ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
 ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΔΙΑΣΤΗΜΑ Νο 2
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 50
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2008, 11:49:52  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Στοπ στα κονδυλώματα
Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας χρήσιμο και στους άνδρες

Το εμβόλιο Gardasil, που προστατεύει τις γυναίκες από τα κονδυλώματα και από τον καρκίνο στον οποίο μπορεί αυτά να οδηγήσουν, τελικά προφυλάσσει και τους άνδρες από τα κονδυλώματα, ίσως και από καρκίνους του πέους και του πρωκτού.

Έρευνα για λογαριασμό της παρασκευάστριας εταιρείας Merck δείχνει ότι το εμβόλιο είναι 45% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης και 90% αποτελεσματικό στο να εμποδίζει την εμφάνιση ενοχλητικών κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα.

Στα τέλη του 2008 η εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να εγκρίνει το Gardasil και για τα αγόρια 9-26 ετών, εκτός από τις νεαρές γυναίκες για τις οποίες έχει λάβει ήδη άδεια. Περίπου 40 χώρες έχουν δώσει ήδη ανάλογη έγκριση για τους άνδρες.

Το εμβόλιο προσφέρει ανοσία κατά τεσσάρων τύπων του HPV (ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων), ο οποίος μολύνει την πλειονότητα των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής τους.

Ορισμένοι τύποι του ιού προκαλούν τις γνωστές μυρμηγκιές σε διάφορα σημεία του σώματος. Αλλοι τύποι προκαλούν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, ενώ κάποιοι δεν προκαλούν κανένα ορατό σύμπτωμα.

Σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει γενετικές βλάβες που οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του πρωκτού, του ορθού, του φάρυγγα και του στόματος.

Η τελευταία έρευνα της Merck είναι η μόνη μελέτη που εξετάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνδρες. Διενεργήθηκε σε δείγμα περίπου 4.065 αγοριών 16-26 ετών σε δέκα χώρες.

Ο εμβολιασμός μείωσε μόνο κατά το ήμισυ τον κίνδυνο μόλυνσης, όπως αυτή ανιχνεύεται με αιματολογικές εξετάσεις, εμπόδισε όμως την εμφάνιση κονδυλωμάτων και επακόλουθων αλλοιώσεων κατά 90,4%.

Το εμβόλιο προστατεύει όχι μόνο τους άνδρες που εμβολιάζονται αλλά και τις συντρόφους τους, επισημαίνουν επιδημιολόγοι.

Εκτός από το Gardasil, που κοστίζει πάνω από 370 δολάρια για τις τρεις δόσεις που απαιτούνται, έγκριση έχει πάρει και το αντίστοιχο εμβόλιο Cervarix της GlaxoSmithKline.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated PressH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν

Edited by - PREDATOR on 15/11/2008 11:52:49Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2008, 11:51:22  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Λήγει το καθεστώς συμμόρφωσης
Δεκτό έκανε τελικά ο ΟΗΕ το ελληνικό σύστημα καταγραφής ρύπων


Αθήνα
Το Εθνικό Σύστημα Απογραφών αερίων του θερμοκηπίου συμμορφώνεται πλέον με τις προβλέψεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, έκρινε η αρμόδια Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ.

Μέχρι τώρα η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία. Το θέμα είχε προκαλέσει «κόντρα» του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και με τον επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρο Δήμα, ο οποίος είχε μάλιστα προειδοποιήσει για παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τώρα, «η Ελλάδα έχει τις απαραίτητες θεσμικές, διοικητικές και οργανωτικές ρυθμίσεις, ώστε το Εθνικό Σύστημα Απογραφών των αερίων του θερμοκηπίου να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία» αναφέρει την Παρασκευή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Με την ενεργή συμμετοχή του προσωπικού του ΥΠΕΧΩΔΕ και της πρόσληψης τεχνικού συμβούλου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ) διασφαλίζεται η συνέχεια του Συστήματος σε διάρκεια χρόνου» προστίθεται.

Η απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Συμμόρφωσης στις 13 Νοεμβρίου βασίζεται σε γνωμοδότηση της αποστολής εμπειρογνωμόνων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία «το εθνικό σύστημα, στις θεσμικές, νομικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις που εδραίωσε και τυποποίησε με υπουργική εγκύκλιο, είναι πλήρως λειτουργικό, και η Ελλάδα έχει τις απαραίτητες διαδικασίες για τη τεχνική επάρκεια του προσωπικού εντός του εθνικού συστήματος, να σχεδιάζει, να προετοιμάζει και να διαχειρίζεται απογραφές, και να κατατίθενται εγκαίρως στη γραμματεία του ΟΗΕ».

Διαμάχη με ΠΑΣΟΚ και οργανώσεις

Στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το υπουργείο επανέρχεται στη διαμάχη επαναλαμβάνοντας ότι «είναι απολύτως ψευδές και συκοφαντικό ότι η Ελλάδα αποβλήθηκε από το Πρωτόκολλο του Κιότο».

Με τις αποφάσεις του ΟΗΕ η Ελλάδα δεν είχε αποβληθεί οριστικά, είχε όμως τεθεί σε «καθεστώς συμμόρφωσης» όσον αφορά τους ευέλικτους μηχανισμούς του Κιότο, όπως για παράδειγμα το σύστημα εμπορίας ρύπων.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα, κυρίως, ανέκυψε από τα λανθασμένα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα το 1995 στον ΟΗΕ για το έτος βάσης 1990 και τις απαράδεκτες καταγγελίες τού τότε υπευθύνου για τις απογραφές εναντίον της χώρας του».

«Δυστυχώς -υπογραμμίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ- εκείνη την περίοδο από κάποιους παράγοντες, από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, ορισμένες οικολογικές οργανώσεις και τον λαλίστατο κ. Λάλα (τον υπεύθυνο για τις απογραφές, το 1995, Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΠΑΣΟΚ), έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαστρεβλωθεί πλήρως η πραγματικότητα. Το θέμα εμφανίστηκε περίπου ως «εθνική καταστροφή», υποστηρίχθηκαν απίστευτες τερατολογίες με αποκορύφωμα το απολύτως συκοφαντικό ότι 'Η Ελλάδα αποβλήθηκε από το πρωτόκολλο του Κιότο'» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο «πριν ένα μήνα, οι ίδιοι κύκλοι επιχείρησαν για ακόμα μία φορά να δημιουργήσουν το ίδιο σκηνικό διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με αφορμή μία διαδικαστική παρατήρηση της Επιτροπής του ΟΗΕ. Τότε διατύπωσαν τα ίδια ψεύδη και αφορισμούς».

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου ήρθε η απάντηση του Σπύρου Κουβέλη, πολιτικού εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας: «Και πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ, για να κρύψει την ανικανότητα και την ναποτελεσματικότητά της, προσπαθεί να φορτώσει τις δικές της παλινωδίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις οικολογικές οργανώσεις».

«Είναι απαράδεκτη η τακτική του υπουργείου, να χρησιμοποιεί διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες, ως εξιλαστήρια θύματα της ικής του πολιτικής αποτυχίας» αναφέρει, υποστηρίζοντας έτσι τον Δρ. Δημήτρη Λάλα».

Πάντως, «το ΠΑΣΟΚ χαίρεται για την αποκατάσταση της χώρας και του διασυρμού που είχε υποστεί διεθνώς και ελπίζει ότι το Υπουργείο θα διδαχθεί πολλά μέσα από τις αποτυχίες του».

Από την πλευρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάδας, «χαιρετίζει την έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ και την ανταπόκριση στις υποδείξεις τους από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και φορείς για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Όπως όλα δείχνουν, η έκθεση των ειδικών θα μας βγάλει σύντομα από την ντροπιαστική κατάσταση στην οποία είχαμε περιέλθει, όντας η πρώτη και μοναδική χώρα του κόσμου που αποκλείστηκε από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο».

Το υπουργείο επισημαίνει, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τέσσερις μόνο χώρες της ΕΕ που βρίσκονται ήδη εντός των στόχων του Κιότο, μαζί με τη Γαλλία, τη Σοηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και μια από τις τέσσερις χώρες της ΕΕ που μπορούν να παραμείνουν εντός στόχου έως το 2012 χωρίς πρόσθετα μέτρα.


Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2008, 11:53:58  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Οι γοφοί της Homo erectus
Απολιθωμένη γυναικεία λεκάνη δίνει στοιχεία για την ανθρώπινη γονική φροντίδα


Ουάσινγκτον
Τα μωρά του Homo erectus φαίνεται ότι γεννιούνταν πιο ανεπτυγμένα από τα σημερινά βρέφη και άρα είχαν λιγότερη ανάγκη γονικής φροντίδας από ό,τι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι παλαιοανθρωπολόγοι. Το συμπέρασμα προέρχεται από μια γυναικεία λεκάνη 1,2 εκατ. ετών που βρέθηκε στην Αιθιοπία.

Τα απολιθωμένα οστά Ηοmo erectus που παρουσιάζονται την Παρασκευή στο περιοδικό Science αποτελούν τη μόνη σχεδόν ανέπαφη γυναικεία λεκάνη που έχει εντοπιστεί από αυτή τη φάση της ανθρώπινης εξέλιξης, αναφέρει το AFP.

Βασισμένοι σε μια σειρά από μετρήσεις της προϊστορικής λεκάνης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων συμπεραίνουν ότι οι γυναίκες Homo erectus λίκνιζαν τους γοφούς όταν περπατούσαν, ίσως και περισσότερο από τις σημερινές γυναίκες.

Το σημαντικό όμως είναι ότι μετρήσεις επιτρέπουν μια νέα εκτίμηση για το πόσο φαρδύ ήταν το κεφάλι των νεογέννητων Homo erectus.

Χάρη στα αναλογικά μεγάλα κεφάλια τους, τα βρέφη εκείνης της εποχής έρχονταν στον κόσμο με δυνατότητες πιο ανεπτυγμένες σε σχέση με τα νεογνά του Homo sapiens.

«Όχι ότι έβγαιναν μιλώντας και περπατώντας. Ήταν όμως ικανά από μικρότερες ηλικίες για προηγμένες συμπεριφορές, όπως το να πιάνουν πράγματα με το χέρι τους και να παίρνουν καθιστή στάση» εξηγεί στο Reuters ο Σκοτ Σίμπσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σήμερα, αντίθετα, η βρεφική και παιδική περίοδος της ανθρώπινης ανάπτυξης διαρκούν ασυνήθιστα πολύ σε σχέση με άλλα ανώτερα θηλαστικά.

Ο Homo erectus (όρθιος άνθρωπος στα λατινικά) εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από 2 έως 1,8 εκατ. χρόνια και πρόλαβε να εξαπλωθεί σε μεγάλο τμήμα της Ευρασίας πριν εξαφανιστεί τελικά πριν από περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια. Οι παλαιοντολόγοι γενικά συμφωνούν ότι ήταν άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου.

Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2008, 12:02:28  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Επιβραδύνοντας τη γήρανση
Παρέμβαση στην τελομεράση παρατείνει θεαματικά τη ζωή ποντικώνΓενετική παρέμβαση στην τελομεράση, το λεγόμενο «ένζυμο της γήρανσης», παρέτεινε κατά 40% τη ζωή ποντικών στο εργαστήριο χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές.

