ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 ΑΡΧΑΙΟ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟ-ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ;
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/05/2005, 13:38:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΡΧΑΙΟ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟ-ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ;

ΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ "ΡΟΛΟΪ" ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ή ΜΜΗΜΕΙΩΝ.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΡΑΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ, ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕ ΑΣΤΡΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ & ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ "ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ":
Α. ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΥΘΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ
Β. Ο ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΜΗΜΕΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΤΩΜΑΤΙΚΟΣ

ΓΙΑ ΑΥΤΟ Η ΑΡΧΑΙΟ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ.

ΜΕΡΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ URL:

http://www.wam.umd.edu/%7Etlaloc/archastro/ae.html
Archaeoastronomy & Ethnoastronomy News is a large, online archive of our essays and editorials on archaeoastronomy, ethnoastronomy, and the history of science. Publications of the Center for Archaeoastronomy is a starting point for exploring print materials available from the Center, including our journal, ARCHAEOASTRONOMY: The Journal of Astronomy in Culture, and special books.

http://www.le.ac.uk/archaeology/rug/
Clive Ruggles' Archaeology Resource is a great site for lessons, links, and hundreds of images relating to archaeoastronomy.
http://www.as.wvu.edu/%7Escmcc/
Stephen McCluskey's web site contains sample syllabi of his courses in archaeoastronomy and history.

http://archaeology.about.com/cs/archaeoastronomy/a/dearborn.htm
David Dearborn gives an excellent interview about archaeoastronomy.

http://www.astro.uni-bonn.de/%7Epbrosche/hist_astr/ha_items_archaeo.html
Archaeoastronomy, Ancient Astronomy and Ethnoastronomy Links A huge list of related links from Wolfgang Dick.

http://archnet.asu.edu/
The Archaeology Network has lists of archaeology websites around the web.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΡΟΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ - ΟΧΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ) ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ ή ΟΧΙ ΜΕ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ (ΣΗΜ. ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΥΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ).

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΦΟΥ, ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ.

ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ "ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ" ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:
ΟΙ "ΠΡΟΣΕΛΗΝΟΙ" ΠΕΛΑΣΓΟΙ
-- ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;
-- Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ (ΑΡΚΑΔΙΑ) ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ;
-- ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ; "ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ"; ή ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ;

Μια συζήτηση πληροφοριών & απόψεων ΜΕ αναφορές σε συγκεκριμένα στοιχεία (βιβλια, αρθρα, sites κλπ).
Επιθυμητό είναι να υπάρχουν δίπλα σε απόψεις και οι σχετικές αναφορές στις όποιες πηγές.

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/05/2005, 01:32:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ "ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ" ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:
ΟΙ "ΠΡΟΣΕΛΗΝΟΙ" ΠΕΛΑΣΓΟΙ
-- ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;
-- Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ (ΑΡΚΑΔΙΑ) ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ;
-- ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ; "ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ"; ή ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ;


Αναμνήσεις της γης χωρίς φεγγάρι. Ο Δημόκριτος και ο Αναξαγόρας δίδαξαν ότι υπήρχε μιά εποχή όπου η Γη ήταν χωρίς φεγγάρι.
Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η Αρκαδία, πριν κατοικηθεί από τους Ελληνες, είχε Πελασγικό πληθυσμό και ότι αυτοί οι αυτόχθονες κατοικούσαν σε αυτή την περιοχή από μία πολύ μακρινή εποχή όπου ακόμα δεν υπήρχε η σελήνη στον ουρανό. Γι αυτό τον λόγο τους ονόμασε και Προσέληνες.

Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος ανέφερε την εποχή "όταν δεν υπήρχαν όλα τα περιφερόμενα σώματα στον ουρανό, πριν εμφανιστούν οι φυλές της Δανάης και του Δευκαλίωνα, και υπήρχαν μόνο οι Αρκάδες, για τους οποίους λεγόταν ότι κατοικούσαν πάνω στα βουνά και τρέφονταν με βελανίδια, πριν την ύπαρξη της σελήνης".

Παρόμοιες αναφορές έχουμε από τον Πλούταρχο, τον Οβίδιο, τον Ιππόλυτο, τον Λουκιανό, τον Censorinus.

Είναι πιθανόν να υπάρχουν κάποιες αναφορές για το θέμα και στην Παλαιά Διαθήκη (για γη χωρίς φεγγάρι) και υπάρχουν σίγουρα ανάμεσα στους Ινδιάνους της Αμερικής.

Λεπτομέρειες στο
http://www.varchive.org/itb/sansmoon.htm#f_2


Βέβαια η επιστήμονες δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με αυτή την περίπτωση, δηλ. να ζούσαν άνθρωποι μία εποχή πριν την εμφάνιση της σελήνης στο στερέωμα, επειδή οι μελέτες τους -παρόλο που δεν είναι ξεκαθαρισμένη η προέλευσή της- δείχνουν ότι είτε δημιουργήθηκε μαζί με την γη, είτε αποσπάστηκε βίαια από κάποια σύγκρουση με πλανήτη ή αστεροειδή, είτε απλώς "συνελήφθη" από την γη, αυτό συνέβει σε κάποιο πολύ πολύ αρχαία εποχή, πριν την εμφάνιση της ζωής και βέβαια του ανθρώπου.

Το ερώτημα είναι πώς θα ήταν η Γη χωρίς την Σελήνη και αν θα μπορούσε να αναπτυχθεί ζωή και τι είδους. Και ακόμα, αν ο ξαφνικός ερχομός της Σελήνης (αν πάρουμε την τρίτη υπόθεση) θα επέτρεπε την επιβίωση της όποιας ζωής υπήρχε μέχρι τότε (μαζί και του ανθρώπου), εφ όσον θα δημιουργούσε μεγάλης κλίμακας γεωλογικές αναστατώσεις.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/05/2005, 13:19:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μία υπόθεση για το πώς θα ήταν η γη χωρίς τον σχηματισμό του φεγγαριού.

"Αν η Αφροδίτη βρισκόταν πιό μακριά από τον Ηλιο και απέφευγε τον γρήγορο σχηματισμό του "greenhouse effect", τότε πιθανόν να ήταν μία υδρόσφαιρα όπως η Γη: ένας μέσος παγκόσμιος ωκεανός περίπου 3ων χιλιομέτρων. Αν παίρναμε την σημερινή της τοπογραφία και την καλύπταμε με νερό 3ων χλμ, θα είχαμε περίπου το 90% της επιφάνειας της κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Μήπως θα έμοιαζε έτσι και η Γη, αν δεν είχε σχηματιστεί το φεγγάρι;"


http://www.spacedaily.com/news/life-01x2.html


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 13/05/2005 13:20:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/05/2005, 10:06:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ostria,
πράγματι τα δεδομένα μεχρι σήμερα αποκλείουν την σχεση "ανθρώπου" (Homo Sapiens) με την δημιουργία της Σελήνης.


"Η Σελήνη πολύ πιθανόν να γεννήθηκε στα πρώτα στάδια της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος, όταν ένα μεγάλο ουράνιο σώμα -ίσως με μάζα μερικές φορές μεγαλύτερη από αυτή του Άρη- προσέκρουσε πάνω στη Γη. Ένας πίδακας λιωμένων θραυσμάτων εκτοξεύτηκε στο Διάστημα και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μερικά από τα εκσφενδονισμένα υλικά έπεσαν πίσω στο έδαφος, αλλά τα περισσότερα ενώθηκαν σχηματίζοντας τη Σελήνη. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι ο χρόνος που απαιτήθηκε από τη στιγμή της σύγκρουσης ως τον πλήρη σχηματισμό της διήρκεσε χίλια περίπου χρόνια."

"Δύο επιστήμονες, ο William K. Hartmann και ο Donald R. Davis, ήταν οι πρώτοι που πρότειναν την σύγχρονη υπόθεση της προέλευσης του φεγγαριού, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1975 στο περιοδικό Ίκαρος. Σε αυτήν την εργασία υποδεικνύεται ότι ένα αντικείμενο, με το μέγεθος του Άρη, συγκρούστηκε με τη νεαρή τότε Γη, 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Τα συντρίμμια από την σύγκρουση ρίχτηκαν τότε στο διάστημα, όπου συσσωρεύτηκαν σε μια στέρεα μάζα για να φτιάξουν το φεγγάρι και έκτοτε αυτή βρίσκεται μέσα στο Γήινο βαρυτικό πεδίο. Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από την παρόμοια σύνθεση των βράχων της Γης και της Σελήνης."

