναι συμπτωματικό με το θέμα μας, να έχουμε κατά νου ότι σε περιπτώσεις άνοιας και ηλιθιότητας και σ’ εκείνο το στάδιο της γεροντικής ηλικίας που ονομάζουμε γεροντική άνοια, αποσύρεται το νήμα που είναι αγκυροβολημένο στον εγκέφαλο, ενώ εκείνο που μεταφέρει τη ζωική παρόρμηση ή ώθηση παραμένει ακόμη αγκυροβολημένο στην καρδιά. Υπάρχει ζωή αλλά όχι νοήμων επίγνωση· υπάρχει κίνηση αλλά όχι νοήμων κατεύθυνση· στην περίπτωση της γεροντικής άνοιας, όταν υπήρξε ένας υψηλής τάξης μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στη ζωή, μπορεί να έχουμε την εμφάνιση μιας νοήμονος λειτουργίας, αλλά πρόκειται για πλάνη λόγω παλιάς συνήθειας και παλιά εδραιωμένου ρυθμού, όχι όμως συντονισμένου και συνεκτικού σκοπού.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο θάνατος αναλαμβάνεται συνεπώς με τη διεύθυνση του εγώ, αδιάφορο πόσο λίγη επίγνωση μπορεί να έχει το ανθρώπινο ον γι’ αυτή τη διεύθυνση. Η διαδικασία εκδηλώνεται αυτόματα στην πλειονότητα, γιατί όταν η ψυχή αποσύρει την προσοχή της, η αναπόφευκτη αντίδραση στο φυσικό πεδίο είναι ο θάνατος, είτε με την αφαίρεση των δύο νημάτων της ενέργειας της ζωής και της λογικής, είτε με την αφαίρεση του νήματος της ενέργειας που χαρακτηρίζεται από νοητικότητα, αφήνοντας το ζωικό ρεύμα να λειτουργεί ακόμη μέσω της καρδιάς αλλά χωρίς νοήμονα επίγνωση. Η ψυχή είναι απασχολημένη αλλού και απορροφημένη στο δικό της πεδίο με τις δικές της υποθέσεις.
Στην περίπτωση των πολύ αναπτυγμένων ανθρώπινων όντων συναντούμε συχνά μια αίσθηση πρόγνωσης ως προς την εποχή του θανάτου· αυτή είναι επακόλουθο εγωικής επαφής και επίγνωσης των επιθυμιών του εγώ. Συνεπάγεται μερικές φορές τη γνώση της καθαυτής ημέρας του θανάτου, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της αυτοδιάθεσης μέχρι την τελική στιγμή της απόσυρσης. Στην περίπτωση των μυημένων υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο απ’ αυτό. Υπάρχει η νοήμων κατανόηση των νόμων της αφαίρεσης κι αυτή επιτρέπει σ’ εκείνον που κάνει τη μετάσταση ν’ αποσύρεται συνειδητά και με πλήρως αφυπνισμένη συνείδηση από το φυσικό σώμα κι έτσι να λειτουργεί στο αστρικό πεδίο. Συνεπάγεται τη διατήρηση της συνέχειας της συνείδησης, έτσι ώστε να μην παρατηρείται κανένα χάσμα μεταξύ της αίσθησης επίγνωσης στο φυσικό πεδίο κι εκείνης της μεταθανάτιας κατάστασης. Ο άνθρωπος ξέρει ότι είναι όπως πριν, μολονότι χωρίς το όργανο με το οποίο μπορεί να έρχεται σ’ επαφή με το φυσικό πεδίο. Διατηρεί την επίγνωση των καταστάσεων του αισθήματος και των σκέψεων εκείνων που αγαπά, παρότι δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί ούτε να έρθει σ’ επαφή με τον πυκνό φυσικό φορέα. Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους στο αστρικό πεδίο ή τηλεπαθητικά μέσω του νου, αν εκείνοι κι αυτός βρίσκονται σε επικοινωνία, αλλά η επικοινωνία που συνεπάγεται τη χρήση των πέντε φυσικών αισθήσεων της αντίληψης είναι κατ’ ανάγκη έξω από την εμβέλειά του. Είναι ωστόσο χρήσιμο να θυμάστε πως αστρικά και νοητικά η αλληλεπίδραση μπορεί να είναι στενότερη και πιο ευαίσθητη από κάθε άλλη φορά, γιατί έχει απελευθερωθεί απ’ το εμπόδιο του φυσικού σώματος. Δύο πράγματα ωστόσο αντιστρατεύονται αυτή την αλληλεπίδραση: το ένα είναι η θλίψη και η βίαιη συναισθηματική αναστάτωση εκείνων που μένουν πίσω και το άλλο, στην περίπτωση του μέσου ανθρώπινου όντος, είναι η άγνοια και η αμηχανία του ανθρώπου καθώς στέκει αντιμέτωπος με ό,τι είναι για τον ίδιο νέες συνθήκες, παρότι είναι πραγματικά παλιές συνθήκες, αν μόνο μπορούσε να το αντιληφθεί. Εφόσον οι άνθρωποι χάσουν το φόβο του θανάτου κι εδραιώσουν μια κατανόηση του μεταθανάτιου κόσμου, η οποία δε θα βασίζεται σε παραισθήσεις και υστερίες, ούτε στα συμπεράσματα (συχνά χωρίς νοημοσύνη) του μέσου μέντιουμ που μιλά υπό τον έλεγχο της δικής του σκεπτομορφής (η οποία δομείται απ’ τον ίδιο και τον κύκλο των παριστάμενων), θα έχουμε τον πρέποντα έλεγχο της διαδικασίας του θανάτου. Θα χειριζόμαστε προσεκτικά την κατάσταση όσων έμειναν πίσω, έτσι ώστε να μην υπάρχει διακοπή σχέσης ούτε και εσφαλμένη δαπάνη ενέργειας.