Η τελομεράση επιμηκύνει τα τελομερή, δομές στα άκρα των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν τα μόρια του DNA από τη διάλυση. Σε κάθε διαίρεση του κυττάρου, τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι τελικά να χάσει το κύτταρο τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται.

Η τελομεράση επιτρέπει στα κύτταρα να εξακολουθούν να διαιρούνται και πιστεύεται ότι αυξάνει έτσι τη μακροζωία. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, λόγω ανεξέλεγκτης κυτταρικής διαίρεσης.

Προκειμένου να παρατείνουν τη ζωή των ποντικών χωρίς αυτό το ρίσκο, οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου στη Μαδρίτη εισήγαγαν στα πειραματόζωα επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου της τελομεράσης μαζί με αντίγραφα ογκοπροστατευτικών γονιδίων.

Ως αποτέλεσμα των τροποποιήσεων αυτών, τα ποντίκια είχαν σε προχωρημένη ηλικία καλύτερο νευρομυϊκό συντονισμό, λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και υγιέστερους ιστούς από τα συνηθισμένα ποντίκια. Η μέση διάρκεια ζωής τους αυξήθηκε κατά 40%.

Η σχέση μεταξύ των τελομερών και της γήρανσης είναι γνωστή από το 1990, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής ενός ολόκληρου θηλαστικού, δήλωσε στην εφημερίδα El Mundo η συντονίστρια της έρευνας Μαρία Μπλάσκο.

Αν εφαρμοζόταν στον άνθρωπο, η γενετική τροποποίηση ίσως θα επέτρεπε την παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης μέχρι τα 100 χρόνια περίπου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΓερμανικόH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2008, 12:04:08  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Επιτυχημένη εκτόξευση
Ξεκίνησε το ταξίδι του Endeavour προς τον ISS


Επιτυχημένη ήταν η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Endeavour από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας των ΗΠΑ. Το Endeavour θα εκτελέσει αποστολή επισκευής κι ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Το σκάφος, με επταμελές πλήρωμα, εκτοξεύθηκε στις 19:55 (02:55 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) για μια 15ήμερη αποστολή που θα συμπεριλάβει τέσσερις «περιπάτους» κοσμοναυτών στο Διάστημα για να επισκευαστούν οι σύνδεσμοι στους συλλέκτες ηλιακής ενέργειας του ISS και να γίνουν προετοιμασίες για την επέκτασή του.

Το Endeavour θα παραδώσει 6.538 κιλά εφοδίων κι εξοπλισμού για την αναβάθμιση των χώρων διαβίωσης του σταθμού και την προετοιμασία του για την υποδοχή περισσότερων ανθρώπων για πιο μακρόχρονες αποστολές, καθώς το 2010 θα αρχίσει η απόσυρση του πεπαλαιωμένου αμερικανικού στόλου επαναχρησιμοποιούμενων διαστημοπλοίων.

Στον εξοπλισμό που θα παραδοθεί περιλαμβάνονται ένα μηχάνημα για την άθληση των αστροναυτών, μια ακόμη τουαλέτα, δύο κρεβάτια και μια αντλία ανακύκλωσης του νερού, που θα μετατρέπει τα ούρα των αστροναυτών σε πόσιμο νερό. Ακόμη, θα εγκατασταθούν δύο φούρνοι κι ένα ψυγείο.

Το Endeavour θα επιστρέψει μεταφέροντας υλικό από επιστημονικά πειράματα που διεξήχθησαν στον ISS και αχρηστεμένο εξοπλισμό.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/ΓαλλικόH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2008, 12:13:14  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Λύση στο μυστήριο
Πείραμα αποκαλύπτει πώς η χλωρίνη σκοτώνει τα μικρόβια

Χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό εδώ και 200 χρόνια, μέχρι σήμερα όμως πολλά παρέμεναν άγνωστα για το πώς η χλωρίνη εξολοθρεύει τα μικρόβια. Το δραστικό συστατικό της επιτίθεται στις πρωτεΐνες τους και τις κάνει να «πήζουν» σαν αβγό που βράζει.

Η χλωρίνη είναι υδατικό διάλυμα υποχλωριώδους νάτριου, ενός άλατος που διίσταται (διασπάται) στο νερό και δίνει το ισχυρό υποχλωριώδες οξύ.

Οι επιστήμονες γνώριζαν πώς η χλωρίνη επηρεάζει πρωτεΐνες και κυτταρικές μεμβράνες στο δοκιμαστικό σωλήνα, όμως η χημική αυτή διαδικασία δεν είχε εξεταστεί σε ζωντανούς οργανισμούς.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν σχεδόν τυχαία το μηχανισμό δράσης της χλωρίνης στο βακτήριο Escherichia coli. Τα πειράματα είχαν σχεδιαστεί για την εξέταση μιας βακτηριακής πρωτεΐνες του θερμικού σοκ, η οποία ενεργοποείται για την προστασία του βακτηρίου όταν αυτό εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή σε χημικό στρες.

Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει το Reuter, το χημικό στρες προερχόταν από υποχλωριώδες οξύ. Το πανίσχυρο χημικό διαπιστώθηκε ότι κροκιδώνει τις πρωτεΐνες, δηλαδή αλλάζει απότομα την τρισδιάστατη δομή τους και τις αναγκάζει να συσσωματώνονται, όπως συμβαίνει και στις κροκιδωμένες πρωτεΐνες ενός βρασμένου αβγού.

Η χλωρίνη είναι τόσο αποτελεσματική στο να ξεπερνά την άμυνα των μικροβίων ώστε χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό και από τον ανθρώπινο οργανισμό:

Οι ερευνητές δήλωσαν στo Reuters ότι στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχουν κύτταρα που παράγουν υποχλωριώδες οξύ για να σκοτώσουν εισερχόμενα βακτήρια.

«Το υποχλωριώδες οξύ είναι σημαντικό μέρος της άμυνας του οργανισμού. Δεν είναι κάτι που χρησιμοποιείται μόνο στις επιφάνειες των πάγκων» σχολίασε η Ούρσουλα Γιάκομπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.

Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2008, 12:15:01  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Προσέλαβε ντετέκτιβ
Βρετανίδα ζητά διαζύγιο λόγω εικονικής απιστίας στο Second LifeTo ζευγάρι είχε παντρευτεί τόσο στην πραγματικότητα
όσο και στο Second Life (φωτ. αρχείου)

Εξοργισμένη σύζυγος υπέβαλε αίτηση διαζυγίου όταν ανακάλυψε ότι ο άνδρας της έκανε εικονικό σεξ με άλλη στον ψηφιακό κόσμο του Second Life, γράφουν την Παρασκευή οι βρετανικές εφημερίδες.

Ο γάμος της 28χρονης Έιμι Τέιλορ με τον 40χρονο Ντέιβιντ Πόλαρντ κατέρρευσε ύστερα από τρία χρόνια συμβίωσης όταν τον συνέλαβε -για δεύτερη μάλιστα φορά- να παρακολουθεί το εικονικό alter ego του (αβατάρ) να κάνει έρωτα με τον χαρακτήρα άλλης παίκτριας.

Tο Second Life δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργούν μια εικονική ζωή στην οποία το αβατάρ τους μπορεί να συνάπτει φιλίες, να αναπτύσσει σχέσεις, να αγοράζει ακίνητα και να ιδρύει επιχειρήσεις, σε ένα φανταστικό κόσμο που διαθέτει το δικό του, εικονικό νόμισμα.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε σε δωμάτιο συζήτησης (chatroom) το 2005 και παντρεύτηκε τόσο την πραγματική ζωή όσο και σε ένα φαντασμαγορικό, τροπικό σκηνικό του Second Life.

Όμως η Τέιλορ είχε πάντα κάποιες υποψίες για την online πίστη του άνδρα της. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει τη βοήθεια ενός εικονικού ντετέκτιβ για να διαπιστώσει εάν ο Ντέιβ Μπάρμι, όπως ονομάζεται το αβατάρ του Ντέιβιντ, την απατά, διότι και στο παρελθόν, πριν ακόμα παντρευτούν, τον είχε συλλάβει να κάνει σεξ με μια... εικονική πόρνη.

Τότε ανακάλυψε ότι το αβατάρ του άνδρα της είχε υποτροπιάσει, όταν τον συνέλαβε σε μία εύγλωττη στάση με μία άλλη, εικονική γυναίκα.

«Τρελλάθηκα, πληγώθηκα αφάνταστα» εξομολογήθηκε η Τέιλορ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, εξηγώντας την απόφασή της να ζητήσει διαζύγιο.

Ο δικηγόρος της πάντως (δικηγόρος και στην πραγματική ζωή) δεν εξεπλάγη ιδιαίτερα -πρόκειται για τη δεύτερη αίτηση διαζυγίου που καλείται να αναλάβει λόγω εμπλοκής του Second Life στην πραγματική ζωή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


H Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2008, 12:16:23  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Ματιές σε άλλους κόσμους
Τα πρώτα πραγματικά πορτραίτα εξωηλιακών πλανητώνΚαλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη στο άστρο Formalhaut
Τηλεσκόπια στην επιφάνεια της Γης για πρώτη φορά κατόρθωσαν να πάρουν τις πρώτες πραγματικές (οπτικές) εικόνες εξωπλανητών -και μάλιστα τριών ταυτόχρονα- που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο. Παράλληλα, το τροχιακό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε το δικό του εξωπλανήτη, τον πρώτο που φωτογραφήθηκε από το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο οπτικά, στην περιοχή του ορατού φωτός.

Στην πρώτη περίπτωση, που περιγράφεται στο περιοδικό Science, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Χέρτσμπεργκ και το Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια, χρησιμοποίησαν δύο τηλεσκόπια στη Χαβάη και κατάφεραν να πάρουν υπέρυθρες εικόνες που δείχνουν τρεις γιγάντιους εξωπλανήτες (πλανήτες έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα, γνωστοί και ως εξωηλιακοί πλανήτες), οι οποίοι περιφέρονται γύρω από το άστρο HR8799 στον αστερισμό του Πήγασου, σε απόσταση περίπου 130 ετών φωτός από τη Γη. Οι εξωπλανήτες έχουν μάζα 5 έως 13 φορές μεγαλύτερη του Δία (στην ένθετη εικόνα διακρίνονται δύο από τους τρεις).

«Επιτέλους, για πρώτη φορά έχουμε πραγματική εικόνα από ένα ολόκληρο σύστημα εξωπλανητών» δήλωσε ο αστροφυσικός Μπρους Μάκιντος, που συμμετείχε στην ανακάλυψη. «Είναι ένα ορόσημο στην αναζήτηση εξωπλανητών».

Περίπου 300 εξωπλανήτες έχουν μέχρι τώρα βρεθεί σε τροχιά γύρω από μακρινά άστρα, κυρίως όμως με έμμεσο τρόπο, ανιχνεύοντας την επίδραση που ασκούν στο βαρυτικό πεδίο του μητρικού άστρου τους. Τώρα όμως ήρθε η πρώτη άμεση οπτική παρατήρηση -έστω και αν οι εικόνες είναι θολές. «Για οκτώ χρόνια προσπαθούσαμε, χωρίς επιτυχία να φωτογραφήσουμε έναν εξωπλανήτη και τώρα έχουμε εικόνες από τρεις ταυτόχρονα» δήλωσε ο Μάκιντος.