πηγή: Physics4u.gr 17/11/2004

Η κρατούσα αυτή θεώρηση αποκλείει οποιαδήποτε χρονολογική συνύπαρξη του γεγονότος της δημιουργία της σελήνης με την τον άνθρωπο. Η επίμονη παρουσία οικουμενικών μύθων ή παραδόσεων ωστόσο δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα και την ...λύση του θα πρέπει να αναζητήσουμε στην υπόθεση μιας "μακρινής περιόδου" όπου για κάποιο λόγο η θέα της σελήνης από την γή δεν ήταν δυνατή .

Edited by - Wonder_2005 on 15/05/2005 10:14:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/05/2005, 13:59:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ποιό γεγονός θα μπορούσε εμποδίσει την ορατότητα, τόσο ώστε να μην μπορούμε να διακρίνουμε το φεγγάρι στον ουρανό;

Η έκρηξη ενός σούπερ-ηφαιστείου ίσως, αλλά για πόσο μεγάλο διάστημα;
Η πτώση ενός μετεωρίτη;
Τι άλλο;

Μήπως και αυτοί οι μύθοι έχουν τοπική εμβέλεια; Δηλαδή οι μύθοι να αναφέρονται σε τοπικές καταστροφές, διαφορετικών περιόδων και εμείς τώρα που τους διαβάζουμε όλους μαζί να θεωρούμε ότι αναφέρονται όλοι σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο; (και να μιλάμε για ένα παγκόσμιο γεγονός το οποίο όμως δεν έλαβε ποτέ χώρα;)


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/05/2005, 13:12:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μεταφέρω, συνοπτικά και αποσπασματικά, από το Κ.Κουτρουβέλη, «Η αναχρονολόγηση της προϊστορίας» (1999), μερικές επισημάνσεις του συγγραφέα:

quote:
«… «ΠΛΑΤΩΝ, «Πολιτικός»: «τότε ο κόσμος εκείνος στρεφόμενος αντίστροφα και συγκρουόμενος, επειδή πήρε νέα ορμή αντίθετη προς εκείνη η οποία τελείωσε, έκαμε ενός του μεγάλο σεισμό και προξένησε πάλι μεγάλη καταστροφή των διαφόρων ζώων» … ΝΟΝΝΟΣ ΠΑΝΑΠΟΛΙΤΗΣ, «Διονυσιακά», βιβλίο 1ο, στίχοι 176-197: « ο γίγας δεν αποσύρθηκε. Ξαναεπέστρεψε στην κατεύθυνση προς νότον εκ του βορρά, αφήνοντας τον ένα πόλον εστάθη στον άλλο πόλο…» και στο βιβλίο 2ο, στίχοι 654-659 «Τελείωσε πλέον η ταραχή στα άστρα. Γιατί ο Ήλιος, αφού προσπέρασε τον χαιτηφόρο Λέοντα, σταμάτησε κοντά στην σταχυώδη Κόρη (αστερισμός Παρθένου) του ζωδιακού δρόμου. Η Σελήνη από το πρόσωπο του ουράνιου Λέοντος υπερπηδώντας τον αστερισμό του Καρκίνου, αφού άλλαξε πορεία, στην αντίθετη θέση επί του ψυχρού αστερισμού του Αιγόκερου σταμάτησε»…..ΗΣΙΟΔΟΣ, «Θεογονία», στίχοι 820-880 παρόμοιες αναφορές.

Από αυτά και από άλλες αστρονομικές παρατηρήσεις ο Κ. Κουτρουβέλης επισημαίνει ότι:

quote:
Τότε (εννοεί το 28.000 π.Χ.) η Σελήνη δεν ήταν δορυφόρος της Γης, γιατί προβάλλετο (φαινόταν) προς την κατεύθυνση του προσώπου του αστερισμού του Λέοντος, δηλαδή περίπου στο άστρο (ε) τούτου, και όχι ακριβώς απέναντι του Ηλίου, όπου κανονικά έπρεπε να βρισκόταν, εάν ήταν δορυφόρος της Γης. Αυτό αποδεικνύει ότι αποτελούσε ξεχωριστό πλανήτη και είχε δική του ανεξάρτητη τροχιά, αλλά λόγω της επελθούσας αναταραχής απωθήθηκε και εξετράπη της τροχιάς του. … Με βάση την θεώρηση πυκνοτήτων του W.L. Kennon (Astronomy, 1984) η Σελήνη έχει πυκνότητα 3.34 και η τροχιά της έπρεπε να βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δια με αντίστοιχες πυκνότητες 3,97 και 1,34, φέρων το όνομα της θεάς Ήρας. Τότε ο πλανήτης Ήρα υπερπήδησε τον αστερισμό του Καρκίνου και αλλάζοντας πορεία βρέθηκε στην εκ διαμέτρου αντίθετη θέση, προβαλλόμενος στην γειτονιά του Αιγόκερου και του Υδροχόου. Εκεί κοντά βρισκόταν κανονικά η Γη, και τον προσέλκυσε ως δορυφόρο της οπότε έλαβε και το όνομα Σελήνη. … Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι οι Πελασγοί παρουσιάστηκαν στην Γη πριν το εν λόγω περιστατικό του έτους 28.000 π.Χ. όποτε επαληθεύονται οι θέσεις του Απολλώνιου του Ρόδιου …».

Ο συγγραφέας υπολογίζοντας την τότε θέση του Ήλιου με βάση τις αστρονομικές πληροφορίες των αρχαίων πηγών και με αφετηρία τις σημερινές χρονικές συντεταγμένες της θέσης του έδωσε ως χρονολογία περίπου το 28.000 π.Χ. για την αστρική αναταραχή που θεωρείται ότι προκλήθηκε από κομήτη Τυφωεύς. Και την εμφάνιση της Σελήνης

Για την αστρονομική αναταραχή δεν έχω άλλα, ανεξάρτητα, αστρονομικά στοιχεία πέραν εκείνων του συγγραφέα που βασίζεται στις πηγές. Επίσης η μεθοδολογία χρονικού υπολογισμού πρέπει να επιβεβαιωθεί (και μάλλον φαίνεται να ισχύει).

Το 28.000 και η παρουσία των Πελασγών είναι εύλογα , επειδή γεννητικά ευρήματα μιας «δεύτερης εξάπλωσης» στον γεωγραφικό χώρο των Homo Sapiens εμφανίζονται βεβαιωμένα το 40.000 (Κρο Μανιον) και πιο πέρα το 125.000 με ερωτηματικό εάν από την «πρώτη εξάπλωση».

Edited by - Wonder_2005 on 18/05/2005 13:18:36Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/05/2005, 17:18:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις του Κουτρουβέλη (αστρονόμος είναι;)
Κάπου έχει πάρει το μάτι μου αναφορές για τον κομήτη Τυφωέα (ή Τυφώνα;)... θα κοιτάξω και θα σας πω.

Το 28.000 πΧ λογικά υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή μας (και στην Αρκαδία προφανώς). Θα πρέπει να το ερευνήσουμε και αυτό. Ας πούμε το σπήλαιο στο Φράγχι, πρωτοκατοικήθηκε πριν από 35 με 30,000 χρόνια. Απ ότι φαίνεται η κατοίκηση του ήταν συνεχής, δεν φαίνεται να διακόπηκε καθόλου μέχρι το 3000 πΧ όπου αν θυμάμαι καλά ένας σεισμός προκάλεσε μία κατολίσθηση που έκλεισε την είσοδο του σπηλαίου και έτσι το εσωτερικό του, μαζί με όλα τα στοιχεία εγκατάστασης, έμειναν ανέπαφα μέχρι να ανακαλυφθεί ξανά.


