ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Περί Πίστεως
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 12
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
wendigo
Μέλος 3ης Βαθμίδας


561 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/11/2006, 19:25:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους wendigo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χμμ, τελικά όσο περισσότερο Zubirολογούμε, τόσο απέχω από τις σκέψεις αυτού του φιλόσοφου!
quote:
that there are discrete entities, and that we know them by making judgements about them

Στο δικό μου μυαλό η παραπάνω φράση, απέχει από τον Παρμενίδη παρασάγγες.
quote:
To know intellectively would be to “understand”; and understanding would be intellectively knowing that something “is”. That was the thesis of Parmenides and Plato, and it has stamped European philosophy with its peculiar character.

Αν αυτό σχολιάζει το Παρμενίδειο «Το γαρ αυτό νοείν έστιν τε και είναι» τότε είμαι έως και απογοητευμένος. Τα αγγλικά to know και to understand δεν έχουν σχέση με το "νοείν" -πράγμα που ο Zubiri (οφείλει να το) ξέρει. Η, δε, ταυτολογία που χρησιμοποιεί, και μάλιστα την ορίζει ως θέση του Πλάτωνα και του Παρμενίδη, μου φαίνεται άρες μάρες κουκουνάρες.
Ή εγώ ή ο Zubiri κάτι δεν καταλάβαμε καλά. Και βλέπω από το ύφος σας ποιός είναι ο "Πιο Αδύναμος Κρίκος", οπότε σταματώ εδώ ντροπιασμένος...


Τι λένε τα παραπάνω;
Απολύτως τίποτα.
Το δικό μας ερώτημα -και υπαρξιακό θέμα- παραμένει.
Αντλώντας εικόνες από τους μαγνήτες της φίλης Unseen:
Η τριβή μας με την πίστη μας μετατρέπει σε μαγνήτες που δείχνουν τον Βορρά του πιστευόμενου που επιλέξαμε. Επιλέγοντας πιστευόμενο, ασκώντας ή βιώνοντας την πίστη, επιλέγουμε/ασκούμε/βιώνουμε μια εκ των πραγματικοτήτων που ανοίγονται σαν φύλλα βεντάλιας μπροστά μας.
Εστιάζουμε σαν φωτογραφικοί φακοί (ε, ρε κλεψιά που πέφτει εδώ!) στο αντικείμενο που διαλέγουμε, ενώ τα υπόλοιπα φαίνονται θολά, λιγότερο πραγματικά. Αν έχουμε μικρό "βάθος πεδίου" γινόμαστε μονομερείς έως φανατικοί. Αν έχουμε μεγάλο βάθος πεδίου μπορούμε να βλέπουμε καθαρά πιο πολλά πράγματα, να αναγνωρίζουμε "ύπαρξη" σε περισσότερες της μιας πραγματικότητες, να τις βλέπουμε σαν στρώσεις τη μια πάνω στην άλλη.

Αν ο γερο-Παρμενίδης είχε δίκιο και νόηση=πραγματικότητα και ο,τιδήποτε μπορεί να σκεφτούμε Είναι, τότε η όποια επιλογή μας ίσως σηματοδοτεί τη συναισθηματική αδυναμία μας να δεχτούμε όλη τη βεντάλια πραγματικοτήτων και την ανάγκη μας για προσκόλληση σε μία.
Ίσως πάλι η πίστη να είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία μάθησης που σκοπό έχει να αυξήσει σταδιακά το βάθος πεδίου της μέθεξής μας έως της πλήρους θέασης/βίωσης του όλου, του Είναι, της υπέρτατης πραγματικότητας. Αν η πίστη είναι ο τρόπος να μείνουμε στάσιμοι ή να δούμε ολόκληρη τη βεντάλια και να την πιάσουμε για να δροσιστούμε (επιτέλους!), έγκειται σε εμάς.
Ποιούς εμάς; Αφού είμαστε μέρη του Όλου, ποιούς "εμάς";
Πιστεύω -έστω και... λίγο!- σε "εμάς" ως εκφάνσεις του Είναι, τις οποίες χρησιμοποιεί για να έχει συνείδηση του είναι του. Μικρές πυκνώσεις του Όντος υπό την πρόσκαιρη ψευδαίσθηση της άγνοιας, για να μπορεί να παίζει και να χαίρεται με την συνεχή επανανακάλυψη και αυτοκατανόησή του.
Αυτά.


[Τα είπα καθαρά φίλε; Δεν ξέρω αν μπορώ καθαρότερα... Της γαλαρίας είμαι, έχω κενά ακόμα]


No Method, No Guru, No TeacherΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/11/2006, 19:38:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά σας φίλοι μου,

είδατε μετά τα μειδιάματα και τα χαχανιτά είχαμε μια πολύ καλή ανάλυση των ιδεών του Zubiri από τον αγαπητό μας δάσκαλο Ampere. (φίλε μου το γέλιο μου ήταν γέλιο ικανοποίησης και όχι ειρωνίας όπως ελπίζω ότι κατάλαβες)

Τώρα λοιπόν που έχουμε μια καλύτερη εικόνα των αντιλήψεων του Zubiri (όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό στα πλαίσια ενός φόρουμ) να αναφέρω μερικά πράγματα για το πως μπορεί να σχετίζονται αυτές οι ιδέες με την πίστη και με το απόλυτο πιστευόμενο που ας το θεωρήσουμε για την ώρα ότι είναι αυτό που ονομάζουμε Θεό.

Είναι σημαντικό πιστεύω όταν διαβάζουμε τον Zubiri να έχουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για ένα φιλόσοφο και όχι για ένα θεολόγο αν και έχει ασχοληθεί αρκετά με θεολογικά θέματα.

quote:
Η πραγματικότητα λοιπόν, δεν είναι απλά ένας τρόπος του «είναι» όπως θεωρείται ως δεδομένο στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία αλλά μάλλον το «είναι» είναι ένας τρόπος / κατάσταση της πραγματικότητας.

Ένα συμπέρασμά του, που ίσως βοηθά, είναι και αυτό:
God is not a divine entity, He is supreme reality.
Ο Θεός δεν είναι μια θεία οντότητα, είναι η ανώτατη πραγματικότητα.


Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση λοιπόν, που είμαι σίγουρος ότι δεν είναι μοναδική (ανάλογες προσεγγίσεις μπορεί κανείς να διαπιστώσει στα ανατολικά πατερικά κείμενα και στον μυστικισμό του Βυζαντίου-μου έρχεται στο μυαλό ο Μάξιμος ο Ομολογητής-) η ανθρώπινη λογική δεν έχει την δυνατότητα να προσεγγίσει το θείο άμμεσα.

"Όσο λοιπόν κι αν δέχεται τη γνώση ο Μάξιμος μας δείχνει καθαρά ότι η λογική πορεία είναι ανεπαρκής για να φτάσωμε στο Θεό. Εκεί μας οδηγεί η έφεση να ενωθούμε με το Θεό. Η έφεση να ενωθούμε με το Θεό και ή θέωση, αυτά τα δυο αποτελούν τη βάση του μυστικισμού του Μαξίμου, του υψηλού Βυζαντινού μυστικισμού."

B. N. Τατάκη
Ο Βυζαντινός Μυστικισμός ( Κυριώτερα Ρεύματα )
http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/tatakis/tatakis_ch2.htm

Η χρήση τόσο αναλυτικών στοχασμάτων και επιχειρημάτων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από την Δυτική φιλοσοφία, όσο και συνθετικών δεν οδηγεί σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Φτάνουμε λοιπόν σε ένα σημείο όπου ο άνθρωπος αδυνατεί να πλησιάσει το Θεό εκτός βέβαια αν ο Θεός παρουσιαστεί από μόνος του)(κάτι που δεν το κάνει συχνά όπως ξέρετε)

=>συλλογιστήτε εδώ την στάση του σύγχρονου ανθρώπου που μέσω της λογικής προσπαθεί να κατανοήσει το Θείο=πλήρης αποτυχία.

Καθώς επίσης την σύγκρουση ανάμεσα στην Πίστη και στην Λογική στην οποία έχουμε αναφερθεί σε διάφορα σημεία αυτού του θέματος.

Αρκετές φορές στην ζωή μου έχω νοιώσει αυτή την σύγκρουση,μια πάλη ανάμεσα σε κάτι μέσα μου (Πίστη;) που μου λέει πως υπάρχει κάτι πέρα από αυτή την ζωή και από αυτό που βλέπω και ορίζω γύρω μου, πέρα από τα όρια μου ως ον αυτού του σύμπαντος και την Λογική που μου λέει ότι ΟΧΙ δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Τώρα για να σκεφτούμε (what if) μπορούμε να "ανακαλύψουμε" το θείο όχι τόσο μέσα από την λογική αλλά μάλλον μέσα από την εμπειρία;

Ποιός ο ρόλος της πίστης σύμφωνα με αυτήν την θεώρηση;

Η πίστη λοιπόν αποτελεί για το άτομο μια κινητήρια δύναμη, το κίνητρο που προκαλεί και παράγει την εμπειρική προσέγγιση του θείου, ένα μυστικό κάλεσμα που δημιουργεί το "πλαίσιο" της ζωής μας. Κάτι ανάλογο οι ρομαντικοί διανοητές του 18-19 αιώνα ονόμαζαν μυστικό πεπρωμένο. (Αλήθεια σας αρέσει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός;)

"Αυτό το κοσμικό πεπρωμένο, που εξωτερικεύει τη μόνιμη αγωνία του ρομαντικού πνεύματος και ενσαρκώνει την αδιέξοδη, περιπέτεια της χρονικότητας μέσα στον Ρομαντισμό, εκεί που ο χρόνος αναζητά την ταυτότητά του στη νοσταλγία, και στήν εσωστρέφεια ως μοναδικούς υπαρκτικούς του όρους, υποδηλώνει την ασφυκτικότητα του οράματισμού, τη θεμελιώδη του αποτυχία, που τον συντρίβει στις εσχατιές της εγκοσμιότητας και του προλέγει το ασυμβίβαστο της ύπαρξής του."

http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/grpoetry/rozanis.html

Σύμφωνα και πάλι με τον Zubiri οι ζωές μας αποκτούν νόημα με βάση δύο συντεταγμένες που πολύ απλά θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως -αυτό από το οποίο ερχόμαστε- και -αυτό στο οποίο οδηγούμαστε.

Αυτό Από το Οποίο Ερχόμαστε ο Ζubiri to ονομάζει "religation" "αυτό που συγκρατεί" "αυτό που δένει τα πράγματα" (I suck in translations). Είναι η προσπάθεια μας να εξηγήσουμε αλλά και ξανα-ανακαλύψουμε το παρελθόν. (Μια μορφή του παραπάνω την κατανοώ ως λογική)
Αυτό Στο Οποίο Πηγαίνουμε το ονομάζει "obligation" "υποχρέωση" και αυτό έχει να κάνει με το να δώσουμε ορισμό και νόημα στην ζωή και στην ύπαρξη μας.(Μια μορφή του παραπάνω την κατανοώ ως πίστη)

quote:
99 "Ο Ken Wilber είναι ο καλύτερος φιλόσοφος του 20ού αιώνα"
100 "Ο Ken Wilber είναι ο καλύτερος φιλόσοφος του 20ού αιώνα"

Πσστ, Δημήτρη, μεταξύ μας… ο Wilber είναι ένας νεοεποχίτης που γράφει αμερικανιές


Ζώντας για αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ συνειδητοποίησα ότι ακόμα και οι (so-called) αμερικανιές μπορεί να εμπεριέχουν νόημα και αξία.

