ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Τρωικός Πόλεμος
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 4
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/05/2004, 15:27:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Was There a Trojan War?
by Manfred Korfmann

Το άρθρο είναι από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Archaeology.



Η Τροία την εποχή του Τρωικού Πολέμου (αναπαράσταση μέσω κομπιούτερ)


"
Παρά τις υποθέσεις που ισχυρίζονται το αντίθετο, η αρχαιολογική έρευνα που γίνεται στα πλαίσια του νέου προγράμματος για την Τροία, δεν έχει ως σκοπό την κατανόηση της Ιλιάδος του Ομήρου ή τον Τρωικό Πόλεμο.
Τα τελευταία 16 έτη, περισσότεροι από 350 μελετητές, επιστήμονες, και τεχνικοί από σχεδόν 20 χώρες έχουν συνεργαστεί στις ανασκαφές του χώρου στη βορειοδυτική Τουρκία, που ξεκίνησε ως ακρόπολη της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην τρίτη χιλιετία πΧ. και κατέληξε ως Βυζαντινός οικισμός πρίν εγκαταλειφθεί στο 1350πΧ. Εντούτοις, ως διευθυντής των πρόσφατων ανασκαφών, μου τίθεται συνεχώς το ερώτημα εάν ο τρωικός πόλεμος του Ομήρου συνέβη πραγματικά.


Το μέγεθος της Τροίας

Η Τροία φαίνεται ότι καταστράφηκε περίπου το 1180 πΧ. (αυτή η ημερομηνία αντιστοιχεί στο τέλος της ανασκαφής επιπέδων της Τροίας VIi ή VIIa), πιθανώς από έναν πόλεμο. Υπάρχουν στοιχεία μιας πυρκαγιάς, μερικών σκελετών, και ενός σωρού σφαιρών σφεντονών. Αν οι κάτοικοι είχαν υπερασπίσει επιτυχώς την πόλη τους θα είχαν συλλέξει τις σφαίρες σφεντονών τους και θα τις είχαν αποθηκεύσει για ένα επόμενο γεγονός, αλλά ένας νικηφόρος κατακτητής δεν θα είχε κάνει τίποτα με αυτές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σύγκρουση ήταν ο γνωστός πόλεμος -- παρόλο που η αρχαία παράδοση τον τοποθετεί χρονικά γύρω σε αυτήν την περίοδο. Μετά από μια μεταβατική περίοδο μερικών δεκαετιών, ένας νέος πληθυσμός από τα ανατολικά Βαλκάνια ή τη βορειοδυτική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας εγκαταστάθηκε προφανώς στα ερείπια, μίας πιθανώς πολύ αποδυναμωμένης πόλης.

Το κύριο επιχείρημα κατά της συσχέτισης αυτών των ερειπίων με τη μεγάλη πόλη που περιγράφεται στην Ιλιάδα, ήταν ότι η Τροία της 'Υστερης Εποχής του Χαλκού, ήταν μια πλήρως ασήμαντη πόλη και όχι μία πόλη που αξίζει να κάνεις πόλεμο γι αυτήν. Οι νέες όμως ανασκαφές μας και η πρόοδος της έρευνας στη νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν αλλάξει αρκετά αυτή την εικόνα της Τροίας.

Φαίνεται ότι αυτή η πόλη ήταν, με τα πρότυπα της συγκεκριμένης περιοχής εκείνης της περιόδου, πολύ μεγάλη πράγματι, και σίγουρα η θέση της ήταν σημαντική ως προς τον έλεγχο της πρόσβασης από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα και από την Μικρά Ασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και αντίστροφα. Η ακρόπολή της ήταν ασύγκριτη στην ευρύτερη περιοχή και, όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης η Τροία προφανώς δέχτηκε επανειλημμένες επιθέσεις και χρειάστηκε να υπερασπιστεί επανειλημμένως τον χώρο της, όπως υποδεικνύεται από τις επισκευές των οχυρώσεων της ακρόπολης και τις προσπάθειες να διευρυνθούν και να ενισχυθούν.


Ένα θεαματικό αποτέλεσμα των νέων ανασκαφών είναι η επαλήθευση της ύπαρξης ενός παλιότερου οικισμού από το 1700 μέχρι τις αρχές του 1200 πΧ. (επίπεδα VI/VIIa) απ έξω, νότια και ανατολικά της ακρόπολης. Όπως δείχνουν οι έρευνες των μαγνητομέτρων και οι επτά ανασκαφές που έλαβαν χώρα από το 1993, αυτή η χαμηλότερη πόλη περιβλήθηκε τουλάχιστον κατά τον 13ο αιώνα από μια εντυπωσιακή σε σχήμα U τάφρο οχύρωσης, περίπου 11.5 πόδια ευρεία και 6.5 βαθιά, κομμένη στον ασβεστολιθικό στρώμα του βράχου. Τα συμπεράσματα για την ύπαρξη και την ποιότητα των κτηρίων μέσα στα όρια της τάφρου έχουν συναχθεί βάσει διάφορων δοκιμαστικών τάφρων και ανασκαφών, μερικές από τις οποίες καλύπτουν μια πολύ μεγάλη περιοχή επιφάνειας. Το σχεδιάγραμμα της πόλης επιβεβαιώθηκε από μια εντατική και συστηματική έρευνα της αγγειοπλαστικής το 2003. Έχουμε ανακαλύψει επίσης ένα νεκροταφείο έξω από την τάφρο στο νότο. Οι πιό πρόσφατες ανασκαφές έχουν καθορίσει ότι η Τροία, που καλύπτει τώρα περίπου εβδομήντα πέντε στρέμματα, είναι περίπου δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη από ότι πιστεύαμε παλιότερα.


Η σκηνική τοποθέτηση της Ιλιάδος

Ο Όμηρος είχε ως δεδομένο ότι το ακροατήριό του γνώριζε ότι ένας πόλεμος είχε διεξαχθεί στην πόλη που ονομαζόταν Ιλιος/ν ή Τροία.
Ο βάρδος ενδιαφέρθηκε κυρίως για την περιγραφή της οργής του Αχιλλέα και των συνεπειών της. Χρησιμοποίησε την Τροία και τον πόλεμο ως ποιητικό "σκηνικό" για μια σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων και των Θεών. Από την οπτική γωνία του αρχαιολόγου, εντούτοις, η Ιλιάς μπορεί να ερμηνευθείτε ως "σκηνικό" υπό μια εξ ολοκλήρου διαφορετική έννοια. Κάποιος μπορεί να θεωρήσει τον Όμηρο ή τους πληροφοριοδότες του ως αυτόπτες μάρτυρες της Τροίας και του τοπίου της Τροίας γύρω στον 8ο αιώνα πΧ, την περίοδο που οι μελετητές γενικά συμφωνούν ότι έγραψε το έπος ο Ομηρος.


Η Τροία είχε ερειπωθεί την εποχή του Ομήρου, αλλά τα υπολείμματα της Τροίας VI/VIIa, και η ακρόπολη μαζί με την χαμηλότερη πόλη, ήταν ακόμα εντυπωσιακά. Οι σύγχρονοι ακροατές του και οι μεταγενέστεροι από την περιοχή, υποτίθεται ότι ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τις γενικές περιλήψεις των θέσεων όπου συνέβει η δράση από τις
περιγραφικές αναφορές στην Ιλιάδα. Θα μπορούσαν να φέρουν στο μυαλό τους την εικόνα, παραδείγματος χάριν, του ανεβάσματος στον λόφο προς το άβατον στο "Ιερο Ιλιον". Το "Ιερό Ιλιον" είναι το πιό συχνά επαναλαμβανόμενο επίθετο στην Ιλιάδα και κάποιος θα ανέμενε να δει ένα ιερό κτήριο σε αυτό το σημείο. Μπορούμε να δώσουμε πειστικά επιχειρήματα για την ύπαρξη ενός ιερού (ή και ιερών), ίσως υπό την μορφή ξύλινου κτηρίου, από τις αρχές του 7ου αιώνα πΧ. το αργότερο -- κατά προσέγγιση σύγχρονο του Ομήρου -- σε αυτήν την θέση, το οποίο εχρησίμευσε στη συνέχεια ως κέντρο λατρείας προς το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δεν υπάρχει τίποτα στο αρχαιολογικό αρχείο
που να αντιτίθεται στο ισχυρισμό ότι η Τροία και η περιβάλλουσα της περιοχή, διαμόρφωσε το "σκηνικό" της Ιλιάδος γύρω στο 700 πΧ.