Ενα καλό site που δίνει συνοπτικά τις σημαντικότερες προϊστορικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα είναι αυτό εδώ.

http://www.archaeonia.com/history/prehistory.htm

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/05/2005, 11:07:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πολύ ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις του Κουτρουβέλη (αστρονόμος είναι;)

όχι - για αυτό παρά την πειστικότητα της μεθοδολογίας του θα ήθελα και επιβεβαίωση από αστρονομικές πηγές. Όχι ότι ιδιότητα σημαίνει απαραίτητα και κάτι, πάντως ο συγγραφέας - κατά δήλωση του -είναι ταξίαρχος ε.α. της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, μέλος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρίας.

quote:
Κάπου έχει πάρει το μάτι μου αναφορές για τον κομήτη Τυφωέα (ή Τυφώνα;)... θα κοιτάξω και θα σας πω.

Αν βρείς θετικά στοιχεία (π.χ. γεωλογικά, αστρονομικά,...) θα ήταν πολύ σπουδαίο !!

quote:
Το 28.000 πΧ λογικά υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή μας (και στην Αρκαδία προφανώς). Θα πρέπει να το ερευνήσουμε και αυτό. Ας πούμε το σπήλαιο στο Φράγχι, πρωτοκατοικήθηκε πριν από 35 με 30,000 χρόνια. Απ ότι φαίνεται η κατοίκηση του ήταν συνεχής, δεν φαίνεται να διακόπηκε καθόλου μέχρι το 3000 πΧ όπου αν θυμάμαι καλά ένας σεισμός προκάλεσε μία κατολίσθηση που έκλεισε την είσοδο του σπηλαίου και έτσι το εσωτερικό του, μαζί με όλα τα στοιχεία εγκατάστασης, έμειναν ανέπαφα μέχρι να ανακαλυφθεί ξανά.

"Άνθρωποι σπηλαίων" σημαίνει βασικά "ανάγκη προστασίας".
Τώρα ποιος homo ήταν;;
Αν ήταν homo sapiens --προκειται δηλαδή για "Πελασγούς", "μεσογειακό τύπο", "πρωτο-σημίτες", κλπ, κλπ ...

Edited by - Wonder_2005 on 19/05/2005 11:25:23Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

GDS1
Πλήρες Μέλος


937 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2005, 11:27:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GDS1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν θυμάμαι καλά (μπορεί να κάνω και λάθος) στα Ορφικά Κείμενα επεξηγημένα από τον Ι. Πασσά Καθηγητή Αστρονομίας αναφέρεται ένας επιπλέον πλανήτης στο ηλιακό σύστημα της Γης(πριν κανένα χρόνο διάβασα ότι ανακαλύφθηκε από την ΝΑΣΑ ένας επιπλέον πλανήτης).

Ο συγκεκριμένος πλανήτης (δεν θυμάμαι την ονομασία του) είναι αρκετά μεγάλος (νομίζω μέγεθος Δια) και έχει μια τροχιά εντελώς διαφορετική από την δική μας. Ανά κάποιες χιλιετίες ο συγκεκριμένος πλανήτης περνάει πολύ κοντά από την Γη. Σύμφωνα με αυτό ένα από τα περάσματα του συγκρούστηκε με την Γη και το τμήμα που αποκολλήθηκε δημιούργησε την Σελήνη όπως και μετατόπισε την τροχιά της γης.

Αυτά νομίζω ότι επεξηγεί ο κ. Ι. Πασσάς.

Όμως, η σελήνη (από άποψη Φυσικής) επηρεάζει άμεσα το βαρυτικό πεδίο της Γης (πχ θάλασσα) και η έλλειψη της μάλλον θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την ζωή στον πλανήτη.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/05/2005, 01:14:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
GDS1 αν κατάλαβα καλά από αυτά που λες, μάλλον εννοείς τον πλανήτη του Σίτσιν, το Νιμπίρου, που όμως παραμένει προς το παρόν "νεο-μυθολογία". Πρόσφατα ανακαλύψαμε έναν μικρό πλανήτη τον Sedna. Αυτός είναι μικρότερος από τον Πλούτωνα και με το ζόρι ονομάζεται πλανήτης.


Wonder για τον Τυφωέα, τον Φαέθωνα, την Αφροδίτη και τις σχετικές θεωρίες εδώ.

http://faulkes1.astro.cf.ac.uk/projects/ftwou/solar_system/comets_in_myth.htm


Δες και τι γράφει ο Σενέκας για τον Τυφωέα (και τον κάθε Τυφωέα) στην "Οκτάβια"
http://www.forumromanum.org/literature/seneca_younger/octavia_e.html


quote:
"Άνθρωποι σπηλαίων" σημαίνει βασικά "ανάγκη προστασίας".
Τώρα ποιος homo ήταν;;
Αν ήταν homo sapiens --προκειται δηλαδή για "Πελασγούς", "μεσογειακό τύπο", "πρωτο-σημίτες", κλπ, κλπ ...

Πριν από 35.000 χρόνια;
Υπήρχαν και οι Νεάντερταλ και οι Cro Magnon δηλαδή οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/05/2005, 12:51:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ostria,

quote:
Πριν από 35.000 χρόνια;
Υπήρχαν και οι Νεάντερταλ και οι Cro Magnon δηλαδή οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων

Συμφωνώ, άλλωστε τουλάχιστον "ξαδέλφια" του Ηomo Sapiens είναι και οι δύο...

Edited by - Wonder_2005 on 21/05/2005 13:03:48Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

GDS1
Πλήρες Μέλος


937 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/05/2005, 13:03:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GDS1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα,

Ostria
"GDS1 αν κατάλαβα καλά από αυτά που λες, μάλλον εννοείς τον πλανήτη του Σίτσιν, το Νιμπίρου, που όμως παραμένει προς το παρόν "νεο-μυθολογία". "

Δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά μια και το βιβλίο του Πασσά δεν ξέρω που το έχω καταχωνιάσει. Θα ψάξω σήμερα ή αύριο και αν το βρω θα κάνω την ανάλογη ενημέρωση.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/05/2005, 14:27:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
GDS1 αν μπορείς βρες το. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι λέει ο Πασσάς.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2005, 14:42:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

GDS1 αν μπορείς βρες το. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι λέει ο Πασσάς.

Ostria,
Άντε, αδιάβαστη σε πιάνω!!
O I. Πασσάς έχει κάποιο συγγραφικό "ιστορικό" και τον επικαλούνται συχνά διάφοροι κύκλοι...
Ι. ΠΑΣΣΑ "ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ" Εκδόσεις Εγκυκλοπαίδειας του Ηλίου
Ι. Πασσά «Η αληθινή προϊστορία»

Κατά τα άλλα τον "παίζουν" συχνά με τους "Ε", κλπ, κλπ

δες, για παράδειγμα, http://homepages.pathfinder.gr/the_unknowns/html/epsilon.htm
Αλλά, ας μην μπούμε σ΄ αυτήν την συζήτηση ...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2005, 14:53:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ενδεικτικά 'αρχαιο-αστρονομίας':

{quote]
Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΦΙΚΩΝ ΥΜΝΩΝ

Ο αστρονόμος Κ. Χασάπης με βάση τον στίχο : "ΜΙΞΑΣ ΧΕΙΜΩΝΟΣ ΘΕΡΕΟΣ Τ' ΙΣΟΝ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙΣΙΝ" (ύμνος Απόλλωνος 14.21) που γίνεται λόγος περί ισότητος των εποχών , υπολόγισε (με βάση την μετάπτωση των εποχών) τις δύο ημερομηνίες που συνέβη αυτό το φαινόμενο :
α) 1.366 π.Χ. (1.361 π.Χ. - διόρθωση ημερομηνίας με την χρήση ηλ. υπολογιστού)
β) 11.835 π.Χ. (11.809 π.Χ. - διόρθωση ημερομηνίας με την χρήση ηλ. υπολογιστού)
Ο Ι. Πασσάς αναφέρει ως την ημερομηνία που αναφέρεται το απόσπασμα την 11.835 π.Χ. και το δικαιολογεί γιατί ο Ορφέας ( που συμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία ) έζησε πολλές γενιές πριν τον τρωϊκό πόλεμο ο οποίος με τις νεότερες χρονολογήσεις τοποθετείται το 1450 π.Χ. Οπότε είναι αδύνατον στα κείμενα που συνέλεξε ( όπως ο Ησίοδος για την "ΘΕΟΓΟΝΙΑ" του συνέλεξε παλαιότερους μύθους ) ή και συνέθεσε ο Ορφέας να περιγράφεται γεγονός του 1366 π.Χ. ( ο οποίος όπως προαναφέραμε έζησε πολύ πρίν το 1450 π.Χ..).