Υπάρχει τώρα μεγάλη διαφορά μεταξύ της επιστημονικής μεθόδου με την οποία φέρνουμε τους ανθρώπους σε ενσάρκωση και του τελείως τυφλού και συχνά φοβισμένου και ασφαλώς αμαθούς τρόπου με τον οποίο τους βγάζουμε από την ενσάρκωση. Επιζητώ σήμερα ν’ ανοίξω την πόρτα στη Δύση σε μια νεότερη και πιο επιστημονική μέθοδο χειρισμού της διαδικασίας του θανάτου, γιαυτό ας γίνω τελείως σαφής. Ό,τι έχω να πω δεν καταργεί κατά κανένα τρόπο τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη με τα καταπραϋντικά και την επιδεξιότητά της. Το μόνο που υποστηρίζω είναι μια πιο υγιής προσέγγιση στο θάνατο· το μόνο που ζητώ να κάνω είναι η εισήγηση ότι όταν ο πόνος εξαντληθεί κι επέλθει η αδυναμία, να επιτρέπεται στον ετοιμοθάνατο να προετοιμασθεί, έστω κι αν φαινομενικά δεν έχει συνείδηση, για τη μεγάλη μετάβαση. Μην ξεχνάτε πως χρειάζεται δύναμη κι ένα ισχυρό άδραγμα στο νευρικό μηχανισμό για να προκληθεί πόνος. Είναι άραγε αδύνατο να συλλάβουμε μια εποχή που η πράξη του θανάτου θα είναι ένα θριαμβευτικό φινάλε της ζωής; Είναι άραγε αδύνατο να οραματισθούμε την εποχή όπου οι ώρες που θα περνούμε στο νεκρικό κρεβάτι δε θα είναι παρά ένα υπέροχο προοίμιο μιας συνειδητής εξόδου; Όταν το γεγονός ότι ο άνθρωπος πρόκειται ν’ απορρίψει το κώλυμα του φυσικού περιβλήματος θα είναι για τον ίδιο και για όσους τον περιστοιχίζουν το από καιρό αναμενόμενο και χαρμόσυνο επιστέγασμα; Δεν μπορείτε άραγε να οραματισθείτε την εποχή όπου αντί για δάκρυα και φόβο και την άρνηση ν’ αναγνωρίσουμε το αναπόφευκτο, το θνήσκον πρόσωπο και οι φίλοι του θα συμφωνούν αμοιβαία για την ώρα και τίποτε εκτός από ευτυχία δε θα χαρακτηρίζει το πέρασμα; Ότι στις διάνοιες όσων μένουν πίσω δε θα υπεισέρχεται η σκέψη της θλίψης και τα νεκρικά κρεβάτια θα θεωρούνται σαν πιο ευτυχισμένα γεγονότα από τις γεννήσεις και τους γάμους; Σας λέω πως πριν περάσει πολύς χρόνος αυτό θα ισχύει βαθιά για τους νοήμονες της φυλής και σιγά-σιγά για όλους. ...
(Από το βιβλίο της «Πραγματείας επί της Λευκής Μαγείας»)
-------------------------------

1. Ο Φόβος του Θανάτου βασίζεται:

α. Στον τρόμο των τελικών διαδικασιών απόσχισης κατά την πράξη του καθαυτού θανάτου.
β. Στον τρόμο του αγνώστου και του απροσδιόριστου.
γ. Στην αμφιβολία ως προς την τελική αθανασία.
δ. Στη δυστυχία της εγκατάλειψης αγαπημένων, ή της δικής μας εγκατάλειψης.
ε. Στις αρχαίες αντιδράσεις σε περασμένους βίαιους θανάτους που βρίσκονται βαθιά στο υποσυνείδητο.
ζ. Στην προσκόλληση στη μορφική ζωή, επειδή μ’ αυτή ταυτίζεται πρώτιστα η συνείδηση.
η. Στην παλιά λανθασμένη διδασκαλία για τον Παράδεισο και την Κόλαση, που αμφότερα είναι μια εξίσου δυσάρεστη προοπτική για ορισμένους τύπους.

Μιλώ για το Θάνατο σαν κάποιος που γνωρίζει το ζήτημα τόσο απ’ την εμπειρία του εξωτερικού κόσμου όσο και από την εσώτερη ζωική έκφραση: Δεν υπάρχει θάνατος. Υπάρχει, όπως ξέρετε, είσοδος σε πληρέστερη ζωή. Υπάρχει ελευθερία απ’ τα εμπόδια του σάρκινου φορέα. Η διαδικασία απόσχισης που τόσο πολύ φοβίζει, δεν υπάρχει, εκτός στις περιπτώσεις βίαιου κι αιφνίδιου θανάτου και τότε το μόνο αληθινά ενοχλητικό είναι μια στιγμιαία και συγκλονιστική αίσθηση επικείμενου κινδύνου και καταστροφής και κάτι που προσεγγίζει πολύ το ηλεκτρικό σοκ. Τίποτε περισσότερο. Για τον ανεξέλικτο ο θάνατος είναι κυριολεκτικά ένας ύπνος και μια λήθη, γιατί ο νους δεν είναι αρκετά αφυπνισμένος για ν’ αντιδράσει και η δεξαμενή της μνήμης είναι προς το παρόν πρακτικά άδεια. Για το μέσο καλό πολίτη ο θάνατος είναι μια συνέχιση της διαδικασίας της ζωής στη συνείδησή του και μια προώθηση των ενδιαφερόντων και τάσεων της ζωής. Η συνείδησή του και η αίσθηση της επίγνωσής του παραμένουν ίδιες κι αναλλοίωτες. Δε νιώθει μεγάλη διαφορά, τον φροντίζουν καλά και συχνά δεν έχει επίγνωση ότι πέρασε απ’ το επεισόδιο του θανάτου. Για το μοχθηρό και σκληρά ιδιοτελή, για τον εγκληματία και για εκείνους τους λίγους που ζουν μόνο για την υλική πλευρά, προκύπτει εκείνη η κατάσταση που αποκαλούμε “γήινη πρόσδεση”. Οι δεσμοί που χάλκεψαν με τη γη και η γήινη ροπή όλων τους των επιθυμιών τους εξαναγκάζουν να παραμείνουν κοντά στη γη και στο τελευταίο τους πλαίσιο στο γήινο περιβάλλον. Επιζητούν απελπισμένα και με κάθε δυνατό μέσον να ξαναέλθουν σε επαφή και να επιστρέψουν. Σε μερικές περιπτώσεις η μεγάλη προσωπική αγάπη για όσους έμειναν πίσω, ή η μη εκπλήρωση ενός αναγνωρισμένου κι επείγοντος καθήκοντος κρατά τους καλούς κι αγαθούς σε μια κάπως παρόμοια κατάσταση. Για το ζηλωτή ο θάνατος είναι μια άμεση είσοδος σε μια σφαίρα υπηρεσίας και έκφρασης, με την οποία είναι καλά εξοικειωμένος και την οποία αναγνωρίζει αμέσως σαν όχι νέα. Στις ώρες του ύπνου του έχει αναπτύξει ένα πεδίο ενεργού υπηρεσίας και μάθησης. Τώρα απλά λειτουργεί σ’ αυτό για είκοσι τέσσερις ώρες (μιλώντας με όρους του χρόνου του φυσικού πεδίου) αντί για τις συνήθεις λίγες ώρες του γήινου ύπνου του.
(Από το βιβλίο της «Πραγματείας επί της Λευκής Μαγείας»)
-------------------------------

Αγαπητή maya1 ελπίζω ότι μετά την αναφορά των παραπάνω θα συμπληρώσεις ή θα ξαναθυμηθείς ορισμένα πράγματα σχετικά με τον θάνατο, αν στο παρελθόν είχες διαβάσει το βιβλίο της «Πραγματείας επί της Λευκής Μαγείας».

Σου εύχομαι εποικοδομητικό στοχασμό.


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/03/2007, 13:05:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ φίλε gentleman

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θετικά σου σχόλια.

Ελπίζω ένα μικρό μέρος της αναζήτησής σου σχετικά με τον θάνατο να καλύφθηκε με τα δύο αποσπάσματα από το βιβλίο της «Πραγματείας επί της Λευκής Μαγείας» που έθεσα παραπάνω, απευθυνόμενος προς την Maya1.

Θα προσπαθήσω κάποια στιγμή σύντομα να απαντήσω και στα υπόλοιπα ερωτηματικά σου.

