ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Χαμένες Ήπειροι και η Προέλευση των Αρχαίων Θεών και Μύθων
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 17
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2007, 19:28:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά χαρά σε όλους!

Έχουμε μείνει λοιπόν στην θεά Αώτιδα σε κείνο το χορικό ποιήμα του Αλμάν που αναφέραμε πιό πάνω.

Ο λόγος που το αναφέραμε ήταν γιατί περιγράφει μια τελετή (κατά την γιορτή του Αλετριού(?)) προς τιμήν μιας αμφιλεγόμενης θεάς (Αώτις) με τις κοπελίτσες να είναι μάλλον ντυμένες περιστέρια.

Αυτό σκέφτηκα ότι μπορεί να σχετίζεται με τον μύθο για τις Στυμφαλίδες όρνιθες-ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ-που οι όρνιθες αναφέρονται σε μια γυναικεία λατρεία που μεταμφιέζονταν σε πουλιά στην περιοχή και τις οποίες θεριόκοψε ο Ηρακλέας μας.

Και πάλι λέω σε περίπτωση.....

To ποιήμα στα αρχαία μπορεί κανείς να το διαβάσει εδώ, αν και είναι πολύ ζόρικο διάβασμα. Δεν βρήκα τίποτα στα νέα ελληνικά, αν και νομίζω πω πρέπει να υπάρχουν μεταφράσεις στα αγγλικά online.
http://el.wikisource.org/
wiki/%CE%95%CE%B9%CF%82_%CE%86%CF%81%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%
B9%CE%BD_%CE%9F%CF%81%CE%B8%CE%AF%CE%B1%CE%BD

quote:
Αώς ή Ηώς ή Έως τα οποία σημαίνουν "Φώς", Έως + φόρος = Εωσφόρος.
Lat. Lucifer.
Ο πρωϊνός αστέρας. Η ουράνια Αφροδίτη (πλανήτης). Δηλ "Η μητέρα θεά των Ιττάν". Η Μύλιττα.
Ετυμολογικά: Μα, υλ, ιττάν = (Μα)Μητέρα, των (υλ) ουρανίων (ιττάν) σφαιρών. Δηλ. Μητέρα των ουρανών.

Φίλε Λουκά, tο μόνο που γνωρίζω για την Μύλιττα είναι ότι πρόκειται για βαβυλωνιακή θεότητα αντίστοιχη της Αφροδίτης και ότι συσχετιζόταν με την ιερή πορνεία. Εκεί που γράφει ο Ηρόδοτος για την ιερή πορνεία στην Βαβυλώνα, αναφέρει πως οι γυναίκες κάθονταν στον ναό της Αφροδίτης και οι άνδρες πέταγαν ένα νόμισμα στα πόδια τους και έλεγαν "Επικαλέω τοι τήν θεόν Μύλιττα". Η συνέχεια είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Την ετυμολογία της Μύλιττας επίσης δεν την ήξερα αλλά έχεις δίκιο για τον συσχετισμό της Αώτιδος με την Αυγή. Μάλιστα σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές ως χρόνος της τελετής προσδιορίζεται η Αυγή.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2007, 20:20:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ισως να μην πρόκειται για την Αρτέμιδα την Ορθία. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση σε ολόκληρο το κείμενο.

Όστρια, η αναπαράσταση της Ορθίας είναι εντυπωσιακή. Φαίνεται πάντως πως πρόκειται για θεά που υπήρχε πριν τον ανθρωπομορφισμό των Ολυμπίων. Μάλιστα ο Παυσανίας αναφέρει πως γίνονταν και ανθρωποθυσίες σε αυτήν πριν από την εποχή του Λυκούργου. Και εγώ όπως και ο φίλος Dying Incubus δεν είμαι σίγουρος τι είδους πουλιά κρατάει στα χέρια της πάντως έχει ενδιαφέρον. Το άρθρο μπορώ να το κατεβάσω και να το βάλω στο rapidshare αν σας ενδιαφέρει.

quote:
Όταν ο Θησέας έκλεψε την ωραία Ελένη σε ηλικία 12 χρονών εκείνη χόρευε στο ναό της Ορθίας Αρτέμιδος...

Dying Incubus
πολύ καλή παρατήρηση. Ίσως λοιπόν η ωραία Ελένη να έπαιρνε μέρος στο ίδιο τελετουργικό στο οποίο αναφέρεται το χορικό του Αλκμάνου. Για την ανατολική προέλευση της θεάς υπάρχει η ιστορία του Ευριπίδη πως το ξόανο της το έκλεψε από την Ταυρίδα ο Ορέστης και η Ιφιγένεια.

Μιας και πιάσαμε τα περιστέρια.

Θέλετε να ξαναπάμε πίσω στο μύθο του Δευκαλίωνα; Αυτός κατά την παράδοση θεμελίωσε το ιερό του Δία στην Δωδώνη. Τώρα στην Δωδώνη έχουμε ιέρειες οι οποίες ονομάζονταν "πελειάδες" δηλαδή περιστέρια. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τις ονόμαζαν έτσι γιατί ήταν ξένες στην καταγωγή και η γλώσσα τους έμοιαζε με τους ήχους των πουλιών.

Κάπου μάλιστα είχα διαβάσει πως ο μύθος για το μαύρο περιστέρι στην Δωδώνη αναφέρεται σε ιέρεια που είχε έρθει από την Αίγυπτο.

Για να δούμε λοιπόν τι θα βρούμε......

Φίλε El.Elyon για τον Βιρακότσα θα συμφωνήσω με την Όστρια.

Unseen σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/01/2007, 08:08:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αυτό σκέφτηκα ότι μπορεί να σχετίζεται με τον μύθο για τις Στυμφαλίδες όρνιθες-ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ-που οι όρνιθες αναφέρονται σε μια γυναικεία λατρεία που μεταμφιέζονταν σε πουλιά στην περιοχή και τις οποίες θεριόκοψε ο Ηρακλέας μας.