Η άμεση ανίχνευση του φωτός από εξωπλανήτες θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν τη σύνθεση της επιφάνειάς τους και της ατμόσφαιράς τους λεπτομερώς, κάτι που δεν μπορεί να γίνει όταν ο εξωπλανήτης εντοπίζεται έμμεσα.

Στη δεύτερη περίπτωση, που επίσης δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, υπό τον αστρονόμο Πολ Κάλας, χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Hubble, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, και κατόρθωσε να τραβήξει κανονικές (στο ορατό φως) φωτογραφίες ενός εξωπλανήτη, του Formalhaut b, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το μητρικό του άστρο Formalhaut, σε απόσταση 25 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Νότιου Ιχθύος (στην ένθετη αριστερά, ο δακτύλιος σκόνης γύρω από το άστρο. Ο πλανήτης είναι μια μικροσκοπική κουκκίδα κάτω δεξιά).

Ο εξωπλανήτης, με μάζα περίπου όσο ο Δίας, ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά κάθε 872 χρόνια σε απόσταση 11 δισ. μίλια από το άστρο του και περιβάλλεται από ένα ογκώδη δακτύλιο σκόνης. Θεωρείται ο συγκριτικά πιο ψυχρός και με μικρότερη μάζα εξωπλανήτης που έχει ποτέ βρεθεί.

Κανείς από τους νέους εξωπλανήτες δεν θεωρείται πάντως ότι μπορεί να φιλοξενεί ζωή, επειδή είναι πολύ μεγάλοι και καυτοί και οι τροχιές τους είναι σε μεγάλες αποστάσεις από το άστρό τους. Οι αστρονόμοι ευελπιστούν όμως ότι κάποια στιγμή θα κατορθώσουν να εντοπίσουν άλλα ηλιακά συστήματα με μικρότερους βραχώδεις πλανήτες σαν τη Γη και τον Αρη, ένας στόχος πολύ δυσκολότερος.

Προηγούμενες δημοσιεύσεις για πραγματικά «πορτραίτα» εξωηλιακών πλανητών είτε αφορούσαν παρατηρήσεις εκτός του ορατού φωτός, είτε δεν είχαν πείσει την αστρονομική κοινότητα όσο οι δύο νέες έρευνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2008, 11:52:12  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Εκδήλωση του Megaron Plus
Η νανοτεχνολογία μπαίνει στην υπηρεσία και την καθημερινότητα του ανθρώπου

Τις πολλά υποσχόμενες εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην καθημερινότητα του ανθρώπου και στην επιστημονική έρευνα παρουσίασαν αναλυτικά ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τον πρόγραμμα Megaron Plus του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η νανοτεχνολογία αφορά οτιδήποτε συμβαίνει στις διαστάσεις του νανόμετρου, δηλαδή το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, που ισούται περίπου με το 1/80.000 μιας ανθρώπινης τρίχας ή το 1/10.000 μιας τελείας κειμένου.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας γίνονται σταδιακά όλο και πιο αντιληπτές σε ολοένα και περισσότερα επίπεδα των σύγχρονων κοινωνιών. Το μέλλον μας επιφυλάσσει, μεταξυ άλλων, αυτοκαθαριζόμενα τζάμια και ρούχααλλά και νανο-ρομπότ που θα στέλνονται στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς, όπως για καταστροφή καρκινικών κυττάρων.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης επισήμανε ότι η νανοτεχνολογία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον 21ο αιώνα και ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα σε αυτόν τον τομέα και ότι πρέπει να αναδείξουμε και στη χώρα μας την αξία της έρευνας σε ένα χώρο αόρατο από το ανθρώπινο μάτι.

Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, οι επιπτώσεις της νανοτεχνολογίας στην ιατρική θα είναι καταλυτικές στο προσεχές μέλλον και θα φανούν σε τομείς όπως η διάγνωση, η θεραπεία και η χειρουργική.

Σε ό,τι αφορά την διάγνωση, στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται βιοαισθητήρες και τεχνικές μοριακής απεικόνισης με νανοσωματίδια, με δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού καρκινικών κυττάρων. Η στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων στα πάσχοντα όργανα και η ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμακευτικών ουσιών θα επιτευχθεί και αυτή με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, χάρη σε ειδικά νανοσωματίδια (μπάλες από πολυμερή), που στο εσωτερικό τους θα έχουν φάρμακα και θα καθοδηγούνται με ακρίβεια στα πάσχοντα κύτταρα.

Από την άλλη πλευρά, επαναστατικές αλλαγές στη χειρουργική θα φέρει η χρήση μικρο- και νανο-εμφυτευμάτων καθώς και μικρο- ή νανο-ρομπότ. Τα νανο-ρομπότ του μέλλοντος θα μπορούν να παίρνουν δείγματα ιστών από το εσωτερικό του σώματος για βιοψία, γεγονός που θα επιτρέπει μικρότερα χειρουργικά τραύματα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στους δυνητικούς κινδύνους από τη χρήση της νανοτεχνολογίας και επισήμαναν ζητήματα σχετικά με την απορρόφηση των νανοϋλικών από τον άνθρωπο και τη φύση και τις πιθανές επιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη για νέες προστατευτικές ρυθμίσεις και κανονισμούς σε σχέση με όλους τους εμπλεκόμενους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη κινείται προς την κατεύθυνση επιβολής ρυθμίσεων.

Την ημερίδα συντόνισαν οι ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και Ηλίας Κούβελας (Ιατρική Πάτρας), ενώ χαιρέτισαν ο Ιωάννης Μάνος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», και η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και μορφωτική ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας, Catherine Suard.

Στο συνέδριο επίσης μίλησαν ο Νικολά Λετεριέ, εκπρόσωπος του τεχνολογικού συνεργατικού σχηματισμού Minalogic στη Γκρενόμπλ, οι ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Νίκος Γλέζος και Χρήστος Τσάμης, ο ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Νίκος Ταγματάρχης, ο ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας Ηρακλείου Κρήτης Μανόλης Στρατάκης και ο Αλ. Λουίζος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο, με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2008, 11:55:39  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Τοξική απειλή
Απειλή για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία οι παράνομες χωματερές


Σημαντικές βλάβες στο περιβάλλον και την υγεία, αλλά και πρόστιμα γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, θα είναι οι επιπτώσεις των 16 παράνομων χωματερών που θα συνεχίσουν να λειτουργούν παρά την καταδίκη της Ελλάδας το 2005. Κίνδυνος και νέας παραπομπής και για 476 νέες χωματερές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής, η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή εκτιμά ότι από τις 1.102 χωματερές για τις οποίες καταδικάστηκε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2005 , σήμερα «έχουν κλείσει οι 806, εκτελούνται έργα αποκατάστασης σε 280, ενώ στο τέλος του έτους θα απομείνουν ενεργές μόνο 16».

Για καθένα από αυτούς τους 16 ΧΑΔΑ (Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) επικρέμεται από 1η Ιανουαρίου η επιβολή ημερήσιου προστίμου 34.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 544.000 ευρώ την ημέρα.

Από το 2005 όμως φαίνεται ότι έχουν «φυτρώσει» σαν μανιτάρια και άλλες παράνομες χωματερές: Πριν από δύο χρόνια υπήρχαν περίπου 3.000, τον περασμένο Αύγουστο 2.000 και 492 στο τέλος του 2008, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που παραθέτει στην εφημερίδα η WWF Eλλάς.

Είναι τώρα πιθανό ότι Ελλάδα όχι μόνο θα πληρώσει τα πρόστιμα από την απόφαση του 2005 αλλά και νέα πρόστιμα, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμψει τη χώρα και για τους ΧΑΔΑ που δεν είχαν εξεταστεί τότε.

Το ρεπορτάζ παραθέτει μια σειρά χαρακτηριστικών περιπτώσεων ΧΑΔΑ που μολύνουν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η χωματερή της Βόνιτσας, 1.000 μέτρα από σχολείο, και η χωματερή στις όχθες του Αλιάκμονα, δίπλα σε ταμιευτήρα.

Μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δείχνουν ότι οι διοξίνες από τις τοξικές φωτιές στους ΧΑΔΑ ήδη περνούν στη διατροφική αλυσίδα.

Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2008, 12:03:02  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Κι άλλος για το φεγγάρι
Η Ινδία πανηγυρίζει για την άφιξη της σημαίας της στη ΣελήνηΣτη διάρκεια της καθόδου η βολίδα φωτογράφισε
το σεληνιακό τοπίο
Διερευνητική συσκευή που απελευθερώθηκε από διαστημικό σκάφος της Ινδίας συνετρίβη ελεγχόμενα στην επιφάνεια της Σελήνης, προκαλώντας κύματα εθνικής υπερηφάνειας στην ασιατική χώρα, η οποία μπαίνει πια στο «κλαμπ» των ισχυρών του Διαστήματος μαζί την Ιαπωνία και την Κίνα.

Βαμμένη με την πορτοκαλί, άσπρη και πράσινη σημαία της Ινδίας, η βολίδα απελευθερώθηκε την Παρασκευή από το σκάφος Τσαντραγιάν (σεληνάκατος στα αρχαία σανσκριτικά), το πρώτος σκάφος της χώρας σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Το πρωί του Σαββάτου, η συσκευή προσέκρουσε στην επιφάνεια με ταχύτητα 5.000 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το σχεδιασμό. Τα κομμάτια της σημαίας πιθανότατα διασκορπίστηκαν μαζί με τα συντρίμμια σε μια μεγάλη έκταση του κρατήρα Σάκλτον.

Η βίαιη προσελήνωση είναι μια μεγάλη τεχνολογική αλλά και συμβολική επιτυχία για την Ινδία, η οποία φαίνεται ότι δεν υστερεί του ανταγωνισμού στη νέα ασιατική «κούρσα» από τη Γη στη Σελήνη: Μέχρι πέρυσι, μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) είχαν πραγματοποιήσει αποστολές στο φεγγάρι. Σε διάστημα ενός περίπου χρόνου, η Ιαπωνία, η Κίνα, και τώρα η Ινδία, ακολούθησαν τη Δύση σε αυτό το επίτευγμα (ανάλογα σχέδια έχει ακόμα η Νότιος Κορέα).

Η αποστολή ακολουθεί εξάλλου την εκρηκτική ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, βασισμένη κυρίως στον τομέα υψηλής τεχνολογίας.

«Αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός θα χαραχτεί στην Ιστορία της Ινδίας ως φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στην επιστημονική μας κοινότητα για τις αποφασιστικές της προσπάθειες να δώσει στη χώρα ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε η Σόνια Γκάντι, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου.

Η διετής αποστολή του Τσαντραγιάν έχει στόχο να χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Σελήνης αλλά και του υπεδάφους της, προκειμένου να καθοριστεί η περιοχή που θα εξερευνηθεί το 2011 με μη επανδρωμένη σεληνάκατο. Οι φωτογραφίες που μεταδόθηκαν το Σάββατο ακόμα αναλύονται.

Απώτερος στόχος για το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα είναι μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, η οποία όμως δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη έγκριση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


H Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2008, 17:55:06  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Αστρονομία και τεχνολογία
Διάλεξη για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Τελλόγλειο ΊδρυμαΑντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη, με θέμα Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: συνέργια αστρονομικών γνώσεων και τεχνολογικής ανάπτυξης στη Αρχαία Ελλάδα, διοργανώνει την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο πλαίσιο της έκθεσης Ελλάδα και Τεχνολογία - Μια διαχρονική προσέγγιση.