Πρέπει να με θεωρείς φίλο σου.

Σε χαιρετώ και σ’ ευχαριστώ


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

maya1
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
62 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/03/2007, 13:54:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους maya1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ oros777

Ευχαριστώ πολύ για την παράθεση των κειμένων. Θα μελετήσω με προσοχή αυτά που γράφονται και θα επανέλθω κάποια στιγμή.

Πράγματι στο παρελθόν είχα διαβάσει το βιβλίο «Πραγματεία επί της Λευκής Μαγείας» της Alice Bailey αλλά δεν θυμόμουν τα παραπάνω στοιχεία που έχεις παραθέσει.

Σε χαιρετώ και ευχαριστώ


Η αγνή σκέψη αποτελεί άμεση εγγύηση συνεργασίας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

maya1
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
62 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/03/2007, 13:57:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους maya1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητή nst

Δεν κατάλαβα γιατί θίχθηκες με αυτά που σου έγραψε ο ορος777. Αφού σου προτείνει την λύση του τηλεφώνου που θα μπορούσες να διευκρινήσεις πολλά πράγματα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα παρά με τον γραπτό λόγο μέσα στα forums.

Η έννοια της μετενσάρκωσης είναι μια έννοια που ή είμαστε έτοιμοι να τη δεχτούμε ή όχι. Δεν μπορεί να μας την επιβάλει κανείς.

Οι εμπειρίες μας επειδή δεν ήμαστε συνειδησιακά εξελιγμένοι δεν μπορεί να είναι ίδιες με αυτές των ατόμων όπως η Blavatsky, η Alice Bailey και άλλων. Αν δέχεται κανείς ότι υπάρχουν διάφορα επίπεδα συνειδησιακής εξέλιξης, κατανοεί ότι έννοιες που για κάποιον είναι πολύ οικείες και αποδεκτές, για άλλον φαίνονται εντελώς απίθανες, εξωπραγματικές και που αγγίζουν το φανταστικό. Υπάρχουν άτομα που γεννιούνται με την έννοια της μετενσάρκωσης. Είναι ένα πιστεύω που το φέρνουν από προηγούμενη ζωή. Δεν μπορεί πιθανόν αυτός να το περάσει σε κάποιον που δεν είναι έτοιμος να το δεχτεί.

Το αν είσαι χριστιανή ή όχι δεν έχει καμιά σημασία. Μπορεί να είσαι μωαμεθανός ή βουδιστής αλλά αν ασχολείσαι με την μεταφυσική οι έννοιες είναι ίδιες και καταλήγεις στα ίδια συμπεράσματα.

Οι Διδάσκαλοι δεν έρχονται σε επαφή με άτομα σαν εμάς αλλά με εξελιγμένα συνειδησιακά άτομα. Με αυτά θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν γιατί οι φορείς τους – αστρικό, νοητικό- είναι πολύ πιο καθαροί και ήρεμοι από τους δικούς μας.

Ένας τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε και εμείς σε κάποιο βαθμό έρευνας πάλι θα είναι μέσα από μελέτη, και πάλι μελέτη, διαλογισμό, καθαρισμό των φορέων μας, ευθυγράμμιση αυτών με την ψυχή μας. Όμως αυτός ο δρόμος είναι μοναχικός και δεν μπορεί κανείς να σου υποδείξει το επόμενό σου βήμα. Η ψυχή σου θα τον βρει και θα σε καθοδηγήσει. Όμως δύσκολο είναι με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Εδώ, κάθε φορά που βρίσκουν την μετενσάρκωση του Δαλαϊλάμα, απ’ ό,τι ξέρουμε, τον παίρνουν από μικρό στα μοναστήρια και τον εκπαιδεύουν, παρόλο που ήδη στην προηγούμενη ζωή του ήταν φτασμένος και εξελιγμένος συνειδησιακά.

Με φιλική διάθεση


Η αγνή σκέψη αποτελεί άμεση εγγύηση συνεργασίας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/03/2007, 23:56:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητή nst

Νομίζω ότι δημιουργήθηκε παρεξήγηση χωρίς λόγο.

Μετά από την παρέμβαση της maya1 που γράφει:

quote:
Δεν κατάλαβα γιατί θίχθηκες με αυτά που σου έγραψε ο ορος777. Αφού σου προτείνει την λύση του τηλεφώνου που θα μπορούσες να διευκρινήσεις πολλά πράγματα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα παρά με τον γραπτό λόγο μέσα στα forums.

Ακριβώς έτσι είναι όποιος επιθυμεί να του δίνω διάφορες διευκρινήσεις για διάφορα θέματα του εσωτερισμού μπορεί να μου παίρνει τηλέφωνο και να του τις δίνω (Φυσικά εφόσον τις γνωρίζω και μπορώ να τις δώσω). Το τηλέφωνό μου μπορώ να το δώσω σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο, εφόσον επικοινωνήσει πιο μπροστά μαζί μου με προσωπικό μήνυμα. Έτσι θα κερδίσουμε πολύ χρόνο, παρά με την ανταλλαγή σκέψεων μέσα από το forum.

To ανέφερα άλλωστε δύο φορές αυτό στο μήνυμα στις 1/3/07:

quote:
Βρισκόμαστε όμως σε διαφορετικές πόλεις, ...
Φυσικά υπάρχει και η λογική του τηλεφώνου, αλλά οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να αποχωριστούν το ψευδώνυμό τους, ...

επίσης:

quote:
Εύχομαι όλοι να είσαστε καλά και αν κάποιος ζητήσει κάποιες διευκρινήσεις ευχαρίστως να του της δώσω, εφόσον μπορώ.
Είμαι ανοικτός επίσης και στην λογική της συζήτησης μέσον τηλεφώνου.

Μετά τα παραπάνω παίρνω την ευθύνη της παρεξήγησης και σου ζητώ συγνώμη. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι θα στενοχωρηθείς. ...

Σε χαιρετώ φιλικά


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/03/2007, 00:46:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή maya1 δεν αισθάνομαι απολύτως τίποτα που να έχει να κάνει με ψυχολογικούς χαρακτηρισμούς.
Σπάνια συμμετέχω με οτιδήποτε άλλο πέραν του νοητικού μου κέντρου οταν γράφω, και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που γνωρίζω το μέλος και πάλι...


oros777, δεν έγινε καμία παρεξήγηση, απλώς η διαμόρφωση του θέματος είναι έξω απο τα ενδιαφέροντα μου αυτή την εποχή.
Καλή συνέχεια

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/03/2007, 13:58:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ φίλε gentleman

Μετά την σύντομη επαφή που είχα μαζί σου χθες, συνεχίζουμε την κουβέντα.

Γράφεις:

quote:
Το σύνολο αιθερικό σώμα/αστρικό σώμα/νοητικό σώμα/ψυχή χωρίζεται από το υλικό σώμα κατά το θάνατο είπαμε, και κυκλοφορεί ανάμεσα στους ζωντανούς για ένα διάστημα.