Φίλε μου A. Kircher, κάπου προς τα κει πάει το πράγμα!
Αυτό που σκέφτομαι είναι πως αν κάποιες γυναίκες μεταμφιέζονταν σε πουλιά για κάποιο τελετουργικό ο Ηρακλής δεν θα είχε κανένα λόγο να τις ξεπαστρέψει.
Εκτός κι αν τον χαλούσαν τα πουλάκια οπότε πάω πάσο!
Λογικά λοιπόν θα πρέπει να τις σκότωσε επειδή μπορεί να ήταν πολεμοχαρείς, να δημιουργούσαν ζημιές στους κατοίκους κτλ.

Σχετικά με τις Πελειάδες δεν έχω ξανακούσει κάτι, ούτε για το μαύρο περιστέρι το οποίο ήρθε από την Αίγυπτο.

Εχθές το βράδυ στην τηλεόραση είχε μια ταινία για την ωραία Ελένη και βλέποντας μερικές σκηνές στην αρχή θυμήθηκα το θέμα μας!


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
lamogio
Μέλος 3ης Βαθμίδας


560 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/01/2007, 18:14:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lamogio  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Tsonta στα όρθια

Oρθρία είναι κατά π.π. η σωστή γραφή κι όχι Ορθία.

Και οι δύο τύποι έχουν τα υπέρ και τα κατά τους.
Αν μιλάμε για Ορθία, μάλλον αναφέρεται στο «ορθός»=σωστός, δυνατός ή στο «όρθιος»=σηκωμένος (με το συμπάθειο).
Για το δεύτερο, παίζει να είναι φαλλικός ο συμβολισμός, γονιμότητα, φίκι-φίκι κλπ.
Για το πρώτο, παίζει να είναι προστάτιδα (κρατάει το πόπολο ορθό).

Αν τώρα μιλάμε για Ορθρία, παίζει μόνο μια εξήγηση κι έχει να κάμει με την αυγή, με το λαμπρό φως του ζωοδότη ήλιου που σε λίγο θα σκάσει μύτη κτλ κτλ.

Επειδής τώρα ο Αλκμάνας ήτανε παλιότερος απ’ όλους τους ποιηταί, εξόν απ’ τον Ομηρο, τείνει να έχει βάση το δικό του (Ορθρία) κι όχι των άλλωνε (Ορθία).
Κι επειδής πάλι αυτός ήτανε ανατολίτης σώγαμπρος και στα μέρη του παπού του είχανε σε πολλή εκτίμηση τον ήλιο και τα λοιπά άστρα που αναφέρει στο πήμα του (Πελιάδες, τουτέστιν Πλειάδες, Σήριος, τουτέστιν Σείριος κτλ κτλ), παίζει γερά πάλι να έχομε να κάμωμε με θεά Ορθρία και ουχί Ορθία.
Εξ’ άλλου, αυτό το καλαμπαλίκι με τα ρθρ που γίνονται ρθ σκέτα το απαντάμε και αλλαχού (βλέπε Ορθρος, το τερατίδιον που γίνηκε Ορθος αργότερα).

Ψιλοάσχετο:
Εκεί που βρήκαν την Ορθρια (ή Ορθια), βρήκαν και κάμποσα (κάτι χιλιάδες δλδ) αναθήματα σε σχήμα δίσκου που λένε οι σοφοί ερευνηταί ότι αναπαριστάνανε τον ήλιο, κάτι που δένει με την όρθρια κι όχι την όρθια.

Ασχετο.
Περίεργο αλλά όλες τις αδερφές πλειάδες, εξόν από μία που παντρεύτηκε παρακατιανό (θνητό δλδ, το Σίσυφο), τις κουτούπωσαν με τη βία θεοί (τρεις ο Δίας ως αρχηγός και πιο νταβραντισμένος, δυό ο Ποσειδώνας και μια ο Αρης, η άλλη τα ‘φκιασε με το Σίσυφο και γλίτωσε).

hind για...αργότερα:
"η εαρινή σύναξις των 12" ή αλλοιώς "η μετόπη του παρθενώνα και λοιπαί ιστορίαι..."

Κάντε παιγνίδι.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 00:11:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ψιλοάσχετο, Ασχετο.κλπ από lamogio


Το πέτυχες "Διάνα" φίλε μου. Καθόλου άσχετο.

" Ορθρόδοξη " 100% η άποψή σου.

Τί θα έλεγες τώρα για το: "και δώσω αυτώ τον αστέρα τον πρωϊνό" -Αποκαλ. Β'28

ή για το: " Εγώ είμι το Α και το Ω " - Αποκαλ. Α'8

Για την σειρήν Αφροδίτη ...τα έγραψε ο θεολόγος συγγραφέας ή για την Εύωπιν Αρτέμιδα; Ή μήπως για την Ίσιδα;
Θα μπορούσε να ήταν και η σεβαστή φαεσφόρος Μαιρά.

--------------------------------------------------------------------


Λουκάς

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 01:08:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ας συνεισφέρω κι εγώ στη μικρή μας Βαβέλ...

Ο μύθος των στυμφαλίδων παρουσιάζει συγγένεια με τον μύθο του Αυγεία. Από τη Στύμφαλο κατάγεται ο Αγαμήδης που έχτισε το θησαυροφυλάκιο του Αυγεία και που η μορφή του συμφύρεται με την κόρη του Αυγεία, Αγαμήδη. Το όνομά του δηλαδή προέρχεται από τον ίδιο κύκλο όπως και του Αυγεία. Το γένος του Αυγεία ήταν κυρίαρχο στην Ολυμπία (Όμηρος, Λ698), όπου μετά άκμαζαν οι Ιαμίδες που συνδέονται με τη Στύμφαλο (Πίνδαρος, Ολύμπια 6, 84). Υπάρχει λοιπόν μια εσωτερική σχέση μεταξύ των μύθων.