Τον σεβασμό και την αγάπη μου σε όλη την παρέα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/11/2006, 20:13:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
A. Kircher:
Αρκετές φορές στην ζωή μου έχω νοιώσει αυτή την σύγκρουση,μια πάλη ανάμεσα σε κάτι μέσα μου (Πίστη;) που μου λέει πως υπάρχει κάτι πέρα από αυτή την ζωή και από αυτό που βλέπω και ορίζω γύρω μου, πέρα από τα όρια μου ως ον αυτού του σύμπαντος και την Λογική που μου λέει ότι ΟΧΙ δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Δέν λέω οτι είναι και κακό να πιστέψουμε στην απλή λογική που ευαγγελίζεται οτι δέν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα απο το ορατό, η καθαρά υλιστική θεωρία. Αλλά κάποια στιγμή αυτή η ιδέα θα μας δημιουργήσει αδιέξοδο στον καθαρά έστω ψυχολογικό τομέα όταν έρθουν τα δύσκολα και εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε θα μας φέρει σε απόγνωση.
Όπως ανέφερες παραπάνω φίλε A. Kircher ο Θεός δέν υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί στον άνθρωπο απο μόνος του.
Εξαιρέσεις αποτελούν οι περιπτώσεις που :
1) O ANΘΡΩΠΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΑΓΩΝΙΩΔΩΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ
2) Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ ΗΘΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΕΨΕΙ (δηλαδή να μπορεί να βλέπει κατάματα τον θεό έστω και άν δέν πιστεύει σε αυτόν)
Η δεύτερη περίπτωση είναι πολύ δύσκολη για τον άνθρωπο που ζεί στην ρουτίνα μιας αρπακτικής κοινωνίας.
ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/11/2006, 23:28:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χαιρετώ την ομήγυρη

quote:
Έχω ήδη πει ότι βρίσκω μεγάλη ευχαρίστηση στο να αντιβαίνω την καθεστηκυία τάξη, πόσο μάλλον που είναι βαρετή και αναμασάει τις ίδιες ασυναρτησίες επί αιώνες.

Μωρέ μπράβο βεβαιότητα ! Επί αιώνες οι ταγοί της ανθρωπότητας και η καθεστηκυία τάξη αναμασάνε τις ίδιες ασυναρτησίες (όπως φαίνεται καμιά αλλαγή δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή σου) και ήρθε τώρα ο Wilber και μερικοί άλλοι για να σώσουν τον κόσμο. Χαρά και ευδαιμονία θα επικρατήσει στον πλανήτη από εδώ και πέρα.

quote:
17ο αι. ο Καρτέσιος μας πήγε όλους πίσω με τη θεώρησή του ότι η φύση λειτουργεί σα μηχανή και ότι ψυχή δεν υπάρχει.

Δεν είπε πως δεν υπάρχει ψυχή.. Υποστήριξε (αναγκαίο επακόλουθο του νόμου της αδράνειας) ότι η ύλη δεν έχει ψυχή και πως υπακούει μόνο σε νόμους αιτιοκρατικούς. Η ψυχή από την άλλη δεν υπακούει σε νόμους φυσικούς και δεν υπόκεινται στον ντετερμινισμό. Ουσιαστικά με αυτή τη διχοτόμηση ο Καρτέσιος χώρισε τα τσανάκια της εκκλησίας και της επιστήμης και απάλλαξε την τελευταία από την ιερά εξέταση. Οι επιστήμονες θα μπορούσαν πλέον να ασχοληθούν με την ύλη τους και οι παπάδες με τα της σωτηρίας των ψυχών. Χωρίς αυτήν την εξέλιξη θα ήμασταν ακόμα πολύ πιο κοντά στον μεσαίωνα και δεν θα είχαμε ούτε Wilber ούτε χαριτωμένα κβάντα να μας τριβελίζουν το μυαλό. Τώρα αν είμαστε ακόμα κολλημένοι σε μια καθαρά υλιστική θεώρηση δεν φταίει ο Καρτέσιος.. εκείνος το χρέος του το έκανε τότε που έπρεπε και αν κρίνω από την αγάπη σου για τις εξελίξεις των επιστημών θα έπρεπε να τον έχει και εικόνισμα

quote:
Και τέλος πάντων διάβασε και κανένα βιβλίο της προκοπής

Ποια είναι πάλι αυτή η κυρία προκοπή; Αυτήν διαβάζεις εσύ ;

Αγαπητή Unseen, από θεωρίες άλλο τίποτα, έχω χορτάσει και βλέπω πλέον ποια είναι η σημασία τους. Μη πραγματικές εξηγήσεις της μια και μόνης πραγματικοτητας. Εσύ αντίθετα φαίνεται να τις θεωρείς πραγματικές εξηγήσεις μια ψεύτικης πραγματικότητας. Ισως να μην έχουμε και μεγάλες διαφορές τελικά γιατί τι σημασία έχει αν είναι αληθινή ή ψεύτικη η πραγματικότητα όταν αυτή είναι μία (έστω και αν αυτή είναι ο κενός χώρος που με τη γονιμοποίηση του νου δημιουργεί την κατά σύμβαση πραγματικότητα). Απλά είναι.

Όσο για τον κύριο Wilber εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι ακολουθεί την βουδιστική σχολή και ειδικότερα το μεγάλο όχημα. Τώρα για το ότι είναι και ο καλύτερος φιλόσοφος του 20 αιώνα..ε.. κόψε κάτι. έλεος.

quote:

.
.
99 "Ο Ken Wilber είναι ο καλύτερος φιλόσοφος του 20ού αιώνα"
100 "Ο Ken Wilber είναι ο καλύτερος φιλόσοφος του 20ού αιώνα"

Πσστ, Δημήτρη, μεταξύ μας… ο Wilber είναι ένας νεοεποχίτης που γράφει αμερικανιές


Αγαπητέ Ampere ως άλλος Γαλιλαίος που την γλιτώνει από την ιερά εξέταση (της Unseen) μοιάζεις. Μ’ αρέσει που πάει και κόντρα στην καθεστηκυία τάξη. Φωτιά στα παντζάκια μας αν καταφέρει και αναλάβει εξουσία

Πάντως για να εξηγούμαστε, εγώ δεν είπα ότι ο Wilber είναι νεοεποχίτης που γράφει αμερικανιές. Η Unseen το είπε και για να της πέρασε από το μυαλό, κάτι θα σημαίνει αυτό..

Σχετικά με τον Zubiri θα συμφωνήσω με τον wendigo. Απ’ όσο βλέπω μέχρι τώρα μου φαίνεται επιφανειακή η προσέγγισή του και δεν με πείθει.

A.kircher

quote:
…εκτός βέβαια αν ο Θεός παρουσιαστεί από μόνος του)(κάτι που δεν το κάνει συχνά όπως ξέρετε)

Εγώ δεν ξέρω.

quote:

συλλογιστήτε εδώ την στάση του σύγχρονου ανθρώπου που μέσω της λογικής προσπαθεί να κατανοήσει το Θείο=πλήρης αποτυχία.

Πολύ μικρή σχέση έχει η (υπολογιστική) λογική του σημερινού ανθρώπου με την (ερωτική) λογική των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων. Χάος απροσμέτρητο.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

wendigo
Μέλος 3ης Βαθμίδας


561 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2006, 01:05:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους wendigo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Να βοηθήσω λίγο;
Το religation δε νομίζω πως υφίσταται στα αγγλικά. Είναι έμπνευση του Zubiri για να σηματοδοτήσει τον όρο "επανένωση" ή "επανασύνδεση". Και μάλιστα με τρόπο που να θυμίζει το religion (έχοντας κοινή βάση το λατινικό religο=συγκρατώ, δεσμεύω, προσαρτώ αλλά και κρατώ ενωμένο) αλλά και το obligation (εκ του obligο=δένω, δεσμεύω, υποχρεώνω).


No Method, No Guru, No TeacherΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2006, 05:43:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένα σύντομο σχόλιο:

Φίλε wendigo έπεσες πολύ κοντά. Η λέξη religation αν και σπανιώτατη υπάρχει όμως στα αγγλικά και χρησιμοποιείται σε σχέση με το DNA στην ιατρική.

Για τα άλλα έχεις απόλυτο δίκιο.

Σχετικά με τον όρο:

The animal of reality realizes her/himself by living with things, with other animal of realities, and with him/herself. But, s/he is not only “with” (“con”) all s/he lives with; s/he is also “in” (“en”) reality. The animal of realities, Zubiri argues, realizes her/himself in reality. S/he needs all the things with which s/he lives with because s/he needs reality. Indeed, real things, in addition, to their real properties have what Zubiri calls the power of reality (el poder de lo real). The animal of realities can realize her/himself only in and through this power of reality; and that force by which the power of reality dominates and moves the animal of reality to realize her/himself is empowerment (apoderamiento). This empowerment in and through the power of reality Zubiri calls religation (religación). Indeed, the animal of realities is not “thrown into the world” (Heidegger) but relegated to reality. Being relegated to reality, religation is the condition of possibility of all revelation, of all positive religion.

(Είμαι έτοιμος να πέσω να κοιμηθώ -10:30 εδώ όχι σαν και σας που ξενυχτάτε-και δεν έχω χρόνο να το μεταφράσω)

Από το Journal of Religion and Society "A Return to the Foundations of the Critically Oriented Theologies of Liberation"
Ολόκληρο το άρθρο εδώ http://moses.creighton.edu/JRS/2006/2006-4.html

quote:
Πολύ μικρή σχέση έχει η (υπολογιστική) λογική του σημερινού ανθρώπου με την (ερωτική) λογική των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων. Χάος απροσμέτρητο.

Φίλε Δημήτρη έχεις δίκιο. Συμφωνώ και προσυπογράφω.

-----------------------------------------------------------------------
Παιδιά δεν είχα σκοπό να μονοπωληθεί η συζήτηση με τον Ζubiri. Με την αναφορά που έκανα είχα σκοπό να παρουσιάσω μια σχετικά πρόσφατη φιλοσοφική άποψη σχετικά με την πραγματικότητα απαντώντας στον Ampere που έθεσε το ερώτημα.