Η σύνδεση με τους Χιττίτες

Αν και η Τροία είναι στην Ανατολία, ο Carl Blegen, o οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές στον χώρο κατά τη δεκαετία του '30, θεωρούσε την Τροία VI/VIIa ως ελληνικό οικισμό. Η ιδέα της ελληνικής Τροίας, στην οποία συμφωνούσε και ο Schliemann, καθιερώθηκε εκείνη την εποχή. Αυτοί οι αρχαιολόγοι ήρθαν στην Τροία από την Ελλάδα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και επέστρεψαν αργότερα στην Ελλάδα, και ήταν προκατειλημμένοι, πιθανότατα ασυναίσθητα, σε αυτή τη θέση τους. Εντούτοις, μέχρι τη δεκαετία του '30 υπήρξε πολύ ελάχιστα αρχαιολογικά
ευρήματα στην Ανατολία που να μπορούσαν να συγκριθούν με την Τροία και σίγουρα όχι στη δυτική Ανατολία.


Σήμερα ξέρουμε, από τις ανασκαφές μας αλλά και από τις προηγούμενες, οτι απ όλες τις απόψεις, η Τροία της Εποχής του Χαλκού είχε ισχυρότερους δεσμούς με την Ανατολία απ' ό,τι με το Αιγαίο. Αυτό το μάθαμε από τους τόνους της ντόπιας αγγειοπλαστικής και άλλων μικρότερων σε μέγεθος ευρημάτων, όπως μια σφραγίδα με μια τοπική ιερογλυφική επιγραφή, καθώς και από τη γενική εικόνα του οικισμού, την αρχιτεκτονική λάσπης-τούβλου, και την καύση των νεκρών.
Η έρευνα από τους ειδικούς στα περί της Ανατολίας, έχει δείξει ότι αυτή η πόλη που σήμερα ονομάζουμε Τροία κατά την Εποχή του Χαλκού ήταν το "βασίλειο της Wilusa", αρκετά ισχυρό για να υπογράφει συμφωνίες με την αυτοκρατορία των Χιττιτών, και γνωστό ακόμα και στους Αιγύπτιους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα Χιττιτικά αρχεία, υπήρξαν πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις γύρω από την Τροία ακριβώς κατά την διάρκεια του 13ου και στις αρχές του 12ου αιώνα πΧ - την ίδια εποχή που υποτίθεται ότι έχουμε τον Τρωικό Πόλεμο που περιγράφει ο Όμηρος.


Τελικά έγινε ο Τρωικός Πόλεμος;

Βάσει των ετών μου εμπειρίας και γνώσης της Τροίας, αισθάνομαι ότι η ερώτηση οφείλει να είναι: "Γιατί οι μελετητές που δεν αποκλείουν έναν πιθανό βαθμό ιστορικότητας στα κύρια γεγονότα της Ιλιάδος , πρέπει να υπερασπίσουν αυτή τη θέση τους;"
Λαμβάνοντας υπόψιν τις σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει τα τελευταία 10-15 χρόνια, το βάρος της υπεράσπισης της θέσης τους, θα πρέπει να πέσει σε αυτούς που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως ιστορικός συσχετισμός ανάμεσα σε ό,τι έγινε στην Τροία της Υστερης Εποχής του Χαλκού και στα γεγονότα της Ιλιάδος.
Σε ποιά βάση, παραδείγματος χάριν, υποστηρίζονται οι ισχυρισμοί που θέλουν την Τροία του 13ου και του 12ου αιώνα πΧ, τριτοκλασάτη πόλη, ανάξια ξένης εισβολής και τελικά ανάξια της προσοχής του Ομήρου;
Αναμένουμε ότι οι αμφισβητίες θα λάβουν τελικά υπ' όψιν τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα και τα ευρήματα μίας πραγματικά διεπιστημονικής προσέγγισης στην έρευνα σχετικά με την Τροία.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα ειδικά της τελευταίας δεκαετίας, θεωρείται πιθανότερο να υπήρξαν διάφορες ένοπλες συμπλοκές μέσα και γύρω από την Τροία κατά το τέλος της Υστερης Εποχής του Χαλκού.
Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε εάν όλες ή κάποιες από αυτές τις συγκρούσεις, μεταφέρθηκαν στην μνήμη των μεταγενέστερων γενιών ως απόσταγμα στον "Τρωικό Πόλεμο" ή αν ανάμεσα σε αυτές, υπήρξε μία ξεχωριστής σημασίας συμπλοκή, ο "Τρωικός Πόλεμος". Παρ'όλα αυτά, οι πρόσφατες ανακαλύψεις μας οδηγούν να πάρουμε στα σοβαρά τον Όμηρο και την ιστορία του, -αυτή μιάς ένοπλης σύρραξης μεταξύ Ελλήνων και των κατοίκων της Τροίας- ότι βασίζεται σε ιστορικές μνήμες, όποιες κι αν είναι αυτές.

Αν κάποιος ερχόταν μια μέρα στις ανασκαφές και εξέφραζε την γνώμη του ότι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε πραγματικά εδώ πέρα, η απάντηση μου, ως ένας αρχαιολόγος που εργάζεται στον χώρο της Τροίας, θα ήταν:
Γιατί όχι;
"

Ο Manfred Korfmann είναι διευθυντής των ανασκαφών στην Τροία και καθηγητής της αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Tubingen

http://www.archaeology.org/0405/etc/troy.html

Τελικά ο Τρωικός Πόλεμος έγινε ή όχι;
Και αν έγινε, τότε η Τροία (Ιλιος ή Ιλιον) ταυτίζεται με την Wilusa (Ιλιούσα;), οπότε είναι Ελληνικό ή ανεξάρτητο βασίλειο, αγνώστων λοιπών στοιχείων;

Στα αρχεία των Χιττιτών υπάρχουν διάφορες αναφορές στην Wilusa αλλά και στους Ahhiyawan που κάποιοι μελετητές τους ταυτίζουν με τους Αχαιούς ή με κάποιο Μυκηναϊκό βασίλειο. Σ' ένα γράμμα που υποτίθεται ότι απέστειλε ο βασιλιάς των Χιττιτών Hattusilli III, που χρονολογείται γύρω στο 1250 πΧ, στον βασιλιά των Ahhiyawan, ξεκινάει ως εξής:

"Τώρα που έχουμε έρθει σε συμφωνία για την Wilusa για την οποία φτάσαμε σε πόλεμο..." Tawagalawa Letter, c1250 BC

Στην Ιλιάδα όμως δεν έχουμε καμιά αναφορά για πολεμικές επιχειρήσεις με άλλους εκτός των Τρώων, κατά τα δέκα χρόνια πολιορκίας της Τροίας.

Ενδιαφέρον αίνιγμα, δεν νομίζετε;


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 02/05/2004 15:40:01

ΑΤΜΑ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

India
6464 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/05/2004, 03:24:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΤΜΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Υπεροχα ολα τουτα....
αλλα θα αναρρωτηθω κατι....
δες το κειμενο:
Ὁμήρου Ἰλιὰς

αν το δεις συμφωνα με εξωτερικα στοιχεια..
χαρτες και αλλες-της λογικης :-"επιστημονικες αποδειξεις"...
ισως δεν εχει καμμια εσωτεριστικη 'η καλυτερα...ψυχικη προσεγγιση
για το ολο θεμα και ετσι κατατασσεται αμεσως στο φορουμ του Παραξενου...
ομως αν δεις τον τρωικο πολεμο ...ως δρωμενο(οπως συνηθιζω να βλεπω τα κειμεναχμ...μου ρχεται στο νου η πραγματικη ερμηνεια των ελληνικου δωεκαθεου...'η των αρχαιων μυστηριων...αλλα ειναι μοναχα η μια αποψη...η δικη μου/μας....εμας που ψαχνουμε εσω/και οχι εξω....