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίον ενισχύεται η άποψη του Ι. Πασσά για την απόρριψη της ημερομηνίας 1361 π.Χ. είναι ότι για να θεωρήσουν οι παρατηρήσαντες την ισότητα των εποχών ως κάτι αξιοσημείωτο (και θα έπρεπε να είναι σίγουροι ότι πρόκειται για κάτι αξιοσημείωτο για να το καταχωρήσουν και σε θρησκευτικό ύμνο) θα πρέπει :

α) ή αυτή η ισότητα να έχει ξαναπαρατηρηθεί στο παρελθόν
β) ή οι παρατηρητές να γνώριζαν ότι το θέρος δεν ισούται με τον χειμώνα. Όμως για να έχουμε διαφορά μίας μόνο ημέρας (ακρίβεια περίπου 3% - που είναι μικρή διαφορά για παρατήρηση) πρέπει να οπισθοχωρήσουμε κατά 1000 χρόνια, ενώ η επόμενη ισότητα εποχών (Θέρος-Φθινόπορο) είναι το 3973 π.Χ. (βλ. σχεδιάγραμα)

Στο σχεδιάγραμμα δίπλα (δες url) εμφανίζεται η κίνηση του εαρινού σημείου γ επί της Εκλειπτικής σε χρονολογίες που είχαμε ισότητα εποχών.

2.612 πρίν το 1361 π.Χ. δηλαδή το 3.973 π.Χ. έχουμε ισότητα Θέρους - Φθινοπόρου με ταυτόχρονη ισότητα Χειμώνος και Ανοίξεως.

Οπισθοχωρούντες άλλα 2.162 έτη, φθάνουμε στο 6.585 π.Χ. όπου έχουμε ισότητα 'Ανοιξης και Φθινοπόρου.

Ακόμα 2.162 έτη προς τα πίσω (9.197 π.Χ.) έχουμε ισότητα Θέρους και Ανοίξεως με ταυτόχρονη ισότητα Χειμώνος και Φθινοπόρου.

Και ακόμα 2.162 έτη πρός τα πίσω φτάνουμε στο 11.809 π.Χ. που έχουμε επανάληψη του Φαινομένου


Μερικά από τα ερωτήματα - συμπεράσματα που δημιουργούνται είναι :

* Πόσος χρόνος απαιτήθηκε για να κατανοηθούν οι κινήσεις της γης και του ήλιου από τους παρατηρητές;
* Πόσος χρόνος απαιτήθηκε για την εύρεση των επιπέδων του Ισημερινού και της Εκλειπτικής στην ουράνια σφαίρα και τον εντοπισμό των Ισημερινών σημείων επί της Ζωδιακής ζώνης με τα μέσα της εποχής;
* Οι παρατηρητές πρέπει να είχαν πρόσβαση σε αρχεία με τις παρατηρήσεις παλαιοτέρων εποχών, για να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις. 'Αρα λογικό είναι να υπήρχε γραφή σε παλαιότατες εποχές (γιατί είναι παράλογο να υπάρχουν οι ένοιες της ευθείας γραμμής, της γωνίας, του κύκλου, της καθέτου, του επιπέδου, της σφαίρας κλπ στον προφορικό λόγο και να μην έχει βρεθεί τρόπος γραπτής απονημόνευσής τους).
* Επίσης η καταγραφή αστρονομικών παρατηρήσεων προϋποθέτει κάποιες γνώσεις γεωμετρίας, μαθηματικών κλπ
[/quote]

Πηγή:

http://www.ancientgr.com/Unknown_Hellenic_History/ORFIKA_KEIMENA.html
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

GDS1
Πλήρες Μέλος


937 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2005, 15:01:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GDS1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ναι ναι ο Wonderboy έχει δίκιο ο Χασάπης είναι το βιβλίο που έχω.....

Συγνώμη για το λάθος αλλά ανθρώπινο.... ακόμα δεν το έχω βρεί το βιβλίο...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/05/2005, 22:55:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
OΚ.

Ενδιαφέρουσα η έρευνα του Χασάπη, αλλά έχω κάποιες επιφυλάξεις ως προς την χρονολόγηση των ορφικών κειμένων. Ξέρουμε ότι τα αρχαιότερα ανάγονται στον 5ο αιώνα πΧ και τα νεώτερα στον 5ο ή και 7ο μΧ.

Τώρα σχετικά με την περίοδο των 2.612 χρόνων έψαξα αλλά δεν κατάφερα να βρω κάτι, εσείς; Εκανα μία σκέψη μήπως είναι μεταγενέστερη εποχή αλλά δεν βγαίνει μέσα στα όρια που γράφηκαν τα κείμενα.

Θα κάνω μία ερώτηση στα παιδιά στο bad astronomy board μήπως μπορούν να βοηθήσουν...


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/05/2005, 15:21:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Μεταφέρω από αλλού για χρήση στο εδώ θέμα:

Ostria, το url που έδωσες στο θέμα του κατακλυσμού για το Toba είναι πράγματι διαφωτιστικό. Μας πηγαίνει στην κατευθείαν στην περίοδο δηλ. 70.000-40.000 και μετά(για αυτό την εντοπίσαμε άλλωστε, περνώντας το όριο των 10.000).

Το ερώτημα που μένει είναι αν μετά από τις παρακάτω διαπιστώσεις:

quote:
The exact geological conditions needed to create a vast magma chamber exist in very few places, so there are only a handful of supervolcanoes in the world. The last one to erupt was Toba 74,000 years ago. No modern human has ever witnessed an eruption. … Consider the last one. 74,000 years ago a supervolcano erupted here in Sumatra. It would have been the loudest noise ever heard by man. It would have blasted vast clouds of ash across the world. The resultant caldera formed Lake Toba, 100 kilometres long, 60 kilometres wide. It was, in short, colossal. Scientists are only now beginning to understand the effects of so much ash on the planet's climate. … It shows that this Toba eruption was a supervolcanic event; it was much, much bigger than any other volcanic eruption we see in the geological record. Chemical analysis of the ash tells us that this eruption was rich in sulphur, would have released a tremendous amount of sulphur dioxide and other gases into the stratosphere, which would have turned into sulphuric acid aerosols and affected the climate of the Earth for years. … For a long time scientists have known that volcanic ash can affect the global climate. The fine ash and sulphur dioxide blasted into the stratosphere reflects solar radiation back into space and stops sunlight reaching the planet. This has a cooling effect on the Earth. … There's a nice correlation between the sulphur released into the atmosphere and the cooling. … The Toba eruption was so large that the temperature change after Toba in degrees Celsius would have been about a 5 degree global temperature drop, very significant, very severe global cooling. … Five degrees Celsius average drop in global temperature would have been devastating causing Europe's summers to freeze and triggering a volcanic winter. … Five degrees globally would translate into 15 degrees or so of summer cooling in the temperate to high latitudes. The effects on agriculture, on the growth of plants, on life in the oceans would be catastrophic.


τότε ποια στοιχεία έχουμε για τις επιπτώσεις της έκρηξης ή ενός «volcanic winter» σε φαινόμενα κατακλυσμού;

Κι ακόμη εντυπωσιακή είναι η επιστημονική διαπίστωση ότι:

quote:
The fine ash and sulphur dioxide blasted into the stratosphere reflects solar radiation back into space and stops sunlight reaching the planet

δηλαδή, [b]πόσο πολύ «σταματούσε το φως του ήλιου να φτάσει στον πλανήτη»; - τόσο ώστε ο ουρανός να ήταν «σκοτεινός» και «χωρίς άστρα» (άρα και «χωρίς Σελήνη»;;;

Επομένως, το παραγόμενο ερώτημα είναι πόσο πολύ; - έτσι δεν είναι Ostria;

Για αυτό λεω, Ostria, ότι το φαινόμενο Toba «μας κάνει», έχει ερμηνευτική αξία, και στο θέμα της αρχαιο-αστρονομίας και στο θέμα των Πελασγών ...