Είναι η κίνηση του 100% προϊόν ελεύθερης βούλησης; Ή υπάρχουν φυσικοί νόμοι που σε εξαναγκάζουν να φύγεις προς τον ουρανό, εγκαταλείποντας τη γαία;

Οι Χριστιανοί μιλάνε για οντότητες που σε καθοδηγούν μετά το θάνατο, 2-3 άγγελοι που κάποιες μέρες μετά το θάνατο παίρνουν την "ψυχή" "από τα χέρια" και την οδηγούν στα ουράνια - αυτή είναι η ανάληψη. Υπάρχει περίπτωση να περιέχει κάποια αλήθεια η πίστη στην ανάληψη; Ότι δηλαδή κάποιες οντότητες κάνουν κουμάντο στην πορεία μέχρι την επόμενη ενσάρκωση, ότι δεν γίνονται όλα αυτόματα;

Ο Πλούταρχος, επικεφαλής του Μαντείου των Δελφών για ένα διάστημα, κάνει λόγο για παγίδες ψυχών. Οι "ψυχοπαγίδες" του Πλούταρχου βρίσκονται γύρω από τη γη, και οι ψυχές που είναι παγιδευμένες σε αυτές... ουρλιάζουν από πόνο (εδώ θέλει διασταύρωση, έχει κανείς τα άπαντα του Πλούταρχου online;) Λέγεται ότι όταν μια ψυχή πλησιάσει αρκετά σε παγίδα, κάτι σαν βαρύτητα ενεργεί πάνω της, και αν η ψυχή πλησιάσει αρκετά συλλαμβάνεται. Εκεί ο κύκλος των μετενσαρκώσεων σταματά. Η ψυχή, απογυμνωμένη από τα κελύφη που είπαμε, γίνεται πηγή ενέργειας και παραμένει σε αυτή την κατάσταση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υποτίθεται.


Αν μελέτησες το διάγραμμα των επτά πεδίων του Ηλιακού Συστήματος θα παρατήρησες για την αναφορά στα λεγόμενα πεδία, … στους εσωτερικούς λεγόμενους κόσμους που στην πραγματικότητα έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές διαστάσεις. …
Αυτοί οι εσωτερικοί κόσμοι στην πραγματικότητα είναι λεπτοφυείς κόσμοι δυνάμεων και ενεργειών που η σημερινή επιστήμη δεν διαθέτει ακόμη τα μηχανήματα - όργανα για την ανίχνευση και την έρευνά τους.
Από προχωρημένους εσωτεριστές και υψηλής τάξης μυημένους αναφέρεται ότι η επιστήμη μπορεί ακόμη να ανιχνεύσει μόνον τις δύο επόμενες καταστάσεις της ύλης που είναι οι δύο επόμενοι αιθέρες.
Αναλυτικότερα:
Υπάρχει η στερεά κατάσταση της ύλης, η υγρή, η αέρια και ο τέταρτος και ο τρίτος αιθέρας που τα σύγχρονα επιστημονικά όργανα έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν. Τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, υπέρηχο τομογράφοι, μαγνητικοί τομογράφοι, μηχανές κίρλιαν, κτλ. κινούνται στους δύο επόμενους βαθμούς ύλης που δεν είναι προσιτοί στην φυσική όραση, …Φυσικά αυτοί είναι προσιτοί σε όσους διαθέτουν αιθερική όραση.
Υπάρχουν επίσης ραδιοφωνικοί δέκτες που λέγεται ότι συλλαμβάνουν μηνύματα - ήχους από το αστρικό πεδίο και τους κατοίκους αυτού του κόσμου (ή της διάστασης).
Όλα τα παραπάνω στην γραμμή της επιστήμης που κινείται και ερευνά τον περιβάλλοντα χώρο με αντικειμενικά κριτήρια και μέσα.

Αυτοί που κινήθηκαν στον χώρο του εσωτερισμού, της εσωτερικής φιλοσοφίας και του αποκρυφισμού από αρχαιοτάτων ετών, … οι μυημένοι των μυστηρίων της προαιώνιας σοφίας ερευνώντας εδώ και πολλές χιλιετηρίδες τους εσωτερικούς και τους υποκειμενικούς κόσμους ανέπτυξαν την δική τους επιστήμη. Την εσωτερική επιστήμη που για τον κοινό κόσμο έμενε κρυμμένη.
Μέρη αυτής της εσωτερικής Διδασκαλίας έχουν κυκλοφορήσει από τις παγκόσμιες Θρησκείες, τους αρχαίους φιλοσόφους στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Κίνα, τους Ίνκας και σε αρχαιότερες εποχές στην Ατλαντίδα κτλ.
Στις μέρες μας, τον προηγούμενο αιώνα κυρίως, βάση εσωτερικού σχεδίου έχουν κυκλοφορήσει διάφορες πληροφορίες εσωτερικού μεταφυσικού περιεχομένου, απευθυνόμενες στους απανταχού ζηλωτές και μαθητές της ανθρωπότητας. Στοχεύουν να διαμορφώσουν το νέο πνευματικό πλαίσιο της εποχής του Υδροχόου, …Θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές ακόμη πληροφορίες, …

Οι σύγχρονες σχετικά εσωτερικές πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες δεκαετίες αναφέρουν στοιχεία που σε κάποιο βαθμό είχαν αναφερθεί και από τους αρχαίους φιλοσόφους της Ελλάδας αλλά υπερτερούν σε βάθος και είναι προσαρμοσμένες στον κόσμο της σημερινής εποχής που εντωμεταξύ έχει προοδεύσει αρκετά σε σχέση με τους ανθρώπους που ήταν ενσαρκωμένοι πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια.
Οι σημερινοί Διδάσκαλοι της Σοφίας υπερτερούν πολύ σε σχέση με τους μυημένους συναδέλφους τους πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια, άλλωστε πολλοί απ’ αυτούς ήταν οι τότε μυημένοι που εντωμεταξύ εξελίχθηκαν και αυτοί.
Στις μέρες μας κυκλοφορεί νέα εσωτερική διδασκαλία που δεν είχε αναφερθεί ποτέ δημοσίως σε παλιότερες εποχές. …

Λέγεται ότι το Ηλιακό μας Σύστημα είναι ένας Ζωντανός Οργανισμός. Επίσης ότι οι πλανήτες είναι επίσης Ζωντανοί οργανισμοί, και όπως τα ανθρώπινα όντα έχουν τα εσωτερικά τους σώματα έτσι και οι πλανήτες και το Ηλιακό Σύστημα έχουν τα εσωτερικά τους σώματα.
Όπως υπάρχει το εξωτερικό αντικειμενικό Ηλιακό Σύστημα που παρατηρείται από τους επιστήμονες με την φυσική όραση, έτσι υφίσταται και το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα με τους εσωτερικούς κόσμους που παρατηρείται από τους υψηλόβαθμους μυημένους των μυστηρίων με τις εσωτερικές αισθήσεις εδώ και πολλά εκατομμύρια (δισεκατομμύρια) χρόνια.