Τα αποκαλυπτήρια του πρόσφατου αντιγράφου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έγιναν την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της έκθεσης, από τον πρόεδρο του ΔΣ του Τελλογλείου και πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο.

Το νέο αντίγραφο, στην κατασκευή του οποίου συνεργάστηκαν ο καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης (Τμήμα Φυσικής), ο αναπληρωτής καθηγητής Κυριάκος Ευσταθίου (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών), η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαγδαληνή Αναστασίου (τμήμα Φυσικής) και η φοιτήτρια Θεοδώρα Ζαχαροπούλου (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) είναι το πιο πιστό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως.

«Η αρτιότητα της κατασκευής του αρχαιότερου αυτού αστρονομικού υπολογιστή (όπως έχει χαρακτηριστεί στη διεθνή βιβλιογραφία), μας έχει καταπλήξει» δηλώνουν οι καθηγητές και οι τεχνικοί που συνεργάστηκαν στην κατασκευή του.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας. Κατασκευάστηκε πριν από 2000 χρόνια και χρησιμοποιούταν για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.

Η έκθεση, «Ελλάδα και τεχνολογία - Mια διαχρονική προσέγγιση», διοργανώνεται από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-ΝΟΗΣΙΣ, το Σύλλογο Φίλων του Τελλογλείου Ιδρύματος και το Ίδρυμα Λαμπράκη. Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσονται στις φθινοπωρινές «Ημέρες Πολυτεχνείου» 2008.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου 2008 - 11 Ιανουαρίου 2009. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00-14:00.
Τετάρτη 9:00- 14:00 και 17:00-21:00. Σάββατο, Κυριακή: 10:00 -18:00.


Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2008, 17:56:32  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Πανευρωπαϊκή μελέτη
Μεγάλη η ψαλίδα υγείας μεταξύ των ηλικιωμένων στην ΕΕ

Το διάστημα για το οποίο ο μέσος πενηντάρης μπορεί να ελπίζει ότι θα παραμείνει υγιής διαφέρει κατά πολύ μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, δείχνει μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Οι ερευνητές υπολόγισαν για κάθε χώρα τα «υγιή χρόνια ζωής» δηλαδή το διάστημα για το οποίο ο μέσος πολίτης άνω των 50 ετών ζει χωρίς αναπηρίες και σημαντικούς περιορισμούς στην καθημερινή ζωή.

Ο υψηλότερος μέσος όρος, 23,6 υγιή χρόνια, καταγράφεται στη Δανία, ενώ ο χαμηλότερος, μόλις 9,0 χρόνια μετά τα 50, καταγράφεται στη Λετονία. Ο μέσος όρος για την ΕΕ-25 το 2005 ήταν 17,3 χρόνια για τους άνδρες (δηλαδή μέχρι την ηλικία των 67,3 ετών) για τους άνδρες και 18,1 (μέχρι τα 68,1 χρόνια) για τις γυναίκες.

Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Γαλλία, βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο, ενώ η Φινλανδία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Τσεχία υστερούν σε σχέση με το μέσο όρο, αναφέρει το AFP.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για το 2005, οπότε περιορίζεται στις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ το 2005 και δεν καλύπτει τις δύο νεώτερες χώρες-μέλη, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Είναι πάντως σαφές από τα αποτελέσματα ότι οι ηλικιωμένοι στα πλουσιότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης χαίρουν καλύτερης υγείας από τα νεώτερα μέλη της ΕΕ στα ανατολικά: Οι πενηντάρηδες στη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Λιθουανία μπορούν να περιμένουν δέκα υγιή χρόνια λιγότερο σε σχέση με τους συνομιλήκους τους στην Ολλανδία, τη Σουηδία ή τη Μάλτα.

Οι πολίτες των δέκα νεώτερων χωρών-μελών ζουν λιγότερο και με περισσότερα προβλήματα υγείας, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Σε γενικές γραμμές, τα «υγιή χρόνια ζωής» εξαρτώνται από το προσδόκιμο επιβίωσης σε κάθε χώρα, ωστόσο αυτή η σχέση δεν είναι απόλυτη. Σαφέστατη είναι πάντως η σχέση ανάμεσα στα υγιή χρόνια ζωής, την οικονομική κατάσταση της χώρας και το ποσοστό του ΑΕΠ που αφιερώνεται για περίθαλψη στις μεγάλες ηλικίες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η υστέρηση πολλών χωρών όσον αφορά την υγεία των ηλικιωμένων θέτει υπό αμφισβήτηση τον ευρωπαϊκό στόχο για αύξηση στο 50% του ποσοστού απασχόλησης των ηλικιών 55-64 ετών έως το 2010.

Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2008, 17:57:58  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Το χαζοκούτι της παρηγοριάς
Οι δυστυχείς «βλέπουν πολύ περισσότερο τηλεόραση»


Οι άνθρωποι που νιώθουν δυστυχισμένοι βλέπουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερη τηλεόραση σε σχέση με όσους δηλώνουν ευτυχείς, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Η TV φαίνεται ότι είναι καταφύγιο για τους δυστυχείς, ενδέχεται όμως να επιδεινώνει την κατάσταση,

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 30.000 Αμερικανούς ενήλικες για την περίοδο 1975-2006. Δείχνει ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν ευτυχισμένοι βλέπουν 19 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, ενώ όσοι νιώθουν λίγο-πολύ δυστυχισμένοι κάθονται μπροστά στην οθόνη 25 ώρες την εβδομάδα.

Το συμπέρασμα ισχύει ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, εισοδήματος, ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης. Επιπλέον, οι πιο ευτυχισμένοι ήταν πιο δραστήριοι κοινωνικά, πήγαιναν συχνότερα στην εκκλησία, διάβαζαν εφημερίδες περισσότερο και δεν αμελούσαν να ψηφίσουν.

Η έρευνα δεν μπορεί να δείξει αν είναι η δυστυχία που οδηγεί στην τηλερόραση ή αν είναι η τηλεόραση που οδηγεί στη δυστυχία. Το πρώτο, πάντως, φαίνεται πιθανότερο -οι δυστυχείς μάλλον χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως καταφύγιο.

«Η TV δεν είναι επικριτική ή δύσκολη, οπότε οι άνθρωποι με περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες ή ευκαιρίες για άλλες δραστηριότητες μπορούν να απορροφηθούν σε αυτή» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Social Indicators Research.

«Επιπλέον, η χρόνια δυστυχία μπορεί να γίνει κοινωνικά και προσωπικά εξουθενωτική και να επηρεάσει την εργασία και τις περισσότερες κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες, ωστόσο ακόμα και οι πιο δυστυχείς μπορούν να πιάσουν το τηλεκοντρόλ και να ψυχαγωγηθούν παθητικά από την TV» αναφέρουν.

Είναι πάντως πιθανό να ισχύει σε κάποιο βαθμό και το αντίστροφο, δηλαδή η πολλή τηλεόραση να βυθίζει τους τηλεθεατές στη δυστυχία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί σιγά-σιγά η τηλεόραση εξοβελίζει άλλες δραστηριότητες που φέρνουν πιο ουσιαστική απόλαυση, όπως η σωματική άσκηση, το σεξ, οι παρέες κλπ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξε ότι οι άνθρωποι γενικά απολαμβάνουν την τηλεόραση Σε μια κλίμακα ικανοποίησης από το μηδέν έως το δέκα, η παρακολούθηση τηλεόρασης βαθμολογήθηκε με 8 κατά μέσο όρο.

Φαίνεται όμως ότι η απόλαυση δεν διαρκεί πολύ: «Αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τηλεόραση πιθανώς προσφέρει στους τηλεθεατές μια σύντομης διάρκειας ευχαρίστηση, με τίμημα όμως μια πιο μακροπρόθεσμη κακοδιαθεσία» σχολιάζει ο κοινωνιολόγος Τζον Ρόμπινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2008, 17:59:17  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Αγόρισε ένα, χάρισε ένα
Ευρωπαϊκό ντεμπούτο για τον «φθηνό μαθητικό φορητό» της OLPCΟ φθηνός φορητός υπολογιστής XO, παλαιότερα γνωστός ως «φορητός των 100 δολαρίων», πωλείται από τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου και στην ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάρε ένα, δώσε ένα».

Μέσω του προγράμματος οι οι ενδιαφερόμενοι αγοράζουν δύο λάπτοπ, ένα για τον εαυτό τους και ένα που δωρίζεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το ΟΧ του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Ένας Φορητός ανά Παιδί» (OLPC) κοστίζει γύρω στα 310 ευρώ και πωλείται μέσω του διαδικτυακού καταστήματος Amazon στις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και στη Ρωσία, την Ελβετία και την Τουρκία.

Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του ΧΟ ανακοινώθηκε από τον Έλληνα ιδρυτή του OLPC Νίκολας Νεγκροπόντε σε συνέδριο για την πληροφορική στο χώρο της Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.

Όπως αναφέρει το Yahooo Ιρλανδίας, ο Νεγκροπόντε δήλωσε ότι οι δωρεές του προγράμματος «Πάρε ένα, δώσε ένα» θα εστιαστούν στις 50 φτωχότερες χώρες του κόσμου καθώς και σε περιοχές όπου υπάρχουν εκτοπισμένοι πληθυσμοί λόγω πολέμων.

Το κόστος κάθε φορητού XO υπερβαίνει σήμερα κατά πολύ την προβλεπόμενη τιμή, ο Νεγκροπόντε ωστόσο υποσχέθηκε ότι ένας φορητός των 100 δολαρίων θα φτάσει στην αμερικανική αγορά στα τέλη του 2009.

Η επόμενη γενιά του ανθεκτικού φορητού θα βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό, είπε.

Το σημερινό μοντέλο του XO, ένας ζωηρόχρωμο πλαστικό μηχάνημα, διαθέτει μανιβέλα για τη φόρτιση της μπαταρίας, μονόχρωμη οθόνη που παραμένει ευανάγνωστη στο φως του ήλιου. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης για πρόσβαση στο Διαδίκτυο και συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Μέχρι σήμερα περίπου 600.000 XO έχουν διατεθεί σε μαθητές φτωχών χωρών.

Ενδιαφέρον για τη διανομή του XO σε μαθητές είχε εκδηλώσει και η Ελλάδα, το σχέδιο όμως δεν έχει προχωρήσει.

Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/11/2008, 08:39:04  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Χτίζοντας τη Γη
Η ζωή άλλαξε την ίδια τη σύσταση του πλανήτη


Σταλαγμίτες μαλαχίτη από το Κονγκό. Χάρη στη ζωή,
τα ορυκτά της Γης είναι περισσότερα από του Αρη.