Είναι τώρα ενδιαφέρον να δούμε ότι ο Αυγείας αναφέρεται ως γιος του Ήλιου. Όχι μόνο η καταγωγή, αλλά και η ετυμολογία του ονόματός του (αυγή, Αυγείας=ο λαμπερός) αλλά και το ότι τρέφει βόδια που είναι τα ιερά ζώα του Ήλιου (αναφέρονται μάλιστα και τα ίδια τα βόδια του Ήλιου ανάμεσα στα κοπάδια του Αυγεία), τον τοποθετούν στο κέντρο μιας λατρείας που είχε σχέση με τον ήλιο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Αυγείας θεωρούνταν η ανθρώπινη υπόσταση του θεού-Ήλιου αλλά ότι ήταν ο αρχηγός ενός γένους - των Ηλείων - που λάτρευε τον Ήλιο, καυχιόταν ότι είχε στην κατοχή του τα ιερά βόδια του θεού και μετρούσε την καταγωγή του από τον Ήλιο.

Για την Άρτεμη Ορθία ή Ορθρία, όπως πολύ σωστά είπε ο lamogiο, βρήκα μόνο μία αναφορά. Την είπαν λέει Ορθία επειδή τάχα το ξόανό της είχε βρεθεί μέσα σε λυγαριές, που μεγαλώνοντας το είχαν ζώσει ώστε να κρατιέται όρθιο. Για τον ίδιο λόγο την προσονόμαζαν Λυγοδέσμια.

Για την Αώτιδα δεν γίνεται ούτε λόγος στα κιτάπια μου...

Καλό βράδυ.
Unseen

***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 02:14:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
που συνδέονται με τη Στύμφαλο. Unseen Απεστάλη: 23/01/2007

...και η Στύμφη, δηλαδή η Χαλκίς, τι ρόλο παίζει;

Επίσης, ο Στυμφαήλιος, ο Στυμφάηλος, οι Στυμφαίοι και η Στυμφαία έχουν τίποτα κοινό;

Οι Στυμφαλίδες λέγεται ότι ήταν ...ανθρωποφάγες.
-----------------------------------------------------------------

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 03:33:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λαμόγιο,

οι τσόντες (σου) μ'αρέσουν...

Πραγματικά δεν το είχα προσέξει πως υπάρχει και διαφορετική ορθογραφία. Έχεις δίκιο πως ο Αλκμάν γράφει Ορθρία.

quote:
Αν τώρα μιλάμε για Ορθρία, παίζει μόνο μια εξήγηση κι έχει να κάμει με την αυγή, με το λαμπρό φως του ζωοδότη ήλιου που σε λίγο θα σκάσει μύτη κτλ κτλ.

Ναι, αυτό θα σήμαινε πως πρόκειται για την "θεά του πρωινού λυκόφωτος". Αυτό συμφωνεί και με την αναφορά στην Αώτιδα "την θεά της Αυγής"

quote:
Εκεί που βρήκαν την Ορθρια (ή Ορθια), βρήκαν και κάμποσα (κάτι χιλιάδες δλδ) αναθήματα σε σχήμα δίσκου που λένε οι σοφοί ερευνηταί ότι αναπαριστάνανε τον ήλιο, κάτι που δένει με την όρθρια κι όχι την όρθια.

Ούτε αυτό το ήξερα, αλλά έψαξα και τα βρήκα και νομίζω πως είναι αυτά.


quote:
Θα μπορούσε να ήταν και η σεβαστή φαεσφόρος Μαιρά.

Φίλε ΕΡΙΩΠΙΣ,

τούτο το όνομα μου φάνηκε κάπως γνωστό αν και δεν το είχα ξανακούσει. Μου ήρθε στο μυαλό η Μαρία.
Από ότι καταλαβαίνω πρόκειται για το παρακάτω:

"ΜΑΙΡΑ ή ΜΑΡΙΑ: Κόρη του ΠΡΟΙΤΟΥ και της ΑΝΤΕΙΑΣ μητέρα του ΛΟΚΡΟΥ - ΝΗΡΗΙΔΑ- σύντροφος της ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ.
ΜΑΡΙΑ : Όνομα πανάρχαιο Ελληνικό.
Το βιβλικό όνομα Μαρία κατά τον καθηγητή κ. Θεοφανίδη είναι παράγωγο του αρχαίου μυθολογικού και Ομηρικού ονόματος ΜΑΙΡΑ ή ΜΑΡΙΑ ( Ιλιάδα Σ48, Οδύσσεια λ326, Παυσανίας κ.λ.π ) . Το όνομα Μαίρα ή Μαρία έχει ως ρίζα το αρχαίο ελληνικό ρήμα μαρμαίρω που σημαίνει την λάμπουσα ή ακτινοβολούσα.(Oμηρικόν λεξικό Ε.Κοφινιώτου ) Μαρ - μαίρω = λάμπω, ακτινοβολώ. Μαρία η λάμπουσα η ακτινοβολούσα, μάρμαρο, mare = θάλασσα"

Το παραπάνω το έκλεψα από εδώ όπου έχει και μια συζήτηση

http://www.asprilexi.gr/Snitzforum/post.asp?method=TopicQuote&TOPIC_ID=7&FORUM_ID=7

quote:
Εχθές το βράδυ στην τηλεόραση είχε μια ταινία για την ωραία Ελένη και βλέποντας μερικές σκηνές στην αρχή θυμήθηκα το θέμα μας!