αν δεν εγινα κατανοητη θα αναφερω απλα την ατλαντιδα και τις πλλες γνωμες για το που βρισκεται....εξω απο το σωμα μας....αλλα μεσα του ποιος εκανε τον κοπο να ανακαλυψει τις ατλαντιες χυον εμπειριες της ψυχης του;;;;;

ο σειριος η κατααγωγη καποιοων απο εκει πανω....
και η θεση του στον ουρανο...
οι πυραμιδες επανω....και κατω...

μετα εχουμε και ...τον Οδυσσεα...
και τον συμβολικο εκεινο ταξιδι...
αλλα τα νησια καπου στο χαρτη υπαρχουν...


εστω
ας πω και κατι για το ερωτημα:

quote:
Ενδιαφέρον αίνιγμα, δεν νομίζετε;


...χμ...τι ακριβως πρεπει ..ν' απαντησω τωρα;

:)

ΟΠΩΣ ΕΠΑΝΩ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ///ΟΠΩΣ ΜΕΣΑ....ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΞΩ...(ΦΥΣΙΚΑ ΧΜ..ΧΩΡΙΣ ΝΥΣΤΕΡΙ:)




Technoshamanism
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/05/2004, 19:52:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή Ατμα,
σίγουρα κάθε κείμενο έχει και στοιχεία εσωτερικών γνώσεων.

Στην Ιλιάδα, αν και δεν την έχω πρόσφατη, νομίζω ότι τέτοια στοιχεία υπάρχουν μεν αλλά είναι σχετικά περιορισμένα. Αυτά -κατά την γνώμη μου πάντα-δίνουν ένα έμμεσο "δίδαγμα" (επειδή ο ποιητής δεν κρίνει ποτέ κανένα χαρακτήρα του έπους (θεό ή άνθρωπο) ή πράξη αυτού άμεσα).

Φαίνεται όμως οτι η κύρια διήγηση είναι Ιστορική, με χάρτες,στρατούς,
μάχες. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό να το δούμε μόνο εσωτερικά γιατί χάνουμε τα ιστορικά στοιχεία που σίγουρα μας είναι χρήσιμα (για την έρευνα τουλάχιστον).


Στην Οδύσσεια βέβαια, το πράγμα αλλάζει. Εδώ νομίζω ότι ξεκινάμε από μία εσωτερική ιδέα, που περιγράφει λίγο ως πολύ το ταξίδι της "ψυχής",
ή την μύηση στα μυστήρια (ή και άλλα πολλά, εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνει ο καθένας σε μέρη του κειμένου).
Δεν αποκλείω και την γραμμική ερμηνεία, δηλαδή αυτή των ιστορικών γεγονότων (σίγουρα υπάρχουν αρκετά γεωγραφικά και άλλα στοιχεία ενσωματωμένα στην διήγηση), αλλά σίγουρα τα άλλα στοιχεία υπερέχουν.

Από κει και πέρα, το έχω ξαναπεί νομίζω, ότι τα πάντα για μένα είναι θέμα "ερμηνείας". Η Ατλαντίδα, η ουράνια καταγωγή των θεών, τα σύμβολα των θεών κλπ είναι όλα ζητήματα ερμηνειών που δίνει ο καθένας μας, ανάλογα με προσωπικές του αντιλήψεις για τον εαυτό του και τον κόσμο και ανάλογα βέβαια με τις γνώσεις στις οποίες έχει πρόσβαση.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 03/05/2004 19:53:12Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΤΜΑ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

India
6464 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2004, 02:40:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΤΜΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αγαπητή Ατμα,
σίγουρα κάθε κείμενο έχει και στοιχεία εσωτερικών γνώσεων. ..



quote:
Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό να το δούμε μόνο εσωτερικά γιατί χάνουμε τα ιστορικά στοιχεία που σίγουρα μας είναι χρήσιμα (για την έρευνα τουλάχιστον).



μα..δεν ειπα να το δουμε ετσι!
απλα αναφερθηκα και στην αλλη πλευρα.-


quote:

Από κει και πέρα, το έχω ξαναπεί νομίζω, ότι τα πάντα για μένα είναι θέμα "ερμηνείας". Η Ατλαντίδα, η ουράνια καταγωγή των θεών, τα σύμβολα των θεών κλπ είναι όλα ζητήματα ερμηνειών που δίνει ο καθένας μας, ανάλογα με προσωπικές του αντιλήψεις για τον εαυτό του και τον κόσμο και ανάλογα βέβαια με τις γνώσεις στις οποίες έχει πρόσβαση.

ουδεις ψογος.
-συμφωνω εξαλλου-
αυτες τι μερες μετα απο μελετη ενος μυθικου προσωπου που παντα θεωρουσα καπως αλλιως...
συνειδητοποιησα αλλη μια φορα...
ενα-ακομη- αυτονοητο γεγονος!
Πως.. ολα καταγραφτηκαν τοσο απλα ως ΕΝ:
Η εμπνευση της στιγμης χωρις την υπεραναλυση απο τον δημιουργο της...

ΕΤΣΙ
μετα απο τοσους καιρους+μετα απο Τοσους που-ενιοτε- προσπαθησαν να αναλυσουν ο,τιδηποτε...
φτασαμε σε ενα σημειο να ....συμπεραινουμε....αναλογα με τα ολα οσα...
εχουμε..
αλλα αν παρατηρησει κανεις τεινοντας βεβαιως στο εν...
μεσα απο τις πολλες-αλλα ολες- αναλυσεις οι διαρινονται σε εξω +εσω...αλλα και σε ιδοσυγκρασιακες αναλογα με τα τεσσερα στοιχεια...


αυτονοητο;


περιμενω τη συνεχεια επι του παροντος...
(αφου αν θυμαμαι καλα...υπαρχει βιβλιο με ... αποκωδικοποιηση της Ιλιαδος....
σε σχεση με οσα ασχολειται η ατμα...:)


φως+αγαπη
Ατμα




Technoshamanism
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/05/2004, 15:17:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το βιβλίο δεν το έχω υπ όψιν μου, για δώσε περισσότερες πληροφορίες!

Εγώ βρήκα μία είδηση που λέει ότι στην Θήβα (την ελληνική εννοείται) βρέθηκαν κάποιες πήλινες πινακίδες γραμμικής Β, που χρονολογούνται από την εποχή του τρωικού πολέμου. Ισως αν διαβαστούν να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες!

http://news.independent.co.uk/uk/this_britain/story.jsp?story=517310

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/05/2004, 16:39:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Το βιβλίο δεν το έχω υπ όψιν μου, για δώσε περισσότερες πληροφορίες!

Εγώ βρήκα μία είδηση που λέει ότι στην Θήβα (την ελληνική εννοείται) βρέθηκαν κάποιες πήλινες πινακίδες γραμμικής Β, που χρονολογούνται από την εποχή του τρωικού πολέμου. Ισως αν διαβαστούν να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες!


Το διάβασα το άρθρο και δε λέει τίποτα το νέο σε σχέση π.χ. με το "The Coming of the Greeks" του 1989 ή την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (του 1970κάτι αν θυμάμαι καλά), αν και τα παρουσιάζει πολύ πιο "συναρπαστικά" και mediaκά. "The tablets are slowly being decoded"? Η Γραμμική Β΄ που έχει αποκρυπτογραφηθεί εδώ και 52 χρόνια; Give us a break ρε φίλε. Και ούτε και ανακαλύφθηκαν ιδιαίτερα πρόσφατα οι πινακίδες στη Θήβα, νομίζω ήταν στη δεκαετία του '60 ή του '70.
Νομίζω πως πρόκειται για χαρακτηριστική μιντιακή υπερβολή με αφορμή την ταινία "Troy". Πολύ αμφιβάλλω αν ο δημοσιογράφος κατάλαβε τα μισά από όσα του έλεγαν και πιθανότατα ό,τι έλειπε το συμπλήρωσε με τη φαντασία του (συναντάω το φαινόμενο σε άρθρα για τους υπολογιστές και την τεχνολογία κάθε μέρα ).