Χωρίς τους ζωντανούς μικροοργανισμούς, τα δύο τρίτα των ορυκτών που απαντώνται σήμερα στη Γη δεν θα υπήρχαν, δείχνει η πρώτη λεπτομερής ανάλυση της εξέλιξης του ορυκτού πλούτου στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες είχαν εδώ και χρόνια σκόρπια στοιχεία για τη συνεξέλιξη του ορυκτού και του βιολογικού πλούτου. Όμως η νέα έρευνα αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά απόπειρα να χρονολογηθεί και να αξιολογηθεί συνολικά η εξέλιξη των περίπου 3.000 ορυκτών της Γης, από το σχηματισμό της πριν 4,5 δισ. χρόνια

Η πρώτη ύλη για το σχηματισμό του πλανήτη ήρθε από το διαστρικό χώρο, όπου υπήρχε μόνο μια δεκαριά διαφορετικών ορυκτών. Ακόμα 60 περίπου ορυκτά εμφανίστηκαν όταν το διαστρικό υλικό άρχισε να συμπυκνώνονται σε συσσωματώματα στο δίσκο του Ηλιακού Συστήματος.

Όταν τα συσσωματώματα αυτά διογκώθηκαν σε πραγματικούς πλανήτες, η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η επίδραση του νερού επέτρεψε την εμφάνιση μερικών εκατοντάδων ακόμα ορυκτών. Και ενώ ο Αρης και η Αφροδίτη σταμάτησαν σε αυτό το στάδιο, ο φλοιός της Γης συνέχισε να εξελίσσεται και σταδιακά απέκτησε χιλιάδες ακόμα ανόργανες ενώσεις.

Ένας παράγοντας που επέτρεψε αυτή την εξέλιξη ήταν η κίνηση των τεκτονικών πλακών, η οποία δημιουργούσε συνεχώς νέα χημικά περιβάλλοντα. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας ήταν η επίδραση των μικροβίων, αναφέρουν στην επιθεώρησηAmerican Mineralogist ερευνητές του ιδρύματος Carnegie στην Ουάσινγκτον.

Η αρχή, εξηγεί το Nature.com, έγινε με τα μονοκύτταρα φύκη που εμφανίστηκαν στους ωκεανούς πριν από περίπου 2,5 δισ. χρόνια. Μέσω της φωτοσύνθεσης το φυτοπλαγκτόν απελευθέρωσε οξυγόνο το οποίο έκανε πολλά μέταλλα να σκουριάσουν να σχηματίσουν οξείδια όπως του χαλκού και του σιδήρου.

Αργότερα, οι μονοκύτταροι οργανισμοί εξελίχθηκαν αργότερα σε πιο πολύπλοκους μικροοργανισμούς με κελύφη από ανθρακικό ασβέστιο. Όταν αυτοί οι οργανισμοί πέθαιναν, άρχισαν να αφήνουν παχιά στρώματα ασβεστίτη στους πυθμένες των θαλασσών. Στην ξηρά, τα μικρόβια και τα φυτά γρήγορα οδήγησαν στην εμφάνιση πολλών αργιλικών ορυκτών, όπως ο τάλκης.

Αυτά τα οξείδια των μετάλλων, οι ασβεστίτες και τα αργιλικά ορυκτά θα ήταν σπάνια σε ένα πλανήτη χωρίς ζωή, είναι όμως άφθονα όπου αφθονούν οι έμβιοι οργανισμοί.

Αυτό σημαίνει ότι ο εντοπισμός τέτοιων βιογενών ορυκτών στη φασματική ταυτότητα μακρινών πλανητών θα αποτελούσε ισχυρή ένδειξη για την παρουσία εξωγήινης ζωής.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/11/2008, 08:40:29  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Χάι-τεκ σύγχυση
Δύσχρηστες για τους μισούς αγοραστές οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας


Οι μισοί από τους καταναλωτές που αγοράζουν νέες διαδικτυακές συνδέσεις, κινητά τηλέφωνα ή άλλα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, χρειάζονται βοήθεια από άλλους για να μάθουν να τα χρησιμοποιούν, προκύπτει από δημοσκόπηση στην αμερικανική αγορά.

«Τα νέα γκάτζετ ή υπηρεσίες μπορεί να γίνουν δημοφιλή πολύ πριν να γίνει κατανοητή από το μέσο χρήστη η ίδια η τεχνολογία» δήλωσε στο AFP ο Σίντνεϊ Τζόους, μέλος της ερευνητικής ομάδας στην εταιρεία μελετών Pew Research Center.

To 48% των 2.054 ενηλίκων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι συνήθως χρειάζεται βοήθεια για να ρυθμίσουν και να χρησιμοποιήσουν συσκευές όπως οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα.

Αλλα ευρήματα της μελέτης:

-Το 53% των καταναλωτών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς βοήθεια τυχόν τεχνικά προβλήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το 38% των ερωτηθέντων απευθύνθηκε σε υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, το 15% ζητά τη βοήθεια φίλων και γνωστών, ενώ ένα 15% παραιτήθηκε από κάθε προσπάθεια επιδιόρθωσης και άφησε τη συσκευή χαλασμένη.

-Από το 28% των ερωτηθέντων που συνάντησε τεχνικά προβλήματα και τα επέλυσε χωρίς βοήθεια, οι περισσότεροι ήταν άνδρες (39% του συνόλου των ανδρών που συμμετείχαν, έναντι 22% για τις γυναίκες).

Όσον αφορά τις συχνότερες βλάβες:

-Το 44% των ερωτηθέντων που σερφάρουν στο Διαδίκτυο από το σπίτι δήλωσε ότι η σύνδεση σταμάτησε να λειτουργεί κανονικά κάποια στιγμή τους περασμένους 12 μήνες

-Το ίδιο συμβαίνει και για το 39% των κινητών τηλεφώνων και το 15% των mp3 players.

-Το 48% δηλώνει ότι αποθαρρύνθηκε από την προσπάθεια που απαιτείται για την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων και το 40% έμεινε σαστισμένο από τις τεχνικές πληροφορίες που τους προσφέρθηκαν.

-Τα κινητά είναι οι συσκευές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να μην επισκευαστούν ποτέ: Το 23% όσων έμειναν με το κινητό στο χέρι δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν.


Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4851 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/11/2008, 12:09:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Open Mind
Στον ISS το Εντίβορ
Εκτοξεύθηκε από τη Φλόριντα το βράδυ της Παρασκευής 07:26


Προσδέθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Εντίβορ για μια αποστολή που έχει στόχο να διπλασιαστούν οι δυνατότητες φιλοξενίας του σταθμού.

Η πρόσδεση πραγματοποιήθηκε ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή μερικά λεπτά νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8777&pubid=1868745Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4851 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/11/2008, 19:23:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Open Mind
Μία μυστηριώδης σκοτεινή ύλη κοντά στο ηλιακό μας σύστημα.

Ένα επιστημονικό όργανο της NASA, αερομεταφερόμενο σε ένα μπαλόνι ηλίου για πειράματα, πολλά χιλιόμετρα πάνω από την Ανταρκτική, ανακάλυψε ενδείξεις για την ύπαρξη μιας πιθανής μεγάλης μάζας μυστηριώδους σκοτεινής ύλης σχετικά κοντά στο ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist.

Η σχετική επιστημονική εργασία από τον καθηγητή φυσικής του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ Τζον Γουέφελ, δημοσιεύεται στο περιοδικό Νature?ΤΟ όργανο ανίχνευσε μια απρόσμενη και εντυπωσιακά μεγάλη ποσότητα ηλεκτρονίων κοσμικής ακτινοβολίας πολύ υψηλής ενέργειας (300 έως 800 GeV), που προέρχονται από μια άγνωστη πηγή σε απόσταση περίπου 3.000 ετών φωτός από το ηλιακό σύστημα (ένα έτος φωτός ισούται με 10 τρισ. χλμ).

Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι ότι τα ηλεκτρόνια πηγάζουν από τη σύγκρουση σωματιδίων σκοτεινής ύλης μεταξύ τους, η οποία οδηγεί στην αμοιβαία καταστροφή τους. Η εξαφάνιση των «εξωτικών» σωματιδίων σκοτεινής ύλης (των λεγόμενων και «σωματιδίων Kaluza Klein») εκτιμάται από τους επιστήμονες ότι παράγει κανονικά σωματίδια, όπως ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, πρωτόνια και αντιπρωτόνια, που είναι παρατηρήσιμα. Αυτό το είδος σωματιδίων σκοτεινής ύλης ανήκει στην κατηγορία των σωματιδίων WIMP, ενός από τα κατ’ εξοχήν υποψήφια ως συστατικά της σκοτεινής ύλης, τα οποία βασίζονται σε θεωρίες ότι το σύμπαν έχει έξτρα διαστάσεις.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 25% περίπου του σύμπαντος αποτελείται από σκοτεινή ύλη, η οποία αντιδρά στη βαρύτητα όπως και η κανονική ύλη που είναι μόλις το 5%, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι η ακόμα πιο μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια, που πιθανώς «εξαναγκάζει» το σύμπαν να επεκτείνεται με αυξανόμενο ρυθμό.
Αν και η σκοτεινή ύλη θεωρείται ότι είναι διάχυτη στο σύμπαν, είναι αόρατη και δυσνόητη για τους επιστήμονες, που προσπαθούν εδώ και χρόνια να βρουν απτά στοιχεία για την ύπαρξή της - κάτι που πιθανώς πέτυχε η έρευνα πάνω από την Ανταρκτική. Σύμφωνα με τον Γουέφελ, «αυτή μπορεί να είναι η πρώτη έμμεση ανίχνευση της αυτοκαταστροφής των σωματιδίων σκοτεινής ύλης».

Η μεγάλη ποσότητα των εκπεμπόμενων ηλεκτρονίων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε πάντως να προέρχεται από πιο συμβατικές πηγές, όπως ένα γρήγορα περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων («πάλσαρ»), μια μεσαίου μεγέθους μαύρη τρύπα ή τα απομεινάρια της έκρηξης ενός άστρου σουπερνόβα. Όμως η ομάδα του Γουέφελ δεν κατόρθωσε μέχρι στιγμής να συσχετίσει την παρατηρηθείσα εκπομπή ηλεκτρονίων με την εύρεση μιας τέτοιας εναλλακτικής πηγής ακτινοβολίας, ενώ ο Γουέφελ δήλωσε ότι, λόγω της τόσο υψηλής ενέργειας που ανιχνεύθηκε (300 - 800 GeV), «δεν υπάρχει τίποτε γνωστό στη φυσική υψηλής ενέργειας ή στην αστροφυσική που να συμβαίνει σε αυτή την ενεργειακή γκάμα».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη, αν και κατανέμεται σχετικά ομοιόμορφα στο σύμπαν, έχει την τάση επίσης να συγκεντρώνεται πιο μαζικά γύρω από τις συγκεκντρώσεις της κανονικής ύλης, όπως είναι οι γαλαξίες, λόγω της βαρυτικής έλξης των τελευταίων. Τα ηλεκτρόνια που ανίχνευσε το επιστημονικό όργανο, μπορεί ακριβώς να προέρχονται από μια τέτοια συγκέντρωση σκοτεινής ύλης σε μια πηγή (γαλαξία) σχετικά κοντά -σε αστρονομικούς όρους- με το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Το 2007 οι «κυνηγοί» της σκοτεινής ύλης είχαν μια άλλη πιθανή επιτυχία: ο δορυφόρος WMAP της NASA ανίχνευσε μια μεγάλη ποσότητα μικροκυμάτων με προέλευση το κέντρο του γαλαξία μας, η οποία επίσης θεωρήθηκε ότι προερχόταν από συγκρούσεις σωματιδίων σκοτεινής ύλης (όμως το πείραμα της Ανταρκτικής ανίχνευσε 200 φορές περισσότερη εν δυνάμει σκοτεινή ύλη σε σχέση με την εκπομπή από το γαλαξιακό κέντρο). Πριν λίγους μήνες εξάλλου, μια άλλη επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι βρήκε ενδείξεις σκοτεινής ύλης με τη βοήθεια του ανιχνευτή ?Pamela?. Τέλος, το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα ?Φέρμι» άρχισε να ψάχνει για πιθανές πηγές σκοτεινής ύλης.