Dying Incubus,

"οι σοφοί ερευνηταί" που λέει και ο lamogio υποστηρίζουν πως η ωραία Ελένη μπορεί να εμφανίζεται μέσα από το όνομα της Ορθρίας-Ορθίας στο χορικό. Ίσως στο παρελθόν οι δύο θεές να ταυτίζονταν.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 03:58:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλή μου Unseen

πολύ χρήσιμες οι αναφορές σου!

quote:
Είναι τώρα ενδιαφέρον να δούμε ότι ο Αυγείας αναφέρεται ως γιος του Ήλιου. Όχι μόνο η καταγωγή, αλλά και η ετυμολογία του ονόματός του (αυγή, Αυγείας=ο λαμπερός) αλλά και το ότι τρέφει βόδια που είναι τα ιερά ζώα του Ήλιου (αναφέρονται μάλιστα και τα ίδια τα βόδια του Ήλιου ανάμεσα στα κοπάδια του Αυγεία), τον τοποθετούν στο κέντρο μιας λατρείας που είχε σχέση με τον ήλιο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Αυγείας θεωρούνταν η ανθρώπινη υπόσταση του θεού-Ήλιου αλλά ότι ήταν ο αρχηγός ενός γένους - των Ηλείων - που λάτρευε τον Ήλιο, καυχιόταν ότι είχε στην κατοχή του τα ιερά βόδια του θεού και μετρούσε την καταγωγή του από τον Ήλιο.

Έχεις δίκιο με τον συσχετισμό του Αυγεία με τον Ήλιο. Ήταν επίσης βασιλιάς της Ήλιδας, όνομα το οποίο σχετίζεται με τον ήλιο.

Για όσους τους ενδιαφέρει η αστρολογία-αστρονομία η wikipedia αναφέρει μια ωραία ερμηνεία για τους σταύλους η οποία είναι η ίδια με αυτήν που δίνει η Αλίκη Μπέιλυ.

Οι Έλληνες ονόμαζαν τον Αιγώκερο Σταύλους του Αυγεία (αυτό δεν κατάφερα να το διαβεβαιώσω) γιατί ο ήλιος αναπαύεται εκεί κατά την χειμερινή ισημερία.

Καθώς όλα ήταν τόσο σκοτεινά, σύμφωνα με πρώιμες θρησκευτικές ιδέες των Ελλήνων, το σκοτάδι του ουρανού οφείλονταν στην συσσώρευση κακού κατά την διάρκεια του χρόνου, γιαυτό οι σταύλοι ήταν βρώμικοι.
Το κακό ξεπλένεται καθώς ο ήλιος υψώνεται ξανά και ο επόμενος αστερισμός είναι αυτός του Υδροχόου που σχετίζεται με τον ποταμό Αλφειό.

(χονδρική μετάφραση-όλο το κείμενο είναι εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Augeas)

Όπως λέει και το wikipedia αυτή η ερμηνεία δεν έχει παραπομπές από αυτόν που την έγραψε οπότε ίσως να είναι λίγο αμφιλεγόμενη, πάντως έχει ενδιαφέρον.

quote:
που συνδέονται με τη Στύμφαλο.

quote:
...και η Στύμφη, δηλαδή η Χαλκίς, τι ρόλο παίζει;

Επίσης, ο Στυμφαήλιος, ο Στυμφάηλος, οι Στυμφαίοι και η Στυμφαία έχουν τίποτα κοινό;

Οι Στυμφαλίδες λέγεται ότι ήταν ...ανθρωποφάγες.


Να τα κοιτάξουμε αυτά.

Τα λέμε!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 08:33:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πωωω, πω, που φτάσαμε...
Σκάφτε, σκάφτε, ο μηχανολόγος είναι προς το παρόν έξω από τα χωράφια.
Δεν έχω φτάσει μέχρι εκεί καν...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 08:57:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Με αφορμή την αναφορά του lamogio σε Ορθία & Ορθρία σκέφτηκα λίγο σχετικά με την Άρτεμη.

Η θεά αυτή όντως έχει ταυτιστεί με την σελήνη, το φεγγάρι και τη νύχτα προτού ακόμα συνδεθεί με το κυνήγι.
Σχετικά με το Ορθρία βέβαια δεν ξέρω, ίσως να έχουν κάποια σχέση αφού σύμφωνα με τη μυθολογία η Ηώ (Αυγή) διαδεχόταν την Σελήνη.

Αν όμως ήταν Ορθία τι θα σήμαινε αυτό?
Όντως το ορθός σημαίνει "σωστός, τυπικός" κτλ κι όπως γνωρίζουμε η Άρτεμις ήταν μια θεά που έδινε μεγάλη σημασία και στις δύο αυτές ιδιότητες του χαρακτήρα.
Αν όμως το ορθός έχει φαλλική σημασία η θεά αυτή θα πρέπει να είχε σχέση με την γονιμότητα.

Υπήρχε λοιπόν μια θρακοφρυγιακή θεά που ονομαζόταν Βένδις κι η οποία ταυτίζεται με την Άρτεμη.
Ανάμεσα στις υπόλοιπες ιδιότητες της ήταν και θεά της γονιμότητας...
Πέρα από την θεά αυτή όμως, κοιτάξτε λίγο και την Άρτεμη της Εφέσου και παρατηρήστε πόσα στήθη έχει (ένδειξη γονιμότητας)!

Προσωπικά δεν έβγαλα άκρη αν είναι Ορθρία ή Ορθία...


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 09:59:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Υπήρχε λοιπόν μια θρακοφρυγιακή θεά που ονομαζόταν Βένδις κι η οποία ταυτίζεται με την Άρτεμη.
Dying_Incubus

Φίλε μου, "Βένθεια" η αναφορά σου. Επιτέλους φτάσαμε στο ...βέδυ.

Ζητούνται ...Δήλιοι φορουμάδες για τα ...Εσωτερικά Βενδίδια.