Τα λέμε σύντομα. Keep it up!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2006, 11:01:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Με την αναφορά που έκανα είχα σκοπό να παρουσιάσω μια σχετικά πρόσφατη φιλοσοφική άποψη σχετικά με την πραγματικότητα απαντώντας στον Ampere που έθεσε το ερώτημα.
Zzzzzzz ….. Τι; Ποιος; Πότε; Έθεσα ερώτημα; Κάτσε, κάτι μου θυμίζει… Για να δούμε …. Αααα … Μάλιστα… Γιαααα να επανέλθουμε στην τάξη…
Λοιπόν επαναδιατυπώνω το ερώτημα:

«Επηρεάζεται η πραγματικότητα από αυτό που πιστεύουμε εμείς για αυτήν;»*
Α) ΝΑΙ
Β) ΌΧΙ
Γ) Δεν ξέρω, δεν απαντώ

*Αν δηλαδή επηρεάζεται από το γεγονός και μόνο της πίστης και όχι από όσα κάνουμε επειδή πιστεύουμε αυτά που πιστεύουμε.

Εντάξει, υπάρχει ένα ψιλοπροβληματάκι με το τι είναι πραγματικότητα και χρειάστηκε να ανοίξουμε μερικές παρενθέσεις. Οι παρενθέσεις με τη σειρά τους άνοιξαν τη στοματάρα τους τόσο, που κοντεύουν να μας καταπιούν αμάσητους. Αλλά ας το δούμε από τη θετική πλευρά (που λένε και οι μόντι πάϊθονς*). Προέκυψαν τόσα καλούδια που χαλάλι τους (των παρενθέσεων).

Πρώτα απ’ όλα έχουμε επιτέλους συμμετοχή και από τη γαλαρία. Και δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο σε μια τάξη από τη συμμετοχή όλων. Και όταν λέμε συμμετοχή δεν εννοούμε βέβαια πέταγμα σαϊτών, μολυβιών και λοιπών ιπτάμενων αντικειμένων γνωστής και αγνώστου ταυτότητας. Η συμμετοχή λοιπόν είναι πάνω απ’ όλα που μετράει και χαιρόμαστε γι αυτή.

Μετά, τέθηκαν προς προβληματισμό διάφορα θέματα γνωσιολογίας, οντολογίας, επιστημολογίας κτλ που αποκάλυψαν (επιτέλους) την -ορατή τοις πάσι- πνευματική γύμνια του γράφοντος (εμού του ιδίου) και σε αυτόν (εμένα) τον ίδιο, πράγμα που τον (με) παρακίνησε να συλλαβίσει κάποιες αράδες παραπάνω από βιβλία και sites που του υποδείκνυε η …ροή.

Ακολούθησαν και άλλα, αλλά θα σταθώ ιδιαίτερα σε ένα …ελπιζόμενο που κατά κάποιον τρόπο υποσχέθηκε η φίλτατη Unseen «…ίσως όμως μπορέσουμε να κάνουμε ένα πείραμα. Θα το σκεφτώ λίγο και θα σου πω.»

Πάντως, θέλω να παρακαλέσω, εκτός από την παράθεση πηγών που θεωρούμε ότι αξίζει να μελετηθούν, να δώσουμε έμφαση σε αυτά που εμείς μπορούμε να συνοψίσουμε με δικά μας λόγια.

Χαιρετώ προς το παρόν
(χαιρετώ επίσης και προς το μέλλον καθώς και προς το παρελθόν)

*Always look on the bright side of life


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2006, 11:04:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ μου Δημήτρη

Διαβλέπω έναν εκνευρισμό στο ποστ σου ο οποίος δεν είναι αδικαιολόγητος. Έχω έναν τρόπο να εκφράζομαι μερικές φορές που μπορεί να σπάσει τα νεύρα του άλλου (και να σκάσει τους όνους που λέγαμε...) κυρίως επειδή επιμένω τόσο πολύ και τόσο εμφατικά. Σου ζητώ συγνώμη λοιπόν αν το έκανα.

Πιστεύω ότι ζούμε σε ένα κομβικό σημείο. Οι καιροί που διανύουμε είναι κρίσιμοι γιατί έχουν μια μοναδικότητα: ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε εποπτεία τόσων πολλών θεωριών, έχουμε στη διάθεσή μας τόσο μεγάλη ελευθερία να επιλέξουμε αυτό που μας πάει περισσότερο από τη συλλογική δεξαμενή σκέψης και συνείδησης...

Έχω επιλέξει και συνειδητά επιλέγω κάθε μέρα έναν τρόπο θεώρησης που αντιβαίνει στην ουσία και στα σημεία τον "κοινώς αποδεκτό" ορισμό της πραγματικότητας (ή της αλήθειας) και προσπαθώ να κάνω αυτή την επιλογή μου τρόπο ζωής. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου όπως απορρέει από το γεγονός ότι είμαι (όπως καθένας μας) ελεύθερος άνθρωπος. Σαν outsider όμως προσπαθώ να τραβήξω την προσοχή στα λεγόμενά μου (γι' αυτό και εκφράζομαι εμφατικά) όχι τόσο από ναρκισσισμό, όσο επειδή πραγματικά τα πιστεύω και, στον βαθμό που οι περιορισμοί της συνείδησης, της γνώσης, των συναισθημάτων μου κτλ. το επιτρέπουν, προσπαθώ να τα ζήσω.

Επειδή έχω πρακτικό κατά βάση νου, προσπαθώ παράλληλα να βρω στοιχεία που να στηρίζουν τις επιλογές μου. Ανατρέχω στην επιστήμη και κάνω (τη δική μου) επιτομή, ανθολογώ ιερά (και μη) κείμενα, ακούω τις απόψεις των συνομιλητών μου και πολύ συχνά αλλάζω στα σημεία αυτά που πιστεύω και πρεσβεύω, αν και όχι την ουσία τους.

Η ουσία για μένα είναι μία και ακλόνητη: δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορούμε να δημιουργήσουμε ως γνήσια παιδιά του Θεού, δια της πίστης μας, με τη δική Του συνδρομή και χάρη. Νομίζω ότι πραγματικά δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να με μετακινήσει από αυτή τη θεμελιώδη πίστη. Όσα φλούδια κι αν βγάλεις από το κρεμμύδι που λέγεται Unseen, όσο μικρά κομματάκια και να το κόψεις, πάντα θα λέει το ίδιο.

Όσον αφορά το ζήτημα με τον Wilber. Πρόκειται για ένα αστείο που κάνουμε μεταξύ μας ο A. Kircher, ο Ampere κι εγώ, το οποίο το έχουμε τραβήξει κατά καιρούς προς διάφορες κατευθύνσεις (ανάλογα με το τι μας έχει επιτρέψει η δημιουργική και χιουμοριστική ικανότητα καθενός μας). Ίσως ο Wilber πράγματι να μην είναι ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του 20ού αι., για μένα όμως παραμένει ένα πολύ λαμπρό πνεύμα που με βοήθησε πολύ να διευρύνω τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο.

Λοιπόν... φίλοι;

Καλέ μου wendigo,

Δεν πειράζει για τις "κλοπές", μου άρεσε πολύ το ποστ σου. Να είσαι καλά.

Unseen

***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2006, 12:56:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παρένθεση(

Για τη γάτα του Σραίντινγκερ είπαμε. Για τη γάτα του Παρμενίδη είπαμε; Δεν είπαμε.
Λοιπόν:

Η γάτα του Παρμενίδη και οι δεινόσαυροι*.

Η γάτα λοιπόν του Παρμενίδη, μία καθ΄ όλα αξιοπρεπής κεραμιδόγατα, διήγε τον γατήσιο βίο της όπως όλες οι αξιοπρεπείς γάτες της γενιάς της. Στη διάρκεια της ζωής της, βεβαίως, άλλαζε συνεχώς. Η γάτα όπως ήταν στα δέκα της χρόνια δεν ήταν όπως αυτή που ήταν όταν γεννήθηκε. Στην πραγματικότητα, την κάθε στιγμή της σημειώνονταν σε αυτήν κάποια μεταβολή –ανεπαίσθητη η εμφανής- έτσι ώστε να διερωτάται κανείς αν επρόκειτο για την ίδια γάτα ή για έναν άπειρο αριθμό από διαφορετικές γάτες.

Όλες οι επιμέρους γάτες που συγκροτούσαν την ιστορία της εν λόγω γάτας ήταν (στο κάθε τώρα της) ανύπαρκτες αφού είχαν περάσει στο παρελθόν. Από τη στιγμή λοιπόν που γεννήθηκε μέχρι τη στιγμή που πέθανε, ποια από τις διαφορετικές γάτες αντιπροσώπευε την πραγματική γάτα; Άσε που πεθαίνοντας η γάτα είχε πλέον πάψει να υπάρχει. Μιλάμε επομένως, για μια ανύπαρκτη γάτα; Ή μήπως όχι;

Υπάρχει κάτι σταθερό και αναλλοίωτο, μας λέει ο Παρμενίδης. Η έννοια της γάτας. Και ακόμη και όταν η φυσική οντότητα της γάτας πεθάνει και εξαφανιστεί, εντούτοις υπάρχει ως έν-νοια στον νου μας. Η ύπαρξη (είναι / πραγματικότητα) λοιπόν, ταυτίζεται με τη νόησή μας, «το γαρ αυτό νοείν έστιν τε και είναι».

Η έννοια πραγματικότητα, στη φιλοσοφική γραμματεία, ταυτίζεται με την έννοια ον. Πραγματικό είναι το υπαρκτό, το ον, αυτό που είναι. Εξ ου και «οντολογία» ως ο κλάδος της φιλοσοφίας που αφορά τη θεώρηση της πραγματικότητας.

Να γιατί μοιάζει καινοτόμο και ίσως ακούγεται σαν φιλοσοφικό κοάν, αυτό που λέει (όπως το καταλαβαίνω) ο Zubiri, ότι η «πραγματικότητα» είναι κάτι περισσότερο από «ον / είναι».

Θα με ρωτήσετε τώρα, καλά και οι δεινόσαυροι πού κολλάνε; Λοιπόν ερώτημα:
Οι δεινόσαυροι υπάρχουν; Είναι πραγματικότητα οι δεινόσαυροι;


)Κλείνει η παρένθεση
Πηγή για τα πιο πάνω, -για να μην ξεχνιόμαστε- υπήρξε βεβαίως-βεβαίως το σχολικό μας, «Αρχές Φιλοσοφίας» (Θ. Πελεγρίνης- Π. Πανταζάκος)


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2006, 00:18:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χαιρετώ τους αγαπητούς φίλους!

Unseen

quote:
Διαβλέπω έναν εκνευρισμό στο ποστ σου ο οποίος δεν είναι αδικαιολόγητος. Έχω έναν τρόπο να εκφράζομαι μερικές φορές που μπορεί να σπάσει τα νεύρα του άλλου (και να σκάσει τους όνους που λέγαμε...) κυρίως επειδή επιμένω τόσο πολύ και τόσο εμφατικά. Σου ζητώ συγνώμη λοιπόν αν το έκανα.