Φυσικά αν υπάρχουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα...

Λοιπόν τι λες;;;


Edited by - Wonder_2005 on 29/05/2005 15:33:42Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/05/2005, 00:04:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
δηλαδή, πόσο πολύ «σταματούσε το φως του ήλιου να φτάσει στον πλανήτη»; - τόσο ώστε ο ουρανός να ήταν «σκοτεινός» και «χωρίς άστρα» (άρα και «χωρίς Σελήνη»;;;

Τώρα που το σκέφτομαι, ξέρεις ο μύθος δεν λέει πουθενά ότι δεν υπήρχαν αστέρια, μόνο ότι δεν υπήρχε Σελήνη. Αν το φαινόμενο ήταν απλώς σκοτείνιασμα του ουρανού, λογικό δεν θα ήταν να πουν "τότε που δεν υπήρχαν αστέρια ούτε Σελήνη στον ουρανό".
Δηλ. η θέα των αστεριών είναι εξίσου εντυπωσιακή με την θέα του φεγγαριού.

Πάντως σε σχέση με την έκρηξη του σούπερ-volcano, μετά από καλύτερη σκέψη, σχεδόν το αποκλείω να προκάλεσε την δημιουργία του μύθου των Προσέληνων.
Γιατί; Επειδή μάλλον (και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσα στο θέμα για τον κατακλυσμό) το σκοτείνιασμα θα κράτησε το πολύ μερικά χρόνια (ούτε καν δεκάδες μάλλον). Αλλά και δεκάδες να είναι, δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν αυτόν τον μύθο, επειδή το σκοτείνιασμα συμβαίνει μέσα στην διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου.

Ισως σε αυτή την αιτία να οφείλονται άλλα "σκοτεινιάσματα" που βρίσκουμε στις μυθολογίες και σε ιστορικές αναφορές και κρατούν μερικές μέρες, δηλ. να οφείλονται στις εκρήξεις μικρότερων μεν αλλά αρκετά ισχυρών ηφαιστείων κάπου πάνω στην γη, ώστε να καλύψουν με aerosols την στρατόσφαιρα για αρκετές μέρες (ή και μήνες;)


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/05/2005, 13:43:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Πάντως σε σχέση με την έκρηξη του σούπερ-volcano, μετά από καλύτερη σκέψη, σχεδόν το αποκλείω να προκάλεσε την δημιουργία του μύθου των Προσέληνων.
Γιατί; Επειδή μάλλον (και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσα στο θέμα για τον κατακλυσμό) το σκοτείνιασμα θα κράτησε το πολύ μερικά χρόνια (ούτε καν δεκάδες μάλλον). Αλλά και δεκάδες να είναι, δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν αυτόν τον μύθο, επειδή το σκοτείνιασμα συμβαίνει μέσα στην διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου.

Μάλλον δίκιο έχεις...
Ήταν μια καλή υπόθεση εργασίας που αξίζει να διερευνηθεί. Οι φίλοι σου στο bad astronomy τι λενε;

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα η Σελήνη να "μπήκε" σε τροχιά τα τελευαταία 100.000 χρόνια; Υπάρχουν τέποια "γεγονότα" που μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στο ηλικαό μας σύστημα; Τι "ίχνη" θα άφηναν τέτοια κοσμολογικά γεγονότα;

Αν δεν βρούμε τίποτε σχετικό παραμένουμε στην επικρατούσα εκδοχή ότι πρόκειται για "ποιητική αδεία" σχετικά με την παλαιότητα των Πελασγών στην Αρκαδία. Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/05/2005, 21:06:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εβαλα το θέμα (για τους Προσέληνες) σήμερα επειδή δεν μπορούσα να κάνω login στο site τους τις προηγούμενες μέρες, το διάβασαν 10 άτομα αλλά απάντηση καμιά ακόμα. Πιστεύω όμως ότι κάτι θα έχουμε και από κει.

quote:
Επίσης, υπάρχει δυνατότητα η Σελήνη να "μπήκε" σε τροχιά τα τελευαταία 100.000 χρόνια; Υπάρχουν τέποια "γεγονότα" που μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στο ηλικαό μας σύστημα; Τι "ίχνη" θα άφηναν τέτοια κοσμολογικά γεγονότα;

Για τα τελευταία 100,000 δεν νομίζω. Τόσο έντονες τουλάχιστον. Αλλά από την εμφάνιση του ανθρώπου (όχι απαραίτητα του Homo sapiens) έχουμε διάφορες "near-extinction" περιόδους.
Το πρόβλημά μας είναι η χρονολόγηση των βράχων της σελήνης που λένε ότι είναι όσο παλιοί ή και παλιότεροι της επιφάνειας της γης και η σύστασή τους που είναι όμοια με της γης. Αρα έτσι αποκλείουν να είναι "ξένο" σώμα που αιχμαλωτίστηκε από την γη κάποια στιγμή.
Αν σχηματίστηκε από μία πιό πρόσφατη προσκρουση κάποιου σώματος με την γη, τότε η αναταραχή (γεωλογική και περιβαλλοντική) πρέπει να ήταν πολύ μεγάλη, οπότε σίγουρα θα καταγραφόταν στους πάγους ή στους δακτυλίους των δέντρων. Θα ρίξω μιά ματιά να δω αν βρω κάτι που να ταιριάζει.



'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Angelos
Πλήρες Μέλος


884 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 13:01:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Angelos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αν σχηματίστηκε από μία πιό πρόσφατη προσκρουση κάποιου σώματος με την γη, τότε η αναταραχή (γεωλογική και περιβαλλοντική) πρέπει να ήταν πολύ μεγάλη, οπότε σίγουρα θα καταγραφόταν στους πάγους ή στους δακτυλίους των δέντρων. Θα ρίξω μιά ματιά να δω αν βρω κάτι που να ταιριάζει.

Μ'αρέσει το σκεπτικό σου.

Λιγο πολύ λές "κάπου στη γεωλογική ιστορία της Γής, θα υπάρχει αποτυπωμένή απόδειξη για την πρόσφατη έλευση της σελήνης. Αρα μπορούμε να διαπιστώσουμε το αληθές η το ψευδές της υπόθεσης."

Το έψαξα λοιπόν, και βρήκα.

Δεδομένο 1 : H ύπαρξη της σελήνης "φρενάρει" την περιστοφή της Γης γύρω απο τον εαυτό της. Με άλλα λόγια, παλιότερα, η γη γύριζε πιο γρήγορα, και οι μέρες ήταν μικρότερες. (http://www.astronomynotes.com/gravappl/s10.htm)

Δεδομενο 2 : Η ανάπτυξη των κοραλλιων σχετίζεται με το πόσες μέρες υπάρχουν σε ένα έτος. Συνεπώς, ενα αρχαιο δειγμα απο κοραλλια, μπορεί να μας πει πόση ήταν η διάρκεια της ημέρας οταν γεννηθηκε το κοραλλι. Τα απολιθοματα δείχνουν
οτι η διάρκεια της μέρας αυξάνεται ήδη απο ΠΟΛΥΥΥ παλια χρόνια, δηλαδή η Γή "φρενάρει" απο ΠΟΛΥΥΥΥ παλια
(http://cenocracy.topcities.com/croRRS.html)

Συμπέρασμα : H σελήνη είναι στη γειτονιά μας απο ΠΟΛΥΥΥΥ παλια
Elementary dear Watson

Και για την αντιγραφη, Αγγελος

Edited by - Angelos on 31/05/2005 13:09:33Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 14:24:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ελα βρε Αγγελε, σε περίμενα (αν αργούσες λίγο ακόμα θα σε καλούσα)

Από τα δεδομένα 1 και 2 που βάζεις, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι το φεγγάρι υπήρχε από πολλλλλλλλύ παλιά, και ότι βρισκόταν πιό κοντά στην Γη και όσο πάει απομακρύνεται. (που όντως συμβαίνει)

Τα παιδιά από το bad astronomy μου έδωσαν δύο ακόμα πολύ καλά sites.
Το πρώτο συνηγορεί σε αυτή την υπόθεση, του πολύ αρχαίου φεγγαριού.