Είναι νωρίς ακόμα η έξοδος προς την Αλάβανδα.

---------------------------------------------------------------

Λουκάς


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 10:13:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Προσωπικά δεν έβγαλα άκρη αν είναι Ορθρία ή Ορθία... Dying_Incubus




Όρθρος. Η λειτουργία της Αυγής.

Αν και προτιμώ το "Λητουργία" της Λητούς απ' το "Λειτουργία" της Εκκλησίας.

Όρθρος και Ορθρία λοιπόν μαρτυρούν την ενέργεια του Ηλίου (όρνυμι) κοντά στα ξημερώματα.

" Ηώς εκ λεχέων ώρνυτο "

Ορθρία να είναι η μέρα σου φίλε μας.

---------------------------------------------------------------------


Λουκάς

Edited by - ΕΡΙΩΠΙΣ on 23/01/2007 10:21:00Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 13:52:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οι αρχαίοι για να δώσουν το όνομα Στυμφαλίς ή Στυμφαλίη στην γνωστή μας λίμνη σίγουρα βασίστηκαν σε κάποια γεωγραφικά ή λαογραφικά χαρακτηριστικά στοιχεία.

Ξεκινώντας με το πρώτο ετυμολόγημα δηλαδή το «στύμμα» είναι φανερό ότι προσπάθησαν να προσδιορίσουν το στοιχείο της συστολής ή διαστολής (συρρίκνωσης ή και φουσκώματος). Με το δεύτερο ετυμολόγημα δηλαδή το «αμφί», προσδιόρισαν τις δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Και με το τρίτο ετυμολόγημα δηλ. το «Αλς» προσδιόρισαν το φυσικό στοιχείου του νερού.

Ενωμένα αυτά τα τρία έτυμα «στύμμα+αμφί+αλς» δίνουν την λέξη Στυμφαλίς ή Στυμφαλίη. Μία λίμνη που συστέλλεται και διαστέλλεται. Με λίγα λόγια έχει αμφίδρομο κίνηση ή πιθανόν κάπου να συρρικνώνεται και κάπου αλλού να φουσκώνει .
Όπως ήδη είναι γνωστό ο ποταμός Στύμφαλος που πηγάζει απ’ την λίμνη παρουσίαζε αυτό το φαινόμενο. Χανόταν μέσα στην γη και ξανάβγαινε στην Αργολίδα ως Εράσινος.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό έδωσαν και στην Χαλκίδα επειδή και εκεί τα νερά κινούνται με τον ίδιο τρόπο (πήγαινε-έλα), γι’ αυτό και την ονόμαζαν απλά Στύμφη.

Τώρα το (στύμμα+ αμφί+ήλιος) ανέβασμα και κατέβασμα του Ηλίου στην διάρκεια της ημέρας γέννησε ετυμολογικά τον Στυμφάηλο ή Στυμφαήλιο.

Τέλος, αν οι Στυμφαίοι που εξεστράτευσαν με τον Μ. Αλέξανδρο ήταν Οι Χαλκιδείς δεν το γνωρίζω διότι δεν το έχω ψάξει.

--------------------------------------------------------------------

Λουκάς

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lamogio
Μέλος 3ης Βαθμίδας


560 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 20:16:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lamogio  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σπαμάρουμε και διακόπτουμε τον ειρμό αλλά...είναι πειρασμός.

quote:
Το πέτυχες "Διάνα" φίλε μου. Καθόλου άσχετο.

" Ορθρόδοξη " 100% η άποψή σου.

Τί θα έλεγες τώρα για το: "και δώσω αυτώ τον αστέρα τον πρωϊνό" -Αποκαλ. Β'28

ή για το: " Εγώ είμι το Α και το Ω " - Αποκαλ. Α'8


Τι να πείς βρε ΕΡΙΩΠΑ, χάνουμε τη μπάλλα μερικές φορές...
Αμ το άλλο, αυτό που έψαλλαν οι ιέρειες στη Δωδώνη, τί σε θυμίζει;

"Ζευς ην, Ζευς εστίν, Ζευς έσσεται...";

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2007, 23:42:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τι να πείς βρε ΕΡΙΩΠΑ, χάνουμε τη μπάλλα μερικές φορές...
Αμ το άλλο, αυτό που έψαλλαν οι ιέρειες στη Δωδώνη, τί σε θυμίζει;

"Ζευς ην, Ζευς εστίν, Ζευς έσσεται...";



ΙΕΥΣ ο παγκόσμιος θεός.
ΙΕΥΣ ο θεός των Χριστιανών.
ΙΕΥΣ ο Πατέρας του Ιησού.
ΙΕΥΣ ο θεός των Ελλήνων.
ΙΕΥΣ ο ΖΕΥΣ.
---------------------------------------------------------------------

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2007, 02:05:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΠΟ ΔΙΟΣ ΑΡΞΑΣΘΑΙ


Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2007, 02:46:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Φίλε Agnostic τι μαγειρεύεις;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2007, 04:00:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οχι δεν είμαι αρχαιολάτρης δωδεκαθεϊστής.

Απλά, οι ύμνοι προς τον Πατέρα των Θεών και των ανθρώπων μου προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης αγαπητέ μου Ερίωπα.

Μια επιβλητική φωτογραφία του, χρειαζόταν για να στανιάρουμε λιγάκι

Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 24/01/2007 04:02:23Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2007, 06:00:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Απλά, οι ύμνοι προς τον Πατέρα των Θεών και των ανθρώπων μου προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης αγαπητέ μου Ερίωπα.

Agnostic


Όχι δα και ...Ύμνοι. Απλές δηλώσεις έκανα τις οποίες συζητάμε αν υπάρχει ενδιαφέρον.
Δεν πιστεύω να με έχεις εντάξει στους ...αρχαιολάτρες; Αν και τι σημασία θα είχε αυτό;

Γλωσσολογικά με ενδιαφέρουν όλα αυτά τα θέματα και τίποτα περισσότερο.