Όπως τα έθνη έχουν τους εξωτερικούς νόμους που η πολιτεία κάθε έθνους θεσπίζει προκειμένου να κυβερνά και να ελέγχει - επιβάλει την τάξη μεταξύ των πολιτών, έτσι και στις Μακροκοσμικές Ζωές υφίστανται εσωτερικοί νόμοι προκειμένου να υπάρχει (στοιχειώδεις) τάξη στα δισεκατομμύρια οντότητες αυτών των εσωτερικών κατοίκων, υπανθρώπινων και υπερανθρώπινων. …
Μερικοί από αυτούς τους Νόμους είναι: Ο Νόμος της Σύνθεσης, ο Νόμος Της Ελξης και Άπωσης, ο Νόμος της Επαναγέννησης, Ο Νόμος του Κάρμα, ο Νόμος της Περιοδικότητας και των Κύκλων, ο Νόμος της Υπηρεσίας, ο Νόμος της Αγάπης, … κτλ.
Υπάρχουν πάρα πολλές εσωτερικές οντότητες σε διάφορες τάξεις Devas Αγγελοι, Αρχάγγελοι, Εκτελεστικοί παράγοντες αυτών των εσωτερικών Νόμων.
Αυτοί αποφασίζουν και για τις Ψυχές των ανθρώπων, …
Ανάλογα με την εξέλιξη των ψυχών μας είμαστε σε γνώση αυτών των εσωτερικών διαδικασιών. Οι ανεξέλικτοι ακολουθούν αυτόματα τις διαδικασίες, … Οι εξελιγμένες Ψυχές ακολουθούν τους κανόνες χωρίς αντίδραση, …
Φυσικά υπάρχουν και οι απειθάρχητοι που ονομάζονται με πολλά ονόματα όπως Μαύροι Μάγοι, Υλιστικές δυνάμεις, καθαρά Ιδιοτελείς δυνάμεις, εκφραστές του Μίσους και της Σκληρότητας, της Χωριστικότητας, …κτλ.

Αν κοιτάξεις στο θέμα περί αριστερής Ατραπού στις δύο τελευταίες σελίδες, θα επιβεβαιώσεις μέσα από τις παραθέσεις κειμένων που έχουν γίνει εκεί πολλά πράγματα, …

Για τις υπόλοιπες ερωτήσεις σου:

quote:
Μπορεί μια ψυχή να καθήσει στη γη μετά θάνατον, αντιστεκόμενη σε όποιες οντότητες επιχειρήσουν οτιδήποτε πάνω της; Και να συμβεί η αποσύνθεση και ανάπλαση των σωμάτων στη γη, μεταξύ των ζωντανών;

Υπάρχει τρόπος να αντισταθεί κανείς αποτελεσματικά σε οντότητες;

Με την ιατρική τεχνολογία από τα μέσα του 20ου αιώνα πολλοί άνθρωποι ανανήπτουν με τεχνικά μέσα, και συνεπώς έχουμε πολύ περισσότερες περιγραφές μεταθανάτιων εμπειριών από ότι σε οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας. Μια διεξοδική μελέτη με 100δες τέτοιους ασθενείς, το βιβλίο "Life After Death" του Dr A R Moody, αναφέρει μερικά κοινά:

- οντότητες ανθρωπόμορφες, που ερμηνεύονται ως "άγιοι", "άγγελοι" ή έχουν τη μορφή συγγενικών προσώπων που έχουν πεθάνει

- οντότητες μη ανθρωπόμορφες, τέρατα, "τελώνια" κλπ

- φωτεινές οντότητες χωρίς μορφή, μόνο καθαρό φως που όταν είσαι κοντά νοιώθεις... ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ. (;) Αυτοί είναι οι "καλοί";Αν διαβάσεις τα βιβλία του Άρθουρ Πάουελ Αστρικό Σώμα, Νοητικό Σώμα, Αιτιατό Σώμα και Εσωτερική Σύσταση του Ηλιακού Συστήματος, θα έχεις τις απαντήσεις που ερωτάς.

Προς το παρόν παραπέμπω τα εξής από το βιβλίο «Πραγματεία επί του Κοσμικού Πυρός».

Είναι γνωστά ορισμένα γεγονότα σχετικά με τα πνεύματα του πυρός (αν μπορούσαν ν’ αποκληθούν έτσι). Το θεμελιώδες γεγονός που θα έπρεπε να τονιστεί εδώ είναι ότι ο ΑΓΚΝΙ, ο Κύριος του Πυρός, εξουσιάζει όλα τα στοιχειακά και τους ντέβα του πυρός στα τρία πεδία της ανθρώπινης εξέλιξης – το φυσικό, το αστρικό και το νοητικό – και τα εξουσιάζει όχι μόνο σ’ αυτό τον πλανήτη, που ονομάζεται Γη, αλλά και στα τρία πεδία όλων των τμημάτων του συστήματος. Είναι ένας απ’ τους επτά Αδελφούς (για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση οικεία στους σπουδαστές της Μυστικής Δοξασίας) που καθένας Τους ενσωματώνει μια απ’ τις επτά αρχές, ή που συνιστούν καθαυτοί τα επτά κέντρα στο σώμα του κοσμικού Κυρίου του Πυρός, ο οποίος αποκλήθηκε από την Ε.Π.Μπ. “Φοχάτ”. Είναι εκείνη η ενεργός πύρινη Νοημοσύνη που αποτελεί τη βάση των ενδότερων πυρών του ηλιακού συστήματος. …

1. Το Φυσικό Πεδίο.
Oι Σαλαμάνδρες, τα μικρά εκείνα στοιχειακά του πυρός, τα οποία μπορούν να ιδωθούν καθώς χορεύουν σε κάθε φλόγα, φροντίζοντας τα πυρά της εστίας, των κατοικιών και των εργοστασίων. Ανήκουν στην ίδια ομάδα με εκείνα τα πνεύματα του πυρός που μπορούν ν’ απαντηθούν βαθιά στα πύρινα έγκατα του πλανήτη.
Τα πνεύματα του πυρός που λανθάνουν σε όλα τα εστιακά σημεία θερμότητας και που συνιστούν καθαυτά την ουσία της θαλπωρής και μπορούν ν’ απαντηθούν στη θερμότητα της σωματικής δομής είτε ανθρώπων είτε ζώων και που επίσης συνιστούν τη γήινη θερμότητα.
Oι Αγκνιτσάιταν, μια ανώτερη βαθμίδα πνευμάτων του πυρός, οι οποίοι σχηματίζουν στρόβιλους πυρός όταν παρατηρούνται σε μεγάλη κλίμακα, όπως στα ηφαίστεια και στις μεγάλες καταστρεπτικές πυρκαγιές. Συνδέονται στενά με μια ακόμη σπουδαιότερη ομάδα ντέβα που σχηματίζουν το πύρινο περίβλημα του ηλίου.
Τα πρανικά στοιχειακά, οι μικροσκοπικές εκείνες πύρινες ουσίες που έχουν την ικανότητα να διαπερνούν την υφή του ανθρώπινου σώματος, ενός δένδρου ή όλων όσων βρίσκονται στο ανθρώπινο, φυτικό και ζωικό βασίλειο και που αναμειγνύονται με τα πυρά των μικροκοσμικών συστημάτων.
Oρισμένοι από το ντεβαϊκό βασίλειο που μπορούν να περιγραφούν σαν εμψυχώνοντες κάποιες μεγάλες ακτίνες φωτός και που συνιστούν καθαυτοί την ουσία αυτών των ακτίνων. Κι άλλες μορφές παρόμοιων στοιχειακών ζωών και ντεβαϊκών ομάδων θα μπορούσαν ν’ απαριθμηθούν, αλλά η παραπάνω κατάταξη αρκεί για τον τωρινό μας σκοπό.