Δεν υπάρχει εκνευρισμός ή και αν υπάρχει κάποια υποψία εκνευρισμού δεν τον προκάλεσες εσύ. Απέφυγα να είμαι προσηνής γιατί έτσι επέβαλλε η κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Ηταν ο δικός μου τρόπος αντίδρασης στις μεγάλες γενικεύσεις και οι ισοπεδώσεις που δεν αναγνωρίζουν κανένα νόημα πίσω από τα φαινόμενα (όλα είναι ασυναρτησίες, όλοι είναι έτσι, ή αλλιώς). Αν εσύ έκανες πλάκα για να με «σκάσεις», εγώ δεν το είδα έτσι.. τουλάχιστον το συγκεκριμένο.

Κατά τα άλλα και επειδή νομίζω πως εξαντλήθηκε προς το παρόν η μεταξύ μας συζήτηση καθώς δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο ούτε σε εμάς ουτε σε όσους παρακολουθούν (το είχα «προβλέψει» με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα με σκάσεις τελικά ), στο τέλος του προηγούμενου ποστ άλλαξα ρότα και άρχισα την συζήτηση με άλλους συνομιλητές καθώς πιστεύω ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε ενδιαφέροντα πράγματα.

Και για να μπούμε και λίγο στο θέμα. Ρωτάει o Ampere :

«Επηρεάζεται η πραγματικότητα από αυτό που πιστεύουμε εμείς για αυτήν;»*
Α) ΝΑΙ
Β) ΌΧΙ
Γ) Δεν ξέρω, δεν απαντώ

Θα τσεκάρω το Α
Ναι επηρεάζεται αλλά εν μέρει μόνο και μέσα στα όρια που μας έχουν καθοριστεί. Και για να μη στεναχωρήσω την Unssen θα το επαναδιατυπώσω ως εξής : επηρεάζεται όσο επιτρέπουμε εμείς στον εαυτό μας να την επηρεάζει. Εμείς δηλαδή τοποθετούμε τα όρια μέχρις εκεί που μπορούμε (μεταφυσικά ή κυριολεκτικά) να δούμε και να ελέγξουμε.

Ζωντανό απλό παράδειγμα αποτελεί και πάλι ο μεταξύ μας διάλογος. Στο προ-προηγούμενο ποστ είπα πως προβλέπω με μεγάλη πιθανότητα ότι θα με σκάσει η Unseen.
Πίστευα ότι κάπου εκεί πρέπει να τελειώσει η συζήτηση και χαριτολογώντας δέχτηκα το προφανές ότι δηλαδή ο καθένας μένει στη θέση που ήταν και πριν (έστω φαινομενικά).

Τελικά το πρόβλεψα ή μήπως το προκάλεσα. Ηταν μια προβλεψη ανεξάρτητη από εμένα ή μήπως ήταν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία;

Τι κάνει μετά η Unseen; Διακρίνει μια εμφανέστατη υπαναχώρηση από μέρους μου, πιάνεται από την συγκεκριμένη φράση και μπαίνει στην επίθεση πλειοδοτώντας σε υπερβολές γενικεύσεις και μικροπειράγματα. («...Να είσαι σίγουρος! Watch me in the act of it...»)

Αν δεν είχα αναφέρει την παραπάνω φράση πολύ αμφιβάλω αν θα είχαμε την παραπάνω εξέλιξη. Ηθελα όμως να τελειώσει και ορίστε προκάλεσα το τέλος.

Εδώ στα φόρουμς ο άμεσος τρόπος επικοινωνίας μας γίνεται με τον γραπτό λόγο. Στις καθημερινές μας επαφές η επικοινωνία γίνεται με πολλούς τρόπους και έχει πολλά ερεθίσματα, όπως οι εκφράσεις του προσώπου, οι χειρονομίες, η στάση του σώματος, ο τόνος της φωνής και άλλους λιγότερο εμφανείς όπου ρόλο έχει η διαίσθηση. Όλα αυτά δίνουν σήματα και πληροφορίες στους άλλους που περνάνε τις περισσότερες φορές υποσυνείδητα και διαμορφώνουν τις αντιδράσεις τους και την πραγματικότητα μας.

Ampere

quote:
Για τη γάτα του Σραίντινγκερ είπαμε. Για τη γάτα του Παρμενίδη είπαμε; Δεν είπαμε.

Γιατί τα μυστήρια πειράματα γίνονται με γάτες και τα επιστημονικά με ποντίκια; Περίεργο δεν είναι ;

quote:
Να γιατί μοιάζει καινοτόμο και ίσως ακούγεται σαν φιλοσοφικό κοάν, αυτό που λέει (όπως το καταλαβαίνω) ο Zubiri, ότι η «πραγματικότητα» είναι κάτι περισσότερο από «ον / είναι».

Και πάλι δεν βλέπω τίποτε καινοτόμο. Το Είναι δεν ανήκει στον χρόνο και περιλαμβάνει όλα όσα έχουν υπάρξει στο παρελθόν μας και όλα όσα μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον μας. Οι δεινόσαυροι δεν υπάρχουν τώρα αλλά υπήρξαν στο παρελθόν. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει η έννοια τους;

Είναι διαφορετικό όμως για ένα ον που είναι μισό άνθρωπος και μισό ψάρι (ένας γοργόνος ας πούμε, γιατί οι γοργόνες υπάρχουν, έτσι δεν είναι;) αν και δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί, ωστόσο υπάρχει η έννοια του, για την ακρίβεια μόλις την έφτιαξα. Και αυτό όμως κάπου υπάρχει γιατί το μυαλό μου που το έφτιαξε δεν είναι κάπου άλλού εκτός του σύμπαντος αλλά μέσα σε αυτό. Βέβαια, ο άνθρωπος ψάρι δεν έχει και ούτε είχε υλική υπόσταση αλλά δεν είναι το μόνο δημιούργημα της φαντασίας μου που δεν έχει υλική υπόσταση. Πολλές έννοιες που χρησιμοποιούμε είναι δημιουργημένες από τους ανθρώπους για να εξυπηρετούν τις κοινωνικές τους ή άλλες ανάγκες.

Δεν είμαι βέβαιος για την έννοια του Είναι στον Παρμενίδη, αλλά δεν νομίζω πως η σκέψη και η φαντασία θα μπορούσαν να είναι εκτός αυτού. Θα επανέλθω πάνω σε αυτό (ευκαιρία για μελέτη).Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τζιτζικας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


104 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2006, 00:47:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τζιτζικας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ενα μικρο ποιημα αφιερωμενο στον φιλο Ampere και στη μικρη ζεστη παρεα
της συζητησης.

ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΟΨΕΩΣ

Τα ζυγισα όλα.
Τις ακρογιαλες, τα ποταμια, το φεγγαρι καταμεσης, το πρωι τα ματια ανοιχτα,
την ελαστικοτητα, την εξεταστικοτητα, τον ιστο και την αραχνη, την ορθοστασια, τα ηθη, τις ερωτησεις, τον πονο, τα μεταλλα που ποναγαν, τη φλογα που σπουδαζε, το αναπαντεχο κυματακι χαρας, το ηχηρο μετωπο, το γαλαζιο αδετο, το βραδυ μυστικος δειπνος, τις αγκαλιες, τα χειροκροτηματα, τις μεμβρανες του ποιητη, τη μερα και τη νυχτα πανσοφος δεσμος, τα βουνα-α, την ηχω, το πελαγος, και τον ηλιο λαμπαδος ομμα,
και τις αχτινες της δοξης
και την ελεημοσυνη,
και το βροχερο ανεμοθροισμα,
και τους καρπους,
και τη σωτηρια τω ελαχιστω,
και τη ζωη λαβουσα πνοην ενθεον,
τιποτα δεν παρελειψα,
τιποτα δεν αφησα εξω.
Τα ζυγισα όλα, ηρθε και η ωρα.
Σκεφτηκα τον ορον της εξισωσεως,
ποιο κομματι θα παρω (αληθεια ποιο απ’όλα τα κομματια!)
αντιβαρον της μετρησεως και την αντιδοσιν ισοις οροις,
της αρμονιας να σιαξω τη ζυγαρια και να είναι δικαιος και επιστημονικος ο ορισμος, φυσικα !
Αλλα που να βρω ; Όπως ηταν όλα μεσα μου, ένα που θα εξεφευγε εξω.
Ειχα όλα κι όλα μια λυση. Ο αερας.
Και εκλινεν ο δικαιος ζυγος εγγισθεις φωνης αβυσσου (μακρινη και εσω), πανω-κατω πανω-κατω, της ποθητης ισοτητας στοχαστης αυθορμητος των παντων.
Ενθαρρυμενη υπο του αερος, ανεπνευσε και η γλωσσις (του ζυγου) παλινδρομουσα εγγυτατα των οριων του αρχαιου συμπαντος, με μεγαλα φτερα αητου εκτεινομενα απροοπτως και εκτος του υπερωου, μα μηποτε αναπαυθεισα καν ουποτε εν στασει τελικως και εν ηρεμια ορθου συμπερασματος δικαιωθεισα.
Ερωτηθεις ο δικαιος, δεν σταθηκε να απαντησει. Όμως εγω τα εζυγισα όλα.
Δεν ειχαν βαρος τελικα. Πεταξαν κοντα Σου. Την Απειρον Ελευθερια Της Αγαπη Σου στα αορατα φτερα Τους.

Του αναξιου και αδυνατου εν Ελλαδι προσκυνητη Χ.Π 14 Νοεμβριου 2006


Ολη τη μερα ψελνω,πανω στο δενδρο!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2006, 02:35:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Τζίτζικα ειλικρινά το ποιήμα σου ήταν πολύ όμορφο.

Ακολουθεί όμως η εκδίκηση των γιεγιέδων και των φρικιών από τον Kircher! Αφιερώνω και εγώ σε όλους σας το παρακάτω ποιήμα του Νικόλα του Άσιμου.

Δεν υπάρχει σύμπαν
υπάρχουν μόνο στιγμές
συμπαντικές στιγμές
Αν φτάσεις στην ακινησία
Μπορείς παντού να ταξιδέψεις
Γι' αυτό το ξέχασες που σου 'λεγα
μωρό μου εκείνο το πρωινό
δίπλα στην σκάλα, πως η ζωή
κι ο θάνατος δεν είναι θέμα περιβάλλοντος.
Είναι θέμα αντοχής στην ίδια πλευρά πλεύσης.
Εγώ δε χρειάζομαι τον κόσμο
κακώς έχεις νομίσει
Για μένα δεν υπάρχει κόσμος
Χρειάζομαι απλά να δημιουργώ κόσμο.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2006, 09:33:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα αγαπητοί φίλοι!

Γεια σου Τζίτζικα και Kircher! Ευχάριστο και ουσιαστικό είναι το διάλειμμα που προσφέρατε στην τάξη μας!

Παρένθεση (...

Τώρα πρόσεξα ότι αυτή η υποσημείωση :

quote:
*Αν δηλαδή επηρεάζεται από το γεγονός και μόνο της πίστης και όχι από όσα κάνουμε επειδή πιστεύουμε αυτά που πιστεύουμε.

και όχι αυτή :

quote:
*Always look on the bright side of life

..αντιστοιχεί στο τελευταιο ερώτημα του Ampere για την πίστη (μπορεί να ισχύουν και τα δύο). Σε αυτή την περίπτωση θα πάρω την κουρτίνα Νο3 : Δεν ξέρω δεν απαντώ.