Σε κάποιο άλλο τόπικ (Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα κλπ)είχα δηλώσει ότι το γλωσσικό θέμα το παρακολουθώ ερασιτεχνικά και μόνο. Πως λέμε "από μεράκι";

Λοιπόν προτείνω να διορίσουμε στον παραπάνω ναό "Ζάκορο" τον Kircher ή την OSTRIA και αν αρνηθούν θα προτείνω εσένα που τον παρουσίασες.
Τι λες και εσύ;
Εύχομαι μόνο να μη σε λένε ...Ζαχαρία.
Τώρα αν διαφωνείς ότι ο ΙΕΥΣ ήταν ο παγκόσμιος θεός, ή ότι ήταν ο θεός των Χριστιανών, ή ο Πατέρας του Ιησού, ή ο θεός των Ελλήνων μπορείς να το δηλώσεις. Διότι με την παραπάνω δήλωσή σου φαίνεται να συμφωνείς.


Γλωσσολογικά εσένα τουλάχιστον δεν σου διαφεύγει ένα γιώτα.
-------------------------------------------------------------------

Λουκάς


Edited by - ΕΡΙΩΠΙΣ on 24/01/2007 06:03:31Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2007, 07:19:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΕΡΙΩΠΙΣ: ΙΕΥΣ ο παγκόσμιος θεός.
ΙΕΥΣ ο θεός των Χριστιανών.
ΙΕΥΣ ο Πατέρας του Ιησού.
ΙΕΥΣ ο θεός των Ελλήνων.
ΙΕΥΣ ο ΖΕΥΣ.

Μιά εικόνα, χίλιες λέξεις

Edited by - snoopy on 24/01/2007 07:43:05Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2007, 08:27:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου Ερίωπις, νομίζω πως η θεά που ανέφερα εχθές λέγεται και Βένδις και Βένθεια.
Απλά ανέφερα το Βένδις γιατί "παίζει" περισσότερο.

Σχετικά με τον Όρθρο και τη μαρτυρία της ενέργειας του Ηλίου συμφωνώ.
Άλλωστε σύμφωνα με τη μυθολογία μας 3 αδέρφια όριζαν την ημέρα κάνοντας συνέχεια το ίδιο ταξίδι στον ουρανό:
Η θλιμμένη Σελήνη (θλιμμένη λόγω του Ενδυμίωνα), η έφηβη και ροδαλή Ηώ κι ο λαμπρός Ήλιος.
Το ταξίδι αυτό των 3 θεών δεν άλλαξε ποτέ παρά μόνο μια φορά όταν ο Δίας διέταξε τον Ήλιο να αργήσει να βγει στον ουρανό για να περάσει μια τεράστια νύχτα με την Αλκμήνη.
Φανταστείτε τις υπερωρίες των αδερφών του Ηλίου!

"Όρνυμι", ε?
Κάποτε πετούσα στα αρχαία, τώρα πια...

Πάντως είναι πολύ χρήσιμη η ετυμολογική ανάλυση που μας έκανες για τις Στυμφαλίδες.

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2007, 10:29:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μιά εικόνα, χίλιες λέξεις. snoopy



Καλοί, δεν λεω όλοι οι θεοί, αλλά αυτός φίλε μου είναι Θέαρος, δέος και θαυμασμός, ...έλα τώρα συμπλήρωσε εσύ τα υπόλοιπα γιατί στεναχωρώ τον Agnostic όταν αρχίζω τα λιβανίσματα.

quote:
και Βένδις και Βένθεια. Dying_Incubus

Βένθος όπως γνωρίζεις σημαίνει βάθος, βυθός. Ανέφερα αυτή την λέξη για να σε προετοιμάσω για την Venus/Αφροδίτη και την σχέση της με τον βυθό. Επίσης να δούμε αν η Βενδίδα τελικά είναι η Αφροδίτη ή η Άρτεμις και γιατί όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά σε λίμνες και θάλασσες.

Σου έριξα και το "βέδυ" που σημαίνει νερό Θρακιστί για να σε βοηθήσω.

Κανένας από Ζέα μεριά;

--------------------------------------------------------------------

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/01/2007, 22:45:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε ΕΡΙΩΠΙΣ,
πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα η ετυμολογία της λίμνης Στυμφαλίδας που μας παρέθεσες.

quote:
Ξεκινώντας με το πρώτο ετυμολόγημα δηλαδή το «στύμμα» είναι φανερό ότι προσπάθησαν να προσδιορίσουν το στοιχείο της συστολής ή διαστολής (συρρίκνωσης ή και φουσκώματος). Με το δεύτερο ετυμολόγημα δηλαδή το «αμφί», προσδιόρισαν τις δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Και με το τρίτο ετυμολόγημα δηλ. το «Αλς» προσδιόρισαν το φυσικό στοιχείου του νερού.

Μια άλλη ερμηνεία θα ήταν και η παρακάτω:

Στύμμα=στόμα, φηλόω-φηλός=απάτη, δόλος, κατεργαριά

Τώρα ο ποταμός ήταν λίγο απατεωνάκος γιατί

quote:
Όπως ήδη είναι γνωστό ο ποταμός Στύμφαλος που πηγάζει απ’ την λίμνη παρουσίαζε αυτό το φαινόμενο. Χανόταν μέσα στην γη και ξανάβγαινε στην Αργολίδα ως Εράσινος.

Ακριβώς, συμφωνώ απόλυτα!