Τώρα για το ερώτημά σου, αναμφίβολλα υπήρξε Τροία (ένα το κρατούμενο) και πιθανότατα υπήρξε και κάποια πολεμική επιχείρηση στην περιοχή. Και μάλλον έμπλεξαν και άλλοι λαοί της περιοχής όπως οι Χιττίτες και οι Θράκες (παρατήρησε ωστόσο ότι η επιστολή Ταβαγκαλάβας είναι ελαφρώς παλιότερη της καταστροφής της Τροίας που επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφές και επιπλέον αναφέρεται σε ακόμα παλιότερο πόλεμο).
Το σίγουρο είναι ότι ο μύθος έχει προσθέσει πάρα πολλή σάλτσα -σκέψου ότι στην Ιλιάδα το κύριο θέμα είναι βασικά σάλτσα, ο θυμός του Αχιλλέα- και είναι (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) αδύνατο να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη. Πάντως για τους αρχαίους Έλληνες ο Τρωικός πόλεμος ήταν μία βεβαιότητα, ένα ιστορικό γεγονός. Και μάλλον είχαν (ως προς την κεντρική ιδέα) δίκιο.

Να προσθέσω ότι η ανακάλυψη της Τροίας από το Σλήμαν δε βοήθησε και πολύ τα πράγματα. Πάνω στη λύσσα του να ανακαλύψει θησαυρούς και Πρίαμους και διάφορα άλλα φανταχτερά έκανε την πλέον βάρβαρη και καταστροφική ανασκαφή που έχει γίνει ποτέ. Για να βρει 5 πράγματα κατέστρεψε 500. Βλέπεις χαρακτηριστικό του outsider σε μια επιστήμη είναι ότι αναζητά το φανταχτερό και περιφρονεί το ουσιαστικό, ενίοτε με καταστροφικά αποτελέσματα. Ακόμα και σήμερα όλοι οι αρχαιολόγοι τον σιχτιρίζουν για αυτό που έκανε (όχι γιατί βρήκε την Τροία, αλλά γιατί την κατέστρεψε).

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/05/2004, 23:50:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Give us a break ρε φίλε. Και ούτε και ανακαλύφθηκαν ιδιαίτερα πρόσφατα οι πινακίδες στη Θήβα, νομίζω ήταν στη δεκαετία του '60 ή του '70.

Κι όμως έψαξα και βρήκα ότι ο Αραβαντινός και η ομάδα του βρήκαν νέες πινακίδες στην Θήβα το 1996. Ισως και είναι αυτές, ίσως και άλλες από νεώτερες ανασκαφές, ποιός ξέρει;

"Aravantinos, V. 1996. "New Archaeological and Archival Discoveries at Mycenaean Thebes,"


"In the middle of the past decade, new Linear B tablets were found at Thebes by Vassilis Aravantinos and his team of expert Greek archaeologists."

Τι στοιχεία βγήκαν από αυτές τις ταμπλέτες:

1. μουσική: τώρα έχουμε αναφορά στα κείμενα για ένα ζευγάρι μουσικών λύρας που μπορεί να συγκριθεί με τον διάσημο "παίκτη της λύρας" που βρίσκεται ζωγραφισμένος στον τοίχο του μεγάρου στην Πύλο.

2. ενδο-περιοχιακές σχέσεις: ποιός θα το φανταζόταν ότι θα βρίσκαμε κάποιον που ονομαζόταν Λακεδαιμόνιος στην Θήβα!;;!

3. γλώσσα: Τα κείμενα της Θήβας φανέρωσαν ένα ενδεχομένως νέο φωνογράφημα και πιθανές τοπικές διαφορετικές αξίες για τα στάνταρ φωνογραφήματα.

4. θρησκεία: Τα Θηβαϊκά κείμενα μας δίνουν την πιθανή ύπαρξη θηριομορφικών θεοτήτων και ίσως υποστηρίξουν τον προσδιορισμό
μιάς "θεάς μητέρας γης" που αλλιώς δεν πιστοποείται μέσα από τις ταμπλέτες της γραμμικής Β, εκτός της Κνωσσού F 51 από το Δωμάτιο των ταμπλετών των Αμαξών.

www.ulg.ac.be/archgrec/testImages/aegeum/aegaeum22(pdf)/ 57%20'Herring'.pdf

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

beyond
Πλήρες Μέλος

Greece
1446 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 07:56:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους beyond  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος beyond  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΥΠ'ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΤΡΟΙΑ". ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΑΙΝΙΑ,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ Η ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ?
ΩΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟ1 ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥΣ,Ο ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ..

Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφοςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

junk95
Πλήρες Μέλος

Greece
1327 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 12:42:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους junk95  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Κι όμως έψαξα και βρήκα ότι ο Αραβαντινός και η ομάδα του βρήκαν νέες πινακίδες στην Θήβα το 1996. Ισως και είναι αυτές, ίσως και άλλες από νεώτερες ανασκαφές, ποιός ξέρει;

I stand corrected.

quote:

www.ulg.ac.be/archgrec/testImages/aegeum/aegaeum22(pdf)/ 57%20'Herring'.pdf

404 (κάτι δεν πάει καλά με το URL).

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kynikos
Πλήρες Μέλος

United Kingdom
1317 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 13:58:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kynikos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αυτό φαίνεται εντάξει

http://www.ulg.ac.be/archgrec/testImages/aegeum/aegaeum22(pdf)/57%20'Herring'.pdf

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kynikos
Πλήρες Μέλος

United Kingdom
1317 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 14:04:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kynikos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΥΠ'ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΤΡΟΙΑ". ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΑΙΝΙΑ,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ Η ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ?
ΩΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟ1 ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥΣ,Ο ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ..

Μπα, νόμιζα οτι ο Brad Pit θα έπαιζε τον Έκτωρα...

Πάσει περιπτώσει, η γνώμη μου:

Ο'τι και να βγαίνει πρόσφατα απο το Hollywood είναι σχεδον γκαραντί 100% πεοκρουσία (το είπα σωστά αρχαϊστί; )

Ούτε θετικό, ούτε αρνητικό, απλά άσχετο - διασκέδαση για τα κοριτσάκια που θέλουν να βλέπουν τα μούσκουλα του Πιτ.

K.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΤΜΑ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

India
6464 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 15:14:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΤΜΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
..καλημερα στο ενδιαφερον θεμα!

-φιλη Οστρια, σου μετεφερα μια πληροφορια που μου εδωσε η αδερφη μου,λιγες μερες πριν..εντωμεταξυ θα μαθω περισσοτερα-επειδη οπως ειπα μ'ενδιαφερει η αυτη πλευρα-μολις το καταφερω σε ειδοποιω οκ;)


-μια παρενθεση για την ταινια:

(παιδια ωραιος ο Πητ-περασε"7 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ";;/αλλα οπως ειχα πει οταν ξεκινησα το θεμα του Ωμεγα Αλεξανδρου....ειναι
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΘΕΩΡΗΣΗ>>> ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ>>>>>>ΔΙΑΣΤΡΕΥΛΩΤΙΚΗ ΜΕΝ ΑΛΛΑ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ>>>ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ....
(ΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΖΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ...STAR CHANNEL;..ΟΛΑ ΤΑ 'ΠΑΙΔΑΚΙΑ' ΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ...ΟΠΩΣ ΕΜΑΣ!ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΕΜΕΝΗ ΑΛΛΗ ΘΕΩΡΗΣΗ!..>>>.ΑΝΤΕ ΒΡΕΣ ΑΚΡΗ ΜΕΤΑ..
ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΔΙΕΚΡΙΝΕ ΜΙΑ ΠΟΡΝΟΣΤΑΡ ΣΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ(!) ΣΕ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ "ΗΡΑΚΛΗΣ"...
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ"ΠΟΙΟΤΗΤΑ" ΤΩΝ ΣΕΙΡΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ;;;;
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ;;;;;;;

-ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ..ΕΣΥ...ΑΛΛΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ!:ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ/ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΝΟ...:Ρ)

ΕΧΜ....
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ...
ΤΙ ΛΕΤΕ;)

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ



Technoshamanism

Edited by - ΑΤΜΑ on 07/05/2004 15:19:34Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kynikos
Πλήρες Μέλος

United Kingdom
1317 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 18:34:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kynikos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Den einai aletheia i Zena ???

Poios tolmisei na pei auto sto cine-forum!
Na deis ti tha tous kano!!