Where did the moon come from? (The Giant Impactor Theory)
http://starchild.gsfc.nasa.gov/docs/StarChild/questions/question38.html
TOP TEN REASONS WHY VELIKOVSKY IS WRONG ABOUT WORLDS IN COLLISION
http://abob.libs.uga.edu/bobk/vdtopten.html


Η θεωρία του "Giant Impactor" είναι η παραδεκτή θεωρία σήμερα για την σχηματισμό της Σελήνης.

"Αυτή η θεωρία προτείνει ότι ένας μικρός πλανήτης του μεγέθους του Αρη, χτύπησε την Γη αμέσως μετά που σχηματίστηκε το πλανητικό σύστημα, εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες καυτού υλικού από τα εξωτερικά στρώματα και των δύο σωμάτων. Ενας δίσκος από υλικό σχημάτισε τροχιά γύρω από την Γη, και κάποια στιγμή ενώθηκε και σχημάτισε την Σελήνη, σε τροχία γύρω από την Γη. Αυτή η θεωρία μπορεί να εξηγήσει γιατί η Σελήνη είναι φτιαγμενη κυρίως από βράχο και πώς αυτός ο βράχος είχαν εκτεθεί σε υπερβολική θερμότητα.
Επίσης, υπάρχουν αποδείξεις σε πολλά μέρη του ηλιακού μας συστήματος, ότι τέτοιες συγκρούσεις ήταν συνηθισμένες στην τελική φάση του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος."


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Angelos
Πλήρες Μέλος


884 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/05/2005, 14:41:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Angelos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ostria

Αν διαβάζεις τον Bad Astronomer δεν με χρειάζεσαι εμένα :)


ΑγγελοςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 10:55:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τελικά η επικρατούσα θεωρία είναι πολυυυυυυυυυύ ισχυρή, όπως άλλωστε αρχικά θεωρήθηκε διαλέγοντας για το ξεκίνημα το "κραυγαλέο" θέμα των "Προσελήνων Πελασγών" στην Αρκαδία. Μερικά ακόμη στοιχεία περι "μη-απόκρυψης" φαίνεται να επιβεβαιώνουν την επικρατούσα άποψη:

quote:
Mount Toba's eruption is marked by a 6-year period during which the largest amount of volcanic sulphur was deposited in the past 110,000 years. This dramatic event was followed by 1000 years of the lowest ice core oxygen isotope ratios of the last glacial period. In other words, for 1000 years immediately following the eruption, the earth witnessed temperatures colder than during the Last Glacial Maximum at 18-21,000 years ago.

For the volcanic aerosols to be effectively distributed around the earth, the plume from the volcanic eruptions must reach the stratosphere, a height greater than 17 kilometres. Mount Toba's plume probably reached twice this height. Most solar energy falls at low latitudes between the Tropics of Cancer and Capricorn, so eruptions that happen near the Equator cause much more substantial cooling due to the reflection of solar energy. Toba lies 2 degrees north of the Equator, on the Island Sumatra.
The reduction in atmospheric visibility due to volcanic ash and dust particles is relatively short-lived, about three to six months. Longer-term global climatic cooling is caused by the highly reflective sulphuric acid haze, which stays suspended in the upper atmosphere for several years.
Ice core evidence implicates Mount Toba as the cause of coldest millennium of the late Pleistocene. It shows that this eruption injected more sulphur that remained in the atmosphere for a longer time [six years] than any other volcanic eruption in the last 110,000 years. This may have caused nearly complete deforestation of Southeast Asia, and at the same time to have lowered sea surface temperatures by 3 to 3.5 degrees centigrade for several years.

Professor Stanley H. Ambrose
Department of Anthropology, University Of Illinois, Urbana, USA
http://www.bradshawfoundation.com/evolution/


Επίσης αναρωτιέμαι οι φίλοι της Ostria από το bad astronomy ή ο Angelos πώς τεκμηριώνουν την αναίρεση όσων σχετικών ισχυρίζεται ο Κουτρουβέλης που παρέθεσα σε προηγούμενη παρέμβαση και για διευκόλυνση σας παραθέτω ξανά:

quote:

«… «ΠΛΑΤΩΝ, «Πολιτικός»: «τότε ο κόσμος εκείνος στρεφόμενος αντίστροφα και συγκρουόμενος, επειδή πήρε νέα ορμή αντίθετη προς εκείνη η οποία τελείωσε, έκαμε ενός του μεγάλο σεισμό και προξένησε πάλι μεγάλη καταστροφή των διαφόρων ζώων» … ΝΟΝΝΟΣ ΠΑΝΑΠΟΛΙΤΗΣ, «Διονυσιακά», βιβλίο 1ο, στίχοι 176-197: « ο γίγας δεν αποσύρθηκε. Ξαναεπέστρεψε στην κατεύθυνση προς νότον εκ του βορρά, αφήνοντας τον ένα πόλον εστάθη στον άλλο πόλο…» και στο βιβλίο 2ο, στίχοι 654-659 «Τελείωσε πλέον η ταραχή στα άστρα. Γιατί ο Ήλιος, αφού προσπέρασε τον χαιτηφόρο Λέοντα, σταμάτησε κοντά στην σταχυώδη Κόρη (αστερισμός Παρθένου) του ζωδιακού δρόμου. Η Σελήνη από το πρόσωπο του ουράνιου Λέοντος υπερπηδώντας τον αστερισμό του Καρκίνου, αφού άλλαξε πορεία, στην αντίθετη θέση επί του ψυχρού αστερισμού του Αιγόκερου σταμάτησε»…..ΗΣΙΟΔΟΣ, «Θεογονία», στίχοι 820-880 παρόμοιες αναφορές.

---------------------------------------------------------------------
Τότε (εννοεί το 28.000 π.Χ.) η Σελήνη δεν ήταν δορυφόρος της Γης, γιατί προβάλλετο (φαινόταν) προς την κατεύθυνση του προσώπου του αστερισμού του Λέοντος, δηλαδή περίπου στο άστρο (ε) τούτου, και όχι ακριβώς απέναντι του Ηλίου, όπου κανονικά έπρεπε να βρισκόταν, εάν ήταν δορυφόρος της Γης. Αυτό αποδεικνύει ότι αποτελούσε ξεχωριστό πλανήτη και είχε δική του ανεξάρτητη τροχιά, αλλά λόγω της επελθούσας αναταραχής απωθήθηκε και εξετράπη της τροχιάς του. … Με βάση την θεώρηση πυκνοτήτων του W.L. Kennon (Astronomy, 1984) η Σελήνη έχει πυκνότητα 3.34 και η τροχιά της έπρεπε να βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δια με αντίστοιχες πυκνότητες 3,97 και 1,34, φέρων το όνομα της θεάς Ήρας. Τότε ο πλανήτης Ήρα υπερπήδησε τον αστερισμό του Καρκίνου και αλλάζοντας πορεία βρέθηκε στην εκ διαμέτρου αντίθετη θέση, προβαλλόμενος στην γειτονιά του Αιγόκερου και του Υδροχόου. Εκεί κοντά βρισκόταν κανονικά η Γη, και τον προσέλκυσε ως δορυφόρο της οπότε έλαβε και το όνομα Σελήνη. … Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι οι Πελασγοί παρουσιάστηκαν στην Γη πριν το εν λόγω περιστατικό του έτους 28.000 π.Χ. όποτε επαληθεύονται οι θέσεις του Απολλώνιου του Ρόδιου …».




Πάντως πήγαμε σχετικά καλά ως θεματικό φόρουμ αρχαιο-αστρονομίας. Τα url από αστρονομικά site ήταν όλα εξαιρετικά. Αν νομίζετε οτι κλείνει το θέμα "προσέληνες", πάμε σε κάποιο άλλο ζήτημα της "αρχαιο-αστρονομίας" - μέσα πάντα από την αρχαία γραμματεία.

Edited by - Wonder_2005 on 01/06/2005 11:33:35Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Angelos
Πλήρες Μέλος


884 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 12:04:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Angelos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Wonder_2005


quote:

Επίσης αναρωτιέμαι οι φίλοι της Ostria από το bad astronomy ή ο Angelos πώς τεκμηριώνουν την αναίρεση όσων σχετικών ισχυρίζεται ο Κουτρουβέλης που παρέθεσα σε προηγούμενη παρέμβαση και για διευκόλυνση σας παραθέτω ξανά:

Εγώ ισχυρίστικα οτι η Σελήνη είναι στη γειτονιά μας τουλάχιστον απο την
εποχή που άρχισαν να υπάρχουν τα κοράλλια και το τεκμηρίωσα. Οταν
κάποιος ισχυρίζεται κάτι, πρέπει να το τεκμηριώσει ο ίδιος. Αλλα αυτό θα το παραβλέψω.

quote:

Με βάση την θεώρηση πυκνοτήτων του W.L. Kennon (Astronomy, 1984) η Σελήνη έχει πυκνότητα 3.34 και η τροχιά της έπρεπε να βρίσκεται μεταξύ των πλανητών ¶ρη και Δια με αντίστοιχες πυκνότητες 3,97 και 1,34, φέρων το όνομα της θεάς Ήρας.

Εψαξα στο http://adsabs.harvard.edu/ για τον W.L. Kennon και δεν βρήκα τίποτα.
Η εννοια "θεώρηση πυκνοτήτων" μου είναι παντελώς άγνωστη και δεν υπάρχει σε κανενα βιβλίο αστρονομίας και αστροφυσικής βασικού επιπέδου. Θα βοηθούσε να μου παρέθετες ένα link με το άρθρο που ο W.L. Kennon παραθέτει αναλυτικά τη θεώρηση του, η τολάχιστον να κάνεις μια περίληψη.

Η τουλάχιστον να μου πείς σε τι μονάδες μετράς την πυκνότητα.
αμα σου πώ οτι το ύψος μου είναι 5.5 χωρίς να σου πώ οτι αναφέρομαι σε ιντσες, δεν σου λέω τίποτα.

quote:

Τότε ο πλανήτης Ήρα υπερπήδησε τον αστερισμό του Καρκίνου και αλλάζοντας πορεία βρέθηκε στην εκ διαμέτρου αντίθετη θέση, προβαλλόμενος στην γειτονιά του Αιγόκερου και του Υδροχόου. Εκεί κοντά βρισκόταν κανονικά η Γη, και τον προσέλκυσε ως δορυφόρο της οπότε έλαβε και το όνομα Σελήνη.

αυτή η πρόταση περιλαμβάνει περισσότερα επιστημονικά λάθη απο όσα υπάρχουν και στις δύο τριλογίες του Πόλεμου των ¶στρων μαζί.

1) Οι πλανήτες δεν διαμένουν σε κανένα αστερισμό μόνιμα. Πάνε γύρω-γύρω και περνάνε απο όλους έτσι και αλλιώς. Μέχρι και οι ατρολόγοι θα σου το βεβαιώσουν.

2) Οι πλανήτες δεν είναι σκουτεράκια για να "αλλάζουν πορεία" χωρίς λόγο. Οι τροχιές τους υπαγορεύονται απο τις βαρυτικές δυνάμεις.

3) Η Γή, ΔΕΝ μπορεί να συλλάβει κάτι και να το κρατήσει σε τροχια απλά και μόνο επειδη αυτό το "κάτι" τυχαίνει να περνάει απο εκει κοντά. (αυτό αν θές σου το αναλύω. απλά ζήτησέ μου το ευγενικά)

Αν πάλι πείστηκες οτι η Σελήνη είναι στη γειτονιά μας για παρα πολύυυυ καιρό, δοκίμασε κάτι άλλο

Αγγελος

Edited by - Angelos on 01/06/2005 12:09:02Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 13:01:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Εψαξα στο http://adsabs.harvard.edu/ για τον W.L. Kennon και δεν βρήκα τίποτα.

Μάλλον εννοεί τον καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Mississippi που ήταν Διευθυντής του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας από το 1912 μέχρι το 1952.

http://www.phy.olemiss.edu/physics/undergraduate/awards.html

Επίσης βρήκα το εξής
"The Moon Paradox.
Yet another reason why the connection line between the cusps is not at right angles to the line between moon and sun. The "great-circle theory" is rejected. [W.L.Kennon, in 1948, has this to say about the problem: "Let us suppose that the cusps of the moon are connected by a straight line, and a perpendicular is drawn form the mid-point through the limb; this line will lie in the diurnal circle of the sun, and in a sense may be said to point toward the sun."]."
http://www.rhayward.demon.nl/sundial/sum00-3/sum00-3.htm


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 01/06/2005 13:04:23Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Angelos
Πλήρες Μέλος


884 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/06/2005, 13:21:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Angelos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Μάλλον εννοεί τον καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Mississippi που ήταν Διευθυντής του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας από το 1912 μέχρι το 1952.

Ναι αυτόν τον βρήκα.
Αλλα αποκλειεται αυτος να έγραψε την
"θεώρηση πυκνοτήτων του W.L. Kennon (Astronomy, 1984)"
(lol, θυμηθηκα τον Γκιολβα που ήταν κολητός του Τεσλα)

Οπότε ο κ. απόστρατος Ταξιαρχος μάλλον τα έχει μπερδέψει λίγο. Οπως ολοι οι
καραβανάδες που γνωρισα στη θητεία μου που αν και συμπαθεστατοι (και ελπίζω καταρτισμένοι σε στρατιωτικά θέματα) δεν μπορύσαν να ξεχωρίσουν ένα κομήτη απο μια μαύρη τρύπα ακόμα και αν έπεφταν μέσα.

Το θέμα της συνεισφοράς της αστρονομιας στην ιστορικη χρονολογηση εχει ενδιαφέρον και καλό θα ηταν να το αντιμετωπίζουμε με τη σοβαροτητα που του αρμόζει.

Αγγελος.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/06/2005, 10:43:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Οι πλανήτες δεν διαμένουν σε κανένα αστερισμό μόνιμα. Πάνε γύρω-γύρω και περνάνε από όλους έτσι και αλλιώς.

Ακριβώς αυτή η κίνηση (και η επιστημονικά διαπιστωμένη περιοδικότητα της) μας ενδιαφέρει σε σχέση με ένα σταθερό σημείο παρατήρησης. Η «μονιμότητα» του ουράνιου θόλου και ότι περιλαμβάνει είναι πάντα το σταθερό σημείο αναφοράς σχεδόν κάθε απόπειρας μέτρησης χρόνου στην διαδρομή της ανθρωπότητας σε σχέση με την θέση των άστρων.

Η συνήθης πρόταση της αρχαιο-αστρονομίας σε σχέση με την χρονολόγηση είναι ότι από ένα συγκεκριμένο σημείοτου πλανήτη είναι ορατό ένα συγκεκριμένο τμήμα του ουράνιου θόλου σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ας πούμε ότι πρόκειται για ένα τμήμα του ουράνιου θόλου ορατό και χωροχρονικά μετρήσιμο αν συνυπολογιστεί κάθε φορά το φαινόμενο της μετάπτωσης.

Επομένως αστρονομικές παρατηρήσεις της αρχαίας γραμματείας μπορούν να έχουν αναφορά σε ένα αστρονομικό «ρολόϊ» που δείχνει πάντα τον ακριβή χρόνο "παρατήρησης" σε σχέση με την θέση του παρατηρητή.

Τι μένει να δει κανείς; Μόνο δύο σημεία:

Α. την επαλήθευση των αστρονομικών παρατηρήσεων της αρχαίας γραμματείας με συνεισφορές από άλλα επιστημονικά πεδία – δηλαδή αν είναι «εμπειρικές παρατηρήσεις» ή όχι.

Β. οι παρατηρήσεις αυτές σε ποια χρονολογία συνέβησαν, δηλαδή ένα στοιχειώδες υπολογιστικό μοντέλο «back-forward» στην διάσταση του χώρου και του χρόνου της ορατότητας του ουράνιου θόλου από συγκεκριμένο σημείο παρατήρησης.

Είναι προφανές ότι και μόνο με τις εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις από το διαδίκτυο μπορείς καθορίζοντας «χρόνο» και «τόπο» να έχεις την δυνατότητα να δεις το τμήμα του ουράνιου θόλου της επιλογής σου, π.χ. τι θα έβλεπε ένας παρατηρητής από την Αττική το 3.000 π.Χ. ή το 30.000 π.Χ. κ.ο.κ.