Από την άλλη, το δολερό στόμα μπορεί να έχει και κάποια άλλη σημασία.
Ίσως να σχετίζεται με κάποιες τελετουργίες ΑΝ, αυτό που λέγαμε παραπάνω για τις γυναικείες λετρείες ισχύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στον μύθο. Μέχρι εκεί όμως μπορώ να πάω για την ώρα.....

quote:
Λοιπόν προτείνω να διορίσουμε στον παραπάνω ναό "Ζάκορο" τον Kircher ή την OSTRIA και αν αρνηθούν θα προτείνω εσένα που τον παρουσίασες.

χε χε! Καλή ιδέα μου φαίνεται...η Όστρια τι λέει;

quote:
Υπήρχε λοιπόν μια θρακοφρυγιακή θεά που ονομαζόταν Βένδις κι η οποία ταυτίζεται με την Άρτεμη.
Ανάμεσα στις υπόλοιπες ιδιότητες της ήταν και θεά της γονιμότητας...

Εδώ φίλε μου Dying Incubus με έπιασες αδιάβαστο. Θα το κοιτάξω να δω τι πλητοφορίες υπάρχουν για αυτήν την θεά.

Agnostic,
άρχοντας ο Δίας!

quote:
Βένθος όπως γνωρίζεις σημαίνει βάθος, βυθός. Ανέφερα αυτή την λέξη για να σε προετοιμάσω για την Venus/Αφροδίτη και την σχέση της με τον βυθό. Επίσης να δούμε αν η Βενδίδα τελικά είναι η Αφροδίτη ή η Άρτεμις και γιατί όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά σε λίμνες και θάλασσες.

Παίδες πετάει η ομάδα!

Λοιπόν υπάρχουν και κάποια άλλα πολύ ενδιαφέροντα στα παραπάνω που θα ήθελα να ανάφερθώ αλλά τώρα δεν προλαβαίνω, μάλλον το βράδυ που θα πάω σπίτι ή αύριο.

Τα λέμε!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2007, 03:37:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παίδες,
για να έχουμε και μια σειρά σε αυτά που συζητάμε προτείνω να κοιτάξουμε αυτό που έγραψε ο ΕΡΙΩΠΙΣ (και στο μέλλον θα παρουσιάσω κάποια στοιχεία για την Δωδώνη και τις Πελειάδες που έλεγα):

quote:
Επίσης να δούμε αν η Βενδίδα τελικά είναι η Αφροδίτη ή η Άρτεμις και γιατί όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά σε λίμνες και θάλασσες.

Δεν γνωρίζω αυτή την στιγμή αν όντως όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά σε λίμνες και θάλασσες. Αν όμως πράγματι συνέβαινε αυτό, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον και θα ήταν χρήσιμο να ψάξουμε να βρούμε και τον λόγο.

Τα πιο σημαντικά ιερά που μου έρχονται στο μυαλό αυτήν την στιγμή, και χωρίς να κοιτάξω στο ίντερνετ, είναι το ιερό της Βραυρώνας, το οποίο αν θυμάμαι καλά και δεν με έχει βαρέσει η ξενιτιά στο κεφάλι είναι ανάμεσα στην Πόρτο Ράφτη και στην Λούτσα. Το άλλο είναι στις Καρυές, πάνω στον Πάρνωνα, αλλά εκεί δεν θυμάμαι να υπάρχουν λίμνες.

Το άλλο που έχω να πω είναι ότι, σύμφωνα με τον Παυσανία στα Κορινθιακά, κοντά στον ναό του Διονύσου στην Σικυώνα υπήρχε και ένα ιερό στην Λιμναία Άρτεμη.
Τώρα τι ακριβώς ήταν αυτή η Άρτεμις των Λιμνών δεν γνωρίζω για την ώρα αλλά θα το ψάξω.

Τώρα ότι απομένει από τον ναό είναι το παρακάτω

http://www.sikyon.com/Sicyon/Theater/theater_veg07.html


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2007, 05:12:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
χε χε! Καλή ιδέα μου φαίνεται...η Όστρια τι λέει;


A. Kircher

Χε χε!!! Όμορφα!!! Έγραψα, ή ο ένας ή ο άλλος. Σε παρακαλώ να αφήσεις την OSTRIA ήσυχη. Ακούς εκεί, αμέσως "μου φάνηκε καλή ιδέα ...η OSTRIA τι λεει;".

Στύμα = το στόμα
Στύμα = η στύση
Στύμμα = Η συστολή, το στύψιμο, στράγγισμα κλπ.(αυτά λένε τα λεξικά).

Lamogio, δεν πιστεύω να κάνεις πάλι κανένα τσοντοϋπαινιγμό με όλα τα παραπάνω. Σε πληροφορώ ότι η Αμαλία έχει βάλλει ήδη για παν ενδεχόμενο παντόφλα στο κουβά να ...διαστέλλεται και θα γίνει εδώ της Στυμφαλίδος το όρθιο κάγκελο για όποιον δεν έχει ...ορθρία την σκέψη.

------------------------------------------------------------------


Λουκάς



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2007, 09:01:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου Ερίωπις, απ' όσο έχω ψάξει η Βένδις ταυτίζεται είτε με την Άρτεμη είτε με την Περσεφόνη.
Για την Αφροδίτη δεν ξέρω παρόλο που το όνομα μοιάζει αρκετά με το λατινικό Venus.
Ειλικρινά δεν ήξερα οτι όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά στην θάλασσα.
Πως μπορεί να εξηγηθεί όμως αυτή η σύνδεση της Αρτέμιδος με το στοιχείο του νερού?

Διαβάστε λίγο και το παρακάτω άρθρο για την θεά:

Άρτεμις

Ανάμεσα σε διάφορες ονομασίες της έχει πράγματι τα προσωνύμια Λιμναία, Λιμνάτιδα κτλ.
Υποθέτω λόγω της σχέσης της με την φύση.
Και σ' αυτό όμως το άρθρο αναφέρει την Άρτεμη ως συνώνυμη της Βενδίδος.