2. Το Αστρικό Πεδίο.
Oι πύρινες ουσίες αυτού του πεδίου είναι δυσκολότερο να κατανοηθούν εφόσον δε διαθέτουμε ακόμη τον ορώντα οφθαλμό σ’ αυτό το πεδίο. Συνιστούν καθαυτές τη θαλπωρή και τη θερμότητα του συναισθηματικού σώματος και του σώματος των αισθημάτων. Ανήκουν σε κατώτερη τάξη όταν βρίσκονται στην ατραπό της επιθυμίας και σε ανώτερη τάξη όταν βρίσκονται στην ατραπό της έφεσης, γιατί τότε το στοιχειακό μετουσιώνεται σε ντέβα.

Oι βαθμίδες και οι τάξεις τους είναι πολλές, αλλά τα ονόματά τους δεν ενδιαφέρουν παρά μόνο σε μια περίπτωση. Θα ήταν ίσως ενδιαφέρον να γνωρίζατε την προσωνυμία που δίνεται στους ντέβα του πυρός, των οποίων ο ρόλος είναι να φροντίζουν τα πυρά που θα καταστρέψουν μεταγενέστερα το αιτιώδες σώμα. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι είναι η εκτίναξη του λανθάνοντος πυρός της ύλης και η συγχώνευσή του με δύο άλλα πυρά εκείνο που επιφέρει την καταστροφή. [b]Αυτά τα στοιχειακά και οι ντέβα ονομάζονται Αγκνισούρυαν[b/] και στην ολότητά τους συνιστούν τις πύρινες ουσίες του βούδδι, γιαυτό και η κατώτατη εκδήλωσή τους βρίσκεται στο έκτο πεδίο, το αστρικό.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ντεβαϊκές αυτές ζωές θα συναντήσουμε μετέπειτα στην Πραγματεία, όπου και εξετάζονται κάπως εκτενέστερα. … …
(Aπό το βιβλίο «Πραγματεία επί του Κοσμικού Πυρός»).

Θα μπορούσα να παραθέσω πάρα πολλά άλλα στοιχεία για τους Ντέβας αλλά νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να σταματήσω εδώ.

Τι λες για τα παραπάνω φίλε μου;

Σε χαιρετώ για σήμερα φιλικά.


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

gentleman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


757 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/03/2007, 03:09:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gentleman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν κατάλαβα καλά, ο ΑΓΚΝΙ εξουσιάζει κάποιους ντέβα και στοιχειακά, οι ντέβα είναι εκτελεστικοί παράγοντες-εφαρμοστές των εσωτερικών μας νόμων, δηλαδή αποφασίζουν σύμφωνα με τους νόμους για τις Ψυχές των ανθρώπων.

1. Έχεις πουθενά online τους Νόμους, πιο λεπτομερώς, και πως εφαρμόζονται;

2. Το σημαντικότερο: τι ρόλο παίζουν οι ντέβα σαν εκτελεστικοί παράγοντες των Νόμων; Ανέφερες για παράδειγμα τους ντέβα του πυρός και το ρόλο τους. Αν κατάλαβα καλά η κίνηση του πεθαμένου ανθρώπου μέσα στο ντεβαϊκό βασίλειο δεν είναι αυθόρμητη, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πράξεων των ντέβα, όπως η παρακάτω που ανέφερες:

> ντέβα του πυρός, των οποίων ο ρόλος είναι να φροντίζουν τα πυρά που θα καταστρέψουν μεταγενέστερα το αιτιώδες σώμα.
> η εκτίναξη του λανθάνοντος πυρός της ύλης και η συγχώνευσή του με δύο άλλα πυρά, επιφέρει την καταστροφή

Το αιτιώδες σώμα που λέει εδώ, είναι άλλη ονομασία του νοητικού σώματος;

Που γίνονται όλα αυτά που περιέγραψες; Υπάρχει γεωγραφική αντιστοιχία με τον φυσικό κόσμο; Η σελήνη παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο, έτσι δεν είναι;

3. Σημαντικό: τα πολύ δυνατά φώτα που βλέπουν οι άνθρωποι σε επιθανάτιες εμπειρίες, και που πάντα δημιουργούν αισθήματα απέραντης αγάπης και ευδαιμονίας, τι είναι;


Dare To Dream
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/03/2007, 04:56:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καταρχήν ζητώ συγνώμη στον oros777 και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες για την εκτός του συγκεκριμένου θέματος παρέμβασή μου, θα ήθελα όμως να κάνω μία διευκρίνηση σχετικά με μία φράση που ανέφερε ο gentleman.
Αναφέρομαι στη φράση:
quote:
Για να καταλάβεις πόσο εκτιμώ αυτά που έγραψες, έλεγα στα σοβαρά να μην ξαναγράψω σε αυτό το forum λόγω διαφωνίας που είχα με την αμαλία πρόσφατα

Εγώ δεν αντιλήφθηκα κάποια διαφωνία μεταξύ μας - δηλαδή του ανθρώπου gentleman και του ανθρώπου amalia - και μάλιστα τέτοια, που να αποτελέσει αιτία του να μην ξαναγράψεις σ' αυτό το forum!
Παρολαυτά, εάν θες - και για να μη διακόψουμε τη ροή του θέματος - μπορούμε να το συζητήσουμε μέσω email, ώστε να διαλυθεί όποια παρεξήγηση, εάν υπάρχει.Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

oros777
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
317 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/03/2007, 08:43:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους oros777  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Αγαπητέ φίλε Gentleman

Γράφεις:

quote:
Αν κατάλαβα καλά, ο ΑΓΚΝΙ εξουσιάζει κάποιους ντέβα και στοιχειακά, οι ντέβα είναι εκτελεστικοί παράγοντες-εφαρμοστές των εσωτερικών μας νόμων, δηλαδή αποφασίζουν σύμφωνα με τους νόμους για τις Ψυχές των ανθρώπων.
1. Έχεις πουθενά online τους Νόμους, πιο λεπτομερώς, και πως εφαρμόζονται;
2. Το σημαντικότερο: τι ρόλο παίζουν οι ντέβα σαν εκτελεστικοί παράγοντες των Νόμων; Ανέφερες για παράδειγμα τους ντέβα του πυρός και το ρόλο τους. Αν κατάλαβα καλά η κίνηση του πεθαμένου ανθρώπου μέσα στο ντεβαϊκό βασίλειο δεν είναι αυθόρμητη, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πράξεων των ντέβα, όπως η παρακάτω που ανέφερες:
> ντέβα του πυρός, των οποίων ο ρόλος είναι να φροντίζουν τα πυρά που θα καταστρέψουν μεταγενέστερα το αιτιώδες σώμα.
> η εκτίναξη του λανθάνοντος πυρός της ύλης και η συγχώνευσή του με δύο άλλα πυρά, επιφέρει την καταστροφή
Το αιτιώδες σώμα που λέει εδώ, είναι άλλη ονομασία του νοητικού σώματος;
Που γίνονται όλα αυτά που περιέγραψες; Υπάρχει γεωγραφική αντιστοιχία με τον φυσικό κόσμο; Η σελήνη παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο, έτσι δεν είναι;
3. Σημαντικό: τα πολύ δυνατά φώτα που βλέπουν οι άνθρωποι σε επιθανάτιες εμπειρίες, και που πάντα δημιουργούν αισθήματα απέραντης αγάπης και ευδαιμονίας, τι είναι;