Ακόμα και αν η ανακάλυψη πάνω από την Ανταρκτική αποδειχθεί τελικά ότι δεν αφορά σκοτεινή ύλη, έχει τη σημασία της, σύμφωνα με τον καθηγητή αστροφυσικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Άντι Τέηλορ, γιατί οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει τι είναι αυτό επιταχύνει τα ηλεκτρόνια και τα άλλα φορτισμένα σωματίδια στο σύμπαν, δημιουργώντας το αίνιγμα της κοσμικής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, ένα μυστήριο διαφορετικό από αυτό της σκοτεινής ύλης, που επίσης χρήζει εξήγησης.

ΠΗΓΗ http://www.madata.gr/index.php/33/34/27503.htmlΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 11:29:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos
Η επιστροφή των μαμούθ

Το «Τζουράσικ Παρκ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ μπορεί να μη γίνει ποτέ πραγματικότητα, όμως παρά τη διαρκή άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη μας η επιστημονική κοινότητα ελπίζει σε μια νέα «Εποχή των παγετώνων».

Οπως στο σίκουελ της δημοφιλούς ταινίας κινουμένων σχεδίων, ο Μάνι, το μαμούθ, επιστρέφει με την παρέα του για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τη δημιουργία του πρώτου γενετικού χάρτη του τριχωτού μαμούθ θα είναι στο μέλλον σε θέση να «αναστήσουν» το ζώο που εξαφανίστηκε από τη Γη πριν από 4.000 χρόνια.

Για τις ανάγκες αυτού του φαινομενικά ακατόρθωτου εγχειρήματος, θα επιστρατευτεί ο στενότερος εν ζωή συγγενής του μαμούθ, ο αφρικανικός ελέφαντας.

Αμερικανοί και Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να χαρτογραφήσουν ένα μεγάλο μέρος, το 80%, του γονιδιώματος του προϊστορικού ζώου «mammuthus primigenius». Μέσω ενός δείγματος DNA που ανέκτησαν από τρίχες δύο μαμούθ, οι επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη γενετική αλληλουχία εξαφανισμένου είδους στην ιστορία.

Το γονιδίωμα των δύο μαμούθ, τα οποία συντηρήθηκαν στη φυσική κατάψυξη της Σιβηρίας για 20.000 και 60.000 χρόνια αντίστοιχα, δεν δίνει απλώς φως στην εξέλιξη και εξαφάνιση του είδους, αλλά προσφέρεται και ως μελλοντική πρώτη ύλη για την επαναφορά των μαμούθ στη ζωή!

DΝΑ
«Αποκρυπτογραφώντας αυτό το γονιδίωμα, θα μπορούσαμε θεωρητικά να δημιουργήσουμε δεδομένα τα οποία κάποτε μπορεί να βοηθήσουν άλλους ερευνητές να αναστήσουν τα τριχωτό μαμούθ εισάγοντας την αλληλουχία DNA του στο γονιδίωμα του σύγχρονου ελέφαντα», δήλωσε ο Στίβεν Σούστερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Ο γονιδιακός χάρτης του μαμούθ, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Νature», αποκάλυψε ότι το προϊστορικό ζώο έχει με τον αφρικανικό ελέφαντα πολύ στενότερη συγγένεια απ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Ηδη έχουν κλωνοποιηθεί ποντίκια από νεκρό ιστό, ο οποίος παρέμεινε στην ψύξη για 16 χρόνια, ωστόσο δεν είναι εξίσου απλή η αναπαραγωγή ειδών μέσω γενετικού υλικού ηλικίας χιλιάδων χρόνων. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι, παρά το νέο επίτευγμα, η επαναφορά των μαμούθ στη ζωή είναι αδύνατη.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ
Μία προσέγγιση για την «αναγέννηση» των μαμούθ είναι η κλωνοποίηση με τη χρήση του γενετικού υλικού του προϊστορικού ζώου και ωαρίων σύγχρονων ελεφάντων. Η δυσκολία αυτής της μεθόδου έγκειται στη χαμηλή ποιότητα του αρχαίου DNA, το οποίο θα πρέπει να αντιγραφεί στο σύνολό του χωρίς λάθη και να εισαχθεί σε τεχνητά χρωμοσώματα.

Περαιτέρω προβλήματα δημιουργεί η φύση του αναπαραγωγικού συστήματος του ελέφαντα, το οποίο δεν προσφέρεται για τεχνητές μεθόδους σύλληψης.

Οπως υποστηρίζει, όμως, ο καθηγητής Στίβεν Σούστερ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, θα ήταν ευκολότερη η ενσωμάτωση του γενετικού υλικού του μαμούθ σε εκείνο του σύγχρονου ελέφαντα για τη δημιουργία υβριδίου.

«Πιστεύω ότι μπορεί στο μέλλον να αντιστραφεί η εξελικτική διαδικασία από το γονιδίωμα του μαμούθ στο γονιδίωμα του ελέφαντα», δήλωσε ο Σούστερ. «Αυτό θα επιτρέψει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης την ανάσταση ενός μαμουθοποιημένου ασιατικού ελέφαντα. Πιστεύω ότι είναι εφικτό».

πηγή:ethnos.gr

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4851 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 12:33:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Open Mind
Η Europeana στο Διαδίκτυο
Εγκαινιάστηκε η φιλόδοξη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Ευρώπης.Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε την Πέμπτη τη Europeana, μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει σταδιακά εκατομμύρια βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα και άλλα στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της ΕΕ δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση της Γαλλίας το 2005. Είναι η ευρωπαϊκή απάντηση απάντηση στο αμερικανικό Google Βοοκ Search, μια υπηρεσία αναζήτησης με λέξεις κλειδιά, η οποία σήμερα καλύπτει επτά εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία.

Όπως αναφέρει το AFP, η πολύγλωσση Europeana προσφέρει στο ντεμπούτο της τα πλήρη κείμενα περίπου 2 εκατ. τόμων, με την προοπτική να φτάσει τα 10 εκατ. όταν τεθεί επισήμως σε πλήρη λειτουργία το 2010, Η βάση δεδομένων δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία -εκτός από σημαντικά έργα της λογοτεχνίας όπως τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, οι επισκέπτες μπορούν ήδη να θαυμάσουν αριστουργήματα της ζωγραφικής, όπως το Κορίτσι με Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Βερμέερ, ή ακόμα και χειρόγραφες παρτιτούρες μουσικών όπως ο Μπετόβεν.

Η τεχνολογία «επιτρέπει σε ένα Τσέχο φοιτητή να περιηγηθεί στη βρετανική βιβλιοθήκη χωρίς να ταξιδέψει στο Λονδίνο, ή σε έναν Ιρλανδό λάτρη της τέχνης να πλησιάσει τη Μόνα Λίζα χωρίς να περιμένει στην ουρά στο Λούβρο» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, Ευρωπαία Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΜΕ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το πρόγραμμα θα έχει σημαντικές δυσκολίες να αντιμετωπίσει. Με 14 μόνιμους εργαζόμενους και ετήσιο προϋπολογισμό 2,5 εκατ. δολαρίων, η Europeana ήδη συναντά εμπόδια που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα χρήσης του υλικού online.

Λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η ιστοσελίδα «πάγωσε», καθώς οι υπολογιστές εξυπηρέτησης δικτύου είχαν κατακλυστεί από έναν όγκο 10 εκατομμυρίων «χτυπημάτων» την ώρα.

Η πολυπλοκότητα ενός τόσο μεγάλου έργου «γονάτισε» εξάλλου και τη Microsoft, η οποία ξεκίνησε τη δική της ηλεκτρονική βιβλιοθήκη το 2006, εγκατέλειψε όμως την προσπάθεια ενάμισι χρόνο αργότερα. Το Google Βοοκ Search, επίσης, ακόμα δεν έχει καταφέρει να καθησυχάσει τους εκδότες και να ξεπεράσει τους νομικούς σκόπελους γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα.

Εκτός από τα εμπόδια αυτού του είδους, η Europeana αντιμετωπίζει ακόμα και την τεράστια τεχνική πρόκληση της ψηφιοποίησης. Μέχρι σήμερα έχει μεταγραφεί σε ηλεκτρονική μορφή μόνο το 1% των βιβλίων στις εθνικές βιβλιοθήκες της Ευρώπης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί μόλις στο 4% έως το 2012.

ΠΗΓΗ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=959798&lngDtrID=252Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Open Mind
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4851 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 13:53:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Open Mind
Παγετώνες στην "Ελλάδα" του Αρη
Υπολογίζεται ότι περιέχουν 20.000 κυβικά χιλιόμετρα παγωμένου νερού, αρκετά για να σκεπάσουν όλο τον πλανήτη με ένα στρώμα νερού πάχους 20 εκ.

Εκατοντάδες πελώριους παγετώνες με πάχος ένα χιλιόμετρο ανίχνευσε όργανο ραντάρ στο διαστημόπλοιο της NASA "Mars Reconnaissance Orbiter", θαμμένους κάτω από ένα λεπτό βραχώδες στρώμα εδάφους του Αρη, στην ανατολική λεκάνη "Ελλάς" του νότιου ημισφαιρίου, οι οποίοι καταλαμβάνουν έκταση δεκάδων χιλιομέτρων.

Οι παγετώνες αυτοί μπορεί να είναι τα απομεινάρια τεράστιων εκτάσεων πάγου που σκέπαζαν τον πλανήτη σε κάποια περασμένη εποχή πάγων, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Ρόιτερ, του Γαλλικού Πρακτορείου και του New Scientist, ενώ σχετική επιστημονική εργασία εμφανίστηκε στο περιοδικό Science.

Υπολογίζεται ότι οι παγετώνες περιέχουν 20.000 κυβικά χιλιόμετρα παγωμένου νερού, αρκετά για να σκεπάσουν όλο τον πλανήτη με ένα στρώμα νερού πάχους 20 εκατοστών.

Παράλληλα, αποτελούν τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα νερού στον Αρη πέρα από τους πόλους του, μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμοι για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον "κόκκινο πλανήτη", είτε ως πόσιμο νερό είτε ως καύσιμη ύλη για τους πυραύλους, σύμφωνα με τον γεωφυσικό του πανεπιστημίου του Τέξας Τζον Χολτ, υπεύθυνο για την ανακάλυψη. "Αν στο μέλλον επρόκειτο να στήσουμε μια βάση, θα το κάναμε δίπλα σε μια μεγάλη πηγή νερού, γιατί με αυτό μπορείς να κάνεις τα πάντα".

Οι παγετώνες, ηλικίας πιθανώς 200 εκατ. ετών, μοιάζουν με τους αντίστοιχους της Ανταρκτικής και μπορεί να κρύβουν γενετικά κατάλοιπα αρχαίας μικροβιακής ζωής, καθώς και φυσαλίδες αέρα που θα αποκαλύψουν τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του Άρη στο απώτερο παρελθόν, όπως συμβαίνει στην Ανταρκτική, σύμφωνα με το γεωλόγο Τζέημς Xιντ του πανεπιστήμιου Μπράουν.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει νερό μόνο στους δύο πόλους του Άρη, αλλά οι νεοακαλυφθέντες παγετώνες βρίσκονται σε ενδιάμεσα γεωγραφικά πλάτη (35 - 60 μοιρών), τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Ένας από αυτούς είναι τριπλάσιος σε μέγεθος από την πόλη του Λος Αντζελες.

Σύμφωνα με το γεωλόγο Τ.Χολτ, οι θαμμένοι παγετώνες αποτελούν "δραματική ένδειξη για μια μεγάλη κλιματική αλλαγή στον Άρη, πιθανώς λόγω μεταβολών στην κλίση του άξονά του, οι οποίες προκαλούν τις εποχές των παγετώνων και στη Γη". Σύμφωνα με το γεωολόγο Τ.Χιντ, επειδή ο Άρης δεν διαθέτει κάποιο μεγάλο δορυφόρο που να μπορεί να τον σταθεροποιήσει, πιθανότατα ταλαντεύεται δραματικά κάθε 120.000 χρόνια περίπου.

Οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν την ιστορία του νερού στον Άρη, επειδή το νερό είναι θεμελιώδες για το αν ποτέ ο πλανήτης φιλοξένησε μικροβιακή ή άλλη μορφή ζωής. Αν και τώρα είναι ξερός και σκονισμένος, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Άρης κάποτε ήταν πολύ πιο υγρός.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι διακρίνουν, στις βόρειες πεδιάδες του, τα απομεινάρια της ακτογραμμής ενός ωκεανού, ο οποίος, πριν τουλάχιστον 2 δισ. χρόνια, σκέπαζε το ένα τρίτο του πλανήτη.

Το όχημα Phoenix Mars Lander, που προσεδαφίσθηκε το Μάιο στο βόρειο πόλο του πλανήτη, πρόλαβε να βρει βέβαιες αποδείξεις ότι υπήρχε νερό, πριν ολοκληρώσει την αποστολή του προ ημερών.

ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8777&pubid=1888886Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 17:17:04  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Ε=mc^2
Επιβεβαιώνεται η διάσημη εξίσωση του Αϊνστάιν για την ισοδυναμία μάζας-ενέργειας


Χρειάστηκε περισσότερο από ένας αιώνας, όμως η διάσημη εξίσωση Ε=mc2 τελικά επιβεβαιώθηκε. Η μαραθώνια επίλυση της εξίσωσης σε υποατομική κλίμακα δικαιώνει τον Αϊνστάιν για την ισοδυναμία μάζας και ενέργειας.

Σύμφωνα με την εξίσωση που διατύπωσε το 1905 ο μεγάλος Γερμανοεβραίος φυσικός, στο πλαίσιο της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας, η ενέργεια ισούται με το γινόμενο της μάζας επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο.

«Μέχρι σήμερα, αυτό ήταν απλώς μια υπόθεση. Τώρα επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά» αναφέρει ανακοίνωση του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, το οποίο συνεργάστηκε στην έρευνα με Γερμανούς και Ούγγρους φυσικούς.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Όπως αναφέρει το AFP, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την εξίσωση υπολογίζοντας τη μάζα του πρωτονίου και του νετρονίου, των δύο σωματιδίων από τα οποία αποτελείται ο πυρήνας του ατόμου. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια αποτελούνται από στοιχειώδη σωματίδια, τα οποία ονομάζονται κουάρκ και παραμένουν ενωμένα μεταξύ τους με τη βοήθεια άλλω στοιχειωδών σωματιδίων που ονομάζονται γλουόνια.

Το περίεργο όμως είναι ότι τα γλουόνια έχουν μηδενική μάζα και η μάζα των κουαρκ αντιστοιχεί μόλις στο 5% της μάζας των πρωτονίων και των νετρονίων. Πού βρίσκεται λοιπόν το υπόλοιπο 95% της μάζας τους;

Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν και τους υπολογισμούς της τελευταίας έρευνας, η χαμένη μάζα αντιστοιχεί στην ενέργεια των κινήσεων και αλληλεπιδράσεων κουάρκ και γλουονίων.

Η σημασία της εξίσωσης έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι η μάζα και η ενέργεια είναι ισοδύναμες -η ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε μάζα και η μάζα σε ενέργεια.

Μέχρι σήμερα, όμως, η επίλυση της εξίσωσης σε υποατομική κλίμακα -σε εξισώσεις της «κβαντικής χρωμοδυναμικής»- ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς απαιτούσε τεράστια επεξεργαστική ισχύ.


Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 17:19:05  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Κρυμμένος στον καθεδρικό
Βρέθηκε, έπειτα από αιώνες αναζήτησης, ο τάφος του ΚοπέρνικουΗ ανατομία του κρανίου έδωσε στους ερευνητές
μια εικόνα του πώς έμοιαζε ο μεγάλος αστρονόμος


Χάγη
Γενετικές αναλύσεις σε δύο τρίχες και ένα δόντι έδωσαν οριστικό τέλος στη μακρόχρονη αναζήτηση του τάφου του Νικόλαου Κοπέρνικου, ο οποίος συγκλόνισε τον κόσμο τον 16ο αιώνα, όταν ανακοίνωσε ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του Σύμπαντος.

Οι συγκρίσεις του γενετικού υλικού επιβεβαίωσαν ότι το λείψανο που είχε βρεθεί το 2005 στον καθεδρικό του Φρόμποργκ, στη βόρεια Πολωνία, ανήκει όντως στον «πατέρα» της σύγχρονης ηλιοκεντρικής αστρονομίας.

Ο Κοπέρνικος είχε διατελέσει ιερέας στον καθεδρικό του Φρόμποργκ ναό και συνεπώς ο ναός αυτός ήταν η πιθανή τελευταία κατοικία του.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Βαρσοβία, οι ειδικοί σύγκριναν το γενετικό υλικό δύο τριχών που είχαν βρεθεί στο Calendarium Romanum Magnum, ένα βιβλίο του Γιοχάνες Στέφλερ, το οποίο εκδόθηκε το 1518 και ανήκε στον Κοπέρνικο επί πολλά χρόνια, με ένα δόντι από το κρανίο και ένα κόκαλο που βρέθηκαν στο Φρόμποργκ. Όπως δήλωσε η ειδική της γενετικής Μαρί Άλεν από το σουηδικό πανεπιστήμιο της Ουψάλα, διαπιστώθηκε ότι όλα είχαν την ίδια γενετική αλληλουχία.

Μέχρι τώρα ο τάφος του Κοπέρνικου, που γεννήθηκε το 1473 στο Τόρουν της βόρειας Πολωνίας, αποτελούσε μυστήριο, παρά τις αναζητήσεις, επί δύο αιώνες, από Πολωνούς, Γάλλους και Γερμανούς ερευνητές.

Η ανακάλυψη έγινε τελικά από τον Πολωνό αρχαιολόγο Γιέρζι Γκασόφσκι, έπειτα από αίτημα του επισκόπου του Φρόμποργκ να μελετήσει τα εκατοντάδες απομεινάρια που είναι θαμμένα κάτω από τον ρωμαιοκαθολικό γοτθικό καθεδρικό της πόλης, η οποία βρίσκεται στην πολωνική βαλτική ακτή.

Το 2005 ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους, κάτω από τα πλακάκια στο πάτωμα του καθεδρικού, το κρανίο και τα οστά ενός 70χρονου άνδρα, που παραδόθηκαν στο εγκληματολογικό εργαστήριο της πολωνικής αστυνομίας, η οποία σχεδίασε στον υπολογιστή μια πιθανή αναπαραγωγή του προσώπου, που είχε μεγάλη ομοιότητα με τα γνωστά πορτρέτα του Κοπέρνικου - συμπεριλαμβανομένης μιας ουλής πάνω από το φρύδι του και ενός σπασίματος στη μύτη.

Αν και η ηλιοκεντρική θεωρία είχε πρωτοδιατυπωθεί στην αρχαία Ελλάδα από τον Αρίσταρχο το Σάμιο, στη συνέχεια υποσκελίσθηκε από την πτολεμαϊκή γεωκεντρική θεωρία, που αργότερα είχε την υποστήριξη της ισχυρής Καθολικής Εκκλησίας. Ο Κοπέρνικος, με το έργο του De Revotutionibus Orbium Celestium, που εκδόθηκε λίγο πριν το θάνατό του το 1543, έφερε ξανά στο φως την κίνηση των ουράνιων σφαιρών (των πλανητών) γύρω από τον Ήλιο και όχι τη Γη, με συνέπεια να καταδικασθεί από τον Πάπα Παύλο τον 5ο το 1616, με το αιτιολογικό ότι αντιβαίνει στις Γραφές.

«Τώρα θα μπορέσουμε να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στον Κοπέρνικο με ένα τάφο αντάξιο αυτής της επιφανούς ιστορικής προσωπικότητας» δήλωσε ο επίσκοπος του Φρόμποργκ, Γιάτσεκ Γιεζιέρσκι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΓαλλικόH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 17:20:41  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
«Ευάλωτη κυβέρνηση, οικονομία»
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για αύξηση της ηλεκτρονικής κατασκοπείας από την ΚίναΗ Κίνα αύξησε την ηλεκτρονική κατασκοπεία κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και αμερικανικών επιχειρήσεων, αναφέρει επιτροπή του Κογκρέσου. Ετήσια έκθεση της επιτροπής προειδοποιεί ότι η Κίνα αποκτά όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Η Επιτροπή Σινοαμερικανικής Ανασκόπησης Οικονομίας και Ασφάλειας ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι επιδιώκει να αποκτήσει δυνατότητες κυβερνοπολέμου, προκειμένου να έχει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC, η έκθεση αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση και οικονομία έχουν καταστεί ιδιαιτέρως ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις, μιας και οι δύο χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση υπολογιστών και του Διαδικτύου.

Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από έξι Δημοκρατικούς και έξι Ρεπουμπλικάνους, προειδοποιεί ότι η Κίνα θα συνεχίσει τις δραστηριότητες ηλεκτρονικής κατασκοπείας.

«Η Κίνα κλέβει τεράστιες ποσότητες ευαίσθητων πληροφοριών από αμερικανικά ηλεκτρονικά δίκτυα» ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λάρι Γουόρτσελ.

Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 17:22:13  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Πολυλογισμικό
Στην έκδοση 7 έφτασε η Mathematica, σημαντικό εργαλείο για την ΈρευναΗ Mathematica επιτρέπει μεταξύ άλλων την απεικόνιση
εξισώσεων και επιστημονικών δεδομένων


Κυκλοφόρησε η έκδοση 7 της Mathematica, μιας σουίτας λογισμικού που χρησιμοποιείται ευρέως από μαθηματικούς και ερευνητές άλλων επιστημονικών κλάδων.

Η τελευταία έκδοση του προγράμματος, αναφέρει το CNet, έχει εμπλουτιστεί με εργαλεία επεξεργασίας εικόνας αλλά και με ολόκληρα σετ δεδομένων, όπως για παράδειγμα η πλήρης αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Η Mathematica, ένα προϊόν της εταιρείας εξειδικευμένου λογισμικού Wolfram Research, ξεκίνησε την καριέρα της ως εργαλείο στατιστικής και μαθηματικών, σήμερα όμως αξιοποιείται σε μια πληθώρα εφαρμογών που απαιτούν τεχνική επεξεργασία ογκωδών δεδομένων.

Σε μελέτες που απαιτούν ποσοτική επεξεργασία εικόνας, η Mathematica 7 μπορεί να μετατρέπει οπτικά μοτίβα σε αριθμητικά δεδομένα. Το λογισμικό μπορεί, για παράδειγμα, να μετρά κουκκίδες ή άλλες δομές και να καταγράφει την κατανομή τους σε μια φωτογραφία.

Τα νέα σύνολα δεδομένων που ενσωματώθηκαν στο πρόγραμμα θα μπορούσαν τώρα να προσελκύσουν και άλλους επιστήμονες:

Οι γεωλόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα πλήρες αρχείο μετεωρολογικών δεδομένων που καλύπτει ολόκληρο τον πλανήτη για διάστημα αρκετών δεκαετιών, ενώ οι βιολόγοι μπορούν να δουν τρισδιάστατα μοντέλα πρωτεϊνών και να αναζητήσουν μεμονωμένες αλληλουχίες στο σύνολο του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Η έκδοση 7 αξιοποιεί επίσης τους νεώτερους επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων, επιτρέποντας στο χρήστη ακόμα και να καθορίσει ποια επιμέρους εργασία θα αναλάβει ο κάθε πυρήνας του τσιπ.

Το λογισμικό απευθύνεται περισσότερο σε ερευνητικούς φορείς και εταιρείες, καθώς η τιμή των 2.495 δολαρίων για τη στάνταρτ έκδοση είναι μάλλον απαγορευτική για τους ιδιώτες.


Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 17:24:24  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Το οικοσύστημα μέσα μας
«Τροπικό δάσος» μικροβίων ζει και βασιλεύει στο ανθρώπινο έντεροΑποκίες βακτηρίων στο έντερο σε απεικόνιση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου


Το έντερο του ανθρώπου μπορεί να παρομοιαστεί με τροπικό δάσος από άποψη βιοποικιλότητας. Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η βακτηριακή κοινότητα στα ανθρώπινα έντερα εμφανίζει τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερη ποικιλία μικροοργανισμών από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Ακόμα και όσον αφορά τον μικροβιακό πληθυσμό σε απόλυτους αριθμούς, το έντερο των θηλαστικών -και του ανθρώπου- φιλοξενεί μια από τις πολυπληθέστερες μικροβιακές κοινότητες πάνω στη Γη, δείχνει η έρευνα που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση Public Library of Science-Biology:

Σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος αναλογούν περίπου δέκα μονοκύτταρα μικρόβια, τα περισσότερα εκ των οποίων ζουν στο έντερο.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαφορετικών ειδών μικροβίων στο έντερο έφθαναν μέχρι τα 500 το πολύ, καθώς οι παλαιότερες μέθοδοι δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν τους πιο ασυνήθιστους μικροοργανισμούς.

Με τη νέα μέτρηση, τα διαφορετικά είδη μικροβίων που διαβιούν μέσα στο έντερό μας αυξάνονται στα 5.600 τουλάχιστον.

Τι όμως κάνουν όλα αυτά μικρόβια στο έντερό μας; Σε γενικές γραμμές «κοιτούν τη δουλειά τους» και ζουν από το φαγητό που φθάνει στο στομάχι μας. Παράλληλα όμως, επιτελούν κρίσιμες λειτουργίες, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η παραγωγή θρεπτικών ουσιών όπως η βιταμίνη Κ. Ακόμα, εμποδίζουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν μέσα μας.

Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί όμως να μειώσει τον αριθμό και την ποικιλία αυτών των μόνιμων «κατοίκων» του εντέρου και πολλοί επιστήμονες ανησυχούν ότι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών οδηγεί ήδη σε επιβλαβή βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα. Η νέα μελέτη ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των αντιβιοτικών στα επωφελή βακτήρια και άρα στην ανθρώπινη υγεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


H Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 17:26:42  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Αόρατος γείτονας
Μυστηριώδης μάζα σκοτεινής ύλης ίσως γυροφέρνει το Ηλιακό Σύστημα


Σωματίδια υψηλής ενέργειας που καταγράφηκαν ψηλά στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική αποτελούν ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη μιας μεγάλης μάζας σκοτεινής ύλης σχετικά κοντά στο Ηλιακό Σύστημα, ανακοίνωσαν ερευνητές της NASA.

Επιστημονικό αερόστατο της υπηρεσίας, που πέταξε σε ύψος 37 χλμ., ανίχνευσε σε ύψοςηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας που φαίνεται να πηγάζουν από μια άγνωστη πηγή σε απόσταση 3.000 ετών φωτός, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.

H εξήγηση που προτιμούν οι συγγραφείς της δημοσίευσης είναι ότι τα ηλεκτρόνια παράγονται από τη σύγκρουση και αλληλεξόντωση σωματιδίων σκοτεινής ύλης.

«Σκοτεινή» ονομάζεται η ύλη που δεν μπορεί να γίνει ορατή επειδή δεν εκπέμπει κανενός είδους ακτινοβολία -η ύπαρξή της συμπεραίνεται από τη βαρυτική της επίδραση σε γαλαξίες και άλλα ορατά σώματα.

Οι φυσικοί πιστεύουν σήμερα ότι η σκοτεινή ύλη αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής υλοενέργεια του Σύμπαντος, ενώ η ορατή ύλη περιορίζεται στο 5%. Το υπόλοιπο 70% αντιστοιχεί στην ακόμα πιο μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια», μια δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει σήμερα ποια είναι η σύσταση της σκοτεινής ύλης, θεωρητικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η σύγκρουση σωματιδίων σκοτεινής ύλης απελευθερώνει μεγάλα ποσά ενέργειας. «Η αλληλεξόντωση αυτών των εξωτικών σωματιδίων θα παρήγαγε συνήθη σωματίδια όπως ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, πρωτόνια και αντιπρωτόνια, τα οποία είναι δυνατό να καταγραφούν από τους επιστήμονες» δήλωσε στο Reuters η Γιουν-Σουκ Σέο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Δύο άλλες πιθανές ερμηνείες των παρατηρήσεων είναι ότι τα ηλεκτρόνια προήλθαν από κάποιο περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων ή από τα τελευταία στάδια μιας έκρηξης σουπερνόβα.


Newsroom ΔΟΛH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
PREDATOR
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
17779 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 17:28:41  Εμφάνιση Προφίλ  Στείλτε ένα instant message στο Μέλος PREDATOR
Σε τροχιά με όλα τα κομφόρ
Σύστημα ανακύκλωσης ούρων αποκτά ο ISS στα δέκατα γενέθλιά του


Σήμερα ο ISS ISS έχει μέγεθος μονοκατοικίας
με πέντε υπνοδωμάτια

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται την Πέμπτη από την εκτόξευση του πρώτου τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), του ακριβότερου πειράματος της ανθρωπότητας έξω από τη Γη. Το πλήρωμα γιόρτασε τα γενέθλια με την εγκατάσταση μιας ολόκληρης νέας οικοσκευής, η οποία περιλαμβάνει και σύστημα ανακύκλωσης των υγρών αποβλήτων.

Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour έφτασε την Παρασκευή στον ISS φορτωμένο με δύο νέους χώρους ύπνου, μια τουαλέτα, μια μικρή κουζίνα, ένα μηχάνημα άσκησης, καθώς και το σύστημα ανακύκλωσης που θα μετατρέπει ακόμα και τα ούρα σε πόσιμο νερό.

Η ανακύκλωση των αποβλήτων είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί το μόνιμο πλήρωμα από τα τρία στα έξι άτομα εντός του 2009. Μέχρι σήμερα, όλο το νερό που χρειάζονταν οι αστροναύτες μεταφερόταν στο τροχιακό συγκρότημα με το διαστημικό λεωφορείο.

Τα πρώτα δείγματα ούρων θα διοχετευτούν στο σύστημα την Πέμπτη, θα απαιτηθούν όμως δοκιμές τριών μηνών πριν το πλήρωμα αρχίσει να πίνει το τελικό προϊόν.

Την Τετάρτη εγκαταστάθηκαν και οι δύο νέοι χώροι ύπνου της μονάδας Harmony, με την προοπτική να προστεθούν δύο ακόμα μέχρι το 2010. Το μόνο πρόβλημα που εμφανίστηκε στη διάρκεια των εργασιών από την άφιξη του Endeavour ήταν η απώλεια μιας εργαλειοθήκης στη διάρκεια διαστημικού περίπατου την Τρίτη. Τα εργαλεία, κόστους 100.000 δολαρίων, περιφέρονται τώρα γύρω από τη Γη.

Επέτειος

Ολοκληρωμένος σήμερα κατά τα τρία τέταρτα, ο ISS έχει πλέον το μέγεθος μονοκατοικίας με πέντε υπνοδωμάτια, ανακοίνωσε η NASA. Το τροχιακό εργαστήριο, μια συνεργασία 15 κρατών και των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, έχει μέχρι σήμερα φιλοξενήσει 167 άτομα από 15 χώρες.

Η αρχή έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1998, όταν το πρώτο τμήμα του σταθμού εκτοξεύτηκε από τους Ρώσους. Δύο εβδομάδες αργότερα το δεύτερο τμήμα εκτοξεύτηκε με το διαστημικό λεωφορείο της NASA, και το πρώτο μόνιμο πλήρωμα μετακόμισε στο συγκρότημα το 2000.

Το κόστος, από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, εκτιμάται στα 100 δισ. δολάρια.

Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, πάντως, ο αντικειμενικός στόχος του σχεδίου έχει ελαφρώς τροποποιηθεί. Αρχικά η έμφαση είχε δοθεί σε πειράματα βασικής έρευνας, όπως η καλλιέργεια ιστών και ο σχηματισμός κρυστάλλων σε συνθήκες μικροβαρύτητας, ενώ σήμερα ο ISS θεωρείται περισσότερο πεδίο δοκιμών για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη.

Η NASA σχεδιάζει τώρα να πραγματοποιήσει οκτώ ακόμα αποστολές για την ολοκλήρωση του ISS έως το 2010. Τη χρονιά αυτή τα διαστημικά λεωφορεία θα αποσυρθούν οριστικά, και μάλιστα πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το νέο σκάφος Orion που θα τα διαδεχθεί.

Στο μεσοδιάστημα οι Αμερικανοί θα εξαρτώνται από τα ρωσικά Soyuz για να ταξιδέψουν στο τροχιακό συγκρότημα.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated PressH Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2008, 23:25:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
Μικρός αστεροειδής σκάει πάνω από τον Καναδά

Ο αστεροειδής έσκασε πάνω από την Αλμπέρτα (κοντά στο saskatchewan) και οι επιστήμονες τώρα ψάχνουν να δουν αν κάποιο κομμάτι του έφτασε μέχρι τη γη. Τα βίντεο που τραβήχτηκαν από διάφορα σημεία της περιοχής είναι όντως εντυπωσιακά και οι μάρτυρες εκατοντάδες

Μερικά από τα βίντεο θα τα βρείτε εδώ
http://spaceweather.com/

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 50 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.296875
Maintained by Digital Alchemy