Αλλά θα ήθελα, αν είναι εύκολο, ένα παράδειγμα σχετικό με αυτό που εννοείς. H πίστη μας, οι σκέψεις μας και τα πιστευω μας (με τη σειρά που τα έβαλα), κινητοποιούν τα πράγματα και εμάς τους ίδιους με διάφορους τρόπους που δεν γνωρίζουμε αλλά μπορεί να υποψιαζόμαστε.

...) Παρένθεση
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2006, 12:28:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ wendigo, το γραπτό σου είναι βεβαίως υπέροχο (και καθαρό, καθαρότατο). Μάλιστα, μιας και λόγω επετείου, δεν θα κάνουμε μάθημα σήμερα, λέω να το ξαναδιαβάσω εν είδει λόγου:
Το δικό μας ερώτημα -και υπαρξιακό θέμα- παραμένει.
Αντλώντας εικόνες από τους μαγνήτες της φίλης Unseen:
Η τριβή μας με την πίστη μας μετατρέπει σε μαγνήτες που δείχνουν τον Βορρά του πιστευόμενου που επιλέξαμε. Επιλέγοντας πιστευόμενο, ασκώντας ή βιώνοντας την πίστη, επιλέγουμε/ασκούμε/βιώνουμε μια εκ των πραγματικοτήτων που ανοίγονται σαν φύλλα βεντάλιας μπροστά μας.
Εστιάζουμε σαν φωτογραφικοί φακοί (ε, ρε κλεψιά που πέφτει εδώ!) στο αντικείμενο που διαλέγουμε, ενώ τα υπόλοιπα φαίνονται θολά, λιγότερο πραγματικά. Αν έχουμε μικρό "βάθος πεδίου" γινόμαστε μονομερείς έως φανατικοί. Αν έχουμε μεγάλο βάθος πεδίου μπορούμε να βλέπουμε καθαρά πιο πολλά πράγματα, να αναγνωρίζουμε "ύπαρξη" σε περισσότερες της μιας πραγματικότητες, να τις βλέπουμε σαν στρώσεις τη μια πάνω στην άλλη.
Αν ο γερο-Παρμενίδης είχε δίκιο και νόηση=πραγματικότητα και ο,τιδήποτε μπορεί να σκεφτούμε Είναι, τότε η όποια επιλογή μας ίσως σηματοδοτεί τη συναισθηματική αδυναμία μας να δεχτούμε όλη τη βεντάλια πραγματικοτήτων και την ανάγκη μας για προσκόλληση σε μία.
Ίσως πάλι η πίστη να είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία μάθησης που σκοπό έχει να αυξήσει σταδιακά το βάθος πεδίου της μέθεξής μας έως της πλήρους θέασης/βίωσης του όλου, του Είναι, της υπέρτατης πραγματικότητας. Αν η πίστη είναι ο τρόπος να μείνουμε στάσιμοι ή να δούμε ολόκληρη τη βεντάλια και να την πιάσουμε για να δροσιστούμε (επιτέλους!), έγκειται σε εμάς.
Ποιούς εμάς; Αφού είμαστε μέρη του Όλου, ποιούς "εμάς";
Πιστεύω -έστω και... λίγο!- σε "εμάς" ως εκφάνσεις του Είναι, τις οποίες χρησιμοποιεί για να έχει συνείδηση του είναι του. Μικρές πυκνώσεις του Όντος υπό την πρόσκαιρη ψευδαίσθηση της άγνοιας, για να μπορεί να παίζει και να χαίρεται με την συνεχή επανανακάλυψη και αυτοκατανόησή του.
Αυτά.

Άριστα φίλε

Αγαπητέ τζιτζικας, ευχαριστώ για την αφιέρωση και το όμορφο ποίημα σου. Επίσης αγαπητέ A. Kircher σ’ ευχαριστώ που μπόλιασες με λίγο από το πνεύμα του Νικόλα τη συζήτησή μας. Η πίστη, εκτός των άλλων, ίσως συνιστά και ένα είδος …ποιητικής αρχής
Μάλιστα η σημερινή …σχολική μας γιορτή, νομίζω, πλαισιώνεται κάλλιστα με τα δικά σας ποιήματα με τα οποία και μπορεί να κλείσει. Να ‘στε καλά.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2006, 12:32:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Δημήτρη, το ερώτημά μου αναζητά (μάλλον*) το ενδεχόμενο ύπαρξης άμεσης σχέσης ανάμεσα στην πίστη και στην πραγματικότητα.
Όμως ούτε στο τι είναι «πραγματικότητα» έχουμε συμφωνήσει (ούτε είναι ζητούμενο να συμφωνήσουμε), ούτε στο τι είναι «πίστη».
Ο καθένας μας τα βλέπει με το δικό του τρόπο, γι αυτό, και εκείνο που ελπίζω να προκύψει μέσα από αυτή τη συζήτηση, είναι κυρίως, να αποσαφηνίσουμε όσο γίνεται πιο ξάστερα ο καθένας μας τον δικό του τρόπο.

*Στην πραγματικότητα ούτε κι εγώ ξέρω τι αναζητά αυτό το ερώτημα. Πιστεύω πάντως πως άμα το βρει θα το καταλάβει. Ενδεχομένως να είναι ένας άλλος τρόπος να μιλήσουμε για …θαύματα.
Όσο για τις γάτες που αναρωτιέσαι, πρέπει να ξέρεις ότι από το εν-νοούμενο γατί του Παρμενίδη και μετά, μέχρι τη κβαντική γάτα του Σραίντινγκερ και βεβαίως μέχρι και το συγκλονιστικό γατί της Unseen που έχει μάθει να ελπίζει, κάθε σοβαρός στοχαστής είχε και από μία ιστορία με γάτες. Για παράδειγμα, μια και θίξατε με τη συμμαθήτριά σου το θέμα του Καρτέσιου, ας θυμηθούμε τι έγινε με το δικό του το γατί.

Η γάτα του Καρτέσιου

Ο Καρτέσιος είχε μια γάτα κουρδιστή. Του την είχε κάνει δώρο ένας φίλος του Ελβετός όταν σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση τον έπεισε πως ο κόσμος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια τεράστια μηχανή. Το ίδιο και τα ζώα.

«Μια κουρδιστή γάτα δεν έχει τόσους αυτοματισμούς όσους η φυσική γάτα, αλλά τουλάχιστον δεν λιμάρει τα νύχια της πάνω στα πανάκριβο ύφασμα του καναπέ μου», σκέφτηκε ο Ρενέ κοιτάζοντας τις σημειώσεις του, στο «περί φύσεως» ποίημα του Παρμενίδη, πάνω στο οποίο δούλευε εκείνη τη περίοδο. Τι θέλει άραγε, να πει ο ποιητής με το «το γαρ αυτό νοείν εστίν τε και είναι», αναρωτήθηκε. Τα ελληνικά του ήταν άθλια και η γαλλική μετάφραση δεν βοηθούσε και πολύ.

Λοιπον, …μμμ …«νοείν» από το «νοώ» δηλαδή… Το βλέμμα του έπεσε αφηρημένα στο μηχανικό γατί που ξεκουρδιζόταν πασχίζοντας μάταια να περάσει μέσα από τον τοίχο που βρέθηκε στην πορεία του. Τι ανόητο, σκέφτηκε. …«Σκέφτομαι», ανέκραξε, αυτό είναι! «Νοώ» δηλαδή… «σκέφτομαι» δηλαδή “je pense” …Εurekaaaa!!!!
Ωραία, πάμε πάρα κάτω, «είναι» από το «είμαι» δηλαδή “je suis”. Ω, μα είναι πανεύκολο τελικά. «Το γαρ αυτό», δηλαδή το ίδιο, σαν να λέμε το ένα σημαίνει το άλλο.
“Je pense, donc je suis”!!! αναφώνησε πανευτυχής και ανοίγοντας το γαλλο-λατινικό του λεξικό μετάφρασε: “Cogito ergo sum”


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2006, 13:48:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα έχετε ακούσει την έκφραση «πες μου ποια είναι η γάτα σου να σου πω ποιος είσαι». Όχι; Τέλος πάντων.
Επειδή μεσολαβεί και τριήμερο και δεν είναι καλό να μένετε αργοί, μπορείτε να ετοιμάσετε στο εν τω μεταξύ, μια εργασία σχετικά με τη δική σας γάτα. Ξέρετε τώρα, φωτογραφία / σκίτσο και λίγα λόγια για το πώς η γάτα σας σχετίζεται με την πίστη / ερμηνεία / αλήθεια σας για την πραγματικότητα / είναι/ υπάρχειν του όντος που είστε και διαθέτει νοείν / λόγο / συνείδηση.
Εύκολο;
Πις οβ κέϊκ!


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2006, 13:56:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ampere, καταπληκτική η γάτα του Descartes. Με βάζεις στον πειρασμό να αλλάξω το μότο μου στην (ευηχότερη) γαλλική βερσιόν του "cognito ergo sum".

Νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή να διεξάγουμε εκείνο το πείραμα που λέγαμε.

Δεν θα μπορέσω να γράψω το τριήμερο που ακολουθεί, γι' αυτό θα σε παρακαλέσω τώρα να σκεφτείς κάτι που σε ενοχλεί, π.χ. μία ανεξήγητη φοβία, κάποιο κόμπλεξ (οι περισσότεροι κάτι έχουμε άμα ψαχτούμε καλά), κάποια περίεργη εκδήλωση (π.χ. τραύλισμα ή κάποιο τικ) και να μου το πεις (εδώ στο φόρουμ ή στο προσωπικό μου μαιλ).

Αυτό που θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε είναι ότι, εφόσον πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο, όσο άλυτο κι αν φαίνεται, μπορεί.

Εφόσον το πείραμα έχει θετική έκβαση (ξεπεραστεί το εμπόδιο), πράγμα για το οποίο εγώ τουλάχιστον είμαι βέβαιη, θέλω να ζητήσω προκαταβολικά από τον Tryfield να βοηθήσει στην επαλήθευση δια της επανάλήψεως του πειράματος και με τον ίδιο.

Πώς σας φαίνεται η ιδέα;

Με αγάπη,
Unseen

***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2006, 19:38:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ampere: Θα έχετε ακούσει την έκφραση Όχι; Τέλος πάντων.

Όχι έχω ακούσει την έκφραση «πες μου ποιός είναι η ο φίλος σου να σου πω ποιος είσαι», ή ο σκύλος σου, γιατί ο σκύλος είναι ο πραγματικός φίλος του ανθρώπου η γάτα είναι λίγο ζηλιάρα

quote:
Unseen:
Αυτό που θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε είναι ότι, εφόσον πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο, όσο άλυτο κι αν φαίνεται, μπορεί.