K


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 21:10:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οπως είδα το trailer μου φάνηκε αρκετά εντυπωσιακή ταινία. Τώρα αν θα ακολουθήσουν το κείμενο, αμφιβάλλω. Από κει και πέρα ότι αναφορά γίνεται καλό είναι. Δεν έχετε ακούσει, οτι κάθε διαφήμιση ή και δυσφήμιση (με γιώτα γράφεται ή με ήτα;) σου κάνει καλό τελικά;
Σε κρατάει στην επικαιρότητα!

Και ο Brad Pitt κούκλος!

Αυτό που μου άρεσε είναι τα συγγραφικά credits
Writing credits (WGA)
Homer (poem)
David Benioff (screenplay)

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 21:29:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Να σου πω ΑΤΜΑ, ελπίζω στο ότι οι κινηματογραφικές δουλειές είναι πιό προσεγμένες σε σχέση με τις τηλεοπτικές σειρές. Από κει και πέρα βέβαια, θα δούμε διάφορα... Ηδη διάβασα μιά αμερικάνικη κριτική που κατακρίνει τις γυμνές σκηνές και τις σεξουαλικές αναφορές (αμάν αμάν!)
Μην ξεχάσεις τις πληροφορίες για το βιβλίο, θα έχουν ενδιαφέρον!

Αυτή η φωτογραφία δεν μου φορτώνει ολόκληρη αλλά δεν πειράζει. Υποθέτω ότι είναι το εσωτερικό του παλατιού του Πριάμου. Το άγαλμα στο βάθος μου έκανε εντύπωση.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Perseus
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
113 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 23:12:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Perseus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ας ειναι σοβαρη και να παει καλα ,τοτε θα γυρισει ο Κλουνει τις"Πυλες της Φωτιας" και να ειστς σιγουροι οτι θα ειναι τρομερη επιτυχια.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 23:18:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα ξενερωσω αν δεν δώ την πανοπλία που περιγράφει ο Ομηρος.

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/05/2004, 23:24:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στο θέμα τώρα.
Μεγάλες απορίες δημιουργούνται με τις απλές αρχαιολογικές έρευνες. Ο τρωικός πόλεμος τοποθετείτο αρχικά στα 1184πχ και τώρα περίπου στα 1260 π.χ. ενώ πολλές αντιρρήσεις εκφράζονται σε αυτές τις απόψεις της συμβατικής αρχαιολογίας που εκτοξεύουν τα γεγονότα κατά μερικούς…αιώνες πίσω. Πάντως η συμβατική αρχαιολογία σήμερα διακρίνει βασικά δύο περιόδους: η πρώτη τοποθετείται περί τον 15ο αιώνα π.Χ. ενώ η δεύτερη περί το 12ο αιώνα π.Χ.
Με αυτές τις χρονολογήσεις συμφωνούν και χρονολογήσεις διαφόρων ευρημάτων. Παράδειγμα, η πανοπλία των Δένδρων, που θεωρείται της πρωτομυκηναϊκής περιόδου, χρονολογείται περί το 1500πχ.
Όμως υπάρχουν προβλήματα.
Πινακίδες της γραμμικής Β που βρέθηκαν και αφορούν εποχή περί το 1100 αναφέρουν ιδεογράμματα που αναπαριστούν αυτές τις πανοπλίες, άλλα όχι ασπίδες, που όντως ήταν ελάχιστης χρησιμότητας για κάποιον που χρησιμοποιεί ολόσωμη πανοπλία.
Επομένως προκύπτει το ερώτημα αφού το 1100 υπήρχαν λογιστικά στοιχεία για τον εξοπλισμό που αναπτύχθηκε το
1500π.χ. που ήταν σε χρήση, πότε χρησιμοποιήθηκε ο νεώτερος μυκηναϊκός εξοπλισμός αφού περί το 1100-1000 καταστράφηκε ο μυκηναϊκός πολιτισμός?

Η κατάσταση περιπλέκεται με τοιχογραφίες όπως της Πύλου, που δείχνουν ελαφρύ πεζικό, από τον θεωρούμενο της υστερομυκηναικής περιόδου, όταν – όπως περιγράφει ο Ομηρος – στη Πύλο συγκεκριμένα είχε ακμάσει πολύ το πρωτομυκηναικό στρατιωτικό σύστημα και ο Βασιλιάς της Νέστορας ήταν ο μόνος Ελληνας που στην Ιλιάδα γνώριζε αυτό το σύστημα μάχης και το είχε χρησιμοποιήσει.
Επίσης υπάρχει και το αγγείο των πολεμιστών της υστερομυκηναικής περιόδου, που δείχνει ακριβώς το νέο τύπο βαρέως πεζικού, με πανοπλίες και δόρατα.

Πότε υπήρξαν αυτοί οι πεζοί, που φέρουν ασπίδες, αφού οι πινακίδες του 1100 δεν αναφέρουν τίποτα γα ασπίδες και μετά το 1100 δεν υπάρχουν… Μυκηναίοι; Μήπως οι πεζοί αυτοί δεν ήταν Μυκηναίοι, αλλά πεζοί των σκοτεινών αιώνων;
Αν συμβαίνει αυτό, πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται τέτοιος εξοπλιστικός οργασμός εκείνη την εποχή, που το εμπόριο είχε σχεδόν διακοπεί και η εισαγωγή του μετάλλου στην Ελλάδα θα ήταν πολύ περιορισμένη;
Γιατί τους δείχνει η αγγειογραφία, που είναι τέχνη καλώς εγκατεστημένων κοινωνιών με ικανούς τεχνίτες?


--


Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!

Edited by - τυχερουλης on 07/05/2004 23:27:48Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2004, 20:17:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
"Θα ξενερωσω αν δεν δώ την πανοπλία που περιγράφει ο Ομηρος"

Για κάνε μια περιγραφή αν έχεις το κείμενο εύκαιρο.

Βρήκα την πανοπλία των Δέντρων, βρίσκεται στο μουσείο του Ναυπλίου αν δεν κάνω λάθος.

Ο Ομηρος πάντως περιγράφει την ασπίδα του Αχιλλέα. Αρα στον Τρωικό Πόλεμο είχαν ασπίδες.
Και ο Παυσανίας λέει για την πυραμίδα -αν θυμάμαι καλά- της Δαλαμανάρας (Πυργέλας) που δεν έχει διασωθεί σήμερα:

"Δεξιά καθώς κανείς πηγαίνει από το Αργος προς την Επιδαυρία υπάρχει οικοδόμημα που μοιάζει πολύ με πυραμίδα και έχει απεικονισμένες ανάγλυφες ασπίδες του σχήματος των αργολικών ασπίδων. Αυτού είχε πολεμήσει ο Προίτος εναντίον του Ακρισίου για την βασιλεία, και λένε πως ο αγώνας έληξε ισόπαλος και γι' αυτό αργότερα συμφιλιώθηκαν, αφού ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπόρεσε να πετύχει αποφασιστική νίκη. Λένε πως τότε πρώτη φορά συγκρούστηκαν οπλισμένοι με ασπίδες και οι ίδιοι και το στράτευμά τους. Για όσους εκατέρωθεν έπεσαν, επειδή ήταν συμπολίτες και συγγενείς. έγινε σ' αυτό το μέρος κοινός τάφος." (Μετάφραση Νικολάου Παπαχατζή, εκδ. "Εκδοτική Αθηνών")."


Πάντως δες και αυτό
Ξίφος επιχρυσωμένο με κυνηγετικές σκηνές λεόντων, 1580 -1500 π.Χ. από τις Μυκήνες.
Εθνικό Μουσείο Αθηνών. (Φαίνονται πολλά είδη ασπίδων)

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 08/05/2004 20:19:22Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2004, 22:02:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ostria! η καλύτερη στη αναζήτηση!!!
Τα έχω αυτά καθως και πολλά άλλα.
Δεν μπορώ να τα σκανάρω επί του παρόντος,
μόλις λύσω το πρόβλημα θα σας δείξω πολύ υλικό.
Σύντομα....


--

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/05/2004, 22:17:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Και φτιάχνει πρώτα μια τρανή και στιβαρή ασπίδα παντού στολίζοντάς τη.

Και βάζει γύρω της λαμπρό τρίφυλλο μεταλλικό στεφάνι , όπου δένει το λουρί το ασημένιο.

Πέντε μετάλλου στρώματα έχει η ασπίδα. Σκάλιζει πάνω της πολλά στολίδια , με τη σοφή των δυο χεριών του τέχνη.

