ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμενος να τη ξαναζήσει
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
semele
Νέο Μέλος

Cyprus
12 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/09/2008, 15:29:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπερα παιδιά. Θα ήθελα τη βοήθεια σας σε κάτι. μήπως γνωρίζετε ποιος είπε αυτό? Λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να τη ξαναζήσει.
Notext
Νέο Μέλος


17 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/09/2008, 22:41:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Notext  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
http://jaywalker.ca/Jaywalker_Magazine/Columns/Publisher's%20Notes/forget_the_past.htm

Forget the Past!

A quick search on the Internet repeatedly bumps into the famous George Santayana quote “those who do not remember the past are doomed to repeat it”. Yet the ‘net contradictorily informs us that he actually said “those who cannot remember the past are doomed to repeat it”. Not to miss any angle, the Misinformation Superhighway quotes poor, tired, old George as having said “those who forget the past are condemned to repeat it”.
Of course, cypherspace has a few other versions of this quote that offer condemnation instead of doom, such as “those who forget history are condemned to repeat it” and “those who don’t learn from history are condemned to repeat it”. Finally, for the historically unaware, the digital world serves up “those who are ignorant of history are condemned to repeat it”.

There are three things I’ve learned from this:

1) Those who don’t learn from history are condemned to write web pages about it.

2) Those who cannot come up with quotes of their own are condemned to repeat them.
3) Those who do not remember the past are doomed to misquote it.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

samuel1974
Πλήρες Μέλος

Argentina
1323 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/09/2008, 00:16:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους samuel1974  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
"Αυτοί που ξεχνάνε την ιστορία τους ειναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουνε"

George Santayana (Life of Reason, 1905)HASTA LA VICTORIA SIEMPREΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sakura
Νέο Μέλος


26 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2009, 18:38:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sakura  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
λογικο! η ιστορια "ανακυκλωνεται"
αν δεν μαθεις απτα λαθη σου σου αξιζει να ξαναητηθεις!!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/06/2009, 10:23:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ καλό
Οι σημερινοί Έλληνες πάντως όσο ανάξιοι και άν είμαστε την ιστορία μας μέχρι κάποιο σημείο την γνωρίζουμε, μπορεί να μήν παραδειγματιζόμαστε καθόλου απο αυτήν αλλά αμνησία δέν έχουμε πάθει.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2484 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/06/2009, 12:22:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Πολύ καλό
Οι σημερινοί Έλληνες πάντως όσο ανάξιοι και άν είμαστε την ιστορία μας μέχρι κάποιο σημείο την γνωρίζουμε, μπορεί να μήν παραδειγματιζόμαστε καθόλου απο αυτήν αλλά αμνησία δέν έχουμε πάθει.

Μερικές φορές όμως "κολλάμε" στα λάθος σημεία ή "θυμόμαστε" την ιστορία έτσι όπως τη φανταζόμαστε... το ίδιο προβληματικό...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/06/2009, 07:04:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η ιστορία οπωσδήποτε προσφέρει άφθονα διδάγματα, διαφωτιστικά των σκαμπανεβασμάτων των εθνικών ομάδων. Η μελέτη των αιτιών που οδήγησαν έναν λαό είτε στην πτώση, είτε στην ακμή είναι σπουδαίο δώρο που μπορούμε να αποκομίσουμε ο κάθε λαός από την αναδίφηση της ιστορικής μας διαδρομής. Ομως δεν αρκεί από μόνη της η ιστορική μελέτη προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Αν η μελέτη ισοδυναμεί με παγερή εισροή ιστορικών πληροφοριών στους εγκεφαλικούς αποδέκτες, χωρίς να μετατρέπεται σε ώριμες δημιουργικές πράξεις, τότε μάλλον δεν εξελισσόμαστε σαν κοινωνία, σαν λαός, σαν έθνος. Μπορούμε λόγου χάριν να παραδειγματιζόμαστε από τις καταστροφικές εμφύλιες διαμάχες των προγόνων μας και να καλλιεργήσουμε μια συμπεριφορά που θα υπερνικά τις μικροπολιτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις, ειδικά σε περιόδους γενικότερων κρίσεων στην περιοχή μας.

Παράλληλα θα πρέπει να αναλογιζόμαστε συνεχώς κατά πόσο όλα όσα έχουμε διδαχθεί για την ιστορία της Ελλάδας, αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, ή μόνο ένα σκέλος αυτής. Δυστυχώς κάθε έθνος τείνει να καταγράφει την ιστορία του μονολιθικά και παραταξιακά ("εμείς πάντα απελευθερώνουμε, οι άλλοι πάντα κατακτούν"), έτσι ώστε να εξυπηρετούνται απατηλά ιδεολογήματα και φανφάρες χωρίς να μεριμνά για την ορθολογικότερη κατανόηση του ευρύτερου ιστορικού γίγνεσθαι. Είναι απαραίτητο κατ'εμε να προσπαθεί ο εκάστοτε "εθνικός ιστορικός" να διεισδύει και στην "άλλη πλευρά" (που ενδεχομένως δεν θα είναι μόνο μία), να προσεγγίζει ρεαλιστικά τον τρόπο σκέψης της στο μέτρο του εφικτού και να προσεγγίζει τις δικές της ευαισθησίες, ανάγκες και σκοπιμότητες. Έτσι μόνο θα κατανοήσει καλύτερα γιατί ένα γεγονός ελεξίλχθηκε έτσι όπως εξελίχθηκε...

Είναι παραπλανητικό στην ιστορική μας θεώρηση να ξεκινάμε με την απλοϊκή παραδοχή της επίρριψης ευθυνών στους άλλους, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη και το δικό μας ποσοστό ευθυνών. Επιπλέον θεωρώ και την μοιρολατρική προσκόλληση στις εθνικές συμφορές, περιοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη ενός έθνους. Πρεπει να καταλάβει ο κάθε λαός ότι δεν προκαθορίστηκαν από απρόσιτες υπερβατικές δυνάμεις οι διάφορες αντιμαχόμενες εθνικές παρατάξεις για να αλληλοχτυπιούνται εσαεί, αλλά οι ευμετάβλητοι αντικειμενικοί-υλικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει στις εθνικές και εμφύλιες συγκρούσεις. Ενας εχθρός του χθες μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε φίλο και συνεργάτη του αύριο...και αντίστροφα.
Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι ένας λαός δεν αρκεί μόνο να θυμάται την ιστορία του για να μην την ξαναζήσει, αλλά πρέπει να χρησιμοποιεί τα διδάγματα του παρελθόντος ως φάρο για χάραξη νέας παραγωγικής πορείας στον κόσμο των εθνών, μέσα από εύστοχες και προσεκτικά μελετημένες ενέργειες...
Δεν εξαρτάται βέβαια αποκλειστικά από δικές του ενέργειες η ευημερία του, αφού τον πλανήτη τον μοιραζεται με πλείστους ακόμα λαούς, αλλά αν τουλάχιστον την παραπάνω ιδέα εγκολπωθούν κι άλλοι,σίγουρα θα επέλθει γενικότερη πρόοδος.
Η συνωμοσιολογική αναχρονιστική κλάψα και η αλυτρωτική μουρμούρα αρμόζουν μόνο στους αφελείς που δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η κοινωνία εξελίσσεται, το ηθικό zeitgeist (που λέει και ο Richard Dawkins) εξελίσσεται, ότι ο κόσμος όλος εξελίσσεται...

Εξέλιξη ή οπισθοδρόμηση? Διαλέγετε και παίρνετε κύριοι...

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 15/06/2009 07:10:48Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.09375
Maintained by Digital Alchemy