Θα έλεγε κανείς απλά ότι η αστρονομική παρατήρηση έχει «χωροχρονική ταυτότητα» .

Είδαμε, για παράδειγμα, στην μέχρι σήμερα συζήτηση (εδώ και αλλού) ότι το ζήτημα των «Προσέλληνων Πελασγών» στερείται μιας τέτοιας ταυτότητας.
(Εκτός, αν είχε υπάρξει κάποια κοσμολογική αναταραχή για την οποία δεν έχουμε καμία επιβεβαιωμένη – έστω – ένδειξη, πέραν των οποίων καταγράφονται στην αρχαία γραμματεία και επιδέχονται πλήθος ερμηνειών όπως τα παρακάτω αποσπάσματα:

quote:
«… «ΠΛΑΤΩΝ, «Πολιτικός»:

«τότε ο κόσμος εκείνος στρεφόμενος αντίστροφα και συγκρουόμενος, επειδή πήρε νέα ορμή αντίθετη προς εκείνη η οποία τελείωσε, έκαμε ενός του μεγάλο σεισμό και προξένησε πάλι μεγάλη καταστροφή των διαφόρων ζώων» …
ΝΟΝΝΟΣ ΠΑΝΑΠΟΛΙΤΗΣ, «Διονυσιακά», βιβλίο 1ο, στίχοι 176-197:

« ο γίγας δεν αποσύρθηκε. Ξαναεπέστρεψε στην κατεύθυνση προς νότον εκ του βορρά, αφήνοντας τον ένα πόλον εστάθη στον άλλο πόλο…»
και στο βιβλίο 2ο, στίχοι 654-659
«Τελείωσε πλέον η ταραχή στα άστρα. Γιατί ο Ήλιος, αφού προσπέρασε τον χαιτηφόρο Λέοντα, σταμάτησε κοντά στην σταχυώδη Κόρη (αστερισμός Παρθένου) του ζωδιακού δρόμου. Η Σελήνη από το πρόσωπο του ουράνιου Λέοντος υπερπηδώντας τον αστερισμό του Καρκίνου, αφού άλλαξε πορεία, στην αντίθετη θέση επί του ψυχρού αστερισμού του Αιγόκερου σταμάτησε»…...

ΗΣΙΟΔΟΣ, «Θεογονία», στίχοι 820-880 παρόμοιες αναφορές.


Τελικά αν συνέβησαν ή όχι τέτοια κοσμολογικά γεγονότα δεν γνωρίζω αν υπάρχει δι-επιστημονικός τρόπος να το γνωρίσουμε).

Αλλά πέραν αυτού του «κραυγαλέου» ζητήματος των «Προσέλληνων Πελασγών», υπάρχουν πλήθος άλλα ζητήματα αστρονομικών παρατηρήσεων στην αρχαία γραμματεία που επιδέχονται έρευνα. Ας πούμε η εξίσωση των εποχών:

Παράδειγμα:

quote:
Ορφέας, Ύμνος Απόλλωνος:
«αναμείξας τον χειμώνα και το θέρος εξίσωσες και τα δύο, τακτοποιήσας τις περισσότερες (ημέρες) στον χειμώνα και τις λιγότερες (ημέρες) στο θέρος, δώρο στα πολυαγαπητά άνθη της ανοίξεως»

Σύμφωνα με την μεθοδολογία του αστρονόμου Κ. Χασαπη («Υμνοι Ορφέως» σελ. 363-399) αυτή η εξίσωση κατά κορυφή των εποχών θέρους και χειμώνα αυτή συνέβη το 7.164 π.Χ (και η επόμενη θα γίνει το 4.056 μ.Χ.)

Εντόπισα την παραπομπή που ζήτησες, Άγγελε, και είναι: W.L. Kennon, Astronomy, Ginn and Co, 1948, p. 572, όπου μέτρα την πυκνότητα χρησιμοποιώντας ως μονάδα μέτρησης 1=πυκνότητα νερού – τώρα τι σημαίνει αυτό επιστημονικά δεν ξέρω….

Edited by - Wonder_2005 on 07/06/2005 11:02:25Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Angelos
Πλήρες Μέλος


884 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/06/2005, 12:27:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Angelos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σημαίνει οτι σαν μονάδα χρησιμοποιεί την πυκνότητα του νερού. (1gr/cm3).
Πέρα απο αυτό δεν προσθέτει καμία αξιοπιστία στο πόνημα του ταξίαρχου.

Για τον ύμνο που αναφέρεις, πιστεύεις οτι έχει κάποιο βαθύτερο νόημα πέρα απο τον συμβολισμό ? Καποιο νόημα που να μπορεί να συνδεθεί με επαληθεύσιμα αστρονομικά δεδομένα ? Μπορείς να το αναλύσεις λίγο περισσότερο ?

Αγγελος.

Edited by - Angelos on 07/06/2005 12:35:56Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/06/2005, 14:46:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Για τον ύμνο που αναφέρεις, πιστεύεις οτι έχει κάποιο βαθύτερο νόημα πέρα απο τον συμβολισμό?
Καποιο νόημα που να μπορεί να συνδεθεί με επαληθεύσιμα αστρονομικά δεδομένα ?
Μπορείς να το αναλύσεις λίγο περισσότερο ?

Λεει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, αυτά που διαβασες. Τι άλλο να προσθέσω... Αν τώρα είναι συμβολικό ή όχι πρέπει να αποδειχτεί ότι δεν ισχυει ως παρατήρηση. Ανάφερα τα δύο ζητήματα που μπαίνουν σε κάθε αστρονομική αναφορά της αρχαίας γραμματείας. Αν θες την γνώμη μου πιο αξιοπιστα είναι τα κείμενα παρά τα μνημεία (πχ Στονχαουζ) όπου το ζήτημα του αν έχουν ή όχι προσανατολισμό είναι ζήτημα ... ερμηνείας.

Τώρα επί της ουσίας: το απόσπασμα αναφέρεται στην διαπίστωση μιας εξίσωση των εποχών όπου η μια εποχή έχει περισσότερες μέρες από την άλλη. Αυτό συμβαίνει πολύ συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως έδειξαν - επαλήθευσαν - οι αστρονόμοι Χασάπης και Ξανθάκης. Αλλά και εσυ και ο καθένας μπορεί εχοντας στοιχειώδεις γνώσεις και με την χρήση μιας υπολογιστικής εφαρμογής.
Τα φαινόμενα είναι υπαρκτά, αποδείξιμα με σημερινα επιστημονικά δεδομένα.
Η παρατήρηση είναι υπαρκτή.
Ο χρόνος που συνέβει είναι προσδιορίσιμος, άρα και η γνώση του γεγονότος σημαίνει αναγνώριση του φαινομένου από τις γνώσεις της εποχής (7.164 π.Χ).

Να είναι τυχαίο το απόσπασμα? (δες προηγούμενη παρέμβαση: ζήτημα Α)

Ακόμη και τότε η αρχαία γραμματεία έχει πλήθος αστρονομικών παρατηρήσεων: όλες δεν μπορεί να είναι τυχαίες.

Πάρα πολλές αστρονομικές παρατηρήσεις (με αρχαιο-αστρονομική χρονολόγηση) αναφέρονται σε φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πολύ πρίν το, ας πουμε συντηρητικά, 3.000 π.Χ.

Για να πάμε στην αρχαιολογία: από ενα θραύσμα αγγείου χτίζεται ολόκληρη υπόθεση εργασίας και έρευνα, από πληροφορίες κείμενων ξεκινούν ανασκαφές.
Γιατί να μην θεωρήσουμε ως υπόθεση εργασίας μια αστρονομική παρατήρηση της παράδοσης που μεταφέρεται από την αρχαία γραμματεία;
Τι μας "χαλάει";
Νομίζω πως τίποτε φίλε Άγγελε...
Αντίθετα, αξίζει να γίνεται μια τέτοια έρευνα, τόσο από ερασιτέχνες, όσο και από ειδικούς.

Edited by - Wonder_2005 on 07/06/2005 14:50:14Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.15625
Maintained by Digital Alchemy