Στη μια μεριά φτιάχνει τη γη , τον ουρανό στην άλλη , αλλού τη θάλασσα και τον ακούραστο ήλιο και τη σελήνη ολόγεμη .

Σ` άλλη μεριά τα ζώδια όλα φτιάχνει , τ` άστρα που στεφανώνουν τον ουρανό.

Τις Πλειάδες και τις Υάδες και το δυνατό Ωρίωνα και την Άρκτο, που Άμαξα μερικοί την ονομάζουν ,

γιατί γύρω από τον εαυτό της στρέφεται και τον Ωρίωνα παραφυλάει και μόνο αυτή μες στα νερά του Ωκεανού δε λούζεται.


Και εχει και συνέχεια εδω.

http://www.mythologia.8m.com/oplaahilea.html


Παντως απο λίγες σκηνές που ειδα από τον Πετερσεν
ψιλομούφα βλέπω την μεταφορά στην μεγάλη οθόνη...
Αλλα ας μην προτρέχω πριν το δώ όλο...


---

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

κώστας
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
295 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/05/2004, 17:35:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους κώστας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή Ostria πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου.
quote:
Was There a Trojan War?
Η απάντηση κατά τη γνώμη μου αν υπήρξε πράγματι ένας Τρωικός πόλεμος είναι ΟΧΙ.

Δεν υπήρξε ένας, αλλά τουλάχιστο δυο ή τρεις Τρωικοί πόλεμοι.

Ένας με αρχηγό τον Ηρακλή και ένας άλλος με αρχηγό τον Αγαμέμνονα. Στο ανατολικό αέτωμα του ναού της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα απεικονίζεται η εκστρατεία του Ηρακλή στην Τροία ενώ στο δυτικό η εκστρατεία του Αγαμέμνονα.

quote:
Η γλυπτή διακόσμηση του ναού της Αφαίας Αθηνάς είναι εξαιρετικής τέχνης. Στα αετώματα του δεσπόζει η μορφή της Αθηνάς, ενώ μορφές πολεμιστών την πλαισιώνουν από τα δεξιά και τα αριστερά. Στο ανατολικό αέτωμα απεικονίζεται πιθανώς, η εκστρατεία του Ηρακλή στην Τροία ενώ στο δυτικό η εκστρατεία του Αγαμέμνονα.
Πηγή http://www.mfa.gr/greek/greece/through_time/archaeology/ancient_sites/afaia.html


Σχετικά με το αν
quote:
... η Τροία φαίνεται ότι καταστράφηκε περίπου το 1180 πΧ. (αυτή η ημερομηνία αντιστοιχεί στο τέλος της ανασκαφής επιπέδων της Τροίας VIi ή VIIa

Θέλω να δώσω κάποιες ημερομηνίες και γεγονότα που αντικρούουν τη χρονολογία του 1180 π.Χ. και την ανάγουν σε άλλες πολύ παλαιότερες εποχές.
  • Η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο χρονολογείται στο… 1600 π.Χ.
  • Οι θησαυροί της Τροίας ή του Πριάμου που ανακάλυψε ο Σλήμαν και που σήμερα βρίσκονται στη Ρωσία χρονολογούνται στα… 2200 π.Χ.
  • Το σημερινό Ισαρλίκ στο οποίο βρέθηκαν τα "ερείπια της Τροίας", το 1250 π.Χ. ήταν παραθαλάσσιο σύμφωνα με γεωλογικές έρευνες (όπως περίπου οι Θερμοπύλες το 500 π.Χ. ήταν ένα στενό πέρασμα) αλλά οι προσχώσεις 2.500 χρόνων άλλαξαν την ακτογραμμή. Από την περιγραφή όμως του Ομήρου, μεταξύ της Τροίας και της θάλασσας υπήρχε μεγάλη πεδινή έκταση, στην οποία στρατοπέδευσαν οι Αχαιοί και στην οποία στην οποία έγιναν "Ομηρικές μάχες".
  • Ο Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του μας λέει ο Αρειανός ότι επισκέφθηκε την Τροία όχι όμως αυτή στο σημερινό Ισαρλίκ αλλά στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας. Εκεί έκανε σπονδές στον τάφο του Αχιλλέα και πήρε την ασπίδα του Αχιλλέα μαζί του στην εκστρατεία του μέχρι και τις Ινδίες. Η ασπίδα του Αχιλλέα πρέπει να ζύγιζε πάνω από 150 κιλά και χρειάζονταν τρεις μπρατσωμένοι για να την μεταφέρουν.
  • Η περίμετρος των τειχών της Τροίας όπως την περιγράφει Όμηρος ήταν μήκους αρκετών χιλιομέτρων. Η περίμετρος των τειχών της Τροίας του Σλήμαν όμως είναι μήκους μόνο μερικών εκατοντάδων μέτρων.
  • Στα σπαράγματα των Ορφικών που διασώζονται, αναφέρεται μια Ιλιάδα πολύ αρχαιότερη της Ομηρικής.

Πριν από 150 χρόνια ο κόσμος πίστευε πως ο Τρωικός πόλεμος ανήκε στη μυθολογία.
Τότε ο Σλήμαν ανακάλυψε την "Τροία".
Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια Τροία ανακάλυψε ο Σλήμαν



gnothe seauton
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/05/2004, 21:41:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ας παμε λίγο πριν από τον πόλεμο-εκστρατεία και να θυμηθούμε πως την εποχή που οι μυκηναΐοι ένωναν την Ελλάδα υπό την αρχηγία τους στην Συρία γινόταν η μάχη του καντες όπου οι Χετταίοι αναχαιτίζονταν από τους αιγυπτίους.
Μετά την μάχη του καντες η αυτοκρατορία των Χετταίων αποσυντίθεται.
Στη δυτική μικρά Ασία υπήρχαν δυο κρατικές οντοτητες,αυτές της Assuwa στο βορρά και της Arzawa στο νοτο.το κράτος στο βορρά είχε πρωτεύουσα την Τροία και υπό την ηγεσία του Λαομεδοντα και στην συνεχεία του Πρίαμου επεκτάθηκε σε όλη την περιοχή και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και στην Ευρώπη.
Επίσης ο Ηρόδοτος μας λεει ότι οι Τρώες επεχείρησαν μεγάλη εκστρατεία κατά της Ελλάδας με την οποία κατέλαβαν την Θράκη ,τη Μακεδονία ,και έφτασαν ως την Θεσσαλία και το ιόνιο.
Την θέση του Ηροδότου την βεβαιώνει και ο Όμηρος στην Οδύσσεια όταν ο Οδυσσέας συγκρούεται με τους Κίκονες της Θράκης που ήταν σύμφωνα με τον ποιητή σύμμαχοι των Τρώων.
Και προφανώς η επιδρομή στην Σπάρτη από τους Τρώες για την αρπαγή της Ελένης κρύβει ένα ή περισσότερα επεισόδια επιδρομών ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Τα έπη μας προσφέρουν μέρος της ιστορικής αληθειας,χωρις τα ίδια να αποτελούν ιστορία.

10 ετης πόλεμος έξω από την Τροία δεν εγινε,ετσι και αλλιώς εδώ ο Όμηρος περιγράφει γεγονότα πενήντα ημερων,εκστρατεια 10 ετών μπορεί να εγινε,και να αφορούσε την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσόγειου.

Λεει ο Αχιλλέας:
«Με καραβιά κάστρα δώδεκα πάτησα ως τώρα ατός μου,κι έντεκα λεω πεζος,διαβαινοντας την καρπερή τρωάδα.»
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εντάσσεται και η εκστρατεία των αχαιών στη Μυσια(τευθρανια)που γίνεται λόγος στα Κύπρια επη,και περιγράφει γεγονότα πριν της μηνιος του Αχιλλέα(δημιουργοί οι Ηγησίας ή Ηγισινος και ο Στασινος).

Ο Αγαμέμνων λεει :
«Ντροπή σας ! κρίμα λεω στα κάλλη σας ,Αργίτες τιποτενοι!οι καυκησιες λοιπόν τι γινηκαν,πως ήμασταν οι πρώτοι που κάποτε στην Λήμνο λέγατε-μεγάλα λόγια κούφια-με πλήθος από κρέατα από ορθοκερατα βόδια στην τάβλα ομπρός σας και πίνοντας κρασί γλυκόπιοτο σε ξέχειλα ποτήρια, πως ο καθένας σας θα βάζε και με εκατό τρωαδιτες και με διακόσιους?»

Όταν αποβιβάστηκαν οι αχαιοί συνάντησαν αντίσταση (Πρωτεσίλαος) αλλά στην συνεχεία ανάγκασαν τους Τρώες μέσα από 4 μεγάλες μάχες να κλειστούν στα τείχη.
Με την ενίσχυση των αμαζόνων και των Αιθιόπων έγινε ακόμη μια μεγάλη μάχη όμως ηττηθικαν και οι Πενθεσιλεια και Μέμνων σκοτώθηκαν από τον Αχιλλέα.
Αυτό αναφέρεται στην συνεχεία του έπους στην «αιθιοπιδα»του Αρκτίνου του Μιλησιου.

Ύστερα από την ήττα των Αιθιόπων και των θάνατο του Αχιλλέα οι Τρώες δέχτηκαν ενίσχυση των Τευθρανων της Μυσιας υπό τον Ευρυπυλο οι οποίοι επίσης ηττήθηκαν και ο αρχηγός τους σκοτώθηκε.

Και ο δούρειος ίππος μάλλον ήταν πολιορκητική μηχανή που έριξε το τοίχος.
Απλές πολιορκητικές μηχανές ήταν γνωστές και από τους Χετταίους και από τους αιγυπτίους.

Σίγουρα επρόκειτο λοιπόν για μια συντονισμένη επιθετική εκστρατεία σε πολλά επίπεδα.

Ο Πρίαμος λεει:
«Στα χρόνια τα παλιά πολύχρυσο ,πολυχαλκο ,ακουγόταν του Πρίαμου το καστρι,περιγυρα στα στόματα του κόσμου.
Μα τώρα πια τα σπίτια χάθηκαν οι πλούσιοι θησαυροί μας.
Πολλά πουλήθηκαν και πέρασαν στην Μαιονια την ώρια και στη Φρυγία,
Τι οργή μας έζωσε του Δια του τρισμεγαλου»μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή.


---

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/05/2004, 20:02:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τυχερούλη,
παρόλο που η ασπίδα του Αχιλλέα κλέβει την παράσταση, και το δόρυ του ήταν "θεϊκό" δώρο. Το είχε δώσει στον πατέρα του Αχιλλέα Πηλέα, ο Χείρων, ο κένταυρος που ήταν γνωστός για την σοφία του και επιδεξιότητα στην τέχνη. Το δόρυ ήταν φτιαγμένο από πολύ σκληρό ξύλο.

Ενα δωράκι (αν δεν τα έχεις ήδη δει )
Η ασπίδα του Αχιλλέα

Το γενικό σχέδιο


Τό σχέδιο των Murray & Ryland, Fittschen Plate Villa


To σχέδιο του Weninger, Fittschen Plate VIIb

από το
http://home.att.net/~a.a.major/shieldend.html


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/05/2004, 21:17:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλως ήρθες στην συζήτηση Κώστα

quote:

Δεν υπήρξε ένας, αλλά τουλάχιστο δυο ή τρεις Τρωικοί πόλεμοι.

Ένας με αρχηγό τον Ηρακλή και ένας άλλος με αρχηγό τον Αγαμέμνονα. Στο ανατολικό αέτωμα του ναού της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα απεικονίζεται η εκστρατεία του Ηρακλή στην Τροία ενώ στο δυτικό η εκστρατεία του Αγαμέμνονα.



Δύο εκστρατείες του Ηρακλή, για την ακρίβεια, η πρώτη όταν φεύγει από τις Αμαζόνες και φτάνοντας στην Τροία με τον στρατό του, σώζει την Ησιόνη, την κόρη του Λαομέδοντα, βασιλιά της Τροίας.

Αυτή την πρώτη φορά, μάλλον πάει για να "κατασκοπεύσει", επειδή λέει ο μύθος ότι όταν ο Ααομέδων δεν του έδωσε την αμοιβή που του είχε υποσχεθεί (τα άλογα του Δία) και τον έδιωξε κακήν κακώς, αυτός έφυγε επειδή ο στρατός του ήταν μικρός και δεν έφτανε για να κυριέψει την Τροία. (εκτός κι αν η αποστολή του ήταν να κλέψει τα άλογα της Τροίας που ήταν ονομαστά;)

Πάντως μετά από λίγο καιρό ξαναγυρίζει με μεγάλο στρατό (και 18 καράβια) για να εκδικηθεί τον Λαομέδοντα. Μετά από μιά σύντομη μάχη απ έξω, οι Τρώες κλείστηκαν μέσα στα τείχη της πόλης αλλά ο Ηρακλής με τον Τελαμώνα, μπήκαν στην πόλη και την κυρίεψαν.
Ο Ηρακλής σκότωσε τον Λαομέδοντα και τους γιούς του, αφήνοντας ζωντανούς μόνο την Ησιόνη και τον μικρό γιό τον Ποδάρκη.
Η Ησιόνη παντρεύεται τον Τελαμώνα και εξαγοράζει την ελευθερία του αδερφού της, δίνοντας το πέπλο της στον Ηρακλή. Ο Ποδάρκης από τότε ονομάστηκε Πρίαμος δηλ. αγορασμένος.

Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι η Τροία ήταν στον στόχο των Ελλήνων του Αιγαίου από νωρίς στην Ιστορία. Τα τείχη εκείνης της εποχής ήταν μάλλον χαμηλότερα (παρόλο που σύμφωνα με τον μύθο τα έκτισαν με την βοήθεια του Ποσειδώνα και του Απόλλωνα).

Μία άλλη ιστορία που συνδέεται με τις εκστρατείες στην Τροία, ήταν και για την ύπαρξη του Παλλάδιου στην πόλη. Το Πάλλαδιο (το θαυμαστό ειδώλιο της θεάς Αθηνάς) το είχε στείλει ο Δίας στον Δάρδανο, ιδρυτή της Τροίας. (Είχε πέσει από τον ουρανό σύμφωνα με άλλη εκδοχή και γι αυτό μιλούν για μετεωρίτη)
Το Παλλάδιο προστάτευε την πόλη και λέγεται ότι όσο βρισκόταν στον ναό της Αθηνάς εκεί, η πόλη παρέμενε απόρθητη.
Ετσι κατά τον Τρωικό Πόλεμο, ο Διομήδης και ο Οδυσσέας μπήκαν και το έκλεψαν. Οι Ρωμαίοι, που αργότερα ισχυριζόντουσαν ότι κατείχαν το πραγματικό Παλλάδιο, είπαν οτι το πήρε ο Τρώας Αινείας φεύγοντας από την Τροία(ο οποίος πήγε στην Ιταλία και θεωρείται ο γενάρχης των Ρωμαίων).

Δείτε το πολύ όμορφο site για τον ναό της Αθηνάς στην Τροία
http://www.goddess-athena.org/Museum/Temples/Troy/


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/05/2004, 21:31:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν το είχα δει.
Το έψαχνα…
Χίλια ευχαριστώ!!!!


---

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

κώστας
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
295 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/05/2004, 21:11:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους κώστας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή Ostria ευχαριστώ για το καλωσόρισμα .

Έλειψα κάμποσο καιρό αλλά (επαν)έρχομαι.

quote:
…ξαναγυρίζει με μεγάλο στρατό (και 18 καράβια) για να εκδικηθεί τον Λαομέδοντα.

Αυτή είναι τεράστια διαφορά από τα 1100 πλοία και τις 100.000 στρατό των Αχαιών. Αν υποθέσουμε 100 άντρες σε κάθε πεντηκόντορο (50 κωπηλάτες + 50 επιβάτες). Και δεν υπήρχαν τότε τριήρεις που δείχνουν στο "Troy".

Ομολογώ φανταζόμουνα παρόμοιες αναλογίες δυνάμεων με την Ομηρική εκστρατεία.

Σήμερα στην Ελλάδα με πληθυσμό 10.000.000 έχουμε 400.000 στρατό, μαζί με τις εφεδρείες.

Μπορούμε χοντρικά να υποθέσουμε ότι ο πληθυσμός της Ομηρικής Ελλάδας ήταν το ¼ δηλαδή 2.500.000. Αυτό φαίνεται λογικό.

Με την ίδια αναγωγή, Ο Οδυσσέας με τα 12 πλοία πρέπει να είχε 1200 άνδρες και η Ιθάκη να είχε πληθυσμό 30.000. Εδώ υπάρχει μικρό πρόβλημα αφού σήμερα η Ιθάκη με την Κεφαλονιά μαζί έχουν πληθυσμό 32.000.


gnothe seauton
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/05/2004, 11:16:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσοι ήταν.

Τα πρώτα πλοία που αναγνωρίζονται σε παραστάσεις γεωμετρικών αγγείων από την Αθήνα και την Βοιωτία ήταν διηρεις,πλοια με δυο σειρές κουπιών και έμβολα με αιχμηρή απόληξη.

Αν πήγαν με πεντηκοντορους τότε μιλάμε για 50 άτομα πλήρωμα και σε καμία περίπτωση
αλλους 50 επιβάτες.
Το πολύ άλλους 10.

Ας δούμε το πλήρωμα μιας τριήρους το οποίο αποτελούταν από 170 ναύτες κωπηλάτες από τους οποίους οι 62 (31 και 31 )ήταν θρανιτες,και οι 54 (32 και 32) ήταν ζυγοί και θάλαμοι.
Έχουμε επίσης τον διοικητή τριήραρχο και μετά έρχονται οι 10 επιβάτες που είναι οι οπλίτες .
Την σωματοφυλακή του τριήραρχου την αποτελούν 4 τοξότες.
Υπάρχουν επίσης οι 7 αξιωματικοί του πλοίου οι οποίοι είναι ο κυβερνητης,ο πρωρατης,ο κελευστης,ο πεντηκονταρχος,ο ναυπηγός, και ο αυλητής.
Επίσης υπήρχαν και δέκα ναύτες ακόμα για τον χειρισμό των ιστίων.
Σύνολο 200, περίπου.

Είναι λογιστικά αδύνατο για τα μέσα της εποχής να συντηρήσεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο πολύ στρατό.
Χώρια που με εκατό χιλιάδες άνδρες κάνεις πλήρη αποκλεισμό στην Τροία και σε
λίγους μήνες παραδίδεται από την πεινα
Επίσης πολλά από τα πλοία πρέπει να μετέφεραν και υλικα, τροφιμα, αλογα, αρματα…
αρα ο αριθμος μειωνεται κατά πολύ.
Σε καμία περίπτωση δεν ήταν όλοι μάχιμοι.

---


Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

κώστας
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
295 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/05/2004, 14:51:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους κώστας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ τυχερουλη,

Σε αυτό που λες

quote:
Αν πήγαν με πεντηκοντορους τότε μιλάμε για 50 άτομα πλήρωμα και σε καμία περίπτωση αλλους 50 επιβάτες. Το πολύ άλλους 10.

Δε θα διαφωνήσω εγώ μαζί σου αλλά ο Θουκυδίδης.

Στην αναφορά του για τον Τρωικό πόλεμο αναφέρει ότι οι Αχαιοί διέθεταν συνολικά 1200 πλοία, ενώ ο αριθμός των ανδρών σε κάθε πλοίο κυμαινόταν. Τα πλοία των Βοιωτών έπαιρναν 120 άνδρες, ενώ τα πλοία του Φιλοκτήτη 50 άνδρες.

Ασχετα με τον αριθμό, ουσιαστικό είναι το πρόβλημα που έθεσες πως τρεφόντουσαν.

Έκανα ένα μικρό υπολογισμό.

Αν υποθέσουμε ότι κάθε στρατιώτης χρειάζεται 300 γρ. κρέατος καθημερινά, χρειάζονταν 30.000 κιλά κρέατος συνολικά. Αν μια αγελάδα ζυγίζει 250 κιλά, θα ήθελαν 120 αγελάδες ημερησίως, 3.600 αγελάδες κάθε μήνα ή 43.200 αγελάδες κάθε χρόνο. Εκτός βέβαια αν το έριχναν στη χορτοφαγία και μάζευαν χόρτα απ' το βουνό .

Το πρόβλημα της σίτισης που έθεσες είναι σημαντικό και αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει για το πως τρεφόντουσαν οι χιλιάδες Αιγύπτιοι εργάτες που έχτισαν τις πυραμίδες.



gnothe seauton
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
NOMIMON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


143 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/05/2004, 20:02:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NOMIMON  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στο απίστευτα οργανωμένο !!! αρχείο μου από sites, emails, βιβλία, γράμματα, ραβασάκια κλπ βρέθηκαν:

ACHAEAN LEADERS-Kingdoms....................Ships

Agamemnon-Mycenae.............................100
Menelaus-Sparta.....................................60
Archesilaus & Prothoenor 1-Boeotia............50
Ascalaphus 1 & Ialmenus 1-Orchomenus......30
Epistrophus 1 & Schedius 1-Phocis.............40
Ajax 1 & Teucer 1;
and also Amphimachus 1,
Diores 1, Thalpius 1,
and Polyxenus 2
from Buprasium (Elis)-Salamis....................40
Nestor-Pylos .........................................80
Thoas 2-Aetolia .....................................40
Nireus 2-Syme........................................53
Ajax 2-Locris..........................................37
Antiphus 5 & Phidippus-Calydna.................30
Idomeneus 1 & Meriones-Crete..................80
Odysseus-Ithaca....................................12
Eumelus 1-Pherae...................................10
Protesilaus & Podarces 2-Phylace..............40
Podalirius & Machaon-Tricca.....................32
Achilles & Patroclus 1-Phthia....................50
Tlepolemus 1-Rhodes................................9
Eurypylus 1-Orchomenus..........................40
Antiphus 5 & Amphimachus 1-Elis...............11
Polypoetes 1 & Leonteus 1-Larissa.............40
Diomedes 2, Euryalus 1
& Sthenelus 2-Argos...............................80
Philoctetes-Meliboea................................7
Guneus 2-Cyphus...................................21
Prothous 4-Magnesia..............................40
Agapenor-Arcadia..................................40
Menestheus 1-Athens.............................50
Palamedes (joined later)..........................30

TOTAL..............................................1152


Επίσης:

"According to Dares the war lasted 10 years, six months and twelve days, and in it 886.000 Achaeans and 676.000 Trojans were killed. After the war Aeneas departed, along with 3.400 men, with the same 22 ships that Paris had brought to Hellas when he abducted Helen, while Antenor 1 was followed in his exile by 2.500 men, and 1.200 followed Helenus 1 and Andromache in theirs."
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/05/2004, 20:33:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κάπου είδα σε ένα ντοκιμαντέρ σου BBC ότι οι αιγύπτιοι εργάτες-τεχνίτες ήταν περίπου 20000 και δούλευαν μέσα στην χώρα τους.

Οι έλληνες ούτε στους περσικούς πόλεμους δεν παρέταξαν 1200 πλοία 700 χρόνια αργότερα…..

Να αναπληρώνεις απώλειες έστω και 5% το χρόνο(από ατυχήματα και μόνο) που ήταν λογικές για τους Στρατους της εποχής, μας κάνει 50000 χιλιάδες επιπλέον αντρες!που ζούσαν όλοι αυτοί?

Καλά ο Αλέξανδρος πήρε όλη την Ασία με 40000 χιλ ανδρες,οι έλληνες έπρεπε τότε από εκείνη την εποχή
να καταλύσουμε όλα τα βασίλεια της εποχής.

Οσο για τον Θουκυδιδη μην ξεχνας οτι η οσο μεγαλύτερη η ισχυς του ηττημένου, τοσο μεγαλύτερη δοξα στον νικητή!!

Το πιθανότερο και συνάμα το λογικότερο είναι να πήγε το ένα δέκατο από αυτούς που λενε ότι πήγαν και που ήταν απόλυτο σωστό για τις δυνατότητες τις εποχής.

Αυτό από μόνο του 10-15000 άνδρες θα ήταν επίσης τρομακτικό στρατευμα!αλλα και λειτουργικό σε πολλά επίπεδα.


---


Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!

Edited by - τυχερουλης on 13/05/2004 20:43:06Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 4 Σελίδες:
  1  2  3  4
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1875
Maintained by Digital Alchemy