Mέσω της πίστης τα πάντα μπορεί να γίνουν ... αρκεί να μήν την χάσουμε όσο και άν μας απογοητεύει η τακτική και να νομίζουμε για το αντίθετο να εξακολουθούμε να στηριζόμαστε σε αυτήν.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τζιτζικας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


104 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2006, 23:05:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τζιτζικας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φιλε Kircher, ευχαριστω. Διαβασα το ποιημα του Ασιμου, το οποιο εκφραζει μια βαθυτατη αγωνια και παρρησια.
Ακολουθουν λιγα λογια επι του θεματος, σε σχεση με ενα ποστ του Ampere.

quote:
Τα προσδοκόμενα (το περιεχόμενο της πίστης) δεν είναι τα ίδια για όλους. Γιατί όμως; Τι είναι αυτό που μας κάνει να ενστερνιζόμαστε διαφορετικά πιστεύω – προσδοκόμενα;

Εφ’ οσον ο ηλιος, ως φυσικη πραγματικοτητα, λαμπει ενωπιον μου βεβαιωνω το φυσικο γεγονος τη στιγμη που το βλεπω λεγοντας, «βλεπω τον ηλιο που λαμπει.» Δεν βεβαιωνω, κατά την στιγμη αυτή λεγοντας, «πιστευω ότι ο ηλιος λαμπει.» Βλεπω τον ηλιο που λαμπει χωρις να τιθεται εκ του φυσικου θεαματος ζητημα αναιρετικο της πιστεως. Η πιστις είναι αυτονοητος.
Στη πρωτη φραση, υπαρχουσης της λογικης κατηγοριας στη φυσικη πραγματικοτητα, υπαρχει εις την διανοιαν μου και το αντιστοιχο λογικο κατηγορημα. Εχω την φυσικη βεβαιοτητα, συνεπη προς την φυσην του
γεγονοτος.
Στη δευτερη φραση, ενώ βλεπω τον ηλιο λαμποντα, «το πιστευω» σημαινει οτι μπορει να μην λαμπει ο ηλιος που βλεπω ότι λαμπει, δηλαδη να μην βλεπω τον ηλιο τον οποιο εχω θεσει ενωπιον μου λαμποντα. Δημιουργω μια λογικη ασυνεπεια η οποια μου παρεχει το δικαιωμα αναιρεσης της βεβαιοτητας που προκυπτει από την παρατηρηση του φυσικου γεγονοτος μεταθετοντας, κατά ενα μη-νομιμο τροπο, το πραγματικον από την περιοχην της κρισεως κατά τον λογο του οντος εις την περιοχην της κρισεως κατά τον λογο της πιστεως. Λογικα ειμαι ετοιμος να δεχτω αυτό το οποιον βλεπω (ότι ο ηλιος λαμπει), εντουτοις μοιαζω με καποιον που περιμενει να ενεργησει η πιστις του. Η λεξη «πιστευω» παρεχει αμφιβολια και δηλωνει ουσιαστικα το ενδεχομενο της απιστιας μου. Βεβαιως λεω την φραση «ο ηλιος λαμπει, το πιστευω», στην οποια η λεξη «πιστευω» ενεργει ενισχυτικα εκφραζοντας την αναγκη μου να υπογραμμισω την προσωπικη μου παρουσια, εχει δηλαδη μια ποιητικην αιτιαν.
Η πιστις δεν αποτελει κατηγορημα της νοησεως (όπως η λογικη) και γνωρισμα δια του οποιου κατηγορειται η πραγματικοτης. Καθενας αισθανεται την πραγματικοτητα συμφωνα με τα ατομικα και μοναδικα χαρακτηριστικα της φυσεως του. Εντος της αισθητης πραγματικοτητος, δεν συνανταμε μια κατηγορια δεδομενων της πιστεως, αναλογος προς την λογικη κατηγορια, ώστε να μπορουμε να συμφωνησουμε επ’ ακριβως στο περιεχομενο ενός ορισμου.
Ωστοσο συμφωνα με την πλατωνικη γνωσιολογια, η πιστις είναι ειδος γνωσεως που αφορα την εμπειρια και ανηκει στην περιοχη του γιγνεσθαι. Η γνωση η προερχομενη εκ της εμπειριας χαρακτηριζεται ως πιστις και όχι ως αληθεια.
Στην περιοχη της νοησεως υπαρχουν η επιστημη και η λογικη καθως και η ανωτερα βαθμις της αναιρεσεως των υποθεσεων εκεινων που αποτελουν και την βασιν των επιστημων. Δια της αναιρεσεως των υποθεσεων, προσεγγιζομε την υψιστη βαθμιδα της γνωσεως εις την κορυφην της οποιας ευρισκεται το Αγαθον, η ανυποθετος του παντος αρχη.

quote:
Από την άλλη, άνθρωποι με ίδιο περιεχόμενο πίστης μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικοί ως προς την ουσία / ποιότητα της πίστης τους αλλά και ως προς το πώς ενεργούν ως αποτέλεσμα αυτών που πιστεύουν. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο; Αλλά και τι είναι αυτό που στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου διαφοροποιεί την πίστη του και ως προς την ποιότητά της αλλά και ως προς το περιεχόμενό της;

Νομιζω ότι σπουδαιο ρολο παιζει η ανατροφη, η παιδεια, το περιβαλλον, φυσικα η θεση μας προ του αγνωστου, οι συγκυριες, οι αναποδιες και ο ειδικος χαρακτηρας του ανθρωπου.

quote:
Τέλος λες, ότι άνθρωπος στερούμενος της πίστης του οδηγείται και στην απώλεια της υπάρξεώς του. Θα ήθελες να επεκταθείς λίγο και ως προς αυτό, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν και το ότι η πίστη μπορεί να διαφέρει, ως προς το περιεχόμενο και την ποιότητά της, αφενός από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και αφετέρου από στιγμή σε στιγμή στον κάθε άνθρωπο κατά τη διάρκεια της ζωής του;

Σε κατι πρεπει να πιστευεις, για να υπαρχεις. Δεν γινεται διαφορετικα. Όταν αγαπας, πιστευεις σ’ αυτό που αγαπας. Στο σημειο αυτό, πιστις είναι η γνωστικη διεργασια του πνευματος δια του οποιου γνωριζομε τα μονιμα και σταθερα χαρακτηριστικα της υπαρξεως.
Στην αισθητη πραγματικοτητα, ορατη και αορατη, όπου ευστοχα παραβαλεις το παραδειγμα της γατας που γερνα και εξαφανιζεται, δεν υπαρχουν μονιμα και αναλοιωτα χαρακτηριστικα, ώστε καθισταται αδυνατος ο λογος περι πιστεως και η αναφορα της πιστεως εις τι μονιμον και αφθαρτον. Σε τι να πιστευσω και τι μπορω να πω όταν δεν προλαβαινω καν να αντιληφθω την υπαρξη του ενός και μετα από λιγο αντικαθισταται υπο ενός αλλου αγνωστου ;
Πραγματικη υπαρξη εννοω το υπαρχων εν αυτω, παρα του οντως υπαρχοντος. Η αισθητη πραγματικοτητα είναι το υπαρχων ως άλλο, ως κατι που καταντα να μοιαζει με κατι ξενο, υπαρχει αλλα και δεν υπαρχει. Το παροδικο και προσκαιρο, αυτό το οποιο ερχεται, περνα και χανεται. Όλα αυτά τα εξηγει όπως πρεπει ο Πλατων.
Χωρις την πιστη εκπιπτομε της πνευματικης υπαρξεως εις την φυσικην ταξην των πραγματικων οντων τα οποια απαξ τοποθετημενα εις το ρευμα της οδου φερονται μηχανικως εις το ορισμενον υπ’ αυτης της οδου τερμαν.


Ολη τη μερα ψελνω,πανω στο δενδρο!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2006, 19:36:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Unseen:να σκεφτείς κάτι που σε ενοχλεί, π.χ. μία ανεξήγητη φοβία, κάποιο κόμπλεξ (οι περισσότεροι κάτι έχουμε άμα ψαχτούμε καλά), κάποια περίεργη εκδήλωση (π.χ. τραύλισμα ή κάποιο τικ) και να μου το πεις (εδώ στο φόρουμ ή στο προσωπικό μου μαιλ).
Αν έχω κάποια φοβία; Κάποιο κόμπλεξ, κάποιο τικ; Μα επιτέλους, τι θέλετε να πείτε αγαπητή μου; Για ποιον με περάσατε;
Ακούς εκεί!
.
.
Φυσικά και έχω! Ολόκληρη συλλογή έχω από δαύτα. Και δεν έχω καμία διάθεση να χαλάσω τη συλλογή μου. Κομματάκι, κομματάκι την έχτισα αυτή τη συλλογή. Κόποι και θυσίες μιας ζωής. Κι ερχόσαστε τώρα εσείς να μου πείτε να χαλάσω αυτό το πις οβ αρτ, να καταστρέψω το πολύτιμό μου;
Τι να πω, το θράσος ορισμένων δεν έχει όρια…

Όμως, ακόμη κι αν δεχόμουν, λέμε τώρα, να θυσιάσω κάποιο από τα πολύτιμά μου κόμπλεξ, τι θα αποδείκνυε αυτό;

Λέτε: «Αυτό που θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε είναι ότι, εφόσον πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο, όσο άλυτο κι αν φαίνεται, μπορεί.»

Μα, τα κόμπλεξ μας, οι φοβίες μας, τα τικ μας δεν είναι εμπόδια από μόνα τους. Αν το ζητούμενο είναι να αποδειχτεί ότι «εφόσον πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο, όσο άλυτο κι αν φαίνεται, μπορεί» τότε θα πρέπει να προσδιορίσουμε κάποιο συγκεκριμένο εμπόδιο. Όμως κάτι δεν είναι εμπόδιο από μόνο του αλλά σε σχέση με κάποια επιθυμία /σκοπό, την ικανοποίηση της οποίας εμποδίζει. Αν βέβαια πάψουμε να έχουμε αυτήν την επιθυμία, παύει αυτόματα και το εμπόδιο να είναι εμπόδιο. Αν πάλι ξεπεράσουμε το εμπόδιο αλλά δεν ικανοποιήσουμε την επιθυμία, τότε σημαίνει ή ότι δεν ήταν πραγματικά αυτό που μας εμπόδιζε ή ότι ήταν ένα μέρος μόνο του πραγματικού εμποδίου. Ας πούμε ότι είμαι στο Α σημείο και θέλω να πάω στο Β σημείο από το οποίο με χωρίζουν δέκα βήματα. Αν κάνω ένα βήμα μπορώ να πω ότι ξεπέρασα ένα από τα δέκα εμπόδια που με χωρίζουν από το σκοπό μου ή ότι ξεπέρασα κατά το ένα δέκατο το εμπόδιο που με χωρίζει από αυτόν; Νομίζω ότι η δεύτερη διατύπωση είναι σωστότερη και έτσι επαρκέστερο κριτήριο για να πούμε ότι κάποιος ξεπέρασε ένα εμπόδιο είναι να ικανοποιήσει την επιθυμία /θέλω/ στόχο που αυτό εμπόδιζε.