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2007, 21:47:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Λοιπόν προτείνω να διορίσουμε στον παραπάνω ναό "Ζάκορο" τον Kircher ή την OSTRIA και αν αρνηθούν θα προτείνω εσένα που τον παρουσίασες.

Καλά ε;! Πάντα ονειρευόμουν να γίνω ιέρεια. Της Αφροδίτης όμως!


Ορθία ή και Ορθωσία. Προσπάθησα να βρω κάποιες πληροφορίες στα κιτάπια μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Θυμάμαι ότι το παλιότερο ξόανό της στην Αρκαδία ήταν ξύλινο και έμοιαζε με γοργόνα. Πρόκειται προφανώς για μία αρχαιότερη θεά της περιοχής. Ο Παυσανίας λέει τα εξής στα Λακωνικά.
Παυσανία, Λακωνικά, 16, 9: «Υπάρχει και μια άλλη μαρτυρία ότι η Ορθία θεά των Λακεδαιμονίων είναι ξόανο που προήλθε από τους βαρβάρους. Ο Αστράβακος και ο Αλώκεπος, γιοι του Ίρβο, γιου του Αμφισθένη, γιου του Αμφικλή, γιου του Άγη, τρελλάθηκαν αμέσως μόλις βρήκαν αυτό το άγαλμα. Όταν οι Λιμνάτες Σπαρτιάτες και οι Κυνοσουερίς και αυτοί από τη Μεσόα και την Πιτάνη προσέροντας θυσία στην Άρτεμη κατέληξαν σε διαμάχες και έφθασαν σε φόνους και πολλοί πέθαναν στο βωμό, ενώ κάποια αρρώστεια σκότωσε τους υπόλοιπους».

Βαρβάρους εδώ εννοούμε προφανώς τους Πελασγούς.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/01/2007, 03:13:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λοιπόν εγώ του Δία και η Όστρια "ζάκορος" της Αφροδίτης.

Εσύ Dying Incubus τι θέλεις να είσαι;

Kαι από ότι διάβασα στο yahoo έλληνες παγανιστές την Κυριακή που μας πέρασε τίμησαν επίσημα για πρώτη φορά τον Δία στην Αθήνα.

http://news.yahoo.com/s/ap/20070121/ap_on_re_eu/greece_ancient_gods

Πίσω στην Άρτεμη λοιπόν και στα ιερά της.

quote:
Ειλικρινά δεν ήξερα οτι όλα τα ιερά της Αρτέμιδος ήταν κοντά στην θάλασσα.
Πως μπορεί να εξηγηθεί όμως αυτή η σύνδεση της Αρτέμιδος με το στοιχείο του νερού?

Σκέφτομαι κάποια πράγματα και αν καταλήξω κάπου θα τα παρουσιάσω σύντομα. Δύο από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της θεάς ήταν η παρουσία της ως "θεά της γονιμότητας" και ως "κυρία των θηρίων".
Πάντως από ότι φαίνεται όντως τα ιερά της Άρτεμης ήταν χτισμένα κοντά σε πηγές νερού, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.

Φίλε Εριώπις ρίξε τα φώτα σου.

Dying Incubus πολύ καλό το άρθρο που παρέθεσες, το διάβασα με ενδιαφέρον.

Κάτι άλλο.
Έχουμε λοιπόν την φρυγική λέξη "βέδυ" που σημαίνει νερό.
Και την θρακική-φρυγική θεά Βένδις που από πολύ νωρίς ταυτίζεται με την Άρτεμη. Όπως και η Άρτεμη, η Βένδις είχε τόσο ουράνιες όσο και γήινες δυνάμεις, ήταν κυνηγός. Μία διαφορά όμως που βρήκα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Άρτεμης κρατούσε τόξο ενώ η Βένδις δόρυ.

Η λατρεία της Άρτεμιδος-Βένδιδος εισήχθηκε στην Αττική περίπου την εποχή του Σωκράτη και υπάρχει και μια αναφορά στην Πολιτεία του Πλάτωνα όπου ο Σωκράτης γυρίζει από τον Πειραιά όπου είχε παρεβρεθεί στον εορτασμό της.



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/01/2007, 03:23:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καταπληκτικά στοιχεία ΕΡΙΩΠΙΣ

Προσωπικά θα ήμουν αρκετά διστακτική να συνδέσω το Venus με το βένθος, λέγεται ότι προέρχεται από την ΙΕ ρίζα *wen- που σημαίνει "προσπαθώ να καταφέρω, επιθυμώ, ποθώ, ικανοποιούμαι" (όλα αυτά μαζί ). Μαρτυρείται και η σανσκριτική ρίζα vanas- που σημαίνει "επιθυμώ", ρίξε μια ματιά κι εδώ αν θέλεις:

http://www.etymonline.com/index.php?l=v&p=3

Επίσης, η Αφροδίτη αναδύθηκε από τον αφρό και όχι από τα βάθη της θάλασσας, κάποια σημασία πρέπει να έχει αυτή η λεπτομέρεια για να αντανακλάται και στο όνομά της... Συν ότι η Αφροδίτη φέρεται θεσσαλικής καταγωγής σύμφωνα με κάποιες θεωρίες και όχι θρακικής, αν και το πιθανότερο ίσως είναι να προέρχεται από τον συγκερασμό ελληνικών και ανατολικών στοιχείων.

Θα κάνω μια έρευνα σχετικά με τις τοποθεσίες των ιερών της Αρτέμιδας και θα επανέλθω. Ωστόσο και οι δικές μου αναφορές συμφωνούν με εκείνες του Dying Incubus. Η Βένδις συνδέεται με την Άρτεμη ή την Περσεφόνη και όχι με την Αφροδίτη.

Καλό βράδυ.
Unseen


***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 17 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.15625
Maintained by Digital Alchemy