Σου στέλνω μία από τις διευθύνσεις στην οποία μπορείς να κατεβάσεις όλα τα βιβλία της Alice Bailey στην Αγγλική γλώσσα. Τα κείμενα είναι πάνω από 11000 σελίδες.

http://laluni.helloyou.ws/netnews/bk/toc.html

Τις πληροφορίες που ζητάς σχετικά με τους Μακροκοσμικούς Νόμους θα τους βρεις στο βιβλίο «Πραγματεία επί του Κοσμικού Πυρός». Αλλά αυτό το βιβλίο είναι αρκετά δύσκολο. Υπάρχουν πολλές αναφορές για τους Νόμους και στα άλλα βιβλία.
Δεν γνωρίζω αν έχεις ασχοληθεί καθόλου με το θέμα της μύησης.
Οι υψηλόβαθμα μυημένοι μπορούν να χειρίζονται τον Νόμο, εμείς οι θνητοί άνθρωποι, όχι.
Αν είχαμε αυτή την γνώση τότε σίγουρα θα είχαμε, … καταστρέψει τον πλανήτη, …

Στα ελληνικά κυκλοφορούν όλα τα βιβλία της Alice Bailey από τις «εκδόσεις Κέδρος».
Στο συγκεκριμένο βιβλίο της «Πραγματείας επί του Κοσμικού Πυρός» δίδονται τα εξής στοιχεία για τους Νόμους (και τα στοιχειακά) σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα περιεχομένων.

ΜΕΡOΣ ΠΡΩΤO

………………………………………
ΤΜΗΜΑ Ζ. O ΝOΜOΣ ΤΗΣ OΙΚOΝOΜΙΑΣ
Ι. Η επίδρασή του στην ύλη
ΙΙ. Oι επικουρικοί του νόμοι
1. O νόμος του κραδασμού
2. O νόμος της προσαρμογής
3. O νόμος της άπωσης
4. O νόμος της τριβής

……………………………………..

ΜΕΡOΣ ΔΕΥΤΕΡO

……………………………………..
ΙΙΙ. O εγωικός λωτός
1. Oι τροχοί ή τα κέντρα ενέργειας
α. Τα κέντρα δύναμης
β. Το αιτιώδες σώμα
2. O δωδεκαπέταλος λωτός
α. Τα τρία πέταλα γνώσης
β. Τα τρία πέταλα αγάπης
γ. Τα τρία πέταλα θυσίας
3. Σύνοψη

ΤΜΗΜΑ Δ. ΣΤOΙΧΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΤOΙΧΕΙΑΚΑ ΤOΥ ΠΥΡOΣ
Ι. Σκεπτομορφές
1. Η λειτουργία τους
α. Να ανταποκρίνονται στον κραδασμό
β. Να παρέχουν φορείς στις ιδέες
γ. Να εκτελούν έναν ειδικό σκοπό
2. Oι νόμοι της σκέψης
α. Τρεις κοσμικοί νόμοι
β. Επτά συστημικοί νόμοι
ΙΙ. Στοιχειακά και ντέβα της σκέψης
1. O κυβερνήτης του πυρός, ο Άγκνι
α. O Άγκνι και ο ηλιακός Λόγος
β. O Άγκνι και το νοητικό πεδίο
γ. O Άγκνι και τα τρία Πυρά
2. Oι ντέβα του πυρός, οι Μεγάλοι Δομητές
α. Εισαγωγικές δηλώσεις
β. Oι λειτουργίες των ντέβα
γ. Oι ντέβα και τα πεδία
3. Oι Ηλιακοί Άγγελοι, οι Αγκνισβάττα
Εισαγωγή
α. Για την πέμπτη Αρχή
(α) Θεωρούμενη κοσμικά
(β) Θεωρούμενη υλοζωιστικά
(γ) O Ηλιακός Άγγελος και η πέμπτη Αρχή
β. Για την Ατομικοποίηση
(α) Το έργο του Ηλιακού Αγγέλου
(β) Η ατομικοποίηση και οι φυλές
(γ) Μέθοδοι ατομικοποίησης
(δ) Oι Αβατάρ, η φύση και το έργο Τους
(ε) Ατομικοποίηση, μια μορφή μύησης
γ. Για την Ενσάρκωση
(α) Κοσμική, πλανητική και ανθρώπινη ενσάρκωση
(β) Η φύση της πραλάγια
(γ) Τύποι της ανθρώπινης επαναγέννησης
(δ) Η μελλοντική έλευση του Αβατάρ
(ε) Παρόρμηση και Ενσάρκωση
(ζ) Η δραστηριότητα των Πίτρι
(η) Το έργο της μορφικής δόμησης
(θ) Ενσάρκωση και κάρμα
δ. Για τη δόμηση του αιτιώδους σώματος
(α) Εισαγωγικές παρατηρήσεις
(β) Η εξέλιξη των πετάλων
(γ) Oι ονομασίες των εγωικών λωτών
(δ) Τα πέταλα και τα αιθερικά κέντρα
(ε) Η μύηση και τα πέταλα
4. Τα στοιχειακά του πυρός, οι ελάσσονες δομητές
α. Εισαγωγή
β. Τα στοιχειακά του φυσικού πεδίου
γ. Τα στοιχειακά και οι αιθέρες
δ. Τα στοιχειακά και ο μικρόκοσμος
ΙΙΙ. Άνθρωπος, ο δημιουργός σε νοητική ύλη
1. Η δημιουργία των σκεπτομορφών
2. Η δόμηση σκεπτομορφών στους τρεις κόσμους
ΙV. O άνθρωπος και τα πνεύματα του πυρός
1. Η όψη θέληση και η δημιουργία
α. Η κατάσταση του μάγου
β. Η κατασκευή των σκεπτομορφών
γ. Η αποκρυφιστική σημασία της ομιλίας
2. Η φύση της μαγείας
α. Μαύροι μάγοι και λευκοί
β. Η πηγή της μαύρης μαγείας
γ. Συνθήκες για λευκή μαγεία
3. Δεκαπέντε κανόνες μαγείας
α. Έξι κανόνες για το νοητικό πεδίο
β. Πέντε κανόνες για το αστρικό πεδίο
γ. Τέσσερις κανόνες για το φυσικό πεδίο

ΤΜΗΜΑ E. ΚΙΝΗΣΗ ΣΤO ΠΕΔΙO ΤOΥ NOY
Ι. Εισαγωγικές παρατηρήσεις
ΙΙ. Η φύση αυτής της κίνησης
ΙΙΙ. Τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς της
1. O νόμος της διεύρυνσης
2. O νόμος της εναδικής επιστροφής
3. O νόμος της ηλιακής εξέλιξης
4. O νόμος της ακτινοβολίας

ΙV. Η περιστροφή του τροχού
V. Η κίνηση και η όψη της μορφικής δόμησης
1. Κίνηση και το νοητικό περίβλημα
2. Κίνηση στο αιτιώδες σώμα
VΙ. Αποτελέσματα της συνθετικής κίνησης
1. Εισαγωγικές παρατηρήσεις
2. Το αίτιο της περιοδικής εκδήλωσης
3. Επιφέρει τριγωνική σύνδεση
4. Επιφέρει σχέση μεταξύ των τριών κέντρων

ΤΜΗΜΑ Ζ. O ΝOΜOΣ ΤΗΣ ΕΛΞΗΣ
Ι. Oι επικουρικοί νόμοι
1. O νόμος της χημικής συγγένειας
2. O νόμος της προόδου
3. O νόμος του σεξ
4. O νόμος του μαγνητισμού
5. O νόμος της ακτινοβολίας
6. O νόμος του λωτού
7. O νόμος του χρώματος
8. O νόμος της βαρύτητας
9. O νόμος της πλανητικής συγγένειας
10. O νόμος της ηλιακής ένωσης
11. O νόμος των σχολών

ΙΙ. Τα αποτελέσματά του
1. Σύναψη
2. Μορφική δόμηση
3. Προσαρμογή της μορφής στη ζωή
4. Oμαδική ενότητα
ΙΙΙ. Oμαδικές σχέσεις
1. Τρεις ατομικές σχέσεις
2. Επτά νόμοι για ομαδικό έργο
3. Είκοσι δύο μέθοδοι αλληλεπίδρασης
…………………………………….
(Από το βιβλίο «Πραγματεία επί του Κοσμικού Πυρός»).
----------------------------------------

ΠΛΑΝΗΤΗΣ – ΣΕΛΗΝΗ (που καλύπτει έναν πλανήτη)

Αναφορές από τη Μυστική Δοξασία:
1. “Η σελήνη είναι πια το ψυχρό υπόλειμμα, η σκιά που σέρνεται πίσω από το νέο σώμα στο οποίο μεταγγίσθηκαν οι ζωντανές δυνάμεις της. Είναι πια καταδικασμένη για μακρούς αιώνες ν’ ακολουθεί πάντα τη Γη, να έλκεται και να ελκύει τον απόγονό της. Το παιδί της βαμπιρίζει συνεχώς πάνω της κι αυτή εκδικείται διαποτίζοντάς το ξανά και ξανά με την κακοήθη, αόρατη και δηλητηριώδη επιρροή που εκπορεύεται από την απόκρυφη πλευρά της φύσης της. Γιατί είναι ένα νεκρό, όμως ζωντανό σώμα. Τα σωματίδια του αποσυντιθέμενου πτώματός της είναι γεμάτα από δραστήρια και καταστροφική ζωή, παρότι το σώμα που σχημάτιζαν είναι άψυχο και χωρίς ζωή.” (Ι. 180)
… …
3. “Η Σελήνη είναι το σύμβολο του κακού.” (Ι. 246)
4. “Η σελήνη δεν είναι ιερός πλανήτης.” (ΙΙ. 36)
… …
6. “Η σελήνη είναι ο επικυρίαρχος του φυτικού κόσμου.” (ΙΙ. 520)
7. “Η σελήνη είναι ένα κατώτερο σώμα.” (ΙΙ. 48)
… …
Αναφορές από την Πραγματεία επί του Κοσμικού Πυρός:
10. “Η σελήνη είναι νεκρή και δεν μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή, επειδή η ανθρωπότητα και οι δομητές ντέβα απομακρύνθηκαν από τη σφαίρα επιρροής της.” (93)
11. “Η σελήνη βρίσκεται σε διαδικασία εξαφάνισης και το μόνο που απομένει είναι ένα αποσυντιθέμενο σώμα. Η ζωή του δεύτερου Λόγου και του πρώτου Λόγου έχει αποσυρθεί και το μόνο που μένει είναι η λανθάνουσα ζωή της καθαυτής ύλης.” (415)
12. “Η σελήνη:
α. Ήταν ο τόπος της συστημικής αποτυχίας.
β. Συνδεόταν με τις κατώτερες αρχές.
γ. Ήταν η πηγή της σεξουαλικής αθλιότητας που βιώνεται στον πλανήτη μας.
δ. Αναχαιτίσθηκε στην εξέλιξή της από την έγκαιρη παρέμβαση του ηλιακού Λόγου.
ε. Η προέλευση της έχθρας ανάμεσα στις δυνάμεις του φωτός και του σκότους… μπορεί ν’ ανιχνευθεί πίσω στη σελήνη.” (985. Σημ.)

(Από το βιβλίο «Εσωτερική Αστρολογία», σελ. 593,4/664-5.)
----------------------------------------

Το αιτιώδες βρίσκεται στα αφηρημένα υποπεδία του Νοητικού Πεδίου, … αν μελετήσεις αυτά που αναφέρονται σχετικά με την αναδίπλωση των πετάλων του Εγωικού Λωτού πιθανότατα καταλάβεις. …

Η Σελήνη είναι ένας νεκρός πλανήτης. Όχι όμως το αστρικό της σώμα, …

Σχετικά μ’ αυτό που αναφέρεις για τα δυνατά φώτα που βλέπουν οι άνθρωποι σε επιθανάτιες εμπειρίες … ατομικά έχω την άποψη ότι είναι Devas. …

Αν θέλεις στείλε μου προσωπικό email για να ανταλλάξουμε τηλέφωνα και να συζητήσουμε, γιατί αυτά που σε ενδιαφέρουν είναι εξειδικευμένα θέματα.

Σε χαιρετώ φιλικά


Γνώθι σαυτόνΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AngelHeart
Νέο Μέλος

Greece
5 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/03/2007, 22:42:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους AngelHeart  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σας χαιρετώ όλους.

Η περιέργειά μου ήταν μεγάλη για τα θέματα του εσωτερισμού, γι'αυτό και αποφάσισα να γίνω μέλος της ιστοσελίδας αυτής και, κατ'επέκταση, άρχισα να παρακολουθώ το φόρουμ εδώ.

Η απορία που θέλω να διατυπώσω, και συγχωρήστε με αν έχει ήδη απαντηθεί αλλά δεν κατόρθωσα να εντοπίσω ικανοποιητική εξήγηση στα κείμενα που διάβασα, είναι το τελετουργικό που μπορεί ν' ακολουθήσει ο εν ζωή συγγενής του θανόντος ώστε να έρθει σ'επαφή με την ψυχή του πριν αυτή διαλυθεί στα εξ ων συνετέθηκε.

Νοείται μεταφορά ενέργειας από το αιθερικό σώμα του θανόντος σε εν ζωή άτομα; Μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των δύο και σε ποιο επίπεδο και σε ποια μορφή και μετά από τι είδους εξάσκηση ή μύηση σε τελετουργικά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω σε μια ικανοποιητική απάντηση.

AngelHeartΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.3589783
Maintained by Digital Alchemy