Οπότε ερχόμαστε στο τι θέλω; Τι να ζητήσω; Η αλήθεια είναι πως κατά βάθος κι εγώ πιστεύω πως αυτό γίνεται. Με λίγα λόγια αυτό που έχει να κάνει με πίστη θα το συνόψιζα με το «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» και «ζητείτε και θα σας δοθεί».
Όχι όμως χωρίς συνέπειες αφού όλα σχετίζονται με όλα. Ας πούμε υπάρχει η έκφραση «θα το πετύχω αυτό, ο κόσμος να χαλάσει». Καταλαβαίνεις τι ευθύνη προκύπτει επιμένοντας να ζητώ κάτι που μπορεί εν τέλει να ...χαλάσει τον κόσμο; Οπότε τι απομένει να κάνω; Προσωπικά η διέξοδος που έχω βρει όσον αφορά στο τι να ζητώ, συνοψίζεται στην Κυριακή προσευχή (ξέρεις τώρα, Πάτερ ημών …κτλ). Από κει και πέρα, επειδή υπάρχουν και τα καθημερινά πρακτικά προβλήματα, ίσως εν τέλει, δεν θα μου έπεφτε άσκημα αν βρισκόταν τρόπος να ξεπεράσω κάποια επαγγελματικο-οικονομικά κόμπλεξ, που με ταλανίζουν
Θα περιμένω να επιστρέψεις και τα ξαναλέμε.

Όσον πάντως αφορά τον Tryfield, δεν νομίζω ότι έχει καμία ανάγκη για αποδείξεις στα περί την πίστη, σε αντίθεση με το Δημήτρη που εικάζω ότι μάλλον θα ήταν καταλληλότερο θύμ… εεε υποκείμενο για …πειραματισμό.

Ακολούθησε τη ροή

Edited by - Ampere on 17/11/2006 20:05:28Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2006, 20:08:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
snoopy: Όχι έχω ακούσει την έκφραση «πες μου ποιός είναι η ο φίλος σου να σου πω ποιος είσαι», ή ο σκύλος σου, γιατί ο σκύλος είναι ο πραγματικός φίλος του ανθρώπου η γάτα είναι λίγο ζηλιάρα
Μα αγαπητέ φίλε, εννοείται, δεν θα περίμενα από τον snoopy να πει καλά λόγια για τις γάτες! Από όσο γνωρίζω η φύση του δεν του το επιτρέπει. Όμως, λέμε, σαν υπόθεση εργασίας, αν έπρεπε να συσχετίσεις τη πίστη με κάποια γάτα τι θα έλεγες;
Για παράδειγμα:
snoopy: «Αν η πίστη ήταν ζώο θα ήταν γάτα αφού είναι ζηλιάρα όπως η γάτα. Δεν θέλει να βλέπεις τίποτε άλλο εκτός από αυτήν. Αν σε πιάσει να ξενοκοιτάζεις θα σου χώσει τα νύχια της έτοιμη να σου βγάλει τα μάτια…», κάπως έτσι.
-*-

διευκρίνιση/διόρθωση: ένα σπάσιμο της γραμμικότητας του χωροχρονικού μου συνεχούς σε συνδυασμό με απροσδιόριστες κβαντικές ανακατατάξεις στις νευρικές συνάψεις του εγκεφάλου μου, ενέταξαν στο χθες τη «σχολική μας γιορτή» η οποία βεβαίως, αφορούσε τη σημερινή επέτειο
-*-

Αγαπητέ τζίτζικας. Σ’ ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου. Πράγματι, έθεσες πολλά και ουσιαστικά ζητήματα που δείχνουν μάλιστα, ότι γνωρίζεις σε βάθος τα περί της …γάτας του Πλάτωνα.

«…συμφωνα με την πλατωνικη γνωσιολογια, η πιστις είναι ειδος γνωσεως που αφορα την εμπειρια και ανηκει στην περιοχη του γιγνεσθαι. Η γνωση η προερχομενη εκ της εμπειριας χαρακτηριζεται ως πιστις και όχι ως αληθεια…»

Θα προσπαθήσω, στο μέτρο του δυνατού, να αναφερθώ κι εγώ αναλυτικότερα, σε όσα πολύ ενδιαφέροντα θίγεις, ελπίζω σύντομα, σε κάποιες από τις επόμενες ενθέσεις μου. Θέματα όπως είναι / μη είναι – αλήθεια / δόξα (δοξασία / πίστη) - ταυτόν / έτερον – ον / γίγνεσθαι κτλ, είναι τέτοια που δεν …εξαντλούνται και τόσο εύκολα και μάλιστα από κάποιον σαν κι εμένα που νιώθει ήδη εξαντλημένος μόνο με το να τα ονοματίζει. Τα όσα έγραψες με αιφνιδίασαν ευχάριστα και νομίζω μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Κάποια σημεία είναι πάντως περισσότερο «πυκνά» από όσο μπορώ να αντέξω και ίσως σου ζητήσω αργότερα κάποια «αραίωση».


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Νέο Μέλος

Greece
10 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/11/2006, 02:02:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΧΑΙΡΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ Tryfield ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΟΔΗΠΟΡΟΙ ΤΗΣΑΛΗΘΕΙΑΣ.


ΕΙΠΩΘΗΚΕ ''ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ''
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ-ΗΤΑΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΘΕΟΣ- ΑΝΕΚΦΡΑΣΤΟΣ- ΑΠΕΡΙΝΟΗΤΟΣ ΑΝΑΡΧΟΣ -ΑΚΑΤΑΛΗΠΤΟΣ.
ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ -ΘΥΣΙΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ -ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΑΝΕΚΦΡΑΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ- ΝΟΗΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.
ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑ.
Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΘΥΣΙΑ -Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ-ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΑΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ.ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ -ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ Η ΘΥΣΙΑ ΔΕΝΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΑΠΛΑ Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ...ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ .Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/11/2006, 06:46:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ampere:
snoopy: «Αν η πίστη ήταν ζώο θα ήταν γάτα αφού είναι ζηλιάρα όπως η γάτα. Δεν θέλει να βλέπεις τίποτε άλλο εκτός από αυτήν. Αν σε πιάσει να ξενοκοιτάζεις θα σου χώσει τα νύχια της έτοιμη να σου βγάλει τα μάτια…», κάπως έτσι.

Είναι και λίγο ζηλιάρα αλλά όχι και σάν την γάτα
Η γάτα μπορεί να κάνει ζημιά ακόμα και στον ευεργέτη της άν την πιάσουν τα δαιμόνια της ζήλειας αλλά η πίστη στον ευεργέτη της ποτέ ... πάντοτε θα του το ανταποδώσει.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/11/2006, 17:56:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χαίρε επίσης αγαπητέ ''ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ'' και καλώς όρισες. Κάτι μου λέει ότι έχετε πολλά κοινά με τον φίλτατο Tryfield Τέτοια γράφει κι αυτός και με κάνει να αισθάνομαι πως το θέμα έχει λήξει προ πολλού κι απλώς κάθομαι και φλυαρώ.

Γειά σου και σένα snoopy. Mιας και έχουμε διάλειμμα, άκου άλλη μία ιστορία για ένα από αυτά τα ...αλλόκοτα τετράποδα, αν και καταλαβαίνω ότι δεν τα πολυχωνεύεις.

Ο γάτος του Πρωταγόρα

Ο Πρωταγόρας ήταν ένας καλοσυνάτος και κοινωνικότατος άνθρωπος και δεχόταν πολλές επισκέψεις. Όσοι τον γνώριζαν, γνώριζαν και το γάτο του που συνήθιζε να χουζουρεύει κοντά στα πόδια του. Τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση είχαν κάποιοι από τους επισκέπτες του, γιατί είχαν ακουστεί και τελείως διαφορετικές γνώμες, ότι δηλαδή ο γάτος ήταν ακοινώνητος και κάθε που έβλεπε ξένους πεταγότανε εκνευρισμένος και απομακρυνόταν από κοντά τους. Άλλοι λέγανε ότι ήταν ένα χοντρό και νωθρό γατί, άλλοι πως ήταν στεγνό και πανούργο, άλλοι πως ήταν άσπρο με φουντωτή ουρά και κάποιοι πως ήταν μαύρο και κολοβό. Πολλοί ισχυρίζονταν πως έβγαζε περίεργους ήχους ενώ ένας (που είχε το ψευδώνυμο ο Κουφός) επέμενε πως το γατί ήταν μουγκό. Στη πραγματικότητα μάλιστα κανείς δεν είναι βέβαιος για το αν ήταν γάτος ή γάτα.

Όπως είπαμε ο Πρωταγόρας ήταν αγαθός άνθρωπος και δεν ήθελε να χαλάσει την καρδιά κανενός. Λέγεται μάλιστα ότι ζούσε από τα ιδιαίτερα μαθήματα πειθούς, που παρέδιδε επί πληρωμή. Δεν έχει σημασία ποια είναι η αλήθεια, έλεγε. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει μία και μόνη «αντικειμενική» αλήθεια . Σημασία έχει να πείσεις για τη δική σου αλήθεια, πράγμα που όπως καταλαβαίνετε τον έκανε περιζήτητο στο χώρο των πωλήσεων και του marketing. Τι δεν υπήρχε τότε marketing; Τσσς…Τσσς αδαείς…

Έτσι λοιπόν, όταν τον ρωτούσαν ποιος είχε τελικά δίκιο, και ποια ήταν η αλήθεια για το γατί του, εκείνος με ένα βλέμμα όλο καλοσύνη και κατανόηση τους εξηγούσε πως όλοι είχαν δίκιο από τη μεριά τους (κάτι δηλαδή σαν αυτό που λέει και σήμερα ο Wilber ), αφού καθένας το έβλεπε από τη δική του οπτική γωνία και πως κανενός η γνώμη δεν ήταν υποδεέστερη από τις άλλες. Συνήθιζε μάλιστα να λέει ότι «πάντων γάτων μέτρον άνθρωπος», που με τον καιρό βέβαια παραφράστηκε και έχει φτάσει σε εμάς ως «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» ή το λιγότερο γνωστό «πάντων ανθρώπων μέτρο χρήμα».


Ακολούθησε τη ροή

Edited by - Ampere on 18/11/2006 18:09:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/11/2006, 20:10:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Α, ξέχασα και αυτό. Στον Πρωταγόρα του άρεσαν πολύ τα χωρατά. Μπορεί να ήταν σοφός αλλά και τα αστεία – αστεία. Σχεδόν σε κάθε του λόγο δεν ήξερες αν αυτό που άκουγες ήταν σοφία ή κάποιο από τα αστεία του. Έτσι καθιερώθηκε κάθε κουβέντα που μπορεί να είναι σοφή αλλά μπορεί να είναι και αστεία να ονομάζεται σοφιστεία και βέβαια αυτοί που μιλούσαν έτσι –όπως ο Πρωταγόρας- σοφιστές.

Δυστυχώς όμως, δεν καταλάβαιναν όλοι το …χιούμορ του. Μάλιστα κάποιοι (πιθανότατα Χριστιανοί φονταμενταλιστές που εκείνη την προ Χριστού εποχή δεν είχαν ακόμη γίνει γνωστοί με αυτό το όνομα) ενοχλούνταν τόσο πολύ με αυτά που έλεγε που ήθελαν να τον εξοντώσουν. Τελικά αυτός μεν διέφυγε όχι όμως και τα γραπτά του. Λέγεται ότι το πλήθος ήθελε να κάψει και τον γάτο του, αλλά οι περιγραφές γι αυτόν (τον γάτο) ήταν τόσο ασαφείς και αντιφατικές ώστε είναι μάλλον απίθανο να τον εντόπισαν.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/11/2006, 10:57:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολλά περί *(γατων) γράψατε, και με διασκεδάσατε με το (χιούμορ) σας.

Καθότι τσοπάνης αγαπητοί, μετά 10 σελίδες με ποστ και υμνολογίες προς την Πίστη, να ρωτήσω ο αδαής, τι άλλαξε ειλικρινά σε εσάς?

Δεν αμφισβητώ πως με την πίστη μπορεί να θεραπευτήκατε.
Η πραγματικότητα είναι πως μια αρρώστια σας αφήνει, και το σώμα σας γυρνά σε φυσιολογική λειτουργία. Δεν έχετε ακούσει περιπτώσεις, που έγιναν καλά με τη Μουσική? Με διαλογισμό? Με Βελονισμό? Και τόσα άλλα…

Έτσι λοιπόν, για να μην ξεχνάμε και το Γατουλη μου, που ήταν αρκετά διαφορετικός από τους γνωστούς *(και φυσικά του Πρωταγόρα), όσο με άκουγε να λέω μεγάλες κουβέντες, άνοιγε το ένα μάτι, αφουγκραζόταν, και το έριχνε στον Ύπνο.
Έτσι νόμιζα ο αρχάριος στην αρχή, και πάνε πολλά χρόνια, γιατί όταν πήγαινα και εγώ για ύπνο, και κάτω από τις κουβέρτες κουνιόταν το χέρι μου, (όλοι σας γνωρίζεται γιατί ομιλώ ) άνοιγε και τα δυο του μάτια, και με κοίταγε προσεχτικά μέσα στο σκοτάδι.

Βρε τον Πλάτωνα *(τον γατουλη μου) σκεφτόμουν, κοίτα που δεν του ξεφεύγει τίποτα, από όσα κάνουν οι άνθρωποι.

Ας γράψω λοιπόν την συνέχεια, που έχει σχέση με την Πίστη του ΤΟΤΕ μου... αλλά Πρωταγόρα!

Μια μέρα, εκεί που καθόταν δίπλα μου ήσυχα, *(παντα ο γατουλης μου) τον ρώτησα να μου πει το μυστικό της ευτυχίας του. Ήταν σε Νιρβανικη έκσταση, σχεδόν πάντα. Άνοιξε πάλι διάπλατα τα μάτια του, με κοίταξε σαν να μου έλεγε, βλάκα, τι περιμένεις, και βγήκε στη βεράντα, στον Ήλιο και στη Φύση.

Τι περιμένω ? Σκέφτηκα

Φώτιση? Το Θεό? Χρήμα? Την Γυναίκα των ονείρων μου? Μια βίλα στη θάλασσα? Φήμη? Δόξα?

Όλα αυτά μαζί?

Έριξα και μια μάτια γύρω μου! Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, κάπου εκεί τριγυρνά το θέλω μας.

Έτσι άρχισα να βλέπω, όχι πια με διαφορετικό μάτι κάποιο που τρέχει πίσω από το θεό, από τα πιπινια, μια θέση στην κοινωνία, και το Χρήμα. Αυτά που ακολουθεί κάποιος, κανονίζονται από το πώς μεγάλωσε, από το πώς κανονίσθηκε ο ίδιος να λειτουργεί στην κοινωνία, και αυτό είναι ζήτημα χρόνου.

Έτρεξα λοιπόν στη βεράντα, και αναφώνησα στο γάτο μου.

Το καλό και το κακό που γνωρίζουμε, και στην πίστη που μάθαμε, είναι όλα μέσα στο χρόνο?

Άνοιξε ξανά διάπλατα τα μάτια του σαν να μου έλεγε, μπράβο βλάκα, επιτέλους το κατάλαβες. Άγιοι, πανάγιοι, πιστές, και πουτάνες*,(με σεβασμό στη λέξη) διαφέρουν πολύ λίγο μεταξύ τους, γιατί είναι στο χρόνο. Μα αν υπάρχει κάτι πέραν αυτού του γνωστού, συνειδησιακά δεν γίνεται να το γνωρίσεις, γιατί η συνείδηση σου είναι στο χρόνο.

Και τι κάνω βρε γατουλη μου τώρα? Μετά από τόσα-όσα έβαλα στο μυαλό μου για θεούς και μαστορηδες που με προσέχουν, που θα με σώσουν από τη βλακεία που μια ζωή ζω! Υπάρχουν άραγε μαστορηδες που προσέχουν και τους γάτους?


Αν υπάρχουν η όχι, δεν πρέπει να σε απασχολει, απάντησε. Αυτό που πρέπει να σε ενδιαφέρει, είναι να καταλάβεις πως όσο πας αγγαλιτσα με τη βλακεια, δεν ζεις. Αν καταλάβεις πως δεν ζεις ολικα, τοτε θα καταλάβεις γιατι καταπιάνεσαι με πιστες και τους θεούς.
Αν παλι, και στο εύχομαι, ζήσεις ολικά, όλα αυτά περι Πιστεων, Αγιων, Πατερως και περι θαυματων, βρίσκουν τη θέση που τους αρμόζει στη ζωή, μα η συνείδηση είναι ΑΚΛΟΝΙΤΗ/ΑΤΑΡΑΧΗ *(πεστο πιστη, πεστο Αγαπη, πεστο ότι θες)….ειναι ανεπιρεαστο, και δεν ειναι στο Χρόνο…

Αυτά είπε ο γατουλης μου, έκλεισε τα μάτια του και πέρασε σε άλλη διάσταση.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/11/2006, 18:09:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι !
(Γεια σου Πλατωνα)

Ampere

quote:
Όσον πάντως αφορά τον Tryfield, δεν νομίζω ότι έχει καμία ανάγκη για αποδείξεις στα περί την πίστη, σε αντίθεση με το Δημήτρη που εικάζω ότι μάλλον θα ήταν καταλληλότερο θύμ… εεε υποκείμενο για …πειραματισμό.

Εγώ υποκείμενο για πειραματισμό!!! ; Δηλαδή τώρα θα παίξουμε το : ποιος βούλεται να κάνει το γάτο της Unseen; Όχι αγαπητέ, η φίλη μας ήταν ξεκάθαρη ! Ζήτησε τον Ampere, και όποιος ζητά λαμβάνει

Μεταξύ σοβαρού και αστείου πάντως δεν βλέπω τι ακριβώς μπορεί να αποδείξει ένα τέτοιο πείραμα. Για εμένα θαύμα θα ήταν ας πούμε να εξαφανιστεί μια ουλή που έχω στο αριστερό χέρι και όχι να ξεπεράσω ένα ψυχολογικό κόλλημα. Τέτοια «θαύματα» γίνονται και από τον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο και είναι γνωστός ο ρόλος που παίζει για την θεραπεία μας η εμπιστοσύνη μας απέναντι σε έναν γιατρό (ακόμα και κλασσικό) ή σε μια φαρμακευτική αγωγή ( το ίδιο φάρμακο έχει διαφορετική επίδραση και αποτέλεσμα που εξαρτάται από το αν εγώ πιστεύω ότι θα με κάνει καλά ή όχι, εξαρτάται δηλαδή η επίδραση του από το τι πιστεύω εγώ γι’ αυτήν).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/11/2006, 18:18:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Δυστυχώς όμως, δεν καταλάβαιναν όλοι το …χιούμορ του. Μάλιστα κάποιοι (πιθανότατα Χριστιανοί φονταμενταλιστές που εκείνη την προ Χριστού εποχή δεν είχαν ακόμη γίνει γνωστοί με αυτό το όνομα) ενοχλούνταν τόσο πολύ με αυτά που έλεγε που ήθελαν να τον εξοντώσουν.

Μα οι χριστιανοί φονταμεταλιστές είναι αεί παρόντες, αγαπητέ. Είναι το είδος του ανθρώπου πάνω στο οποίο επενδύσε ο Κωνσταντίνιος Χριστιανισμός για να εξαπλωθεί. Επένδυσε σε αυτό, το μεγένθυνε και το ανέδειξε.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/11/2006, 19:00:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
..Εδώ βρέχει γάτες και εγώ στερούμαι έμπνευσης. Ουτε ένα νοητικό πείραμα, ούτε μια φτωχή σκέψη για γάτες. Υπάρχει βέβαια κάτι από τα παλιά που θα μπορούσα να ανασύρω για την περίσταση. Πολύ μικρός που είμουνα, είχα ακούσει ότι οι γάτες όπως και να πέσουν από κάπου ψηλά πάντα «προσγειώνονται» με απλωμένα τα πόδια τους προς τα κάτω. Δεν το πίστευα ! Και έκανα λοιπόν το πείραμα. Πήρα ένα γατάκι που κυκλοφορούσε έξω από το σπίτι, το ανέβασα στην ταράτσα και.. το άφησα να πέσει (από κάτω είχε χόρτα και χώμα). Πράγματι το γατάκι έπεφτε απαλά πάνω στο χώμα χωρίς να καταλάβει τίποτα. Επανέλαβα το πείραμα αφήνοντας το να πέσει με διάφορους τρόπους και πάντα είχα το ίδιο αποτέλεσμα. Το γατάκι έπεφτε απαλά σχεδόν σαν αράχνη πάνω στο χώμα χωρίς να καταλάβει τίποτα. Τελικά πίστεψα! Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/11/2006, 01:21:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πλάτωνα, ωραίος ο γάτος σου. Μου θύμισε μάλιστα το …γάτο του Επίκουρου, ίσως όμως να είναι μόνο η ιδέα μου. Αυτό με το χρόνο ακούγεται ενδιαφέρον. Θα μπορούσες να επεκταθείς σε αυτό;
Όσο για το αν αλλάξαμε εδώ και 10 σελίδες, ε… από μία άποψη, όλο και κάτι πρέπει να άλλαξε σε μας έτσι κι αλλιώς.

Δημήτρη, νομίζω ότι δεν πρόκειται για «είδος ανθρώπων». Ο καθένας μας μπορεί να κρύβει μέσα του ένα «φονταμενταλιστή» οποιοσδήποτε και αν είναι ο επιθετικός προσδιορισμός του.

Για το πείραμα, συμφωνώ πως έτσι όπως ετέθη δεν αποδεικνύει κάτι. Άλλωστε δεν έχουμε καν καταλήξει αν η πίστη είναι είδος γνώσης, όπως αναφέρει και ο αγαπητός τζίτζικας, είναι τρόπος απόκτησης γνώσης ή κάτι άλλο που από μόνο του μπορεί να επηρεάζει εκτός από την φαινόμενη πραγματικότητά μας και την όντως ούσα πραγματικότητα.

Για το γατάκι δεν το σχολιάζω…


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 12 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy